Istorija| Literatura

Došao je tiho i ušao u legendu

kukusigameni RSS / 24.11.2011. u 12:45

holliday.gif

"I found him a loyal friend and good company. He was a dentist whom necessity had made a gambler; a gentleman whom disease had made a vagabond; a philosopher whom life had made a caustic wit; a long, lean blonde fellow nearly dead with consumption and at the same time the most skillful gambler and nerviest, speediest, deadliest man with a six-gun I ever knew."

Vajat Erp o Dok Holideju

 

Džon Henri Holidej (John Henry Holliday), poznatiji kao Dok Holidej, rođen je 14. avgusta  1851. godine u Grifinu (Džordžija). Zahvaljujući visokoj poziciji njegovog oca Henrija, stečenoj tokom par ratova i sledstveno tome dobroj materijalnoj situaciji, Dok je imao priliku da završi dobre škole. “Klasično” obrazovanje je stekao na Valdosta institutu, izučavajući između ostalog  grčki, latinski i francuski jezik. Rano je ostao bez majke (imao je tada 15 godina) koja je bolovala od tuberkuloze, bolesti koja će između ostalog, obeležiti njegov život. U 19. godini Dok odlazi u Filadelfiju gde upisuje i završava stomatologiju. Nakon toga odlazi u Atlantu gde radi u ordinaciji Dr Artura Forda. I pored svog visokog obrazovanja i respekta u društvu, Dok nije mogao da ne ispolji svoj temperament. U nekoliko situacija, veoma je lako potezao pištolj i dospevao u nevolje. Do duše bez smrtnih ishoda.

Veoma brzo nakon početka profesionalnog rada u stomatološkoj ordinaciji, konstatovano je da Dok ima tuberkulozu. I to veoma sličan oblik kao i njegova, tada već pokojna majka. Ovde bih napomenuo da se tek desetak godina kasnije utvrdilo da je tuberkuloza zarazna bolest. Posle mnogih konsultacija, Dok odlučuje da po savetu lekara ode u kraj sa „suvom“ klimom ne bi li produžio život koliko god je to moguće. Tako dospeva u Dalas (Teksas), faktički u grad koji je bio poslednja stanica tadašnje železnice. Zaposlio se u ordinaciji Dr Džona Sigera.

Međutim, bolest se pogoršavala i očajni Dok je počeo neumereno da pije. Priča je da se nije znalo šta je pacijentima bilo „prijatnije“ u toku intervencije, Dokov kašalj ili zadah brendija koji ga je okruživao. U svakom slučaju, tuberkuloza i alkohol su uticali na „uspeh“ u njegovom poslu, pa je morao da pronađe drugi način zarađivanja novca. Pošto je bio veoma neobična figura za tadašnji američki Zapad, Dok kao veoma obrazovan čovek, sa znanjem stranih jezika, finim manirima (između ostalog, odlično je svirao klavir), kicoški obučen, potražio je izvor zarade u kockanju. Zahvaljući visokoj inteligenciji i imidžu kojim je plenio, postao je veoma uspešan u kocki. Pored toga što se kockao, dobio je posao kao Poker i Faro diler. Takav posao je dovodio ljude koji su ga obavljali u konflikte. Piće, kocka i sve što uz to ide, često je dovodilo aktere u sukobe na život i smrt. Suvonjavi zubar, skrhan bolešću i pojeden od alkohola, bez straha od smrti, koja ga je svejedno čekala tu negde iza ćoška, sve više se posvećivao veštini baratanja pištoljima (six-shooter, kolt sa šest metaka) i nožem.

I tako, korak po korak, sve bliži smrti, Dok ulazi u prvi obračun pištoljima posle svađe sa vlasnikom jednog saluna, koji se završava hapšenjem obojice. Nakon dva dana kada je pušten iz zatvora, Dok upada u novu svađu ali ovoga puta ubija protivnika ispalivši dva neverovatno precizna metka. Zbog toga napušta Dalas, bežeći pred poterom i dospeva u Džeksboro (Teksas), grad bez zakona, prepun kauboja i vojnika iz obližnjeg Fort Ričardsona. Zapošljava se kao Faro diler, sada noseći jedan pištolj ispod mantila, drugi na kuku zajedno sa dugačkim nožem. Kakav lik! U ovom gradu bezakonja, Dok je imao nekoliko obračuna ali je tek nakon ubistva vojnika iz obližnjeg garnizona u grad stigla Federalna inspekcija i Dok, za kojim je raspisana poternica od strane Šerifa, Armije i ko zna koga još, beži dalje. Ređaju se Pueblo, Lidvil, Džordžtaun i tri nova leša ostaju za njim. Na kraju dospeva u Denver gde se pod lažnim imenom (Tom Mackey) kocka kao diler. Tu dolazi do obračuna sa Bad Rajanom, u kome je nožem bukvalno iskasapio poznatog kockara i unakazio ga za ceo život. Eh, ponovo bežanija. Na redu su Vajoming, Nju Meksiko, i najzad povratak u Teksas.

Priča je da su svi njegovi okršaji manje više bili neizbežni. Dok Holidej je bio veoma uspešan kockar, a to je uvek izazivalo protivnike koji su gubili i poslednji dolar, na različite neumerene reakcije. I nemojmo zaboraviti da je tada na Divljem Zapadu, stečena reputacija revolveraša i kockara bila pravi izazov za kojekakve avanturiste. Zabeležen je jedan njegov sukob u Fort Grifinu, gde je lokalni kockar po svaku cenu želeo da vidi Dokove bačene karte na sto. Nakon svađe kockar je potegao pištolj ali pre nego što je uspeo da opali, Dokov nož ga je pogodio pravo u stomak.

Ali Fort Grifin svakako nije bitan za Dok Holideja zbog tog sukoba, već zbog toga što je u tom mestu upoznao poznatog šerifa Vajat Erpa i „Big Nose“ Kate, igračicu i prostitutku mađarskog porekla. Sa Erpom se Holidej sprijateljio razmenivši informacije o tipu koga je šerif pokušavao da uhvati zbog silnih pljački i ubistava. A „Big Nose“ Kate će postati doživotna saputnica zubara kockara sa TBC-om, uz manje ili veće prekide (žene i kocka ne idu zajedno). Naime, posle okršaja koji sam opisao, Dok je i pored samoodbrane bio zatvoren u nekakvu hotelsku sobu, usled nedostatka zatvora u mestu. „Big Nose“ Kate je podmetnula požar u gradu i dok su se svi bavili gašenjem požara, uspela je da razoruža čuvara i oslobodi svog ljubavnika, znajući da mu se ne piše dobro i pored toga što po tadašnjim zakonima nije bio kriv. Holidej je skretao pažnju na sebe svojim manirima, stilom oblačenja i savršenim kockanjem, što u je u svakom slučaju izazivalo veliku netrpeljivost u to vreme. Još ako se na to doda činjenica da je uputio maršala Erpa na pravo mesto u poteri za okorelim kriminalcem, onda postaje jasno da verovatno ne bi imao pošteno suđenje u korumpiranoj sredini kao što je bio Fort Grifin.

Bežeći na ukradenim konjima, Dok i mađarska igračica, dospevaju u Dodž siti (ili što bi neki od mojih američkih prijatelja rekli: „Dadž siti“). Tu se prijavljuju kao Dr. i Mrs. Holidej. Jedno drugome obećavaju da će se odreći pređašnjih života, da će Kejt prestati svoja muvanja i igranja po salunima i da će Dok ostaviti kocku i ponovo početi da radi kao zubar. Tako je i bilo ali samo za kratko. Kejt prva popušta, a za njom i Dok. Ponovo teče brendi na sve strane, ponovo se dele karte, ponovo Kejt tumara zadimljenim prostorijama saluna, a Dokova tuberkuloza napreduje i pogoršava se korak po korak, vodeći ga tamo gde je i pošao (ah ta suva klima). On se u to vreme kockao u Long Branč salunu i na tom mestu se odigrao događaj koji će zauvek učvrstiti njegovo prijateljstvo sa poznatim šerifom Vajat Erpom. Dodž siti je bio odredište kauboja koji su goneći stoku, svraćali u taj grad da potroše zarađen novac. Tako je jednog dana u grad pristigla grupa kauboja predvođena Ed Morisonom (tipom poniženim od strane Vajat Erpa nekom prilikom) i Toub Driskilom, sve uz viku, dreku i pucanje po izlozima. Upali su u Long Branč salun i počeli da maltretiraju prisutne. Kada se Vajat Erp pojavio na vratima saluna, sačekala ga je cela ekipa kauboja sa uperenim pištoljima u njega. Morison je tada zaurlao: "Pray and jerk your gun! Your time has come Earp”. Ali odmah nakon toga začuo je glas iza njega: "No, friend, you draw – or throw your hands up!” Bio je to Dok Holidej, koji se tu pojavio iz prostorije za kockanje, držeći uperen pištolj u Morisona. A odmah je zatim upozorio ostale, krajnje nervozan zbog prekinute partije Faroa: "Any of you bastards pulls a gun and your leader here loses what’s left of his brains!"

Nakon ovog događaja i posle ponovnog tumaranja Holideja od Nju Meksika do Las Vegasa, ovog puta bez “Big Nose” ljubavnice, svo troje će se ponovo okupiti u Tumbstounu (Arizona), gde će se odigrati legendarni obračun kod OK korala. O ovome neću pisati jer je toliko puta ta priča ispričana, a i filmovana je barem desetak puta. Lično savetujem da je najbolje pogledati film “Gunfight at the O.K. Corral” (1957), režisera Džon Sturdžisa, u kome ulogu Dok Holideja igra  čuveni Kirk Daglas (Vajat Erpa igra Bert Lankaster).  Ko nije gledao, obavezno neka pogleda, a ko jeste, neka se pravi da nije, pa neka obavezno pogleda.

Pored ljubavne veze sa “Big Nose” Kate, Holidej je imao vezu sa svojom rođakom Meti Holidej. Nakon smrti Dokove majke, njegov se otac ubrzo oženio drugom ženom, a Dok je prešao da živi kod svog strica u Džordžiji i tu je započela velika ljubav sa Meti. Deset godina nakon što je Dok otišao iz Džordžije, Meti je otišla u manastir i postala časna sestra Meri Melani. Meti Holidej je bila dalja rođaka sa Margaret Mičel i bila joj je inspiracija za lik Melani Hamilton u romanu “Gone with the Wind” (Prohujalo sa vihorom), po kome je nastao još jedan “must see” film pod istim naslovom, a u režiji Viktora Fleminga. Ulogu Melani Hamilton, igrala je Olivija de Hevilend. Ko nije čitao, da čita. Ko nije gledao, da gleda. U svakom slučaju, Dok Holidej se do kraja života dopisivao sa Melani, a svako dobijeno pismo su oboje spaljivali nakon čitanja.

Posle mnogo tumaranja i pokušaja da umre “na nogama”, sada već užasno teško obeleli zubar, kockar i revolveraš Dok Holidej, dospeva u Glenvud Springs (Kolorado), nadajući se da će mu tamošnja sumporna banja pomoći. Nažalost, sumpor mu još više pogoršava bolest i 8. novembra 1887. godine, on umire. Bolničarka koja je pazila na njega, ispričala je da se tog dana Dok probudio i tražio čašu viskija. Kada mu je dala, popio je sa uživanjem, pogledao svoje bose noge (uvek je verovao da će umreti u čizmama) i izgovorio: "This is funny". Odmah nakon toga je sklopio oči i umro. U Glenvud Springsu se groblje nalazilo na brdu, a u to vreme je bila jaka zima, pa nikako nisu mogli da odnesu Dokov kovčeg do groblja. Zbog toga je sahranjen na putu do groblja.

I sad, da bih opravdao naslov, a  da bih opisao kako je Dok Holidej ušetao u moj život, kratko ću ispričati priču o “pisanim” romanima, veoma popularnim u mojoj mladosti. Bilo ih je više vrsta ali su najpopularniji bili oni koji su pisani o avanturama Dok Holideja sa jedne strane, a sa druge oni koji su pisani o avanturama Vajat Erpa. O Dok Holideju je pisao Frenk Larami, a o Vajat Erpu, Vilijam Mark. Interesantno je da je u pitanju bio isti čovek, Albreht Peter Kan, nemac, koji je kroz ceo život pisao pod neverovatnom količinom različitih pseudonima.

Na svakoj naslovnici romana o avanturama Dok Holideja stajalo je: “Došao je tiho i ušao u legendu.” Baš tako, tiho, kroz romane sa kioska, ušetao je i u moj život, pa sam imao potrebu kasnije da saznam više o njemu, a evo, pružila mi se šansa da to sa nekim i podelim.

 

 

Tagovi



Komentari (248)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kukusigameni kukusigameni 12:52 24.11.2011

fotke

Fotke koje nisam uspeo da ubacim u tekst (zato što sam glup), ću postovati kao odgovore na komentare.



"Big Nose" Kate
reanimator reanimator 13:30 24.11.2011

Re: fotke

Big Nose" Kate

Igračica i prostitutka? Brate, al su bili bolesni...
kukusigameni kukusigameni 14:16 24.11.2011

Re: fotke

reanimator
Brate, al su bili bolesni...


Pa Dok je i bio bolestan. I to teško bolestan.

A vidi njega, lepotana.


Vajat Erp
stari92 stari92 14:41 24.11.2011

Re-u;oprostite Mu,ne zna šta radi,On<<

reanimator
Big Nose" KateIgračica i prostitutka? Brate, al su bili bolesni...


'si ti čuo/vid'o kako Dali crt'o muzu Mu?

Percepcija je relativna,i individualna kategorija,naravno.
Putevi su uski i pravi.Ali u isto vreme se jedino njima nešto može postići.
U oštoj masi svakodnevnog života,naročito savremenog,oni su mala,neprimetna,
pojava,koja,sa gledišta života,uopšte ne mora ni da postoji.
Oni (putevi)) su suprotni svakodnevnici i zasnovani na drugim principimaipodvrgnuti drugim zakonima.
Svakodnevni život,čak i u svojim najboljim trenucima,čoveka vodi u smrt i nigde drugde.
Elem,tu dolazimo do poentlesa i Četvrtog puta (Gurđief).
U uobičajenim uslovima savr.života položaj čoveka koji traži znanje je ..
bez na de žan,jer jer u prilikama koje ga okružuju nema ničega što podseća na fakirske ili škole joge,dok su se zapadne religije degenerisale u takvoj meri da u njima dugo nema ničeg živog.
"Nema nikakvog napretka" Sve je potpuno isto kao i pre više hiljada godina.
Forma se menja,ali suština ne.Čovek ostaje isti.
"Civilizovani" i "kulturni" ljudi žive sa potpuno istim interesovanjima kao i najneobrazovaniji divljaci.Savremena civilizacija je zasnovana na nasilju,ropstvu i lepim rečima.Sve lepe reči o progresu i civilizaciji su
avaj,samo reči.

p.s.-Zašto ovo ? (gore))
Pa,da ne bi navukao gnev moderacije usled nepromišljinog komentara i širenja mržnje po nacinalnoj (mađarica-samo još I.Pastor da vidi i kaže tamo De treba
rodnoj ravnopravnosti (Ж biće - blogerice i NVO te saM gledU))
p.s.tu (2))-Uzgred,dok ti pružam odbranu,Lun gospodar ponoći-F.Ešton je rule

D)r.
(Sudija Dred)))

kukusigameni kukusigameni 17:24 24.11.2011

Re: Re-u;oprostite Mu,ne zna šta radi,On<<

stari92
Lun gospodar ponoći-F.Ešton


Mitar Milošević (1924, Uvač, Crna Gora — 1995, Novi Sad, Srbija), bio je srpski partizan, oficir, pisac, novinar, urednik i izdavač. Između ostalog, tvorac je i serijala roto-romana „Lun, kralj ponoći“ (najmanje 74 sveske), tehnotrilera o naučniku-heroju koji se bori protiv organizovanog kriminala i svetskih vladara iz senke. Ove romane Milošević je pisao pod pseudonimom „Frederik Ešton“, pod kojim ga najšira publika skoro isključivo zna. Romani na srpskom su mu zbirno prodati u preko deset miliona primeraka, što ga svrstava u grupu najčitanijih srpskih i jugoslovenskih pisaca svih vremena.
dragoljub92 dragoljub92 21:45 24.11.2011

Re: fotke

Na svakoj naslovnici romana o avanturama Dok Holideja stajalo je: “Došao je tiho i ušao u legendu.” Baš tako, tiho, kroz romane sa kioska, ušetao je i u moj život, pa sam imao potrebu kasnije da saznam više o njemu, a evo, pružila mi se šansa da to sa nekim i podelim.

ista meta isto odstojanje,e pa hvala ti za ovu biografiju ja nisam imao prilike da skupim te podatke tako da sam sa zadovoljstvom pročitao blog
kukusigameni kukusigameni 21:55 24.11.2011

Re: fotke

dragoljub92

Velika je faca bio.

myredneckself myredneckself 08:55 25.11.2011

Ne trolujem

kukusigameni
Ove romane Milošević je pisao pod pseudonimom „Frederik Ešton“, pod kojim ga najšira publika skoro isključivo zna.

Poznajem sinove, jedan mi je dobar gari, i strašno voli da se koca (ali, razuman je), inače je pravnik. (Crnogorac, he, he...) To manje više, ali veoma, veoma dobro obrazovan, i super inteligentan.
dragan7557 dragan7557 10:28 25.11.2011

Re: fotke

kukusigameni
reanimator
Brate, al su bili bolesni...


Pa Dok je i bio bolestan. I to teško bolestan.

A vidi njega, lepotana.


Vajat Erp

Ovaj bre pljunuti Gari Libkonz Kuper.

cerski
mariopan mariopan 11:38 25.11.2011

Re: Re-u;oprostite Mu,ne zna šta radi,On<<

Lun gospodar ponoći-F.Ešton je rule

Obožavala i verijem da sam ih sve pročitala.

Kao i romane o Vajat Erpu i Dok Holideju.


Super blog
antioksidant antioksidant 13:05 24.11.2011

tnx za podsecanje

lako je bilo da dok postane heroj mladosti
elegantan, izbegava sukobe a opet nekako uvucen u njih nikada ne gubi. simpaticna doza "lošeg momka", uvek uz prijatelja (vajat)...
samo mu je kejt bila... (uostalom, stavio si sliku )
gedza.73 gedza.73 13:21 24.11.2011

Re: tnx za podsecanje

da bih opisao kako je Dok Holidej ušetao u moj život, kratko ću ispričati priču o “pisanim” romanima, veoma popularnim u mojoj mladosti. Bilo ih je više vrsta ali su najpopularniji bili oni koji su pisani o avanturama Dok Holideja sa jedne strane, a sa druge oni koji su pisani o avanturama Vajat Erpa.

kukusigameni kukusigameni 14:21 24.11.2011

Re: tnx za podsecanje

AO
samo mu je kejt bila... (uostalom, stavio si sliku )


Verovatno je jedino ona htela da se ljubi sa likom koji se davi od kašlja.
kukusigameni kukusigameni 14:23 24.11.2011

Re: tnx za podsecanje

gedza.73


A Vajat Erp romani su imali na naslovnoj strani fotku. Pazi ovaj broj.

reanimator reanimator 21:10 24.11.2011

Re: tnx za podsecanje

Verovatno je jedino ona htela da se ljubi sa likom koji se davi od kašlja


docsumann docsumann 13:23 24.11.2011

to su ti portreti ;)



... ovalni
kukusigameni kukusigameni 15:15 24.11.2011

Re: to su ti portreti ;)

doc(holliday)sumann
... ovalni


Kao burence kod ovog lepotana.

tyson tyson 15:36 24.11.2011

Re: to su ti portreti ;)


Ovo je legeda:









niccolo niccolo 13:55 24.11.2011

Odličan tekst

Na svakoj naslovnici romana o avanturama Dok Holideja stajalo je: “Došao je tiho i ušao u legendu.”


E da...mislim da ih u moje vreme već nije bilo nego sam bio našao neke stare kod nekog od rodbine pre jedno 15-20 godina, ne sećam se više ni kod koga. Dok je bio keva
margos margos 14:14 24.11.2011

Re: Odličan tekst

Hvala za tekst i podsećanje.:)

Moj barba je, kad smo bili klinci, imao tekst : '...poluprašnjavog odijela, čelično sivog pogleda, nisko obješenog kolta...' i onda bi, s kuka, potezao zamišljeni pištolj.

Ko nije čitao, da čita. Ko nije gledao, da gleda.

kukusigameni kukusigameni 15:22 24.11.2011

Re: Odličan tekst

niccolo


Za tebe partija Faro-a iz tog vremena.

kukusigameni kukusigameni 15:55 24.11.2011

Re: Odličan tekst

margos
s kuka, potezao zamišljeni pištolj.


"niklovani, sa drškom obloženom slonovačom"

freehand freehand 21:45 24.11.2011

Re: Odličan tekst

kukusigameni
margos
s kuka, potezao zamišljeni pištolj.


"niklovani, sa drškom obloženom slonovačom"


Bantlajn specijal, Kuku, jebote?!
kukusigameni kukusigameni 21:51 24.11.2011

Re: Odličan tekst

freehand
Bantlajn specijal, Kuku, jebote?!


Jbt, moram da obnovim gradivo. A jel nisu bili sa slonovačom?
freehand freehand 22:04 24.11.2011

Re: Odličan tekst

kukusigameni
freehand
Bantlajn specijal, Kuku, jebote?!


Jbt, moram da obnovim gradivo. A jel nisu bili sa slonovačom?

Sedef&slonovača
kukusigameni kukusigameni 22:07 24.11.2011

Re: Odličan tekst

freehand
Sedef&slonovača

Tako je! Hiljadu mi školjki Pacifika!
freehand freehand 23:17 24.11.2011

Re: Odličan tekst

kukusigameni
freehand
Sedef&slonovača

Tako je! Hiljadu mi školjki Pacifika!

Ubuduće pitaj experte, ne brukaj se bez potrebe!

Žiro račun imaš u profilu.
dragan7557 dragan7557 09:36 25.11.2011

Re: Odličan tekst

niccolo
Na svakoj naslovnici romana o avanturama Dok Holideja stajalo je: “Došao je tiho i ušao u legendu.”


E da...mislim da ih u moje vreme već nije bilo nego sam bio našao neke stare kod nekog od rodbine pre jedno 15-20 godina, ne sećam se više ni kod koga. Dok je bio keva

Naravno da nije, tada je dosla "demokratija"i neoliberalizam, a sa njima i druga vrsta "junaka" i "morala."

cerski
mariopan mariopan 11:43 25.11.2011

Re: Odličan tekst

margos
Hvala za tekst i podsećanje.:)

Moj barba je, kad smo bili klinci, imao tekst : '...poluprašnjavog odijela, čelično sivog pogleda, nisko obješenog kolta...' i onda bi, s kuka, potezao zamišljeni pištolj.

Ko nije čitao, da čita. Ko nije gledao, da gleda.


Jao, "čelično sive oči ko Vajat Erp" je bila prva reakcija mog dragog kada je video našeg tek rođenog sina, sad si me podsetila
kukusigameni kukusigameni 17:46 25.11.2011

Re: Odličan tekst

mariopan
Jao, "čelično sive oči ko Vajat Erp" je bila prva reakcija mog dragog kada je video našeg tek rođenog sina,
javascript:;

Roditelji Vajat Erpa.



Virdžinija i Nikolas Erp
mariopan mariopan 21:44 25.11.2011

Re: Odličan tekst

Roditelji Vajat Erpa.

Hvala za toliko lepih informacija o nečemu što sam baš volela da čitam. Nisam znala da postoji toliko fotografija pa i roditelji uslikani? Njihove sam povremeno nalazila po Zabavniku ili nekim novnama ali roditeljske nisam.
kukusigameni kukusigameni 21:47 25.11.2011

Re: Odličan tekst

mariopan

Evo onda i fotke malog Vajat Erpa sa majkom.

mariopan mariopan 21:54 25.11.2011

Re: Odličan tekst

Evo onda i fotke malog Vajat Erpa sa majkom.

Baš je lepo obučen, samo su malo namrgođeni, u ta vremena nisu znali da poziraju.
kukusigameni kukusigameni 21:57 25.11.2011

Re: Odličan tekst

mariopan
samo su malo namrgođeni


Viš da Vajat drži neku knjigu. Deluje kao da ga mama tera da uči, a njemu se baš igra kauboja i indijanaca.
mlekac mlekac 14:23 24.11.2011

Pazi

Definitivno najomiljatiji lik iz detinjstva mi...

Ali i tuzno podsecanje na drugara koji vise nije s nama a koji je umeo, u sred zurke, cisto za drustvo u cosku, da prebira po gitari i nadahnuto govori odlomke iz romana o Doku Holideju i Vajatu Erpu "Pustinja Nevade spava pod suncem. Samo stari hrast baca svoju senku (e, sad, odkud stari hrast u pustinji nije bas najjasnije, ali...) samo stari hrast baca svoju senku do nogu konja jednog konjanika koji se na usijanoj belini pustinje isticao svojim celicnosivim pogledom! Bio je to... DOK HOLIDEJ"

kukusigameni kukusigameni 16:03 24.11.2011

Re: Pazi

mlekac

Hvala za podsećanje na Nešu.

Za tebe zubarska stolica Dok Holideja.

mlekac mlekac 16:39 24.11.2011

Re: Pazi

kukusigameni
mlekac

Hvala za podsećanje na Nešu.

Za tebe zubarska stolica Dok Holideja.



Hvala! A sto se Neše tice - tako ti to ostane u secanjima. Neša, sa gitarom, u cosku, za drustvance govori odlomke iz Doka Holideja. A mogao je tako satima, cini mi se. Znam da sam mu se divila kako je uspeo da popamti TOLIKO delova.
tyson tyson 15:32 24.11.2011

Dok


Čekaj bre, pa zar nije izgubio život tako što je jedan jedini put u životu, dok je igrao karte u salunu, seo leđima okrenut ka ulazu te ga je tako upucao neki od likova željnih slave ili osvete?

Vajat Erp liči na nekog od Bosanaca sa veleizdajničkih procesa pred Prvi svetski rat


antioksidant antioksidant 15:34 24.11.2011

Re: Dok

Čekaj bre, pa zar nije izgubio život tako što je jedan jedini put u životu, dok je igrao karte u salunu, seo leđima okrenut ka ulazu te ga je tako upucao neki od likova željnih slave ili osvete?

to je divlji bil hikok
tyson tyson 15:39 24.11.2011

Re: Dok

to je divlji bil hikok

Ahh, da. Jedan od legendarne četvorke Divljeg Zapada.

(četvrti je Billy the Kid)



apacherosepeacock apacherosepeacock 15:54 24.11.2011

Re: Dok

Citala sam skoro da je tkzv. americki divlji Zapad poprilicno (pre)naduvana prica uglavnom proistekla iz holivudkih filmova, odnosno, da je Teksas iz tog doba obracuna revolverasa itd za najgori skor imao 5 mrtvih i toliko ranjenih za citavu godinu. E sad, ako lazu u novinama lazem i ja
kukusigameni kukusigameni 17:03 24.11.2011

Re: Dok

tyson
antioksidant


Mnogi su se kleli da su ubili Dok Holideja ali na njihovu žalost, jedino je TBC brže povlačila od njega.

docsumann docsumann 17:10 24.11.2011

Re: Dok

čovjek koji je promašio vijek

kukusigameni kukusigameni 17:10 24.11.2011

Re: Dok

apacherosepeacock
Citala sam skoro da je tkzv. americki divlji Zapad poprilicno (pre)naduvana prica uglavnom proistekla iz holivudkih filmova, odnosno, da je Teksas iz tog doba obracuna revolverasa itd za najgori skor imao 5 mrtvih i toliko ranjenih za citavu godinu. E sad, ako lazu u novinama lazem i ja




Tom McLaury, Frank McLaury, Billy Clanton posle obračuna kod O.K. korala.
apacherosepeacock apacherosepeacock 17:32 24.11.2011

Re: Dok

kukusigameni
apacherosepeacock
Citala sam skoro da je tkzv. americki divlji Zapad poprilicno (pre)naduvana prica uglavnom proistekla iz holivudkih filmova, odnosno, da je Teksas iz tog doba obracuna revolverasa itd za najgori skor imao 5 mrtvih i toliko ranjenih za citavu godinu. E sad, ako lazu u novinama lazem i ja




Tom McLaury, Frank McLaury, Billy Clanton posle obračuna kod O.K. korala.


Pa to su valjda 3 od tih 5 ukupno iste godine?
kukusigameni kukusigameni 18:00 24.11.2011

Re: Dok

apacherosepeacock
Pa to su valjda 3 od tih 5 ukupno iste godine?

To su tri u jednom danu.
kukusigameni kukusigameni 18:03 24.11.2011

Re: Dok

docsumann
čovjek koji je promašio vijek


"The most important lesson I learned was the winner of gunplay usually was the one who took his time. The second was that, if I hoped to live on the frontier, I would shun flashy trick-shooting as I would poison. I did not know a really proficient gunfighter who had anything but contempt for the gun-fanner, or the man who literally shot from the hip.”

Wyatt Earp
freehand freehand 21:48 24.11.2011

Re: Dok

apacherosepeacock
Citala sam skoro da je tkzv. americki divlji Zapad poprilicno (pre)naduvana prica uglavnom proistekla iz holivudkih filmova, odnosno, da je Teksas iz tog doba obracuna revolverasa itd za najgori skor imao 5 mrtvih i toliko ranjenih za citavu godinu. E sad, ako lazu u novinama lazem i ja

El ti misliš da je Nemačka stvarno imala toliko stanovnika koliko su Bata i Smoki pobili?
mlekac mlekac 23:21 24.11.2011

Re: Dok

freehand
apacherosepeacock
Citala sam skoro da je tkzv. americki divlji Zapad poprilicno (pre)naduvana prica uglavnom proistekla iz holivudkih filmova, odnosno, da je Teksas iz tog doba obracuna revolverasa itd za najgori skor imao 5 mrtvih i toliko ranjenih za citavu godinu. E sad, ako lazu u novinama lazem i ja

El ti misliš da je Nemačka stvarno imala toliko stanovnika koliko su Bata i Smoki pobili?


A Prle i Tihi & co.?

Koliko su specijalnih agenata utamanili? (Obicne vojnike da ni ne brojimo)
kukusigameni kukusigameni 08:07 25.11.2011

Re: Dok

freehand
El ti misliš da je Nemačka stvarno imala toliko stanovnika koliko su Bata i Smoki pobili?


Rodoljub Rodni Aleksić

dragan7557 dragan7557 09:42 25.11.2011

Re: Dok

E sad, ako lazu u novinama lazem i ja

Pa novine uvek lazu, licno iskustvo.

cerski
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:40 25.11.2011

Re: Dok

freehand
apacherosepeacock
Citala sam skoro da je tkzv. americki divlji Zapad poprilicno (pre)naduvana prica uglavnom proistekla iz holivudkih filmova, odnosno, da je Teksas iz tog doba obracuna revolverasa itd za najgori skor imao 5 mrtvih i toliko ranjenih za citavu godinu. E sad, ako lazu u novinama lazem i ja

El ti misliš da je Nemačka stvarno imala toliko stanovnika koliko su Bata i Smoki pobili?


A sta kao nisu? Nemaca ima onoliko koliko su oni pobili, i tacka.

Ne, bez zezanja, bas sam skoro takav clanak procitala, o Teksasu, no ne mogu ga naci vise. U svetlu svega iscitanog i odgledanog na tu temu i meni je izgledalo kao sf podatak da je gotovo sve izmisljeno i prenaduvano (mislim oce Holivud da preteruje, ali..) i da je par mrtvih Teksasana u to doba malo neverovatan podatak.

Inace blog je super, i mene vraca u detinjstvo i prica i stripova.



apacherosepeacock apacherosepeacock 11:49 25.11.2011

Re: Dok

dragan7557
E sad, ako lazu u novinama lazem i ja

Pa novine uvek lazu, licno iskustvo.

cerski



Pa znam da lazu cesto, nije da mi je promaklo
freehand freehand 11:51 25.11.2011

Re: Dok

Ne, bez zezanja, bas sam skoro takav clanak procitala, o Teksasu, no ne mogu ga naci vise. U svetlu svega iscitanog i odgledanog na tu temu i meni je izgledalo kao sf podatak da je gotovo sve izmisljeno i prenaduvano (mislim oce Holivud da preteruje, ali..) i da je par mrtvih Teksasana u to doba malo neverovatan podatak.

Pa sad...Prvo, Karl Maj, na primer, napisao onolike romane i važio za vrhovnog poznavaoca Divljeg zapada, prerije, indijanaca i puma a da nogom nije kročio na tlo Novog sveta;
pitanje je i kako su onda vodili te matične knjige umrlih, šta se smatralo revolveraškim obračunom a šta trovanjem olovom.
A nekako, u vreme zlatne groznice, navale raznoraznog evropskog bašibozuka i probisveta željnog bogatstva na brzake, ili onih koji traže drugu šansu... Pa ne bih baš tipovao na Teksas kao na oazu mira.
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:59 25.11.2011

Re: Dok

freehand
Ne, bez zezanja, bas sam skoro takav clanak procitala, o Teksasu, no ne mogu ga naci vise. U svetlu svega iscitanog i odgledanog na tu temu i meni je izgledalo kao sf podatak da je gotovo sve izmisljeno i prenaduvano (mislim oce Holivud da preteruje, ali..) i da je par mrtvih Teksasana u to doba malo neverovatan podatak.

Pa sad...Prvo, Karl Maj, na primer, napisao onolike romane i važio za vrhovnog poznavaoca Divljeg zapada, prerije, indijanaca i puma a da nogom nije kročio na tlo Novog sveta;
pitanje je i kako su onda vodili te matične knjige umrlih, šta se smatralo revolveraškim obračunom a šta trovanjem olovom.
A nekako, u vreme zlatne groznice, navale raznoraznog evropskog bašibozuka i probisveta željnog bogatstva na brzake, ili onih koji traže drugu šansu... Pa ne bih baš tipovao na Teksas kao na oazu mira.


Sve se slazem, zato i kazem da mi je iznet podatak iz clanka delovao sumnjivo.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:20 25.11.2011

Re: Dok

evo opsirno


http://en.wikipedia.org/wiki/Gunfight_at_the_O.K._Corral]

The term "cowboy" was used during the American Revolution to describe American fighters who opposed the movement for independence. Claudius Smith, an outlaw identified with the Loyalist cause, was referred to as the "Cow-boy of the Ramapos" due to his penchant for stealing oxen, cattle and horses from colonists and giving them to the British.[11] In the same period, a number of guerilla bands operated in Westchester County, which marked the dividing line between the British and American forces. These groups were made up of local farmhands who would ambush convoys and carry out raids on both sides. There were two separate groups: the "skinners" fought for the pro-independence side; the "cowboys" supported the British.[12][13]

In the Tombstone area in the 1880s, the term "Cowboy" or "cow-boy" was used pejoratively to describe men who had been implicated in various crimes.[14] One loosely organized band was dubbed "The Cowboys," and profited from smuggling cattle, alcohol, and tobacco across the U.S./Mexico border.[15][16] The San Francisco Examiner wrote in an editorial, "Cowboys [are] the most reckless class of outlaws in that wild country...infinitely worse than the ordinary robber."[14] It became an insult in the area to call someone a "cowboy," as it suggested he was a horse thief, robber, or outlaw. Cattlemen were generally called herders or ranchers.[15] The Cowboys' activities ultimately ended with the Gunfight at the O.K. Corral and the resulting Earp Vendetta Ride.[14]

http://en.wikipedia.org/wiki/Cowboy]
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:44 24.11.2011

Dokić

Meni je najviše u sećanju epizoda kada ga je metak pogodio pravo u srce. Medjutim (!), on je u unutrašnjem džepu sakoa imao pljosku viskija, u koju se metak zario i ostao.

Mislim: nemoj neko da sada iz ovoga izvuče pouku da alkohol može da spase čoveka
docsumann docsumann 16:57 24.11.2011

Re: Dokić

Mislim: nemoj neko da sada iz ovoga izvuče pouku da alkohol može da spase čoveka


nije alkohol nego talme
kukusigameni kukusigameni 17:18 24.11.2011

Re: Dokić

Milutin Milošević
Mislim: nemoj neko da sada iz ovoga izvuče pouku da alkohol može da spase čoveka

Može. Kao dezinfekcija.



Dok Holidej
aleksanadar aleksanadar 12:30 27.11.2011

Re: Dokić

alkohol može da spase čoveka


Alkohol ubija... štetne bacile.

docsumann docsumann 17:43 24.11.2011

soundtrack

razmisljam razmisljam 17:46 24.11.2011

Наравоученије:

мојне се качиш са зубарима, неће на добро да изађе.
Запамтићу. Хвала.
kukusigameni kukusigameni 17:52 24.11.2011

Re: Наравоученије:

razmisljam
мојне се качиш са зубарима

Ako kašlju.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:20 24.11.2011

Re: Наравоученије:

kukusigameni
razmisljam
мојне се качиш са зубарима

Ako kašlju.





Billy the Kid Doc Holliday Jesse James Charlie Bowdre

kukusigameni kukusigameni 21:19 24.11.2011

Re: Наравоученије:

dusanovaiivanovamama


Lepo i živopismo mesto.


Tombstone Arizona
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:59 24.11.2011

Re: Наравоученије:

kukusigameni
Lepo i živopismo mesto.


Nemoj tako...

Tombstone Arizona

kukusigameni kukusigameni 23:05 24.11.2011

Re: Наравоученије:

dusanovaiivanovamama
Tombstone


E ne važi se ova riba jer joj se ne vidi nos.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 12:12 26.11.2011

Re: Наравоученије:

kukusigameni
usanovdaiivanovamama
Tombstone


E ne važi se ova riba jer joj se ne vidi nos.





Klik na brk

Kad smo kod nosa...

antioksidant antioksidant 18:43 24.11.2011

dosta price

hajde malo muzike

hoochie coochie man hoochie coochie man 19:31 24.11.2011

Re: dosta price

javascript:;
kukusigameni kukusigameni 19:34 24.11.2011

Re: dosta price

stari92 stari92 19:42 24.11.2011

Re: dosta price

antioksidant
hajde malo muzike



'ajd' :


docsumann docsumann 19:57 24.11.2011

Re: dosta price



kukusigameni kukusigameni 20:03 24.11.2011

Re: dosta price


razmisljam razmisljam 20:07 24.11.2011

Re: dosta price



hoochie coochie man hoochie coochie man 20:09 24.11.2011

Re: dosta price

kukusigameni kukusigameni 20:10 24.11.2011

Re: dosta price

razmisljam


razmisljam razmisljam 20:18 24.11.2011

Re: dosta price

kukusigameni
razmisljam






stari92 stari92 20:22 24.11.2011

Re: dosta price

docsumann





kaolavanda kaolavanda 21:36 24.11.2011

Re: dosta price


kukusigameni kukusigameni 21:41 24.11.2011

Re: dosta price

kaolavanda
Džimi


kaolavanda kaolavanda 21:42 24.11.2011

Re: dosta price

kukusigameni
kaolavanda
Džimi



Taj rad!
freehand freehand 21:52 24.11.2011

Re: dosta price

docsumann docsumann 22:14 24.11.2011

Re: dosta price

mlekac mlekac 23:30 24.11.2011

Re: dosta price

Moram i ja da dopunim:


freehand freehand 23:37 24.11.2011

Re: dosta price

Može jedna predsednička?



kaolavanda kaolavanda 10:55 25.11.2011

Re: dosta price

kaolavanda kaolavanda 14:15 25.11.2011

Re: poezija

Kauboj


Čuješ li me, čuješ li me,
mali mangupe, mali mangupe?
Ja sam kauboj, ja sam kauboj.
Al' sam jaran tvoj, al' sam jaran tvoj.

Ići ćemo u planine.
Jahaćemo dobre konje.
Pušićemo Malboro,
i to, jaro, uskoro, i to, jaro, uskoro.

Popićemo, popićemo
ljute rakije, ljute rakije.
Ti si kauboj, ti si kauboj.
Al' si jaran moj, al' si jaran moj.

Ići ćemo u planine.
Jahaćemo dobre konje.
Pušićemo Malboro,
i to, jaro, uskoro, i to, jaro, uskoro.

Slušaj me ti, slušaj me ti,
il' ćeš dobiti , il' ćeš dobiti
Ja sam kauboj, ja sam kauboj,
a, bićeš i ti, a, bićeš i ti.

Ići ćemo u planine.
Jahaćemo dobre konje.
Pušićemo Malboro,
i to, jaro, uskoro, i to, jaro, uskoro.

Nervozni poštar

Evo i sa muzikom
kukusigameni kukusigameni 20:16 24.11.2011

A ova knjiga?

docsumann docsumann 20:22 24.11.2011

Re: A ova knjiga?

troluješ
kukusigameni kukusigameni 20:27 24.11.2011

Re: A ova knjiga?

docsumann
troluješ


Aha!



Harry Leroy "Roy" Halladay III, popularniji kao Doc Halladay
stari92 stari92 20:32 24.11.2011

Hu is hu _?_

kukusigameni
docsumann
troluješ


Aha!



dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:00 24.11.2011

Re: Hu is hu _?_

docsumann
troluješ

gedza.73 gedza.73 21:55 24.11.2011

Re: A ova knjiga?

troluješ

Da trolnem i ja malo.
Imam vrlo 'bušno' pamćenje ali nešto se zadrži u glavi vrlo jasno i bistro.
pored knjiga karla maja (koji, kažu, nikad nije kročio u amerike) sećam se i karavana za oregon.
Sećam se i malog, crvenog tv čudnog imena (cezare) koji je uvek imao sliku u boji, iako je bio crno-beli.
Prvi film kome sam pročitao latinični titl je bio kaubojac.
Tačno vidim dete kako sedi ispred tv i oduševljeno gleda film.

Pamti li neko film, četiri profesionalca se zvao, ako ne grešim?
Sedam velišanstvenih?
Ili

Kazezoze Kazezoze 22:12 24.11.2011

Tombstone-Doc Holliday meets Johnny Ringo

docsumann docsumann 22:20 24.11.2011

vječiti derbi

Dalas COWBOYS vs. Washington REDSKINS ( mada stvarno i jeste veliki derbi )



mlekac mlekac 15:35 25.11.2011

Re: A ova knjiga?

kukusigameni

Da ne zaboravimo jos jednog velikana kaubojskih romana:
razmisljam razmisljam 16:33 25.11.2011

Re: A ova knjiga?

mlekac
kukusigameni

Da ne zaboravimo jos jednog velikana kaubojskih romana:





skener92 skener92 17:13 25.11.2011

Re: A ova knjiga?

@razmisljam

zaljubila sam se bila u unkasa!
razmisljam razmisljam 21:25 25.11.2011

Re: A ova knjiga?

skener92
@razmisljam

zaljubila sam se bila u unkasa!


И ти?
Ено ми читава последња страница књиге местимично жућкаста ( и врло вероватно слана ) од силних суза које сам пролила над његовом судбином.
Винету је био тек на другом месту. Ал' јаком.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana