Društvo| Zdravlje

SVINJSKI GRIP 2009 – dve godine posle

KRALJMAJMUNA RSS / 04.11.2011. u 08:00

Ovih dana je na TV B92 počeo novi serijal INSAJDERA. Tema je FARMAKOMAFIJA.
Insajder u serijalu "Kupoprodaja zdravlja" otkriva mehanizam funkcionisanja farmakomafije u Evropi, regionu i Srbiji.

Prva epizoda je bila posvećena čuvenoj  pandemiji tzv. svinjskog gripa (A H1N1, Novi grip,meksički grip,...) tokom 2009. i 2010.  godine.

Ovh dana se navršava i dve godine od kada je na Blogu B92 objavljen jedan od mnogih tekstova posvećenih svinjskom gripu pod nazivom DVERI-SRPSKE-vs-VAKCINACIJA.

Pretraživanje komentara (to nije lak posao) koji su u vezi sa gripom objavljivani na ovom Blogu može da da zanimljive rezultate.

Čini  se da je najvažnije reći da je Blog B92 odigrao u tom vremenu izrazito pozitivnu ulogu i da je bio jedno od retkih mesta gde su mogle da se saznaju validne informacije i da se pročitaju pametni i duhoviti komentari.

Jedan od zanimljivijih utisaka je  da su lekari blogeri i lekari koji su se javljali u sredstvima informisanja u Srbiji po ovoj temi bili uglavnom naklonjeni vakcini, nenaklonjeni suprotstavljanju opštoj histeriji, naklonjeni poštovanju medicinske hijerahije, pritisnuti da ne koriste ono što su naučili ili čak skloni isključivanju razuma i osnovne logike.

Na blogu sa temom DVERI-SRPSKE-vs-VAKCINACIJA je od strane ljubaznih komentatora postavljen link na zvučni zapis jedinog  javnog  sučeljavanja stavova u vezi sa A H1N1:  Tribina na Mašinskom fakultetu.  Nije loše preslušati to ponovo.  http://svetigora.com/node/6361
Žao mi je što sam napravio grešku pa sam u naslov stavio „ozloglašeni" termin Dveri srpske što je malo odvuklo pažnju sa glavnog toka. Mislim da je to u tom trenutku bila potpuno sporedna stvar.       

Najviše mi je žao što se tada, u jeku „kampanje" da se narod u Srbiji vakciniše protiv „užasnog  i  smrtonosnog  gripa" nije iskoristila prilika da se na TV B92 pozovu u neku od debatnih ili informativnih  emisija dva jedina naša lekara sa težinom (doktori nauka, univerzitetski profesori) koja su se usudila da  javno ustanu protiv histerije & pandemije.  Ta dva lekara su već pominjani Dr Petar Ivanovski i Dr Bane Nestorović. Obojica su iz Beograda sa Univerzitetske klinike u Tiršovoj ulici.   
Obojica su mogla da stanu u red sa  Evom Kopaz iz Poljske, Srećkom Sladoljevim iz Zagreba i saVolfgangom  Vodargom.  Da je bilo hrabrosti, morala, zainteresovanosti novinara i političara.  

Pretpostavljam da je bilo još osoba sa integritetom i sa znanjem koje su se oduprle pritiscima pa bi bilo lepo pomenuti i njih.

Pokazalo se posle dve godine da su praktično svi stavovi koje su njih dvojica (Ivanovski&Nestorović) iznosili na pomenutoj tribini, tačni. Pretpostavljam da negde postoji link na prvu epizodu Insajdera koja se bavi „pandemijom" da bi svi oni koji nisu bili u mogućnosti da gledaju Insajder mogli da uporede stavove i utiske.

Osnovni zaključci su bili i onda na Tribini  i sada prema prvoj epizodi Insajdera:

- Da pandemije nijeni bilo;
- Da je svinjski grip najobičniji grip;
- Da je smrtnost od tog izvikanog gripa daleko manja od uobičajenog sezonskog gripa;
- Da je definicija pandemije promenjena;
- Da je vakcina koja je ovde davana  u najmanju ruku nepotrebna a najverovatnije i štetna;
- Da je kampanja da se trudnice vakcinišu najsramniji segment kampanje;
- Da se manipulisalo podacima o smrtnosti i u svetu i u Srbiji;
- Da se manipulisalo  uzrocima smrti;
- Da politiku vakcinisanja treba redefinisati;
- Da su virusi, uglavnom, naši prijatelji sa kojima živimo u krhkoj ravnoteži (ko ne shvata metaforu o prijateljima
  ne treba da se bavi medicinom);

itd.
    
Ne znači da nemam malih primedbi na realizaciju prve epizode Insajdera.  Npr. grubo i višestruko insistiranje da portparol SZO kaže da li je čuo nešto o farmakomafiji se završilo prekidanjem intervjua a ne bi se ništa desilo ni da je baja rekao da je čuo nešto.  Ali generalno prva epizoda je i pored zakašnjenja od dve godine vrlo uspela. Nadam se da će i sledeće epizode biti interesantne.

Predlog: 

Pozvati naša dva gore pomenuta doktora na otvorenu debatu o svinjskom gripu gde bi sa jedne strane bila njih dvojica  a sa druge najbolji epidemiolozi i imunolozi, zastupnici vakcinacije protiv svinjskog gripa.
Ovo realizovati u posebnoj emisji na B92 ili na RTS-u (mogao bi neko debelo da se okoristi u predizbornoj kampanjiJ ).

Dakle, Brankica Stanković, Olja Bećković (ona nam duguje zbog onog sramnog unisonog  Utiska nedelje kada su gostovali Dr Kon & Dr Tiodorović) na B92,  a i na RTS-u i drugde ima dobrih novinara.  Pretpostavljam da bi mogla da usledi i brza reakcija neke druge RTV ili novina i časopisa, posebno mislim na POLITIKU i na njenog agilnog urednika Stanka Stojiljkovića koji je više puta propustio šansu da bude prvi J.     

Možda bi bilo dobro da se snimi i posebna epizoda Insajdera sa navedenim učesnicima.

Posebno treba naglasiti da se Dr Petar Ivanovski, između ostalog, bavi leukemijom kod dece. I da tu postoje njegovi jako zanimljivi rezultati i hipoteze u vezi sa uzrocima pojava određenih vrsta leukemije i sprečavanjem pojave takve užasne bolesti kod dece.

Obe teme, svinjski grip i leukemija kod dece,  su tretirane mnogo ozbiljnije u  stručnoj javnosti u svetu nego kod nas.
Izgleda da da je ugled u inostranstvu nekih naših naučnika u koliziji sa ugledom u nas. To je već poznato u mnogim oblastima.  
Uzgred, eto prilike za podizanje gledanosti, slušanosti i čitanosti medija, eto prilike za edukovanje najšire javnosti, eto prilike da se tema morala u nauci i medicini ponovo stavi na dnevni red.   

Prilozi:

Docent Dr. Petar Ivanovski, http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=67815&datum=2004-09-25   http://www.bmj.com/cgi/eletters/330/7503/1279#118583
hematolog, Univerzitetska dečija klinika  u Tiršovoj, Beograd

Profesor Dr Branimir Nestorović
, http://www.ekapija.com/website/sr/page/257635  
pedijatar, načelnik odeljenja za alergologiju i pulmologiju Univerzitetska dečija klinika u Tiršovoj, Beograd

http://blog.b92.net/text/13531/DVERI-SRPSKE-vs-VAKCINACIJA%E2%80%A6/

http://www.dejanlucic.net/Lat/Poljska_ministarka_%20zdravlja_misli____LATINICA.html   , 

http://www.jutarnji.hr/dr--srecko-sladoljev---trebao-bih-u-zatvor-jer-nisam-dao-da-zbog-necije-banane-budemo-majmuni-/445526/  

http://www.wodarg.de/english/3013320.html

Solidna hronologija histerije u Srbiji i šire može da se nađe ovde:

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/711/Merila+vremena/574561/Histerija+novog+gripa.html

Treba pogledati i mnogobrojne komentare na vest o odgovoru SZO  na Insajder. Dobar uvid u stav javnosti.   http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=11&dd=02&nav_category=12&nav_id=554484

sreda 2.11.2011 | 17:38

U dokumentu pod naslovom „Odgovori svetske zdravstvene organizacije na zabrinutost u Srbiji povodom aktivnosti tokom pandemije svinjskog gripa" ne iznosi se nijedan novi podatak u odnosu na odgovore, koje je u Insajderu B92 dao predstavnik te organizacije Gregori Hartl.

Saopštenje SZO koje je objavljeno na sajtu, na razne adrese putem mejla prosledio je epidemiolog iz Srbije Zoran Radovanović, koji navodi da su ga kolege iz SZO zamolile da na što više adresa pošalje reakciju te organizacije na emisiju Insajder.

U mejlu se navodi da je dokument odnosno saopštenje, rezultat jučerašnje intenzivne razmene poruka na liniji Ženeva - Kopenhagen - Beograd i da je usledio nakon emisije Insajder.

SZO se u saopštenju ponovo poziva na zaključke Komiteta za reviziju postupaka te organizacije tokom svinjskog gripa u kojem je navedeno da nisu pronađeni dokazi da je farmaceutska industrija uticala na SZO da proglasi pandemiju svinjskog gripa 2009. godine.

Podsetimo, Insajder je u prvoj epizodi novog serijala objavio i taj izveštaj, ali i izveštaj Saveta Evrope, koji je sproveo istragu i koji je zaključio da praktično pandemije nije ni bilo i da postoji sumnja da su pojedini stručnjaci koji su radili za SZO bili u sukobu interesa jer su radili i za farmaceutsku industriju.

U saopštenju koje je SZO objavila kao reakciju na Insajder kaže se da je Komitet za reviziju utvrdio da nije promenjena definicija pandemije.

Novinari Insajdera su međutim utvrdili da SZO jeste neposredno pre proglašenja pandemije svinjskog gripa iz definicije pandemije izbacila kriterijum da bolest mora da bude ozbiljna, sa velikim brojem smrtnih ishoda.

Da je taj kriterijum ostao kao uslov da se proglasi pandemija, SZO ne bi mogla da proglasi pandemiju svinjskog gripa.

U Insajderu su objavljeni i dokumenti koji su stajali na sajtu SZO, a koji su u međuvremenu uklonjeni sa sajta, a iz kojih se vidi da je definicija pandemije promenjena mesec dana pre proglašenja pandemije svinjskog gripa. ..



Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sesili sesili 09:58 04.11.2011

Farmakomafija

Što se pandemije i svinjskog gripa tiče, moje životno iskustvo me je upozoravalo da tu nešto nije u redu! Onolika kampanja, brinu za narod! Kako brinu, to osećamo. Ali, u vezi vakcina uopšte. Negde sam pročitala da se obavezne vakcinacije vrše samo u nerazvijenim, sirotinjskim zemljama, kakva smo očigledno i mi. Kažu da na zapadu (ma gde to bilo) deca ne primaju nikakve vakcine. Interesuje me da li je to tačno?
Dr M Dr M 10:24 04.11.2011

Re: Farmakomafija

Negde sam pročitala da se obavezne vakcinacije vrše samo u nerazvijenim, sirotinjskim zemljama, kakva smo očigledno i mi. Kažu da na zapadu (ma gde to bilo) deca ne primaju nikakve vakcine. Interesuje me da li je to tačno?


Mislim da nije.

Vakcinacija spada u najkorisnija dostignuća medicine. Bez nje bi se i danas, masovno, umiralo od Variole, Difterije i čega sve ne.

Medjutim (uvek ima neko medjutim), što je neka stvar veličanstvenija, veličanstvenije može i da se zloupotrebi. Ovo sa H1N1 je primer.

Opet medjutim, mislim da ćemo da pogrešimo ako se fokusiramo na kvalitet vakcine i slične medicinske stvari, to je za imunologe. Mislim da je važnije da se utvrdi zašto je, i kako, bilo moguće da neko napravi ovako veliku razliku u ceni vakcine.

Oko medicinskih stvari mogu da nas lažu jer je malo onih koji se u to razumeju, ne dozvolimo da nas lažu o korupciji, tu se razumemo malo bolje.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:37 04.11.2011

Re: Farmakomafija

Dr M
Negde sam pročitala da se obavezne vakcinacije vrše samo u nerazvijenim, sirotinjskim zemljama, kakva smo očigledno i mi. Kažu da na zapadu (ma gde to bilo) deca ne primaju nikakve vakcine. Interesuje me da li je to tačno?Mislim da nije.Vakcinacija spada u najkorisnija dostignuća medicine. Bez nje bi se i danas, masovno, umiralo od Variole, Difterije i čega sve ne.Medjutim (uvek ima neko medjutim), što je neka stvar veličanstvenija, veličanstvenije može i da se zloupotrebi. Ovo sa H1N1 je primer.Opet medjutim, mislim da ćemo da pogrešimo ako se fokusiramo na kvalitet vakcine i slične medicinske stvari, to je za imunologe. Mislim da je važnije da se utvrdi zašto je, i kako, bilo moguće da neko napravi ovako veliku razliku u ceni vakcine.Oko medicinskih stvari mogu da nas lažu jer je malo onih koji se u to razumeju, ne dozvolimo da nas lažu o korupciji, tu se razumemo malo bolje.

Cena je jedan deo problema. I mislim da je to lako rešivo. Jer se zaista razumemo u korupciju.
Manipulacija sa pandemijom, neistražene posledice vakcine protiv A H1N1, nemoralni saveti (trudnice), laži iz SZO, gromoglasno ćutanje naše medicinske i naučne javnosti, laži u vezi sa smtrnošću od svinjskog gripa,... to su strašni dugoročni problemi koji se zataškavaju.
I to nije samo za imunologe nego i za nas jer ostavlja ili može da ostavlja teške posledice po nas i naše potomstvo. Ne sme se ćutati, i zato je INSAJDER pogodio pravu stvar.
ivana23 ivana23 10:44 04.11.2011

Re: Farmakomafija

sesili
Negde sam pročitala da se obavezne vakcinacije vrše samo u nerazvijenim, sirotinjskim zemljama, kakva smo očigledno i mi. Kažu da na zapadu (ma gde to bilo) deca ne primaju nikakve vakcine. Interesuje me da li je to tačno?


Ne postoji zakonska obaveza vakcinacije (imunizacije) dece, vec je odluka prepustena roditeljima.
Mozes procitati vise ovde 1 i ovde 2.
ivana23 ivana23 11:11 04.11.2011

Re: Farmakomafija

Dr M


Vakcinacija spada u najkorisnija dostignuća medicine. Bez nje bi se i danas, masovno, umiralo od Variole, Difterije i čega sve ne.

Medjutim (uvek ima neko medjutim), što je neka stvar veličanstvenija, veličanstvenije može i da se zloupotrebi. Ovo sa H1N1 je primer.


Svakako, ali moramo uzeti u obzir i kvalitet i sadrzaj vakcine. Ove nove, peto i sestovalentne vakcine pored bioloskih agenasa sadrze zivu i aluminijum koji su neurotoksicni, formaldehid, poznati kancerogen, zelatin, toksicne uljane adjuvase, antibiotike... Ako do navrsenog sestog meseca deca dobiju trinaest vakcina i revakcina, pa se nastavlja sa vakcinisanjem i revakcinisanjem do punolestva da li su kolicine navedenih supstanci u vakcinama i dalje bezbedne i dozvoljene. Sta je sa kumulativim dejstvom?


Opet medjutim, mislim da ćemo da pogrešimo ako se fokusiramo na kvalitet vakcine i slične medicinske stvari, to je za imunologe. Mislim da je važnije da se utvrdi zašto je, i kako, bilo moguće da neko napravi ovako veliku razliku u ceni vakcine.

Oko medicinskih stvari mogu da nas lažu jer je malo onih koji se u to razumeju, ne dozvolimo da nas lažu o korupciji, tu se razumemo malo bolje.


Slazem se da je veoma vazno da se utvrdi stepen korupcije i lazi koje su pratile kupovinu vakcina za N1H1. Medjutim, meni je nesporno i najvaznije da se utvrde eventualne dugorocne posledice vakcinisanja.

Unosom snažnog cjepiva s pojačivačem direktno u tijelo zdrave osobe moguće je izazvati tzv. citokinsku oluju. Metež će kod nekih rezultirati prepoznavanjem vlastitih tkiva kao stranih, drugim riječima: izazvati paljenje dugačkog fitilja tempirane bombe - samouništavajuće autoimune bolesti. Prvi znaci bolesti pojavili bi se za pet, deset ili više godina, kada ih više nitko ne bude dovodio u izravnu vezu s cijepljenjem”, tvrdi dr. Sladoljev. - Link
loader loader 11:12 04.11.2011

Re: Farmakomafija

Svi mi koji smo preživeli pandemiju .... Eh, kakvo je to vreme bilo - kampanja, slike špriceva i staklića, doktori zabrinutih izraza, ulice i hipermarketi puni belih miševa...
Neponovljivo, brale
Dr M Dr M 11:20 04.11.2011

Re: Farmakomafija

Cena je jedan deo problema. I mislim da je to lako rešivo. Jer se zaista razumemo u korupciju.
Manipulacija sa pandemijom, neistražene posledice vakcine protiv A H1N1, nemoralni saveti (trudnice), laži iz SZO, gromoglasno ćutanje naše medicinske i naučne javnosti, laži u vezi sa smtrnošću od svinjskog gripa,... to su strašni dugoročni problemi koji se zataškavaju.
I to nije samo za imunologe nego i za nas jer ostavlja ili može da ostavlja teške posledice po nas i naše potomstvo. Ne sme se ćutati, i zato je INSAJDER pogodio pravu stvar.


U svemu ovome se slažem, to nije u pitanju.
Ono što sam hteo da kažem je da ne treba optuživai ove naše za nešto iz čega lako mogu da se vade, kao naprimer, zašto 3 miliona vakcina, a oni, pa šta bi bilo da je epidemija bila masovna..itd., a za to vreme se zabašuri njihova lična odgovornost, krivična, za eventualnu korupciju.
Dr M Dr M 11:33 04.11.2011

Re: Farmakomafija

moramo uzeti u obzir i kvalitet i sadrzaj vakcine


Ivana, naravno da moramo..ali u tom moranju moramo da se oslonimo na znanje i poštenje onih koji o tome znaju više od nas. Za mene je osnovno pitanje da li su ti koji više znaju pošteni, pa bi moj redosled u rasvetljavanju ovog klupčeta bio...prvo da vidimo da li su dovoljno pošteni da možemo da verujemo njihovom znanju.

Nepošteni vrhunski specijalista koji se dobro pozicionira može da napravi mnogo veću štetu nego gomila sitnih neznalica.
ivana23 ivana23 11:49 04.11.2011

Re: Farmakomafija

Dr M
moramo uzeti u obzir i kvalitet i sadrzaj vakcine


Ivana, naravno da moramo..ali u tom moranju moramo da se oslonimo na znanje i poštenje onih koji o tome znaju više od nas. Za mene je osnovno pitanje da li su ti koji više znaju pošteni, pa bi moj redosled u rasvetljavanju ovog klupčeta bio...prvo da vidimo da li su dovoljno pošteni da možemo da verujemo njihovom znanju.

Nepošteni vrhunski specijalista koji se dobro pozicionira može da napravi mnogo veću štetu nego gomila sitnih neznalica.


Apsolutno se slazem.
Uzgred, od strane takvih (nepostenih) je ucinjena ogromna steta, jer ce se u buducnosti pojaviti zaista opasan virus, a populacija ga ili nece ozbiljno shvatiti ili ce iz ovog iskustva (sa N1H1) izbegavati vakcinaciju.
Dr M Dr M 12:02 04.11.2011

Re: Farmakomafija

ivana23
Dr M
moramo uzeti u obzir i kvalitet i sadrzaj vakcine


Ivana, naravno da moramo..ali u tom moranju moramo da se oslonimo na znanje i poštenje onih koji o tome znaju više od nas. Za mene je osnovno pitanje da li su ti koji više znaju pošteni, pa bi moj redosled u rasvetljavanju ovog klupčeta bio...prvo da vidimo da li su dovoljno pošteni da možemo da verujemo njihovom znanju.

Nepošteni vrhunski specijalista koji se dobro pozicionira može da napravi mnogo veću štetu nego gomila sitnih neznalica.


Apsolutno se slazem.
Uzgred, od strane takvih (nepostenih) je ucinjena ogromna steta, jer ce se u buducnosti pojaviti zaista opasan virus, a populacija ga ili nece ozbiljno shvatiti ili ce iz ovog iskustva (sa N1H1) izbegavati vakcinaciju.



highshalfbooze highshalfbooze 13:35 04.11.2011

Re: Farmakomafija


Kažu da na zapadu (ma gde to bilo) deca ne primaju nikakve vakcine. Interesuje me da li je to tačno?





mariopan mariopan 13:43 04.11.2011

Re: Farmakomafija

Mislim da je važnije da se utvrdi zašto je, i kako, bilo moguće da neko napravi ovako veliku razliku u ceni vakcine.

Oko medicinskih stvari mogu da nas lažu jer je malo onih koji se u to razumeju, ne dozvolimo da nas lažu o korupciji, tu se razumemo malo bolje.

U pravu si, da se ne bavimo medicinskim nego kriminalnim aspektom te priče jer to bolje razumemo.
Bode oči baš to što je "pandemija", samim tim što nije postojala i što su to verovatno znali od početka, donela nezaslužen profit mnogima u lancu laži kojima su zasipali čovečanstvo.

Dokaz da su znali da pandemije nema leži u tome da su samo mesec dana pre donošenja odluke o proglašenju pandemije promenili definiciju "pandemije". Znači, svesno su to uradili da bi imali prostora da naprave paniku, da naprave profit, a znali su da im postojeća definicija to onemogućuje?

Onda su krenuli celom svetu da prodaju vakcine i svu prateću opremu za svaku eventualnost.

Ne samo vakcine, već i gomile raznih dezinfekcionih preparata, oprema za aerodrome, skenera koji mere temperaturu putnika, maske, rukavice, za sve koji rade sa ljudima, putnicima, decom po školama...spisak je jako dugačak. Sve to je plaćeno.

Za to zaista neko treba da odgovara.

A izjava svestke zdravstvene organizacije samo potvrđuje muvačinu koju su pokušali da sakriju.

Bravo za Insajder.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:38 04.11.2011

Re: Farmakomafija

mariopan Za to zaista neko treba da odgovara.

Meni se čini da u Srbiji i dalje ne postoji interes da se stvar koliko toliko razjasni.

A moguće je da ja ne umem da animiram novinare. Zapanjio sam se, recimo, da su u subotu,na štandu Incest Trauma Centra, u okviru Sajma knjiga pretposledenjeg dana, učestvovali i novinari B92. Naravno da su svojim učešćem podržali njihovu "aktivnost". Toliko o uticaju Bloga B92.

Ovo na blogu je ko zna koji pokušaj da skrenem pažnju na Nestorovića&Ivanovskog i time na užasno važne teme leukemija & vakcina protiv A H1N1. Pokušao sam i sa POLITIKOM. Ne vredi. Čak mi se čini da je i INSAJDER naišao na jedno lepo veliko IGNORE.
Zanima me da li sve ovo čitaju Brankica Stanković i Olja Bećković!?

mariopan mariopan 22:42 04.11.2011

Re: Farmakomafija

Zanima me da li sve ovo čitaju Brankica Stanković i Olja Bećković!?

Bojim se da politika "ne čačkaj mečku" radi bolje od bilo čega u ovoj zemlji.

Verujem da Brankica svašta čita, da su joj interesovanja široka, ali joj je fokus uvek na nečemu što sama može da uradi za temu koju obrađuje. I što može nesumnjivo da dokaže.

To je veoma važno jer može da snosi pravne posledice pa zato nešto što ne može nesumnjivo da dokaže - i ne poteže.

Sada je to samo mogući skandal oko ove vakcine ( finansijski i moralni) a ne medicinski deo koji bi (eventualno) imao veze sa leukemijom, jer ako to ima veze jedno sa drugim morala bi da ima vrhunskog stručnjaka da je podrži, sa dokazima, ispitivanjima, ponovljenim kontrolnim ispitivanjima - a to možda nema ( dokazano)?

Za Olju, ne verujem da bi u ovo uopšte ugazila, mislim da ona radi šta joj se kaže (tematski) i ne meša se dok joj neko ne da mig. Možda grešim ali to mi je lični utisak..

E, sad, ako misliš da ne umeš da animiraš, nije to.
Naši mediji ( svi) su pod kontrolom i više nego u Slobina vremena samo na "mek" način, i samo ti se čini da pišu o svemu, zanimljivije je ono o čemu ne pišu. B92 je još uvek najbolji izvor informacija. Valjda će doći vreme da zaista čitamo vesti a ne šećernu vodicu koju nam serviraju svaki dan.
Tebi što se boriš još uvek
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:35 05.11.2011

Re: Farmakomafija

mariopan Verujem da Brankica svašta čita, da su joj interesovanja široka, ali joj je fokus uvek na nečemu što sama može da uradi za temu koju obrađuje. I što može nesumnjivo da dokaže.


Prosto mi se ;ini da je bilo mnogo efektnije da je u veyi sa svinjskim gripom raygovarala i sa dvojicom vrlo, vrlo kompetentnih ljudi odavde. Milim da i sada nije kasno. Ako sme da kažem da je Dr Ivanovski što se imuniteta tiče, u Srbiji među najkompetentnijima, možda i najkompetentniji. I da što se tiče vakcina ne sme da se zaobiđe. Kon sme da se zaobiđe, Tiodorović pogotovo.
A te priča sa leukemijom kod dece i veze sa DTPR vakcinom (uprošćeno rečeno) je po najpoznatijim svetskim medicinskim časopisima i skupovima vrlo aktuelna i tu naši doktori, osim Ivanovskoog, ne mogu da privire. Ako to nije interesantno za naše Ministarstvo zdravlja i javnost uopšte,...
Možda bi naše kolege komentatori mogli da pošalju mailove o našim blogovima i komentarima Brankici, Olji, Veranu, Martini ako ih znaju. Ili da obaveste MODERACIJU
kukusigameni kukusigameni 11:49 05.11.2011

Re: Farmakomafija

KRALJMAJMUNA
Ako sme da kažem da je Dr Ivanovski što se imuniteta tiče, u Srbiji među najkompetentnijima, možda i najkompetentniji.

Koliko znaš ljudi koji se bave imunologijom i imunitetom da bi ovako nešto tvrdio?
mariopan mariopan 12:25 05.11.2011

Re: Farmakomafija

kukusigameni
KRALJMAJMUNA
Ako sme da kažem da je Dr Ivanovski što se imuniteta tiče, u Srbiji među najkompetentnijima, možda i najkompetentniji.

Koliko znaš ljudi koji se bave imunologijom i imunitetom da bi ovako nešto tvrdio?

I ja mislim isto kao ti, da nema kod nas nikoga ko bi se u to upustio, koliko god da su dobri imunolozi, jer nemaju dokaza, a za neku stručnu analizu trebaju godine ispitivanja (koje nije obavljeno), postoje pretpostavke ali to ne može da sruši ni zmaja od papira a ne aždaju koju imamo u vidu?

Ta pretpostavka da vakcine imaju veze sa raznim autoimunim bolestima postoji odavno ali ja još nisam našla nedvosmislenu, naučno potvrđenu i dokazanu vezu. Mislim da niko to još nije dokazao.
Postoji pretpostavka da farmakomafija ne dozvoljava da se ispitivnaja u tom pravcu povežu sa njihovim proizvodima jer gube profit koji se meri zilionima, (teorija zavere) ali i to sve ostaje u domenu teorije zavere i pretpostavki. Može neki roman o tome da se napiše ("Brižni baštovan" i ništa više.

Hoću reći, čak i da je istina, za dugo vremena možemo samo da im pljunemo pod prozor.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:34 05.11.2011

Re: Farmakomafija

kukusigameni
KRALJMAJMUNA
Ako sme da kažem da je Dr Ivanovski što se imuniteta tiče, u Srbiji među najkompetentnijima, možda i najkompetentniji.

Koliko znaš ljudi koji se bave imunologijom i imunitetom da bi ovako nešto tvrdio?

Prenosim vam stav stručnjaka. Usmeni. Logički. Taj stav ne može da bude postavljen u bilo koji stručni tekst, ali u razgovoru ili na blogu može.
Naravno, blog je takav medijum gde se može biti uverljiv ili manje uverljiv, stručan ili nestručan. Blog nije susret eksperata. Mora se preći na verovanje, na žalost. Kao što Insajder nije pravljen od strane medicinskih eksperata. I sa medicinske tačke gledišta vrlo je površan. ALi ja i mnogi drugi ćemo pre poverovati Brankici (u ovom slučaju) nego stručnjaku Tomici Milosavljeviću ili stručnjaku Konu (a oni jesu medicinski stručnjaci).
Tako da je odgovor na tvoje pitanje koliko znam ljudi koji se bave imunologijom i imunitetom: znam najviše troje.
"Srećom" imamo primere da se veliki broj stručnih, ekspertskih zakona i odluka donosi, ne samo u Srbiji, od strane 250 ili 300 ili 600 izabranih predstavnika naroda koji većinom nemaju pojma o oblaastima o kojima odlučuju. S te starne mislim da su blogeri ovde daleko kompetentniji (ovo znam pouzdano).
Moji stavovi i informacije su uglavnom bazirani na stavovima lekara i drugih pametnih ljudi kojima verujem. Nemam drugu opciju.
I odgvorno ću da kažem da Konu i Tiodoroviću i Milosavljeviću više ne verujem skoro ništa. Mada kod Tomice mogu da ti kažem da je zaista ekspert recimo, za hemoroide, debelo crevo i druge bliske organe i bolesti.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:46 05.11.2011

Re: Farmakomafija

mariopan ja još nisam našla nedvosmislenu, naučno potvrđenu i dokazanu vezu

Nisam našao ni ja ali mi stručni ljudi kažu da jesu nađene veze.
Čak i kad postoji osnovana sumnja da veza postoji roditelji treba da stave prst načelo. Baš kao kod vakcije protiv Svinjskog gripa.
Uostalom rodtelji takve dece sa autizmom su se detaljno "raspitivali" pa mogu oni da kažu šta misle.
Izvini ako si ti stručnjak za pronalaženje tih veza. Ja nisam ali srećom imam koga da pitam.
E, sad da li ćemo čekati mnogo godina na neku akciju država to zavisi od mnogih faktora.
Uostalom, ja vam ovde već dugo prenosim (pitanje koliko sam uspeo u tome) stavove ljudi koji su svetski eksperti za neke medicinske oblasti.

Evo jednog argumenta. Ivanovski objavljuje tekstove u najuglednijim američkim i UK medicinskim časopisima. Krv, leukemija, vakcine, tandara, mandara, indeksi i sl. I ne samo to. Nego je i recenzent u tim No1 časopisima! Sad, možda je to radio preko veze, ali čisto sumnjam, taj nema nikakvih veza ni da skupi dve hiljade EVRA da ode do nekog kongresa pa mu pomaži razne budale i blogeri.

A naša država će da se javi i da pokuša da dobije neki poen kad bude neka vest o njemu objavljena na nekom stranom mediju koju im neko prevede.

PS Za pljuvanje pod prozor sam raspoložen uvek.
kukusigameni kukusigameni 12:47 05.11.2011

Re: Farmakomafija

KRALJMAJMUNA

Učinilo mi se da nije loše prokomentarisati to što je za tebe dobar stručnjak onaj koji priča ono što ti misliš ili kako si napisao, u šta veruješ. To nije dobra polazna osnova za dokazivanje namera farmakomafije i ostalih medicinskih mafija.

EDIT. Ja znam dosta ljudi koji se bave imunologijom, kliničkom imunologijom, alergologijom i sl.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:49 05.11.2011

Re: Farmakomafija

Za mene je osnovno pitanje da li su ti koji više znaju pošteni, pa bi moj redosled u rasvetljavanju ovog klupčeta bio...prvo da vidimo da li su dovoljno pošteni da možemo da verujemo njihovom znanju.

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:02 05.11.2011

Re: Farmakomafija

kukusigameni
KRALJMAJMUNA

Učinilo mi se da nije loše prokomentarisati to što je za tebe dobar stručnjak onaj koji priča ono što ti misliš ili kako si napisao, u šta veruješ. To nije dobra polazna osnova za dokazivanje namera farmakomafije i ostalih medicinskih mafija.

EDIT. Ja znam dosta ljudi koji se bave imunologijom, kliničkom imunologijom, alergologijom i sl.


Znam i ja neke stručnjake. A znam i kakve su strašne greške činili. Mogu da pokažem grobna mesta njihovih grešaka.
Nama nema druge nego da verujemo ili ne verujemo, da izaberemo nekoga kome ćemo da verujemo. Medicinom se bavi i kurta i murta. I kurta i murta imaju viskoe titule.
E, takve neke kurte ili murte su ono malo dete (ujak mu je bio naš kolega bloger apach) poslale na groblje. Te kurte ili murte rade u istim ustanovama gde rade i Nestorović i Ivanovski. Ti sad budi pametan.
Ja drugu dobru osnovu ( za biranje onih kojima verujem) za dokazivanje ili ukazivanje da postoji medicinska mafija, kako si je ti nazvao, a ja bih je nazvao gomilom neznalica i gomilom nepoštenih lekara - nemam.
A nemoj mi zabranjivati da se opredeljujem. Moram.
Mnogo puta sam video grube greške činjene na mojoj familiji a i na drugima. Posle tih iskustava i shvatanja da su ova dvojica izuzetno često u pravu (dijagnoze, relacije, saveti, preporuke,...) ja se njima obraćam za savet. A nešto od toga prenesem i na blog.
Zar ova priča sa Svinjskim gripom od pre više od dve godine nije u najmanju ruku indikativna? Toliko indikativna da se jedan totalni amater kao što je Brankica upustila u tu temu jer prosto bode oči normalnom razumu. A ja sam sve to što je ona sada prikazala u prvoj epizodu slušao od one dvojice lekara na samom početku histerije pre više od dve godine? I to sam podelio sa vama. Od mene dosta.
kukusigameni kukusigameni 13:08 05.11.2011

Re: Farmakomafija

mariopan
Ta pretpostavka da vakcine imaju veze sa raznim autoimunim bolestima postoji odavno ali ja još nisam našla nedvosmislenu, naučno potvrđenu i dokazanu vezu. Mislim da niko to još nije dokazao.

Nije. Postoji uvek isti problem, a to je statistički nebitan broj slučajeva kojim se ne može daokazati problem. To naravno ne znači da problema nema. Ali ako to primenimo na "pandemiju" i tvrdimo da sve što se desilo, nije dovoljno da se proglasi pandemija, onda isto tako imamo problem da dokažemo povezanost malog broja slučaja mogućih posledica vakcinacije. Što takođe ne implicira da ih nema.
Za Svinjski grip je moguće da postoji neki veći broj problema ali ta vakcina je u trenutku davanja zaista bila minimalno testirana u kliničkim uslovima. Problem je bila čarobna reč: Pandemija. Kada tako nešto proglasiš onda nema zezanja jer si stavljen pred svršen čin.
Ipak setimo se paranoje koja je bila povezana sa tom vakcinacijom, o uništenju ne znam kog dela čovečanstva i to planskom, o vanzemaljcima i pitaj boga čega još. U Srbiji je u početku čak vršen pritisak javnog mnenja da se što pre nabavi ta vakcina, a onda je to sve zaboravljeno. Time je dat izgovor za nabavku neverovatno velikog broja vakcina za kojim nije bilo potrebe. Potrošene su ogromne pare koje nije trebalo trošiti.
Zato je Koksy-jev komentar malo niže postovan, odličan.

koksy
Generalno...
... meni je ubedljivo najsnažniji utisak kad se spomene H1N1 činjenica da je u današnje vreme praktično za nekoliko dana moguće uvesti u hipnozu i histeriju celokupno stanovništvo Majke Zemlje (minus par neobaveštenih, i par sumnjičavih postotaka).


Hipnoza i histerija nisu dobar način za rešavanje ovakvih problema.

mariopan mariopan 13:20 05.11.2011

Re: Farmakomafija


Hipnoza i histerija nisu dobar način za rešavanje ovakvih problema.

Odličan, primećen komentar Koksija..ali tu histeriju su planski projektovali i proizveli lekari kojima narod veruje, upravo zato što su vrh vrhova svetske medicine? A ispostavilo se da je to sve radi profita? Kome onda verovati??
kukusigameni kukusigameni 13:21 05.11.2011

Re: Farmakomafija

KRALJMAJMUNA
Nama nema druge nego da verujemo ili ne verujemo, da izaberemo nekoga kome ćemo da verujemo.

Tako je. To je tvoje i svačije zakonsko čak pravo.
KRALJMAJMUNA
Medicinom se bavi i kurta i murta. I kurta i murta imaju viskoe titule.

Pa i ti se na ovaj način baviš, a koliko mi se čini, nisi kompetentan. Ali da, ima raznih lekara, kao i u ostalim profesijama, zar ne?
KRALJMAJMUNA
Ja drugu dobru osnovu ( za biranje onih kojima verujem) za dokazivanje ili ukazivanje da postoji medicinska mafija, kako si je ti nazvao, a ja bih je nazvao gomilom neznalica i gomilom nepoštenih lekara - nemam.

Prava mafija involvirana u medicinu nije sačinjena uopšte od neznalica. Naprotiv, jako dobro znaju šta rade.
KRALJMAJMUNA
Zar ova priča sa Svinjskim gripom od pre više od dve godine nije u najmanju ruku indikativna? Toliko indikativna da se jedan totalni amater kao što je Brankica upustila u tu temu jer prosto bode oči normalnom razumu. A ja sam sve to što je ona sada prikazala u prvoj epizodu slušao od one dvojice lekara na samom početku histerije pre više od dve godine? I to sam podelio sa vama. Od mene dosta.

Svaka ti čast. Ni jednog trenutka nisam ni pomislio da si uradio nešto loše postavljanjem ovog bloga. Uvek ću da podržim ovakve diskusije.
A da bismo pričali u egalu oko bilo kakve zavere, onda moramo i Brankicu da postavimo u poziciju iste. Tako da ako sumnjaš da iza nečega stoji "nešto", onda moraš razumeti da je moguće da i iza onoga što je suprotstavljeno tome, takođe stoji "nešto".
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:27 05.11.2011

Re: Farmakomafija

kukusigameni
Postoji uvek isti problem, a to je statistički nebitan broj slučajeva kojim se ne može daokazati problem. To naravno ne znači da problema nema. Ali ako to primenimo na "pandemiju" i tvrdimo da sve što se desilo, nije dovoljno da se proglasi pandemija, onda isto tako imamo problem da dokažemo povezanost malog broja slučaja mogućih posledica vakcinacije. Što takođe ne implicira da ih nema.

Upotreba statistike u medicini je posebna tema.
Vrlo često se dešava pogrešna upotreba statističkih rezultata.
Često se radi na malim uzorcima.
Često se radi sa nereprezentativnim uzorcima.
Često se svaka korelacija između A i B tumači kao uzročno posledična veza.
Takođe se često diže u nebo statistika u medicni.
U poslednjem POLITIKINOM dodatku NIT Broj 6 od 02. novembra 2011. ima zanimljiv tekst Prof Dr Zorana Radovanovića pod naslovom "Zlatni standard" pod sumnjom
Ne znam da li postoji negde link na taj tekst.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:29 05.11.2011

Re: Farmakomafija

mariopan

Hipnoza i histerija nisu dobar način za rešavanje ovakvih problema.

Odličan, primećen komentar Koksija..ali tu histeriju su planski projektovali i proizveli lekari kojima narod veruje, upravo zato što su vrh vrhova svetske medicine? A ispostavilo se da je to sve radi profita? Kome onda verovati??

Meni!
kukusigameni kukusigameni 13:31 05.11.2011

Re: Farmakomafija

mariopan
Kome onda verovati??

KRALJMAJMUNA
Meni!


Bez kralja-ne valja!
kukusigameni kukusigameni 13:36 05.11.2011

Re: Farmakomafija

KRALJMAJMUNA
Upotreba statistike u medicini je posebna tema.

Medicinska statistika je veoma važna disciplina, pogotovo u donošenju važnih sttrateških odluka. Zato je i veoma često nepresušni izvor manipulacija.
Istorijski gledano, veliki deo medicine počiva na statistici.
mariopan mariopan 13:39 05.11.2011

Re: Farmakomafija

Nisam našao ni ja ali mi stručni ljudi kažu da jesu nađene veze.
Čak i kad postoji osnovana sumnja da veza postoji roditelji treba da stave prst načelo. Baš kao kod vakcije protiv Svinjskog gripa.

Ja stavila prst na čelo odavno.
Uostalom rodtelji takve dece sa autizmom su se detaljno "raspitivali" pa mogu oni da kažu šta misle.

Oni su jedini zaista dokazali vezu ali se njihovo ispitivanje "ne računa" iako su angaživali stručnjake, i meni se čini, dokazali vezu? Pratila sam to njihovo očajničko traganje za istinom. Onda su ih brzopotezno zakopali "stručnjaci" koji rade za velike farmaceutske kompanije? (teorija zavere u koju ja verujem) Zato i jesam stavila prst na čelo, zbog svojih budućih unuka.
Izvini ako si ti stručnjak za pronalaženje tih veza. Ja nisam ali srećom imam koga da pitam

Ma nisam , i ja sam sa velikom pažnjom pročitala šta naši eminentni stručnjaci kažu i želim im da to dokažu, kao što verujem da i oni žele, jer to su pravi lekari, trude se da nađu rešenje zagonetke i spreče ono što je moguće sprečiti.
Problem je samo što i oni još nisu dovršili ispitivanja i dokazali i sebi i svetu da je ta veza uzrok bolesti. Mislim pravno, svakoga ko to bez dokaza bude tvrdio svaki sud može da osudi za klevetu, zato se o tome oprezno i govori i piše. A verujem da je zaainteresovan svako normalan, zbog svoje dece i sebe, zato što je to možda uzrok i nekih drugih autoimunih oboljenja koje možemo uz vakcinu pokupiti u budućnosti.

Ali svet je tako skrojen da sada dok nešto nedvosmisleno ne dokažeš ne smeš o tome ni da zucneš, pričaš, pišeš, talasaš jer ćeš snositi posledice.Zato mediji ne talasaju jer mogu biti tuženi o odrani na sudu.




Evo jednog argumenta. Ivanovski objavljuje tekstove u najuglednijim američkim i UK medicinskim časopisima. Krv, leukemija, vakcine, tandara, mandara, indeksi i sl. I ne samo to. Nego je i recenzent u tim No1 časopisima! Sad, možda je to radio preko veze, ali čisto sumnjam, taj nema nikakvih veza ni da skupi dve hiljade EVRA da ode do nekog kongresa pa mu pomaži razne budale i blogeri.

Ne, ja verujem da je najpošteniji i najugledniji naučnik, nije u tome problem, gore sam ti malo više o tome napisala, zašto čekam nedvosmislene potvrde za njegovo naučno otkriće..

Naravno, kada se to desi prvo će političari da požure da se slikaju sa njim, a dotle, snađi se doktore sam.
mariopan mariopan 13:41 05.11.2011

Re: Farmakomafija

Meni!

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:42 05.11.2011

Re: Farmakomafija

kukisagameni

1. Nama nema druge nego da verujemo ili ne verujemo, da izaberemo nekoga kome ćemo da verujemo.
Tako je. To je tvoje i svačije zakonsko čak pravo.

2. Medicinom se bavi i kurta i murta. I kurta i murta imaju viskoe titule.
Pa i ti se na ovaj način baviš, a koliko mi se čini, nisi kompetentan. Ali da, ima raznih lekara, kao i u ostalim profesijama, zar ne?

Samo da ti odgovorim na dva tvoja stava.

1.Malo ironije nije loše u diskusijama.
Ali se ovde ne radi o zakonskom pravu. Ko je to uopšte sporio? Ovde se radi o problemu sa kojim smo se praktično svi susreli i susretaćemo se i dalje.
Nama nema druge nego da tražimo nekoga kome verujemo. Na osnovu dobrog iskustva, na osnovu nekog drugog kriterijuma. Ja sam tu pokušao da pomgnem i sebi i drugima iznoseći primere da dvojica naših doktora u sred masovne histerije idu protiv struje i budu u pravu.Kud ćeš veću pomoć. Što je najgore to nije jedini put da su bili u pravu. Ne mogu da iznosim sve moguće događaje na osnovu kojih sam ja odlučio da njima verujem (ne 100 % ali 95 % je moj izbor). A pročitajte neke komentare iz toga doba, npr. piromanskog i drugih doktora. Mnogo zanimljivo štivo.

2. Ja se ne bavim medicinom. I nemam visoke medicinske titule. Nemoj da me stavljaš u isti koš sa ubicama koji imaju bele mantile i visoke titule. I u ovome čime se bavim sam vrlo kompetentan: ta oblast kojom se bavim na Blogu B92 je moral ili pomaganje drugima, kako ti drago.
Da li iza Brankice stoji NEŠTO ja ne znam. Ako imaš i zrno sumnje daj ga ovde. Nisam ni ja veliki obožavalac baš svih stvari koje su se valjale kroz B92 poslednjih godina, ali daj bar nešto.

PS Naravno, nemoj da neko pomisli da treba isključiti mozak kad se donosi odluka po bilo čijem savet. Veruj i razmišljaj. Pitaj. Konsultuj se sa više lekara, obavezno.
Pitati trudnice za savet kako se pita.
mariopan mariopan 14:07 05.11.2011

Re: Farmakomafija

Nije. Postoji uvek isti problem, a to je statistički nebitan broj slučajeva kojim se ne može daokazati problem. To naravno ne znači da problema nema. Ali ako to primenimo na "pandemiju" i tvrdimo da sve što se desilo, nije dovoljno da se proglasi pandemija, onda isto tako imamo problem da dokažemo povezanost malog broja slučaja mogućih posledica vakcinacije. Što takođe ne implicira da ih nema.


Sa pandemijom nije bio problem postojanje malog broja slučajeva sa smrtnim ishodom, jer ako je neka bolest jako opasna i nekoliko slučajeva je dovoljno za uzbunu, kao recimo što je bila variola vera?

Najveći problem je po meni bio namerno izbacivanje te rečenice iz definicije "pandemije" mesec dana pre proglašenja alarma za uzbunu.

Ako je u pitanju zarazna bolest koja se brzo širi, kao što je bilo koja virusna zaraza, mesec dana je predugo vreme da se čeka? Mogla se raširiti planetom za tih mesec dana sa neviđenim žrtvama (kao što je to svojevremeno bila "španska groznica" ) i pobiti trećinu planete jer za nju, u fazi zaraze, nema efikasnog leka, mslim na svinjski grip, tada pre dve godine nije bilo nekih efikasnih lekova za već obolele, nego su tvrdili da će smrtnost biti jako visoka, i time zasita poplašili svet.

Elem, tih mesec dana ranije, bilo je potrebno da se zametnu tragovi toj ujdurmi, da niko ne primeti vezu između izbacivanja te rećenice iz definicije ( šta im je to trebalo ako opasnost zaista postoji?) i proglašenja nepostojeće pandemije. To ja mislim, Da je planirano i izvedeno jer vremenski redosled poteza to potvrđuje.

Da je gripa zaista napala planetu, za tih mesec dana nikakva vakcina ga više ne bi zaustavila, to što su čekali tačno govori da su znali da pandemije nema..teorija zavere koju dokazuje i reakcija SZO koja je nesuvislo odgovarala na pitanja insajdera.

A što se tiče insajdera, možda će ta reakcija SZO doneti neko opravdanje našoj Vladi za kupovinu i bacanje naših para kroz prozxor jer eto nisu oni krvi, neko ih je nasankao, nasankan je ceo svet? Puj pike ne važi?
Nisam nikakav sturčnjak, samo mi zdrav razum nalaže da se pitam....jer nikom više ništa ne verujem, svet je postao jako pokvareno mesto
kukusigameni kukusigameni 17:15 05.11.2011

Re: Farmakomafija

mariopan
Nisam nikakav sturčnjak, samo mi zdrav razum nalaže da se pitam....jer nikom više ništa ne verujem, svet je postao jako pokvareno mesto


Evo, na primer nije me mrzelo da odem na program 36. kongresa Udruženja pedijatrijske onkologije u Oslu, koji se navodi u linkovima vezanim za Dr Ivanovskog. U programu sam jedva pronašao Dr Ivanovskog i to samo kao koautora jednog postera.

Tačnije:
P.D.119 TREATMENT RESULTS FOR B-CELL NON-HODGKIN'S LYMPHOMA AND LEUKEMIA
USING BFM PROTOCOLS WITH REDUCED MTX TO 2g/m2: A SINGLE INSTITUTION
EXPERIENCE
L. Dokmanivic, D. Janic, N. Jovanovic, D. Skoric, P. Ivanovski, Yugoslavia

Onda sam otišao na sajt Dečje bolnice u Tiršovoj i tamo nisam pronašao da je Dr Ivanovski zaposlen u istoj.

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 18:21 05.11.2011

Re: Farmakomafija

kukusigameni
mariopan
Nisam nikakav sturčnjak, samo mi zdrav razum nalaže da se pitam....jer nikom više ništa ne verujem, svet je postao jako pokvareno mesto


Evo, na primer nije me mrzelo da odem na program 36. kongresa Udruženja pedijatrijske onkologije u Oslu, koji se navodi u linkovima vezanim za Dr Ivanovskog. U programu sam jedva pronašao Dr Ivanovskog i to samo kao koautora jednog postera.

Tačnije:
P.D.119 TREATMENT RESULTS FOR B-CELL NON-HODGKIN'S LYMPHOMA AND LEUKEMIA
USING BFM PROTOCOLS WITH REDUCED MTX TO 2g/m2: A SINGLE INSTITUTION
EXPERIENCE
L. Dokmanivic, D. Janic, N. Jovanovic, D. Skoric, P. Ivanovski, Yugoslavia

Onda sam otišao na sajt Dečje bolnice u Tiršovoj i tamo nisam pronašao da je Dr Ivanovski zaposlen u istoj.


Ovo što si napisao nisam razumeo. Zaista. Molim te da paziš šta pišeš i da paziš šta pokušavaš da zaključiš i da kažeš.
Ajde sad polako i pažljivo prošetaj NETOM pa ponovo napiši šta si hteo da kažeš.



kukusigameni kukusigameni 19:02 05.11.2011

Re: Farmakomafija

Na sajtu kongresa koji se navodi po novinama od 2004. godine u Oslu, nalazi se ime Dr Ivanovskog kao koautora jednog postera, čiji sam naslov postovao.
To je u popriličnoj nesrazmeri sa linkovanim člankom iz novina.
Onda sam otišao na sajt klinike u Tiršovoj i nisam uspeo da pronađem dr Ivanovskog. Tu je moguće da sam nešto prevideo jer je sajt velik i nezgrapan. Ali iskreno, nisam ga pronašao.


KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 19:23 05.11.2011

Re: Farmakomafija

kukusigameni
Na sajtu kongresa koji se navodi po novinama od 2004. godine u Oslu, nalazi se ime Dr Ivanovskog kao koautora jednog postera, čiji sam naslov postovao.
To je u popriličnoj nesrazmeri sa linkovanim člankom iz novina.
Onda sam otišao na sajt klinike u Tiršovoj i nisam uspeo da pronađem dr Ivanovskog. Tu je moguće da sam nešto prevideo jer je sajt velik i nezgrapan. Ali iskreno, nisam ga pronašao.

Ocigledno da imas specijalni internet. Inace njegovo ime iskace na svakom cosku. Ali necu ti pomoci u vezi sa Tiršovom. To što ne možeš da ga nađeš nije interesantno za druge.
Sto se tice Osla iz 2004. dakle od pre 7 godina, tacno je da je imao postersku prezentaciju. Tada je prvi put i saopštio svoje rezultate. U to vreme bio je direktor Onkološkog odeljenja u Tiršovoj.
Posle toga je ....bla, bla. Upravo sam sad ispsovan od njega što sam se upustio u ovo.

Prevention of childhood leukemia: Is it possible?
Petar I. Ivanovski, pediatrician
University Childrens Hospital, Belgrade, 11000
Speculating about the infective etiology of acute leukemia in children, in her fascinating paper from 1942 (1) Jean V. Cooke wrote: ‘…it occurs only in certain persons in whom a constitutional inferiority of the hematopoietic system makes it vulnerable to injury by infections and possibly by other types of trauma.’

Over half a century later, Greaves et al. deciphered the meaning of ‘the constitutional inferiority of the hematopoietic system’ (2). Thus, owing to his ingenious project, today we know that most of childhood leukemias have prenatal origin. Leukemogenic translocations originating during fetal life are insufficient for overt leukemia. This has been additionally confirmed by experiments with transgenic TEL-AML1 mice, which failed to develop leukemia (3). Thus, it has been concluded that additional mutations or abnormal expression of another gen(s) may be necessary to promote leukemogenesis, perhaps through increased proliferation.

According to Gilham et al’s findings (4) and Greaves’ hypothesis (5), leukemia occurs in children who lack early immunomodulation, and who later contract some common infection of low pathogenicity.

Having in mind a very stable incidence of childhood leukemia and the need of multiple very regular proliferative stresses on B cell precursors with TEL-AML1 fusion to cause additional mutations (allelic TEL deletions) for overt leukemia, naturally we must ask the question:

Which is the infection of low pathogenicity that is capable of causing a proliferative stress, and at the same time to be repetitive and to occur every year so as to lead to a stable incidence of leukemia?

Before 1920, acute leukemia among children was a rare event. A significant peak-age incidence (2-5 years) appeared after 1940 (6). Since then, the incidence rate of childhood leukemia has been more or less remarkably stable (7). This means that some leukemogenic factor must have been introduced in children's lives some time around 1940 (6).

It is a highly striking coincidence that at the same year the introduction of immunization against diphtheria was began on a national scale (8).

Further experimental work on transgenic TEL-AML1 mice, exposed to diphtheric anatoxin should be conducted to investigate if there is any relationship between the introduction of systemic vaccination against diphtheria and the peak age incidence (at age 2-5 years) appearance of childhood leukemia.

If some of these mice develop leukemia, we shall make a great step toward the prevention of childhood leukemia.

This would then call not for rejection, but for a future redefinition of vaccination schedule (9).

1.Cooke JV, (1942) JAMA 119:547-50.

2.Greaves MF, (1999) Lancet 354:1499-03.

3.Andreasson P, (2001) Cancer Genet Cytogenet 130: 93-104.

4.Gilham C, (2005) BMJ April 22.

5.Greaves MF, (1997) Lancet 349:344-49.

6.Court Brown, WM, (1961) Br Med J 1:981-8.

7.Hjalgrim LL, (2003) J Natl Cancer Inst 95:1539-44.

8.Salisbury DM, Begg NT. Immunisation Against Infectious Disease. HMSO, Department of Health, London, 1966, p.67.

9.Barrios C, (1996). Eur. J. Immunol. (July) 26 (7): 1489-96.

Competing interests: None declared

Submit rapid response
Published 5 May 2005

http://www.bmj.com/content/330/7503/1294/reply
kukusigameni kukusigameni 19:45 05.11.2011

Re: Farmakomafija

Sto se tice Osla iz 2004. dakle od pre 7 godina, tacno je da je imao postersku prezentaciju. Tada je prvi put i saopštio svoje rezultate.

Gde? Kako? Kome? To ne piše na zvaničnom sajtu tog kongresa. Piše samo da je bio koautor na posteru čiji sam naslov gore napisao. Ako je to o čemu pričaš bio deo tog postera, ok. Ali moraš znati da je onda pompezno pisanje po našoj štampi nakon tog kongresa, veoma ishitreno i neopravdano.

Da li ti možeš da ga pronađeš na sajtu "Tiršove"?

Pazi, ja ne mislim da je dr Ivanovski nekakav šarlatan, niti imam saznanja o tome ali od njegove postavke do rezultata, dalek je put.

EDIT. Evo proverio sam šta je i s kim je Dr Ivanovski objavljivao i moram da ti priznam da je u pitanju zaista marljiv čovek, koji je sarađivao sa našim vrhunskim imunolozima i lekarima i da je objavljivao svoje radove u dobrim časopisima.
Čovek koji je objavljivao rad sa prof. Dr Mijom Čolićem ne može biti loš naučnik.
Ipak, i dalje tvrdim da su pompezni članci u dnevnoj štampi u neskladu sa njegovim naučnim dostignućima. Za to sam siguran da krivicu snose novinari velikim delom jer se takve stvari u javnosti uvek pogrešno tumače.
mariopan mariopan 20:09 05.11.2011

Re: Farmakomafija

Upravo sam sad ispsovan od njega što sam se upustio u ovo.

Upravo obratno, ne treba da te pcuje, kako bi mi malo obratili pažnju na važne stvari ako niko ne bi talasao o tome?

Pozdravi doktora
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:28 05.11.2011

Re: Farmakomafija

kukusigameni
Sto se tice Osla iz 2004. dakle od pre 7 godina, tacno je da je imao postersku prezentaciju. Tada je prvi put i saopštio svoje rezultate.

Gde? Kako? Kome? To ne piše na zvaničnom sajtu tog kongresa. Piše samo da je bio koautor na posteru čiji sam naslov gore napisao. Ako je to o čemu pričaš bio deo tog postera, ok. Ali moraš znati da je onda pompezno pisanje po našoj štampi nakon tog kongresa, veoma ishitreno i neopravdano.

Da li ti možeš da ga pronađeš na sajtu "Tiršove"?

Pazi, ja ne mislim da je dr Ivanovski nekakav šarlatan, niti imam saznanja o tome ali od njegove postavke do rezultata, dalek je put.

EDIT. Evo proverio sam šta je i s kim je Dr Ivanovski objavljivao i moram da ti priznam da je u pitanju zaista marljiv čovek, koji je sarađivao sa našim vrhunskim imunolozima i lekarima i da je objavljivao svoje radove u dobrim časopisima.
Čovek koji je objavljivao rad sa prof. Dr Mijom Čolićem ne može biti loš naučnik.
Ipak, i dalje tvrdim da su pompezni članci u dnevnoj štampi u neskladu sa njegovim naučnim dostignućima. Za to sam siguran da krivicu snose novinari velikim delom jer se takve stvari u javnosti uvek pogrešno tumače.

Niko nikada sa ovih prostora nije bio recenzent u americkom casopisu BLOOD.
Ne radi se od dobrim casopisima. Radi se o najboljem.
Dakle prezriv je izraz marljiv covek.
Covek koji se uhvatio u kostac sa Greavesom koji je broj jedan u svetu nije marljiv covek.

Nasi novinari nisu ovde bitni.
Clanaka u nasim novinama praktično nema, osim tog clanka od pre šest sedam godina i još nekoliko efemernih. Ignore. Zato smo bili zatrpani Tiodorovoćem i Konom.
Zaista ne razumem to insinuiranje o njegovom statusu u Tiršovoj. Kakve veze ima što ti ne umeš da ga nađeš? I šta koga briga što u na sajtu kongresa od pre 7 godina u Oslu ne možeš da nađeš ono što bi ti želeo?

http://www.udk.bg.ac.rs/sr/o_klinici/sluzbe/centar_za_pedijatriju/pedijatrijske_ambulante.html

www.spas.rs/.../(20.)EDU_GALENIKA-Prevencije%20sideropenije-Dr%20PETAR%20IVANOVSKI.pps

http://wwwold.med.bg.ac.rs/dloads/studenti/2011/pedijatrija/II%20grupa%20staz_pedijatrija_05_05.pdf

Nesklad postoji. Ali u korist Ivanovskog. O tome ja i pričam.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:30 05.11.2011

Re: Farmakomafija

mariopan
Upravo sam sad ispsovan od njega što sam se upustio u ovo.

Upravo obratno, ne treba da te pcuje, kako bi mi malo obratili pažnju na važne stvari ako niko ne bi talasao o tome?

Pozdravi doktora


Ne znaš ti kako je on težak za javnost. Interesuje ga samo medicinska i to vrlo ekspertska javnost. Dok se drugi tuku za RTS i B92 i POLITIKU on beži od toga kao đavo od krsta.
kukusigameni kukusigameni 21:49 05.11.2011

Re: Farmakomafija

Kao što si mogao da pročitaš, izrazio sam uvažavanje prema dr Ivanovskom. A to što ti praviš Supermena od njega, to mu neće mnogo pomoći. U svakom slučaju želim mu da uspe u svojim istraživanjima i nemaš pojma koliko mi je jasno sa čim se sve susreće. Ti si postovao linkove i ja sam na njih regovao.
Ostaje samo da te pitam da ukoliko nisi zadovoljan nedovoljnim kliničkim ispitivanjem vakcine protiv Svinjskog gripa, kako si toliko siguran u takođe nedovoljna ispitivanja dr Ivanovskog?
I da hvala za link ka Tiršovoj klinici gde se može pronaći dr Ivanovski.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:24 05.11.2011

Re: Farmakomafija

kukusigameni
Kao što si mogao da pročitaš, izrazio sam uvažavanje prema dr Ivanovskom. A to što ti praviš Supermena od njega, to mu neće mnogo pomoći. U svakom slučaju želim mu da uspe u svojim istraživanjima i nemaš pojma koliko mi je jasno sa čim se sve susreće. Ti si postovao linkove i ja sam na njih regovao.
Ostaje samo da te pitam da ukoliko nisi zadovoljan nedovoljnim kliničkim ispitivanjem vakcine protiv Svinjskog gripa, kako si toliko siguran u takođe nedovoljna ispitivanja dr Ivanovskog?
I da hvala za link ka Tiršovoj klinici gde se može pronaći dr Ivanovski.

Nisam ja siguran ni u šta. Ponavljam.
Ali ti i svi mi treba da osećamo ogroman respekt za osobe koje su u sred histerije, svetske i srpske, uneli zdrav razum i svoje znanje, i čiji se stavovi posle više od dve godine potvrđuju. Pored svih eksperata koji su ćutali ili još gore, bili na strani histerije.
Dakle, jeste, ja sam se opredelio da pravim od takvog čoveka supermena ili superdoktora, i zbog svinjskog gripa, i zbog dečije leukemije i zbog mnogih drugih stvari koje je govorio i koje su se ostvarivale. Uključujući i razbijanje bajke o Tamiflu (to je još jedna histerija, ko se seća seća).
Ako imaš malu decu ne ostaje ti ništa drugo nego da se uhvatiš za nekoga ko ti uliva poverenje i čiji se rezulati vide. Kao automehaničar kod koga posle nekoliko intervencija ili saveta počneš da ideš redovno i slušaš ga sa uvažavanjem.
Samo da se vratimo na početak priče. B92 i Brankica su uložili veliki trud i novac da realizuju prvu epizodu INSAJDERA. I u toj emisji su od nekoliko likova napravili pozitivne junake (ili supermene kako ti kažeš) i čudesnu priču (Eva Kopaz iz Poljske, Srećko Sladoljev iz Zagreba i Volfgang Vodarg). Ja sam pokušao, čini mi se sa vrlo dobrim razlozima, da tu dodam još dvojicu naših ljudi, ali to mi izgleda ne uspeva. Istovremeno sam pomislio da ću ovim tekstom pomoći roditeljima sa malom decom da malo razmisle i da kad imaju neki problem potraže ovu dvojicu mojih junaka.
Sve ostalo je manje bitno.
Gledajući užasan muk koji vlada oko prve epizode INSAJDERA i vrlo slabu čitnost ovog mog teksta bojim se da će nam se dešavati i gore stvari.

Za nekoga ko želi da se konsultuje sa Petrom Ivanovskim u vezi sa ovim tekstom i komentarima, svinjskim gripom ili nedajBože leukemijom kod dece, evo mail-a:
ivanovskip@gmail.com


sokodbuba sokodbuba 12:07 04.11.2011

Vakcina protiv hepatitisa B


''Počev od 2002. godine u Srbiji, vakcinacija protiv hepatitisa B je uvedena u Zakon.

U Srbiji vakcinacija protiv hepatitisa B sprovodi se kod dece u prvoj godini života po šemi: na rođenju (u porodilištu), sa mesec dana i sa 6 meseci života. Izuzetak čine deca majki zaraženih hepatitis B virusom (tzv. HBsAg pozitivne majke) koja se vakcinišu sa 4 doze vakcine (šema 0, 1, 2 i 12 mesec) uz primenu seruma (hepatitis B imunoglobulina) na rođenju radi dodatne zaštite. Za decu rođenu nakon uvođenja hepatitis B vakcine u Kalendar vakcinacije – vakcinacija protiv hepatitisa B se sprovodi u 12. godini života davanjem 3 doze vakcine.'' - deo teksta sa sajta GlaxoSmithKline Srbija.

''- HB - vakcina protiv hepatitisa B dobijena genetskim inženjeringom, sadrži prečišćeni HBsAg.'' [url=http://www.lat.rzzo.rs/download/Pravilnik_imunizacija-lat.pdf][/url]

Novinari i stručna javnost se nisu temeljito bavili ovom vakcinom koja je obavezna, ali ni roditelji ni ostali građani. Zar je u Srbiji bavljenje uvek neophodno da bude retroaktivno?



kukusigameni kukusigameni 13:33 04.11.2011

Re: Vakcina protiv hepatitisa B

"Obavezna vakcinacija protiv akutnog virusnog hepatitisa B sprovodi se kod svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica u zdravstvenim ustanovama, uključujući i učenike i studente zdravstvenoobrazovne struke, koji dolaze u neposredan kontakt sa infektivnim materijalom (krv ili serum)."
koksy koksy 19:21 04.11.2011

Generalno...

... meni je ubedljivo najsnažniji utisak kad se spomene H1N1 činjenica da je u današnje vreme praktično za nekoliko dana moguće uvesti u hipnozu i histeriju celokupno stanovništvo Majke Zemlje (minus par neobaveštenih, i par sumnjičavih postotaka).
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:14 04.11.2011

Re: Generalno...

koksy
... meni je ubedljivo najsnažniji utisak kad se spomene H1N1 činjenica da je u današnje vreme praktično za nekoliko dana moguće uvesti u hipnozu i histeriju celokupno stanovništvo Majke Zemlje (minus par neobaveštenih, i par sumnjičavih postotaka).

Savršen komentar!
marta l marta l 02:24 05.11.2011

mrsa

Ova tema bi mogla da pokrene i jos jednu vaznu - vezu vakcina i dramatican porast autizma kod dece, posebno decaka...vec prepricano u US, a kod nas?

Nego, da li se kod nas vodi evidencija o broju zrtava intrahospitalnih infekcija, MRSA i slicnih. Mislim, "desava se i u boljim kucama"- na hiljade smrtnih slucajeva se godisnje evidentira po razvijenim zemljama, a kod nas nista? Tesko dokazati ili se i ne broje?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 04:38 05.11.2011

Re: Peekskill

Ova tema bi mogla da pokrene i jos jednu vaznu - vezu vakcina i dramatican porast autizma kod dece, posebno decaka...vec prepricano u US, a kod nas?


Naročito kod onih kojima je srednji prst duži od domalog prsta, a pogotovo kod onih koji su se vakcinisali u levu ruku.


                      
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:36 05.11.2011

Re: mrsa

marta l
Ova tema bi mogla da pokrene i jos jednu vaznu - vezu vakcina i dramatican porast autizma kod dece, posebno decaka...vec prepricano u US, a kod nas?

Nego, da li se kod nas vodi evidencija o broju zrtava intrahospitalnih infekcija, MRSA i slicnih. Mislim, "desava se i u boljim kucama"- na hiljade smrtnih slucajeva se godisnje evidentira po razvijenim zemljama, a kod nas nista? Tesko dokazati ili se i ne broje?

Ne broje se mnoge značajne stvari, zaista.
Ne broje se ni mnoge značajne stvari koje se dešavaju po privatnim zdravstvenim ustanovama.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:40 05.11.2011

Re: Peekskill

Dont Fear The Reaper
Ova tema bi mogla da pokrene i jos jednu vaznu - vezu vakcina i dramatican porast autizma kod dece, posebno decaka...vec prepricano u US, a kod nas?


Naročito kod onih kojima je srednji prst duži od domalog prsta, a pogotovo kod onih koji su se vakcinisali u levu ruku.


                      


Tu postoji ozbiljna sumnja. Vrlo ozbiljna.
Ako ste hteli da jednu ozbiljnu temu kojom se bave vrlo ozbiljni stručni ljudi i institucije da razmažete i razvodnjite onim linkom&meteorom uspeli ste.
sellena011 sellena011 17:48 05.11.2011

Farmakomafija-nikad nisam čuo za taj izraz

Pre koji dan sam pogledala film Zaraza. Iako se radi o tipičnom američkom "spšavamo svet" ostvarenju, nisam mogla da se otmem utisku da me film strahovito podseća na poslednji Insajder! U svom ludilu, u kom se pokazuje prava ljudska priroda u stilu "čovek je čoveku vuk", pojavljuje se i mladi novinar/bloger koji pokušava da sazna istinu o čitavoj stvari i optužuje velike institucije za zloupotrebu situacije.
ivana23 ivana23 21:12 05.11.2011

Re: Farmakomafija

(...)

Soderberg se, dakle, ne bavi samo jednim aspektom viralne epidemije. Iako je i sam izjavio da je ''Zaraza'', u stvari, klasičan horor, nije virus jedini negativac u ovom filmu. Možda će svi gledaoci ovog trilera narednih dana intenzivnije prati ruke i trošiti novac na dezinfikaciona sredstva, ali onaj trajni efekat napraviće oni drugi, skriveni negativci – farmaceutska industrija, bio-terorizam, korupcija, pohlepa, mediji, politika, ljudi, pa i internet i blogerska zajednica (posebno zanimljiv aspekt).

Međutim, šta je tu novo? Soderberg na kraju ne nudi nijedan novi ugao posmatranja, niti upire prst u nekog krivca koji nam do sada nije bio poznat. Naučnici širom sveta su oduševljeni time kako je film inkorporirao nauku u filmsku fikciju i kako su precizno predstavljeni protokoli i moguć statistički ishod, ali taj edukativni deo stiže prekasno za sve one toliko puta prevarene i namagarčene. A ovde u lokalu, nama je još gore. Pa zato, ako ste krenuli u bioskop da zaboravite na svu bedu u kojoj živite, onda je bolje da preskočite ''Zarazu'' i prepustite se svim ovim silnim romantičnim komedijama koje dominiraju repertoarom. Jer nakon ovog filma jasno je - nije samo Srbija ta koja ubrzano ide dođavola, planeta nam se ovde urušava.


Zaraza
ivana23 ivana23 15:57 07.11.2011

***

U ambulantama se već stvaraju redovi za sezonske vakcine. Stariji deo nacije (a to je većina), uglavnom sam brine o svom zdravlju. Odlazak kod lekara ionako je depresivan: dugi su redovi, vreme za pregled kratko. Uz neke izuzetke, zdravstvene ustanove podsećaju na geta, turobna mesta odakle nećete izaći zdravi ako ste tamo zdravi nekako stigli.

Zaista ne znam šta o svemu tome misli i šta može da učini ministar zdravlja Zoran Stanković! Verovatno malo, jer od njega ne zavisi skoro ništa, sistem se urušava sam od sebe. Izabran uglavnom zbog svoje čestitosti, nema mnogo prilika da javnosti prikaže svoju najdragoceniju osobinu. Ali mora mu se priznati ovo: još pre sedam-osam godina, prvi je započeo svoju borbu protiv farmakomafije koja je skoro nasilno prodavala razno smeće Vojnomedicinskoj akademiji. Onako – sam protiv svih. Obratio se javnosti i rekao doslovce: „Ako me neko pronađe u jarku, neka se zna da su to učinili oni”! (Farmakomafija, prim. LJ. S.)

Naravno da je njegov kaubojski poduhvat na takvom divljem istoku ostao bez rezultata, mada ga na sreću, u jarku niko nije pronašao. Naprotiv: Stanković je posle smene u VMA prvo postao ministar vojske, a sada brine o zdravlju posrnulog naroda. Žilavi građani Srbije su, kako se da videti, pregurali sve i svašta za dvadeset godina svoje sveže istorije. Pa i svinjski grip, ako se sećate.

Ta verzija bolesti, nazvana imenom najomiljenijeg domaćeg ljubimca, zatekla je svet pre nešto više od dve godine. Prvo je oboleo pa umro jedan Meksikanac, navodno od novog, „mutiranog” virusa, a onda je počela zastrašujuća kampanja. Ona je u sebi sadržala histeriju, paniku, euforiju, sugestiju i niz ozbiljnih pretnji. Svetu je predočena neka nova verzija kuge, uz crne prognoze: očekivalo se više desetina miliona mrtvih, pa je proglašena globalna pandemija.

Pokazalo se da teorije zavere bar u nekim slučajevima imaju smisla. Jedan ekspert za marketing mi je rekao: „Slušaj, ovo je suviše ubrzano, vidi se usiljenost u potezima velikih, mračnih lica iz senke. Sada farmakomafija zaista radi!”

Ipak, ko bi ga znao? Pandemija je kod nas stigla brže nego što se očekivalo. Agitovanje je bilo agresivno, ali za divno čudo neuspešno. Ministar zdravlja je preporučivao vakcinu, koja će uskoro biti nabavljena, epidemiolog Kon nam nije izlazio iz kuća.

Vakcine su nabavljene pa bačene, da ne ponavljam ono što znamo. No, nije samo u tome problem. Neke su osobe uhapšene, ali čini se da je neko zaustavio istragu na najvažnijim tragovima.

Pre nekoliko dana gledali smo zanimljivu emisiju Brankice Stanković o preprodaji zdravlja i bolesti. Šta optužuje ove naše? Ne samo to da su vakcinu plaćali duplo skuplje nego mnogo bogatije zemlje, nego da su je „kao apsolutno bezbednu” preporučivali deci i trudnicama.

E, na tom nivou već nastaje problem, ali i istinska lekarska hrabrost i stručnost. Slučajno znam da u Beogradu nema pedijatra koji je dopustio da neki mališan primi Tomičinu vakcinu. E, to su junaci srpskog zdravstva, ljudi koji su znali više i imali više kuraži od svog ministra. No, jesu li zaista znali više? Imam mnogo prijatelja među lekarima. Kad sam pitao jednog od njih, negde u oktobru 2009. da li da se vakcinišem, ljutito mi je odgovorio: „Jesi li ti bre normalan?”. I dramatično mi zalupio slušalicu.

Zanimljiva je poza T. M. U onoj emisiji. Ironičan, arogantan, čak ciničan. Siguran je da greške nema. Siguran je da je pandemija postojala. Nije siguran zbog čega je promenjena definicija pandemije: „Ja nisam epidemiolog, pitajte njih!” Nije siguran šta je to pandemija.

Ako kao priglupu odbranu od sopstvene pozicije prihvatimo stav da čovek „nije znao kako se nabavljaju vakcine, jer to i nije bio njegov posao”, razmere opasnosti od takvih ljudi valja tražiti sasvim na drugoj strani.

Na primer, ministar nije znao šta je pandemija, ali je znao kako je ona opravdano proglašena. Nije znao kako, po kojoj ceni, od koga i za koga su kupljene neispitane vakcine, ali su kupljene opravdano! U redu je, moguće je. Nije ni prvi ni poslednji koji ne zna suštinske parametre koji određuju njegov posao.

Kako je moguće da ni danas nije shvatio ono što je ministarka zdravlja Poljske razumela odmah? Dobro. Nije shvatio – nije. Razlika u ljudskim kreativnim potencijalima je normalna. Poljska je, možda, imala bolju ponudu u izboru ljudi za najvažnija mesta.

Ključni problem za T. M. su njegovi agitpropovski poduhvati. Šta ga je teralo da uprkos logici, otporu struke, bojkotu građana, riziku od leka nepoznatih svojstava, lekarskoj etici i zdravoj pameti, tako agresivno reklamira poduhvat koji je još u ranoj fazi mogao biti prepoznat kao opasan po zdravlje? Šta ga je na to nateralo, i šta ga još drži u uverenju koje bi moralo da se sunovrati pred uverljivim sudom postpandemijskog iskustva.

To što ga je nateralo, to bi moralo da bude predmet istrage.

Ljubodrag Stojadinović
objavljeno: 07.11.2011. - Farmakomafija zaista radi
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 18:06 07.11.2011

Re: ***

Hvala, ivana23.
Taman sam hteo da okačim link.
Videćemo večerašnju "finansijsku" epizodu.
I dalje me fascinira muk oko "medicinske" epizode.
mariopan mariopan 21:37 07.11.2011

Re: ***

Ja svratila taman na vreme?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 17:42 08.11.2011

Zašto struka ćuti na "Insajder"

I mene čudi muk medicinske struke. Danas je Ministar zdravlja Zoran Stanković pozvao struku, okruglo pa na ćoše, ali ipak pozvao.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:05 10.11.2011

Dr Zoran Radovanović

Da ne ostane baš bez ozbiljnih suprotnih stavova. U današnjoj POLITICI je objavljen tekst uglednog epidemiologa Dr Zorana Radovanovića koji svrstava kritičare PANDEMIJE u zastupnike teorije zavere (загледани у тешко доступне даљине -prema tome ima da zavežete, skoro da se može zaključiti). Interesnatno je da portparol SZO potvrđuje da je bilo promene definicije PAMDEMIJE a Radovanović ima suprotan stav

Tamo sam, na tom tekstu u POLITICI, ostavio sledeći komentar:
Opasnost od Svinjskog gripa je bila visestruko uvecana. To je jasno svima bilo i onda i sada. Navodjenje primera Svedske i njihove vakcine je komican pokusaj da se jedan disiplinovani narod upotrebi kao argument. Ima mnogo vise zemalja gde su se ljudi, i laici i struka, ozbiljo zapitali o opravdanosti histerije.
Da li Dr Radovanovic ima neke veze sa SZO?
Zar nije preko njega SZO poslala onaj nemusti demanti posle prve epizoda INSAJDERA?
[i][/i]

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana