Sex| Život

ŽENE NISU UGROŽENE - OSIM PONEKAD I PONEGDE

vladimir petrovic RSS / 22.11.2011. u 17:23

                                                                               Gde svi misle isto, tu se mnogo ne misli

Ovo nije kontrablog. A možda i jeste, ali je krajnje dobronameran.

Naime, ja se slažem sa većinom onoga što je iznela Gordanac u svom blogu „Ženska škola života". A, opet, ja ne bih bio ja kada bih se baš sa svim - bespogovorno slagao! Geni za kontriranje ili nadopunjavanje mi ne nedostaju.

Osetio sam potrebu da neke stvari „pojasnim", ili dam svoje viđenje koje je, čini mi se,  malčice šire. Pritom, polazim od toga da ako neravrnopravnost, u određenoj meri, postoji, treba se boriti da se što više smanji, ali da moramo znati  da idealne ravnopravnosti nema (ne samo između polova nego i drugde, o tome ću još govoriti kasnije).  Ja sam u tom duhu  najpre počeo da pišem komentar (naravno da sam pre toga kliknuo „preporuku" Gordaninom blogu), ali sam tada primetio da bih ja imao (my big mouth!) da nešto dodam ili oduzmem, kao što mi se dešava u situacijama  kada mnogo toga poželim reći, pošto mi kroz glavu proleću razne ideje iz oblasti muško-ženskih odnosa.

A naročito zato što ja, kao muškarac (potvrđeno je!),  na stvari gledam (i) sa muške strane. To ne mora da znači da su moja gledanja suprotna per se, već pre da su komplementarna, jer je teško određivati granicu šta je muško a šta je žensko u našim razmišljanjima.

Umesto da ističem da je u pitanju „večna tema", reći ću da bi se  neko, gledajući „sa strane" (mislim, dakle, na kosmos, he, he, he... ) mogao upitati: „Zar ovi zemljani još uvek, na početku njihovog XXI veka, raspravljaju o jednakosti polova, odnosno ugroženosti žena? Neverovatno!".

Neverovatno, ali, tačno. Neravnopravnost postoji, mada ne u tolikoj meri da kosmos treba drmati zbog toga! Takođe, nepravda postoji u međuljudskim odnosima.

Za rodnu nerapravnost, kao što se zna, razlozi su mnogi. Nisu zato krivi samo muškarci.

A baš o tome „da nisu samo muškarci krivi" moglo bi se mnogo govoriti. Ima toga i u literaturi.

Jedan od bitnih razloga za kakvo-takvo neravnoprvno ponašanje muškaraca prema ženama jeste - strah muškarca. Muškarci se plaše žena, manje ili više. O tome su knjige pisane.

Naime, dečak se plaši devojčice; mladić se plaši devojke; sredovečan (zaposleni) čovek se plaši žene-koleginice koja se ne ponaša kao slabiji pol; najzad, deda se plaši babe! Ne znam za slučajeve da se babe plaše deda, jer nagomilano životno iskustvo baba ih je naučilo da su one, na kraju krajeva, jači pol od - deda, pa ne samo da ih se ne plaše, nego ih često i sažaljevaju. A kada dođe  vreme odlasku, baba obično sahrani dedu, ne previše ucveljena. (Moj drugar Dušan ume da kaže: U mojoj ulici ima šest starijih žena-udovica, prema dvojici udovaca).

Umberto Eko, koji smatra da je francuska književnost najbolja, u čemu je verovatno rukovođen i borhesovštinom („Francuska je najknjiževnija od svih zemalja"),  ponekad navodi mišljenje Viktora Igoa (Hugo) „da je gola žena - naoružana žena".  Učeni  Eko mi je pao na pamet zato što upravo završavam njegovo „Praško groblje", a i zato što znam da ima nekih koji mu prebacuju da je u svojim delima pomalo - mizogin, mada ga ja ne doživljavam kao takvog. Toliko o muškom strahu od žena, koji se u umetnostima često tretira kao „ambis nad kojim visi muškarac".

Dalje, poželjno je da se traži, čak i energično, postojanje ravnopravnosti, ali u životu je teško da se govori o - istinskoj ravnopravnosti.  Neki filozofi smatraju da je neravnopravnost prirodno stanje duha. Da budem konkretan, primera radi, roditelji bi trebalo da vole podjednako svu svoju decu, a znamo da u životu nije tako; a da budem još konkretniji, blogeri bi trebalo da podjednako vole druge blogere, a u blogerskom životu nije baš tako, itd. Nema ravnopravnosti ni među nacijama, pa ni među državama (po onoj floskuli: među jednakima ima jednakijih).  

S tim u vezi, pada mi na pamet i jedna izjava lingviste dr Ivana Klajna, kada je  učestvovao u jednoj raspravi na TV oko - ćirilice. Neki od njegovih sagovornika bili su zapenušili kukajući kako je ćirilica ugrožena od latinice, polazeći od toga da je „latinica kriva za sve" (latinica mu dođe, u kontekstu ovog bloga, kao - muškarci, a ćirilica kao - žene!), te da bi sve bilo lepše kada ne bi bilo latinice. Klajn je ćutao, a kada je neko rekao da je prednost srpskog jezika što se može pisati ćirilicom i latinicom, da to nikako nije mana, on je  zavrteo glavom i rekao da to nije prednost, jer to daje mogućnost da bude gloženja u narodu, odnosno da će gloženja uvek biti. Čim imate dve mogućnosti izražavanja, nemoguće je uspostaviti punu ravnotežu, da stvari uvek budu fifti-fifti, već će jedna strana uvek da preteže, manje ili više. Drugim rečima, oni koji nemaju dva alfabeta (Grci, Bugari, Rusi) su - bolje prošli. Ovim hoću reći da je normalno da između muškaraca i žena nema idealne ravnopravnosti, ali da to ne mora da uvek bude na štetu žene. Mislim i da nije, ili da je bar sve manje i manje.  

Da li muškarci utiču na žene kako da se oblače? Na ovo pitanje se može odgovoriti na mnogo načina, ali ja ga smatram efemernim. Istorijski gledano, bilo je ranije takvih slučajeva, ali mene danas nije mnogo briga za istoriju.  Na evropskim prostorima danas muškarci ne utiču na žene kako treba da se oblače, osim ako nisu modni dizajneri. A kada to jesu (ima izvanrednih muškaraca-dizajnera mode za žene) oni dobro rade svoj posao, pošto je primetno da ima žena koje nemaju smisla za oblačenje (moj drugar Dušan kaže da je u Beogradu na Terazijama moguće videti ženu u - trenerci, sa tašnom, ili torbom, koja nije pošla na trčanje, već je htela da pokaže lepu trenerku iz inostranstva; ili žene koje idu u samoposlugu - u trenerci!). Dalje, navešću da se danas žene oblače onako kako im odgovara, pa je primetno da u poslednje vreme  žene u devedeset posto slučajeva nose - pantalone. Čak i babe nose pantalone, tako da je suknja na ulicama Beograda postala retkost. (Moj drugar Dušan kaže da bi neko morao da šapne nemačkoj kancelarki, sa anđeoskim imenom, da za promenu - for the sake of change - neki put obuče suknju). Naime, ima muškaraca koji ne vole kada vide žene u pantalonama, naročito stalno u pantalonama. Preferiraju suknje. Ne kažem da su u pravu, samo znam da ima takvih.

Ako se generalno tvrdi da muškarci utiču na to kako se žene oblače, možda se misli na muslimanski svet, te činjenicu da su, eto, muškarci krivi što se žene tamo pokrivaju, manje ili više. (Blogokolega AL, koji ima pik na muslimanke, često poteže to pitanje pitajući se pomalo naivno zašto se i muškarci ne pokrivaju). S tim u vezi, želim izneti moje viđenje iz Maroka. U Rabatu danas, na ulici, možete videti žene obučene po poslednjoj evropskoj modi. Međutim, poneke nose marame preko kose, ali je vrlo retko da nose feredže, odnosno hidžab. A ako ga nose, čine to ponekad iz inata, da bi pokazale da mogu da rade što im je volja, a i da bi se svidele nekim članovima svoje šire porodice. S druge strane, čine to ili stare žene, ili pak suviše mlade devojke, retko se to dogadja ozbiljnoj, zreloj ženi.

Zna se da Marokanke u Francuskoj često nose marame preko kose ili feredže iz tih - posebnih razloga. Neke odbijaju da se i za lične karte slikaju bez marame preko kose, što zadaje probleme francuskim organima. Druge nose feredže da bi prkosile (često to rade Francuskinje koje su prešle u islam). Ne mogu a da ne podsetim da je nedavno izbio mali skandal oko slučaja poligamije u Francuskoj, koji je francuske vlasti doveo u neprijatnu situaciju. Neki Marokanac koji je u međuvremenu dobio francusko državljanstvo, uhvaćen je kako živi u poligamiji sa pet-šest žena. Kada je to saznao francuski MUP, reagovao je žestoko, tražeći da se Marokancu oduzme francusko državljanstvo i da se protera. A onda se pokazalo da Marokanac ima jednu ženu, s kojom je venčan, a da je tačno da u njegovom domaćinstvu ima još nekoliko Marokanki, ali da su one samo njegove ljubavnice, da nije sa njima venčan. Prema tome, ne radi se o poligamiji, tvrdio je on, a nijedan francuski zakon ne kaže da čovek može imati ljubavnicu ali da ona ne sme živeti s njim u - domaćinstvu. Sve u svemu, Marokanac je rekao da ako bi on bio kažnjen što ima ljubavnice, devedeset posto Francuza bi moralo da ide u zatvor. Tako je pojeo vuk magarca, a Marokanac i danas živi sa vencanom suprugom i ljubavnicama, koje dragovoljno prihvataju da žive u tom domaćinstvu  sa tri ili više članova, u Parizu, pre nego u nekoj marokanskoj vukojebini. (Da ne širim temu, ali znam da se u mnogim afričkim zemljama žene protive ukidanju poligamije, jer smatraju, jadnice, da je bolje da budu udate i rađaju decu, nego da ostanu neudate, što je druga priča). Srećom, u Srbiji nema poligamije, a kažu da je primetno i da se Srbi sve ređe odlučuju da imaju - ljubavnice!

A sada ću reći da mene nije briga šta Kinezi misle o ženama. Ili Afrikanci. Pa me čak ne zanimaju ni Španci onda kada kažu (sram ih bilo!): „Žena je protivnik. Protivnik ponekad dostojan poštovanja, ali ipak protivnik. Konj je, pre svega, prijatelj" (La  mujer  es  un  adversarioUn adversario a veces  digno de estima, pero un adversario. El caballo es, ante todo,  un amigo). Uzgred, ja nisam ljubitelj konja.  

Mene zanimaju prilike u Srbiji. I ne vidim da ima eklatantnih primera neravnopravnosti.

Svako pominjanje situacija u kojima su žene manje plaćene od muškaraca za iste poslove - meni je apstraktno. Ne znam za takve slučajeve, i baš me briga da li takvih slučajeva ima na drugim krajevima planete. Nisam čuo da u Narodnoj Skupštini Republike Srbije narodne poslanice imaju manje plate od narodnih poslanika. Ni da u diplomatije žene imaju manje plate samo zato što su žene. Ni u prosveti. Ni u zdravstvu ni drugde. 

Ono što znam jeste da neki privatni poslodavce greše duše (ako ih uopšte imaju) time što preferiraju muškarce nad mladim ženama, iz bojazni da će mlada žena da potencijalno ode na porodiljsko odustvo. Protiv sam toga, ali ja nisam privatan poslodavac. A imam i dušu.

Ja znam da mnogi moji poznanici ne prave razliku između muške i ženske dece. Da se tu pravi razlika u drugim delovima planete - to je tačno, pa sam ja jednom govorio kako je zapaženo da u Kini i Indiji, zemljama sa preko jedne milijarde stanovnika, postoji tendencija da se fetusi ženskog pola (pošto je sada moguće utvrditi pol pre rođenja) ubijaju, te da se rađa više dečaka nego devojčica, čime je poremećena prirodna ravnoteža (navodno na 100 devojčica rađa se 130 dečaka). Ali mene ne zanima mnogo, ponavljam, šta se događa u tim dalekim i mnogoljudnim zemljama, u Srbiji se tako nešto (koliko ja znam) ne događa. Nekada, u dalekoj prošlosti, je bilo slučajeva da su neki roditelji pravili i po četiri-pet devojčica u pustoj želji da dobiju sina naslednika, ali ne znam da li ima takvih slučajeva danas. Ponavljam, znam ljude koji imaju samo jedno dete, i to devojčicu, i ni na pamet im ne pada da prave više dece kako bi dobili sina.

Privodim pisanje kraju. Da nisu samo muškarci krivi, pokazuje ovaj primer: prilikom demokratskih izbora u Srbiji, mada obično ima više žena u biračkom telu od muškaraca, žene-kandidatkinje dobijaju manje glasova. Drugim rečima, često žene-birači ne biraju žene-kandidatkinje, već svoje glasove radije daju muškarcima-kandidatima. Treba, dakle, menjati  psihu žene, a ne samo menjati - muškarce!

Da kažem i ovo iako se neki možda neće složiti sa mnom. Ja znam iz prakse da neke pripravnice priželjkuju da, na poslu, za šefove imaju muškarce. Ne vole da im žene budu šefice. Znam i da neke mlađe medicinske sestre više vole da rade sa lekarima nego sa lekarkama, i to ne samo tokom noćne smene, već i onako. Zašto je to tako traži veće elaboriranje, ali to nije samo zbog postojanja seksualne privlačnosti (da medicinska sestra  cherishes the hope to marry a doctor), već je tako i kada je doktor oženjen čovek.

Dalje, slepo insistiranje na polnoj ravnopravnosti u praktičnom životu povremeno dovodi do smešnih situacija. Ponekad se bira žena da bude potpredsednica Vlade, ili potpredsednica neke politicke stranke ne zato što je u pitanju sposobna osoba, već zato da bi se reklo kako se vodi računa koliko-toliko o rodnoj ravnopravnosti, iako ima slučajeva da su time umanjene šanse sposobnijim muškarcima da rade te poslove.

Žene treba poštovati. Ali ne smatram da je u redu kada žene žele da što više naliče na muškarce. Ne volim previše  muške osobine u ženi, ni ženske osobine u muškarcu. Ali njihovo postojanje uvažavam, jer ga je nemoguće izbeći (u muškarcu ima ženskih gena i obrnuto, u ženi ima muških). Ono šro je moguće jeste, valjda, da se nastoji izbegavanja preterivanja u tome. Neka žene budu žene, a muškarci - muškarci.   

Ne smemo zaboraviti ni činjenicu da uvek postoji razlika između teorije i prakse. Ima ljudi koji tvrde da, ma koliko izgledalo da su žene neravnopravne u odnosu sa muškarcima, one faktički vladaju u porodici. Žene su te koje u svemu brinu i - odlučuju. Od toga šta će da se kupi do toga gde će da se ide na odmor. Pada mi na pamet da Francuzi kažu: Ce que femme veut, Dieu le veut (Što žena želi, i Bog hoće). Blogokolega VS je u pravu kada kaže: „Sklon sam da tvrdim da su udate žene ravnopravnije od svojih muževa". (A moj drugar Dušan još ume, uz vino, da uzvikne i da žene vladaju svetom. Kad već pominjem ovo pijenje vina sa Dušanom, sećam se jedne čudne situacije u kojoj smo se nedavno našli: kada nam se, u kafani, pridružio jedan poznanik, pa zatražio od kelnera da mu donese  - bezalkoholno pivo Dušan se zacrveneo, pa vrisnuo: "What's the bloody point?" Svakakvog sveta ima i među muškarcima!).

Bivši blogokolega Jaril je jednom prilikom lepo rekao: „Већ неко време из јавног живота Србије је нестао обзир према другоме, ма какав тај други био. А на крају дана, када се подвуче црта, уопште није важно какав је ко, већ какви смо ми према њему". To bi se moglo reći i za naš odnos prema ženama. Sve je u tome kakvi smo mi prema drugima, u ovom slučaju prema ženama.

Budimo dobri. Budimo ljudi.

Toliko. Vivent les femmes! Neka žive žene! I neka budu ravnopravne sa muškarcima tamo gde nisu, ako još ima takvih situacija. Dabogda crk'o onaj ko misli drukčije.



Komentari (274)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 17:38 22.11.2011

Znaš šta,

mnogo ti ovo dugačko... :)
Ali je pitko.

Kao što naglasiše neke dame kod Gordanac: najvažnija je ravnopravnost na mogućnost izbora. Neću se boriti da vozim hladnjaču, ali volim da znam da mogu i to, ako hoću.

I, iskreno, volim kad se zabavljate pričama o nama - mada je lepše kada se zabavljate zajedno sa nama.
mrale54 mrale54 18:38 22.11.2011

Re: Znaš šta,

margos

iskreno, volim kad se zabavljate pričama o nama



Eto!
I, mi, muškarci isto!
Sve dok nam ne zvrcne mobilni u kafanici da "dođemo kući i da se zabavljamo sa vama"
Dobro, de, šalim se!

Ali, kako god - pitam se - da li je, vama ženama, ikada, ali, onako, stvarno i žešće ozbiljno palo na pamet - šta sve preživljava muškarac koji stvarno voli jednu ženu?
Šta je spreman da žrtvuje, uradi i...
Kako u tom uzvišenom osećanju može, uopšte, da postoji ta "neravnopravnost"?
Znate li vi, drage moje gospođe, koje turbulrncije misli i duše proživljava napaćeni muški deo populacije (namerno kažem "deo", misleći na one koji su doživeli pojam "voleti"!) i koju dozu nesigurnosti i straha (kao što autor već reče) treba pobediditi u sebi, pa biti upravo ono što bi vi želele?

A, znate li vi, zapravo, šta je to što želite?

Šta mi to treba da budemo?

Možda je baš u toj nekomukativnosti između dva pola i koren "diskriminacije" prema ženama?

Ne znam. Pitam vas.
margos margos 19:01 22.11.2011

Re: Znaš šta,

A, znate li vi, zapravo, šta je to što želite?

Čuj, neke od nas znaju, a neke ne znaju.

Ja ne znam ni u kojoj sam grupi od ove dve.

mrale54 mrale54 19:26 22.11.2011

Re: Znaš šta,

margos
A, znate li vi, zapravo, šta je to što želite?

Čuj, neke od nas znaju, a neke ne znaju.

Ja ne znam ni u kojoj sam grupi od ove dve.




Eto.

Šta reći?

Pa dobro - pišite blogove - ako vam je tako lakše...

PS A ni reči o onom (ženskom) sebičnom osećaju samozadovoljstva kad znate da vas neki muškarac voli?
Ma, znaš, kad pričaš prijateljcama kako se glupira taj-i-taj, a toplo ti oko srca...i to...a?

Ništa?
margos margos 20:14 22.11.2011

Re: Znaš šta,

Pajz 'vamo, Mrale: nikad ne pišem u ime svih već samo u svoje. I čim vidim generalizacije, zbrišem.

A ta glupiranja volim, knjigu ću da napišem jednog dana. :)
mrale54 mrale54 20:18 22.11.2011

Re: Znaš šta,

margos
Pajz 'vamo, Mrale
A ta glupiranja volim, knjigu ću da napišem jednog dana. :)



Javljaj kad - prvi kupac!

Štivo od krucijalnog značaja!

Must have!
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:35 22.11.2011

Re: Znaš šta,

Evo me, vratio sam se, pa ću odgovarati na (neke) komentare.

Margos
... mnogo ti ovo dugačko... :)
Ali je pitko.


Da, ispalo je dugačko. Tešim se da sam bio odsutan više od mesec dana (prethodni blog nosi datum od 20. oktobra), te sam sebi dao slobodu da se raspričam.
A i tema je takva da bih mogao mnogo šta da kažem, ili da se pitam zašto su stvari takve kakve jesu, ili kako nama izgledaju da jesu.
S druge strane, ja sam još u fazi kada opširno pišem. Valjda ću vremenom savladati veštinu da pišem kraće, he, he, he...

Za ovo drugo, "ali je pitko", hvala ti.

JJ Beba
... mnogo mi dugaćko i tvoje i ono što je napislala gordanac


hoochie coochie man
Sto jes jes :)


Dakle, svi mi zamerate da sam predugačak.
Pitam se kako ste vi svojevremeno (nadam se da to nije bilo tako davno) pristupali čitanju "Rata i Mira", ili "U potrazi za izgubljenim vremenom", ili "Uliksa" i sličnih dugačkih knjiga.

Nije poenta ovog pitanja da ja sebe stavljam u ravan sa velikim piscima, već u tome da i dugačke stvari treba - čitati. Ko hoće, ko može.

hoochie coochie man
... Dakle ostaje citanje po dijagonali i komentari pa kolko se uhvati.


Sa ovim se slažem. Ne mora se, naravno, čitati sve od početka do kraja i reč po reč. Svako treba da nađe svoj način da čita neki tekst.

Sećam se da sam ja svojevremeno (a to su radili i mnogi drugi) tražio priručnike "Kako brzo čitati?" . Pada mi na pamet jedan, pod samoobjašnjavajućim naslovom: READ WELL AND REMEMBER, by Owne Webster, Pan Books, London.
Preporučujem onima koji su zainteresovani.
ivankagrump ivankagrump 20:38 22.11.2011

Re: Znaš šta,

i dugačke stvari treba - čitati.


Nekad sam negde procitala da treba mnogo, a ne svasta citati
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:00 22.11.2011

Re: Znaš šta,

ivankagrump
... Nekad sam negde procitala da treba mnogo, a ne svasta citati

Sa ovim se, naravno, slažem.

Velika je veština umeti napraviti dobar izbor - šta čitati a šta ne čitati.
Ne vredi sve čitati, svakako, ali vredi ponekad čitati i rdjave tekstove.

Iako nastojim da ne gnjavim previše sa citatima (to je jače od mene) Tolstoj je govorio da je dobro što postoje i rđave knjige, jer da njih nema ne bismo znali da postoje dobre knjige. Ima tu nečeg.

Hoću reći da je nemoguće skloniti se od rđavih tekstova, bilo knjiga ili blogova, osim NEČITANJEM.

Neka su blaženi oni koji ništa ne čitaju, ali ja im ne zavidim.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:36 22.11.2011

Re: Znaš šta,

Dakle, svi mi zamerate da sam predugačak.


Pa nije da nisam, ali sam ipak na kraju procitao :)
I sta da ti kazem...slazem se s tobom, a ja bas i ne volim da pisem kad se slazem sa nekim.
Ono "potpisujem" mi se ekstra dopada :)
mariopan mariopan 18:04 22.11.2011

....

Kada već pominješ DS i politku u ovom kontekstu da je nekada žena birana za mesto podpredsednice samo zato što je žena... ja bih rekla da je obratno, da ona veću funkciju nije dobijala jer je žena. Zašto je ona podpredsednica?
Zašto nije Predsednica i Države ili Stranke ako je pametnija, sposobnija, poštenija...mada je žena? Imaš li primera da tako jeste u nekoj našoj političkoj stranki, koja ima ženu za Predsednicu i koja bi to bila stranka?

Da li je razlog za to baš ženska nesposobnost ili nešto drugo?

Posle onoga što su nam do sada pokazali muškarci na tom položaju ( na vrhu bilo čega) ...za žene tu nije bilo mesta većinom i samo zato što su žene. Za njih neka velika i uticajna funkcija nije ni uzimana u ozbiljno razmatranje, zato što o tim funkcijama većinom odlučuju muškarci?

Za bilo koju ženu, da se razumemo, jer sposobnih žena i sada ima u svim strankama, i tu su negde u zapećku dok drčni muški (nesposobni) drže kormilo, i ne ispuštaju?

Da li treba da nas uteši činjenica da većina žena zaista vlada u svojoj porodici, i porodice većinom uspešno funkcionišu dok Država koju vode muškarci puca po svim šavovima? Dok ti misliš, tu u porodici nam je i mesto, nekako nam prirodno leži? Šta bismo više?

Jesam li te ja dobro razumela??
Razumeš li ti mene?
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:53 22.11.2011

Re: ....

Mariopan
... Jesam li te ja dobro razumela??
Razumeš li ti mene?


Ma, razumemo se, čak i ako nemamo baš iste stavove.

Kada već pominješ DS

Izmenio sam naknadno, pojedinačno pominjanje mi nije bilo potrebno, neka bude uopšteno.

Ti pominješ sposobne žene.
Ja se slažem da ima sposobnih žena, ali ima i nesposobnih, kao što ima dobrih majki, ali ima i rđavih majki.

Ja ne znam za slučajeve u kojima su muškarci pokazivali netrpeljivost prema ženama samo zato što su žene! Nisam video, nisam čuo. A znam da u mnogim kancelarijama državne uprave ima dosta žena, ja to i ne primećujem jer mi je svejedno da li je u pitanju koleginica ili kolega.
Ako ima muškaraca koji ne trpe žene na poslu samo zato što su žene, onda su to malograđani, sitne duše, i ja stvarno ne znam za takve slučajeve.

Zašto nije Predsednica i Države ili Stranke ako je pametnija, sposobnija, poštenija...mada je žena? Imaš li primera da tako jeste u nekoj našoj političkoj stranki, koja ima ženu za Predsednicu i koja bi to bila stranka?


Ja sam o ovom pitanju donekle govorio, polazeći od toga da se na funkcije u upravnoj i izvršnoj vlasti dolazi putem izbora. Glasači odlučuju.

Znam da je potrebno da ima i žena na visokim funkcijama, ali ne primećujem da one bolje rade zato što su žene. Da budem konkretan: sada je na vrhu Narodne skupštine jedna dama a ja ne vidim da ona bolje radi nego što je ranije taj posao radio D. Mićunović ili Zoran Šami... (Na čelu Skupštine bila je, u vreme Djindjićeve smrti, takodje, jedna dama).
Da li žena treba da bude šef države? O tome se odlučuje na izborima. Znam da je u jednoj susednoj zemlji žena na funkciji predsednice vlade, ali to skoro da i ne primećujem, za mene je ona funkcioner, a sporedno mi je da li je žensko ili nije (premda je lepo videti lepu i doteranu ženu).

Nisam evazivan, ne želim da ova priča dobije političku dimenziju.
Pored toga, ja iskreno verujem da sposobni ljudi (uključujem i žene, naravno) kad-tad isplivaju na površinu.
Milan Novković Milan Novković 18:11 22.11.2011

I ja sam ....

...Geni za kontriranje ili nadopunjavanje mi ne nedostaju...

... fino izbalansiran: kontriram dok mi žena ne uđe u prostoriju
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 18:20 22.11.2011

OT


Zašto žena bloguje?
1. Lanac je predugačak pa je izašla iz kuhinje
2. Ima bežični u kujni.
3...nastavi sam
Okrećem temu na šalu, OFFTOPIC MODE ON


inače preporuka...

Zamerka je što ima puno nas smrtnika ovde koji bi kao ja napisali sopstveni blog na neku temu aktivno ne mareći za poremećen odnos polova na nekom blogu(usput ostavljajući preporuku tom istom blogu jer bih bio u žurbi a preporuka ne košta) već bi mi oči iskrele od želje da podelim neko svoje mišljenje sa ostalim prisutnima...STATIVA. Nemam VIp ni neki drugi "Create/make blog baTn" na nalogu.

Da li je moguće napraviti ALL BLOGGER DAY? DAn svih blogera, kada bi dobijali opciju da naoštrimo naše virtuelne olovke i ispišemo 1-2 blog priče makar taj 1 dan godišnje?
margos margos 19:00 22.11.2011

Re: OT


Da li je moguće napraviti ALL BLOGGER DAY? DAn svih blogera, kada bi dobijali opciju da naoštrimo naše virtuelne olovke i ispišemo 1-2 blog priče makar taj 1 dan godišnje?

Za ovo nemam odgovor, ali ako ti se piše, javi da gostuješ kod mene. Nemoj samo da izazoveš neki rat, ne bih da moram mnogo da moderišem diskusiju.
vishnja92 vishnja92 19:11 22.11.2011

Re: OT

pa vidi margita, prijavljujem se prva za taj rat, da ne bude posle da nisam rekla. pogle sta je dasa ulicno pojacanje ostavio kod gordanac (pre nego sto je otisao da, verovatno, malo prebije onu svoju)

pizonov blog necu ni da komentarisem
mrale54 mrale54 19:46 22.11.2011

Re: OT

vishnja92
pa vidi margita, prijavljujem se prva za taj rat, da ne bude posle da nisam rekla. pogle sta je dasa ulicno pojacanje ostavio kod gordanac (pre nego sto je otisao da, verovatno, malo prebije onu svoju)

pizonov blog necu ni da komentarisem



Au!

Sad znam zašto te Krkar zove "nadžak-baba"!
vishnja92 vishnja92 19:49 22.11.2011

Re: OT

a pa ti znas sve, to je vec ustanovljeno.

osim toga, sto je dozvoljeno Jupiteru...

edit - prijavila sam te moderaciji, ne secam se da ti je dozvoljeno vredjanje mene, niti da smo ikad imali bilo kakvu razmenu. ocekujem od pizona da reaguje.
margos margos 19:58 22.11.2011

Re: OT

pa vidi margita, prijavljujem se prva za taj rat, da ne bude posle da nisam rekla. pogle sta je dasa ulicno pojacanje ostavio kod gordanac (pre nego sto je otisao da, verovatno, malo prebije onu svoju)

Tebi je rat dopušten, što se mene tiče...

Ček da vidim šta se kod Gordanac dešava - nisam bila poslednja 2-3 sata... pa pišem dodatak.

edit: Bez edita.
Poziv ostaje otvoren uz dozvolu da Višnja ratuje. :)
nikola_kovac nikola_kovac 20:08 22.11.2011

Re: OT

Sad znam zašto te Krkar zove "nadžak-baba"!

Ја Вишњу волим јер је "наџак-баба". Да није, била би досадна. Овако, таман кад човек помисли да се "усталила", прсне нова енергија да се нешто ново мења. И када читам њене коментаре често се питам... шта сад опет 'оће, опет нешто другачије... докле? и онда из коментара негде одзвања - до смрти. И волем тај њен питоми милитаризам који каже: волем ја тебе таквог, али не дам на нормално!

Мој интерес у Вишњи? Њени коментари (они озбиљни) провоцирају да не будем исти као пре њих. Па нек' ме због тога нервира на кило.
JJ Beba JJ Beba 20:09 22.11.2011

Re: OT

Au!

Sad znam zašto te Krkar zove "nadžak-baba"!

jbte mračko neko bi pomislio da si sveopšti ekspert za sve
Milan Novković Milan Novković 20:14 22.11.2011

Re: OT

питоми милитаризам


mrale54 mrale54 20:26 22.11.2011

Re: OT

vishnja92
a pa ti znas sve, to je vec ustanovljeno.

osim toga, sto je dozvoljeno Jupiteru...

edit - prijavila sam te moderaciji, ne secam se da ti je dozvoljeno vredjanje mene, niti da smo ikad imali bilo kakvu razmenu. ocekujem od pizona da reaguje.



OK.
Moja greška.
Stvarno se izvinjavam, jer mi nije bila namera da uvredim nikog, ali, očigledno ne poznajući dovoljno prepisku između Krkara i tebe, sam se zaleteo i napravio gaf želeći da se našalim!
Ponavljm - moja greška!
Još jednom se izvinjavam.
Ako treba - brišite i banujte - sva prava.

EDIT Da dodam - pokušaj da se našalim je bio zbog "(pre nego što je otišao da, verovatno, malo prebije onu svoju)"!
Sad, meni to zazvučalo šaljivo - ali, da li će čovek to shvatiti kao uvredu - nije moja stvar.
mrale54 mrale54 20:35 22.11.2011

Re: OT

JJ Beba
Au!

Sad znam zašto te Krkar zove "nadžak-baba"!

jbte mračko neko bi pomislio da si sveopšti ekspert za sve



Vidi, već sam se ženi izvinuo!
A, ako citiram nekog, jel to moje "ekspertsko" mišljenje ili nešto drugo?
Ili smeta što citiram, baš Krkara?
Dobro, nov sam ovde a prvih 100 godina je teško, a posle...
JJ Beba JJ Beba 21:02 22.11.2011

Re: OT

Dobro, nov sam ovde

pa što s onda u široke pantalone oblačiš?
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:10 22.11.2011

Re: OT

Mrale54
Au!
Sad znam zašto te Krkar zove "nadžak-baba"!


Ovo je neuljudno, ali sada je kasno da brišem, jer vidim da su se drugi već pozivali na to.

Budimo civilizovani, ne vređajmo jedni druge.
Blogokolega Krkar, na koga se ti pozivaš, često vređa, ne znam da li namerno ili nenamerno, ali ja njegove blogove obično izbegavam. (Siguran sam da i on izbegava moje blogove). Shvatam da je on takva vrsta čoveka i blogera, pa nisam ljut na njega, jednostavno nije "my cup of tea". On je pravio kontrablog, sa bezobraznim naslovom, na jedan moj blog, i tamo je bilo svakakvog pljuvanja da pas ne bi mogao ni sa maslacom pojesti. Ja ga zato izbegavam. A bilo bi loše da nema takvih blogera.


vladimir petrovic vladimir petrovic 21:17 22.11.2011

Re: OT

nikola_kovac
... Ја Вишњу волим јер је "наџак-баба". Да није, била би досадна

Ni ovo nije baš u redu.

Višnja jeste samosvojna, neki put ume da uvredi svojim upadicama i komentarima uopšte, ali je to verovatno stvar njenog temperamenta.
Mislim da ima mnogo više dobrog nego rđavog u onome što ona komentariše.

Vidim, Nikola, da i ti na to pritom ukazuješ, ali moja reakcija je bila da ne treba pominjati ovaj skaredni Krkarov naziv.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:21 22.11.2011

Re: OT

Mrale54
... OK.
Moja greška.
Stvarno se izvinjavam, jer mi nije bila namera da uvredim nikog, ali, očigledno ne poznajući dovoljno prepisku između Krkara i tebe, sam se zaleteo i napravio gaf želeći da se našalim!
Ponavljm - moja greška!
Još jednom se izvinjavam.


Meni je ovo u redu. Izvinjenje je prihvatljivo - a ne znam da li je to dovoljno Višnji, ali meni jeste.

vladimir petrovic vladimir petrovic 21:31 22.11.2011

Re: OT

Milane, odlična fotka!
Izgleda da su Kinezi stvarno bili u pravu kada su rekli da dobra slika može da kaže više nego tisuća reči.

A ja mislio da ti primećuješ samo slike ovog tipa:



Ovu sliku sam našao u tekstu pod naslovom:
Does Ballet Help Basketball Players?

Odgovor je potvrdan, naravno.
vishnja92 vishnja92 21:39 22.11.2011

Re: OT

da li je to dovoljno Višnji, ali meni jeste.

ok ok, sve u redu. hvala pizone :)

qq
mrale54 mrale54 21:40 22.11.2011

Re: OT

JJ Beba
Dobro, nov sam ovde

pa što s onda u široke pantalone oblačiš?



Pa da ne bi nažulj'o ono što se kod vas žena "ne vidi"!
Šta ću, jadan?
mrale54 mrale54 22:28 22.11.2011

Re: OT

vladimir petrovic


Meni je ovo u redu. Izvinjenje je prihvatljivo - a ne znam da li je to dovoljno Višnji, ali meni jeste.



Drago mi je da je moje izvinjenje prihvaćeno, posebno što sam tek posle postovanja TOG komentara video njen kom. na postu kod Gordanca gde piše "i dalje smatram da je ženama mesto pored (boldovano) a ne ispred muškarca", što u tančine opisuje moju (RIP) gosp. Nadu, ali sam vać dobio od nje PP i odmah bio i blokiran da odgovorim.
Hvala i izvinite za ovaj, sasvim nepotreban, ekces!
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 00:56 23.11.2011

Re: OT@visnja92



(pre nego sto je otisao da, verovatno, malo prebije onu svoju)


Sad bih trebao da se nađem uvređenim jer si mi rekla da sam nasilnik koji bije žene po kućama, jok more. Šalim se kao što rekoh, prihvatam šalu na svoj račun.

Ima jedna adekvatna definicija koju vas molim da pročitate... VUKAJLIJA

Nema potrebe za prijavama moderaciji

-Blog razumem kao mesto da se opustim i zabavim u ćaskanju sa nepoznatim ljudima dok me cvrčanje i mirisi iz kuhinje ne odvuku na tamnu stranu stana, jer je crkla sijalica a neće da je zameni...neka kuva u mraku


sevarlica sevarlica 14:18 24.11.2011

Re: OT

JJ Beba
Dobro, nov sam ovde

pa što s onda u široke pantalone oblačiš?


Ima još novih, jel to znači da smo neravnopravni ???
JJ Beba JJ Beba 18:22 22.11.2011

Budimo ljudi...

.. i ako smo Srbi :)))

mnogo mi dugaćko i tvoje i ono što je napislala gordanac, priznajem čitala sam u nedostatku vremena na preskok. nadoknadiću večers


Zar ovi zemljani još uvek, na početku njihovog XXI veka, raspravljaju o jednakosti polova, odnosno ugroženosti žena? Neverovatno!".


oh ima puno razloga, ali ja nemam vremena da o tome pišem



danas u XXI veku svet mislimo istim pojmovima koji su preko pitagorejaca uspostavljeni još u antičko doba, pa preko Herodota i Galena do srednjovekovnre medeicine i medicinske slike sveta do osnova savremen nauke a to je da je svet podeljen na muški i ženski i da su žene defektna ljudska bića.
Norma savršenog ljudskog bića po srednjovekovnim medicinskim teorijama jeste muškarac, dok je žena kapirana kao nerazvijeni bolje reći defektni muškarac, znači ne nešto što postoji po sebi i što Bog stvara po svom obličju, nego nešto što je trebalo da bude muškarac ali se nije dovoljno razvilo.
Mi živimo u svetu kojeg nazivamo moderni svet i koji je počeo da se konstituiše u 17. veku, i još uvek mislimo na način koji je, čije su pretpostavke postavljene u 17. veku. Evo i mi igramo tenis. bilijar :)) to je svet koji nam je blizak bez obzira što je nastao pre tri veka


potrebno praviti razliku između žene i ženskog

hoochie coochie man hoochie coochie man 18:45 22.11.2011

Re: Budimo ljudi...

mnogo mi dugaćko i tvoje i ono što je napislala gordanac


Sto jes jes :)

Dakle ostaje citanje po dijagonali i komentari pa kolko se uhvati.
mrale54 mrale54 18:50 22.11.2011

Re: Budimo ljudi...

JJ Beba

danas u XXI veku svet mislimo istim pojmovima koji su preko pitagorejaca uspostavljeni još u antičko doba, pa preko Herodota i Galena do srednjovekovnre medeicine i medicinske slike sveta do osnova savremen nauke a to je da je svet podeljen na muški i ženski i da su žene defektna ljudska bića.
Norma savršenog ljudskog bića po srednjovekovnim medicinskim teorijama jeste muškarac, dok je žena kapirana kao nerazvijeni bolje reći defektni muškarac, znači ne nešto što postoji po sebi i što Bog stvara po svom obličju, nego nešto što je trebalo da bude muškarac ali se nije dovoljno razvilo.





..."sestro, brate, ćale si keve mi..."

Pa, sve-sve, ali da mi TI potegneš argumente iz 17 veka - to "nisam očekiv'o!"

Alo, umeš ti bolje!

17 vek? Troluješ! Žuti karton!
JJ Beba JJ Beba 20:45 22.11.2011

Re: Budimo ljudi...


Pa, sve-sve, ali da mi TI potegneš argumente iz 17 veka - to "nisam očekiv'o!"


štadatikaem mračko, bolje da si učio nego tes'o (ne kres'o)


ono što je važno za tu sliku sveta za koju bi čuo da si se školovao je sledeća:

antička medicina, kasnije srednjevekovna, koja se razvijala pod uticajem čuvenog Galena prenela je antičku podelu sveta na muški i ženski u tzv naučnu sliku sveta. taj princip podele na muški i ženski uspostavili su pitagorejci koja je u stavri skroz simbolička (obuhvata čitav niz svojstava koja se mogu pripisati kako muškarcima tako i ženama, što će reći da polna razlika ne učestvuje u određenjima onoga što nazivamo muškim, odnosno u određenju onoga što nazivamo ženskim) .
Dakle u ovoj naučnoj slici sveta pretsotvka je sledeća - Bog stvara ljudsko biće kao biće koje nema pol, stvara ga po vlastitoj slici, drugim rečima stvara ga kao savršeno. To što postoje dva pola ne znači da Bog stvara dva pola, nego znači da postoji jedan deo iz ovog skupa ljudskih bića koji se nije razvio do savršenstva približavanja Bogu. Medicinska pretpostavka Herodota u antici, i kasnije galenovska u srednjem veku, kaže: žene pripadaju skupu ljudskih bića, ali one nisu norma tog skupa, jer su one ljudska bića koja se nisu dovoljno razvila, to su defektna ljudska bića. Norma savršenog ljudskog bića po ovim teorijama je muškarac, dok je žena defektni muškarac, dakle nešto što ne postoji po sebi i što Bog stvara. To je nešto što je trebalo da bude muškarac ali se nije dovoljno razvilo. Galen je za to koristio analizu polnih organa žena i muškaraca. on kaže -kod muškarca su polni organi vidljivi, dakle postoje. Kod žene su polni organi nevidljivi, što ga dovodi do pretpostavke da mora biti da je i žena trebalo da ima penis i da to što ga nema znači da se nešto defektno dogodilo u njenom razvoju. I tako dalje on smtara da žena najverovatnije ima penis ali je on unutra i da se ne vidi. Ono što mi danas znamo kao matericu, kao jajovode, kao grlić materice, to su po galenovoj pretpostavci zapravo bile slike nerazvijenog penisa. Galen je smatrao da muški organi postoje u unutrašnjosti ženskog tela, i ukoliko bi žena stajala ili sedela raširenih nogu da bi joj se moglo dogoditi da ti muški organi odjednom ispadnu iz njenog tela. Žena je, prema tome, u nedostatku, ona je defektna. Ženski jajnici su ženski testisi i tek je s kraja 18. veka medicina otkrila postojanje ženskog polnog organa. Ono što se ne vidi to ne postoji! Tek je u 19. veku medicina počela da opisuje ženske polne organe i da nagoveštava postojanje nečeg što bi se moglo nazvari specifično ženskim užitkom, dok je tek sredinom 19. veka otkriveno da postoji orgazam. dakle tek tada, sredinom sredinom 19. veka dakle imenovano je to da žena ima vlastiti telesni užitak.

i sad se mi čudimo što se u 21 veku priča o (ne)jednakosti polova

mračko propitujem u petak
nikola_kovac nikola_kovac 20:55 22.11.2011

Re: Budimo ljudi...

što ga dovodi do pretpostavke da mora biti da je i žena trebalo da ima penis

Ово тако подсећа на Фројда.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:25 22.11.2011

Re: Budimo ljudi...

JJ Beba
... potrebno praviti razliku između žene i ženskog

Hm.
Zašto nisi malo elaborirala?
Jer od toga (razlike između žene i ženskog) bi se mogao napraviti zanimljiv tekst, odnosno imati dobar razgovor.

JJ Beba JJ Beba 21:28 22.11.2011

Re: Budimo ljudi...

Zašto nisi malo elaborirala?

ee hoću možda kasnije, gledam tenis i pišem nešto

mrale54 mrale54 21:30 22.11.2011

Re: Budimo ljudi...

JJ Beba

štadatikaem mračko, bolje da si učio nego tes'o (ne kres'o)

ono što je važno za tu sliku sveta za koju bi čuo da si se školovao je sledeće

i sad se mi čudimo što se u 20 veku priča o jednakosti polova

mračko propitujem u petak


'Bem li ga?
Imaš pravo.
Eto baš danas bejah na Akropolisu i u muzeju (neki naši došli, pa im ja pokaziv'o put) i tu videše oni Fidijasa (da ne pišem sad Φηδειας, pa da ispadne da se hvalim da sam nešto i učio!) i još štošta...
Sad, zašto pišem ovo?

Vidi, strašno mi se dopada ta lakoća brisanja postojanja nekih Leonarda, Mikelanđela, Rodena, El Greka, Ririja (ah, da, on je taj koji je prvi slikao žene u "podređenom" položaju - balerine i igračice) Bodlera, Jesenjina, ... ajde pomozi malo! - i svih Tagore-a koji su VELIČALI ŽENU i stavljali je na pijedestal BOGINJE!!

Zašto sam pomanuo Fidijasa?

Pa, i pre njega, i to vekovima, je postojao taj pijedestal!
Sad, ja ne mogu da budem kriv što je umesto tog viđenja žene, kroz vekove, danas porno-imidž na prvom mestu!
I, stašno mi je žao što je to tako - govorim iz svog životnog iskustva sa ženama - ali - preteraste, bre!

Mogao bih ja još mnogo o ovoj zameni teza, ali moram da se pripremim za propitivanje u petak (ako mi gazda da slobodan dan) pa neću više.

PS Jest', postoji Tadž Mahal, al' mi se čini da bi svaka od vas želela po jedan...

Lako ga je napraviti, treba ga zaslužiti...
JJ Beba JJ Beba 22:04 22.11.2011

Re: Budimo ljudi...

Lako ga je napraviti, treba ga zaslužiti...

zaslužiti!!!!!!!


bljaaaak
mrale54 mrale54 22:31 22.11.2011

Re: Budimo ljudi...

JJ Beba
Lako ga je napraviti, treba ga zaslužiti...

zaslužiti!!!!!!!


bljaaaak



Joooo...

Kako sad lažeš!

Ma...boli glava od ...
JJ Beba JJ Beba 23:00 22.11.2011

Re: Budimo ljudi...

JJ Beba
Zašto nisi malo elaborirala?

ee hoću možda kasnije, gledam tenis i pišem nešto


u svim femnističkim teorijama žensko i muško su više manje simbolička određenja, dakle nije nešto što je vezano za pol i znači da se čitav taj niz pojmova mogu pripisati i muškarcu i ženi, što će reći da polna razlika ne učestvuje u određenju onoga što nazivamo muškim ili ženskim. još u ranoj istoriji mišljenja, kod pitagorjekse škole, ćemo naići na binarnu podelu sveta (univerzuma). oni su smatrali da sve može da se podeli na levo i desno te da se sa svake strane može smestiti čitav niz drugih svojstava. Sa jedne, leve, strane je noć, mesec, telo, priroda, čulno, san, ludilo. s druge, desne, je sunce, razum tj um, imamo natprirodno odnosno božansko. smatrali su da je desna strana svetla, umna, božanska, razumna, dnevna ili sunčana, da je to muška strana, dok je ona druga, telesna, ona strana ludila, prirode, noći i meseca ženska strana. to je jedna simbolička podela koja se uspostavlja u samom začetku zapadnog mišljenja. kada se na zapadu poćelo da misli u antičkoj grčkoj počelo se misliti več sa tom podelom, več nam je ta podela sedela na grbaći. normalno da je ova podela podrazumevala i vrednosnu podelu, tako da mesec i sunce, noć i dan, telo i um, ludilo i razum, žensko i muško nisu bili podjednako vrednovani, nisu imali istu vrednost. sve što se nalazilo s leve, ženske, strane, bilo je vrednovano kao nešto što je niže u odnosu na ono što se nalazilo s desne, muške, strane.
Ova binarna podela uvedena je u zapadni pogled na svet i od 17 veka mi živimo unatar istog. Obrazac je - muškarac je čisti um, a samo čist um može da dođe do istine (tj znanja)a samo onaj ko je u posedu istine, odnosno znanja, taj je u posedu moći. mesto umnosti, istine, znanja i moći smešta se na mesto muškarca, čistog uma, koji je u stanju da se približi Bogu i da sam postane Bog. još od 17. veka pa do danas muškarac sebe vidi u liku Boga.
A druga strana? strana tela?. Na mestu čulnosti, na mestu tela je naravno žena. žena je isključivo na mestu tela, što če reći nema uma, nema znjanja, nema moći, ona je najniže od svih formi koje Bog stvara.

Može se dalje baciti pogled na dekarta, šta on u "raspravi o metodi" ima da kaže kako se dolazi do istine i kako to čine muškarci a kako žene ili o hegelu koji smtara žena nije animalna, kako se smatralo pre njega, već da je vegetativna, tj da se može povući paralela između žene i biljke, a ne između žene i životinje i kako po njemu žena ostaje na ognjištu dok je muška sfera javnog, običajnog, pravnog. umna žena to je apsolutni defekt, to je žena koja je odustala od svoje prirode.

O svemu bi se tome dalo pričati, ali čemu?


moram didem i nemam kad

ako uspem kasnije, možda
JJ Beba JJ Beba 23:14 22.11.2011

Re: Budimo ljudi...


Joooo...

Kako sad lažeš!

Ma...boli glava od ..

nisi skpairao
njie bljak da ti partner napravi kuću.
bljak je što po tebi da bi je napravio žena mora da je zalsuži.

i opet bljakkkkk

nije dovoljno što jeste ona
mrale54 mrale54 23:35 22.11.2011

Re: Budimo ljudi...

JJ Beba

O svemu bi se tome dalo pričati, ali čemu?


Dobro.
Sad shvatam.
Sestro, nije tebi lako!
Mis'im, razumem!
Antika,17 vek, Dekart, pitagorejci...
Treba to nositi na plećima!
Mis'im, hebeš 21 vek,neke Merkelove, Klintonove, one što je sad Štros-kan, pa neke Del Ponte, pa Tačerove, pa Indire, pa Sirimavo Bandaranaike (ajde sad - ovo ni ti ne možeš tačno da napišeš!) pa...e, pa jebi ga - sve ja da radim?
Mislim, kad se vratiš iz tih , starih vekova, javi se da vidimo kako si i popričamo malkice.
Tu smo mi i volimo te!
JJ Beba JJ Beba 23:43 22.11.2011

Re: Budimo ljudi...

mrale54
JJ Beba

O svemu bi se tome dalo pričati, ali čemu?


Dobro.
Sad shvatam.
Sestro, nije tebi lako!
Mis'im, razumem!
Antika,17 vek, Dekart, pitagorejci...
Treba to nositi na plećima!
Mis'im, hebeš 21 vek,neke Merkelove, Klintonove, one što je sad Štros-kan, pa neke Del Ponte, pa Tačerove, pa Indire, pa Sirimavo Bandaranaike (ajde sad - ovo ni ti ne možeš tačno da napišeš!) pa...e, pa jebi ga - sve ja da radim?
Mislim, kad se vratiš iz tih , starih vekova, javi se da vidimo kako si i popričamo malkice.
Tu smo mi i volimo te!


znam, teško je bez mozga

tebi je dovoljno da se krećeš i da budeš kreten
mrale54 mrale54 23:50 22.11.2011

Re: Budimo ljudi...

JJ Beba

nisi skpairao
njie bljak da ti partner napravi kuću.
bljak je što po tebi da bi je napravio žena mora da je zalsuži.

i opet bljakkkkk

nije dovoljno što jeste ona


"...što jeste ONA"!!!

...da je zasluži...

I, sad Anštajn - ono o beskraju svemira i ljudske gluposti...

...što jeste ONA!

Bože! Kako prizemno ću sad da zvučim - pa ONA je Tadž Mahal!!!

Ipak sam ja u pravu - pa nek priča ko šta hoće -

Voleti - jedina sveta tajna...

Znam - jeres...





JJ Beba JJ Beba 23:54 22.11.2011

Re: Budimo ljudi...


"...što jeste ONA"!!!

...da je zasluži...

I, sad Anštajn - ono o beskraju svemira i ljudske gluposti...

...što jeste ONA!

Bože! Kako prizemno ću sad da zvučim - pa ONA je Tadž Mahal!!!

Ipak sam ja u pravu - pa nek priča ko šta hoće -

Voleti - jedina sveta tajna...

Znam - jeres...






alo ženi poklanjaš sve zato što ja ona ta, ništa ne mora da zalužuž, kako ti kažeš

mnogo si glup
u stvari ti si etalon za glupost, metar za glupost


mrale54 mrale54 23:56 22.11.2011

Re: Budimo ljudi...

JJ Beba

znam, teško je bez mozga

tebi je dovoljno da se krećeš i da budeš kreten



Vidiš kako se odma kapiramo!
Samo, da te ispravim - LAKO je bez mozga!
PS ...i nemoj da pišeš "znam, teško je...", pomisliće ljudi da ga nemaš!
JJ Beba JJ Beba 00:02 23.11.2011

Re: Budimo ljudi...

mrale54
JJ Beba

znam, teško je bez mozga

tebi je dovoljno da se krećeš i da budeš kreten



Vidiš kako se odma kapiramo!
Samo, da te ispravim - LAKO je bez mozga!
PS ...i nemoj da pišeš "znam, teško je...", pomisliće ljudi da ga nemaš!

glup ne zna da je glup jer je glup
mrale54 mrale54 00:08 23.11.2011

Re: Budimo ljudi...

JJ Beba

alo ženi poklanjaš sve zato što ja ona ta, ništa ne mora da zalužuž, kako ti kažeš

mnogo si glup
u stvari ti si etalon za glupost, metar za glupost





Lepo ja rekoh - nije tebi lako.
Toliko zla i negative prema muškom rodu još nisam sreo!
Sad, mogu da nagađam - ili su te neki žešće zajebali - ili ti nikad nisi nikog volela, jer nemaš pojma kako se to radi, a treće ne postoji.

Da sam glup - ništa novo!
Al', samo da dodam (vama pametnima) - etalon i metar - nisu isto!

mrale54 mrale54 00:13 23.11.2011

Re: Budimo ljudi...

JJ Beba

glup ne zna da je glup jer je glup



Pa, što mi otvori oči i reče da sam glup?
Ko je sad, u stvar, glup?

Ma, bez obzira, ti moj drug , i ja volim zezanje sa tobom!
OK?
JJ Beba JJ Beba 00:20 23.11.2011

Re: Budimo ljudi...

mrale54
JJ Beba

alo ženi poklanjaš sve zato što ja ona ta, ništa ne mora da zalužuž, kako ti kažeš

mnogo si glup
u stvari ti si etalon za glupost, metar za glupost





Lepo ja rekoh - nije tebi lako.
Toliko zla i negative prema muškom rodu još nisam sreo!
Sad, mogu da nagađam - ili su te neki žešće zajebali - ili ti nikad nisi nikog volela, jer nemaš pojma kako se to radi, a treće ne postoji.

Da sam glup - ništa novo!
Al', samo da dodam (vama pametnima) - etalon i metar - nisu isto!




psiholog amater?
hahhahahhahar


u tvom mačo sterotipu još fali da sam ružna, debela, frustrirana, nedojebana i verovatno frigidna te da nije ni čudo što sam vako nadrkana jer me zbog svega iznetog nijedno muško neće.
treće nema
Ribozom Ribozom 00:21 23.11.2011

Re: Budimo ljudi...

Ti Mrale upao u temu ki Borat na sastanku sa feministkinjama.
JJ Beba JJ Beba 00:24 23.11.2011

Re: Budimo ljudi...

Ribozom
Ti Mrale upao u temu ki Borat na sastanku sa feministkinjama.

mrale54 mrale54 00:45 23.11.2011

Re: Budimo ljudi...

JJ Beba

u tvom mačo sterotipu još fali da sam ružna, debela, frustrirana, nedojebana i verovatno frigidna te da nije ni čudo što sam vako nadrkana jer me zbog svega iznetog nijedno muško neće.
treće nema


Idi bre!
Ali stvarno si u pravu - bez zezanja!
Glup sam!
Pazi - izveo decu na put (znači poženio i poudavo), udao i bivšu ženu (srećno)
i sad - bez ikakvih obaveza!
Sutra, kad odem kod Manolisa , u Pirej, zabole mene da li si ti ružna, debela nedojebana, frig...ma, rekoh - zabole me, bre!
Voleo sam, bio voljen i?
Glup sam i tako i treba!
Pozdravlja te tvoj drug.

EDIT Nego, pade mi jutros na pamet (upss -na šta?).
Au, bre, koliko ti teksta tamo, gore, napisa!
Pa to može i mnogo kraće da se kaže.
Npr. - mene niko ne voli - i, tačka.
JJ Beba JJ Beba 12:30 23.11.2011

Re: Budimo ljudi...


EDIT Nego, pade mi jutros na pamet (upss -na šta?).
Au, bre, koliko ti teksta tamo, gore, napisa!
Pa to može i mnogo kraće da se kaže.
Npr. - mene niko ne voli - i, tačka.


ne znam što se mučiš sa tim mišljenjem kad ti slabo ide.
opušteno



koji si ti moron...čoveče

jel vežbaš ili prirodan tačlenat?
i nemoj da odgovaraš zađaba. samo troluješ,smaraš, ništa smisleno da kažeš
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:08 23.11.2011

Re: Budimo ljudi...

JJ Beba
... u tvom mačo sterotipu još fali da sam ružna, debela, frustrirana, nedojebana i verovatno frigidna


Hm. Nešto se pitam kako li se samo prevodi na engleski ova reč:

nedojebana

JJ Beba JJ Beba 13:11 23.11.2011

Re: Budimo ljudi...

vladimir petrovic
JJ Beba
... u tvom mačo sterotipu još fali da sam ružna, debela, frustrirana, nedojebana i verovatno frigidna


Hm. Nešto se pitam kako li se samo prevodi na engleski ova reč:

nedojebana


pitaj mračka, on je stručnjak za žensku ćud

a i sve zna, trpa se i u sve se meša


alexlambros alexlambros 14:07 23.11.2011

Re: Budimo ljudi...

pitaj mračka, on je stručnjak za žensku ćud


zna unfuck(ed)able
mrale54 mrale54 16:06 23.11.2011

Re: Budimo ljudi...

JJ Beba

koji si ti moron...čoveče

jel vežbaš ili prirodan tačlenat?



Genetski, bejbi, genetski!

A, zamisli da me nema, pa trebalo bi me izmisliti!
Kako drugačije da TVOJA pamet i elokvencija da dođe do iražaja?
Ja sam, bre, tvoj "Mr. Hide"!
JJ Beba JJ Beba 17:11 23.11.2011

Re: Budimo ljudi...


A, zamisli da me nema, pa trebalo bi me izmisliti!

fakat, da nam daš malo tvoj mozak da odmorimo

a sam, bre, tvoj "Mr. Hide"!

qq
moderator05 moderator05 17:43 23.11.2011

Objašnjenje

JJBeba vs. mrale54

Komentare razmenjene izneđu ovo dvoje komentatora ćemo sasvim namerno ostaviti - mišljenja smo da se odlično uklapaju u temu bloga. Zato ostavljamo autoru da sam moderiše i odredi granicu posle koje je brisanje pojedinih komentara neminovno... ili nije?

Hvala na razumevanju,
moderacija
mrale54 mrale54 17:44 23.11.2011

Re: Budimo ljudi...

Eto vidiš!
Neka korist i od mene.
A, što quqaš?
Pa, tako lepo izvučem, na ovaj blog tvoj dark side, i - niko te ne banuje!
Ti me psuješ, ja se ne ljutim, i - sve je OK!
Pa, šta ćeš lepše?
'El tako?
mrale54 mrale54 17:48 23.11.2011

Re: Objašnjenje

moderator05
JJBeba vs. mrale54

Komentare razmenjene izneđu ovo dvoje komentatora ćemo sasvim namerno ostaviti - mišljenja smo da se odlično uklapaju u temu bloga. Zato ostavljamo autoru da sam moderiše i odredi granicu posle koje je brisanje pojedinih komentara neminovno... ili nije?

Hvala na razumevanju,
moderacija


Ovo sam video tek kad sam objavio odgovor JJBebi.
Hvala na razumevanju i vrcavosti!
Nadam se da će se i autor složiti sa vama.
JJ Beba JJ Beba 17:50 23.11.2011

Re: Objašnjenje

Komentare razmenjene izneđu ovo dvoje komentatora ćemo sasvim namerno ostaviti - mišljenja smo da se odlično uklapaju u temu bloga.


sve vreme imam to na umu
mračko je slika teme bloga
JJ Beba JJ Beba 17:56 23.11.2011

Re: Budimo ljudi...

Pa, tako lepo izvučem, na ovaj blog tvoj dark side, i - niko te ne banuje!

zašto? ja sam kroz istoriju svaremne misli pokušala da dam prikaz ženskog i muškog principa što je kod tebe izazvalao salve uvredljivih komentara na moj račun, ad hominem, tipa nije lako tebi, sad mi je jasno zašto te niko ne voli ...
nisi nijednog trenutka osvrnuo na ono šta sam napisala
naravno meni jasno da ti nisi ni u stanju da se kritički ostvrneš na bilo šta, čak i na sebe samog, zašta je potrebno imati talnta, znanja i duha.

ja sam se lično od tvog bezobrazluka i tvoje izanđale "duhovitosti" samo branila.

i ne samo da si na blogu i ovoj temi pokazao bezobraluk i prostotu prema meni, već i prema višnji
mrale54 mrale54 17:58 23.11.2011

Re: Objašnjenje

JJ Beba
mračko je slika teme bloga



A, tema bloga je...?
Mis'im da vidim na šta ličim.
JJ Beba JJ Beba 18:18 23.11.2011

Re: Objašnjenje

mrale54
JJ Beba
mračko je slika teme bloga



A, tema bloga je...?
Mis'im da vidim na šta ličim.

lepo sam ovde napisala čemu?
čemu pisati o muškom i ženskom principu, o dekratu i hegelu, o edipu i hamletu kad imamo likove kao što si ti koga takvi tekstovi inspirišu ne da nešto nauči nego naprotiv kao povod da iz sebe istere sva nataložena sranja i neznanja koja godinama stičeš i uspešno čuvaš i baštiniš

i vidiš sposobna sam da se usprotovim tvojim banalnim bezibrazlucima i prostoti istim jezikom, jer drugim numeš.
i mojim venama teče asfalt i to onaj najtvrđi, savamalski, štajgaški
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:33 23.11.2011

Re: Objašnjenje

Moderator05
... Komentare razmenjene izneđu ovo dvoje komentatora ćemo sasvim namerno ostaviti - mišljenja smo da se odlično uklapaju u temu bloga.


Ova kanonada između JJ Bebe i Mraleta pokazuje, pored ostalog, da nije daleko od istine naslov knjige "Muškarci su sa Marsa a žene sa Venere"



A evo jos jednog mesta gde su primetne razlike:

mrale54 mrale54 18:39 23.11.2011

Re: Budimo ljudi...

JJ Beba
Pa, tako lepo izvučem, na ovaj blog tvoj dark side, i - niko te ne banuje!

zašto? ja sam kroz istoriju svaremne misli pokušala da dam prikaz ženskog i muškog principa što je kod tebe izazvalao salve uvredljivih komentara na mnoj račun tipa nije lako tebi, sad mi je jasno zašto te niko ne voli ...
naravno meni jasno da ti nisi ni u stanju da se kritički ostvrneš na bilo šta, čak i na sebe samog, zašta je potrebno imati talnta, znanja i duha.

ja sam se lično od tvog bezobrazluka i tvoje izanđale "duhovitosti" samo branila.

i ne samo da si na blogu i ovoj temi pokazao bezobraluk i prostotu prema meni, već i prema višnji


Uuuups!
Ovo je stiglo do sam pisao kom., pa tek sad vidim!

Mislim (možda mi i krene, jel?) da ovo zaslužuje malo više pažnje.

Ajmo - "ja sam se lično od tvog bezobrazluka (?) i izanđale duhovitosti samo branila".
OK
A, kad ja pokušavam da odbranim DEO muškog roda (pa makar bili i ŽALOSNA manjina!) od "mačo" stereotipa, onda na tvojoj barikadi piše - "kreten", "glup", "moron"...
Setih se i bloga gde si napisala "Moma svira kožnu frulu"!
Da te pitam?
Jesu li to tvoji argumenti?
Toliko o bezobrazluku - mom.
U prevodu - Ti imaš pravo da braniš tvoj stav, a, kad ja to radim...

Da dodam - izuzetno je deplasirano da pominješ Višnju, i moj gaf, jer sam se već izvinuo za to i objasnio da je MOJA greška - a, ako se i ti osećaš uvređeno - evo - izvinjavam se i tebi.

Bottom line - ako ti ne odgovara moj način doživljavanja ovog bloga - evo rešenja - IGNORE ME !

PS A taman nas moderacija pohvalila...Eh...
mrale54 mrale54 19:23 23.11.2011

Re: Objašnjenje

JJ Beba
mrale54
JJ Beba
mračko je slika teme bloga



A, tema bloga je...?
Mis'im da vidim na šta ličim.

lepo sam ovde napisala čemu?
čemu pisati o muškom i ženskom principu, o dekratu i hegelu, o edipu i hamletu kad imamo likove kao što si ti koga takvi tekstovi inspirišu ne da nešto nauči nego naprotiv kao povod da iz sebe istere sva nataložena sranja i neznanja koja godinama stičeš i uspešno čuvaš i baštiniš

i vidiš sposobna sam da se usprotovim tvojim banalnim bezibrazlucima i prostoti istim jezikom, jer drugim numeš.
i mojim venama teče asfalt i to onaj najtvrđi, savamalski, štajgaški



Htedoh da sačekam da vidim odgovor na kom. koji sam postavio u 18.39, ali mi iskrsoše neke obaveze pa ću da begam, a shodno tome da dam odgovor i ovde.

Jebi ga - ja se - moron i kreten, već 40 god, zakuc'o u Hesse-a, pa zato i nemam pojma o Hegelu, Dekartu, Edipu...ma, ustvari, ni o čemu!
Stvarno sam pun sranja i neznanja!

A, ta muda-valcere o asvaltu u venama - idi, devojčice, prodaj to nekim mlađim naraštajima - zajebi mene sa tim fazonima! OK?
Pazi, molim te - uči me sine kako se prava deca!

Sad, asfalt u venama i domaće vaspitanje danas ne idu zajedno - kako mi se čini?




JJ Beba JJ Beba 20:22 23.11.2011

Re: Objašnjenje

A, ta muda-valcere o asvaltu u venama - idi, devojčice, prodaj to nekim mlađim naraštajima - zajebi mene sa tim fazonima! OK?
Pazi, molim te - uči me sine kako se prava deca!

pa to sam ja tebi rekla
al nisi skapirao
JJ Beba JJ Beba 20:27 23.11.2011

Re: Objašnjenje


Ova kanonada između JJ Bebe i Mraleta pokazuje, pored ostalog, da nije daleko od istine naslov knjige "Muškarci su sa Marsa a žene sa Venere"

ja ne mislim tako
muškarci sa kojima se ja družim su sa iste planete kao ja

a što se tiče Mrala, kakav crni Mars, on je pao s kruške


nego dragi moj Pižone, nadam se da ćeš ovaj blog vratiti u pristojne tokove, ili ćeš dozvoliti da ti kruškar "ukrade" blog, kad mu njegov kod krkara već ne ide?


mrale54 mrale54 20:58 23.11.2011

Re: Objašnjenje

JJ Beba
A, ta muda-valcere o asvaltu u venama - idi, devojčice, prodaj to nekim mlađim naraštajima - zajebi mene sa tim fazonima! OK?
Pazi, molim te - uči me sine kako se prava deca!

pa to sam ja tebi rekla
al nisi skapirao


Oh! Pa ja to vidim dozu pristojnosti u tvom kometaru?
Paaaa... da javim Momi da si mu se izvinula za vređanje?
Ili je još rano?
mrale54 mrale54 21:03 23.11.2011

Re: Objašnjenje

JJ Beba

ja ne mislim tako
muškarci sa kojima se ja družim su sa iste planete kao ja



Što je babi milo, to joj se i snilo.

U potpisu - kruškar.

EDIT U stvari, čekaj malo!
Znači pročitasmo moje komentare?
I, ništa o deplasiranosti pominjanja Višnje?
Ništa o "barikadi"?
O bezobrazluku?

Postoji li reč "sramota" u tvom rečniku?

U stvari - sad mi je jasno - tebi je "asfalt" - greškom - umesto u vene - otiš'o u lobanju, pa nam zato, ovde, prodaješ načitanost i mangupluk kao argumente - jeftino!
I, pomalo - bedno!
Ja, bar, kad me prozovu, odgovorim,a, umem i da se izvinem kad napravim gaf, al' izgleda da je u modi da ...

K'o što rekoh ( a, ti pogledaj po blogu!) i za mnogo manje su ljudi banovani i prijavljvani moderaciji, pročitaj svoje komentare meni -pa razmisli.

Ono - nedojebana - nadam se, složićeš se sa mnom - je TVOJE, a ne poteklo od mene!
mrale54 mrale54 22:17 23.11.2011

Re: Objašnjenje

JJ Beba


a što se tiče Mrala, kakav crni Mars, on je pao s kruške

nego dragi moj Pižone, nadam se da ćeš ovaj blog vratiti u pristojne tokove, ili ćeš dozvoliti da ti kruškar "ukrade" blog, kad mu njegov kod krkara već ne ide.


Ništa bednije nisam video do sad ovde, na blogu!
Mislim, kakve veze imaju muško-ženski odnosi i zapošljavanje?
Kome ja kradem blog?
Koja su ovo batrganja i gicanja?
Mislim - ajde da te zamolim da, tamo, na mom postu kod Krkara zavedeš red - jel?
O čemu pričamo?
Ko je ovde izgubio vezu sa realnošću?
mrale54 mrale54 07:56 24.11.2011

Re: Objašnjenje

...i, taaako...

Čim nestane argumenata tipa -"kreten", "moron", "pun sranja i neznanja", itd. malo teže nam ide sa sklapanjem rečenica?

Šteta.
A, baš je počelo da biva veselo.
Čak se i moderacija ludo zabavljala.
Pa dobro.
Idemo dalje...
margos margos 10:30 24.11.2011

Re: Objašnjenje

Mrale, samo imam jedno pitanje.
Da li si primetio da se niko, sem moderacije i autora, nije uključio u tvoje prepucavanje sa Bebom?

Nema čak ni čuvenih kokica, dobacivanja sa strane, a i preporuke su presušile.

Sreća tvoja, te će ti Beba ovo brzo zaboraviti, no, ostale dame koje su čitale tvoje obraćanje Bebi, biće obazrive kad s tobom ulaze u priču. Ja zasigurno.

vladimir petrovic vladimir petrovic 10:51 24.11.2011

Re: Objašnjenje

Margos
... Mrale, samo imam jedno pitanje.
Da li si primetio da se niko, sem moderacije i autora, nije uključio u tvoje prepucavanje sa Bebom?

Nema čak ni čuvenih kokica, dobacivanja sa strane, a i preporuke su presušile.

Sreća tvoja, te će ti Beba ovo brzo zaboraviti, no, ostale dame koje su čitale tvoje obraćanje Bebi, biće obazrive kad s tobom ulaze u priču. Ja zasigurno.


Podržavam sve što si rekla.
I nadam se da ovim stavljamo tačku.
mrale54 mrale54 12:04 24.11.2011

Re: Objašnjenje

margos

Sreća tvoja, te će ti Beba ovo brzo zaboraviti, no, ostale dame koje su čitale tvoje obraćanje Bebi, biće obazrive kad s tobom ulaze u priču. Ja zasigurno.




Ovo sa Bebom traje već duže vremena.
Samo na postu o fliperima mi se obraćala pristojno - bez etiketa i tog nadmenog stava, koji sam, uzgred, primetio i prema drugima!
Pomenuo sam, gore, slučaj sa Momom, čovekom koga ne poznaje a prišiva mu, onako olako, koješta.
Ne verujem da će zaboraviti, rekoh - od početka je taj stil obraćanja meni pa ma o čemu bio post.
To mi ni najmanje ne smeta - šta ga znam - ne umem da se naljutim i uvredim, pa to ti je!
I, nikad nisam ni umeo!

Što se ostalih dama tiče, opet gore rekoh - rešenje postoji - ignore me!
Jer kako mi se budu obraćale, takav će tretman, uz dužno poštovanje, i imati od mene.
Bez nepristojnosti i vulgarnosti.

Da ne pišem dva odgovara - za domaćina -

Dragi prijatelju, stavljamo tačku.
Ukoliko smetaju moji komentari - već rekoh - briši i to sve.
Ako ne želiš da se pojavljujem na tvojim postovima (i "kradem" blog - Bože, patetike!) samo reci i sve će biti OK.
Pozz.

Izvinjavam se - da dodam za margos -
Setih se našeg dijaloga sa početka komentara (nisam bio siguran da li je bilo ovde ili kod gordanca) pa sam ga ponovo pročitao.(mislim - naš dijalog)
Pa sad ja tebe pitam - ima li tamo razloga za "obazrivost" u rezgovoru sa mnom?
Ako ima, po tebi, javi mi da se izvinem i tebi.








margos margos 13:33 24.11.2011

Re: Objašnjenje

Pa sad ja tebe pitam - ima li tamo razloga za "obazrivost" u rezgovoru sa mnom?

Obazrivost je moje srednje ime - nema veze sa tobom,
te
Ako ima, po tebi, javi mi da se izvinem i tebi.

nema ni potrebe za izvinjenjem.

Pozdravljam te :)
JJ Beba JJ Beba 13:49 24.11.2011

Re: Objašnjenje

Čim nestane argumenata tipa -"kreten", "moron", "pun sranja i neznanja", itd. malo teže nam ide sa sklapanjem rečenica?


vidi batice, meni ničega nikada nije nestalo, moglo je samo da mi dosadi.
a fakat je da si dosadan, neduhovit i gl....

nemam nameru da se sa tobov više pišem na ovom blogu jer se ponavljaš a i nisi ništa smisleno rekao o postovim koje sam na Pižonovom blogu napisala, sem da meni nije lako što se bavim čitanjem i ovakvom vrste analize (17. vek itajrad)
nisi napisao šta fali tesktu koji govori o tome kako smo u naš život uveli podelu sveta na muški i ženski, šta fali argumentaciji koja govori kako smo naučeni da muškarci na sve načine tlaće žene već vekoma i žive u saznanju da su sjuprim kad je tek u 19 veku moderna nauka opisala ženski polni organ i priznala da žena ima aparat za autentičan užitak sem da mora da mi nešto fali, da sam nevoljena i sva ta sranja koja sipaš

a da si došao na blog i počeo kao margarin u sve da se mešaš to je fakat.
i to vrlo neduhovito i agresivno, nekada i pasivno agresivno

dakle ako imaš da kažeš nešto npr o Edipu i Halmletu junacima koji za nas imaju veliki značaj kada govorimo o muškom i ženskom a koji predstavljaju veike likove u istoriji zapane zivilizacije,

ili ako imaš da kažeš nešto na temu zašto muškarci misle da kada kaže Ne misli Da, ali smislno, argumentovano kao proces neke smislne analize, onda ću možda da porazgovaram sa tobom.

za ostala tvoja prozivanja (na ovom blogu) ostajem nema, jer su dosadna
sevarlica sevarlica 14:36 24.11.2011

Re: Budimo ljudi...

vladimir petrovic
JJ Beba
... u tvom mačo sterotipu još fali da sam ružna, debela, frustrirana, nedojebana i verovatno frigidna


Hm. Nešto se pitam kako li se samo prevodi na engleski ova reč:

nedojebana



UNFUCKABLE
mrale54 mrale54 14:37 24.11.2011

Re: Objašnjenje

JJ Beba


ili ako imaš da kažeš nešto na temu zašto muškarci misle da kada kaže Ne misli Da, ali smislno


Nemam, i ne mogu da imam, niti ću ikad imati, jer to nije i nikad neće biti moje mišljenje o ženama i viđenje istih!
To se kod mene zove "esencijalna nebuloza", a, pošto se dijametralno razlikujem od takvog mentalnog sklopa, logično je da JA nemam mogućnosti da kažem na to bilo šta smisleno! Clear so far?
Iako sam fakat dosadan, neduhovit i glUP! Pa šta se sad stidiš - napiši ga sestro!

Obeć'o sam domaćinu da stavljamo tačku, a ja sam čovek od reči.

Pozz.
alselone alselone 15:19 24.11.2011

Re: Objašnjenje

meni ničega nikada nije nestalo, moglo je samo da mi dosadi.


Kod Milkice nema da nema, moze samo da nestane.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:02 24.11.2011

Pokušajmo da prevodimo na engleski

vladimir petrovic
JJ Beba
... u tvom mačo sterotipu još fali da sam ružna, debela, frustrirana, nedojebana i verovatno frigidna

Hm. Nešto se pitam kako li se samo prevodi na engleski ova reč:

nedojebana



sevarlica
... UNFUCKABLE


Nije dobro. Ja reč unfuckable pre shvatam kao nejebiv, nejebiva (dakle neko ko se ne da jebati, jer ima i takvih osobenjaka, kako među ženama tako i među muškarcima), a nedojebana osoba jeste već jebena i jebana, ali - nedovoljno! Kao kada gladnog hraniš, ali ga ne nahraniš do mere da je sit, već je još gladan, he, he, he...

Teška je to reč: nedojebana!

vladimir petrovic vladimir petrovic 17:22 24.11.2011

Ko se boji Virdžinije Vulf?

Ribozom
... upao si u temu ki Borat na sastanku sa feministkinjama


Ja ne znam za ovo o Boratu i feministkinjama (mogao bi da nam kratko ispričaš), ali znam da feministkinje umeju biti opaka sorta! Bolje je sa njima ne ulaziti u razgovore. Ni na piće u kafanu s njima ne ići. Daleko ih bilo, pu, pu, pu...

Znam knjigu jedne od njih (Germaine Greer), sa veoma specifičnim naslovom: „Ženski evnuh“ (The Female Eunuch) u kojoj na jednom mestu stoji ovo, od čega mi se digla kosa na glavi: "Da muško i žensko stalno žive zajedno je, biološki govoreći, krajnje neprirodna situacija“ (For a male and female to live continuously together is ... biologically speaking, an extremely unnatural condition).

Zato ponovo kažem: Treba begati od feministkinja!
Covek u belom Covek u belom 03:34 25.11.2011

Re: Pokušajmo da prevodimo na engleski

vladimir petrovic
javascript:;[url=http://en.wiktionary.org/wiki/underfucked][/url]
sevarlica
... UNFUCKABLE


Nije dobro. Ja reč unfuckable pre shvatam kao nejebiv, nejebiva (dakle neko ko se ne da jebati, jer ima i takvih osobenjaka, kako među ženama tako i među muškarcima), a nedojebana osoba jeste već jebena i jebana, ali - nedovoljno! Kao kada gladnog hraniš, ali ga ne nahraniš do mere da je sit, već je još gladan, he, he, he...
javascript:;
Teška je to reč: nedojebana!


Ma nije samo ljudima engleski nije jaca strana. Nedojeban(a) je jednostavno UNDERFUCKED .
Za detalje videti ovde.
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:59 25.11.2011

Re: Pokušajmo da prevodimo na engleski

Covek u belom
... Nedojeban(a) je jednostavno UNDERFUCKED

Slažem se.
Hvala na linku:

under- +‎ fucked, underfucked (comparative more underfucked, superlative most underfucked)
(slang, vulgar) Not receiving enough sex.


U ovakvim prilikama čovek skoro da zažali što u engleskom nema rodova. S druge strane, možda je to i njegova prednost.
Covek u belom Covek u belom 10:45 25.11.2011

Re: Pokušajmo da prevodimo na engleski

vladimir petrovic
Covek u belom
... Nedojeban(a) je jednostavno UNDERFUCKED

Slažem se.
Hvala na linku:

under- +‎ fucked, underfucked (comparative more underfucked, superlative most underfucked)
(slang, vulgar) Not receiving enough sex.


U ovakvim prilikama čovek skoro da zažali što u engleskom nema rodova. S druge strane, možda je to i njegova prednost.

Izraz nije rodno neutralan skoro kao po pravilu koristi se za zene. Medjutim postoji ekvivalentan izraz koji se koristi i za muskarce - "in need of a BJ", tako na primer imamo cuveni citat iz Good Morning Vietnam - "You are in more dire need of a blowjob than any white man in history."
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:18 25.11.2011

Re: Pokušajmo da prevodimo na engleski

Covek u belom
... Izraz nije rodno neutralan skoro kao po pravilu koristi se za zene. Medjutim postoji ekvivalentan izraz koji se koristi i za muskarce - "in need of a BJ", tako na primer imamo cuveni citat iz Good Morning Vietnam - "You are in more dire need of a blowjob than any white man in history."

Hm.
Gore sam se složio, ali ovde ne bih.
Ne zameri mi.

BJ, iz više razloga, nije isto što i Fuck.
Neki bi rekli: samo skromna zamena! U stilu: daj-što-daš-važno-je-isprazniti-se.

U svakom slučaju, hvala.
sevarlica sevarlica 12:43 25.11.2011

Re: Pokušajmo da prevodimo na engleski

Nije dobro. Ja reč unfuckable pre shvatam kao nejebiv, nejebiva (dakle neko ko se ne da jebati, jer ima i takvih osobenjaka, kako među ženama tako i među muškarcima), a nedojebana osoba jeste već jebena i jebana, ali - nedovoljno! Kao kada gladnog hraniš, ali ga ne nahraniš do mere da je sit, već je još gladan, he, he, he...

Teška je to reč: nedojebana!


NE-DO-JEBANA , hmmmm pa možda po Vuku(onom što meša babe i žabe)
NO-NEAR TO-FUCKED iliti Noneartofucked
Mada neke bi gospođe ovo "nedojebana" izvukle iz šireg konteksta, pa bi možda prevele "MARRIED YUNG" ili tako nekako

P.S. Ubiće nas dame na blogu što bistrimo ovu temu
alexlambros alexlambros 18:45 22.11.2011

nakurnjak

je jedini odgovarajuci parnjak burki

ivankagrump ivankagrump 19:19 22.11.2011

Re: nakurnjak

Jao sto je u tome fino toplo
alexlambros alexlambros 19:59 22.11.2011

Re: nakurnjak

Jao sto je u tome fino toplo


ko i burka na 40 C
docsumann docsumann 19:59 22.11.2011

Re: nakurnjak

Jao sto je u tome fino toplo


prosto da ga ne vadiš
gedza.73 gedza.73 20:39 22.11.2011

Re: nakurnjak

ivankagrump
nakurnjak

Jao sto je u tome fino toplo


Elementary, my dear Ivana, elementary.
Tela se na toploti šire.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana