Društvo

Poezija promašenosti

Saša Radulović RSS / 31.10.2011. u 00:26

Gđa Isidora Sekulić ispričala nam je nekoliko promašenih života. Ne ispriča ih zato da bi kazala da je život sam po sebi promašaj, već da pokaže da su tih nekoliko života koje ona sagleda zaista promašeni, a oni koji promašiše, htedoše da žive srećno i korisno ne samo za sebe već i za druge ljude. A ipak se sve odvijalo onako kako se nije ni htelo, ni želelo; gorelo se, pa se i sagorelo, možda i bez ognjeva, možda čak i bez plamičaka - ali je na kraju ostao pepeo, samo pepeo.

Eto, od tih plahovitih i za lepotu prijemčivih Vlaovića ne ostade drugo do pepeo. Kao što naglo uzlete, tako se naglo i surva ova porodica; njeni poslednji izdanci dokončaše jezivo. Pepeo ostade i od ona tri mladića koji pođoše u svet žudni života i sigurni u svoje snage. U pepeo se raspade i život veštog krojača i nesrećnog čoveka Koste Zemljotresa. Pepeo postade i gospa Nola, ta divna žena koja imađaše i uma i srca, i snage i ljubavi, a iznad svega i neutoljivu želju da život napravi srećnijim i korisnijim, makar drugima ako već više ne može sebi.

A zašto se sve tako zbi? Zašto se ovi životi razvejaše kao pepeo? Kada se povede za svojim vjeruju, gđa Sekulić ukaže na sudbinu, onakvu kakvu je ona shvata i oseća. A kada se poda svome pripovedačkom oku, ona sagleda, iako ne sasvim razgovetno, tromu, mrzovoljnu i zluradu palanku. Ljudi, dakle, jedni drugima smetaju, jedni drugima sputavaju život. Truju se tako oni uzajamno, a život svih njih zajedno nekako je ustajao i pomalo smradan, kao ritovi po panonskim prostranstvima u kojima je voda više žitka nego tečna.

Zašto je to tako, gđa Sekulić jedva i naslućuje; nju to tišti, nekada toliko da joj od pogruženosti nije već više ni stalo do pouzdanijeg odgovora. Začmalo tavori palanka, lenivo govori i zloslutno romori, ne veruje da bolje može biti, mrzi sve one koji teže da bude bolje. I svi najzad stignu na palanačko groblje; hronika palanačkog groblja postaje hronika uzaludnosti i jalovosti nedoživljenih života, i mada hroničarka piše mahom sa setom i jezom, hronika njena na trenutke postaje optužba protiv palanke, optužba protiv sputavanja života, protiv podrivanja čoveka pre nego što se on u život utemeljio...

Đorđe Jovanović (1940)

Isidora Sekulić: KRONIKA PALANAČKOG GROBLJA

U ime zahvalnosti trima institucijama sistema u našoj maloj korumpiranoj zajednici koje rade u interesu građana, koje podrivaju svakodnevno sve druge institucije tog istog sistema i kojima nikako ne mogu oprostiti to što se vidi ko je ko. Ko hoće da gleda. Mada nam ni gledanje nije jača strana.

 



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jedi-knight jedi-knight 00:56 31.10.2011

...


U nekim sredinama i tuđa veselost izaziva sumnju i odbacivanje, a svaki uspeh je povod za mržnju.
Palanka, tako dosledna u svojoj osrednjosti, ne prašta nikom ko joj se zameri svojom posebnošću.

Hvala za podsećanje na Isidoru.
Saša Radulović Saša Radulović 09:35 31.10.2011

Re: ...

Žena zmaj.
abrasax abrasax 13:50 31.10.2011

Re: ...

Žena zmaj.


Jeste. Zanimljivo mi je to da je za života bila skrajnuta sa književne scene i omalovažena ne zbog toga što je žena, nego što, na određeni način, nije pripadala ondašnjem političkom "mainstream-u". Da li to diskriminacija poznaje nekakvu hijerarhiju?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 14:13 31.10.2011

Re: ...

abrasax
Žena zmaj.


Jeste. Zanimljivo mi je to da je za života bila skrajnuta sa književne scene i omalovažena ne zbog toga što je žena, nego što, na određeni način, nije pripadala ondašnjem političkom "mainstream-u". Da li to diskriminacija poznaje nekakvu hijerarhiju?

Ihaj! Naravno da je hijerarhija ta, koja krije diskriminaciju. Eto, skola je "besplatna", no, zahtevi postoje, udzbenici, i oni poskupljuju iduci od razreda do razreda, a zato sto nema fleksibilnosti, ljudi koji ne mogu udovoljiti zahtevima, otpadaju. E sad, mozete reci da nije hijerarhija u pitanju, ali ako kazemo da su razredi slika hijerarhije, onda ima malu sliku kako sistem funkcionise, i to vec dosta dugo. Na kraju, sto su razredi visi, dolazimo do nepotizma. Nije to problem samo nepravde, vec sto je bitnije, problem utilizacije, te cela ekonomija slabi, tone.
abrasax abrasax 14:47 31.10.2011

Re: ...

Nije to problem samo nepravde, vec sto je bitnije, problem utilizacije



Slažem se, premda se njena književnost ne može nazvati larpurlartističkom. To su "učitavanja" koja joj je donela opšta politička klima. Najjači udarac zadaje onaj koji nije ostrašćen, još manje to radi iz koristi, već iz ubeđenja koje je, zapravo, personifikovana institucija.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 14:57 31.10.2011

Re: ...

abrasax
Najjači udarac zadaje onaj koji nije ostrašćen, još manje to radi iz koristi, već iz ubeđenja koje je, zapravo, personifikovana institucija.


И после кажу да Срђа претерује, што стално вришти на помен Броза.
abrasax abrasax 15:00 31.10.2011

Re: ...

И после кажу да Срђа претерује, што стално вришти на помен Броза.



Biće da opasno vrištiš, čula sam da mu nešto nije bilo dobro...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:25 31.10.2011

Re: ...

abrasax
И после кажу да Срђа претерује, што стално вришти на помен Броза.

Biće da opasno vrištiš, čula sam da mu nešto nije bilo dobro...

И шта су урадили? АМПУТИРАЛИ.
Молим лепо, коме није јасна природа таквог поступка? Ампутација као првостепено решење, и њене примене ван медицине.
abrasax abrasax 15:31 31.10.2011

Re: ...

И шта су урадили? АМПУТИРАЛИ.


A Isidori IMPUTIRALI!

и њене примене ван медицине


Nehigijenski, da izvineš...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:37 31.10.2011

Re: ...

IMPUTIRALI!

Па АМ, додавање и одузимање. Нешто јако брутално. Зверски, па и нехигијенски, то се просто, подразумева.
svalrij svalrij 00:58 31.10.2011

promaesno raspolozenje

U kojim si to promasenim raspolozenjima? Ni malo poeticno.Cista proza.Ovakvu stvarnost ni Djordje Jovanovic ne bi mogao da izvaja.
Saša Radulović Saša Radulović 09:33 31.10.2011

Re: promaesno raspolozenje

Gledam televiziju. Ne mogu da verujem šta sve serviraju, koga sve dovode i šta sve govore.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana