Društvo| Gradjanske inicijative| Hronika| Mediji| Porodica

ALEKSA

Dragan Jakovljević. RSS / 01.12.2011. u 14:38

Aleksa Jankovic
Aleksa Jankovic
Ne ulazeći u rasprave o (bes)korisnosti Fejsbuka, o njegovim upotrebama i zloupotrebama, ova tehnološka novotarija je pokazala da je u stanju da u mnogome utiče na menjanje društvene svesti u pravcu ispravljanja, ili barem ukazivanja na neke devijantne pojave u našem okruženju.
Da nije bilo Fejsbuka, možda bi i samoubistvo dečaka Alekse Jankovića, nakon prvobitnog iščuđavanja javnosti, kod nekih bilo podvedeno pod dečakovo nesnalaženje u svetu odraslih, i kao takvo bilo prepušteno prašini zaborava. Ovako, kada je mnogo toga izašlo na videlo, shvatili smo da je Aleksa u stvari simbol stradanja svih koje društvo nije zaštitilo od nasilnika, a moglo je; svih čije smo vapaje čuli, ali se na njih nismo osvrnuli – ili nismo ni želeli da ih čujemo; svih poniženih i zgaženih, preko kojih smo preskakali dok smo besomučno hitali dalje, zagledani zabrinuto u svoje novčanike, benzinske rezervoare i mobilne telefone.
Aleksa Janković, čiji profil na Fejsbuku i dalje živi i dobija nove prijatelje, više nije samo stradali dečak, već, nazalost, i tragični dokaz nemoći države da svoje građane zaštiti od onih pred kojima se povlači kad god joj zaprete da će je demolirati. Mali Aleksa je stradao od njihove ruke.
Takvim nečinjenjem, drzava hrani svoje nove razbijače koji ubrzano sakupljaju kamenice, šipke, skakavce, toljage, bejzbol palice i sve što im se učini zgodnim za razbijanje – ideala slobode, izloga ili glava, njima je svejedno.
Ali, ima nade... Aleksino ime jeste simbol stradanja, ali polako postaje i simbol naseg otpora svakoj agresiji, primitivizmu, beščašću, zakonu čopora i našem mirenju sa njim.

Atačmenti



Komentari (2)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

arwenna arwenna 15:06 01.12.2011

Svaka čast na tesktu!


Prvi put sam čitala o nesrećnom dečaku pre par nedelja, iako je izvršio samoubistvo marta meseca (koliko se sećam). Ono što sam pročitala bilo je šokantno!

Njega su "drugovi" iz škole 8 puta prebili (mada je direktorka nedavno izjavila da se to desilo samo jednom). Kada je MUP došao u OŠ „Sreten Mladenović Mika", gde se ovo vršnjačko nasilje dešavalo, bili su zblanuti dešavanjima. Koliko sam čitala, ti isti nasilnici su dolazili da ga "uzmu sa časa" izudaraju, pa ga vrate. Kad je jednom pobegao u auto nekog nastavnika, trojica nasilnika su počela da drmaju kola u nameri da prevrnu auto. Deca su kometarisala da tim nasilnicima (inače učenicima pomenute škole) niko ne sme ništa, samo čekaju da završe školu.


Ono što je poražavajuće za sve nas je: omalovažavanje žrtve i svih trauma koje su dovele do samoubistva, odgovornost za (ne)sagledavanje konstantnog vršnjačkog nasilja = prećutno odobravanje nasilja, zakon koji štiti nasilnike. Roditljima dece koja su nenasilna i (još uvek) lepo vaspitana nemeće se pitanje: Na koji način mogu da zaštite sopstvenu decu, kad ih pošalju u školu koja važi za vaspitno-obrazovnu ustavnovu, a svi više liči na mini krimogenu sredinu iz loših američkih filmova.

PS
Nemam vremena da tražim linkove podataka koje sam iznela, pisala sam po sećanju, ali se nadam da ću u toku dana naći linkove i editovati komentar.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 15:26 01.12.2011

Re: Svaka čast na tesktu!

Hvala na lepim recima. Mislim da ovi komentari dovoljno govore o raspolozenju javnosti. Posto nisam u prilici da sve vreme kontrolisem komentare koji stizu (a bilo je i onih iz prozvanog tabora), izvinjavam se svima sto cu morati da ukljucim opciju blokiranja daljeg komentarisanja ovog bloga. Hvala na razumevanju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana