Politika

Slom politike "ni tamo ni ovamo"..

Drago Kovacevic RSS / 19.11.2011. u 18:08

Gledam TV izveštaje sa skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju. Strašno.

Jedini mogući zaključak nakon te rasprave je - slom populističke politike koju je vodio Boris Tadić od 12. februara 2004. godine, otkada je predsednik DS-a, pa do danas.

Krčag ide na vodu dok se ne razbije, kaže poslovica, a noseći taj krčag, Tadić je uspeo da po dva puta dobije predsedničke i parlamentarne izbore.

Osnovi strateški pravac njegove politike bi se najkraće mogao obeležiti kao "pravac ni tamo ni ovamo". 

Kad se pogleda osam godina Tadićeve dominacije u srpskoj politici vidljivi su neki fatalno loši rezultati. Pri tome neću markirati katastrofalnu ekonomsku i socijalnu situaciju. Neću pominjati ni korupciju ni prekomerno zaduživanje. Otpišimo to kao "produkt svetske krize", kako vlast voli zvati svoje neuspehe.

Elem..

- DS-a je postala populistička stranka bez ikakve ideologije u kojoj su zamrle ozbiljne političke rasprave o najvažnijim društvenim i državnim pitanjima. Deficit politike supstituisan je nepodnošljivom količinom marketinga, a budući, neminovni politički pad i rasap ove stranke biće  posledica pražnjenja "prenapuvanog" baluna na kome se letelo osam godina.

- DS je zacementirao partokratski način upravljanja državom, a vrh ledenog brega u takvom upravljanju jeste  sukob interesa na najvišem nivou, gde je Tadić i šef države i šef stožerne vladajuće stranke. Ta okolnost, iako ne formalno, suštinski derogira ustav, jer "suspenduje" ustavnu ulogu i odgovornost vlade. Zato nije slučajno da je aktuelni predsednik srpske vlade nevažna politička ličinost, vidljiva samo po nekim administrativnim i formalnim ovlaštenjima. Politiku ne vodi vlada, kako je ustavom utvrđeno, nego je praktično vodi kabinet predsednika države.

- DS je i kad je bila kao stranka formalno u opoziciji (period 2004 - 2006), zapravo preko Tadića  i specifične "kohabitacije" sa Koštunicom, učestovala u kreiranju i donošenju najvažnijih odluka, štetnih za sudbinu društva i države.

- DS je presudno uticala na donošenje Ustava iz 2006. godine, čije štetne strane sada svi mogu dobro videti i na koga se "žale" i sami DS-ovi funkcioneri. Istovremeno je presudno učestovala na kreiranje pogubne kosovske politike, donošenje bezbrojnih rezolucija o Kosovu koje su doprinosile jedino širenju zabluda u naširoj srpskoj javnosti, raspirivanju antizapadnog raspoloženja i proglašenju na mala vrata koncepta vojne neutralnosti.

- DS je, nakon izbora od 2007. godine, iako je imala za trećinu više glasova od Koštuničine stranke, prepustila Koštunici premijersko mesto, kako bi mogli zajedno nastaviti sa pogubnom politikom vezanom za Kosovo, dodatno gurajući "prst u oko" zapadnim silama predstavljajući nas kao "male Ruse", proklamujući ruske interese u Srbiji, koketirajući sa mogućnošću otvaranja ruskih baza u Srbiji (Niš), ali i plaćajući tzv. rusko prijateljstvo i pomoć poklanjanjem NIS-a sa sve državnim monopolom na energente. Ugovor o darivanju NIS-a potpisala je Koštuničina vlada u kojoj je većinu imao DS, a potpis toga ugovora je dodatno ojačao Tadić svojim prisustvom tome činu.

- Nakon proglašenja kosovske nezavisnosti i raspisivanju izbora, Tadić i DS su u te izbore ušli sa demagoškom parolom "I EU i Kosovo". Na toj paroli su dobijeni izbori, ali se zaboravilo na EU. Proklamovana je "pravna i diplomatska borba za Kosovo" i zatraženo od MSP preko GS UN, da dade tumačenje o legalnosti proglašenja kosovske nezavisnosti. Svedočili smo izjavama najviših funkcionera vlasti i DS-a da će Srbija ako bude morala birati između to dvoje, izabrati Kosovo. Kad je MSP saopštio odluku, a ona po Srbiju bila nepovoljna, pristupilo se, pregovorima sa Prištinom oko normalizacije odnosa uz posredovanje EU. Pregovori su išli do određenog nivoa, a onda se naša vlast setila da su brzo izbori i počela zatezati. U igru su ubačeni novi elementi poput podele, podignute barikade, došlo do zastoja i kad je konačno u Beograd stigla Angela Merkel i kazala da neće biti prečice za kandidaturu, Tadićeva ekipa se našla u velikom problemu jer ne može preskočiti prepreke koje je sama sebi postavila.

- Kad je odlučio da napravi savez sa SPS - om, Tadić se setio da je to zgodna prilika za manifestaciju zvanu "nacionalno pomirenje". Zajedno sa Dačićem sastavio je Deklaraciju o pomirenju i savez svoje stranke sa SPS-om proglasio istorijskim činom. Rezultat toga jeste da niko iz SPS-a ko je je činio velike belaje više ne može biti osuđen, da Dačićevi prijatelji poput Cece budu amnestirani na način da vrate samo desetinu onoga što su uzeli uz kućni pritvor sa narukvicom u trajanju manjem od godinu dana. Istovremeno, od svake kazne se amnestiraju članovi porodice Milošević. Sva dela za koja su optežni zastarevaju, a postupci se obustavljaju. Istovremeno, od strane ministara u vladi (Mrkonjić) insistira se da se i pravomoćne sudeske presude kojima su osuđeni neki SPS kadrovi ukinu. Za SPS-ovce Srbija postaje besudna zemlja i klizi vrednosno i sve vidljivije u devdesete.

Šta je stvarnost Tadićeve politike danas? Nacionalisti kojima se udvara mu ne veruju, pa da hiljadu puta češće ponavlja da je Kosovo - Srbija i da on brani nacionalne interese. To se jasno videlo više puta a najdrastičnije onda kad je sa Putinom došao na "Zvezdin" stadion. Putinu su bili upućeni izlivi histeričnog oduševljenja, njemu zvižduci. Koketiranje sa nacionalizmom i "zalivanje korova" u vrednosnom smislu donelo je svoj rezultat, tako da Putin zaista može legitimno misliti da Srbiju lagano može tretirati kao "rusku guberniju". 

Tadić je "uspeo" da sebi napravi alternativu od umivenih radikala Tomislava Nikolića. Oni danas hvale Tadićev program i tvrde da će ga uspešnije realizovati nego što on to radi. Rezultat je, da će na idućim izborima dobiti većinu za promašenu politiku. Nije problem što će Tadić na izborima biti poražen, nego što će Srbija biti i dalje zarobljena u svojim zabludama. Kad je pod Tadićem "izgubila" 400.000 stanovnika, ne smem ni predpostaviti koliko bi ih izgubila pod Vučićem i Nikolićem kad bi kojom nesrećom ovaj "dvojac" bez kormilara upravljao osam godina. Tu bi ostali oni, politička elita i 2-3 miliona straca koji bi živeli od onoga što im deca pošalju iz zapadnih zemalja.

Danas parlamentarna većina za Tadićevu vladu ne postoji. U samoj vladi, videli smo, čak 7 ministara glasa kontra Uredbe vezane za pregovore sa Prištinom. I stranku je nagrizlo nejedinstvo. Prisustvujemo čudnoj svađi i teškim međusobnim optužbama između formalnog ministra spoljnih poslova Jeremića i glavnog pregovarača sa Prištinom, direktorom jedne uprave tog ministarstva, Stefanovića.  Predmet svađe su rezultati pregovora. Poslanici DS-a sa Kosova negiraju rezultate pregovora. Očito, problem je velikih razmera i oslonci vlasti se rašivaju po šavovima. Prilazi 9. decembar. Ako vlast toga dana ne dobije kandidaturu za EU, ona nema sa čime pred birače. Ako je dobije, znači da će morati uraditi nešto opipljivo, što će opet biti kamen spoticanja.

Potpuno je izvesno da je aktuelnoj parlamentarnoj većini istekao rok trajanja i da je vlada pred padom.

No, ja ne bih bio iznenađen da se iznutra počne rašivati i DS. I to ne samo po jednom šavu, nego po nekoliko njih. Osam godina je to Tadić držao vrlo čvrsto jer je bio garancija njihova uspona, i uspeo nametnuti tezu da je smisao bavljenja politikom njegov rejting, ali prvi jasni neuspesi i prva velika konfuzija u redovima tog dosta totalitarnog stranačkoga ustroja, proizvešće raspad. Rekosmo na početku da je krčag kojim se ide na vodu pukao. Ako iz Evrope ne dođe rezervni krčag, nikakav marketing neće moći nadomestiti ispraznost dosadašnjeg političarenja. 

O tim mogućnostima i izgledina neki drugi put...Komentari (123)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

legalizacijabg legalizacijabg 18:34 19.11.2011

ds će dobiti izbore

Srpski narod ne voli promene,naročito u kriznim vremenima.Tadić sigurno neće biti poražen.Garantujem da će DS dobiti izbore, u smislu da će opet formirati vladu.E sad nije isključeno da se tu umuva SNS,ali izbori neće ništa promeniti.Naravno,ako povuku par poteza pobeda je sigurna
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:39 19.11.2011

Re: ds će dobiti izbore

legalizacijabg
Srpski narod ne voli promene,naročito u kriznim vremenima.Tadić sigurno neće biti poražen.Garantujem da će DS dobiti izbore, u smislu da će opet formirati vladu.E sad nije isključeno da se tu umuva SNS,ali izbori neće ništa promeniti.Naravno,ako povuku par poteza pobeda je sigurna

Suština je da će u ovakvom rasporedu sve biti poraz...
No vreme Tadićeva uspona je završeno...što nije loše...
aleksanadar aleksanadar 18:46 19.11.2011

Re: ds će dobiti izbore


Garantujem da će DS dobiti izbore...


Није немогуће, одн. у Србији је све могуће. (Па и да Ивица вози марицу.)

А каква ће бити, у том случају, нова предизборна парола?

Можда: "Са нама нема неизвесности - сви смо ми помало демократе - тако треба!"aleksanadar aleksanadar 18:53 19.11.2011

Re: ds će dobiti izbore

Suština je da će u ovakvom rasporedu sve biti poraz.


Да - изгледа да ће избор бити између зла и горег.

aleksanadar aleksanadar 18:35 19.11.2011

Слика више говориВећ сам више пута постављао Петричића овде, али није сувишно ако то поново учиним. Верујем, наиме, да добар карикатуриста (уметник) уме да осети "дух времена" боље него други...

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:41 19.11.2011

Re: Слика више говори

aleksanadar


Већ сам више пута постављао Петричића овде, али није сувишно ако то поново учиним. Верујем, наиме, да добар карикатуриста (уметник) уме да осети "дух времена" боље него други...


I ova sprava bez igle je previše...
anchiba anchiba 18:45 19.11.2011

Деведесете

Za SPS-ovce Srbija postaje besudna zemlja i klizi vrednosno i sve vidljivije u devdesete.


Не клизимо, него се нигде нисмо ни издизали од деведесетих. Разлика је у финесама, али власт прави грешку за грешком, све се своди на лупање народа по џепу, народ тешко живи и ни у једном политичару се не види излаз из ове ноћне море.
expolicajac expolicajac 19:01 19.11.2011

Samo za Demokrate od ujčeta starojka

dr.wagner dr.wagner 21:53 19.11.2011

Re: Samo za Demokrate od ujčeta starojka

... večer

expolicajac


-U BOJ ...... sorry , morao sam ...

W
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 19:16 19.11.2011

Daj!

Izbori će biti uskoro. Ako pretpostavimo da se u odnosu stranaka neće ništa senzacionalno desiti, da će se količina gluposti raspoređivati po partijama na uobičajen način, za koga da glasam? Ako nije nepristojno, još preciznije da pitam:
za koga ćeš ti da glasaš?
Sve to tvoje i naše tupljenje smo hiljadu puta čuli. Nema ničeg novog na blogu.
Deder, da čujemo.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:57 19.11.2011

Re: Daj!

KRALJMAJMUNA
Izbori će biti uskoro. Ako pretpostavimo da se u odnosu stranaka neće ništa senzacionalno desiti, da će se količina gluposti raspoređivati po partijama na uobičajen način, za koga da glasam? Ako nije nepristojno, još preciznije da pitam:
za koga ćeš ti da glasaš?
Sve to tvoje i naše tupljenje smo hiljadu puta čuli. Nema ničeg novog na blogu.
Deder, da čujemo.

Ja sam u jedno potpuno siguran...Ti Kralju glasaš za ono "gore isto"..To je, Toma Nikolić i Vučić...A mogao bi i sa istim duševnim mirom za Borisa Tadića i društvo koje on reprezentuje. Isto je to, i ne sekiraj se.Nećeš ti promašiti, ko god od njih imao veći procenat,ali će Srbija dalje gubiti vreme. Mladi ljudi će odavde bežati glavom bez obzira, svako deset godina će nas biti "zilon" manje,a vlast pričati kako samo što nije sredila stvari. Pa na zdravlje, šta drugo da ti kažem...To, ili kako kažu "braća" Rusi..primiće nas u Sibir...

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 23:51 19.11.2011

Re: Daj!

Drago Kovacevic
KRALJMAJMUNA
Izbori će biti uskoro. Ako pretpostavimo da se u odnosu stranaka neće ništa senzacionalno desiti, da će se količina gluposti raspoređivati po partijama na uobičajen način, za koga da glasam? Ako nije nepristojno, još preciznije da pitam:
za koga ćeš ti da glasaš?
Sve to tvoje i naše tupljenje smo hiljadu puta čuli. Nema ničeg novog na blogu.
Deder, da čujemo.

Ja sam u jedno potpuno siguran...Ti Kralju glasaš za ono "gore isto"..To je, Toma Nikolić i Vučić...A mogao bi i sa istim duševnim mirom za Borisa Tadića i društvo koje on reprezentuje. Isto je to, i ne sekiraj se.Nećeš ti promašiti, ko god od njih imao veći procenat,ali će Srbija dalje gubiti vreme. Mladi ljudi će odavde bežati glavom bez obzira, svako deset godina će nas biti "zilon" manje,a vlast pričati kako samo što nije sredila stvari. Pa na zdravlje, šta drugo da ti kažem...To, ili kako kažu "braća" Rusi..primiće nas u Sibir...

Au! Kakav promašaj!
To površno silovanje beznačajne teme Sibira nije baš za pohvalu.
Ali kako si ti vešto izbegao odgovore na oba moja pitanja ja ću da ti ponudim moju opciju, kako sada stvari stoje:
javno obznanjujem svim demokratskim snagama na Blogu (znam da čitaju!!!) da ću popuniti glasački listić tako da bude nevažeći. To nije pametno rešenje jer time praktično dajem glas većinskim strankama, ali je najmanje loše, čini mi se. I još ću da ubeđujem sve oko mene da to isto urade. A video sam da su sve velike stranke graknule: Nemojte, molim vas!

To će, u slučaju da bude mnogo nevažećih listića, biti velika (ovo je moja sumnjiva pretpostavka) poruka naroda. Malo lošija opcija je da se ne izađe na izbore.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:31 20.11.2011

Re: Daj!

KM

Nije dobar siguran glas, pa makar i u prazno. Ne kažem da je Vaš izbor loš, nego da Skupština ima onoliko poslanika, koliko parlamentarnih stranaka.
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:26 20.11.2011

Re: Daj!

Ja sam u jedno potpuno siguran.

evo ti Drago jedan vic, šta ćeš narod ima duha pa se šali iako mu do šale nije:
"Dobаr dаn, dobili ste аutomаtsku sekretаricu Skupštine Republike Srbije.
Zа krаđu i korupciju birаjte DS, zа nesposobnost i lаžnа obećаnjа birаjte SNS, zа posipаnje pepelom i zаborаvnost birаjte SPS, zа dernjаvu bez pokrićа birаjte SRS. Ako niste upoznаti ni sа čim birаjte DSS, а аko ste se probudili iz hibernаcije birаjte LDP.Ako hoćete da uzimate velike pare kao poslanici ugurajte se u PUPS ili onu Sandžačku demokratsku partiju.
Kаko god bilo, znаjte dа nikogа nemа nа svom rаdnom mestu i dа Vаm je potpuno svejedno štа ste birаli. Biiiiip!"
Najplaćeniji poslanici su Momo Čolaković iz PUPS-a koji je primio oko 1,6 miliona dinara i Poturak Munir iz Sandžačke demokratske partije sa 1.488.908 dinara.Po Srbiji je najviše putovao poslanik Socijalno liberalne partije Sandžaka‚ Bajram Omeragić, koji je za tu namenu primio oko 800.000 dinara.Šta Bajro zna što Srbija nije velika ko Amerika.Pa kada je u Skupštini ako je stalno na putu.Ko zna možda mu kola troše 100 litara na 100 km.
silver bullet silver bullet 11:39 20.11.2011

Re: Daj!

javno obznanjujem svim demokratskim snagama na Blogu (znam da čitaju!!!) da ću popuniti glasački listić tako da bude nevažeći. To nije pametno rešenje jer time praktično dajem glas većinskim strankama, ali je najmanje loše, čini mi se.


Lose ti se cini, podjednako je lose. Sam si objasnio zasto.
Ajde, deder, neku novu, plodonosniju ideju. Imas?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:47 20.11.2011

Re: Daj!

silver bullet
javno obznanjujem svim demokratskim snagama na Blogu (znam da čitaju!!!) da ću popuniti glasački listić tako da bude nevažeći. To nije pametno rešenje jer time praktično dajem glas većinskim strankama, ali je najmanje loše, čini mi se.


Lose ti se cini, podjednako je lose. Sam si objasnio zasto.
Ajde, deder, neku novu, plodonosniju ideju. Imas?

Nemam. Ajde ti. Pitao sam Draga a on ćuti.
mariopan mariopan 14:21 20.11.2011

Re: Daj!


To će, u slučaju da bude mnogo nevažećih listića, biti velika (ovo je moja sumnjiva pretpostavka) poruka naroda. Malo lošija opcija je da se ne izađe na izbore.

Izvini na izrazu, ali sve njih zabole za poruku, izbore će tako dobiti ovi isti, bilo koji "isti".
Znam da nema rešenja, niejdno nije dobro, ali mi ni to ne odgovara, ja hoću da im kažem da se svi nose ali ne znam kako, a da to bude zaista gromoglasno ? Kroz listić?

Hoću da uzmem megafon i izađem na ulicu i da im KAŽEM !
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:33 20.11.2011

Re: Daj!

Hoću da uzmem megafon i izađem na ulicu i da im KAŽEM !

Ti da kažeš Tomi, Tadiću, Dačiću, Vučiću, Koštunici, Matiji, Dobrici i Ilarionu...dosta...
Ajde, da i to vidimo...To bi stvarno bilo zadnje vreme...
O vremena, o običaji...
nsarski nsarski 16:16 20.11.2011

Re: Daj!

Izvini na izrazu, ali sve njih zabole za poruku, izbore će tako dobiti ovi isti, bilo koji "isti"


Ili, kako kazu Ameri: da je Bog hteo da biramo, dao bi nam kandidate.
(If God wanted us to vote, he would have given us candidates.)
nsarski nsarski 16:17 20.11.2011

Re: Daj!

Ti da kažeš Tomi, Tadiću, Dačiću, Vučiću, Koštunici, Matiji, Dobrici i Ilarionu...dosta..


Nista Čedi?
maksa83 maksa83 16:22 20.11.2011

Re: Daj!

nsarski
Ti da kažeš Tomi, Tadiću, Dačiću, Vučiću, Koštunici, Matiji, Dobrici i Ilarionu...dosta..


Nista Čedi?

Što njemu? Je l' rek'o lepo čovek da su mu ruke prljave ali čarape čiste, ili tako nekako...
apacherosepeacock apacherosepeacock 17:29 20.11.2011

Re: Daj!

Nista Čedi?


..nista, dabome

jer Ceda je:

Gos.Jovanovic je u potpunosti u pravu,scenario je potpuno isti kao i za Srbe u bivsoj Krajini, podrska iz BG, osnivanje neke SAO Krajina,u ovom slucaju SAO Severno Kosovo, samo su glavni igraci razlicitih imena, oni koji to sve osudjuju skoro istih, a zovu se V.Draskovic i legitimni naslednik pokojnog Zorana, po imenu C.Jovanovic.
[Komentar poslat iz B92 Android aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Misko Bg, 20. novembar 2011 18:08)

Cedo je cedo mira u Srbiji.
(Cedo-slava, 20. novembar 2011 17:56)

Kao i uvek Ceda pogadja tacno gde treba, jos kad bi to ovaj narod shvatio...
(Milos, 20. novembar 2011 17:39)

Pametan covjek on bi trebao ta bude u mjestu Tadica, i sigurno situacija bi bilo vrlo bolja za srbima svugde nego sto je sada.
(Casa_blanca, 20. novembar 2011 15:56)

Ceda, po obicaju, 101% u pravu. To je taj klasicni srpski obicaj, gurne nekog u obracun u ime srpstva, a onda zbog nekog viseg interesa ih pusti niz vodu. Nije mi samo jasno da su ti Srbi dole toliko naivni i da veruju kako ce ovaj 1001. put da bude drugacije.
(Vladimir LDP, 20. novembar 2011 15:55)

ako je tačno da će ova vlast ispod stola ipak, uredbama, preko mobilnih telefona "završavati" legendu o Kosovu, optužujući "dežurni" LDP, onda se ni Srbima na Kosovu ni Srbima u Srbiji ne piše ništa dobro.
Zar ste opet zamislili da smo slepi i gluvi?
Nadam se da će LDP zaista probuditi gradjane da shvate surovu realnost u koju su nas doveli stalnim laganjem, te malo smo demokratska stranka i malo nacionalisti i malo homofoib, a tek i Kosovo i EU...a Dačić vam duva za vrat i zabija nož u ledja, smešna zemlja!
(GuC, 20. novembar 2011 15:50)

Neuspesi ove drzave se ogledaju u cinjenici da gradjani nece da glasaju za ljude poput Jovanovica, koji iznose surovu istinu pred njih, vec ce radije glasati za one koji im pricaji nerealne bajke i svesno ih varaju zbog fotelja. Budimo realni, uspesno izblaceni Jovanovic i politika njegovog pokreta su opcija koja do sada nije ni oprobana, ako izuzmemo kratku vladavinu Zorana Djindjica, ciji su svi pomocnici satanisani i izbaceni iz politike.
[Komentar poslat iz B92 Android aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Vlada, 20. novembar 2011 15:37)
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:50 20.11.2011

Re: Daj!

Nista Čedi?

Pa koliko ja znam, od svih navedenih, on je bio jedini određen za ubijanje.Evo ti Kalinića, Simovića, Bagzija, Čumeta, Đure Mutavoga.Bila je čak određena lokacija gde će Zvezdan da ga "ukoka"..Sam Zvezdan je kazao, po sudski utvrđenoj istini da je tako, kao i frizeri gde se šišao da su ga upravo oni šišali...."ok..250 metara je sasvim sigurna stvar", govorio je Zvezdan, zvani "Zveki"....Ako ti znaš da ja "lupam" reci nešto kontra...Ako slučajno lično poznaješ nekog snajperisu, kaži bar njegov nadimak...Prosto, ne bi bilpo loše dsa to znamo, jer je u našem društvu i našam Beogradu koji ti voliš, mnogoo zla koje možemno sprečiti ako definišemo ono što je zlo...A ima ga, verujem da i ti to znaš..toga zla...
Ako hoćeš da me pitaš mislim li da ima političara koji nikada neće lagati, nikada kreasti ili nikada koristiti poziciju da ne pomažu sebi, bliskim ljudima ili onima na koje su "slabi"...moj odgovor je potpuno nedvosmisleno - "ne"..Ja taj zanat sasvim dovoljno poznajem da tvrdim kako ni sam Hrist ne bi bio u situaciji da kaže kako neće pomoći svetom Petrom, kad bi, on recimo, bio premijer, a Petar ministar unutrašnjih poslova...
U čemu je Šare problem...Ljudi, kao sasvim ograničena bića ( nadam se da i sebe trpaš u tu kategoriju), trebaju procedure.,.To su poropisani postupci koji omogućavaju način do koga se do nečega dolazi. Eto priliku za što širi krug ljudi da u skladu sa svojim potencijalima učestvuju u drušztvenom životu i učešćem u institucijama.. Recimo, da sutra ti kad dođeš u Beograd, sa iskustvom sa nekog od univereziteta iz SAD-a i svojom biografijom profesora, ne budeš isključen od nekog Niukolićeva kandidata iz "srpskog Zvečana" zbog toga štro si ti u vreme bombardovanja Srbije bio profesor u SAD-u..Evo, da ti kažem, pošto nisi tu, pa možda ne vidiš sve što se događa, to bi za neku buduću, a i za ovo današnju vlast bilo sasvim suvislo obrazloženje..Da ti ne kaže Vučić, "evo ovaj Šare je bio u dušmanskoj Americi tolike godine a sad bi da nam tu bude profesor".. Ne zezam se..ovo je sasvim izvesno sutra, iako Vučić ne sluti koliko si mu ti ideološki blizak.Trebalo bi ti vreme da to razjasniš.To znam ja, on ne zna, njemu bi to dragi Šare morao da dokazuješ.Evo, pitao sam neke ljude iz tvoje struke za tebe i svi kažu da si ok tip...To znam ja, ali ne zna Vučić, Tadić, Đelić ili ovaj "slobista sa dnu kace", a ministar prosvete, Obradović..
Ajde Šare, evo, dođi..Nakon sledećih izbora, da te umirim, neće vladati Čeda od koga ti zazireš..Vladaće "veći prijatelji nauuke i naročito fizike"..Tadić, Nikolić, Vučić, Dačić i Obradović. Pomogni ljudima,potrebni su im iskusni profesori,a i nama svima drugima da ovu bedu prevaziđamo. I naročito da "blokiramo" tog Čedu...čija je dosadašnja vladavina Srbiji uradila ogromne probleme...Da se odbranimo od Čede, bre...
nsarski nsarski 20:17 20.11.2011

Re: Daj!

Eh, Drago,
ima mnogo stvari pod kapom nebeskom koje ne mogu da se smeste u tvoju filozofiju.

To sto gospodin Jovanovic govori je najobicnija floskula za politicku upotrebu. Sve sto je on rekao danas, na primer, povodom situacije na KiM je da "ne valja sto je lose i bilo bi bolje da je dobro". Takvi se iskazi u matematici zovu tautologije - oni su uvek tacni. Tautologije su jako korisne politicarima jer ce svako sa takvim iskazom da se slozi. Ja ne vidim da je g. Jovanovic ponudio bilo kakvu konstruktivnu soluciju tog problema. Samo je iskoristio situaciju da se obrusi na politicke konkurente i da izgleda pred ocima javnosti kao da ima neko resenje.
Mogao je isto tako da kaze da "u ovoj zemlji vlada ne vodi dobru ekonomsku politiku i da bi trebalo da vodi takvu koja ce proizvesti vise radnih mesta, bolji standard zivota i opste poboljsanje zivotnih uslova za sve". To nije iskaz, to je obicni bulshit tipa "donecemo sto milijadi evra tokom sledecih deset godina".
Prema onome sto si napisao (kome sve treba odbrusiti i reci "dosta" ) cini mi se da agitujes da se glasa za Cedu. Tvoj politicki izbor je, razume se, samo tvoja stvar, ali dozvoli da drugi mogu drugacije da gledaju na sve to.
Za tvoju informaciju, ja sada zivim u Srbiji i tu sam se zaposlio u svojoj struci na odgovarajucem mestu. Drago mi je da se raspitujes za moju malenkost kod "nekih ljudi". Mogao si mene direktno da pitas, ali to ti, izgleda, nije navika. Razumem ja to. Neke navike se tesko odbacuju, narocito, ovaj, one lose.
mariopan mariopan 20:28 20.11.2011

Re: Daj!

Drago Kovacevic
Hoću da uzmem megafon i izađem na ulicu i da im KAŽEM !

Ti da kažeš Tomi, Tadiću, Dačiću, Vučiću, Koštunici, Matiji, Dobrici i Ilarionu...dosta...
Ajde, da i to vidimo...To bi stvarno bilo zadnje vreme...
O vremena, o običaji...

Jako bi loše prošao kao baba vračara Drago, ni za leba ne bi imao.
To što ti misliš da ja mislim, pa nabadaš u mraku. džabe ti je nego menjaj taktiku, ta iz Titinog vremena ti je zastarela.

Nego što ti ne odgovoriš kada te se tri puta pita konkretno a za koga si ti?
Vidim da hvališ Tačija, ti bi njega? Što ne kažeš?
mariopan mariopan 20:35 20.11.2011

Re: Daj!

nsarski
Izvini na izrazu, ali sve njih zabole za poruku, izbore će tako dobiti ovi isti, bilo koji "isti"


Ili, kako kazu Ameri: da je Bog hteo da biramo, dao bi nam kandidate.
(If God wanted us to vote, he would have given us candidates.)


Dobro kažu.
mariopan mariopan 20:57 20.11.2011

Re: Daj!

Drago mi je da se raspitujes za moju malenkost kod "nekih ljudi". Mogao si mene direktno da pitas, ali to ti, izgleda, nije navika. Razumem ja to. Neke navike se tesko odbacuju, narocito, ovaj, one lose.

Profesionalna deformacija, oće to

ima mnogo stvari pod kapom nebeskom koje ne mogu da se smeste u tvoju filozofiju.


Nemoj tako oštro, može se razočarati u politiku pa šta će onda da radi? Ti bar :
ja sada zivim u Srbiji i tu sam se zaposlio u svojoj struci na odgovarajucem mestu.

...a šta će bivši političari da rade kada svi ukapiraju da nemaju pojma ni o čemu pod kapom nebeskom??
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:01 20.11.2011

Re: Daj!

Drago Kovacevic Da se odbranimo od Čede, bre...

Da li ti to na moje pitanje za koga i kako glasati odgovaraš da je pametno glasati za Čedu?
Vidiš, ja na Čedu kao opciju nisam ni pomislio. Niti ću.
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:39 20.11.2011

Re: Daj!

KRALJMAJMUNA

Da li ti to na moje pitanje za koga i kako glasati odgovaraš da je pametno glasati za Čedu?
Vidiš, ja na Čedu kao opciju nisam ni pomislio. Niti ću.


Ja bi savetovao neku antisistemskuu opciju, NOPO (iz inata) ili Piratska partija.

Sumnjam da će Pirati uopšte na izbore a valjalo bi. Dakle NOPO.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:30 20.11.2011

Re: Daj!

nsarski
Eh, Drago,
ima mnogo stvari pod kapom nebeskom koje ne mogu da se smeste u tvoju filozofiju.

To sto gospodin Jovanovic govori je najobicnija floskula za politicku upotrebu. Sve sto je on rekao danas, na primer, povodom situacije na KiM je da "ne valja sto je lose i bilo bi bolje da je dobro". Takvi se iskazi u matematici zovu tautologije - oni su uvek tacni. Tautologije su jako korisne politicarima jer ce svako sa takvim iskazom da se slozi. Ja ne vidim da je g. Jovanovic ponudio bilo kakvu konstruktivnu soluciju tog problema. Samo je iskoristio situaciju da se obrusi na politicke konkurente i da izgleda pred ocima javnosti kao da ima neko resenje.
Mogao je isto tako da kaze da "u ovoj zemlji vlada ne vodi dobru ekonomsku politiku i da bi trebalo da vodi takvu koja ce proizvesti vise radnih mesta, bolji standard zivota i opste poboljsanje zivotnih uslova za sve". To nije iskaz, to je obicni bulshit tipa "donecemo sto milijadi evra tokom sledecih deset godina".
Prema onome sto si napisao (kome sve treba odbrusiti i reci "dosta" ) cini mi se da agitujes da se glasa za Cedu. Tvoj politicki izbor je, razume se, samo tvoja stvar, ali dozvoli da drugi mogu drugacije da gledaju na sve to.
Za tvoju informaciju, ja sada zivim u Srbiji i tu sam se zaposlio u svojoj struci na odgovarajucem mestu. Drago mi je da se raspitujes za moju malenkost kod "nekih ljudi". Mogao si mene direktno da pitas, ali to ti, izgleda, nije navika. Razumem ja to. Neke navike se tesko odbacuju, narocito, ovaj, one lose.

Šare,...prvo čime sam jako zadovoljan je to da si ovde, u Srbiji i Beogradu. Dakle,lepo je i dobro je da si tu...Postoje deca koja od tebe imaju šta naučiti...
Sa tobom se u političkom smislu nisam nikada slaqgao. Ti si za moj uzkus i za moju meru stvari, nacionalist. Biti nacionalist, nije ništa nelegitimno. Imam u porodici i najbližoj rodbini ljude te pameti. Kakvi god da su, moji su, volim ih i poštujem.te o kojima ja pričam..Ali, znam neke druge koji su potencijal za veliko zlo. A vidim ti upravo težiš među tu sortu. I ne samo da težiš nego te ja vidim tamo. Bojiš li se posljedica onoga za što se raspituješ..

Ključna je stvar gospodine Nenade (evo u Srbiji si) pa da budem direktniji, podržavaš li ti, kao čovek iz srpske porodice to, da li Srbija treba da se modernizuje, odnosno da njene institucije budu uređene po zapadnom principu (Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Grčka, Kipar), ili da bude jedna pustahijska zemlja gde neće bitan bitan sistem,ustav i zakoni, nego to što trenutno misli Patrijarh, Tadić, Nikolić, Dačić, Vučić, Krkobabić mlađi i stariji, šef nečega u "Pribilovcima" i tome slično....ej..
Čeda je svemu kriv, zaista, ako je upravljao ovim cirkusom. Ali, hajde, šta da radimo sa celom stvari kad znamo da ničim nije upravljao, nego da ga sistem potpuno bezidejno i potuno besmisleno označava krivcem.. i delim tvoje ogorčenje i tvoj protesat profesore..Zmam, i imam naivno pitanje..Kad si već u Srbiji, dragi Šare, i kad si na fizičkom fakultetu koji izuzetno poštujem, reci mi, molim te, gde ti to Čeda smeta? Da mu,s obzirom da lično znam čoveka, prigovorim na tome što smeta, ako smeta, i da ga u tome onemogućim ako smeta. Ali, znam da je ovo što pričaš izmišljotina, samo ne znam zašto se to plasira..
Ej, Šare, dobro došao, i svako ti dobro..Lepo je i za Srbiju dragoceno da si tu....čoveče..
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:02 21.11.2011

Re: Daj!

uros_vozdovac
KRALJMAJMUNA

Da li ti to na moje pitanje za koga i kako glasati odgovaraš da je pametno glasati za Čedu?
Vidiš, ja na Čedu kao opciju nisam ni pomislio. Niti ću.


Ja bi savetovao neku antisistemskuu opciju, NOPO (iz inata) ili Piratska partija.

Sumnjam da će Pirati uopšte na izbore a valjalo bi. Dakle NOPO.

OK.
NOPO ili PP to ti je slično kao da precrtaš sve na listi.

Uzeo sam tvoj predlog u ozbiljno razmatranje.

Ali da ti u poverenju kažem, da ne čuju drugi.
Ne mogu da verujem da neko navija da treba glasati za malog od preokreta koji dan danas neće da prizna odakle mu godinama lova. I koji je bio toliko fasciniran poezijom Fridriha Šilera da je majstor morao da ga šutne jer je majstor više cenio prozu.
Kad bi neko umeo i hteo da ga ohrabri da ispriča ono što zna u vezi sa prljavim čarapama i prljavim rukama svašta bismo saznali.
A učestvovao u vlasti, na ovaj ili onaj način godinama, ni kriv ni dužan.
Umem ja da ispričam svašta i o drugim kandidatima. Nego, toliko su dobri da ja ne znam za koga da se odlučim
milisav68 milisav68 09:41 21.11.2011

Re: Daj!

KRALJMAJMUNA

Ne mogu da verujem da neko navija da treba glasati za malog od preokreta koji dan danas neće da prizna odakle mu godinama lova.

Dao mu tast.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:10 21.11.2011

Re: Daj!

milisav68
KRALJMAJMUNA

Ne mogu da verujem da neko navija da treba glasati za malog od preokreta koji dan danas neće da prizna odakle mu godinama lova.

Dao mu tast.

To je jedan izvor. Ali od iѕvora vode razni putići.
mariopan mariopan 10:22 21.11.2011

Re: Daj!

uros_vozdovac
KRALJMAJMUNA

Da li ti to na moje pitanje za koga i kako glasati odgovaraš da je pametno glasati za Čedu?
Vidiš, ja na Čedu kao opciju nisam ni pomislio. Niti ću.


Ja bi savetovao neku antisistemskuu opciju, NOPO (iz inata) ili Piratska partija.

Sumnjam da će Pirati uopšte na izbore a valjalo bi. Dakle NOPO.

NOPO makar propo

I ja za njih.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:33 21.11.2011

Re: Daj!

mariopan
uros_vozdovac
KRALJMAJMUNA

Da li ti to na moje pitanje za koga i kako glasati odgovaraš da je pametno glasati za Čedu?
Vidiš, ja na Čedu kao opciju nisam ni pomislio. Niti ću.


Ja bi savetovao neku antisistemskuu opciju, NOPO (iz inata) ili Piratska partija.

Sumnjam da će Pirati uopšte na izbore a valjalo bi. Dakle NOPO.

NOPO makar propo

I ja za njih.


Ko ce biti nosilac liste tog narodnooslobodilačkog pokreta?
mariopan mariopan 11:07 21.11.2011

Re: Daj!

KRALJMAJMUNA
mariopan
uros_vozdovac
KRALJMAJMUNA

Da li ti to na moje pitanje za koga i kako glasati odgovaraš da je pametno glasati za Čedu?
Vidiš, ja na Čedu kao opciju nisam ni pomislio. Niti ću.


Ja bi savetovao neku antisistemskuu opciju, NOPO (iz inata) ili Piratska partija.

Sumnjam da će Pirati uopšte na izbore a valjalo bi. Dakle NOPO.

NOPO makar propo

I ja za njih.


Ko ce biti nosilac liste tog narodnooslobodilačkog pokreta?

Hahahhaha, lepo si ih nazvao.

Neki mladunci iz Novog Sada, nisam baš sigurna.

Imaš na Guglu, evo baš sada možeš da konkurišeš, da postaneš poslanik, samo treba da se prijaviš. Mislim da još nemaju listu, trebalo bi da je sastave od prijavljenog naroda, može bilo ko a možeš i ti? Tako sam ih razumela, neko vreme su se javljali na blogovima i odgovarali na pitanja.

Puno ime im je Nijedan Od Ponuđenih Odgovora

Jedini razlog da za njih glasam je što su mladi,verujem da nisu klon neke stranke i nisu nikada bili na vlasti, i što NE DAM GLAS NIKOM KO JE IKADA VLADAO ILI BIO OPOZICIJA.

Ako se uzdržim od glasanja to je kao da sam dala glas vladajućima ili Tomi, oni su disciplinovaniji, izaći će i glasaće za sebe, biće im opet lepo a šta ćemo mi?

Ako promašim jer sam loše verovala, jer već jesam kada sam glasala za ove barabe, onda se izvinjavam.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:11 21.11.2011

Re: Daj!

mariopan Ako promašim jer sam loše verovala, jer već jesam kada sam glasala za ove barabe, onda se izvinjavam.

mene sramota da promašujem u ovim godinama.
više puta me razni prevarili, pa mi dosadilo.
mariopan mariopan 11:18 21.11.2011

Re: Daj!

KRALJMAJMUNA
mariopan Ako promašim jer sam loše verovala, jer već jesam kada sam glasala za ove barabe, onda se izvinjavam.

mene sramota da promašujem u ovim godinama.
više puta me razni prevarili, pa mi dosadilo.

I mene, ali ću bar da uzvratim udarac
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:23 21.11.2011

Re: Daj!

Nosilac liste? Imam ideju nek bude NJOK akronim od Ni Jedan Od Kandidata. U čemu je fora, stvar se mora obesmisliti do apsurda inače smo u situaciji kao sinoć u #utisak gde onaj Dinkić mrtav `ladan priča o načelima, principima, pa političkim idejama kao da mi ne znamo Dinkića i njegovo članstvo.

Usput da ti se požalim, kakav se svet okupio na Voždovcu oko G17 i staviš to na jedan tas vage, a na drugi treba da staviš šta? Decentralizaciju? Ravnomeran razvoj? Slobodu pojedinca, vladavinu prava? Šta? To bi u održivu ravnotežu dovelo isključivo regularan priliv budžetskog novca sa dovoljnim stepenom slobode u kreativnom preusmeravanju.
Ta ekipa ne bi razumela ta pitanja, a kamoli sprovela bilo kakvu ideju. Al` da se uvali u neki UO, SO, IO, GO, GrO, JKP... Ne brini kralju, razumeju svaki akronim od ovih, al` gradivo ni da beknu.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:44 21.11.2011

Re: Daj!

uros_vozdovac
Nosilac liste? Imam ideju nek bude NJOK akronim od Ni Jedan Od Kandidata. U čemu je fora, stvar se mora obesmisliti do apsurda inače smo u situaciji kao sinoć u #utisak gde onaj Dinkić mrtav `ladan priča o načelima, principima, pa političkim idejama kao da mi ne znamo Dinkića i njegovo članstvo.Usput da ti se požalim, kakav se svet okupio na Voždovcu oko G17 i staviš to na jedan tas vage, a na drugi treba da staviš šta? Decentralizaciju? Ravnomeran razvoj? Slobodu pojedinca, vladavinu prava? Šta? To bi u održivu ravnotežu dovelo isključivo regularan priliv budžetskog novca sa dovoljnim stepenom slobode u kreativnom preusmeravanju.Ta ekipa ne bi razumela ta pitanja, a kamoli sprovela bilo kakvu ideju. Al` da se uvali u neki UO, SO, IO, GO, GrO, JKP... Ne brini kralju, razumeju svaki akronim od ovih, al` gradivo ni da beknu.

NJOK?! Ne deluje marketinški dobro. Možda JOK? Ili samo OK? Ili samo K, pa nek misle šta znači
nsarski nsarski 15:50 21.11.2011

Re: Daj!

Čeda je svemu kriv, zaista, ako je upravljao ovim cirkusom.


Ja nigde nisam napisao da je on kriv za bilo sta. Samo sam rekao da se on, barem meni, ne razlikuje ni malo od ostalih politicara u ovoj lakrdiji od izborne utakmice.
Gospodin Jovanovic, naravno, pokusava da se prikaze u drugom svetlu - a sta bi inace jedan politicar?
I po tome mi lici na onu striptizetu koju su intervjuisali ispred "Mulen Ruza" u Parizu, a koja je izjavila: "Dok se ostale devojke samo skidaju i razgolicuju, ja sam istinska umetnica!"
metrevelic metrevelic 16:04 21.11.2011

Re: Daj!

"Dok se ostale devojke samo skidaju i razgolicuju, ja sam istinska umetnica!"

G(iga) Like
expolicajac expolicajac 19:18 19.11.2011

A bre imali nade

metrevelic metrevelic 19:40 19.11.2011

Opšti pomor krčega

Možda je jedina korist od Tadićevog bauljanja ni vrit ni mimo u tome što sad i Euro i EU prskaju po šavovima. Možda če za dve godine politika europske integracije nisu bitne ,bit manje blasfemično nego danas. Samo lako će se Srbi odvojit od EU ideje kad pretpristupnih fondova ne bude,a i prestanu plaćat promotere/ke .Bitnije je kako ih odvić od bajki o socijalnoj državi blagostanja .Mada od Miloševića do Tadića Srbi su mogli skupit toliko vredno znanje .NE VERUJ U VELIKU VLADU I DA ĆE TI DRŽAVA POMOĆ i drugo da po efikasnosti nema razlike od Briselskih aparatička i beogradskih činovnika .
izgleda da će Janša prije izać sa Slovenijom iz Euro zone nego će Srbija ući
Dr Mebius Dr Mebius 20:42 19.11.2011

survival

Tako to biva kad je primarni cilj opstanak na vlasti. Tajkuni iz 90-tih su dali lovu pod uslovom da dobiju sve i da ih se ne dira... sad nema mrdanja. Drzavna politika se 'odradjuje' samo kad mora i kad ne boli preterano.
Ali, kakav narod, takva i vlast.

Spisak cirkuzantske grupe pod vodjstvom velikog belog klovna, sina vecitog portparola tzv. Oca Nacije i laznog nobelovca:

Jeremic
Dulic
Dacic
Krkobabic
Mrkonjic
Djilas
Skundric
itd.

ovih godina gostuje u vasem selu.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:19 19.11.2011

Re: survival

Dr Mebius
Tako to biva kad je primarni cilj opstanak na vlasti. Tajkuni iz 90-tih su dali lovu pod uslovom da dobiju sve i da ih se ne dira... sad nema mrdanja. Drzavna politika se 'odradjuje' samo kad mora i kad ne boli preterano.
Ali, kakav narod, takva i vlast.

Spisak cirkuzantske grupe pod vodjstvom velikog belog klovna, sina vecitog portparola tzv. Oca Nacije i laznog nobelovca:

Jeremic
Dulic
Dacic
Krkobabic
Mrkonjic
Djilas
Skundric
itd.

ovih godina gostuje u vasem selu.

Ha, u pravu si....I evo, vidim da Tadić kao uspeh svoje politike promoviše to što Mrkonjić "asfaltira" jedno 20 - 30 kilometara auto puteva,( za vreme dok i vlada Kosova završi bar 50 kilometara auto - puta), ili što sa Đilasom "otvara" most koji neće biti završen za bar još godinu dana, ali zato ima visok "pilon",košta da sam niko ne zna koliko, i za koji se zapravo jako malo u ovom trenutku vidi kuda vodi...ako zanemarimo činjenicu da spaja Novi Beograd sa Banovim Brdom...
No, ima još "uspeha"..Recimo, Škundrić je otkrio naftu kod Aleksinca, a Bajatović sutra po "stoti put" pušta u pogon Banatski Dvor....Nole je prvi na ATP listi, Janko među prvih deset, nije šala. A tek odbojkaši i odbojkašice..pa onda "Partizan" bije "Real" i neki milanski klub...malo li je...
niccolo niccolo 22:17 19.11.2011

Re: survival

a Bajatović sutra po "stoti put" pušta u pogon Banatski Dvor

Dobro ajde, zbog čega imaš potrebu da lažeš? Kada je do sada Banatski Dvor puštan u pogon?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:29 19.11.2011

Re: survival

niccolo
a Bajatović sutra po "stoti put" pušta u pogon Banatski Dvor

Dobro ajde, zbog čega imaš potrebu da lažeš? Kada je do sada Banatski Dvor puštan u pogon?

Ti si stvarno jučerašnji ili si krajnje drzak...Banatski dvor su do sada pustali svi, od devdesetih na ovamo.pitaj "graditelja" Mrkonjića.....i hvalili se njime...Sada je on ruski...ali će ga ovi naši sutra pustati...a još je apsolutno neupotrebljiv...i ne zna se kad će zapravo imati pravu funkciju..
I ne srljaj, pišem u tvoju korist, jer pretpostavljam da si malad čovek, koliko god imao refleks režimljije..niccolo...
niccolo niccolo 09:33 20.11.2011

Re: survival

a još je apsolutno neupotrebljiv...i ne zna se kad će zapravo imati pravu funkciju..

Ovo apsolutno nije istina. Znaš li šta je uopšte funkcija skladišta gasa? I kako funkcioniše?
acabaja acabaja 20:59 19.11.2011

Slom populisticke politike

Kakvu je drugaciju politiku moguce voditi u primitivnoj sredini?
I Hrvati nakon pobede u ratu i na vratima EU ne mogu da se oslobode populizma iako nisu bas daleko odmakli od nas.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:32 19.11.2011

Re: Slom populisticke politike

acabaja
Kakvu je drugaciju politiku moguce voditi u primitivnoj sredini?
I Hrvati nakon pobede u ratu i na vratima EU ne mogu da se oslobode populizma iako nisu bas daleko odmakli od nas.

Ha...To je jako lak izgovor, to "primitivna sredina"...Nije Srbija primitivna sredina kako se to želi prikazati kad se traže izgovori.
Problem je u tome, što je upravo i mogućnost i zadatak vlasti da menja stanje u društvu. Tadićeva vlast je čitavu stvar vratila unazad. Pogledajte kulturnu politiku. Pogledajte stanje u medijima...Pogledajte stanje institucija..zatvorene muzeje, izdavaštvo. Ovde država u kooperaciji sa tajkunima forsira jedino Ćosićeve knjige...one se prodaju u desetinama hiljada primeraka..Pogledajte ko je dobio nacionalne frekvencije, ko upravlja regulatornim telima...
A što se Hrvatske tiče, znam stanje tamo dosta dobro..Hrvatska ima u suštini još provincijalnije društvo od Srbije. No, njena je prednost to što ih zapad ne doživljava kao "male Ruse", kako opravdano doživljava Srbiju. I da, hrvatska politička elita ima koncenzus oko toga da je deo evropske civilizacije. Oko toga ne švercuju politikantski kako se to radi kod nas.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:47 19.11.2011

Re: Slom populisticke politike

No, njena je prednost to što ih zapad ne doživljava kao "male Ruse", kako opravdano doživljava Srbiju.

Njena je prednost što je Zapad doživljava kao "male Nemce".
lebellond lebellond 21:58 19.11.2011

Re: Slom populisticke politike

Problem je u tome, što je upravo i mogućnost i zadatak vlasti da menja stanje u društvu.

Bojim se da gresite kod ovoga. Opasno je kada drzava ima "zadatak i mogucnost" da menja stanje u drustvu. To je moguce samo u totalitaristickim rezimima, pa ni onda nije u potpunosti moguce. Setite se samo Maoa i proterivanju stanovnika iz gradova u sela, kao i glorifikovanje seljaka.

Ali mislim da narod u Srbiji nije nista primitivniji od amerikanaca ili nemaca, problem je indoktriniranosti i centralizaciji vlasti. Tako da se pojedinac uvek smatra nemocnim da ista promeni. Otud i tolika apatija u nasem drustvu po pitanju bilo kakvih promena.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:15 19.11.2011

Re: Slom populisticke politike

KRALJMAJMUNA
No, njena je prednost to što ih zapad ne doživljava kao "male Ruse", kako opravdano doživljava Srbiju.

Njena je prednost što je Zapad doživljava kao "male Nemce".

Delimično, ali ne potpuno tačno...Možda ih tako doživljavaju, recimo, Englezi.Sami Nemci, ni slučajno. Pogotovo ne Austrijanci. Hrvati su stari državni parničari. Sa nikim nisu bili baš komotni. Nisu ni danas, sami sa sobom. Ne znam, da li si pratio ovu priču sa samostanom Dajla gde je isplivao sukob sa Vatikanom..i papskom kurijom.Problem Hrvata je sličan srpskom problemu, ali će, ubeđen sam trajati duže od srpskog sindroma izbora najgore politike..I Srbija će, kakva god da je, na nekoj novoj poltici, kad za nju bude spremna okupiti bar narode i države istoga jezika i skoro identične kulture...zato što to ne može neko drugi...Hoćemo li ti i ja to doživeti ne znam, ali neko naš hoće...Prosto, globalizacija vodi u tom pravcu..Eto..

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:20 19.11.2011

Re: Slom populisticke politike

Drago Kovacevic
KRALJMAJMUNA
No, njena je prednost to što ih zapad ne doživljava kao "male Ruse", kako opravdano doživljava Srbiju.

Njena je prednost što je Zapad doživljava kao "male Nemce".

Delimično, ali ne potpuno tačno...Možda ih tako doživljavaju, recimo, Englezi.Sami Nemci, ni slučajno. Pogotovo ne Austrijanci. Hrvati su stari državni parničari. Sa nikim nisu bili baš komotni. Nisu ni danas, sami sa sobom. Ne znam, da li si pratio ovu priču sa samostanom Dajla gde je isplivao sukob sa Vatikanom..i papskom kurijom.Problem Hrvata je sličan srpskom problemu, ali će, ubeđen sam trajati duže od srpskog sindroma izbora najgore politike..I Srbija će, kakva god da je, na nekoj novoj poltici, kad za nju bude spremna okupiti bar narode i države istoga jezika i skoro identične kulture...zato što to ne može neko drugi...Hoćemo li ti i ja to doživeti ne znam, ali neko naš hoće...Prosto, globalizacija vodi u tom pravcu..Eto..
Kralj sve prati

To sa samostanom Dajla je malecka lokalna svađica.
Da li ćemo doživeti novu politiku u Srbiji, i šire? Ja sam crni pesimista.
metrevelic metrevelic 22:51 19.11.2011

Re: Slom populisticke politike

Ne znam, da li si pratio ovu priču sa samostanom Dajla gde je isplivao sukob sa Vatikanom..i papskom kurijom

I šta je bilo sa Dajlom Dragec.
Milovan je dobio tutora, koji brine o imovini, onog Iliju Jakovljevića je vrajža kurijera odvezla od di ga je i dovezla,par populistikih priča uglavnom subnorovske nezavisne inteligencije ( Rakovac, Glas Istre etc) ,ček se i glas koncila i velećasni Milklenić kojemu se jugokomunisti utvaraju i u kaptolskim zidinama svi su rekli da je "sveti tatek" u pravu.I nikom niš, malo je pred izbore Jacin ministar rekao da raskida ugovor o vraćanju Dajle svetoj materi Rimskoj crkvi , al to je "piš ga vrit" jel ugovore može raskinut samo sud.
ako se "tornaš" na svoj post o Dajli, mislim da ti je onaj zajebant i komedijant paki_i_naopaki piso o tome i takvome ishodu.Samo "sveti tatek" ne voli buku pa sve u tišini rešava. Jedino da vrate Simu Dubajića da im ponovo oslobađa od Talijana
Hrvati su stari državni parničari.

eto ja zato predlažem da se donira koja kuna za montiranje točkova pod Bana , jerbo su mu sad sablju naperili prema Beogradu iako je u orginalu stajala prema Budimu ,mislim možda će trebat prema Briselu.
kad za nju bude spremna okupiti bar narode i države istoga jezika i skoro identične kulture.

Bog oslobodi i skloni i od svakog zla sačuvaj, nemoj opet prizivati rat Dragec. Nek lepe Hrvati idu u "Mitleuropu" sa sve Bandićem i Kerumom ko urbanim likovima "glede povijesnog iskustva" mogu ladno prepravit ustav iz 74 u novi EU ustav .čak će i Vojko Obersnel, ko Dušan Dragosavac, da osudi velikonemačkohegemonističkounitarističkobizmarkovske težnje Angele Merkel da bude "jedan građanin jedan glas", nego da države ravnopravno i suvereno glasaju" kolko Njemačka , tolko i rvacka".
A što se Jugoslavije 3.0 (ili 4.0) "nemojte ljudi ko Boga vas molim, stalno neko mora da vadi leševe iz bunara"
metrevelic metrevelic 23:13 19.11.2011

Re: Slom populisticke politike

Hoćemo li ti i ja to doživeti ne znam, ali neko naš hoće.

Ako iko doživi bit će to Joža Manolić
metrevelic metrevelic 23:23 19.11.2011

Re: Slom populisticke politike

Ovde država u kooperaciji sa tajkunima forsira jedino Ćosićeve knjige...one se prodaju u desetinama hiljada primeraka..
jel ih prodaje preko sindikata pod moraš ili kako il ljudi kupuju svojom voljom , a ti bi da ih prevaspitaš da kupuju Arsenijevića i oni diplomatsku spozorušu ne mog se sad setim kako se zove.
I da, hrvatska politička elita ima koncenzus oko toga da je deo evropske civilizacije

jes , samo malo fulano vreme jer evropu doživljavaju "iz doba baruna Rauha" il eventualno kad je Jelačić na konju ulazio u wienu. A i blic i jutarnji imaju istog vlasnika pa valjda on kroji politiku
Pogledajte ko je dobio nacionalne frekvencije, ko upravlja regulatornim telima...

nema članova saveta revolucije a ima pop
gadna stvar
a da malo brojiš udbašku decu na polaožajima pa da vidiš da je srbija naprednija po tom pitanju o hrvatske .
I da, hrvatska politička elita ima koncenzus oko toga da je deo evropske civilizacije.
A koncenzus oko oslobađanja "privremeno zaposjednutih teritorija" a markač i gotovina na zidovima škole, pa zamisli da neko Mladića natefteri na školu pa sve veštice u crnom , veštci u duginim bojama i sav udbin porod bi bio na nogama
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:36 19.11.2011

Re: Slom populisticke politike

Ali mislim da narod u Srbiji nije nista primitivniji od amerikanaca ili nemaca, problem je indoktriniranosti i centralizaciji vlasti. Tako da se pojedinac uvek smatra nemocnim da ista promeni. Otud i tolika apatija u nasem drustvu po pitanju bilo kakvih promena.

Ne mislite ono, a mislite ovo...U čemu je razlika..
Demokratsko društvo ima demokratske institucije...šta bi po vama bila njihova primarna funkcija...nije valjda to da šire memorandumsku logiku, ideologiju Čika Gedže, političku ideologiju SPC ( da SPC ima političku ideologiju), nazadnjaštvo, prepravljanje prošlosti, plasiranje kulturnog modela devdesetih i slične stvari..
Ili ti smatraš da ja sve ovo izmišljam zbog zle namere..
lebellond lebellond 00:14 20.11.2011

Re: Slom populisticke politike

Demokratsko društvo ima demokratske institucije...šta bi po vama bila njihova primarna funkcija...nije valjda to da šire memorandumsku logiku, ideologiju Čika Gedže, političku ideologiju SPC ( da SPC ima političku ideologiju), nazadnjaštvo, prepravljanje prošlosti, plasiranje kulturnog modela devdesetih i slične stvari..


Ako govorimo o primarnoj funkciji demokratskih institucija mozemo govoriti samo o zastiti i zastupanju opstih drustvenih interesa kao odraz narodne volje, a ne kao aparat za sirenje ili zastupanje ovakve ili onakve ideologije.

Nazalost, to nije uvek slucaj. Pogotovu, kada nemamo potpuno demokratske institucije u kom slucaju one prestaju da se bave zastupanjem opstih narodnih interesa i pocinju da se bave propagandom, ideologijom i zastitom posebnih interesa vladajuce klase.

Zato i kazem da problem u Srbiji nije narod, niti neka nedovoljna drzavna politika prema narodu. Vec sam politicki sistem koji je centralizovan i zatvoren. Sa nedemokratskim institucijama.

Mislim da demokratizaciji nece pomoci propaganda ili ideologija vec decentralizacija, uvodjenje instituta opoziva predstavnika vlasti i druge demokratske institucije kontrole vlasti i zastite drustvenih interesa.
acabaja acabaja 00:21 20.11.2011

Re: Slom populisticke politike

Drago Kovacevic
acabaja
Kakvu je drugaciju politiku moguce voditi u primitivnoj sredini?
I Hrvati nakon pobede u ratu i na vratima EU ne mogu da se oslobode populizma iako nisu bas daleko odmakli od nas.

Ha...To je jako lak izgovor, to "primitivna sredina"...Nije Srbija primitivna sredina kako se to želi prikazati kad se traže izgovori.
Problem je u tome, što je upravo i mogućnost i zadatak vlasti da menja stanje u društvu.


Jedan je pokusao da menja stanje u drustvu pa se zna kako je prosao.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:52 20.11.2011

Re: Slom populisticke politike

@acabaja
Ene ga u mramoru.

Ovi, retardirani, što ga kopiraju, nisu imali dovoljno sile i vremena da "prevaspitaju" narod, i "uspostave sistem vrednosti". Nije to ni prvom uspelo, al' zato je to permanentna revolucija, stalno zaposlenje, masna plata.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:45 20.11.2011

Re: Slom populisticke politike

Ali mislim da narod u Srbiji nije nista primitivniji od amerikanaca


Juče u Americi, biber-sprej na studente (ako ocenite kao trol, obrišite).
A ovde šta o tome kaže njihov profesor.
nsarski nsarski 20:52 20.11.2011

Re: Slom populisticke politike

biber-sprej na studente

U pitanju je pepper spray - on se pravi od veoma ljute paprike (habanero, chili), ne od bibera. Pepper je rec koja znaci i biber i paprika

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:56 20.11.2011

Re: Slom populisticke politike

U pitanju je pepper spray - on se pravi od veoma ljute paprike (habanero, chili), ne od bibera. Pepper je rec koja znaci i biber i paprika


Kad se sipa u oči, ne prija ni jedno ni drugo. :)
nsarski nsarski 20:58 20.11.2011

Re: Slom populisticke politike

Kad se sipa u oči, ne prija ni jedno ni drugo. :)

Naravno. Pepper spray nekada moze da bude i smrtonosan.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:03 20.11.2011

Re: Slom populisticke politike

nsarski
Naravno. Pepper spray nekada moze da bude i smrtonosan.


I kad čovek vidi da se to radi na univerzitetu u Americi od strane policije, a prema studentima koji mirno protestvuju - onda počne da razmišlja o značenju i suštini reči "demokratija".
metrevelic metrevelic 22:10 20.11.2011

Re: Slom populisticke politike

onda počne da razmišlja o značenju i suštini reči "demokratija".

recimo sprečavanje uzurpiranja tuđih sloboda ,a što ova mlada gospoda rade, u americi bar izbori nisu problem šta mislite koliko bi ljudi glasalo za njih.
JJ Beba JJ Beba 21:29 19.11.2011

čiriba ćiribu

zar Tadić nije uspeo tamo gde mnogi nisu, a nije da nisu želeli, probali čak -Srbija do Urala?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:34 19.11.2011

Re: čiriba ćiribu

JJ Beba
zar Tadić nije uspeo tamo gde mnogi nisu, a nije da nisu želeli, probali čak -Srbija do Urala?

Jes, vala...I to ne Srbija do Urala, nego Srbija i Srbi u Sibiru...
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:00 19.11.2011

DS će izvući pouke

Tadić i šef države i šef stožerne vladajuće stranke

U čemu je problem.?
Pa i gospođa Merkel je šefica CDU i kancelar.
Nacionalisti kojima se udvara mu ne veruju, pa da hiljadu puta češće ponavlja da je Kosovo - Srbija i da on brani nacionalne interese.

Ovo je već ozbiljniji problem DS jer mu je davno trebalo biti jasno da nacionalisti imaju svoje stranke, tradicionalisti-konzervativci-klerikalci svoje,tako da svako dodvoravanje nacionalistima i SPC je samo izazivalo njihov podsmeh i jače napade na DS u medijima.
Umesto da se jače profiliše kao umerena levica i savremena socijaldemokratska stranka DS koja jer inače članica socijalističke internacionale, držala se centra i malo desno.Kao velika i najjača stranka morala je da upravo zato istarajava na svom autentičnom programu, a ne da se gleda kako će koja odluka ili izjava proći u medijima ili kako će je prihvatiti oni koji su inače protiv modernizacije i evropeizacije Srbije što je osnovni programski cilj DS.
Politika jeste kompromis ali ne sa svakim i ne po svaku cenu. Politika je i da rizikuješ i doneseš nepopularne odluke ili učiniš nepopularne poteze.
Tadić je nekoliko puta upravo postupio tako pa su ga odmah dočekali na nož kao izdajnika.
Eto sada Stefanović reče jasno da predsednici opština sa S. Kosova ne mogu postavljati ultimatum vladi i da oni ne predstavljaju većinu Srba sa Kosova.Verujem da im je to rekao i Tadić, a tek verujem da bi se pitanje Kosova mnogo efikasnije rešavalo da su to rekli 2007.godine.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:06 19.11.2011

Re: DS će izvući pouke

nadam se i rasčistiti sa nekim pojavama i ljudima u sopstvenim redovima.Izbori se neće ni dobiti ni izgubiti na pitanju Kosova, već na pitanju Srbije.
DS će pobediti na izborima, tj. biće opet nosilac koalicije koja će formirati vladu.Lično mislim da bi to moglo biti i sa LDP.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:33 19.11.2011

Re: DS će izvući pouke

U čemu je problem.?
Pa i gospođa Merkel je šefica CDU i kancelar.

Pa problem je, dragi moj druže i prijatelju, što ti ovo pitaš..?
Da me ovo pita neko od politički nepismenijih ljudi ili neko od režimskih ili nacionalističkih provokatora, ne bih ni "bekno"...
No mi po ustavu nemamo predsednički sistem. A u državama gde nema predsedničkog sistema, vlada, vlada, a predsednik radi ceremonijanu predstavu spolja...Gde si, molim te video nemačkog predsednika ( a imaju ga), da se u nečemu trsi...
I još...Misliš li stvarno da je ok sistem u kome imaš ustavnu situaciju da vlada vodi politiku, a praktičnu, da je vodi kabinet predsednika države?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:44 19.11.2011

Re: DS će izvući pouke

Milan Karagaća
nadam se i rasčistiti sa nekim pojavama i ljudima u sopstvenim redovima.Izbori se neće ni dobiti ni izgubiti na pitanju Kosova, već na pitanju Srbije.
DS će pobediti na izborima, tj. biće opet nosilac koalicije koja će formirati vladu.Lično mislim da bi to moglo biti i sa LDP.

Milane...
Pa stvarno..Kakvu razliku praviš između DS-a i SNS...Kakva je danas njihova programska razlika, kakva političko - praktična razlika, i na kraju..šta to različito pričaju Toma Nikolić i Boris Tadić...
E, da..Kakva je molim te razlika u priči "I EU i Kosovo" od priče "Celovita SArbija u EU"...Objasni, pa da i ja budem fan Borisa Tadića....
aleksanadar aleksanadar 22:54 19.11.2011

Re: DS će izvući pouke

Politika jeste kompromis ali ne sa svakim i ne po svaku cenu.Politika jeste to, ali i mnogo više od toga... Ona može biti i (primera radi) "umetnost nemogućeg":
...ili, čak, jedna sportska disciplina :
...odn. po principu "nemam večitih prijatelja, ali zato imam svojih interesa":
P.S.
U vezi ovoga poslednjeg, evo šta kaže vest:

...Vuk Jeremić kaže da očekuje da se nada da će “dobrim vladanjem i samopregorom” uspeti da zasluži i neke nagrade od strane svog mentora.

- U okviru trenutno aktuelne diplomatske posete ministra Đokovića Parizu, ja ću mu dodavati peškire, spremati mu “multivitu”, hladiti ga lepezom, držati mu suncobran i činiti sve iz opsega mojih dužnosti kako bi on mogao da se fokusira na prezentovanje Srbije u svetu. Pored toga, ja imam i lični motiv da radim dobro svoj posao, a to je obećanje ministra da će me od sledećeg meseca upisati na večernji tečaj diplomatije, za koju je poznato da je moja velika ljubav – rekao nam je Đokovićev asistent.


Nije li to krasno?
aleksanadar aleksanadar 22:58 19.11.2011

Re: DS će izvući pouke

Kakva je molim te razlika u priči "I EU i Kosovo" od priče "Celovita SArbija u EU"...


Ako smem da primetim, razlika je u redosledu. Jer, ovi kažu "I Kosovo, i Evropa" (jer, gde su srpski naprednjaci, tu je Srbija), a ovi drugi "I Evropa, i Kosovo"...

To je, dakle, ta nepremostiva i bitna razlika.

aleksanadar aleksanadar 23:01 19.11.2011

Re: DS će izvući pouke

DS će pobediti na izborima, tj. biće opet nosilac koalicije koja će formirati vladu.Lično mislim da bi to moglo biti i sa LDP.


A možemo li na to dodati i onih "5 M" Mrkonjićević, pa da dobijemo jednu veliku, opštenarodnu koaliciju?


(Čudnih li vremena, čudnih li običaja !)


Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:08 19.11.2011

Re: DS će izvući pouke

aleksanadar
Kakva je molim te razlika u priči "I EU i Kosovo" od priče "Celovita SArbija u EU"...


Ako smem da primetim, razlika je u redosledu. Jer, ovi kažu "I Kosovo, i Evropa" (jer, gde su srpski naprednjaci, tu je Srbija), a ovi drugi "I Evropa, i Kosovo"...

To je, dakle, ta nepremostiva i bitna razlika.


Da...
Najstrašnije je za građane Srbije blefiranje u koje većina veruje...Taj pokušaj kolektivne hipnoze koju zajedno rade Tadić, Nikolićć i Vučić ( ovu dvojicu "nazadnjaka" navodim jer oni zajedno vode stranku, a DS vodi samo Tadić, mada je i tome skoro kraj),sastoji se u tumačenju, kako problem Srbije nije vrednosne prirode, nego se on sastoji u tome što nas "zapad" ne voli...Iz toga oni onda impliciraju zaključke da nije problem u njihovboj politici nego "zapadu"..I ispada da zapravo zapad od nas traži da negde "dođemo", da nas na to prisiljava, a ne da mi to tražimo..Strašna prevara..-.
metrevelic metrevelic 23:08 19.11.2011

Re: DS će izvući pouke

kako će je prihvatiti oni koji su inače protiv modernizacije i evropeizacije Srbije što je osnovni programski cilj DS.
a elektrifikacija i industrijalizacija ništa?, ORE i SORE?
Politika je i da rizikuješ i doneseš nepopularne odluke ili učiniš nepopularne poteze.
Pa nije li deo populizma da žuti postanu crveni, ds u startu nije bila socijaldemokratska stranka (ja stvarno ne mogu zamislit Pekića niti Čavoškog kao socijaliste a oni su osnivači)
Ako Češki narod zbaci nenarodnu konzervativno-klerikalno-nazadnu vlast V.Klausa
kako po vama trebaju socijalisti modernistički i europeistički da vode češku.Da odma ture Sudete njemcima ili u toku petogodišnjeg plana .
Levica ,socijaldemokratija i napredak, ajte molim vas , pa gde je društvo napredovalo pod levicom, imate neki primer (poželjno ga je komparirati s nekom drugom zemljom)
nadam se i rasčistiti sa nekim pojavama i ljudima u sopstvenim redovima

magupi da se privedu drugarskoj samokritici
metrevelic metrevelic 23:09 19.11.2011

Re: DS će izvući pouke

to moglo biti i sa LDP.

a tu su drugovi i drugarice i starih dana
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:15 19.11.2011

Re: DS će izvući pouke

(Čudnih li vremena, čudnih li običaja !)

Imao bi Meša Selimović jednu umesnu repliku na ovo što se trenutno radi. Naravno, to što je rekao jeste drugo vreme i drugi kontekst, ali je primenjivo. I čini mi se da ne parafraziram nego je citat doslovan, a glasi ovako..."Lijepa vakta, ko obraza nema"...
Volio bih da čujem šta moj ispisnik i "najdraži oponent", Brajo (Domazet), crnogorski Srbin iz Čikaga misli gleda ovoga navoda...
Kakav god da je, ja o Brajovu mišljenju vazda vodim najviše računa...Nije Brajo svaka buša i šuša koja ovde anonimno polemiše..što jes, jes...Bar za mene...,
aleksanadar aleksanadar 23:38 19.11.2011

Re: DS će izvući pouke

DS će pobediti na izborima...


Kao što rekoh, nije nemoguće.

Ali, dozvolite da Vas pitam: da li će to biti zahvaljujući onome što je DS uradio do sada (recimo: Kosovo, recimo: Evropa) ili onome šte će tek uraditi, što obećava da će (jednom) uraditi?

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:41 19.11.2011

Re: DS će izvući pouke

(ja stvarno ne mogu zamislit Pekića niti Čavoškog kao socijaliste a oni su osnivači)

Ali ja tebe mogu potpuno zamisliti kao političkog sledbenika Pekića i Ćavoškoga. I naročito kao Koštuničina političkog fana..
Samo, nemoj sada da mi pričaš kako je Pekić dobar pisac. To i ja mislim...Kao što si i ti možda bio dobar građevinar ili dobar trgovac...Ebiga..
metrevelic metrevelic 23:43 19.11.2011

Re: DS će izvući pouke

Drago Kovacevic
(Čudnih li vremena, čudnih li običaja !)

Imao bi Meša Selimović jednu umesnu repliku na ovo što se trenutno radi. Naravno, to što je rekao jeste drugo vreme i drugi kontekst, ali je primenjivo. I čini mi se da ne parafraziram nego je citat doslovan, a glasi ovako..."Lijepa vakta, ko obraza nema"...
Volio bih da čujem šta moj ispisnik i "najdraži oponent", Brajo (Domazet), crnogorski Srbin iz Čikaga misli gleda ovoga navoda...
Kakav god da je, ja o Brajovu mišljenju vazda vodim najviše računa...Nije Brajo svaka buša i šuša koja ovde anonimno polemiše..što jes, jes...Bar za mene...,

A kad smo kod toga, što kod vas, u starom kraju, dragi druže Drago, znači kad za čoveka kažu "čiviluk"?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:49 19.11.2011

Re: DS će izvući pouke

metrevelic
Drago Kovacevic
(Čudnih li vremena, čudnih li običaja !)

Imao bi Meša Selimović jednu umesnu repliku na ovo što se trenutno radi. Naravno, to što je rekao jeste drugo vreme i drugi kontekst, ali je primenjivo. I čini mi se da ne parafraziram nego je citat doslovan, a glasi ovako..."Lijepa vakta, ko obraza nema"...
Volio bih da čujem šta moj ispisnik i "najdraži oponent", Brajo (Domazet), crnogorski Srbin iz Čikaga misli gleda ovoga navoda...
Kakav god da je, ja o Brajovu mišljenju vazda vodim najviše računa...Nije Brajo svaka buša i šuša koja ovde anonimno polemiše..što jes, jes...Bar za mene...,

A kad smo kod toga, što kod vas, u starom kraju, dragi druže Drago, znači kad za čoveka kažu "čiviluk"?

Evo, ovako..nešto si ovde kao čovek koji se predstavlja da je iz moga kraja pobrkao..Kod nas niko ne govori "čiviluk" nego kaže "vješalica"..
El, tako ili nije...
metrevelic metrevelic 00:03 20.11.2011

Re: DS će izvući pouke

li ja tebe mogu potpuno zamisliti kao političkog sledbenika Pekića i Ćavoškoga.

Još u vremenu kad si ti moj drago nosija slobine slike po Kninskom kosovu,
Koštuničina političkog fana..

pa ne toliko koliko misliš, Koštunica je preveo Medisonove "Federalističke spise" negde 80tih , al malo je ostalo republikanizma kod njega,Vidiš moj Drago i Pekić i Čavoški jesu EVROPSKA politička opcija, ova šezdesosmaška lakrdija Barozo,Šulc,Kol-Bandit,ivo lola ribar (joška fišer) ,i onaj politkomesar Natoa ne mog se sad sjetim imena sve je to ispalo iz šinjela druga trockog i drugarice roze luksemburg.
To i ja mislim...Kao što si i ti možda bio dobar građevinar ili dobar trgovac...Ebiga..
ju crni drago pa đe Bio , ja sam bio brucoš kad si ti u narečenim litijama za slobinom ikonom odo ( a tvoj sugrađanin Prijić mi je ONO i DSZ predavao) al , ni trgovac a ni bauštelac , ja sam onaj koji unosi svetlo
metrevelic metrevelic 00:05 20.11.2011

Re: DS će izvući pouke

Evo, ovako..nešto si ovde kao čovek koji se predstavlja da je iz moga kraja pobrkao..Kod nas niko ne govori "čiviluk" nego kaže "vješalica"..
El, tako ili nije...
Pa kad sam ja prošle godine za Svetog Nikolu neke tvoje zemljake pito "Kakav je čćovek Drago Kovačević" - nisu rekli "vješalica"?
"roditeli su mi tvoji zemljaci" ja sam više sentištvanske krune urođenik
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:06 20.11.2011

Re: DS će izvući pouke

Pa problem je, dragi moj druže i prijatelju, što ti ovo pitaš..?

da dopunim, i Koštunica je bio šef stranke i predsednik države.
Htedoh reći da nije to problem. Eto i britanski premijer je šef stranke, pa Putin će ti biti predsednik i šef stranke.
No mi po ustavu nemamo predsednički sistem. A u državama gde nema predsedničkog sistema, vlada, vlada, a predsednik radi ceremonijanu predstavu spolja

kod nas je nešto između.
Misliš li stvarno da je ok sistem u kome imaš ustavnu situaciju da vlada vodi politiku, a praktičnu, da je vodi kabinet predsednika države?

ne mislim, i mislim da vlada treba da radi svoj posao shodno ustavnim ovlašćenjima i dužnostima.
Gde si, molim te video nemačkog predsednika ( a imaju ga), da se u nečemu trsi...

Nigde, ali njegova ustavna pozicija i ustavna pozicija predsednika Srbije nisu iste.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:16 20.11.2011

Re: DS će izvući pouke

Da prekinemo šaradu... Neformalna moć je problem. Član 5/4 Ustava RS.
aleksanadar aleksanadar 00:19 20.11.2011

Re: DS će izvući pouke

i Pekić i Čavoški jesu EVROPSKA politička opcija


Pekić to jeste, bez ikakve sumnje.

A Čavoški... njegova opcija je "Sloboda ili smrt - nema alternative!"
(Pa, makar da je pročitao i preveo sve liberalističke spise.)

Grehota je njih dvojicu u jedan koš stavljati.

metrevelic metrevelic 00:24 20.11.2011

Re: DS će izvući pouke

A Čavoški... njegova opcija je "Sloboda ili smrt - nema alternative!"
No su alternative ispale iz Jajca
metrevelic metrevelic 00:34 20.11.2011

Re: DS će izvući pouke

Grehota je njih dvojicu u jedan koš stavljati.

A Pekić bi, da nije mrtav - sad u zemlju propao da mu ti to kažeš!
Lepo je mogo da te pita šta je evropejski i evroispravno, s kim se družiti i sa kime strankus tvarati.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:38 20.11.2011

Re: DS će izvući pouke

Kakva je molim te razlika u priči "I EU i Kosovo" od priče "Celovita SArbija u EU"...Objasni, pa da i ja budem fan Borisa Tadića....

Velika. Prvo znači da Srbija uđe u EU i reguliše svoje probleme i odnose sa onim što se zove Kosovo, prvenstveno da reguliše životna pitanja i normalan život i opstanak sroskog stanovništva na celom Kosovo.
Drugo znači, nikada u EU i mnogo teža pozicija u pregovorima oko Kosova.
O tome sam pisao pre mesec dana, evo
Znači, ko god govori da će Kosovo vratiti u ustavno-pravni sistem Srbije , taj prodaje maglu i laže narod. U tom smislu , ne može biti govora o EU i Kosovu kako to shvataju oni koji bi da iskoriste Kosovo da Srbija ne bi išla u EU. Dakle, Srbija treba da uđe u EU i da se sve vreme zalaže za rešavanje kosovskog problema, jer mnogobrojni problemi postoje, čak ako i ostavimo po strani pitanje priznavanja. Samo potenciranje priznavanja ili nepriznavanja Kosova je zapravo zataškavanje nespremnosti i nemanja rešenja za životna pitanja.
Znači, i EU i Kosovo ali ono što je realno moguće, podrazumevajući upravo legitimne interese na Kosovu i maksimalnu zaštitu srpskog stanovništva koje tamo živi.
Nije normalno da 60.000 ljudi živi u nekoj vrsti geta, i zato je neophodno da se definiše maksimalna vrsta samouprave i obezbedi neka autonomija Srba na severu., koja će biti prihvatljiva i međunarodnoj zajednici i Beogradu, ali i ostatku Kosova. S druge strane, niti je normalno niti Srbija sme sebi da dozvoli da se zbog neke fikcije o Kosovu sama stavlja u geto.
Upravo to je i saopštio predsednik Tadić- hoćemo da se izborimo za maksimum na Kosovu ali nećemo da zbog Kosova Srbija stane.
Evo ta četiri elementа budućeg rešenjа kome svi morаmo dа težimo, а to su:
1.- pitаnje severа Kosovа,
2.- posebne gаrаncije sigurnosti zа Srbe koji žive u enklаvаmа u drugim delovimа Kosovа,
3.-mehаnizаm zаštite srpske kulturne bаštine i
4.-pitаnje imovine Srbije i Srbа u pokrаjini.
Tačke 2.,3. i 4. Nisu niti mogu biti sporne ni međunarodno –pravno ni po običajnom pravu ni u bilo kakvom dijalogu.
Tačka 1. ostaje tema za političke pregovore - u konačnom dogovor između Beograda i Prištine sa ili bez međunarodnog posredovanja.
Sasvim je drugo pitanje što se to tako decidno nije saopštilo 2007.godine, zašto to DS nije tada uradila već je prihvatila da tumači EU i Kosovo onako kako je to formulisala DSS a i neki u DS.
Pa smo onda imali emotivno retoričke izlete poput onih “ nikada”, “ni u kom slučaju”,“ni u kom obliku”, “crvene linije” i sl.
Uostalom, šta je saopštio B.Stefanović na sednici Odbora za Kosovo, upravo to što je na fonu navedene 4 tačke. Složićeš se da on to nije rekao tek tako.
aleksanadar aleksanadar 00:40 20.11.2011

Re: DS će izvući pouke

A Pekić bi, da nije mrtav - sad u zemlju propao da mu ti to kažeš!


I ja verujem da bi!

Da samo zna sa kakvim srpskim fundamentalistom je posla imao.

Milan Karagaća Milan Karagaća 00:43 20.11.2011

Re: DS će izvući pouke

Politika jeste kompromis ali ne sa svakim i ne po svaku cenu.

eto,to su primeri nekih trulih kompromisa,neki su se već obili a neki tek mogu da se obiju o glavu.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:45 20.11.2011

Re: DS će izvući pouke

@aleksandar
Možda je neukusno govoriti u ime mrtvoga... Te bih Vas pitao šta je to što je Vama važno, što se politike tiče. Kakva je to ponuda za Vas adekvatna?
metrevelic metrevelic 00:50 20.11.2011

Re: DS će izvući pouke

Da samo zna sa kakvim srpskim fundamentalistom je posla imao.

Ju, zanimljivo!
A kaj bi to izvoljelo značit - srpski fundamentalista?

I Što bi mu tu bilo za uvredit se?
Znaš, Pekić veći deo svog života nije proveo ni ovde kod Joške i Edvarda, ni u Moskvi kod vašega stričeka. Nego u Londonu. I sve vreme je bio Srbin, fundamentalno.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:56 20.11.2011

Re: DS će izvući pouke

a elektrifikacija i industrijalizacija ništa?, ORE i SORE?

i to, i metro, i mostovi, i oživljavanje savremene proizvodnje naročito u pojoprivredi i povratak ljudi na sela koja su ispražnjena.
Pa nije li deo populizma da žuti postanu crveni, ds u startu nije bila socijaldemokratska stranka (ja stvarno ne mogu zamislit Pekića niti Čavoškog kao socijaliste a oni su osnivači)

U pravu si, to su sve bili ljudi antikomunističke i nacionalističke provinijencije, izuzev Mićunovića, Inića i Đinđića kada je nacionalizam u pitanju.Stranka centra i malo desno pa se onda taj desni deo odvojio na čelu sa Koštunicom.
Onda je DS, naročito posle 5oktobra potencirala svoju socijaldemokratsku dimenziju i tako i primljena u SI. Posle se opet malo curiknula ka centru.
Levica ,socijaldemokratija i napredak, ajte molim vas , pa gde je društvo napredovalo pod levicom, imate neki primer (poželjno ga je komparirati s nekom drugom zemljom)

Recimo Nemačka sa SPD, Austrija sa SPÖ, Švedska sa njihovim socijalistima, uostalom, ako je DS sa njima onda neka to i programski bude.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:01 20.11.2011

Re: DS će izvući pouke

Socijalisti su štetočine, i infantilni ljudi. Razlika između "liberala" i "konzervativaca" je u tome što prvi ne priznaju gravitaciju, dok bi je drugi prevashodno koristili za bombe. Drugim rečima, prvi su retardirani, a drugi ludi.
aleksanadar aleksanadar 02:01 20.11.2011

Re: DS će izvući pouke

Znaš, Pekić veći deo svog života nije proveo ni ovde kod Joške i Edvarda, ni u Moskvi kod vašega stričeka. Nego u Londonu. I sve vreme je bio Srbin, fundamentalno.


Zaista? A ja pojma nisam imao...

U Londonu sam bio više puta i dobro ga poznajem... a u Moskvi nemam stričeka. Kaj?

Naravno, Pekić je bio Srbin. I Evropljanin, par excellence. Vidite, kolega, to se ne isključuje međusobno.

A Čavoški se sa time ne bi složio. Tj. moraš da biraš: ili si Srbin ili Evropljanin (ili nešto mnogo gore).

Eto, to Vam je razlika.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana