Gost autor| Zdravlje

Priče iz bolnice: Nema leka ni za lek

Krugolina Borup RSS / 05.12.2011. u 22:13

Gost autor: Slavica Pejović

I tako između dva odlaska u bolnicu, koja nam je postala druga kuća, uredjujem stan, slušam lepu muziku, zabavljam se sa detetom i planiram letovanje. Pokušavam da ostanem normalna. Ukinula sam gledanje vesti, čitanje novina, slušanje radio stanica sa vestima u nadi da doskočim svemu što mi remeti mir.

- Znaš, Branko je nešto bolestan, u bolnici je, trebali bismo da ga posetimo. Na ispitivanju je trenutno, valjda nije ništa ozbiljno - saopštila mi je mama telefonom neki dan.

- Ne mogu. Muka mi je od bolnica. Nemam više snage. Znaš da sam u poslednje vreme više u bolnici nego kući. Jedva izdržavam i ovo što moram da idem sa detetom. Pozdravi ga i javi mi kako je. Obići ću ga kada izađe iz bolnice.

Potpuno sam zaboravila na telefon. Pa, telefon je u poslednje vreme, bar u mom slučaju, postao izvor groznih vesti.  Ne znam da li da i njega ukinem.

- Znaš, tati su postavili dijagnozu. Ima tumor jetre i debelog creva.  U subotu će konzilijum odrediti terapiju - javi mi sestra od ujaka.

Zaledih se.

- Biće sve u redu. Odrediće mu sigurno terapiju, on je jak. Izvući će se. Videćeš. Javi ako bilo kako mogu da pomognem.

I javila se posle par dana:

- Mora da ide na hemoterapiju. Nemaju citostatika u bolnicama. Pustili su ga kući i rekli nam da dodje kad nabavimo lek. Nema ga u Srbiji, ali misle da ga ima u Crnoj Gori. Sad jurimo apoteke. Možeš li i ti da probaš da ga nabaviš negde?

- Probaću pa javljam.

I tako ja tražim lek. Hej, ne bilo koji lek, ne lek za kijavicu. Tražim bre citostatik. Tražim lek za obolele od raka. Ja tražim lek za koji sam se molila Bogu da ga ne uvrste u terapiju za moje dete. Bilo šta, samo ne citostatike, a dodje vreme da se ubijam tražeći ga i molim Boga da ga nadjem.

Kao da se neko poigrava sa mnom.

I uključih televizor, i novine i internet i sve živo. I ne znam da li mi je gore sada kada znam da lek ne možemo nabaviti ni u zemljama u okruženju, ni na zapadu u slobodnoj prodaji, da ga privatne apoteke ne uvoze zato što im se ne isplati jer ne mogu da ga prodaju u normalnim okolnostima, da je redovna terapija kod velikog broja ljudi obolelih od raka. I da ga nema.

- Da li si dobio informaciju šta se dešava, da li su uvezli lek? - zapitah muža novinara.

- Nisam uspeo danas, videćemo sutra. Koleginica je trebala da mi javi, otišla je ranije kući.

- Pa da li se iko od vas u medijima zanima za takve stvari?

- Pa pisali smo već o tome, svi su o tome pisali.

- Pisali svi, pročitala ja na internetu. Pisali i da je ministar Stanković rekao da će leka biti u bolnicama već u novembru. A sada je decembar, a leka nema, a informacije nema, a Agencija za lekove objavila na sajtu da su još 26.10.2011. izdali sertifikat za lek, a istog tog leka, nije bilo ni 2005, ni 2007, ni 2008 pa ga nema ni danas. Jel možda preskup? I zar niko od vas novinara nema podsetnik pa da u novembru ili sad u decembru pozove ministra pa ga pita šta je sa lekom. Ne, nije zanimljivo, skoro ste svi pisali o tome. Nemojte slučajno da preterate. Ne boli vas. Ne beži vama vreme. Ima bitnijih stvari. Idu izbori.

I tako se ja ispraznih na novinaru.

Pa ko će da obaveštava javnost ako ne mediji. Pa ne mislite valjda da će ministri sami od sebe da daju nevesele informacije?

A šta mi da radimo, obični smrtnici, ako nam zakažu i mediji?

Da se ja ipak zatvorim u svoj svet, i ukinem sve. Pitam se da li bi mi bilo lakše?

 



Komentari (56)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tetkino tetkino 22:30 05.12.2011

Citostatik nas nasusni

nema kuce kojoj nije trebao. I nikad ga nema.
Ni termina za zracenje, ni aparata za zracenje, ni ljubazne reci i dobrog saveta.
Ni mesta u bolnici, ni kreveta, ni carsava, ni operacije bez koverte.
Ni psiholoske pomoci, ni ljudske utehe...

Al eto da ne bude lament da kazem i da je zaliti se ministru zdravlja zasto nema lekova isto onoliko produktivno kao i zaliti se gradonacelniku Nisa na stanje ulica na Zvezdari.
Moze on da se slozi s vama o svemu, ali prakticno ne moze nista da uradi sem da se verbalno solidarise. Nema covek ovlascenja. To je strogo nadleznost Agencije/Direkcije za lekove.

A ko provali i razmota klupko nadleznosti svih agencija, komisija, organa, ministarstava, drzavnih uprava, opstina, lokalnih samouprava, drzavnih preduzeca... u Srbiji, tome treba odmah Nobela za ekonomiju dati. A ako ih jos i natera da budu i odgovorni za ono za sta su nadlezni, e taj je vec kandidat za Mesiju. Veceg cuda biti ne moze. Bar u ovoj nasoj zemlji.

Krugolina Borup Krugolina Borup 22:43 05.12.2011

Re: Citostatik nas nasusni

zaliti se ministru zdravlja zasto nema lekova isto onoliko produktivno kao i zaliti se gradonacelniku Nisa na stanje ulica na Zvezdari.
Moze on da se slozi s vama o svemu, ali prakticno ne moze nista da uradi sem da se verbalno solidarise. Nema covek ovlascenja.


Pa jeste. Onaj prethodni nije bio nadležan za vakcine (žali Bože para što smo ih u njih spucali, pa sad nema za citostatike), a ovaj nije nadležan za sve ostalo.

Čemu ti ministri uopšte služe? Ako ni za šta nisu nadležni, pa koji će nam andrak?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:47 05.12.2011

Re: Citostatik nas nasusni

nema kuce kojoj nije trebao.

Ко су људи који одлучују о лековима?
Pisali i da je ministar Stanković rekao da će leka biti u bolnicama već u novembru. A sada je decembar, a leka nema, a informacije nema, a Agencija za lekove objavila na sajtu da su još 26.10.2011. izdali sertifikat za lek, a istog tog leka, nije bilo ni 2005, ni 2007, ni 2008 pa ga nema ni danas. Jel možda preskup? I zar niko od vas novinara nema podsetnik pa da u novembru ili sad u decembru pozove ministra pa ga pita šta je sa lekom. Ne, nije zanimljivo, skoro ste svi pisali o tome. Nemojte slučajno da preterate. Ne boli vas. Ne beži vama vreme. Ima bitnijih stvari.

РЗЗО?

Ко год да је, овај опис је одговарајући:
Priče o njemu potiču od poklonika njegovog dela, koji su neumerenim preterivanjem uspeli da jednu manje-više ubedljivu biografiju pretvore u apokrif.

Проклета држава-убица, и њени безлични чиновници.
AlexDunja AlexDunja 22:47 05.12.2011

Re: Citostatik nas nasusni

a ovaj nije nadležan za sve ostalo.

mene fascinira koliko su svi oni nenedležni zapravo.
a mi ih birali da budu nadležni.
tojest, ja nisam, ali svejedno,

hoće li iko ikada u ovoj zemlji, a na državnoj funkciji biti
nadležan za ono za šta je biran?
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:49 05.12.2011

Re: Citostatik nas nasusni

Citostatik nas nasusni
nema kuce kojoj nije trebao. I nikad ga nema.
Ni termina za zracenje, ni aparata za zracenje, ni ljubazne reci i dobrog saveta.
Ni mesta u bolnici, ni kreveta, ni carsava, ni operacije bez koverte.
Ni psiholoske pomoci, ni ljudske utehe...



ne bih generalizovala.
ima i drugačijih iskustava.
i što se tiče lekova i što se tiče ljubaznosti/neljubaznosti osoblja i što se tiče aparata za zračenje etc....
jedan.kub jedan.kub 21:17 06.12.2011

Re: Citostatik nas nasusni

ne bih generalizovala.
ima i drugačijih iskustava.
i što se tiče lekova i što se tiče ljubaznosti/neljubaznosti osoblja i što se tiče aparata za zračenje etc....

Te različite priče znače da nemaju svi pacijenti jednak tretman, a to omogućava korupciju (liste čekanja; odabir pacijenata prema materijalnom stanju, prema njegovoj političkoj opredeljenosti).
Svugde imaju svoje kadrove, pa ovakva situacija u zdravstvu nije slučajna. Dobro nama dođe kao zamena za Goli otok.
appendix appendix 22:37 05.12.2011

...

Nedavno sam imao slično iskustvo, dodouše, nije se radilo o citostatiku, ali pošto je moj otac bio u bolnici i bilo je potrebno nabaviti neke lekove koje oni nisu imali (radi se o bolnici u unutrašnjosti), i ja lepo odem kod doktora opšte prakse da mi prepiše lek na recept.. kažu, ne smemo da pišemo recepte za ležeće bolesnike, bolnica je dužna da nabavi svaki lek, a bolnička apoteka nema ni osnovne antibiotike, o nekim skupljim lekovima i da ne govorimo.. Ukoliko hoćete da terate pravdu i da se žalite (kome?), gubite vreme, pa na kraju morate da kupite lek...
rade.radumilo rade.radumilo 23:39 05.12.2011

Nema mnogo čega

Pukla Jugohemija, sve što su oni uvozili je počelo da ponestaje. Ponešto čega je bilo mnogo se krcka sa zaliha, koje presušuju.
Mi imamo problem sa mnogo benignijim potrepštinama: "Sebamed" kremicom za dupence i kupkom za bebice. Snabdeli smo se za sledeća tri meseca pa ćemo videti.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 07:45 06.12.2011

mozda pomogne...

nije bas legalno, ali funkcionise.

evo kako sam pokapirala:

Posalje moj sin iz BG kofer sestri, mojoj kcerki, za Berlin, s knjigama i zimskim stvarima, autobusom. Kcerka zakasni da pokupi kofer, jer je bio neki maraton u Berlinu, pa nije stigla. Naravno, zove mamu i place.

Ja tesim i mozgam, kako naci izgubljen kofer u Berlinu. Naravno, mala ima pogresne telefone vozaca, pa ne moze ni da ih dobije i pita.

Ja iskopam neki telefon star tri godine, coveka koji organizuje smestaj vozaca u drugom nemackom gradu, 500 km dalje od Berlina, koji sam valjda samo jednom okrenula, isto povodom nekog slanja iz Nemacke ili za Nemacku, ne secam se vise. Zovem i pitam, s neba pa u rebra, kako naci kofer.

Covek ljubazan, zove Srbiju, Nemacku, javlja se posle pola sata i kaze: Vozaci otisli za Hamburg, kofer ostavili tu i tu, neka ide dete i pokupi.

Ja prezahvalna, covek, Misa se zove, kaze, ma nije to nista gospodjo. Kazem, jao, jel mogu da vas pozovem na pice, vi ste divni, bas ste mi veliku uslugu uradili.

I vidim se s covekom, popijemo kapucino, popricamo i kad smo odlazili iz kafea, tri ulice isli zajedno.

Prolazimo pored apoteke.

Kaze covek, e ovo je moja apiteka.

Pitam, glupo, a imate i apoteku?

Kaze, ma ne, ali znate kako je, dole (u Srbiji), fale lekovi, pa kad zafali, jave ovamo, pa ja odem u ovu apoteku, pa nabavim.

Ok, nije legalno.

Ali, radi.

Ostavljam na PP kod Krugoline broj tel coveka u Nemackoj.

slavica_pejovic slavica_pejovic 13:09 06.12.2011

Re: mozda pomogne...

Vesna,
dobila sam broj od Krugoline. Hvala puno.
Nadam se da cemo uspeti nesto da uradimo.
bocvena bocvena 08:45 06.12.2011

užas

Potpuno sam zaboravila na telefon. Pa, telefon je u poslednje vreme, bar u mom slučaju, postao izvor groznih vesti. Ne znam da li da i njega ukinem.


Izgleda smo u istoj životnoj fazi. Od analiza do konzilijuma i loših (i sve lošijih) vesti je prošlo ni pune dve nedelje. A onda su joj prepisali citostatike i rekli - Tek sad su stigli, prvo delimo onima na čekanju...javite se za 15 dana. No, evo, posle samo 7 dana čekanja, u sredu kreće prva tura. Izgleda smo naleteli na talas kad ih nabave ili puste u opticaj.

Kako je to sve nenormalno. Ispade da je još imala sreće. Kao surferka je uzjahala pravi talas...moja drugarica svekrva.

Nemoguće da stvari ne mogu da budu bolje rešene, organizovane, pare nađene...nemoguće i nedopustivo. Nego nema ko da ih pritiska. Porodice se oduzmu od straha, parališu se, ono malo snage upregnu u negu bolesnika...ko će još i sa Ministarstvom zdravlja da se nadgornjava. Lekari i sestre, u većini slučajeva, odrade svoj posao kako treba. Znači da se negde u vrhu, tamo gde se priča o parama, a ne o zdravlju, neka karika opasno razlabavila.

Hansel Hansel 11:25 06.12.2011

Re: užas

Kako je to sve nenormalno. Ispade da je još imala sreće. Kao surferka je uzjahala pravi talas...moja drugarica svekrva.

Nemoguće da stvari ne mogu da budu bolje rešene, organizovane, pare nađene...nemoguće i nedopustivo. Nego nema ko da ih pritiska. Porodice se oduzmu od straha, parališu se, ono malo snage upregnu u negu bolesnika...ko će još i sa Ministarstvom zdravlja da se nadgornjava. Lekari i sestre, u većini slučajeva, odrade svoj posao kako treba. Znači da se negde u vrhu, tamo gde se priča o parama, a ne o zdravlju, neka karika opasno razlabavila.

Jeste, užasno je i nenormalno! Ostavljati ljude koji obole od takve bolesti na čekanju (ako se terapija već primenjuje) neverovatno je kad se zna koliko je bitno lečenje početi što pre. Nedavno sam pročitao na jednom forumu iskustvo žene kojoj se bolest vratila. U međuvremenu je saznala da joj tokom prve terapije nisu davali citostatik po protokolu, nego s većom pauzom između davanja (valjda umesto na 14, na 21 dan, ne smem da tvrdim). Drugi put su joj davali kao treba i ona je u remisiji više godina (možda je i probila fmaoznu granicu od pet godina). Pokušao sam da nađem taj tekst, ali mi za sada nije uspelo. Ako već idete tim putem, borite se da to bude kako je propisano.
bocvena bocvena 09:33 07.12.2011

Re: užas

Ako već idete tim putem, borite se da to bude kako je propisano.

Hvala na informacijama!
Hansel Hansel 18:57 07.12.2011

Re: užas

I ja bih uvek zahvalio, ali stvarno nema potrebe! Neka samo bude dobro!
anchiba anchiba 09:29 06.12.2011

...

Не знам шта да кажем, сем туга.
Мама ми је умрла пре три месеца. Тумор јајника са пуно метастаза по трбушној дупљи. Годину ипо дана је трајала њена агонија. Она је цитостатике примала другом половином прошле године и тада није било несташице тих лекова. Додуше, има разних цитостатика, па је можда несташица неких других врста (тешко да то баш могу назвати леком, шта год други мислили). Не могу вам помоћи у потрази, жао ми је, али могу помоћи својим искуством и људском подршком да истрајете у борби, колико год тешка и безизлазна борба деловала. Мама се пуно борила, живот се у њој борио, сестра и ја смо се бориле свим средствима и све што смо чуле да може да јој помогне, пробале смо. Чак смо са Кубе добавиле неки лек који мами, на жалост, није помогао. Али смо се до последњег маминог дана живота надале чуду. Не умем то да опишем, али поред тога што се видео крај, ми смо се надале!

Истрајте!
Hansel Hansel 11:42 06.12.2011

Re: ...

Али смо се до последњег маминог дана живота надале чуду. Не умем то да опишем, али поред тога што се видео крај, ми смо се надале!

Bio sam u sličnoj situaciji. Majka je imala leukemiju. Odbila je hemioterapiju, lekari su reki da može i hemioterapija da je ubije s obzirom na godine (69), iako je imala zdrave organe... činilo joj se da neće to idržati, videla je koliko su mlađe žene u sobi teško podnosile. Ja sam našao neku alternativnu terapiju. Dva meseca se, s oscilacijama i uz transfuzije, majka držala, da bi poslednjih nedelja vidno opala potreba za transfuzijom. Leukociti su samo povremeno malo skakali preko granice normale, i sve to je raspirivalo nadu u čudo. Ipak, bolest (ko zna koja njena komponenta) je bila jača, a majka je umrla s krvnom slikom blago anemične osobe, s normalnim brojem leukocita. Još nisam saznao da li bi tok bolesti bio takav i bez tih alternativnih lekova (sumnjam), a i danas žalim što lekari nisu pristali na kombinaciju tih lekova s hemioterapijom, jer sam imao preporuku da je u sinergiji najbolji efekat. No, kažu, dugoročno izlečenje (bez transplantacije koštane srži koja se u Srbiji radi samo do 55 godina starosti) teško da bi bilo moguće... Ali, da ne mračimo, tumori i leukemija u tim godinama nisu isto, Branku iz teksta želim ozdravljenje!
anchiba anchiba 00:38 07.12.2011

Re: ...

Još nisam saznao da li bi tok bolesti bio takav i bez tih alternativnih lekova (sumnjam),a i danas žalim što lekari nisu pristali na kombinaciju tih lekova s hemioterapijom, jer sam imao preporuku da je u sinergiji najbolji efekat


Хансел , жао ми је због вашег губитка. Знам како жалите и знам како су тешке сумње душе на питање "да ли сам могао још нешто да учиним и прибавим?". Цитостатици су једини званични лек наше медицине, а алтернативних лекова је много. Мислим да нема особе која се нашла у сличној ситуацији као и ми и која није пробала и са алтенативним лековима.
Што се тиче цитостатика, из мог искуства, изгледа да могу да помогну, наравно, зависно од врсте болести и стадијума напредовања болести,(код маме није било напретка после примања цитостатика, све вредности тумор маркера су биле исте као пре примања, значи, ни боље, ни горе), али има много опречних мишљења о корисности цитостатика и много се говори о њиховој штетности на организам. Ја сам мами, када су јој преписали терапију, прочитала текстове о токсичности цитос. и рекла јој да јој остаје опција и да их одбије. Нисам јој ништа сугерисала, јер сам се плашила да дођем у позицију да целог живота носим у души сумњу да сам јој на неки начин скратила живот. Примила је цитос. и нису јој помогли. Само је патила због губика косе и због сталних мучнина и слабости.
Што се алтернативних лекова тиче, медицина их стриктно одбацује. Моје мишљење је, да свако ко се нађе у тако тешкој ситуацији да тражи помоћ за свог најближег, треба да проба са свим алтернативним лековима до којих може да дође, јер су ти лекови потпуно природни, јер могу да олакшају муке болесника, јер не могу да одмогну, јер ће и ономе ко гледа најмилијег у мукама, психичким или физичким, бити лакше када зна да је учинио СВЕ што му је у моћи. И пробала сам много тога да нађем, нешто сам и нашла и не знам колико би без њих било горе. На крају, ништа није помагало.
О топлини и љубави према драгима који су болесни нећу да говорим, јер је то лек који се не купује. А лек је!
Hansel Hansel 09:31 07.12.2011

Re: ...

Нисам јој ништа сугерисала, јер сам се плашила да дођем у позицију да целог живота носим у души сумњу да сам јој на неки начин скратила живот.

Upravo. Nisam sugerisao ni ja, ali, da su lekari pristali na kombinovanu terpaiju (koja bi bila nemoguća bez njihovog odobrenja), onda bih je ipak podsticao, jer verujem tim lekarima-alternativicima na osnovu sopstvenog iskustva, a o tim lekovima/preparatima postoje materijali na internetu, za neke su klinička ispitivanja tada bila u toku. Da ne škode, bio sam siguran. Da ih zvanična medicina ne priznaje, i to sam znao, ali lekari nisu hteli ni da čuju o čemu se radi. Možda su to, na primer, mogli da budu vitamini u nekoj posebnoj kombinaciji, ali - nije ih zanimalo. A mogli su da budu, kao što jesu, neak forma bioloških lekovakoji se koriste na Zapadu i kod leukemije i koji su pokazali delotvornost, skoro se pisalo kod nas o tome.

I meni je žao zbog vašeg gubitka - nisam to jasno bio napisao, ceo moj odgovor je time bio podstaknut...
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:49 07.12.2011

Re: ...

Цитостатици су једини званични лек наше медицине, а алтернативних лекова је много.

blizu.
kancer se leči samo hemioterapijuom, radioterapijom, hirurgijom ili
kombinacijom ove tri metode.

međutim, bilo koja od terapija da se koristi, svakako slabi organizam. on je, jedan, napadnut, s jedne strane bolešću a s druge strane hemioterapijom i zračenjem.
zato je potrebno koristiti suplemente, najbolje ništa na svoju ruku, već uzeti nutricionistu koji će napraviti kombinaciju suplemenata i redukovatti hranu, kako bi organizam mogao da se izbori.

naravno, nude se razni travari i nadrilekari koji imaju "spas za našu bolest". nude se razne gljive, gline etc. koje bolesne ćelije pretvaraju u zdrave. svaki stručnjak će na ovo da kaže da je netačno.

kada bi postojala gljiva koja leči kancer, ne bi bilo bolesnih. svi bi u apoteci dobili gljivu i bog da nas vidi.

kanceri su jako ozbiljne bolesti i samo rano otkrivanje i zvanična medicina mogu da pomogn. i naravno, podrška najbliže rodbine i prijatelja.
Hansel Hansel 22:31 07.12.2011

Re: ...

Samo da bude jasno da ja nisam "propagirao" nadrilekarstvo. Evo linka sa gotovo istovetnim tekstom koji sam negde najpre pročitao: biosimilari. Preparati koje sam ja bio nabavio nisu bili biosimilari nego baš biološki (i ne znam da li su bili iz te grupe koja se ovde pominje). Po svemu što sam čuo, tok bolesti je bio mnogo blaži od očekivanog, a da li to imamo da zahvalimo i tim lekovima/preparatima, verovatno nikada pouzdano neću saznati.

Inače, ostalo je šest kutija tableta traneksamične kiseline (dovoljno za mesec dana terapije) za sprečavanje krvarenja (propisan od zvaničnog lekara). Iako sam ih iz apoteke preuzeo svega nekoliko dana ranije, i iako je to skup lek (kako sam video na internetu), i iako je svaka bočica hermetički zatvorena (zavaren plastični poklopac, kao kod nekih jogurta, samo još jače), u apoteci nisu prihvatili da im vratim (meni to nije značilo nikakvu uštedu, pošto smo ih dobili na recept, bez plaćanja; tada je taj lek bio na D listi - neophodni lekovi, ali neregistrovani u Srbiji), prosto - hteo sam da budem korektan. Razumem pravila, ali ipak... Nisam nikoga našao kome bi lek bio potreban, u međuvremenu mu je istekao rok upotrebe...
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:52 07.12.2011

Re: ...

Samo da bude jasno da ja nisam "propagirao" nadrilekarstvo.

ni pomislila.
izvini ako si tako shvatio!
Hansel Hansel 00:29 08.12.2011

Re: ...

Ma, ne, nema problema i da si pomislila (a pomisliti se moglo lako, nisam baš bio precizan), ja samo za svaki slučaj da naglasim...
jednatanja jednatanja 11:58 08.12.2011

Re: ...

Nekad se umesto "alternativna" medicina koristi i termin "komplementarna" ili "integrativna" medicina, u smislu da se suplementi, način ishrane i promena životnog stila kombinuje sa konvencionalnim lečenjem. Mnogi lekari su prihvatili ovu filozofiju, dok drugi nisu, verovatno zbog nedostatka znanja, vremena ili vere.

Znači suplementi nisu alternativa za zračenje, operaciju ili hemoterapiju već ih dopunjuju. Naravno svaki suplement treba proveriti da li su zaista potrebni čoveku, i da li imaju neku interakciju sa lekovima koje je lekar već prepisao.
Hansel Hansel 12:09 08.12.2011

Re: ...

Naravno, ali mislim da se ne radi samo o "filozofiji" - istraživanja ili nešto potvrđuju ili opovrgavaju.
jednatanja jednatanja 13:24 08.12.2011

Re: ...

Hansel, tačno, ali nisu ni sve studije iste. Ima kontradiktornosti. Bilo je studija gde se neki vitamin, travka, čaj dokaže da im dobar efekat na primer, na srce. Posle izađe par studija koje to opovrgnu. Onda postoji ona nepoznanica: ko ustvari finansira ovu studiju? Onda nešto što se dokaže korisnim u laboratoriji ili na miševima, ne znači da će funkcionisati na čoveku i na njegove kompleksne biohemijske procese. I čitava ta industrija suplemenata je nekontrolisana, u smislu ne podvrgava oštroj kontroli i inspekciji kroz koju prolaze lekovi. Stoga, jedan tradicionalno edukovan lekar mora da ima veru (filozofiju) da bi lečio "integrativno". Naravno, svi lekari kažu, jedite zdravo, vežbajte, ali kad dođe do nekog specijalnog tretmana dopune vitaminima, mineralima, travkama, tu već treba da imate lekara koji će biti dovoljno pametan, edukovan, u isto vreme i obazriv i hrabar da vam preporuči kompletan "tretman".

Hansel Hansel 16:06 08.12.2011

Re: ...

E, pa, naravno - sve je to tačno. Samo je pitanje zašto odbijaju ono što makar nije štetno... na kraju krajeva, šta su oni mogli, evo u slučaju moje majke, da izgube? Dali su lošu prognozu, sigurno kredibilnu, rekli da može i hemioterapija da je ubije, ali su je ipak ponudili (iako uz konstataciju da bi i ona bila nedelotvorna) - šta bi oni izgubili našim "dodatkom", ako bismo preuzeli odgovornost za posledice? Citostatike bi ionako davali, a "dodatne" preaprate bismo sami platili... Tako da nikakva negativna posledica po sistem iz toga nije mogla proizaći, a majci nije moglo biti gore.

Njihova osnovna filozofija treba da bude ona "ne naškoditi", a onda bi trebalo uvažavati stav pacijenta - otkud oni znaju šta će konkretnoj osobi pomoći (pa makar radila famozna autosugestija).
(Ovo je samo moje razmišljanje, nije polemika s tobom, potpuno uvažavam sve što si rekla - dala si informacije.)
dunja73 dunja73 11:46 06.12.2011

....

Da treba se nadati....autosugestija je svemoguca .

Ali , koliko ja znam , u Becu postoje ( postoji ) internacionalna apoteka i preko njih je moguca nabavka svega i svacega , osim , zaista ne razumem se u sta je u listi , sta nije i kako to kod njih, ali ....pokusajte da nadjete nekoga u Becu ( ima masa nasih ljudi ) ...trazite od doktora recept , tacno dijagnosticirano sta i koliko, nadjite nekoga ko dobro govori Nemacki, razgovarajte sa Internacionalnom apotekom, recite da ste iz Srbije i pitajte sta mogu da urade za vas ....Faksajte im naziv leka, pitajte jel moguce slanje paketom ili tamo angazujete nekoga da vam kupi i posalje autobusom...........

Nisam sigurna, ali , trebalo bi da sa receptom iz Srbije moze u Slo i Madjarskoj ...Ako u Austriji traze recept, a taj kretencina nece da prepise ili ne sme, nadjite neku rupu, privatnog lekara jer verovatno je njima isto vazno da " pravdaju " potrazivanje , ali su recepti i od privatnih lekara prihvatljivi ...Treba kontaktirati Internac.
Apoteke .
slavica_pejovic slavica_pejovic 13:17 06.12.2011

Re: ....

Hvala za info.
Kontaktirala sam apoteku i nisu mi dali odgovor preko telefona.
Poslacemo mail pa videti da li su u mogucnosti da nabave lek.
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:54 06.12.2011

Re: ....

slavica_pejovic
Hvala za info.
Kontaktirala sam apoteku i nisu mi dali odgovor preko telefona.
Poslacemo mail pa videti da li su u mogucnosti da nabave lek.

apoteke "paster" u pasterovoj i "igor" u resavskoj mogu da nabave citostatike. ne znam da li mogu sve. lično sam nabavila vepezid (etoposite) i to u ampulama. jedna ampula 813 dinara a za jednu sesiju hemioterapije treba 6 ampula. nije džaba ali nije nesavladivo.

naravno, obe apoteke izdaju fiskalne račune i na proizvodu piše: republika srbija, ministarstvo zdravlja; broj dozvole taj i taj za stavljanje leka u promet.
kleinemutter kleinemutter 15:39 06.12.2011

kako kupiti lek u beogradu

Dobro plače mi se kad ovo pročitam, ali neću u inat da plačem.

Često mom detetu moram da kupim neki lek koji nije na listi i nije dozvoljen za uvoz. Kako to radim..? Ponesem listu od lekara koji je lek propisao i pravim se nepismenom i dam u apoteci taj izveštaj uz pitanje da li imaju taj lek?!.
APOTEKARKA me obično odmeri, ali ja već počenm da pričam , šta i kako je detetu, jer znam da ona procenjuje da li sam inspekcija. Kad je ubedim da nisam onda mi ona proda lek ili kaže kad da dodjem kad će isti da mi nabave.

Nekada to funkcioniše i telefonom.

Da, osećam se odvratno tada višestruko poniženo od ovog društva i ove zemlje, ali šta ću? Imam li izbora?

Ne, nemam .Sve sam opcije pretražila i jedina mi je da se naučim na razna ponižavanja.
slavica_pejovic slavica_pejovic 16:19 06.12.2011

Sta je u stvari strasno

Hvala svima na informacijama.

Naci ce se lek, nekako se uvek nadje nacin.

Meni je mnogo strasnije to sto se ova situacija ponavlja iz godine u godinu, sto je hronicni nedostatak lekova, sto se to na kratko objavi u medijima, sto se neko pojavi da obeca da se to nece vise desavati, sto je neko skrckao nenamenski novac za to predodredjen i sto na sve to vise niko ne reaguje.
E, to je strasno.
I strasno je to, sto bi rekao moj brat, sto meni polako rastu rep i usi dok sve to slusam.
Hansel Hansel 17:00 06.12.2011

Re: Sta je u stvari strasno

Strašan je, uopšte, odnos koji ova država ima prema bolesnima, tj. prema zdravstvu uopšte. Zdravstvo se ne tretira kao servis društva, ono se tretira kao nužno zlo. A onda se tretira kao zlatna koka za izvlačenje (tj. krađu) para.

Jer, oni koji upravljaju novcem znaju da oni sami neće imati problema ako budu bolesni ili im neko u porodici ili među prijateljima bude bolestan.

Oni, preko stanja u zdravstvu, zapravo najdirektnije poručuju šta misle o građanima ove zemlje. Čak bi se reklo da je karakter države same prevashodno vidljiv u nejnom zdravstvenom sistemu.
AlexDunja AlexDunja 21:13 06.12.2011

Re: Sta je u stvari strasno

Čak bi se reklo da je karakter države same prevashodno vidljiv u nejnom zdravstvenom sistemu.


i prosvetnom. jednako.
Hansel Hansel 21:27 06.12.2011

Re: Sta je u stvari strasno

Da. I ja naknadno pomislih na prosvetu, samo što mi je to donekle poseban "padež".
jedan.kub jedan.kub 21:32 06.12.2011

Re: Sta je u stvari strasno

Oni, preko stanja u zdravstvu, zapravo najdirektnije poručuju šta misle o građanima ove zemlje. Čak bi se reklo da je karakter države same prevashodno vidljiv u nejnom zdravstvenom sistemu.

slavica_pejovic slavica_pejovic 09:36 07.12.2011

Re: Sta je u stvari strasno

Da, najjaci pokazatelj odnosa drzave prema stanovnistvu je njen odnos prema starima i bolesnima.
Dobitna kombinacija je star i bolestan.
Mislim da je suvisno komentarisati odnos nase drzave prema ovoj kategoriji.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 09:56 07.12.2011

Re: Sta je u stvari strasno

Dobitna kombinacija je star i bolestan.


tetka se razbolela na smrt. i lekar kaze bratu - vodi to kuci da umre...
anchiba anchiba 11:50 07.12.2011

Re: Sta je u stvari strasno

Aleksandar Vasović
Dobitna kombinacija je star i bolestan.


tetka se razbolela na smrt. i lekar kaze bratu - vodi to kuci da umre...


Тако сам и ја прошла са мамом. Није ми ту ништа чудно. Нису баш тим речима, али је прећутно то значило. "Ми немамо више чиме да је лечимо, она мора кући. Да седи у болници само да бисмо је пресвлачили и хранили, не може. Хуманије је да умре код куће". Јесте. Хуманије је. То сам и ја на крају увидела. Из разлога што је нико у болници не би пазио и неговао као ја. Друга страна тога што је мама умрла код куће, је да су њене јауке слушали моји клинци, што су се трзали сваки пут када из сна крене да виче од болова и питали ме зашто бака плаче. Како... како је тешко било помирити потребе и маме и деце. А није било другог начина. Боже како је било тешко.
jednatanja jednatanja 11:33 08.12.2011

Re: Sta je u stvari strasno

Друга страна тога што је мама умрла код куће, је да су њене јауке слушали моји клинци, што су се трзали сваки пут када из сна крене да виче од болова и питали ме зашто бака плаче.


Jako mi je žao što si izgubila mamu na ovaj način. Ono što često pročitam u vezi paliativne medicine je da se ovakvom bolesniku mora omogućiti da umre BEZ BOLOVA. Postoji morfijum, i mnogi pogrešno misle da će se povećavanjem doze pacijent "navući" na lek, što uopšte nije tačno. Nisam lekar, ali znam da se na Zapadu ovome pridaje vrlo veliki značaj, pogotovo u ustanovama specijalizovanim za neizlečive bolesnike. Ne znam kako se to organizuje u Srbiji. Mama je imala vas, nije umrla sama, mislim da bi to bilo najgore.
anchiba anchiba 20:24 08.12.2011

Re: Sta je u stvari strasno

jednatanja

Jako mi je žao što si izgubila mamu na ovaj način. Ono što često pročitam u vezi paliativne medicine je da se ovakvom bolesniku mora omogućiti da umre BEZ BOLOVA. Postoji morfijum, i mnogi pogrešno misle da će se povećavanjem doze pacijent "navući" na lek, što uopšte nije tačno. Nisam lekar, ali znam da se na Zapadu ovome pridaje vrlo veliki značaj, pogotovo u ustanovama specijalizovanim za neizlečive bolesnike. Ne znam kako se to organizuje u Srbiji. Mama je imala vas, nije umrla sama, mislim da bi to bilo najgore.


Читала сам о палиативним центрима, да постоје вани, али су код нас тек у зачетку. Ради се на томе да се у сваком већем граду отвори по један овакав центар, али када ће то бити, питање је. У овом тренутку је битно да уопште неко ради на томе. Заборавила сам проценте на које сам наишла у том чланку, али су велики, који се односе на родбину која брине о тешким болесницима и колико њих иде на боловања или даје отказе да би могли да се брину о својим најближима, а онда следи суочавање са недостатком пара и новим проблемима.

Што се морфијума тиче, добила је мама прво фластере, мало су помагали, па су убрзо болови постали јачи, па смо убацили течни морфијум. Имао је дејство, али смо имали проблем друге природе што се дозирања тиче. Ако смо давали 6 капи, прописано од лекара, болови би се јавили брзо, много пре него је требала да попије нову дозу. Не смем да дам пре без лекара, лекар ради само преподне, не даје информације телефоном. Нити да повећам дозу на своју руку. Када је доза повећана, од лекара, мама пада у делиријум такав да нисмо могли да је пробудимо да једе. У Хитној помоћи ми глас упознали, када ме чују, одмах ми говоре како они не дају морфијум и не могу много да ми помогну. Изненађивали се како сам им добро објашњавала мамино стање и како знам за дозирања и врсте лекова, па сам се питала шта ли раде они јадни људи што не умеју да се служе интернетом и да се сами информишу о току болести и начинима помоћи. Притом прочитам упутство за течни морфијум где се каже да превелика доза, мимо прописане, може да доведе до смрти. Ја јесам била доста тога научила о свим тим лековима, али нисам смела да мењам дозу сама без нечијег стручног савета. Зато је, такође, јако тешко бринути о тако тешким болесницима без сталног лекарског надзора.
Hansel Hansel 22:31 08.12.2011

Re: Sta je u stvari strasno

Uh. A pre godinu-dve se gromoglasno pričalo o nekom projektu palijativnog zbrinjavanja, trebalo je da proradi neki kol-centar, ako se dobro sećam, da se mogu dobiti saveti, bili i psiholozi u ekipi. Ko zna šta je s tim... Možda je isteklo finansiranje i to više ne postoji?!
anchiba anchiba 00:43 09.12.2011

Re: Sta je u stvari strasno

Hansel
Uh. A pre godinu-dve se gromoglasno pričalo o nekom projektu palijativnog zbrinjavanja, trebalo je da proradi neki kol-centar, ako se dobro sećam, da se mogu dobiti saveti, bili i psiholozi u ekipi. Ko zna šta je s tim... Možda je isteklo finansiranje i to više ne postoji?!


Знам за тај кол центар, али нисам звала. Нисам сигурна шта би могли да ми кажу, а да тога нисам била свесна. Имала сам подршку мужа, а и сестра је била често уз маму, па смо делили све муке. Мада сам пожелела пар пута да их зовем. Искрено. Не због маме, већ због себе, јер је било тренутака када сам мислила да ћу искочити из своје коже. Али самоконтрола је чудо.

Што се тих палијативних центара тиче, стварно мислим да би били од изузетне користи и за болеснике и за њихову родбину. На тим одељењима, која би, како сам разумела, била у склопу болничких комплекса, били збринути пацијенти у терминалним фазама карцином и оболели од других болести за које је медицина исцрпла све могућности лечења, а о којима нема или не може неко да брине. Ту би лекари и особље били концентрисани само на њих и пацијенти не би били расути по другим одељењима, где се брину и о другима, јер ипак овакви пацијенти захтевају посебну негу. Опет, стоји оно да је нехумано да ти људи умиру у болници, сами, без оне топлине коју пружа близина детета или супружника или родитеља. Али,... Мислим да у данашње време, у нашој земљи, има пуно оних који би били ПРИМОРАНИ да кажу "али", јер немају или не виде друго решење. Због њих су оваква одељења неопходна и, са неке стране, хумана.
Hansel Hansel 01:09 09.12.2011

Re: Sta je u stvari strasno

Mogao bih da se složim ako bi funkcinisala kako treba. U bolnici u kojoj je moja majka povremeno bila smeštena, zbog transfuzija i, nažalost, pred smrt, nega je bila jako loša. Ja sam to zvao "umiralištem". Nikakve nege tu nije bilo, užasno je slušati nemoćna dozivanja bolesnika a sestara niotkuda. Pomislio sam da bih radije umro sam nego prepušten njima na milost i nemilost. Majka je poslednjih nedelju dana imala mučnine i držali su je zbog njih, nisam mogao da je izvučem i da joj daju tu terapiju kod kuće. A ona, sirota, bila protiv odlaska kući, misleći da će tamo ipak da ima bolju negu/pomoć. Ne znam. Meni je bilo jako teško (i još uvek je) što nisam bio kraj nje u poslednjim trenucima (bila je prebačena na intenzivnu negu, a tamo nam nije bio dozvoljen ulaz).
anchiba anchiba 01:32 09.12.2011

Re: Sta je u stvari strasno

A ona, sirota, bila protiv odlaska kući, misleći da će tamo ipak da ima bolju negu/pomoć. Ne znam.


Јој, Хансел, можда је само мислила на тебе и твоје. Не знам како би се ја или ти или било ко здрав понашао у таквој ситацији, далеко било, али знам да је било људи, очуване свести до пред сам крај, који су само мислили на своје најближе и како да их заштите веће патње, а своју патњу и бол су односили са собом.

П.С. Извињавам се због удаљавања од главне теме.
Hansel Hansel 08:31 09.12.2011

Re: Sta je u stvari strasno

Znam, mislila je sigurno i na nas, samo nisam napisao, odvelo bi me u širu priču, a i ja sve vreme mislim upravo kako smo se odvojili od glavne teme...

Pozdrav
maca22 maca22 15:12 09.12.2011

Re: Sta je u stvari strasno

Potrebno je i tome da ima gde pricati.
b92fmember b92fmember 23:28 06.12.2011

izabrani lekar i overa knjižice

A da li zna neko na osnovu kog zakona ili uredbe, zavod za socijalno odbija da izda markice za zdravstvenu knjižicu onome ko nije izabrao lekara?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:30 07.12.2011

Re: izabrani lekar i overa knjižice

b92fmember
A da li zna neko na osnovu kog zakona ili uredbe, zavod za socijalno odbija da izda markice za zdravstvenu knjižicu onome ko nije izabrao lekara?

Томицин закон "изабери свог лекара - ал' једнаом у животу!"
Са једне стране пружа инфо о цењенијим лекарима, али и успоставља неодговорност, јер је основна казна лекару та што ћеш га следећи пут заобићи. Кол'ко то ради у Србији?
sesili sesili 07:50 07.12.2011

Kako kupiti lek u Beogradu

Noćas nisam spavala zbog mnogih teških vesti i razmišljala sam o OVOM komentaru (kleinemutter), Kažem ponese izveštaj lekara koji je prepisao lek koji nije na listi i zabranjen mu je uvoz! Pa kako, majku mu, lekari prepisuju TAKVE lekove?
kleinemutter kleinemutter 09:44 08.12.2011

Re: Kako kupiti lek u Beogradu

sesili
Noćas nisam spavala zbog mnogih teških vesti i razmišljala sam o OVOM komentaru (kleinemutter), Kažem ponese izveštaj lekara koji je prepisao lek koji nije na listi i zabranjen mu je uvoz! Pa kako, majku mu, lekari prepisuju TAKVE lekove?


Pa mora. Nema čime da leči dete. Nije lekar kriv ,što nece da stave lek na listu i dozvole uvoz. Lekar je ovde vrlo prijateljski nastrojen i želi da pomogne detetu. Ima vrlo malo mogućnosti što se tiče lekova kojima može moje dete da leči. Lekar je posvećen svoj deci koju leči. Često sam u toj bolnici s detetom. Lekarima isto nije lako u ovom sistemu koji i njima ograničava posao i uspeh, a to je da pomognu svojim pacijentima znanjem.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 09:17 07.12.2011

lek

razboli mi se keva, treba da dobije infuziju - nema igala, odem kupim igle. treba da dobije lek, bolnica nema, odem kupim... trebalo je potom da dobije drugi lek i da sa njim nastavi terapiju kad izadje.

nema kaze apotekarka. kako nema? tako lepo. pa to je osnovni lek kazem ja. jeste veli ona i onda pocinje sa objasnjenjima zasto nema - prestali da proizvode, nisu uvezli, izgubili licencu, oteli ih vanzemaljci, pao meteorit, bankrotirao goldman saks.

ima li zamena, pitam ja --- nema veli ona. kako bre nema? pa nema... ne prave ni zamenu (pa onda ponovo gornji razlozi). i sad paz'te ovo - imala je zamena na listi pozitivno-negativnoj ali je prebacen na negativno-pozitivno-neutralnu listu, odakle je poslednjom uredbom ministarstva prebacen na negativno-neutralno-bog-te-pita-bas-me-briga-kakvu-listu-jer-mi-lek-aman-i-zaboga-treba listu, te je kao takav stavljen na nekakvu sedmu listu i tu mi se smuci te je zamolim da umukne...

pitam je ja - sta da rade bolesnici? ona slegne ramenima i pogleda me ko krava mrtvo tele... sta da radim pitam ja --- probajte negde okolo kaze ona. gde da probam bre? pa u hrvatskoj, bosni, crnoj gori...

nadjem u crnoj gori, galenikin, nadjem na kosovu (sto u onom koje ne priznaje vladu upristini, sto u onom koje je pod kontrolom vlade u pristini i po istoj ceni), isto galenikin, nadjem u makedoniji, takodje galenikin.

u skoplju kazu da ima koliko ocu i kad ocu, u podgorici takodje, a zena u apoteci u podgorici kaze - ju naopako da nema, pa to je osnovna stvar. na kosovu sto se lekova ticwe - ima od tice mleka. za ono sto nema treba tri dana da se nabavi, za ono sto ne postoji sedam dana.

onda sam se rastrcao po prijateljima koji zive u sva tri dela bivse nam savezne drzave i nabavio kolicinu dostatnu za omanju bolnicu. da ima. nece se baci, kad njoj vise ne bude trebalo (daj boze uskoro vise nece) zatrebace nekome.
slavica_pejovic slavica_pejovic 10:07 07.12.2011

Re: lek

To je ono sto rekoh, moze lek da se nabavi, uvek se nadje nacin.
Mislim da je osnovni problem sto retko ko radi svoj posao kako treba, pa zato svi mi radimo sve i svasta.
Kao da nije dovoljno tesko to sto je neko bliznji bolestan, vec mora svu svoju energiju da rasipa na nesto sto ne bi smelo da bude tema u takvoj situaciji.

Veliki broj ljudi je bio u slicnoj situaciji. Na sve to procitam na sajtovima raznih bolnica kako su im poboljsane usluge, kako su pacijenti sve zadovoljniji i kako su pokazatelji za tu tvrdnju smanjen broj zalbi pacijenata.
Jeste smanjen broj zalbi pacijenata, ali nije smanjen zato sto su zadovoljni uslugom, vec zato sto moraju da jure razne potvrde, izvode, lekove... da nemaju ni vremena, ni snage da se zale.

Prosle godine sam bila u slicnoj situaciji.
Otac mi je bio tesko bolestan i hospitalizovan. Takav horor nisam videla u svom zivotu.
Trebala sam da pisem. Imam i fotografije iz bolnice gde je lezao. U to vreme sam najmanje imala vremena da se bavim time, bilo mi je bitno samo da izadje sto pre, da ozdravi, a kada je umro, samo sam zelela da pobegnem od svega i sto pre zaboravim.

Prosto se pitam da li se ne ide na ono: ako prodje prodje, da li se racuna na to da ce u trenutku imanja vremena retko ko zeleti vise da udje u tu pricu.
anchiba anchiba 11:32 07.12.2011

Re: lek

Prosto se pitam da li se ne ide na ono: ako prodje prodje, da li se racuna na to da ce u trenutku imanja vremena retko ko zeleti vise da udje u tu pricu.


Баш то! Док сам била у хаосу око маме, нисам смела да приговорим ни за шта, ни како се опходе према њој, ни око недостатка лекова (Манитол - за прехрану мозга, који се производи у Шапцу и само га тамо има, срећом нисмо ишли преко гране), јер сам се плашила да ће се њихова брига око ње свести само на бодење иглама и храњење. Чак ни то нису радили ревносно. Неколико пута сам је сама хранила, јер је помоћне раднике мрзело. Сестре то нису ни радиле. Када се све завршило, ко ће у тој тузи иком да приговара и да опет преживаљава све трауме?! И што рече, ко да се врати тамо и подсећа се свега.
Hansel Hansel 19:21 07.12.2011

Re: lek

Ja sam rešio da ipak ne odustanem od nekih akcija. Čekao sam da se koliko-toliko stabilizujem i završim neke poslove koji me okupiraju već duže, a onda ću makar da obavestim upravu bolnice o svemu što sam video. Prosto, to moram, zbog drugih koji će doći. Moram da učinim ono što mogu.
pointofview_gun pointofview_gun 16:32 08.12.2011

ako je u pitanju 5 FU imam predloge

Ja trenutno primam hemioterapiju. Leka nema u unutrasnjosti jos od avgusta. Prvo su krili, a sad vec otvoreno govore o tome. Ja sam lek nabavila iz Republike Srpske, sto iz apoteke, sto preko veze iz nekih bolnica. Ima ga i u Makedoniji, gde se moze naci u slobodnoj prodaji.
Sestra iz Slovenije mi je rekla da oni nekim sporazumom s nasima salju lekove na ime, direktno u bolnicu, ako se njima u Sloveniju posalju recepti sa pecatima. Ovo nisam probala, lek imam za sebe, al ako zatreba jos neki...
slavica_pejovic slavica_pejovic 11:55 12.12.2011

Re: ako je u pitanju 5 FU imam predloge

Jeste 5 FU. Nasli smo ga. Poceo je danas terapiju. Hvala za informaciju.

Sada me samo zanima kada ce lekovi stici u bolnice. Novi datum je do 20. decembra.

Videcemo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana