Gospodar svih zveri na zemlji i riba u moru...

Vesna Knežević Ćosić RSS / 14.06.2007. u 00:50

poslednji kralj škotske
poslednji kralj škotske
Juče me onih 25 litara kiše po kvadratnom metru što se sručilo na Beograd strefilo u Resavskoj, pa mokra ko ispod tuša uletim u zgradu NUNSa, gde mi Boža Andrejić umesto peškirića dade upravo izašlu knjigu Džil Foden - Poslednji kralj Škotske, o diktatoru uboge Ugande Idi Aminu, gospodaru svih zveri na zemlji i riba u moru, kako je izvoleo sebe nazivati ovaj afrički Frankeštajn, o kome napraviše i boliglava film, videh ga na FESTu.

- Došao si u Ugandu da karaš i otimaš, a sada bi da se izvučeš! E, to neće moći, ovo je stvaran svet - poručuje Forest Whitaker, kao Idi Amin, mladom škotskom lekaru Garriganu (igra ga James McAvoy), u sceni kada Škotlanđanin napokon shvata da se iza jednostavnosti i hirovite bezalenosti lukavog diktatora lakrdijaša krije psihopata ubilačke megalomanije i kasapin vlastitog naroda, koji je zaveo strahovladu i zemlju skroz upropastio terorom, korupcijom i zločinima nad stanovništvom, a protivnike jurio Odredima smrti, a posle im glave čuvao u frižideru ili ih bacao krokodilima. Sebe je Idi Amin Dada, skromno video pre svega kao velikog ljubavnika i u tome ime jeo 40 narandži na dan da bi bio još veći.

Standardna africka despotija, kraljevina Buganda, danas poznata kao Uganda, godine 1893. postala je britanska kolonija, a nezavisnost je stekla 1962. Revolucionar Milton Obote ukinuo je monarhiju i proglasio republiku, da bi 1971. Amin pučem osvojio vlast i krenuo u sistematsko upropašćavanje i onako sirote zemlje. Za to vreme London veruje da će ga lako kontrolisati, iako diktator vrišti i "ja sam crni Hitler" i takvim i sličnimizjavama pridobija sledbenike širom Afrike.

Njegovo pismo britanskoj kraljici u kome joj poručuje: "Draga Liz, ako hoćeš da upoznaš pravog čoveka, dođi u Kampalu", izazvalo je tek podsmeh, a Idi Amin je za uzvrat zauzeo čvršći stav, proglasio se kraljem Škotske i 1975. godine formalno se obratio britanskoj kruni: "Želeo bih da mi organizujete posetu Škotskoj, Irskoj i Velsu, kako bih se sreo sa vođama revolucionarnih pokreta, koji se bore protiv vašeg imperijalističkog ugnjetavanja."

Iako je od Dadine strahovlade prošlo skoro 30 godina, ova nesrećna država i danas grca u bedi i krvi. Idi Amin je umro u 78. godini života prirodnom smrću, a da mu nikada nije suđeno za ratne zločine koje je uradio, iako je prema podacima Amnesti Internešnl ubio 500.000 ljudi. Ubio je i jednu od svojih žena i dao da joj se telo rasparča, a potom ruke zašiju tamo gde treba da budu noge i obrnuto. Malo ko danas pamti da je svet zabezeknuo 1972. godine i izjavom da je "Hitler pobio malo Jevreja" i odlučio da mu podigne spomenik u Kampali. Uprokos svemu tome, Idi Amin skoro četvrt veka živi mirno i u izobilju u Saudijskoj Arabiji, a njegova familija i danas svakog meseca dobija veliki "džeparac" zahvaljujući kome nastavlja da živi bogato.

Da je medunarodna demokratska zajednica sklona sklapanju faustovskih ugovora na svim kontinentima, dokaz je i Josef Koni, optužen za ratne zločine i seksualno zlostavljanje, čiji je slučaj zapadna demokratija tiho prepustila njegovim sunarodnicima, što se može prevesti i kao zaborav ili higijensko pranje ruku. Inače, Jozef Koni, odgovoran za masovno ubijanje civila, lider je Božje vojske otpora iz uboge Ugande, zemlje koja je na ovogodišnjoj dodeli Oskara, prošla holivudske iglene uši i doživela renesansu zanimanja, ali preko drugog fanatika.

Ništa čudno onda što i Jozef Koni nastavlja decenijama da izmiče pravdi. Inače, ovog begunca nema u filmu, koji se završava napetim begom belog junaka iz tog carstva krvi i smrti u koji je zaronio vođen prvo ličnim avanturizmom, a posle željom "da pomogne". Bekstvo iz tog lonca zla u koji se upetljao mu omogućava kolega, koji jedino traži da ovaj, ako uspe i zbriše, "širi istinu". Iz holivudskog ugla sjajan kraj, koji dozvoljava i nastavak filma. Iz balkanskog ugla gledano, priča zvuči poznato i cinično. Jer i od nas su odlazili, tako, razočarani i skloni post analizama, a "širenje istine" samo izaziva mučninu.

Bilo kako bilo, u filmu "Posledji škotski kralj", kao i u istoimenoj knjizi, dobili smo sem potresne priče o Ugandi i naravoučenije koje kaže da zemlja koja nema unutrašnu snagu da razvije istinsku demokratiju i stabilnost, teško da će to da uspe samo uz ćuškanje i gurkanje spolja. Ne pomažu ni tu i tamo zalutali zapadnjaci koji imaju stomak i honorar za petljanje sa ovdašnjim demonima, kojima i kad se presvuku, krvava slamka za srkutanje krvi viri iz našminkanih usta punih demokratskih parola.

Atačmenti



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 01:12 14.06.2007

"Crni Hitler" je bio veliki prijatelj Jugoslavije...

...svih nasih naroda i narodnosti, te socijalistickog samoupravljanja, te je za te nezne emocije cak dobio od vec izlapelog Broza (ili Dolanca ili Mikulica, kogod je tamo zbilja vladao) titulu pocasnog admirala ratne mornarice, sto je utoliko veci bizar ako se uoci da Uganda uopste nema izlaz na more! Inace, na nasu zalost i sramotu, mi smo zlikovca i ljudozdera pomagali cak i kad je ostao bez vlasti, tako da je nasa slavna diplomatija "protestvovala" zbog njegovog svrgavanja i slicno. (Sto je, naravno, zbilja zanemarljiv greh u poredjenju sa vremenski bliskom podrskom koju smo pruzali Pol Potu, u poredjenju sa kojim je Dada ipak samo jedan debeli cica-macak u korpici...)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 01:15 14.06.2007

uf

sad tek videh u mail boxu info o shtrajku upozorenja. izvinjotka shto sam postirala blog, odoh da chitam knjigu, mada mi nekako zhao. ja sam mozhda ovca, ali gajim trip da upravu i administratore ovog bloga treba tretirati kao saradnike i kroz dijalog se dogovarati shta i kako dalje. bojim se da ovi shto seju horor na ovaj nachin postizhu cilj - zastrashi, pocepaj, zavadi, ucutkaj.. bilo kako bilo, solidarishem se.
Milan Novković Milan Novković 01:32 14.06.2007

Re: uf

Vesna, štrajk je ideja jednog blogera, koju je onda nekoliko drugih blogera podržalo :)
Ne moraš da štrajkuješ ako ne podržavaš ideju :)

Ja mislim da je ideja besmislena, na primer.

Naravno, svako ima pravo na mišljenje i ja to poštujem.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 01:55 14.06.2007

Re: uf

ja ne bih, al sam sam chisto mislila da ne budem zdapi:) a i dobih sad tvoj mail na temu, potpisujem, dodushe ima tu i pristrasnosti, pala sam na tvoju vezivanje dece za radijator, greshna mi perverzna dusha:)
Milan Novković Milan Novković 02:15 14.06.2007

Re: uf

Ja ovo o radijatoru "kupio" od Čkalje, još davno. Vidim ti i praktikuješ poslednjih par dana :)

A ideja za bojkot je potpuno nepromišljena iz više razloga:

1. Restak je u New Yorku i nije lepo da mu se radi iza leđa.
2. Obećao je blog o iskustvima, predlozima i sugestijama kad se vrati.
3. Stari blog, da smo nastavili da ga koristimo, bi uskoro, sa onim porastom broja komentara i čitalaca prestao da radi. To je besplatan software za manje blogove, ne ovo što ima B92, poptuno bi pukao pod pritiskom.
4. Na naslovnoj strani su ionako "stari vipovci", svi možemo da kreiramo svoje vipovce, imamo izbor. u tom smislu je novi blog superset starog.
5. Za indentanciju se slažem, to i ja agresivno guram, ali to niej razlog za bojkot. Neko voli ovako, iako je stvarno nečitljivo. To je konfigurabilno. A bojkotovati zbog toga je ko opaliti detetu šamarčinu ako prospe čašu vode.
6. Neko ne voli nove autore, neko voli. Ovako bi moglo uvek da se štrajkuje. Ja sam ih predložio preko dvadeset, nekoliko već pišu, a krivo mi je što nema još Čerevićana, Kazezozea, Modesty, s. johnnyja, johnnz011, kamička, Sonje k., Krašićke, dr Wu-a, Carla P., Nikole Svilara, Luna, Svetlane S.,,. i ostalih, da ne potežem ceo spisak sad. Ja bih dao blog svima koji imaju nešto pametno da kažu.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 02:37 14.06.2007

Re: uf

milane, podrzavam tvoju argumentaciju da se ne ulece u bojkot, pada mi ko kamen na srce da bojkotujem bedevedesetvojkin blog, priznajem, a i ubedjena sam da je grande rezultat takve akcije radost dushmana.

u to ime, chastim ovim prostorom tj svojim blogom o idi aminu, trolujte ga do mile volje:)
MMMila MMMila 08:24 14.06.2007

Malo razuma u tami!

Do sada prevladale emocije! Koje takodje razumem, al ne odobravam u toj meri!

Opet ponavljam, ako pocinjes rat, spremi se da snosis posledice!

Izlgeda nismo spremni da preuzmemo odgovornost! A upravo to je doneo novi blog.

Nismo spremni ni da prihvatimo nesto novo! Ko sisa tehnicka objasnjenja kada se u to ne razumemo!

Nismo spremnni i da primetimo da je nase! Trudio se covek da napravi ovaj blog, sad i njega ispljuvasmo ko Nemca:( A samo smo mogli da mu damo nekoliko konstruktivnih predloga, ko svaki dobronamerni co'ek!

Ja dobro znam da smo svi mi izabrali da se druzimo sa ljudima koji slicno ili isto misle. Ovde nismo izabrali ko ce da cita nase pisanije, kako ce da ih shvati ili kako nece da shvati!

Na kraju... tuzna sam:( Da li je moguce ovoliko iskljucivosti svojstvenoj samo netolerantnim ogranicem apsolutistima!

Hvala Vesna na mestu! Ako zafali, ima i kod mene. Iako sam i ja "dodjoska"!
dracena dracena 08:31 14.06.2007

Re: uf

Vesna, sad vidim ovu akciju i ništa mi nije jasno. Volela bih da čujem od nekog argumentaciju za bojkot, ne samo spisak zahteva. Šta tačno izaziva revolt protiv nove postavke bloga? Da li si dobila neko takvo obrazloženje uz peticiju?
igor_nbg igor_nbg 08:54 14.06.2007

Re: uf

Milan Novković

3. Stari blog, da smo nastavili da ga koristimo, bi uskoro, sa onim porastom broja komentara i čitalaca prestao da radi. To je besplatan software za manje blogove, ne ovo što ima B92, poptuno bi pukao pod pritiskom.


Drupal (taj "bestplatan software za manje blogove" opsluzuje mnogo vece sajtove od B92 bloga i cela ta prica kako softver ne valja je obicna glupost. Pre ce biti da B92 admini imaju problema da podese isti da radi kako treba. Videcemo kako ce da radi ovo in-house resenje.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:18 14.06.2007

Re: uf

nisam dobila, il bar nisam razumela. prvo sam pomislila da je to solidarisanje shto je biljana dobila horor pretnje i zlostavljanje preko maila, a zaista mislim da bez javnosti o maltretiranju i bez solidarnosti, nema nam spasa, a onda mi se sve zbrkalo u vugla jer pishe da je to zbog softvera, e sad ja ne bih da shtrajkujem zbog softvera, mada je ideja ludilo, pobunili se ljudi zbog programa, jebote, ja josh uvek patim za zelenim monitorom, ima tu neshto...

u to ime preporuchujem moju omiljenu SF knjigu od naomiljenijeg mi SF pisca Filipa K Dika, zove se
"Tecite suze moje, rece policajac"

snezana7plus snezana7plus 10:09 14.06.2007

Re: uf


Da se bolje razumemo, a povodom sledeceg:


POZIVAM SVE AUTORE i KOMENTATORE
NA STRAJK UPOZORENJA

ZAHTEVI

1. Ponistiti sva ovlascenja za pisanje blogova i vratiti ih onim i samo onim autorima koji su imali pravo pisanja na starom blogu na dan 01.05.2007;

2. Omoguciti da se replike podvlace pod komentare na koje se odnose osim ako to nije tehnicki nemoguce;

3. Da se ne dozvoli registracija sa free adresa bez provere kako bi se izbeglo da se na mailove bloggera salju anonimne pretece poruke

STRAJK UPOZORENJA POCECE u cetvrtak 14.06. u 08 casova i trajace do subote 16.06. u 20 casova.

UPUTSTVO:
- OBUSTAVITI SVE AKTIVNOSTI NA BLOGU osim citanja
- Ucesce u akciji prijaviti na daf_ca@hotmail.com
_______________________

Zakljucno do 14. juna u 24.00


Oibibio
Tamara Cetkovic
Drago Kovacevic
Kafa je gotova
Nebojsa Milenkovic
Queeria




+ svi oni blogeri koji su se ovih dana odjavili ili prestali da pisu:
Jasna Bogojevic (Hag)
Biljana Srbljanovic
Krasici
Lun
Tri praseta
i mnogi drugi

Kod Bobana na blogu pitala sam:
A zasto ?

- i naravno ostala bez odgovora.
Pa vidite dragi moji, medju vama ima mnogo onih cije sam postove/komentare rado citala, i nekako tokom vremena ste mi prirasli srcu, svojim stavovima, svojim isticanjem nekih bitnih stvari i borbi za bolje sutra.

Medjutim, ja nisam dobar sledbenik - ja trazim razlog za ono sto vi od mene trazite. S obzirom da ga od vas nisam dobila, preostaje mi samo da ispostujem sebe i svoje stavove.

Dakle, da ste pokrenuli neku akciju kojom ce se spreciti
anonimne pretece poruke

eto mene sa vama - to bi bila i moja bitka.

Medjutim uz taj zahtev vi ste, ovo mi je vrlo zanimljivo, stavili jos dva i to pre njega.
Povodom prvog vaseg zahteva - ja se ne slazem, a evo i zasto:

1. svako ima svoje dvoriste i mogucnost da ga uredjuje - cime ce upotpuniti sliku o sebi

2. VIP blogeri se nalaze na naslovnoj strani i oni koji zele da citaju samo njih imaju veoma jednostavan nacin da svoje citanje i komentare usmere iskljucivo na njih

3. sto se mene tice, price o razvodnjavanju ne piju vodu iz razloga sto je takvog razvodnjavanja bilo i na prethodnom blogu, a pravljeno je smisljeno beskrajnim trolovanjem. Ovde nema bojazni da ce da se trud pojedinih VIPovaca razvodniti, jer ce svojim kvalitetnim postovima i dalje biti centar desavanja - sto pokazuje i broj komentara koje imaju (sem ukoliko nisu sigurni u svoj kvalitet, pa su se uplasili od konkurencije - sto mi je tesko da poverujem, ali nije nemoguce)

4. duboko verujem da ima dosta ljudi koji imaju sta da kazu i ja zelim da ih cujem, i naravno da odaberem one koje cu citati


Sto se tice vaseg drugog zahteva potpuno mi je infantilno da se zbog njega strajkuje/bojkotuje , sta li vec..

Iz svega recenog, nadam se da je jasno zbog cega se ja necu pridruziti vasem strajku, uostalom, uverena sam da to nece poremetiti ni malo vasu akciju, jer ja sam samo jedna od mnogih NEBITNIH zar ne ?
Lionsgate Lionsgate 10:26 14.06.2007

Re: uf

Nekontrolisan medij, koji je ipak imao veliki broj čitalaca i jos veći broj prepričavanja, čiji je čaršijski potencijal postao opasno veliki (gde čaršiju precvali advertajzeri nazivaju sondažom, skeniranjem, spinovanjem, ali je sve to u našem slučaju samo dobra stara andrićevska čaršija) neko je morao malo da zauzda. I to kako? Uzmu kofu, u kofu naredjaju dracene i njenu zbirku pesama "Moje prve akne", zatim netalentovane dosadne kič pričice na temu cvećai proleća, poruke lične prirode (Ozon), udvaranja, masturbiranja, napadanja, kačenja fotkica mrdalica, prozivanja na prazno, forumaškom oruk radnomakcijom, naš medij se pretverio u šarenu lažu, u lilihip za usamljene dracenice, u govno s mlekom, u ništa.


Ovo je navodni razlog mada je istinski razlog jasno naznacen u blogu koji je obrisan... nema to nikakve veze sa softverom, jednostavno to se zove ranjena sujeta (jednih) & podilazenje (drugih). E sad ce neko pod ucenom da popusti, da ponisti svoj rad a sve zbog 30-tak blogera na istoj politickoj liniji... tkz. skojevci su sa ovog bloga oterali i atraktivnije blogere (Trifunovic, Svilanovic, Cvetkovic) pa je blog preziveo. Istine radi, mnogi skojevci verovatno i sad bloguju/blogovace pod drugim nickovima...

I hajdemo vec jednom da ne preterujemo o znacaju bloga B92, meraci traffica recimo kazuju da je forum b92 vise od 4 puta poseceniji od bloga a i peticija nakon postavljanja bombe na sims prozora DA je jasno pokazala koliko ljudi uopste cita blog (nesto preko 1600 potpisa, od cega je preko 50% ljudi koji nisu ovde registrovani... ). Jednostavno blog b92 je mesto gde dolaze ljudi zato sto su se nasli tu, nasli ljude slicne sebi, blog kao i svaki drugi (sto se VIP-a tice, imaju svoje blogove i mnogo slavnije licnosti od VIP-ovaca B92 pa tome niko ne pridaje veliki znacaj)... Problem je sto pokadkad novinari Kurira, Presa iscitaju nesto na ovom blogu i bombasticno ga umetnu na stranu gde se prepricavaju tracevi a blogerima to u njihovim ocima dize cenu ovog mesta.

"Odjavljivanje" je na forumima i blogovima tako cesta i vec olinjala metoda, sem samog "odjavljivaca" i njegove ekipe to nikoga ne pogadja jer ovo je ipak samo cyber svet, ovde se ni ne resavaju svetske nepravde, niti se nesto menja u srpskoj carsiji... ovo je jednostavno mesto gde ljudi dolaze da se zabave, istresu se od svakodnevnih trauma, upoznaju nekoga.
Mirko Kontic Mirko Kontic 02:41 14.06.2007

lep tekst

zaista. iznenadio sam se. film sam vec gledao i tesko sam ga odgledao. nisam imao pojma da je takav krvnik postojao, no posle odgledanog filma nije mi bilo svejedno. previse monstruma na ovoj planeti dobija podrsku "zapada". a zasto je tako?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 02:46 14.06.2007

Re: lep tekst

Zbog nasilnickog (predatorskog) aspekta ljudske vrste - na sve cetiri strane sveta.
Vlasta Vlasta 07:59 14.06.2007

Odličan film!

I Forest je fenomenalan! Film me je malo pomerio kao, uostalom, i svi dobri filmovi...Od ove godine nominovanih za Oskara upravo su mi se najviše svideli ovaj i "Pisma sa Ivo Džime". Sledila sam se kako ga je Istvud odradio. Sve vreme lagano me gušila knedla u grlu. I jedino nakon ta dva filma istraživala sam posle malo da saznam više....A to volim da mi rade, da me nateraju da idem i dalje, da saznajem još...
dunjica dunjica 08:47 14.06.2007

Nicholas Garrigan vs Alex de Large

James MacAvoy kao Dr. Nicholas Garrigan mi u tom filmu dođe kao alter ego Malcolm Mac Dowella (Alexa de Large) u "Paklenoj pomorandži".
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:13 14.06.2007

pu, 74 citanja tri preporuke

pa mis'im, shta treba da radim, igram uz shipku? ccc, al ste se stisli s kliktanjem, do moga:)p
gordanac gordanac 10:26 14.06.2007

Re: pu, 74 citanja tri preporuke

pa mis'im, shta treba da radim, igram uz shipku? ccc, al ste se stisli s kliktanjem, do moga:)p


:)))))
..sad mi je žao što sam te preporučila PRE ovog komentara! :)
Ne može više puta....

Inače, navijala sam za Clint Eastwood-a na dodeli oskara (msleeeem, kako uopšte može da se ne navija za njega...:)), ali me je gledanje Kralja ( i ne samo zbog sjajne glume) malo pokolebalo...nešto kao sa ovom tvojom ponudom za preporuke...



...mora se uvek znati.
Film me je podsetio koliko nekažnjeng zla u svetu truli oduvek...
Kao što je "Pesak IvoDžime" podsetnik za potrebu da imaš volje da menjaš "pogled na view".

Evo, preporučujem te još jednom...
snezana7plus snezana7plus 10:29 14.06.2007

Hvala na preporuci!

Jedva cekam da pogledam film, pogotovo zbog naravoucenija
koje kaže da zemlja koja nema unutrašnu snagu da razvije istinsku demokratiju i stabilnost, teško da će to da uspe samo uz ćuškanje i gurkanje spolja.


Nadam se samo, da je to naravoucenije u filmu jasno prosecnom gradjaninu ove zemlje, a da ce popularnost Forest Whitakera-a uciniti da veliki broj ljudi vidi ovaj film.

Hvala na preporuci!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:51 14.06.2007

kez

devojke, srce mi je na mestu zbog preporuka, to mi radite jeee:)

zezam se, film me je tresnuo, a izgleda da je knjiga josh bolja, toplo preporuchujem, taze izas'o prevod.
Svetlana S. Svetlana S. 11:34 14.06.2007

Re: kez

zemlja koja nema unutrašnu snagu da razvije istinsku demokratiju i stabilnost, teško da će to da uspe samo uz ćuškanje i gurkanje spolja


Upravo tako. Čak to ‘ćuškanje i gurkanje spolja’ ume da izazove snažan kontraefekat.
Vesna, lepo pišete. Evo i ja sam kliknula na preporuku :)

A što se tiče ‘poziva na štrajk’, potpisujem sve što je napisala ‘snezana7plus’. A iz komentara MMMile podvlačim ovo:
ako pocinjes rat, spremi se da snosis posledice!


S tim što ‘poziv na štrajk’ tumačim kao pokušaj da se zadrži kontrola nad ovim medijem uoči predsedničkih i lokalnih izbora. Sve ostalo je čista hipokrizija!
johnny011 johnny011 13:03 14.06.2007

Poslednji kralj Škotske

pokreće mnogo zanimljivih tema, ali meni je posebno zanimljiv onaj aspekt o "zalutalim zapadnjacima", ma koliko imali "stomak i honorar za petljanje sa ovdašnjim demonima". Ipak, ne bih poredio Ugandu i Afriku sa Balkanom, odnosno sa ovdašnjim problemima. Njihovi su neuporedivo gori, a međunarodna savest je doživela mnogo veći pad. Preporučujem i film Constant Gardener ("Brižni baštovan". Film sa možda ponekom dramaturškom boljkom, ali sa neverovatno važnom pričom o Africi kao laboratoriji za razne medicinske eksperimente, uvaljivanje lekova sa isteklim rokom trajanja i onih koji su jos u fazi provere.
daxtara daxtara 13:52 14.06.2007

Forest Witaker i namesteni Oskar

Forest Definitivno nije za glavnu ulogu. Glumac sa minornim talentom, sa bejbi fejsom kojeg pamtim samo po epizodnim ulogama izgleda kao cistac cipela i mnogo je smesan za toliko veliku ulogu. MOzda nesto znam, mozda nesto osecam ali sam uveren da je Forest za tu ulogu pogresan. Dopao mi je izgreban CD tako da film nisam ni odgledao do kraja a imao sam zelju jer se Idi Amina secam kao Titovog prijatelja...
dunjica dunjica 14:44 14.06.2007

Re: Forest Witaker i namesteni Oskar

pa idi Amina su i zvali babyface dictator
foto foto 16:00 14.06.2007

Re: Forest Witaker i namesteni Oskar

daxtara:
Glumac sa minornim talentom, sa bejbi fejsom kojeg pamtim samo po epizodnim ulogama izgleda kao cistac cipela i mnogo je smesan za toliko veliku ulogu.
------------------------------------------------------------

Verovatno je ovo citirano upravo bilo kljucno da on dobije ulogu.
I sam Dada bi bio veoma smesan kada nebi postojale gomile mrtvih ljudi iza njegovog lika i dela.
Gledao sam fim na Festu i voleo bih da procitam knigu. Preko nekih situacija film prolazi isuvise brzo. Mozda je knjiga bolja?
bauer bauer 18:37 14.06.2007

Preporucujem od Foresta i Dzarmusa

Ghost Dog: The Way of the Samurai
Brooklynite Brooklynite 23:38 14.06.2007

Re: Forest Witaker i namesteni Oskar

Sam film definitivno ima boljke i mane i zasluzeno nije dobio oskara za neke druge kategorije, ali forest whitaker definitivno jeste zaslusio oskara i njegova gluma je najupecatljiviji deo filma. takodje se ne bi slozio da izgleda kao cistac cipela ( ili ti to mozda svaki crnac izgleda kao cistac cipela), a uloga sto glavnih sto epizodnih, i to uglavnom dobrih, imao je na pretek.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:19 15.06.2007

čistač cipela

što bi rek'o Bernard Šo: "Beli Amerikanac uglavnom stavlja crnca u red čistača cipela i iz toga zaključuje da je ovaj dobar samo kao čistač cipela."

kez
sarma sarma 18:15 14.06.2007

Mene Last King Of Scotland ...

Podseća na Miloševića.Cela situacija me podseća na 90-te...
andjelija andjelija 01:17 17.06.2007

scena u podrumu

kada vidi mrtvu devojku koja je pri tom sasivena namerno pogresno....danima sam tu scenu imala u glavi. jeza me uhvati pri pomisli koliko je nas mozak twisted.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana