Obrazovanje

Zaustavimo nasilje u školama

arianna RSS / 27.10.2011. u 20:59

 SOS broj 0800 - 200- 201 za prijavu nasilja u školama

 

Nekoliko reči o pojmu i vrstama nasilja


Nasilje se definiše kao svaki oblik jedanput učinjenog ili ponovljenog verbalnog ili neverbalnog ponašanja koje ima za posledicu stvarno ili potencijalno ugrožavanje zdravlja, razvoja i dostojanstva dece/učenika


Nasilje može imati različite forme

1.Fizičko nasilje je ponašanje koje dovodi do stvarnog i potencijalnog telesnog povredjivanja deteta/učenika npr: udaranje, šutiranje,guranje,šamarnaje, čupanje, davljenje, bacanje, gadjanje, napad oružjem, trovanje, paljenje, posipanje vrućom vodom, uskračivanje hrane, sna i sl..

2. Emocionalno ili psihološko nasilje odnosi se ponašanje koje dovodi do trenutnog ili trajnog ugrožavanja psihičkog i emocionalnog zdravlja i dostojanstva deteta/učenika. npr: omalovažavanje, etiketiranje, ignorisanje, vredjanje, ucenjivanje, nazivanje pogrdnim imenima, ogovaranje podsmevanje, ismevanje, neprihvatanje, iznudjivanje, manipulisanje, pretnja, zastašivanje, ograničavanje kretanja i dr

3. Socijalno nasilje odnosi se na diskriminaciju i isključivanje deteta/učenika iz grupe

4. Seksualno nasilje podrazumeva uključivanje deteta/učenika u seksualnu aktivnost koju oni ne shvataju u potpunosti, za koju nisu razvojno dorasla (ne prihvataju je, nisu u stanju da se sa njom saglase, a koja ima za cilja da pruži uživanje ili zadovolji potrebe druge osobe).
Seksualnim nasiljem smatra se
-seksualno uznemiravanje-lascivno komentarisanje, etiketiranje, širenje priča, dodirivanje, slanje poruka, fotografisanje obnaženog deteta ... 
- navodjenje ili primoravanje deteta/učenika na učešće u seksualnim aktivnostima bilo da se radi o konkretnim ( seksualni odnos, seksualno dodirivanjei sl) ili nekonkretnim aktivnostima ( izlaganje pogledu, egzibicionizam i dr)
-korišćenje dece/učenika za prostituciju, pornografiju i druge oblike seksualne eksploatacije

5. Elektronsko nasilje - razvoj savremenih komunikacijskih tehnologija dovodi do pojave novog oblika nasilja korišćenjem informacionih tehnogolija npr: porukama poslatih eketronskom poštom, SMS-om, MMS-om, putem veb sajta, na društvenim mrežama (facebook, tweeter i dr) uključivanje u razne forume, blogove, virtuelne zajednice i sl.

Zloupotreba dece/učenika predstavlja sve što pojedinac i institucije čine ili ne čine a što može direktno da utiče ili indirekto škodi deci /učenicima ili im smanjuje mogućnost za bezbedan i zdrav razvoj i dovodi ih u nemoćan, neravnopravan i zavistan položaj u odnosu na pojedince ili ustanovu.

Zanemarivanje i namerno postupanje predstavljaju slučajeve propuštanja ustanove ili pojedinca da obezbedi uslove za pravilan razvoj deteta /učenika u svim oblastima, što u protivnom može narušiti njegovo zdravlje, fizički , mentalni duhovni, moralni i društveni razvoj.

Zanemarivanje predstavlja propust roditelja, usvojioca ili staraoca, odnosno druge osobe, koja je preuzela odgovornost ili obavezu da neguje dete/učenika, da obezbedi uslove za razvoj po pitanju zdravlja, obrazovanja, emocionalnog i socijalnog razvoja, ishrane, smeštaja i stvaranja bezbednih životnih uslova u okviru razumno raspoloživih sredstvaa porodice ili pružaoca nege, što izaziva ili može s velikom verovatnoćom, narušiti zdravlje deteta ili fizički, mentalni, duhovni, moralnii i socijalni razvoj. Ovo obuhvata i propuste u obavljnju pravilnog nadzora i zaštite deteta od povredjivanja u onolikoj meri koliko je to izvodljivo.

Eksplotacija dece/učenika odnosi se na njihov rad u korist drugih osoba i ili ustanove. Ona obuhvata i kidnapovanje i prodaju dece u svrhu radne ili seksualne eksploatacije. Ove aktivnosti imaju za cilj narušavanje fizičkog i mentalnog zdravlja, obrazovanja, kao i moralnog socijalnog i emocionalnog razvoja deteta/učenika


Svako nasilje nad decom /učenicima se može sprečiti
- važno je samo da ustanova kreira klimu u kojoj se
- uči, razvija i neguje kultura ponašanja i uvažavanja ličnosti
- ne toleriše nasilje
- ne ćuti u vezi sa nasiljem
- razvija odgovornosth svih
- svi koji imaju saznanje o nasilju obavezuju se na reagovanje

U cilju sprečavanja nasilja usvojeni su Opšti i Poseban protokol za zaštitu dece od nasilja.



Komentari (142)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

arianna arianna 21:00 27.10.2011

procedura u reagovanju

arianna arianna 21:01 27.10.2011

Re: procedura u reagovanju

arianna arianna 21:01 27.10.2011

Re: procedura u reagovanju

arianna arianna 21:07 27.10.2011

Re: procedura u reagovanju

ne radi mi lančić za linkovanje u tekstu bloga pa ću postaviti linkove ovde


Opšti i Poseban protokol za zaštitu dece od nasilja
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:27 28.10.2011

Re: procedura u reagovanju

Opšti i Poseban protokol za zaštitu dece od nasilja

Ове документе припремао неки криптојаничар, Брозове провиненције, који се сада дефинишу као лево-"либерални" идиоти, социјал-демократе и сличне наказе.

Зашто је уводна реченица битна? Јер јасно исказује "вербално насиље". Невероватно је да један разуман, конзервативан човек, поставља "вербално насиље" у исти ранг са експлоатацијом деце, трговином, сексуалним злостављањем, тешким облицима физичког насиља, као и перпетуалним облицима лакшег насиља, које би прихватио као злоастављање.

Насиље се дефинише као сваки облик једанпут учињеног или
поновљеног вербалног или невербалног понашања које има за последицу
стварно или потенцијално угрожавање здравља, развоја и достојанства
деце/ученика.

Ова дефиниција ме је истог тренутка нагони ка тежим облицима насиља, усмереног ка министарству, законодавству и особама које раде тамо.

А знам бити изразито насилна особа.


Основни принципи на којима је заснован Посебни протокол, који уједно
представљају и оквир за деловање, јесу:
• право на живот, опстанак и развој;
најбољи интерес детета;
• недискриминација и
• учешће деце.

Интерес детета/ученика је примаран у односу на интерес свих
одраслих који учествују у животу и раду установе. У процесу заштите детета/ученика,
неопходно је обезбедити поверљивост података и заштиту права на приватност.

Овде се процена интереса детета, перфидно, пребацује са родитеља, на државу. Јесу ли деца државна? Јеб'о злочинца Броза!
У другом кругу, јасно се ради о дискриминацији, јер ова лево-"либерална" срања се, у држави ефективне силе, претвара у резултат који је Канада имала са Есимима, или Аустралија са Абориџинима. Ене, сад се извињавају због злочиначке политике.

Да не будем злочест, докуметни имају доста солидне делове, али као и у случају реформе полиције, носиоци безбедности се морају изместити са овлашћених лица (чувари државе), на све грађане. У томе значајан задатак имају нво, које са специфичних лажно-профитерско-коруптивних организација, морају прерасти у аутентична удружења грађана, која би у овом случају морала радити на проширивању базе, већем учешћу.
nim_opet nim_opet 16:02 28.10.2011

Re: procedura u reagovanju

Tek sesti korak je Informisanje Roditelja?!??!?! Sesti? Dakle u skoli ce znati svo nastavno osoblje, svo administrativno osoblje kao i ucenici pre nego sto sazna roditelj? Da je ovo pravljeno u recimo autoritativnom drustvu gde institucija ima vlast nad pojedincem pa da razumem , ovako jedino mogu da sumnjam u strucnost autora.
angie01 angie01 21:30 27.10.2011

draga arianna,

ovde su skole zapustene u svakom smislu, pa i u tom, da postoji briga da se ne desava nikakvo nasilje!

da, postoje programi skola bez nasilja-ali sem nalepnica, plakata i propratnog materijala,kroz koji neko pere pare, nista se drugo ne cini, nikavi edukativni programi, razgovori, radionice!

skolski policajac je rasporedjen na 4 skole- pa moze da dodje tek kada se nesto dogodi-da zapise!

obezbedjenje zavisi od uplata roditelja, koji opet ne placaju jer ti momci ugalvnom sede kod tetkica i igraju igrice-pri tome, sve skole iznajmljuju sale, imaju profit od prodaje udzbenika-knjizarska nadoknada, ministarstvo nije bez para-pa bi mogli i oni da plate obezbedjenje, jer deca u skoli treba da su bezbedna, a roditelji vec ionako sve placaju, sto kroz poreze, sto u kesu!


i jos nesto- najvece nasilje sprovode autisticni profesori, koji umesto da decu uce, kako predmetu koji predaju, tako i o ponasnju, jer je skola i vaspitna ustanova, oni svojim losim primerima i ne brigom , samo utvrdjuju ono sto nase drustvo na zalost nudi kao model.

jedan od omiljineh nacina je da ih represivno ocenjuju bez da gradivo dovoljno objasne i utvrde i posle silnih losih ocena, nude na prodaju dodatnu literaturu-sto ne smeju.

psiholozi i pedagozi po skolama su slucajevi za sebe- u glavnom zataskavaju nemle dogadjaje i anatemisu decu koja su nezgodna, a iz neprilicnih porodica po malogradjanskim merilima.

one tvoje seme u glavnom ne funkcionisu-na zalost jedino je efikasno, ako roditelji polude pa naprave neku frku i izbace iz koloseka uobicajeni i vec utvrdjeni manir ulagivanja svima i svakom, kako bi njihovo dete sto bolje proslo, pa insistiraju da se procedure, koje se inace zaobilaze sprovedu!

najveca prepreka su sami roditelji, koji ne koriste svoja prava preko saveta roditelja ili na roditeljskom sastanku-gde u glavnom ocute sve i posle pojedinacno gledaju kako da zavrse stavri za svoje dete-hocu reci ne postoji zajednicki stav da se stvari rese, kao i u svim ostalim aspektima zivota.

tek kada se nekom licno desi-onda se probudi iz ovog destruktivnog ustrojstva!
arianna arianna 21:38 27.10.2011

Re: draga arianna,

najvece nasilje sprovode autisticni profesori, koji umesto da decu uce, kako predmetu koji predaju, tako i o ponasnju, jer je skola i vaspitna ustanova, oni svojim losim primerima i ne brigom , samo utvrdjuju ono sto nase drustvo na zalost nudi kao model.


najveca prepreka su sami roditelji, koji ne koriste svoja prava preko saveta roditelja ili na roditeljskom sastanku-gde u glavnom ocute sve i posle pojedinacno gledaju kako da zavrse stavri za svoje dete-hocu reci ne postoji zajednicki stav da se stvari rese, kao i u svim ostalim aspektima zivota.


slažem se ... roditelji su ti koji treba da prekinu ćutanje, ako škole same podižu zidove,što je prosto neverovatno, jer guranjem problema pod tepih i ćutanjem, ništa se ne rešava





Jukie Jukie 22:08 27.10.2011

Re: draga arianna,

angie01

najvece nasilje sprovode autisticni profesori, koji umesto da decu uce, kako predmetu koji predaju, tako i o ponasnju, jer je skola i vaspitna ustanova, oni svojim losim primerima i ne brigom , samo utvrdjuju ono sto nase drustvo na zalost nudi kao model.jedan od omiljineh nacina je da ih represivno ocenjuju bez da gradivo dovoljno objasne i utvrde i posle silnih losih ocena, nude na prodaju dodatnu literaturu-sto ne smeju.

Na kolikom uzorku autističnih profesora je izvršeno to istraživanje? (neki link?)

Znam da ja nisam nikoga represivno ocenjivao, da sam gradivo objašnjavao veoma dobro (po rečima samih učenika), da smo gradivo obnavljali neprekidno, da sam upisivao veću ocenu iz dva ocenjivanja, da silnih loših ocena zbog toga nije ni bilo, i da im nisam nudio na prodaju nikakvu dodatnu literaturu (čak sam ih savetovao da se učlane u biblioteku kada su oni želeli da kupuju knjige).
arianna arianna 22:17 27.10.2011

Re: draga arianna,

Na kolikom uzorku autističnih profesora je izvršeno to istraživanje? (neki link?)


pre će biti da su u pitanju bili nekompetentni a ne autistični profesori. mislim da je napravljena greška :)





angie01 angie01 22:18 27.10.2011

Re: draga arianna,

dragi Jukie-vidim da je doslo do zablude oko toga kako sam ja upotrebila pojam autisticno-u ovom mom slucaju kao pridev, kao pkusaj da naznacim da komunikacija i odnos tih profesora nema veze sa zeljom da nekog nesto nauci, niti da na bilo koji nacin pristupi djacima pedagoski-nego iskljucivo kako tom nekom odgovara, da je previse strog, da ih zastrasuje, lovi greseke a ne ocenjuje znanje, zastrasuje, preti, nedovoljno se trudi da razumeju gradivo, ne utvrdjuje isto,...dopisi:)))

izvini jos jednom sto sam te uznemirila,
pozz,
angie
zilikaka zilikaka 08:01 28.10.2011

Re: draga arianna,

da komunikacija i odnos tih profesora nema veze sa zeljom da nekog nesto nauci, niti da na bilo koji nacin pristupi djacima pedagoski-nego iskljucivo kako tom nekom odgovara, da je previse strog, da ih zastrasuje, lovi greseke a ne ocenjuje znanje, zastrasuje, preti, nedovoljno se trudi da razumeju gradivo, ne utvrdjuje isto,...dopisi:)))

Verovatno postoje i ovakvi profesori, ali se ne mogu uzeti kao reprezentativni uzorak.

U svakom zanimanju ima ovakvih i onakvih, a u učenje, u smislu sticanja životnog iskustva i veština, spada i savladavanje ovakvih prepreka.
Svi smo mi u nekom periodu školovanja imali nekog profesora kod kojeg je nešto bilo teško ili problematično, i uspeli smo da prevaziđemo problem.
Sutra će ta deca naići na komšiju sa kojim ne može da se složi, ili će imati šefa sličnog tom profesoru.

Dogod je ponašanje u zakonskim okvirim, mislim da treba podsticati decu da se sama izbore.
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 08:07 28.10.2011

Re: draga arianna,


Ajmo sad da situaciju pogledamo i iz "tuđih cipelica":

ovde su skole zapustene u svakom smislu, pa i u tom, da postoji briga da se ne desava nikakvo nasilje!


Možda tačno, ali ništa škola nije ni bolja ni gora od npr. porodice, samo odslikava celokupno stanje u društvu.

da, postoje programi skola bez nasilja-ali sem nalepnica, plakata i propratnog materijala,kroz koji neko pere pare, nista se drugo ne cini, nikavi edukativni programi, razgovori, radionice!


Delimično tačno (da ne kažem netačno). Pored tog programa škola treba da realizuje i program profesionalne orijentacije učenika, program zdravstvene prevencije, program ekološke zaštite životne sredine, program estetskog uređenja škole, program... A sve to mimo redovne, dodatne, dopunske, fakultativne nastave. Nešto od ovih programa se realizuje kroz nabrojane vidove nastave, ali veći deo mora posle ili pre časova. A deca u 5. razredu imaju 28 časova nedeljno, u 6. 29, u 7. i 8. po 31! I svi će rado da ostanu posle 7. časa?! A gde da ostanu kad dolazi druga smena?
obezbedjenje zavisi od uplata roditelja, koji opet ne placaju jer ti momci ugalvnom sede kod tetkica i igraju igrice-pri tome, sve skole iznajmljuju sale, imaju profit od prodaje udzbenika-knjizarska nadoknada, ministarstvo nije bez para-pa bi mogli i oni da plate obezbedjenje, jer deca u skoli treba da su bezbedna, a roditelji vec ionako sve placaju, sto kroz poreze, sto u kesu!


Nije mi jasno kakav garant bezbednosti je obezbeđenje Iskreno, meni je to jedno snobovsko rešenje koje je paravan da smo kao nešto preduzeli. Kakva zakonska ovlašćenja ima obezbeđenje u sprečavanju nasilja? Nikakva! A i da spreči nasilje u školi kako će da ga spreči kada se prenese na druga mesta? Koga i od koga štiti obezbeđenje?! Decu od dece. Pa ta deca dolaze iz nekih porodica!


psiholozi i pedagozi po skolama su slucajevi za sebe- u glavnom zataskavaju nemle dogadjaje i anatemisu decu koja su nezgodna, a iz neprilicnih porodica po malogradjanskim merilima.


Paušalna i netačna ocena!

najveca prepreka su sami roditelji, koji ne koriste svoja prava preko saveta roditelja ili na roditeljskom sastanku-gde u glavnom ocute sve i posle pojedinacno gledaju kako da zavrse stavri za svoje dete-hocu reci ne postoji zajednicki stav da se stvari rese, kao i u svim ostalim aspektima zivota.


NIje mi baš najjasnije koja prava bi to roditelji trebalo da koriste kako bi se sprečilo nasilje? Po mom iskustvu, a radim u školi jako dugo, jedina prava za koja su roditelji zainteresovani jesu upravljačka - kako ući u Školski odbor, nametnuti "svog" izvođača ekskurzije, upozoriti nekog nasatvnika da je mnogo "strog", saveti koja deca da se "pošalju" u specijalnu školu...

Čini mi se da se ovde odgovornost samo prebacuje sa jednih na druge. Ne želim da izuzmem školu kao odgovornog subjekta, ali volela bih da se situacija šire pogleda, čini mi se da je celokupna krivica svaljena na školu i nastavnike. Evo zašto mislim da deo odgovornosti treba da se prebaci i na porodicu:

Deca su u školi 6 - 7 sati. Znači da su ostalih 17 - 18 sati "u nadležnosti" roditelja. Složićete se da roditelji ipak imaju na raspolaganju više vremena za uticaj na svoje potomstvo.

Deca su u školu krenula sa 7 godina. Znači da su roditelji imali 7 godina više za izgrađivanje stavova, navika i sistema vrednosti.

Prosečna porodica ima najmanje jednog a često i više odraslih članova, i od jednog do nekoliko dece. U mojoj školi ima 35 nastavnika, jedan pedagog, jedan direktor i 350 dece. Priznaćete da su veće šanse da se u porodici vrši uticaj ili da se na vreme primete problemi.

Sredstava koje nasatvnici, pedagozi i psiholozi imaju na raspolaganju za vršenje uticaja su mnogo skromnija od repertoara koji je roditeljima na raspolaganju. Nastavnici imaju lični primer, ubeđivanje, uveravanje, moljenje, pohvalu, pokudu. A roditelj sve to plus veći autoritet stican 7 godina duže, nagradu u vidu kupovine bilo čega pa makar i samo čokoladice, kaznu, fizički kontakt kao motivaciju ili utehu (pomaziti dete, zagrliti, poljubiti), obećanja,fizički kontakt kao kaznu (dobro, ne više, ali do skoro), ucenu i sl. Ne kažem da sve treba koristiti, samo nabrajam mogućnosti koje su u širokoj upotrebi. Priznaćete da su roditelji "moćniji".
I za iskatnut broj sati i pomoću nabrojanih sredstava od roditelja se očekuje SAMO da vaspitavaju svoju decu, ne moraju nikakva sistematska znanja da prenesu na pokoljenja, dok se od nastavnika očekuje da ih i OBRAZUJU! Malo mnogo! Škola je OBRAZOVNO - VASPITNA ustanova, primarna uloga joj je obrazovna. Za vaspitanje je malo kasno kada dete pođe u školu, tada može samo da se nadograđuje i unapređuje.

Ja bih volela da jednog dana sprovedemo u školama ideju jednog mog duhovitog kolege. Ideja je da se Zakonom o radu reguliše da svaki zaposleni roditelj ima pravo da jedan dan godišnje ne bude na svom radnom mestu već da uzme ulogu dežurnog u holu škole koju pohađa njegovo dete. Da nam roditelji praktično pokažu kako se održava disciplina i sprečava nasilje u školi.

angie01 angie01 09:10 28.10.2011

Re: draga arianna,

U svakom zanimanju ima ovakvih i onakvih, a u učenje, u smislu sticanja životnog iskustva i veština, spada i savladavanje ovakvih prepreka.
Svi smo mi u nekom periodu školovanja imali nekog profesora kod kojeg je nešto bilo teško ili problematično, i uspeli smo da prevaziđemo problem.


a da nije malo dosta da se ovakve stvari tolerisu-da tako je bilo u nase vreme, neka nadrndana frustrirana baba sebi dozvoljava da umesto da decu nesto nauci i da im pomogne da se razviju u normalne licnosti, da ih maltretira i da se izivljava u neravnopravnim okolnostima-e pa hebiga ako je to nacin za kaljenje!

u normalnom svetu takvi profesori gube licencu za rad!


volela bih da mi kazes koji su to zakonski okviri koji se tolerisu, mislim, sta je po tvom misljenju podnosljivo i cak podsticajno?
margos margos 09:16 28.10.2011

Re: draga arianna,

Ja bih volela da jednog dana sprovedemo u školama ideju jednog mog duhovitog kolege. Ideja je da se Zakonom o radu reguliše da svaki zaposleni roditelj ima pravo da jedan dan godišnje ne bude na svom radnom mestu već da uzme ulogu dežurnog u holu škole koju pohađa njegovo dete. Da nam roditelji praktično pokažu kako se održava disciplina i sprečava nasilje u školi.

Odlična ideja!
I odličan komentar.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:19 28.10.2011

Re: draga arianna,

aleksandrapetkovic

Ja bih volela da jednog dana sprovedemo u školama ideju jednog mog duhovitog kolege. Ideja je da se Zakonom o radu reguliše da svaki zaposleni roditelj ima pravo da jedan dan godišnje ne bude na svom radnom mestu već da uzme ulogu dežurnog u holu škole koju pohađa njegovo dete. Da nam roditelji praktično pokažu kako se održava disciplina i sprečava nasilje u školi.

Ja bih voleo da se jednog dana sve skole privatizuju, jer ovakve, drzavne skole, predstavljaju zatvore.
angie01 angie01 09:44 28.10.2011

Re: draga arianna,

Da nam roditelji praktično pokažu kako se održava disciplina i sprečava nasilje u školi.


uvek me fascinira vec potpuno normalna varijanta u nasem drustvu, da drzavni sluzbenici UVEK posezu za negacijom umesto afirmacijom!

pa hebote- ovde da bi nesto zavrsio, treba da izucis prava, finansije, ekonomiju, pedagogiju, medicinu,...jer ti svi zaposleni u sluzbama koje su tu za tebe i ti ih finansiras obaveznim porezom i joskojecime, obavezno objasnjavaju zasto nesto ne moze, da je neko drugi kriv i da je to sve eto tako zbog svega ostalog-pa majkumu, hajde da svako na svom poslu radi najbolje sto moze, pa ce valjda i okolnosti da se promene, zar nismo mi nasim ponasanjem stvaraoci ambijenta u kome zivimo!
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 11:11 28.10.2011

Re: draga arianna,


da je neko drugi kriv


Nisam rekla da je neko drugi kriv već samo zamolila da se situacija pogleda iz drugog ugla kao odbranu stava da nije SAMO ŠKOLA kriva
zilikaka zilikaka 11:24 28.10.2011

Re: draga arianna,

volela bih da mi kazes koji su to zakonski okviri koji se tolerisu, mislim, sta je po tvom misljenju podnosljivo i cak podsticajno?


To što neko neće/ne ume da objasni na SVIMA razumljiv način materiju koju predaje, ne zmači da radi nešto protizakonito.
Ne znači , naravno ni da radi dobro svoj posao, daleko od toga.
Ako dete uloži više energije i uspe da samo prevaziđe problem, to iskustvo će mu biti daleko značajnije od dobre ocene koju bi dobio uz nečiju intervenciju.

Uzged, da li si baš sigurna da je ovo
da ih maltretira i da se izivljava u neravnopravnim okolnostima

baš tako, ili je to nečija (dečija) interpretacija.
U čemu se ogleda maltetiranje i iživljavanje?
arianna arianna 11:34 28.10.2011

Re: draga arianna,

NIje mi baš najjasnije koja prava bi to roditelji trebalo da koriste kako bi se sprečilo nasilje?


Pravo i obaveza roditelja je da bude autoritet svom detetu. Mnogi roditelji okrivljuju sve druge počev od sistema, škole, države, društva, grupe vršnjaka, komšiluka, baka i deka, za ponašanje svog deteta, pri tom potpuno zanemaruju svoju vaspitnu ulogu ali to su sve poznati izgovori za neadekvatni i propušten roditeljski nadzor.
Protiv roditelja koji su propustili da obave roditeljski nadzor, škola može podneti prijavu nadležnima (centri za socijalni rad, MUP, a roditelj će se kazniti opomenom, novčanom kaznom ili kaznom lišavanja roditeljskog staranja.

evo drugih praktičnih pitanja:

Šta raditi sa decom koja imaju dobrostojeće roditelje koji nisu zainteresovani za vaspitanje svoje dece, već su ta deca prepuštena sami sebi, društvu, grupi vršnjaka, ulici, pri tom izuzetno skupo odevena i sa velikim dzeparcem, koji često prevazilazi i profesorsku platu?

Na jednom blogu sam napisala da je mnogo dece iz uslovno rečeno problematičnih i razorenih tj nefunkcionalnih porodica, gde su roditelji okupiranim svojim ličnim i egzistncijalnim problemima sa nedovljno volje, želje, znanja, ponekad i smanjenog intelektualnog kapaciteta da preuzmu na sebe ulogu roditeljstva.
i šta raditi sa takvom decom? Ne možemo ih prepusti ulici, jer nisu deca kriva što imaju nezrele, nesavesne ili nezainteresovane roditelje, s druge strane ne možete takvu decu ni izmestiti iz primarnih porodica. U tom slučaju škola tj. nastavnici su sledeća odgovorna instanca, koja bi morala i treba vaspitno da deluje.

Pitaćete čime? Odgovor je - autoritetom, psihološkim i komunikacijskim veštinama, ličnim integritetom nastavnika, znanjem, empatijom i fer odnosom prema učenicima ili zatražite pomoć profesionalca



Odgovornost za društveno prihvatljivo ponašanje dece i adolescenata leži primarno na roditeljima i porodici, potom na školi, kroz nastavno osoblje i obrazovno-vaspitni proces a zatim i na vlast koja bi usvanjem adekvatih Zakona pružila pravnu zaštitu prosvetnim radnicima
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:07 28.10.2011

Re: draga arianna,

Odgovornost za društveno prihvatljivo ponašanje dece i adolescenata leži primarno na roditeljima i porodici, potom na školi, kroz nastavno osoblje i obrazovno-vaspitni proces a zatim i na vlast koja bi usvanjem adekvatih Zakona pružila zaštitu prosvetnim radnicima

Не слажем се. Одговорност васпитања деце лежи искључиво на родитељима, и ту се ни просвета, ни власти ништа не питају.
arianna arianna 12:12 28.10.2011

Re: draga arianna,

Не слажем се. Одговорност васпитања деце лежи искључиво на родитељима, и ту се ни просвета, ни власти ништа не питају.


Treba imati i dozvoljene mehanizme vaspitanja. U protivnom neko od roditelja može biti prozvan za kršenje prava deteta
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:29 28.10.2011

Re: draga arianna,

arianna
Не слажем се. Одговорност васпитања деце лежи искључиво на родитељима, и ту се ни просвета, ни власти ништа не питају.


Treba imati i dozvoljene mehanizme vaspitanja. U protivnom neko od roditelja može biti prozvan za kršenje prava deteta

Кривична одговорност, и социјална заштита, да, али под тачно одређеним околностима. Иначе ће се систем претворити у отмице.
angie01 angie01 12:42 28.10.2011

Re: draga arianna,

To što neko neće/ne ume da objasni na SVIMA razumljiv način materiju koju predaje, ne zmači da radi nešto protizakonito.


pa vidi-osnovna skola je obavezna za sve i onaje za prosecno dete i nastavniku je OBAVEZA da ga svako razume!

ako pola odelenja ima losu ocenu-to valjda znaci da nesto nije u redu sa nacinom predavanja!

isto tako postoje i namere da se do tih losih ocena dodje-pa se onda uvaljuju zakonom zabranjene na taj nacin, zbirke zadataka i sl. Ili se salju kod profesora iz druge smene na privatne casove!

ono drugo- nije decija interpretacija, nego moja!

sceam se kako je to izgledalo u mojoj skoli i kako je bilo gadno i sa posledicama na koje niko nije reagovao, gajeci isti ovaj tvoj stav!

ne znam sta ti nije jasno- maltretiranje ili neravnopravne okolnosti u kojima je profa uvek u pravu i moze svakako da ti nadje sta ne znas, ili da te zbuni!



izvini- nisi li ti nazivala dete koje se zalilo za udarac da je placipicka?!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:50 28.10.2011

Re: draga arianna,

pa vidi-osnovna skola je obavezna za sve i onaje za prosecno dete i nastavniku je OBAVEZA da ga svako razume!

Образовање је обавезно и бесплатно.
Обавезно за ученике, бесплатно за наставнике.


Систем познат по дељењу отказа наставницима за лош учинак.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:53 28.10.2011

Re: draga arianna,

uvek me fascinira vec potpuno normalna varijanta u nasem drustvu, da drzavni sluzbenici UVEK posezu za negacijom umesto afirmacijom!

zilikaka zilikaka 14:02 28.10.2011

Re: draga arianna,

angie01
To što neko neće/ne ume da objasni na SVIMA razumljiv način materiju koju predaje, ne zmači da radi nešto protizakonito.pa vidi-osnovna skola je obavezna za sve i onaje za prosecno dete i nastavniku je OBAVEZA da ga svako razume!ako pola odelenja ima losu ocenu-to valjda znaci da nesto nije u redu sa nacinom predavanja!isto tako postoje i namere da se do tih losih ocena dodje-pa se onda uvaljuju zakonom zabranjene na taj nacin, zbirke zadataka i sl. Ili se salju kod profesora iz druge smene na privatne casove!ono drugo- nije decija interpretacija, nego moja!sceam se kako je to izgledalo u mojoj skoli i kako je bilo gadno i sa posledicama na koje niko nije reagovao, gajeci isti ovaj tvoj stav!ne znam sta ti nije jasno- maltretiranje ili neravnopravne okolnosti u kojima je profa uvek u pravu i moze svakako da ti nadje sta ne znas, ili da te zbuni!izvini- nisi li ti nazivala dete koje se zalilo za udarac da je placipicka?!

Moj naklon za tvoje prepoznavanje, i opet subjektvnu interpretaciju!
Ne bih da se vraćam na onu temu, a koliko vidim i ovde se nećemo razumeti.
Očigledno po pitanju vaspitanja dece imamo potpuno različite stavove.
Ako smem da pretpostavim, u pitanju je matematika (eventualno fizika).
Vidiš, kao student sam leeepih para zaradila upravo držeći deci časove iz matematike (i fizike).
Na osnovu tog iskustva, mogu da tvrdim da je možda 10% imalo problem zbog nesigurnosti u sopstveno znanje. Posojalo je još 10-20% onih koji se trude, ali zaista teško shvataju sve.
Ostali su uglavnom bili moji "klijenti" zbog linije manjeg otpora koje su njihovi roditelji podsticali, ili zbog insistiranja na odličnoj oceni.



Meni je sin pre par dana došao iz škole i razočarano saopštio da je dobio trojku iz matematuke, čekajući reakciju. Oboje smo mu odgovorili da je to odlično, jer će SAD imati priliku da vidi šta nije naučio.

Ne znam šta podrazumevaš pod lošom ocenom, ali ne može i ne treba većina da ima odlične ocene. Osim toga, ako je neko dobar iz jezika, ne znači da mora biti i iz crtanja ( matematiku namerno ne pominjem).
...a što se tiče onog da uvek može da ti nadje šta ne znaš, naravno da može, ko što se i njemu i svakom može naći.
Ipak, za ovolke godine nisam imala prilike da sretnem bolesnika koji deci u osnovnoj školi traži šta ne znaju, i onda im deli loše (pretpostavljam negatine) ocene, zarad ličnog zadovoljstva.
Uzgred, nisam baš razumela kakve su to zakonom zabranjene zbirke?


...domaćice izvini, ovim završavam

angie01 angie01 15:22 28.10.2011

Re: draga arianna,

'vako-

ja mislim da su sve ocene za djake!

svakako ih treba nauciti da se trude i da je to njihova skola & ocene!

ne mislim da roditelji treba da stite decu kada pogrese, neuce, sta god- nego da ih podsticu na bolje i objasne razliku i dobitke za obe varijante!

matematika, kada je vec pominjes, je veoma vazan predmet, kako za razvoj, tako i za posle-odabir struke, fakulteta, ako oni matis zamrznu jer im nije jasnan i ne vole ga zabog lose nastavnice/ka, to je prilicno nedopustiv gaf, jer utice poprilicno na buducnost-isto mislim i za sve ostale predmete, koji su divni i zanimljivi, kako na diskaveriju ili geografi cenelu sve moze da se kaze kako treba i da trazis jos!

ne mislim da roditelji treba da placaju casove iz bilo cega, jer profesor u skoli ne radi svoj posao kako treba!

zabranjeno je da nastavnik prodaje deci zbirke ili bilo sta drugo kao potpornu literaturu pa jos bez odobrenja ministarstva da je sadrzaj pogodan za ucenje.

ja moju decu ucim da budu samostalna i da imaju funkcionalna znanja, da budu zdrava, prava, zainteresovana i da uzivaju sa svojim drugarima, da su fer, pristojni,ne povladjujem njihovim greskama....ako me pitas o stavovima u vaspitanju!
G r o f G r o f 15:59 28.10.2011

Re: draga arianna,

srdjazlopogledja
Odgovornost za društveno prihvatljivo ponašanje dece i adolescenata leži primarno na roditeljima i porodici, potom na školi, kroz nastavno osoblje i obrazovno-vaspitni proces a zatim i na vlast koja bi usvanjem adekvatih Zakona pružila zaštitu prosvetnim radnicima

Не слажем се. Одговорност васпитања деце лежи искључиво на родитељима, и ту се ни просвета, ни власти ништа не питају.



Znači li to da nevaspitani roditelji treba da proizvedu generacije nevaspitane dece?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:11 28.10.2011

Re: draga arianna,

Znači li to da nevaspitani roditelji treba da proizvedu generacije nevaspitane dece?


А ко ће да их спречи у томе?!
Држава? Партија?
Хех, за 70 година успешно су Партија и Држава створили милионе неморалних, неваспитаних, необразованих, неуких, безобзирних, насилних, бруталних... Када упоредимо ове професоре Правног факултета, са онима пре 70 година, коју паралелу успевамо да повучемо?

Но, ево једног упута за домаћицу блога:
колики је обим насиља за време распуста?
Реторичко, ако се прихвати да је насиље у породици мање него у школи, и да се чак и оно смањује ван школе. Зашто ли је то тако?
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 16:23 28.10.2011

Re: draga arianna,

Izvini, ali ovo je jače od mene!

ne mislim da roditelji treba da placaju casove iz bilo cega, jer profesor u skoli ne radi svoj posao kako treba!


Potpuna zamena teza - plaćaju jer oni sami nisu uradili svoj deo posla kako treba!

Svako dete prosečnih sposobnosti koje usmeri svoju pažnju na sadržaj koji nastavnik na bilo koji način prezentuje i ima solidno razvijene radne navike, želju i ambiciju da uči i školuje se NIKADA ne mora da ode na privatni čas.

Provereno više puta na različitom decom.
angie01 angie01 17:17 28.10.2011

Re: draga arianna,

Svako dete prosečnih sposobnosti koje usmeri svoju pažnju na sadržaj koji nastavnik na bilo koji način prezentuje i ima solidno razvijene radne navike, želju i ambiciju da uči i školuje se NIKADA ne mora da ode na privatni čas.


tuzno je da ovako govori prosvetni radnik, jer je pravilo broj jedan u nastavi-da predavac ume da prenese znanje, da zainteresuje i pomogne u savladavanju gradiva svojim umecenjem, a to nikakve veze nema sa njegovim realnim znanjem!

zato i ne moze svako da bude predavac!

ima onoliko primera-u poslednje vreme krize svega-pogotovu!

nikakva zelja i ambicija i solidne radne navike ne mogu da pomognu ako je profesor los predavac, ako ga ne razumeju,ako je sam nezainteresovan za rezultate svoga rada-to obicno vodi ka bubanju za ocenu i animozitetu prema tom predmetu!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:30 28.10.2011

Re: draga arianna,

angie01


nikakva zelja i ambicija i solidne radne navike ne mogu da pomognu ako je profesor los predavac, ako ga ne razumeju,ako je sam nezainteresovan za rezultate svoga rada-to obicno vodi ka bubanju za ocenu i animozitetu prema tom predmetu!

Просветни систем је тако утемељен, да не постоје никакви подстицаји на релацији ученик-наставник, наставник-наставник, те се наставник који свој посао добри ради (а то је пренос знања, оцена субјективна ученика, родитеља, дакле тржишта) не награђује, и самим тим се установљава подстицај медиокритетима, или пак, још горе, потпуно лошим наставницима.

Када Jukie пише о предстојећем смањењу броја наставника, мора се знати, да без тржишних механизама, и расподеле подстицаја на овим релацијама, свако смањење броја наставника биће политички мотивисано, тј. имаће елементе негативне селекције.
angie01 angie01 17:50 28.10.2011

Re: draga arianna,

Када Jukie пише


pa naravno da ce da ih otpuste sada kao visak, a sledece godine ce da zaposle sps-sovce,...da li ste primetili povratak u baznu varijantu ministra dlacica!?

Mi smo odgovorni jer sve to dopustamo!

roditelji se tako snalaze u svojim situacijama, nastavnici u svojim i deca samo prepisuju!

nasilje je podmetnuta podloga drustva koje ga koristi po potrebi i posto nisu postvaljena ocekivanja i snakcije i svi traze svoja mala vrata-infekcija se siri!

Sta je to sto mi nudimo toj deci kao model?

porazeni roditelji koji se bore za goli zivot i umesto da traze organizovanu drzavo i vladavinu prava u iskrivljenoj sveti uzvikuju Kosovo je Srbija, kao da im od toga zavisi otkucaj srca, drustvo nudi nacionalnu zaslepljenost i pravolsavlje kao slamku za koju se hvataju gladni i obespravljeni i tankuje im kao gorivo za recikliranje nezadovoljstva, umesto programa za ekonomski razvoj, radna mesta i egzistencijalnu sigurnost, prosveta je samo jedna karika u tom nizu i gde bez adekvatne reakcije, ne mozemo ocekivati da izgleda drugacije od ostalih parametra u takvom destruktivnom drustvu!

gradjani treba da shvate da su oni jedini pokretaci na bolje i jedini odgovorni-prvo svako za sebe, pa onda za sve ostalo-nece nikakva vladajuca sila da resi stvari, niti bog s bradom-sve sto nije u redu treba menjati i ne pristajati na neodgovarajuce ponude!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:31 28.10.2011

Re: draga arianna,

angie01
Када Jukie пише

pa naravno da ce da ih otpuste sada kao visak, a sledece godine ce da zaposle sps-sovce,...da li ste primetili povratak u baznu varijantu ministra dlacica!?

Бојим се да не разумем? Шта значи "базна варијанта"?
angie01
Mi smo odgovorni jer sve to dopustamo!

ОК, али ко смо "ми"? Народ? Ма ко пита народ.
angie01
roditelji se tako snalaze u svojim situacijama, nastavnici u svojim i deca samo prepisuju!

Да, муљаторство, курвалук, простаклук... Брозова решења социјализма.
angie01
nasilje je podmetnuta podloga drustva koje ga koristi po potrebi i posto nisu postvaljena ocekivanja i snakcije i svi traze svoja mala vrata-infekcija se siri!


Нормално, јер је држава својим законима и прописима поставила правила пожељног понашања, и тиме ефективно, ствара "културни модел", "образац", "друштвено пожељно понашање", штагод. Уместо да се искључиво бави санкцијама непожељног понашања.
angie01
Sta je to sto mi nudimo toj deci kao model?

Црвени пасош у модерној верзији?
angie01
porazeni roditelji koji se bore za goli zivot i umesto da traze organizovanu drzavo i vladavinu prava u iskrivljenoj sveti uzvikuju Kosovo je Srbija, kao da im od toga zavisi otkucaj srca, drustvo nudi nacionalnu zaslepljenost i pravolsavlje kao slamku za koju se hvataju gladni i obespravljeni i tankuje im kao gorivo za recikliranje nezadovoljstva, umesto programa za ekonomski razvoj, radna mesta i egzistencijalnu sigurnost, prosveta je samo jedna karika u tom nizu i gde bez adekvatne reakcije, ne mozemo ocekivati da izgleda drugacije od ostalih parametra u takvom destruktivnom drustvu!

Ајд, пре него што узвикнем "квазилиберално срање", приђем са добром вољом овоме што сте откуцали. Има ту нечега, али ако се незадовоство каналише, а оно очито постоји, ваља га усмерити прво ка одговорним, а затим и понудити решења, у супротном, очекивани резултат је дивљање на улицама, а то, ипак, не води никуда. Дакле, уместо "друштва", "политичке врхушке", а негативе (нарочито према СПЦ), афирмативне предлоге.
angie01
gradjani treba da shvate da su oni jedini pokretaci na bolje i jedini odgovorni-prvo svako za sebe, pa onda za sve ostalo-nece nikakva vladajuca sila da resi stvari, niti bog s bradom-sve sto nije u redu treba menjati i ne pristajati na neodgovarajuce ponude!


С тим, што ваља додати да су компромиси део овог света, и то је добар део, разговор, решења прихватљива, разумна, конструктивна итакото.
arianna arianna 07:59 29.10.2011

Re: draga arianna,

Но, ево једног упута за домаћицу блога:
колики је обим насиља за време распуста?


iskreno... nemam takav podatak
arianna arianna 08:01 29.10.2011

Re: draga arianna,

Svako dete prosečnih sposobnosti koje usmeri svoju pažnju na sadržaj koji nastavnik na bilo koji način prezentuje i ima solidno razvijene radne navike, želju i ambiciju da uči i školuje se NIKADA ne mora da ode na privatni čas.

Provereno više puta na različitom decom.






arianna arianna 08:03 29.10.2011

Re: draga arianna,

gradjani treba da shvate da su oni jedini pokretaci na bolje i jedini odgovorni-prvo svako za sebe, pa onda za sve ostalo...
angie01 angie01 08:41 29.10.2011

Re: draga arianna,

Svako dete prosečnih


ovo naprosto nije tacno i svuda u svetu , gde se vodi racuna o skolstvu je glavni kec u licenciranju profesora i nastavnog osoblja- znaci da su oni spoobni i merodavni da svoje znanje prenesu i da imaju pedagoski pristup djacima!

pa ni odrasli, koji imaju mnogo vise startnih informacija i vec su istrenirani da budu savitljivi u primanju novih ne mogu da se skoncentrisu i prihvate nesto sto nije adekvatno i zanimljivo prezentovano, a ne deca, koja tek treba da nesto prihvate-zato sto su razumela pa im je zanimljivo i da zavole, da bi dalje bila zeljna nadogradnje!

znanje koje se stice bubanjem- je samo za ocenu i ono brzo nestane, jer se ne razume gradivo i svodi se na puko izgovaranje nabubanog, tako se ne dobija ni baza za dalju nadgradjnu niti je to znanje funkcionalno- sto izgleda ovde niko nije ni zainteresovan!


srdjazlopogledja srdjazlopogledja 08:50 29.10.2011

Re: draga arianna,

znanje koje se stice bubanjem- je samo za ocenu i ono brzo nestane, jer se ne razume gradivo i svodi se na puko izgovaranje nabubanog, tako se ne dobija ni baza za dalju nadgradjnu niti je to znanje funkcionalno- sto izgleda ovde niko nije ni zainteresovan!

Нису заинтересовани просветари, њима је једина сметња то што су им одузели пендрек.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 08:55 29.10.2011

Re: draga arianna,

arianna
Но, ево једног упута за домаћицу блога:
колики је обим насиља за време распуста?


iskreno... nemam takav podatak

Дакле, омогућити ученицима не само да бирају предмете које ће похађати, уџбенике, већ и професоре (зашто да не и школе, тј. да имају избор од зграде до зграде, од установе до установе). На тај начин, они професори, оне школе, које воде рачуна о безбедности ученика на бољи начин, биће награђене, јер више ученика мора значити и више новца, како за школе, тако и за појединачне наставнике, као и уџбенике, предмете. Тиме се и отвара могућност за школе и наставнике, да прописују понашање, обавезују ученике, и, уколико се обавеза не придржавају, прибегну варијатету санкција, како би се заштитило мирно и радно окружење другим ученицима.

Сигурно да деце за време распута избегавају ону децу, која су узрок насиља, те је са те стране, насиље мање. А што се тиче родитеља, право је питање колико је насиља у породици мотивисано оценама у школи.
anchiba anchiba 23:03 02.11.2011

Re: draga arianna,


jer je pravilo broj jedan u nastavi-da predavac ume da prenese znanje, da zainteresuje i pomogne u savladavanju gradiva svojim umecenjem, a to nikakve veze nema sa njegovim realnim znanjem!


Мислим да је ово одлична дефиниција једног предавача. У потпуности се слажем са овим.
Ако један професор уме да пренесе деци своје ѕнање, онда је он потпуно квалификован да ради посао наставника, предавача. Ако не уме да пренесе знање, онда је он неко ко ће да упропастити генерације деце, у смислу да деца добију аверзију према том предмету, или ,најбитније, остану за цео живот ускраћена ЗНАЊА.
Лоше у систему је то што не постоји у нашем систему образовања начин да се таквим, лошим предавачима, прекине редни однос.



angie01 angie01 09:05 28.10.2011

aleksandra,

da ne seciram tvoj komentar na parcice,

sve ovo sto si rekla je meni tuzno-ako godinama radis u skoli i samo potvrdjuje sve sto sam ja rekla, jer pokazuje jedan odbrambeni stav od svake odgovornosti!

naravno da je skola samo refleksija stanja drustva-pa o tome se i radi, da postoji neka veca volja i zelja, sve bi se stavilo na svoje mesto!

niko ne trazi neku neverovatnu idealnost, ali barem bazicnu normalu!

kada se govori o nasilju-ono je veoma prisutno u skolama, znaci ne moze se ona izdvojiti iz resavanja tog problema, pa mi ovi tvoji odgovori koji otprilike sve opravdavju-nisu zadovoljavajuci!

otkud obezbedjenje? Kako mislis snobovsko resenje?

pa ono je ukljuceno pre svega da u skolu ne ulazi niko sa strane-dileri, huligani, ko god, a pri tome njihovo prisustvo bi trebalo da smanji mogucnosti i carki sa neizvesnim krajem, kako se to desava i u svetu odraslih-i oni vode racuna tamo gde je moguc nadzor i sankcija, cudi me da to neko sa tolikom iskustvom u skoli ne razume!

pa negacija, kakva god-"da nije malo previse" vaspitne uloge skole u razvoju dece- pa normalno je da kada su deca u skoli, da je ona na vise nacina odgovorna i za taj deo- bez obzira sto je porodica bazicni faktor!

ako nastavno osoblje-koji je l te, spadaju u pedagoske radnike, manifestuju svu paletu negativnih pogucnosti koje egzistiraju u drustvu- pa normalno da ce kao takvi biti modeli i deci i potvrda i ausvajz za njihovo lose ponasanje.

to za pedagoge i psihologe u skolama- volela bih da vidim neki pozitivan primer, sigurno ih ima- moje iskustvo je katastrofalno-administrativno ne zainteresovano ukljucivanje, nikome tu dete nije bitno-obicno se zavrsava anatemisanjem, kao da se time skida odgovornost, a ne potvrdjuje ne dovoljno angazovanje!

hm da i to da roditelji zele da ucestvuju u upravljanju-pa naravno, to je njihovo zakonsko pravo i ovako skolski odbori s politickim direktorima rade svasta i zloupotrebljavaju svoje polozaje i ideja je da se zajedno-kada vec roditelji sve placaju-razvijamo i resavamo probleme na bolje-ali u praksi se i to svodi na administrativno prisutvo!

sve ovo sto sam rekla je vezano za temu bloga i narvno da i ja mislim da je porodica najvazniji faktor u razvoju dece, ali ne moze biti opravdanje lose postavke i odradjivanja problema, tako sto ce se problem prebaciti preko ograde!

skola jeste veoma bitan faktor u zivotu dece i oni tamo i posle nastave provode neko vreme, pripadajuci i socijalizujuci se u svojoj generaciji, najveci uticaj i primere pored roditelja daju nastvanici i skola!
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 11:21 28.10.2011

Re: aleksandra,

jer pokazuje jedan odbrambeni stav od svake odgovornosti!


Ne od SVAKE, samo od toga da škola ne može da bude kriva ako učenik donese pištolj ili nož jer je to dete donelo od kuće i bilo mu je dostupno, za to što će dete da udari nekog drugog jer mu otac rekao "da bolje on da bije nego da bude bijen" i sl.

pa ono je ukljuceno pre svega da u skolu ne ulazi niko sa strane-dileri, huligani, ko god, a pri tome njihovo prisustvo bi trebalo da smanji mogucnosti i carki sa neizvesnim krajem, kako se to desava i u svetu odraslih-i oni vode racuna tamo gde je moguc nadzor i sankcija, cudi me da to neko sa tolikom iskustvom u skoli ne razume!


I dalje ne mislim da je to jedino i apsolutno rešenje, ali dozvoliću da možda negde ima efekta. Radim u školi koja se nalazi u maloj sredini, kod nas STVARNO ne ulaze dileri, huligani i sl.

hm da i to da roditelji zele da ucestvuju u upravljanju-pa naravno, to je njihovo zakonsko pravo


Slažem se u potpunosti, ali je takođe zakonska obaveza da brinu o deci i vaspitavaju ih, da se aktivnije uključe u život škole u smislu učestvovanja u vannastavnim i nasatvnim aktivnostima, pa i u prevenciju nasilja.

ali ne moze biti opravdanje lose postavke i odradjivanja problema, tako sto ce se problem prebaciti preko ograde!


Upravo na tome i insistiram sve vreme! Da se problem ne prebacuje preko ograde - u školu!
angie01 angie01 12:53 28.10.2011

Re: aleksandra,

Da se problem ne prebacuje preko ograde - u školu!


da skratim-ovde pricamo o skoli!

fakat da su tu deca najveci deo vremena i da su tu zajedno i da se tu desavaju sve te situacije o kojima govorimo i fakat je da je skola generalno zapustila dosta toga za sta je odgovorna!


ps- u malim sredinama je mozda drugacije, ovde se u svakoj skoli pojavljuju dileri, tako s regrutuju novi klijenti, okolo skola su kockarnice-vlasnici paze da ispostuju zakonskih 100 m udaljenosti, pa su na 101 metru i sl.

zadonosenje oruzja-zato treba obezbedjenje, radionice, nastava o tome, prica o mirnom resavanju konflikata je skoro obavezna,...deca na zalost kpiraju svet oko sebe! To treba da popravimo, to kakvi smo mi i nase reakcije!
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:07 28.10.2011

Da bacim kosku (izvini domaćice)

A nasilje učenika prema profesorima?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:20 28.10.2011

Re: Da bacim kosku (izvini domaćice)

Milutin Milošević
A nasilje učenika prema profesorima?

Payback!
predatortz predatortz 09:22 28.10.2011

Re: Da bacim kosku (izvini domaćice)

Milutin Milošević
A nasilje učenika prema profesorima?


Sila akcije povlači silu reakcije...
angie01 angie01 09:46 28.10.2011

Re: Da bacim kosku (izvini domaćice)

Sila akcije povlači silu reakcije...


pazi kad se slazem!
zilikaka zilikaka 11:36 28.10.2011

Re: Da bacim kosku (izvini domaćice)

Milutin Milošević
A nasilje učenika prema profesorima?


Sila akcije povlači silu reakcije...

Da li vi stvarno verujete da je, generalno gledano, odnos profesora prema učenicima nasilan?
Ja smatram da su prosvetni radnici danas nemoćniji nego ikad.
Postoji niz propisa koji ih ograničava u mogućim dejstvima (akciji)
Kako se protivdejstvo (reakcija) suprostavlja dejstvu istim intenzitetom, u istom pravcu ali suprotnom smeru, gornja postavka ne pije vodu
arianna arianna 11:37 28.10.2011

Re: Da bacim kosku (izvini domaćice)

A nasilje učenika prema profesorima?



Postoji naravno i treba o njemu govoriti. Prosefori i nastavnici trpe nasilje a školi su ruke vezane.

Zaštitu nastavnika zakonodavac uopšte nije predvideo
arianna arianna 11:39 28.10.2011

Re: Da bacim kosku (izvini domaćice)

Sila akcije povlači silu reakcije...



nasilje rađa nasilje... tako su bar mene učili


Jači od Zakona


80 odsto nastavnika doživelo neki oblik maltretiranja

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:04 28.10.2011

Re: Da bacim kosku (izvini domaćice)

zilikaka
Milutin Milošević
A nasilje učenika prema profesorima?


Sila akcije povlači silu reakcije...

Da li vi stvarno verujete da je, generalno gledano, odnos profesora prema učenicima nasilan?

У питању је однос апсолутног насиља.
Рецимо, један ученик похађа предмет који не жели, нема интересовања. Присила, мора.
Предмет му предаје наставник кога не поштује, не сматра ауторитетом, не одобрава вид наставе. Присила.
Нема интересовања за предмет или наставника, свеједно мора да учи. Присила.

Наставник предузима репресалије како би одржао пажњу ученика, или натерао га да учи његов предмет. Оцене. Претња будућности.

Догађај, који је кулминирао физичким нападом на наставника, а каснијим се интервјуом увидело јасно да наставник употребљава оцене, ради присиле ученика, успостављања претњи, и довођења у питање будућности ученика, десио се пре пар година. Мени је потпуно јасан мотив напада, али не подржавам тешке телесне повреде.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:57 28.10.2011

Слобода

Слобода као основни вид избегавања насиља

Уколико се бавимо насиљем, које долази од других ученика, и које долази од наставника, позабавимо се и насиљем које ствара сам школски систем.
Прво насиље са којим се дете суочава је присилно одвођење у школу. Јако мали број деце доборовољно одлази у школу, те је потребна присила, и претња, како би се дете уопште појавило у школи. И то је први корак у доносу детета и школе, и на том првом кораку долази до присиле, претње, насиља и промовисања силе као вредности, јер дете се мора поминовати, који други избор има?
Знам ја да многи налазе овај мој текст смешним, и да је прво што један разуман човек помисли, има ли алтернативе?

Алтернатива увек постоји, а чак и ако је у једном тренутку нема, мора се за њу борити, јер, по мом убеђењу, алтернатива је живот сам. Безалтернативност је ропство, смрт. А управо је та порука доминантна међу школарцима, безалтернативност, немогућност, која прати насиље, безидејност, некреативност итд. Скуп јако лоших асоцијација који ствара цело то окружење.

Када се пише о проблему насиља у школама, желео бих да нагласим да је једна од првих ствари коју човек научи на часу борилачких вештина, избегавање сукоба, насиља. Да се не сукобљава са насилницима, да их избегава, да води рачуна о окружењу у коме се налази, и да врши процену ризика. Један неће отићи у неки бар, уколико се пре тога упознао са профилом људи који залазе у тај бар, и са атмосфером која влада тамо. У затворима, са друге стране, имамо утеране људе, осведоченог насилног понашања, који немају други избор, до да буду у том окружењу, и ако погледамо мало боље, готово у свакој земљи на овом свету, тачка где је насиље готово апсолутно, затвор је.

Дакле, омогућити ученицима не само да бирају предмете које ће похађати, уџбенике, већ и професоре (зашто да не и школе, тј. да имају избор од зграде до зграде, од установе до установе). На тај начин, они професори, оне школе, које воде рачуна о безбедности ученика на бољи начин, биће награђене, јер више ученика мора значити и више новца, како за школе, тако и за појединачне наставнике, као и уџбенике, предмете. Тиме се и отвара могућност за школе и наставнике, да прописују понашање, обавезују ученике, и, уколико се обавеза не придржавају, прибегну варијатету санкција, како би се заштитило мирно и радно окружење другим ученицима.

На овај начин, створиће се доминантно окружење, које је противно насиљу и присили, подстицаји школама, наставницима, ученицима и родитељима, да се супроставе насиљу, а да се ненасилно деловање награђује. А санкције бивају усмерене ка маргиналним групама, за разлику од метода ретардиране Брозове деце, које санкције усмеравају ка већини, и ефектвино штите и подстичу насиље.

Јасан начин да поље права и обавеза буде постављено унутар поља слобода и одговорности, а не обрнуто, како је то чинио злочиначки режим калифе Броза, где је постало очигледно да је Србија затвор, тек са укидањем црвеног пасоша и увођењем санкција.
Jukie Jukie 12:26 28.10.2011

Re: Слобода

Kako će dete da bira predmete kad ne zna šta postoji u svetu? Postoji dosta kul stvari za koje nisam znao da postoje dok ih nismo radili na času u školi.
I koliko vidim ti se zalažeš da se deca ne vode u školu ni u prvi razred. Dakle, malo dete od 7 godina treba da lunja okolo ulicama dok su roditelji na poslu, dok slučajno ne naiđe na neku školu pa se upita "a što se ne bih upisao ovde", ili možda decu treba oduzeti od roditelja i staviti u prihvatne centre? Mogu roditelji lukavom obrnutom psihologijom da nabede dete da se prevari pa da ode u školu i upiše se na spisak za neki predmet, i šta će onda jadno, cele godine će morati da uči tablicu množenja ili pisana slova
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:30 28.10.2011

Re: Слобода

Хаха, Jukie, само напред.

Ајд, да не будем некооперативан.
Kako će dete da bira predmete kad ne zna šta postoji u svetu? Postoji dosta kul stvari za koje nisam znao da postoje dok ih nismo radili na času u školi.

Шта мислите о, рецимо, двонедељном упознавањем са предметима, пре почетка праве школске године?

I koliko vidim ti se zalažeš da se deca ne vode u školu ni u prvi razred. Dakle, malo dete od 7 godina treba da lunja okolo ulicama dok su roditelji na poslu, dok slučajno ne naiđe na neku školu pa se upita "a što se ne bih upisao ovde", ili možda decu treba oduzeti od roditelja i staviti u prihvatne centre?

Зато се иде на вртиће, како би се "линија" између школе и слободе (овакве школе су затвори) замаглила.
Jukie Jukie 12:41 28.10.2011

Re: Слобода

A baš sam razmišljao da se uopšte ne javljam na ovoj temi, i prevarih se...

I don't care any more. Idem ja da sedim ispod drveta i mirišem cveće. Ti srdjo piši po blogu šta ti duša ište.

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:52 28.10.2011

Re: Слобода

Jukie
I don't care any more. Idem ja da sedim ispod drveta i mirišem cveće. Ti srdjo piši po blogu šta ti duša ište.


Одлазите са часа, без дозволе наставника?
anchiba anchiba 00:25 03.11.2011

Re: Слобода

Дала бих коментар на неке изјаве, иако је коментар стар 4-5 дана.
srdjazlopogledja
Слобода као основни вид избегавања насиља


И то је први корак у доносу детета и школе, и на том првом кораку долази до присиле, претње, насиља и промовисања силе као вредности, јер дете се мора поминовати, који други избор има?


Мислим да се ту не ради о избору детета, јер дете у том узрасту, јесте зрело да почне са похађањем наставе, али би се најрадије играло, па је, мислим, сходно томе, уведено описно оцењивање, звездице, цветићи. У том узрасту детета, родитељ заступа интерес детета, а то је у овом случају, да дете почне да учи и да се образује.

Дакле, омогућити ученицима не само да бирају предмете које ће похађати, уџбенике, већ и професоре (зашто да не и школе, тј. да имају избор од зграде до зграде, од установе до установе). На тај начин, они професори, оне школе, које воде рачуна о безбедности ученика на бољи начин, биће награђене, јер више ученика мора значити и више новца, како за школе, тако и за појединачне наставнике, као и уџбенике, предмете. Тиме се и отвара могућност за школе и наставнике, да прописују понашање, обавезују ученике, и, уколико се обавеза не придржавају, прибегну варијатету санкција, како би се заштитило мирно и радно окружење другим ученицима.


Није то лоша идеја са приватним школама, али то ми баш личи на амерички модел школства. Не мислим да је та варијанта 100% успешна, као ни наше школство, обе имају и предности и мана. Прво, бирање предмета је у основној школи је, мени лично, неприхватљиво, јер је то ипак база за даље школовање (не може да се деси да дете дође у средњу школу, а да не зна таблицу множења), док у средњој школи то може да се примени само на гимназију, пошто су остале школе ускостручне.

На овај начин, створиће се доминантно окружење, које је противно насиљу и присили, подстицаји школама, наставницима, ученицима и родитељима, да се супроставе насиљу, а да се ненасилно деловање награђује. А санкције бивају усмерене ка маргиналним групама.


Па ми и данас у нашим школама имамо доминантно ненасилно окружење. Насилна деца не представљају већину у школама. И данас су наше школе противне насиљу. Ви већ предпостављате да и у том Вашем окружењу постоје "маргиналне групе". И данас су санкције усмерене ка маргиналним, насилним, групама деце.
Ако говорите о слободи, знате да је слобода релативна. Говорећи о датом примеру, и та деца која би се нашла у Вашем доминантном окружењу, са толиком слободом избора, временом би тражила неку нову слободу и нашли бисмо се у зачараном кругу.


sartori sartori 12:44 28.10.2011

Simultani prevod, molim!

Namera mi je da vas ovom pricicom malo oraspolozim... ako nemate nista protiv:

Moj vrli sin, šesnaestogodišnjak, dobio je jedinicu iz matematike a zatim i kaznu: nema igranja igrica dok ne popravi ocenu.
Ali, mali pametnjaković je domišljat. Zna dete sve mamine slabosti. Posle škole došao je kući s drugom.
-Znaš mama Uglješa je car iz mate, malo ćemo da iskuliramo pa da štrebamo.
Naravno, nasela sam. Sve zbog kulture, lepog ponašanja i gostoljubivosti dočekam ih ja ko svaka pristojna majka: sok, grickalice, jabuke a onda i ručak. Sve po redu.
Oni se opuštaše uz igrice skoro dva sata. Poče roletna već da mi klopara. Udjoh u sobu pa smirenim glasom rekoh:
-Sine, ti znaš šta smo se dogovorili za igrice.Šta ćemo s onom jedinicom, sa učenjem?
Tu se obojica trgoše pa Uglješa reče:
-Teta Dora, ta kečina je aut skroz... majke mi! Naštrebao je brat, bar za tricu.Ja sve čuo. I meni nakačila keca.Smor! Nešto je bila u autu, hejtovala nas... šta znam!
Uključi se moj sin:
-Ma, znaš već! Napalila se da smo mi lajkovali što je ona padavičarka mejlovala protest glavonji. Sve nešto kao tičerka ne valja, ona je hejterka... Mi smo sad smoreni zbog tog glupog mejla. Video si brate, sve si video! Rekla mi je na trećem času da imam sigurnu pozitivnu. Kad je došla na šesti... smorena! Ja se malo zbunio a ona meni asa! Stvarno brate, nisam fejkovao, bio si na vezi!
Koliko sam od te priče razumela- ne znam. Ali moj sin nastavi:
-Znaš mama, to ti je tako! Kad bude manje smorena pitaću je da odgovaram. A ona guska što cima mejlovima... ma, ima da vidi kontiš kad mi se uloguje!
Tu mi se već upalila lampica:
-Nemoj slučajno da ti padne na pamet da maltretiraš devojčicu! Obe ruke ima da ti slomim!
-Ma, ne primam se! To se samo tako kaže. Ipak sam ja faca! Fin dečko! Znaš me od pampersa. Nego... ona je u krejzilu još od prošle godine, roknula je, otišla u drugu školu, šta ja znam. Nemam pojma ni gde je, ni što se sada žali... smorila nas! Idemo mi malo napolje, da daunloudujemo kiseonik... ubagovaćemo se ovako, pa onda na štrebanje! Mata šmeka iz daleka!
Takvom su brzinom izašli da nisam stigla da prevedem šta mi sve napričaše.
arianna arianna 12:53 28.10.2011

Re: Simultani prevod, molim!

Namera mi je da vas ovom pricicom malo oraspolozim... ako nemate nista protiv:




idemo mi malo napolje, da daunloudujemo kiseonik... ubagovaćemo se ovako


hehehe, genijalci - moram i ja po kiseonik ali se kasnije vraćam
angie01 angie01 13:35 28.10.2011

Re: Simultani prevod, molim!

da im se prevede lektira naovako-pa bi mozda i citali-onako se samo smaraju, (trezeci na netu losu analizu:)!
cyberm cyberm 14:04 31.10.2011

Re: Simultani prevod, molim!

Mamino zlato, što se uopšte vadio?
Dovoljno je bilo da kaže da je nastavnica kriva!

Uzgred, pozdrav za uglješu.
tetkino tetkino 15:24 28.10.2011

Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

Imala sam razgovor na temu nasilja u školi sa jednim osmakom, a povod je tekst iz engleskog koji je trebalo prevesti.
Prevedemo mi tekst i obavezni happy end, kad će ti moj osmak meni:

- "Mislim, znam da mora da ima srećan kraj, al baš ga preteraše, kao prijaviš nekog siledžiju i posle sve bude ok. Pa nismo mi mali..."

Tu se meni upale lampice i ja krenem sa klasičnim ispitivanjem:

- "A jel ima kod tebe u školi takvih siledžija?"

- "Aha, ima Marko, on je najfaca u školi, sve ga cure vole, a dečaci ga se plaše."

- "Kako izgleda, taj Marko?"

- "Otkud ja znam? Dobro. Mislim trenira košarku i to. Njegovi imaju para. Nosi najnoviju nokiju i svi hoće da se druže s njim."

- "Pa dobro a što je siledžija, sa kim se svadja?"

- "Ma ne svadja se on. On samo bije i kinji. Ima par ortaka iz škole i oni idu tako zajebavaju i kinje druge. Obično nadje nekog pa onda par meseci kinji njega, recimo sad je to Dušan iz mog razreda, pa onda pređe na drugoga, pa se vrati... i tako"

- "Pa dobro jel zna neko za to? Zar vi nemate neka pravila u školi o tuči i tako tome?"

- "Pa ne biju se oni u školi i školskom. Ali svako zna gde ko živi pa ga sačekaju i istuku?"

- ???

- "Ma pridje mu Marko i krene da ga zajebava, onda ovaj nešto kaže, pa onda Marko da znak i ona dva-tri njegova ortaka drže jadnika, dok ga Marko šutira?"

- "Molim? Čekaj i to se stalno dešava i svi znaju i niko ništa?"

- "Pa šta bi? Mislim šta ti tu možeš?"

- "Pa za početak Dušan bi mogao da se požali roditeljima..."

- "Žali se Laza pre dve godine. Pa njegov ćale uzeo kajiš i ubio Boga u njemu. Rekao mu da je peder i pizda. I da znam da nisu svi roditelji takvi, ali šta dobijaš time što se žališ. Da ti ćale završi u zatvoru? Mi smo maloletni. Znači niko od odraslih ne sme ni da te pipne. Dovoljno je da Marko kaže da ga je Dušanov tata udario, čak i ako nije i da ovaj nadrlja. A ne vredi ni da se žali Markovom tati. On je isti kao Marko. U najboljem slučaju bi mu rekao da se ne meša u dečija posla, a u najgorem bi ga ubio od batina. Markov tata je nekakav bivši sportista i sad čuva nekog, a Dušanov je neki službenik, piskaralo. Ubio bi ga od batina."

- "Pa dobro, ali Dušan može da se žali školskom psihologu ili direktoru. Znam dobro da vaš direktor ne trpi nasilnike?"

- "I šta će direktor da mu radi? Da mu održi lekiciju? Jaka stvar. Može i da mu smanji ocenu iz vladanja - koga briga za vladanje, to se nigde ne piše. Mogao bi i da ga pošalje kod psihologa, ali neće, psiholog se plaši takvih kao Marko, od kada joj je Laza udario šamar..."

- "Ko je sad Laza?"

- "Laza je onaj što je dilovao drogu pa ga direktor uhvatio. Odveo ga kod psihologa, ona pričala sa njim i njegovim roditeljima. Laza joj udario šamar, a njegovi roditelji se izvikali na nju. Znaš kao ona nije smela da priča sa njim bez njih, kakvo sranje i disfunkcionalne porodice, škola je disfunkcionalna jer kažu da je Laza narkoman i da diluje. I nema veze ako je policajac napravio snimak i uvidjaj, on je maloletan i niko mu ništa ne može i oni nisu smeli da ga pipnu i kako će da podnesu prijavu i protiv direktora, psihologa i razredne... Al direktor je jak politički, tako da je sredio nekako da Lazu prebace iz škole."

- "OK vidm nema vajde od psihologa, ali direktor ti je OK? Što se ne obrati Dušan njemu?"

- "I šta diša da radi. Onda kad su Sanja i Milica zajebavale onog dedu (zvonile na vrata invalidu i bežala, ostavljale pseća govna pred njegovim vratima, gadjale njegove prozore jajima i sl. - a sve zbog toga što im je to bilo urnebesno smešno) - diša im rekao da će da im smanji vladanje. Onda je došla Sanjina mama, ona je inače advokat, i rekla da on nema nikakvog prava da im smanjuje vladanje, jer smanjeno vladanje je samo za nešto što se uradi u školi. I rekla je da nastavnici više ne smeju da nas izbacuju sa časa i šalju kod psihologa i da će dobro da prati šta rade. I ako samo čuje da je neko dobije jedinicu zato što je bio bezobrazan na času, da će da digne veliku frku i da će sve da ih da u novine. Ocene se daju za znanje, a ne za ponašanje. Diša saznao da ona stvarno ima nekog u novinama, pa batalio priču. Od tad su njih dve nepodnošljive, ali neće niko da se kači sa budalama."

- "Ajd, ne može škola, ne mogu roditelji, ali ima uvek policija" - kažem ja pomalo očajno.

- "Ma ajde, to je sasvim blesavo. Kao da će policija da reaguje na takve stvari. I opet ti kažem, ne mogu mu ništa. On je klinac. Mogu da mu održe slovo. Mogu da mu prete, al ništa više. A Dušan može da završi u bolnici, jer prva stvar koju bi Marko uradio kad dodje kući je da obrne drugare sa košarke i oni bi sačekali Dušana posle škole i boga bi u njemu ubili. A on njih ne zna. I šta posle da kaže policiji - tukli me neki, ne znam koji. E što bi ga ozbiljno shvatili. A tek što bi mu pomogli. Manje batina će da popije ovako."

- "Pa dobro," kažem ja potpuno obeshrabreno "što ga vi svi trpite. Mislim jači ste od njega. On je jedan. Što puštate da vas kinji?"

- "Ma ne kinji on mene. On kinji Dušana i još neke. A ti to ne kapiraš. On je cool. Sve ga devojke vole. Mislim ako se ne družiš s njim nisi niko. I šta dobiješ ako se žališ. Svi bi prestali da se druže sa tobom. Ko još voli drukaru. A da se biješ sa njim ne vredi. Čak i ako on pristane na "ferku" opet bi te ubio od batina. On je visok i jak. Dušan i ostali ne znaju da se biju, kao curice su."

- "Pa dobro, šta Dušan misli da radi? Da mu daje pare do kraja života, da trpi batine i zajebavanje?"

- "Ma što do kraja života. Marko te kinji par nedelja, meseci i onda ga prodje. Predje na nekog drugog. Osim toga, mi smo osmi. Marko je rekao da će da upiše Petu, Dušan kaže da ako će Marko u neku gimnaziju, on će da izabere neku stručnu školu, bilo koju. Neće da navodi ni jednu gimnaziju, ako Marko slučajno ne uspe da se upiše u Petu."

I tako se završi moj razgovor na temu nasilja sa jednim tinejdžerom. Ja bih zaista volela da dobijem priliku za još jednu rundu, ali bojim se da nemam neke bolje i pametnije argumente.

Treba mi pomoć, ali prava, imate li je?
angie01 angie01 15:39 28.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

na zalost ovo je scenario zivota nase dece u skolama bez nasilja-preslikano od odraslih!

-kada bi svako u lancu radio svoj posao kako treba, bez prvdanja slicnim u datom primeru, slucaj bi bio resen!

-znaci prijavi se policiji, on je duzan da evidentira, psiholig, pedagog, razredne staresine roditelji-da vide anamnezu i da rade na ispravci-ako se ponovi-napolje iz skole, ako se nastavi-institucija za maloletne delikvente, pod sta ovo sve potpada!

na zalost, svako odgovoran u nizu ima neki svoj licni razlog zato ne i tu se krug zatvara!

ovako izgleda profil naseg drustva!
Jukie Jukie 15:41 28.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

tetkino
I tako se završi moj razgovor na temu nasilja sa jednim tinejdžerom. Ja bih zaista volela da dobijem priliku za još jednu rundu, ali bojim se da nemam neke bolje i pametnije argumente. Treba mi pomoć, ali prava, imate li je?

Hvala na slikovitom opisu situacije.
BigBadWolf BigBadWolf 18:12 28.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

angie01

ako se ponovi-napolje iz skole,


Ne moze bez saglasnosti roditelja. Mislis da bi Markov tata pristao?

angie01

ako se nastavi-institucija za maloletne delikvente, pod sta ovo sve potpada!


Ne moze, mladji maloletnik.

I sta cemo sad?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:38 28.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

BigBadWolf
angie01

ako se ponovi-napolje iz skole,


Ne moze bez saglasnosti roditelja. Mislis da bi Markov tata pristao?

angie01

ako se nastavi-institucija za maloletne delikvente, pod sta ovo sve potpada!


Ne moze, mladji maloletnik.

I sta cemo sad?

Маргинализација насилника, која, у екстрему, иде до гетоизације. Шта ћеш, тако је то.
angie01 angie01 21:37 28.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

Ne moze bez saglasnosti roditelja. Mislis da bi Markov tata pristao?


niko tatu tu ne pita-to je uobicajena sankcija za naislna ponasnja koja se ponavljaju!


Ne moze, mladji maloletnik.


nisam sigurna da ovo stoji!

sta rade sa klincima koji potezu ladno noz, koji diluju drogu, kradu, obijaju-a imaju isto godina kao Marko?
Jukie Jukie 22:36 28.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

angie01
Ne moze bez saglasnosti roditelja. Mislis da bi Markov tata pristao?

niko tatu tu ne pita-to je uobicajena sankcija za naislna ponasnja koja se ponavljaju!


Pita, pita. Ne može Marko da se prebaci u drugu školu bez saglasnosti tate (i mame). Da se "izbaci" ne može tek nikako. Osnovna škola je obavezna i ako želi da je pohađa i buni se, zakon je na njegovoj strani.

Ne moze, mladji maloletnik.
nisam sigurna da ovo stoji!sta rade sa klincima koji potezu ladno noz, koji diluju drogu, kradu, obijaju-a imaju isto godina kao Marko?

Ako ima manje od 14 godina, "nema osnove da se pretpostavi krivično delo".
NIŠTA! 13 godišnjak veličine odrasle osobe može da radi šta hoće a jedina sankcija je da kao prate šta radi i malo ga šalju kod neke vrste pepsi službe.

Ako ima više od 14 godina (a osmaci imaju) onda postoje neke sankcije ako se poklope sve kockice (a iz teksta smo videli da neće da se poklope).
BigBadWolf BigBadWolf 00:14 29.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

Za izbacivanje iz skole je Jukie objasnio. Za ovo drugo, nedavno je bila vest na B92 o grupi trinaestogodisnjaka koja je terorisala Zajecar nekoliko meseci. svake noci su obijali po nekoliko trafika i prodavnica. Par puta ih je policija hvatala na delu i pustala. I nikom nista. Sve su to logicne posledice sistema koji insistira na pravima bez obaveza, tako omiljen kod kreatora prosvetnog sistema u Srbiji.

Moram da idem, sutra rano putujem na jos jedan seminar o inkluziji, gde ce mi sve to lepo objasniti.
arianna arianna 07:32 29.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

Sve su to logicne posledice sistema koji insistira na pravima bez obaveza, tako omiljen kod kreatora prosvetnog sistema u Srbiji.

slažem se..
i da dodam da se u mnogim školama ne poštuju
Pravilnici o ponašanju učenika u školama i njihovim obavezama, te da razredne starešine i nastavnici olako prelaze prekoh mnogih ispada u ponašanju nasilnih učenika, idući linijom manjeg otpora

Moram da idem, sutra rano putujem na jos jedan seminar o inkluziji, gde ce mi sve to lepo objasniti.


Javi se po završetku seminara, da čujemo novosti


srdjazlopogledja srdjazlopogledja 07:43 29.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

gde ce mi sve to lepo objasniti.

arianna arianna 07:47 29.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

Ako ima manje od 14 godina, "nema osnove da se pretpostavi krivično delo".
NIŠTA! 13 godišnjak veličine odrasle osobe može da radi šta hoće a jedina sankcija je da kao prate šta radi i malo ga šalju kod neke vrste pepsi službe.


tačno.. prema deci mogu biti izrečene samo vaspitne mere


arianna arianna 07:54 29.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

znaci prijavi se policiji, on je duzan da evidentira, psiholig, pedagog, razredne staresine roditelji-da vide anamnezu i da rade na ispravci-ako se ponovi-napolje iz skole, ako se nastavi-institucija za maloletne delikvente, pod sta ovo sve potpada!



dešava se da oni što odu u instituciju za maloletnike iz iste izađu još više agresivniji
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 08:10 29.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

Iz potrebe ne da opravdam rad ili nerad prosvetnih radnika evo još jednog, stvarno poslednjeg mog komentara.

niko tatu tu ne pita-to je uobicajena sankcija za naislna ponasnja koja se ponavljaju!


Ovo samo govori da angie01 nije upoznata sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja niti sa pravilnicima koji regulišu oblast disciplinske odgovornosti učenika. Jukie je objasnio, NIKO NE MOŽE da izbaci bilo koje dete iz škole bez saglasnosti roditelja. Čak ni ovog što je nosio pištolj! To je ono na šta sam ja skrenula pažnju u svom prvom komentaru - nemamo instrumente (osim ličnog primera, ubeđivanja...) da reagujemo kada se nasilje pojavi a optužena sam da se vadim, da ne želim da radim svoj posao i sl. Imamo protokol i proceduru ali kada se ona sprovede niko nije zadovoljan. Sledeći problem koji se javlja kod primene protokola i rada sa učenicima koji pokazuju nasilje jeste sam rad sa njima. Taj rad bode oči roditeljima ostale dece i kažu da nismo normalni što toliko pažnje i vremena posvećujemo nasilnicima, kako to treba "po kratkom postupku" i sl. I svi znaju kako treba, niko nije zadovoljan, a prosvetni radnici neuki, lenštine...
I nije mi jasno, kažem po cenu da nekome opet bude tužno što sam prosvetni radnik, kako je moguće da sam ja kriva što je dete donelo OD KUĆE pištolj čiji je vlasnik njegov otac koji je "zaboravio na njega" , kako da budem odgovorna što jedno dete sistematski maltretira drugu decu kad njegov otac kod kuće svakog dana izudara majku, njega, komšilu čisto onako, iz hobija, kako da sprečim da dete udara drugu decu kada mu je otac kod kuće rekao da "bolje je da bije nego da bude bijen", kako da sprečim da fensi devojčica izbegava, ignoriše (vrši psihičko i socijalno nasilje)drugu devojčicu zato što nije bogata i fensi kao ona kad već ima 16 godina i formirane stavove i sistem vrednosti - u kući. Škola je, kakvi god bili nastavnici i pedagozi u njoj, nemoćna u odnosu na porodicu. Može da deluje negde-negde, da popravi ponešto, ali to je zanemarljivo. To je suština svih mojih komentara do sada.

I još nešto, vrlo važno. Prosvetni radnici mogu da govore i iz ugla roditelja. Tako da ponovo tvrdim da kao prosvetni radnik teško mogu da ispravim i nadoknadim ono što kao roditelj ne uradim ili uradim loše.

I sada je dosta, moram na seminar o inkluziji (ne žalim se, ja sam od onih koji su svim srcem za tu ideju)
xenia5 xenia5 08:33 29.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

Sve su to logicne posledice sistema koji insistira na pravima bez obaveza, tako omiljen kod kreatora prosvetnog sistema u Srbiji.

Ti kreatori uglavnom nisu dana proveli u školi i u nastavi. Sve su to neki teorijski principi koji su veoma teško ili nikako primenjivi u praksi. U nekim osnovnim školama je primećeno da su deca nižih razreda agresivnija nego deca viših razreda. Medju petacima, na primer, za ova dva meseca ima više ozbiljnih ovreda nanesenih medjusobno nego što ih je bilo u u prethodnim generacijama od 5. do 8. Pravilnik o ocenjivanju vladanja je pooštren, ali sankcije prema nasilnoj deci ni izbliza nisu pooštrene srazmerno porastu nasilja. Roditelji takve dece su njihovi najodaniji saučesnici. Oni su spremni na najdrastičnije mere kako bi svom detetu omogućili da i dalje nesmetano šikanira sve oko sebe i u tome uspevaju jer im sadašnji zakon (koji su odlično proučili) to širokogrudo dozvoljava.
angie01 angie01 08:34 29.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

Za izbacivanje iz skole je Jukie objasnio


procedura je sledeca, (a znam i za dva slucaja, gde se upravo tako dogodilo!)

-prvo opomena, razgovor sa psihologom, pedagogom, ukljucuju se roditelji,

-drugi put veoma slicno, ukor pred iskljucenje,-treci put savet roditelja trazi da se dete odstrani iz sredine u koju se nije uklopilo i premesti u neku drugu-jer ovde remeti normalno funkcionisanje-tu tata i ko god ne mogu nista, roditelji moraju da premeste dete!

za to da mladji maloletnici mogu nesmetano da se bave kriminalmom i da ne budu sankcionisani-ne mogu da verujem-sta je sa popravnim domovima i sl institucijama, sta kaze zakon?

da li ovo sto vi pisete samo funkcionise pogresno u praksi i zakonodavac nije ni predvideo kaznu?
arianna arianna 08:38 29.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

Pravilnik o ocenjivanju vladanja je pooštren, ali sankcije prema nasilnoj deci ni izbliza nisu pooštrene srazmerno porastu nasilja. Roditelji takve dece su njihovi najodaniji saučesnici. Oni su spremni na najdrastičnije mere kako bi svom detetu omogućili da i dalje nesmetano šikanira sve oko sebe i u tome uspevaju jer im sadašnji zakon (koji su odlično proučili) to širokogrudo dozvoljava.

xenia5 xenia5 08:56 29.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

kako da sprečim da fensi devojčica izbegava, ignoriše (vrši psihičko i socijalno nasilje)drugu devojčicu zato što nije bogata i fensi kao ona kad već ima 16 godina i formirane stavove i sistem vrednosti - u kući.


Mama jedne takve devojčice je, na primer, veoma perfidno zamenila teze, pa je svoje dete, nemilosrdnu zlostavljačicu, prikazala kao žrtvu jer statusno ne pripada većini (što bi rekli, puna je ko brod) koja joj iz zavisti podmeće kojekakva zlodela. Zapretila je svim nastavnicima da će im zagorčati život ako joj ne ostave dete na miru, čitaj, "ako joj ne omoguće nesmetano iživljavanje nad statusno nižima od sebe".
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:06 29.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

pa je svoje dete, nemilosrdnu zlostavljačicu


"ako joj ne omoguće nesmetano iživljavanje nad statusno nižima od sebe"

arianna arianna 09:10 29.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

Zapretila je svim nastavnicima da će im zagorčati život ako joj ne ostave dete na miru, čitaj, "ako joj ne omoguće nesmetano iživljavanje nad statusno nižima od sebe".


i ovo mi je dobro poznato :(

klasična manipulacija i zamena uloga nasilnika i žrtve
arianna arianna 14:50 29.10.2011

Re: Ajd da vi meni pomognete, ali stvarno!

zilikaka zilikaka 15:25 28.10.2011

Moja priča

meni je iz kratkog prosvetarskog iskustva najjači utisak ostavio odnosodeljenja prema jednom dečaku, Romu.
Dete je bilo skromnog porekla ali pristojno i uredno. Ono što je meni posebno bilo simpatično, bio je intelektualno nadmoćniji od većine.
Više puta sam, kad je on odsutan, pokušavala da saznam zašto to rade i da to promenim, ali razgovorom nije išlo.
Tokom godine se primetio pozitivan pomak, pa me zainteresovalo otkud to. Odgovor je bio potpuno prozaičan.
Ukazala se potreba da predaju grafičke radove, koje oni baš nisu znali da urade, a on je bio spreman da pritekne u pomoć, al za pare
...tek tada su počeli da ga poštuju
arianna arianna 07:44 29.10.2011

Re: Moja priča

... jer je
bio je intelektualno nadmoćniji od većine.



buba_truba buba_truba 15:39 28.10.2011

Ima i ovoga...

Siglo mi danas mejlom, pa da podelimo:


Škola 1981. i 2011.

Situacija 1: Petar i Marko su se potukli u školi.
1981: Okruže ih druga deca. Petar pobedi. Jedan drugome stegnu ruke i postanu najbolji prijatelji.
2011: Direktor škole pozove policiju koja sasluša oba dečaka i njihove roditelje. Oba dečaka, zajedno sa roditeljima, moraju čitavu godinu posećivati program za sprečavanje nasilja.

Situacija 2: Roman je nemiran u razredu i ometa druge učenike.
1981: Učiteljica ga pošalje kod direktora i taj mu prilepi nekoliko vaspitnih. Roman se nakon toga vrati u razred gde je miran najmanje sedam dana i ne ometa časove. Nakon toga se lekcija ponavlja. Kroz nekoliko godina postane pametniji, umiri se i postane cenjeni kuvar.
2011: Romana pošalju kod školskog psihologa koja ga uputi dalje kod psihijatra koji mu prepiše tablete koje su moćni sedativi. Romanovi roditelji počnu dobijati dodatak za dete sa posebnim potrebama. Roman dobije potvrdu da je dete sa posebnim potrebama. Uđe u ulogu bolesnika tako da godinama posećuje psihijatrijske ustanove.

Situacija 3: Miloša boli glava i ponese nekoliko aspirina u školu.
1981: Od učiteljice dobije čašu vode da može da popije tablete.
2011: Učiteljica obavesti školskog psihologa da Miloš uzima nekakve tablete, ova obavesti direktora koji pozove policiju. Ova sasluša Miloša zbog mogućeg posedovanja ilegalnih droga. Kod njega u kući naprave raciju. Nakon toga se još dugo govori da se Miloš „sigurno drogira“ i da je „narkoman“.

Situacija 4: Neoprezno se igrajući sa loptom mali Ivan razbije susedima prozor. Zbog toga ga njegov otac presavije preko kolena i kaišem mu „nacrta“ nekoliko kobasica po goloj guzici.
1981: Ivan postane pažljiviji u igri. Izraste u normalnog dečaka, završi škole i postane uspešan preduzetnik.
2011: Ivanovog oca zatvore zbog zlostavljanja deteta. Ivana daju u hraniteljsku porodicu, a tokom vremena postane član lokalne bande maloletnih krimilnalaca. Psiholog uveri Ivanovu sestru da je i ona morala biti zlostavljana, tako da njihov otac tri godine provede u zatvoru.

Situacija 5: Mihajlo napuni konzervu sa barutom koji je izvadio iz nekoliko petardi i sa tom napravom raznese mravinjak.
1981: Mravi izgrade novi mravinjak.
2011: Zbog eksplozije pozovu policiju, vojsku i specijalne jedinice. Mihajla osumnjiče za teroristički akt. Služba državne bezbednosti se pridruži istrazi i počene detaljno da istražuje njegove roditelje, zaplene im računare, a ostalu decu privremeno stave u sigurne kuće. Mihajlov otac bude stavljen na listu državnih neprijatelja i dobije trajnu zabranu zapošljavanja u državnoj službi.

Situacija 6: Tokom igre Dušanka padne i odere kolena. Dok plače priđe joj učitelj, zagrli je i pomiluje je kako bi je utešio.
1981: Dušanki je odmah bolje i ubrzo nastavi sa igrom.
2011: Učitelja optuže za nepoštovanje detetovog prava na telesni integritet i neprimereno dodirivanje maloletnog deteta. Pojavi se sumnja da je pedofil. Saslušaju se druga deca da bi se ustanovilo da li ih je neprimereno dodirivao. Privremeno ga suspenduju do okončanja istrage. Posle višegodišnjeg procesa ga na kraju osude uslovno. Nakon neuspešnih pritužbi, slučaj završi na evropskom sudu. Dušanki kao žrtvi zlostavljanja predlože da redovno posećuje psihoterapeuta.

ivana23 ivana23 18:46 28.10.2011

Re: Ima i ovoga...

buba_truba
Siglo mi danas mejlom, pa da podelimo:


Odlicno.
Od tolike 'korektnosti' i 'brige' svi ce na kraju biti, svako na svoj nacin, osakaceni (fizicki ili duhovno).
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 05:21 29.10.2011

bax,

e, bubatrubo, da pitam:
je ' l tebi ok da ako neko dete polomi prozor jer se igralo loptom, nečiji tata uvati pa ga malo umlati, čisto radi vaspitnog efekta, gde mu tim činom, ne samo povrati očinji vid, već podari i životnu mudrost i takoto?

mnogo me nerviraju ovakva poredjenja, jer sklanjaju pod tepih ono što se dešava, a to je: da deca doživljavaju nasilje i da je to tretirano kao normalno. (primer: da li je vrlo verovatno da onaj ko je okružen ljubavlju, pažnjom, razumevanjem i da ne nabrajam dobre primere, postane nasilnik? meni to malo ne drži buretovu vodu, čak ni dok majstori ne odu)

odvratan mi je i ovaj poslednji primer - jer znam za slučajeve gde je dolazilo do pipkanja devojčica, a nastavnika prebace u drugu školu: to, kao da ga kazne.

samo da me se ne pita da li mislim da je normalno da se pozove služba (bilo koja) radi rešavanja dečijih razmirica i sl, jer se moja opaska odnosila na našto sasvim drugačije. a kad sam kod toga, ništa bez dobrog trolla : kod mene ne pali ta priča o ADHD i pilule za lilule.


ps.
čisto da nalepim i ovo u komentar (a nema veze sa bubinim komentarom, samo zloupotrebljavam prostor. xexe.)

najbolje obožavam kad kažu kako su ova sada deca osakaćena, te sva ta njihova prava, te šta će sa njima da bude, te kako to ništa ne valja, te kako šta je nama falilo što su nas malo tukli, te kako je ranije bilo bolje kad se znala disciplina. i kad ja sve to onako, laičko-šeretski-astigmatično pogledam, ne mogu a da se ne zapitam (i to, da samo u obzir uzmem ovu našu malu i razxebanu zemlju): a ko je onda ubijao onolike ljude? a kako je moguće da se zapatilo ovoliko šljama, kad je to sve došlo iz dobrih porodica, gde se znao red i ostalo blablatruć?

arianna arianna 07:41 29.10.2011

Re: bax,

da deca doživljavaju nasilje i da je to tretirano kao normalno. (primer: da li je vrlo verovatno da onaj ko je okružen ljubavlju, pažnjom, razumevanjem i da ne nabrajam dobre primere, postane nasilnik?



dešava se da dete postane nasilnik iako je okružen pažnjom, ljubavlju, razumevanjem, ali mnogo ređe nego dece koja su rasla u konfliktoj porodičnoj sredini

svako ko je intelektualno i emotivno stabilniji, ima manje potrebe za nasilnim ponašanjem


buba_truba buba_truba 11:50 29.10.2011

Re: bax,

snezana mihajlovic
e, bubatrubo, da pitam:
je ' l tebi ok da ako neko dete polomi prozor jer se igralo loptom, nečiji tata uvati pa ga malo umlati, čisto radi vaspitnog efekta, gde mu tim činom, ne samo povrati očinji vid, već podari i životnu mudrost i takoto?

E, kad me tako lepo pitaš, evo da ti kažem.

Ne "nečiji tata" nego "njegov otac", kao što gore i piše. Ono što ne piše, a ja čitam između redova (nisam ni očekivala detaljne razrade na zadate teme) je to da malo po turu, vaspitno jašta, u nekim situacijama i u nekim uzrastima nisu naodmet, naprotiv (i neke odrasle bi nekad valjalo po turu, što se mene tiče).

Razlikujem situacije kada je prozor (samo metafora) razbijen iz čistog nehata i nespretnosti, ili je to već uobičajena stvar uzrokovana dečijom bahatošću i odnosom "zabole me ćoše, samo vi matorci kenjajte" (nemoj mi, pls, reći da toga kod dece nema). Šta bi bilo primereno? Zabraniti mu loptanje, nema igranja 7 dana, uskratiti mu džeparac jer taj prozor neko mora da plati... štagod - atakuješ mu na njegova (Ustavom garantovana!) prava da se igra, dobija igračke, jede sladole, dobije nove patike. Znam, znam - sa decom treba pričati, družiti se, pokušavati lepim... sve to stoji donekle i odnekle. Pitanje je kako sa nekle? A ima toga i kod dece, i oni su od ljudskoga roda.

Nisu stvari crno-bele, a ovi sadašnji pokušaji sa "dečijim pravima" stvari farbaju u belo, a stanje sa decom - sve crnje.

Tako sam ja razumela ono gore što sam prosledila sa mejla. Možda su namere krojača zakona najčasnije, ali deluje da je sve na silu, traljavo, neutemeljeno u praksi, život ih demantuje. I što reče Ivana: Od tolike 'korektnosti' i 'brige' svi ce na kraju biti, svako na svoj nacin, osakaceni (fizicki ili duhovno).
A toliko smo se trudili. I to sve za njihovo dobro!
ivana23 ivana23 14:01 29.10.2011

Re: bax,

Nadam se da se Arianna nece naljutiti, ja bih sledeci tekst prenela ovde u celini imajuci u vidu da vecina blogera nema volju, zelju, naviku... da klikne na link.

Nova koncepcija pretvara roditelja u objekat države kojem je dato uslovno pravo da svoje dete servisira po strogo propisanim pravilima

U vremenu svakojakih iskušenja najzad jedna dobra vest: u srpskoj porodici budućnosti neće postojati konflikti i povišeni tonovi – tako bar predviđa prednacrt novog građanskog zakonika. Naravno, da bi se stiglo do tog cilja prvo mora da se raščisti sa nekim varvarskim navikama, kao što je svako fizičko kažnjavanje dece, pa i ono koje ni teorijski ne može da ostavi bilo kakve posledice. Da roditelj lišen svog omiljenog vaspitnog sredstva ne bi previše lutao, pored onog što ne sme, njemu je propisan i niz obaveza kao što je dužnost da ,,uzme u obzir mišljenje deteta o svim pitanjima porodičnog života koja ga se tiču” te obaveza da kod njega razvija ,,poštovanje prema životnoj sredini”.

Dr Olga Cvejić-Jančić, jedan od članova radne grupe za izradu građanskog zakonika, objašnjava kako se tradicionalan odnos prema detetu zasnivao na ideji da je dete objekat roditeljske vlasti i roditeljskih prava. I to zaista zvuči sumorno – bar dok se ne upoznamo sa novom koncepcijom, koja roditelja pretvara u objekat države kojem je dato uslovno pravo da svoje dete servisira po strogo propisanim pravilima.

I čudnim spletom okolnosti, ta pravila, koja je smislila grupa pravnika, ponajviše liče na pravila nekog sterilnog debatnog kluba. To je posebno ironično za jedan tobože progresivan zakon jer je u totalnoj suprotnosti sa nalazima naučne psihologije u poslednjih nekoliko decenija koji nedvosmisleno pokazuju da su i najracionalniji ljudi – a kamoli deca – veoma ograničeni u spremnosti da promene svoje mišljenje i ponašanje suočeni i sa najjačim argumentima.

Dakle, dok savremena psihologija brzim koracima odmiče od teorije razuma kao glavnog pogona ponašanja, nama se serviraju prevaziđene hipi-teorije o mudrom, samosvojnom detetu, kritičnom prema svemu ali uvek voljnom da uvaži racionalne argumente. Jer ako dete odbija da posluša roditelja, implicira naš zakonodavac, to može da bude samo zato što mu roditelj nije svoj zahtev dovoljno dobro obrazložio, ili zato što se ne trudi dovoljno a sasvim moguće i zato što sam zahtev nije opravdan. Zapravo, dečja neposlušnost je šansa za roditelja da stavi prst na čelo, jer on od deteta ima da nauči makar onoliko koliko i dete od njega.

Vrlo malo psihologa će da preporuči telesno kažnjavanje u opštem slučaju. Ni najzagriženiji ne tvrde da su roditelji bezgrešni u svojoj proceni dečjih interesa. Ali izbor između nesavršenih roditelja i sholastičkog raja u kojem strpljivi roditelji i razumna deca razmenjuju kvalitetne argumente ne postoji. Izbor postoji samo između toga da li odluke o interesima deteta bolje donosi njegov roditelj, koji ga zna od rođenja i koji je za njega vezan najjačim emocijama poznatim prirodi, ili plaćeni ,,stručnjak” koji je na temu vaspitanja pročitao nekoliko stotina stranica iz ko zna kojih izvora i za koje je svako konkretno dete jedno od stotinu slučajeva koji čekaju ,,obradu”.

U knjizi američkog novinara Ričarda Vekslera ,,Prave žrtve rata protiv zlostavljanja dece” ilustrovao je kako sistem zaštite dece, napravljen iz dobrih namera da ih zaštiti od pravog zlostavljanja, u praksi kreira perverzne podsticaje koji na kraju od dece pravi žrtve. Zbog ogromnog broja anonimnih dojava i politike preventivnog odvajanja dece od roditelja da bi se predupredilo najgore, broj oduzete dece je tako veliki da se ona šalju u problematične hraniteljske porodice i sirotišta gde spavaju na podovima i u kojima su izloženi daleko većem riziku pravog zlostavljanja, dok očajni i obespravljeni roditelji dokazuju svoju nevinost u nepravednim i ponižavajućim sudskim procesima.

A ako stvari tako stoje u jednoj daleko bogatijoj i bolje organizovanoj zemlji, i to prilikom rešavanja problema zlostavljanja a ne običnog fizičkog kažnjavanja, na osnovu čega očekujemo da će u zemlji u kojoj se praktično svi slažu da ne funkcioniše ni sudstvo, ni zdravstvo, ni obrazovanje ni državna uprava, da funkcioniše socijalna služba? Uopšte, otkud u jednoj zemlji nevaljalih i zaostalih roditelja toliki broj osvešćenih socijalnih radnika i finih hraniteljskih porodica? Dok je sajedne strane na delu apsurdno izjednačavanje moći rasuđivanja roditelja i njihove nezrele i nesamostalne dece, s druge strane se proglašava postojanje prave provalije mudrosti između tih roditelja i pendrekom opremljenih (a o konkretnom detetu potpuno neobaveštenih) ,,stručnjaka”.

Interesovanje koje je ovaj prednacrt izazvao u srpskoj javnosti je poražavajuće malo, naročito u odnosu na pažnju koju kako ,,patriotski”, tako ,,proevropski” mediji i čitaoci pokazuju prema maltene svakoj međunarodnoj temi – od brzine železnice u Kini do vlasničke strukture američkih federalnih rezervi. Sve dok je uređenje sopstvene porodice i države poslednje,a zamajavanje svetskom politikom prvo na listi prioriteta, stanje u Srbiji se jednostavno ne može popraviti.


Željka Buturović, doktor psihologije
objavljeno: 20.07.2011 - link
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 14:25 29.10.2011

Re: bax,

Specijalno vaspitanje
Željka Buturović, doktor psihologije
objavljeno: 20.07.2011

Neki komentari.
Крле К. | 20/07/2011 02:26
Ако родитељи одбију да послушају правнике, то може да буде само зато што им правници нису свој захтев довољно добро образложили, или зато што се не труде довољно а сасвим могуће и зато што сам захтев није оправдан. Заправо, родитељска непослушност је шанса за правнике да ставе прст на чело, јер они од родитеља имају да науче макар онолико колико и родитељи од њих-а.

petar jovic | 20/07/2011 16:23
Svaki tekst Zeljke Buturovic je cinican i agresivan sto vrlo iritira cak i onda kada se sa autorom slazem, kao u ovom slucaju.

Јован С. Илић | 20/07/2011 18:39
Жељка има велику жељу коју на веома стручан начин образлаже да је неопходно кад су сви закони у питању да се не бавимо ресавском школом тј. преписујемо их од других, а што је нарочито опасно кад је у питању васпитавање наше деце која одрастају у тотално другачијим условима него она из европске уније од које преписујемо законе, наделотворније би било кад би овај и овакви нацрти закона најпре ишли на редакцију код Жељке и Зорана Миливојевица рецимо који би те и такве нацрте закона савесно и стручно примерили нашој стварности, без тога овакви закони ће убогаљити и родитеље и деци, дакле браво ељка!

MiT TiM | 20/07/2011 19:02
Ne znam da li ima neko ko je roditelj ili razmislja da bude to, a da se ne slozi sa sadrzajem teksta. Cini se da pojedini zakoni koji se donose po uzoru i uniformisano-skrojeno po meri nekoga a u koje se tesko moze uklopiti interes vecine, idu logikom suprotnom nekim prirodnim i bioloskim zakonima. Zamislimo da bilo koja slozenija ziva vrsta (ptice, sisari, pojedini gmizavci) "uci" od svoje dece i ne primenjuje usadjene, refleksne ili prirodne neki cak i emocionalne osecaje, metode u odgajanju svog potomstva koliko bi vrsta danas bilo na zemlji?! Da li su ljudi kao bica izvan nekih prirodnih-bioloskih zakona uz to obogacenih emocijama, odgovornoscu da samo uvazavaju "silom" nametnute s vrha neke drustvene zakone i pravila?Da li je neki soc radnik veci RODITELJ i prijatelj detetu od prirodnog roditelja?! Govorim o zdravim, odgovornim roditeljima. Sta ceka decu u ovoj drustvenoj dzungli gde vreba opasnost sa svih strana(droga, pedofili, alkohol?Hocemo li zakonom da decu zrtvujemo svemu?

Petar Petrovic | 20/07/2011 19:45
Tekst gospodje Buturovic bi bio prihvatljiv da nema ovog cinizma i ironije sa pocetka. Jasno je da zakon nece naciniti bezkonfliktne porodice vec da zeli da regulise problem fizickog kaznjavanja dece kao sto je sasvim jasno da to sto roditelji poznaju svoju decu ne znaci automatski i da rade u decjem interesu. Ovaj deo teksta bih okarakterisao kao obican politicki pamflet.
Postavio bih pitanje vezano za drugi deo teksta. Da li je gdja Buturovic spremna da prihvati odgovornost za okasnelo ili potpuno izostalo pruzanja pomoci deci koja su zlostavljana ukoliko ostane sve kao sto je i do sada? Da li samo ja citam novine u kojima svaki dan imamo slucajeve zlostavljanja,a to je, kazu, samo vrh ledenog brega u odnosu na ono sto se svakodnevno desava.

Краће и најјасније | 20/07/2011 20:10
Овај закон је само последица. Чак иако га се решимо, он ће поново да се врати, на силу, наравно, али ће се вратити. Није Запад никада написао Закон по коме се уништава класична породица, па онда друштво. Једноставно, кроз небројено много замаскираних услова, закончића, предлога, паметовања и слично, растурио је класичну породицу, класично друштво и класично управљање људима. Превео све најнаказније особине човека у природне и стручно ставио повез преко очију појединцу. Сада тај појединац иде само у правцу који му се командује, јер једноставно не види. То је систем централизовања управне власти над људима са једног места. Профитног, наравно. Човек може да узме пушку у руке и све их потамани, али не узима. Не види баш најјасније и зато чека. Заборавио је да треба прво да скине повез преко очију, тј. отишло се тако далеко да ускоро човек постаје андроид, а андроид се претвара у паметног команданта. Да ли је човек, као врста, угрожен са овим? ЈЕСТЕ! Одговорио сам и на - шта је Андроид?

MiT TiM | 20/07/2011 20:38
Petar Petrovic | 20/07/2011 19:45 Postovani, i do sada je dosta dobro, svakako ne idealno, pravno-normativno regulisano zlostavljanje dece bilo gde pa i u porodici. Deca se mogu oduzeti od nesavesnih, neodgovornih roditelja, ali ne na osnovu toga "sto nije dovoljno jasno objasnio detetu" da NE sme/treba "to i to" da radi ili zbog pretnje kao sankcije i fljusa po guzi i sl. To sto citamo i slusamo iz medija je rezultat nedovoljnog rada socijalnih sluzbi na terenu i sto mnogi socijalnu brigu smatraju kao kurativnu a ne pretezno preventivnu sluzbu, dok s druge strane civilni sektor se bavi jednostrano decom kao sredstvom za pokrice nekih tzv projekata bez kompletnog i kompleksnog uvida u stanje.

Predrag Piljic | 22/07/2011 12:24
Vrlo dobar tekst. Ima malo i ironije i cinizma, ali i od toga je sastavljen i deciji zivot. Stvarnost je za njih, u bilo koje vreme a ne samo danasnje, bila i bice okrutna. Ne do te mere da budu fizicki pa i psihicki zlostavljana, ali tako ce im biti i kad odrastu.Nazalost. Svoje dvoje dece (21 i 14 god.) nisam fizicki kaznjavao, a psihicki, pa ne znam, kad odrastu videcemo.Hajde neka svako od vas pomisli na svoj zivot kako je protekao. Svako bi voleo da zivi ponovo i popravi neke stvari. A opet, s druge strane, kad bi svi stavili mozak na jedan sto, svako bi za svojim potrcao. Bespredmetno je polemisati o odgoju dece, kao sto gdj. Buturovic rece, jer je svako dete cevek za sebe i samo roditelj (dobar) zna sta je najbolje za njega. A ko je dobar...pa hajde da idemo u krajnost - da zakon odluci da li neko moze imati decu na osnovu psiholoskog testa, pa ako ne prodje sledi podvezivanje jajnika zenama ili razsemenivanje muskarca. Sto da ne. Jel tezimo Utopiji ili ne?



P.S. И ја се извињавам домаћици блога, због мог екстремног понашања, и фабриковања великог броја коментара. Моји поступци су вођени у циљу избацивања из равнотеже, увреженог начина размишљања, провокација, давања новог, другачијег смера дискусији, као и неких екстремних, за Србију, предлога. Све у циљу доприношења блогу, иако, уверен сам, већина блогера то не види тако.
arianna arianna 14:28 29.10.2011

Re: bax,

Nadam se da se Arianna nece naljutiti, ja bih sledeci tekst prenela ovde u celini imajuci u vidu da vecina blogera nema volje, zelje, naviku... da klikne na link.


ne ljutim se, naravno :)

hvala za tekst
xenia5 xenia5 23:33 28.10.2011

Tako je! Zaustavimo nasilje u školama!

Najviše volim stručnjake opšte prakse. One koji se u sve razumeju kao Marica u... Takvi su najglasniji na roditeljskim sastancima, individualnim razgovorima sa učiteljicom, starešinom i nastavnicima svoga deteta. Na prosvetne radnike sezona lova je otvorena čitave školske godine, pa ko god nema pametnijeg posla, pravac škola da tamo malo šilji jer zna da mu se može. Te torba preteška, te besplatna užina ne valja, te ja ga ispitao, sve je znao, a dobio keca...Da li ti i takvi i kod lekara sami pregledaju, postavljaju dijagnozu i propisuju terapiju? Prosvetni radnici trpe nasilje i od strane dece, a još više od strane roditelja koji sve svoje frustracije istresu kad svrate do škole. Kušuju ženi, mužu, šefu, tašti, e, ali u školi moraju da ih saslušaju i razumeju...s poštovanjem. To im dodje kao poligon za sticanje samopouzdanja koje ili nikada nisu imali ili su ga davno izgubili. "Al' sam im skres'o", dive se sebi dok odlaze iz škole . Kakvih pacijenata tu ima...Imam recept za rešenje školskih problema njihove dece: saspi ženi u lice da je glupa nesposobna kučka, saspi mužu u lice da je smrdljivi debil, saspi šefu u lice da je ljigavi smrad, komšiji da je nevaspitana stoka, tašti da je dosadna babetina...Ma, k'o rukom odneseno!
arianna arianna 07:34 29.10.2011

Re: Tako je! Zaustavimo nasilje u školama!

Prosvetni radnici trpe nasilje i od strane dece, a još više od strane roditelja koji sve svoje frustracije istresu kad svrate do škole.



Nasilje nad prosvetnim radnicima
xenia5 xenia5 08:40 29.10.2011

Re: Tako je! Zaustavimo nasilje u školama!



Nasilje nad prosvetnim radnicima


Postojala je inicijativa da se prosvetnim radnicima dodeli status službenih lica, ali to se negde "izgubilo u prevodu".
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 08:43 29.10.2011

Re: Tako je! Zaustavimo nasilje u školama!

xenia5


Nasilje nad prosvetnim radnicima


Postojala je inicijativa da se prosvetnim radnicima dodeli status službenih lica, ali to se negde "izgubilo u prevodu".

Какве замисли!

Очигледно је да просветни радници, цела просвета, нема идеју како да реши основне проблеме, без примене пендрека и стонера. У том светлу, цео проблем ваља решити напуштањем система државних школа, који се већ толико дуго показује као безуспешан.
xenia5 xenia5 09:05 29.10.2011

Re: Tako je! Zaustavimo nasilje u školama!

У том светлу, цео проблем ваља решити напуштањем система државних школа, који се већ толико дуго показује као безуспешан.


U jednoj uglednoj privatnoj školi u Bg, sin čuvenog mafijaša je u školskoj kantini napao (verovatno plastičnim) nožem sina čuvenog rok muzičara.
U jednoj privatnoj gimnaziji u NS su se deca tako potukla da su srušila montažni zid izmedju učionica. Kažu da je krvi bilo na sve strane.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:09 29.10.2011

Re: Tako je! Zaustavimo nasilje u školama!

xenia5
У том светлу, цео проблем ваља решити напуштањем система државних школа, који се већ толико дуго показује као безуспешан.


U jednoj uglednoj privatnoj školi u Bg, sin čuvenog mafijaša je u školskoj kantini napao (verovatno plastičnim) nožem sina čuvenog rok muzičara.
U jednoj privatnoj gimnaziji u NS su se deca tako potukla da su srušila montažni zid izmedju učionica. Kažu da je krvi bilo na sve strane.

Не верујем запосленима у државним школама.
xenia5 xenia5 09:46 29.10.2011

Re: Tako je! Zaustavimo nasilje u školama!

Не верујем запосленима у државним школама.
Mislim, ja razumem Vašu frustraciju, ali stvarno ne znam kako Vam se može pomoći

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana