Društvo| Nostalgija| Porodica

Slava..

Drago Kovacevic RSS / 25.11.2011. u 02:30

Sveti Stefan Dečansaki..slava mu i milost, kako su govorili i govore svi moji. Krsna je slava Kovačevića iz Ervenika, kod Knina. Slava moje familije.Nije zapovjedni svetac i u kalendaru nije označen crvenim no crnim slovima. Sveti Stefan je otac cara Dušana i veliki mučenik. On je svetac, a car to nije nikada postao. Mučenik je sveti kralj Stefan i slavimo njega, a ne njegova moćnoga sina koji ga je zbog vlasti, učinio žrtvom.Vrijeme je pokazalo kako je dugoročno, istorijski, bolje i dragocjenije bilo biti Stefan nego Dušan. Iako narodi u svome kolektivnome pamćenju i njihovi istoričari posebno,najčešće i najrađe, više vole moćne od onih koji su žrtve moćnih, mojoj familiji i značajnom dijelu srpskoga naroda, Sveti je Stevan Dečanski ( kad o njemu govorimo kao kralju kažemo "Stefan", ali kad govorimo o svecu kažemo "Stevan") najznačajniji svetac, od svih koji postoje. A bar među Nemanjićima ima svetaca...I nije nam Sveti Stevan samo kućni zaštitnik, nego  je i podsjećanje na  to da čovjek treba i mora biti solidaran i lojalan svojim bližnjima, svojim susjedima i drugim ljudima za koje zna, ma gdje bio. Tako se uči, da se bude lojalan i solidaran ne samo rodu i plemenu, nego  zajednici, onima koji nisu potpuno kao ti i tvoji, i onima koji mogu biti i druge vjere, druge rase i druge nacije, onima što slave druge svece, imaju svoga boga i čak drugačijim satom mjere vrijeme.

Parafrazirao sam pokojnoga đeda Stevana, a u vrijeme slavskih i božićnih svečanosti, ovakve sam riječi od njega slušao nebrojeno puta..I ponavljao je on to meni, mojoj braći i našim vršnjacima iz širega roda, kao neku lekciju koja se mora naučiti Nisam tada baš znao zašto to tako učestalo govori i ponavalja, ali mi je to kasnije postalo  jasno...I hvala mu na tome..do neba mu hvala..

Do izbjeglištva, moja je familija slavila slavu vazda u đedovoj kući, zajedno. To je trajalo tri dana.Dolazili bi mi, ma đe bili, da te dane budemo zajedno. I okupljali se u našoj prostranoj, kamenoj kući, sa ogromnom teresom i ogromnim dvorištem, u Dračevici. Već dan ranije, neđe predveče bi stizali gosti, šira familija, Šorgići, Opačići i Kuvači iz Bijevičina sela, Kanaziri iz Mokrog Polja, Simići iz Žegara, Kalati iz Kninskoga Polja, drugi prijatelji i rođaci čija bi imena trebalo još mnogim redovima nabrajati.  Glavnoga, prvoga dana, iza deset uveče, dolazili bi i drugi Kovačevići u našu kuću, i pjesma, groktalica bi ponekad odjekivala iz više od pedeset grla. Te groktalice su bile tako glasne da su vjerujem, na daleko rastjerivale najljuća vučija krda.

Peklo se  za tu priliku bar troje bravčadi, bar jedan ovan vilaš i dvoje veće prasadi, sjeklo bar dva pršuta veličine "traktorskog točka" i trošila velika količina ovčijega i kravljega sira čuvanog u maslinovu ulju. O količini popijenog vina i lozove rakije, nemoguće je pričati jer precizno saopštavanje tog podatka smatralo se nepristojnim. Jedino o čemu je svaki domaćin vodio računa bilo je da slučajno od njegova vina nikog ko prepije, ne zaboli glava, pa da se, ako se kogod požali,domaćin ne obruka, dok je živ.

Među Bukovčanima je bila velika bruka, ako bi se pročulo da ti je vino loše. Nema Dalmatinca kome nije važno da za njegovo vino pričaju da je najbolje. Zato, vjerujem, da ne postoji na svijetu domaćin, narod, niti neka grupa koja više gona i prisiljava goste da piju njihovo vino, insistirajući svako malo da se izjasne - "kakvo je".To u mnogim prilikama ima karakter nasilja. Kad čovjek ne poznaje taj mentalitet, ako je na priliku iz Bosne ili odnekud dalje, za čas može  Bukovčane proglasiti, nasilnim, smornim i dosadnim ljudima, a oni nisu ništa drugo nego brižni, glede toga kakvu ćeš ocjenu, nakon što probaš, dati njihovu vinu..Kvalitet vina je svakom domaćinu u Dalmaciji pitanje časti.

Današnji dan, slavu moje porodice, obilježili smo na tri mjesta. Na jednoj strani moj brat Nikola, moja sestra Nada i ja, na drugoj, u đedovskoj kući u Dalmaciji, stric Lazar, brat Savo, rođaci Kanaziri, moji Kalati iz Kninskoga Polja..značajan broj ljudi..Slavio je i moj brat od strica Dragan sa svoja tri sina u Australiji, ali zbog vremenske razlike on kasni za nama...no sveti Stevan je i njemu, apsolutno što i nama...

I komuniciramo porukama..Sjetno, nostaligčno, ali opet nekako živo..Tu smo..opstali smo..Više nas je u Dalmaciji nego u Beogradu, bar za slavu,dal je moguće, odavno nije bilo....neka, hvala Svetome Stevanu, slava mu i milost..kaže moja sestra..

Brat Nikola izbrijan, skromno, ali svečano obučen..Rekoh mu..ličiš bogami na pokojnog ćaću,  što si stariji sve više...Kaže on meni..i ti sve više na ujake...(vazda smo imali to rivalstvo..ko na ćaću ko na materine...).

Dolaze gosti...Predivna Bajima familija...Baja je kućni prijatelj, građevinar, Pljevljak..Dvoje odrasle dijece sa njim, ne zna se koje je ljepše..Ćerka, maturantkinja, visoka, lijepa,krupnih očiju, kao slika, ,sin Miško, gimnazijalac, kraktko ošišan, visok, mišićav na ćaću.." Đe ste - kaže - a rođen u Beogradu -akcenat mu kao da je neđe iz Krajine,odličan đak, lijep, apolonski građen, zna na pamet Luču Mikrokozmu, Gorski vijenac, čitava poglavlja iz Antigone, heksametar mu ne čini nikakvu zapreku, kad ga recituje ko da desetarac izgovara.Malo je djece kao Miško..Ima samo jednu manu, kaže za Miška moj brat Nikola...Koju, naivno pitam...Veli ..."partizanovac je kao i njegov ćaća"...Eh, reko nema čoeka bez mane, ka da si jučešnji....Dolaze Ljilja, Milja, Zoka, Rade i Zvezdana, puna kuća dragoga i prijateljskoga svijeta...Lijep je život i nenadmašna je Srbija, čak kad je ovako sumorna, bar na dan je najljepše mjesto na svijetu...kako ovo da čovjek ne voli...A sutra, vidjećemo..sutra je novi dan...I da..sutra je isto sveti Stevan, u Australiji kod brata Dragana...Veliki je i naš je svijet....pogotovo kad smo po njemu rasuti..A nas Kovačevića ima brate svakuda...



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 03:49 25.11.2011

Vreme

Prvo, srecna ti slava, Drago.

Nego, ovo me zbunilo
A sutra, vidjećemo..sutra je novi dan...I da..sutra je isto sveti Stevan, u Australiji kod brata Dragana..


Kako moze u Australiji da bude ta slava kasnije nego kod nas? Mislim, oni su istocno odavde, pa im svi datumi pre stizu. Njima, na primer, Nova Godina stize oko 10 sati ranije nego nama (mislim na vremensku zonu u kojoj su Sidnej i Melburn). To valjda vazi i za slave?
expolicajac expolicajac 07:06 25.11.2011

Re: Vreme

Kako moze u Australiji da bude ta slava kasnije nego kod nas? Mislim, oni su istocno odavde, pa im svi datumi pre stizu. Njima, na primer, Nova Godina stize oko 10 sati ranije nego nama (mislim na vremensku zonu u kojoj su Sidnej i Melburn). To valjda vazi i za slave?

Doktore ti očigledno nisi čuo za "crvotočinu". Ne onu vremensku nego slavsku. To što se tebi čini da ide napred zapravo ide unazad. Tako da se Dragu čini da se vreme kreće unapred i tako je bratu slava sutra, a tebi znaš da ide unazad pa misliš da je juče.
Ako ti nije jasno obrati se blogeru Krletu za savet, on će reči " Ja vas ništa ne razumem"
blind.willie blind.willie 10:38 25.11.2011

Re: Vreme

Medvedev Putinu: moramo nesto da uradimo sa ovim vremenskim zonama, zvao sam malo pre kineskog premijera da mu cestitam novu godinu a on mi kaze da je proslava zavrsena dan ranije.
Putin odgovara: da znas da si u pravu, i ja sam imao problem.. zvao sam poljake da im izrazim saucesce zbog pada aviona a oni mi kazu da jos nije pao ...

loader loader 11:14 25.11.2011

Re: Vreme

zvao sam poljake da im



A domaćinu serbskome, mada mislim da te privatne stvari nisu sasvim za blogistan, srećna slava i da je u zdravlju provede, kad god da mu se u nestašnim vremenskim igrama dogodila :)


Što se careva i svetaca tiče, o njima će konačnu preporuku dati onaj u čije ime su delali.
dali76 dali76 06:08 25.11.2011

sretna slava

Vjera ko vjera nije losa stvar,naprotiv. Njena sustina uci ljude dobrim stvarima. Problem je kad vjera postane institucija .
Nije Nice govorio bog je mrtav da bi se tome radovao vec da bi upozoravao..
Sretna vam slava Kovacevici.
Da slavite u zdravlju.
gedza.73 gedza.73 09:22 25.11.2011

Re: sretna slava

Srećna slava, domaćine. Puno godina da slaviš još u zdravlju i veselju.
dali76
Vjera ko vjera nije losa stvar,naprotiv. Njena sustina uci ljude dobrim stvarima. Problem je kad vjera postane institucija .

Negde sam nekad pročitao, pa sad po sećanju pišem, da u veri ima dovoljno svetlosti da ti obasja put i dovoljno tame da ti potamni svet.
expolicajac expolicajac 07:02 25.11.2011

Srećna Slava

Srćna slava domaćine, na mnogo je leta.
Dr M Dr M 07:30 25.11.2011

Slava


Srećna slava, Drago!

Čestitka, naravno, stiže na paterice..

Zato što je sv. Stefan, ili sv. Mrata{ sneg do vrata), bio 24. novembra.

Danas je sv. Jovan Milostivi, u Pravoslavlju, i Dan borbe protiv nasilja nad ženama, u celom svetu.
libkonz libkonz 08:32 25.11.2011

Re: Slava

Srećna slava!
Ovo što si napisao za vino: preneli su to Bukovčani koji su došli kolonizacijom i ovde.
dragan7557 dragan7557 08:43 25.11.2011

Re: Slava

Srecna slava domacine!

cerski
bocvena bocvena 08:35 25.11.2011

Kakvim divnim jezikom je

ovo napisano. Ko neki starac Fočo od stotinu ljeta:)
Puno ljubavi za porodicu.
Srećno vam svima bilo!

A ovo je urnebesno...
odličan đak, lijep, apolonski građen, zna na pamet Luču Mikrokozmu, Gorski vijenac, čitava poglavlja iz Antigone, heksametar mu ne čini nikakvu zapreku, kad ga recituje ko da desetarac izgovara

Nikad ga nećete oženiti ako nastavite tako da ga hvalite.
jedi-knight jedi-knight 09:19 25.11.2011

Sretna slava

Srećna slava Drago i još dugo godina da je slavite

P.S. Pozdrav za Miška bez mane
tasadebeli tasadebeli 10:03 25.11.2011

Срећна слава!



Мене моја породична слава (а и сваки породични скуп) неодољиво подсећа на ону сцену из Господара прстенова, када Билбо Багинс на прослави сопственог рођендана поздравља све Багинсе, Праудфите ("праудфутсе", тј. Поносстопала), Бофинсе, Туксе, Хозентрегере и остале. Ића и пића у изобиљу, радости, смеха и разговора такође, као да око нас не постоји онај суморни свет са којим се рвемо сваког дана. И зато волим та породична окупљања, а највише славу. Ми, Срби, некако и личимо на те хобите због начина на који живимо у оним кратким периодима између ратова. Зато и не треба заборавити оне Толкинове речи да понекад и најмање биће може променити судбину света.

Срећна слава, Ковачевићи, нека Бог да да вазда будете здрави и насмејани, а све друго на овоме свету можете и сами постићи!
sentinel26 sentinel26 10:23 25.11.2011

Sretna ti slava i krsno ime

domaćine.

Da li slaviš za Boga i za pretke ili po tradiciji, svejedno je, tek kuća ti vazda pjevala na dobrobit svih čeljadi.

Živio !
mariopan mariopan 10:33 25.11.2011

Srećna slava domaćine

Srećna slava Drago.



gorstak92 gorstak92 11:09 25.11.2011

Car Dušan

Ajd ono za vremenske zone Sidnej-Beograd i da razumem, ali ako već slaviš Sv.Stefana treba da znaš sledeće:
Mučenik je sveti kralj Stefan i slavimo njega, a ne njegova moćnoga sina koji ga je zbog vlasti, učinio žrtvom.


Koliko se sećam časova istorije (davno bilo) otac Sv.Stefana (valjda Milutin ili Dragutin) je oslepeo svog sina, a Sv.Stefan je nastavio nasilje u porodici jer je pokušao da ubije svog sina Dušana no Dušan je bio zajeban igrač (2,20 - kao Divac) pa je iz blokade prešao u kontru i ubio Stefana. Klasična samoodbrana. Deluju mi kao jedna fina porodica. Pretpostavljam da je u ono vreme ubiti/oslepeti oca/sina bila stvar običaja čime su se učvršćivale veze i ljubav u porodici.


Vrijeme je pokazalo kako je dugoročno, istorijski, bolje i dragocjenije bilo biti Stefan nego Dušan. Iako narodi u svome kolektivnome pamćenju i njihovi istoričari posebno,najčešće i najrađe, više vole moćne od onih koji su žrtve moćnih


U narodu vlada uverenje da Car Dušan nije kanonizovan u sveca zato što je Tzaricu poslao na Sv. Goru - jedino mesto gde nije bilo kuge u doba epidemije. Pa kao fol zato nije zaslužio da ga zovu svecem već je dobio nick silni (od siledžija).

A u stvari, zamerio se crkvenim ocima u Carigradu tako što je proglasio Srpsku arhiepiskopiju u rang Patrijaršije + bacili anatemu na njegu u cilju pridobijanja Grka u pobuni protiv Cara (klasična politika).

Dakle, narodno sećanje i ljubav nije baš skroz narodno već je više Crkva uticala na mase ko treba da se voli. Apsurdno je što i sadašnja crkva, koja postoji zahvaljujući Caru, ne nalazi za shodno da mu malo popravi imidž. Opet taj folklor.

Eto, to ja onako iz googla iz prve.
U pretraživaču ukucaš "zašto car dušan nije svetac" i dobićeš 13.000 rezultata pretrage.


Crkva Sv. Marka u Beogradu gde se čuvaju mošti Cara Dušana.
Inače, tu se održavaju parastosi u pomen žrtvama Oluje.

I na kraju, ne uzmi mi za zlo ako je komentar preoštar, tutorski ili šta znam.

Srećna slava i da je slavite još dugo.
nestor92 nestor92 13:15 25.11.2011

Re: Car Dušan

Koliko se sećam časova istorije (davno bilo) otac Sv.Stefana (valjda Milutin ili Dragutin) je oslepeo svog sina


Priča se da dželat nije dobro obavio posao i da je kraljević pomalo video ali da se pravio da ne vidi ništa sve do borbe za presto kada je protiv svoga polubrata iskoristio ovu činjenicu pa objavio da je kao zakoniti pretendent Božjim čudom progledao ponovo.
gorstak92 gorstak92 13:20 25.11.2011

Re: Car Dušan

Priča se da dželat nije dobro obavio posao i da je kraljević pomalo video ali da se pravio da ne vidi ništa sve do borbe za presto kada je protiv svoga polubrata iskoristio ovu činjenicu pa objavio da je kao zakoniti pretendent Božjim čudom progledao ponovo.

Vidiš bre kako se istorija ponavlja.
I ove naše sadašnje vođe se pred izbore prave da su progledali.
A pre im sve bilo mutno.
Presto je toliko magičan da se zarad njega ubijaju očevi, deca, braća, kumovi,...
Sad je ubistvo kažnjivo pa se od stranačkog kolege pravi otklon.
Kao, nisam ja majke mi već je on nas doveo do ove situacije.
metrevelic metrevelic 20:21 25.11.2011

Re: Car Dušan

Apsurdno je što i sadašnja crkva, koja postoji zahvaljujući Caru, ne nalazi za shodno da mu malo popravi imidž.

Pa crkva je i prije i poslje bila arhiepiskopija , tek po ponovnom "uspostavljanju patrijašije" poslje ujedinjenja 1918 "četvorica patrijarha od pentapatriaršije" u potpisali da se Srpski arhiepiskop može zvati patrijarh. to je privremena odluka do Vaseljenskog sabora.

A u stvari, zamerio se crkvenim ocima u Carigradu tako što je proglasio Srpsku arhiepiskopiju u rang Patrijaršije
Anatemisan je jel se ponašao kao "džiber" i "sabljom naforu uzimao" a crkva postoji zahvaljujući Hristu ,Dušan je možada samo povećao lošu naviku etnofiletizma.

Nek Bog čuva domaćina i od zlog društva izbavi

a Sv.Stefan je nastavio nasilje u porodici

Za sve one skeptike i "zdravorazumske vilozofe " po pitanju svetosti sveca
citirat ću Davida psalmopjevca " svecu svome neću dati truleži"
A svete,blažene i čudotvorne mošti sveca sam očima svojim video i cjelivao slava mu i milost.

mikimedic mikimedic 11:10 25.11.2011

odlican tekst drago

i nek je srecna slava.
Dr Mebius Dr Mebius 13:40 25.11.2011

srecna slava i sve najbolje!

.
omega68 omega68 23:16 25.11.2011

Re: srecna slava i sve najbolje!

Srećno i dugovečno da slavite slavu koja kao takva jedino postoji u našem narodu.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 03:18 26.11.2011

Svima..

Svima istinska hvala na čestitkama...
Ono što želim kazati je nesporno civilizacijasko dostignuće..Srbi i srpski narod ima slavu kao porodični praznik mimo ikakvih religijskih uslovljavanja. Dakle, aposolutno je sigurno, da Srbi ateisti, a ja sam se više puta tako izjasnio i tako živim, slavimo slavu kao kućni, porodični praznik, a ne religijsku obaezu, gde ne isključujem veliku većinu koja to slavi uz religijsku obavezu i ceremoniju.
Ali, hajde, da to sada ne "džarkamo"..
metrevelic metrevelic 06:45 26.11.2011

Re: Svima..

a ja sam se više puta tako izjasnio i tako živim, slavimo slavu kao kućni, porodični praznik

ja sam vegetarianac i borac za prava životinja.Ne jedem meso ,al svake godine koljemo svinje, jel je kolinje okupljanje porodice susjeda i prijatelja
trninicpetar trninicpetar 16:20 26.11.2011

Srećna slava

Srećna slava Vama gospodine Kovačević i vašoj velikoj familiji.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana