Društvo| Kultura| Literatura| Umetnost

Izložba PRIMERI NEVIDLJIVE UMETNOSTI u Novom Sadu

Nebojša Milenković RSS / 19.12.2011. u 12:48

plakat-koneptualna2.14430.jpgMuzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad - četvrtak, 22. decembar 2011. u 19h

Kustosi izložbe: Nebojša Milenković, Gordana Nikolić i Kristian Lukić

Rukovodilac projekta digitalizacije: Luka Kulić

Koordinator: Igor Zarol

Umetnici/ce: Branko Andrić, Tibor Bada (Bada Dada), Slavko Bogdanović, Atila Černik, Čedomir Drča, Laslo Kerekeš, Vladimir Kopicl, Ratomir Kulić, Slavko Matković, Božidar Mandić ─ Porodica Bistrih potoka, Radomir Mašić, Milica Mrđa, Bogdanka Poznanović, Mirko Radojičić, Laslo Salma, Zvonimir Santrač, Balint Sombati, Jaroslav Supek, Predrag Šiđanin, Slobodan Tišma ─ Grupa Kôd, Vujica Rešin Tucić
 

PRIMERI NEVIDLJIVE UMETNOSTI
(digitalizacija zbirke konceptualne umetnosti MSUV)


Projekat digitalizacije Zbirke konceptualne umetnosti MSUV sastavni je deo regionalnoginternacionalnog projekta koji se bavi digitalizacijom arhiva i zbirki praksi konceptualne umetnosti Centralne i Jugoistočne Evrope zasnovanog na ideji saradnje, razmene znanja i arhiva, edukacije i proširenja dostupnosti dela iz zbirki i arhiva institucija. Projekat Digitizing Ideas do kraja 2011. rezultiraće i jedinstvenim internet portalom sa digitalnom bazom podataka i naprednim alatima pretraživanja sadržaja. Portal će obuhvatati vizualne i tekstualne informacije i dokumentaciju o umetničkim delima, filmovima i publikacijama iz arhiva i zbirki četiri partnerske institucije: Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Moderne Galerije Ljubljana, Muzeja Moderne umetnosti Varšava, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Novi Sad.

Izložba PRIMERI NEVIDLJIVE UMETNOSTI (digitalizacija zbirke konceptualne umetnosti MSUV) publici predstavlja izbor umetničkih dela iz Zbirke konceptualne umetnosti Muzeja savremene umetnosti Vojvodine koja su digitalizovana i kao takva danas dostupna široj publici.

Izložba predstavlja i inovaciju u prikazivanju muzejske kolekcije u novom digitalnom okruženju, rekontekstualizujući neoavangardno nasleđe u okviru onlajn arhiva i problema savremenih institucionalnih kolekcionarskih praksi i teorija. Pored umetničkih radova, na izložbi će biti zastupljena i brojna dokumentarna građa vezana za vojvođansku konceptualnu i novomedijsku umetnost onih autora/autorki koji su svoj rad bazirali na praksi deobjektivizacije i dematerijalizacije vlastitog rada ─ počev od šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka do danas. Pored radova članova subotičke grupe Bosch+Bosch, novosadskih grupa Kôd, (E, i (E─Kôd na izložbi će biti zastupljeni i brojni autori koji su delovali izvan grupa.

THE-END-1970.jpgZa naziv izložbe iskorišćena je sintagma Primeri nevidljive umetnosti kojom vlastitu
konceptualnu praksu definiše novosadski umetnik Slobodan Tišma. Preuzimanje ove sintagme za naziv stavlja u fokus izložbe probleme i paradokse savremenih praksi kolekcioniranja, arhiviranja, prezentovanja i recepcije umetničkih praksi kojima je "nevidljivost" često bila zajednički imenitelj.


Tokom trajanja izložbe, biće organizovana jednodnevna javna prezentacija rezultata projekta digitalizacije s gostima iz partnerskih institucija iz Varšave, Zagreba i Ljubljane. Takođe, biće organizovano i predstavljanje dvojezične monografske publikacije (na srpskom i engleskom jeziku) s tekstovima kustosa i teoretičara umetnosti, kao i nekoliko stručnih vođenja kroz izložbu.


PREZENTACIJA PROJEKTA: petak, 23.12.2011. u 12h Kino Sala MSUV
Javna prezentacija, razgovor i predstavljanje novog web portala projekta digitalizovanih
umetničkih radova i umetničke dokumentacije praksi konceptualne umetnosti iz zbirki muzeja - partnerskih institucija na projektu.

Učesnici panela:
Muzej suvremene umjetnosti Zagreb: Jasna Jakšić, Darko Šimičić
Moderna Galerija Ljubljana: Andreja Hribernik, Bojana Piškur
Muzej savremene umetnosti Vojvodine: Luka Kulić, Kristian Lukić

Pokrovitelji:
Program EU Kultura 2007-2013
Art Mentor fondacija, Lucern, Švajcarska
Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva RS
Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje APV

Opširnije: http://www.msuv.org/ 

1.1305458.jpg 

 

Atačmenti



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Sepulturero Sepulturero 17:03 19.12.2011

Царево ново одело

Да ли сте намерно изабрали баш овакав наслов ваше изложбе?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 19:45 19.12.2011

o naslovu...

Да ли сте намерно изабрали баш овакав наслов ваше изложбе?
Naravno da jesmo - mislim, naslov se i ne može izabrati slučajno - pored toga što navedena sintagma označava zbirni naziv konceptualne prakse jednog od umetnika zastupljenih na izložbi, ona, istovremeno, ukazuje i na složene (među)odnose oficijelne i omladinske kontrakulture 1960-ih, 1970-ih i 1980-ih godina XX veka.
abraham_linkoln abraham_linkoln 17:16 19.12.2011

slobodan tišma

lice sa fotografije je, po svemu sudeći, mladi slobodan tišma
- sjajan lik, odličan muzičar, još bolji pesnik - novi sad bi
svakako trebao da bude ponosan što jedan ovakav intelektualac
živi u tom gradu!
- da li je?
- hmmm nisam baš siguran...

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 19:53 19.12.2011

Re: slobodan tišma

upravo tako - priča o umetnicima sa ove izložbe priča je o sjajnim likovima, o dijalogu ovdašnje kulturne scene sa svetom (međunarodnom art scenom svog vremena), o (neo)avangardnom duhu omladinske kulture u novom sadu, subotici, zrenjaninu, rumi.... tokom sedamdesetih, o nepristanjanju na vladajuće umetničke i političke dogme, o slobodi, ekscesu, provokaciji, buntu... o umetnosti koja razmiče granice dovodeći, u svom krajnjem ishodu, do čuvene jednačine Umetnost = Život, o novosadskoj i subotičkoj Tribini mladih, ... uostalom: osećajte se pozvanim tj. IZVOLITE PRISUSTVOVATI!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana