Sport

Peđaaa Stojakoviiiić!!!

NNN RSS / 24.12.2011. u 02:25

pejasactown.jpg

Ovaj tekst par godina čeka povod...
I trebalo je da započne sa
Naš* najbolji košarkaš ikada... (*exSFRJ)
Ali povrede su ga omele da to bude očigledno jasno i pučini jednoj grdnoj
(nešto slično se desilo i ove godine sa sezonom Novaka Đokovića, koja je najuspešnija ikada, ali o tome uskoro).
Ukusi su različiti. Moj omiljeni (domaći) košarkaš je Divac (je l' moguće da nisam o njemu ništa pisao? Auu!).
Omiljeni u exSFRJ je verovatno Kukoč, omiljeni u Srba su Bodiroga ("Bog") i Đorđević ("Sale Nacionale"), najveći respekt je prema Draženu...
Ne znam da li ću ovim tekstom uopšte pokušati da ubedim nekoga da je Stojaković najbolji, ustvari ne znam ni o čemu će konkretno biti tekst (:P),
kucam uživo (typoes included) kako mi šta padne na pamet (uz autocenzuru da se ne rasplinem mnogo).

POČECI

Dakle, sve je počelo u Slavoniji berićetne '77. (zli jezici tvrde da je u pitanju '75. - tako da evo ćevapčić za sve ljubitelje teorija zavere).
U Slavoniji se završilo '91. :( pa je Peđa došao u Zvezdu. Kažu da je bio ubedljivo najbolji u juniorima (što nimalo ne čudi). Ja sam ga prvi put video kada je Zvezda uzela titulu '94. bio je na klupi, pa kada sam pročitao Stojaković, pitao sam se ko je sad ovaj i što ne ulazi u igru, a pošto je KK Zvezda svetski prvak po košarkašima koji u njoj nisu dostigli ni delić svog punog potencijala, Peđa je otišao u Solun i postao Grk (tamo zvali su ga Kinis, mada mu je na dresu pisalo Stojakovic :)).

Prvi put sam ga primetio na nekoj tvrdoj utakmici; sećam se polovina 2. poluvremena, on pogađa trojku za rezultat 44:40 za PAOK, a njegov 30. poen (trojke 5/6), a ja koma patos nevera!

'98. je kao najbolji evropski mladi igrač, logično, otišao je u NBA (oni koji tamo nisu uspeli ne mogu se nikako smatrati boljim od njega!)

Upala mu je kašika u med jer ga je draftovao Sakramento, koji se posle lock-out-a bacio na renoviranje tima i doveo Peđinog starijog brata i gurua Divca!

sp-divac.jpg

U prvoj (osakaćenoj) i drugoj sezoni se borio za mesto u timu, više su ga gurali pod koš nego što bi on voleo (Ameri od Birda nisu videli tolikog šutera), sećam se utakmice protiv Lejkersa kada je zabeležio (svojih) rekordnih 17 skokova. Tada je Divac za njega govorio da će sigurno da uspe, jer još od Dražena nije video igrača koji tako uporno i posvećeno  trenira (ste mislili, da se do zvezda stiže preko splavova?).

Peđa je u svojoj trećoj sezoni ustalio u prvoj petorci i već je davao preko 20 poena po utakmici,
a onda su Kingsi trejdovali drogiranog Džejsona Vilijamsa (koji je već bio atrakcija) za Bibija i istorija je mogla da počne...

KRALJEVI (ovde moš bit da ću ovde da se rasplinem i da će ovo biti parazitni blog u blogu)

farm1.static.flickr.com.62.181112986_c7a0c71c52.jpg?v=0 

Sakramento Kingsi su već bili najatraktivnija košarkaška ekipa još od kako se Medžik Džonson povukao, ali sada su postali sila.
Taj fenomen, hajp, ludilo u vezi Sakramenta je jedno veliko bogatstvo koje svaki ovdašnji iskreni ljubitelj košarke nosi u sebi. Mislim da nikada nije viđeno takvo uživanje u košarci i kolikogod da smo se mi pored TV-a provodili super - gledajući ih, mislim da su se oni provodili neuporedivo bolje - igrajući, možda i najlepšu košarku ikad. Prosto je neverovatno koliko su igrali timski ("there is no "I" in this team"). Još je neverovatnije koliko su svi bili "naši" (svi zajedno Zvezda, Partizan, Srbi, Ameri, Turci, crnci, belci... - tim). I kada ostanete budni celu noć čekajuči ih, ujutro je uvek stizala nagrada, kez od uva do uva + danima prepričavanje i čekanje sledeće utakmice (+ ja sam tad baš postao apsolvent i bio još besposleniji nego inače), those were the days...npr. utakmica u Torontu (posle produžetaka Sakramento - Toronto 119:118) Divac 25 poena, Stojaković - Karter 39:38, nezaboravno.

Sezonu 2001/02. su završili na prvom mestu. A posebno su nepobedivi bili u svojoj Arko areni, zvanično najbučnijoj na svetu (130 decibela, rođaci! - Grobari u Pioniru samo 114dB). U prvom krugu plej-of su oduvali Finiks  sa 3:1 - u drugoj utakmici Peđa je Merionu (koji je bio MVP u prvom meču) uvalio 37 poena, a majmun je iste godine pred četvrtfinale SP u Indianapolisu izjavio da ne zna ni za jednog našeg igrača, valjda se tek deceniju kasnije u Dalasu upoznao sa Stojakovićem.

U drugom krugu protiv Dalasa (obožavao da gledam te mečeve 'de se za poluvreme ubaci više koševa nego u Evropi za celu utakmicu - inače me smara kad se košarka igra na nula-nula) Stojaković se povredio! - imao sam teoriju (zavere je l' te) da je onaj grozni kauboj Mark Kjuban naredio da se uglača teren, jer su se gosti klizali ko ludi. Kingsi su dobili seriju sa 4:1 i usledilo je epsko finale protiv arhineprijatelja Lejkersa.

Prvu u seriji su dobili Lejkersi (na iskustvo), sledeće dve Sakramento ih je uništio, a onda je došla 4. utakmica u LA. posle prve četvrtine Sakramento je vodio 40:20 (Divac razbio Šeka - uvek je prvi napad na utakmici igran na Divca, a on se izvlačio i sa "visokog posta" šutirao preko O'Nila, a ovde mu je još pride dao još koš horogom, pa je posle uradio to isto samo levom rukom - ludilo, brat Hido je savršeno menjao Peđu). Posle su meč u  ruke preuzele sudije i (ne)sreća - eksplicitan primer: poslednji napad Lejkersa u prvom poluvrmenu, Samaki Voker (nebitni krilni centar, koji ni bacanja nije nešto pogađao) dao je "trojku" sa pola terena očigledno po isteku vremena - koja je priznata! I čuveni poslednji napad; Divac je stigao da udvoji Kobija, koji je promašio, da zasmeta Šekilu i da odbitak izbije u polje, u tom trenutku pomislio sam "dobro je - ističe vreme", a onda se u kadru odjednom pojavio Hori i ... jebiga! 5. utamicu Kingsi dobijaju košem Bibja u poslednjim sekundama. A zbog 6. utakmice je sudija Donahju osuđen na 18. meseci zatvora (Dik Beveta nikada nije osuđen, uopšte je pravo čudo kako neko ko je slep, gluv, slabo pokretan, pokvaren do srži i star 98. godina može da bude NBA sudija). Na samom kraju Kobijev lakat (po čemu je najpoznatiji) je sviran kao faul poluonesvešćenom Bibiju. A za sve ljubitelje teorija zavere (mada je ovo suviše očigledno) može na YT da se  potraži dokumentarac "The Greatest Tragedy in Sports" delovi 6, 7...(oops! trenutno su neki delovi budu uklonjeni - čudo, ali lik ga povremeno upload-uje), ko voli da gleda 27 bacanja za LAL u poslednjoj četvrtini, kako Šek iskorači skoro metar prilikom izvođenja bacanja, šta sve "jeste" i šta sve "nije" faul itd. Ps. ovu utakmicu je gledalo više desetina hiljada ljubitelja košarke na Trgu republike! Posle toga u 7. utakmici realno Kingsima su se vezale ruke (ipak su oni klub iz gradića veličine Novog Sada, protiv najbogatijeg kluba na svetu), to se manifestovalo pre svega u očajnom šutu sa bacanja (16 od 30) i trojke (2 od 20) inače najšuterskije ekipe tog vremena (ps. svi podaci su iz glave, ko neverue i nema u voogla nek googla). Odvašnji hejteri i slični štakori slave Sveti Peđin er-bol iz poslednje četvrtine. Faulovima desetkovani Kingsi su izgubili u produžetku (mislim prvi, možda i jedini put da se igrao produžetak u 7. utakmici finala konferencije), a Lejkersi su se prošetali do titule u velikom finalu.

U sezoni 2002/03. u Božićnom specijalu - reprizi finala zapada, Kingsi su pobedili uz nekih 35 poena Stojakovića. U toj sezoni Kingsi su još pojačali klupu! Red je da ih nabrojim:
prva petorka: Bibi, Kristi, Stojaković, Veber, Divac, druga petorka:Bobi Džekson, Džim Džekson, Turkoglu, Klark, Polard, čak odlični Džeral Valas nije mogao da prismrdi prvoj petorci, a glavni "mahač peškirom" je bio Dejmon Džons koji je dve sezone kasnije bio prvi trojkaš lige! Te zime su u kratkom vremenskom intervalu iskidali su NjuDžersi Netse (najjaču ekipu istoka) sa 36 razlike u gostima, San Antonio (24 razlike u gostima) i Dalas (nešto mnogo :)), ovoga puta je izgledalo da samo čudo može da ih spreči da uzmu titulu. I to se nažalost i dogodilo! U drugoj utakmici polufinala zapada protiv Dalasa povredio se se Veber (koji je imao tripl-dabl u prvoj utakmici u kojoj su Kingsi ubedljivo pobedili i koji je u prošlom plej-ofu bio prvi strelac, skakač, asistent i bloker ekipe i drugi kradljivac i pravi je bezobrazluk što mu nije dodeljena titula MVP lige)! Serija je je otišla u 7 utakmica, a mi se posebno sećamo jedne u kojoj je Peđa ubcio 39 poena, ali nije imao snage da posle dva produžetka dovede ekipu do pobede (na parketu je proveo suludih 56:17 minuta!).

Za sezonu 2003/04. kao zamenu za povređenog Vebera je doveden odlični Bred Miler (ja sam znao da je mnogo dobar, ali da je toliko dobar - to ni on sam nije znao!). Miler je sezonu statistički završio među 5 najkorisnijih igrača lige (zajedno sa Peđom). Sakramento je, naravno, opet bio ekipa sa najviše asistencija, a kuriozitet je da je centrovski par Divac-Miler imao više asistencija od bekovskog Bibi-Kristi! (Divac je u februaru 2004. u proseku imao skoro 10 asistencija po utakmici!!). Tu sezonu je Peđa završio kao drugi strelac lige sa 24,2 poena po utakmici!!! Dok se Veber nije vratio pred kraj sezone, Peđa je imao prosek od 26 poena i 7 skokova (uz šut iz igre od preko 50 posto, trojke preko 40, a bacanja preko 90% (93,3)!!! Ovo laicima može izgleda kao gomila nabacanih brojeva, ali mogu reći da su u pitanju izuzetni brojevi :) Te sezone bio je prvi trojkaš lige sa 240 ubačenih trojki, najbolji u slobdnim bacanjima, po treći put zaredom je igrao Ol-star utakmicu (za jednu loptu nije uspeo po treći put zaredom da pobedi u brzom šutiranju trojki), bio je četvrti u glasanju za najkorisnijeg igrača lige!!! U plej-ofu, ako ih je prošle sezone Veberova povreda koštala titule, može se reći da ih je 2004. tutule koštao Veberov povratak! Naime, pred kraj sezone, posle teške povrede vratio se Veber, međutim ni senka onog eksplozivnog igrača koji je u jednoj sezoni imao više zakucavanja čak i od Šekila O'Nila! U prvoj povratničkoj utakmici sve je bilo kao u snu, otkinuli su Kliperse sa 125:100, tri big gaja su ravnopravno podelila minutažu (po oko 32 minuta) Divac centar, Veber četvorka, a Miler po potrebi, Peđa za 31 minut 32 poena - milina. Ali već u trećoj Veberovoj utakmici usledilo je teško gostovanje u Indijani, koja je trenutno bila lider istoka, u veoma tvrdoj i teškoj utakmici Veber je završio sa 18 poena i 16 skokova i Rik Adelman ga je ponovo promovisao u lidera ekipe (umesto da bude teška artiljerija sa klupe, i ceo koncept uigravan tokom sezone je pao u vodu). To ustvari možda i ne bi bio toliki problem da nisu naleteli na Minesotu predvođenu MVP-jem lige, Kevinom Garnetom u zenitu i neizbežnim dikom bevetom! Koliko god da je suđenje u drugoj utakmici bilo loše na štetu Kingsa, u čuvenoj 3. utakmici je poprimilo epske razmere. Minesota je u Arko Areni celu utakmicu vodila sa laganih 10-ak razlike, a onda je na dva minuta do kraja (i -12) Peđa stao na parket i onda je Peđa zaigrao basket (joj!). Sa dve ukradene lopti i dve asistencije Bibiju i dve teške trojke uključujući i onu u poslednjim sekundama za produžetak, Peđa je pokazao da se lav ne dira ni kad spava. za 7 minuta skupio je 22 poena (imam snimak, pa ako nađem uploadovaću)!  Ali produžetak je bio bizaran: jedan dezoganizovan napad Minesote završio se er-bolom Hasela u 24-toj sekundi, beveta je Bibiju svirnuo 6. faul iako je ovaj bio na metar od protivnika, a uz to mu je dodao i tehničku (zato što je dik smrad)! I sve to ne bi bilo od značaja da u poslednjoj sekundi produžetka, pri Peđinom šutu za pobedu Hasel nije napravio očigledan faul; kada biste milion ljudi pitali koja od ta dva je faul, svih milion bi odgovorilo ovo drugo, ali baveta je "sudija", a Kingsi su ispali posle 7 utakmica :(. Posle toga dinastija se raspala :(.

PAD i USPON

2005. Peđa je ostao kao lider, ali u plej-ofu protiv Sijetla, na utakmici u kojoj je u prvom poluvremenu ubacio preko 20 poena ga je divljačkim faulom povredio Fortson (ista smradina koja je Žarku Čabarkapi, u utakmici života, na 30 razlike, divljačkim faulom slomila ruku i zapečatila karijeru!)

Polovinom sledeće sezone odlazi u Indijanu, u prvom kolu plej-ofa igrao je rovit samo dve utakmice (i obe su pobedili, četiri koje nije odigrao su izgubili) protiv Netsa.

Posle toga odlazi u Hornetse, povremeno bljesne, kao npr. 10 trojki u Stejples centru ili 42 poena protiv Šarlota (rekordnih 20 prvih poena na utakmici!), ali vremenom ga povrede stižu sve više stižu. Bilo mu je ostalo još nekoliko trojki da bude 3. trojkaš u istoriji (iza legendarnih Reja Alena i Redžija Milera), ali zbog povrede i više od pola sezone neigranja to se nije deslio (a ni ovaj tekst tada ;)). Odlazi u Toronto, gde ni ne igra i na kraju, umesto povređenog Batlera i nezadovoljavajućeg Pavlovića, stiže u Dalas ... i bajka kreće ka hepi-endu (primetite da nisam uopšte doslovan pri pisanju stranih reči, negde i' pišem u or'ginalu, a negde "po Vuku", što je marker neobrazovanja i nepismenosti).
Koliko je Peđa veliki i cenjen igrač videlo se iz medijske pažnje koja mu je posvećivana. npr. u njegovom debiju za Dalas u trominutnim hajlajtsima, pola vremena je posvećeno njemu, ono: Peđa ustaje, skida trenerku, ulazi, uzima loptu, šutira, pogađa, ovacije, hvalospevi, pozdravi i čestitke...
Imao je do kraja sezone par starih Peđa-utakmica, čisto da se setimo ko je, šta može i kakva se košarka nekad igrala :)
A onda kreće plej-of i počinje prava pesma. Protiv dobrog Portlanda imao je svojih momenata, generalno je igrao dobro, bio je najbolji igrač u 2. utakmici sa 5 trojki, ali protiv Lejkersa je došlo ono što smo čekali skoro 10 godina - osveta je najbolja kada se servira hladna. Dalas je iznenađujuće pobedlio prve dve utakmice u LA. U trećoj u Dalasu Lejkersi su vodili do poslednje četvrtine, a onda je Peđa sa svojih 11 poena u tom periodu i odličnoj odbrani na Odomu preokrenuo utakmicu i izabran je za igrača utakmice. U četvrtoj utakmici, u demontaži napuhanih zvezda, razbio je sa 6/6 za tri! Protiv Oklahome u finalu zapada je imao nekoliko važnih koševa, a u velikom finalu, nije se naigrao protiv LeBrona, ali samo njegovo prisustvo na parketu razvlači odbranu i razbija zonu.

418x314.jpg?center=0.5,0 

REPREZENTACIJA

Iako je premalo živeo ovde (i imao grčko državljanstvo), odabrao je da igra za nas (ali svetu, a pogotovo domaćoj stoki se ne može ugoditi)! Zbog problema sa dvojnim državljanstvom, tek '99. debituje za reprezentaciju, ali skoro da nije ni igrao (infekcija kolena, neki kažu ujela ga 'čela).
2000. ponovo čabar sa Obradovićem.
2001. dolaskom Karija stvari dolaze na svoje mesto. Na otvaranju EP puni "svoje" Hrvate i pokazuje ko kosi ko vodu nosi. Posebno je impresivan bio u četvrtfinalu protiv Letonije sa 7/7 za tri za 20-ak minuta. Do kraja ubedljivo osvajamo titulu, a Peđa biva proglašen za najboljeg igrača šampionata.
2002. godine u Indijanapolisu dve utakmice su za nezaborav: četvrtfinale protiv Amerikanaca (najefikasniji na utakmici sa 20 poena) i finale protiv Argentine (26 poena), na kraju najzlatnije zlato i Peđa u prvoj petorci prvenstva. 

7dd1e5a9-6d1e-44ba-805c-0858188b732f.jpg

2003. sa Vujoševićem (posle serije otkaza) na EP on je trebalo da bude taj one-man-team (što je Dule tih godina forsirao u Partizanu) i posle odličnih izdanja na pripremama, dolazi prizemnjenja i povrede u "osmini" protiv Turske.
2004. ponovo se vraća "stari lisac" Obradović, koji "principijelno" ne da Stojakoviću (posle prenaporne sezone i venčanja) da se ekipi priključi u Avgustu ("svi su isti" - cvrc milojka! - Nisu!!) - Đinobili se isto tad venčao, dobio medeni mesec odmora, priključio se ekipi na Dajmond bolu u Beogradu i bio pobednik i najbolji igrač na Olimpijadi!

KARAKTERISTIKE


Sa 208 je "previsok" za spoljnjeg igrača, izbačaj mu je neverovatno brz, ruke visoko iznad glave. U tranziciji je bio ubitačan, otvorene šuteve gotovo nije mašio. Igru dva na dva sa Divcem je doveo do svršenstva koristeći Divčeve perfektne blokove za otvorene šuteve i savršene bek-dor pasove za lagane poene iz ulaza. Za svoju visinu, odlično se kretao (iako su laici pričali da se "samo krije u ćošku" - kako je onda dao preko 15 hiljada poena?). Zamerali su mu da ne igra dovoljno pod košem (nije da nije mogao), da ne igra leđima, da ne ide u prodor (iako perfektno izvodi bacanja), da je mek, na jednom blogu od strane nekog NBA stručnjaka je izabran za najmekšeg igrača lige, što realno uopšte nije daleko od istine, izbegavao je svaki fizički kontakt, igrao je "u rukavicama" - gospodin šuter. Iako primitivnija publika ceni bacanje po parketu, on to nikada nije radio - priznao je da se u finalu protiv Argentine prvi (možda i jedini) put bacio na parket! Ipak je košarka bacanje lopte u koš. Zamerali su mu da loše igra odbranu (što jednostavno nije tačno), jedan na jedan nije bio neki supermen, ali jednostavno, odlično je pokrivao prostor i nikada nije ispadao (2004. u prvom kolu plej-ofa protiv Dalasa - 4:1 za Kingse, tri utakmice je Sakramento dobio minimalnom razlikom, na sve tri je Dalas imao poslednji napad, sva tri puta su igrali poslednji napad preko Peđe (Finli, Neš i Novicki) i sva tri puta nisu dali koš - toliko!)

UTICAJ

Peđa je jedan od najboljih šutera u istoriji ove igre!
U šutera morate verovati, iako promaši pet šuteva zaredom, mora dobiti loptu, poverenje, samopouzdanje, on će to vratiti. Dobri šuteri su vredni, dragoceni, retki. Oni su na vrhu piramide, na čelu lanca isharane, za njih mora da igra ceo tim, oni su ogledalo timske igre, u njih se mora verovati, oni se ponekad primire, ali kad se probude...
Sećam se kako je '93. u plej-ofu ceo tima igrao za Redžija Milera, a on poslednjoj četvrtini davao preko 20 poena Njujorku. Peđa je bio čist šuter. Za razliku od gore pobrojanih naših igrača koji su bili mnogo kompletniji od njega, on je u onome u čemu je dobar dostigao savršenstvo. Kada je bio u Hornetsima, već su mu se smanjile statistike, ali tada je generalno uvedena +/- statistika, koja pokazuje koliko je tim bio u plusu ili minusu kada je određeni igrač bio na parketu i Peđa je i bez nekog posebnog košgeterskog učinka uvek imao impresivne +/- statistike, tj. tim je imao ogromnu korist od samog njegovog prisustva na parketu, dovoljno je samo da se pojavi i zona je već obesmišljena i razbijena, a u reketu "promaja".

Rekli su

Karmelo Entoni: "Najteži za čuvanje je Peđa Stojaković." (ovo je rekao 2004. pre nego što je sreo Bodirogu ;)).
Dag Kristi: "Kada Peđa šutira, često uhvatim sebe kako samo posmatram" (što reče neko, kad uzme otvoren šut, niko se nešto ni ne gradi pod košem).
Dirk Novicki:
"Jedan od najboljih saigrača ikada." (njih dvojica su bili veliki sportski prijatelji još dok su bili ljuti rivali - generalno dosta su slični).
Rik Karlajl (trener): "Peđa nam je spasio sezonu." (zamislite tu sreću, da uzmete polupovređenog veterana, pred kraj sezone, a on prelomi nekoliko utakmica u plej-ofu!).
Dejvid Štern: "On je bio jedan od igrača iz inostranstva koji su upoznali NBA sa ostatkom sveta" (Divac, uz Marčuljonisa, je zvanično prvi Evropljanin koji je uspeo u NBA, Dražen je par sezona kasnije uspeo da pokaže šta zna, kasnije je došao i Kukoč, ali tek sa Dirkom i Peđom je pokrenuta lavina: Gasol, Kirilenko, Turkoglu, Parker, Đinobili... što je dosta oslabilo evropsku klupsku košarku, ali poboljšalo NBA).

ZAOSTAVŠTINA

Sam taj osećaj, kad čekaš celu noć, a za uzvrat dobiješ spektakl, kada svaki put kad Peđa šutira pomisliš "da l' je moguće da će opet!", kad se do imbecilnosti diviš genijalnosti i jednostavnosti Divca, kad uživaš u najlepšem izdanju najboljeg sporta je nezamenjiv i neprocenjiv i u to ime bih zamolio B92 ako je ikako moguće da pusti neke od tih utakmica, koje je prenosila u najslavnijim danima (svojim i Sakramentovim), nekako sam navikao na glas Ilije Kovačića "Peđa za TRIII!!!"

U svakom slučaju Peđa, hvala za sve!

Nova sezona počinje sutra...

 

Tagovi



Komentari (86)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

freehand freehand 03:00 24.12.2011

Adio Peđa

Adio Re...
Šta reći kad majstor sve napiše kako treba, a onog trapavog smote nema u pravo vreme na pravom mestu.
Jbg, prvi
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 03:06 24.12.2011

Re: ‚Adio Peđa

a onog trapavog smote nema u pravo vreme na pravom mestu.

pa petak je veče...možda smota i nije tako trapav večeras?
NNN NNN 09:33 24.12.2011

Re: ‚Adio Peđa

freehand
Adio Re...
Šta reći kad majstor sve napiše kako treba, a onog trapavog smote nema u pravo vreme na pravom mestu.
Jbg, prvi
Hvala!
(odigrao sam dobru odbranu na Reu)

Za prvog čovek sipa:

(pre poslednjih 5 je imao šansu da obori rekord, ali je već bio pobedio, pa se možda opustio - pre finala Divac je rekao da mu poslednjih 5 neće ni trebati )
freehand freehand 10:20 24.12.2011

Re: ‚Adio Peđa

BebaOdLonchara
a onog trapavog smote nema u pravo vreme na pravom mestu.

pa petak je veče...možda smota i nije tako trapav večeras?

Taj da je nešto smotao?!
Neeee... Sedeo je na ladnom betonu usamljen, glumio Vertera i osvajao upalu jajnika.
NNN NNN 10:29 24.12.2011

Re: ‚Adio Peđa

BebaOdLonchara
a onog trapavog smote nema u pravo vreme na pravom mestu.

pa petak je veče...možda smota i nije tako trapav večeras?
Uh, ne smem ni da pomislim
myredneckself myredneckself 10:35 24.12.2011

Šta reći pored NNN posta

BoL
pa petak je veče...možda smota i nije tako trapav večeras?

Tačno BoL, javilo mi da je otiš'o negde da sluša ploče

freehand freehand 10:40 24.12.2011

Re: Šta reći pored NNN posta

myredneckself
BoL
pa petak je veče...možda smota i nije tako trapav večeras?

Tačno BoL, javilo mi da je otiš'o negde da sluša ploče


Kod drugara?
reanimator reanimator 15:35 24.12.2011

Re: ‚Adio Peđa

pa petak je veče...možda smota i nije tako trapav večeras?


Taj da je nešto smotao?!
Neeee... Sedeo je na ladnom betonu usamljen, glumio Vertera i osvajao upalu jajnika


C,c,c...kada bi vas dvoje malo više čitali rubriku Život, shvatili bi koliko je neophodan beauty sleep
kaolavanda kaolavanda 15:49 24.12.2011

Re: ‚Adio Peđa

C,c,c...kada bi vas dvoje malo više čitali rubriku Život, shvatili bi koliko je neophodan beauty sleep


Bezveze, ja baš htela da kažem na ovo:

Taj da je nešto smotao?!


Mene da

I na ovo:

Uh, ne smem ni da pomislim


Eh, ja ne prestajem da mislim...

...kad, eto lole naspavanog i neromantičnog. Tja
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 03:29 24.12.2011

and peeejjjaaa for threeeee


E, stvarno si lik za tekst. Uzivao sam. Kakav flashback:))) Nije me mrzelo da napravim kolaz:)... annnnddddd peeeeja for threeeeeeeeeee...its goooooodddddd!!!!

Mrzeo sam LA, Sterna i sudiju Tima Donagy-a (ko prati zna). I Divac je zasluzio prsten... Pedji se vratilo...



NNN NNN 09:46 24.12.2011

Re: and peeejjjaaa for threeeee

Hvala!
kolaz

Divac je zasluzio prsten
Apsolutno!
Uz Melouna, Stoktona i Barklija jedan od onih koji su najviše zaslužili, ali nemaju (uglavnom zbog Džordana, a Divac i zbog sudija)!

* Sećam se poslednjeg susreta Divca i Džordana, 2003. Sakramento razbio Vašington (presudile 3 Divčeve asistencije Stojakoviću na lagano polaganje početkom 3. četvrtine). I u poslednjoj četvrtini, kada je već sve bilo rešeno, neko pozove tajm-aut (zbog reklama verovatno) i (skoro) svi igrači uobičajeno odu ka svojim klupama, a dve legende - veterani se nađu na sredini terena da malo popričaju i verovatno evociraju uspomene na ta vremena (Divac je u finalu '91. uz Medžika bio najbolji igrač Lejkersa, čak statistički najefikasniji).
loader loader 10:24 24.12.2011

Re: and peeejjjaaa for threeeee

Divac je zasluzio prsten

Bez dileme. I ne samo on.
Nema veze. Gospodar prstenova i medalja, Toni Kukoč, napraviće im duplikate

NNN NNN 10:37 24.12.2011

Re: and peeejjjaaa for threeeee

Dragan Tarlać je 95. draftovan od strane Čikaga,
'97. je bio prvak Evrope i jedan od najboljih evropskih centara,
i ladno nije otišao na vreme da bude prvi centar (ispred Longlija, Velingtona...i buranije od koje je očigledno bio boji) najbolje ekipe svih vremena, nego je otišao tamo 2000. po raspadu dinastije
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 14:56 24.12.2011

Re: and peeejjjaaa for threeeee

loader
Divac je zasluzio prsten

Bez dileme. I ne samo on.
Nema veze. Gospodar prstenova i medalja, Toni Kukoč, napraviće im duplikate




Toni hah best 6th man u istoriji bullsa...akcenat na 6th man:))) good try... pitaj bilo koga u severnoj americi za kukoca ili divca cuces odgovor: Kukoc?

and Divac yea man hes a legend....


Na stranu sot je Toni strasna igracina... al ameri su surovi:))))))

Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 15:04 24.12.2011

Re: and peeejjjaaa for threeeee

E pazi pricu, znaci Peja (od miloste ESPN-a:) i Vlade dolaze u kafanu noc pre utakmice. Pun sto 'sokova' znaci odlazi se kuci (hotel) nesto pre tri ujutru. Tekma sa Torontom u 12. Snima ih TSN i ladno ulaze u arenu u istoj odeci od sinoc haha. Peja prvo poluvreme muk, nista.6 poena. Drugo poluvreme 25 poena! Vlade double double:)))
loader loader 00:38 26.12.2011

Re: and peeejjjaaa for threeeee

Na stranu sot je Toni strasna igracina... al ameri su surovi:))))))

Da su surovi već znamo :))
No, važno je i šta mi mislimo o Divcu, Toniju, Peđi...
omega68 omega68 03:29 24.12.2011

76.

Išao sa mojom komšinicom u razred
NNN NNN 09:47 24.12.2011

Re: 76.

Krenuo godinu dana ranije (napredan dečko)
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 03:32 24.12.2011

Pass

NNN NNN 09:50 24.12.2011

Re: Pass

Ovo je stvarno jedna od najspektakularnijih asistencija ikad!
Razmišljao sam da l' da je ubacim u tekst, mada Peđa nikada nije bio poznat po asistencijama (uglavnom je on završavao akcije).
Ps. nikada nije imao više od 7 asistencija na utakici.
blogovatelj blogovatelj 03:57 24.12.2011

A pregled igre?

Ovo je i da mu Medzik skine kapu.
Istek cetvrtine

NNN NNN 09:53 24.12.2011

Re: A pregled igre?

Peđa je uvek imao fenomenalan pregled igre, ali to se uglavnom svodilo na utrčavanja ili otvaranja (naročito u tranziciji).
Ps. Pretpostavio sam da će neko da ubaci ovu asistenciju, ali dva puta je dva puta!
blogovatelj blogovatelj 15:54 24.12.2011

Re: A pregled igre?

Ps. Pretpostavio sam da će neko da ubaci ovu asistenciju, ali dva puta je dva puta!


Ali ja sam prvi
djapica djapica 07:56 24.12.2011

Pedja

Nismo mi jedini koji nisu spavali zbog Kings-a. Jedan poznanik - Tajlandjanin - kaze da se i tamo kod njih nije spavalo kada su Kingsi igrali.

Isli smo zajedno da gledamo Dalas u Denveru - mislim da je to bila prva Pedjina utakmica koju je igrao za Dalas prosle sezone. Denver ih je dobio kosem u poslednjoj sekundi a Pedja se posteno ispromasivao za ono malo vremena sto je odigrao. Mada, tada se vec videlo da Dalas ima dugacku klupu i odlicnu ekipu. Vratio ih je u igru J.J. u drugom poluvremenu i malo im je falilo da pobede Denver iako su gubili debelo skoro celu utakmicu.

Pre toga sam Pedju gledao kada su Hornetsi gostovali u Denveru, u prvoj rundi play-off-a. Denver je tada iznenadjuce poceo dobro da igra. Chris Paul je uzivo mnogo mnoogo brzi nego na TV-u - bice super gledati ga sa Klipersima ove sezone.

Prvi put sam Pedju gledao u Oakland-u davne 2003 kada su izgubili od Golden State-a. Nekako izgleda nisam imao srece da gledam Pedju uzivo kada je u dobroj formi.

Stojakovic, i pored svih pehova koje je imao, ipak ostaje nas najbolji kosarkas od raspada (stare) Jugoslavije.

I jos nesto za kraj, video sam u Salt Lake City-ju, Stockton i Malone imaju svoju ulicu u centru. Ako cita ovo neko iz gradske uprave
NNN NNN 10:13 24.12.2011

Re: Pedja

Jedan moj drug se 2001. odselio u USA i odmah prvom prilikom je išao da gleda Kingse u NY (vozio preko 1000 km do tamo i nazad u Virdžiniju!)

Peđa se na debiju za Dalas ispromašivao (1/6 za tri), ali je svejedno povratak bio događaj večeri i u pregledu je to bila udarna vest

Kod nas živi ne mogu da imaju ulicu, ima vremena.
bauer. bauer. 09:16 24.12.2011

..

prva petorka: Bibi, Kristi, Stojaković, Veber, Divac, druga petorka:Bobi Džekson, Džim Džekson, Turkoglu, Klark, Polard

To je bio dream-team, i vremena kada je košarka u zapadnoj konferenciji bila neuporedivo bolja od one u istočnoj, kada se u finalu zapada igralo finale cele lige. Samo da Divac, onomad, nije nesrećno odbio loptu u polje...
NNN NNN 10:24 24.12.2011

Re: ..

košarka u zapadnoj konferenciji bila neuporedivo bolja od one u istočnoj, kada se u finalu zapada igralo finale cele lige.

Tih godina je veliko finale bilo čista formalnost.
Samo da Divac, onomad, nije nesrećno odbio loptu u polje...
100 puta sam vraćao film...
Divac je tu utakmicu odigrao najbolje u celoj seriji, nadigrao je Šekila!, u poslednjem napadu na +1 je pogodio samo jedno bacanje, a onda je u odbrani odlično udvojio Kobija, pa je Šekil uspeo da pokupi oditak, pa je Divac uspeo da odbrani i njegov šut (ispada da je samo on igrao odbranu) i onda je ničiju loptu odbio u polje, možda je mogao da proba da je uhvati, ali meni je u trenutku izgledalo kao dobro rešenje da se izbije lopta i da istekne vreme, ali onda niotkud je Hori iznikao ('de baš on!)...
Baš nisu imali sreće...
bauer. bauer. 01:56 25.12.2011

Re: ..

Ma, sve je to ok! Objektivno (a kako bi dugačije), Sakramento je bio bolji tim od Lejkersa. Ali, lopta je okrugla...

Meni više para srce da je mlađani Miličić zaradio prsten, sedeći na klupi, a ove legende se ubiše od posla. I, nikome ništa.
loader loader 10:39 24.12.2011

Perfektan igrač

KARAKTERISTIKE

Sa 208 je "previsok" za spoljnjeg igrača, izbačaj mu je neverovatno brz, ruke visoko iznad glave. U tranziciji je bio ubitačan, otvorene šuteve gotovo nije mašio. Igru dva na dva sa Divcem je doveo do svršenstva koristeći Divčeve perfektne blokove za otvorene šuteve i savršene bek-dor pasove za lagane poene iz ulaza. Za svoju visinu, odlično se kretao (iako su laici pričali da se "samo krije u ćošku" - kako je onda dao preko 15 hiljada poena?). Zamerali su mu da ne igra dovoljno pod košem (nije da nije mogao), da ne igra leđima, da ne ide u prodor (iako perfektno izvodi bacanja), da je mek, na jednom blogu od strane nekog NBA stručnjaka je izabran za najmekšeg igrača lige, što realno uopšte nije daleko od istine, izbegavao je svaki fizički kontakt, igrao je "u rukavicama" - gospodin šuter. Iako primitivnija publika ceni bacanje po parketu, on to nikada nije radio - priznao je da se u finalu protiv Argentine prvi (možda i jedini) put bacio na parket! Ipak je košarka bacanje lopte u koš. Zamerali su mu da loše igra odbranu (što jednostavno nije tačno), jedan na jedan nije bio neki supermen, ali jednostavno, odlično je pokrivao prostor i nikada nije ispadao (2004. u prvom kolu plej-ofa protiv Dalasa - 4:1 za Kingse, tri utakmice je Sakramento dobio minimalnom razlikom, na sve tri je Dalas imao poslednji napad, sva tri puta su igrali poslednji napad preko Peđe (Finli, Neš i Novicki) i sva tri puta nisu dali koš - toliko!)

UTICAJ

Peđa je jedan od najboljih šutera u istoriji ove igre!

Fenomenalna ilustracija.
Zaista, Peđa je bio perfektan igrač. Ko je imao sreće da ga gleda, zna šta je košarka tehnike i prefinjenosti.

Valjda je ovo u citatu sumnjičavcima, a prilično ih ima - više nego dovoljno

Priznavala ga javnost ovako ili onako,
Predrag Stojaković je za mene jedan od nekolicine najboljih naših igrača svih vremena.
draft.dodger draft.dodger 10:48 24.12.2011

Hvala ti na tekstu!

Čista uživancija...
NNN NNN 11:24 24.12.2011

Re: Hvala ti na tekstu!

Hvala na uživanju!

Dvoumim se između ova dva i
Biljana 77 Biljana 77 10:59 24.12.2011

Dočekasmo

i ovaj tekst. Nije da ovo nisam odslušala već dosad, ali je lepo videti integralnu verziju.

Ja sam od onih koji su mislili da je Stojaković mekan igrač i da je mogao sa svojom visinom više da igra pod košem. Ali pitanje da li bi trajao ovoliko da se gurao. Ipak on jeste gospodin šuter. I to je taman ono što je tebalo da bude.

A o onim danima, toliko da su sa nama ostajale budne da gledaju Kraljeve i dve cimerke (obe Biljane ) koje sport nije zanimao ni najmanje.
NNN NNN 11:29 24.12.2011

Re: Dočekasmo

A o onim danima, toliko da su sa nama ostajale budne da gledaju Kraljeve i dve cimerke (obe Biljane ) koje sport nije zanimao ni najmanje.
Eh, kad se samo setim...
...dve cimerke, po celu noć ostajemo budi, uzbuđeni dočekamo jutro, gledamo Sakramento
docsumann docsumann 15:05 24.12.2011

Re: Dočekasmo

prvi put sam NBA prestao da gledam kad se MJ povukao, drugi kad se rasturio ovaj pomenuti tim KINGS-a ... ali samo što od tad više nisam ni započinjao sa ponovnim praćenjem
bene_geserit bene_geserit 11:25 24.12.2011

Super je tekst.

Ja bi' par stvari malo drugacije napisao, ponesto dodao, ponesto oduzeo, ali je super i gadja u metu.

"Najlepsa kosarka ikad" - to je preterivanje. Koncept koji je forsirao Adelman je bio super, protok lopte, visoki igraci koji sjajno dodaju. I imao je sjajne igrace da ga sprovede, na celu sa Divcem. I uz Divca i Stojakovica tu su bili i drugi sjani igraci kao Kristi ili Miller. Ali i neki drugi uz koje "najlepsa kosarka ikad" nikako ne ide: Bibi - covek je bio najgori odbrambeni igrac u ligi a kosarka se igra na obe strane terena, Bobi Dzekson - uzas, kada mu bacis loptu gotovo, taj je ne vraca, Veber - spustanje lopte njemu na low-posta i onda njegovo bunarenje svakako nije lepa kosarka.
Ne mora da se ide u proslost da se nadju timovi koji su igrali lepsu kosarku - Feniks sa Nesom na primer.

2003/4 sezona (3/4 iste): OK, tada je to bila jedna od najlepsih kosarki ikada. Nema Vebera i low-post bunarenja, igra se napad kroz Divca na high-postu, a on deli asistencije na sve strane, Adelman se zeza kada Divac ima 9 asistencija na mecu da ga je razocarao, naslovna strana na nba.com sa Divcem i naslovom: "Da li je to Kidd poceo da igra centra za Kingse? Ne to samo Vlade Divac flirtuje sa tripl-dablom svake veceri!". I naravno Sacramento najbolji skor u ligi sve dok se Veber nije vratio. Zaboravih da je tekst o Stojakovicu a ne Divcu, izvinjavam se ...
Pedja je ima neverovatnu prvu polovinu sezone - ubedljivo najbolji igrac lige, nesovskih/gorepomenutih 40-50-90%, nezabelezeno u istoriji NBA da high-volume scorer to radi sa tako nevidjenom efikasnoscu. Kada se setim koliko su meceva on i Divac "sami" dobili. Realno mu je drugi deo sezone bio za klasu losiji (prvi deo je igrao kao Djokovic ove godine, ne znam da li je bilo moguce to odrzati).
Raspad se desio kada su pukli u plej-ofu (razne su price kolale sta se sve desavalo kod njih u svlacionici posle toga). U svakom slucaju, Divac je otisao te godine i magija je nestala.

U Hornetsima je igrao cak i solidno do povrede kicme, realno to je bio kraj (osim sto je otaljao nekoliko sezona za ogromne pare i uspeo da izvuce iz sebe par dobrih utakmica da pomogne Dalasu da uzme titulu).

Problem koji je Peja, kao cist suter imao kroz karijeru je sto su cisti suteri u NBA izumiruca vrsta. U NBA svako igra za statistiku i sledeci ugovor, a treneri retko uspevaju da nametnu tako nesebican sistem igre kao sto je bio u Sakramentu. Steta je sto Peja, kada je bio na vrhuncu nije igrao sa Nesom. PG-evi kao Kris Paul, koliko god dobri bili (nisam fan ni malo), ne koriste bas sjajno sutere sa spoljnih pozicija. Danasnji plejevi igraju nesebicno samo ako ne znaju da sutiraju (Rondo, Rubio) - Nesa i Kida naravno ne racunam u danasnje plejeve, potpuno je neverovatno na kakvom nivou oni igraju iako su trebali odavno u penziju.

A sto se tice toga ko je najbolji exYU kosarkas ikada, kada se svode karijere nema price o povredama i sl, uradio si sta si uradio i to je to. I tu koliko god ja voleo Peju, on ne moze da pridje Divcu. Obojica su karijeru napravili u NBA. Divac je igrao 3 sezone duze, tako da nije fer porediti ukupne cifre, ali i ako se porede proseci (po 36 minuta) i napredna statistika, sve je na Divcevoj strani sem: poena po 36 minuta (18.2:14.3), uz malo veci TS%, 57.7:54.3% i nesto veci USG% 21.5:19.2%, ali samo u regularnoj sezoni, u plej-ofu ne. Na Divcevoj strani je sve ostalo (% asistencija, kradja, blokada, skokova) u nekim kategorijama sa drasticnom razlikom. Pejin peek je bio bolji nego Divcev (pre svega 3 sezone 2001/2, 2002/3, 2003/4) i zasluzeno je imao 3 all-star ucesca.
Statistika kaze da je Peja negde u rangu sa Kukocem na deobi drugog mesta, ili mozda za nijansu bolji sam na drugom mestu, ali daleko iza Divca.
NNN NNN 13:15 24.12.2011

Re: Super je tekst.

bene_geserit

Tebe sam čekao, 'tico!
(šta više, baš sad te pominjemo )

"Najlepša košarka ikad" je fraza, a i čisto je subjektivna, a ova za mene jeste najlepša (najbolju je igrao Čikago '96. sa trojicom iz prve defanzivne petorke - nezabeleženo i neponovljivo, ali odbrana generalno nije preterano lepa). Bibi je igrao lepo u napadu (naročito u 2002. kad je griz'o za novi ugovor), a Bobi je igrao nerezonski do granice nerviranja, ali je imao duha i bio atraktivan kad mu krene. Spuštanje Veberu na low post znači da nisu uspeli da organizuju bolji napad i da on jednostavno mora da bunari tj. da igra sam jedan na jedan, što je on generalno dobro koristio (odlična tehnika i pamet za toliku snagu).
Veber je 2002. bio prvi strelac (uz najbolji procenat šuta! u timu - to nisam pomenuo) i asistent - tako da sigurno nije bio sebičan, Bio je jedan od najboljih skakača tog vremena (2001. prvi skakač lige), a kako je predvodio ekipu u blokadama (u krađama je bio logično iza Kristija) ne može se reći da nije igrao odbranu, tj. da nije timski igrač.
Adelman je u Sakramentu koristio 2 visoka i pametna igrača i to generalno izgleda super, ali recimo početkom '90. to sa Dakvortom u Portlandu nije mogao da radi, tada je forsirao bekove Drekslera i Potera (Dražen zanemaren) - čovek je igrao sa onim što ima (tj. što zna da ima).
O Nešu (i Finiksu), jednom od mojih najomiljenih igrača ikad (imam i dres ) nešto kasnije.

2003/2004. (3/4) je moj omiljeni period (i Peđin najbolji, Divac je standardno imao npr. 10 asistencija, 12 skokova i 8 poena i ne šutira, baš ga briga za ličnu statistiku, a bilo je paćenika koji šutnu na svoj koš da bi zabeležili neophodan skok za tripl-dabl!) i očekivao sam da će Veber lagano da se uklopi.
I baš te sad pominjemo u vezi toga...
pazi koji je to splet okolnosti bio,
da ekstremno usporeni Veber naleti na Garneta koji je inače bio životinja, a ovo mu je bio apsolutni vrhunac (u 7. odlučujućoj utakmici Garnet je imao >30 poena, >20 skokova >10 asistencija >5 blokada! -ludilo, sećam se da je u poslednjoj četvrtini, kada su Kingsi odigrali dobru odbranu i izbili loptu do pola terena, Garnet u poslednjoj sekundi napada sa pola terena dao trojku - koliko ga je samo kenjalo). Tu itakmicu su izgubili tako što je Veberova trojka za izjednačenje iskočila iz koša.
A do te utakmice ne bi ni došlo da u 2. utakmici (a već su imali brejk prednosti) Kraljevi nisu prokockali predonst od 5-6 razlike u poslednjem minutu, pre toga čist flagrantni faul smrada Kasela nad Milerom nije sviran, Garnetu su poklonjena bacanja, a Dag Kristi (koji je u karijeri šutirao bacanja 82-3%) je promašio oba bacanja u samom finišu.
O krađi u 3. utakmici sam već pisao u tekstu.
Dakle,
i pored ekstremno usporenog Vebera,
i pored nepoterbne promene koncepcije,
i pored Garneta koji igra iznad svojih ekstremnih mogućnosti,
i pored čemerne krađe sudija,
Kingsi ispadaju za jedan koš - to je nesreća/nepravda.
Ps. Peđi sa lošim Veberom bile vidno lošije statistike nego sa dobrim Veberom.
Peđa je u Hornetsima igrao za platu koja je bila duplo veća nego u Kingsima, razumljivo je da dobar igrač dočeka da potpiše masan ugovor (ko npr. Pipen sa Hjustonom).
Već sam napomenuo da su čisti šuteri retki (i dragoceni). Npr. Stiv K(e)r doneo 2003. titulu San Antoniju kada ga je kao 3. pleja iz rukava izvukao Popović protiv Dalasa za 4/4 trojke i preokret u poslednjoj četvrtini poslednje utakmice (nezaboravimo poslednji minut 6. utakmice finala '97.). Šuter je džoker koga je uvek dobro imati u rukavu, ali jesu izumiruća vrsta.

O Nešu (Finiksu, Dankanu...)
On tek ne igra odbranu, ali ono što radi u napadu je čista umetnost (setimo se Olimpijade 2000.).
2005. je bila gre'ota što Finiks nije uzeo titulu - ispali od šampiona San Antonija (mislim 1:4). Celu sezonu su odigrali sa samo 7 igrača! U duelu sa SA dvojica im se povrede. Prvu utakmicu dobije San Antonio zahvaljujući dvema trojkama Brenta Berija sa preko 9 metara u samom finišu. U jednoj gustoj utakmici Dankan (koji u karijeri šutira bacanja ispod 70%) je šutirao bacanja 15/15! (to nije uspeo ni Stojaković - koji je inače postavio rekord sa čini mi se 58 uzastopno pogođenih bacanja u plej-ofu), u drugoj gustoj utakmici je šutirao bacanja 13/14! Čovek je (protiv životinje Stodemajera) izvlačio 200%, zbog toga je (uz Šekila) najbolji igrač post-Džordanovske ere (kakav Kobi, kaki bakrači)!

O Divcu
Već sam rekao da mi je on omiljen.
Peđina (peak) dostignića su ono čemu ni jedan naš košarkaš nije prišao (Dražen imao jednu sezonu sa 22,3 poena - 11. strelac lige - nažalost poslednju).
Ps. imao Novicki jednu 40-50-90 sezonu i još par na ivici.
Kukoč je sigurno najkompletniji košarkaš sa ovih prostora,
a Divčev doprinos igri nijedna statistika neće moći da pokaže!

U to ime smo kum i ja smislili novu "statističu kategoriju" - čija je merna jednica "jedna dobrota"
Npr.
Divac baci Bibiju pod koš na čist zicer, Bibija fauliraju i on da oba bacanja, njemu se pišu poeni, a Divcu ništa iako je on najzaslužniji za koš (+ 1 dobrota).
Divac baci Mileru na zicer, a ovaj promaši, pa iz odbojke da koš; Mileru promašaj, skok i poeni, a Divcu ništa iako je najzaslužniji za koš (+1 dobrota)
Divac se dobro postavi u odbrani (ili flopira) i izbori faul u napadu, napadaču se piše izgublena, lopta, a Divcu ništa iako je najzaslužniji za dobijenu loptu (+ 1 dobrota)
ili kad npr. u kontri u odbrani izbije loptu u aut - to nije ni ukradena, ni blokada, ali je sprečio čist koš (dobrota),
Međutim i pored toga nemoguće je prebrojati sve one dobre blokove koje je postavio u napadu, sva ona preuzimanja i izguravanja u odbrani
+ što ima uticaj na igru čak i kad nije na parketu!
Njegov doprinos ekipi je nemerljiv - o njemu će biti poseban tekst kad skupim vreme (ili rešim da ne spavam).

Ono što je Peđa doneo košarci je nepodnošljiva lakoća sipanja u koš.


docsumann docsumann 13:39 24.12.2011

Re: Super je tekst.

ali odbrana generalno nije preterano lepa


khm, khm ... već mi neko vrijeme "u ladici" leži nacrt jednog teksta upravo o odbrani

evo nešto malo od tog materijala, čisto da ti zakontriram :)



inače, blog ti je vr'unski + komentari -

NNN NNN 14:31 24.12.2011

Re: Super je tekst.

Znao sam da ćepš ti povodom ove rečenice da se javiš

Odbrana je u božjumater važna stvar!

Sama krajnja manifestacija te odbrane kao npr. blokada je neverovatno atraktivna, ali odbrana se igra sve vreme (u napadu može da se dozvoli luksuz da se izbleji, dok saigrač(i) igra(ju) 1-na-1 (2-na-2) i sl.) u odbrani ni trenutka nema opuštanja!

Čak i u klipu koji si postavio, osim lika koji čudesno preseca loptu, vidi se da i ostali rade ko crnci - i to je ujedno i najveći deo odbrane, a to nije toliko atraktivno/lepo.

Ps Hvala!
docsumann docsumann 14:46 24.12.2011

Re: Super je tekst.

neću sad da upadam u debatu, ispucao bih dobar dio materijala za svoj tekst (kakav sebičnjak)

još dok sam se aktivno bavio sportom, iako sam igrao centra, koji je u vaterpolu prevashodno okrenut napadu, bilo mi jako važno da budem "nezgodan" u odbrani, da protivnički igrač osjeti da je bolje da traži prolaz na drugu stranu.

od kada sam se primio na af, odbrambene postave su mi slabost. ponekad kad igraju timovi kao Baltimor ili Pitsburg, uživam u tekmi sa sve jednocifarenim finalnim skorom.

P.S. inače igrač na klipu Čarls Vudston je jedan od najboljih kornerbekova NFL-a svih vremena (11 TD iz intersepšna u karijeri). to je onaj lik što je u prošlogodišnjem super bowl-u slomio ključnu kost i na poluvremenu održao samotaki govor saigračima, poslije kojeg nije bilo šanse da izgube meč.
bene_geserit bene_geserit 10:16 25.12.2011

Re: Super je tekst.

NNN
Odbrana je u božjumater važna stvar!

NNN
Čak i u klipu koji si postavio, osim lika koji čudesno preseca loptu, vidi se da i ostali rade ko crnci - i to je ujedno i najveći deo odbrane, a to nije toliko atraktivno/lepo.

To je ono sto je zabavno kod odbrane u kosarci - ne postoje jednostavni statisticki parametri koji mogu da ti kazu da li neko igra dobru odbranu ili ne.
Kradje - cesto povezane sa rizikom. Ima igraca koji su medju 10 najboljih kradljivaca u ligi, ali se previse kockaju a jednom kad ispadnes jer si probao da preseces loptu to je onda samo stvar egzekucije za ozbiljan tim.
Blokade - tek to nista ne znaci. Ima koliko god hoces igraca koji samo vilene po vazduhu probajuci da lupe blokade a od pozicione odbrane nista - samo stete timu.
Odbrambeni skokovi - tek to nista ne znaci. Evo Love - covek i ne pokusava da "zastiti obruc" i da utice na sut igraca da poveca sansu da ovaj omasi, nego se samo natrti da moze da skoci ako ovaj omasi (i pri tome je ekstremno uspesan). Igraci koji zagrade stranu da loptu moze da pokupi njegov suigrac ili koji samo tipnu loptu suigracu, su ostvarili isti cilj kao i da su uhvatili loptu - ali se to nigde ne belezi.

Sada, verovatno postoji neka napredna statistika i za odbranu, i verovatno je ozbiljni timovi sami skupljaju i analiziraju. Ali je skupljanje takvih podataka prilicno subjektivno.

Definitivno je najvaznije za odbranu da imas zelju (i fizicku spremu) da je igras kako treba. "Rade k'o crnci" - a jos i jesu crnci u 90% u NBA - to je odlicna suma sumarum gde odbrana pocinje i gde se zavrsava.

Interesantno - Peja je bio odlican odbrambeni igrac u okviru tima. Odlicna poziciona odbrana, nikada nije ispadao, osecaj za igru i prostor i gde treba da bude. Ok, nije imao bas sjajne fizicke parametre i to su koristili, posebno prvih nekoliko sezona u NBA - odatle je ostala fama da je Peja los odbrambeni igrac sto je jako daleko od istine. I naravno nezaboravno kada je nekoliko puta strpao Novickog u dzep (a Dirk je jedan od igraca koji su najtezi za cuvanje u NBA).

I ta prica da Nes uopste ne igra odbranu - to moze da kaze samo neko ko nije previse pratio Sanse i ko ponavlja klasicne stereotipe (belac, mali, jos ima i kosicu, nigde misici, kako on moze da igra odbranu uopste). Naravno, regularna sezona nije nesto gde ce da non-stop da rizikuje lakat u glavu da ne bi ostao u bloku na pick&rollu, ali kada je bitno Nes je gomilu puta pokazao ne da nije rupa u odbrani nego da je odlican i na drugoj strani terena. Covek u Feniksu koji nikada nije naucio da igra odbranu je Amare, ostatak tima je bio vrlo solidan. U godinama kada je Feniks harao (OK, bez uzete titule), to je bilo dobrim delom zahvaljujuci odlicnoj odbrani - to se nekako uvek zaboravi i ostane onih "7 seconds or less".
I druga stvar - nije lepo nazvati Meriona majmunom, iako je u toj situaciji rekao to sto je rekao (a uvek treba uzeti u obzir i kontekst u kome je nesto receno, kako je novinar formulisao pitanje a kako je to stiglo do stampe ili izmontirano a i to gde je intervju bio i povodom cega - recimo kada uhvate igrace odmah posle meca jos uvek zadihane, ne treba im zameriti sta god da izjave). On jeste imao neke problematicne izjave (secam se kada je kukao sto je Nes dobio 2 MVP titule a njega su zaboravili) ali ... kako je to lud igrac. Na stranu tehnika suta koja je najsmesnija na svetu, ali osecaj za skok i brzina istog - neverovatno. Feniks se raspao kada su napravili sumanuti trejd za Sekila - Marion je bio deo duse Feniksa skoro u istoj meri kao Nes i u vecoj meri nego Amare (kada je ovaj propustio sezonu a Diaw igaro centra, skoro da se nije osetilo a kada su trejdovali Mariona to je bio kraj).
NNN NNN 11:38 26.12.2011

Re: Super je tekst.

To je ono sto je zabavno kod odbrane u kosarci - ne postoje jednostavni statisticki parametri koji mogu da ti kazu da li neko igra dobru odbranu ili ne.
Kradje - cesto povezane sa rizikom. Ima igraca koji su medju 10 najboljih kradljivaca u ligi, ali se previse kockaju a jednom kad ispadnes jer si probao da preseces loptu to je onda samo stvar egzekucije za ozbiljan tim.
Blokade - tek to nista ne znaci. Ima koliko god hoces igraca koji samo vilene po vazduhu probajuci da lupe blokade a od pozicione odbrane nista - samo stete timu.
Odbrambeni skokovi - tek to nista ne znaci. Evo Love - covek i ne pokusava da "zastiti obruc" i da utice na sut igraca da poveca sansu da ovaj omasi, nego se samo natrti da moze da skoci ako ovaj omasi (i pri tome je ekstremno uspesan). Igraci koji zagrade stranu da loptu moze da pokupi njegov suigrac ili koji samo tipnu loptu suigracu, su ostvarili isti cilj kao i da su uhvatili loptu - ali se to nigde ne belezi.

Sada, verovatno postoji neka napredna statistika i za odbranu, i verovatno je ozbiljni timovi sami skupljaju i analiziraju. Ali je skupljanje takvih podataka prilicno subjektivno.

Definitivno je najvaznije za odbranu da imas zelju (i fizicku spremu) da je igras kako treba. "Rade k'o crnci" - a jos i jesu crnci u 90% u NBA - to je odlicna suma sumarum gde odbrana pocinje i gde se zavrsava.

Interesantno - Peja je bio odlican odbrambeni igrac u okviru tima. Odlicna poziciona odbrana, nikada nije ispadao, osecaj za igru i prostor i gde treba da bude. Ok, nije imao bas sjajne fizicke parametre i to su koristili, posebno prvih nekoliko sezona u NBA - odatle je ostala fama da je Peja los odbrambeni igrac sto je jako daleko od istine. I naravno nezaboravno kada je nekoliko puta strpao Novickog u dzep (a Dirk je jedan od igraca koji su najtezi za cuvanje u NBA).

Nemaš pojma koliko se slažem!
Gledanje odbrane kroz ličnu statistiku je smešno.
- eventualni statistički pokazatelj odbrane je koliko je protivnički napad(ač) bio (ne)efikasan.
Jedna od najvećih grešaka je bila kada su Markusa Kembija, upravo na osnovu blokada i def. skokova, proglasili za najboljeg odbrambenog igrača lige! Te sezone Denver je bio među prvih 5 ekipa u ligi koje primaju najviše koševa (a u plej-ofu su primali najviše i Lejkersi ih počistili u prvom krugu - Kembija razbili Gasol, Odom i Radmanović sa 20 asistencija kombinovano u prvoj utakmici, posle toga serija bila formalnost)! Odbrana Denvera se upravo svodila na to da se Ajverson zaleti na loptu (pa ako preseče - super - individualne statistike se pumpaju, a ionako je među 10 najboljih u istoriji po proseku ukradenih), a ako ne (što se uglavnom dešavalo) onda ostaje promaja. Karmelo je razmišljo samo o napadu (i šta da popije posle tekme), tako da se protivnički napadači prošetaju do reketa gde ih čeka Kembi i onda njemu onolikom preostaje da podeli blokadu ili pokupi promašaj neinteligentnog protivnika koji je šutirao ili da izvede loptu posle asistencije i koša - nikakva Džordan-Pipen-Dikembe dostignuća...

I ta prica da Nes uopste ne igra odbranu - to moze da kaze samo neko ko nije previse pratio Sanse i ko ponavlja klasicne stereotipe (belac, mali, jos ima i kosicu, nigde misici, kako on moze da igra odbranu uopste). Naravno, regularna sezona nije nesto gde ce da non-stop da rizikuje lakat u glavu da ne bi ostao u bloku na pick&rollu, ali kada je bitno Nes je gomilu puta pokazao ne da nije rupa u odbrani nego da je odlican i na drugoj strani terena. Covek u Feniksu koji nikada nije naucio da igra odbranu je Amare, ostatak tima je bio vrlo solidan. U godinama kada je Feniks harao (OK, bez uzete titule), to je bilo dobrim delom zahvaljujuci odlicnoj odbrani - to se nekako uvek zaboravi i ostane onih "7 seconds or less".
I druga stvar - nije lepo nazvati Meriona majmunom, iako je u toj situaciji rekao to sto je rekao (a uvek treba uzeti u obzir i kontekst u kome je nesto receno, kako je novinar formulisao pitanje a kako je to stiglo do stampe ili izmontirano a i to gde je intervju bio i povodom cega - recimo kada uhvate igrace odmah posle meca jos uvek zadihane, ne treba im zameriti sta god da izjave). On jeste imao neke problematicne izjave (secam se kada je kukao sto je Nes dobio 2 MVP titule a njega su zaboravili) ali ... kako je to lud igrac. Na stranu tehnika suta koja je najsmesnija na svetu, ali osecaj za skok i brzina istog - neverovatno. Feniks se raspao kada su napravili sumanuti trejd za Sekila - Marion je bio deo duse Feniksa skoro u istoj meri kao Nes i u vecoj meri nego Amare (kada je ovaj propustio sezonu a Diaw igaro centra, skoro da se nije osetilo a kada su trejdovali Mariona to je bio kraj).

O Nešu - sve najbolje, čovek igra odbranu preko granica svojih fizičkih mogućnosti (koje nisu baš bogznakakve).

Upravo se Merion (italikovano "majmun" povredio tokom pomenute serije protiv SA što je najviše i koštalo Finiks titule. Merion, recimo, nikada nije biran u defanzvne petorke lige, a odličan je defenzivac. Utisak da je se u te izbore mnogo forsiraju zvezde, a ne pravi radnici (npr. Brajant svake godine u prvoj def. petorci, a on već godinama "prilično statira" u odbrani - primer: u finalima protiv Bostona uglavnom "čuvao" Ronda na distanci, pa ovaj, koliko god da je loš šuter, punio Lejkerse iz laganih otvorenih šuteva).



arcins arcins 13:08 24.12.2011

Hmmmmmm.

I trebalo je da započne sa
Naš* najbolji košarkaš ikada..

Ne bi bio u prvih 7 "nasih" najboljih igraca ikad.
NNN NNN 13:25 24.12.2011

Re: Hmmmmmm.

Ako je Kićanović među tih 7 ima da te banujem
freehand freehand 14:17 24.12.2011

Re: Hmmmmmm.

NNN
Ako je Kićanović među tih 7 ima da te banujem

Ever!
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:19 25.12.2011

Re: Hmmmmmm.

Uz sav rizik da me banuješ, a čak i kao truli Zvezdaš (nisam mogao da odgledam do kraja večeras), priznajem da je Kićanović naš najbolji košarkaš svih vremena (jedino mogu da ogrešim dušu za Koraća koga nisam stigao tako dobro da zapamtim, a sećam ga se).
freehand freehand 22:31 25.12.2011

Re: Hmmmmmm.

a čak i kao truli Zvezdaš

A kakvih još ima?
NNN NNN 12:18 26.12.2011

Re: Hmmmmmm.

priznajem da je Kićanović naš najbolji košarkaš svih vremena
Verujem da je bio naš najbolji igrač svoga vremena (i ispred vremena možda), ali ga nisam gledao -
međutim Kiću diskvalifikuje jedan od najvećih koševa u njegovoj karijeri!?!
Finale 1975. u Bg protiv Sovjeta i mi vodimo 86:84 i imamo poslednji napad i loptu za do kraja utakmice, e sad Sovjeti ne prave faul, da l' se plaše da fauliraju Kiću pošto ima super šut ili su jednostavno glupi (ne zaboravimo da je tada košarka bila taktički mnogo naivnija!) i Kića odjednom, boktepitašto (valjda ga ponela atmosfera, ispašće veći brka od Praje), na nekih 5-6 sekundi pre kraja potpuno nerezonski šutira(!) i pogađa!
Da sam trener (ili da sam samo uživo gledao utakmicu) dobio bih srčku u trenutku kada se Kića digne na šut, ne što mislim da može da promaši, nego što ni ne treba da šutira uopšte!
Sovjeti su mogli ni krivi ni dužni da imaju kontru i priliku za preokret.

Ps. Možda ima neko ko se stvarno bolje seća same utakmice, ja se samo sećam snimka...
milisav68 milisav68 14:23 26.12.2011

Re: Hmmmmmm.

NNN
priznajem da je Kićanović naš najbolji košarkaš svih vremena
Verujem da je bio naš najbolji igrač svoga vremena (i ispred vremena možda), ali ga nisam gledao -
međutim Kiću diskvalifikuje jedan od najvećih koševa u njegovoj karijeri!?!
Finale 1975. u Bg protiv Sovjeta i mi vodimo 86:84 i imamo poslednji napad i loptu za do kraja utakmice, e sad Sovjeti ne prave faul, da l' se plaše da fauliraju Kiću pošto ima super šut ili su jednostavno glupi (ne zaboravimo da je tada košarka bila taktički mnogo naivnija!) i Kića odjednom, boktepitašto (valjda ga ponela atmosfera, ispašće veći brka od Praje), na nekih 5-6 sekundi pre kraja potpuno nerezonski šutira(!) i pogađa!
Da sam trener (ili da sam samo uživo gledao utakmicu) dobio bih srčku u trenutku kada se Kića digne na šut, ne što mislim da može da promaši, nego što ni ne treba da šutira uopšte!
Sovjeti su mogli ni krivi ni dužni da imaju kontru i priliku za preokret.

Ps. Možda ima neko ko se stvarno bolje seća same utakmice, ja se samo sećam snimka...

Ma nije bitno sećanje, nego tvoja loša percepcija.
FIAT 750 (Fića) je 1975. godine, je "jurio" kao avion.

Tada nije bilo ni "trojki", ni tajm-auta, pa kretanja sa pola terena.
Jednastavno rečeno 5 sekundi do kraja utakmice (i lopta u tvojim rukama), je bio - kraj.

Tek 17 godina kasnije 8 sekundi - Djordjević - nešto znači.

Pa se posle toga još "diže" letvica - a opet "mi".

To mogu samo Srbi!

ps.Učestvovali su, naravno i drugi u tom "podizanju letvice", ali nam je ovo svima dobro poznato.
I još nešto - nema dobrog šutera, dok ne "opere" ruke u Moravi.
NNN NNN 14:36 26.12.2011

Re: Hmmmmmm.

1975. godine, je "jurio" kao avion.
Ovo je i meni palo na pamet,
da je on tada jednostavno mnogo više odskakao,
nego oni koji su došli posle njega.
freehand freehand 16:21 26.12.2011

Re: Hmmmmmm.

NNN
1975. godine, je "jurio" kao avion.
Ovo je i meni palo na pamet,
da je on tada jednostavno mnogo više odskakao,
nego oni koji su došli posle njega.

Rekoh ever.
Nisam gledao da je neko terenom, saigračima, publikom, protivnicima, sudijama - vladao kao Kića.
Možda Air. I Dražen, al samo protiv Reala.
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:41 26.12.2011

Re: Hmmmmmm.

Ovo je i meni palo na pamet,
da je on tada jednostavno mnogo više odskakao,
nego oni koji su došli posle njega.

Izvini, ali sastav reprezentacije u to vreme, recimo u finalu te 1975. godine, uopšte nije bio za podcenjivanje, šta više:
Krešimir Ćosić, Dražen Dalipagić, Mirza Delibašić, Dragan Kićanović, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Zoran Slavnić, Željko Jerkov, Rato Tvrdić, Damir Šolman, Dragan Kapičić, Rajko Žižić

Posle njih bi se mogla napraviti slično jaka reprezentacija, ali iz jedno 5 - 6 generacija.
Kazezoze Kazezoze 22:10 26.12.2011

Re: Hmmmmmm.

Milutin Milošević
Ovo je i meni palo na pamet,
da je on tada jednostavno mnogo više odskakao,
nego oni koji su došli posle njega.

Izvini, ali sastav reprezentacije u to vreme, recimo u finalu te 1975. godine, uopšte nije bio za podcenjivanje, šta više:
Krešimir Ćosić, Dražen Dalipagić, Mirza Delibašić, Dragan Kićanović, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Zoran Slavnić, Željko Jerkov, Rato Tvrdić, Damir Šolman, Dragan Kapičić, Rajko Žižić

Posle njih bi se mogla napraviti slično jaka reprezentacija, ali iz jedno 5 - 6 generacija.

a moka slavnić je redovno u džep stavljao sergej bjelova, prvu zvezdu rusa u to vreme...
pazi kad je kindže bio šesti igrač...strašna generacija!
docsumann docsumann 13:55 24.12.2011

statistika

koliko god toga pokazuje, ponešto i skriva, tako da ne može biti presudna u valorizaciji nečije igračke zaostavštine.

npr. meni je kod sportista u kolektivnim igrama sa loptom, jako bitan učinak na važnim utakmicama i protiv jakih (ključnih) protivnika, tzv. viner igrači ili "pobjednici".

recimo da je to ono što je Jordana činilo apsolutnim carem igre pod obručima.

jedan od najvećih, uzimajući u obzir sve pomenute sportove, po tom kriterijum je svakako Igor Milanović.

a od košarkaša zasigurno Sale i Bodiroga.

takođe mnoge elemente igre statistika jednostavno ne obrađuje ... razigravanje saigrača (ne mora biti asistencija već prava lopta na pravu stranu u pravom trenutku), blokovi, vezivanje više protivničkih odbrambenih igrača na sebe, pokrivanje prostora u odbrani, bitni poeni, kontrola ritma, itd. itd.
bene_geserit bene_geserit 10:30 25.12.2011

Re: statistika

docsumann
koliko god toga pokazuje, ponešto i skriva, tako da ne može biti presudna u valorizaciji nečije igračke zaostavštine.

npr. meni je kod sportista u kolektivnim igrama sa loptom, jako bitan učinak na važnim utakmicama i protiv jakih (ključnih) protivnika, tzv. viner igrači ili "pobjednici".

To je potpuno tacno ali bez statistike razgovor se svede na meni se svidja ovaj tebi onaj, a nase secanje je prilicno nepouzdano.
Igre na vaznim utakmicama protiv kljucnih protivnika - to je naravno ekstremno bitno.
Recimo cetvrt finale protiv amera 2002-e u Indijanopolisu - kako je Divac odigrao prvo poluvreme (ne samo u napadu gde nas je drzao nego i u odbrani) je potpuno neverovatno. A na kraju se svi secaju uglavnom Gurovicevih i Bodiroginih trojki.
Americki sistem - da je poslednjih par minuta najbitnije me uzasno nervira. To je direktna posledica komercijalizacije u NBA, gde timovi cesto i ne pokusavaju da prelome utakmicu pre kraja jer znaju da ce sudije da navuku taman koliko je dovoljno da kraj bude zanimljiv publici koja voli da gleda resavanja u zadnjim sekundama. I onda izvade neke budalaste "clutch" statistike koje kao nesto pokazuju.
Meni je pocetak meca najcesce najzanimljiviji (mnogo vise od "neizvesnih" krajeva gde igrac sa najvecim egom uzme loptu da na silu on ispadne heroj): kako treneri postave taktiku, kakve odbrambene varijante probaju, kako se prilagodjavaju kao utakmica odmice.
milisav68 milisav68 11:27 25.12.2011

Re: statistika

bene_geserit

Recimo cetvrt finale protiv amera 2002-e u Indijanopolisu - kako je Divac odigrao prvo poluvreme (ne samo u napadu gde nas je drzao nego i u odbrani) je potpuno neverovatno. A na kraju se svi secaju uglavnom Gurovicevih i Bodiroginih trojki.


Za oba komentara.

Pešić je negde izjavio, da bi Divca "držao" u ekipi "doživotno"- makar samo mahao peškirom sa klupe - jer "diže" ekipu.

Nego, da ne "kvarimo" priču o Pedji - stvarno je bio vanserijski igrač, podredjen kolektivu.
NNN NNN 13:00 26.12.2011

Re: statistika

bene_geserit
docsumann
koliko god toga pokazuje, ponešto i skriva, tako da ne može biti presudna u valorizaciji nečije igračke zaostavštine.

npr. meni je kod sportista u kolektivnim igrama sa loptom, jako bitan učinak na važnim utakmicama i protiv jakih (ključnih) protivnika, tzv. viner igrači ili "pobjednici".

To je potpuno tacno ali bez statistike razgovor se svede na meni se svidja ovaj tebi onaj, a nase secanje je prilicno nepouzdano.
Igre na vaznim utakmicama protiv kljucnih protivnika - to je naravno ekstremno bitno.
Recimo cetvrt finale protiv amera 2002-e u Indijanopolisu - kako je Divac odigrao prvo poluvreme (ne samo u napadu gde nas je drzao nego i u odbrani) je potpuno neverovatno. A na kraju se svi secaju uglavnom Gurovicevih i Bodiroginih trojki.
Americki sistem - da je poslednjih par minuta najbitnije me uzasno nervira. To je direktna posledica komercijalizacije u NBA, gde timovi cesto i ne pokusavaju da prelome utakmicu pre kraja jer znaju da ce sudije da navuku taman koliko je dovoljno da kraj bude zanimljiv publici koja voli da gleda resavanja u zadnjim sekundama. I onda izvade neke budalaste "clutch" statistike koje kao nesto pokazuju.
Meni je pocetak meca najcesce najzanimljiviji (mnogo vise od "neizvesnih" krajeva gde igrac sa najvecim egom uzme loptu da na silu on ispadne heroj): kako treneri postave taktiku, kakve odbrambene varijante probaju, kako se prilagodjavaju kao utakmica odmice.

Upravo kada sam kucao odgovor docsu (i prilično ga bazirao upravo na ovoj utakmici - imaš piće) mi je crko komp.
Svi se sećaju te (možda i najveće) pobede naše reprezentacije.
...i svi se sećaju Gurovićevih trojki u poslednjoj četvrtini
i Jarićevih 4 bacanja na kraju (i trojka dva minuta pre),
međutim činjenica je da nas je u prvom poluvremenu vukao Divac sa (svih) 16 i da je naš najefikasniji igrač bio Stojaković sa 20 poena, koji je konstanto igrao celu utakmicu, ali od njegovih poena ja se sećam samo trojke na samom početku na pas Koturovića i zakucavanja u 2. poluvremenu na bek-dor Divca, a ostalih njegovih 15 kao da se nekako podrazumevaju, on je bio čovek koji celu utakmicu poentira, a povremeno i zatrpa.
Poslenji napadi se najčešće igraju solo, sa eventualnom izolacijom, a Peđa nikada nije bio takav igrač iako je mogao da šutira preko ruke, jednostavno nikada nije imao tehniku Bodiroge. Vrlo je teško organizovati poslednji napad na igrača koji nema loptu, a cela odbrana ga preuzima (tako da je često otvarao drugima prostor odvlačeći pažnju odbrane).

...ali nije da nije davao (mada možda nije iskoristio svoje potencijale, možda je bio "suviše timski igrač".

Ovde je u Pireju izbacio Olimpijakos koji je tada realno bio najjača ekipa u Evropi (i grčka liga najjača):


Evo jednog pobedničkog (maestralni Divac):


Evo još jednog u poslednjoj sekundi za izjednačenje (srećnog:)):


I još jednog za izjednačenje:


Evo jednog teškog pobedničkog posle dva produžetka:


Evo dela čuvene simultanke iz plej-ofa protiv Minesote (ostatak trenutno ne mogu da nađem/aploudujem):


itd.
jeca.zvezdica jeca.zvezdica 15:17 24.12.2011

Stojaković – kraj blistave karijere

Evo dobrog teksta o Pedji.

http://www.b92.net/sport/teme/ozmo.php?yyyy=2011&mm=12&nav_id=567632
NNN NNN 16:08 24.12.2011

Re: Stojaković – kraj blistave karijere



Iz teksta provaljujem da je Saša Ozmo mlađi od mene

(a od tebe?)

jeca.zvezdica jeca.zvezdica 20:58 24.12.2011

Re: Stojaković – kraj blistave karijere

Jeste mladji, ali ne mnogo.

Kolega mi je, moram malo i ovde da ga promovisem.
niccolo niccolo 18:04 24.12.2011

Fenomenalan tekst

Taj fenomen, hajp, ludilo u vezi Sakramenta je jedno veliko bogatstvo koje svaki ovdašnji iskreni ljubitelj košarke nosi u sebi

Dođem pre neki dan na sajt Blica, vidim vest da je odlučio da se povuče, a na kraju teksta daju yutube sa jedne od legendarnih utakmica protiv Lejkersa, na kojoj je dao 37 poena. Jedna od onih zbog kojih smo ostajali/budili se u ono vreme...i baš mi bilo milo da se podsetim tog vremena i kakvi su ti mečevi bili.
NNN NNN 18:33 24.12.2011

Re: Fenomenalan tekst

jedne od legendarnih utakmica protiv Lejkersa, na kojoj je dao 37 poena

To je ta nepodnošljiva lakoća sipanja

Za te Lejkerse su igrali O'Nil, Brajant, Meloun i Pejton!
(i nisu uzeli titulu, u finalu ih je Detroit razbio 4:1)
stefan.hauzer stefan.hauzer 19:26 24.12.2011

Re: Fenomenalan tekst

Za te Lejkerse su igrali O'Nil, Brajant, Meloun i Pejton!
(i nisu uzeli titulu, u finalu ih je Detroit razbio 4:1)


da,da...to je ta sezona darko milicic .

ono sto sam uvek voleo kod klasicnih sutera(kakav je bio i stojakovic) je to, da kad su u seriji , ona jednostavno nema kraja . steta sto su vrsta u izumiranju. ali dok je litvanaca (poslednjih mohikanaca) tako nesto se nece dozvoliti =)
blogov_kolac blogov_kolac 18:23 24.12.2011

Basketball Hall of Fame

Zelim da podvucem neke stvari koje su pomenute ali ne i dovoljno naglasene, pa bih zato da ukazem pre svega na sta se zapravo misli kada se kaze za Stojakovica jedan od najboljih sutera u istoriji:

PREDRAG STOJAKOVIC JE ISTOVREMENO TOP5 NAJBOLJI TROJKAS SVIH VREMENA I TOP5 NAJBOLJI IZVODJAC SLOBODNIH BACANJA U ISTORIJI KOSARKE!
Ovde statistike govore same za sebe, pogotovo kada su u pitanju slobodna bacanja gde se sve svodi na procenat i gde je Pedja 4-ti na vecnoj NBA listi sa oko 90% uspesnosti. Ljudi cesto ne shvataju koliko je zapravo velika razlika izmedju odlicnih 80% i fantasticnih 90% suta za slobodna bacanja. Tu razliku cemo najplasticnije da shvatimo kada kazemo da onaj sa 80% promasi svako peto, a onaj sa 90% tek svako deseto bacanje, tako da narodskim recnikom receno pravilnije je reci za igraca sa Pedjinih 90% da je duplo bolji izvodjac bacanja od onog sa 80% (sto je inace veoma dobar procenat), nego kako se to ovde obicno kaze da je "bolji za deset odsto". A inace, imati takvog jednog igraca u postavi fakticki za tim znaci imati ogromnu stratesku prednost u penal zavrsnicama. Kada je o trojkama rec, Pedjinom zastitnom znaku, samo za Redzija Milera i Rej Alena se moze tvrditi da su bili bolji od Pedje u istoriji ove igre! Istina, na vecnoj listi Pedja je tek cetvrti, ali nije tajna da je njegov proslosezonski timski kolega legendarni Dzejson Kid, koji ga je lane sustigao pa prestigao (koristivsi Pedjino neigranje veceg dela sezone dok nije dosao u Mavse) u karijeri odigrao cak oko 50% vise NBA utakmica od naseg Pedje! Takodje, kada je rec o onom takmicenju u brzom pogadjanju trojki tokom all-star vikenda, bez obzira sto je to sve cirkus - ipak nije mala stvar i pobediti, a zatim i odbraniti titulu sledece sezone...

Kada je o sutu rec, uz preciznost po kojoj ce Pedja zauvek biti upamcen, ne treba naravno ni zaboravljati efikasnost i broj koseva koje je postizao po utakmici, pogotovo na vrhuncu karijere (ili preciznije dok ga je zdravlje sluzilo). Na vrhuncu je kao sto znamo igrao za superkvalitetan tim koji je bio tadasnji pojam za timsku igru, a kao sto je poznato drugo startno krilo Kris Veber bio je jedan od najefikasnijih kosarkasa NBA. Pedjine brojke tih godina bile su izvanredne iako je za licne statistike po pravilu prokletstvo kada igrate u timu jakom na svim pozicijam, tako da se tek 2003/2004 sezone kada se Veber tesko povredio moglo videti pun Pedjin potencijal kada je bio prva suterska opcija tima. Tu sezonu je zavrsio kao drugi strelac NBA lige, i jos uvek je jedini Evropljanin koji je zavrsio neku regularnu NBA sezonu kao TOP2 strelac, a poslednjeg belca koji je pre Pedje bio u nekoj sezoni jedan od dva najboljih strelaca NBA lige moracete da trazite u njenoj praistoriji 70ih godina proslog veka!? Cak ni takvi velikani ove igre poput Leri Birda i Dirka Novickog iako konstantno u i oko TOP5 strelaca neke sezone - nikada nisu bili TOP2 po tom statistickom parametru za neku pojedinacnu sezonu!?

I na kraju, stvarno mi je zao... ali moracu ovo svoje do sada cisto sportsko javljanje malo da opoganim jednom neprijatnom "drustveno-politickom" opaskom. Ne znam koliko su moji postovi na ovom blogu uopste primeceni s obzirom da nemam autorsku opciju i sto se javljam redje ali obimnije (volim povecim postovima da odbijam citaoce koji nisu dovoljno strpljivi), ali ko me je zapazio sigurno je uocio lajt-motiv u mojim postovima gde dvrdim da je kod nas najveci problem sa sistemom vrednosti i da je kod nas takoreci sve okrenuto naglavacke. I to ne samo u samoj drzavi (sto je valjda dovoljno ocigledno), vec pre svega u glavama ljudi, tako da maltene najvise kritikujemo ono sto bi nam trebalo biti uzor, dok su nam uzori ono sto je cesto bas za svaku kritiku. Tako je i u slucaju Predrga Stojakovica nasa izvitoperena verzija shvatanja "patriJotizma" bila dosla do punog izrazaja pa je u prilicno dugom periodu (definisimo ga kao "olimpijski ciklusu 2004-2008" ) doticni bio mozda najomrazenija licnost u srpskoj javnosti (dok je najpopularniji verovatno bio Ratko Mladic)!? Ne kaze se slucajno da se kod nas najmanje prasta uspeh...
Kazezoze Kazezoze 19:21 24.12.2011

Re: Basketball Hall of Fame

blogov_kolac
I na kraju, stvarno mi je zao...

jebote, koji si ti kreten.
NNN NNN 19:25 24.12.2011

Re: Basketball Hall of Fame


Ti si moj čovek!


All Time Leaders: Three Point Field Goals Made
Player 3FGA 3FG% 3FGM
1. Ray Allen 6,554 .399 2,612
2. Reggie Miller 6,486 .395 2,560
3. Jason Kidd 5,153 .348 1,795
4. Peja Stojakovic 4,392 .401 1,760

(obratiti pažnju da Kid koji ima 35 trojki više ima i skoro 800 šuteva više i preko 450 utakmica više ipak je on 2. po broju asistencija svih vremena, trojke su mu side-effect, međutim realno je da će nekoliko veterana prestići Peđu u narednih par sezona)

All Time Leaders: Free Throw Percentage
Player FTM FTA FT%
1. Steve Nash 2,804 3,102 .904
1. Mark Price 2,135 2,362 .904
3. Rick Barry 3,818 4,243 .900
4. Peja Stojakovic 2,237 2,500 .895



Ps. Peđa je iznad politike.
freehand freehand 19:30 24.12.2011

Re: Basketball Hall of Fame

Kazezoze
blogov_kolac
I na kraju, stvarno mi je zao...

jebote, koji si ti kreten.

Taman htedoh da mu dam preporuku... I da se kloniram da bih mu dao još jednu.
A onda ta račenica, i pasus u nastavku...
NNN NNN 19:42 24.12.2011

Re: Basketball Hall of Fame

pasus u nastavku...
Preteran zaključak (a rm na sportskom blogu dođe ko govno u bazenu...)
blogov_kolac blogov_kolac 22:04 24.12.2011

Re: Basketball Hall of Fame

NNN
pasus u nastavku...
Preteran zaključak (a rm na sportskom blogu dođe ko govno u bazenu...)
Ne radi se o zakljucku nego o prostoj konstataciji cinjenicnog stanja. Oni koji kosarku/sport previse ne prate verovatno ne znaju o cemu pricam, a posto se ti svakako ne ubrajas u takve ubedjen sam da ti vrlo dobro znas na sta mislim kada kazem da je u periodu od 2004-2008 Predrag Stojakovic bio verovatno najomrazenija licnost kod nas, pogotovo kada je u pitanju stepen malicioznosti na koji su docekivane sve vesti koje su o njemu dolazile sa one strane bare. A sve je to bilo povezano sa onim nasim famoznom predstavom o patriotizmu kojim su svojevremeno Milosevic i Seselj toliko vesto manipulisali da su se slicni kvazikriterijumi jos uvek odrzali. A rm se tu sasvim "slucajno" nasao, jer je logicki postaviti pitanje ako je Predrag Stojakovic bio najomrazenija 2004/08 figura - ko je bio najomiljeniji, pogotovo sa patriJotske tacke gledista...

A na racionalnoj osnovi gledano, sve sto mu se toliko zameralo je bilo krajnje licemerno. NBA igraci su moderni gladijatori, i trazenje posebnog statusa na pripremama za NBA zvezdu koja igra pod punom minutazom i opterecenjem nije bio nikakav njegov hir, vec susta potreba. Prvi put je zapravo popljuvan od nase javnosti jos dok je ucestvovao na takmicenju, a "greh" mu je bio sto se tesko povredio igrajuci za nasu reprezentaciju koja je zbog toga dozivela fijasko na EP u Svedskoj. A tog fijaska ne bi bilo da i u KSJ nisu poceli da primenjuju gubitnicku formulu koja nam je upropastila skoro sve ekipne sportove, tako da umesto najjace postave koja se ne bi obrukala ni uz povredu glavne zvezde Stojakovica poslata je gomila polutana i golobradih iz domace lige, a Pedja je trebao da tegli za njih i pomogne njihovim klubovima i menadzerima da ih bolje prodaju... Kasnije je zloupotrebljavano to sto se znalo da nema sanse da neko sa tolikim opterecenjem u NBA pristane na razne obavezne "intezivne visinske pripreme" tokom leta pred neko takmicenje, pa je samo kod naroda sa ovakvim osecajem za kvazipatriotizam bilo moguce podvaljivati mu da se on ne zapita kako je moguce sa fondom igraca koji smo tada imalida nikada ne saljemo vise ekipe sa vise od tri medjunarodno priznata asa, a sve ostalo mlade iskrene patriote. A kada su posle nekoliko lancanih debakala na najvecim takmicenjima konacno promenili plocu u KSS i bili spremni na njegove uslove tokom priprema, bilo je vec kasno jer njegovo telo je bilo u stanju katastrofa koja ceka da se dogodi a sigurno mu se sve vec bilo smucilo i zgadilo. Zanimljivo da kada su potom pocele da pristizu vesti o njegovim teskim povredama, operacijama i dugim pauzama - to je vise docekivano kao nekakva bozja kazna, a ne dokaz da se uopste nije folirao kada je pominjao preventivne razloge.
freehand freehand 00:12 25.12.2011

Re: Basketball Hall of Fame

ubedjen sam da ti vrlo dobro znas na sta mislim kada kazem da je u periodu od 2004-2008 Predrag Stojakovic bio verovatno najomrazenija licnost kod nas, pogotovo kada je u pitanju stepen malicioznosti na koji su docekivane sve vesti koje su o njemu dolazile sa one strane bare. A sve je to bilo povezano sa onim nasim famoznom predstavom o patriotizmu kojim su svojevremeno Milosevic i Seselj toliko vesto manipulisali da su se slicni kvazikriterijumi jos uvek odrzali.

Samo da ti kažem: potpuno si izgubio iz vida jedan opšti antiamerikanizam i slepu mržnju koja se širila i još uvek širi prema svemu što je američko; uopšte nije nužno da ti neko baci bombu na glavu ili ti pospe samo malo blagotvornog uranijumskog praška, niti da ti sjebe struju, ni fabrike ni puteve, ni mostove. O ne, ovde se mrzi samo zato što je nešto u vezi sa USA.
Čoveče, postoje neki koji ga mrze jeer se nije javljao tetki koja živi u Lenjinovom Bulevaru, ej!
I ja sam, za pristojan honorar, spreman da ti sastavim i spisak određenog broja mrzitelja, sa sve generalijama i citiranima izjavama, vremenom, mestom, publikom, ko se smejao, ko palaudirao...
A ti ćeš već znati šta dalje.
blogov_kolac blogov_kolac 02:47 25.12.2011

Re: Basketball Hall of Fame

freehand

Samo da ti kažem:
Da je nepravedna i nicim izazvana omrazenost Pedje Stojakovica kod nas u pomenutom 2004-08 periodu zaista posledica (da ne kazem kolateralna steta) nase "pravedne" mrznje u odnosu na sve sto ima veze sa Amerikom, kako sugerises - pa zar ona ne bi bila neuporedivo intenzivnija 2000-04 dok su uspomene na 1999 bile mnogo svezije!? Ali ne, ovde se radi upravo o onome sto sam ja pomenuo - izvitoperenom shvatanju pojma patriJotizma kod nas. A uvek nasmejani i dobrocudni Predrag Stojakovic, toliko uspesan u poslu kojim se bavio, celom svojom karijerom samo je pronosio slavu Srbije u kojoj je inace proveo samo dve-tri godine svog zivota (i to najteze, izbeglicke). Iako je za reprezentaciju igrao kao iscedjeni limun posle napornih NBA sezona i sa tih 80% snage bio je nas najkorisniji igrac na dva poslednja zlata koja smo osvojili (EP Turska i SP Indijanapolis). Kosarkaska reprezentacija sa nasledjenim kosturom jos iz SFRJ vremena bila je prava porodica koja je dugo odolevala onome sto je zahvatilo druge nase timske sportove poput fudbala i rukometa gde je sljam i polusvet (pa i klasicna mafija) preuzela punu kontrolu. Kada se posle neizbezne smene generacija to spremalo i kosarci, on jednostavno nije zeleo u tome da ucestvuje i da bude paravan za prljavstine koje su tamo zavladale, a uz to od njega se ocekivalo i da kao svetska zvezda velikog formata treba da trpi razna ponizenja ali i ugrozava sopstveno zdravlje i karijeru!? Poprilicno brzo se videlo ko je tu bio u pravu i posle nekoliko vezanih brodoloma KSS i selektori su konacno bili spremni da mu izadju u susret sa onim (krajnje opravdanim) posebnim zahtevima koje je imao, ali tada vise njegovo telo fizicki nije bilo vise sposobno ni za celu NBA sezonu a kamoli i reprezentativni dodatak, a da ne pominjem sve ono ruzno sto je doziveo, pa bi njegov povratak u reprezentaciju bio jedno veliko "izvini Djuro sto si me tukao". Ja se najiskrenije divim Nenadu Krsticu koji je kao nas drugi najuspesniji NBA igrac u tom periodu doziveo slican tretman i niske prozivke jer takodje sa tim polusvetom nije zeleo da ima posla, pa je posle par godina priredjivanih gadosti odavde ipak resio da se vrati u reprezentaciju (predsednik i generalni sekretar KS mu licno preko medija spocitavali NEpatriotizam i cak vodili kampanju da mu se oduzme pasos i drzavljanstvo!?).
bene_geserit bene_geserit 09:27 25.12.2011

Re: Basketball Hall of Fame

Kazezoze
blogov_kolac
I na kraju, stvarno mi je zao...

jebote, koji si ti kreten.

Kreten na kvadrat.
I to sa tezom koju uporno ponavlja.
Na blogu o Peji on je nasao da pise o tome. Idi covece leci se.
Ja ne znam nikoga kome je Peja bio omrazena licnost "u periodu 2004-2008".

Nadam se samo da ce ovde da prepoznaju pravu vrednost i ko treba da nam bude uzor pa ce da mu daju autorsku opciju. Da prestane da smara svojim dugim postovima sa pretezno istom tezom na blogovima gde takvom djubretu mesto nije.
blogov_kolac blogov_kolac 12:34 25.12.2011

Re: Basketball Hall of Fame

bene_geserit

Ja ne znam nikoga

Mnogo toga ni ne znas, a pogotovo bas to - da mnogo toga ne znas.
NNN NNN 14:32 26.12.2011

Re: Basketball Hall of Fame

Peja bio omrazena licnost
Nažalost delimično ima istine u nekim stvarima o kojima blogov kolac piše...
Imam issue da "moram" da čitam komentare na vesti na B92,
i često na jedan dobar dođu dva loša,
naravno, mislim da ljudi većinom nisu hejteri,
ali ti koji jesu su uvek najglasniji,
a većina, često, nekritički se odnosi prema njima,
pa čak im i povlađuje.

Evo primer vezan za Peđu,
na jednoj utakmici da 37 poena, ali Kingsi izgube,
prvi i ubedljivo najpreporučivaniji komentar je bio tipa
"Izgubili, hehehe!"
Vrlo slična sitacija je i sa Đokovićem,
kad on nekad izgubi u pojedinim komentarima
(a njihov broj nije zanemarljiv)
dođe do "erupcije oduševljenja"

Meni nije neobično da ljudi navijaju za Federera ili Nadala,
ali da se navija isključivo protiv Đokovića i to u Srbiji - je čista zloba
(zamislite sličnu situaciju u Švici kad izgubi Federer - nemoguće!)

Slična situacija je i npr. za Stankovića,
svaki njegov gol za Inter je prokomentarisan sa "a za reprezentaciju - ništa".

itd.

Neki uspešni ljudi u Srbiji se često od strane nekih patuljaka stavljaju na stub stama i uvek se puca na neku najnižu i najprimitivniju reakciju, a to nekad nekritički prođe kod svetine, nažalost.


Inače rm i šš nemaju mesta u ovom delu univerzuma koji je rezervisan za Stojakovića i sliče.


antioksidant antioksidant 15:41 26.12.2011

Re: Basketball Hall of Fame

Vrlo slična sitacija je i sa Đokovićem,
kad on nekad izgubi u pojedinim komentarima
(a njihov broj nije zanemarljiv)
dođe do "erupcije oduševljenja"

издајице
stefan.hauzer stefan.hauzer 19:19 24.12.2011

.

iskreno, bilo bi apsolutno bezvezno da jedini srbin sa nba prstenom bude - darko milicic.
NNN NNN 19:33 24.12.2011

Re: .

Pa, ima ga i Radoslav Nesterović (2005.) - jedino nema srpski pasoš

U finalima su gubili:
Divac 1991. - bio odličan, možda čak i bolji od Medžika!
Miličić 2005. - najmađi strelac u NBA finalu (i najmlađi učesnik 2004.)
Pavlović* 2007. - starter u Klivlendu
Radmanović 2008. - starter u Lejkersima i što se mene tiče igrao odlično (jedini u ekipi Lejkersa sa pozitivnom +/- statistikom, kad on izađe Pirs MVP finala rastura)

*Srbogorac tj. nie prelomio (a i baš ga briga)
BigBadWolf BigBadWolf 20:21 24.12.2011

Lejkersi....

Klub koji sam obozavao jos od show time ere. Magic, Kareem, Worthy, A.C Green,Byron Scott. Jos kad je Divac otisao da se igra sa Medzikom i trenira sa Karimom, ihaj... Kasnije je to polako bledelo, ali su mi ostali kao prva ljubav, nikad ne mozes da se stvarno naljutis na njih.

Sve do 2002. Jedini nacin da navijam za Crvenu zvezdu, pardon FMP, je da igraju protiv LAL. Srecom to nikad nece da se desi, zna se ko odavde ide na NBA turneje :)

Toliko.

marco_de.manccini marco_de.manccini 21:23 24.12.2011

ту смо негде

Ех, да сам ја шутирао ону тројку не би било ништа горе. Па и ја могу да промашим цео обруч.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:10 26.12.2011

Re: ту смо негде

Ej, pošto moram da odustvujem, samo da mahnem da sam se zezao. Nismo tu negde. Peđa je bolji.

U stvari, Peđa je super. Da su mogli da u tom trenutku biraju čoveka na planeti kome bi dali da šutira tu trojku na kraju utakmice, to bi opet bio on. Tako da ja ne bih mnogo brinuo šta budale kažu.

Usput, onaj koji nije intenzivno trčao pola sata gore dole po celom terenu (igranje tri-na-tri je mala dečja zajebancija) ne zna šta znači šutirati i pogoditi čak i slobodna bacanja, a ne trojku is skok šuta.
NNN NNN 13:30 25.12.2011

Crko mi komp

... dok sam kucao odgovr docsu i kao primer navodio utakmicu sa Amerima!
Blogovanje s mobilnog - pejnindies!
Javljam se sutra.
Ps. Večeras počinje sezona od 18h ima na TV-u 3 utakmice!
docsumann docsumann 18:12 25.12.2011

Re: Crko mi komp

dok sam kucao odgovr docsu


ma slažem se ja da je napad atraktivniji

marco_de.manccini marco_de.manccini 19:19 25.12.2011

Re: Crko mi komp

dok sam kucao

I ja sam nekad kucao. A onda su podigli koševe na veću visinu. Ili su mi se ruke skratile. Nikad nisam ispitao šta je tačno bilo.
freehand freehand 19:50 25.12.2011

Re: Crko mi komp

marco_de.manccini
dok sam kucao

I ja sam nekad kucao. A onda su podigli koševe na veću visinu. Ili su mi se ruke skratile. Nikad nisam ispitao šta je tačno bilo.

Otvorili su ti?
docsumann docsumann 19:54 25.12.2011

Re: Crko mi komp

A onda su podigli koševe na veću visinu. Ili su mi se ruke skratile. Nikad nisam ispitao šta je tačno bilo.


previše tegova ... ali nisu se skratile, to je samo optička varka
libkonz libkonz 16:46 28.12.2011

Samo da se upišem

na ovaj sjajan blog.
NNN NNN 10:53 29.12.2011

Re: Samo da se upišem

Hvala.

Ne stigoh da pomenem (dožda malo editujem tekst u vezi nekih dostignuća, a i ako uploadujem završetak utakmice 3. utakmice plej-ofa protiv Minesote)...

Neko vreme je Peđa bio vlasnik najduže aktivne serije utakmica sa dvocifrenim brojem poena (u vreme Šekila, Kobija, Dankana, Garneta...)!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana