Društvo

It's Kosovo, stupid

Saša Radulović RSS / 12.12.2011. u 00:32

 Prosto je neverovatno kako dobro uspeva šibicarenje u politici u Srbiji. Sve po proverenom principu: mašem desnom, lupam ćuške levom. Naslušasmo se analitičara, preokrenute i nepreokrenute opozicije, politika Kosovo i EU je ovakva ili je onakva, treba da se preokrećemo ...

Treba da se usvoji budžet države za 2012.godinu. Najvažniji ekonomski događaj. Da li neko priča o budžetu? Ekonomija u rasulu. Zaposlenost u slobodnom padu. Da li je ovo uopšte tema?

 
Gde su sindikati? Prosvetni radnici. Policija. SIndikati. Penzioneri. Zdravstveni radnici. Sa svojim zahtevima. Za većim platama, boljim rasporedom sredstava ... Sada je vreme za zahteve. Sada se donosi budžet.
 
Gde je opozicija sa analizom i predlozima? Ekonomski stručnjaci. Mediji. 

Jedini način da vlast ostane vlast i posle izbora je da tema ne bude ekonomija i život ljudi. Da tema ne bude koliko smo korumpirani. Da tema ne bude koliko nema reformi. Da tema ne bude partokratija. Da tema ne bude koliko smo radnih mesta izgubili. Kako smo bez pilota. Kako nemamo ni kompas. Da tema ne bude, kako Ante Marković reče našem državnom vrhu, koliko su nam nesposobni i netalentovai ministri i političari. Osim za jednu stvar: ostanak na vlasti.

Jedina tema na kojoj vlast može ostati vlast nakon narednih izbora je Kosovo. Koliko god se preokretali ili ne, građani Srbije u velikoj većini podržavaju stav vlasti u vezi Kosova. I način odbrane nacionalnih interesa na Kosovu. Bili građani u pravu što tako misle ili ne, oni tako misle. Da ne bi bilo zabune, i ja tako mislim.

I tu se razilazimo. Stranka, za koju sam glasao na svim dosdašnjim izborima i na svim nivoima, i ja. O ekonomiji, izgradnji institucija sistema, partokratiji, nedostatku ikakvih smislenih reformi, nepostojanju političke volje za uređenim društvom ... o tome se više ne može razgovarati. Nisu kredibilan sagovornik. O čemu može? Pogađate:

Jedina stvar za koju vlast može da se zakači, gde je građani još podržavaju, je politika na Kosovu. Neću ponavljati zašto. Ako nekoga interesuje, uputio bih ga na nekoliko prethodnih tekstova na temu.

Politika i Kosovo i EU nije doživela poraz. Politika: moj identitet, moja imovina, moja kultura, moja tradicija, moj narod, moja država, moja građanska prava i EU ne može biti pogrešna. To što neke države žele da pregovaraju o mom i nude mi da se odreknem svoga, zato što to njima odgovara, nema nikakve veze sa evropskim vrednostima. Ima samo veze sa neprimerenim pritiscima i njihovim golim interesima. Građani Srbije to znaju.

Građani Srbije žele EU, zato što žele da žive kao građani u EU. I tu se uglavnom misli na Nemačku i skandinavske zemlje. Niko ne želi u EU da bi živeo kao građani Rumunije i Bugarske. A ni Poljske i Slovačke. Građani Srbije žele EU zato što žele da slobodno putuju. Zato što žele da mogu decu tamo da školuju. Zato što misle da će neka kinta od tamo i ovde da dođe. Zato što žele da mogu tamo i da rade. Žele EU iz svog ličnog interesa. Žele EU i zato što vide da ova naša elita nije u stanju da izvede nikakve reforme bez pritiska. A pod pritiskom izvodi kilave reforme, ali ipak neke reforme. Pa im treba EU za taj pritisak. U isto vreme su svakodnevno svedoci nesposobnost evropske administracije i njihovo arčenje para njihovih poreskih obeveznika. Tako da je pomalo degutantno od tih istih neuspešnih administatora slušati pridike o tome šta naši administratori treba da rade. Kad god se preumni Kacin pojavi da ponešto umno kaže i da nam neki umni savet iz svoje prebogate kolekcije, podrška za pristupanje Srbije EU padne za barem 5%. Da je neobavešteni barem malo preduzimljiviji, gledao bi da se gospodin ne skida sa medija u Srbiji.

I pametna vlast se drži jedne jedine teme koja joj je ostala: Kosovo. Pitanje političkog opstanka. Ako prihvati uslove pojedinih zemalja EU u vezi sa Kosovom, to bi bio kraj vlasti. Više ne bi imali ni jednu jedinu temu za naredne izbore. I zbog toga možemo očekivati zauzimanje tvrđe crvene linije.

Zbog pameti vlasti i u isto vreme odsustva pameti opozicije, glavna tema na narednim izborima će biti Kosovo. Usput ćemo otvoriti most, započeti drugi most, pričati o metrou i pričati o krizi. Imaćemo i arčenje budžeta. Rasipanje na sve strane. Slikaćemo se prilikom otvaranja po nekog radnog mesta, ali stidljivo. Jer to može nekoga navesti na to da se pita zašto smo u isto vreme za svako otvoreno, izgubili 100 "starih" radnih mesta.

Za naredne izbore, poziciji nije potreban status kandidata. Pred izbore, poziciji je potrebna neka pobeda u vezi sa Kosovom. I ko zna. Možda je to već i dogovoreno. Na proleće.

It's Kosovo, stupid.

 



Komentari (74)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

G r o f G r o f 00:52 12.12.2011

eto...

...eto...uvek se nadje neko da pokvari bajku, a skoro smo sve pobedili.
on sad o ekonomiji.
jesi ti negde čuo da Ivica i Marica pričaju o parama...
ili da je Crvenkapicu napao vuk kod bankomata..
nisi.
pa šta hoćeš onda?
nikola_kovac nikola_kovac 01:00 12.12.2011

Re: eto...

G r o f

ili da je Crvenkapicu napao vuk kod bankomata..


freehand freehand 01:20 12.12.2011

Re: eto...

...eto...uvek se nadje neko da pokvari bajku,

Servisi
Politika | nedelja 11.12.2011 | 15:56 -> 17:42
Tadić: Budućnost Srbije jedino u EU
Izvor: Beta, Tanjug

Beograd -- Predsednik Boris Tadić da je budućnost Srbije isključivo u EU, i da se jedino tu može rešiti pitanje Kosova što je jedan od najvažnijh nacionalnih interes
Ekonomsko pitanje je najveći problem, ne kosovsko, pošto se sa njim rešavaju i sva ostala pitanja, kaže Tadić, i dodaje da je ključno pitanje Srbije ekonomija, te da se mora izbeći svaki potez koji zemlju vodi u zaostajanje, političku nestabilnost i nemire.

"Sa snažnim ekonomskim rešavanjem probema rešava se i kosovsko pitanje, a samo rešavanje kosovskog ne može obezbediti rešavanje ekonomskog problema u zemlji", rekao je lider DS.

Jebi ga, kvariša.
maca22 maca22 03:11 12.12.2011

Re: eto...

nikola_kovac
G r o f

ili da je Crvenkapicu napao vuk kod bankomata..





Sasa
ultimatum ultimatum 12:33 12.12.2011

Re: eto...

A eno ga i savetnik Predsednika bloguje u radno vreme....

Svi na grbaci ovog naroda, a niko da se pobuni...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:01 12.12.2011

drinkingwithbob

Jeste li gledali nekad? Baš je car.

Ovaj post me je podsetio na njega.
lebellond lebellond 08:53 12.12.2011

Re: drinkingwithbob

What's next, what's next, what's next...
http://youtu.be/bH7BC2Ac5QU
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:28 13.12.2011

Re: drinkingwithbob

lebellond
What's next, what's next, what's next...

Аха... Субвенције!

Don't Screw With the Government...
Insider Trading is Legal for Members of Congress...
Stop Stealing MY MONEY, Barack!!!!
Government Wastes Another 500 Million Dollars of YOUR MONEY...
Don't Raise Taxes on Anyone...
Congress Goes On Vacation...
The Government Doesn't Need Any More Money...
The Government Bankrupted Social Security...
Ваљда неће да поправи зубе због аутентичности?

P.S. Зашто нема правне одговорности за чланове власти?
inco inco 01:07 12.12.2011

More j.... ih

I Kosovo, i EU, i mostovi, i dvocifreni kilometri izgradjenih puteva, i Djokovic, i metro, i kriza, i popovske peMzije, i...

Kam' ga bre zavrsni racun?! Za sve protekle godine. Sve sto ne stoji na racunu nisam duzan niti cu da platim, radije cu da isutiram kelnera.

A Kosovo... ako i nekim vanvremenskim cudom budem glasao za nekoga a ne za graficku poruku koju zelim da im nacrtam na listicu, tu sanse ima samo neko ko od sad pa do izbora ne izgovori rec Kosovo u komsiluku sa recima 'rezolucija 1244', 'kandidatura za EU', 'goloruk narod', 'svetinje' i tako to... Zapravo, sto ga manje pominju, to su vece sanse da glasam za tak'e. Puca mi ... rajfeslus za Kosovo.
Sepulturero Sepulturero 11:44 12.12.2011

Re: More j.... ih

Да, стварно, завршни рачун. Невероватно је, чак и за Србију, да га нема свих тих година.
ultimatum ultimatum 13:27 12.12.2011

Re: More j.... ih

inco

Kam' ga bre zavrsni racun?!

Puca mi ... rajfeslus za Kosovo.


Puca mi...rajsferslus za zavrsni racun.




Vidis kako se sebicnoscu dolazi do apsurda...treba da nas interesuje i Kosovo i zavrsni racun, jedno drugo ne iskljucuje, jedna od poenti Sasinog bloga je upravo to.
marco_de.manccini marco_de.manccini 01:09 12.12.2011

Candide (Voltaire)

- My friend, do you believe the Pope to be Anti-Christ?

- I have not heard it, but whether he be, or whether he be not, I want bread.
jinks jinks 14:46 12.12.2011

Re: Candide (Voltaire)

- My friend, do you believe the Pope to be Anti-Christ?

- I have not heard it, but whether he be, or whether he be not, I want bread.

Kada se procitaju ove dve recenice, reklo bi se da je Volter "Kandidom" dosao u sukob sa mnogim verskim zajednicama zbog prve recenice.

Mada, i druga deluje gotovo jednako antireligijska, ako se tako moze reci, kada se uzme u obzir

Matthew 4:1-11

Jesus Is Tested in the Wilderness

1 Then Jesus was led by the Spirit into the wilderness to be tempted by the devil.

2 After fasting forty days and forty nights, he was hungry.

3 The tempter came to him and said, “If you are the Son of God, tell these stones to become bread.”

4 Jesus answered, “It is written: ‘Man shall not live on bread alone, but on every word that comes from the mouth of God.‘”

marco_de.manccini marco_de.manccini 16:01 12.12.2011

па и Волтер је знао да није све у хлебу

- There certainly is a train of sulphur under ground from Lima to Lisbon.

- Nothing more probable, but for the love of God a little oil and wine.
jinks jinks 17:32 12.12.2011

Re: па и Волтер је знао да није све у хлебу

Ako sam vas dobro razumeo (u sta sumnjam, posto mi se cini da drugi deo druge recenice nisam ispratio bas najbolje), da li ove dve recenice koje ste napisale znace da bi na izmenjeno pitanje broj 3, u obliku “If you are the Son of God, tell these stones to become bread, oil and wine”, odgovor 4 bio drugaciji?
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:04 12.12.2011

Re: па и Волтер је знао да није све у хлебу

Не знам. Нисам ни квалификован ни природно талентован за бављење спортом ”what would Jesus say?”.
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 02:53 12.12.2011

Preusmeravanje pažnje

Sa nečega što rade katastrofalno ili šta su obećali da rade a ne rade(reče li neko laž, mada tu sledi pozivanje na imunitet) ili na nešto čime mogu da mašu samo na domaćim frekvencijama jer im niko nigde drugde ne pridaje prostora od 4 stubca u novinama na n toj strani.

Javni sektor i privreda su isti tim. Trebali bi zajedno da podele teret krize kao pravi timski igrači.

Mada očekuj salve tekstova i hvalospeva o borbi korupcije kao svrha življenja svih na vlasti
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:56 12.12.2011

Predizborna obećanja

OBEĆAVALI SU I OBEĆAVAJU BRDA I DOLINE. Na Kosovu!

Peć je ognjište srpske duhovnosti. Dedinje je krematorijum!
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 07:33 12.12.2011

pih

dakle, ti se stvarno bavis nekim efemernim stvarima. budzet. pih! a kosovo gori! i zbog kosova i rezolucije 1244 nam ne daju kandidaturu. a ti o budzetu?! crni radulovicu...
cult cult 08:10 12.12.2011

Zanimljivo...

Hm, Raduloviću, poštujem tvoju svest o granicama i identitetu (koji, eto, ima neku tajnu vezu sa teritorijom Kosova), ali ako te EU stavi pred dilemu: nema priključenja EU ukoliko defacto ne priznate Kosovo (realnost, blabla...), šta bi ti uradio? Nastavio da ih iz zapećka ubedjuješ kako to zaista nije lepo od njih, ili bi, considering our situation, ipak uradio nešto po tom pitanju?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:00 12.12.2011

Re: Zanimljivo...

cult
ali ako te EU stavi pred dilemu: nema priključenja EU ukoliko defacto ne priznate Kosovo (realnost, blabla...), šta bi ti uradio? Nastavio da ih iz zapećka ubedjuješ kako to zaista nije lepo od njih, ili bi, considering our situation, ipak uradio nešto po tom pitanju?


Ne znam da li ce (i sta ce) Sasa odgovoriti ali napisacu moje misljenje. EU ne moze i nece i nece da postaviti Srbiju u takvu dilemu (bar ne dok sve drzave ne priznaju Kosovo). Pojedinacne drzave EU mozda hoce, kao sto se sutra moze pojaviti i ultimatum Madjarske kojim se trazi da se Srbija odrekne severa Backe ... ili ce HR trazi odricanje od zapadne Backe ... ili neko drugi trazi odricanje od Sandzaka ... ili od istocne Srbije ... etc. Na sve to postoji samo jedan odgovor: NEPRIHVATLJIVO. Drzava koja takve stvari dobrovoljno prihvati nije drzava niti ima smisla da se tezi uclanjenju u bilo kakvu zajednicu drugih drzava. Kao sto je apsurdno da se ja dobrovoljno odreknem jednog svog deteta da bih se uclanio u neku zajednicu roditelja... U tom slucaju niti sam ja pravi roditelj, niti je to zajednica roditelja...

EU kao zajednica moze traziti da se kosovski problem resi pre nego sto Srbija udje u EU i u tom slucaju je na Srbiji da pokaze spremnost za kompromis i trazenje sporazumnog resenja. Sto ona i radi. Ako druga strana (u tu drugu stranu spada i EU) nije spremena onda NISTA, ostaje da se ceka da se to, MOZDA, u buducnosti nekad desiti... Sa stanovista Srbije je to onda visa sila, odnosno splet istorijskih okolnosti...

Ulzak u EU po svaku cenu nema smisla. A cak i da se desi sutra (sto je i tako nemoguce ... najbrze bi bilo za destak godina) opet se ne bi nista bitno promenilo. Srbija bi bila/ostala na nivou Rumunije i/ili Bugarske i sve svoje probleme bi morala opet SAMA da resava ...

ps. Ja sam ubedjen da prihvatanje Ahtisarijevog plana ne bi bio poslednji, "specijalni" zahtev/ultimatum koji vazi samo za Srbiju...
cult cult 16:59 12.12.2011

Re: Zanimljivo...

Zahvaljujem na odgovoru u očekivanju i Radulovićevog, ali cenim da se neće mnogo razlikovati od tvog.
kao sto se sutra moze pojaviti i ultimatum Madjarske kojim se trazi da se Srbija odrekne severa Backe


Vidiš, Rumuniji nisu tražili ni mnogo veće parče teritorije, sa mnogo više Madjara nego u severnoj Bačkoj, kad su bili u prilici da takav ultimatum postave. Niti bi Rumuni menjali teritoriju Austro-Ugarske osvojenu u 1. sv. ratu za ulazak u EU.

Nećemo ni mi imati takve ultimatume. A razlog je jednostavan: Kosovo nije severna Bačka, ni Niš, ni istočna Srbija, ni Beograd, već je teritorija izgubljena u ratu, oružanoj pobuni većinskog stanovništva pokrajine protiv centralne vlasti, a u sadejstvu sa njihovim nato saveznicima, Miloševićevim tadašnjim smrtnim neprijateljima. Kraj rata je došao potpisivanjem Rezolucije po kojoj je Srbija imala da napusti svaki oblik svog prisustva tamo i koja je dala stanovništvu Kosova pravo da posle nekog vremena i zvanično proglasi nezavisnost od Srbije. Kosovo svoju nezavisnost nije proglasilo samostalno, već uz pomoć i u dogovoru sa najuticajnim zemaljama sveta koje su tu nezavisnost odmah i priznale, a to je jbg njihovo suvereno pravo. A onda im je i medjunarodni sud, na koji smo se i sami pozivali i njemu tužbu protiv tog akta podneli, dao za pravo da tu nezavisnot proglase. Moramo da priznamo da tu ipak postoji bitna razlika u odnosu na severnu Bačku, Niš ili Novi Pazar.

Ono što sprečava Kosovo da u ovom trenutku postane i članica UN je samo i jedino veto Rusije i/ili Kine, ali za desetak godina ni to neće biti dovoljno, već će se to uraditi kroz Generalnu Skupštinu UN gde se odluke donose većinom glasova, a većinu će kad tad dobiti jer vreme radi za njih, a na za nas.

Šta će se dešavati ako bilo koja članica EU blokira naše integracije kao što se to upravo dešava, a mi na te "istorijske okolnosti" pristanemo...živećemo u jednom limbu ni na nebu ni na zemlji, van svih tokova, daleko od mogućnosti da utičemo na bilo šta, okruženi eu i nato-om, kivni i puni jeda na stravične nepravde, čekajući da se digne Velika Majka Rusija ili da pobedi žuta rasa što kažu babe, pa da odvratne zapadnjake kazni za sve nepravde koje su nam naneli. To će biti najverovatnije nikad, ali u medjuvremenu ćemo toliko zaostati u odnosu na susede, da će se javiti strašne tenzije u društvu...eto recimo baš u Vojvodini čija će većina (i srpska i madjarska i rusinska i...) reći da više ne žele da gube vreme na propale priče kao što je Srbija i da hoće eto napr nezavisnost, normalan život, članstvo u EU, da ih ugnjetavamo, di su novci, itd po već poznatom scenariju...a onda, što ne bi to i Sandžak uradio. Dakle, mislim da bi upravo ta priča vodila u totalni raspad zemlje i konačnu propast. A što je najgore, sve to zbog nečeg iracionalnog jer Kosovo je realno izgubljeno vo vjeki vjekov hteli to mi danas javno da priznamo ili ne.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:25 12.12.2011

Re: Zanimljivo...

@cult
Zanimljiv komentar.
Meni je recimo bliže razmatranje cene i koristi poteza i opredeljenja. Tako valja posmatrati i odnos ka eu, nato, kim, administraciji, zakone...
Koliko vidim, u eu vidite neprikosnoven benefit. Koji?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 18:13 12.12.2011

Re: Zanimljivo...

cult

Vidiš, Rumuniji nisu tražili ni mnogo veće parče teritorije
...
Moramo da priznamo da tu ipak postoji bitna razlika u odnosu na severnu Bačku, Niš ili Novi Pazar.


Svaki od pomenutih slucajeva je bitno razlicit jedan od drugog i tesko da se mogu uporedjivati. Zajednicka im je da je svako jednostrano i nasilno insistiranje na njihvom resavanju neprihvatljivo za drzavu koje se ticu. Pomenuti su samo kao hipoteticki slucajevi i kao ilustracija za moguci scenario koji se vec vise puta ponavlja: da se posle jednog ispunjenog zahteva/ultimatuma pojavljuje neki drugi/novi ...

cult

Ono što sprečava Kosovo da u ovom trenutku postane i članica UN je samo i jedino veto Rusije i/ili Kine, ali za desetak godina ni to neće biti dovoljno, već će se to uraditi kroz Generalnu Skupštinu UN gde se odluke donose većinom glasova, a većinu će kad tad dobiti jer vreme radi za njih, a na za nas


Nezavisnost Kosova sprecava pre svega nepristajanje Srbije na jednostrano resenje. Ako ona pristane onda niko u svetu (ukljucujuci Rusiju i Kinu) nema razloga da se protivi ... Ovako neresena situacija ne moze trajati vecito pa to JESTE razlog da Srbija trazi nacina i pokusava da dodje do nekog pravednijeg resenja...

cult

Šta će se dešavati ako bilo koja članica EU blokira naše integracije kao što se to upravo dešava, a mi na te "istorijske okolnosti" pristanemo...živećemo u jednom limbu ni na nebu ni na zemlji van svih tokova...
...
A što je najgore, sve to zbog nečeg iracionalnog jer Kosovo je realno izgubljeno vo vjeki vjekov hteli to mi danas javno da priznamo ili ne.


Ova gore "pretnja" da "nema zivota bez EU" mogla bi mozda da bude tacna u slucju konfrontacije i, ne daj boze, sukoba sa EU i NATO-om. A ja (a koliko vidim i domacin bloga) takav pristup ne zastupam: jednostavno Srbija ostaje aktivna po pitanju pristupa EU i nalazenju resenja za kosovski problem. To samo ne bi trebalo da bude najveci PRIORITET niti glavna izborna tema kao sto je to vec 10-ak godina: ljudi se stalno drze u LAZNOJ nadi da im ulazak u EU resava svakodnevne probleme i automatski bitno podize standard etc. I sa druge strane im se preti "propascu" ako se to ne desi ...

Ni ja ne verujem u moguci povratak celog Kosova pod okrilje Srbije ali definitvno resenje ne postoji posebno sto se tice severnog dela pa u tom kontekstu teza da je ono "izgubljeno u ratu" je netacna. Da jeste mi ne bi sada o tome ni raspravljali niti bi se oko njega lomila koplja na medjunaradno-politickom planu. Gradjani severnog Kosova nisu (jos uvek) pod kontrolom vlasti iz Pristine, osecaju se gradjnima Srbije (uz ciju pomoc uostalom i prezivljavaju) i oni i njihova sudbina nikako ne mogu biti "nesto iracionalno" niti ih se njhova maticna drzava moze dobrovoljno odreci. Briga o sopstvenim gradjanima je sustina i svrha postojanja jedne drzave ... ako se Srbija danas odrekne jednog dela svojih gradjana (zato sto je nekim drugima to "isplativo" ) kako onda ti ili ja mozemo biti sigurni da se sutra to isto nece desiti i nama?



cult cult 19:10 12.12.2011

Re: Zanimljivo...

Svaki od pomenutih slucajeva je bitno razlicit jedan od drugog i tesko da se mogu uporedjivati.

Ovo mi nešto poznato : )

Naravno da je naše pravo da ne priznamo Kosovo nikad, po bilo koju cenu.
Samo mislim da će to imati gadne posledice po ovu zemlju i društvo i da ćemo prilično ispaštati zbog toga u ekonomskom i svakom drugom smislu, a da će u konačnici rezultat biti isti kao i danas - nezavisno Kosovo.

Mi smo od devedesetih postali majstori u tome da ne vidimo šta je za nas bolje, šta je ono što nam u svakom smislu na kraći i pogotovo duži rok donosi korist, pa gubimo živote, vreme i resurse dobijajući na kraju još gori ishod. Uzgred, primetio bih da se oni Srbi na jugu, kojih, čitam, ima mnogo više nego na severu Kosova, više ne pominju. Izgleda da su se "integrisali" i bez ahtisarija u tamošnji život.

Podela, na koju u svom komentaru ciljaš, je častan izlaz (kad bih bio ciničan, rekao bih da sudbina Srba na jugu "nikako nije nešto iracionalno" da bi ih se "matična država mogla dobrovoljno odreći", a "briga o sopstvenim gradjanima je suština i svrha postojanja...", ali ne i za one s juga Kosova, jel?), ali će se desiti ako to dozvole jedini igrači na Balkanu, a to su USA i EU. A čini mi se, rekoše da im to ne pada na pamet. Tako da...možemo mi još par decenija ovako. U limbu. U nigde. Jbg, i Moldavija je imala svoje "istorijske okolnosti". Pa, šta im fali.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 20:56 12.12.2011

Re: Zanimljivo...

cult
Naravno da je naše pravo da ne priznamo Kosovo nikad, po bilo koju cenu.


Ni sa ovim se ne slazem (mislim ne slazem se sa tim pristupom a ne sa tim da imamo pravo) - to moze samo da sluzi kao polazna (ekstremna) pozicija pre pocetka pregovora u kojoj druga strana ima suprotnu (ekstremnu) poziciju: Kosovo je nezavisna drzava...

cult

Uzgred, primetio bih da se oni Srbi na jugu, kojih, čitam, ima mnogo više nego na severu Kosova, više ne pominju. Izgleda da su se "integrisali" i bez ahtisarija u tamošnji život.


Ne pominju se, a trebalo bi, i to ne samo od strane Srbije nego i (jos vise) od raznih (belo)svetskih boraca za ljudska prava koji su znali da trube na sva usta za neuporedivo manja krsenja pomenutih prava...

cult

rekao bih da sudbina Srba na jugu "nikako nije nešto iracionalno" da bi ih se "matična država mogla dobrovoljno odreći", a "briga o sopstvenim gradjanima je suština i svrha postojanja...", ali ne i za one s juga Kosova, jel?


Maticna drzava se njih nije dobrovoljno odrekla nego je na to bila prisiljena do strane najmocnije vojne sile na svetu - sad je na toj sili odgovornost za sudbinu tih ljudi. Sto ne znaci da Srbija po tom pitanju treba da cuti... Ta ista sila (i nepravda) moze da odluci i da ipak dovede Tacija&Co i na sever Kosova kad god joj padne na pamet i Srbija sigurno nece ni pokusati da joj se vojno suprostavi (niti bi to iko u njoj iole normalan zahtevao). Ali to je onda druga stvar - Srbija tu nema nikakvu moralnu odgovornost pred svojim gradjanima i pred istorijom. Nego ta druga strana - valjda zato i nece to da urade... Tebi ocigledno promice ono moje dobrovoljno - a u tome i jeste stvar. Negde vec pomenuh analogiju sa roditeljima i decom. Jedna je stvar ako meni neko na silu otme jedno dete a SASVIM JE NESTO drugo ako se ja dobrovoljno odreknem jednog deteta samo zato da bih ja i moja druga deca imali vise da jedemo, obucemo se ili da lagodnije zivimo. U prvom slucaju mi se ne moze nista prebaciti a drugom ne samo da nisam roditelj nego nisam ni covek...

Podela, na koju u svom komentaru ciljaš, je častan izlaz , ali će se desiti ako to dozvole jedini igrači na Balkanu, a to su USA i EU. A čini mi se, rekoše da im to ne pada na pamet.


Rekose oni da nece prihvatiti ni podelu Yu ... pa porekose. Mesta za trazenje i postizanje nekog pravednijeg resenja i te kako ima...
princi princi 22:03 12.12.2011

Re: Zanimljivo...

Ne znam da li ce (i sta ce) Sasa odgovoriti ali napisacu moje misljenje.

Vaso, care, legendo, gospodaru svemira...
Saša Radulović Saša Radulović 22:24 12.12.2011

Re: Zanimljivo...

nema priključenja EU ukoliko defacto ne priznate Kosovo (realnost, blabla...), šta bi ti uradio?


Ne traži EU. Traži nekoliko zemalja zato što misle da mogu da dobiju. Zašto misle da mogu da traže i dobiju ono što ne traže od bilo kog drugog?

Meni je recimo bliže razmatranje cene i koristi poteza i opredeljenja. Tako valja posmatrati i odnos ka eu, nato, kim, administraciji, zakone...
Koliko vidim, u eu vidite neprikosnoven benefit. Koji?


Korist su izbori.

Za naredne izbore, poziciji nije potreban status kandidata. Pred izbore, poziciji je potrebna neka pobeda u vezi sa Kosovom. I ko zna. Možda je to već i dogovoreno. Na proleće.


hoochie coochie man hoochie coochie man 22:29 12.12.2011

Re: Zanimljivo...

I ko zna. Možda je to već i dogovoreno. Na proleće.

Ne verujem.
Previse jasna asocijacija da bi bila i istinita.
A da ce ovi nasi inskonstruisati neku "pobedu" mi je verovatnije.
"Pobedom" moze da se proglasi i "nismo napravili kompromis oko osnovne ideje- i EU i Kosovo"
cult cult 08:26 13.12.2011

Re: Zanimljivo...

Ne traži EU. Traži nekoliko zemalja zato što misle da mogu da dobiju. Zašto misle da mogu da traže i dobiju ono što ne traže od bilo kog drugog?


Heheh...to su se pitali verovatno i ex premijeri Grčke i Italije podnoseći nedavno jedan za drugim ostavke.
lady_d lady_d 08:33 12.12.2011

Bajka ili ne...

ali mnogi od nas se osecaju kao Crvenkapica koju je napastvovao Vuk pored nesrecnog bankomata uz osmeh nam saopstavajuci da je bakinu kucicu okupirao Lovac. Uz sve to Vuk postavio i barikade kroz sumu pa ne mozemo kuci. Sad da nesreca bude jos veca niti nam ko veruje niti imamo para da platimo (lobiramo) advokata da nas brani. A i da novac nekako sakupimo, Vuk je vrlo priznat i poznat, a Lovac bi trebalo da je nas covek.

Preporuka za tekst. Ako nema plana za napredak, ako je neko bez ideje i zelje da nesto novo uradi, onda nema ni budzeta. Ocekujem samo budzet za izbore. Treba se vozati okolo, lepiti plakate, lagati....
myredneckself myredneckself 10:38 12.12.2011

Re: Bajka ili ne...

Saša Radulović
Prosto je neverovatno kako dobro uspeva šibicarenje u politici u Srbiji...
Ekonomija u rasulu. Zaposlenost u slobodnom padu...



Kod naših političara nema frke na tu temu.
Oni su, kao Ciga u onom vicu, učili i naučili konja da ne jede.
Konj je naučio, ali je jadan crk'o.

Ili, evo alternative u pJesmi - dajte ljudi da se s n e v a
...spavajmo, sanjajmo...
Gde nam je sanjalački duh?!

Devla, devla
Sve o nečem snevam
Da je masti
Ko što brašna nemam
I tepsije
Ko što nemam sira
Al bi masna
Gibanica bila
validni validni 11:42 12.12.2011

Re: Bajka ili ne...

lady_d
ali mnogi od nas se osecaju kao Crvenkapica koju je napastvovao Vuk pored nesrecnog bankomata uz osmeh nam saopstavajuci da je bakinu kucicu okupirao Lovac. Uz sve to Vuk postavio i barikade kroz sumu pa ne mozemo kuci. Sad da nesreca bude jos veca niti nam ko veruje niti imamo para da platimo (lobiramo) advokata da nas brani. A i da novac nekako sakupimo, Vuk je vrlo priznat i poznat, a Lovac bi trebalo da je nas covek.


Tol'ka frka, a samo da bi se na'ranila Baka... Još onomad se Kropotkin zalagao za Lapot.
wukadin wukadin 10:38 12.12.2011

Reče preCednik

Ekonomija je najvažnija a ne Kosovo (zapravo treba govoriti o teritorijalnom integritetu, ustavu, etc... jes da zvuči suvoparno, ali nije "mitomanski" i može se lepo porediti sa odnosom prema istom, teritorijalnom integritetu, kod drugih država - praktično svih).
Da li je to novo? NIJE!
Kada je formirana vlada 2008. Koštunica je predložio formiranje nacionalno odgovorne vlade DSS, SRS i SPS. Iz DS-a su izašli sa konceptom socijalno odgovorne vlade, uz to i levičarske.
Mada su ekonomski rezultati još gori od kosovskih. Jes da bi poređenje bilo frogs and granmas, ali navedimo dva parametra.
1) Broj novih država koje su priznale "Kosova" - nije velik čak ni posle one odluke suda
2) Zaduženost koja prelazi zakonski limit - USA zbog takvih stvari umalo da bankrotira, raspravljalo se danima gde uštedeti, ovde pojeo vuk magarca.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:30 12.12.2011

Bravo Sasa!

Sasa Radulovic

I tu se razilazimo. Stranka, za koju sam glasao na svim dosdašnjim izborima i na svim nivoima, i ja. O ekonomiji, izgradnji institucija sistema, partokratiji, nedostatku ikakvih smislenih reformi, nepostojanju političke volje za uređenim društvom ... o tome se više ne može razgovarati. Nisu kredibilan sagovornik. O čemu može? Pogađate:

Jedina stvar za koju vlast može da se zakači, gde je građani još podržavaju, je politika na Kosovu. Neću ponavljati zašto. Ako nekoga interesuje, uputio bih ga na nekoliko prethodnih tekstova na temu.

Politika i Kosovo i EU nije doživela poraz. Politika: moj identitet, moja imovina, moja kultura, moja tradicija, moj narod, moja država, moja građanska prava i EU ne može biti pogrešna. To što neke države žele da pregovaraju o mom i nude mi da se odreknem svoga, zato što to njima odgovara, nema nikakve veze sa evropskim vrednostima. Ima samo veze sa neprimerenim pritiscima i njihovim golim interesima. Građani Srbije to znaju.



Boldovao sam ova tri pasusa samo zato sto nema smisla ponavljati ceo tekst. A on je najbolji od svih na ovu temu koje sam u zadnje vreme imao prilike da procitam i na ovom blogu i uopste u nasim medijima.

Okretanje ledja svojim evropskim susedima a pogotovu stupanje u bilo kakve konflikte sa njima nema smisla niti za mrvicu uvecava verovatnocu bilo kakvog pozitivnog ishoda po pitanju Kosova - naprotiv. A jos besmislenije je zamajavanje gradjana u stilu licemernog preokreta koji podrazumeva da se Srbija dobrovoljno odrekne svojih sopstvenih gradjana sa severa Kosova i da ih preda u ruke Tacijevim kriminalcima. Drzava koja to uradi i nije drzava pa nema smisla ni da tezi bilo kakvoj zajednici sa onima koje to jesu.

Postena politika po ovom pitanju bi bila da se domacoj i medjunarodnoj javnosti kaze da Srbija ne moze SAMA da dodje SPORAZUMNOG resenja po ovom pitanju i da loptu prebaci u EU dvoriste pa onda neka oni biraju sta ce da rade: 1) da ipak pomognu (i pritisnu drugu stranu) da se dodje do nekog sporazumnog resenja, 2) da ostave ovako nereseno stanje u nedogled ili 3) da KFOR/NATO zajedno sa UCK stave pod kontrolu i severni deo Kosova. U ovom zadnjem slucaju ostaje na njima odgovornost da li i kako ce biti u stanju da zadrze gradjane u svojim domovima i kako ce da sprovedu Ahtisarijev plan u praksi (sudeci po tome kako su ga sproveli u najvecem, juznom delu Kosova, to ostaje samo mrtvo slovo na papiru)...

Da zakljucim: resenje kosovskog problema kao i pitanje ulaska u EU i tako nije u rukama srpskih vlasti. Cak i da se danas odreknu Kosova i prihvate Ahtisarijev plan u EU ce, mozda, uci tek za desetak godina (ako i EU i Srbija u to vreme jos budu postojale) ... Zato je nametanje ovih tema kao glavnih izbornih tema cisto ZAMAJAVANJE gradjana. A moj glavni kritirijum za sledece izbore bi bio: ne glasati za partiju koja na prvom mestu nudi obecanja za resenje kosovskog problema i/ili ulazak u EU... Takve politicke snage izbegavaju da resavaju pitanja i probleme nad kojima imaju kontrolu i samo ih zamajavaju laznim obecanjima i besmislenim ocekivanjima da ce neko drugi resiti njihove sopstvene probleme...

Milan Karagaća Milan Karagaća 00:23 13.12.2011

Re: Bravo Sasa!

A jos besmislenije je zamajavanje gradjana u stilu licemernog preokreta koji podrazumeva da se Srbija dobrovoljno odrekne svojih sopstvenih gradjana sa severa Kosova i da ih preda u ruke Tacijevim kriminalcima.

A to što se ovi drugi odriču Srba južno od Ibra to je valjda patriotski.
Drzava koja to uradi i nije drzava pa nema smisla ni da tezi bilo kakvoj zajednici sa onima koje to jesu.

da li ovo važi i glede Srba južno od Ibra.
To što neke države žele da pregovaraju o mom i nude mi da se odreknem svoga, zato što to njima odgovara, nema nikakve veze sa evropskim vrednostima. Ima samo veze sa neprimerenim pritiscima i njihovim golim interesima. Građani Srbije to znaju.

ko to nudi da se odrekneš svoga, čijje je to podmetanje.
Ako misliš na identitet pa još da neko traži da se odrekneš, to je takođe nebuloza.Identitet ti niko ne može uzeti ni ga traži , pogotovo ako ga imaš.
ne glasati za partiju koja na prvom mestu nudi obecanja za resenje kosovskog problema i/ili ulazak u EU..

Tačno Vaso, glasati za partiju koja će man nuditi korijenje, a koliko i ko ima kontrolu i to smo videli.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:44 13.12.2011

Re: Bravo Sasa!

A to što se ovi drugi odriču Srba južno od Ibra to je valjda patriotski.


To je uvazavanje realnsti.
Nije valjda da taj princip vise nije u modi?
ko to nudi da se odrekneš svoga


Nije bas ponuda, pre bi se reklo da je ucena u pitanju.
glasati za partiju koja će man nuditi korijenje

zar taj nije umro?
jinks jinks 11:49 12.12.2011

...

Jedna od prvih stvari koja se nauci u teoriji automatskog upravljanja (iliti teoriji regulacije) jeste da svaki sistem koji pokusavate da regulisete ima svoju dinamiku, odnosno, neki sebi specifican oblik inercije i odziva na regulaciju.

Ustvari, u najvecem broju slucajeva, najveci problem prilikom pokusaja regulacije nekog sistema upravo i predstavlja odredjivanje te njemu specificne dinamike, odnosno njegovog dinamickog modela ... na osnovu koga se kasnije projektuje odgovarajuca regulacija.

Sto znaci da je regulacija koja ignorise model upravljanog sistema (njegovu specificnu inerciju) osudjena na propast, manje vise. Odnosno, da neretko umesto pozitivnih efekata kojima se tezi moze da proizvede cak i tesku nestablinost.

To vazi za elektricne, hemijske, mehanicke regulacione sisteme ... zasto onda ne bi vazilo i za drustvene.

T'jest ukoliko u nekom drustvenom sistemu mere regulacije ignorisu njegovu specificnu inerciju, one neretko mogu da proizvedu potpuno suprotan efekat od zeljenog ... glede instant luping promena koje neki nude i slicnog tome, na primer.
nikola_kovac nikola_kovac 13:12 12.12.2011

Re: ...

jinks


jinks,

може ли молба да напишеш ицрпан текст о овој теми (систем, управљање системом и сл.) па да гостујеш код неког?

Унапред хвала
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 13:39 12.12.2011

Re: ...

jinks
Ustvari, u najvecem broju slucajeva, najveci problem prilikom pokusaja regulacije nekog sistema upravo i predstavlja odredjivanje te njemu specificne dinamike, odnosno njegovog dinamickog modela ... na osnovu koga se kasnije projektuje odgovarajuca regulacija.

Sto znaci da je regulacija koja ignorise model upravljanog sistema (njegovu specificnu inerciju) osudjena na propast, manje vise. Odnosno, da neretko umesto pozitivnih efekata kojima se tezi moze da proizvede cak i tesku nestablinost.


U problem ulazimo ako pretpostavimo da znamo sve parametre složenog sistema a ne znamo. Ako želimo da izbegnemo zakon neželjenih efekata, najpametnije je ne zalaziti u detalje. Raditi sa dobro poznatim trendovima, tj postaviti zdrave osnove:
1. Pravna i imovinska sigurnost i jednaki tretman pred zakonom
2. Poreska politika koja dopušta razvoj.
3. Slobodno tržište.


jinks jinks 14:21 12.12.2011

Re: ...

U problem ulazimo ako pretpostavimo da znamo sve parametre složenog sistema a ne znamo.

Naravno, ali opet deluje kao da razvijeniji regulacioni sistemi (na nivou drustva) ipak pokusavaju da dodju do, odnosno da se zasnuju na sve razvijenijim modelima (drustva na primer).

Ako nista drugo, vreme i istorija prethodnih dogadjaja, koji se stalno obogacuju, zajedno sa sredstvivma za njihovo pracenje i belezenje, mozda i daju osnov za razvijanje sve slozenijih i tacnijih modela.

Na kraju krajeva i 1., 2., i 3. o kojima govorite predstavljaju neku vrstu drustvenog modela.
Saša Radulović Saša Radulović 19:44 12.12.2011

Re: ...

To vazi za elektricne, hemijske, mehanicke regulacione sisteme ... zasto onda ne bi vazilo i za drustvene.


Kamo puste sreće.

Ni jedan električni, hemijski, mehanički ili drugi sistem nema faktor gluposti, dezinformacije, polupismenosti itd.

Raditi sa dobro poznatim trendovima, tj postaviti zdrave osnove:
1. Pravna i imovinska sigurnost i jednaki tretman pred zakonom
2. Poreska politika koja dopušta razvoj.
3. Slobodno tržište.

jinks jinks 20:02 12.12.2011

Re: ...

Ni jedan električni, hemijski, mehanički ili drugi sistem nema faktor gluposti, dezinformacije, polupismenosti itd.


Dobro, imaju nesto sto gledano iz odredjenog ugla ima prirodu entropije.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:01 12.12.2011

Samo da pitam...

Sve po proverenom principu: mašem desnom, lupam ćuške levom.

Je l ovo Srbija ili EU radi?
Saša Radulović Saša Radulović 19:39 12.12.2011

Re: Samo da pitam...

Pozicija opoziciji i građanima.
nim_opet nim_opet 15:14 12.12.2011

"Zivotne teme"

Slusam juce Vladimira Pavicevica, te se setih jedne kratke razmene misljenja na ovom blogu sa blogerom cije sam ime zaboravio, ali cijeg se stava secam - Srbija nema politicku partiju koja se bavi zivotom gradjana. Jednostavno nema. Pavicevic, a i ja, u spomenutoj razmeni, zastupa tezu da zbog nakaradnog izbornog zakona, napravljenog da se zacementiraju sadasnje partije (sto na vlasti, sto u opoziciji), je maltene nemoguce napraviti novu (10,000 potpisa, placanje overe za svaki, Srbija kao jedna izborna jedinica itd.) Ipak, izgleda da je moguce raditi sa postojecim - prvi put tu cuh za stranku Zelenih, ciji program ne spominje Kosovo. Za manjinsku partiju, dakle partiju koja je svesna da nikada nece imati vecinu u republickom parlamentu, bi trebalo da bude sasvim prihvatljivo da na lokalnom nivou ima program koji recimo a) zahteva budzetsku disciplinu, b) cestitu ekolosku regulativu, c) lokalne finansije itd. Na republickom nivou, recimo da insistira na usvajanju zavrsnog racuna, ekonomskim zakonima itd. Kao recimo Krkobabic - pozicija njegove stranke o Kosovu je potpuno irelevantna, ali pozicija o budzetu nije.
zivko.curcic zivko.curcic 17:42 12.12.2011

budžet

Bila je jutros jedna vest na poljoprivrednom web portalu poljopartner vezana za budžet. Više je nema. Suma sumarum, ako je istina, prenosim samo ono što sam pročitao. Ministar je izjavio da će agrarni budžet zavisiti od MMFa i da neće biti manji od ovogodišnjeg. Inače od 2000 godine izdvajanja za agrar gledajući procentualnu zastupljenost, konstanto smanjuju. Od 6% došli smo do nekih 2,5%. Da ne pričam o tome da je poljoprivreda jedna od retkih grana, koju ova kriza nije ni okrznula, čak naprotiv.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:07 12.12.2011

Re: budžet

Da ne pričam o tome da je poljoprivreda jedna od retkih grana, koju ova kriza nije ni okrznula, čak naprotiv.


Ako je tako onda je logicno da joj se smanjuje pomoc iz budzeta?

Poljoprivredna politika u ovoj drzavi nema blage veze sa zdravom pameti tu je procenat koji se izdvaja iz budzeta za poljoprivredu periferno pitanje u odnosu na pitanje kako se trosi izdvojeni deo pa ma koliki on bio.
A glavna predizborna caka svih partija je "povecacemo agrarni budzet".
Jeste da lepo zvuci, ali je od toga slaba fajda pa sve i da ispune obecanje.
zivko.curcic zivko.curcic 18:12 12.12.2011

Re: budžet

Kada bi još više izdvajali, više bi se vratilo državi, a takođe bi i potrošači u Srbiji imali korist. Na šećeru smo već prežvakali tu temu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:38 12.12.2011

Re: budžet

Kada bi još više izdvajali, više bi se vratilo državi,

Zavisi od toga u sta bi se ulozilo izdvojeno.
Ako ga budu ulagali pretezno u ratarstvo, ( a to rade) tesko da se mnogo vrati, jer ratarstvo je po definiciji niskoprofitabilna grana.
Ako budu ulagali u podizanje vinoigrada i proizvodnju vina ( a to rede) tesko osim u slucaju da na trzitu nasa vina budu uspesniji od francuskih.
To mozda i moze, a? :)
Ako ga budu ulagali u subvencije kredita seljacima za navodno navodnjavanje (sto su najavili) opet tesko jer se sistemi zanavodnjavanje, oni ozbiljni, koji migu resiti problem, po kojima je Srbija iz Albanije npr, opet tesko jer se tako nista nece resiti.
I ovako bismo mogli do sudnjega dana jer u ovoj drzavi NI JEDNA partija nema svest o tome da poljoprivredu treba uredjivati.
Oni koji bi hteli da je uredjuju ne znaju kako se to radi i tu je krug zatvoren.
zivko.curcic zivko.curcic 20:04 12.12.2011

Re: budžet

Uglavnom ispravno. Treba imati u vidu da je u ovom momentu ratarstvo čak isplatljivije u odnosu na povrtarstvo i stočarstvo. Zbog toga ove druge dve navedene grane postaju zapostavljene od strane seljaka. U mom selu su gazdinstva uglavnom imala u proseku 10 krava, 100 tovljenika godišnje, a sada imaju jednu do dve krave i par svinja, uglavnom samo za sopstvene potrebe. Mi smo na porodičnom gazdinstvu imali četiri krmače, 50 prasadi i 10 tovljenika u turnusu i batalili sve to jer se ne isplati. Ne isplati se jer na tržištu vlada anarhija. Jedne godine cena svinja je 50 druge 150 dinara kg, umesto da bude stabilna na 100 dinara i da postepeno prati porast inputa.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:33 12.12.2011

Re: budžet

Treba imati u vidu da je u ovom momentu ratarstvo čak isplatljivije u odnosu na povrtarstvo i stočarstvo



Jeste ali to je silovanje trzista.
Uvek, u svakoj grani ne samo poljoprivredi kada se dogodi da posatne isplativiji posao u koji se ulaze manje znanja, sredstava, rada, opreme od zahtevnijeg posla je siguran znak da nesto nije u redu.
Kukuruz zna da proizvodi svako, tu neko znanje i nije potrebno, kad uz to drzava vecinu budzeta odvoji za tu proizvodnju, logicno je da ce se ljudi odluciti za to.
Ali to jos uvek ne znaci da je kukuruz profitabilna biljka. Oni koji je gaje profitiraju, ali zato sto im drzava a ne trziste daje deo konacne cene.
Zavarava cinjenica (koja je nesporna) da je kukuruz znacajna, najznacajnija stavka u izvozu. To niti je odraz nekog posebnog kvaliteta naseg kukuruza u odnosu na druge, niti odraz neke nase specijalne uspesne tehnologije proizvodnje vec iskljucivo odraz pogresne agrarne politike.
Vocarstvo, nesporno je, ima vecu sansu na stranom trzistu. Srbija ima solidnu osnovu u prirodnim uslovima, u tradiciji proizvodnjem cak i u strucnom potencijalu.
Profitabilnija je grana i u smislu prodaje konzumnog voca i u smislu mogucnosti prerade. Srpska preradjivacka industrija je tu zaista lider u regionu, tu se dogodio jedan od retlih izuzetaka da srpska firma kupi znacajnu slovenacku ,(Nektar kupio fruktal) ali drzava tu granu ne potencira osim deklarativno.
Od ukupnog agrarnog budzeta za vocarstvo se odvaja jednocifren procenat.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:46 12.12.2011

Re: budžet

hcm


Pitanje je da li bi učešće političara i države pogodovalo voćarstvu. Možda je baš manje interesovanje istih rezultiralo dobro?

Što se mesa tiče, da li slaba zaštita prava potrošača dovodi uvozno meso, slabog kvaliteta, u povoljniji položaj?
zivko.curcic zivko.curcic 21:00 12.12.2011

Re: budžet

Agrarni budžet ionako mali je bio usmeren u pogrešnom pravcu. Ove godine pogotovo. Subvencionisani krediti od 8% za poljoprivredu. Ovaj novac je direktno otišao u banku. Pre toga smo imali subvencionisanu nabavku mehanizacije, mineralnih djubriva i to sve manje više uslovljenu, odnosno samo proizvodi pojedinih firmi su se tako mogli nabaviti. Sada se šuška da će šećerna repa biti subvencionisana sa 0.5 din/kg, ali će cena kg ostati na ovogodišnjem nivou od nekih 4.5 din/kg. Na taj način se direktno subvencionišu fabrike šećera, jer neće plaćati 4.5 din/kg, već 4 din/kg. Ako su ove godine mogle da plaćaju 4.5 din/kg, zašto to ne bi mogle i dogodine, a da seljak dobije 5 din/kg.
Za voćarstvo ove godine je bio konkurs za podizanje višegodišnjih zasada, po povoljnim kamatama, od 2%, istina vezanih za euro. Istina pokretač je bio pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede. Konkurisali smo i dobili sredstva istina skromna, hiljadu evra, za podizanje zasada na 25 ari. Jedno dobro iskustvo za neke druge konkurse. Ne isplati se uzimati kredit manji od 5 hiljada evra, jer samo na papirologiju ode jedno 200 evra, plus živci. Tako da smo kamatu već dobrano prešišali plaćanjem administracije.
Ima sada isto jedan interesantan konkurs, bar za nas lično, za rekonstrukciju i adaptaciju salaša. Nažalost traje samo 10 dana, a traže glavni projekat sa predmerom i predračunom radova. Mi smo za sada stigli samo do idejnog rešenja. U planu je kada nam plate repu da napravimo i glavni projekat, pa da se bacimo malo i u turističke vode.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:01 12.12.2011

Re: budžet

Pitanje je da li bi učešće političara i države pogodovalo voćarstvu. Možda je baš manje interesovanje istih rezultiralo dobro?


Pazi Srdjo, niko pa ni vocari nisu gadljivi na pare, ako Srbija iz budzeta vec daje neke pare za agrar, malo mi je bez veze sto daje tamo gde se ne mogu zaraditi i vratiti a ne tamo gde je svakome jasno da se moze zaraditi.
oni topravdaju socijalnom dimenzijom, kao ma vocari mogu da zarade i sami a ovima trebapomoci.
Em sto agrarni i socijalni budzet nisu jedno isto em sto ni to nije razlog vec ucena mocnih klanova koji su u ratarstvu a ne u vocarstvu.
Zasto su bas tamo a ne ovamo je posebna tema i zahtevala bi bas neprimereno dug koemntar.
Što se mesa tiče, da li slaba zaštita prava potrošača dovodi uvozno meso, slabog kvaliteta, u povoljniji položaj?

Pa naravno, Trenutno je aktualen uvoz neke enormne kolicine svinjskih glava iz Brazila.
Ok je konkurencija pa i nek je Brazilska, samo pitam se sta li je razlog da takav banalan proizvod nigde od Brazila do Srbije ne nadje kupca. Bice da sa kvalitetom nesto nije u redu?
Ako bi prava potrosaca bila bolje zasticena to bi eventualno sprecilo ovaj uvoz pa ti kojima je to potrebno bi morali da kupe mozda bas u Srbiji.
zivko.curcic zivko.curcic 21:03 12.12.2011

Re: budžet

srdjazlopogledja
hcm


Što se mesa tiče, da li slaba zaštita prava potrošača dovodi uvozno meso, slabog kvaliteta, u povoljniji položaj?


Naravno. Imali ste izjave da je ne znam tačno koliko tona mesa i prerađevina uništeno, a nisu objavili ko je bio uvoznik. Isto tako kada inspekcija utvrdi neke nepravilnosti u specijalizovanim prodavnicama, ne možete pronaći u kojim se to prodavnicama otkrilo i ko je proizvodjač.
08sale82 08sale82 22:28 12.12.2011

Građanin Srbije

Građani Srbije znaju i da je Srbija u ratu sa NATO-om 1999. godine izgubila teritoriju Kosova. Znaju da država ima suverenitet nad teritorijom ako sprovodi svoju vlast nad tom teritorijom. Iz toga Građani Srbije znaju da Srbija nema suverenitet nad teritorijom Kosova. To što mi ne damo suverenitet nad Kosovom isto je kao kad ne bi dali Zemlji da se okreće da nam ne oduzme naš svetli dan. Takođe građani znaju da Srbija posledično iz prethodnog nema ni teritorijalni integritet nad Kosovom. Znaju i da su narodi koji žive na suverenoj teritoriji neke države njejni građani. Tako ako je Kosovo "neotuđivi deo Srbije" onda bi po međunarodnom pravu trebalo da su i svi koji žive na Kosovu ujedno i građani Srbije. To znači da ti građani plaćaju porez državi Srbiji, ali i da imaju pravo da biraju vlast i budu birani. Ne kao onomad kad su Koštunica i kompanija donosili ustav u kome su napisali da je Kosovo neotuđivi deo Srbije pri čemu nisu svi koji žive na tom neotuđivom delu Srbije imali pravo i da glasaju za ili protiv ustava svoje zemlje.
To je bila politika Koštunice dr. Vojislava čuvara međunarodnog prava. Pazi čovek čuva međunarodno pravo. Politika DS Boris Tadić je kontinuitet te politike. Ta politika je zvanično krahirala prošlog petka. Pa nam se onda pretsednik naljutio. I ne može se pobediti na porazu. Kao što i mi ne možemo biti pobednici Kosovske bitke bez obzira što je "bijemo" već 600 godina.
Saša Radulović Saša Radulović 10:01 13.12.2011

Re: Građanin Srbije

To što mi ne damo suverenitet nad Kosovom isto je kao kad ne bi dali Zemlji da se okreće da nam ne oduzme naš svetli dan.


Neće baš biti. Ne radi se o suverenitetu. Radi se o imovini i ugovorima i kako se oni menjaju. I o pravima ljudi sa Kosova koji vide Srbiju kao svoju državu.

http://blog.b92.net/text/15997/Imovina-i-ugovori/
chardy22 chardy22 11:31 13.12.2011

Re: Građanin Srbije

Neće baš biti. Ne radi se o suverenitetu. Radi se o imovini i ugovorima i kako se oni menjaju. I o pravima ljudi sa Kosova koji vide Srbiju kao svoju državu.



Kako se ne radi o suverenitetu kada Ustav u preambuli govori o Kosovu kao delu Srbije, dakle o teritoriji pod njenim suverenitetom? Bez obzira na ljutnju i neslaganje s tim valjda je svakome sa prosečnom sposobnošću rasuđivanja jasno da je insistiranje na suverenitetu iluzija na kojoj se dobijaju ili gube izbori. A to što je realnost takva kakva jeste - utoliko gore po nju! Imovina, ugovori i ostala praktična pitanja uz dobru diplomatiju koju nemamo uvek može da bude predmet pregovora i u tom pogledu ne mora da sve bude izgubljeno.
Saša Radulović Saša Radulović 16:51 13.12.2011

Re: Građanin Srbije

Imovina, ugovori i ostala praktična pitanja uz dobru diplomatiju koju nemamo uvek može da bude predmet pregovora i u tom pogledu ne mora da sve bude izgubljeno.


Upravo o tome se i pregovara. Ne bih da ponavljam. Pročitajte tekst ako vas interesuje.

Ustav u preambuli govori o Kosovu kao delu Srbije, dakle o teritoriji pod njenim suverenitetom


Dve različite stvari. Imovina i državina.
08sale82 08sale82 20:22 13.12.2011

Re: Građanin Srbije

Saša Radulović

Upravo o tome se i pregovara. Ne bih da ponavljam. Pročitajte tekst ako vas interesuje.

Mi Građani to ne znamo. Ko zna o čemu oni pregovaraju kad za to ne zna ni Narodna Skupština. Da li je to ispravno i u cilju odbrane tzv. nacionalnih interesa ? Pa mi posle pričaj kako vlast radi dobro.

Ti dođeš ko neki proklamator vlasti. Što te isključuje kao nezavisnog građanina koji slobodno diskutuje.
Saša Radulović Saša Radulović 21:32 13.12.2011

Re: Građanin Srbije

proklamator vlasti


Jedini način da vlast ostane vlast i posle izbora je da tema ne bude ekonomija i život ljudi. Da tema ne bude koliko smo korumpirani. Da tema ne bude koliko nema reformi. Da tema ne bude partokratija. Da tema ne bude koliko smo radnih mesta izgubili. Kako smo bez pilota. Kako nemamo ni kompas. Da tema ne bude, kako Ante Marković reče našem državnom vrhu, koliko su nam nesposobni i netalentovai ministri i političari.


Neverovatno šta sebi dozvoljavate. To što se ne slažete, to je u redu. Ovo što ste napisali je toliko nepristojno da dalji razgovor nije moguć. Ne bih vas više zadržavao.
08sale82 08sale82 21:53 13.12.2011

Re: Građanin Srbije

Saša Radulović

Jedini način da vlast ostane vlast i posle izbora je da tema ne bude ekonomija i život ljudi. Da tema ne bude koliko smo korumpirani. Da tema ne bude koliko nema reformi. Da tema ne bude partokratija. Da tema ne bude koliko smo radnih mesta izgubili. Kako smo bez pilota. Kako nemamo ni kompas. Da tema ne bude, kako Ante Marković reče našem državnom vrhu, koliko su nam nesposobni i netalentovai ministri i političari.

A ti stojiš iza njene kosovske politike. Baš iz ovih razloga koje si naveo protiv sam te politike jer vidim da je ona pokriće za sve zbog čega se ovo društvo nalazi u blatu, vidim da je to sve laž.

Izvini ako sam te uvredio stvarno mi nije bila namera.
Samo sam postavio konkretno pitanje za konkretnu stvar.
Što si osetljiv toliko ?
Saša Radulović Saša Radulović 23:00 13.12.2011

Re: Građanin Srbije

Baš iz ovih razloga koje si naveo protiv sam te politike


Mislim da to nije dobar način. Mislim da treba kritikovati ono što mislite da ne valja, a hvaliti ono što mislite da je dobro.

Mislim da te dve stvari nisu povezane. Vlast je potpuno zakazala na svemu u vezi sa unutrašnjim uređenjem društva i životom građana. Jedino što joj je ostalo je Kosovo, gde su, slagali se vi ili ne sa zacrtanim ciljevima, postigli uspehe. To većina građana u Srbiji vidi. Možda se vama ne sviđa, ali u demokratiji većina je bitna.

I pokušavaju da to bude predizborna tema. A prepametna opozicija je u potpunosti progutala priču i samo se o tome i govori. Pokušavaju da pronađu problem u politici prema Kosovu. A sve ostalo im promiče. Sve ono u čemu su se zgadili građanima. To je potpuni politički diletantizam opozicije.

maca22 maca22 23:24 13.12.2011

Re: Građanin Srbije

Saša Radulović
To je potpuni politički diletantizam opozicije.

Mozda nije. Mozda je to poslednja stvar koja jos moze da se proda, pa da ugrabe priliku...
08sale82 08sale82 09:39 14.12.2011

Re: Građanin Srbije

Dokle više da političarima Kosovo bude paravan za sve. Tako je od polovine 19. veka. To je neverovatno ! Zar se nisi zapitao koliko smo dobri kad jedno pitanje prenosimo kroz vekove. I stalno ga "rešavamo", naravno nikako da ga rešimo. Jedini smo narod u Evropi koji je zakucao vreme u istoriji, koji i dalje bije izgubljene bitke, koji ne gleda napred već nazad. Ideala zemlja za prodaju magle. Zato oni to rade. Ne zbog toga što im žao Kosova.
Ne znam šta smo postigli politikom prema Kosovu. Toliko su bili efikasni da nisu uspeli ni jedan problen vezan za Kosovo da reše i uspeli da proizvedu druge probleme zemlji i društvu. Impresivno !
8c_competizione 8c_competizione 23:43 12.12.2011

ovde se slazhem

Politika i Kosovo i EU nije doživela poraz. Politika: moj identitet, moja imovina, moja kultura, moja tradicija, moj narod, moja država, moja građanska prava i EU ne može biti pogrešna. To što neke države žele da pregovaraju o mom i nude mi da se odreknem svoga, zato što to njima odgovara, nema nikakve veze sa evropskim vrednostima. Ima samo veze sa neprimerenim pritiscima i njihovim golim interesima. Građani Srbije to znaju.


ovo je trebalo jasno i glasno reci npr. Angeli Merkel kada je bila u poseti.

trebali smo se bukvalno najlepshe zahvaliti EU i reci da pod sadashnjim uslovima ulazak u EU nas ne zanima.

okrenuti se sebi i razvijati se kao drushtvo

no nismo normalna zemlja i daleko smo od jedne sa normalnim politicarima u vlasti i oko nje. bojim se da smo poslednjeg pametnog svi nekako kolektivno pogubili te 2003.
nim_opet nim_opet 00:09 13.12.2011

Re: ovde se slazhem

Ali mi jesmo okrenuti sebi i razvijamo se kao drustvo poslednjih 20 godina. Sve ove vesti koje citamo i nad kojima se neki zgrazavaju a neki likuju su odraz tog razvitka. Sad nekima takav razvoj odgovara, a nekima ne. Neki se nadaju da su ovi drugi vecina. Jer evo, Severna Koreja se okrenula sebi 1953ce (i Kini), pa im je kako im je.
maca22 maca22 00:58 13.12.2011

Re: ovde se slazhem

Dadada, bez drugih da nam brisu guz, mi sami ne možemo...
maca22 maca22 00:59 13.12.2011

Re: ovde se slazhem

Uostalom, Nole je pobedio u Wimbledon'u, sad ce elita sveCka da krene da ulaže kod nas. Ako mi ne verujete, pitajte Noletabise sa bloga, briljirali su sa takvim predviđanjima.
zivko.curcic zivko.curcic 06:31 13.12.2011

Re: ovde se slazhem

maca22
Uostalom, Nole je pobedio u Wimbledon'u, sad ce elita sveCka da krene da ulaže kod nas. Ako mi ne verujete, pitajte Noletabise sa bloga, briljirali su sa takvim predviđanjima.

Dinar je druga najbolja valuta u Evropi. Hahaha
voja99 voja99 21:03 13.12.2011

I opet izbori...


Edit:

I opet nema izbora jel.










maca22 maca22 22:20 13.12.2011

Re: I opet izbori...



srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:25 14.12.2011

Re: I opet izbori...

maca22

It's very stupid...

Za Hrvatsku je rekao da je vode komunisti, a to je jos i demokratija u odnosu na Srbiju...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana