KUSTENDORF - Kome zvona zvone?

Branislav Kovačević Cole RSS / 16.01.2008. u 11:11

 

Evo posrećilo nam se, konačno! Srbija ili bar jedan njen deo živi normalno uprkos činjenici da su predsednički izbori, ne samo u toku, već se polako dovode do usijanja. I dok traju medijska i sva druga prepucavanja i lobiranja, naš proslavljeni, eminetni i nepogrešivo talentovani (za razne nacionalprofitabilne manifestacije, sa pevanjem i pucanjem) reditelj Emir (Nemanja) Kusturica, uz pomoć premijera Koštunice i tričavih par miliona budžetskih para (iz vanbudžetskog budžeta, sponzorisanog od strane nadležnog Ministarstva kulture !) organizuje u svom Drvengradu, sahranu loših filmova. Kako su novine zabeležile, sve je počelo ovako:

Kustendorf
Kustendorf
 

„Oprosti Bože Vilisu Brusu za sva sagrešenija voljna koja je počinio na filmu i van njega, noću ili danju... živeo je i umro muški, neka mu je laka ova srpska mokrogorska zemlja.“ Dok pop (u liku koga drugoga nego Neleta Karajlića) čita opelo pokojniku odzvanjaju taktovi posmrtnog marša, narikače jecaju. Sledećeg sekunda buldožer brutalno zatrpava jamu kraj koje ožalošćena familija već uveliko plete kolo. Činom sahrane lošeg filma juče je na Mećavniku Emira Kusturice u Mokroj Gori počeo filmski festival „Kustendorf“. Za pokojnika izabran je holivudski hit „Umri muški“, a sa pokopanim sandukom sahranjena su kopije sva četiri dela ovog filma.

Jedna od najznačajnih ličnosti pomenutog KULTnog dogadja, naravno pored starog filmofilskog vuka Vojislava Koštunice, je i proslavljeni reditelj Nikita Mihalkov, koji u svojoj prvoj izjavi reče: – Kada me pitaju šta radim ovde, odgovaram rečima moje majke: „Nije važno šta i zašto, važno je s kim”. Nije važno šta, kada pored toga stoji ime Emira Kusturice. Hoću da se potrudim da radim i uradim onako dobro kako Emir sutra ovde ne bi „sahranjivao” i moje filmove!

WOW, Emir je tako nominovan za STRAH I TREPET u svetskoj kinematografiji, etalon vrednosti filmske estetike. No da se manem tih kliznih stavova o filmskoj estetici, a da pokušam da se zadržim na uvodnoj rečenici G-dina Mihalkova: “Nije važno šta i zašto, važno je s kim?”. Potpuno se slažem sa prethodno iznetim stavom, ali odmah zatim saznajemo da je: “ formirano Novo bratstvo(!!!) po talentu koje ravnopravno okuplja studente iz 12 zemalja sveta i osvedočene autore”, a takmičarski deo ocenjivaće žiri na čijem je čelu književnik, pesnik i dramaturg Peter Handke koji će slavodobitnicima uručiti Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje. Hm , lepo društvo poznato iz onih srećnih Miloševićevih vremena. Naravno da će se tu nekako pojaviti i nezaobilazna Ivana Žigon, u ime rusko-srpskog prijateljstva, a sve će to biti začinjeno razgovorom proslavljenog filmskog reditelja Mihalkova sa studentima Bgd - Pravnog fakulteta, a gde bi drugo!!! Neće valjda na Fakultetu dramskih umenosti ili u Kinoteci, kad se zna da je Pravni fakultet epicenter estetskog i etičkog ugodjaja!!!

Gorepomenutom megadogadjaju prisustvovali su srpski Šerlok Holms, kod nas poznatiji kao dobtinik 7-julske nagrade, alijas Matija Bećković, nekadašnja srpska mega fudbalska Zvezdina zvezda Dule Savić & čuveni borac protiv tranzicije, Mile sa Čubure, Zoran Cvijanović, poznat i kao savetnik Bože Djelića za ekologiju….Ma bilo je vazda važnog sveta, jer nije važno ZAŠTO, nije važno KAKO, važno je S KIM !

U senci tog filmskog opela odvija se kvalifikaciono takmičenje za drugi krug predsedničkih izbora. Kvalifikaciona norma je oko 1.ooo.ooo glasova, a u toj trci pored direktnih učesnika, ima puno, atletskom terminologijom rečeno, “eletričnih zečeva” koji imaju za cilj da svoje favorite dovuku, nekako do tog cilja od milion glasača podrške.

Sad ili NIKAD, kažu ili bar misle, mnogi!

Ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zverka pokaže trag!

Eto tako pogledah završni miting mog sugradjanina i takoreći komšije, našeg Tome u prepunoj beogradskoj “Areni”. Pored već onih, uobičajenih govornika i ofucane retorike devedesetih prošlog veka, pojaviše se i: Udruženje penzionera, oni isti koji su umirali od gladi, pored kontejnera u vreme koalicije SPS-a i SRS-a, pojavi se g-din Milan Ivanović, sa Kosova, onog istog Kosova koje je nestalo sa teritorije Srbije u vreme SPS-a i SRS-a, pojavi se i Marija Šerifović, sa “Molitvom” (valjda zbog toga što nam još samo Bog može pomoći !), pojavi se i Boško NIČIĆ, predsednik opštine Zaječar, nekada DOS.ov poslanik (Nova demokratija - pa posle aktivista LDP-a?), a sada radikalski jurišnik….

O tempora, o mores!

I mogao bih još da se prisetim koječega, da nabrajam do sutra sve ono što ovih dana predstavlja atak na “mozak”, ali Vuk, Vuk Drašković, ne bi bio Vuk kad ne bi začinio ovaj srpski crno-beli kolorit!!!

Kad već sam nije kandidat za predsednika (ima čovek ozbiljnija posla: ili piše neku novu knjigu ili prostire Danin veš?). drug Vuk se pobrinuo da stavi tačku na kombinacije snova. Nakon svega što su svojevremeno izgovorili jedan za drugoga (da se ne prisećam šta je Dana govorila-pisala o Velji, kao starom DB-ovcu!!!), Vuk i Velja su se ponovo dogovorili ! Ja tebi podršku na predsedničkim izborima, ti meni koaliciju na sledećim parlamentarnim izborima…i bar neko poslaničko mesto + eventualno (ponovo) mesto ministra spoljnih poslova.

KOME ZVONA ZVONA?

(Za to vreme veliki Voja Koštunica, sa brojanicama u rukama, iščekuje sasvim mirno rezultate, jer će u svakoj varijanti on ostati ili postati premijer, pa Kusturica nema razloga za brigu…KUSTENDORF se nastavlja….)

 

O tempora, o mores!

PS:Možda Vi znate za još neku “kombinaciju snova” koju sam nenamerno prevideo….ili da ipak nešto ostavimo za lokalne ili eventualne parlamentarne izbore?

 

 

Atačmenti



Komentari (179)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blackbox blackbox 11:22 16.01.2008

bratstvo

Ne znam da li je to kopija Hilandara ili alternativni Hilandar.S obzirom na eminentne ličnosti koje su se okupile ozbiljno konkuriše da postane centar pravoslavlja, svetosavlja,svetolarevskog i iiii.
U svakom slučaju bez Matije i VK ne može, oni su dvojac.
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 13:09 16.01.2008

bratstvo

HUDA SERBKINjA
Slušao sam onomadne (da Bog ne usliši,
Da uslišav’ klevetnicu jezika ne liši!)
Slušao sam, o Serbkinje, vami bolje misli!
Zlorječivu, koja nam se zlo u rod naš čisli.
Kazaću vam, otrovnici da se ime znade, 5
Zove vam se ------ ne, nek’ česti stiha mog nemade.
Djevojka je, djevstvovala dabogda dov’jeka!
Ni bez onog na što huli, ne bilo joj l’jeka!
Mrzi Serblje i što je god tom imenu slavno,
Odvraća se srcem od nas i kleveće javno. 10
Njoj su ti običaji (ima zli navada),
Čak od lutke svi skaredni do popovski brada;
Nejma čina, nejma pola, nejma ni vozrasta
Kome ona zgrebla ne bi trista jetki krasta.
Načini su naši grubi, surovi nam nravi, 15
Krupan jezik, ko ga zbori, oće da g’ udavi,
Ona voli inorodnim, roda se svog stidi,
I da može, svukla bi se, sva joj koža bridi.
Kad prolazi, s ramena nas krivovrato gledi,
Kad pozdravlja, samo zato, da koga uvredi. 20
Svi ubori, sva obuća, što je ženski riza,
Nejma c’jene razvje tuđe, razvje iz Pariza!
Ko bi reko? - rado čita i iz naši knjiga,
Da prigari, u čem može, znak svojega žiga;
Traži navlaš u svačemu najružniju stranu, 25
Da je čisto kao sunce, našla bi mu manu.
Sve nek’ ide, ali evo moje ljute tuge,
Što ni pjesne nisu s mirom od njezine ruge!
Da suvkusne kao sušti pijemontski smrčak,
Ona b’ rekla pjevac Serbin da je b’jedni čvrčak. 30
Čvrčala joj, da je nema, metla oko glave,
Njoj i babi što joj nosi očarane trave.
Ne slušajte cjelomudre kletvu, serbske djeve!
Kukolj valja iz pšenice čiste da se pl’jeve.
Vi, koje ste bez Serbina ko bez lista ruža, 35
I tek Serblja ščastljiviti sve želite muža,
Vi ćete se radovati, uživati slasti,
Imajući svog supruga, budući u vlasti,
I ljubovi mili zalog, grliti svog sina,
Dok ženiha ona čeka još iz Nedođina!

oko 1818 godine!
Pavle Solarić
pufna pufna 19:39 17.01.2008

Re: bratstvo

Nisam siguran da neki drugi reditelji, sa ne manje filmske slave, poput Gorana Paskaljevica ili Gorana Markovica, ipak nisu bili u prilici da imaju takve uslove....Zar ne?
?...


Ja opet iz novina saznajem da ce on u drustvu sa Ivanom Zigon biti gost na tribini na Pravnom fakultetu...Gle cuda na Pravnom...a ne na FDU ili u Kinoteci, gde bi mu prirodno bilo mesto.Dakle ocigledno se ne radi o toj, kulturoloskoj misiji, vec necemu drugom...)..Pravni fakultet u Beogradu, kako naucno nastavno osoblje, tako i dobar deo studentske populacije vazi kao uporiste antihaskog lobija, tvrdog nacionalnog jezgra.

.

..Da se razumemo, da je Kusturica za svoj novac sve to kupio, napravio, organizovao...to bi bilo nesto sasvim drugo- nbe bi ni bilo predmet moje pažnje u ovom kontekstu



''21 milion dinara mu je dala republika srbija jos pocetkom leta za PRIPREME FESTIVALA. alo! dvadesetjedanmiliondinara. i to ispao studentski festival gde se prikazuju dvadesetak filmova sa bete i dv-ja, za 150 ljudi.
i jos svaki papak u srbiju misli da je on antiglobalista i ljudina.
stvarno je kusta najveci. to je talenat kakav se radja jednom u sto godina.''


umetnicki cin sahranjivanja i ruganja necemu sto jeste samo puka produkcija i gde umetnicko se probija u naznakama i slucajnoscu, nije nista vise umetnicki gest. Naprotiv, gest je primitivizma u puke samozadovoljnosti kao i narcisoidnosti. Ti umetnici su na sigurnom putu ka gubljenju sopstvenog umetnickog identiteta.

NIKITA MIHALKOV se ne ruga holivodu ( sto pravi umetnik ne bi ni primetio isti, odnosno imao bi prezir prema istom pa bi mu bilo nepotrebno da mu se ruga) zato sto ga prezire, vec zato sto je ljubomoran i zeli da stvori RUSKI HOLIVUD. Uostalom takve filmove je i poceo da pravi. poslednji epski traktat o caru i velikim ''bagatirima'' nije nista do iskoriscavanje ruskih mitova ( kao sto holivud to radi za zapadnjackim karakteristikama).

S druge strane Kusturica vrti sopstvene ideje i preradjuje ih pritom gde mu je po starom DALIJEVOM pravilu svaka kopija losija od originala. TAko da je njegova opereta na cigansku muku prava bruka od ideje i realizacije.
nista tu umetnickog nema.
ima samo talenta u posrnulim umetnicima i mnogo zlouptrebe iz narcisoidnog tripa da oni sami po svojoj umetnickoj vaznosti zasluzuju takav tretman CARA( mihalkov) i KNEZA( Kusturica). Kod njih je doslo do ogormnog preklapanja umetnosti i drzave i kad bi ta ekscentricnost bila iz njihovog dzepa bolela bi me stikla za njih nek se njihove zene brinu, ali ovako Kusturica sa svojim spahijskim ponasanjem prigrabljivanja necega sto nije bilo njegovo i jos naplacivanjem puta kad se prolazi MG, zasluzuje ne samo prezir vec i revolt.
neverlander neverlander 11:24 16.01.2008

Mozda sledece godine

Ivana Zigon otvori "manifestaciju" kao ministarka kulture
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:46 16.01.2008

Re: Mozda sledece godine

neverlander
Ivana Zigon otvori "manifestaciju" kao ministarka kulture

Nije nemoguce....Ivana bi bila odlicna ministarka...Ma gde se dede ona Zorica Bruncklik...sto je sigurno, sigurno!
neverlander neverlander 13:47 16.01.2008

Re: Mozda sledece godine

eno je, povampirila se. "Ulepsala" ulazak u 2008. Boranima! Pevala na gradskom trgu.
Zorica pravnica iz back!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:05 16.01.2008

Re: Mozda sledece godine

neverlander
eno je, povampirila se. "Ulepsala" ulazak u 2008. Boranima! Pevala na gradskom trgu.
Zorica pravnica iz back!


Pa dobro...i neka peva, neka ostane kod toga, pa ko voli neka slusha...Malo je neugodno za ushi, ali ko slabije cuje...mozda mu se i svidi...?
Covek u belom Covek u belom 11:25 16.01.2008

Repetitio est mater studiorum!

Kad se vec frljamo latinskim. Vidim Cole da ti reciklaza ide sasvim uspesno, s tim sto Mitrovic za razliku od tebe i ima neki kredibilitet da o tome pise, a ti iako si nekad (ne)davno bio kulturni radnik vise to nisi, vec si samo politicar i to ocigledno bez inspiracije.
Zar je zaista moguce da nisi u stanju da napises iole kriticki tekst (kad ti je to ionako jedina svrha na blogu) bez da kompletno ne recikliras tudje tekstove???
Ili su u pitanju poslednji dani kampanje, pa se mora aktivirati po svaku cenu, kao drugovi posle Brionskog plenuma???
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:32 16.01.2008

Re: Repetitio est mater studiorum!

Covek u belom
Kad se vec frljamo latinskim. Vidim Cole da ti reciklaza ide sasvim uspesno, s tim sto Mitrovic za razliku od tebe i ima neki kredibilitet da o tome pise, a ti iako si nekad (ne)davno bio kulturni radnik vise to nisi, vec si samo politicar i to ocigledno bez inspiracije.
Zar je zaista moguce da nisi u stanju da napises iole kriticki tekst (kad ti je to ionako jedina svrha na blogu) bez da kompletno ne recikliras tudje tekstove???
Ili su u pitanju poslednji dani kampanje, pa se mora aktivirati po svaku cenu, kao drugovi posle Brionskog plenuma???


U kampanji niti ucestvujem , niti sam ovde na Blogu ucestvovao...sto ce reci da sam se drzao skoro do poslednjeg dana...Hrabro! Ne znam na koji tekst G-dina Mitrovica mislis, iskren da budem nisam nista citao na Blogu ovih dana, ali cu sad potraziti..pa cu ti odgovoriti..U svakom slucaju, a priori, ovaj tekst se ne bavi kulturom, ili ne samo kulturom, a valjda imam pravo da napisem sta mislim...a sad kredibilitet, hm...pa Vase je pravo da mislite sta god, ne branim, a i sasvim mi je svejedno!
bkc
Mogli ste da navedete tekst da ne trazim po Blogu, nisam bas profy za comp...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:43 16.01.2008

Re: Repetitio est mater studiorum!

Covek u belom
Kad se vec frljamo latinskim. Vidim Cole da ti reciklaza ide sasvim uspesno, s tim sto Mitrovic za razliku od tebe i ima neki kredibilitet da o tome pise, a ti iako si nekad (ne)davno bio kulturni radnik vise to nisi, vec si samo politicar i to ocigledno bez inspiracije.
Zar je zaista moguce da nisi u stanju da napises iole kriticki tekst (kad ti je to ionako jedina svrha na blogu) bez da kompletno ne recikliras tudje tekstove???
Ili su u pitanju poslednji dani kampanje, pa se mora aktivirati po svaku cenu, kao drugovi posle Brionskog plenuma???


Dakle pronasao sam tekst G-dina Srdjana, sa kojim se u nekim ranijim blogovima nisam bas slagao u svemu, ali OVAJ NJEGOV BLOG NISAM VIDEO, NI PROCITAO, pa sam mu zbog toga, nakon vase primedbe, napisao:
Postovani Srdjane,
na zalost nisam video Vas Blog pre nego sto sam napisao svoj....koji u prilicnoj meri koincidiraju...U svakom slucaju imali smo istu ili bar slicnu ideju, koju sam ja malo vise politicki obojio....U svemu se slazem sa Vama....!!!
Pozdrav, preporuka i nije bila nikakva losa namera
BKC
[i][/i]
Nakon citanja njegovog Bloga, sa kojim se u potpunosti slazem (eto dokaza da nisam bas sve zaboravio?), ipak mislim da se nasi tekstovi, pored slicnog razmisljanja, prilicno i razlikuju...bar za one koji ponesto razumeju!!!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:57 16.01.2008

Re: Repetitio est mater studiorum!

Postovani Srdjane,
na zalost nisam video Vas Blog pre nego sto sam napisao svoj....koji u prilicnoj meri koincidiraju...U svakom slucaju imali smo istu ili bar slicnu ideju, koju sam ja malo vise politicki obojio....U svemu se slazem sa Vama....!!!
Pozdrav, preporuka i nije bila nikakva losa namera

Poštovani BKC,
čisto zarad istine, prvi post na ovi temu je postavila [Jasmina Lekić. Ja takođe nisam to video na vreme, pa sam i ja postavio post o festivalu. Događaj je suviše bitan i bizaran da bi se završio samo na jednom postu. Svako je festival video iz svog ugla, što je i najvažnije.
Vaš post sam više video kao update nečega o čemu smo već pisali, i gde su se pojavili novi momenti.

U to ime:


Pozdrav

srdjan mitrovic


Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:02 16.01.2008

Re: Repetitio est mater studiorum!

Srđan Mitrović
Postovani Srdjane,
na zalost nisam video Vas Blog pre nego sto sam napisao svoj....koji u prilicnoj meri koincidiraju...U svakom slucaju imali smo istu ili bar slicnu ideju, koju sam ja malo vise politicki obojio....U svemu se slazem sa Vama....!!!
Pozdrav, preporuka i nije bila nikakva losa namera

Poštovani BKC,
čisto zarad istine, prvi post na ovi temu je postavila [Jasmina Lekić. Ja takođe nisam to video na vreme, pa sam i ja postavio post o festivalu. Događaj je suviše bitan i bizaran da bi se završio samo na jednom postu. Svako je festival video iz svog ugla, što je i najvažnije.
Vaš post sam više video kao update nečega o čemu smo već pisali, i gde su se pojavili novi momenti.

Pozdrav
srdjan mitrovic
/quote]
Postovani Srdjane,
drago mi je da ste se javili...Ja na zalost nisam video ni taj Jasminin tekst( odmah cu)..Vase obrazlozenje, update, je upravo ono sto sam i sam pomislio, nakon citanja Vaseg Bloga...Nedostatak ovog Bloga sto vecina od nas ne stize da proprati do kraja ni sopstveni Blog...ali tako je , kako je! Vazno je da smo se razumeli..
Pozdrav
BKC[i][/i]
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 12:49 16.01.2008

Re: Repetitio est mater studiorum!

A Nele Karajlic pop. Narikace naricu-bljak. Nemanja pijan ko letva. Nele isto tako, verovatno. Ostali gosti pripiti i sasvim mortus. Jer, samo pijan covek moze "ono", a i nacija koja ovo prihvata mora da pije, nista joj drugo ne preostaje. Serija Daj Hard (zao mi je nemam cirilicu) nisu bog-zna-kakvi-filmovi vredni paznje, ali ipak. Brus is too sexy:)

Atomski mrav Atomski mrav 14:36 16.01.2008

Re: Repetitio est mater studiorum!

Događaj je suviše bitan i bizaran da bi se završio samo na jednom postu.

U svakom slučaju... uz to, kod nas je toliko bizarnih stvari da treba stvarno zaslužiti isticanje... :(
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:02 17.01.2008

Re: Repetitio est mater studiorum!

evo ministarke!

dragan7557 dragan7557 13:30 17.01.2008

Re: Repetitio est mater studiorum!

Postovani Srdjane,
na zalost nisam video Vas Blog pre nego sto sam napisao svoj....koji u prilicnoj meri koincidiraju...U svakom slucaju imali smo istu ili bar slicnu ideju, koju sam ja malo vise politicki obojio....U svemu se slazem sa Vama....!!!
Pozdrav, preporuka i nije bila nikakva losa namera
BKC[i][/i]


Stara dobra kohabitacija.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:58 17.01.2008

Re: Repetitio est mater studiorum!

Stara dobra kohabitacija.

nije, nego kućno vaspitanje.
Spiridon Spiridon 11:26 16.01.2008

..

Kad već sam nije kandidat za predsednika (ima čovek ozbiljnija posla: ili piše neku novu knjigu ili prostire Danin veš?). drug Vuk se pobrinuo da stavi tačku na kombinacije snova. Nakon svega što su svojevremeno izgovorili jedan za drugoga (da se ne prisećam šta je Dana govorila-pisala o Velji, kao starom DB-ovcu!!!), Vuk i Velja su se ponovo dogovorili ! Ja tebi podršku na predsedničkim izborima, ti meni koaliciju na sledećim parlamentarnim izborima…i bar neko poslaničko mesto + eventualno (ponovo) mesto ministra spoljnih poslova.



Ovo nisam znao.

Hijene, nemam drugog nacina da ih opisem.

zoricag zoricag 11:31 16.01.2008

Re: ..

Ovo nisam znao.

Ma, da pukne Verko. Samo to. Nego, nije se Vuk oglasio licno, ali nije bitno.
Jeremija Jeremija 11:28 16.01.2008

Za kim zvona zvone

ili kome zvona zvone, nije važno prijatelju, nama zvone, zvone na uzbunu, kao nekad ili je veliki požar, ili poplava, ili kuga, ili turci osmanlije, ili su nemci već kod uvca... nesreća narodna jeste.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:36 16.01.2008

Cole, majstore...

Tekst je užitak, ali bi bez interpolacije ovog kičastoga plakata koji liči na novogodišnju čestitku kupljenu na kiosku Borbe davne 1963. godine, bio manje rečit....o))
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:45 16.01.2008

Re: Cole, majstore...

Drago Kovacevic
Tekst je užitak, ali bi bez interpolacije ovog kičastoga plakata koji liči na novogodišnju čestitku kupljenu na kiosku Borbe davne 1963. godine, bio manje rečit....o))


Ih...a da probamo prezimenjace bez "ja tebi Vojvodo..a ti meni..serdaru"--Ma salim se....a sta nam je drugo ostalo!!!
poz
bkc
AlexDunja AlexDunja 12:02 16.01.2008

uh, izvor:rts

Austrijski književnik Peter Handke, predsednik žirija Kustendorf filmskog festivala, izjavio je da je došao na poziv reditelja Emira Kusturice jer 'veruje u njegove filmove i sve što on kao umetnik radi'.

'Bio sam u žiriju, jednom u Kanu i jednom u Veneciji. Verujte, tamo ima mnogo više pritisaka političke prirode nego ovde, gde osećam slobodnu atmosferu', rekao je Handke na konferenciji za novinare u Drvengradu.
btw, ne mogu da nadjem fotke sa otvaranja,
pa reko posluzice ova iz pozarevca
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:04 16.01.2008

Re: uh, izvor:rts

A,el bio Šifer...o))
AlexDunja AlexDunja 12:07 16.01.2008

Re: uh, izvor:rts

A,el bio Šifer...o))

pa treba neko i dogodine, bozezdravlja:)))
kako drugacije da manifestacija postane tradicionalna:)))
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:09 16.01.2008

Re: uh, izvor:rts

Drago Kovacevic
A,el bio Šifer...o))


Dogodine..kako rece AlexDunja..bas si nestrpljiv....a ima jos kandidata, mada verujem da ce Bora Milosevic moci da se licno pojavi i bude pokrovitelj,,,sa sve snajkom i bratancem!!!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:22 16.01.2008

Re: uh, izvor:rts

Branislav Kovačević Cole
Drago Kovacevic
A,el bio Šifer...o))


Dogodine..kako rece AlexDunja..bas si nestrpljiv....a ima jos kandidata, mada verujem da ce Bora Milosevic moci da se licno pojavi i bude pokrovitelj,,,sa sve snajkom i bratancem!!!

E, to će zahtevati vanredni angažman predsednika države...Rad na abolicijama...o))
Da nam se predsednik ne umori..Koliko znam ministar kulture ne može davati abolicije..o))
zoricag zoricag 12:34 16.01.2008

Re: uh, izvor:rts

'veruje u njegove filmove


Sta u filmovima ima da se veruje ili ne?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:07 16.01.2008

Re: uh, izvor:rts

Drago Kovacevic
Branislav Kovačević Cole
Drago Kovacevic
A,el bio Šifer...o))


Dogodine..kako rece AlexDunja..bas si nestrpljiv....a ima jos kandidata, mada verujem da ce Bora Milosevic moci da se licno pojavi i bude pokrovitelj,,,sa sve snajkom i bratancem!!!

E, to će zahtevati vanredni angažman predsednika države...Rad na abolicijama...o))
Da nam se predsednik ne umori..Koliko znam ministar kulture ne može davati abolicije..o))


Abolirace ih Miskovic & Beko & neko slican.....
Wounded Knee Wounded Knee 16:47 16.01.2008

...

...
jasmina lekic jasmina lekic 23:26 16.01.2008

Re: uh, izvor:rts

bila sam i ja te godine u kanu kad je Handke bio u ziriju,
usta su mu bila puna hvale,
takav grad, takav festival, takav program...
ocaran je svako vece setao sam starom kanskom lukom
uzivao...a sad, sad nova prica, malo drugacija prica?!
niki m niki m 23:31 16.01.2008

Re: uh, izvor:rts

bila sam i ja te godine u kanu kad je Handke bio u ziriju


Sta to znaci? Da li ste i vi bili u ziriju?
A, sta je trebalo da prica kada je vec pristao da bude clan zirija? Da kaze da je grad ruzan, da je glup festival? malo su mi cudna ta vasa ocekivanja.
AlexDunja AlexDunja 23:34 16.01.2008

Re: uh, izvor:rts

malo su mi cudna ta vasa ocekivanja.

pa sta hvali???
m.serifovic nacrnila fince,
pa opet radi kampanju:)))
mogao je i handke.:))
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:04 17.01.2008

Re: uh, izvor:rts

Drago Kovacevic
A,el bio Šifer...o))

de on, pa on je na poternici. krao po buticima u novom sadu.
jesen jesen 01:31 17.01.2008

Re: uh, izvor:rts

....ima jos kandidata....Da li se neko jos seca onog "kandidata za britanski parlament", prezivao se Kenedi....jes da nije bio umetnik al mnogo je voleo srpski narod.....Bas me zanima dal je usao u parlament UK.....
dragan7557 dragan7557 13:42 17.01.2008

Re: uh, izvor:rts

AlexDunja
Austrijski književnik Peter Handke, predsednik žirija Kustendorf filmskog festivala, izjavio je da je došao na poziv reditelja Emira Kusturice jer 'veruje u njegove filmove i sve što on kao umetnik radi'.

'Bio sam u žiriju, jednom u Kanu i jednom u Veneciji. Verujte, tamo ima mnogo više pritisaka političke prirode nego ovde, gde osećam slobodnu atmosferu', rekao je Handke na konferenciji za novinare u Drvengradu.
btw, ne mogu da nadjem fotke sa otvaranja,
pa reko posluzice ova iz pozarevca


Samo je nedostajala Elfriede Jelinek sa njenim besom pa da sa'rana bude na Nobelovom nivou.
Peter Handke je kao bivši njen prijatelj mogao odmah da je angažuje kako bi se podigao literarni nivo sa'rane a
i whisky koji se točio bi dobio na umetničkom ukusu dima koji je ovaj elitno kulturni hepening podigao u vatri izbornih događaja.
nikola svilar nikola svilar 12:11 16.01.2008

festival za studente

(u liku koga drugoga nego Neleta Karajlića)


pa naravno, nije ni prvi ni poslednji umetnik koji saradjuje sa svojim prijateljima.
ta saradnja ume da bude najplodnija. i taj nenad jankovic se debelo dokazao.

“ formirano Novo bratstvo(!!!) po talentu koje ravnopravno okuplja studente iz 12 zemalja sveta i osvedočene autore”,


meni koji nastojim da pisem i reziram nezavisne filmove ovo je korisna manifestacija. treba da ih je sto vise.

nagrada beogradskog 27. salona arhitekture za realizaciju etno sela drvengrad potvrdjuje dobru ideju sprovedenu u kvalitetno delo. ocenila struka. u tom smislu, imajuci u vidu i muzicki angazman emir je homo universale. ovo sa sahranjivanjem ne podrzavam ali verovatno nastoji da bude kontroverzan.

ne zamerite cole, ali nazalost ispadate mi pomalo smesni kad pisete o stvarima sa stanovista laika.
bilo bi lepo da pisete o anegdotama sa legendarnom grupom smak - to ste iskusili.

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:24 16.01.2008

Re: festival za studente

nikola svilar
(u liku koga drugoga nego Neleta Karajlića)


pa naravno, nije ni prvi ni poslednji umetnik koji saradjuje sa svojim prijateljima.
ta saradnja ume da bude najplodnija. i taj nenad jankovic se debelo dokazao.

“ formirano Novo bratstvo(!!!) po talentu koje ravnopravno okuplja studente iz 12 zemalja sveta i osvedočene autore”,


meni koji nastojim da pisem i reziram nezavisne filmove ovo je korisna manifestacija. treba da ih je sto vise.

nagrada beogradskog 27. salona arhitekture za realizaciju etno sela drvengrad potvrdjuje dobru ideju sprovedenu u kvalitetno delo. ocenila struka. u tom smislu, imajuci u vidu i muzicki angazman emir je homo universale. ovo sa sahranjivanjem ne podrzavam ali verovatno nastoji da bude kontroverzan.
ne zamerite cole, ali nazalost ispadate mi pomalo smesni kad pisete o stvarima sa stanovista laika.
bilo bi lepo da pisete o anegdotama sa legendarnom grupom smak - to ste iskusili.


Uopste ne zameram...ali Vas molim da procitate jos jednom ceo tekst....Bicu poslednji koji nece podrzavati nezavisnu produkciju i sl....Ovaj tekst nema veze sa tim....kao ni pojam nezavisnog intelektualca u interpretaciji E:Kusturice, koji svoje stvaralastvo, pa makar i kao homo universale, sve vise i jedino, vezuje za budzet, kod Milosevica ili Kostunice , svejedno...
Sto se toga tice ne znam ko je smesan, ali znam da nisam naivan! A VI?
O SMAKU ce pisati pozvaniji od mene..ja sam bio samo neko ko je sa njima proveo odredjeno vreme, a i danas mi je drago da se sretnemo. Nadam se i njima!
nikola svilar nikola svilar 12:37 16.01.2008

Re: festival za studente

citav tek sam procitao, nema potrebe da citam ponovo ali vi ovde
isticete / boldujete stvari - dakle svesno vrsite tu operaciju -
gore vam je moj komentar je na to.

velika je stvar za sarajevsku arhitektonsku scenu bila kada da je lebbeus woods i brojni drugi progresivni arhitekti sa svojim idejama dosli na studentske radionice, tako i kada uvazeni umetnici filma dodju u etno selo drven grad i razgovaraju sa studentima, dele iskustva i znanje - to je od izuzetnog znacaja. svakome ko zeli da uci.

ne znam za vas ali ja sam vaspitan da gledam stvari sa pozitivne strene i da ih podrzavam.

za mene su eminentni umetnici takodje brend srbije.

sasvim je u redu da ministarstvo kulture podrzava najjaca imena.
ti ljudi su to zasluzili svojim bezkompromisnim radom.

ja sam bio samo neko ko je sa njima proveo odredjeno vreme,


pa bas za to. imate nesto autenticno da ispricate.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:49 16.01.2008

Re: festival za studente

nikola svilar
citav tek sam procitao, nema potrebe da citam ponovo ali vi ovde
isticete / boldujete stvari - dakle svesno vrsite tu operaciju -
gore vam je moj komentar je na to.

velika je stvar za sarajevsku arhitektonsku scenu bila kada da je lebbeus woods i brojni drugi progresivni arhitekti sa svojim idejama dosli na studentske radionice, tako i kada uvazeni umetnici filma dodju u etno selo drven grad i razgovaraju sa studentima, dele iskustva i znanje - to je od izuzetnog znacaja. svakome ko zeli da uci.

ne znam za vas ali ja sam vaspitan da gledam stvari sa pozitivne strene i da ih podrzavam.

za mene su eminentni umetnici takodje brend srbije.

sasvim je u redu da ministarstvo kulture podrzava najjaca imena.
ti ljudi su to zasluzili svojim bezkompromisnim radom.

ja sam bio samo neko ko je sa njima proveo odredjeno vreme,


pa bas za to. imate nesto autenticno da ispricate.


Svako zivi u svom svetu...a on je takav kakav jeste! Vas pogled je Vas, pa mi dozvolite da ja ostanem kod svog!
niki m niki m 15:27 16.01.2008

Re: festival za studente

Svako zivi u svom svetu...a on je takav kakav jeste! Vas pogled je Vas, pa mi dozvolite da ja ostanem kod svog!


Naravno, pa niko i pomislja da vam zabranjuje. Ipak, nije lose sagledati ovu situaciju i sa vise strana, onako sveobuhvatnije. Na kraju krajeva, pretpostavljam da niste pokrenuli blog da bi vam se javljali iskljcivo istomisljenici.
Gotovo sve licnosti koje ste pomenuli u uvodnom komentaru spadaju u vrh ili nase ili svetske kulture. Pretpostavljam da Handke nije bio clan zirija u Kanu i Veneciji jer ima drugaciju sliku o balkanskim dogadjanima u odnosu na evropskoamericki mejnstrim. Kusturica i Mihalkov su reziseri i umetnici planetarnog znacaja. Oni to jesu, dopalo se to vama i meni ili ne. Da li je problem sa budzetskim novcem. Ja ne vidim problem u tome. Meni i vasim gostima na ovom blogu, koji ovako zustro kritikuju dogadjaj na Mecavniku, moze neko da dodeli hiljadu puta veca sredstva pa opet ne bi bili u stanju da napravimo nista sto bi bilo bar blizu ne Kustiruce i Mihalkova vec ni blizu kulturnog znacaja jedne uloge g. Cvijanovica. Od svih kriticara koji su vam se ovde javili, jedini koji ima neki siri znacaj jeste covek koji je u jednom istom zivotu uspeo da bude gradonacelnik Knina pocetkom devedesetih, Ministar u vladi Milana Babica i sada, nicim izazvan, borac protiv svega sa srpskim predznakom. Istovremeno nejgov znacaj nije u njegovom delu koga i nema, vec vise kao sociolosko psiholoski fenomen.
Zato, mislim da ste pomalo nespretno i navrat nanos pokrenuli blog sa ovom temom, a da niste pazljivo razmislili o svim aspektima festivala na Mecavniku. G. Kovacevicu, zamislite da u Srbiji imamo vise ljudi koji imaju takav ugled i autoritet kao sto ga ima Kusturica, pa da mogu da organizuju manifestaciju kao sto je ova. Na zalost, nemamo.
nikola svilar nikola svilar 16:05 16.01.2008

Re: festival za studente

Svako zivi u svom svetu...a on je takav kakav jeste! Vas pogled je Vas, pa mi dozvolite da ja ostanem kod svog!


na ovo nemam komentar.

Zato, mislim da ste pomalo nespretno i navrat nanos pokrenuli blog sa ovom temom, a da niste pazljivo razmislili o svim aspektima festivala na Mecavniku.


ovo je sustina mog komentara..
hvala niki m
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:40 16.01.2008

Re: festival za studente

niki m
Vas pogled je Vas, pa mi dozvolite da ja ostanem kod svog!



Postovani NIKI M,
potpuno uvazavam Vase stavove, posebno ako to za cilj nema medjusobno vredjanje. Posto ste Vi pokusali da sve moje navode "pobijate* tacku po tacku, pokusacu na slican nacin da VAm odgovorim:
1. Naravno da ne mislim da su na Blogu istomisljenici, jer da je tako, niti bih bio tu, niti bi to imalo svrhu..
2. Pomenuo sam samo nekoliko licnosti, koje mediji pominju, jer ni sam ne znam ko je sve bio....Dakle nije bio moj izbor, vec spisak zvanica iz medija. Kazete da "gotovo" sve licnosti spadaju u sam vrh svetske ili nase kulture...posebno premijer Kostunica, kao stari filmofil, ali kljucevi od kase su kod njega, zar ne, pa nije lose da se nadje tu.No da ne budem maliciozan do kraja, ja nigde nisam osporio, niti osporavao nicije kvalitete, pa ni doprinos kulturi, ako ste pazljivo citali tekst? Ja ovde govorim o sprezi politike i kulture, po modelu nacionalnog koncepta, slicnom Milosevicevom, sa manje vise istim ljudima, poput Handkea....Doprinos kulturi, pa makar i svetskog znacaja,nije garancija, samo po sebi da taj isti covek i u svakom drugom smislu (politickom, moralnom ...) raspolaze slicnim kvalitetima...Takvih primera je bezbroj...kod nas i u svetu!
3. Niko nije sporio Kusturicin doprinos Jugoslovenskoj, (ako hocete sada srpskoj), Evropskoj pa i svetskoj kinematografiji....Ali je i cinjenica da je sve manje njegovih dobrih filmova , od kako se priblizio politici, kako u vreme Milosevica, tako i danas kada je sa Kostunicom...Nekako je blagodarna ta bliska veza....Nisam siguran da neki drugi reditelji, sa ne manje filmske slave, poput Gorana Paskaljevica ili Gorana Markovica, ipak nisu bili u prilici da imaju takve uslove....Zar ne? Otkud bas da se sve to Emiru desi? Nije pitanje sta Handke misli o balkanskim dogadjajima, moze mu se da misli sta god hoce..sto se mene tice, ali on je politicki podrzavao rezim u Srbiji, Slobodana Milosevica, a on nam je doneo sta nam je doneo, osim ako i to za VAs nije sporno? Zanimljivo je da je to cinio i G-din Kusturica....Nije sporno da je G-din Mihalkov svetsko ime....gde ja to negiram?...Ja opet iz novina saznajem da ce on u drustvu sa Ivanom Zigon biti gost na tribini na Pravnom fakultetu...Gle cuda na Pravnom...a ne na FDU ili u Kinoteci, gde bi mu prirodno bilo mesto.Dakle ocigledno se ne radi o toj, kulturoloskoj misiji, vec necemu drugom...a sve u sklopu novouspostavljenog srpsko -ruskog prijateljstva (protiv koga, generalno nemam nista protiv...ali mi je kontekst malo neobican, u najmanju ruku)..Pravni fakultet u Beogradu, kako naucno nastavno osoblje, tako i dobar deo studentske populacije vazi kao uporiste antihaskog lobija, tvrdog nacionalnog jezgra..i sl...
4. Da li je problem sa budzetskim novcem? Naravno da jeste...Ako ste bar malo upuceni na koji nacin biblioteke, na primer, nabavljaju knjige, ili sa koliko sredstava domaca pozorista (posebno izvan Beograda) opremaju poz.predstave..onda cete lako razumeti da su sredstva dodeljena Kusturici, mogla na drugaciji nacin da se opredele...a ne da sahranjujemo Brus Vilisa i njegove filmove, ne dovodeci u sumnju, nadam se, da je i Brus Vilis svetsko-planetarno glumacko ime (Iskren da budem ne drzim do njegovih filmova!)....Dakle ne znam u kom svojstvu je tu bio i G Cvijanovic, kao glumac (svakako jedan od nadarovitijih )ili kao Boze Djelica izaslanik, ali je ocigledno bilo da je i njemu, u tom politickom drustvu, malkice bilo neprijatno...ili mi se samo ucinilo?
5. Pa ne mozemo svi da dostignemo filmsku slavu jednog MIhalkova ili Kusturice....JA napomenuh da ima i onih koji se mogu sa njima nositi, rame uz rame, pa ponavljam imena Gorana Paskaljevica i Gorana Markovica, pa nisu dobili takve uslove kakve ima Kusturica, sa sve svojim politickim pajtosima....da ne govorim o uticaju na medije RTS, Politiku i sl....Ipak smemo li, mozemo li mi obicni smrtnici, koji eto nismo planetarne zvezde da kazemo koju rec sumnje u to sta se radi na Mokroj gori...Da se razumemo, da je Kusturica za svoj novac sve to kupio, napravio, organizovao...to bi bilo nesto sasvim drugo- nbe bi ni bilo predmet moje pažnje u ovom kontekstu!
6. Vrlo sam pazljivo odmerio bar jedan aspekt, onaj politicki, okupljanja onih ljudi i licnosti koji su nam u politickom i egzistencijanom smislu zagorcali zivot krajem devedestih, prosloga veka, i nastavljaju da to cine, nakon 12.marta 2003.godine....Ugled i autoritet se sticu ali i pravdaju, brane, nacinom zivota, ponasanjem....Nisam siguran da u Srbiji nema ljudi koji bi to isto, uz podrsku vlasti, mogli da urade jos kvalitetnije i bolje...Neke sam i pomenuo.Nije valjda da je knjiga u Srbiji spala samo na jedno slovo....na jednu politiku jeste, ali nicija nije gorela do zore, kazzu!
7. Ni Kusturicu, ni Mihalkova, nema potrebe braniti...Oni se brane najbolje kada su iza a ne ispred kamere!!!
BKC

Atomski mrav Atomski mrav 16:45 16.01.2008

Re: festival za studente

Nisam previše upućen u delovanje Ivane Žigon i Društva srpsko-ruskog (ili beše rusko-srpskog) prijateljstva, pa me zanima što je stalno prozivate (ne samo Vi, već i mnogi drugi na blogu)?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:51 16.01.2008

Re: festival za studente

Atomski mrav
Nisam previše upućen u delovanje Ivane Žigon i Društva srpsko-ruskog (ili beše rusko-srpskog) prijateljstva, pa me zanima što je stalno prozivate (ne samo Vi, već i mnogi drugi na blogu)?


Eh bas si neupucen....!!! Prosetaj internetom....pri-seti se....!!!
milosib milosib 20:07 16.01.2008

Re: festival za studente

Branislav Kovačević Cole

Atomski mravNisam previše upućen u delovanje Ivane Žigon i Društva srpsko-ruskog (ili beše rusko-srpskog) prijateljstva, pa me zanima što je stalno prozivate (ne samo Vi, već i mnogi drugi na blogu)?Eh bas si neupucen....!!! Prosetaj internetom....pri-seti se....!!!

Gosn Cole nemojte tako. Možete da se ne slažete sa njenim stavovima, ali morate da cenite ogroman humanitarni rad koji je ta žena napravila. Sramota je da ideologija utiče na blaćenje nekog ko učini toliko dobrih stvari..
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:07 17.01.2008

Re: festival za studente

(u liku koga drugoga nego Neleta Karajlića)



pa naravno, nije ni prvi ni poslednji umetnik koji saradjuje sa svojim prijateljima.
ta saradnja ume da bude najplodnija. i taj nenad jankovic se debelo dokazao.



bome debelo i dokazao i pokazao. a najbolja mu je pesma o radovanu.
znam samo refren - ko ne voli brata radovana ne video đurđevdana!
baš umetnički.
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:10 17.01.2008

Re: festival za studente

milosib
Branislav Kovačević Cole

Atomski mravNisam previše upućen u delovanje Ivane Žigon i Društva srpsko-ruskog (ili beše rusko-srpskog) prijateljstva, pa me zanima što je stalno prozivate (ne samo Vi, već i mnogi drugi na blogu)?Eh bas si neupucen....!!! Prosetaj internetom....pri-seti se....!!!

Gosn Cole nemojte tako. Možete da se ne slažete sa njenim stavovima, ali morate da cenite ogroman humanitarni rad koji je ta žena napravila. Sramota je da ideologija utiče na blaćenje nekog ko učini toliko dobrih stvari..


koji humanitarni rad?
koje dobre stvari?
navedi nešto što je džaba radila.

p.s. kakva ideologija, žena je nacionalista i to hard.
tuzlanac tuzlanac 06:25 17.01.2008

Re: festival za studente

Exitus Letalis
(u liku koga drugoga nego Neleta Karajlića)



pa naravno, nije ni prvi ni poslednji umetnik koji saradjuje sa svojim prijateljima.
ta saradnja ume da bude najplodnija. i taj nenad jankovic se debelo dokazao.



bome debelo i dokazao i pokazao. a najbolja mu je pesma o radovanu.
znam samo refren - ko ne voli brata radovana ne video đurđevdana!
baš umetnički.



pa vjerovatno je neletovo deseterovanje radovanu za nikolu put svile.
milosib milosib 08:47 17.01.2008

Re: festival za studente

@Letalis
koji humanitarni rad?
koje dobre stvari?
navedi nešto što je džaba radila.

p.s. kakva ideologija, žena je nacionalista i to hard

Pitajte decu sa KiM.
nikola svilar nikola svilar 10:22 17.01.2008

:)

p.s.
blog B92 je javna scena.
molim sve autore da se potrude malo vise kad pisu o necemu.
ceni se kvalitet ne kvanitet!

stalkera htedoh da procitam, covek se potrudio ali zbog nacina izrazavanja ne stigoh dalje od druge recenice. ne bi bilo na odmet procitati neku knjigu g. stalker pa tek onda pa doci na blog B92. :)))
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 10:52 17.01.2008

Re: festival za studente

nikola svilar
"
zaboravi prošlost

jedna lepa vest za sve ljubitelje dela ekatarine velike
crnogorska prestonica dobila ulicu Milana Mladenovica
mozda uskoro bude i u Zemunu.

Hvala svim blogerima dobre volje.


Zaboravi proslost...da to bi bil najbolje kad bi covek imao dugme kojim bi iskljucio sve negativne emocije prema ljudima i dogadjajima zbog kojih je: 1.isteran sa posla (SKC) uprkos cinjenici da je bio uspesan u svom poslu a nije bio politicki aktivista 2.bio hapsen na sred ulice, a da pri tom nije ucinio ni jedno krivicno delo 3. doziveo bar jednu saobracajnu /namestaljku......
I OK sve je sada proslo, eto ja sam imao srecu preziveo i "puj pike ne vazi".....Ne kazem da Vi ne mozete da razmisljate pozitivno.ko to spori?
Ja nijednom recju nisam govorio o studentima i festivalu kao losoj ideji.....ali Vi pisete o necemu sto ja i ne dovodim u pitanje.Ja pisem o politici u svemu tome, o onim istim ljudima koji su vazda uz vlast i novac za razliku od drugih koji ne dobijaju sansu...pa sam tako tek spomenuo G/dinaGorana Paskaljevica, koga i Vi sami cenite
...ali vi ne znate da li je u Irskoj, Francuskoj, Srbiji.,....ma ne znate ni da li bi se on angazovao....itd. Pa nije ni bio u prilici da mu neko ponudi,,,,od strane drzave, a valjda je i on zasluzio..Kako to da Kusta dobije, svojevremeno od RTS.a sve pogodnosti za film/seriju....u vreme Milosevica, pa posle i od Kostunice sve sto treba, a drugi...? ILI je Srbija spala na samo jedno rediteljsko slovo? Kako to da je Kusta i u "Politici" i u RTS/u....itd, a niko drugi iz tog sveta uglednika i umetnosti, On, Matija....itd....Ma ok je , mozete vi i zatvorenh ociju sve propratiti, ali bar mi nemojte deliti lekcije, ako ja vidim ono sto vecina vidi....ali cute, po starom dobrom srpskom obicaju, ne talasaj dok voda ne dodje do nosa...Ali mi ovde ocigledno pricamo o razlicitim temama, pa je besmisleno nastavljat ov vrsti polemike....Ja Vas pitam zasto Mhalkov nije otisao na Fakultet dramskih umetnosti ili u Kinoteku, vec na Pravni fakultet...ili i tu ne vidite sve ono sto je kontekst....Kako to da Kusturica nije snimio dobar film vec vise od jedne decenije...?

2. I nesto u cemu se sigurno slazemo je RnR/Na zalost moja firma je organizovala poslednji nastup Milana Mladenovica /EKV,,,,bio sam svedok tog poslednjeg koncerta, pa mi je drago da se neko setio da mu dodeli i jednu ulicu....Kao sto sam podrzao gradjane NS/a kada su dali Lenonu ulicu, mslim da bi svi mi bili daleko srecniji kada bi se ulice zvale po rokerima nego po vojskovodjama
Stalker Stalker 11:56 17.01.2008

Re: :)

nikola svilar
p.s.blog B92 je javna scena.molim sve autore da se potrude malo vise kad pisu o necemu.ceni se kvalitet ne kvanitet!stalkera htedoh da procitam, covek se potrudio ali zbog nacina izrazavanja ne stigoh dalje od druge recenice. ne bi bilo na odmet procitati neku knjigu g. stalker pa tek onda pa doci na blog B92. :)))

Dragi Nikola, mislim, bez ljutnje, da prvo treba malo da odrastes, pa tek onda komentarises (uvredljivo) necija razmisljanja. Moras malo vise da argumentujes svoje stavove. Na prvom mestu, odgovori: "Ko placa akciju MG i koliko ona ima veze sa edukacijom u Srbiji?"
Ostavi sad kvantitet i pismenost, o kojoj ti treba da vodis racuna. Procitaj prethodno svoje tekstove. Kao da mucas?
Ovako, iz daljine, sve mi deluje na tipican oblik poltonstva.
OK?
nikola svilar nikola svilar 12:14 17.01.2008

Re: :)

nema ljutnje. ovde na blogu b92 cenim svakog ko se potrudi da pise nesto vise od komentara
"buahahaaha, lol, hehe, svaka cast i sl." pa videh da si napisao nesto
opsirno ali ne zelim da citam necije vulgarne gluposti...

vidis kako lepo mozes da se izrazavas kad hoces :)
nastavi tako :) blog b92 postace jos bolje mesto

p.s.
ne zameri, ja ne zelim nikad da odrastem
(procitaj moju prvi post na blogu g. Stojanovica Čerevićana)
ziv bio
dragan7557 dragan7557 13:49 17.01.2008

Re: festival za studente

meni koji nastojim da pisem i reziram nezavisne filmove ovo je korisna manifestacija. treba da ih je sto vise.


Ovo je valjda samo za one koji filmove čitaju a ne gledaju ili je poseban žanr filmova nezavisnih od filmske trake?

O korisnim viski manifestacijama preko budžetske grbače drugi put.
Stalker Stalker 14:18 17.01.2008

Re: :)

nikola svilar
videh da si napisao nesto opsirno ali ne zelim da citam necije vulgarne gluposti...

Reci mi, molim te, a gde si ti video vulgarnost u mom tekstu koji je napisan u jednom dahu. Pre bih rekao da je sam cin te sahrane prilicno primitivan i ako bas zelis da koristis tu rec, vulgaran i krajnje nepromisljen. Ipak je Vilis nas kolega i (takodje) umetnik koji zivi od svog stvaranja. Ne vidim to kao dobar edukativan primer na radjanju jednog tzv. studentskog festivala. Cini mi se da je Emir u poslednje vreme poprilicno izgubljen i neartikulisan. Zao mi je sto je to tako.
nikola svilar
...ja ne zelim nikad da odrastem

Dragi Nikola, Mali Princ je moja Biblija. Toliko o odrastanju. A i sam verovatno znas da su deca mnogo iskrenija od odraslih. Ali, opet mi se cini, neagrumentovano branis nesto sto se ne brani. Licno, osecam miris poltronstva, a ne neki jasan i cvrst stav. Na jednoj strani su Kustini filmovi, a na drugoj njegov vrlo jasan upliv u politikantske srpske vode. E sad, sve to ima svoju cenu, a to se najbolje vidi po poslednjim filmovima. Cena je previse visoka i ono sto se moglo pretvoriti u novog Felinija, lagano se pretvara u "srpskog" Veljka Bulajica.


Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:45 17.01.2008

Re: :)

Stalker
[quote= i ono sto se moglo pretvoriti u novog Felinija, lagano se pretvara u "srpskog" Veljka Bulajica.




To je i meni palo napamet..ali sam pomislio da je preostro za sad!!?
BKC
Stalker Stalker 15:21 17.01.2008

Re: :)

Branislav Kovačević Cole
To je i meni palo napamet..ali sam pomislio da je preostro za sad!!?BKC

Zasto preostro?
Imas sva prava ovog sveta da to kazes. Ne mislim da je to uvreda.
Mada, istina boli.
A ne zaboravi, Bruce Villis je deo jedne privatne kompanije kojima je film na prvom mestu biznis. A to nije tako kad je u pitanju nas Emir. Ipak su to nase pare koje nam drzava ubira u vidu raznih taksi i poreza. OK je ako ti projekti imaju povratnu loptu u obliku $$$ koje ce zatim uloziti u neku edukativno-naucnu ustanovu. Ali, koliko vidim, nase $$$$ idu na obicne infantilne i PRIVATNE gluposti koje imaju i politicku pozadinu.
Bager mi deluje kao preterano jak simbol.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:25 17.01.2008

Re: :)

Stalker
Branislav Kovačević Cole
To je i meni palo napamet..ali sam pomislio da je preostro za sad!!?BKC

Zasto preostro?
Imas sva prava ovog sveta da to kazes. Ne mislim da je to uvreda.
Mada, istina boli.


OK slazzemo se!!!
nikola svilar nikola svilar 18:59 17.01.2008

Re: :)

Nemas pojma Stalkeru koliko mi je drago, sto si promenio stil pisanja na bolje.
Sefe, iskreno, sahranu filmova ne podrzavam
i o tome sam pisao na Srdjanovom blogu, necu da se ponavljam.


Poltronstvo?

Covece, nemam ja nikakvog sefa nad glavom.
Niti se uvlacim bilo kome.
Niti me politika (i predizborna prepucavanja) uopste zanima.

Ne pripadam cak nikakvom umetnickom udruzenju a kamoli politickoj partiji.
Nikola Svilar je unutarnji entitet, covek-scena za sebe.

Ja sam iskljucivo ono sto pisem i stvaram kroz arhitekturu, slikarstvo, muziku, dizajn, nezavisni film. Eno ti sve cisto i jasno ispisano na mojim postovima. Ne kazem da je genijalno, ali stojim iza toga - radicu korekcije - ali koliko sam shvatio ljudima sa ukusom se to dopalo, mislim na neke knjizevnike i prevodioce koji su svracali i komentarisali moj rad. Ako imas neke primedbe na moje pisanje, bice mi drago da to cujem na blogovima na kojima budem gostovao. Ponekad padne i koja psovka ali preporujucem Hornbija, Uelbeka, gomilu pisaca savremene knjizevnosti pa prostudiraj malo. Barem izdvoji vreme i procitaj.

Gledao sam sopstvenu smrt u oci i od tada cenim Zivot, stvaranje,
napredak, dobrotu, rad, kulturu, saradnju toleranciju a borim se protiv svega suprotnog.

Naravno da volim pilota Egziperija, crtez baobaba i ostale divne stvari iz te knjige Mali princ.
Samo molim te procitaj svoj komentar. Cisto Zlo - nista drugo nisam mogao da zakljucim.
Sorry, ti si ono sto pises. Necu nista da citiram neka drugi prosude.
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:09 17.01.2008

Re: festival za studente

milosib
@Letalis
koji humanitarni rad?
koje dobre stvari?
navedi nešto što je džaba radila.

p.s. kakva ideologija, žena je nacionalista i to hard

Pitajte decu sa KiM.


ti mi kaži?
i pokaži?
nikola svilar nikola svilar 19:23 17.01.2008

Re: festival za studente

Ovo je valjda samo za one koji filmove čitaju a ne gledaju ili je poseban žanr filmova nezavisnih od filmske trake?


:))) znate kako digitalna tehnologija cini cuda. :)
tek sam krenuo da se bavim tim - ako budem kvalitetan doce filmovi i do tebe.

dragance ziv mi bio, imas moje postove citaj i uzivaj ako mozes - ili otvori blog pa pisi nesto pametno bicu zaista prvi koji cu te podrzati. ovako komentar ti je a la "supalj nos od ociju" :)

potrudi se, pisi - nemoj laprdati - "misliti i sra.. sra.. sracunato govoriti su potpuno dve razlicite stvari"
(m.p. ckalja) :)
Stalker Stalker 21:16 17.01.2008

Re: :)

nikola svilar
Sefe
?
nikola svilar
Niti se uvlacim bilo kome. Niti me politika (i predizborna prepucavanja) uopste zanima.
O cemu je onda rec? Ne razumem zasto onda uopste komentarises na ovu temu?
nikola svilar
Nikola Svilar je unutarnji entitet, covek-scena za sebe.Ja sam iskljucivo ono sto pisem i stvaram kroz arhitekturu, slikarstvo, muziku, dizajn, nezavisni film.
Ko je uopste na ovom blogu pominjao tvoje stvaralastvo, a i covece nemam pojma ko si. Ovde se prica samo o tzv studentskom festivalu. Nema ni reci o nekom konceptualisti. Svaka cast na svemu, voleo bih da se upoznam sa tvojim radom, ali da se vratimo na temu.
nikola svilar
Gledao sam sopstvenu smrt u oci i od tada cenim .
Ovo mi lici na ispovest Tony Sopprana. Na cemu ste?
nikola svilar
Cisto Zlo.

Ma jok, to ti se samo cini. A kad malo bolje citam tvoje "nezavisne" umotvorine, primecujem da si upravo ti zloban kad pominjes neke nase sineaste. Ali da sad ne mutimo vodu i menjamo tok ove rasprave.


Walter Walter 21:43 17.01.2008

Mecavnik

Za svaku je pohvalu,dragi moji,sto se na Mecavniku odrzava festival i da je srece,pa da vise takvih imamo,ali je problem u tome sto se sam festival toliko prizemljio i izbolicio u samom startu,da mu je bilo malo da na zemlji ostane,nego je otisao metar u dubinu i "sve je prekrio sneeeg-supeeeer!".Pa halo,da li iko misli da je autor filmova "Umri muski" imao za ideju i viziju Kazablanku?????Nije brate,nego je imao u vidu jedino to da se 'Umri muski" razlikuje po rednom broju i to je to.I sta sad,da bi neko pokazao kako je on "veliki" i "pametan jaaako",hajde da mi sahranimo film!!!!KAKAV DOGADJAAAAAAJ!Pa u onoj koloni je bilo kamara onih koji su vise zasluzili onu ljepotu nasih obicaja.Uostalom,trebalo je onda krenuti od Arizona Dream,pa pocistiti malo ispred i u svojoj kuci(moze se gledati i sire,kao drzava),pa onda da se bavimo Holivudskom problematikom.Meni je licno sve ovo vrrrrlo jadno i mogu samo da kazem-bljak!I prosto se cudim kad se neko javi da brani reziserska umijeca Kuste ili Nikite-ko o tome prica,ljudi???Pitanje je zasto im je ovo trebalo!"Festivali stoje,a karavani prolaze!"
nikola svilar nikola svilar 22:03 17.01.2008

:) neces se izvuci, na strani sam dobra!

"hej sefe, koji ti je vrag" :))
nisi cuo za to frazu iz crtića - dobronameran sam, uspostavljam drugarski odnos s tobom..

poltronstvo

Ko je uopste na ovom blogu pominjao tvoje stvaralastvo,


ti, gore si napisao:

Ostavi sad kvantitet i pismenost, o kojoj ti treba da vodis racuna. Procitaj prethodno svoje tekstove. Kao da mucas? Ovako, iz daljine, sve mi deluje na tipican oblik poltonstva. OK?


moji tekstovi su postovi, verovatno si mislio na komentare a napisao nesto drugo, ubuduce budi precizniji.

O cemu je onda rec? Ne razumem zasto onda uopste komentarises na ovu temu?


objasnio sam to - kustendorf je dobra ideja - bez obzira koja politicka opcija podrzava kusturicu.

Ma jok, to ti se samo cini. A kad malo bolje citam tvoje "nezavisne" umotvorine, primecujem da si upravo.


niti jednog sineastu nikad nisam blatio - boze sacuvaj, ukoliko imas dokaz - dokaži stalkeru. citiraj me, navedi.
nema ga. to ne radim jer imam respekta prema bio cijem kreativnom radu. uveravam te, dosledan sam

Ovo mi lici na ispovest Tony Sopprana. Na cemu ste?


to je bilo figurativno receno - hteo sam da kazem da kad se covek nadje u situaciji da mu je zivot u opasnosti, osvesti se, ceni zivot i ne pada mu na pamet da siri bilo kakvu vrstu zlonamernosti, odmerava svoje reakcije. svi smo ljudi, fragile - krhki sto gordon samner zaoka pevusi.

ti si taj koji potezeš "Žvalju" i druge zlonamerne kvalifikacije.

drago mi je da razgovaramo
svako dobro stalker
nema ljutnje
Stalker Stalker 22:51 17.01.2008

Re: :) neces se izvuci, na strani sam dobra!

nikola svilar
Nijednog sineastu nikad nisam blatio - boze sacuvaj, ukoliko imas dokaz - dokaži stalkeru. citiraj me, navedi.nema ga.

Sledi TVOJ komentar:
nikola svilar
voleo bih da znam, da li on uopste zna gde je g. paskaljevic, gde zivi, pariz? irska? da li ima interesa da stvara u srbiji, da obrazuje i edukuje mlade, da mladima ponudi sansu i samo da znam koga bi to on iz svetske filmske scene doveo u nasu zemlju da ima podrsku ministarstva?

Da ne komentarisem.
nikola svilar
ti si taj koji potezeš "Žvalju" i druge zlonamerne kvalifikacije.

Žvaljo je stari nadimak Nenada Jankovica. To nije moja kvalifikacija. I nema ljutnje, sto bi bilo.
nikola svilar nikola svilar 23:27 17.01.2008

Re: :) neces se izvuci, na strani sam dobra!

zaista stalker nisi fer - izdvajas nesto iz konteksta. pa zar nisi procitao ovo, evo cela prica:

obozavam radove i paskaljevica i markovica, "balkan bure baruta" -
po stukturi i scenariju mi daleko vise "leži" od svih filmova emira kusturice.


voleo bih da znam, da li on uopste zna gde je g. paskaljevic, gde zivi, pariz? irska? da li ima interesa da stvara u srbiji, da obrazuje i edukuje mlade, da mladima ponudi sansu i samo da znam koga bi to on iz svetske filmske scene doveo u nasu zemlju da ima podrsku ministarstva?

cisto me zanima.
volim i tog coveka, tj. njegov rad.
i on je priznat u svetu, oslikao je to jedno mracno doba.


nemoj brate tako. ovo gore je bilo pitanje. ja zaista ne znam gde trenutno zivi.
znam samo da nazalost nije u srbiji.
citao sam sjajnu ocenu new york timesa o njegovom filmovima
- paskaljevicev rad je takodje priznat u svetu. (ruku na srce, nije kao kusturica
saradjivao sa hollywoodskim zvezdama i oko sebe nema zvucna
imena savremenog filma - odatle moje pitanje)

ja bih zaista voleo da taj covek dodje u srbiju, radi filmove i deli svoje znanje.
sad idem, moram da pripremim pricu za sjajne sestre bogavac.
vidimo se na njihovom blogu!
tuzlanac tuzlanac 07:19 18.01.2008

Re: :) neces se izvuci, na strani sam dobr

nikola svilar
"hej sefe, koji ti je vrag" :))
nisi cuo za to frazu iz crtića - dobronameran sam, uspostavljam drugarski odnos s tobom..

poltronstvo

Ko je uopste na ovom blogu pominjao tvoje stvaralastvo,


ti, gore si napisao:

Ostavi sad kvantitet i pismenost, o kojoj ti treba da vodis racuna. Procitaj prethodno svoje tekstove. Kao da mucas? Ovako, iz daljine, sve mi deluje na tipican oblik poltonstva. OK?


moji tekstovi su postovi, verovatno si mislio na komentare a napisao nesto drugo, ubuduce budi precizniji.

O cemu je onda rec? Ne razumem zasto onda uopste komentarises na ovu temu?


objasnio sam to - kustendorf je dobra ideja - bez obzira koja politicka opcija podrzava kusturicu.

Ma jok, to ti se samo cini. A kad malo bolje citam tvoje "nezavisne" umotvorine, primecujem da si upravo.


niti jednog sineastu nikad nisam blatio - boze sacuvaj, ukoliko imas dokaz - dokaži stalkeru. citiraj me, navedi.
nema ga. to ne radim jer imam respekta prema bio cijem kreativnom radu. uveravam te, dosledan sam

Ovo mi lici na ispovest Tony Sopprana. Na cemu ste?


to je bilo figurativno receno - hteo sam da kazem da kad se covek nadje u situaciji da mu je zivot u opasnosti, osvesti se, ceni zivot i ne pada mu na pamet da siri bilo kakvu vrstu zlonamernosti, odmerava svoje reakcije. svi smo ljudi, fragile - krhki sto gordon samner zaoka pevusi.

ti si taj koji potezeš "Žvalju" i druge zlonamerne kvalifikacije.

drago mi je da razgovaramo
svako dobro stalker
nema ljutnje



nikola, umri muski.
sad tek vidim da sve nakaradno postavljas. daogda ti nemanja kusturica bio predsjednik zirija.
nikola svilar nikola svilar 08:00 18.01.2008

Re: :) neces se izvuci, na strani sam dobr

nikola, umri muski.
sad tek vidim da sve nakaradno postavljas. daogda ti nemanja kusturica bio predsjednik zirija.


obrazlozite molim vas

ko ista zna o kletvama nikada ih ne pominje.

meni si ti potpuno jasan tuzlanac covece na osnovu svega sto pises i ne treba nigde da me pominjes u svojim komentarima - uvek cu te postaviti na pravo mesto - zato sto imam vise srca, znanja, dobronamernosti i kompetencije od tebe. pominjes pimpeka sahranu, masu gluposti koje tebe kao coveka kao i svakog drugog normalnog coveka ne trebaju interesuju. to je licna stvar svakog pojedinca - preporucujem ti da procitas sta je legendarni boris dvornik rekao o sahranama svojih prijatelja na koje nije isao. de, budi normalan i malo razmisljaj sire i drzi se dobrih stvari i uzivaj u necijem kreativnom radu ako mozes - ako ne, ne siri zlo.
(uveren sam da su izvorista problema negde drugde)

otvori blog - pisi nesto pametno bicu prvi koji cu te podrzati
ajd u zdravlje i ne zameri zemljace
nikola svilar nikola svilar 08:13 18.01.2008

umri muski

snimi sam kompletnu stranicu u pdf format
volim sve blogere dorbe volje i drago mi je da je sto veci broj ljudi,
mojih prijatelja sirom bosne ovde (vecina nisu srbi) ali

zbog ovoga

nikola, umri muski.


zasluzujes da budes banovan trajno sa bloga b92.
potrudicu se da bude tako i nadam se da cu imati podrsku.

da imalo znas o smrti nikome ju ne bi pozeleo. mogu da zakljucim da si mlad,
ja sam dosta bliskih osoba izgubio nesretnim slucajevima, rodbine, dragih prijatelja
to su najtezi trenuci za svakog coveka.

Exitus Letalis Exitus Letalis 10:46 18.01.2008

šta je sve za trajni ban?

volim sve blogere dorbe volje i drago mi je da je sto veci broj ljudi,
mojih prijatelja sirom bosne ovde (vecina nisu srbi)



važno je da naglasiš da nisu srbi. tipično.

zbog ovoga

nikola, umri muski.



zasluzujes da budes banovan trajno sa bloga b92.
potrudicu se da bude tako i nadam se da cu imati podrsku.


moju podršku nemaš, nadam se ničiju.




da imalo znas o smrti nikome ju ne bi pozeleo. mogu da zakljucim da si mlad,
ja sam dosta bliskih osoba izgubio nesretnim slucajevima, rodbine, dragih prijatelja
to su najtezi trenuci za svakog coveka.


da li ti nekome iz bosne i hercegovine kažeš da "imalo znas o smrti"?


koliko čovek mora da bude mlad pa da ne zna ništa o smrtima (oko sto hiljada) u bosni i načinima ubijanja tih ljudi?
koliko nikola? da ima 15 ili 16 ili 17 godina?

strašno je to što si napisao. zbog jedne ironične ili duhovite rečenice a ovde se priča o sahrani loših filmnova, ti jednom blogeru uskraćuješ pravo, to jest potrudićeš se da mu uskratiš pravo da trajno piše. za koji zločin, majke ti?

kada je tvoj idol dobijao nagradu u kanu na tuzlu je ispaljena granata koja je ubila oko 80 mladih ljudi na šetalištu, idol se nije ni osvrnuo. on i ekipa su lumpovali, uživali, nisu se nijednom rečju (a to je bila prilika) obratili svetu da se prestane s mrcvarenjem bosne u kojoj ti imaš mnogo prijatelja koji usput i nisu srbi.

što je za tebe neka važna odrednica kojom dokazuješ šta?
da nisi nacionalista?
pa ko ti je to reko?

inače da te pitam, da li si trajno ili privremeno tražio banovanje likova koji su negirali zločin u srebrenici?
ako jesi daj link?
da li si privremeno ili trajno tražio banovanje ljudi koji ovde na raznim mestima prebrojavaju krvna zrnca blogerima? ako jesi, dokaži.
neki su zgađeni otišli odavde zbog toga.
ako nisi primetio, ja ti se izvinjavam.
al ja nisam primetila nikad do sada neku tvoju reakciju na ispade blogera.
naprotiv, vidim da si se vrlo isticao držeći lekcije o pisanju i štatijaznam ovde baš na ovom blogu.
nemaš ti prava da tražiš banvanje ničije.
pa ni tuzlancu kome učitavaš ono što nije ni pomislio.

p.s. ova nazovi polemika sa stalkerom najbolje govori o tebi.
s kog meste moći i sile na taj način vređaš ovog blogera?
valjda s istog s kog ćeš da se potrudiš da tuzlanac dobije trajni ban.
jadno.
p.s.s. a sad napred u akciju! traži i moj trajni ban. sila si ti od čoveka, nema šta.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 12:31 18.01.2008

Re: umri muski

Nikola, slazem se da mozda Tuzlancev recnik nije bas najprimerniji, ali morate priznati da je sprdnja sa sahranama uz narikace i ostalo, tragicna za nasu stvarnost. Kusturicin gest je samo happening, mozda dostojan pominjanja, ali sa Kostunicom i ostalim pratecim elementima: gle cuda, sahranjen je americki film. Sahranili smo delic Amerike jer mi necemo Amerikanci da nam sole pamet, hocemo Ruse instead. Mihalkov je izvanredan reditelj i zao mi je da je jos uvek pod ideologijom koju zaista treba sahraniti za sva vremena.
Za kraj, ja ne osudjujem Kusturicu cije filmove i pored svih njegovih, po mom misljenju, pogresnih, politickih komentara, jos uvek volim i njega kao reditelja cenim, ali osudjujem ovaj tendenciozni gest.
Exitus Letalis Exitus Letalis 12:46 18.01.2008

Re: umri muski

Nikola, slazem se da mozda Tuzlancev recnik nije bas najprimerniji


samo njegov?
baš za banovanje?

šta samo banovati! spaliti ko i filmove!

Za kraj, ja ne osudjujem Kusturicu cije filmove i pored svih njegovih, po mom misljenju, pogresnih, politickih komentara, jos uvek volim i njega kao reditelja cenim, ali osudjujem ovaj tendenciozni gest.


kusturica bi mogao da spali i neke svoje filmove.
osim toga, nije baš kao čovek gud. to valjda znaš.
od miloševića do koštunice.
ko je sledeći. možda toma!?!?!
nikola svilar nikola svilar 12:49 18.01.2008

Re: umri muski

ali osudjujem ovaj tendenciozni gest


slazem se sa vama po tom pitanju, jelena.
molim vas da pogledajte moje misljenje o tome
ovde a i na srdjanovom blogu.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 12:55 18.01.2008

Re: umri muski

Ma naravno da znam kakav je. Ali, ne bih da idem dalje od sahrane i neprimernernosti happeninga u ovom trenutku. Ja nisam za zabranu bilo cijeg misljenja i to nisam rekla. A, zivim u drzavi u kojoj su spaljivani krstovi i vesani crnci duz puteva, tako da mi je paljenje krsta poznato iz bliske istorije ove moje drzave.
JJ Beba JJ Beba 13:07 18.01.2008

Re: umri muski

bog ovoga

nikola, umri muski.

zasluzujes da budes banovan trajno sa bloga b92.

sve cenzor do cenzora
zasluzujes da budes banovan trajno sa bloga b92.
potrudicu se da bude tako i nadam se da cu imati podrsku.

šta ćeš da radiš? da se tužakaš? da pišeš pp blogerima da te podrže?
Šta je bre vama ljudi? kakvo brisanje kakvo banovanje? Imal u vama još duha da se borite muški a ne da se saranjujete cenzurom?
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 13:28 18.01.2008

Apropo paljenja krstova i nasilja

nikola svilar nikola svilar 13:49 18.01.2008

Re: šta je sve za trajni ban?

na prvom bih vas mestu zamolio da smirite dozivljaj. vidim da nista od onoga sto sam pisao niste razumeli ako ste uopste procitale. dakle - pazljivo ali pazljivo procitajte sve i jedan komentar koji sam ovde na pisao.

odgovoricu vam. samo polako idemo redom

važno je da naglasiš da nisu srbi. tipično.


ja zaista ne znam za koga je ovo tipicno - necu da se upustam u to. moji najbolji prijatelji su jedan ceh, jedan sin talijanke i ukrajinca, cerka hrvatice i srbina u becu, jedan arhitekt sin hrvatice i srbina, bošnjak koji je trenutno u australiji itd. odrastao sam sa njima - kroz njihove oci sam posmatrao sta nam se sve desavalo u ovom prokletom ratu. bas zbog toga su junaci mog romana sa svih prostora ex YU. pohadjao sam skole manjinskih prava, radio na terenu, razgovarao sa ljudima, romima u bih, albancima koje zive u sarajevu. moj otac je dugo godina ziveo i radio tamo - bio sam i pre i posle rata u prestonici bih - poznajem arh. scenu, koja me najvise zanima. iza svih reci koje sam dosada ovde na ovom postu g. kovacevica i svih reci na b92 apsolutno stojim. ne pada mi na pamet da se bavim politikom. procitajte DOBRO za sta se ja zalazem.

strašno je to što si napisao. zbog jedne ironične ili duhovite rečenice a ovde se priča o sahrani loših filmnova, ti jednom blogeru uskraćuješ pravo, to jest potrudićeš se da mu uskratiš pravo da trajno piše. za koji zločin, majke ti?


moju podršku nemaš, nadam se ničiju.


vi vidite to kao salu EL a ja vidim kao uperenu cev u mene i moje pisanje. to je draga damo blogerko postovana da vas samo podsetim čisti govor mržnje. tuzlanac se pojavi - zasmrdi situaciju i vas isporovicira moja sasvim ocekivana reakcija - da se javite sa gomilom nebuloza a da prethodno ne znate o cemu se tu radi.

JA VOLIM BLOG B92 i TRUDIM SE DA ON POSTANE NAJBOLJE MESTO ZA DIJALOG, RAZMENU INFORMACIJA ZNANJA I ISKUSTVA i da jadnici poput zemljaka tuzlanca nesto nauce ovde. postoji kodeks ponasanja.
rekao sam lepo a i vama govorim otvorite svoj blog i pisite nesto kreativno i pametno ja cu vas u tome prvi podrzati kao i gorstaka, jarila i sve druge koji nemaju svoj blog.



da li ti nekome iz bosne i hercegovine kažeš da "imalo znas o smrti"?


bas zato bi trebao da ćuti i ne piše takve stvari ovde. ja sam iz bosne.

koliko čovek mora da bude mlad pa da ne zna ništa o smrtima (oko sto hiljada) u bosni i načinima ubijanja tih ljudi?koliko nikola? da ima 15 ili 16 ili 17 godina?


mlad - znaci zelen, ili jos bolje zut. dakle mladi su ti koji imaju eksplozivne reakcije, koje zivot sa svim problemima i nedacama koje nosi u sebi jos nije na dovoljan nacin oblikovao kroz rad i stvaranje.
par puta sam to naglasio kada radite i danju i nocu - projektujete neke zgrade, komponujete po citav dan

ukoliko je tuzlanac star - bojim se da za tog coveka nema nade. pun je gneva. kao i svi mi na ovim prostorima koji smo videli strahote, uzas, strah, glad, odsecene glave, bombardovanje sarajeva, totalnu devastaciju dervente, bosanskog broda, ubijanje, ubijanje, ubijanje, rusenje, rusenje, rusenje...

osecate li se bolje kada pisem o ovome. ja ne. okrecem se buducnosti, saradnji toleranciji miru gradjenju stvaranju progresu po svim pitanjima ali ne i zaboravu naravno. zato na par mesta isticem: moja prelepa domovina bosna i hercegovina ali sa republikom srpskom i federacijom bih u njoj. izmedju ostalog zato kritikujem onog kontraproduktivnog netolerantnog "republika šumska" ajzdekanovica koji umesto da pise o stvarnim problemima gay populacije bavi se politicarima i estradnim zvezdama i vredja moju domovinu a nema nikakve veze sa njom. dizem svoj glas protiv vredjanja, covek sam zaboga.

kada je tvoj idol dobijao nagradu u kanu na tuzlu je ispaljena granata koja je ubila oko 80 mladih ljudi na šetalištu, idol se nije ni osvrnuo. on i ekipa su lumpovali, uživali, nisu se nijednom rečju (a to je bila prilika) obratili svetu da se prestane s mrcvarenjem bosne u kojoj ti imaš mnogo prijatelja koji usput i nisu srbi.


opet mi je jasno da nista od onoga sto sam napisao niste procitali ili razumeli.
vidim da vi emiru zamerite nesto za sto covek uopste nije odgovoran. vracam se na gore napisano, nemojte da ja vama krenem da nabrajam zlocine po bosni. ponavljam ja sam iz bosne to je moja domovina, vrlo dobro znam sve sta se tamo desavalo. ako ste toliko zainteresovani za tu temu - pokrenite blog - podrzacu vas, ali naravno da poboljsate stil pisanja, ovoliku vasu razjarenost ne bih citao.

inače da te pitam, da li si trajno ili privremeno tražio banovanje likova koji su negirali zločin u srebrenici?
ako jesi daj link? da li si privremeno ili trajno tražio banovanje ljudi koji ovde na raznim mestima prebrojavaju krvna zrnca blogerima? ako jesi, dokaži. neki su zgađeni otišli odavde zbog toga.
ako nisi primetio, ja ti se izvinjavam. al ja nisam primetila nikad do sada neku tvoju reakciju na ispade blogera.
naprotiv, vidim da si se vrlo isticao držeći lekcije o pisanju i štatijaznam ovde baš na ovom blogu.
nemaš ti prava da tražiš banvanje ničije. pa ni tuzlancu kome učitavaš ono što nije ni pomislio.


za ostalu pricu nista ne znam, prakticno novajlija sam ovde na blogu - nisam bio mesecima.
ali ako vam znaci moje misljenje ja apsolutno osudjujem zlocin u srebrenici i sve druge zlocine na prostoru ex yu. od sela sijekovac, dervente, cazina, prijedora, bratunca, sva mudzahedinska izivljavanja i bestijalnosti...

p.s. ova nazovi polemika sa stalkerom najbolje govori o tebi.
s kog meste moći i sile na taj način vređaš ovog blogera?


na ovom mestu apsolutno lično ne poznajem nikoga niti od autora niti moderatora a pogotovo komentatora.
upoznao sam ih kroz njihovo pisanje. ja samo racunam i apelujem na zdrav razum /kada se radi o tuzlacevom govoru mrznje/ koji vi draga moja ocigledno nemate jer ne biste bisali ovakve nebuloze. ispadate smesni.

p.s.s. a sad napred u akciju! traži i moj trajni ban. sila si ti od čoveka, nema šta.

niste ste mi rekli da umrem, da jeste imao bih prava da trazim.



vrlo rado cu povuci rec ukoliko mi se javno izvini i izbrise svoj komentar.
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:32 18.01.2008

Re: šta je sve za trajni ban?

ja zaista ne znam za koga je ovo tipicno - necu da se upustam u to. moji najbolji prijatelji su jedan ceh, jedan sin talijanke i ukrajinca, cerka hrvatice i srbina u becu, jedan arhitekt sin hrvatice i srbina, bošnjak koji je trenutno u australiji itd.

za razliku od tebe ja uopšte ne znam šta su moji prijatelji po nacionalsti, a tek babe i dede i ta stabla, o tome da ne prilčam.

ne, nije tražio tvoju smrt,.
to si ti učitao.
nema govora.
to je jedan od filmova koje treba spaliti.
ne mogu da verujem da to nisi mogao da prepoznaš. nisi delovao tako.

al ništa ne spominješ kako vređaš stalkera i deliš lekcije o pisanju.

vrlo rado cu povuci rec ukoliko mi se javno izvini i izbrise svoj komentar.


i baš javno? na rts-u?
šališ se?
ako je lud, izviniće ti se jer nema zbog čega.


p.s.
ali naravno da poboljsate stil pisanja, ovoliku vasu razjarenost ne bih citao.


da bude kao tvoj.
hahahahaha

nikola svilar nikola svilar 15:48 18.01.2008

Re: šta je sve za trajni ban?

jj bebo - please procitaj sve ako imas zivaca. necu ti zameriti, ja nemam :)


rekao sam sve sto sam imao.

jako mi je zanimljivo da mi se tek ovde obracas :))))
da tek ovde imas sta da mi kazes



za razliku od tebe ja uopšte ne znam šta su moji prijatelji po nacionalsti, a tek babe i dede i ta stabla, o tome da ne prilčam.


joj, sa kim ja imam posla :)))


:) hebiga, lutko, kad rat besni oko tebe pun netrepeljivosti mrznje i nacionalizma svasta saznas. pocnes da razmisljas o stvarima o kojima normalni ljudi u miru ne razmisljaju - ja se i zalazem za to :)
i drago mi je da to ne igra bitnu ulogu kod tebe

samo nemoj srce da se petljaš tamo gde ti nije mesto i pominjes tuzlu. dobronameran sam
evo prvi se nudim tuzlancu da pise o tim stradanjima na blogu naravno iz autenticnih izvora, razgovora sa ljudima, vhs snimcima - neka radi nesto korisno, ali ne vama je lepse biti najgori blogeri na b92. jaka stvar

jos ste mladi decice, ja bih vas u vrtic na vaspitanje pa onda ovde na blog :))

al ništa ne spominješ kako vređaš stalkera i deliš lekcije o pisanju.


i ova tema je apsolvirana. diskutovali smo - procitaj i izvedi zakljucke :)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
dakle vise ne odgovaram na ovu temu
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
g. cole ne zamerite na diskusijama
JJ Beba JJ Beba 15:54 18.01.2008

Re: festival za studente

za mene su eminentni umetnici takodje brend srbije.

kakava glupost.
I Ceca je eminentna umetnica, pel i ona brend Srbije? Jel i sa tim brendom treba da se ponosimo?
I Bora Čorba je eminentan umetnik, pa šta?
JJ Beba JJ Beba 15:58 18.01.2008

Re: šta je sve za trajni ban?

jako mi je zanimljivo da mi se tek ovde obracas :))))
da tek ovde imas sta da mi kazes

što je to čudno? Zašto misliš da je trebalo ranije da ti se javim? Tvoj komntear me je sada isprovocirao da ti se direktno obratim
Ne volim cenzore, cenzuru, banovanja i brisanja. pogledaj arhivu i videćeš da sam uvek na to reagovala

Ono resto što stoji u tvom odgovoru meni nisam ja rekla. Ne znam kome je upućeno.
nikola svilar nikola svilar 16:22 18.01.2008

Re: šta je sve za trajni ban?

draga jj bebo (ovo draga zaista mislim zato sto sam citao masu tvojih prelepih inteligentnih komentara :))

ceca? bora corba? ko su ti ljudi? pa ja za njih nikada nisam ni cuo! :))))

da li su oni dosli na KUSTENDORF?
ok, mozda kao posetioci, ali sumnjam da su tu nastupali.
(ukoliko mislis na finansiranje njihovih projekata od strane ministarstva kulture to je vec neka druga prica.
pa ta ekipa nije dobacila ni do slovenije - a o hollywoodu nema govora)

obrati paznju na radnu verziju romana AUDIO ZGRADA i na kreativce koji se tamo pominju.
nema tu cece i corbe. ja se takvim likovima NE BAVIM. na to vreme trosi azdejkovic (ne zamerite, do sada nisam znao ime pa sam otisao da pogledam o kome se radi) dakle mladi gospodin predrag m. azdejkovic. pustimo njega da pise o ceci :))) sigurno ce postati pametniji od te cele price...

dakle u AZ-u mozes nesto naci lepo za sebe, siguran sam. u tom smislu eno ti komentar.

APSOLUTNO SE ZALAZEM PROTIV BANOVANJA.
Pisao sam o tome na blogu VIRTUELNOG VASILIJA PRUZIO
MU PODRSKU ALI SU MI OBRISALI KOMENTAR.
IMAS TAMO NJEGOVU PORUKU MENI PA SE INFORMISI.
(zaista nema potrebe zato sto razmisljamo slicno :))))

p.s.
da, izvini to je odgovor izvesnoj komentatorki Exitus Letalis
video sam i njen profil - fotografija neke devojke sa natpisom BOSNIAN GIRL
- dakle neki curetak, sto sam mogao i da zakljucim kroz diskusiju
Supermod Supermod 16:58 18.01.2008

objasnjenje

nikola svilar
snimi sam kompletnu stranicu u pdf formatvolim sve blogere dorbe volje i drago mi je da je sto veci broj ljudi, mojih prijatelja sirom bosne ovde (vecina nisu srbi) alizbog ovoga
nikola, umri muski.zasluzujes da budes banovan trajno sa bloga b92.potrudicu se da bude tako i nadam se da cu imati podrsku.da imalo znas o smrti nikome ju ne bi pozeleo. mogu da zakljucim da si mlad, ja sam dosta bliskih osoba izgubio nesretnim slucajevima, rodbine, dragih prijateljato su najtezi trenuci za svakog coveka.




Umesto pozivanja na banovanje i najavljivanja da cete se potruditi da neko bude banovan, sto ima prizvuk pretnje, imate opciju "obavesti moderatora", kada na nju kliknete autoru bloga i moderaciji B92 stize obavestenje da zelite da prijavite komentar za koji smatrate da je neprimeren.
Otvaranjem diskusije o tome izazvali ste troll.

Moderacija B92 ne smatra da je korisnik upotrebivsi izraze "dabogda ti nemanja kusturica bio predsjednik zirija" i "umri muski" obracajuci se Vama zasluzio sankcionisanje - na ovoj temi i u kontekstu diskusije koja se vodi.

Molimo da se ova tema dalje ne troluje.
nikola svilar nikola svilar 17:06 18.01.2008

Re: objasnjenje

Uvazavam vašu procenu Supermoderatoru.
Hvala na objasnjenju.

poštovani g. Cole izvinjavam se na trolu. Ne zamerite.
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:17 18.01.2008

Re: šta je sve za trajni ban?

da, izvini to je odgovor izvesnoj komentatorki Exitus Letalis
video sam i njen profil - fotografija neke devojke sa natpisom BOSNIAN GIRL
- dakle neki curetak, sto sam mogao i da zakljucim kroz diskusiju


kao neko iz bosne mogao bih da znaš da je ova fotografija čuvena u svetu i da je delo jop čuvenije bosanske umetnice šejle kamerić. da više ne trolujem, izgugluj malo.

izvinjavam se supermodu.

p.s. lutko i srce ostavi za svoje intimuse.
nikola svilar nikola svilar 18:18 18.01.2008

Re: šta je sve za trajni ban?

Postovana Exitus Leituis

hvala vam na info o bosanskoj umetnici, vrlo rado cu se informisati i napisati nesto o njoj zato sto cenim sve umetnike pogotovo iz naše domovine.

Ali budite fer i odgovarajte na BITNE STVARI kada Vam pisem replike. Tu prvenstveno mislim na tuzlancev i vas blog. Spreman sam da pomognem ukoliko zelite da pisete o temama koje smatrate da ljudi ovde treba da procitaju. Dakle ako imate nesto konstruktivno, spreman sam da pomognem ukoliko ne, zao mi je.

Srdacan pozdrav
Nikola A. Svilar
Stalker Stalker 13:41 19.01.2008

Re: šta je sve za trajni ban?

bla, bla...
Nikola sine, seti se, bitan je kvalitet, a ne kvantitet teksta.
Stalker Stalker 13:54 19.01.2008

Re: šta je sve za trajni ban?

Exitus Letalis
p.s. ova nazovi polemika sa stalkerom najbolje govori o tebi. s kog meste moći i sile na taj način vređaš ovog blogera?

Vidim, nisam sam.
garcon garcon 14:20 16.01.2008

:O)

Mislim da je ovo jedna velika sprdnja... Kusturica ima poziciju moci i moze mu se sada, kao sto je po Argentini skoro demonstrirao s Pedrom Almodovarom i masom protiv Busha!
Iskreno mi je ovo neukusno.



Boris Drenca Boris Drenca 15:51 16.01.2008

Jipi je mfckr

Iako je sama manifestacija zanimljiva (srbija zemlja fenomena) moram da uložim protest zbog toga što niko nije pokušao da brani lik Džona Meklejna. Čovek je (gledao sam samo tri epizode iz njegovog života) veoma srpski nastrojen (čak po kazni i Jugo vozi) . Pije tablete (zbog političke korektnosti to je aspirin) puši (šta puši ubija za pljugu) i luzerski se kreće po ekranu znajući da će istina pobeditiiako je sve protiv njega a žena mu ugrožena. Setite samo druge epizode....

Meni veoma dragi filmovi bez odbrane. UDF.

Meklejna za....ma kakav predsednik....Meklejna za Solanu.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:54 16.01.2008

Re: Jipi je mfckr

borise,
pre nego što počneš protest, protrči kroz vip blog b92. ima još dva teksta na temu festivala, a bar jedan se bavi odbranom lika i dela džona meklejna.

srdjan
Boris Drenca Boris Drenca 16:02 16.01.2008

Re: Jipi je mfckr

Pročitao kada su objavljeni ali kao i dete iz vica morao sam da se oglasim kada je so zaboravljena. Žrtva je zaobidjena.

Znaš kako, kada se u onim najcrnjim krajevima srbije ljudi razidju sa sahrane glavna tema je ko je šta i kako organizovao. Stvarno je mučno. Tako je i ovde. Da li je MB bio šta će tu PH a šta NM a o VK da ne govorimo...

Moja zamerka na događaj je :
1. Trošenje para od kojih je mogao da se napravi mokri čvor u školi u Žitorađi
2. Toliko pažnje za trip seansu

Da ostanem pri temi bilo je i gorih filmova. Predlažem "Return of Tomato Killers" (ko je gledao složiće se)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:05 16.01.2008

Re: Jipi je mfckr

Da ostanem pri temi bilo je i gorih filmova. Predlažem "Return of Tomato Killers" (ko je gledao složiće se)

e pa sad.... taj film ima jedan veliki kvalitet, a to je džordž kluni

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:45 16.01.2008

Re: Jipi je mfckr

Srđan Mitrović
borise,
pre nego što počneš protest, protrči kroz vip blog b92. ima još dva teksta na temu festivala, a bar jedan se bavi odbranom lika i dela džona meklejna.

srdjan


Taman sam hteo da skrenem paznju na tvoj i Jasminin blog..ali si to ti ucinio..Hvala!
poz
bkc
Boris Drenca Boris Drenca 16:55 16.01.2008

Re: Jipi je mfckr

Moda ne govorimo o istom filmu. Ja pričam o filmu koji sam negde 1987-1988 gledao na piratskoj VHS kopiji radi se o invaziji na mali američki gradić. Ako je Kluni igrao ja tada svakako nisam znao ko je on.

Da se vratim temi.

Spaljivanje i zatrpavanje produkata ljudskog delovanja svakako je za osudu ali dobra je stvar što konkretni slučaj ima publiku u onima koji kao idole imaju Tonija Montanu (iz filma) i Pabla Eskobara (iz lošeg dokumentarnog filma).
mayo1 mayo1 18:21 16.01.2008

Re: Jipi je mfckr

Kažu da je umjetnost u prvom planu...

Ali nije ni ovo za baciti...





Exitus Letalis Exitus Letalis 01:12 17.01.2008

Re: Jipi je mfckr

Boris Drenca
Pročitao kada su objavljeni ali kao i dete iz vica morao sam da se oglasim kada je so zaboravljena. Žrtva je zaobidjena.

Znaš kako, kada se u onim najcrnjim krajevima srbije ljudi razidju sa sahrane glavna tema je ko je šta i kako organizovao. Stvarno je mučno. Tako je i ovde. Da li je MB bio šta će tu PH a šta NM a o VK da ne govorimo...

Moja zamerka na događaj je :
1. Trošenje para od kojih je mogao da se napravi mokri čvor u školi u Žitorađi
2. Toliko pažnje za trip seansu

Da ostanem pri temi bilo je i gorih filmova. Predlažem "Return of Tomato Killers" (ko je gledao složiće se)


il "tesna koža" i "policajac sa petlovog brda".
Domazet Domazet 16:10 16.01.2008

Nije vazno sta i kako, vazno je sa kim...

Bata Cole
(ima čovek ozbiljnija posla: ili piše neku novu knjigu ili prostire Danin veš?)
Pa Bata Cole, iz ove tvoje recenice cedi se balkanski primitivizam i seksizam. Medjutim posto si ti Cedin Mali onda nista...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:13 16.01.2008

Re: Nije vazno sta i kako, vazno je sa kim

Kanda si nešto ljut Brajo...ili je kod tebe početak dana...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana