Politika

НС у ПМ

Nebojsa Krstic RSS / 26.10.2011. u 08:57

 Читајући Вукадиновићев текст у јучерашњој Политици имао сам потребу да га мало изменим и допуним...Без изразите жеље да полемишем с аутором, више сам хтео да скренем пажњу на нека општа места која се често понављају у текстовима ове врсте, а која су по мом мњењу погрешна. Оно што следи делови су Вукадиновићевог текста (италик болд),  а моје допуне, асоцијације и негодовања су у нормалном фонту.

Сада су у тренду „прагматични”, „рационални” и, „национално одговорни” приступи који нам нуде мало другачију, свежију и мање иритантну аргументацију за, нажалост, исте, старе и унапред прописане закључке.

 1.    „Милошевић је изгубио Косово.” Стога, ваљда, демократске власти око тога уопште не треба да се брину нити да се осећају одговорним, већ једино треба да се труде да грађанима што боље објасне ту чињеницу.

Ако је проблематична тврдња да је Милошевић изгубио Косово, онда свакако није да је он довео до ситуације у којој Србија за одбрану Косова има барем 98% мање могућности него што је имао он, Милошевић. Да демократске снаге не брину око Косова не би се оволико енергије и ресурса трошило на тај проблем од 2000. до данас. Ко је и како ту бригу спроводио, ко је заиста покушавао да нађе праведно, прихватљиво и одрживо решење, а ко је само манипулисао Косовом у страначке сврхе, то би свакако могла да буде тема неке занимљиве дискусије. На њој би, сигуран сам неко подсетио и на Милошевићеве сатрапе, на улогу његових омиљених опозиционара, оних који су били Милошевићу опозиција тако што су увек за корак били испред Милошевићеве лудости. Оних који су бранили српске земље на начин  да су изгубили све чега су се дотакли и које данас третира Хашки трибунал. Оних који су делили међусобно титуле новокомпонованих војвода у друштву криминалаца и убица најгоре врсте. Оних који су заговарали протеривање косовских албанаца преко Проклетија и који су битно допринели идиотској политици која је Србију увела у рат са НАТО, а који су данас промотери европских вредности тврдећи за себе да ”никада нису лагали”. Фали само мало појашњење: кад то нису лагали? Онда или сад?   

Е, сад, Милошевић наравно није „победио НАТО”, као што су се својевремено хвалисали преревносни режимски пропагандисти, али ту битку није баш ни апсолутно изгубио. Лоше је процењивао глобалну ситуацију и погрешно политички маневрисао, дуго је занемаривао косовски проблем, издали су га сарадници којима је веровао, помало обманули и Руси на које је рачунао. Али је ипак Резолуцијом 1244 донекле спасао образ и оставио простор за неки повољнији исход у неко будуће време.

Овде треба застати за моменат. Једно је оно што ми мислимо о резоуцији 1244 читајући делове текста који нама одговарају, друго је оно што су о њој мислили заговорници косовске независности читајући делове резолуције 1244 који су њима давали за право. Но, Резолуција свакако није једини двозначни текст у историји политике, није једини документ који омогућава дупло читање и који на концу бива прочитан онако како налаже однос политичких снага у свету. Ово је занимљива тема чијег је разјашњавања било у домаћој јавности, али не и разјашњења, па би оно било такође веома корисно.

Но, није ово прилика за симпозијум о Милошевићевој владавини.

Јесте, све ово о чему говоримо, у ствари је симпозијум о Милошевићевој владавини, јер је та владавина оставила толико дубоке, тешке и малигне последице да ће је их Србија осећати и у наредних 30 година. И те последице су у свакој пори друштва. У политици, економији, култури...у спорту, у међуљудским односима, у свему чега се дотакнете. У девастирању свих друштвених вредности, у уништењу грађанске пристојности, у срозавању моралних скрупула, у довођењу на сцену квазиелита које би у нормалним околностима биле талог друштва...

2. „Мали смо ти ми, јадни и сиромашни, не може се, бре, сам против толике силе која је на нас навалила, треба прихватити реалност.” Ту, нажалост, има понешто истине, нарочито у опису нашег невеселог положаја, али још много више има лицемерја и „крокодилских суза” о којима ћу нешто више рећи следећом приликом.

О томе да ли је Србија мала или није певале су се песме, а било је и кафанских туча. Мени се чини да ми, колики год да смо, не треба да идемо сами против свих. И да такви какви смо, треба да радимо паметно, као што ради велики број других земаља које су сличне нама и које не раде у корист своје штете. За овакав став није потребна ни нарочита мудрост ни превелика писменост. Мене више брину они ”мудри и писмени” који би да докажу да нисмо мали, јадни и сиромашни, тако што ће из удобности својих београдских канцеларија и домова позивати народ да стоји у блату и смрзава се на барикадама, који ће их гурати у погибељ, иако добро знају да се тако не брани интерес народа већ интерес тих јуноша који се као крпељи хране својим лажним патриотизмом. Такође, на другој страни спектра, брину ме они који и само помињање Косова виде као клерофашизам. Они који из удобности своје егзистенције тврде да нам Косово не треба. Можда бих им и поверовао кад би неко од њих понудио да поклони властити стан првом ко жели да га узме... Па онда они који са изванредном злурадошћу објашњавају како је пропала парола ”Косово и Европа”. Са чуђењем посматрам како се убише да докажу да је борба за чланство Србије у ЕУ уз истовремени напор да одбранимо своје националне, људске, културне, цивилизацијске, ако хоћете егзистенцијалне интересе на Косову на миран начин који никога не угрожава - највећи грех.    

3. „Што се уопште толико узбуђивати око тзв. националног интереса, свет данас другачије функционише, све се врти око лове, погледајмо мало око себе, видећете да нису ни Албанци тако сложни као што ми умишљамо, кроз пет, десет година молиће нас да их примимо.”Наравно да косовски лидери нису у свему сложни, свађају се, гложе, па и убијају због власти, новца, криминала и других ствари. Али ја нешто ипак не чух и не видех у њиховој јавности дебату о томе да ли Косово треба да се врати под суверенитет Србије и да прихвати „суштинску аутономију” која му се нуди. Можда нисам довољно упућен и ево молим да ми неко просветли – која то албанска странка, невладина организација, аналитичар или независни приштински интелектуалац каже да је „Косово мало и бедно”, да Србија никада неће признати њихову независност, да „треба прихватити реалност”, а посебно да нема смисла да „читав косовски народ трпи због папирнатог суверенитета над тамо неких пар општиница на северу, где живе неки људи који ни по коју цену не желе да живе са нама”?

Заиста ниједан то не тврди. Ето доказа да се појмови ”мали и бедан” релативизују када иза вас чврсто стоји највећа светска сила. Та малена чињеница у стању је да пружи утисак другачије реалности, у реалности. То такође иде у прилог тврдњи да је боље имати подршку најјачег него немати је. Или још горе – с њим се сукобљавати.

Наравно да нема никога и ничега од тога (а све и када би се, којим чудом, неко појавио не би се дуго наносио главе – а камоли да би га третирали као малтене националног хероја, који, ето, грађанима смело саопштава горке истине које други не желе да кажу).    Зато поново кажем и наглашавам. Нису нама Приштина, Загреб, Сарајево и Тирана главни проблем. Проблем је систем вредности у којем су девалвирани сви ауторитети, побркани сви појмови и критеријуми.Где се капитулантство и издаја проглашава врхунском храброшћу, а сваки, чак и елементарни патриотизам – у најбољем случају – лудошћу, ако не и нечим горим.

Не, него где су најгорљивије псеудопатриоте суштински ”издајници и капитуланти” (јербо је јасно да њихово тамбурање, искуство 1999. нас учи, неминовно доводи до сукоба после кога следи капитулација). А с друге стране, где су хистерици и непристојни заузели позицију гласа грађанског друштва, а где су ретки интелектуалци, неки пристојан свет, сишли са сцене препуштајући јавни простор првим и другим екстремима.

 Дакле, да не буде неспоразума. Наравно да треба бити реалан, наравно да треба водити рачуна о међународним околностима и својим ограниченим снагама. Али нема тих околности – сем баш у случају класичне и физичке окупације – које могу оправдати то да вам националне институције воде они који у суштини подржавају сепаратизам појединих делова државне територије. Или то да вам најзначајнија национална позоришна смотра за велике паре доводи и награђује представе које су потпуно на линији хрватске и сарајевске ратне пропаганде. Или да вам неко, ко је на истој тој линији, отвара најважнију националну књижевну манифестацију. Мислите о томе. Јер – без било какве шале и претеривања – не ради се овде више „само” о Косову, него управо о будућности и голом државном и националном опстанку.

Пре ће бити да се ради о заговарању поновног увођења  морално-политичке подобности из прохујалих времена. Остало је нејасно ко ће да одређује да је неко довољно подобан да отвори сајам књига или добије награду. Ко даје потврду о подобности? Ко, ако су сви ”подобни” отишли у НСПМ? Или у П (ешчаник).

 

 Komentari (211)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tsunade tsunade 09:06 26.10.2011

veliki lajk

za naslov

e sad chu da citam.
tsunade tsunade 09:26 26.10.2011

Re: veliki lajk

jedva procitala vukadinovicheva preseravanja. bljaki, bljak...

sa tvojim komentarima se uglavnom slazem.
onda samo jedno pitanje:
zasto je tvoja politicka grupacija podrzala nakaradni kostunicin ustav sa preambulom koji vam vis-a-vis kosova vezuje i ruke i noge kad su okolnosti o kojima ti govoris (opredeljenost velikih sila da se stvar svrsi ne bas u korist srbije) bile poznate i tada (kada je taj ustav usvajan)?

naime ja razumem da ste vi sa kostunicom morali da pravite razne kompromise. predugo ste ih i na dugorocnu stetu svih nas pravili... ali ustav je, po meni, bio momenat kada je trebalo reci: dosta! ovo je demarkaciona linija!... jer ste, ako ste mozga imali, morali znati da chete sa posledicama tog ustava morati vi da se nosite. bilo je izgledno da ce tadic dobiti izbore i da ce zavrsni cin kosovske farse/drame pripasti vama na reziranje.

osim ako i vi niste racunali na neko blefiranje medjunarodne zajednice i sibicarenje pa sta se ucari, ucarilo se?
dragan7557 dragan7557 09:27 26.10.2011

Re: ma,

Пре ће бити да се ради о заговарању поновног увођења морално-политичке подобности из прохујалих времена.

kakvo ponovno uvođenje? Politička podobnost je imanentan pratilac, kako bivšeg tako i sadašnjeg društva.

cerski

p.s. Moral se u međuvremenu povukao u zasluženu penziju. Nije više aktivan.
antioksidant antioksidant 09:36 26.10.2011

Re: veliki lajk

zasto je tvoja politicka grupacija podrzala nakaradni kostunicin ustav sa preambulom koji vam vis-a-vis kosova vezuje i ruke i noge kad su okolnosti o kojima ti govoris (opredeljenost velikih sila da se stvar svrsi ne bas u korist srbije) bile poznate i tada (kada je taj ustav usvajan)?

pazi tsu,
svaki ustav 'vezuje ruke' oko napustanja drzavne teritorije
da se kosovo nigde ne pominje ista je procedura (referendum) oko izmene granica
preambula je samo dokaz koliko je kostunicina 'politika' isprazna logoreja bez ikakvog kontakta sa realnoscu
a slazem se potrebom da tadic odgovori sta je zeleo takvim ustavom donesenim na takav nacin
tsunade tsunade 09:44 26.10.2011

Re: veliki lajk

antioksidant pazi tsu,
svaki ustav 'vezuje ruke' oko napustanja drzavne teritorije


ovakva preambula ne samo da vezuje ruke, nego vezuje i noge i to olovnim bukagijama...

umesto podrske ustavu, bio je to momenat da se napravi otklon od kosova kao srpske teritorije (jer ona to nije niti ce ikad vise biti) i da se zapocne sa saopstavanjem istine. da smo se, umesto sa obmanama i iluzijama, tad suocili sa istinom koju ovih dana stidljivo govore pro ds analiticari, ne bi se sad baktali jarinjem i brnjakom.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:58 26.10.2011

Re: veliki lajk

tsunade
naime ja razumem da ste vi sa kostunicom morali da pravite razne kompromise. predugo ste ih i na dugorocnu stetu svih nas pravili...

Класични антидемократски позиви, који се своде на негацију исхода избора.
Компромис се, у крајњој линији, склапа са људима који су гласали за одређене странке.
tsunade tsunade 10:01 26.10.2011

Re: veliki lajk

Класични антидемократски позиви, који се своде на негацију исхода избора.
Компромис се, у крајњој линији, склапа са људима који су гласали за одређене странке.


srdjazlopogledja

nisam te bas razumela. ako mozes da objasnis.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 10:05 26.10.2011

Re: veliki lajk

tsunade
Класични антидемократски позиви, који се своде на негацију исхода избора.
Компромис се, у крајњој линији, склапа са људима који су гласали за одређене странке.


srdjazlopogledja

nisam te bas razumela. ako mozes da objasnis.

Па... Људи гласају, и сходно том гласању, партије, тј. партијске врхушке добијају број посланичких места.
tsunade tsunade 10:07 26.10.2011

Re: veliki lajk

Па... Људи гласају, и сходно том гласању, партије, тј. партијске врхушке добијају број посланичких места.


dobro i onda partije dobijaju mandat da odlucuju. ja se pitam koja je kalkulacija bila na snazi kad se odlucivalo o podrsci ustavu sa preambulom o kosovu.
Dr M Dr M 10:12 26.10.2011

Re: veliki lajk

koja je kalkulacija bila na snazi kad se odlucivalo o podrsci ustavu sa preambulom o kosovu.


Bolje 50% vlasti nego 100% opozicije.
tsunade tsunade 10:15 26.10.2011

Re: veliki lajk

Bolje 50% vlasti nego 100% opozicije


pogotovu ako nemas nikakavu projektovanu buducnost u planu.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 10:17 26.10.2011

Re: veliki lajk

tsunade
Па... Људи гласају, и сходно том гласању, партије, тј. партијске врхушке добијају број посланичких места.


dobro i onda partije dobijaju mandat da odlucuju. ja se pitam koja je kalkulacija bila na snazi kad se odlucivalo o podrsci ustavu sa preambulom o kosovu.


Преамбула о Косову је слично питање као и веронаука у школи.
Питање свих питања. А јесте ли читали Устав, након преамбуле? Или, јесте ли размишљали о школи, ван веронауке?

Ван тога, то је занимљиво питање, јер је уочљиво да ван застрашивања гласача, партије нису способне да покрену становништву у политичком смислу. Популација је аполитична. Правни игнорант. Потпирује се негација демократије, о капитализму не вреди ни говорити.
Дакле, ни све партије нису биле довољне за покрет и подршку, а изузетак једне би значио пропаст усвајања Устава, што можда и не би био лош сценарио, када би било изборног механизма представника, кога нема... Јер је Србија претворена у пропорционални јединствени изборни простор, за време Ђинђића. Дакле, у том случају, било би још горе, или исто.
tsunade tsunade 10:26 26.10.2011

Re: veliki lajk

Преамбула о Косову је слично питање као и веронаука у школи.
Питање свих питања. А јесте ли читали Устав, након преамбуле? Или, јесте ли размишљали о школи, ван веронауке?


odgovor na oba pitanja je jesam... ustav sam jednom procitala kad je usvojen, po sluzbenoj duznosti. o skoli razmisljam svaki dan a dete mi ide na gradjansko.

ovo ostalo sve si u pravu. ja sam samo govorila o novom ustavu kao prilici da se stvari rasciste (sto je uobicajeno kod naroda sa odgovornom drzavom) a ne da se dodatno zamuljaju i zamagljuju (sto se nama dogodilo). tom zamuljavanju tadic je dao svoj veliki doprinos. ja bih volela da znam zbog cega?
antioksidant antioksidant 10:31 26.10.2011

Re: veliki lajk

ja bih volela da znam zbog cega?

moram da istaknem
retko se slozimo
tsunade tsunade 10:32 26.10.2011

Re: veliki lajk

moram da istaknem
retko se slozimo


al se zato volimo i postujemo
antioksidant antioksidant 10:36 26.10.2011

Re: veliki lajk

tsunade
moram da istaknem
retko se slozimo


al se zato volimo i postujemo

i neslaganjem podsticemo da proverimo svoje stavove
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 10:52 26.10.2011

Re: veliki lajk

tsunade

ovo ostalo sve si u pravu. ja sam samo gojavascript:;vorila o novom ustavu kao prilici da se stvari rasciste (sto je uobicajeno kod naroda sa odgovornom drzavom) a ne da se dodatno zamuljaju i zamagljuju (sto se nama dogodilo). tom zamuljavanju tadic je dao svoj veliki doprinos. ja bih volela da znam zbog cega?

Demokratska Opozicija Srbije: UGOVOR SA NARODOM, 2000.
DESETO: Skupština će formirati nezavisnu komisiju eksperata koja će preispitati i obnarodovati sve relevantne dokumente, audio i video zapise koje je sadašnja vlast držala u tajnosti, a odnose se na vođenje unutrašnje i spoljne politike Srbije i Jugoslavije u periodu 1987-2000.
Зашто 1987. година? Ко чини ту опозицију? Па комуњаре са осме седнице.

"Реформски" курс је садржан у овој десетој тачки. Док су друге источноевропске државе реформисале своје државе на линији исток-запад, српска политичка врхушка је то радила на линији 2000.-1987.
Простор-време.

Јбног шестог октобра су се сложили о квалитету реформи (неопходних за приступ ЕУ), ради задржавања преимућства Брозове класе. Тада су одлучили да створе тајкуне, да раст заснивању на потрошњи, white collar причама (сада пребацили на blue, ко Броз), фалична демократија, постављање судских и правних норми на крају...
deset_slukom deset_slukom 11:11 26.10.2011

Re: veliki lajk

srdjazlopogledja
Док су друге источноевропске државе реформисале своје државе на линији исток-запад, српска политичка врхушка је то радила на линији 2000.-1987.


Izmiče ti jedna sitnica - druge istočnoevropske zemlje su se reformisale tada (krajem osamdesetih).

Nama kraj osamdesetih služi kao referentna tačka, odnosno nivo na koji treba tek da se vratimo (možda za dvadeset godina).

E, kada se vratimo, onda da pričamo o tvom omiljenom Brozu.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:29 26.10.2011

Re: veliki lajk

deset_slukom
Nama kraj osamdesetih služi kao referentna tačka, odnosno nivo na koji treba tek da se vratimo (možda za dvadeset godina).

"Нама" може да "служи" крај осамдесетих као референтна тачка за сопствено лудило, али другима (западњацима), референтна тачка је четрдесетих.
JJ Beba JJ Beba 13:38 26.10.2011

Re: veliki lajk

umesto podrske ustavu, bio je to momenat da se napravi otklon od kosova kao srpske teritorije

bio je to i trenutak da se napravi otklon od Miloševićeve politike. Ovako DS je umesto da napravi otklon od Miloševićeve, napravio otklon od Đinđićeve politike a pre toga, na zahtev Koštunice, i očistili redove od " nepodobnih" članova koji se nisu slagali sa političkim kursom koji su zauzeli Tadić i njegovi sateliti. Ustav je bio samo nastavak saradnje sa Koštunicom. Sećam se noći protesta protiv takvog i tako usvojenog ustava ispred tadašnje zgrade vlade - bilo je vrlo malo ljudi kojih se to ticalo.
vanja.t vanja.t 13:49 26.10.2011

Re: veliki lajk

JJ Beba
umesto podrske ustavu, bio je to momenat da se napravi otklon od kosova kao srpske teritorije

bio je to i trenutak da se napravi otklon od Miloševićeve politike. Ovako DS je umesto da napravi otklon od Miloševićeve, napravio otklon od Đinđićeve politike a pre toga, na zahtev Koštunice, i očistili redove od " nepodobnih" članova koji se nisu slagali sa političkim kursom koji su zauzeli Tadić i njegovi sateliti. Ustav je bio samo nastavak saradnje sa Koštunicom. Sećam se noći protesta protiv takvog i tako usvojenog ustava ispred tadašnje zgrade vlade - bilo je vrlo malo ljudi kojih se to ticalo.


taj ''trenutak'' je bio 5.oktobar, kada jeste napravljen otklon od miloševićeve politike, zahvaljujući podršci naroda, kome je tada takođe obećan i povratak kim u okvir srbije, očuvanje scg i ek.razvoj

a sve to je bilo navodno moguće jer na vlast dolaze ''partneri'' zapada, koji nemaju ništa protiv srpskih interesa, već samo protiv sm
alselone alselone 13:51 26.10.2011

Re: veliki lajk

a sve to je bilo navodno moguće jer na vlast dolaze ''partneri'' zapada, koji nemaju ništa protiv srpskih interesa, već samo protiv sm


I onda su odmah dozvolili (generisali?) sranje u Presevskoj dolini, cisto da pokazu da nema opustanja i da se jednak tretman nastavlja.
JJ Beba JJ Beba 13:58 26.10.2011

Re: veliki lajk

taj ''trenutak'' je bio 5.oktobar, kada jeste napravljen otklon od miloševićeve politike, zahvaljujući podršci naroda, kome je tada takođe obećan i povratak kim u okvir srbije, očuvanje scg i ek.razvoj

posle Đinđećevog ubistva videli smo povratak na Miloševićevu politiku i otklon od Đinđićeve politike, isterivanje iz DSa neposlušnih članova koji su insistirali na nastavku poslova koje je Đinđićeva vlada počela. Na raskidu sa "mangupima u njihovim redovima" insistirao je koštunica i to je bio uslov za kasniju kolaboraciju sa koštunicom (koji je da se setimo bio legalista i nastavljač Miloševićeve politike), donošenje onog ustava, pomirenje sa spsom .....
vanja.t vanja.t 14:19 26.10.2011

Re: veliki lajk

posle Đinđećevog ubistva videli smo povratak na Miloševićevu politiku i otklon od Đinđićeve politike, isterivanje iz DSa neposlušnih članova, na čemu je insistirao koštunica, kolaboraciju sa Koštunicom (koji je bio legalista i nastavljač Miloševićeve politike) donošenje onog ustava, pomirenje sa spsom .....


ja bih se složio sa svim ovim, osim da je koštunica nastavljač sm politike, to ti je kao kad autoputem voziš 220, oni što voze 80 ti izgledaju kao da stoje, dakle ubistvom đinđića, strasti su se podigle i percepcija nekih ljudi i tvoja je narušena,

da apsurd bude veći sps u život vraća ds, a i tokom 90-ih zđ je više bio sklon sps-u i julu (pragmatizam i te fore) a u stvari beko, vučela i ta ekipa
silver bullet silver bullet 14:24 26.10.2011

Re: veliki lajk

ja bih volela da znam zbog cega?


Forest Gamp.
Precenjujes ti njega, draga, mnogo precenjujes.
tsunade tsunade 16:13 26.10.2011

Re: veliki lajk

Јбног шестог октобра су се сложили о квалитету реформи (неопходних за приступ ЕУ), ради задржавања преимућства Брозове класе. Тада су одлучили да створе тајкуне, да раст заснивању на потрошњи, white collar причама (сада пребацили на blue, ко Броз), фалична демократија, постављање судских и правних норми на крају...


kao konstatacija, sve je neosporno tacno a narocito rast zasnovan na potrosnji i sklepane sudske norme naknadno, kako kome odgovara...

jedino sto sumnjam je da su se oni "dogovorili". mislim da je to opsta stihija otimacine post 5. oktobarske nametnula sama.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:17 26.10.2011

Re: veliki lajk

jedino sto sumnjam je da su se oni "dogovorili". mislim da je to opsta stihija otimacine post 5. oktobarske nametnula sama.


Могуће. Пола-пола.
Инерција, везана за 87. годину, па се ишло тако, уз инсајдерску приватизацију.
freehand freehand 22:29 26.10.2011

Re: veliki lajk

"Реформски" курс је садржан у овој десетој тачки. Док су друге источноевропске државе реформисале своје државе на линији исток-запад, српска политичка врхушка је то радила на линији 2000.-1987.
Простор-време.

E pa vidiš, Srđo - možda to ima neke veze što je i te '87 to što ti zoveš "Jota" za te istočnoevrposke zemlje bilo USA i dženet, a u isto vreme.
Pa kao da ni polazišta nisu bila baš ista.
Evo ti Rumunija i Bugarska, članice EU: Posle dvadeset i kusur godina našeg slobodnog pada, i njihovog strelovitog uspona - još uvek smo pije zeka vodice.
Pa ti gledaj šta porediš.

E sad, što su oni krenuli na desno a mi na levo, oni gore a mi dole, oni ka Reganu a mi ka neumrlom Brežnjevu... Jebi ga.
Zato se sad ne poredimo sa Austrijom nego sa Tunguzijom.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 07:11 27.10.2011

Re: veliki lajk

E sad, što su oni krenuli na desno a mi na levo, oni gore a mi dole, oni ka Reganu a mi ka neumrlom Brežnjevu... Jebi ga.
Zato se sad ne poredimo sa Austrijom nego sa Tunguzijom


Управо.
tyson tyson 02:07 28.10.2011

Re: veliki lajk

tom zamuljavanju tadic je dao svoj veliki doprinos. ja bih volela da znam zbog cega?

Zbog toga što je Kosovo deo Srbije i ako treba da prestane to da bude to ne treba da se desi na način na koji pokušava da se desi.

Verovala ili ne, to je još uvek mišljenje velikog dela građana Srbije. Dakle, ustav u preambuli odražava mišljenje i volju velikog dela građana Srbije, kao što i treba da bude.

Ustav nije prilika ni za kakvo "raščišćavanje" i obrazovanje naroda od strane političara, a naročito nije prilika da se umuva i uvali stav koji ne podržava većinski deo stanovništva po jednom tako važnom pitanju kao što je teritorijalna celovitost zemlje. Ma šta ti i tebi slični o tome mislili.


tyson tyson 02:22 28.10.2011

Re: veliki lajk

Ovako DS je umesto da napravi otklon od Miloševićeve, napravio otklon od Đinđićeve politike a pre toga, na zahtev Koštunice, i očistili redove od " nepodobnih" članova koji se nisu slagali sa političkim kursom koji su zauzeli Tadić i njegovi sateliti.

Ove nema veze sa životom i produkt je dugogodišnjeg i upornog pokušaja spinovanja od strane pre svega ekipe koja je sada u LDP (ili bila dok ih nisu počistili Jovanović i ekipa muljatora).

Navedi mi bar dva imena "nepodobnih članova koji se nisu slagali sa političkim kursomTadića" a koji su ukljonjeni iz DS.

Navedi mi koji su to politički kurs uopšte imali Tadić i njegovo okruženje u vreme kada je Jovanovićeva grupa izvršavala operaciju odvajanja od stranke.

Naročito u to vreme u DS uopšte nije bilo neke čvrste Tadićeve ekipe niti je on bio u stanju da radi u stranci šta hoće.

Al' ovako kako ti pokušavaš da predstavljaš stvari baš zgodno zvuči.

Sećam se noći protesta protiv takvog i tako usvojenog ustava ispred tadašnje zgrade vlade - bilo je vrlo malo ljudi kojih se to ticalo.

Pa pametni ljudi, ti koji nisu došli te noći. Imaju pametnija posla od pušenja jevtine veštački izazvane fame i tenzije oko ustava, pravljene pre svega od strane raznorazne ekipe kadrova poraženih na osmoj sednici (to im je zajednička karakteristika) okupljenih oko tadašnje LDP, i u NVO od vajkada.tsunade tsunade 14:56 28.10.2011

Re: veliki lajk

Zbog toga što je Kosovo deo Srbije


nije. a ako ti to ne vidis, moje oci ti tu nisu od neke pomoci. a i mrzi me da se s tobom oko toga dal je mleko belo prepirem.

to je još uvek mišljenje velikog dela građana Srbije.


kako znas? na koji nacin je to provereno?

Ustav nije prilika ni za kakvo "raščišćavanje" i obrazovanje naroda od strane političara, a naročito nije prilika da se umuva i uvali stav koji ne podržava većinski deo stanovništva po jednom tako važnom pitanju kao što je teritorijalna celovitost zemlje.


kosovo je prilika da se fakticko stanje podvede u pravni okvir. fakticko stanje je da kosovo tada nije bilo bas kao sto danas nije srpsko. to je susedna drzava. svako obmanjivanje da tamo postoji neka srbija je samoubilacko. te srbije vise ni na severu nece biti. bar ne na nacin koji je ovde zamisljen i zacrtan.

Ma šta ti i tebi slični o tome mislili.


ne postoje meni slicni.

tsunade tsunade 14:57 28.10.2011

Re: veliki lajk


pardon

ustav je prilika da se fakticko stanje podvede u pravni okvir. fakticko stanje je da kosovo tada nije bilo bas kao sto danas nije srpsko. to je susedna drzava. svako obmanjivanje da tamo postoji neka srbija je samoubilacko. te srbije vise ni na severu nece biti. bar ne na nacin koji je ovde zamisljen i zacrtan.
freehand freehand 15:10 28.10.2011

Re: veliki lajk

tsunade

pardon

ustav je prilika da se fakticko stanje podvede u pravni okvir. fakticko stanje je da kosovo tada nije bilo bas kao sto danas nije srpsko. to je susedna drzava. svako obmanjivanje da tamo postoji neka srbija je samoubilacko. te srbije vise ni na severu nece biti. bar ne na nacin koji je ovde zamisljen i zacrtan.

Jel tebe neko hakovao?
tyson tyson 15:13 28.10.2011

Re: veliki lajk

nije. a ako ti to ne vidis, moje oci ti tu nisu od neke pomoci. a i mrzi me da se s tobom oko toga dal je mleko belo prepirem.

Za Srbiju jeste sve dok se to drugačije ne odluči i sprovede na institucionalnom, državnom nivou.

to je još uvek mišljenje velikog dela građana Srbije.

kako znas? na koji nacin je to provereno?

Pa, da raspišemo taj referendum najzad?tyson tyson 15:17 28.10.2011

Re: veliki lajk


Pardon.

nije. a ako ti to ne vidis, moje oci ti tu nisu od neke pomoci. a i mrzi me da se s tobom oko toga dal je mleko belo prepirem.

Za Srbiju jeste sve dok se to drugačije ne odluči i sprovede na institucionalnom, državnom nivou.tsunade tsunade 16:28 28.10.2011

Re: veliki lajk

free Jel tebe neko hakovao?


ne da ja znam. a sto? ili je ovo neka sala koju ja, plavusa, ne kapiram.

tyson Za Srbiju jeste sve dok se to drugačije ne odluči i sprovede na institucionalnom, državnom nivou.


pa to i jeste najveci problem srbije, sto ima politicare na vlasti koji veruju da dejvid koperfild stvarno leti i da je kosovo srpsko. a ako ne veruju a sire takvu obmanu onda je to zlocin protiv naroda.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:39 28.10.2011

Re: veliki lajk

pa to i jeste najveci problem srbije, sto ima politicare na vlasti koji veruju da dejvid koperfild stvarno leti i da je kosovo srpsko. a ako ne veruju a sire takvu obmanu onda je to zlocin protiv naroda.


А шта се предлаже? Револуција? Можда и није толико лоша идеја, с тим што би, у том случају, посматрао преко тевеа како полицијаци испоручују пројектиле разноразним левичарима пројектиле, и... Навијао за полицајце.


Устав Србије је бар у половини фиктиван документ, иначе. А ако би желели правно осликавање реалног стања, онда би на Устав требало заборавити. Је л' то Ваш став?
tyson tyson 17:01 28.10.2011

Re: veliki lajk

pa to i jeste najveci problem srbije, sto ima politicare na vlasti koji veruju da dejvid koperfild stvarno leti i da je kosovo srpsko.

Šta ti znači ovo "Kosovo srpsko"?

Kosovo je deo Srbije, a pripada ljudima koji tamo žive.freehand freehand 17:32 28.10.2011

Re: veliki lajk

ne da ja znam. a sto? ili je ovo neka sala koju ja, plavusa, ne kapiram.

Navikao sam da pišeš smislene stvari. Na ovom blogu to ne radiš.
Ne zbog svog mišljenja o Kosovu, niti zbog svog doživljaja Ustava. Recimo, ni ja ne mislim da če ikada u budućnosti Srbija kontrolisati tu teriotoriju kao svoju.
Ali, jbg, pre samo 22 godine mislio sam da SFRJ može da se ljulja, ali ne i da se sruši.
O načinu donošenja Ustava mislio sam i mislim sve najgore, ali jbg - to je Ustav Republike Srbije. Dok ne bude promenjen.
U njemu je (potpuno je nebitno da li u preambuli) definisana teritorija Srbije, i Kosovo u njoj. Pazi - ne Ognjena zemlja, i ne Foklandska ili neka druga ostrva. Kosovo, koje je i bilo njen sastavni deo, u okviru međunarodno priznatih granica. Predsednik Republike i Vlada, kao i svi javni funkcioneri kada polažu zakletvu - polažu je na taj Ustav.
A ti tražiš i očekuješ od Predsednika i minitara da se ponašaju kreativno, u skladu sa oni što svi vide i svi znaju...
Nekako sam očekivao razumniji stav.
Pazi kad bih bio spreman da se opkladim da bi se mnogi bolno iznedadili i razočarali i Čedinom retorikom i postupcima, da mu slučajno dopadne mesto premijera ili, ne daj Bože, Predsednika.
Ili Milana Karagaće - Jastreba, na mestu ministra vojnog.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:39 28.10.2011

Re: veliki lajk

Čedinom retorikom i postupcima

Б'ате, он је јуче на теве-у оптужио лика да је наркодилер. Када га је Југослав питао на основу чега, рече на основу слике. Није он било ко, он је представник законодавног органа, вођа једне партије. Антиевропске партије.
tsunade tsunade 18:57 28.10.2011

Re: veliki lajk

freehand U njemu je (potpuno je nebitno da li u preambuli) definisana teritorija Srbije, i Kosovo u njoj.


pa mogu i ja da definisem sebe kao osobu koja izgleda ko ursula anders a ima mozak ko marija kiri. meni ce mozda ta predstava o sebi pricinjavati zadovoljstvo ali u sirem kontekstu ja cu biti obicna budala. upravo tako izgleda srbija koja ne zeli da prizna da je kosovo u sustini ratna reparacija... imala bih puno toga grdnog da kazem na temu medjunarodne zajednice koja mi se u poslednje vreme izuzetno gadi. oni su naime kumovali sveopstoj konfuziji pa i pogresnoj percepciji nas samih u ogledalu ali to je druga tema. Sto se cedomira tice, to je jedna zalosna figura lisena svakog sadrzaja.

Kosovo je deo Srbije


daj tajson, ne zahebavaj i ne zasmejavaj

А шта се предлаже? Револуција?


stvari se menjaju u dugom evolutivnom toku. stvari se dogadjaju u odnosu snaga. nista se specijalno ne moze uciniti. kakvoca ljudskog materijala na pol. sceni srbije je mizerna a nikog normalnog nema na vidiku. tako da... ne znam srdjo sta da ti kazem. mrka kapa, zla prilika.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:06 28.10.2011

Re: veliki lajk

Jastreba,

a po čemu istog smatraš Jastrebom, koga taj isti pikira. Ili su njegovi stavovi ekstremni što kaže da je moguće ono što je moguće. Onda je po tebi i Tadić Jastreb jer kaže u one četiri tačke šta je moguće i ne kaže niti obećava da će tebe ili bilo koga vlada Srbije postavljati za gradonačelnika Prištine jerbom je Kosovo Srbija a Srbija suverena na celoj svojoj teritoriji.
Ti ono što bi želeo proglašavaš stanjem koje je realnost i nema šta da se menja i dira, a ja smatram da ono što je realnost nije ono što Srbija želi i zalažem se da pokuša da ostvari maksimum bez iluzija.
Jastrebovi su oni što potpaljuju narod a znaju i sami da nije realno ni moguće.
tsunade tsunade 19:11 28.10.2011

Re: veliki lajk

Milan Karagaća


ja sam iznenadjena sto vi jos citate reakcije na ovaj blog. naime mislila sam da je izasao iz opticaja a da je nas nekoliko pjanih (free, tyson, srdja and me) ostalo posle fajronta da zakljuca kafanu.
freehand freehand 19:27 28.10.2011

Re: veliki lajk

a po čemu istog smatraš Jastrebom, koga taj isti pikira. Ili su njegovi stavovi ekstremni što kaže da je moguće ono što je moguće.

Pa šalim se, Karagaća. ali sam i 101% siguran da bi, da te nešto postave za ministra vojnog ili načelnika Generalštaba - za čas od kanarinca postao soko.

I dosta je tog brljavljenja "Srbija nije suverena, Srbija ne kontroliše teritoriju".
Ok, u pitanju je gola sila sa druge strane, najveća na planeti. Ok, i ta sila ima neku granicu, inače se ne bi natezala sa nama ovako malim i nikakvim.
Ok, moraćemo na kraju da popustimo, ali je pitanje koliko i kada.
Valjda je ok i da probamo da spasemo najviše što se spasti može?
I valjda je ok da to rade najviši izabrani predstavnici ove države. A ok je i to što mi i ne znamo baš sve što se dešava, kao što se nikad i nigde ne zna šta se dešava u tim najvišim sferama diplomatije.
Šta će Dodik u Vašingtonu, a Liberman u Banjaluci... Moža i to ima neke veze? Izrael, Palestina, Savet bezbednosti, ovoono...

SFRJ je bila nedeljiva, pa je SRJ bila nedeljiva, pa je SRbija bila nedeljiva. Što bi samo Kosovo ostalo nedeljivo?
tsunade tsunade 19:35 28.10.2011

Re: veliki lajk

freehand Valjda je ok i da probamo da spasemo najviše što se spasti može?


tako smo probali da odbacimo i plan 34 (z4) pa smo ga izduvali. tako smo i u rambujeu mogli da izdejstvujemo i podelu kosova. al ne, mi smo krenuli da spasavamo najvise sto (ne)mozemo i dosli smo do bombardovanja, rezolucije 1244, ahtisarijevog plana...

vidi free u redu je spasavati najvise sto se moze. ali za to treba da imas stvarno racionalnu procenu sta je to najvise. a ne na tersume da postupas pa sta ubodes po principu i corava koka ubode neko zrno.
sima2000 sima2000 09:14 26.10.2011

mala primedba

Са чуђењем посматрам како се убише да докажу да је борба за чланство Србије у ЕУ уз истовремени напор да одбранимо своје националне, људске, културне, цивилизацијске, ако хоћете егзистенцијалне интересе на Косову на миран начин који никога не угрожава - највећи грех.


Borba da damo gas uz istovremeni napor da pritisnemo kočnicu nas je dovela do toga da stojimo u mestu 10 godina. Ta borba zaista nikoga ne ugrožava. Ni Albance na Amerikance. Ne vidim da im mnogo smeta što nisu priznati od Rusije i pola Afrike. Ta borba ugrožava samo nas. Trošimo 100% energije i vremena za nešto što je 98% propala rabota.
libkonz libkonz 09:15 26.10.2011

Naravno da je kriv Milošević

Iritiraju me stalni napadi na Tadića kako je on "prodao Kosovo". Stvarno ne vidim šta mu se tu može zameriti, osim što nema m. da narodu kaže istinu.
Mislim, sve drugo čega se Tadić dohvatio (a ti kao savetnik nosiš svoj teret odgovornosti) sve je upropastio. Unazadio nam je državu za 20 godina, stvorio partokratiju, sa Dinkićem uništio ekonomiju, oterao desetine hiljada stručnjaka iz zemlje, narod bacio u beznađe, dozvolio tajkunima da se dodatno obogate čuvajući njihov monopol, otvorio hiljade radnih mesta, ali u javnim preduzećima, za poslušnike iz DS-a, čiji je jedini "posao" da se na radnom mestu pojave, ali nije kriv za Kosovo, u pravu si g. Savetniče.
libkonz libkonz 09:18 26.10.2011

Re: Naravno da je kriv Milošević

ps Kad već poredimo Miloševića i Tadića, ovaj prvi je bio mala maca za tvog drugara kada je kontrola medija u pitanju. Kad već čitaš NSPM, ne znam da li ti je ovo promaklo.
ivana23 ivana23 09:23 26.10.2011

Re: Naravno da je kriv Milošević

libkonz
Kad već čitaš NSPM, ne znam da li ti je ovo promaklo.


Prva recenica ovog bloga...

Читајући Вукадиновићев текст у јучерашњој Политици
maksa83 maksa83 09:25 26.10.2011

Re: Naravno da je kriv Milošević

stvorio partokratiju, sa Dinkićem uništio ekonomiju, oterao desetine hiljada stručnjaka iz zemlje, narod bacio u beznađe, dozvolio tajkunima da se dodatno obogate čuvajući njihov monopol, otvorio hiljade radnih mesta, ali u javnim preduzećima, za poslušnike iz DS-a, čiji je jedini "posao" da se na radnom mestu pojave,

Kad se to napiše ovako tendenciozno zvuči kao da je uradio nešto loše.


<ovde ide smajli koji meditativno sklapa oči u očekivanju još jedne runde banovanja i brisanja>
libkonz libkonz 09:32 26.10.2011

Re: Naravno da je kriv Milošević

<ovde ide smajli koji meditativno sklapa oči u očekivanju još jedne runde banovanja i brisanja>

to mora da je bio neki bag u softveru, ne bi oni udarili na slobodnu reč (zamisliti smajli po želji).
Mislim da ćemo ipak dobiti samo ignore.
antioksidant antioksidant 09:38 26.10.2011

Re: Naravno da je kriv Milošević

Kad se to napiše ovako tendenciozno zvuči kao da je uradio nešto loše.

pa i jeste loše
za poslušnike iz DS-a, čiji je jedini "posao" da se na radnom mestu pojave,

obaveze, obaveze, samo obaveze...
uros_vozdovac uros_vozdovac 09:42 26.10.2011

Re: Naravno da je kriv Milošević

Koliko je ovaj tekst u neskladu sa onim što DS radi, čudo jedno. Kao da je DS neki nezavisan organizam potpuno odvojen od ljudi koji sede za volanom. Da se DS ponaša onako kako Krstić piše ja bi još glasao za DS.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 09:53 26.10.2011

Re: Naravno da je kriv Milošević

uros_vozdovac
Kao da je DS neki nezavisan organizam potpuno odvojen od ljudi koji sede za volanom.


Ma ne bre, samo su Mišku vezali oči.A ako dobiju sledeče izbore, verovatno će se potruditi da nam pokažu da mogu sve to isto samo u rikverc.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:55 26.10.2011

Re: Naravno da je kriv Milošević

Unazadio nam je državu za 20 godina, stvorio partokratiju, sa Dinkićem uništio ekonomiju, oterao desetine hiljada stručnjaka iz zemlje, narod bacio u beznađe, dozvolio tajkunima da se dodatno obogate čuvajući njihov monopol, otvorio hiljade radnih mesta, ali u javnim preduzećima, za poslušnike iz DS-a, čiji je jedini "posao" da se na radnom mestu pojave, ali nije kriv za Kosovo, u pravu si g. Savetniče.

За добар део тога, заслужан је Ђинђић. Најгора је промена статута ДС-а, која је ефективно елиминасала демократију из странке.
jasnaz jasnaz 10:05 26.10.2011

: Naravno da je kriv

maksa83

<ovde ide smajli koji meditativno sklapa oči u očekivanju još jedne runde banovanja i brisanja>

niccolo niccolo 10:08 26.10.2011

Re: Naravno da je kriv Milošević

antioksidant

za poslušnike iz DS-a, čiji je jedini "posao" da se na radnom mestu pojave,

obaveze, obaveze, samo obaveze...

Dabome. Treba da se ugleda na Silvija kad je onomad rekao onim svojim ribama što ih je namestio u parlament da ne moraju da dolaze stalno...
milisav68 milisav68 10:34 26.10.2011

Re: Naravno da je kriv Milošević

maksa83

Kad se to napiše ovako tendenciozno zvuči kao da je uradio nešto loše.

Ma ne, to je samo test-proba za novu reklamu.

Stari proizvod u novoj ambalaži.

Kosovo!

Otklanja najtvrdokornije fleke - čak i sa revera!
gedza.73 gedza.73 10:40 26.10.2011

Re: Naravno da je kriv Milošević

Фали само мало појашњење: кад то нису лагали? Онда или сад?

Mnogo interesantnije i bitnije je, po meni, pitanje
-Što nas lažete? I vi i oni.
све ово о чему говоримо, у ствари је симпозијум о Милошевићевој владавини, јер је та владавина оставила толико дубоке, тешке и малигне последице да ће је их Србија осећати и у наредних 30 година. И те последице су у свакој пори друштва. У политици, економији, култури...у спорту, у међуљудским односима, у свему чега се дотакнете. У девастирању свих друштвених вредности, у уништењу грађанске пристојности, у срозавању моралних скрупула, у довођењу на сцену квазиелита које би у нормалним околностима биле талог друштва...

Ta kvazielita se smo proširila i dobila na uticaju. A nema Miloševića.
Uništenje građanske pristojnosti i svih vrednosti nije zaustavljeno već produbljeno i prošireno.
Zašto?
Пре ће бити да се ради о заговарању поновног увођења морално-политичке подобности из прохујалих времена.

Političko-moralna (s)podobnost?
Aaahaaa. To je ono kad direktor javnog preduzeća, javne škole, javnog pisoara mora da bude pripadnik neke od stranaka na vlasti.
To nikada nije prohujalo sa vihorom.
Samo se vihor poslednjih godina pretvorio u tornado. I ruši sve pred sobom zaprepašćujućom snagom, bezobzirnošću i osionošću.

Zadnjih dvadeset godina, ukratko?

'što propusti Deli Radivoje
to dočeka mali Radojica'

schweppes92 schweppes92 11:37 26.10.2011

Re: Naravno da je kriv Milošević

uros_vozdovac
Koliko je ovaj tekst u neskladu sa onim što DS radi, čudo jedno. Kao da je DS neki nezavisan organizam potpuno odvojen od ljudi koji sede za volanom. Da se DS ponaša onako kako Krstić piše ja bi još glasao za DS.

Evo ova dva linka... Ovako to radi DS(posebnu pažnju obratiti na biografije, stručnost ispred politike) u najvećoj opštini u Srbiji. Verujem da je Milošević kriv i za ovo. Ako ne on ono sigurno Vukadinović...

http://novibeogradafera.blogspot.com/2011/10/raspusten-opstinski-odbor.html

http://novibeogradafera.blogspot.com/2011/01/svi-predsednikovi-ljudi.html
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:49 26.10.2011

Re: Naravno da je kriv Milošević

schweppes92

И сада, није довољно што је обесмишљено гласање, јер нема појединачног избора представника, него су двапут појели.
1. Поставили су екипу смоговаца (постављеници).
2. Сменили су екипу смоговаца (партијска врхушка држи све изборе, постављења и смене у својим рукама).
Ај' једном испаднеш глуп, ал' двапут заредом, то је превише.

Броз је бар унапређивао!
dragan7557 dragan7557 12:25 26.10.2011

Re: Naravno da je kriv Milošević

Kad se to napiše ovako tendenciozno zvuči kao da je uradio nešto loše.

Читајући Вукадиновићев текст у јучерашњој Политици

Vala baš, to sam i ja pomislio.

cerski
silver bullet silver bullet 14:30 26.10.2011

Re: Naravno da je kriv Milošević

Mislim, sve drugo čega se Tadić dohvatio (a ti kao savetnik nosiš svoj teret odgovornosti) sve je upropastio. Unazadio nam je državu za 20 godina, stvorio partokratiju, sa Dinkićem uništio ekonomiju, oterao desetine hiljada stručnjaka iz zemlje, narod bacio u beznađe, dozvolio tajkunima da se dodatno obogate čuvajući njihov monopol, otvorio hiljade radnih mesta, ali u javnim preduzećima, za poslušnike iz DS-a, čiji je jedini "posao" da se na radnom mestu pojave


Ma, ubio nam je nadu i ponovo dao puno pravo socijalistima, radikalima i svim njihovim razbacanim otpacima (Obraz, 1389, Dveri..., SNS...)da kazu - Eto, mi smo bili u pravu. Kus, bre! Ako su ovi posle 2000 sve razbucali, to i dalje ne znaci da ste vi pre njih bili u pravu!

E, za to su Tadic i Kostunica najkrivlji. A bogami je i Djindjic celoj toj stvari utro put.
jinks jinks 09:45 26.10.2011

...

Interesantno, pošto deluje kao da g. DjV neretko nastupa sa pozicija politike nekoga ko kao da pokušava da ponovi pa manje više gotovo istu matricu vladavine onoj koju je stvorio Milošević ... ekonomska desnica upakovana u nacionalno osvešćenu retoriku.

Kako je naša, ali i mnoge druge, istorija pokazala, kod takvih politika od nacionalnog obično ne ostane ništa, a od ekonomske desnice ... odnosno tajkuna ... samo nova tušta i tma ... pojave se tamo gde ih ranije nije bilo.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:52 26.10.2011

Re: ...

ekonomska desnica upakovana u nacionalno osvešćenu retoriku.

У Србији готово нико не заступа капитализам. У Србији не постоји десница, већ само леваци.
jinks jinks 10:35 26.10.2011

Re: ...

Kako ne postoji ekonomska desnica?

Sta su drugo tajkuni do klasican vid ekonomske desnice, odnosno nosioci teznje da se napravi njihova privatna drzava.

Rodonacelnici toga su g. Milosevic i gdj. Markovic (ne znam, da li se koreni toga vuku i ranije iz prethodne drzave). Iz okrilja njihove privatne drzave izrodili su se Delta ... ustvari svi koji mogu da vam padnu na pamet.

Mislim, to su ljudi koji u svakom slucaju imaju svoju agendu, cak i onda kada se drugi raspravljaju oko opstih politickih i nacionalnih mesta. Imaju svoj interes i teze da ga ostvare preko uticaja na politiku.

Pogledajte, LDP je stvoren od strane M. Beka (sto znaci vezu sa Deltom, po svoj prilici), bukvalno. Stranka kojoj neretko gravitira g. Djordje stvorila je, odnosno iznedrila, Lazarevica na primer (koji je povezan sa Eftom), i pomogla prilikom privatizacije milijardi vrednog gradjevinskog zemljista na obali Dunava. Pa cak je i SNS uspeo da izmeni nekoliko kurtoaznih i pohvalnih reci sa g. Milanom.

Mislim, ljudi gledaju da isteraju svoje interese, a verovatno su, u poredjenju sa ostalim gradjanima, u najboljoj poziciji da to i postignu.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:34 26.10.2011

Re: ...

jinks
Sta su drugo tajkuni do klasican vid ekonomske desnice, odnosno nosioci teznje da se napravi njihova privatna drzava.

Корпоративна држава предратног типа, која само бољшевицима може бити "десно", а свима осталима је лево.
jinks
Rodonacelnici toga su g. Milosevic i gdj. Markovic (ne znam, da li se koreni toga vuku i ranije iz prethodne drzave). Iz okrilja njihove privatne drzave izrodili su se Delta ... ustvari svi koji mogu da vam padnu na pamet.

Наравно да су корени тога из Брозовог режима, одакле би били?
Мала сегментација Брозовог система, па уместо једног (вође, партије, партијске економије, суда, "морала", борбене групе...) има их више. И све критике су усмерене управо на сегментацију, које уместо да је има мање, требало би да је више, много више, како би се окарактерисала као десно.
jinks jinks 11:58 26.10.2011

Re: ...

Корпоративна држава предратног типа, која само бољшевицима може бити "десно", а свима осталима је лево.

Mislim da su oni prevazisli "boljsevicki" glic, odnosno, da ne negiraju apriori trziste i demokratiju kao takve. Jedino sto radeci kroz nove trzisne i demokratske institucije teze da naprave "win win" situaciju za sebe i svoje interese (odnosno nesto nalik privatnoj drzavi).

Iz tog ugla oni jesu vid "ekonomske desnice", posto slicne pojave postoje i u drzavama koje nikada nisu bile socijalisticke. Ne znam kako bi se ta pojava nazvala, na primer u UK ili US, ako ne "ekonomska desnica".

p.s.

Glede "win win" pozicije. To je nesto sto se izgleda gradi u kontinuitetu za vreme svakog mandata koliko god oni razliciti bili.

Evo uzmite hipoteticku "win win" situaciju: vi finansirate dve stranke koje gravitiraju razlicitim koalicionim taborima na politickoj sceni (na primer, LDP i SNS). Pobedi jedan koalicioni tabor ... vi, pogotovo ako se puno rascepkaju glasovi, imate LDP u vladi (i eto MBa opet u luci, ili na nekom boljem mestu). Pobedi drugi koalicioni tabor, eto vam vaseg kucnog prijatelja Tome ili Aleksandra na vlasti (MB opet u luci, ili necem boljem).
Na primer.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:09 26.10.2011

Re: ...

jinks
Корпоративна држава предратног типа, која само бољшевицима може бити "десно", а свима осталима је лево.

Mislim da su oni prevazisli taj "boljsevicki" glic, odnosno, da ne negiraju apriori trziste i demokratiju kao takve. Jedino sto radeci kroz te nove institucije teze da naprave "win win" situaciju za sebe i svoje interese.

Како не негирају? Који опсег цена се контролише, или утиче на њих мерама власти? Нема ту чак ни дерегулације, спуштања цене бољим приступом тржишту, већ чисте интервенције, политичко одређивање цена.
jinks
Iz tog ugla oni jesu vid "ekonomske desnice", posto slicne pojave postoje i u drzavama koje nikada nisu bile socijalisticke. Ne znam kako bi se ta pojava nazvala, na primer u UK ili US, ako ne "ekonomska desnica".

Нема сличних појава, Србија је усамљена, ако ћемо за релевантне узети европске земље.
jinks
Glede "win win" pozicije. To je nesto sto se izgleda gradi u kontinuitetu za vreme svakog mandata koliko god oni razliciti bili.

И?
Шта ћемо?

Да убацимо државно финансирање странака?
Државно финансирање само диже праг доступности, чини приступ, утицај новчани тежим за остале, не само странке, већ и чланове, гласаче, грађане. Дакле оне, који би требало да парирају у финансирању.
А друго је питање изборног система, који као једна пропорционална изборна, исто то ради. Па онда и одређивање заступника. Комплексно удаљавање утицаја грађана на исход избора. "Глуп народ", "Не попустимо популизму, креирајмо сами политику", "Нећемо ваљда мусавце да питамо за нешто"...
jinks jinks 12:48 26.10.2011

Re: ...

Ne negiraju "apriori" demokratske i trzisne institucije, vec pokusavaju u iste da se ugrade, na takav nacin da sloboda izbora (bilo politicka bilo ekonomska) postane irelavantna, odnosno da imaju "win win" situaciju bez obrizra na demokratski izbor gradjana ili zakonomernosti slobodnog trzista.

Odnosno ne negiraju ih direktrno, vec indirektno preko toga sto grade "win win" politicko i ekonomsko trziste. Gde tu "win win" poziciju izgleda da nije bas tako jednostavno izgraditi i odrzavati, u tome je poenta. Za to treba i vremena i novca izgleda (na primer, kao da je g. Beku drago sto mora g. Jovanovicu placa najskuplja kola i vilu na Dedinju, ali mora covek ... on tako investira u buducnost svoje firme).

Hocu da kazem da i njima nije izgleda bas sve sigurno (ako nista drugo, sukobljavaju se sa interesima sebi slicnih), kao sto je bilo u sistemu iz prethodnih vremena o kome govorite. I to je verovatno neki prostor za promene na bolje svih ostalih koji ovde zive (to bi mozda mogao da bude odgovor na vase pitanje "Sta cemo", na primer).

Нема сличних појава, Србија је усамљена, ако ћемо за релевантне узети европске земље.

Mislim da ovde niste u pravu, i da toga ima na pretek, cak i u Evropi koju pominjete. Ne morate da idete dalje od Berluskonija, na primer.

p.s.

Pa i sam Milosevic je morao dobro da se potrudi kako bi napravio "win win" za sebe i svoju porodicu, uz sav sistemski "kapital" nasledjen iz KP aparata ... i koliko je sve to na kraju trajalo, uz koje i kakve sve probleme.
dragan7557 dragan7557 12:53 26.10.2011

Re: ...

Win-Win situacija, je najveća ikada prodata, obmana zdravog razuma.

Da ista ne postoji, niti je ikada postojala ,skoro da i nije potrebno dokazivati.

cerski
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 07:29 27.10.2011

Re: ...

Ne negiraju "apriori" demokratske i trzisne institucije, vec pokusavaju u iste da se ugrade, na takav nacin da sloboda izbora (bilo politicka bilo ekonomska) postane irelavantna, odnosno da imaju "win win" situaciju bez obrizra na demokratski izbor gradjana ili zakonomernosti slobodnog trzista.

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:50 26.10.2011

Броз - уништитељ вредности

Пре ће бити да се ради о заговарању поновног увођења морално-политичке подобности из прохујалих времена. Остало је нејасно ко ће да одређује да је неко довољно подобан да отвори сајам књига или добије награду. Ко даје потврду о подобности? Ко, ако су сви ”подобни” отишли у НСПМ? Или у П (ешчаник).

Јесте, све ово о чему говоримо, у ствари је симпозијум о Милошевићевој владавини, јер је та владавина оставила толико дубоке, тешке и малигне последице да ће је их Србија осећати и у наредних 30 година. И те последице су у свакој пори друштва. У политици, економији, култури...у спорту, у међуљудским односима, у свему чега се дотакнете. У девастирању свих друштвених вредности, у уништењу грађанске пристојности, у срозавању моралних скрупула, у довођењу на сцену квазиелита које би у нормалним околностима биле талог друштва...

Овде се, погрешно, идентификује Милошевић као узрочник, док је то Броз.
Броз је тај који је уништио међуљудске односе (тајна полиција, потказивање), породичне односе (интервенције државе у породицу, школе шпијуна), политику (тоталитаризам, ирационалност), економију (државне инвестиције, погрешне алокације, негирање тржишта, формирања цена), културу (пропаганда), друштвене вредности (увео силу као вредност, негирао хришћанство и улогу Цркве, установио пагански, сатански култ), грађанску пристојности (претворио их у робове који се убијају међусобно за парче колача), уништио морал ("лажни грађански" ), те силом довео квазиелите.

Броз је ултимативни злочинац, Милошевић је пука реплика, наследник.
Dr Mebius Dr Mebius 10:25 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

Милошевић је пука реплика, наследник.

Milosevic moze da bude samo replika provincijskog direktora i kabadahije (poput Velje Ilica ili Palme). Broz je za njega bio nedostizna kategorija.


srdjazlopogledja srdjazlopogledja 10:34 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

Dr Mebius
Милошевић је пука реплика, наследник.

Milosevic moze da bude samo replika provincijskog direktora i kabadahije (poput Velje Ilica ili Palme). Broz je za njega bio nedostizna kategorija.

Јесте недостижна. Јер је Броз уништио елементе државе које Србија мора да изгради како би приступила ЕУ.
Броз је представник злочиначког, тоталитарног режима, и док се то не искаже, јасно и гласно, нема напретка.
expolicajac expolicajac 10:39 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

Јесте недостижна. Јер је Броз уништио елементе државе које Србија мора да изгради како би приступила ЕУ.
Броз је представник злочиначког, тоталитарног режима, и док се то не искаже, јасно и гласно, нема напретка.

Srđo nemoj po jajca. Ovo je Krletov blog a ne Karagaćin

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 10:43 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

Srđo nemoj po jajca. Ovo je Krletov blog a ne Karagaćin

Неозбиљно, Екс.
deset_slukom deset_slukom 10:48 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

srdjazlopogledja

Броз је представник злочиначког, тоталитарног ...


Baš ti se zamerio. Bio ti kum?
G r o f G r o f 11:36 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

ovo postaje žešći spin...

Јесте недостижна. Јер је Броз уништио елементе државе које Србија мора да изгради како би приступила ЕУ.
Броз је представник злочиначког, тоталитарног режима, и док се то не искаже, јасно и гласно, нема напретка.


Ja sam mislio da se nekih elemenata državnosti odrekao još kralj stvaranjem zajedničke države.
I sad zamislimo da nije bilo zločinca Tita.
Srbi bi po običaju ušli u rat bez ideje ili bi bili na strani okupatora, i po običaju izgubili.
Teritorija Srbije bi verovatno pripala Rusima ali ovaj put kao saradnica okupatora i onda bi tek videli što je gubljenje državnosti.
Naravno da ovaj jednostavni sljed misli ne može pratiti samo ko ne želi.

...a ovaj Krstićev utuk na tuk je pucanj u maglu, u oba slučaja reči služe da zamute, a ne da izbistre vodu.
dragan7557 dragan7557 11:59 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

expolicajac
Јесте недостижна. Јер је Броз уништио елементе државе које Србија мора да изгради како би приступила ЕУ.
Броз је представник злочиначког, тоталитарног режима, и док се то не искаже, јасно и гласно, нема напретка.

Srđo nemoj po jajca. Ovo je Krletov blog a ne Karagaćin


Alo bre ex, turi Aktuelno izdanje, ovo je matoro.

cerski
dragan7557 dragan7557 12:14 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

Броз.

Броз

Броз

Броз

Броз

Броз

Броз

A što ti ne odeš do kuće cveća i pošteno se isplačeš nad tvojim bivšim Vođom?

Možda ti bide lakše. Na ovom blogu se niko više ne dernja i kuka o Brozu od tebe.

cerski
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:17 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

dragan7557
A što ti ne odeš do kuće cveća i pošteno se isplačeš nad tvojim bivšim Vođom?
Možda ti bide lakše. Na ovom blogu se niko više ne dernja i kuka o Brozu od tebe.

Шта, царски, мој Вођа?
Није то мало, ако то пише, задовољан.
ivana23 ivana23 12:22 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

dragan7557
Броз......


A što ti ne odeš do kuće cveća i pošteno se isplačeš nad tvojim bivšim Vođom?

Možda ti bide lakše. Na ovom blogu se niko više ne dernja i kuka o Brozu od tebe.
cerski


Ma gde u Kucu cveca da ide, Srdja ga mrzi, nevidjeno. Ne znam koji bi mogao biti razlog.
antioksidant antioksidant 12:25 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

Srdja ga mrzi, nevidjeno.

da nije latentni titoizam?
mozda bi dobro dosla ta poseta
moguca je katarza koja bi srdju oslobodila mrznje
dragan7557 dragan7557 12:29 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

Ma gde u Kucu cveca da ide, Srdja ga mrzi, nevidjeno.

Ne znam koji bi mogao biti razlog.

Vidi pod Štokholmski Sindrom.

da nije latentni titoizam?
mozda bi dobro dosla ta poseta
moguca je katarza koja bi srdju oslobodila mrznjecerski
svalrij svalrij 14:29 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

Niti je Krleetov niti Karaugacama!SZPOGLEDLJIVI izbroj se,koliko te ima.Posto domacin ima pametnija posla ti si mu moralno-politko-pravni zastupnik,sta li vec .Sjasi bre.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:15 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

ivana23

Ma gde u Kucu cveca da ide, Srdja ga mrzi, nevidjeno. Ne znam koji bi mogao biti razlog.

Нисам био, отићи ћу. И не мрзим га, чему мржња (иако имам добрих разлога). Хедонистички човечуљак који је јео, пио, пушио, јеб'о, прави узор за радничку класу. Евентуално, ту је Кенеди као унапређена верзија.
antioksidant antioksidant 15:22 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

ja se srdjo zezam sa latentnim titoizmom
nadam se da ne zameras
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:31 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

antioksidant
ja se srdjo zezam sa latentnim titoizmom
nadam se da ne zameras


Ovo je blog, naravno da ne zameram.
Nadam se da se nekom nisam ja zamerio...
valhalen valhalen 17:55 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

Броз је тај који је уништио међуљудске односе (тајна полиција, потказивање), породичне односе (интервенције државе у породицу, школе шпијуна), политику (тоталитаризам, ирационалност), економију (државне инвестиције, погрешне алокације, негирање тржишта, формирања цена), културу (пропаганда), друштвене вредности (увео силу као вредност, негирао хришћанство и улогу Цркве, установио пагански, сатански култ)


Srđo, čoveče, jesi li ti pri sebi? Ili kanališeš Milju Vujanović-Regulus?
freehand freehand 22:49 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

Srbi bi po običaju ušli u rat bez ideje ili bi bili na strani okupatora, i po običaju izgubili.

Plemeniti Grofe, mnogo me škaklja ovo kao i obično...
Nikako da dokučim na koje bi se istorijske događaje to moglo odnositi, pa ako ti ne bi bilo teško - hintić neki? Molim?
freehand freehand 22:55 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

valhalen
Броз је тај који је уништио међуљудске односе (тајна полиција, потказивање), породичне односе (интервенције државе у породицу, школе шпијуна), политику (тоталитаризам, ирационалност), економију (државне инвестиције, погрешне алокације, негирање тржишта, формирања цена), културу (пропаганда), друштвене вредности (увео силу као вредност, негирао хришћанство и улогу Цркве, установио пагански, сатански култ)


Srđo, čoveče, jesi li ti pri sebi? Ili kanališeš Milju Vujanović-Regulus?

Srđa samo hoće da kaže kako u Kraljevini nije bilo ni policije, obične, a kamoli žandara i nekakve tajne; ne daj bože špijuna i žbira! Privreda je bila sjajna, državne investicije nepogrešive, a alokacija za uzor.
Propaganda je bila nepoznata reč,
Novine su pisale samo istinu, a narod je bio pošten, smeran i bogobojažljiv.
Izbori su se odvijali u atmosferi miroljubive koegzistencije, a mrtvim se političkim protivnicima iskazivalo najdublje poštovanje.
Ne treba trošiti reči da su robijašnice u stvari bile visokoškolske ustanove i banjska lečilišta.

I onda su došli Vogonci i instalirali komuniste, koji su narod zamenili proleterima.
Eh, Srđo, Srđo...
vanja.t vanja.t 23:12 26.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

Srđa samo hoće da kaže kako u Kraljevini nije bilo ni policije, obične, a kamoli žandara i nekakve tajne; ne daj bože špijuna i žbira! Privreda je bila sjajna, državne investicije nepogrešive, a alokacija za uzor.
Propaganda je bila nepoznata reč,
Novine su pisale samo istinu, a narod je bio pošten, smeran i bogobojažljiv.
Izbori su se odvijali u atmosferi miroljubive koegzistencije, a mrtvim se političkim protivnicima iskazivalo najdublje poštovanje.
Ne treba trošiti reči da su robijašnice u stvari bile visokoškolske ustanove i banjska lečilišta.


+ puniša račić, a nije da ga nije lepo zamolio...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 07:18 27.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

valhalen
установио пагански, сатански култ)

Srđo, čoveče, jesi li ti pri sebi? Ili kanališeš Milju Vujanović-Regulus?

Егзорцизам.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 07:23 27.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

freehand

Srđa samo hoće da kaže kako u Kraljevini nije bilo ...

I onda su došli Vogonci i instalirali komuniste, koji su narod zamenili proleterima.
Eh, Srđo, Srđo...

Free, razlika između Kraljevine i Jote, istovetna je razlici između Regana i Brežnjeva, Pete republike i "Narodne republike"...
Ako hoćeš da povučeš liniju kontinuiteta, onda je to ona sa Nedićevom Srbijom, gde je umesto Gestapo-a Ozna, umesto Vermahta, JA, umesto okupacione uprave, Partija.
ljuboten ljuboten 08:41 27.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности


Srđa samo hoće da kaže kako u Kraljevini nije bilo ni policije, obične, a kamoli žandara i nekakve tajne; ne daj bože špijuna i žbira! Privreda je bila sjajna, državne investicije nepogrešive, a alokacija za uzor.
Propaganda je bila nepoznata reč,
Novine su pisale samo istinu, a narod je bio pošten, smeran i bogobojažljiv.
Izbori su se odvijali u atmosferi miroljubive koegzistencije, a mrtvim se političkim protivnicima iskazivalo najdublje poštovanje.
Ne treba trošiti reči da su robijašnice u stvari bile visokoškolske ustanove i banjska lečilišta.

I onda su došli Vogonci i instalirali komuniste, koji su narod zamenili proleterima.
Eh, Srđo, Srđo...


Uzaludno se trošite, Srđi nema spasa.
valhalen valhalen 15:39 27.10.2011

Re: Броз - уништитељ вредности

srdjazlopogledja

Ako hoćeš da povučeš liniju kontinuiteta, onda je to ona sa Nedićevom Srbijom, gde je umesto Gestapo-a Ozna, umesto Vermahta, JA, umesto okupacione uprave, Partija.


Apage, Miljo!
Domazet Domazet 18:20 27.10.2011

Mozhete vi da prichate shta hocete...

freehand
valhalen
Броз је тај који је уништио међуљудске односе (тајна полиција, потказивање), породичне односе (интервенције државе у породицу, школе шпијуна), политику (тоталитаризам, ирационалност), економију (државне инвестиције, погрешне алокације, негирање тржишта, формирања цена), културу (пропаганда), друштвене вредности (увео силу као вредност, негирао хришћанство и улогу Цркве, установио пагански, сатански култ)


Srđo, čoveče, jesi li ti pri sebi? Ili kanališeš Milju Vujanović-Regulus?

Srđa samo hoće da kaže kako u Kraljevini nije bilo ni policije, obične, a kamoli žandara i nekakve tajne; ne daj bože špijuna i žbira! Privreda je bila sjajna, državne investicije nepogrešive, a alokacija za uzor.
Propaganda je bila nepoznata reč,
Novine su pisale samo istinu, a narod je bio pošten, smeran i bogobojažljiv.
Izbori su se odvijali u atmosferi miroljubive koegzistencije, a mrtvim se političkim protivnicima iskazivalo najdublje poštovanje.
Ne treba trošiti reči da su robijašnice u stvari bile visokoškolske ustanove i banjska lečilišta.

I onda su došli Vogonci i instalirali komuniste, koji su narod zamenili proleterima.
Eh, Srđo, Srđo...

...ali je Kraljevina itekako pomogla mom caletu. Napravila od njega zrelog i srecno ozhenjenog choveka a onda mu josh i spasla zhivot. Prvo mu omogucila da natenane sazre poslavshi ga sa fakulteta na vishegodishnji radni oporavak u Pasuljansku Livadsku Banju (a ne da nezreo diplomira i otisne se nespreman u zhivot). Gde je, sve radno brchkaju ci se, zaradio tifus i imunitet koji mu je pomogao da izvuche zhivu glavu kada se ranjen probijao sa tifusarima preko Neretve.

A harmonichni suzhivot u Kraljevini mu je omogucio da upozna moju kevu. Da nije bilo toliko gazdarica koje su na oglasima za izdavanje soba obavezno dodavale da ne primaju Crnogorce i komuniste on verovatno nikada ne bi naleteo na moju babu. Moju babu koju je bankrot njenog muzha tj. moga dede, a koji je bankrotirao kada je njegov kum sa kojim je pocheo da zida kucu ostao bez posla a on nije imao srca (moj deda), ili shto bi se danas reklo, bio chovek glup(moj deda), pa da pokusha da zavrshi samo svoj deo kuce, naterao da se ne obazire na to da li je neko Crnogorac ili komunista. Ili na to da li je neko i Crnogorac i komunista. Kao, recimo, moj cale.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:28 27.10.2011

Re: Mozhete vi da prichate shta hocete...

Crnogorac i komunista

Jos ako je rodjen u Italiji

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana