Ekologija| Gradjanske inicijative

Reciklaža za jednokratnu upotrebu

kakapo RSS / 28.12.2011. u 19:05

Opština Stari grad je pre nekoliko nedelja pokrenula pohvalnu akciju: građanima su uz svoj časopis „Stari grad" podelili po jednu oveću zelenu kesu, u koje će ekološki savesni Starograđani sakupljati papirni, plastični i aluminijumski (onaj od konzervi) otpad, a te kese će iznositi određenih dana u naznačeno vreme ispred kuće. Kud ćeš lepše? „Neće to valjati" - veli moj skeptični komšija - „to je jedna budalaština, a budale su i oni koji u to veruju". Dabome, pakosno je ciljao na mene koji sam se upecao i odmah počeo da recikliram i da držim ekološke propovedi. Nažalost, ogorčeni komšija je bio pravu! No, pođimo redom.


Nije ovo prvi put da ja, naivno i razdragano, pohrlim u ekološke akcije. Recimo, na mom poslu se baca mnogo hartije. Ne umem da tačno izračunam koliko, ali sigurno jedno tropsko drvo mesečno. Obilazio sam razne nadležne pokušavajući da ih nagovorim da se negde metne kontejner za staru hartiju. I zaista, nije prošlo ni godinu dana, a u hodnicima iskrsoše kartonski kontejneri za hartiju (velike kutije s prikladnim natpisom)! Ja ponosan onoliko! Verovatno to uopšte i nije bila moja zasluga, ali ipak sam se pravio važan i hvalisao se, tobož skromno: „Eto, ja onomad pokrenuo inicijativu, kad ono..." Kontejneri su se napunili za manje od nedelju dana, neko ih je potom odneo i od tada (a ima tome više od godine dana) nema novih kontejnera. Pitao sam svakog, ali niko ništa ne zna, ni ko je kutije postavio, ni ko ih je odneo, a naročito da li će ikada više postaviti nove. Osmelio sam se da pitam i čistačice, one sve znaju, ali su (valjda baš zbog toga) veoma stroge. Čak ni one ne znaju!
Odlučio sam da se ne predajem. Ako ne može kolektivno da se reciklira, ja ću individualno! Sakupljao sam papir u kancelariji i kada ga se nakupilo, poneo sam dve kese do onih kontejnera za reciklažu u Višnjićevoj ulici. Mislio sam da ću možda sresti i nekog s posla, pa da vešto plasiram pripremljenu gorko-ironičnu opasku o nekadašnjim kontejnerima, ali niko na mene nije obratio pažnju. Ako, ništa, barem ću odneti sav taj papir da se reciklira, spašću makar jedan žbun. No, u Višnjićevoj se kontejnerima nije moglo prići od đubreta (reciklažnog, ali i drugog). Iz kontejnera za papir izvirivali su listovi već požutelih novina. Verovatno su ga ispraznili poslednji put još dok je pokojnik iz obližnjeg turbeta bio živ i aktivan. Sve i da sam hteo da priđem, na hrpi đubreta je dremao pas opasnog izgleda i popreko me gledao. Dakle, ništa od reciklaže. Setio sam se da nešto niže, ispod „Alonza" postoji neki kontejner za hartiju (sada više ne, otvorili su parkiralište pre neki dan). Ali tada je još, u sred srede Strahinjića Bana, prkoseći kafićima, ponosito stajao jedan veliki kontejner. Međutim, to je bio neki službeni kontejner sa ključem, u koji nije svako neovlašćeno lice moglo da baca papir kako mu se ćefne. Pitao sam nazočne „berače kartona" da li bi možda oni primili moj stari papir. Ne, ni slučajno! Oni skupljaju karton, a ne papir, uostalom čim im nešto nudim mora da se iza toga krije kakva zamka. Sačekao sam službeno lice i njemu ponudio svoju skromnu gomilu. „Ajde dobro, da ti sada uzmem," - procedi službeno lice - „ali nemoj više da ti se desi!" „Neće, neće, obećavam!" - rekoh s olakšanjem, samo da se ratosiljam onolike hartije. A prekršio sam obećanje, koliko pre neki dan, povodom starogradske akcije. Ponovo sam se odao reciklaži.
Dakle, kao ponosni vlasnici zvanične zelene kese reciklirali smo po kući iz sve snage, spljiskavali flaše od kisele vode, propirali mačje konzerve, slagali novine... Napunili smo onu kesu za nedelju dana, izneli je u naznačeno vreme, i - gle čuda - neko ju je odneo! E, ali nam je onda usfalilo kesa. Iskamčio sam još jednu od onog skeptičnog komšije koji neće da reciklira, ali ipak, valja otići u Opštinu - kako piše u uputstvu - da se uzmu nove kese. U Opštini me je portir prezrivo pogledao: "Kakve kese? Ne znam ja ništa ni o kakvim kesama!" Pošto sam insistirao, pozvao je čistačicu (koje, kako smo već utvrdili, sve znaju) i taj nesporni autoritet je zaključio da su te kese ono nešto tamo u Nušićevoj, četvrta vrata levo, ali oni sada sigurno ne rade. I nisu radili. Onda sam se setio svog najvećeg aduta! Pa poslaću ženu! Šta se ja majem po Opštini; ja se uostalom svuda posvađam, a ona ume s ljudima, naći će te kese čas posla. I zaista, moja žena je išla po reciklažne kese i to dva puta (a nije joj baš blizu). Prvi put da bi od portira saznala isto što i ja (da su to ona vrata u Nušićevoj), a potom i do samih vrata (pošto dotična četvrta vrata levo rade samo od osam do tri), ali tamo je ponovo naišla na nerazumevanje. Jeste, oni znaju za tu akciju, ali koleginica koja se time bavi baš sada nije tu. „A jel' može ipak neka kesa"(koristi moja žena svoj šarm)? „Ajde dobro, evo, ali to nije baš po propisu". I dođe moja supruga juče kući, ponosno, kao lavica sa ulovljenom antilopom! Donela je čak tri kese! S obzirom da je baš juče bio dan za iznošenje reciklažnog otpada za našu ulicu, izneli smo kesu u propisano vreme ispred kuće. Jutros smo je zatekli na istom mestu kako nas podsmešljivo gleda. Dok smo je prenosili do (običnog) kontejnera još je i pukla, pa smo đubre skupljali po ulici. S prozora nas je gledao onaj komšija. Nije čak ništa ni rekao. Samo je gledao.
P.S. Moja žena je danas, povodom kesa zvala Opštinu, odakle su je uputili na „Gradsku čistoću", koji su joj opet rekli da je trebalo odmah da ih zove kada je primetila kesu! Naravno, poletni đubretari bi došli da je odnesu, nego se mi, eto, nismo setili da ih zovemo.



Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:52 28.12.2011

3kese

"Donela je čak tri kese!"

:)))

pa toliko bi i trebalo, za razvrstavanje papirnog, plastičnog i aluminijumskog otpada:)

dobar blog. valjda ce nesto da se promeni.

kakapo kakapo 21:13 28.12.2011

Re: 3kese

pa toliko bi i trebalo, za razvrstavanje papirnog, plastičnog i aluminijumskog otpada:)

A ne, dotle još nismo stigli! Neće odmah da zastrašuju narod razvrstavanjem. Napomenuto je da se sve tri vrste otpada trpaju u jednu kesu. Samo, pitanje je ko će se i time baviti? Ja više neću sve dok ne bude kontejnera za reciklažu u razumnoj blizini mog stana (i to bez namćorastih pasa).
Jukie Jukie 21:42 28.12.2011

Re: 3kese

kakapo

Ja više neću sve dok ne bude kontejnera za reciklažu u razumnoj blizini mog stana (i to bez namćorastih pasa).

Da se pohvalim da sam video tri kontejnera za reciklažu u recimo našem naselju, tj. iza poslednje zgrade se uputiš stazicom kroz poljanu pored druma dok ne dođeš do nekog zlokobnog drveća koje se nadvija nad sam drum, i između tog drveća i druma stoje ti kontejneri, fino ušuškani da ih niko ne pronađe. (ali ja sam lukavo išao autobusom pa sam pogledao na tu stranu)
dragan7557 dragan7557 22:37 28.12.2011

Re: razvrstavanje Hajducija I

Izvrstan blog ali,

u maticnoj sam jednom pre dve godine, po povratku posle visemesecnog odsustva ,u postanskom sanducetu pronasao dvadesetak plasticnih dzakova. Ispalo je kasnije, da su za plasticni otpad koji se kupi jednom nedeljno, sa papirom se to radi jednom mesecno uvek u isti dan.

Papir normalno stavim ispred kuce, i uvek bude iznesen, dok sa samom plastikom imam problema a evo zasto. U normalnom domacinstvu je normalno da ima jedna korpa za otpatke u koju se stavlja plasticni dzak koji se posle nosi u kontajner. I pored toga sto je kuhinja velika nemam nameru da je popunim sa kantama za razvrstan otpad makar koliko lepe bile.

Ko je ikada bio u nekoj od hala za obradu djubreta (svo djubre se razvrstava) taj je mogao da vidi i kako se selektira raznovrstan otpad koji ide pokretnom trakom sa vibratorima. Ovaj proces je skoro potpuno automatizovan pa nema nikakve potrebe da gradjani razvrstavaju otpad.

Posto je opstina pre neku godinu resila da sve nadzemne kontajnere stavi pod zemlju, sa ulazom za samo jednu plasticnu vrecu sa djubretom, i da uvede identifikacione kartice (iste kao bankovne, magnetni strip) sa podatcima gradjanina a koje se ocitavaju, kako bi se "vrata" na kontajneru otvorila, i primila vrecu sa djubretom, samo jednu, posle toga se automatski zatvaraju, pa je karticu potrebno ponovo staviti na citac kako bi se "Sezam" otvorio za sledecu vrecu.

Ono Glavno se pojavilo u avgustu ove godine, u vidu pisma kojim gradska (opstinska sluzba, nije preduzece) komunalnog obavestava cenjeno stanovnistvo da ce opstinskoj skupstini uputiti pismo sa zahtevom da gradjani pored pausale za djubre u iznosu od oko € 200 godisnje (potpun bezobrazluk) od 1 januara 2012 za svaku u kontajner (na drugo mesto i nije moguce ostaviti vrecu sa djubretom) deponovanu vrecu sa djubretom placaju € 0,25 po vreci.

Naravno ova drska prodaja magle je predstavljena kao stednja posto, kazu opstinari, na taj nacin gradjanija ima svoje pare u svojim rukama, i moze da Stedi, na djubretu?! Tipican lopovluk uvijen u poklon paprir. Da je to enormno povecanje cena ionako preskupih usluga nije ni potrebno objasnavati.

Uterivanje para na hajducki nacin od strane cenjene Zapadne birokratije na ovaj nacin takozvanom modernizacijom je hobi besposlene birokratije, koji donosi i dobru zaradu.

cerski
kakapo kakapo 22:53 28.12.2011

Re: razvrstavanje Hajducija I

Posto je opstina pre neku godinu resila da sve nadzemne kontajnere stavi pod zemlju, sa ulazom za samo jednu plasticnu vrecu sa djubretom, i da uvede identifikacione kartice (iste kao bankovne, magnetni strip) sa podatcima gradjanina a koje se ocitavaju, kako bi se "vrata" na kontajneru otvorila, i primila vrecu sa djubretom, samo jednu, posle toga se automatski zatvaraju, pa je karticu potrebno ponovo staviti na citac kako bi se "Sezam" otvorio za sledecu vrecu.

Zastrašujuće! Zašto mi se čini da će se ovo dopasti našim gradskim vlastima? Šabića treba na vreme upozoriti!
Čuo sam i za slučaj da je jedna bakica (mislim u Švedskoj) tužila drugu zato što je braon flašu bacila u kontejner za zeleno staklo.
dragan7557 dragan7557 23:02 28.12.2011

Re: razvrstavanje Hajducija II

Druga hajducija je kanalizacija.

Ova stavka pogadja vodu kako iz vodovoda tako i otpadnu inace me u maticnoj kosta:

Cista voda: € 165 godisnje.

Godisnja potrosnja 34 kubna metra, konstantna vec godinama.

Bez obzira sto je u gornju cenu ukljucena sva ciscenja vode, BPM i jedno destak raznih taksi i nameta, krem na tortu tek sledi:

Kanalizacija ili ti odvodjenje prljave vode (opstinsko komunalno, nije privatna prcija) kosta:

Kanalizacija € 280 godisnje.

Potrosnja se placa pausalno a najveci zagadjivaci industrija najmanje placa.

Pre neku godinu iznerviran ovom drskoscu da je cista voda daleko jevtinija od "odnosenja" praljave uputim predsedniku opstine pismo sa dokumentacijom koja pokazuje da je cena cak i za pojmove maticne drska, bezobrazna i da je osim kriminala i cisto razbojnistvo.

Odgovorio mi je nacelnik sluzbe, koji ljubazno rece, kao odgovor na moje argumente o merljivosti potrosnje, da je cena kanalizacije pausalno odredjena po domacinstvu, i da tu nema pomoci, i naravno uputio me na drzavne, provincijalne i opstiske zakone, urdbe i odredbe u vezi sa, po njemu nepostojecim problemom, osim toga ljubazno, uz postovani gospodine, vi niste jedini koji sa ovim nacinom obracunavanja (nepotrosenog) imate problema, sudski procesi su vodjeni bla, bll, bla i mi smo ih do sada dobili protiv svih razumnih gradjana!? Pre tideset godina je u maticnoj voda bila besplatna kao i kanalizacija, od neoliberalne finansijske pljacke se skoro nemoguce braniti.

cerski
dragan7557 dragan7557 23:39 28.12.2011

Re: razvrstavanje Hajducija III

Ko je pocetkom sedamdesetih ziveo u Engleskoj se seca sanducica za metalni novac (penije) u koje su ubacivao novac za gas i struju po potrebi kad vam treba gasa ubacite pare, ventil se otvori i gasa ima.

Ista stvar je bila i sa strujom a TV (tada samo BBC) je bio beslatan.

Sistem je za gradjane bio perfektan, jer je sve troskove do potrosnje snosio prodavac robe: struje ili gasa, sa telefonom je moglo da se uradi isto.

U Evropi je odmah posle rata uveden sistem pretplata, koji je po gradjane i njihove dzepove katastrofalan a evo i zasto:

u slucaju prtplatnickog sistema(u Srbiji je pretplatnicki sistem) gradjani snose pored papreno skupe robe(gas i struja) i troskove istaliranja raznih instalacija i mernih sprava koje prodavac robe bespravno gradjanima naplacuje ili bespravno naplacuje.

Bajatovic & Co, gradjanima prodaju sve sto je na ulici ili takozvanu javnu mrezu (koja se gradi javnim sredstvima (za Srbiju mi nije poznato za EU jeste). Od javnog prikljucka(ulica) do i sa mernim instrumentom, gradjanima se bespravno naplacuje sve sto je ugradjeno, bilo da je gradjanin uradio preko Bajatoviceve firme ili nekog drugog, ovo je cista placka, koju je ozakonila Skupstina Srbije, bez ikakvog prava, sa razlogom bogacenja Bajatovica & Co kako bi on (i drugi) mlatili pare i svrljali se na tudi racun po Las Vegasu.

Primer:

ako odete na benzinsku pumpu da kupite benzin, posle tankovanja odete na kasu da platite racun, kako bi reagovali da na racunu osim benzina vidite da morate da platite i sledece stavke:

- cena benzinskog tanka u zemlji
- cena cevovoda od tanka do pumpe
- cena pumpe za benzin
- BPM na sve gore navedeno

i na kraju cenu kupljenog bezina sa BPM i Akcizama??? Svakako bi

sitnije stavke sam preglednosti radi izbacio

Upravo gore navedeno se desava sa gasom i sa strujom uz koju vam je ljubazni srednjoskolac posla i racun za TV.

Ovu bukvalno divljacku pljacku gradjana su omogucili poslanici koje ste birali "demokracki" da iz sve sile stite vase, khm...glasacke interese.

Da zakljucim, ove stvari se desavaju i vama dragi moji blogeri a vi i dalje ocijukajte sa gdjom Comic o raznim msleeemama i glasajte opet onog koga ste i do sada glasali a koji je od 2006-2012 obecao 750.000 novih zaposlenja, jer nekog drugog i nemate.

Napisane tri hajducije, su samo mali deo nacina da budete legalno opljackani od strane vasih zastitnika koji zevaju, citaju, salju svoje kartice iz Bodruma i tad.

Uz ziveli poslanici i vodje stranaka, vas,

cerski
mlekac mlekac 00:14 29.12.2011

Re: razvrstavanje Hajducija III

dragan7557
Ko je pocetkom sedamdesetih ziveo u Engleskoj se seca sanducica za metalni novac (penije) u koje su ubacivao novac za gas i struju po potrebi kad vam treba gasa ubacite pare, ventil se otvori i gasa ima.

Ista stvar je bila i sa strujom a TV (tada samo BBC) je bio beslatan.

Sistem je za gradjane bio perfektan, jer je sve troskove do potrosnje snosio prodavac robe: struje ili gasa, sa telefonom je moglo da se uradi isto.



Mi smo imali moderniju varijantu toga u BW.

Prepaid brojilo - odes na kiosk, uplatis odredjenu svotu, i zavisno od tipa brojila dobijes karticu ili slip sa sifrom. Dodjes kuci, ubacis to u brojilo i lepo ti pise koliko KW imas na raspolaganju. Ostatak je tvoj izbor - da stedis il' da nadjes pare da uplatis jos.

Nikad se niko nije bunio, uvek bilo kolko para tolko muzike, hocu reci, struje.

Pa da vidis kako se onda lepo stedi i kako racuni za struju nisi do nebeskih visina!
dragan7557 dragan7557 00:40 29.12.2011

Re: Hajducije uz saradnju Vlasti

kakapo
Posto je opstina pre neku godinu resila da sve nadzemne kontajnere stavi pod zemlju, sa ulazom za samo jednu plasticnu vrecu sa djubretom, i da uvede identifikacione kartice (iste kao bankovne, magnetni strip) sa podatcima gradjanina a koje se ocitavaju, kako bi se "vrata" na kontajneru otvorila, i primila vrecu sa djubretom, samo jednu, posle toga se automatski zatvaraju, pa je karticu potrebno ponovo staviti na citac kako bi se "Sezam" otvorio za sledecu vrecu.

Zastrašujuće! Zašto mi se čini da će se ovo dopasti našim gradskim vlastima? Šabića treba na vreme upozoriti!
Čuo sam i za slučaj da je jedna bakica (mislim u Švedskoj) tužila drugu zato što je braon flašu bacila u kontejner za zeleno staklo.

U svetu postoje dva sistema naplate jedan nepreplatnicki PRE PAID sistem koji stiti potrosaca, drugi je pretplatnicki, POST PAID sistem koji stiti placakse poznate pod nazivom prodavci robe citaj magle, i ruinira same potrosace, kojima nije jasno da kupuju robu koju u normalnom sistemu, pre paid ne bi morlai da kupe jer im je nepotrebna, a koju bi u tom slucaju morao da plati prodavac.

Pretplatnicki POST PAID sistem nema za potrosace ama bas ni jednu dobru osobinu, dok za drzavu i plackase, predstavlja zlatni majdan, jer nalacuju apsolutno sve sto im se cefne, bolje receno, naplacuju nenaplativu maglu.

Drzavi pretplatnicki, post paid sistem odgovara, zbog povecanja nameta na prodaju nepotrebne robe, i povecanjem obrta nepotrebne robe koju uz njenu pomoc prodavci magle uvaljuju naivnim potrosacima, ovde je osobito vazan BPM, koji kod prepaid sistema drzava ne bi mogla da naplati potrosacu, a liferantu omogucuje prodaju i naplatu robe, koja je kupcu nepotrebna jer bi u drugom slucaju prodavac morao da snosi sve troskove oko nabavke i instaliranja same robe, ali bez BPM-a.

Ako hocete bezicni Internet najbolje da kupite dongle jer tada placate jednokratno samu masinu dongle koja obavlja vise funkcija i svakog meseca placate samo pre paid troskove, za taj mesec, dongl je vase vlasnistvo, i ako je pre paid mozete da otkazete Internet kad vam se cefne, bez posldica (uvek gde mozete koristite pre paid), nikad post paid, jer post paid ujljucuje silne druge troskove koje nemate potrebu da placate.

Isto je i sa mobilnim, uzgred sve troskove mobilnog u Srbiji poslanicima placate vi, oni telefoniraju dzabe, na jeziku liberala za njih postoji fraj rucak, iako vama tvrde i ovde da nema fraj rucka.

Mogao bih jos satima o nacinu hajdukovanja i sprege drzavnih "sluzitelja" sa opskurnim firmama koje su cesto u direktnom ili indirektnom vlasnistvu politicara, kao sto je i slucaj SOKOJ ( gazda Cvetkovica) o kome je skoro bilo reci.

Isto toliko je kriminalna pojava zvana lobiranje koje je cista i namerna placka konzumenata putem korumpiranja stranaka i politikanata na vlasti.

Obicnim jezikom receno:

Lobiranje je Ozakonjena Korupcija.


cerski
krkar krkar 01:18 29.12.2011

Re: 3kese

A ne, dotle još nismo stigli! Neće odmah da zastrašuju narod razvrstavanjem. Napomenuto je da se sve tri vrste otpada trpaju u jednu kesu. Samo, pitanje je ko će se i time baviti? Ja više neću sve dok ne bude kontejnera za reciklažu u razumnoj blizini mog stana (i to bez namćorastih pasa).


Mnogo bre numeš!

Uzmeš te tri kese, fotokopiraš svoju ličnu kartu i tak poziv na akciju, sve u po 3 primerka, zaheftaš na jednu stranu svake kese kopiju l.k. a na drugu poziv za akciju.

I odeš kod predsednice GO Stari Grad u kabinet, stigneš dokle stigneš, do neke sekretarice - nije važno i na najvišoj instanci na kojoj stigneš istovariš te kese na sto Najviše Instance. 'Izvolite, vaša akcija'. Okreneš se i odeš.

Inače, ja ništa dobio nisam - a ista opština?
dragan7557 dragan7557 07:41 29.12.2011

Re: razvrstavanje Hajducija III

mlekac
Mi smo imali moderniju varijantu toga u BW.

Varijanta nije samo modernija vec je za energetsku Mafiju jevtinja jer moraju da paze na svoje troskove kako bi za profit ostalo vise. Da isti efekat ima po dzep potrosaca, valjda nije potrbno objasnjavati.

Posledice ovog user friendly sistema su sledece:

- Svi troskovi ukljucujuci i instalaciju i odrzavanje brojila padaju na teret prodavca energije (ili druge robe, mobilna telefonija internet id.)

- Nista osim potrosnje same robe, u ovom slucaju energenta, ne pada pod udar, bolje receno pljacku, poznatu pod imenom BPM.

- Ovu masovnu pljacku cak i nerodjenih beba kao i beba u kolevci, je u Sbiju uveo poznati destruktor M. Dinkic, jedan od najodgovornijh ljudi, pored Djelica, i jos nekih, za propast srpske privrede i stavljanje vas cele Srbije pod status nove kapitalisticke kolonije.

- Naivnom i glupom srpskom (i evropskom) kupcu je prodato, i opet ce biti prodato, novo brojilo koje mu nije ama bas ni za krivi qrac nije potrebno.

- Kupac struje kupuje struju, kupac gasa kupuje gas a ne raznorazna brojila i njihovo odrzavanje, gigantsku administraciju potrebnu za odrzavanje ove pljacke, bazdarenje, ocitavanje ili bilo sta drugo osim energenta, struje ili gasa.

- Kupac energenta kupuje samo energent i nema nikakve potrebe za kupovinu spomenutih brojila i ona su nezakonski prodata a Skupstina Srbije zakonski odobrila ovu vezanu trgovinu sa elementima ucene i pljacke kupca.


Ostatak je tvoj izbor - da stedis il' da nadjes pare da uplatis jos.

Ovaj izbor je Skupstina i Vlada Srbije bespravno oduzela gradjanima Srbije.
Nikad se niko nije bunio, uvek bilo kolko para tolko muzike, hocu reci, struje.

Nema ni potrebe jer struja, nije opterecena hiljadama plata nepotrebne administracije, koje jedu zive potrosace. Sistem je na strani potrosaca user friendly, prodavac naplacuje samo prodatu robu i nista drugo, a sto i jeste namera kupca, da mu bude isporucena roba a ne brojila, administracija i drzavno lapanje para kako na rod kaze: na guzove.
Pa da vidis kako se onda lepo stedi i kako racuni za struju nisi do nebeskih visina!

Za stednju se brine sam sistem jer je racun umanjen za lenju bahatu i besposlenu administraciju, koja svojim ucescem robu (struju ili gas) poskupljuje za preko 60% nepotrbnih troskova.

Privatizacijom velikih energetskih sistema se postize obrnuti efekat sto znaci: stalna nova poskupljenja i slivanje ogromnih suma novca u privatne dzepove, kao sto je slucaj sa gasom u ovom momentu.

Da ce Skupstina i Vlada Srbije, znaci i pozicija i opozicija, zajednicki nastupiti protiv interesa potrosaca, citaj gradjana Srbije, i nastaviti sa pljackom mogu da izdam i pismenu garanciju u njihovo ime.
Njihove kolege u EU, koji su im svetli primer u pljacki gradjana, su to u EU vec ucinile.




cerski
kakapo kakapo 08:22 29.12.2011

Re: 3kese

Uzmeš te tri kese, fotokopiraš svoju ličnu kartu i tak poziv na akciju, sve u po 3 primerka, zaheftaš na jednu stranu svake kese kopiju l.k. a na drugu poziv za akciju.

I odeš kod predsednice GO Stari Grad u kabinet, stigneš dokle stigneš, do neke sekretarice - nije važno i na najvišoj instanci na kojoj stigneš istovariš te kese na sto Najviše Instance. 'Izvolite, vaša akcija'. Okreneš se i odeš.

Inače, ja ništa dobio nisam - a ista opština?

Pa sigurno znaju kakvu akciju planiraš s kesama. Valjda si već poznat opštinskim organima! No plastic bag lista.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:12 29.12.2011

Re: razvrstavanje Hajducija I

nadzemne kontajnere stavi pod zemlju, sa ulazom za samo jednu plasticnu vrecu sa djubretom


pa nije to toliko strasno, a i lepo izgleda:)

videla sam u gostima u NL, pitam "zasto"? kazu mi domacini, ne svidja im se da imaju kantu za djubre ispred kuce bolje klupica, a djubre skriveno.

cak ni tih 25 centi po kesi nije tako strasno.

ako bacas svaki dan jednu kesu, to je 7, 5 eura za msec dana. ili 750 dinara.

u beogradu stavka "iznosenje smeca" u infostanu kosta nesto oko 5 dinara po kvadratnom metru stana. Znaci ako imas stan od 70 kvadrata, to mu dodje oko 350 dinara.



dragan7557 dragan7557 11:58 30.12.2011

Re: razvrstavanje Hajducija I

Vesna Knezevic Cosic: pa nije to toliko strasno, a i lepo izgleda:)

Sa lepotom ovo nema niceg zajednickog, u pitanju je investiranje u privatni sektor proizvodnje ovih kontajnera, koji je kod gradana imao podrsku zbog zdravstvenog aspekta poniranja u zemlju kontajnera sa otpadom.
cak ni tih 25 centi po kesi nije tako strasno.

Kada se uzme u obzir da "sluzbe" vec naplacuju svoj "rad" u visini od preko € 2 po vreci otpada ovo je novo povisenje cena "usluga" izrazeno u novcu, a idiotski predstavljeno kao mogucnost stednje, je bolje receno novi nicim uzrokovani lopovski namet na gradjane.
u beogradu stavka "iznosenje smeca" u infostanu kosta nesto oko 5 dinara po kvadratnom metru stana. Znaci ako imas stan od 70 kvadrata, to mu dodje oko 350 dinara.

Srbo-kratija jos nije uspela da napravi zakonsku definiciju sta je stan za ljude, u Srbiji. Zbog toga umesto stana i upotrebljavam pojam prebivaliste.

Vezivanje kvadrature prebivalista i proizvodnje otpada je potpuno sumanuta ideja, jer ove dve nemaju apsolutno nikakve medjusobne veze.

Otpad proizvode ljudi u prebivalistima a ne kvadratura, pa je prilicnije a i logicnije da se "briga" o otpadu, naplacuje po broju prebivalaca u prebivalistu, koji realno proizvode otpad, a ne po kvadraturi koja osim glavobolje ne proizvodi nista drugo.

Mada u Beogradu, su i druge stvari poprilicno sumanute, pa me i ovo potpuno nakaradno vezivanje babe za zabe, ne cudi bas mnogo.

cerski
AlexDunja AlexDunja 21:32 28.12.2011

odličan blog, bird

vidi, kod mene u provinciji su postavili one žičane kontejnere
za plastiku, skoro svuda uz obične...
dok si reko keks ljudi su se navikli da ih koriste
jer ih redovno prazne.

ne znam šta se dešava sa flašama kad ih odnesu,
ali ljudi žele da recikliraju kada vide da to ima smisla.

i to bi mogao da bude početak, aj prvo plastiku, neka se nekome
isplati, možda će se krenuti sa konzervama i papirom...

ta akcija sa kesama za sve zajedno je besmislena.
ja bih rekla još jedna dulićeva skupa podvala
kakapo kakapo 22:02 28.12.2011

Re: odličan blog, bird

ali ljudi žele da recikliraju kada vide da to ima smisla.

Naravno da žele. U Hrvatskoj se čak i plaćaju vraćene plastične flaše i gotovo niko više ih ne baca u đubre, a po plažama idu klinci, sakupljaju flaše i tako popravljaju svoj džeparac.
antioksidant antioksidant 10:51 29.12.2011

Re: odličan blog, bird

ali ljudi žele da recikliraju kada vide da to ima smisla.

dragan7557 dragan7557 11:17 29.12.2011

Re: odličan blog, bird

antioksidant
ali ljudi žele da recikliraju kada vide da to ima smisla.


Alo bre, za reciklazu je potreno postrojenje zvano: "Recycling Plant" a ne neke stracare od kesa, a i ljudska zelja tu ne pomaze mnogo.

Naravno vrlo komplikovano za razumevanje,

ali na veliku zalost jedini nacin da se reciklza uradi.

cerski

Edit. osim ako svestrani Ser Dr. Dulit...., pardon Mag Dulic, u meduvremenu nije izmisli i patentirao "Magicnu Kesu" srbo magicnih osobina, koja kad se otpad u nju stavi, sama na licu mesta reciklira otpad.
Jukie Jukie 21:51 28.12.2011

Meni je ovo bilo najjače

Neke učiteljice u Americi su organizovale odvajanje otpada koji se stvara u učionici, i posle nekog vremena (par meseci) deca su lepo naučila da mahinalno odvajaju papir od plastike od čegaveć.
Jednog dana jedna od tih učiteljica je prolazila pored kontejnera u blizini škole i videla kako tetkice prazne sve tri kante u isti zajednički obični kontejner jer nije organizovano odvoženje odvojenog otpada...
kakapo kakapo 22:09 28.12.2011

Re: Meni je ovo bilo najjače

Pa i ja se sve nekako pribojavam da đubretari ove naše famozne "zelene" kese samo zafrljače na običnu deponiju i da se pritom iskidaju od smeha.
Tica44 Tica44 22:10 28.12.2011

Re: Meni je ovo bilo najjače

Grad gde ja zivim je presao na Single Stream Recycling. Nema vise odvajanja.

http://en.wikipedia.org/wiki/Single-stream_recycling
kakapo kakapo 22:25 28.12.2011

Re: Meni je ovo bilo najjače

Single Stream Recycling.

Kakva god! Samo da se ne ide u u pogon Gradske čistoće u Dunavskoj po tri kese (v. dole)
Mrs Who Mrs Who 22:14 28.12.2011

Kese za reciklažu

Ja sam zvala broj koji su dali na propratnom lifletu, tj. Gradsku čistoću i rekli su mi da moram u njihov pogon u Dunavskoj po nove kese. Juče sam pribavila tri, što je uredno priteftereno u sveščici, sa sve mojim imenom i adresom. Danas sam iznela punu kesu, videću da li je odneta sutra ujutru. (Navodno ih skupljaju između 6 i 9 uveče.)
kakapo kakapo 22:23 28.12.2011

Re: Kese za reciklažu

Juče sam pribavila tri, što je uredno priteftereno u sveščici, sa sve mojim imenom i adresom.

Pa da ne dođe do nekih zloupotreba sa te tri kese. Recimo da ih neko preproda i neviđeno se obogati. Mora da se ide u pogon u Dunavskoj po tri kese! To sve govori.
Mrs Who Mrs Who 15:46 29.12.2011

Re: Kese za reciklažu

Evo da prijavim da je kesa uredno odneta. Ja sam se obradovala kada sam dobila onu prvu kesu i obaveštenje, nadam se da će se vremenom stvar urediti i da će recikliranje postati najobičnija svakodnevna stvar. Pa me zasad ni ne mrzi da idem po kese, mada mi je jasno da to uopšte nije srećno rešenje.

Na Ceraku su pre nekoliko godina bili postavili žičane kontejnere za plastični otpad, i bilo je neverovatno videti da ga ljudi i dalje trpaju u obični kontejner koji sedi pet metara dalje (ili bliže, kako kome). Kontejner je posle nekoliko meseci uklonjen i to je bilo to.

I ja se pitam gde može da se reciklira staklo, ako se dobro sećam, pre neki dan se Ministar nadležni slikao pored jednog kontejnera za staklo postavljenog kod neke opštine, pa možda se i to proširi uskoro. Inače, stare baterije sam skupljala duže vreme, a sad sam otkrila da školi kod dece ima mesto za odlaganje.
kakapo kakapo 16:06 29.12.2011

Re: Kese za reciklažu

Evo da prijavim da je kesa uredno odneta.

Protekcija!
Dobro je, makar negde funkcioniše!
antioksidant antioksidant 16:07 29.12.2011

Re: Kese za reciklažu

kakapo
Evo da prijavim da je kesa uredno odneta.

Protekcija!
Dobro je, makar negde funkcioniše!

odneta je kesa
a sadržaj?
NNN NNN 00:51 29.12.2011

Odlična tema i blog

slika i PRilika Srbije
49 41 49 41 00:59 29.12.2011

Najbogatija zena Kine

je pocela svoju karijeru, starim papirom i reciklazom istog.

Kad joj je ponestalo istog u Kini, pocela je da ga uvozi iz Amerike, brodovima.
dragan7557 dragan7557 07:53 29.12.2011

Re: Najbogatija zena Kine

49 41
je pocela svoju karijeru, starim papirom i reciklazom istog.

Kad joj je ponestalo istog u Kini, pocela je da ga uvozi iz Amerike, brodovima.

Glupave price za neodrasle.

Brini se ti kako da sacuvas to malo para koje zaradjujes, a ne o tome kako je neko postao bogat, sto se tebi i milijardi i vise Kineza, svakao nece desiti.

Iste price su kruzile i o Onazisu, Sorosu i drugim lopovcinama.

cerski
NNN NNN 10:15 29.12.2011

Re: Najbogatija zena Kine

nosili gajbice
49 41 49 41 15:25 29.12.2011

Re: Najbogatija zena Kine

dragan7557
49 41
je pocela svoju karijeru, starim papirom i reciklazom istog.

Kad joj je ponestalo istog u Kini, pocela je da ga uvozi iz Amerike, brodovima.

Glupave price za neodrasle.

Brini se ti kako da sacuvas to malo para koje zaradjujes, a ne o tome kako je neko postao bogat, sto se tebi i milijardi i vise Kineza, svakao nece desiti.

Iste price su kruzile i o Onazisu, Sorosu i drugim lopovcinama.

cerski


Eee to, to tvoje znanje iz politicke ekonomije i preporuke; moras da ponudis mojoj zeni i kcerci - na bilo kom jeziku.

Poprilican sam skeptik, prvo zbog tvog imena; tvog vremena.

Ne pominji im recesiju, beskucnike, prazne kuce u okolini i dalje.
Preostalu, najblizu rodbinu moju i njihovu u Beogradu i sire.

...

Nijedna ti se prica, ne moze - ufajditi.
mlekac mlekac 01:45 29.12.2011

Kod mene

Vec par godina postoje isped zgrade neki zicani kontejneri za plasticnu ambalazu.

E, sad, da li ih ima i u drugim delovina N.Bgd. il' je to neki privatnik ukapirao da je zgodno postaviti isti ispred radnje koja radi 24/7, ne znam. Nisamih nesto primecivala van svog neposrednog komsiluka.
skener92 skener92 02:01 29.12.2011

Re: Kod mene

sad cu ja opet moju staru pesmu: sta sa staklenom ambalazaom? dusa me boli kad bacam ono silno staklo.
Jukie Jukie 02:03 29.12.2011

Re: Kod mene

skener92
sad cu ja opet moju staru pesmu: sta sa staklenom ambalazaom? dusa me boli kad bacam ono silno staklo.

Mama je imala grdne probleme da nabavi flaše za kuvani paradajz (a i tegle) jer se sad sve pakuje u plastične. Tako da bi bilo mudro sačuvati ih, oprati i prodati onima koji sami prave zimnicu.
skener92 skener92 02:07 29.12.2011

Re: Kod mene

e, jukie, na koju foru? da otvorim prodavnicu praznih tegli i flasa? koliko sam videla u svetu, lepo postoje kontejneri za staklo.
dragan7557 dragan7557 08:02 29.12.2011

Re: Kod mene

skener92
sad cu ja opet moju staru pesmu: sta sa staklenom ambalazaom? dusa me boli kad bacam ono silno staklo.

Povodom staklene ambalaze nisam siguran kakvp je stanje sada u Srbiji ali mi je poznato da je Miloseviceva Jugoslavija otpadno staklo uvozila iz Holandije.

Stavka je oko HFL 5.000.000 za staklo, stare rke, papir, tralje i otpatke.

Izvor statisticki godisnjak izvoza Holandije, cini mi se 1991 ili 1992.
kakapo kakapo 08:38 29.12.2011

Re: Kod mene

Mama je imala grdne probleme da nabavi flaše za kuvani paradajz (a i tegle) jer se sad sve pakuje u plastične. Tako da bi bilo mudro sačuvati ih, oprati i prodati onima koji sami prave zimnicu.

Nekad su se flaše i tegle prodavale na pijacama za zimnicu i kuvani paradajz. Posebno su, tamo negde šezdesetih, bile moderne flaše od Tuborg piva koje se tada još nije pravilo i prodavalo u Jugoslaviji. Bile su male, tamne i zdepaste i kaobajagi izizetno pogodne za sok od paradajza. Ja sam nagovarao babu da ih kupi, ali je ona imala ličnu zalihu flaša od Jafa sirupa od pomorandže (što se razmuti s vodom) i paradajz se čuvao u njima. Ali tada je bilo šupa i tavana u kojima su se flaše mogle čuvati.

kakapo kakapo 08:50 29.12.2011

Re: Kod mene

Vec par godina postoje isped zgrade neki zicani kontejneri za plasticnu ambalazu.

E, sad, da li ih ima i u drugim delovina N.Bgd. il' je to neki privatnik ukapirao da je zgodno postaviti isti ispred radnje koja radi 24/7, ne znam. Nisamih nesto primecivala van svog neposrednog komsiluka.

Na Dorćolu će to teško ići. Ovde i obične kontejnere stalno ćuškaju i uklanjaju zbog svetih parking mesta. Jedino ako je perspektivni privatnik-reciklator moćniji od raznih vlasnika belih džipova (sada su beli u modi) i Parking servisa zajedno. A to bi značilo da je mnooogo moćan.
skener92 skener92 22:05 29.12.2011

Re: Kod mene

dragan7557
skener92
sad cu ja opet moju staru pesmu: sta sa staklenom ambalazaom? dusa me boli kad bacam ono silno staklo.

Povodom staklene ambalaze nisam siguran kakvp je stanje sada u Srbiji ali mi je poznato da je Miloseviceva Jugoslavija otpadno staklo uvozila iz Holandije.

Stavka je oko HFL 5.000.000 za staklo, stare rke, papir, tralje i otpatke.

Izvor statisticki godisnjak izvoza Holandije, cini mi se 1991 ili 1992.


zaista nisam tip koji samo ima primedbe i gundja, pokusala sam na raznim mestima da se izdejstvuje postavljanje kontejnera za staklo, ovo je odgovor 'gradske cistoce':


INFOCENTAR infocentar@gradskacistoca.co.yu to me
show details 3/24/08
ODGOVOR NA VASU PORUKU KOJA SE ODNOSI NA MOGUĆNOST POSTAVLJANJA KONTEJNERA ZA STAKLO


Hvala Vam na interesovanju koje ste pokazali za problematiku unapređenja upravljanja otpadom.Kao osobi koja,očigledno poseduje viši nivo ekološke svesti,upućujemo par informacija koje će Vam približiti sliku o stanju u ovoj oblasti
A što se tiče otpadnog stakla.
Osnovni preduslov da bi se pristupilo upravljanju sekundarnim sirovinama je da postoji tržište koje će iste da apsorbuje.Nažalost, u našoj zemlji,što se tiče otpadnog stakla,situacija nam ne ide na ruku,Paraćinska staklara dugi niz godina nije otkupljivala otpadni stakleni krš na domaćem tržištu iz razloga dobave istog iz uvoza-Bugarske.Detaljnije o“tom poslu“je šira javnost bila informisana iz štampe.Naše preduzeće nije imalo (i nema)mogućnost plasmana ove sekundarne sirovine iako su zalihe u našem magacinu bile na zavidnom nivou,čak remetile proces rada.
Značajniji problem,sa stanovišta teškoće rešavanja,je obrazovanje i disciplinovanje
Građana po pitanju regularnosti separatnog odlaganja otpada.Dosadašnji pokušaji,decenijama unazad su se pokazali neuspešnim.

S poštovanjem,

______________

izvinjavam se, ovaj mail sam vec jednom objavila, ali mislim da problem staklenog otpada treba da se resi.

kakapo kakapo 23:28 29.12.2011

Re: Kod mene

Značajniji problem,sa stanovišta teškoće rešavanja,je obrazovanje i disciplinovanje
Građana po pitanju regularnosti separatnog odlaganja otpada.

Blago nama! Uvozimo razbijene flaše iz Bugarske, a "začajniji problem sa stanovišta teškoće rešavanja (!) je obrazovanje i disciplinovanje (!) građana po pitanju regularnosti separatnog odlaganja otpada."
Kakva rečenica! Morao sam da je prepišem. Treba povremeno objavljivati ovo pismo Gradske čistoće, tek da se ne zaboravi. Valjda treba da idemo u pogon u Dunavskoj, da nas disciplinuju? A ko se popravi dobiće tri kese. Najgore je što su oni, barem kada je to bugarsko staklo u pitanju, verovno u pravu.
49 41 49 41 04:46 29.12.2011

Reciklaza

Ovde - kad kupulete pivo, Colu, neke vrste sokova, ili tkz soda - vodice; naplate vam
na kasi;10 centi po pakovanju-limenka, staklenka ili plasticno pakovanje.

U istim prodavnicama, trznim centrima; su postavljene masine u kojim ih vracate i vraca vam se novac, odbija na kasi od ukupnog pazara.

Prilikom, odnosenja smeca ispred kuca; kamion kupi regularno smece, drugi kupi reciklirano (papir, plastiku, staklo), treci u periodu prolece-kasna jesen
Compost -Yard smece (lisce, kosena trava, granje, grancice, poseceno drvece).
Hemijski otpad, boje, lakove, otpadna ulja morate odneti sami u posebne centre za hemijsku reciklazu i kontejnere.

Odnos smeca je uracunat u porez koji placate, za stan, kucu, zemlju, ...
Svaka drzava ima svoju regulativu, svaki coutniny (nasi-bivsi srezovi ili banovine) ima svoju regulativu, odnosno opstine - koje su manje vise usaglaseni zakonski.

Odnos, saveznih drzava; nebo i zemlja u pogledu ekologije.

Lepo sroceno u realnosti i izgledu; kao Palilula, Dorcol, Stari Grad ili Topcider -nekada.
Ili Slovenija i Kosovo, BiH - takodje nekada.


kakapo kakapo 16:17 29.12.2011

Re: Reciklaza

Hemijski otpad, boje, lakove, otpadna ulja morate odneti sami u posebne centre za hemijsku reciklazu i kontejnere.

Evo meni šlagvorta za moju omiljenu instituciju: reciklažni kamion (v. sliku). Već sam jedared njime gnjavio bogozajednicu (mislim na postu Vesne Knežević Ćosić), ali ne mogu da odolim. Dakle, po Barseloni kruže ovakvi predivni kamioni i parkiraju se na po par dana u određenom kvartu. A unutra kontejneri za otrove, lekove, elektroniku, baterije, ulja, patike, sprejove itd. Pa još i one bele stepeničice! Da ima igračka odmah bih je kupio i držao na pisaćem stolu (da smeta mački).
mlekac mlekac 16:32 29.12.2011

Re: Reciklaza

kakapo
Hemijski otpad, boje, lakove, otpadna ulja morate odneti sami u posebne centre za hemijsku reciklazu i kontejnere.

Evo meni šlagvorta za moju omiljenu instituciju: reciklažni kamion (v. sliku). Već sam jedared njime gnjavio bogozajednicu (mislim na postu Vesne Knežević Ćosić), ali ne mogu da odolim. Dakle, po Barseloni kruže ovakvi predivni kamioni i parkiraju se na po par dana u određenom kvartu. A unutra kontejneri za otrove, lekove, elektroniku, baterije, ulja, patike, sprejove itd. Pa još i one bele stepeničice! Da ima igračka odmah bih je kupio i držao na pisaćem stolu (da smeta mački).


E, sad me podseti - pre neki dan nam crkne stari monitor...

I pita Zmu gde cemo sa njim?

Srecom, kod nas redovno prolaze sakupljaci sekundarnih sirovina (oni tamnoputi) te su bili vrlo srecni da im ga damo.

U principu, znam da bi trebalo da se posebno odlaze, samo to je u teoriji, prakticno, zafrljaci ga u kontejner il' cuvaj u kuci dok se ne sete da urade nesto i povodom toga.
kakapo kakapo 16:49 29.12.2011

Re: Reciklaza


E, sad me podseti - pre neki dan nam crkne stari monitor...

Imam najmanje dva na tavanu.
mlekac mlekac 17:16 29.12.2011

Re: Reciklaza

kakapo

E, sad me podseti - pre neki dan nam crkne stari monitor...

Imam najmanje dva na tavanu.

Ja nemam tavan!
libkonz libkonz 11:51 29.12.2011

Stade mi na muku

To sa kesama je stvarno opasna ideja. Podelili su ih kod nas u ulici, za plastične flaše. Uživao sam dok sam lepo slagao flaše, koje sam pre toga izgazio da ih više stane. Usput sam se posvađao sa pola komšiluka, jer su te džakove koristili za redovno smeće.
Na kraju je moj džak sa plastičnim flašama završio u kamionu sa ostalim smećem, a to isto rade i sa kontejnerima za plastiku koje prazne zajedno sa ostalim smećem, bar u mom gradu.
Jedino što sad ne pričam sa pola komšiluka, nikakve druge koristi nije bilo
krkar krkar 13:03 29.12.2011

Re: Stade mi na muku

Jedino što sad ne pričam sa pola komšiluka, nikakve druge koristi nije bilo


U nekom sledećem ratu tebe će prvoga. Zbog reciklaže
libkonz libkonz 13:48 29.12.2011

Re: Stade mi na muku

U nekom sledećem ratu tebe će prvoga. Zbog reciklaže

nisi daleko od istine
kakapo kakapo 15:03 29.12.2011

Re: Stade mi na muku

Jedino što sad ne pričam sa pola komšiluka, nikakve druge koristi nije bilo

Dobro, ipak neka vajdica!
alselone alselone 09:34 30.12.2011

Re: Stade mi na muku

libkonz
U nekom sledećem ratu tebe će prvoga. Zbog reciklaže

nisi daleko od istine


zbog reciklaze i zbog Ivana Ivanovica.
libkonz libkonz 10:11 30.12.2011

Re: Stade mi na muku

zbog reciklaze i zbog Ivana Ivanovica.

i Novaka Đokovića.
49 41 49 41 18:33 29.12.2011

Spremno za reciklazu


alselone alselone 09:36 30.12.2011

Re: Spremno za reciklazu

iju kakva ikebana!
jucaibin jucaibin 23:15 29.12.2011

smeh kroz suze

u beču je to jako dobro organizovano. recikliram: papir, plastiku i staklo. kontejneri su na vrlo pristojnoj udaljeosti. pilot projekti sa recikliranjem svega & svačega nisu doneli očekivane rezultate (primer u lincu) pa nas je oslobodio skupljanja bio-otpada po stanovima, tako da to nije obavezno. oni koji zive u privatnim kućama imaju i extra kompostiranje bio otpada...

da skratim: beč se greje od spaljivanja otpada koji ne ide u reciklazu. milslim da se tim putem obezbedjuje 40% energije za grejanje stanova i vode.

nemamo kese...papir i klasičan otpad se baca u zgradi, kontejneri za plastiku i staklo (extra tamno, extra svetlo) na 50 m od zgrade, pa opet na 100 m itd.

ogromne pare se kriju u recikliranju i tu će se obogatiti oni koji prvi krenu s tim isplativim poslom. samo je potreban zamah...

za početak s postavljanjem kontejnera krenuti pokraj obdaništa i obrazonih ustanova - da predje u naviku, a onda će navika postati potreba i počeće i sprovodjenjei kod kuće!

u srbiji je ipak stanje tako da narod treba naučiti da smeće ne baca kroz prozor, a tek onda im uliti u glavu i reciklazu! sorry, ali tako je.

hvala što sad znam da kazem mami gde da se snabdeva s kesama...

odličan blog uz vrlo, vrlo srdačne pozdrave
kakapo kakapo 23:37 29.12.2011

Re: smeh kroz suze

Hej!
mlekac mlekac 01:09 30.12.2011

Re: smeh kroz suze

jucaibin

ogromne pare se kriju u recikliranju i tu će se obogatiti oni koji prvi krenu s tim isplativim poslom. samo je potreban zamah...


Znam da se domacin nece ljutiti, stoga moram da vas upoznam sa jednim od najuticajnijih ljudi u Ank-Morpoku...

Dame i gospodo, Harry King, poznatiji kao King of The Golden River:


A businessman in Ankh-Morpork. He places buckets in a number of establishments and charges the owners a quite reasonable fee to remove them once full. Harry then sells the contents, including saltpetre and ammonia, to alchemists and farmers. What can't be sold to these people can always be used to create compost, which can then be sold. Harry also collects rubbish for composting. People pay him for him to take away unwanted material, and then he can sell the material for more money.


Obozavam Pratchett-a!
Jukie Jukie 02:23 30.12.2011

Re: smeh kroz suze

Liči na expolicajca?
kakapo kakapo 09:42 30.12.2011

Re: smeh kroz suze

Dame i gospodo, Harry King, poznatiji kao King of The Golden River:

Pa nije slučajno Toni Soprano u tom biznisu!
mlekac mlekac 10:42 30.12.2011

Re: smeh kroz suze

kakapo
Dame i gospodo, Harry King, poznatiji kao King of The Golden River:

Pa nije slučajno Toni Soprano u tom biznisu!

Ma kakv Toni Soparano, secas li se cara, Grge Pitica:


Mali,zbog tebe sam izgubio dve najbolje deponije, u Trstu i Udinama!
kakapo kakapo 11:15 30.12.2011

Re: smeh kroz suze

Mali,zbog tebe sam izgubio dve najbolje deponije, u Trstu i Udinama!


nikvet pn nikvet pn 18:41 30.12.2011

Re: smeh kroz suze

narod treba naučiti da smeće ne baca kroz prozor

Ispred zgrade 90-tih ujutro krećemo na posao. Sednem u kola i čekam gospoju, trknula po burek. Drema mi duša kad BAAM nešto u šoferšajbu ! Saberem se pa kroz masnu mrlju ugledam na haubi - mekiku ! Još cvrči ! Au, izađem iz kola i kroz otvoren prozor na trećem spratu čujem komšiju kako urla na ženu. Uzmem mekiku, nanišanim i iz prve pogodim ! Bap u plafon pa cangrrrr ko u crtaću. Izlazi zblanuta faca pita šta je bre ovo ? Ja složim naivu : Ispalo ti ovo komšo, pa velim da ti vrnem ! Uto utrči gospoja pa me ugura u kola i spreči međukomšijski incident.
Vredelo, nikad više ni pikavac nije bacio kroz prozor.
mlekac mlekac 12:20 30.12.2011

Ekologija, takoreci

Pazi spot!



Mislim, nije bas direkt vezan za temu, al' mlooogooo mi se dopao, pa trazim izgovor da ga podelim
kakapo kakapo 15:14 30.12.2011

Re: Ekologija, takoreci

Predivno! Mnogo ti hvala. You made my day! Uostalom, sve da ostale i ostavimo po strani (a nećemo), dragi merkati su uvek vezani za temu, koju god!
mlekac mlekac 20:09 30.12.2011

Re: Ekologija, takoreci

kakapo
Predivno! Mnogo ti hvala. You made my day! Uostalom, sve da ostale i ostavimo po strani (a nećemo), dragi merkati su uvek vezani za temu, koju god!


It made my day, too. Zato sam i morala da podelim sa nekim

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana