Muzika

Važno je zvati se Doroti: jazz i homoseksualnost

pape92 RSS / 02.11.2011. u 13:52

ws309u.jpgPre desetak dana je kod nas promovisana knjiga "Povijest gej i lezbijskog života i kulture". Nisam imao prilike da je prelistam, te tako ne znam ima li u njoj reči o džezu. Neko će se upitati čemu naglašavati kao podskup jednu umetnikovu životnu okolnost više negu drugu, naprimer da je siroče ili da ima ortopedskih problema. Tema je validna iz prostog razloga što postoji nešto što se naziva kulturom homoseksualnog „pokreta", a ne postoji ništa slično što bi se dalo povezati sa ljudima sa ravnim tabanima. Koliko je kultura seksualnih manjina dala jednom manjinskom muzičkom pokretu? Koliko sam imao prilike da istražim, homoseksualizam i džez su se malo susretali. Ipak, ne i nikako.

Sve je počelo dobro po tu vezu. Opskurni kreolski kvartovi Njuorleansa ni danas nisu lišeni gej/lezbo/travestit arome. Početkom XX veka džez muzičari su delili rejting sa homoseksualcima kada je u pitanju društveni status: malo ko ih je želeo u svojoj blizini. No određene četvrti Njuorleansa pružale su utočište i jednima i drugima. Samozvani tvorac džez muzike, Jelly Roll Morton - notorni ženskaroš - je za prijatelja i saradnika izabrao pijanistu po imenu Tony Jackson koji je, osim što je bio homoseksualac, imao više uspeha u Storivilu (njuorleanski kvart) od samog Mortona. Morton je za njega imao samo reči hvale. "Tony happened to be one those gentlemans that a lot of people call them lady or sissy. I suppose he was either a ferry or a steamboat, one or the other", kaže Morton. Nakon što je komponovao veliki hit Pretty Baby, prvobitno napisan kao pesma o muškarcu, Džekson se ipak odlučio na povlačenje iz skučene sredine kao što je Njuorleans i preselio u Čikago, nadajući se da će tamo lakše živeti kao otvoreni homoseksualac. Navešćemo da je umro od posledica alkoholozima u 44-oj godini.

Lude dvadesete se ne zovu tako bez razloga. U tim veselim vremenima, Harlem je bio značajno gej stecište. Uslovno govoreći - od stotinjak kabarea, klubova i prčvarnica, samo su dva važila kao mesto okupljanja LGBT populacije (mislim da se u to vreme nije koristila ta skraćenica) ali su oba bila na glasu kao sjajna mesta za zabavu. Nijedno nije bilo eksluzivno gej, pa ni ekskluzivno džez, a ni eksluzivno crnačko, ali je ova kombinacija ipak preovlađivala. „Harlemska Renesansa" (Harlem Renaissance's) kako je glasio naziv jednog od ova dva lokala je bio omiljeno mesto nastupa izvođača koji nisu sakrivali svoju homoseksualnost (ili biseksualnost), kao što je to Bessie Smith ili Ma Rainey. Reči jednog od velikih hitova sa pozornice „Renesanse", upamćene do danas, glasile su „if you can't bring me a woman, bring me a sissy man". U klubu na 133. ulici zvanom Calm House carevala je izvesna Gledis Bentli, ponosna na to što je lezbejka. Ostala je zabeležena kritika njenih nastupa u novinama: "If ever there was a gal who would take a popular ditty and put her naughty version to it La Bentley could do it."
Relikt iz tog srećnog vremena (bar se takvim čini sa ove distance) koga sam imao prilike da slušam na koncertu u Beogradu je Stefan Grapeli, veseli i virtuozni džez violinista koji je slavu stekao u predradnom Parizu. Svuda je, ne krijući to, putovao sa svojim dečkom.

Ova romansa džeza i homoseksualnosti nije dugo trajala. Homoseksualni milje je doduše svoju inspiraciju tražio često na istim mestima kao i džez, u mjuziklima, ali retko ruku pod ruku (npr: Džudi Garland je diva koju je prisvojio gej pokret; Over the Rainbow je često služio kao jazz standard ). Pojavom bibapa je nestalo kako homoseksualne jazz publike koju je swing još i mogao da privuče, tako i izvođača. Rodonačelnici bapa su insistirali na svom mačo imidžu (koji je neretko prelazio u mizoginiju), pa je to svakako doprinelo izopštenju homoseksualaca iz džeza. Tvrdnja da sama bap muzika nije odgovarala gej senzibilitetu značilo bi upuštati se u odbranu tvrdnje da tako nešto kao što je gej senzibilitet uopšte postoji kao determirana odrednica muzičkog ukusa bilo kog homoseksualca. Sterotipa se treba kloniti, no ostaje činjenica da jazz iz dobaarrow-10x10.png bapa nije prijao većini homoseksuallne publike. Iako su egzistirali jedan pored drugog, jazz klubovi i gej barovi nisu izmenjivali niti publiku niti muziku. Uz neke izuzetke.


38tp04_227x300.jpgJedna od najpoznatijih nepoznatih žena u svetu džez muzike je Melba Liston, trombonista (trombonistkinja?), kompozitor i aranžer. Poput Džudi Garland, tačnije male Doroti, i Melba se zaputila daleko od rodnog Kanzasa (zanimljivo da joj je srednje ime bilo Doreta). Ranih '40 svirala je po njujorškim klubovima sa Dekster Gordonom, da bi se Diziju pridružila u vreme kada je sa njim svirao Koltrejn. Tokom cele svoje karijere se borila sa predrasudama jer je bila lezbejka. Međutim, u ono vreme je imala dovoljno problema dokazujući se kao žena u muškom poslu, da bi mogla sebi da priušti javno otkrivanje svoje seksualnosti. Bilo je to vreme kada se stav "ne pitaj, ne govori" koji je primenjivao Dizi smatrao naprednim (devedesetih promovisan od strane Bila Klintona). Ne smemo zaboraviti Dizijevu izjavu datu mnogo godina kasnije: "...homoseksualci u džezu? Da vam kažem, ja ne znam ni za jednog". Da nešto ima u imenu Doroti dokaza je i slučaj Bilija Tiptona, saksofoniste iz Kanzas Sitija rođenog kao Doroti Tipton. Doroti je kao mlada devojka tridesetih godina prošlog vekBilly-Tipton.jpga pokušavala da nađe gaže, ali bez ikakvog uspeha dok nije skratila kosu, povezala sise trakom i obukla muško odelo. Posao je čekao iza prvog ćoška. Bili Tipton je imao uspešnu muzičku karijeru dugu preko dvadeset godina, izdavajuči se do kraja života za muškarca. No svakako najpoznatiji i najuticajniji džez muzičar koji je bio gej je Bili Strejhorn (Billy Strayhorn). U prvoj liniji kompozitor i aranžer, Strejhorn je godinama radio sa Elingtonom, potpisujući se iza hitova poput Take the A train i Lush Lifearrow-10x10.png. Zahvaljujući tome što je bio prijatelj sa tako uticajnom osobom kao što je to Djuk, Strejhorn nije krio svoju homoseksualnost, ali je nije ni promovisao, ostajući u senci velikog čoveka. Elingoton je za Strejhorna govorio da je "my right arm, my left arm, all the eyes in the back of my head, my brain waves in his head, and his in mine." Ovo ga nije sprečilo da tu i tamo prisvoji ponešto od Strejhornovog rada. Ostali su prijatelji dokraja života.

Pojava kul džeza, pravca koji je svojom liričnošću, tempom i atmosferom hladne smirenosti odudarao od najčešće zapenušanog bapa doprineo je da se o takvoj muzici u tvrdim baperskim krugovima govori kao o "pederskoj". No, nijedan "slučaj" nije zabeležan, i pored pojave muzičara koji su svojim izgledom, ili glasom, ako ništa a ono bar činili stav o "pederima" objašnjivim: pomenuću Bil Evansa i Čet Bejkera. Kada je Bil Evans (mladi, uredni belac nežnog lika, sa cvikerima) pristupio Majlsu Dejvisu da sa njim snimi Kind of Blue, Majls ga je dočekao sledećem pričom: mi smo ovde (kaže) svi povezani više nego što misliš, jedino tako možemo da sviramo kao jedan. Zato, ako hoćeš da sviraš sa nama, "you got to fuck us all". Ovo opisuje duh vremena. Majls kaže da je Evans, razmislišvi desetak sekundi odgovorio: ipak ne mogu to da uradim.

Kraj dvadesetog veka je dočekan u manje-više sličnoj atmosferi. Svet džez muzike je ostao jedan od poslednjih bastiona "stare mačo škole". Po rečima kolumniste Džejmsa Gavina, situaciju je najbolje sumirao neimenovani gej džez saksofonosta aktivan i danas, nadamo se u oba polja delovanja. Kaže da je među muzičarima vladalo mišljenje da ukoliko nemaš dovoljno testosterona, ne možeš da sviraš džez. Grover Sales, profesor na Berkliju i Stanfordu je u svojoj knjizi posvetio osam strana pitanju "Why is jazz not gay music". Ovakvi glasovi su donekle utihnuli kada su devedestih tri značajna džez muzičara javno otkrila svoju homoseksualnost. Bili su to Geri Barton (Gary Burton), Fred Herš (Fred Hersch) i Endi Bej (Andy Bey). Fred Herš je bio poprilično jasan kada je rekao da džez prostor nije baš tako malecki klub kao što se misli.

Danas je naizgled sve drugačije. U međuvremenu su se mnogi muzičari koji su svirali šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih (oni stariji su mahom pomrli) izjasnili kao homoseksualci. Ima ih naravno i onih mlađih. Statistika nikoga ne treba da zanima, jer je nema. Međutim, ako je verovati Joe McPhee - ju, saksofonisti iz Njujorka, postoji još dobar deo puta koji treba da se pređe. Treba priznati da se džez danas, što se publike tiče, okrenuo nekoj vrsti staromodnosti, tačnije profilisanju publike na način koji mi se ne dopada previše. Barem na koncertima bap i post bap džeza na kojima sam bio u Londonu ili Njujorku , a nije drugačije ni u Beogradu, kao da se publika okamenila u profilu osobe koja je bela, sa sitnoburžoaskim navikama, mačo životnog obrasca i srednjih godina. Moguće da grešim. Moguće da sam i sam takav. Naravno, lepeza džez muzike je znatno šira od bapa. Osim toga, postoje i zanimljivija mesta od koncertnih sala.

Najzad, Bili Holidej ne može a da ne dirne u srce. Ako se malo potrudimo, videćemo da isto važi i za naprimer Čarlija Parkera. Srce, naravno, svi imamo.



Komentari (38)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 14:18 02.11.2011

...

kao da se publika okamenila u profilu osobe koja je bela, sa sitnoburžoaskim navikama, mačo životnog obrasca i srednjih godina.


kao što se i džez koji se tamo svira okamenio.

čujem da je pet metini imao odličan
koncert sa inovativnim pristupom,
malo pompezan, ali privlačan za širu publiku...

treba neko dovoljno genijalan da se pojavi,
i malo protrese to drvo:))


inače, odličan blog,
zanimljiv ugao
pape92 pape92 14:40 02.11.2011

Re: ...

treba neko dovoljno genijalan da se pojavi,
i malo protrese to drvo:))

AlexDunja AlexDunja 15:28 02.11.2011

Re: ...

i malo protrese to drvo:))

ovakav neki, na pr.
babmilos babmilos 15:45 02.11.2011

Re: ...

čujem da je pet metini imao odličan koncert

ja bio.
malo pompezan, ali privlačan za širu publiku...

nit' je bio pompezan, nit' za širu publiku. ideja o pompeznosti verovatno proističe iz metinijevog orkestriona, ali to je prosto (još) jedan instrument koji metini ume da svira. a metinija se mora dosta slušati da bi se razumelo šta sve ima reći. nije to za širu publiku, posebno ne čuvenu i sjajnu beogradsku jazz publiku koja ne ume da prepozna kad je kraj sola.
AlexDunja AlexDunja 16:00 02.11.2011

Re: ...

nit' je bio pompezan, nit' za širu publiku. ideja o pompeznosti verovatno proističe iz metinijevog orkestriona


ok, verovatno sam se pogrešno izrazila,

nisam bila na koncertu, ali mi je prijateljica
sva oduševljena i muzikom i atraktivnošću pričala o koncertu.

ja imam mali otpor prema stavu da nešto treba dugo da
da se sluša da bi se razumelo.

mensečini da muzika najbolje komunicira na emotivnom nivou,
i da prosto ponese slušaoca, kada je dobra...
crossover crossover 18:13 02.11.2011

Re: ...

babmilos
nije to za širu publiku, posebno ne čuvenu i sjajnu beogradsku jazz publiku koja ne ume da prepozna kad je kraj sola.


Теби је то, колико видим, први џез концерт у животу. Одмах је јасно да је Метинијев концерт био само за праве познаваоце.
JJ Beba JJ Beba 21:06 02.11.2011

Re: ...


ja bio.

i ja
meni onaj deo sa orkestrionom (doduše kombo varijanta ) bio magičan,
slom mozga smo dobili od genijanosti kojom je uprego tehnologiju
Bili Piton Bili Piton 15:15 02.11.2011

moram


Verovatno moja no. 1 pesma svih vremena a i izvodjenje, s tatine ploče



Sjajan blog Pape
myredneckself myredneckself 15:47 02.11.2011

Re: moram

Ovakvi glasovi su donekle utihnuli kada su devedestih tri značajna džez muzičara javno otkrila svoju homoseksualnost. Bili su to Geri Barton (Gary Burton), Fred Herš (Fred Hersch) i Endi Bej (Andy Bey).

I Patriša Barber je negde u to doba, čini mi se, skroz presekla tu priču



myredneckself myredneckself 16:23 02.11.2011

Re: moram

pape
No, nijedan "slučaj" nije zabeležan, i pored pojave muzičara koji su svojim izgledom, ili glasom, ako ništa a ono bar činili stav o "pederima" objašnjivim: pomenuću Bil Evansa i Čet Bejkera.

Pape dobro je da si pokrenuo razgovor o onome što se može uzeti kao skeletons in the cupboard u džezu.

Pored toga što je bilo (ili je još?) teško biti crn i gej, bilo je teško biti i androginog, lepog izgleda, ili glasa.



Ne volim njegove slike s kraja života, koje su takve kakve su iz razumljivih razloga, ali -

Kakav umetnik, nesrećni čovek Čet Bejker!

buba_truba buba_truba 17:27 02.11.2011

Re: moram

myredneckself
... ali -

Kakav umetnik, nesrećni čovek Čet Bejker!

O, da!
Ali
pape92 pape92 17:41 02.11.2011

Re: moram

no. 1 pesma

Da kažem da se i meni veoma dopada.
valhalen valhalen 17:59 02.11.2011

Terminologija

Super je tekst - zamiljiv, informativan, dirljiv.
Ali hajde da se dogovorimo da ne koristimo reč "homoseksualizam", već "homoseksualnost". Ovo "-izam" vuče na neku ideologiju, pa nije ni čudo da Dveri srpske i njima slični uporno kroiste termin ne bi li zaplašili narod da postoji nekakava homoseksualna ideologija.
Hvala!
pape92 pape92 18:15 02.11.2011

Re: Terminologija

Slažem se. Ustvari tolko se slažem da odoh da prepravim tekst.
JJ Beba JJ Beba 18:02 02.11.2011

super blog

Relikt iz tog srećnog vremena (bar se takvim čini sa ove distance) koga sam imao prilike da slušam na koncertu u Beogradu je Stefan Grapeli

joooj kakav je to koncert bio!!!!
Sava centar krecat, nije imala gde igla da padne - bio krcat parter, balkon, pomoćna sedišta (na jednom sa leve strane na pola sale sedela ja), prolazi između redova, sa strane sve bilo buno....još uvek nosim taj koncert u sebi

Svet džez muzike je ostao jedan od poslednjih bastiona "stare mačo škole".

to je bila vrlo homofobična sredina.
Mnogi crni džezeri su se ljutili kada bi njih ili kolegu neko nazvao "nigger", ali bi mrtvi ladni prezrivo označili nekog kao "faggot", ukoliko bi taj neko za njihov ukus pokazao manjak muževnosti
vishnja92 vishnja92 18:25 02.11.2011

Re: super blog


joooj kakav je to koncert bio!!!!

pape92 pape92 18:36 02.11.2011

Re: super blog

"faggot"

Da sam citirao džez muzičare kad god sam našao ovaj izraz istražujući po netu, blog bi bio dva put toliki. Ovako se (naprimer) o Čet Bejkeru izrazio čovek koji je godinama sa njim svirao, neimenovan u članku koji sam pročitao, tačnije rekao je da "peva kao peder" (zvučeći u kontekstu kao da je to loša stvar, i kao da u međuvremenu nije slušao Bee Gees).
JJ Beba JJ Beba 20:45 02.11.2011

Re: super blog

vishnja92

joooj kakav je to koncert bio!!!!





e stvarno, bilo nezaboravno.
osamdesetineka godina, nas klince pustili u salu kad svi sa kartama ušli. zauzeli patose, pomoćna sedišta...
a on mlad, da mlađi niko od njega tada nije bio
vishnja92 vishnja92 21:03 02.11.2011

Re: super blog

osamdeset sedma - osma, otprilike (ili deveta?)
mozda sesta
(ja sam kreten koji je najvise slusao dzez od svoje 16-te do 22-ge)

jeeee :))
jeste bio krkljanac bozemesacuvaj.

nema bre to smisla - kad si klinac, cupas rukama i nogama da se domognes dzeza, gde god da ga ima. a kad omatoris i kad bi to trebalo da je skroz i rutinski dostupno - e tek onda ne moze, iz milion razloga. jedva cekam penziju za jedno 20-30 godina, onda cu ponovo da kupujem komplet za festival i da ne hebem zivu silu :)
crossover crossover 18:24 02.11.2011

***

Папе, је л’ идеш 18. новембра у Печуј? :)
pape92 pape92 18:48 02.11.2011

Re: ***

U, mislim da neću biti blizu Pečuja u to vreme (mada nije daleko od Maribora). Sačekaću da Maribor bude prestonica kulture, što je već sledeće godine, pa ima da mi dođu na noge Inače, opasno dobro zvuče. A i ulaznice su svakako jeftinije nego za Blue Note (80 bakova kad sam poslednji put proveravao).
crossover crossover 19:05 02.11.2011

Re: ***

Има једно слободно место у колима али нам је мало далеко да идемо преко Марибора. А, морао би да преспаваш са нама у Печују (да останем у теми, мада није само мушко друштво) јер ћемо сутрадан мало да глумимо туристе. Ништа, онда неки други пут.
pape92 pape92 19:13 02.11.2011

Re: ***

Mi koji smo spavali sa preko 20 muškaraca u jednoj prostoriji, oko toga ne pravimo pitanje Jedno vreme, pre desetak godina, je jedini put do Slovenije iz Beograda vodio preko Pečuja, to je otprilike na pola puta, obišao sam ga onako usput, fino mestašce. Nego, ako ne pre, a onda u Mariboru sledeće godine, kad navale džezeri.
crossover crossover 19:23 02.11.2011

Re: ***

Mi koji smo spavali sa preko 20 muškaraca u jednoj prostoriji, oko toga ne pravimo pitanje


Да бре, ЈНА је кева, ништа нас не може изненадити, чак ни атомски отпозади. :)
JJ Beba JJ Beba 20:33 02.11.2011

Re: ***

Папе, је л’ идеш 18. новембра у Печуј? :)


a ko će sem mene 11. 11. 011 biti u Pančevu?
ne spavam uopšte, ne mogu da dočekam

edit
Dave Weckl dolazi takođe sa njim

ps
otoič pat metheny bio magičan mislim, ovaj deo sa orkestrionom


pape92 pape92 20:42 02.11.2011

Re: ***

Nažalost, i za ovaj koncert: But not for me
gedza.73 gedza.73 21:09 02.11.2011

Re: ***

Jedno vreme, pre desetak godina, je jedini put do Slovenije iz Beograda vodio preko Pečuja

i čatarka utce. Preko puta teniskog terena u Budimpešti.
princi princi 21:29 02.11.2011

Re: ***

crossover
Папе, је л’ идеш 18. новембра у Печуј? :)

E, стварно сте данекажемшта... А Б би, да је неки тајкун, требало Јешу да доведе у Београд.
hannah.greener hannah.greener 06:31 03.11.2011

dolazak na noge

Pape, mislim da ćeš (ćemo) biti srećan ako ti i Alfi Nipič (samo za poznavaoce) dođe na noge sledeće godine...

Uživah čitajući.
pape92 pape92 11:53 03.11.2011

Re: dolazak na noge

Stari dobri veseli Š(t)ajerac. Njega ću lično da namolim kad ga sledeći put sretnem u samoposluzi. (Nikako da se setim da ga pitam a el se viđa sa Necom).
hannah.greener hannah.greener 23:04 03.11.2011

Re: dolazak na noge

Nema šta da ga namoljavaš - on će verovatno da bidne jedan od hedlajnera predstojećeg nam iventa. Kao Žika Šarenica...
crossover crossover 00:13 04.11.2011

Re: ***

JJ Beba
a ko će sem mene 11. 11. 011 biti u Pančevu?
ne spavam uopšte, ne mogu da dočekam

edit
Dave Weckl dolazi takođe sa njim


Ма, то ће да буде жешће њесра. А и Петрохемија стално пушта неки сузавац по Панчеву. А и ко ће да се цима чак до Панчева. А и нема више карата.
Е, Бебо, имаш неку ковиљку вишка? :)
JJ Beba JJ Beba 12:30 04.11.2011

Re: ***

Ма, то ће да буде жешће њесра. А и Петрохемија стално пушта неки сузавац по Панчеву. А и ко ће да се цима чак до Панчева. А и нема више карата.
Е, Бебо, имаш неку ковиљку вишка? :)



e karte su planule za tri dana jer sala ima do 400 mesta.
ja kupila kartu treći dan od kada su ih pustili u prodaju i već tada je bilo prpdato više od pola sale. Inače karste su se prodavale na ličnu kartu i to max 2 komada po čoveku.
a karata bila džabica- soma!!!
angie01 angie01 19:44 02.11.2011

,

JJ Beba JJ Beba 20:53 02.11.2011

Gary

Bili su to Geri Barton

uhhh malo je reći kolko ga gotivim
oba puta sa Chick Corea-om sam odlepljivala

Prvi put u Domu sindikata, a pre neku godinu, 2007. u Sava centru

nikola_kovac nikola_kovac 23:43 02.11.2011

Препорука

Баш лепо написан текст.
sellena011 sellena011 11:44 03.11.2011

Upravo tako.

"...kao da se publika okamenila u profilu osobe koja je bela, sa sitnoburžoaskim navikama, mačo životnog obrasca i srednjih godina."
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:13 03.11.2011

tonci

doma omladine zaista umeju sveCki da upropaste koncert. onoliko sam besna na njih!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana