Ljudska prava

Svakoga dana u svakom pogledu sve je više nasilja

Predrag Azdejković RSS / 15.12.2011. u 21:00

14427.jpgNa nedavno završenom Merlinka festivalu prikazan je španski kratki film „Oni govore" koji obrađuje temu nasilja u školi. Školski drugovi i drugarice maltretiraju, ponižavaju i ismejavaju dečka koji je sitan, mršav i ima samo jednu drugaricu, koja ga napušta jer i nju počinju da ismejavaju jer se druži s njim. Nakon fizičkog nasilja on nestaje. Niko ne zna šta mu se tačno desilo. Neki su čuli da se sa roditeljima preselio u drugi grad, a neki da se ubio. Nasilnici su nastavili svoj život i školovanje kao da se ništa nije dogodilo. Niko nije kažnjen, niko nije osećao grižu savest.

Slično se desilo i u Nišu, kada se učenik Aleksa Janković ubio nakon višemesečne torture, psihičkog i fizičkog maltretiranja. Njega su maltretirali školski drugovi uz blagoslov njihovih roditelja, nastavnika i direktorke škole. Nasilnici su nastavili svoj život i školovanje kao da se ništa nije dogodilo, jer imaju manje od 14 godina. Ali kako obično biva, nasilnicima je u opisu posla da nastave da budu nasilni, pa bili oni i maloletni, tako da su počeli da prete porodici Janković. Pretili su sestri preminulog učenika da će joj „silovati majku" i „iseći glavu". Direktorka škole je posle nekoliko meseci medijskog pritiska podnela ostavku, ali osim toga, povodom ovog slučaja, ništa se još nije desilo.

Ono što je interesantno jeste da se nijedan medij nije bavio motivima nasilnika, jer tu leži glavni problem. Da li je dečko maltretiran jer je iz siromašne porodice, zato što je bio slabiji, zato što je imao dugu kosu, zato što je bio drugačije etničke pripadnosti... Motiv za nasilje u školi i van nje je najčešće različitost. Bilo da se ona ogleda u drugačijem načinu oblačenja, izgledu, slušanju muzike ili drugačijeg etničkog, verskog, nacionalnog ili seksualnog identiteta. I najgore od svega što se takvo motivisano nasilje toleriše, jer ga mnogi, iako ga direktno ne bi činili, ipak intimno podržavaju.

U navedenom slučaju imamo da je grupa starijih učenika fizički i psihički maltretirali mlađeg, da su svi to znali, ali da mu niko nije pomogao, već su žrtvu nasilja optuživali i krivili za to. To je princip koji je uvek prisutan kad imamo neko nasilje - opravdavanje zločina. Silovana žena je izazivala jer je nosila minić, Romi su izazivali jer su siromašni, hoće da nas pokradu ili otmu decu, gejevi su izazivali jer su se držali za ruke, Bris Taton jer je govorio na francuskom, Jovo Kapičić jer je uhapsio Dražu... Pogledajte bilo koju sličnu vest i obavezno ćete među komentarima naći „ali" i prebacivanje odgovornosti na žrtvu. U kom to trenutku i zašto smo izgubili saosećajnost sa žrtvama? Zašto se identifikujemo i branimo nasilnike? Zašto su nam nasilnici simpatičniji?

Ogroman broj žrtava ne želi da prijavi nasilje jer tek tada kreće još veće nasilje i bliski kontakti treće vrste sa srpskom policijom i, ako policija uradi svoj posao, a mahom ga ne uradi, onda sledi kontakt sa sudstvom i nekoliko vekova čekanja da pravda bude zadovoljena, ako uopšte. Sve to nam pokazuje da naše društvo favorizuje nasilje kao legitiman način ponašanja i da, ako smo imalo pametni i mi treba tako da se ponašamo?

Ne, nikako.

Odlika svakog civilizovanog čoveka jeste da se nasilju suprotstavlja, da osuđuje nasilje, pomaže žrtvi, ohrabruje je i stavlja se na njenu stranu, saoseća se i solidariše s njom, jer, ako se mi tako ponašamo, onda će i drugi početi da tako se ponašaju. Pritisak građana na sistem dovodi do toga da se sistem menja i radi u našu korist, štiteći naša ljudska prava. Nažalost, u Srbiji moramo da se izborimo da sistem poštuje zakone koje je sam doneo, zbog ko zna kojih razloga.

Država i mnoge nevladine organizacije pokrenule su kampanje i SOS telefone za prijavljivanje nasilja. Na besplatni broj 0800 200 201 učenici i njihovi roditelji mogu prijaviti nasilje u školi. Takođe postoji interaktivna on-line platforma www.supergradjanin.com pruža mogućnost građanima da brzo i efikasno sami učestvuju u brzom i efikasnom evidentiranju slučajeva nasilja. Jednostavnim pristupom preko ličnih Fejsbuk i Tviter naloga, građani i aktivisti moći će da prijave slučajeve nasilja postavljanjem fotografija, video zapisa, u vidu pisanih poruka, kao i slanjem SMS-a. Podizanje ove platforme deo je projekta „Građansko društvo protiv nasilja 2.0" koji realizuje regionalni Centar za nove komunikacije "Dokukino", a finansira USAID preko Instituta za održive zajednice (ISC) www.iscserbia.org.

I na kraju, kada budemo prijavili svo to nasilje, ostaje pitanje da li će država najzad učiniti nešto da zaštiti svoje građane, a nasilnike kazni?! Možda i neće, ali to ne znači da smemo dozvoliti da upadnemo u apatiju zvanu „ne možemo im ništa", jer time se sklanjamo s njihovog puta i oni bivaju osnaženi i ohrabreni da nasilje čine i dalje i više. To im ne smemo dozvoliti.

 

Tekst originalno objavljen na trojka.rs 

 


Predrag M. Azdejković

www.azdejkovic.com

Atačmenti



Komentari (157)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:11 15.12.2011

Jovo dobio po nosu

A šta autor misli o napadu na "ratnika" Jova?
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 21:20 15.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

A šta tu ima da se misli?

I ne vidim čemu znaci navoda?

Da ti nisi od ovih "rehabilitovanih"?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:28 15.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

Nisam, nego je Jovo i mnogi, mnogi drugi, jedan od "lustriranih".

U pitanju je čovek koji je van svake sumnje kršio slobode i prava.


Dakle, ima li jedan pravo na pravdu?
Šta da taj radi, ukoliko pravosuđe štiti onog na koga sumnja?

To je pitanje, oko kojeg se ima misliti.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 21:34 15.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

Da li ti znaš da je neko tužio dotičnog, a da je sud tužbu pocepao i rekao da su to budalaštine?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:47 15.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

Znam.

Postoje dva načina za dotičnog i sličnih "ratnika", članova SK:
1. Lustracija - zbog kršenja sloboda i prava;
2. Suđenje - zbog ubistava počinjenih pri kraju, i nakon rata.

Dok za lustraciju ne postoje stege, već je potrebna politička volja, za istragu ubistava je potreban značajniji napor državnih organa, zbog brojnih nepoznanica u vezi sa mestom i vremenom ubistva, kao i sa neposrednim izvršiocima-ubicama.

Jovo je, verovatno samo delom zasluženo, jedini izložen javnosti u vezi sa tim zločinima.

Pitanje je:
šta da radi žrtva, ukoliko pravdu ne može dobiti na sudu?
highshalfbooze highshalfbooze 21:47 15.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

Predrag Azdejković
Da li ti znaš da je neko tužio dotičnog, a da je sud tužbu pocepao i rekao da su to budalaštine?

Sud pocepao tužbu protiv Jove Kapičića? Kada?
freehand freehand 23:18 15.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

Postoje dva načina za dotičnog i sličnih "ratnika", članova SK:
1. Lustracija - zbog kršenja sloboda i prava;
2. Suđenje - zbog ubistava počinjenih pri kraju, i nakon rata.

Potpuno isti princip je Jovo primenio dok je bio nadležan. Samo je on kao polazište uzimao klasnu osnovu i ponašanje i ubistva od pre i za vreme rata.
Šta ti to govori o tvom principu?

@Peđa: dobar tekst. I stvarno je horor ovo sa ovim klincem-homoseksualcem u Kuršumliji. Grozno je kako se jadi, strah i bol uvećavaju što je sredina manja.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:43 15.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

Potpuno isti princip je Jovo primenio dok je bio nadležan. Samo je on kao polazište uzimao klasnu osnovu i ponašanje i ubistva od pre i za vreme rata.
Šta ti to govori o tvom principu?

Говори ми да би требало да читаш више о термидору.


Моји принципи су:
1. Лустрација свих чланова СК (искључење из јавног живота);
2. Истрага о злочинима и суђења.

"Његови" принципи су:
1. Убијање и одузимање имовине;
2. Квази-суђење (представа) јавним личностима, а наон тога убијање и одузимање имовине;
3. Одузимање имовине и "грађанских права" (данас је то најближе губитку пословних способности) онима који су засотали након владавине терора.

Шта ти је ту слично?
freehand freehand 23:55 15.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

Шта ти је ту слично?

Uzimanje pravde u svoje ruke bazirano na argumentu sile.
Šta je tebi tu različito?

A tvoj princip lustracije ostavio bi nekolicinu Pravednih u javnosti.

Editovanjem reč "sloboda" zamenjena "javnošću".
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:06 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

Uzimanje pravde u svoje ruke bazirano na argumentu sile.

Аргумент је да они који су другима кршили људска права, кажњавају се искључивањем из јавног живота. Ја бих им одузео право гласа. Свим члановима СК.
Šta je tebi tu različito?

У односу на злочинце комунистичке партије... Да видимо.
1. Не би им фалила ни длака са главе,
2. Не им се отуђила имовина (коју су стекли тим бенефицијама),
3. Живели би као сав остали свет, изузев могућности учешћа у јавном животу.

А ти поредиш мене и Јова... Ако, ако... Није лепо...

A tvoj princip lustracije ostavio bi nekolicinu Pravednih na slobodi.

Суштина није у одмазди, у реципроцитету по Јову, него у жестокој осуди тоталитарне, злочиначке идеологије, брата близанца фашизма. Видиш, тиме што се тај слој људи задржао у јавном животу (чак су угмизали у НВО за љидска права), због негације комунизма као злочиначке идеологије, чине велику штету, у реалном времени. Да не причам колико су младих умова отровали својим ретардираним погледима на свет.
Jukie Jukie 00:19 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

Jako je glupo što se osvetnik setio da prebije dedu od 90 godina, gde je bio do tada
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:24 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

Jukie
Jako je glupo što se osvetnik setio da prebije dedu od 90 godina, gde je bio do tada

Јово увек носи два пиштоља, а изгледа да је остао без једног...

Знао је Јово и да упуца на улици, када посумња... Зато Jukie, не лупетај!
docsumann docsumann 09:38 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

To s Jovom je veoma mučna situacija. Mada bih rekao da su sve javne situacije u vezi sa njim jako mučne imajući u vidu njegov "minuli rad" i način na koji je država to istolerisala.

Svejedno, prebijanje bilo koga, a naročito starca, je nedopustivo. Meni lično - odvratno, pošto sam izrazito alergičan na sve vidove nasilja. Začudo volim da gledam MMA borce na djelu

Obično uzimanje pravde u svoje ruke od nje napravi nepravdu. Teško ju je odsjeći po mjeri i zasluzi. A i krv na rukama zna na nos da iskoči.

Mada sam kao misaoni eksperiment sebi predočio situaciju u kojoj umjesto Kapičića imamo Andriju Artulkovića. Kakav bi bio naš emotivni odziv u tom slučaju?


Peđa, odličan ti je tekst. Misli da sam ti lupio prvu preporuku, no to samo reanimator može da procjeni onim svojim parapsihološkim uvidom u sfere u kojima je blog tek jedan eterični skup kvantno-binarnih pulsacija .
nikolic777 nikolic777 11:09 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

Знао је Јово и да упуца на улици, када посумња


ajde prekini ako je nekako moguce
namirivanje pravde prebijanjem starca od 92 godine?
cak i u vezi sa tekstom koji govori o nasilju nad mladim i nezasticenim ljudima ti nalazis prostora za svoje hororicne opsesije...da li postoji tema u koju ne mozes da udenes svoje frustracije komunizmom, pitam se
vlad_aleksh vlad_aleksh 11:51 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

Bio jednom jedan čovek, upravnik koncentracionog logora. Šetao on ulicom i naiđe na nekog čoveka koji mi razbi glavu. I to bi, uglavnom, bilo to.
docsumann docsumann 13:47 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

namirivanje pravde prebijanjem starca od 92 godine?


da li postoji ijedan suvisao način namirivanja pravde u slučaju starca od 92 godine?
freehand freehand 15:01 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

docsumann
namirivanje pravde prebijanjem starca od 92 godine?


da li postoji ijedan suvisao način namirivanja pravde u slučaju starca od 92 godine?

O, da!!!
Samo ne svojeručno, i ne na ulici.

Sudija čita presudu starcu od 74 godine, osudivši ga na 30 godina robije za teško ubistvo, počinjeno desetinama godina ranije.
"Ali gospođo sudija, pa ja sam star, ja to neću moći..."
"Pa dobro, Vi osslužite koliko možete, nema problema!"
docsumann docsumann 15:21 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

O, da!!!
Samo ne svojeručno, i ne na ulici.


to svakako.

pazi, vjerovatno da bi sve svoje robijaške dane proveo u nekoj zatvorskoj bolnici, posebnim uslovima i slično.

po meni, u svemu tome, za njega bi najveća kazna bila ponovno suočavanje sa žrtvama svojih nedjela, da sluša lična svjedočenja logoraša o užasima kroz koje su prošli, patnje koje su pričinjene njihovim porodicama ... e sad, pošto i tih logoraša nema mnogo među živima, moguće da bi i onaj politički aspekt osude, da je država kojoj je služio ipak (na kraju?) sankcionisala ta zastranjivanja, zvjerstva, torture, neljudske postupke, imao težinu. kao i saznanje da mu nikakva slava i zasluga za to više ne pripadaju, ni po kojem osnovu ... naprotiv.
apacherosepeacock apacherosepeacock 15:32 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

docsumann
O, da!!!
Samo ne svojeručno, i ne na ulici.


to svakako.

pazi, vjerovatno da bi sve svoje robijaške dane proveo u nekoj zatvorskoj bolnici, posebnim uslovima i slično.

po meni, u svemu tome, za njega bi najveća kazna bila ponovno suočavanje sa žrtvama svojih nedjela, da sluša lična svjedočenja logoraša o užasima kroz koje su prošli, patnje koje su pričinjene njihovim porodicama ... e sad, pošto i tih logoraša nema mnogo među živima, moguće da bi i onaj politički aspekt osude, da je država kojoj je služio ipak (na kraju?) sankcionisala ta zastranjivanja, zvjerstva, torture, neljudske postupke, imao težinu. kao i saznanje da mu nikakva slava i zasluga za to više ne pripadaju, ni po kojem osnovu ... naprotiv.


Ma da, briga njega kad do ovih godina i dalje agresivno brani svoje siledzijstvo kao ispravno. Dobro nije onaj Jugoslav (voditelj intervjua) dobio po nosu sto ga uopste pita za zrtve.

Bas vas ima koji verujete u cuda.

Ajmo ovako, da je neki klinac sociopata dobio po nosu od deteta koga maltretira dugo vremena dobio bi aplauz, a kada cica sociopata(ili psihopata, sta li je) dobije to isto, nastane opste zgrazanje?






docsumann docsumann 15:40 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

Bas vas ima koji verujete u cuda.


a ne, ja vjerujem u utopiju

Ajmo ovako, da je neki klinac sociopata dobio po nosu od deteta koga maltretira dugo vremena dobio bi aplauz, a kada cica sociopata(ili psihopata, sta li je) dobije to isto, nastane opste zgrazanje?


mješaš babe i babune

nasilje (primjenu sile) mogu da opravdam jedino u samoodbrani ili odbrani nekog drugog. i tad samo onoliko koliko je nužno.

sačekuše, krvne osvete, "prebijanja" dugova vrste oko za oko - zub za zub, nikako
apacherosepeacock apacherosepeacock 15:56 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

docsumann
Bas vas ima koji verujete u cuda.


a ne, ja vjerujem u utopiju

Ajmo ovako, da je neki klinac sociopata dobio po nosu od deteta koga maltretira dugo vremena dobio bi aplauz, a kada cica sociopata(ili psihopata, sta li je) dobije to isto, nastane opste zgrazanje?


mješaš babe i babune

nasilje (primjenu sile) mogu da opravdam jedino u samoodbrani ili odbrani nekog drugog. i tad samo onoliko koliko je nužno.

sačekuše, krvne osvete, "prebijanja" dugova vrste oko za oko - zub za zub, nikako


Vidim.

A samoodbrana gde ces nekoga da povredis da bi se odbranio (on tebi zub ti njemu zub) je baba ili babun?

Ti imas pravo da cekas zakon i budes miroljubiv koliko hoces, meni ne smeta kad siledzija i ubica oseti ukus sopstvene medicine. Tacka.
freehand freehand 16:12 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

Ti imas pravo da cekas zakon i budes miroljubiv koliko hoces, meni ne smeta kad siledzija i ubica oseti ukus sopstvene medicine. Tacka.

Trebalo bi da je osnovna ideja stvaranja države i njenih institucija upravo "izmeštanje" pravde od pojedinca ka tim institucijama.
I ukidanje instituta osvete.
To su tekovine civilizacije.
Uzimanje pravde u svoje ruke potiče spiralu kojoj se kraj ne vidi.Sad... Mogu i da razumem i da zamislim neke situacije u kojima se iskače iz tog koloseka, samo što zaskakanje sa leđa i mlaćenje odrtavelog egzekutora ne spada u takve.
docsumann docsumann 16:24 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu


A samoodbrana gde ces nekoga da povredis da bi se odbranio (on tebi zub ti njemu zub) je baba ili babun?


ponekad si u samoodbrani prinuđen i da ubiješ ... mislim, nije teško zamisliti i takvu mogućnost, no nije to poenta.

sračunato nasilje, kao čin odmazde, poravnjanja dugova, to mi je neprihvatljivo.

Ti imas pravo da cekas zakon i budes miroljubiv koliko hoces, meni ne smeta kad siledzija i ubica oseti ukus sopstvene medicine. Tacka.


vidi, mogu ja sebe da zamislim i u potpuno ekstremnoj situaciji, gdje su mi nedajbože pobili moje najmilije ... i da sam postao očajnik spreman na sve.
ali ja tada zasigurno neću biti normalno ljudsko biće i neću biti dobar primjer nizašta ... pomračenog uma, postaću društveno neprihvatljiv kao i same te ubice koje budem tražio radi osvete.

a opet ima ljudi čija je humanost i plemenitost veća od svih zala i nevolja koje im sudbina (čitaj živi ljudi) nanese.

koji nađu u sebi mira i snage za oprost ... i spasu sami sebe

recimo da takve ljude smatram istinskim herojima
apacherosepeacock apacherosepeacock 16:26 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

freehand
Ti imas pravo da cekas zakon i budes miroljubiv koliko hoces, meni ne smeta kad siledzija i ubica oseti ukus sopstvene medicine. Tacka.

Trebalo bi da je osnovna ideja stvaranja države i njenih institucija upravo "izmeštanje" pravde od pojedinca ka tim institucijama.
I ukidanje instituta osvete.
To su tekovine civilizacije.
Uzimanje pravde u svoje ruke potiče spiralu kojoj se kraj ne vidi.Sad... Mogu i da razumem i da zamislim neke situacije u kojima se iskače iz tog koloseka, samo što zaskakanje sa leđa i mlaćenje odrtavelog egzekutora ne spada u takve.


Pa s tim trebalo bi se niko ne spori normalan. U nekom idealnom svetu koji ne postoji. Ne bih ga ni ja zaskakala sa ledja ali ne padam ni u nesvest kada se to desi, iskakanje iz koloseka, nekom odrtavelom egzekutoru.
freehand freehand 16:27 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

a opet ima ljudi čija je humanost i plemenitost veća od svih zala i unevolja koa im sudbina (čitaj živi ljudi) nanese.

koji nađu u sebi mira i snage za oprsot ... i spasu sami sebe

racimo da takve ljude smatram istinskim herojima

Fala Docs, fala.
Mada mi je sad malo neprijatno...
docsumann docsumann 16:37 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

recimo da je i u ovom slučaju krivac država, jer ne sprovodeći postupak spram Jova Kapičića, ona nije apsorbovala teret njegovih zločina, to jest ostavila je tu ružnu priču nezavršenom ...

takvo nenormalno stanje mora da ima loše implikacije, da indukuje loše pojave ... zlu krv


docsumann docsumann 16:42 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

Fala Docs, fala.
Mada mi je sad malo neprijatno...


pa dobro, mogao bi zauzvrat da ispraviš te silne slovne greške koje imam u citiranom komentaru
apacherosepeacock apacherosepeacock 16:53 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

docsumann

A samoodbrana gde ces nekoga da povredis da bi se odbranio (on tebi zub ti njemu zub) je baba ili babun?


ponekad si u samoodbrani prinuđen i da ubiješ ... mislim, nije teško zamisliti i takvu mogućnost, no nije to poenta.

sračunato nasilje, kao čin odmazde, poravnjanja dugova, to mi je neprihvatljivo.

Ti imas pravo da cekas zakon i budes miroljubiv koliko hoces, meni ne smeta kad siledzija i ubica oseti ukus sopstvene medicine. Tacka.


vidi, mogu ja sebe da zamislim i u potpuno ekstremnoj situaciji, gdje su mi nedajbože pobili moje najmilije ... i da sam postao očajnik spreman na sve.
ali ja tada zasigurno neću biti normalno ljudsko biće i neću biti dobar primjer nizašta ... pomračenog uma, postaću društveno neprihvatljiv kao i same te ubice koje budem tražio radi osvete.

a opet ima ljudi čija je humanost i plemenitost veća od svih zala i nevolja koje im sudbina (čitaj živi ljudi) nanese.

koji nađu u sebi mira i snage za oprsot ... i spasu sami sebe

racimo da takve ljude smatram istinskim herojima


Sve je sasvim lepo i razumno napisano, i najiskrenije ne zelim ni da nagadjam sta bih uradila u brojnim, ekstremno losim, situacijama.

Mada mi se cini da bi me pre snaslo pomracenje uma nego plemenitost i humanost. Jbg.
buba_truba buba_truba 17:06 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

docsumann
po meni, u svemu tome, za njega bi najveća kazna bila ponovno suočavanje sa žrtvama svojih nedjela, da sluša lična svjedočenja logoraša o užasima kroz koje su prošli, patnje koje su pričinjene njihovim porodicama ...

Ovo lepo zvuči, ali ne pije vodu - bar kad je o ovom slučaju reč... pa taj čovek je javno izjavljivao da se ne kaje i da nije grešio... Da je on iz ove tvoje priče, pokrio bi se ušima i mirno, što dalje od očiju javnosti živeo svoje udobne poodmakle godine, krijući da još uvek postoji. Ali ne... on se kurobeca, eksponira, provocira, bez imalo svesti da ima tih koje bi mogao samom pojavom da iritira (a da ne govorim o izjavama i načinu na koji ih je davao). On je bio bahat, beskrupulozan... a godinama se sve to još dodatno prozlilo u njemu. Ne volim ovakve metode, ali priznajem da ni trunku sažaljenja nisam osetila kad sam čula... iskreno, čak mi malce bilo i milo, ali zadržah to u sebi. Sve do sad, jeb'ga - "karakter"!
milisav68 milisav68 17:54 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

buba_truba

Ovo lepo zvuči, ali ne pije vodu - bar kad je o ovom slučaju reč... pa taj čovek je javno izjavljivao da se ne kaje i da nije grešio... Da je on iz ove tvoje priče, pokrio bi se ušima i mirno, što dalje od očiju javnosti živeo svoje udobne poodmakle godine, krijući da još uvek postoji. Ali ne... on se kurobeca, eksponira, provocira, bez imalo svesti da ima tih koje bi mogao samom pojavom da iritira (a da ne govorim o izjavama i načinu na koji ih je davao). On je bio bahat, beskrupulozan... a godinama se sve to još dodatno prozlilo u njemu.


Jovo Kapičić se nikada nije pokajao zbog svega što se dešavalo na Golom Otoku. Tvrdio je da je najveća žrtva Golog otoka upravo on jer je zbog toga nepravedno proglašen za zlikovca. Govoreći o periodu posle Drugog svetskog rata kaže:

- Da se razumemo, bio sam bog. Bio sam zadužen za sve.

Izjavio je i da spokojno spava zbog Golog otoka, a Dragoslava Mihailovića i sve druge koji su govorili o mučenju neistomišljenika u logoru nazvao je lažovima.

- Izgradili smo super mesto - rekao je u intervjuu za hrvatski "Globus" govoreći o golootočkom kazamatu. - Barake kakve se samo mogu zamisliti, idealne za stanovanje, koje su povezivale ulice popločane kamenom. Proširena je plaža, nekoliko stabala je tu već raslo, nešto je još kasnije posađeno.


Ovo nije ni podsmevanje, nego pišanje po žrtvama.
dragan7557 dragan7557 18:06 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

milisav68
buba_truba

Ovo lepo zvuči, ali ne pije vodu - bar kad je o ovom slučaju reč... pa taj čovek je javno izjavljivao da se ne kaje i da nije grešio... Da je on iz ove tvoje priče, pokrio bi se ušima i mirno, što dalje od očiju javnosti živeo svoje udobne poodmakle godine, krijući da još uvek postoji. Ali ne... on se kurobeca, eksponira, provocira, bez imalo svesti da ima tih koje bi mogao samom pojavom da iritira (a da ne govorim o izjavama i načinu na koji ih je davao). On je bio bahat, beskrupulozan... a godinama se sve to još dodatno prozlilo u njemu.


Jovo Kapičić se nikada nije pokajao zbog svega što se dešavalo na Golom Otoku. Tvrdio je da je najveća žrtva Golog otoka upravo on jer je zbog toga nepravedno proglašen za zlikovca. Govoreći o periodu posle Drugog svetskog rata kaže:

- Da se razumemo, bio sam bog. Bio sam zadužen za sve.

Izjavio je i da spokojno spava zbog Golog otoka, a Dragoslava Mihailovića i sve druge koji su govorili o mučenju neistomišljenika u logoru nazvao je lažovima.

- Izgradili smo super mesto - rekao je u intervjuu za hrvatski "Globus" govoreći o golootočkom kazamatu. - Barake kakve se samo mogu zamisliti, idealne za stanovanje, koje su povezivale ulice popločane kamenom. Proširena je plaža, nekoliko stabala je tu već raslo, nešto je još kasnije posađeno.


Ovo nije ni podsmevanje, nego pišanje po žrtvama.

A kako se onda naziva radnja koja bi slikala ono sto americka administracija radi na Kubi?

Ili kad to radi Bush & Co onda je to opravdano?

Uzgred i Kuba je otok ali nije Goli vec izvanredno lep sa interesantnim ljudima koji bas lepo zive. I jos nesto zdarvstveno osiguranje je besplatno pa eto ko hoce nek izvoli.

Da je Obama sprecio svaku odgovornost i krivicno gonjenje Bush-a i njegovih, valjda znas.


cerski
docsumann docsumann 18:19 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

Ili kad to radi Bush & Co onda je to opravdano?


neko to pravdao ovdje na blogu ?
dragan7557 dragan7557 18:27 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

docsumann
Ili kad to radi Bush & Co onda je to opravdano?


neko to pravdao ovdje na blogu ?

Ma ne cudi me.

cerski
milisav68 milisav68 18:50 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

dragan7557

Ili kad to radi Bush & Co onda je to opravdano?

Nije, ali oni bar ne pričaju da je gvantamo - super mesto za odmor.
Da je Obama sprecio svaku odgovornost i krivicno gonjenje Bush-a i njegovih, valjda znas.

Ova paralela samo potvrdjuje teoriju da se sistem vlasti u Srbiji nije promenio od `45, i da je stanje/nasilje u društvu posledica takvog bahatog ponašanja, izmedju ostalog i pomenutog Jove.

Kada bude Veselinov zaglavio zatvor, zbog gaženja one nesretne devojke, onda će i nasilje u društvu da bude manje.
Ovako - nasilje radja novo nasilje, a ta spirala - znamo gde vodi....


Bili Piton Bili Piton 19:06 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

freehand

Uzimanje pravde u svoje ruke potiče spiralu kojoj se kraj ne vidi.


Tačno tako, i što se to pre shvati (a davno je trebalo) lakše će nam svima biti.

U kapičićevom slučaju čovek ne može odista da bude sasvim pametan, jer u normalnoj zemlji niko, pa ni poslednji lupež i baraba ne sme da bude meta fizičkog nasilja - to je divljaštvo i nedostojno civilizovanog sveta. S druge strane, u normalnoj zemlji bi karakter kakav je kapičić odavno sedeo u samici i niko ga se više ne bi ni sećao.

Od tva dva, ipak, zna se šta je starije - bodily harm is NOT ok. Tačka.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:10 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

Uzimanje pravde u svoje ruke potiče spiralu kojoj se kraj ne vidi.Sad... Mogu i da razumem i da zamislim neke situacije u kojima se iskače iz tog koloseka, samo što zaskakanje sa leđa i mlaćenje odrtavelog egzekutora ne spada u takve.


Ima i drugacijih primera.
Primer ubistva Turcina, jednog od vodja genocida na Jermenima, na ulici u Berilnu od strane Jermenina koji je gledao pokolj u svom selu.
Sud je tog Jermenina oslobodio krivice.
AlexDunja AlexDunja 19:58 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

Ima i drugacijih primera.


ima svakakvih primera.
ali to nije bitno. nije bitno ni kako se neko
lično oseća kada čuje vest da su pretukli osionog zlikovca.

bitno je da niko nikoga ne bi smeo da tuče,
prebija, ubija na ulici. niko nikoga.

a pošto se to ipak dešava, i dešava se svakodnevno,
i dešava se sve više i toliko da uskoro niko neće biti bezbedan,
trebalo bi da vidimo koji su načini da se nasilje
polako obuzda i smanjuje, tj, da se proces okrene u drugom smeru.
jedan.kub jedan.kub 20:56 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

ne padam ni u nesvest kada se to desi, iskakanje iz koloseka, nekom odrtavelom egzekutoru.

Ali ga na ovaj način apraviš žrtvom pa njegova nedela budu manja.
buba_truba buba_truba 23:59 16.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

dragan7557

[milisav]
[buba_truba]

A kako se onda naziva radnja koja bi slikala ono sto americka administracija radi na Kubi?

Ili kad to radi Bush & Co onda je to opravdano?

Uzgred i Kuba je otok ali nije Goli vec izvanredno lep sa interesantnim ljudima koji bas lepo zive. I jos nesto zdarvstveno osiguranje je besplatno pa eto ko hoce nek izvoli.

Da je Obama sprecio svaku odgovornost i krivicno gonjenje Bush-a i njegovih, valjda znas.

cerski

Ako si mene nešto od ovoga pitao, izvini, ali ništa te nisam razumela...

osim ovog:
cerski

pa evo da ti odgovorim


dragan7557 dragan7557 00:26 17.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

buba_truba
dragan7557

[milisav]
[buba_truba]

A kako se onda naziva radnja koja bi slikala ono sto americka administracija radi na Kubi?

Ili kad to radi Bush & Co onda je to opravdano?

Uzgred i Kuba je otok ali nije Goli vec izvanredno lep sa interesantnim ljudima koji bas lepo zive. I jos nesto zdarvstveno osiguranje je besplatno pa eto ko hoce nek izvoli.

Da je Obama sprecio svaku odgovornost i krivicno gonjenje Bush-a i njegovih, valjda znas.

cerski

Ako si mene nešto od ovoga pitao, izvini, ali ništa te nisam razumela...

osim ovog:
cerski

pa evo da ti odgovorim



Gospoja trubo, citaj pazljivije, pise milisav, a tebe i onako nemam sta da pitam, sve mi je poznato.

cerski
buba_truba buba_truba 01:37 17.12.2011

Re: Jovo dobio po nosu

dragan7557
Gospoja trubo, citaj pazljivije, pise milisav, a tebe i onako nemam sta da pitam, sve mi je poznato.

cerski

Ne nego ti, gos'n cerski, misli malo pa citiraj pažljivije... a ne OVAKO!
milos3858 milos3858 21:34 15.12.2011

Civilzovani

Odlika svakog civilizovanog čoveka jeste da se nasilju suprotstavlja, da osuđuje nasilje, pomaže žrtvi, ohrabruje je i stavlja se na njenu stranu, saoseća se i solidariše s njom, jer, ako se mi tako ponašamo, onda će i drugi početi da tako se ponašaju.


Problem je da je srpsko drustvo malo zaostalo u evoluciji i civilizovani su jos u manjini. Ali treba biti optimista.

I u drugim zemljama se dogadjaju slicne stvari ali odgovor javnosti je puno odlucniji i kazne za nasilnike su daleko ostrije.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 21:38 15.12.2011

Re: Civilzovani

Meni je najveći problem što se sklanjamo pred nasilnicima, što njih dodatno osnažuje.
AlexDunja AlexDunja 21:43 15.12.2011

Re: Civilzovani

nije istina, peđa da se ljudi sklanjaju,

već je nasilje, i verbalno i fizičko, sistemski podržano,
gajeno...i korišćeno kada je sistemu potrebno.

to je razlog za povećanje nasilja.
a tome je jako teško stati na put, postalo je
društveno prihvatljivo čak poželjno biti nasilnik...

u svakom slučaju, ne treba ćutati,
i ne treba se povlačiti pred nasiljem bilo koje vrste,

a srećemo ga na svakom koraku, pa i ovde, na blogu.
ivana23 ivana23 21:46 15.12.2011

Re: Civilzovani

milos3858
I u drugim zemljama se dogadjaju slicne stvari ali odgovor javnosti je puno odlucniji i kazne za nasilnike su daleko ostrije.


Švedska policija optužila je desetogodišnjaka za ubistvo davljenjem dečaka T. starosti četiri godine, saopštili su danas zvaničnici policije.


- Deca mlađa od 15 godina ne mogu biti osuđena u Švedskoj, tako da će desetogodišnji ubica biti predat socijalnoj službi.

SREDA 14.12.2011
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:54 15.12.2011

Re: Civilzovani

Najbolje godine su mi prošle zatvorene u sobi", kaže Stefan Radović.


a tatko sigurno zakopo rakijčinu da je otkopa kad mu sinčina postane punoletna. kad ono...

kakvo smo društvo znamo.
al da ima roditelja koji se odriču dece zato što su to što su a ne odriču se dece ubica i kriminalaca, to nikako ne kapiram.

nisam čula da su se odrekli roditelji onog lukića, recimo, zato što su pobili onoliko dece, žena, staraca... ljudi uopšte.

i raznih drugih zlikovaca, silovatelja, lopova... al nedajbožedasinnijekraljevićmarko!

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:04 15.12.2011

Re: Civilzovani

@el
Lukić - odlično! Koja je razlika u odnosu na osobe koje su ubijale nakon 2. svetskog rata?
Razlika je u tome što druge... Baštinite i veličate.
sesili sesili 22:13 15.12.2011

Re: Civilzovani

Slušala sam večeras momka iz Kuršumlije i nisam verovala! Otac ga se odrekao?! Mene je, takodje, zabolela najviše ta citirana rečenica. Tuga.
AlexDunja AlexDunja 22:17 15.12.2011

Re: Civilzovani

Slušala sam večeras momka iz Kuršumlije i nisam verovala! Otac ga se odrekao?! Mene je, takodje, zabolela najviše ta citirana rečenica. Tuga.


o čemu se radi?
baš sam se pitala šta je citirala e.l.
appendix appendix 22:22 15.12.2011

Re: Civilzovani


o čemu se radi?
baš sam se pitala šta je citirala e.l.

link
AlexDunja AlexDunja 22:26 15.12.2011

Re: Civilzovani

link


hvala.

svi moji gej prijatelji su otišli iz zemlje
pre nego su doživeli ovo. horor.
jadno dete.
cvrlebg24 cvrlebg24 23:08 15.12.2011

Re: Civilzovani

appendix

o čemu se radi?javascript:;
baš sam se pitala šta je citirala e.l.

[url=http://www.b92.net/video/videos.php?nav_category=905&yyyy=2011&mm=12&dd=15&nav_id=566048]
link[/url]



ima na komentarima link za ovaj klip:



neki lik mu nudio pomoc (lovu, posao) ostavio i telefon, kad je video ovaj klip predomislio se. komentari su haos! link


hoochie coochie man hoochie coochie man 23:22 15.12.2011

Re: Civilzovani

zakopo rakijčinu


Sto rakijcinu EL, sto ne rakiju?
Previse srpski prozivod pa ti se gadi?
AlexDunja AlexDunja 23:45 15.12.2011

Re: Civilzovani

komentari su haos! link

stvarno haos:)

ovo samo potvrđuje koliko je jadno dete.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:02 16.12.2011

Re: Civilzovani

hoochie coochie man
zakopo rakijčinu


Sto rakijcinu EL, sto ne rakiju?
Previse srpski prozivod pa ti se gadi?


odavno sam primetila da nemaš ni truke smisla za ironiju ili humor i tako to.

možda da ti pojasnim.
rekla sam rakijčinu zato što je otac muškarčina očekivao sina muškarčinu.

da li je previše srpska ili ne reč, ne bih znala.
samo znam da šaljem u ameriku svako malo tu rakiju, što lozovu, što šljivu, što dunju etc...

malo koju nisam poslala.

zadovoljan?
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:05 16.12.2011

Re: Civilzovani

zadovoljan?

Zar je bitno?
Ako je bitno - nisam.
AlexDunja AlexDunja 00:43 16.12.2011

Re: Civilzovani

Примедба?

nad tipom od 90+ je izvršeno nasilje.

pravo fizičko. treba li to osuditi?

ja mislim da.
treba osuditi nasilje koje tip vršio
pre 50 godina, ali imamo akutniji problem,
ozbiljnu eskalaciju nasilja u društvu, ozbiljan problem
maloletničkog nasilja, a ti trtljaš o brozu.
Hansel Hansel 01:05 16.12.2011

Re: Civilzovani

cvrlebg24
neki lik mu nudio pomoc (lovu, posao) ostavio i telefon, kad je video ovaj klip predomislio se. komentari su haos!
Ja moram da priznam da nekome ko se predstavlja kao neko ko bi pred kamerama ispričao sve što zna o ljudim s kojima se druži, a ne zbog para nego svog marketinga takođe ne bih dao posao, tj. ne mogu da mnogo saosećam sa "skandaloznim osobama" tog tipa. Ali, siguran sam da ne bi ni on meni, s mojim načelima. I to, u mom slučaju, siguran sam, nema veze s polnom orijentacijom - ni njegovom ni mojom.

Pročitao sam tu ispovest u NIN-u pre nedelju dana i baš sam se pitao šta očekuje posle toga, zar će tek tako da čeka "presudu" i ko ga je nagovorio (valjda sam nešto prevideo pa sam mislio da je maloletan). Užasno je što je odbačen, ali (nažalost, ima ali), pročitati onakvu ispovest, a onda čuti ovakvu agendu... ne dovodi baš do prijatnih asocijacija. Žao mi je, ne izgleda dobro, nadam se da grešim.
toorboolencija toorboolencija 10:19 16.12.2011

Re: Civilzovani

Slažem se da je srpsko društvo zaostalo evoluciji, ali se ne slažem s pridevom "malo". Mislim da svakim danom sve više zaostaje i ne mogu da se ne setim divne knjižice Arčibalda Rajsa, a od juče i sadržine TV filma "Albatros" - i posle više od 130 godina, moramo priznati, u sistemu društvenih vrednosti nismo daleko odmakli.
toorboolencija toorboolencija 10:22 16.12.2011

Re: Civilzovani

Predrag Azdejković
Meni je najveći problem što se sklanjamo pred nasilnicima, što njih dodatno osnažuje.


Veoma tačna konstatacija, zbog odsustva bilo kakve reakcije na nasilje od strane ovog društva, nadležnih institucija i ostalih...nasilje je postalo normalna društvena pojava - zato je ovo društvo i puno različitih anomalija, koje se "svakim danom, u svakom pogledu" sve više razvijaju...
appendix appendix 10:33 16.12.2011

Re: Civilzovani

Hansel
Ja moram da priznam da nekome ko se predstavlja kao neko ko bi pred kamerama ispričao sve što zna o ljudim s kojima se druži, a ne zbog para nego svog marketinga takođe ne bih dao posao, tj. ne mogu da mnogo saosećam sa "skandaloznim osobama" tog tipa.

Potuno su u pravu koliko ovaj snimak ne ide u njegovu korist. Koliko su se ljudi sasosećali sa njim videvši vest, toliko ga većina sada prezire, sudeći bar po komentarima. Drugo, neverovatno je šta su sve pojedinci spremni da učine pred kamerama, zarad neke svoje slave, ne birajući sredstva, samo da bi se učinili što zanimljivijim produkciji za odabir...

Nije sramota biti drugačije seksualne orjentacije, sramota je ne posedovati karakter, pa za manje od dva minuta, koliko traje snimak, izgibiti dostojanstvo za ceo život...
Hansel Hansel 10:57 16.12.2011

Re: Civilzovani

Kao da deo LGBT populacije ne shvata granicu između ekstrovertiranosti i egzibicionizma. Kod tog dela ima nešto specifično, pa nek' se ljute koliko hoće, poput specifičnosti mnogih osoba sa estrade (zašto mi Karleuša prva pada na pamet?!).

Ta (nedovršena) škola mišljenja koja pokušava da sugeriše da je egzibicionizam vrhunski dokaz nelicemernosti ili obrnuto: da je svaki neegzibicionizam ili protivljenje egzibicionizmu - licemerje (a usput na tom stavu pokušava da sebi pravi marketing i dobit) indukuje (ništa novo neću reći) nasilje (makar u Srbiji, danas). Nije to opravdanje za nasilnike, nikako, naravno, ali bilo bi lekovito kad bi se shvatilo da verbalno i "performativno" nasilje stvara novo nasilje, bez obzira što je i to verbalno bilo indukovano prethodnim vrstama nasilja. Spirala baš tako postaje sve malignija. Tako da Alexlambros (a ni autor bloga) ne bi uopšte trebalo da se čudi(e) u svom komentaru ispod (tekstu). Srbija je danas amalgam različitih neuroza (da ostanem pri tome), u Srbiji dugo vlada suša i svaka varnica pravi požar. I u mnoštvu tih malih požara svi polako sagorevamo. Do dobra to dovesti neće, bar za nas.
appendix appendix 11:02 16.12.2011

Re: Civilzovani

(zašto mi Karleuša prva pada na pamet?!).

Nemoj Karleušu, molim te, bićeš banovan...
bocvena bocvena 11:56 16.12.2011

Re: Civilzovani

Srbija je danas amalgam različitih neuroza (da ostanem pri tome), u Srbiji dugo vlada suša i svaka varnica pravi požar.

A kako, Hansele, da ugasimo te požare gluposti, bahatosti, nasilja, a da ne uvredimo bahate, glupe, nasilne svojim egzibicionizmom?

Nije Peđa jedini gej u Srbiji. Nije ni ovaj nesrećnik iz Kuršumlije. Nije ni njegov otac jedini kome je šta će selo da kaže bitnije od sopstvenog deteta. Za njih si čuo upravo zahvaljujući egzibicionizmu- kad voda dođe do nosa igraš kartama koje imaš.

Nama ostalima voda očigledno nije došla do nosa.
docsumann docsumann 12:33 16.12.2011

Re: Civilzovani

Nama ostalima voda očigledno nije došla do nosa.


benefiti evolucije

Hansel Hansel 15:09 16.12.2011

Re: Civilzovani

bocvena
Srbija je danas amalgam različitih neuroza (da ostanem pri tome), u Srbiji dugo vlada suša i svaka varnica pravi požar.A kako, Hansele, da ugasimo te požare gluposti, bahatosti, nasilja, a da ne uvredimo bahate, glupe, nasilne svojim egzibicionizmom?

I svojom bahatošću i agresijom... Nisam očekivao da ti nećeš shvatiti razliku između egzibicionizma i "skandal-majstorluka" karleušijansko()-tabloidnog tipa - s jedne strane, i obaveštavanja, pa i ispovesti o ličnim stvarnostima (bilo kojih) ljudi u ovoj zemlji - s druge strane. Ja verujem pre u prosvetiteljstvo nego u "prst u oko metod". Onaj kome si gurnuo prst u oko će možda nekad i ustuknuti, ali se nikad iskreno neće promeniti. Možda ima reetkih izuzetaka.
Nije Peđa jedini gej u Srbiji. Nije ni ovaj nesrećnik iz Kuršumlije. Nije ni njegov otac jedini kome je šta će selo da kaže bitnije od sopstvenog deteta. Za njih si čuo upravo zahvaljujući egzibicionizmu- kad voda dođe do nosa igraš kartama koje imaš.Nama ostalima voda očigledno nije došla do nosa.

Ja ono ne bih ni napisao da ne mislim da su mogli da izaberu druge karte... Misliš da ih zaista namaju? Nabasao sam jednom na Pinku na neku trosed-fotelja emisiju. Nemam pojma koja je bila tema, ali sam nabasao u pravom trenutku (a možda sam propustio još neku malu životnu mudrost, ko zna) kada je pevač - Leo, beše - rekao (neko mi reče da je to bila parafraza nečije misli, ali ne znam čije) da smo svi mi dobili neke uloge, a od nas zavisi kako ćemo te uloge da odigramo (ja dodajem - i sami dorežiramo). Ima nešto u tome, cijenim.
bocvena bocvena 15:47 16.12.2011

Re: Civilzovani

Razumem ja šta ti pričaš, ali me nervira ta nova taktika guranja u mrak - kad bi oni bili fini, povučeni, snishodljivi, a ne lajavi, besni i provokativni, onda bi ih ljudi razumeli i promenili mišljenje...ne bi, Hansele.

To ti je samo malo bolje zapakovano - može, ali u svoja 4 zida.

Meni Pedja ne gura prst u oko.

Iako je ljakse što sluša narodnjake.
Bili Piton Bili Piton 19:10 16.12.2011

Re: Civilzovani

bocvena


Nije Peđa jedini gej u Srbiji. Nije ni ovaj nesrećnik iz Kuršumlije. Nije ni njegov otac jedini kome je šta će selo da kaže bitnije od sopstvenog deteta. Za njih si čuo upravo zahvaljujući egzibicionizmu- kad voda dođe do nosa igraš kartama koje imaš.

Nama ostalima voda očigledno nije došla do nosa.


Za nekoga je nešto "egzibicionizam", za nekog drugog to isto je acknowledging one's own existence just as it is. Isto kao što je za jedne B92 medijska kuća koja "promoviše homoseksualnost" a za druge medijska kuća koja s vremena na vreme objavi tekst, ili news item, koji se tiče homoseksualaca, njihove egzistencije ili problema. Nekima (mnogima!) je izgleda čak i to suviše.
Bili Piton Bili Piton 19:20 16.12.2011

Re: Civilzovani

bocvena
Razumem ja šta ti pričaš, ali me nervira ta nova taktika guranja u mrak - kad bi oni bili fini, povučeni, snishodljivi, a ne lajavi, besni i provokativni, onda bi ih ljudi razumeli i promenili mišljenje...ne bi, Hansele.



Šta god ko mislio o Pedji, Bobanu i ostalim aktivistima, ja ih duboko poštujem iz dva osnovna razloga - za početak, autovali su se i to beskompromisno, u fuck off stilu, što cenim samo po sebi jer ukazuje na hrabrost i znatnu snagu karaktera. Drugo, jedini su koji nešto talasaju - bez njih i šačice drugih ništa se ne bi dešavalo, apsolutno ništa, ljudi bi i dalje nojevski odbijali da slušaju i znaju za bilo šta što ima prefiks "gej". E pa aktivisti su tu da tu temu održavaju na vatri kao hot topic, što je dobra stvar in my book.
Hansel Hansel 23:10 16.12.2011

Re: Civilzovani

Izgleda da mi je objašnjenje razlike između egzibicionizma i ispovesti bilo malo kofuzno, pa sam neznatno izmenio komentar - naglasio sam sada koje dve pojave upoređujem. Možda će biti jasnije šta sam hteo da kažem.

Na kraju krajeva, svako traži svoje metode borbe, a mi imamo prava da nam se nešto dopadne ili ne dopadne.
tetkino tetkino 22:02 15.12.2011

Kukavica

Kad je neko izložen svakodnevnom maltretiranju, kada ga ponižavaju, ucenjuju, podsmevaju mu se, kad ga lažu i kradu, kad ga verbalno, a i fizički zlostavljaju - kao što je to slučaj sa svakim građaninom ove države, onda se ta stečena negativna energija mora negde isprazniti.

Hrabri ustaju protiv nasilnika, a kukavice nalaze slabije od sebe.
Po svemu onome sto citamo ovih dana, godina, decenija hrabrih je malo. Možda ih nikad i nije bilo više. Možda je narod u pravu kad kaže da je sve što je valjalo izginulo na Kosovu.

Ima jedna stara prica koja ide otprilike ovako:
- Dodje otac kuci, umoran, ljut, pravo iz kafane, taj dan dobio je otkaz
- Doceka ga zena na vratima, a on ne znajuci sta ce od svoje sramote, izmisli nešto, izvika se na nju i opali joj par samara
- Dete koje ih je gledalo pusti da zagori pita. Majka skoči na dete.
- Dete šutnu kuče, skuče koči na mačku, a mačka pobeže od kuće
- U kući ostaše samo besni, tužni i ogorčeni
jedan.kub jedan.kub 23:36 15.12.2011

Re: Kukavica

Hrabri ustaju protiv nasilnika, a kukavice nalaze slabije od sebe.
Po svemu onome sto citamo ovih dana, godina, decenija hrabrih je malo. Možda ih nikad i nije bilo više.

Ružnih i tužnih priča sve više.

Ovom političkom društvu trebaju nasilnici jer se mogu lako upotrebiti.
Ekonomska situacija je takva da nama ide više na štetu a njima u korist.

Nerazumne siledžije su svoju snagu i kukavičluk usmerili na pogrešnu stranu.
Ne ugrožavaju vas oni od kojih ne zavisite.

Preporuka za tekst.
arianna arianna 23:47 15.12.2011

Re: Kukavica

Hrabri ustaju protiv nasilnika, a kukavice nalaze slabije od sebe.


Sistemski problem rešava se sistemskim rešenjem

Sistemsko rešenje treba da donese država, a ne razne nevladine organizacije


Pod uslovom da me ne banuju zbog silnog trolovanja na skoro svim temama gde se pominje nasilje, želela bih da ponovim sledeće:

molba i apel nadležnima - uvedite specijalno vaspitanje u redovan školski sistem, kroz poseban nastavni predmet za koji postoji stručni kadar na biro rada. U interesu je svih i na duži rok sasvim isplativo, jer je, nadam se složićete se, svakako bolje ulagati u preventivne aktvnosti i obrazovanje kroz već postojeći sistem, nego sanirati posledice nasilja.

Zašto specijalno obrazovanje? ako se uzme u obzir da maloletni prestupnici završavaju u vaspitno popravnim zavodima a kriminalci u zatvorima, pitanje je šta oni tamo zapravo i sa kim rade?

Odgovor je - Na resocijalizaciji lica sa poremećenim društvenim ponašanjem rade stručna lica iz službe za prevaspitanje tj. rade sa specijalnim pedagozima, psiholozima, socijalnim radnicima i td.

Postavlja se pitanje - zašto čekati da osobe, devijantnog ponašanja dodju, do neke ustanove polu ili zatvorenog tipa (zavoda za prevaspitanje, domova, zatvora) - u kome će se sprovesti metode resocijalizacije , kad to isto može da se radi u primerenijoj ili prilagodljivijoj formi kroz redovne školske aktivnosti u tzv otvoren sistem, naravno dok još poremećaji ponašanja nisu ukorenjeni, kad je i pravo vreme za korekciju i kada mogu da se vide pozitivni rezultati tretmana. Jedostavnije rečeno - raditi preventivno i delovati na uzrok, a ne na posledice.

Ovde bih da dodam da se starosna granica počinioca ili osoba sa devijalnitim, asocijalnim i delinkventim ponašanjem drastično pomera na niže a da je ispoljeno nasilje sve brutalnije, samim tim sasvim je logično da se mere prevencije nasilja rade u školi, organizovano i obavezno za sve, od strane stručnih lica.


znači: edukacija



srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:51 15.12.2011

Re: Kukavica

Sistemski problem rešava se sistemskim rešenjem

Требало би омогућити мобилност у школском систему, те би једно дете, које трпи насиље, или наслућује да може постати жртва истог, могло избећи, прећи у ону средину која је лишена насиља.
jedan.kub jedan.kub 00:17 16.12.2011

Re: Kukavica

ariana
molba i apel nadležnima - uvedite specijalno vaspitanje u redovan školski sistem, kroz poseban nastavni predmet za koji postoji stručni kadar na biro rada. U interesu je svih i na duži rok sasvim isplativno, jer je, nadam se složićete se, svako bolje ulagati u preventivne aktvnosti i obrazovanje kroz već postojeći sistem, nego sanirati posledice nasilja.

Korisnije od veronauke

PS učiti ih nečemu čemu ne veruju

bocvena 09:33 15.12.2011
Razgovor sa veroučiteljem,
na proslavi Dana škole...

Ja: U, bre, ovi naši djaci su svi narodnjaci...Stalno pokušavam da ih prevedem na pravu stranu...
Veroučitelj: Šta misliš kako je meni? Ja im govorim da bog postoji!

PPS ispravila sam ovaj komentar, nalazi se nešto niže.
Jukie Jukie 00:18 16.12.2011

Re: Kukavica

arianna
Postavlja se pitanje - zašto čekati da osobe, devijantnog ponašanja dodju, do neke ustanove polu ili zatvorenog tipa (zavoda za prevaspitanje, domova, zatvora) - u kome će se sprovesti metode resocijalizacije , kad to isto može da se radi u primerenijoj ili prilagodljivijoj formi kroz redovne školske aktivnosti u tzv otvoren sistem, naravno dok još poremećaji ponašanja nisu ukorenjeni, kad je i pravo vreme za korekciju i kada mogu da se vide pozitivni rezultati tretmana.


Ne sme, jer se zaboga krše dečja prava siledžije da se psihički i intelektualno razvija u pravcu u kome želi (u odraslog siledžiju sa svim mehanizmima ponašanja)


starosna granica počinioca ili osoba sa devijalnitim, asocijalnim i delinkventim ponašanjem drastično pomera naniže a da je ispoljeno nasilje sve brutalnije, samim tim sasvim je logično da se mere prevencije nasilja rade u školi, organizovano i obavezno za sve, od strane stručnih lica. znači: edukacija


Iskreno, u mom odeljenju su počeli sa tučama u septembru 1.razreda ali je učiteljica sistematično uvela rad, red i disciplinu. Nažalost huligani su se razmahali čim su došli u peti razred i došao nam razredni iz fizičkog.
tasadebeli tasadebeli 00:25 16.12.2011

Re: Kukavica

arianna
Hrabri ustaju protiv nasilnika, a kukavice nalaze slabije od sebe.Sistemski problem rešava se sistemskim rešenjemSistemsko rešenje treba da donese država, a ne razne nevladine organizacijePod uslovom da me ne banuju zbog silnog trolovanja na skoro svim temama gde se pominje nasilje, želela bih da ponovim sledeće:molba i apel nadležnima - uvedite specijalno vaspitanje u redovan školski sistem, kroz poseban nastavni predmet za koji postoji stručni kadar na biro rada. U interesu je svih i na duži rok sasvim isplativno, jer je, nadam se složićete se, svako bolje ulagati u preventivne aktvnosti i obrazovanje kroz već postojeći sistem, nego sanirati posledice nasilja.Zašto specijalno obrazovanje? ako se uzme u obzir da maloletni prestupnici završavaju u vaspitno popravnim zavodima a kriminalci u zatvorima, pitanje je šta oni tamo zapravo i sa kim rade? Odgovor je - Na resocijalizaciji lica sa poremećenim društvenim ponašanjem rade stručna lica iz službe za prevaspitanje tj. rade sa specijalnim pedagozima, psiholozima, socijalnim radnicima i td. Postavlja se pitanje - zašto čekati da osobe, devijantnog ponašanja dodju, do neke ustanove polu ili zatvorenog tipa (zavoda za prevaspitanje, domova, zatvora) - u kome će se sprovesti metode resocijalizacije , kad to isto može da se radi u primerenijoj ili prilagodljivijoj formi kroz redovne školske aktivnosti u tzv otvoren sistem, naravno dok još poremećaji ponašanja nisu ukorenjeni, kad je i pravo vreme za korekciju i kada mogu da se vide pozitivni rezultati tretmana. Jedostavnije rečeno - raditi preventivno i delovati na uzrok, a ne na posledice. Ovde bih da dodam da se starosna granica počinioca ili osoba sa devijalnitim, asocijalnim i delinkventim ponašanjem drastično pomera naniže a da je ispoljeno nasilje sve brutalnije, samim tim sasvim je logično da se mere prevencije nasilja rade u školi, organizovano i obavezno za sve, od strane stručnih lica. znači: edukacija





За сада смо, на жалост, још увек на овоме.


arianna arianna 00:28 16.12.2011

Re: Kukavica

Ne sme, jer se zaboga krše dečja prava siledžije da se psihički i intelektualno razvija u pravcu u kome želi (u odraslog siledžiju sa svim mehanizmima ponašanja)



siladzija se ne radja kao takav, već se nasilnik postaje u zavisnosti od loših faktora sredine

i ne postoje prava siladzije već postoji pravo detata na obrazovanje i zaštitu od roditeljskog zanemarivanja i zlostavljanja, kao i posebna pomoć, ako se radi o detetu s posebnim potrebama, koja mu osigurava - dostojanstvo, podstiče samostalnost i olakšava aktivno učestvovanje u zajednici.

Zbog svih dečjih prava:

- Razgovarajte s detetom!
- Slušajte dete!
- Pokažite detetu da ga volite!
- Imajte poverenje u njega!
- Dajte detetu priliku da donosi odluke!
- Postavite jasna pravila!
- Omogućite mu da samo rešava probleme kojima je doraslo!
- Omogućite detetu da preuzme odgovornost!
- Često pohvalite dete!
- Vodite računa o tome kako kritikujete dete!
- Ne očekujte od deteta savršenstvo!
- Napadajte problem a ne dete!
- Učite dete optimizmu!
- Ponašajte se prema detetu s poštovanjem!
- Budite detetu dobar model!
- Ne upoređujte dete s drugom decom!
- Podstaknite dete da pomaže drugima!


arianna arianna 00:39 16.12.2011

Re: Kukavica

За сада смо, на жалост, још увек на овоме.

na žalost, jesmo ali se nadam da će neko od visoko pozicionirah ljudi u ovom društvu imati sluha i za drugačiji pristup



tasadebeli tasadebeli 00:56 16.12.2011

Re: Kukavica

arianna
Ne sme, jer se zaboga krše dečja prava siledžije da se psihički i intelektualno razvija u pravcu u kome želi (u odraslog siledžiju sa svim mehanizmima ponašanja)siladzija se ne radja kao takav, već se nasilnik postaje u zavisnosti od loših faktora sredinei ne postoje prava siladzije već postoji pravo detata na obrazovanje i zaštita od roditeljskog zanemarivanja i zlostavljanja, kao i posebnu pomoć, ako se radi o detetu s posebnim potrebama, koja mu osigurava - dostojanstvo, podstiče samostalnost i olakšava aktivno učestvovanje u zajednici. Zbog svih dečjih prava:- Razgovarajte s detetom!- Slušajte dete!- Pokažite detetu da ga volite!- Imajte poverenje u njega!- Dajte detetu priliku da donosi odluke!- Postavite jasna pravila!- Omogućite mu da samo rešava probleme kojima je doraslo!- Omogućite detetu da preuzme odgovornost!- Često pohvalite dete!- Vodite računa o tome kako kritikujete dete!- Ne očekujte od deteta savršenstvo!- Napadajte problem a ne dete!- Učite dete optimizmu!- Ponašajte se prema detetu s poštovanjem!- Budite detetu dobar model!- Ne upoređujte dete s drugom decom!- Podstaknite dete da pomaže drugima!






Ово стављам зато што не могу више пута да кликнем на препоручи за овај твој коментар, Аријана.

Пре пар година ишао сам на неку обуку за превенцију малолетничке делинквенције где су поред нас наставника из школа учесници били и инспектори МУП-а задужени за малолетнике. У паузи причамо необавезно и један инспектор ме пита из које школе долазим. Ја му одговорим, а он каже: "Ау, тамо код вас док неко не погине неће се смирити! Сваку ноћ интервенишемо, одузимамо палице, ножеве, ланце..." Онда сам га ја питао да ли они могу да то предупреде тако што ће кажњавати родитеље чије се дете од 14 или 15 година налази на улици у три сата ноћу. Он ми је одговорио да они немају никакав механизам да то учине.

Ја верујем да постоје законски прописи за занемаривање деце, само што се они једноставно не поштују и све је препуштено неким стихијским решењима. И после свега што сам видео у овој Србији за ових двадесет година бављења децом школског узраста, могу отворено да кажем да је едукација о којој ти причаш потребна и родитељима, па нека се увреди ко год хоће. А ако едукација не помогне, онда морају да науче да воде рачуна о својој деци путем казни. Другог начина ја ту не видим.
arianna arianna 01:04 16.12.2011

Re: Kukavica

Онда сам га ја питао да ли они могу да то предупреде тако што ће кажњавати родитеље чије се дете од 14 или 15 година налази на улици у три сата ноћу.



postoji mogućnost da se protiv roditelja podnese krivična prijava za propušten vaspitni nadzor nad decom.
Kazna može biti:
- novčana,
-uvodjenje pojačanog nadzora organa starateljstva tj radnika centra za soc. rad i
- lišavanje roditiljskog staranja , oduzimanje dece i izmeštanje u hraniteljske porodice
tasadebeli tasadebeli 01:20 16.12.2011

Re: Kukavica

arianna
Онда сам га ја питао да ли они могу да то предупреде тако што ће кажњавати родитеље чије се дете од 14 или 15 година налази на улици у три сата ноћу.postoji mogućnost da se protiv roditelja podnese krivična prijava za propušten vaspitni nadzor nad decom.Kazna može biti: - novčana, -uvodjenje pojačanog nadzora organa starateljstva tj radnika centra za soc. rad i- lišavanje roditiljskog staranja , oduzimanje dece i izmeštanje u hraniteljske porodice




Ех, само када би се то и примењивало!
freehand freehand 01:37 16.12.2011

Re: Kukavica

arianna
Онда сам га ја питао да ли они могу да то предупреде тако што ће кажњавати родитеље чије се дете од 14 или 15 година налази на улици у три сата ноћу.



postoji mogućnost da se protiv roditelja podnese krivična prijava za propušten vaspitni nadzor nad decom.
Kazna može biti:
- novčana,
-uvodjenje pojačanog nadzora organa starateljstva tj radnika centra za soc. rad i
- lišavanje roditiljskog staranja , oduzimanje dece i izmeštanje u hraniteljske porodice

upućivanje na restriktivnost i kažnjavanje je loš način, jer država nije u stanju da smesti osuđenike i zločince iza rešetaka.
arianna arianna 10:09 16.12.2011

Re: Kukavica

upućivanje na restriktivnost i kažnjavanje je loš način, jer država nije u stanju da smesti osuđenike i zločince iza rešetaka.



sasvim tačno

zato: "bolje sprečiti, nego lečiti"
kleinemutter kleinemutter 15:10 16.12.2011

Re: Kukavica

ne postoje prava siladzije već postoji pravo detata na obrazovanje i zaštitu od roditeljskog zanemarivanja i zlostavljanja, kao i posebnu pomoć, ako se radi o detetu s posebnim potrebama, koja mu osigurava - dostojanstvo, podstiče samostalnost i olakšava aktivno učestvovanje u zajednici.


E, sve ti to lepo zboriš, ali stvarnost je mnogo drugačija.
Ti defektolozi koji čuče na biro, kad su na poslu u Zavodu u DZ U bolnici ni 5% se ne zanimaju da ti pomognu da nešto naučiš dete.
Dođem s njim u bolnicu i molim dr da dok je kod njih u bolnici logoped, somatoped ,oligofrenolog rade s njim svaki dan. Ovi stručnjaci gore pobrojani pobesne, šta ja to zamišljam , pa nepada im napamet da svaki dan rade s mojim detetom. Onda tvrde pazar da eto može jednom nedeljno. Kad ja dreknem , da njemu treba edukacija svaki dan onda se one sa mnom pogađaju dan po dan, pa dodjemo na tri puta nedeljno. I ta tri puta ne odrade, jer ga vrate posle 5 minuta zato što plače, zato što je prehlađen, zato što traži mamu.
Ali svi te odmeravaju koliko imaš love da ih privatno zoveš kući da ti uče dete.
E, ja takve ni kući ne dovodim.Jedini koji nešto rade sa decom su def. iz Jovanove, ali kod njih se plaća i oni su privatno držžavna institucija.

dragan7557 dragan7557 17:29 16.12.2011

Re: Kukavica

Zbog svih dečjih prava:

Naucite svoje dete, da svakog siledziju ili nasilnika posteno prebije, kao vola u kupusu, i kvit.

cerski
alselone alselone 21:08 16.12.2011

Re: Kukavica

dragan7557

Naucite svoje dete, da svakog siledziju ili nasilnika posteno prebije, kao vola u kupusu, i kvit.

cerski



Sto je ovaj mali debeljko ovoliko ratoboran?
jedan.kub jedan.kub 21:13 16.12.2011

Re: Kukavica

да кажем да је едукација о којој ти причаш потребна и родитељима, па нека се увреди ко год хоће. А ако едукација не помогне, онда морају да науче да воде рачуна о својој деци путем казни. Другог начина ја ту не видим.

Naravno.
Roditelji su zaboravili onu izreku da ko se mača laća od mača i gine.
Da njihovo nasilno dete može naleteti a jačeg i loše proći.
arianna arianna 21:37 16.12.2011

Re: Kukavica

E, sve ti to lepo zboriš, ali stvarnost je mnogo drugačija.


Iskreno, ne znam šta da ti odgovorim osim da u svakoj struci ima nezainteresovanih, besnih, nekompetentnih, bezobraznih i umišljenih.

Razumem i sasvim mi je jasna ogorčenost roditelja, koji muku muče sa sistemom i problemima koji prate odrastanje deteta sa posebnim potrebama, ali pouzdano mogu da napišem da ima i onih defektologa koji rade i van radnog vremena, vrlo često za jedno jedino hvala, ponekad ni za to ili bar za jedan dečji osmeh.

slobodno insistiraj da što više rade sa detetom i pozovi se na Pravilnik, naročito član 4

dragan7557 dragan7557 16:06 17.12.2011

Re: Kukavica

alselone
dragan7557

Naucite svoje dete, da svakog siledziju ili nasilnika posteno prebije, kao vola u kupusu, i kvit.

cerski



Sto je ovaj mali debeljko ovoliko ratoboran?

Herr alselone,

vase svakodnevno udvaranje meni pocinje da biva pomalo neumesno.

Osim toga ja vise volim zenske, pa mi je poprilicno nezgodno da citaam vase stalno, prema meni usmereno, javno iznosenje simpatija na ovom blogu.

Uzimajuci u obzir napred izneseno, a u vezi sa buducim vasim neskrivenim iskazima obozavanja moje osobe, ovim dopisom vam skrecem paznju na postojanje Fan-Kluba cerski.

Verujem da ce vas moji obozavaoci prihvatiti sa veseljem kakvo i prilici, i da ce prema vama iskazati istu ljubav i simpatije koje su do sada iskazivali prema meni.

Uz srdacan pozdrav,

vas cerski
jedan.kub jedan.kub 22:27 17.12.2011

Re: Kukavica

jedan.kub
ariana
molba i apel nadležnima - uvedite specijalno vaspitanje u redovan školski sistem, kroz poseban nastavni predmet za koji postoji stručni kadar na biro rada. U interesu je svih i na duži rok sasvim isplativno, jer je, nadam se složićete se, svako bolje ulagati u preventivne aktvnosti i obrazovanje kroz već postojeći sistem, nego sanirati posledice nasilja.

Korisnije od veronauke

PS učiti ih nečemu u šta ne veruju a ni svešteniku, u ostalom i šta će im.

bocvena 09:33 15.12.2011
Razgovor sa veroučiteljem,
na proslavi Dana škole...

Ja: U, bre, ovi naši djaci su svi narodnjaci...Stalno pokušavam da ih prevedem na pravu stranu...
Veroučitelj: Šta misliš kako je meni? Ja im govorim da bog postoji!


tasadebeli tasadebeli 22:49 15.12.2011

Оток уме и да боли

Па... Сад је велико питање ко је заиста претукао Јова Капичића. Можда му је то неко враћао неке старе дугове из доба масовног летовања преко синдиката српских комуниста на Голом отоку. А можда су га претукли и његови сарадници због скрибоманије јер они баш и не воле да их неко подсећа шта су то радили у животу. А може бити и да су неки Чичини, као што каже Аздејковић. Све у свему, небитно је ко је то урадио! Битно је да је то заиста свињарија претући деду од 92 године, ма ко био тај деда. (Као што је била свињарија и она лажна вест о додели Нобелове награде Ћосићу што се може подвести под психичко насиље.) Свако насилништво у цивилизованом друштву свакако треба да буде кажњено, али како казнити скотове које се иживљавају над слабијима, старима, немоћнима, деци, женама,... У мом крају би некадашњи мангупи, који су имали стила за разлику од ових данас безличних клинаца по улицама, рекли: "А што га нису тукли док је био у снази, док је био бог и батина? Лако је сада бити мангуп када деда не зна ни ко је, ни где је!" Мислим да те казне морају да буду много оштрије од казни које се добијају за неку тучу у кафани или слично.

Мени је у случају Јова Капичића интересантно нешто друго. Мећу првима се огласила Соња Бисерко, оснивач Хелсиншког одбора за људска права у Србији, тражећи да се починиоци насиља над Капичићем одмах пронађу. Запањила ме је брзина реакције госпође Бисерко ако имамо у виду да се у неким другим случајевима кршења људских права она оглашава врло ретко или се уопште не оглашава (случајеви насиља над неалбанцима на Косову и Метохији, кршење људских права Срба у Хрватској, Босни, Црној Гори,...). Очигледно, заштиту људских права госпођа Бисерко примењује селективно.

И ту долазимо до сврхе целе ове приче. Због таквих људи као што је Соња Бисерко и због таквих невладиних организација ниједна грађанска акција, попут ове интерактивне платформе и осталих покушаја да се читаво друштво укључи у борбу против насиља, не могу да ухвате корена у широком слоју становништва у овој земљи. Обично се све завршава на пар медијских промоција, мало приче увек једно те истог круга људи и онда све замре. А о томе ко ту узме неке паре које стижу из страних фондова за развој демократије боље овде да не причамо. Зато просечни грађанин ове земље једноставно не верује у те приче које стижу из невладиних организација.

Имам једно питање за тебе, Аздејковићу. Прошле године је Влада Србије са неким невладиним организацијама направила сајт који се, чини ми се, зове "Кликни сигурно" или тако нешто. Циљ акције је био да се деца школског узраста подуче како да препознају насилнике, педофиле и остало зло које им може стићи у куће преко интернета, нарочито преко друштвених мрежа. Од тада је прошло сигурно годину дана. Знаш ли нешто о резултатима те акције? Колико деце је на тај начин заштићено од бараба? Да ли је акција оправдала уопште средства уложена у њу?

Ја не знам ништа о томе. А није ни чудо. О акцији се причало отприлике два и по дана у медијима, школе нису добиле никаква обавештења о акцији и од тада се ништа више и не чује.

Како онда да имамо поверења у било какве грађанске акције у овој земљи када се читаво то подручје толико искомпромитовало својом грамзивошћу и неморалом. После овога са Јовом Капичићем ја госпоћу Бисерко видим искључиво као неког партијског комесара, а њен Хелсиншки одбор као Централни комитет Комунистичке партије Југославије, у загради бољшевика. Нема ту ни д од демократије, ни г од грађанина.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:22 15.12.2011

Re: Оток уме и да боли

Мени је у случају Јова Капичића интересантно нешто друго. Мећу првима се огласила Соња Бисерко, оснивач Хелсиншког одбора за људска права у Србији, тражећи да се починиоци насиља над Капичићем одмах пронађу. Запањила ме је брзина реакције госпође Бисерко ако имамо у виду да се у неким другим случајевима кршења људских права она оглашава врло ретко или се уопште не оглашава (случајеви насиља над неалбанцима на Косову и Метохији, кршење људских права Срба у Хрватској, Босни, Црној Гори,...). Очигледно, заштиту људских права госпођа Бисерко примењује селективно.

У питању су некометентни људи, који своје привилегије и бенефиције вуку из комунистичког режима, који се поделио на осмој седници. Пошто је цео систем растао на непотизму, ово данас је логичан наставак.

Оно што је још занимљивије, то је да Србија (и добар део простора СФРЈ), јавност Србије, вечити политичари и НВО, уопште не признају да је комунистички режим заснован на масовном убиству и кршењу људских права.

Како онда ти људи, без икаквих критеријума и интегритета, могу ишта да ураде на побољшању људских права и слобода, која се у највећем делу односе на поништавање "достигнућа" комунистичког режима?!
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:04 16.12.2011

Re: Оток уме и да боли

Па... Сад је велико питање ко је заиста претукао Јова Капичића. Можда му је то неко враћао неке старе дугове из доба масовног летовања преко синдиката српских комуниста на Голом отоку.


dosta su se načekali, rekla bih.

osim toga, izgleda da nisu čuli da postoji sud.
tasadebeli tasadebeli 00:06 16.12.2011

Re: Оток уме и да боли

srdjazlopogledja
У питању су некометентни људи, који своје привилегије и бенефиције вуку из комунистичког режима, који се поделио на осмој седници. Пошто је цео систем растао на непотизму, ово данас је логичан наставак.Оно што је још занимљивије, то је да Србија (и добар део простора СФРЈ), јавност Србије, вечити политичари и НВО, уопште не признају да је комунистички режим заснован на масовном убиству и кршењу људских права.Како онда ти људи, без икаквих критеријума и интегритета, могу ишта да ураде на побољшању људских права и слобода, која се у највећем делу односе на поништавање "достигнућа" комунистичког режима?!




docsumann docsumann 10:24 16.12.2011

Re: Оток уме и да боли

osim toga, izgleda da nisu čuli da postoji sud.


Da li su na ovim prostorima (mislim na Srbiju i Crnu Goru, prevashodno) ikad sudski procesuirani partizanski zločini (uključujući i one u godinama neposredno nakon rata)?
zajsen zajsen 15:41 16.12.2011

Re: Оток уме и да боли

Taso,

Da li biste oštro kaznili i napadače na Ajhmana, a da ovaj nije pre toga odgovarao za zločine?
dragan7557 dragan7557 17:36 16.12.2011

Re: Оток уме и да боли

[b
srdjazlopogledja[/b]]
Мени је у случају Јова Капичића интересантно нешто друго. Мећу првима се огласила Соња Бисерко, оснивач Хелсиншког одбора за људска права у Србији, тражећи да се починиоци насиља над Капичићем одмах пронађу. Запањила ме је брзина реакције госпође Бисерко ако имамо у виду да се у неким другим случајевима кршења људских права она оглашава врло ретко или се уопште не оглашава (случајеви насиља над неалбанцима на Косову и Метохији, кршење људских права Срба у Хрватској, Босни, Црној Гори,...). Очигледно, заштиту људских права госпођа Бисерко примењује селективно.

У питању су некометентни људи, који своје привилегије и бенефиције вуку из комунистичког режима, који се поделио на осмој седници. Пошто је цео систем растао на непотизму, ово данас је логичан наставак.

Оно што је још занимљивије, то је да Србија (и добар део простора СФРЈ), јавност Србије, вечити политичари и НВО, уопште не признају да је комунистички режим заснован на масовном убиству и кршењу људских права.

Како онда ти људи, без икаквих критеријума и интегритета, могу ишта да ураде на побољшању људских права и слобода, која се у највећем делу односе на поништавање "достигнућа" комунистичког режима?!

nikolic777
Знао је Јово и да упуца на улици, када посумњa


ajde prekini ako je nekako moguce
namirivanje pravde prebijanjem starca od 92 godine?
cak i u vezi sa tekstom koji govori o nasilju nad mladim i nezasticenim ljudima ti nalazis prostora za svoje hororicne opsesije...da li postoji tema u koju ne mozes da udenes svoje frustracije komunizmom, pitam se

Aj'd rdjozlopogledjo malo do psihijatra po uput, a onda u Kovin.

cerski
tasadebeli tasadebeli 00:39 17.12.2011

Re: Оток уме и да боли

zajsen
Taso,Da li biste oštro kaznili i napadače na Ajhmana, a da ovaj nije pre toga odgovarao za zločine?



Уф, тешко питање! Заиста не знам шта да вам (ти, може и тви) одговорим. Нисам уопште размишљао о том проблему из угла кажњавања. Више сам на сам тај чин пребијања старца гледао као на чин недостојан једног нормалног људског бића које живи у заједници са другим људима. А питање ти (вам, твам - чекам дозволу да пређемо на ти) је сасвим на месту. Не знам ни сам шта бих урадио у тој ситуацији. Рецимо да на улици налетим на типа који је у доба првих избора у ослобођеној Титовој Југославији (оно Тито-Шубашић) лажно оптужио мог оца и још гомилу тада деветнаестогодишњих клинаца из Београда и Шумадије, који су остали још годину, две после сремског фронта у тој новој Титовој војсци. Оптужба је била исфабрикована (наводно, хтели су да у ваздух дигну авионе на којима су до тада летели, а и слушали су џез преко војне радио станице - још увек чувам ту оптужницу) само да не би учествовали на тим првим изборима у ослобођеној Југославији. И сад ја на улици да сретнем типа због чијих лажи су мог ћалета могли тада и да стрељају (еј, саботажа је у питању)... Не знам шта бих учинио... То бих вероватно знао у том тренутку. Само се надам да би у мени тада ипак превласт задржало људско биће које не може да удари старца од 90 година... Надам се...

А то важи и за Ајхмана као и за многе друге скотове којих је, вала, историја подоста изнедрила. А опет, све као нешто мислим, ако бих ја то урадио и измлатио неког деду који је током свог живота нанео толико зла толиким људима, то би ме онда довело до тога да будем исти као и тај скот. А ја баш то нећу, нећу да се придружим скотовима и да будем исти као и они. Зато смо се ваљда и организовали у државе да бисмо спречили скотове да вршљају или, макар, да их једног дана казнимо за злодела која чине.

Зато и мислим да Јово Капичић треба да одговара на суду за оно што је учинио, па макар и умро пре краја судског процеса, али барем да се правда задовољи на тај начин. Уосталом,како чујем, многе његове жртве су рехабилитоване. Па ако је тако, онда нека скот одговара на суду за оно што је чинио људима "бранећи" свога друга Титу, чиме се он и данас хвали.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:57 17.12.2011

Re: Оток уме и да боли

И сад ја на улици сретнем да типа због чијих лажи су мог ћалета могли тада и да стрељају (еј, саботажа је у питању)... Не знам шта бих учинио...


Ne treba imati tu dilemu ipak.
Previse je vremena proslo.
Onaj primer koji sam napisao o Jermenu koji je ubio tog Pasu je ipak nesto drugo. Jeste uzimanje pravde u svoje ruke, ali ipak su bile sasvim drugacije okolnosti. Desilo se tek nekoliko godina posle slucaja kom je on licno prisustvovao a taj genocid je bio stravican.
Moj slucaj je takav da su mi vrlo bliskog pretka (deda) ubili komunisti posle rata, dakle u miru, (20. januar 1946) bez ikakvog pa ni formalnog, sudjenja. I to ga ubio covek iz istog sela. Znam naravno te ljude danas, njegove potomke, i njega sam poznavao dok je bio ziv, nikada odnos nije mogao da bude kao sa ostalima ali ipak je bio koliko toliko podnosljiv.
Ovo sa JK (nije Jelena Karelusa:) iako prema tom coveku nemam ama bas nikakve simpatije, cak ni nikakvo sazaljenje, je ipak nesto sto ne sme da se dogadja.
Dzava je naravno kriva sto ti monstrumi nisu adekvatno kaznjeni, lustracija za takve kao sto je JK je bilo najmanje sto je trebalo uraditi. Krivi su i ovi sto mu daju prostor u medijima, o ovima sto zagovaraju njegovu politiku i sto je propagiraju po svojim stranackim promocijama cak ga i u stranku uclanjuju ne treba trositi reci, ali udarati ga ipak ne treba.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana