Ljudska prava| Politika

Džamahirija, bre!

Strongman RSS / 01.11.2011. u 05:16

295920_202855343118474_100001820290537_468900_1815798811_n.jpg„Bratski vođa" ili „vodič", kako je sebe predstavljao pukovnik Gadafi, kontroverzni tiranin koji je četrdeset jednu godinu vladao Velikom Socijalističkom Narodnom Libijskom Arapskom Republikom, ubijen je zverski, mučki, protivno svim pravnim, ratnim i ljudskim pravilima. Taj akt, učinjen kao posledica afektivnog stanja mladog revolucionara ili kao strateška namera nekog od kreatora „libijskog proleća", nikako nema opravdanja.

Pouzdano je utvrđeno da je za vreme njegove vlasti ubijeno nekoliko desetina hiljada ljudi samo zato što su govorili protiv njegovog terora. Nesumnjivo je izvesno njegovo pomaganje brojnih terorističkih akata sa hiljadama žrtava širom sveta. Ipak, i pored svega, on je morao imati suđenje po najvišim standardima.

Poslednji događaji u Libiji izazvali su značajnu pažnju srpske javnosti. Nakon krvave egzekucije nad Gadafijem u većini partijsko-tajkunskih razglasnih stanica, koje sebe lažno predstavljaju nazivom „nezavisni mediji", počeli su panegirici o njemu, a posebno o metodu i efektima njegove duge vladavine. Veliki srpski prijatelj, sirotinjska majka, Libija država blagostanja, privredno čudo, besplatno školstvo, besplatno zdravstvo, krediti bez kamate, subvencije za stanove i automobile, jeftin benzin, besplatna struja... to je samo deo arsenala prituposti koje su upotrebila razna piskarala, ali i hiljada i hiljada čitalaca koji su svoje odobravanje lupetanja prethodnika potvrđivali svojim natuknicama u komentarima, forumima i blogovima.

Zašto je većina Libijaca pametnija od, nadam se, manjine Srba? Koja je to istorijska nesreća dovela do toga da za tu, opet se nadam, manjinu građana Srbije besplatna struja, praktično besplatno gorivo, „besplatno" zdravstvo i školstvo predstavlja vrhunac životnog uspeha i neoborivi dokaz kvaliteta vlasti. Libijci su pametniji zato što nisu verovali u sve te privide i odlučili da tiranina svrgnu sa vlasti. Ali kako je moguće da brojna skupina, ali ipak, daće bog, manjina pripadnika jednog od najstarijih evropskih naroda, Teslini, Pupinovi, Milankovićevi, Pekićevi i Andrićevi saplemenici mogu da srozaju sebe na nivo parija kojima je vrhunac zadovoljstva i lične sreće u tome da im neko nešto udeli. Kako mogu da pomisle da postoji bilo šta besplatno i da su baš oni, zdravi i pravi, podobni da to besplatno i dobiju?

Ponovo ću biti donosilac ružnih vesti, ali moram da kažem ovima koji vrše autodegradaciju - ništa nije besplatno! Sve što nas okružuje, a mi to koristimo za zadovoljavanje naših telesnih, umnih, estetskih i svih ostalih potreba ima svoju cenu. Neko to mora da osmisli, konstruiše, napravi, upakuje, preveze i dostavi korisniku, ili da ono što se nalazi u prirodi zaštiti i artikuliše kako bi postalo i ostalo svima nama na korist. U tom procesu se troše neki materijali, sirovine, znanje, patenti, umni i fizički rad i sve to košta. I sve to neko mora da plati. Sve ovo je nacrtano i u slikovnicama, piše i u udžbenicima poznavanja prirode i društva i predstavlja azbuku ekonomije koju zna svaka domaćica.

Ovolika zaluđenost najnižom političkom demagogijom je posledica njene više nego poluvekovne skoro permanentne primene u našem društvu. Prvo su komunisti izumeli „besplatno" ideologizirano školstvo, zdravstvo, prevoz, kulturu i umetnost, a ko u to nije verovao dobijao je i besplatno višegodišnje letovanje na Golom otoku i drugim sličnim „odmaralištima".

Posle su Miloševićevi prevaranti to produžili devedesetih kad je skoro sve bilo jeftino, ali praktično ničeg nije bilo u prodavnicama, a ono čega je bilo nikome nije trebalo. Tada se isticao i Tomislav Nikolić, palanačka varijanta Borisa Tadića, svojim hlebom od dva dinara, koji je verovatno proizveden u stelt tehnologiji pa ga zato niko nikada nije video. Kohabitacioni politički dvojac tu demagogiju oživljava 2004. godine i unapređuje je novom parolom: „Najbolji posao je državni posao!" Ta bolesna i devastirajuća kvazipolitika sa pojačanim elanom sprovodi se i danas. Zato je najviši cilj ogromne većine građana, zaraženih zvaničnom državnom demagogijom, bilo kakav posao u državnoj upravi ili javnom preduzeću. Šefovsko mesto je ravno glavnom dobitku na lutriji, a direktorsko mesto ili mesto u upravom odboru u njihovim snovima ne može se porediti ni sa čim ovozemaljskim. Notorna je činjenica da u normalnim državama pozicija državnog činovnika spada u manje plaćene i cenjene poslove druge kategorije, a javna preduzeća postoje samo u oblastima koje su potpuno neprofitabilne i stoga neinteresantne za privatni kapital.

Dakle, ne tražite od političara ništa besplatno zato što tako nešto po pravilu ne postoji, a i ako postoji, onda je pokvareno. Tražite od političara da stvore uslove da radite, dovoljno zaradite i platite ono što vam je za život neophodno. Socijalna uloga države mora biti usmerena prema nemoćnima, ona ne može biti zamena za jačanje konkurentnosti i privlačenje investicija koje donose nove poslove i zapošljavanje. Ne dozvolite da korumpirani političari i vas korumpiraju nudeći vam svakodnevno besplatne šarene laže!

 

Izvor: Danas.rs

Autor: Zoran Živković Vinar



Komentari (85)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tyson tyson 05:47 01.11.2011

.


Tadić mora da se pomene u negativnom kontekstu, makar jednom

Što se tiče državnog posla ovde, to je samo nastavak višedecenijskog načina razmišljanja - iz vremena kada su svi poslovi bili državni, i bili sigurni i osigurani do penzije.

Takođe, državni posao nosi i manju odgovornost, dakle lagodniji pristup poslu i manje stresa.

Na kraju ali ne i najmanje bitno, tzv. networking na državnom poslu može biti od koristi - tu svako poznaje nekoga, i uz manje ili više truda da se progurati svačiji 'slučaj' - od rođačkog dokumenta do tendera. Eto prilike za sitnu korupciju, tako imanentnu Srbljima (tzv. veza), a bogami i onu krupniju - mislim da autor zna na šta ovde mislim.

Što se tiče državnog posla u 'normalnim zemljama', tačno je da su plate manje ali ta vrsta zaposlenja nosi sa sobom priličnu sigurnost, a i razne druge pogodnosti iz domena socijalne zaštite (dobro zdravsveno, dobro penzijsko osiguranje).

Inače, ne čude kretenski mitomanski tekstovi u tzv. medijima - tamo uglavnom radi neki polupismeni, neobrazovani svet a odgovornost za članke te prirode je minimalna (unutrašnje-politički se ipak malo strožije kontrolišu, ali to je tema za sebe); urednici pak takvu vrstu pisanja uglavnom blagonaklono gledaju, jer je ciljna grupa tih tzv. medija neki polupismeni, neobrazovani svet. Prema svecu i tropar. A dokazano je u praksi da Srbi i domicilne narodnosti naprosto obožavaju mitove.



maksa83 maksa83 08:39 01.11.2011

Re: .

Eto prilike za sitnu korupciju, tako imanentnu Srbljima (tzv. veza)

Tajson postao drugosrbijanac, božemeoprosti, Sudnji Dan se bliži.

Pre neku godinu kolega je bio na Kritu sopstvenim kolima, i tamo ga zaustavili i maltretirali neki superspecijalni panduri u crnom, sa crnim džipovima, itd. Požalio se vlasniku hotela i pitao ga "u čemu je fazon", ovaj mu rekao da je dobro prošao, pošto su mogli da mu rasklope auto i ostave ga tu i nikom ništa. Naime, korupcija je na Kritu dostigla takve razmere dotle da nikom saobraćajnu kaznu nisi mogao da naplatiš (svako zna nekoga ko zna nekoga ko ... će da sredi na kraju) da se (čak i!) grčkoj državi smučilo pa su napravili neku specijalnu jedinicu Nesalomovih koji nemaju veze sa lokalnim vlastima nego odgovaraju nekom tipu u Atini.

tyson tyson 12:27 01.11.2011

Re: .

Tajson postao drugosrbijanac, božemeoprosti, Sudnji Dan se bliži.

Ma jok, više nekako antropolog/sociolog-amater.

Nema razloga za paniku



looping looping 05:50 01.11.2011

Pamet

Libijci su pametniji zato što nisu verovali u sve te privide


E, posto nisu verovali u te privide sada ce da sve to da placaju.
Ovde u Emiratima gde zivim jos uvek veruju u sve te privide. Ko zna, mozda se i oni "opamete".
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 05:55 01.11.2011

Soooo

G Zivkovic je josh uvek 'aktivan'. Ali ovog puta 'pro bono'. Tek da, iz milosti, posavetuje gradjane o korumpiranim politicharima. On zna.

Dakle, g. Zivkovicu - nije vas sramota (!?).

Shta ja pricham!? Koga pitam!?

Nije problem shto se osecam glupo, problem je ova muchnina u stomaku.


Pitanje/a za "Strongmana" - chemu sluzi ovo? Shta je tvoje mishljenje o ovome (osim onoga 'vinar' na kraju)? Mozda sam u krivu, ali mi se chini da si mnogo ljut na DS, odjednom. Shto? Nadam se da neces prestati sa blogom ukoliko dobijesh neku sluzbu tamo.

I najvaznije - ima li u Nishu neka vrhunska teretana u kojoj, pod kvalitetnim nadzorom kvalifikovanih profesionalaca, gradjani mogu da bezbedno vezbaju i rade na svom zdravlju i izgradnji svog tela?
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 07:02 01.11.2011

Ni odokativno

Zašto je većina Libijaca pametnija od, nadam se, manjine Srba?

Da nija ovo laz? Bez da se trepne. Ako ste u tu "vecinu" ubrojali i one sto su bili u bombarderima i vikend ratniike sa strane i navijace koji navijaju za jeftin benzin na svojim pumpama u Belom svetu - tesko da se to moze nazvati vecina. To sa "vecinom" vam je slikovito proslo u Iraku sa onim uskougaonim objektivima. Evo ih ga opet ali...vec vidjeno.
blogov_kolac blogov_kolac 10:07 01.11.2011

Re: Ni odokativno

zadnjapetoletka
Zašto je većina Libijaca pametnija od, nadam se, manjine Srba?

Da nija ovo laz? Bez da se trepne. Ako ste u tu "vecinu" ubrojali i one sto su bili u bombarderima i vikend ratniike sa strane i navijace koji navijaju za jeftin benzin na svojim pumpama u Belom svetu - tesko da se to moze nazvati vecina. To sa "vecinom" vam je slikovito proslo u Iraku sa onim uskougaonim objektivima. Evo ih ga opet ali...vec vidjeno.
U gradjanskim ratovima neuporedivo vise je vaznija podrska na terenu od one iz vazduha, i tu lekciju su Amerikanci odlicno naucili u Vijetnamu, a Sovjeti u Avganistanu. U tom istom Avganistanu koju deceniju kasnije (zajedno sa Irakom) americka invaziona vojska je upala protivno volji vecine njegovih stanovnika i skoro 10 godina su se zaglibili tamo i jos uvek su tamo iako je evo skoro kraj mandata njihovom predsedniku kojem je povlacenje US trupa iz Avganistana i Iraka jos od njegovog izbora jedan od prioriteta - a evo u Libiji NATO je vec okoncao svoju misiju pomoci izrazito vecinskoj anti-gadafijevskoj Libiji bez da je morao da salje uopste kopnene trupe tamo, i po tome sve podseca na prvu iracku ratnu epizodu protiv Huseina kada je doticni vojno najuren iz Kuvajta uz izrazito vecinsku podrsku lokalnog stanovnistva takvom scenariju... Koliko je izrazita vecina Libijaca bila protiv Gadafija posle preko 4 decenije njegove uzurpacije (apsolutne) vlasti moglo se videti (ko je hteo da gleda) jos u februaru tokom prve nedelje protesta kada je njegova vlast funkcionisala samo u rodnom Sirtu (koji je inace srediste njegovog plemena) i prestonici Tripoliju gde je bio skoncentrisao sve svoje snage. A videlo se koliko je podrska na terenu kljucna i na kraju, gde je Tripoli pao za dva dana, dok je Gadafijev Sirt gde je despot jedino imao vecinsku podrsku odolevao dva meseca iako je padom Tripolija rat fakticki vec bio zavrsen! Pa ako ista treba ismejavati u ovoj Zivkovicevoj recenici to je lazna nada da je manjina Srba u ovom ratu drzala stranu Gadafiju - pa taj karikaturalni tiranin nikada ne bi pao da je recimo u cetri najveca libijska grada Tripoliju, Bengaziju, Misrati i Tobruku imao procentualno makar pribliznu podrsku stanovnistva kao sto ju je imao u Beogradu, Novom Sadu, Nisu ili Havani!

Inace, moja velika podrska Strongmenu sto je smogao snage (njemu bar snage nikada nije nedostajalo ) sto je samo nekoliko dana posle prvog teksta na istu temu, a koji je obilovao gomilom kvaziinformacija o gadafijevskoj Dzamahirija Libiji (a nije bilo uopste tesko u Srbiji podleci opsteprihvacenom i jedino forsiranom teorijozaverskom gledanju na ovu problematiku) - danas preneo jedan ovakav tekst, sa dijametralno suprotnim gledistem!
libkonz libkonz 10:28 01.11.2011

Re: Ni odokativno

Pa ako ista treba ismejavati u ovoj Zivkovicevoj recenici to je lazna nada da je manjina Srba u ovom ratu drzala stranu Gadafiju - pa taj karikaturalni tiranin nikada ne bi pao da je recimo u cetri najveca libijska grada Tripoliju, Bengaziju, Misrati i Tobruku imao procentualno makar pribliznu podrsku stanovnistva kao sto ju je imao u Beogradu, Novom Sadu, Nisu ili Havani!

Inace, moja velika podrska Strongmenu sto je smogao snage (njemu bar snage nikada nije nedostajalo ) sto je samo nekoliko dana posle prvog teksta na istu temu, a koji je obilovao gomilom kvaziinformacija o gadafijevskoj Dzamahirija Libiji (a nije bilo uopste tesko u Srbiji podleci opsteprihvacenom i jedino forsiranom teorijozaverskom gledanju na ovu problematiku) - danas preneo jedan ovakav tekst, sa dijametralno suprotnim gledistem!

Da ne kopiram kolegu blogera, citiraću ga.
Van bloga ne poznajem nikoga ko ne misli da je Gadafi bio genije koji je omogućio svim Libijcima bezbrižan život. Žalosno je koliko je ovaj narod postao zatucan.
blogov_kolac blogov_kolac 13:47 01.11.2011

Re: Ni odokativno

libkonz

Da ne kopiram kolegu blogera, citiraću ga.
Van bloga ne poznajem nikoga ko ne misli da je Gadafi bio genije koji je omogućio svim Libijcima bezbrižan život. Žalosno je koliko je ovaj narod postao zatucan.

Mene licno od konsenzusa medju nasom domacom "obicnom rajom" o Gadafiju kao pravedniku & Velikomuceniku zlog Novog svetskog poretka zapravo mnogo vise brine ono sto sam mogao tim povodom da citam na ovom blogu ili na nekim nasim tzv ozbiljnim medijima, bez obzira sto je tu stvarno povremeno bilo i drugacijih misljenja - ali izrazito manjinskih. Dubok odnos najiskrenijeg prezira i nerazumevanja prema temeljnim vrednostima i principima na kojima funkcionise moderni svet i drustvo kojim je toliko kontaminirana nasa srboelita je izgleda najveca brana nasim sansama da napredujemo i konacno skrenemo sa slepog koloseka kojim smo se kolektivno zaputili pre svega sa Milosevicem na celu - ali ocito da nam ta ogromna falinka u sistemu vrednosti nije bila strana ni pre ni posle Slobe.
gedza.73 gedza.73 08:00 01.11.2011

KaaaBOOoom!!!

EX
Kako mogu da pomisle da postoji bilo šta besplatno i da su baš oni, zdravi i pravi, podobni da to besplatno i dobiju?

Podobni?
Ministarstvo poljoprivrede je 2007. godine bivšem premijeru Srbije Zoranu Živkoviću dalo bespovratnu subvenciju od 41 milion dinara, što je tada bilo čak 525.000 evra! Državne pare Živkoviću su poklonjene za podizanje 47 hektara vinograda u Krčedinu!


EX
Zašto je većina Libijaca pametnija od, nadam se, manjine Srba?

Zato
EX
„Bratski vođa" ili „vodič"....ubijen je zverski, mučki, protivno svim pravnim, ratnim i ljudskim pravilima.
Taj akt, učinjen kao posledica afektivnog stanja mladog revolucionara ili kao strateška namera nekog od kreatora „libijskog proleća", nikako nema opravdanja.

što smo mi propustili da odradimo ovaj deo. Bolelo bi nas posle dupe za opravdanje, mister Ex.

Dakle, ne tražite od političara ništa besplatno zato što tako nešto po pravilu ne postoji, a i ako postoji, onda je pokvareno. Tražite od političara da stvore uslove da radite, dovoljno zaradite i platite ono što vam je za život neophodno.

Poneki put i koka ubode zrno. Trebalo je samo dopisati da političari snose odgovornost i da podležu zakonu o poreklu imovine.
Velika većina bi se onda teško dopisivala sa nama iz padinske skele.

chicadacha chicadacha 08:35 01.11.2011

cool

Utisak 1: tekst se suštinski razlikuje od tvog na istu temu. Dopada mi se što si ga objavio.

Utisak 2: šteta je što ovaj čovek nije dobio adekvatnu priliku, ili što polupriliku nije nemilosrdno iskoristio, za dobrobit žitelja jadne nam zemlje. Zameralo mu se (najviše čini mi se) što nema fakultet, tj. što ima samo višu (ako se ne varam). Umesto toga, imali smo jednog sterilnog, bandoglavog i, suštinski glupog čoveka, potom jednog blefera koji je nečinjenjem i nepoznavanjem naneo gotovo jednaku štetu. Sada nam sledi jedan opasan, nepristojan, neškolovan, u suštini kriminalni um.

Na zdravlje.
NNN NNN 10:27 01.11.2011

Re: cool

Strongman
Zamislite zemlju u kojoj svi nezaposleni primaju oko 700 dolara, gde država za svako novorođenče daje 7.000 dolara, sklapanje braka 64.000, start biznisa bespovratno pomogne sa 20.000... Pa su obrazovanje, zdravstveno osiguranje i struja u domaćinstvima besplatni, a hrana skoro besplatna. Litar goriva košta manje od 10 dinara, a za auto ti država daje pola para, a ako ti baš zatreba još para, država ti da beskamatni kredit, kako se dogovorite. A ako ti se studira u inostranstvu, može, ali mi da ti platimo i da ti damo platu 3.000 dolara mesečno, da imaš. E pa, takvu zemlju do pre nekoliko meseci niste morali da zamišljate. To je bila realnost u Libiji, zemlji koja je na devetom mestu u svetu po rezervama nafte.

Strongman (ustvari Živković)
Nakon krvave egzekucije nad Gadafijem u većini partijsko-tajkunskih razglasnih stanica, koje sebe lažno predstavljaju nazivom „nezavisni mediji", počeli su panegirici o njemu, a posebno o metodu i efektima njegove duge vladavine. Veliki srpski prijatelj, sirotinjska majka, Libija država blagostanja, privredno čudo, besplatno školstvo, besplatno zdravstvo, krediti bez kamate, subvencije za stanove i automobile, jeftin benzin, besplatna struja... to je samo deo arsenala prituposti koje su upotrebila razna piskarala, ali i hiljada i hiljada čitalaca koji su svoje odobravanje lupetanja prethodnika potvrđivali svojim natuknicama u komentarima, forumima i blogovima.

Mislio sam da ste prijatelji
(šalim se,
prijatelji smeju jedan (o) drugome da kažu istinu, ma kakva bila!
aj' sad ti ožeži o njemu )
metrevelic metrevelic 08:36 01.11.2011

Đamahirija

il ĐABAHIRIJA
buba_truba buba_truba 11:00 01.11.2011

Re: Đamahirija

metrevelic
il ĐABAHIRIJA

Ne znam da li si i nešto dodatno 'teo da kažeš (osim onog B) ali koje god da je od ova dva, sigurno nije sa Đ. Imamo mi i tvrdo Đ - zove se DŽ.

Edit: Zaboravila o temi. Glasala bih za Bivšeg, kad bi se u'vatio ukoštac sa politikom. Ali, neće... Potpuno ga razumem, ne bih ni ja da sam na njegovom mestu.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:03 01.11.2011

Re: Đamahirija

Да, Брозова Џабахирија.

Свиђа ми се.
metrevelic

buba_truba buba_truba 11:45 01.11.2011

Re: Đamahirija

srdjazlopogledja
Да, Брозова Џабахирија.

Bogami, Srđo, što te češće viđam (a iskačeš mi iz ekrana čim priđem kompu) rekla bih da si ti neki od Titinih potomaka, onih koji od njega posle svega ni cvonjka nisu dobili.

Smrad debeli, sve je strp'o u svoju guzicu i odneo u grob. Vala, razumem te... i ja bi' mu se, da sam Ti, za svašta najebavala majke.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:51 01.11.2011

Re: Đamahirija

@buba_truba
A Vi ste se "argumentima" priključili Cerskom i ekipi, koji na moje komentare o Joti, odgovaraju ličnim opaskama o osobi, tj. meni, koju niti poznajete, niti je odveć bitno to poznavanje po raspravu.
buba_truba buba_truba 12:02 01.11.2011

Re: Đamahirija

srdjazlopogledja

Upravo onako "argumentovano" kako i ti te svoje komentare o Joti trpaš gde god stigneš (a ima te na celom blogu, onoooliko!), a uglavnom su potpuno suvišni i nevezani za raspravu.
Zato i kažem - deluješ opsednuto.
ivana23 ivana23 12:04 01.11.2011

Re: Đamahirija

srdjazlopogledja
@buba_truba
A Vi ste se "argumentima" priključili Cerskom i ekipi, koji na moje komentare o Joti, odgovaraju ličnim opaskama o osobi, tj. meni, koju niti poznajete, niti je odveć bitno to poznavanje po raspravu.


Srdjo, tvoja opsednutost Brozom je indikativna...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:17 01.11.2011

Re: Đamahirija

ivana23

I meni se smučilo to, mogu samo da zamislim kako je Bubi.
Nema više Broza, osim ukoliko:
- u tekstu, ili komentaru, nije pomenut lično, ili period vladavine,
- u tekstu, ili komentaru, nije pomenuta pojava, ili shvatanje koje vuče svoj koren iz tog perioda.
Pošteno?

Kada govorimo o nečemu "besplatnom", pruženom od strane države, moje je uverenje da takvo razumevanje predstavlja ostatak propagande te države, i da je i danas aktuelno.
Grešim li?
ivana23 ivana23 12:30 01.11.2011

Re: Đamahirija

srdjazlopogledja
ivana23

I meni se smučilo to, mogu samo da zamislim kako je Bubi.
Nema više Broza, osim ukoliko:
- u tekstu, ili komentaru, nije pomenut lično, ili period vladavine,
- u tekstu, ili komentaru, nije pomenuta pojava, ili shvatanje koje vuče svoj koren iz tog perioda.
Pošteno?

Kada govorimo o nečemu "besplatnom", pruženom od strane države, moje je uverenje da takvo razumevanje predstavlja ostatak propagande te države, i da je i danas aktuelno.
Grešim li?


To mozes da tumacis vrlo 'rastegljivo'. Neka pojava ili shvatanje tebe moze da asocira na Brozov period, a da to bude vrlo subjektivno.

'Besplatno' pruzeno od strane drzave i danas (trideset godina nakon smrti doticnog) postoji u mnogim zemljama koje indoktrinirane Brozom nisu bile, niti su.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:31 01.11.2011

Re: Đamahirija

Kada govorimo o nečemu "besplatnom", pruženom od strane države, moje je uverenje da takvo razumevanje predstavlja ostatak propagande te države, i da je i danas aktuelno.

Суштина моје "опсесије" се налази у поимању државе, тј. њене улоге у животима житеља.
Управо је то суштина текста, по мени. Она суштина, очекивања, које подупиру последњи пасус текста
Dakle, ne tražite od političara ništa besplatno zato što tako nešto po pravilu ne postoji, a i ako postoji, onda je pokvareno. Tražite od političara da stvore uslove da radite, dovoljno zaradite i platite ono što vam je za život neophodno. Socijalna uloga države mora biti usmerena prema nemoćnima, ona ne može biti zamena za jačanje konkurentnosti i privlačenje investicija koje donose nove poslove i zapošljavanje. Ne dozvolite da korumpirani političari i vas korumpiraju nudeći vam svakodnevno besplatne šarene laže!

И та очекивања, великим делом, заслуга су те државе, и тог руководства. Једноставно, то је била доминантна идеологија.
ivana23 ivana23 12:58 01.11.2011

Re: Đamahirija

srdjazlopogledja


Potpuno si zanemario ono sto sam napisala u svom komentaru.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:21 01.11.2011

Re: Đamahirija

ivana23
srdjazlopogledja

Potpuno si zanemario ono sto sam napisala u svom komentaru.

'Besplatno' pruzeno od strane drzave i danas (trideset godina nakon smrti doticnog) postoji u mnogim zemljama koje indoktrinirane Brozom nisu bile, niti su.

Зоран Живковић
Ovolika zaluđenost najnižom političkom demagogijom je posledica njene više nego poluvekovne skoro permanentne primene u našem društvu. Prvo su komunisti izumeli „besplatno" ideologizirano školstvo, zdravstvo, prevoz, kulturu i umetnost, a ko u to nije verovao dobijao je i besplatno višegodišnje letovanje na Golom otoku i drugim sličnim „odmaralištima".

'Besplatno' pruzeno od strane drzave i danas (trideset godina nakon smrti doticnog) postoji u mnogim zemljama koje indoktrinirane Brozom nisu bile, niti su.

Изволите, расправите са аутором, пошто пише исту ствар као и ја.
svalrij svalrij 19:49 01.11.2011

Re: Đamahirija

Neko pomenu dijafnozu doticnom opsesija,
Moguca,ali i malo verovatna.
Moguca jer je rec o besmislenoj reakciji i komentarima.
Malo verovatna jer su komentari po svojoj sadrzini benigni,ne izazivaju mucninu,ne sramote autora,ali su patoloski u krjnjoj liniji,ali da ipak ne ulazim u dijagnozu(pokusaj da se i autor uvuce u njegov apsurdisaman)
Spiridon Spiridon 08:54 01.11.2011

preporuka za Gospodina Zivkovica!

..
Milan Novković Milan Novković 10:07 01.11.2011

Re: preporuka za Gospodina Zivkovica!

Spiridon
..

I od mene!

Ja bih, naravno, ipak izbacio delove koji idu protiv efikasnijeg marketinga. Radilo se ovde marketing ili ne, pošto ispod onoga što meni smeta u marketinškom smislu stoji solidnija vrednost koju podrivamo:
...deo arsenala prituposti koje su upotrebila razna piskarala, ali i hiljada i hiljada čitalaca koji su svoje odobravanje lupetanja prethodnika potvrđivali svojim natuknicama u komentarima, forumima i blogovima....

Piskaralima je posao da bolje znaju, od toga žive. Hiljade i hiljade pokušavaju da žive od nečega drugoga, a ostalo im je neobavezna zabava. Ja im ne bih lepio negativno po asocijaciji.
...Prvo su komunisti izumeli...

Ima komunista i komunista. Ovi većinski su kao i bilo koja druga velika grupa - obični ljudi čiji izbor treba poštovati.
...Miloševićevi prevaranti...

Opet, mnogi koji su glasali za Miloševića onomad su obični ljudi koji nisu živeli od razumevanja političkih i socijalnih tokova, a i ma kako pametni bili ako su jedino umeli da dohvate RTS nisu imali mnogo šanse da naprave pravu sliku o široj okolini.
...palanačka varijanta Borisa Tadića...

Nepotrebno srozavanje palanačkog po asocijaciji! U palanačkom ima lepog i ružnog koliko i u nepalanačkom i figura ne radi mnogo više od nepotrebnog kvrckanja onih što žive po palankama.
Tražite od političara da stvore uslove da radite, dovoljno zaradite i platite ono što vam je za život neophodno. Socijalna uloga države mora biti usmerena prema nemoćnima, ona ne može biti zamena za jačanje konkurentnosti i privlačenje investicija koje donose nove poslove i zapošljavanje. Ne dozvolite da korumpirani političari i vas korumpiraju nudeći vam svakodnevno besplatne šarene laže!

Centralna i ispravna teza, tema! Zajednička sadašnjost i budućnost to i zaslužuju i ja, prosto, čak i da se ne radi o marketingu, ne bih dozvolio da manje važne sitnice stoje na putu zajedničkom fokusu na ovakve teme. Sitnice koje su često više subjektivne, emotivne, nego što su značajne, sa potencijalom da podele i otupe zajedničku oštricu.




srdjazlopogledja srdjazlopogledja 08:56 01.11.2011

ništa nije besplatno!

Читао сам до
ništa nije besplatno!

и одлучио да дам препоруку!

Koja je to istorijska nesreća dovela do toga da za tu, opet se nadam, manjinu građana Srbije besplatna struja, praktično besplatno gorivo, „besplatno" zdravstvo i školstvo predstavlja vrhunac životnog uspeha i neoborivi dokaz kvaliteta vlasti.

Prvo su komunisti izumeli „besplatno" ideologizirano školstvo, zdravstvo, prevoz, kulturu i umetnost, a ko u to nije verovao dobijao je i besplatno višegodišnje letovanje na Golom otoku i drugim sličnim „odmaralištima".

Ta bolesna i devastirajuća kvazipolitika sa pojačanim elanom sprovodi se i danas. Zato je najviši cilj ogromne većine građana, zaraženih zvaničnom državnom demagogijom, bilo kakav posao u državnoj upravi ili javnom preduzeću.

Ne dozvolite da korumpirani političari i vas korumpiraju nudeći vam svakodnevno besplatne šarene laže!

Ово би био сажетак текста о калифу Брозу и његовим јаничарима.

Ево Срђа у својој башти.



Даље, комунизам, калиф Броз, Џамахирија, и непоколебљива подршка Палестинцима. А да, Отоманска Брозова Југославија.
godec godec 08:57 01.11.2011

500.000 EUR besplatno

Ponovo ću biti donosilac ružnih vesti, ali moram da kažem ovima koji vrše autodegradaciju - ništa nije besplatno!


Beograd -- Subvencija veća od 500 000 evra koju je republički Fond za razvoj 2007. dao bivšem premijeru Zoranu Živkoviću za podizanje vinograda, data je prema zakonu. Živković: Subvencija prema zakonu
jinks jinks 09:24 01.11.2011

...

Nije jasno koju poruku g. Živković pokušava da pošalje sada 2011. godine. Sabrano liči na "nafatirao sam vas već jedanput pomoću politike, a takvo mišljenje imam o vama da mi se čini da ćete me ponovo pustiti da se još više nafatiram".

Na kraju krajeva njemu posebno Afrika nije daleko, jer gde još na svetu može da se desi da premijer izgubi izbore ne pokazujući gotovo ni trunku interesa da ih dobije, gde neposredno nakon toga ortački otvora poljoprivrednu firmu sa predstavnikom najkrupnijeg poljoprivrednog kapitala u zemlji, na primer.
alselone alselone 09:30 01.11.2011

Gospodin Zoran Zivkovic, premijer

tyson tyson 12:22 01.11.2011

Država i građani


Uzgred, što se tiče:

Koja je to istorijska nesreća dovela do toga da za tu, opet se nadam, manjinu građana Srbije besplatna struja, praktično besplatno gorivo, „besplatno" zdravstvo i školstvo predstavlja vrhunac životnog uspeha i neoborivi dokaz kvaliteta vlasti.


To ne mora da bude shvaćeno baš tako.

Kao što autor i sam kaže dalje u tekstu, to nije besplatno već se plaća novcem iz budžeta.

Taj budžet pune građani, svojim novcem, i "država" kao dobrovoljna organizacija tih istih građana drugim merama (npr. raznim vrstama uzimanja para stranim državljanima i drugim državama).

Može se dakle smatrati da je očekivanje tih građana Srbije koje autor žestoko kritikuje zapravo vrhunac razvoja svesti građanina, koji očekuje da od svog novca i svog udruživanja sa drugim građanima u zajednicu zvanu država za uzvrat dobije maksimum.

Građani kroz plaćanje poreza daju novac državi, a država dakle - kao svojevrsno udruženje građana a ne neko himerično nad-biće - taj novac treba da vrati nazad građaninu (jer su se građani udružili u zajednicu zvanu država zarad dobrobiti, kolektivne i lične), da li kroz obezbeđivanje životnog okruženja koje omogućava svakovrsni razvoj i dobar život (što valja platiti), da li kroz direktno pružanje servisa.

Obezbeđivanje životnog okruženja koje omogućava svakovrsni razvoj obuhvata obezbeđivanje unutrašnje sigurnosti (preko policije), spoljne sigurnosti (preko vojske), dobre odnose sa drugim državama (pre svega preko diplomatije), čitav niz aktivnosti sa ciljem da se obezbedi dugoročno zdravo ekonomsko okruženje, itd, itsl.

Direktno vraćanje oporezovanog novca građanima ogleda se kroz obezbeđivanje plaćenog (tzv. besplatnog) zdravstva, školstva, pa onda i drugih servisa (struja, tekuća voda, lokalni transport itd.). U idealnom slučaju sve ovo bi bilo u potpunosti pokriveno novcem iz budžeta, a u stvarosti uglavnom je delimično dotirano - a budžet se kao što znamo u najvećoj meri puni novcem građana kroz porez.

Na žalost, u velikoj većini slučajeva danas imamo države koje su metastazirale u neka nedodirljiva nad-tela, vrhovne upravljače kolektivom zvanim "država", a novac koji bi trebalo da služi za obezbeđivanje boljeg života građana troši se na sve samo ne na to - u dobroj meri za održavanje tog i takvog državnog aparata koji služi samom sebi.

Dakle, građani su se organizovali u državu da bi im život bio bolji. Građani pri tom daju novac putem poreza. Građani imaju puno pravo da očekuju da im se taj novac vrati nazad u najvećoj mogućoj meri.

Meni je to sasvim OK.



tyson tyson 12:25 01.11.2011

Re: Država i građani

Uzgred,

Uzgred 2, i dalje mislim da bi Živković trebalo da nastupa na Blogu pod sopstvenim nalogom, jer bi komunikacija bila daleko jednostavnija i eliminisala bi potrebu za posrednikom, koji ne može a da ne bude takoreći primoran da glumi 'drvenog advokata' i brani prijatelja od pomahnitalih blogera.



vladaxy vladaxy 13:12 01.11.2011

Re: Država i građani

Dakle, građani su se organizovali u državu da bi im život bio bolji. Građani pri tom daju novac putem poreza. Građani imaju puno pravo da očekuju da im se taj novac vrati nazad u najvećoj mogućoj meri.


Ovce vole čobane i njihove džukele koji će da ih teraju na ispašu i pojilo, a zauzvrat će davati čobanima vunu i meso...Što se manje razmišlja to je bolje. Samo mi daj hranu, vodu, zdravlje i zaklon od kiše. Problem je kad se razmnože čobani a smanji broj ovaca (prema najnovijem popisu) pa ovce ne stižu da daju dovoljno vune i mesa bez obzira gde pasu travu.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:25 01.11.2011

Re: Država i građani

tyson
Kao što autor i sam kaže dalje u tekstu, to nije besplatno već se plaća novcem iz budžeta.

Аха. Мајка Србија, и очух на власти се старају о својој дечици.
vanja.t vanja.t 14:45 01.11.2011

Re: Država i građani

Problem je kad se razmnože čobani a smanji broj ovaca

ako ne mogu da proizvedu, ovce će da pozajme.

čobani su već predložili ovcama da se zaduže do 60% bdp,
a 45% je uz to i daleko od proseka eu, a ovce i čobani ne žele da kaskaju za evropskim standardima
panter888 panter888 18:30 01.11.2011

Re: Država i građani

Bravo tajsone munjo !!! Konoooonacno jedan komentar na svom mestu!!! Od pocetka pa do kraja.Jos samo da se vrati Dusanov zakonik za kradju "ko mazne da se malo secne " bila bi to vrhunska drzava
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:38 01.11.2011

Ne džamahirija, već banana republika!

- Kada se svešteniku koji je zlostavljao decu dodeli orden(?!), Srbija ćuti. Kada sveštenik daje intervjue za tabloide, pravdajući kriminalce, Srbija ćuti. Kada sveštenik blagosilja paravojne formacije pre pohoda na zločin, Srbija ćuti. Kada se neko usudi da promeni Srbiju, ubiju ga snajperom. A pre toga ga satanizuju... dok Srbija ćuti. Banana zemlja, zemlja paradoksa i nepravde. I ko nam je kriv? Mi sami. Dok pošten svet ćuti, bagra je veoma glasna. I drska. I može im se. Jer Srbija ćuti i gleda.
Na jednoj strani u tok šouu imate jednog Basaru, a sa druge Palmu. Basara po običaju bude briljantan. Palma po običaju bude Palma. I narod glasa za pobednika... I šta mislite, ko je pobedio? Onaj koji nije uspeo da sastavi nijednu smislenu rečenicu. Prvo slovo - P. I šta je B. na to rekao? „Znao sam da će P. pobediti.“ I ja sam znala. I svi smo znali. Jedva čekam izbore. Srbija zaslužuje sve P. ovog sveta. Od srca Srbiji... - napisala je Jelena Karleuša na „Fejsbuku“.
looping looping 12:54 01.11.2011

Re: Ne džamahirija, već banana republika!

Od srca Srbiji... - napisala je Jelena Karleuša na „Fejsbuku“

Wow. Trebala bi JK da otvori blog. Ovako moramo da je trazimo po fejsbuku.
tyson tyson 13:10 01.11.2011

Re: Ne džamahirija, već banana republika!




Zadnje vreme došlo kad Mladenović Filip prati misli Jelene Karleuše po internetu, i prenosi ih na blogu B92 kao nešto referentno i građanstvu za ugled.

Zadnje.


sima2000 sima2000 13:39 01.11.2011

Re: Ne džamahirija, već banana republika!

nošen prostom nevericom da jedna pevaljka može da smisli/napiše ovo gore, dao sam se u opsežnu pretragu interneta i došao do zaključka da facebook profil www.facebook.com/karleusa na kome je citat objavljen nije njen..
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:40 01.11.2011

Re: Ne džamahirija, već banana republika!

tyson
Zadnje vreme došlo kad Mladenović Filip prati misli Jelene Karleuše po internetu, i prenosi ih na bogu B92 kao nešto referentno i građanstvu za ugled.Zadnje.


Profesionalni i objektivni novinari moraju biti dobro obavešteni!
Svako jutro najmanje sat vremena, pre odlaska u redakciju Beograda 202, posvećujem čitanju štampanih medija i odabranih internet portala.

Ne zamenjujte teze. Pažljivo pročitajte šta je napisano, a ne bavite se time ko je to napisao!
looping looping 14:02 01.11.2011

Re: Ne džamahirija, već banana republika!

Pažljivo pročitajte šta je napisano, a ne bavite se time ko je to napisao!


Autor je spomenut tek na kraju citata. Sto znaci - prevarih se i pazljivo procitah.
gedza.73 gedza.73 14:12 01.11.2011

Re: Ne džamahirija, već banana republika!

Cepa gedza drva. Cepa on tako, cepa i sedne da se odmori i 'provrlja' po blogu.
Pročita
Filip Mladenović
[Profesionalni i objektivni novinari moraju biti dobro obavešteni!

pa pročita još jednom
Profesionalni i objektivni novinari moraju biti dobro obavešteni!

Ma, čita gedza al' 'kanda još ne veruje'.
A onda mu sine da je Filip Mladenović ipak satiričar.
Nisam verovao, Filipe, da ipak ti u sebi imaš štofa za humorističara. Al ovo tvoje u kombinaciji sa Jecili-Cecili citatom mi daje nadu.
Hvala ti za osmeh koji si namiknuo na težačko lice jednog gedže.

Svako jutro najmanje sat vremena, pre odlaska u redakciju Beograda 202, posvećujem čitanju štampanih medija i odabranih internet portala.

To je profi novinarstvo. Čitati sa razumevanjem.

A vi ostali, bestidnici jedni,
Ne zamenjujte teze.

Filip Mladenović Filip Mladenović 15:35 01.11.2011

Re: Ne džamahirija, već banana republika!

HVALA na komplimentima!

U društvu zahvalnosti i jedna lepa misao kolege Šabanotija, svestranog autora:

Bavim se ekstremnim sportom - paraglajdingom: nemam para, pa gladujem!
gedza.73 gedza.73 18:55 01.11.2011

Re: Ne džamahirija, već banana republika!

Filip Mladenović
HVALA na komplimentima!


tom tom 14:22 01.11.2011

novac je izvor svih zala..

krkar krkar 14:32 01.11.2011

Krlovanje


Još jedan blog bez autora.

Čak i bez transmisije.

Ccc...

schweppes92 schweppes92 15:57 01.11.2011

mučnina

Bivši: to je samo deo arsenala prituposti koje su upotrebila razna piskarala

Strongmene, iskreno, za prijatelja ne bih imao nekog ko me ovako javno proziva za pritupost. Naročito ne bih objavljivao takve njegove tekstove. To bi značilo da sam zaista pritup, ili da njega smatram pritupim pa puštam da se blamira, ili poslednja mogućnost, da nisam pritup ali sam takva gnjida da ću se zarad nekog sitnog interesa sam hvaliti svojom pritupošću, po njegovoj želji.

A sad, što se sadržaja teksta tiče, ako me utisak ne vara, autor je postavio dilemu: ili ćemo imati Gadafija, benzin, školstvo, zdravstvo, stan, automobil ... ili ćemo imati Živkovića, nemati stan, umirati od infekcija i biti vakcinisani u nepostojećim pandemijama, nemati gas pa se smrzavati, imati neobrazovanu populaciju, biti nezaposleni....

Alo, Zoki, gradska faco, ti si bio premijer. Tvoj zadatak je bio da obezbediš upravo ovo čiji značaj sada negiraš. A šta si, pokondireni vinogradaru, ti obezbedio? Misliš da je činjenica da si bio premijer dovoljna da ukine potrebu za zdravstvom i školstvom? Misliš da su "tvoje" parole dovoljne za život? Način na koji omalovažavaš ono što je za 90% ljudi nedostižan cilj pokazuje sa kojom lakoćom si se domogao toga što imaš.

Otkuda tebi, licemeru bahati, hrabrost da prozivaš državnu službu? Da nije države, ovakve kakva je, jadne i bedne, ti bi ostao ono što si bio pre nego što si uzjahao na državnu grbaču. Od te iste države izmuzao si subvencije. Za privilegiju "jahanja" te iste države se i sad upinješ. Takav kakav jesi, sa svojim obrazovanjem, šlifom, rezonom .... u svakoj normalnoj državi ne bi dogurao dalje od ćate. U našem jadu ti si bio premijer. Da, Mićićka je bila predsednik. Dobro je da još uvek postojimo kao država.
omega68 omega68 17:53 01.11.2011

au

kakva faca!
Džems Din iz starijih dana
escherichije_colic escherichije_colic 18:23 01.11.2011

ma fuj

A taj Živković je sigurno pošteno lapio sve te silne vinograde i sigurno to nema nikakve veze sa njegovim političkim angažmanom ... Pa se sad našao on kao 1 tipičan "self made man" da drži slovo nama duhovnim bednicima, kojima je Gadafijev socijalizam nedostžni ideal.

Političari stvarno nemaju obraza. Koliki đon treba da budeš da se prvo nakradeš sa državnih jasli, a onda iz bogataške fotelje držiš mudro slovo glupom puku "kako ne treba da očekuje ništa besplatno".

Sve su pokrali i upropastili da bi na kraju zaključili kako narod ustvari ne valja. Kakva pamet.
tyson tyson 18:34 01.11.2011

Re: ma fuj

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 19:01 01.11.2011

Re: ma fuj

escherichije_colic
A taj Živković je sigurno pošteno lapio sve te silne vinograde i sigurno to nema nikakve veze sa njegovim političkim angažmanom ... Pa se sad našao on kao 1 tipičan "self made man" da drži slovo nama duhovnim bednicima, kojima je Gadafijev socijalizam nedostžni ideal.
Političari stvarno nemaju obraza. Koliki đon treba da budeš da se prvo nakradeš sa državnih jasli, a onda iz bogataške fotelje držiš mudro slovo glupom puku "kako ne treba da očekuje ništa besplatno".
Sve su pokrali i upropastili da bi na kraju zaključili kako narod ustvari ne valja. Kakva pamet.


Zoran Zivkovic
Dakle, ne tražite od političara ništa besplatno zato što tako nešto po pravilu ne postoji, a i ako postoji, onda je pokvareno. Tražite od političara da stvore uslove da radite, dovoljno zaradite i platite ono što vam je za život neophodno. Socijalna uloga države mora biti usmerena prema nemoćnima, ona ne može biti zamena za jačanje konkurentnosti i privlačenje investicija koje donose nove poslove i zapošljavanje. Ne dozvolite da korumpirani političari i vas korumpiraju nudeći vam svakodnevno besplatne šarene laže!


Meni se dopada tekst, blog. To ne znaci da bih podrzao Zivkovica, glasao za njega, ali ovaj tekst podrzavam. Ako Zoran Zivkovic jeste bio premijer, ako jeste dobio subvenciju (po zakoni), da li to znaci da sve sto napise nije dobro? Pogledajmo komentare, manji deo se bavi tekstom, a veci autorom. OK, jeste neodvojivo, ali ne vidim kao presudno za blog. Cak i je nebitno.
gedza.73 gedza.73 19:10 01.11.2011

Re: ma fuj

Meni se dopada tekst, blog. To ne znaci da bih podrzao Zivkovica, glasao za njega, ali ovaj tekst podrzavam. Ako Zoran Zivkovic jeste bio premijer, ako jeste dobio subvenciju (po zakoni), da li to znaci da sve sto napise nije dobro? Pogledajmo komentare, manji deo se bavi tekstom, a veci autorom. OK, jeste neodvojivo, ali ne vidim kao presudno za blog.

Tekst je u većem delu vrlo istinit. Pasuse pojedine bih i ja preporučio.
Ali!!!

Kako bi se ti osećao da ti se u prepunom autobusu obrati gospodin sa pričom kako više nema poštovanja, kako su porodične vrednosti uništene (ti naravno klimaš glavom), kako je nestalo poštenja (ti dodaš da se namnožilo lopova), poverenja, samilosti, malo zajednički pljunete po političarima i rastanete se kao najbolji prijatelji.
On izađe na stanici, ti mu mahneš ali on te ne vidi jer je zauzet preturanjem po jednoj maloj, kožnoj futrolici koja te neodoljivo podseća na tvoj
NOVČANIK.

Aaa, bavi se sad tekstom, bajo moj.
expolicajac expolicajac 19:23 01.11.2011

Re: ma fuj

Kako bi se ti osećao da ti se u prepunom autobusu obrati gospodin sa pričom kako više nema poštovanja, kako su porodične vrednosti uništene (ti naravno klimaš glavom), kako je nestalo poštenje (ti dodaš da se namnožilo lopova), malo zajednički pljunete po političarima i rastanete se kao najbolji prijatelji.
On izađe na stanici, ti mu mahneš ali on te ne vidi jer je zauzet preturanjem po jednoj maloj, kožnoj futrolici koja te neodoljivo podseća na tvoj
NOVČANIK.

Aaa, bavi se sad tekstom, bajo moj.

Tvoj predlog "Kolektivno samospaljivanje". Tekst predstavlja jedno viđenje stvari. Ako se sa viđenjem slažeš, pohvali, ako ne kritikuj. A ovako, mešaš babe i žabe a onda od matematike nema ništa.
Mi smo brajko moj u kapitalizmu kao obliku ekonomskog uređenja i demokratiji kao obliku društvenog uređenja. Policija, poreski organi i sudstvo nemaju primedbe na imovinu "Bivšeg". Ti imaš. Ako imaš dokaza dostavi nadležnom tužilaštvu i oni će po tvojoj prijavi morati da postupaju.
Ako ti se njegovi stavovi sviđaju, podrži ih i zahtevaj da ponovo počne da se bavi politikom. Ako smatraš da su "out" iznesi drugačije viđenje stvari. To je brajko moj demokratija.
Bivsi Bivsi 19:28 01.11.2011

Re: ma fuj

Poštovani,
Obraćam se Vama i ostalima koji me bezrazložno vređate. Vaša priča je poučna, takve gospode sigurno ima, ali ja nisam među njima. Bez obzira na Vaša naklapanja, nikada nikome diraktno ili indirektno nisam uzeo ni dinar, niti uradio bilo šta suprotno zakonima i moralu.
Ali, ako Vas vesele laži koje besomučno ponavljate - neka Vam bude... Ja to prihvatam kao rizik profesije kojom sam se časno bavio i na koju sam ponosan. Ako je Vama i sličnima zbog ovih proizvoljnosti i neistina život, bar za trenutak, lepši - meni će biti drago.
Samo ne zaboravite da se ponekad pogledate u ogledalo ...
schweppes92 schweppes92 19:28 01.11.2011

Re: ma fuj

srdjazlopogledja

Pogledajmo komentare, manji deo se bavi tekstom, a veci autorom.


Razlog činjenice da se pisac, ne delo, nametnuo u prvi plan za komentarisanje je taj da zapravo tekst nije napisan polemički. Napisan je bahato, sa neupitnom tapijom na "istinu", sa prezirom prema potrebi najvećeg broja ljudi za sigurnošću... baš onako kakva je mera demokratičnosti Bivšeg premijera.
Ono što posebno iritira i donekle komentare usmerava u pravcu komentarisanja "ličnosti" autora je i vrhunski bezobrazluk koji, prema trenutnoj potrebi, omalaovažava "državnu službu", resurs koji je od anonimnog mediokriteta Živkovića napravio aristokratu, uglednog vinara Bivšeg. Nije bitno da li je subvencija po zakonu (ne bih sad da navodim sve ono što na neki način izaziva sumnju), bitno je da ju je uzeo od države, da ju nije sam zaradio. Pravdao se glupostima, kao vratiće se kroz porez, kao da oni koji su vinograd zasadili svojim parama ne plaćaju porez.
predatortz predatortz 19:31 01.11.2011

Re: ma fuj

Policija, poreski organi i sudstvo nemaju primedbe na imovinu "Bivšeg". Ti imaš


Nemaju ni na Miškovićevu. Čisto zbog zapisnika
gedza.73 gedza.73 20:22 01.11.2011

Re: ma fuj

Poštovani,
Obraćam se Vama

Nisam ja 'onorevole' niti imam nameru da budem. Nisam ni 'Nama' jer smo manje-više na ti. A i po godinama persiranje bi trebalo da bude od meni ka tebi.
Vaša priča je poučna

Da, tačno je priče su obično poučne. Čak iako nisu detaljne, već samo opširno-opisne. I ova priča je paradigma o svim političarima. Svi se oni Dinkić koji pred izbore krene sa pričom da on nije verovao da je finansijski sistem u ovakvom rasulu, da treba ljude zapošljavati po stručnosti, a ne po partijskom ključu.
Dođe čoveku da ga pita
-Koji moj si ti radio deset godina?
To je ova priča. SVi mi pričaju i svi me kradu.
Jel' mogu to da promenim?
Dosta mi je bilo jednom, hvala lepo.
Slažem se da nema besplatnog. Ali, poenta mojih komentara koji se
besomučno
ponavljaju je da besplatan ručak ne treba da postoji ni za koga.
Da li je Bivši dobio subvencije zato što je političar ili zato što ima perfektnostraordinarni biznis plan?
Da li je laž koju ja ponavljam (prenosim vesti koje je potvrdio Milosavljević) da su dobijene subvencije?
Ako je Vama i sličnima zbog ovih proizvoljnosti i neistina život, bar za trenutak, lepši - meni će biti drago.

Da li je ili nije neistina
Živković tvrdi da je vinograd zasadio od nepovratne subvencije koje mu je Ministarstvo poljoprivrede dalo 2007. godine i da je subvencija pokrila čak 95 odsto troškova sadnje vinograda. On je rekao i da mu je republički Fond za razvoj dao kredit za kupovinu opreme za proizvodnju vina i izgradnju objekata, što su iz Fonda za razvoj odlučno demantovali.

i Milosavljević
Živković je subvenciju dobio na osnovu Uredbe o korišćenju podsticajnih sredstava za podizanje višegodišnjih zasada sa naslonom vinove loze iz 2007. godine. Sve procedure su ispoštovane

Kod nas su uvek zakonske procedure ispoštovane, to ne sporim. Ali da li su moralne?
Da li su Gajevićka, Božović, Tomić i drugi julovci i spsovci poštovali zakonsku proceduru?
Da li smo mi dobili samo smenu imena?

Dakle, ne tražite od političara ništa besplatno zato što tako nešto po pravilu ne postoji, a i ako postoji, onda je pokvareno

MI, ja, vi, oni tražimo od političara zakon koji je jednak za sve. Da je isti pred sistemom i Živković i seljak.

Tražite od političara da stvore uslove da radite, dovoljno zaradite i platite ono što vam je za život neophodno. Socijalna uloga države mora biti usmerena prema nemoćnima, ona ne može biti zamena za jačanje konkurentnosti i privlačenje investicija koje donose nove poslove i zapošljavanje. Ne dozvolite da korumpirani političari i vas korumpiraju nudeći vam svakodnevno besplatne šarene laže!

Što ovo nisi uradio?

Bode oči da si sve ovo znao a nisi se potrudio da promeniš. Zašto?
tyson tyson 20:41 01.11.2011

Re: ma fuj

Poštovani,
Obraćam se Vama i ostalima koji me bezrazložno vređate

Ahhh.

Savet: kod Krstića na blog (znam, znam...), da se malo prouči kako se postupa sa ad hominem komentarima koji imaju malo ili nikakve veze sa temom bloga.

Jednostavno: ignorišu se. U početku nije lako, ali jednom kad se savlada samokontrola posle je pesma.

A ljudi mnogo vole da žučno polemišu sa javnim ličnostima, naročito političarima, i da im saspu u lice i šta treba i šta ne treba. Dođe mu kao neka terapija.



gedza.73 gedza.73 20:43 01.11.2011

Re: ma fuj

expolicajac
Ako ti se njegovi stavovi sviđaju, podrži ih i zahtevaj da ponovo počne da se bavi politikom

NJegovi stavovi su u koliziji sa ponašanjem.
Policija, poreski organi i sudstvo nemaju primedbe na imovinu "Bivšeg". Ti imaš. Ako imaš dokaza dostavi nadležnom tužilaštvu i oni će po tvojoj prijavi morati da postupaju.

Oni nemaju. Ja nemam dokaze. Formalno-pravno Živković je čist ko suza.
Što ne znači da ja ne mogu da imam mišljenje.
'oću reći da mi je čak i simpatičan. Ali mi se ne sviđa njegova naknadna pamet.

Vidiš, expolicajac, postoji zakon po kome možeš nešto da radiš.
Ali taj rad kontroliše činovnik državne službe. Dvoje, troje rade taj posao, u odličnim su odnosima sa činovnikom i ,zvanično, poštuju zakon.
Nezvanično, da ti ne pričam. Dokaza nema.

Ova priča nema veze sa Živkoćim, već sa sistemom u Srbiji.

A ako ti poželiš da radiš isti posao, ova dvojica, zajedno sa činovnikom učiniće sve (zakonski) što je u njihovoj moći da te spreče.


Bivši
Samo ne zaboravite da se ponekad pogledate u ogledalo ...

Nije ni moje ogledalo prečisto. Niti bi bilo čisto da sam ja na tvom mestu. Jedino što boh ja voleo da postoji 'demokratija' koja bi me sprečila da prljam to ogledalo.
Živkoviću, nemam ja iluzija da se u Evropi ne radi isto, ili gore (mogao bih sad da ti navodim primera i primera 'protekcija'), niti da to će se kod nas iskoreniti.
Ali ovakvim ponašanjem doći će do 'imlpozije' i ima da se sjebemo iznutra.
Razumeš li poentu?
Ako ćemo pošteno, više volim da se subvencije uguraju u poljoprivredu nego u zastavu, ali priznaj i sam (samom sebi, ne meni) da su subvencije koje si dobio ekstremno čudne.

Među svim političarima, o kojima imam katastrofalno loše mišljenje, o tebi imam samo malo loše mišljenje.
expolicajac expolicajac 20:58 01.11.2011

Re: ma fuj

NJegovi stavovi su u koliziji sa ponašanjem.

Netačno, ali imaš pravo na svoje mišljenje

Oni nemaju. Ja nemam dokaze. Formalno-pravno Živković je čist ko suza.
Što ne znači da ja ne mogu da imam mišljenje.

To nije mišljenje nego pretpostavka. A trebao bi znati da je pretpostavka osnova svake greške

Vidiš, expolicajac, postoji zakon po kome možeš nešto da radiš.
Ali taj rad kontroliše činovnik državne službe. Dvoje, troje rade taj posao, u odličnim su odnosima sa činovnikom i ,zvanično, poštuju zakon.
Nezvanično, da ti ne pričam. Dokaza nema.

Opet netačno. Dokaza uvek ima samo postoji razlika u tome da li postoje sposobni operativci koji dokaze mogu pribaviti ili ne. I u drugoj varjanti da su pribavljeni dokazi stavljeni u "fioku".

A ako ti poželiš da radiš isti posao, ova dvojica, zajedno sa činovnikom učiniće sve (zakonski) što je u njihovoj moći da te spreče.


Zato se i policajci dele na poštene i bitange

gedza.73 gedza.73 21:13 01.11.2011

Re: ma fuj

To nije mišljenje nego pretpostavka. A trebao bi znati da je pretpostavka osnova svake greške

Pretpostavljao sam da će promeniti Miloševićev sistem vladavine Povlašćenih.
Pogrešio sam.
expolicajac expolicajac 21:55 01.11.2011

Re: ma fuj

Pretpostavljao sam da će promeniti Miloševićev sistem vladavine Povlašćenih.
Pogrešio sam.


Ja sam mislio da je 5 oktobar revolucija. Jebiga zajebo sam se. 15.03.2004. sam shvatio da je bio puč pod vodstvom Koštunice Dr. Vojislava.

predatortz predatortz 22:01 01.11.2011

Re: ma fuj


Ja sam mislio da je 5 oktobar revolucija. Jebiga zajebo sam se. 15.03.2004. sam shvatio da je bio puč pod vodstvom Koštunice Dr. Vojislava.


Ja sam mislio da je kontrarevolucija, da će se raskrstiti sa onima koji su svoju 'revoluciju' naplaćivali pola veka.
Zajebao sam se i ja.
Svi smo se tog dana u nečemu zajebali...
milisav68 milisav68 22:58 01.11.2011

Re: ma fuj

predatortz

Ja sam mislio da je 5 oktobar revolucija. Jebiga zajebo sam se. 15.03.2004. sam shvatio da je bio puč pod vodstvom Koštunice Dr. Vojislava.


Ja sam mislio da je kontrarevolucija, da će se raskrstiti sa onima koji su svoju 'revoluciju' naplaćivali pola veka.
Zajebao sam se i ja.
Svi smo se tog dana u nečemu zajebali...

Heh, kakva je to revolucija/kontrarevolucija bez krvi.

"Mi smo krvlju došli na vlast, krvlju ćemo je i braniti"

Slobodan Milošević `91
milisav68 milisav68 23:18 01.11.2011

Re: ma fuj

expolicajac
Policija, poreski organi i sudstvo nemaju primedbe na imovinu "Bivšeg". Ti imaš. Ako imaš dokaza dostavi nadležnom tužilaštvu i oni će po tvojoj prijavi morati da postupaju.

Misliš?
A šta ako imamo primedbe, i na rad tih, i svih ostalih državnih institucija?
Kome da se žalimo?
Crkvi
Ili jednostavno da se iselimo u "toplije krajeve", a da "političari" zamene narod.

ps.Nije mi namera da klevetam "Bivšeg", nego hoću da kažem, da nedostatak primedbi korumpiranih državnih organa i nije neki alibi.
looping looping 05:50 02.11.2011

Re: ma fuj

Obraćam se Vama i ostalima koji me bezrazložno vređate.

Sigurno nije bezrazlozno.
Vaša priča je poučna, takve gospode sigurno ima, ali ja nisam među njima.

Svi funkcionisete zajedno i to znaju i ptice na granama. Ako se uhapsi jedan moraju svi da se pohapse, zbog toga se ne dozvoljava procesuiranje bilo koga iz "ekipe" a "ekipa" je cak visestranacka. Ukoliko neko stane na zulj "ekipi" ili "tajkunima" bice procesuiran zbog ranijih grehova.

Bez obzira na Vaša naklapanja, nikada nikome diraktno ili indirektno nisam uzeo ni dinar

A od cega zivis? Od plate? Vazduha?

Ja to prihvatam kao rizik profesije kojom sam se časno bavio i na koju sam ponosan.

Rizik jeste ali se ocigledno isplati.

Ako je Vama i sličnima zbog ovih proizvoljnosti i neistina život, bar za trenutak, lepši - meni će biti drago.

Nije stvar u blogovanju zbog lecenja kompleksa vec utehe da postoji neko ko slicno razmislja.
Inace, beda oko nas nije proizvoljnost i neistina vec rezultat mukotrpnog rada "ekipe" politicara i tajkuna koji pljackaju narod i medjusobno se stite dugi niz godina. A izjava: "ja nisam deo toga" ne pije vodu.


Samo ne zaboravite da se ponekad pogledate u ogledalo ...

Naravno. Svako jutro. I nocu spavam mirnim snom.



S' postovanjem,

Anonimni Izbegli Gradjanin - sadasnji
fantomatsicna fantomatsicna 23:36 02.11.2011

Re: ma fuj

Bivsi
Poštovani, Obraćam se Vama i ostalima koji me bezrazložno vređate. Vaša priča je poučna, takve gospode sigurno ima, ali ja nisam među njima. Bez obzira na Vaša naklapanja, nikada nikome diraktno ili indirektno nisam uzeo ni dinar, niti uradio bilo šta suprotno zakonima i moralu.Ali, ako Vas vesele laži koje besomučno ponavljate - neka Vam bude... Ja to prihvatam kao rizik profesije kojom sam se časno bavio i na koju sam ponosan. Ako je Vama i sličnima zbog ovih proizvoljnosti i neistina život, bar za trenutak, lepši - meni će biti drago.Samo ne zaboravite da se ponekad pogledate u ogledalo ...

Ko je sad ovaj?
panter888 panter888 18:59 01.11.2011

BIVSI I SADASNJI

Svi politicari,kompletno,pozicija-opozicija i penzionisani,svi su mnooogo uspesniji u sporednim zanimanjima sem u osnovnoj profesiji-politici.Uspesni poslovni ljudi a nikakvi politicari,zanimljivo ?!!!! To moze da znaci samo da smo kompletno svi (licno misljenje ) oooovceeeee !!! Jedini koji je imao mozga i m..... da nesto uradi za ovaj narod a ne za sebe je pokojni !!! Dok jedna vlada u odlasku ne dobije 1700g robije za svoje postupke druga nece biti nista bolja.Dok srbinu bude bilo normalno da klepa drzavu,nece biti bolje !!! Postenje i cestitost kod nas srba je izgleda negde isparilo,ili barem kod vecine.Mozda smo i svi postali mazohisti dok pustamo da nas bagra njaka
xenia5 xenia5 19:49 01.11.2011

portret

Poštovani S. isti portret nam se smeškao i sa bloga o Pavlovićevoj masti. Je l' to neki gradski derbi koji pretenduje da preraste u večiti? Mi prečani nismo baš u toku. A radi smo znati.
predatortz predatortz 20:01 01.11.2011

U čemu je fora?

Dnevni list Danas je dostupan svim blogerima. Nama u Srbiji u štampanom i elektronskom, ostalim bar u elektronskom izdanju.
Dalje, autor čije kolumne prenosiš je član ove blogozajednice.
Da nalazi za shodno da čuje naše mišljenje, on bi postavio svoj autorski tekst i otvorio ga za diskusiju.

Ovako, malo je nedefinisano...
moderator05 moderator05 20:07 01.11.2011

Da definišemo

predatortz
Dalje, autor čije kolumne prenosiš je član ove blogozajednice.
Da nalazi za shodno da čuje naše mišljenje, on bi postavio svoj autorski tekst i otvorio ga za diskusiju.

Ovako, malo je nedefinisano...

Bivši (g.Živković) nema autorsku opciju i ne može na ovom Blogu da postavi svoj autorski tekst i otvori ga za diskusiju.
predatortz predatortz 20:08 01.11.2011

Re: Da definišemo

moderator05
predatortz
Dalje, autor čije kolumne prenosiš je član ove blogozajednice.
Da nalazi za shodno da čuje naše mišljenje, on bi postavio svoj autorski tekst i otvorio ga za diskusiju.

Ovako, malo je nedefinisano...

Bivši (g Živković) nema autorsku opciju i ne može na ovom Blogu da postavi svoj autorski tekst i otvori ga za diskusiju.


Onda se, iskreno, izvinjavam domaćinu.
tyson tyson 20:34 01.11.2011

Re: Da definišemo

Bivši (g.Živković) nema autorsku opciju i ne može na ovom Blogu da postavi svoj autorski tekst i otvori ga za diskusiju.

Pa dajte mu.

I kurta i murta je dobiše, pa može valjda i bivši.

Pa možda je jednom i iskoristi.



fantomatsicna fantomatsicna 12:47 03.11.2011

Re: Da definišemo

I kurta i murta je dobiše, pa može valjda i bivši.

E onda ja necu..mada htela sam nekad..
tyson tyson 14:02 03.11.2011

Re: Da definišemo

E onda ja necu..mada htela sam nekad..

Što si tako isključiva?



G.M.Wolf G.M.Wolf 23:30 01.11.2011

vratit ce se walter



Walter
Nema stajanja sad
Walter
Zauzmi gard

Walter
Je tu oko nas
Svi smo mi Walter
Kad kucne cas

Ovaj grad, ova zemlja
Ima zajeban karakter
Najviše kad treba
Vratiće se Walter
mrale54 mrale54 20:11 02.11.2011

A, što vi nama ne objasnite,

...kako, mi, obični, da naplatimo dugovanja od vas povalašćenih?
Meni se, naprimer, duguju pare za 5 poslova,koje sam odradio u roku i postavio (firmopisački radovi) i do dan danas nisam dobio ni dinara!
Poštedite me, molim vas, priča o sudu i ostalim bajkama!
Prob'o sve sa advokatima, i - evo me u Grčkoj.
Bar sam pošteno plaćen - iako je Gr. bankrotirala!
Što kaže naš narod - da poklonim ja to da mi ne propadne!
A, gde su ostale igranke sa blokiranim računima, propasti malih firmi, dugova bez kraja i konca...
Dobro, de, možda je za Vas suma od 2760 evra sitnica, ali kad ja budem video tu "vašu" - sve se plaća - demokratiju, onda ću, verovatno čitati Vaše tekstove sa mnogo većom dozom prihvatanja.
Dotle - sasvim sigurno, moja potraživanja i Vaša subvencija su u velikom raskoraku, a, ja, lično ne vidim ništa ružno u tome da DRŽAVA služi građaninu - koji je, u stvari, i izdržava!
Shodno tome, šta je tu loše oko nekoliko "besplatnih" stvari? (koje su, ionako, unapred plaćene - zajedno sa platama, dnevnicama, putnim troškovima, skupštinskim restoranom...)
Bivsi Bivsi 18:51 03.11.2011

Re: A, što vi nama ne objasnite,

Ništa lično, ali stara mudrost govori: "Ne polemiši sa budalama. Prvo te srozaju na svoj nivo, a onda te pobede na iskustvo..."
Poštovaću u buduće ovu vekovnu istinu. Ni reči više od mene, ni na jednom blogu...
predatortz predatortz 19:23 03.11.2011

Re: A, što vi nama ne objasnite,

Bivsi
Ništa lično, ali stara mudrost govori: "Ne polemiši sa budalama. Prvo te srozaju na svoj nivo, a onda te pobede na iskustvo..."
Poštovaću u buduće ovu vekovnu istinu. Ni reči više od mene, ni na jednom blogu...


Idi bre! Begaš sa bloga, a državu bi da vodiš!
gedza.73 gedza.73 22:01 03.11.2011

Re: A, što vi nama ne objasnite,

bivši
Ništa lično, ali stara mudrost govori: "Ne polemiši sa budalama. Prvo te srozaju na svoj nivo, a onda te pobede na iskustvo..."


Stara, vekovna mudrost, kažeš.
A znaš li onu
'pošten i budala, braća rođena'.
Ako je A=B i B=C, da li se iy ovih vekovnih mudrost može izvući neka paralela?
A mene hebo usud koji mi dodelu ovako zemlju sa elitnom jedinicama političara.

Mislim, ništa lično, ali si u pravu da se kaste ne smeju mešati.
Mi smo parije, zar ne? Nedostojni? Barabe? Neradnici? Zavidnici? Lažovi?

Mi smo grupa rezigniranih ljudi kojoj je samo žao što je ovako divna zemlja upropaštena.

Pozdrav i tebi. Seti se jednog seljaka, tvog sapatnika po poslu kad kreneš atomizerom da poliješ vinovu lozu, ili je obradiš pipalicom od pirevine.


I seti se da si mu reako da je budala. Što on, objektivno, i jeste.

Sve najlepše u životu ti želim.

mrale54 mrale54 05:45 05.11.2011

Re: A, što vi nama ne objasnite,

Bivsi
Ništa lično, ali stara mudrost govori: "Ne polemiši sa budalama. Prvo te srozaju na svoj nivo, a onda te pobede na iskustvo..."
Poštovaću u buduće ovu vekovnu istinu. Ni reči više od mene, ni na jednom blogu...



Au, brate!
Sad mi je jasno zašto je Srbijica i gora od džamahirije!
Ja postavih jedno, obično pitanje i - dobih epitet!
Alo, bre - kamo dijalog, odgovor, bilo šta?
Aha, znači, znanje čuvamo za sebe, a, nas "budale" - ko je...
Sve - sve, al' da ja, tako glup, oteram čoveka tog kalibra sa bloga...
Izvinjavam se blogerima za ovaj moj napromišljeni postupak.
Al, eto, možda je čovek u pravu - šta drugo očekuvati od budale...

PS Da dodam - alo,bre, pa nije mala stvar da se dopisuješ sa predsednikom (makar i bivšim!), samo - kratko trajaše...
libkonz libkonz 01:17 06.11.2011

Re: A, što vi nama ne objasnite,

Bivsi
Ništa lično, ali stara mudrost govori: "Ne polemiši sa budalama. Prvo te srozaju na svoj nivo, a onda te pobede na iskustvo..."
Poštovaću u buduće ovu vekovnu istinu. Ni reči više od mene, ni na jednom blogu...

jadno
Out of Beirut Out of Beirut 11:43 04.11.2011

Strongmanu/Zoranu Zivkovicu

Imam nekoliko vaznih stvari da kazem u reakciju na pocetni tekst:

1. Citat (ili sta vec) i italics-u je baziran na dezinformacijama o Libiji, koje autor (toboze kriticki nastrojen racionalista) nekako nije primetio. Te dezinformacije postoje da bi se nad Libijom obavila pljacka. A ta pljacka je upravo suprotna vrednostima koje autor promovise. Sta znaci muk o tome?

2. I mene je ovih meseci iritiralo to ponavljanje o stvarima koje se automatski dobijaju u Libiji. Ali one su bile ponavljane i od drzavljana tzv. Zapada. I ti zapadnjaci (Brian Souter, Lizzie Phelan, Alexandra Valiente,...) nisu delovali niti glupo niti lenjo.

3. Nije tacno da nista nije besplatno. Ja imam roditelje, njihovu brigu o meni, sunce nad glavom, i vazduh koji su svi besplatni. Mozda cu ja "platiti" za sve to u nekom buducem zivotu, ili sam ga platio u prethodnom, ali je krajnje neverovatno da cu na ovom svetu ikada isplatiti moje roditelje do kraja, niti se brinuti o Suncu. Mogu u odnosu na njim pre svega da izrazim zahvalnost. A primecujem i da je ta zahvalnost neobicno nalik izrazima srdacnosti Libijaca prema Gadafiju.

4. Preporucio bih autoru da sledeceg puta razgovara sa tim ljudima koje ne mozes da smislis, da bi nam ovde ponudio ne samo salvu besnog protesta vec i neku pricu. Kao ovaj covek: Last week, I spent the afternoon visiting the Occupy Wall Street demonstrations in lower Manhattan. I brought a film crew and a sign that said "I Am The 1%, Let's Talk."

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana