Kultura| Ljudska prava| Životni stil

Oslobodioci/osvetnici, čemu?

vladimir petrovic RSS / 05.01.2012. u 16:49

Izgleda, posmatrano iz današnje perspektive, da su komunisti, u procesu preuzimanju vlasti u nekadašnjoj Jugoslaviji, bili neka gadna sorta ljudi, delujući na liniji najtotalitarnijih ideologija XX veka. Ne ponovilo se!

Ne žurite sa osudom da sam ja preslobodan u izražavanju, pa da, u stilu blogokolege Drage Kovačevića, tražite da mi se oduzme autorska opcija (on je to nedavno radio, poor soul,  kada mu se nije svideo moj blog o Nataši Kandić). Nemojte, nije fer! Jer, moja namera nije da vređam ičija osećanja, niti da ikome solim pamet, već da ukažem na neke svoje - začuđenosti.

Ja nisam istoričar i ne bi mi palo na pamet da pišem o bivšima, ponajmanje „iz čista mira",  ali me je jedna posve nedužna knjiga, koju sam slučajno ovih dana nabavio (ah, te knjige!), na to podsetila.

Naime, mnogi znaju da ja volim, kad imam slobodnog vremena, da prolunjam po knjižarama, uključujući i antikvarnice. Tako, recimo, svaki put kada sam u Parizu ja obavezno obilazim i bukiniste na kejovima Sene, u očekivanju da ću možda naleteti na nešto zanimljivo. Ponekad se to dogodi.

A uoči novodišnjih praznika, u jednoj antikvarnici u Beogradu, naleteo sam na Šekspirovog Julija Cezara. Ta malena knjiga, iz daleke 1924. godine - ali dobro očuvana, odmah mi je privukla pažnju, znajući da se radi, naravno, o jednoj od najboljih Šekspirovih istorijskih tragedija. Shodno mojoj navici da svaki put kada imam u rukama knjigu koja dolazi sa stranog jezika prvo pogledam ko je - prevodilac, ime prevodioca Svetislava Stefanovića mi, priznajem, nije ništa govorilo. Video sam  da je on sačinio i  duži predgovor, a na kraju knjige dao objašnjenja za manje poznate pojmove i likove koji se javljaju. Lepo, rekao sam sebi pretrčavajući nasumce kroz stihove. Iako sam bio siguran da te poznate Šekspirove tragedije, u originalu i prevodu, već ima u biblioteci mog oca, kupio sam je bez premišljanja, jer nije bila skupa, pa sam rekao sebi da neće biti strašno ako se pokaže i da je - duplikat.

Kada sam se vratio doma, otkrio sam dve stvari:

Prvo, u biblioteci sam našao Julija Cezara, u srpskom prevodu, ali to nije bio prevod Svetislava Stefanovića, već zajednički prevod B. Nedića i V. Živojinovića, sačinjen četvrt veka kasnije.  

Drugo, informišući se na Netu o Svetislavu Stefanoviću, saznao sam za njegovu tragičnu sudbinu: u pitanju je bio jedan vrstan intelektualac iz prve polovine XX veka, rodom iz Novog Sada, koga su komunisti streljali 1944. godine pod stereotipnom optužbom:  „neprijatelj naroda i ratni zločinac".

Uvek se trgnem kada čujem da streljaju književnike, pod bilo kojim izgovorom! To je kod mene počelo u gimnaziji, kada sam prvi put saznao kako su španski fašisti streljali pesnika Federika Garsiju Lorku, u njegovoj 37. godini.

Vikipedija za Svetislava Stefanovića kaže da je bio „pesnik, kritičar, prevodilac, esejist, dramski pisac, lekar", te da je streljan 1944.  godine u Beogradu. I kao što se to tada radilo sa (na brzaka i potajno) streljanima, nije ostalo belega na mestu gde je sahranjen, tako da se i danas ne zna gde mu je - grob. Zapravo, groba i nema, jer su komunisti takve, nakon streljanja, zatrpavali kao pse, ne ostavljajući tragove.

Kao lekar (medicinu je završio u Beču) Stefanović je najpre radio u više mesta širom Srbije, pre nego što je došao u Beograd. Bio je osnivač Katedre za patologiju, kao i osnivač/prvi predsednik Jugoslovenskog lekarskog društva. Učestvovao je u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu, više puta je odlikovan kao vojni lekar.

Bavio se i književnim radom, ali i politikom. Priklanjao se raznim političkim partijama i opcijama u periodu između dva svetska rata, s tim što je pritom bio jedan od onih koji su smatrali „идеологију комунизма као нешто што је потпуно страно српском народу". To će mu doći glave.

Naime, kada su komunisti preuzeli vlast, dr Svetislav Stefanović je streljan zajedno sa još - 105 intelektualaca koji su grupno okarakterisani kao „neprijatelji naroda". Tako, prenoseći Saopštenje Vojnog suda Prvog korpusa NOVJ o suđenju ratnim zločincima u Beogradu,  „Politika", od  27. novembra 1944. godine, na prvoj strani, pod brojem 66, piše: „Stefanović dr Svetislav, ideolog fašizma, prevodilac Musolinijeve 'Korporativne države', nemačko-nedićevski komesar Srpske književne zadruge, Jonićev savetodavac, član nemačke Komisije za klevetanje sovjetske vlasti u vezi sa nemačkim zločinima u Vinici...".

Za one koji su pratili tu tragediju bilo je primetno da optužbe protiv Stefanovića nisu bile potkrepljene verodostojnim dokazima, jer nisu postojala svedočanstva da je on ikoga denuncirao ili da je neko izgubio život zbog njega. Upućeni ukazuju da se njemu najviše zameralo što je navodno „klevetao sovjetske vlasti u vezi sa zločinima u Katinskoj šumi".

Naime, on je bio član Međunarodne komisije za utvrđivanje i ispitivanje ratnih zločina, formirane u julu 1943. godine, u kojoj je bilo lekara, profesora univerziteta, novinara i sveštenika; Komisija je imala zadatak da utvrdi i ispita istinitost sovjetskih navoda po kojima su Nemci odgovorni za pogubljenje oko 15.000 poljskih vojnika i oficira, u Katinskoj šumi, nedaleko od Vinice. Komisija je utvrdila da je zločin nad Poljacima počinjen mnogo pre nego što su nemačke vojne trupe zaposele pomenutu oblast, što je značilo da ga je počinila sovjetska Crvena armija. (Tačnost navoda te Komisije iz 1943. godine potvrđena je više od pedeset godina kasnije, 1987. godine, kada je utvrđena zajednička Sovjetsko-poljska komisija, koja je, takođe, ustanovila da su zločin nad zarobljenim poljskim vojnicima i civilima počinili pripadnici Crvene armije, u proleće 1940. godine, nakon sovjetske okupacije dela Poljske).

Dr Svetislav Stefanović bio je višestruko obdaren čovek. Pored bavljenja svojom lekarskom profesijom, intenzivno se bavio književnošću - pesme, drame, književne kritike, eseji i drugo, uključujući i prevođenje sa engleskog, nemačkog, italijanskog, francuskog i mađarskog jezika. (Pored Julija Cezara, preveo je još 13 Šekspirovih drama). Aktivno je učestvovao u književno-političkim polemikama između dva svetska rata. Prijateljevao je sa Lazom Kostićem, Milošem Crnjanskim, Stanislavom Vinaverom, Jovanom Dučićem, Vladislavom Petkovićem Disom, Todorom Manojlovićem i drugim književnicima tog vremena. Jedan je od osnivača Srpskog PEN centra.

Bio je jedan od  mnogobrojnih uglednih ličnosti tadašnje Srbije koje su potpisale poznati "Apel srpskom narodu, 13. avgusta 1941. godine".

Da pomenem i da je, tokom nemačke okupacije, jedno vreme (1942-1944) bio i glavni i odgovorni urednik Srpske književne zadruge, u periodu tzv. „Komesarske uprave". Tada su objavljena dva „Kola SKZ", uključujući i izdanja kao što su „Antologija srpske poezije" i „Antologija srpske pripovetke".  (Po završetku Drugog svetskog rata, SKZ je bila prinuđena „da se odrekne ta dva Kola i rada Komesarske uprave").

Tokom bavljenja politikom, bio je i ekstremni desničar, na način kako su to bili neki tadašnji veoma poznati evropski intelektualci - Gabrijele Danuncio, Martin Hajdeger, Osvald Špengler, Rihard Štraus, Knut Hamsun i drugi. Pritom, energično je odbacivao svaku pomisao da se priklonio fašizmu („Најсмешнија је инсинуација да сам се ја приклонио фашизму...").

Kada su, pre dolaska komunista u Beograd, neki prijatelji Stefanoviću  savetovali da ode iz Beograda (i Milan Nedić ga je zvao da se s njegovim aparatom povuče iz Srbije), on je to odbio,  smatrajući „da neko ne može biti kriv za ono što je mislio i o čemu je pisao". Još se pozivao na navodne reči Tita „da niko ko nije imao ruke uprljane krvlju neće biti ni na koji način maltretiran". Ta Titova poruka bila je laž, ili bar nije sprovođena od strane njegovih saradnika. Naime, po upadu komunista u Beograd, Stefanović je bio uhapšen među prvima. I streljan po kratkom postupku.

U nastojanju novih vlasti da Stefanovića „izbace iz istorije", njegove knjige su vešto sklanjane i nisu ponovno štampane, te je i u tom pogledu gore prošao od drugih prokaženih (Miloš Crnjanski, Rastko Petrović, Sima Pandurović).

Bila su to strašna vremena. Zabeleženo je da su ideološki antagonizmi postojali i u samoj Svetislavljevoj porodici: njegov sin Pavle Stefanović, koji je u to vreme bio oduševljen komunističkim idejama, kada je naknadno čuo za očevu egzekuciju, hladno i cinično je komentarisao vest: „Sasvim ispravno"! A tridesetak godina kasnije, kao razočarani komunist, u 1973. godini, Pavle Stefanović, muzikolog i književnik,  pisao je kako se strašno kaje, te da mu je žao što je tada mrtvog oca neoprostivo uvredio.

Ivana Stefanović, kompozitorka i književnica, unuka Svetislava Stefanovića i kćerka Pavla Stefanovića, u jednom razgovoru u NIN, govorila je o svom dedi, ali i o svom ocu:  "Uvek u novembru pomislim: to je onaj mesec kada su Svetislava streljali. Koji je to bio dan, kakvo li je bilo vreme, pitam se. Ne zato što je to važno, već zbog potrebe da prazninu ispunim kakvim-takvim slikama... Moj otac Pavle i deda Svetislav razišli su se u poslednjih desetak godina Svetislavljevog života. To se desilo mnogim porodicama, pa i građanskim. Možda se, čak, u tim porodicama sukob odigrao temeljnije nego na selu, gde je jedan brat otišao u partizane a drugi u četnike. To su balkanski standardi. Ali, ja ne verujem u njihov ideološki sukob: mislim da je moj otac imao problem sa svojim ocem, koji nikako nije bio ideološke prirode. To je samo bilo pokriće, tako im je, verovatno, obojici bilo lakše. Svetislav i Pavle imali su nešto veoma zajedničko. Šteta što to ne mogu da im saopštim...".  Ivana Stefanović je još dodala: "Mislim da će veoma brzo morati da dođe trenutak kada će društvo - zbog sopstvene obaveze a ne zbog pritiska porodica - morati da se suoči sa temom streljanih intelektualaca 1944. godine.  Rehabilitovati nepravedno kažnjene ljude veliki je zadatak, koji će neko morati da uradi".

Tamara Grujić, iz Kikinde, autorica knjige „Narodna književnost u viđenju Svetislava Stefanovića", uputila je zahtev Okružnom sudu u Beogradu za rehabilitaciju dr Svetislava Stefanovića,  smatrajući  ga jednom  od „najtragičnijih ličnosti srpske književnosti prve polovine XX veka". 

U Srpskoj književnoj zadruzi Stefanović je već rehabilitovan time što su, krajem devedesetih godina prošlog veka, ona dva zabranjena Kola iz perioda tzv. „Komesarske uprave"  - ponovno štampana.

Na kraju, želim da podsetim na reči akademika Predraga Palavestre, istoričara književnosti: Tragedija Svetislava Stefanovića i intelektualaca tog vremena, rekao bih i tragedija te revolucije, bila je u tome što su mnogi ljudi u Srbiji partizane očekivali kao stvarne oslobodioce, a oni su došli kao osvetnici. Srpska inteligencija koja je imala neboljševičku boju to je, nažalost platila. Uostalom, kao i srpska građanska klasa koju je, kako je to Borislav Pekić rekao, od tada počela da nagriza plesan i na kraju je sasvim pojela".

P. S. Sutra je Badnji dan, a prekosutra Božić, za koji se veruje da je najradosniji hrišćanski praznik. Onima koji slave kažem: Hristos se rodi!

------------------------------------------

N. B. Što bi rekli Amerikanci: Please, don't make insensitive comments here.

Atačmenti



Komentari (234)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 17:56 05.01.2012

hvala

sto ste i ovo podelili sa nama. obozavam prevodilacki zanat i nadam se da cu se mozda time i baviti kasnije. sada spremam ispit iz teorije prevodjenja i mnogo ucim o istoriji prevodjenja kod srba do kraja XIX veka i jako je lepo znati sta smo, kada, kako preveli sa francuskog, sta smo smeli da prevodimo, a sta ne...
jinks jinks 17:59 05.01.2012

post 45-ni trol

Postoji prica koju su dosta godina nakon II sv. rata pricali sami pripadnici NOP-a poreklom sa ovih prostora.

Naime, polovinom sezdesetih i sedamdesetih upravo su oni (posto su im pozicije koje su zauzimali dopustale da vide i osete sta se desava godinama pre drugih) poceli da pricaju price o tome da kako god kosmopolitski postavili neku ideologiju ili pokret nikada niposto, iz kakvog god ih ugla posmatrali, ne treba da dopustite da neko drugi odlucuje o vasim sudbinskim stvarima. Ma koliko god se vama u to vreme cinilo da ti drugi i nisu drugi vec da ste ustvari isti (a vreme nazalost pokaze drugacije) - jer cete inace po svoj prilici da nagrabusite.

Eto drug marsal je bio kosmopolita nad kosmopolitama, sto mu na kraju nimalo nije zasmetalo da zavrsi gotovo iskljucivo poslove svojima.
anchiba anchiba 18:14 05.01.2012

***

Страшно је шта се дешавало са интелектуалцима и другим неистомишљеницима новог режима при крају Другог светског рата. Још је страшније што многа имена, као и Светислав Стефановић, до данас нису добила заслужено место у нашој културној баштини. Када би ти сазнао о њему ишта да ниси налетео на ту књигу и заинтересовао се за име и дело Светислава Стефановића? Ни ја нисам ништа знала о њему, до сада. Колико њих је знало за њега до сада? Вероватно мало. Много ће још времена проћи док се рехабилитују сви који су невини страдали и да почнемо да учимо и о њима.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:35 05.01.2012

Re: ***

A, reci Anchi, ba, koje to mesto zaslužuje ovaj zagovornik čiste arijevske rase?


Ovi je nekorektno .
Mozda on ne zasluzuje nikavo uvazeno mesto, i ja sada prvi put citam o njemu pa ne znam, ali, da li je zasluzivao sudjenje?

Insistiranje na rasizmu, nacuzmu tog Stefanovica je u svakom slucaju u redu osim u slucaju kada njegov nacizam sluzi za opravdavanje ili relativizovanje komunistickih zlocina.
Da li su komunisti "narodnim neprijalteljima", tj onima koje je bilo pozeljno ubiti bez ikakvog sudjenja ili osudjenih po nekim karikaturama od sudskih procesa, smatrali samo istaknute naciste ili je tu bilo onih kojima je jedini greh bio sto su mislili da komunizam nije put u svetlu buducnost vec put u pakao?
dragan7557 dragan7557 18:47 05.01.2012

Re: ***

valhalen
anchiba
Страшно је шта се дешавало са интелектуалцима и другим неистомишљеницима новог режима при крају Другог светског рата. Још је страшније што многа имена, као и Светислав Стефановић, до данас нису добила заслужено место у нашој културној баштини. Када би ти сазнао о њему ишта да ниси налетео на ту књигу и заинтересовао се за име и дело Светислава Стефановића? Ни ја нисам ништа знала о њему, до сада. Колико њих је знало за њега до сада? Вероватно мало. Много ће још времена проћи док се рехабилитују сви који су невини страдали и да почнемо да учимо и о њима.


A, reci Anchi, ba, koje to mesto zaslužuje ovaj zagovornik čiste arijevske rase?

Pa rasno, valjda? Uzgred hvala ti na razjasnjenju, ove ode nevinim zrtvama posle rata, bar kada je Svetislav Stefanovic u pitanju.
Tamara Grujić, iz Kikinde, autorica knjige „Narodna književnost u viđenju Svetislava Stefanovića", uputila je zahtev Okružnom sudu u Beogradu za rehabilitaciju dr Svetislava Stefanovića,

Ne treba ni sumnjati da ce i ova "zrtva" biti rehabilitovana.


cerski
anchiba anchiba 18:49 05.01.2012

Re: ***

A, reci Anchi, ba, koje to mesto zaslužuje ovaj zagovornik čiste arijevske rase?


Стојим иза тога што мислим да је у то време, после рата, страдало много невиних. А да ли је од тих и Светислав Стефановић? Па сада више не знам. После твог поста.

Мада, како овде помињеш Хајдегера, колико знам, Хајдегер се изучава као филозоф, мимо тога што је био фашиста, како кажеш. Тако да мислим да би Стефановића, мимо тога ако је био фашиста, овде требало посматрати и као књижевника и преводиоца, што сам и прво схватила да је битно код њега, из Владимировог текста. То како је гледао на расе (битно је, али не за, на пример, превођење Шекспира) мислим да нема везе са његовим књижевним радом.

Можда грешим, па ћу се потрудити да сазнам више о њему (о књижевном раду).
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:01 05.01.2012

Re: ***

valhalen
Mozda on ne zasluzuje nikavo uvazeno mesto, i ja sada prvi put citam o njemu pa ne znam, ali, da li je zasluzivao sudjenje?


Naravno da je zasluživao, svako zaslužuje pravično suđenje. Rekoh jasno i glasno: "Ne pada mi na pamet da pravdam preki sud nad bilo kim".

Mozda sam ja pogresno razumeo ali i iz ovog komentara citam pokusaj abolicije komunistickih zlocina.
Blog, koliko sam shvatio, govori i o Stefanovicu i o komunistima. Ti o Stefanovicu detalj (ma kako vazan) iz njegove biogfrafije ne posmatras kao jednu od njegovih karakteristika, vec njime, tim detaljom, bojis kompletnu licnost, sve ostalo postaje nevazno.
Za razliku od tog nacina posmatranja za komuniste kazes da ne "opravdavas preki sud" sto prilicno jasno govori da komuniste dosta nijansiranije posmatras, odvajas dobro od loseg, osudjujes negativno (cak ne ni to vec tek ne opravdavas, al hajd) ali time ne negiras pozitivno, i imam utisak da po tvom kriterijumu komunisti imaju vise pluseva nego minusa.
U redu, samo zasto dva arsina, jedan za komuniste drugi za njihove protivnike?
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:06 05.01.2012

Re: ***

anchiba
... Страшно је шта се дешавало са интелектуалцима и другим неистомишљеницима новог режима при крају Другог светског рата. Још је страшније што многа имена, као и Светислав Стефановић, до данас нису добила заслужено место у нашој културној баштини. Када би ти сазнао о њему ишта да ниси налетео на ту књигу и заинтересовао се за име и дело Светислава Стефановића? Ни ја нисам ништа знала о њему, до сада. Колико њих је знало за њега до сада? Вероватно мало. Много ће још времена проћи док се рехабилитују сви који су невини страдали и да почнемо да учимо и о њима.


Sa ovim se slažem, zato sam i napisao ovaj blog, iako sam bio svestan da može izazvati (i) suprotne reakcije od onih koje sam ja očekivao.

A moja namera nije bila da sudim, već da ukažem.

Pored ostalog i to da sa ove vremenske distance na stvari treba trezvenije gledati. Mnogi intelektualci su "izbačeni iz istorije", a da o njima nije dat sud po nekim njihovim drugim važnim angažmanima, osim političkih.

Zapravo, vidi se da je strah od jakih intelektualaca bio prejak kod onih koji su "došli kao oslobodioci".
Najlakšte je bilo - streljati ih.
To nije bilo u redu.
dragan7557 dragan7557 17:49 06.01.2012

Re: ***

Zapravo, vidi se da je strah od jakih intelektualaca bio prejak kod onih koji su "došli kao oslobodioci".

Ne bi se reklo da su "dosli" vec dovedose sa sobom citavu jednu Vojsku JNA, a koliko je zrtava palo za oslobodjenje izgleda da je potrebno svaki dan pisati.

Uzgred oni koji su dosli imali su sa sobom i mega intelektualce tog vremene sa podrucja bivse Jugoslavije.

Mozda su ameri i saveznici po tebi trebali da ne vesaju Naciste posle Nirnberskog procesa? Vec da ih integrisu (kao sto su sa velikim delom i ucinili) u svoje drustvo.

cerski
ljuboten ljuboten 10:38 07.01.2012

Re: ***

Много ће још времена проћи док се рехабилитују сви који су невини страдали и да почнемо да учимо и о њима.


Pa eto čim su dobili priliku tih devetnajest poraženih polititičkih ideolgija, a jednoj od njih je i Stefanović pripadao, od koje najjače grupacije su balisti, ustaše, četnici, slovenački belogardejci, bošnjački islamisti i probugarski VMRO-vci zapališe zajednički državu na sve četiri strane. Urušiše moćnu, uglednu i prosperitetnu državu u kojoj su narodi i narodnosti srečno živeli, da bi stvorili dražavice u kojima će vladati i uživati manjina, dok narodi cvile u mukama. Mladi i obrazovani beže iz zemlje, a nemoćne porodice zajedno sa decom skaču u smrt sa šestog sprata.
Samo zlobnici misle da su ostali ljudi budale pa ne znaju da se svaki režim, ta i parlemtarna demokatija uspostvila revolucijama i prevratima kada jedna klasa koja je bila u usponu, buržoazija, srušila je političku vlast dotadašnje dominatne klase – aristokratije. Nije samo komunistički režim nastao nasiljem, već se svi režimi nasiljem održavju. Inače ne bi trebalo da postoji država, što je inače bila ideja i neostvareni san komunsita, za razliku od kapitalista koji samo uz pomoć države mogu da uživaju od tuđeg rada. Pa još uvek važi definicija za državu koju je dao Platon. “Država je sredstvo za ekspolataciju klase koja nema vlast od strne kalse koja raspolaže valšću”. Samo treba podvući istnu, za narodne mase najbolja je bila socijalistička država.Tako da je sadašnje stanje znači vraćanje unazat ili izvršena je kontralevolcija da bi se vratile retrogradne snage na vlast.


mirakulus mirakulus 22:02 07.01.2012

Re: ***

Ovaj lijecnik imao je istu sudbinu kao i jedan lijecnik iz Hrvatske koji je takodjer bio u istoj komisiji o zlocinima sovjeta nad zarobljenim poljacima.
Eduard Miloslavić je 1941. na inauguraciji za v.d. dekana Medicinskog fakulteta, jer je uspostavom NDH dotadašnji dekan prof. Andrija Štampar bio interniran, rekao: “Zagrebačko sveučilište je hrvatsko državno sveučilište, radit će s hrvatskim profesorima za hrvatski narod”. Protivio se da “tuđinci” odgajaju hrvatsku mladež. Pomislilo bi se da je i u istrazi katinske tragedije bio pristran u korist sila Osovine. No tu je ipak pokazao da su mu znanost i činjenice iznad svega. Kad u intevjuu američka novinarka pita Miloslavića o ubojicama Poljaka kod Katina: “Onda su ih Rusi ubili?”, on odgovara: “Boljševici! Moramo biti pažljivi i razlikovati Ruse od boljševika. Ne smije se dogoditi da optužimo čitav narod za zločine boljševičke stranke.”

Pričajući o američkom iskustvu stalno je isticao divljenje prema vodećim američkim stručnjacima medicine i kriminologije s kojima je radio i njihovoj dosljednosti te “neprispodobivoj nepristranosti u znanstvenim stvarima”. O glasinama i tada neprovjerenim informacijama oko pronalazaka kod Katina Miloslavić je odbijao raspravljati. Nije htio govoriti o bilo čemu u vezi s tom tragedijom što nije vidio vlastitim očima. O prof. Miloslaviću i njegovu svjetskom ugledu za vrijeme SFRJ šutjelo se zato što je djelovao pod režimom NDH. Njegovo medicinsko djelo i svjetski ugled ne mogu se zatrti, a sadašnja povijesna distanca takva je da se o njemu može trezveno govoriti.
antioksidant antioksidant 18:39 05.01.2012

zbog tebe je lepo očekivati četvrtak

Please, don't make insensitive comments here
ok, mada ti si vladimire krenuo, u drugom pasusu već. čemu to poor soul? verujem da si uvređen, ljut... ali stvarno, čemu?
inače, najradosniji praznik bi trebalo da bude uskrs (smrt je izgubila, slavimo život i tako)
lepo je sto podsećaš ljude na apel srpskom narodu. baš lepo. ima mnogo potpisnika tog dokumenta za koje verujem da bi rado kasnije povukli potpis. mutna su to vremena bila. samo, seti se đurića.
lako je tebi. ti u diple sviraš, a ja studentima etiku predajem.
u ostalom se slažem. hvala na tekstu.
dragan7557 dragan7557 18:50 05.01.2012

Re: zbog tebe je lepo očekivati četvrtak

inače, najradosniji praznik bi trebalo da bude uskrs (smrt je izgubila, slavimo život i tako)



cerski
antioksidant antioksidant 18:58 05.01.2012

Re: zbog tebe je lepo očekivati četvrtak

cerski

cerski, više objašnjenja vam može pružiti moja pokojna baba. ona je zadužena za kanonizaciju tradicije u našoj porodici. kada mi se javi sledeći put, reći ću joj da vas interesuje.
pozdrav i mir božji
nim_opet nim_opet 21:38 06.01.2012

Re: zbog tebe je lepo očekivati četvrtak

A-a. Svake godine slusam na televiziji "Najradosniji hriscanski praznik, Bozic" i tako ima da bude. Pink, RTS itd. verno prenose SPC, i nemoj sad da ulazimo u metafizicka tumacenja Uskrsa.
ljuboten ljuboten 10:46 07.01.2012

Re: zbog tebe je lepo očekivati četvrtak

cerski, više objašnjenja vam može pružiti moja pokojna baba. ona je zadužena za kanonizaciju tradicije u našoj porodici. kada mi se javi sledeći put, reći ću joj da vas interesuje.
pozdrav i mir božji


Koliko je iz istorije poznato religije nisu uspotavljale mir već rat i pogrom inih.
trener92 trener92 20:14 05.01.2012

Pa dobro bre Vladimire,

N. B. Što bi rekli Amerikanci: Please, don't make insensitive comments here.

Da te pitam, onako, politički korektno: /&%$#"!)=(&/%&$#"??YYY>YXAA>YXSAQWSXV ?
Ili ako hoćeš razumljivije:
Da li ti ovim tekstom nas ZAJEBAVAŠ ?
( ovaj caps Lock nije vikanje, nego da lakše pročitaš).
Inače, moj poštovani komšija (bog da mu dušu prosti) pokojni Cveja Jovanović, koji je proveo skoro 4 godine u nacističkom logoru u Norveškoj, a posle toga nekoliko godina na Golom otoku, bi ti sada svašta napisao, a verujem da se Isidora

Bio je jedan od mnogobrojnih uglednih ličnosti tadašnje Srbije koje su potpisale poznati "Apel srpskom narodu, 13. avgusta 1941. godine".

nimalo ne bi ponosila ovim što si napravio.

Da li kapiraš šta radiŠ?

Zbog čega si obrisao valhalenov komentar?
Da li je to u duhu Svetislav Stefanovića koji je imao razumevanja za spaljivanje knjiga u
proverenog i osvedočenog zagovornika nacizma, fašizma i svih ideja koje podupirao potkrepljivao "čak i najnovijim naučnim ispitivanjima u oblasti rasnog problema, vršenim izvan okvira antropologije i etnografije“,

„Zapadno-evropski čovek – arijevske rase postoji“

"
razmatrajući upravo pitanje nužnosti opstanka
„superiornih rasa“, čuvanjem njihove „čistote“ i otklanjanjem svega stranog i
„nečistog“ što može da ih oslabi, kako ne bi izumrle ili se „degenerisale“ u mešavini
sa rasama „nižih“, „inferiornih kvaliteta“. U svojoj analizi je vršio potpunu
identifikaciju „rasne superiornosti“ i osvajačkih sposobnosti, time što je sve
istorijske ličnosti koje su u prošlosti bile ratnici i zavojevači, naknadno definisao
kao rasno superiorne. Obrnutim redosledom, propovedao je da su upravo zbog rasne
superiornosti oni i bili zavojevači, budući da ih je pripadnost rasi gospodara vodila u
osvajanja. Rasu je definisao kao biološku superiornost izražavajući strah da će
tehnički napredak osporiti nužnost njenog gospodarenja. A tu nužnost, po njegovom
mišljenju, negiraju samo oni koji imaju „perverznu logiku“, odnosno, poklonici
materijalističkog gledanja na svet i „slepi vernici“ učenja o klasnoj borbi kao
jedinom pokretaču društvene evolucije, gde su sve „rasne razlike kod pripadnika
jedne klase potpuno zbrisane“. Po njemu su „prokletstvo“ bogatstva i proletarizacija
masa, „degenerativno“ uticali na rasu i vodili saznanju da se njena čistota može
sačuvati samo njihovim otklanjanjem uz pomoć rada kao osnove obnavljanja rase,
koji se kao takav javlja u „svakom pravilno shvaćenom rasizmu“. Zato po
Stefanovićevom mišljenju, „rasa mora postati gospodar ekonomskih odnosa“ kako
bi sačuvala socijalnu strukturu društva, a „rasni faktor“ je pozvan da aktivnim
uzimanjem sudbine naroda u svoje ruke kulturu profita zameni kulturom rada"
citat. koga interesuje neka pročita više
ovde:

STARE VREDNOSTI ZA NOVO VREME (SVETISLAV
STEFANOVIĆ, NEKAD I SAD)


Na tvoju žalost ( ustvari ne mogu da tvrdim na tvoju, nego na štetu onoga što si napisao ) taj nije samo "radio posao" što je bio prinuđen, nego je stvarno bio jedna velika zla i intelektualna crna rupa, mrlja u istoriji ovog naroda.
Alal ti i božić i praznici.

E moooooj Vladimir, knjiški moljac !( ovim ne mislim ništa pogrdno, ni nipodaštavajuće, čak naprotiv, meni je to simpatično)
Nije sve u knjigama moooooj Vladimire, ima nešto i u glavi!


dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 20:29 05.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

A nešto ga nema ni Valhalen da se pobuni...
antioksidant antioksidant 20:32 05.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

dobrosavljevic_m
A nešto ga nema ni Valhalen da se pobuni...

a kod vladimira je to sve po pravilima
sigurno je bilo sudjenja pre streljanja
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 20:51 05.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

a kod vladimira je to sve po pravilima sigurno je bilo sudjenja pre streljanja

Propisi su propisi

Aman, Pižone, bolje da si skinuo ceo tekst. Ok, zaskočile te nove informacije, ne možeš ni ti baš svaku knjigu da pročitaš
antioksidant antioksidant 20:59 05.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

Aman, Pižone, bolje da si skinuo ceo tekst.

mogu li ja da izrazim sumnju da je brisao vladimir?
to je neka viša sila
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:01 05.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

Evo, da počnem od tebe.

trener92
... Da te pitam, onako, politički korektno: /&%$#"!)=(&/%&$#"??YYY>YXAA>YXSAQWSXV ?
Ili ako hoćeš razumljivije:
Da li ti ovim tekstom nas ZAJEBAVAŠ ?
( ovaj caps Lock nije vikanje, nego da lakše pročitaš).


Spusti loptu. Take it easy. O svemu se može razgovarati, ako ima volje.

Znam da je tema osetljiva, ali sam nastojao da odmerim svaku SVOJU napisanu reč.

I izneo sam, što je jasno ili bi trebalo da bude jasno onima koji hoće da vide, da sam bio inspirisan nekim svojim začuđenostima. Da je u jednom danu streljano 105 intelektualaca u Beogradu pod prilično neodređenom pretpostavkom da su bili "neprijatelji naroda".

Premda, ne tvrdim da to nije tačno. Ne sudim. Samo se čudim.

Konkretno, kod dr S. Stefanovića se kaže da je bio "ideolog fafizma".

Ja to niti sporim, niti prihvatam. Video sam da je bio u kod ljotićevaca i nedićevaca i ne znam kod koga sve, ali sam naveo njegovu izjavu da se on ne oseća zagovornikom fašizma. To mnogima neće biti važno, ali nije nebitno, da se on nije tako osećao, a posebno da nije imao krvave ruke.

Dalje, zamerano mu je da je preveo jednu Musolinijevu knjigu.
To još uvek nije dokaz da je prevodilac bio fašista (iako ne kažem da nije).

Dalje, a najviše mu je zamerano što je bio u Komisiji "koja je klevetala sovjetske vlasti za nemački zločin nad 15.000 Poljaka". Dokazano je i prihvaćeno kasnije i od strane SSSR da je to bilo delo Crvene Armije.

Namerno sam naveo da je Stefanović potpisao famozni Apel (tamo su i mnogi drugi, uključiv Milankovića, Kašanina itd), baš zato da neko ne pomisli da ja verujem da je on bio "nevinašce" (Znam ja da Isidora i Andrić nisu hteli da potpišu). Nisam blesav.

Nije moja namera bila da branim Stefanovića, koji je nesporno bio kontroverzna ličnost.

Imao sam u vidu i činjenicu da je i Knut Hamsun bio profašistički nastrojen, pa ga Norvežani nisu streljali.

Moje je bilo da ukažem da su ta komunistička streljanja, bez suđenja, bila neargumentovana i osvetnička, pa dao i mišljenje P. Palavestre, s pozivom na Borislava Pekića.

Hteo sam ukazati da je Stefanović bio višestruko aktivan, pa mu se ne može izbrisati sve drugo što je bilo pozitivno kod njega - imao je zasluge za razvoj zdravstva i osnivanje zdr. institucija itd.

Ponavljam, ako neko nije shvatio: ja ne BRANIM Svetislava Stefanovića. Pokušavam da njegovu ličnost sagledam iz više uglova.

taj nije samo "radio posao" što je bio prinuđen, nego je stvarno bio jedna velika zla i intelektualna crna rupa, mrlja u istoriji ovog naroda.


Nemam ja ništa protiv da svako iznosi do sutra da je dr Svetislav Stefanović zaslužio ne jedno nego pet streljanja.
Ne tvrdim da nije bio rasista.
Ali on nije bio streljan zato što je bio rasista.

Ja se neću složiti s nekim nalazima (nije bio intelektualna crna rupa!), ali volterovski uvažavam mišljenje svakoga. Pa i tvoje. A moje je da se ne složim.
Samo, bez vređanja.

Izneo sam stavove Stefanovićeve unuke i još neke, u kojima se traži njegova rehabilitacija.
To je OK. Mislim - traženje rehabilitacije.

Najzad, ono sa čim sam počeo: Odličan je prevod Šekspirovog Julija Cezara od strane Svetislava Stefanovića. Believe me.


vrabac_u_steni vrabac_u_steni 21:23 05.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

vladimir petrovic




Sve je to lepo, ali nije lepo da brišeš komentare koji ti se ne sviđaju, lepu analogiju ti je Maksa dole predočio.

A kada je već Maksa spomenuo Brehta, zanimljivo je da se njemu olako oprašta podrška Staljinovom krvavom gušenju ustanka berlinskih radnika 1953. Pisao o tome nešto Maks Friš u svojim dnevnicima. Doduše, Breht posle napisao neku pokajničku pesmicu ali mnogo godina kasnije, to je već bila naknadna pamet.
Tačnije, ono što je meni zanimljivo je da mnogi koji su spremni da pošalju na lomaču Hamsuna ili ovde aktuelnog Stefanovića, mnogo nijansiranije gledaju na postupke nekih drugih, sa druge strane linije razdvajanja.

A što se tiče Stefanovića taj jeste bio fašista, verovatno bih ga i ja streljao `44 da sam posle četiri godine sišao s planine i zatekao ga u Beogradu.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:25 05.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

Trener92
... Zbog čega si obrisao valhalenov komentar?

Filip2412
... Stvarno bre Vladimire, sto obrisa valhalen-ov komentar?

Maksa83
... Inače Pižone, lepo je što si Oslobodio blog od valhalena i Osvetio mu se što je napisao nešto što ti se ne sviđa. Šta tačno? Nemam pojma, obrisao si.


Hm. Brišem INSENSITIVE COMMENTS. Kao što sam rekao na kraju posta.

Da ponovim. Nemam ja ništa protiv da se neko ne složi sa mojim stavovima i da do sutra iznosi svoje protivstavove. Tome polemika i služi. Ali bez vređanja po ličnom osnovu.

Valhalen je bio zapenušio da dokaže da je dr Svetislav Stefanović bio antisemit.
To je OK, ja nigde nisam tvrdio da on to nije bio.
Ali bilo je antisemita i drugde (Seline u Francuskoj, prvo mi pada na pamet).
Međutim, Svetislav Stefanović nije ZBOG TOGA streljan.

Moguće je da je Stefanović imao i druge grehove. Ne sporim, osim što kažem da je imao određene zasluge na književno-prevodilačkom planu.

Stoga sam pokušao da izbalansirano ukažem moju začuđenost oko te kontroverzne ličnosti.

Da li ga treba rehabilitovati ili ne treba, to je drugo pitanje.
Ali ne prihvatam da su gresi Stefanovića toliki da se o njemu uopšte ne sme ni govoriti, ni posle pola veka od njegovog streljanja.

Ono što ja prosuđujem jeste - da ga nije trebalo streljati.
A pažljivo ću saslušati i stavove nekih DA GA JE TREBALO STRELJATI.
Svako ima pravo na svoje stavove.

Dalje smatram da imaju prava oni koji se javljaju sa zahtevom za rehabilitaciju.

A gospodin Valhalen je svoje pisanije na kraju začinio ovim rečima:

Sledeći put, molim te, razmisli pre nego što nešto napišeš. Tvoja uobičajena brljanja su jedno, a ova rehabilitacija zagovornika rasne teorije i "radikalnog uništavanja" drugih rasa, nešto sasvim drugo.

Zbog toga sam ga izbrisao.
Neka mu je daleko lepa kuća, i ranije sam imao neprijatnih iskustava sa njim, on u svojim nastupima nije zdrav i pogrešio sam što sam ga nisam ranije banovao.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:44 05.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

vrabac_u_steni
... Tačnije, ono što je meni zanimljivo je da mnogi koji su spremni da pošalju na lomaču Hamsuna ili ovde aktuelnog Stefanovića, mnogo nijansiranije gledaju na postupke nekih drugih, sa druge strane linije razdvajanja.


Ovo sam i ja imao u pameti dok sam pisao ovaj tekst.

A što se tiče Stefanovića taj jeste bio fašista, verovatno bih ga i ja streljao `44 da sam posle četiri godine sišao s planine i zatekao ga u Beogradu.


Sa ovakvim stavom se ne bih sporio.
Premda, ponavljam, protivnik sam streljanja.

Pričajmo, ne držimo lekcije drugima, već iznosimo sopstvene stavove. Što budu različitiji, utoliko bolje, ali bez onog da govorimo da su naši stavovi ispravni a stavovi druge strane su brljanje ili lupetanje, čak i da jesu.

Zato sam već ukazivao na volterijanski princip po kome uvažavamo tuđa mišljenja i kada se ne slažemo sa njima.

deset_slukom deset_slukom 21:59 05.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

vladimir petrovic

ja ne BRANIM Svetislava Stefanovića. Pokušavam da njegovu ličnost sagledam iz više uglova.

Čudno - da nije bilo Valhalenovog posta, ovaj (fašistički) ugao bi ostao nepoznat. Ali, sada ga ionako nema.
Filip2412 Filip2412 22:14 05.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

Sledeći put, molim te, razmisli pre nego što nešto napišeš. Tvoja uobičajena brljanja su jedno, a ova rehabilitacija zagovornika rasne teorije i "radikalnog uništavanja" drugih rasa, nešto sasvim drugo.

Zbog toga sam ga izbrisao.
Sto jes jes... neka si ga obrisao...


mada, razumem gnev... rehabilitacija je nemoguca - niko ne moze biti rehabilitovan od svojih sopstvenih pisanja i govora i svog sopstvenog rada, ali naravno da nije trebalo streljati.

Mada opet, da ne bese tog valhalenovog posta tesko da bih ja saznao o rasistickim idejama Stefanovica. tako da.... post je bio informativan s obzirom da je u glavnom tekstu ta strana medalje malko zabasurena.

vladimir petrovic vladimir petrovic 22:21 05.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

deset_slukom
... Čudno - da nije bilo Valhalenovog posta, ovaj (fašistički) ugao bi ostao nepoznat. Ali, sada ga ionako nema


Hm.
Ja sam u tekstu dao više linkova, ali nisam mogao ići previše u širinu.
Računao sam da ako se neko zainteresuje, on će sam potražiti lako dostupne materijale.

Dr Svetislav Stefanović je često polemisao sa kolegama i drugima po raznim temama. Bio je kontroverzan, ali zanimljiva ličnost. Sa širokom naobrazbom i inteligencijom.

Tako je napisao članak pod naslovom "НАЦИОНАЛИЗАМ И РАСНИ ПРОБЛЕМ,
Западно-европски човек – аријевска раса постоји" u listu Vreme, 1934. godine.
Eto, možete ga pogledati. To je jedan od mnogih.

Naravno, sa njegovim stavovima se ne moramo slagati, ali ga treba pročitati.

dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 22:29 05.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

Pižon
Moguće je da je Stefanović imao i druge grehove. Ne sporim, osim što kažem da je imao određene zasluge na književno-prevodilačkom planu.

Eeee, da je Valhalen imao određene zasluge na književno-prevodilačkom planu, možda, ali mooooooožda bi mu se progledalo kroz prste za ovaj greh
Tvoja uobičajena brljanja

Ali čisto sumnjam. Nije to neka sića kao što je...šta znam...mogućnost da je nacista.
nikola_kovac nikola_kovac 22:37 05.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

ВП
Ja sam u tekstu dao više linkova, ali nisam mogao ići previše u širinu.

Мислим да ниси смео да пропустиш да одеш у ширину, када је оваква тема у питању. Морам да се придружим тренеровом питању:
тренер
Da li kapiraš šta radiŠ?

Твоја грешка је што ниси правилно поставио тај фашистички део Стефановићеве личности. Твоја поставка да не треба никога одбацити само због (недоказаних) политичких грехова је исправна, али недовољна. Све време у тексту пишеш у афирмативном тону: значајан лекарски и преводилачки рад, и то добар преводилачки рад, подршка рехабилитацији... а не обрађујеш фашистички део његове личности, само га се дотичеш. И онда је нормално да се афирмативни тон (од тамо где му је место) преноси/учитава на целокупну слику о Стефановићу (и тамо где му није место). И тај твој пропуст јесте твоја брљотина, љутио се ти или не.
trener92 trener92 22:44 05.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

vladimir petrovic


Auu Vladimire nemoj ovo:
“da počnem od tebe”, ne zvuči simpatično, čak zvuči preteće, jer odgovor kao jedna od opcija ) može da bude "da bi tu mogao i da završiš i to ti se ne bi svidelo". Vidi, nije lepo a ni preporučljivo da ( kad već, kako sam kažeš, odmeravaš svaku SVOJU napisanu reč), ti kako hoćeš.

Da je u jednom danu streljano 105 intelektualaca u Beogradu pod prilično neodređenom pretpostavkom da su bili "neprijatelji naroda".

Nije problem u tvojoj začuđenosti ( kako navodiš ) i nije problem u ovome
Moje je bilo da ukažem da su ta komunistička streljanja, bez suđenja, bila neargumentovana i osvetnička, pa dao i mišljenje P. Palavestre, s pozivom na Borislava Pekića.


Problem je, prvo, što si uzeo loš primer ( ako si već o tome hteo da pišeš), jer taj čovek je bio loš i ukoliko si bar malo pročitao od onoga o čemu je pisao, ( pa i deo onoga što sam citirao ), ono za šta se zalagao i šta je propagirao, biće ti nadam se razumljivo ( ako već nije ). Mislim da o tome je zaista izlišno ponavljati.

Postavlja se pitanje: Da li treba da imamo razumevanje za njegove postupke odnosno ideje koje je zastupao ( a imajući u vidu vreme u kome je živeo ) ?
Pa baš zbog činjenice, što je bio intelektualac i što nije bio u pitanju neki mladalački ili pubertetski zanos ( lik je rođen 1877 ), ne možemo da imamo ni trunku razumevanja ni trenutak kolebanja u nekim našim razmišljanjima.
Problem je na koji način si obradio tezu kojom zastupaš svoju začuđenost, i što se nisi ni jednom ogradio od tih ideja čoveka koji je svakako zaslužio da bude osuđen ( u najmanju ruku ) zbog svojih reči, a ti vrlo dobro znaš, kao neko ko čita knige, da je reč najubojitije oružje.

I zbog toga i u tom smislu je i moja začuđenost, načinom na koju si obrazložio svoju začuđenost, pa ideš sve dublje ( zakopavaš se ) u svojim objašnjenjima, ( pa i u ovom komentaru ) jer pravdaš nešto ( svoj postupak ) nečim, čime ne može da se opravda, a uzimajući u obzir primer sudbine čoveka koga si naveo.
(Znam ja da Isidora i Andrić nisu hteli da potpišu). Nisam blesav.

Naravno da znaš i još jednom ističem svoju začuđenost nad tvojom začuđenosti, u tom smislu, jer tu se vidi ( to i sam znaš) razlika između onih ljudi koje nazivamo velikim i jedinstvenim, kao što su Andrić Đurić i Isidora, koji su u stanju da prepoznaju trenutak, koji su u stanju da prepoznaju zlo u bilo kom obliku da se pojavi.
Hteo sam ukazati da je Stefanović bio višestruko aktivan, pa mu se ne može izbrisati sve drugo što je bilo pozitivno kod njega - imao je zasluge za razvoj zdravstva i osnivanje zdr. institucija itd.

To što je neko intelektualac, ne znači da nije budala ili idiot. Postoji mnogo više pametnijih, mudrijih ljudi od kojih može mnogo da se nauči i čiji postupci i delovanje mogu da služe za primer drugima, a koji ne poseduju taj prefiks "intelektualac"

Vladimire, mogao bih da ti nabrojim xxx primera ( belosvetskih ) intelektualaca koji su podržavali nacizam, fašizam, ubijanje, klanje, ( da ne zalazimo u bližu istoriju ) a za koje bi mogli reći da su imali i neke pozitivne stvari, u toku delovanja u svom životu.

Znaš li kome služe argumenti, kao što je ovaj koji si ti naveo, ukoliko se zastupaju kao takvi ?
Kako je ono govorio Gebels ( kad smo već kod toga)?
Hajde, bre Vladimire,razmisli malo.
Zaista, moja začuđenost, nekim tvojim rečenicama je blago rečeno neizreciva.
Verujem ti za prevod knjige.
A pazi sad ovo ( kad smo već kod toga)
„U našoj slici o Hitleru nedostaje nešto bitno, nešto što tek moramo da razumemo i do sada neprimećeno. Decenijama se gradi suprotna slika: Hitler i njegova borba protiv degenerisane umetnosti.“
Brigita Švarc ( istoričar umetnosti)
Da li naslućuješ koliko se ističe pozitivna strana jedne ličnosti u ovoj izjavi? Koji je sledeći korak ?
Rehabilitacija?
Ja se neću složiti s nekim nalazima (nije bio intelektualna crna rupa!), ali volterovski uvažavam mišljenje svakoga. Pa i tvoje. A moje je da se ne složim.
Samo, bez vređanja.

Pa vidi sad opet, kako ovo da razumem (moja zaćuđenost je još neizrecivija) nego da sam sebe negiraš ( najblaže rečeno), ako već uvažavaš tuđe mišljenje , nije mi jasno zbog čega si obrisao valhalenov komentar ( nimalo nije u skladu sa tvojim stavom koji zastupaš u ovom citatu) ?
Naravno, ne moraju mišljenja da nam budu identična i naravno bez vređanja, ( ako aludiraš na poslednju rečenicu u mom komentaru, to je samo opis onoga što mislim o čoveku koga si pominjao)

dodatak:
naknadno sam pročitao komentar Nikole Kovača ( sasvim razumljiv i kao poenta cele ove naše prepiske ) i ne bi bilo potrebe za ovim mojim komentarom, ali kad je već napisan neka ostane tako.
I nije poenta u širini ( ti bar nemaš problem s tim kada nešto treba objasniti) problem je u pristupu, koji si odabrao da prikažeš suštinu.
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:48 05.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

Filip2412
... Sto jes jes... neka si ga obrisao...


Filipe, sada više ne znam da li me zezaš i ironišeš, ili mi daješ za pravo.

Ja sam postupio tako kako sam postupio, jer sam čin tog gospodina V. smatrao - neuljudnim.

Ali to nije tako važno, to da sa takvim čovekom više ne želim razgovarati.

Voleo bih da se okrenemo suštini, onome što je izneto u blogu koji sam nastojao zaokružiti kao jednu celinu.

Mislim, ne treba od drveta ne videti šumu. A ja sam, pišući ovaj blog, nastojao da izbalansirano iznesem moja saznanja o tom dr Svetislavu Stefanoviću, bez prosudjivanja.

Jedino sam bio kristalno jasan na samom početku teksta gde sam se pobunio protiv masovnih streljanja intelektualaca. Streljati 105 intelektualaca u jednom danu u Beogradu je "prekomerna upotreba sile", kako bi se to danas reklo.

vladimir petrovic vladimir petrovic 23:40 05.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

Nikola Kovač
... Мислим да ниси смео да пропустиш да одеш у ширину, када је оваква тема у питању. Морам да се придружим тренеровом питању:
тренер
Da li kapiraš šta radiŠ?

Ne slažem se.
Твоја грешка је што ниси правилно поставио тај фашистички део Стефановићеве личности.

Nije to moj propust. TO sam namerno ostavio vama, koji znate.
I baš sam se pripremio da slušam, odnosno čitam.

Све време у тексту пишеш у афирмативном тону: значајан лекарски и преводилачки рад, и то добар преводилачки рад, подршка рехабилитацији... а не обрађујеш фашистички део његове личности, само га се дотичеш


Ja stvarima prilazim s pozitivne (afirmativne) strane, a voljan sam da saslušam mišljenja onih koji pretenduju da bolje znaju od mene. Zato sam ovde.

Zar ne shvataš da je između redova bio poziv da razgovaramo o jednoj takvoj temi?
Nema zabranjenih tema.
Nema šablona po kome i kako svako od nas treba da postavlja stvari na svom blogu da bi se svima svideo.

A spreman sam na ukazivanja na ono što ja nisam video.

Ne ućutkujte me.
И тај твој пропуст јесте твоја брљотина, љутио се ти или не.

Ne. Ne slažem se. Ljutim se.
Ali, zar je to važno?

U ovakvim glupim situacijama setim se da je Buda govorio da niko ne sme reći da je ono što on govori ispravno a ono što drugi govore je pogrešno.
A neki od vas tako postupaju.
Da mi je kelner pri ruci, naručio bih dupli apsint.

Nije pogrešno ovo moje postavljanje, Nikola.
Žao mi je što nije po tvom očekivanju.

Ali se ne sme zaboraviti da sam hteo da iniciram razgovor. Nema svetih krava.

Nego vi (mislim šire, na neke) namerno nećete, u svojoj ostrašćenosti, da sagledati stvar iz više uglova. Vama, kada ste bili mali su rekli da je neko fašista, i vi ćete to nositi u svojoj svesti celog života.

No passaran.

Nema slučaja koji ne treba ponovno razmatrati.

Eto.
nikola_kovac nikola_kovac 00:16 06.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

TO sam namerno ostavio vama, koji znate.

Значи, ту је грешка у processing-у. Многи од нас су први пут сада чули за Стефановића (ја нпр.). И ја њему приступам кроз твоје очи. Преузимам слику од тебе, онако како га ти видиш. Зато си ти одговоран за поставку. Ниси писао о лику о коме свако има већ неку своју представу (нпр. о Тесли), већ о некоме ко је многима анонимус.

То повлачи и одговорност за стварање слике о том неком. Е сад, да се ради о неком бенигном лику (нпр. о Мићи из комшилука) онда не би ни настала нека фрка због твоје методолошке грешке. Али се ради о једном лику који заступа врло опасна начела. ОПАСНА!

А ти се понашаш као да негативна страна његове личности говори о нечему бенигном. И самим тим пласираш "бенигност" у "фашизам". И наравно да ћеш да добијеш отпор коментатора. Шта друго очекујеш? Ниси се читао шта пишеш. Ти мислиш да си написао једно, а у ствари си написао нешто друго. Нешто над чиме би се згрозио.
Ljutim se.
Ali, zar je to važno?

Важно је, јер ја не желим да се љутиш због нечега што сам ја написао. И тражим ти опроштај због тога што сам те наљутио.
U ovakvim glupim situacijama setim se da je Buda govorio da niko ne sme reći da je ono što on govori ispravno a ono što drugi govore je pogrešno.

Па зар се ти све време не постављаш тако да је твој текст исправан и никако другачије? Владимире - није! Не зато што ја тврдим да је оно што ја говорим исправно, већ зато што постоји образложење зашто није. Зато што текстом читаоцу инсталираш мисао да фашизам isn't big deal. Када се таква мисао налепи на већ усађене представе о фашизму (као о великом злу), онда настане рафал који је ка теби упућен у коментарима.

Ако си заиста хтео да провучеш ту идеју о релативизацији фашизма (а чисто сумњам да је тако), онда је то требало урадити скроз другачије. Но, то је друга тема.
Nego vi (mislim šire, na neke) namerno nećete, u svojoj ostrašćenosti, da sagledati stvar iz više uglova. Vama, kada ste bili mali su rekli da je neko fašista, i vi ćete to nositi u svojoj svesti celog života.

Мени је, када сам био мали, речено да је фашизам зло. Онда ми је, када сам порастао, усађен и доживљај фашизма као зла (кроз разноразне филмове и литературу). А онда дођеш ти и кажеш, "еееееее, па није то баш тако, фашизам може имати и афирмативан тон". Па шта мислиш, како ћу да реагујем него острашћено?!?!?!
Nema slučaja koji ne treba ponovno razmatrati.

Нема, сагласан. Али, да ли мислиш да се фашизам икако може афирмативно разматрати?
mrale54 mrale54 00:27 06.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

vladimir petrovic


Ali ne prihvatam da su gresi Stefanovića toliki da se o njemu uopšte ne sme ni govoriti, ni posle pola veka od njegovog streljanja.

Sledeći put, molim te, razmisli pre nego što nešto napišeš. Tvoja uobičajena brljanja su jedno, a ova rehabilitacija zagovornika rasne teorije i "radikalnog uništavanja" drugih rasa, nešto sasvim drugo.

Neka mu je daleko lepa kuća, i ranije sam imao neprijatnih iskustava sa njim, on u svojim nastupima nije zdrav i pogrešio sam što sam ga nisam ranije banovao.


A, cenio sam te kao čoveka i sportistu!

No, dobro!
Ajmo redom.

1. A, ko sme da piše o "gresima" Stefanovića? Vi ili Mi?

Pod 2. "Sledeći put, molim te, razmisli..." meni lično - ne znam za druge - ukazuje na elementarnu pristojnost i kućno vaspitanje pa...

Pod 3. ..."daleko mu lepa kuća"i "...i ranije sam imao..." mi vrišti - streljanje! preki sud!
Dobro, Maksa je to mnogo lepše spakovao, al', hebi ga, ja nemam fakultetsko obrazovanje, običan majstor sam...i to...eto...

EDIT Ooo, pa tek sam sad video ovo - "НАЦИОНАЛИЗАМ И РАСНИ ПРОБЛЕМ" u tvom komentaru!!

Vidi, batice, kad već brišeš čoveka, a koristiš njegove linkove posle brisanja, okači i link o "stormfrontu"!

Mis'im, demokratija, tolerancija...i te munje...




gorran2 gorran2 00:28 06.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

U tome i jeste suština propagande, da se navedu naivni i neobavešteni da odrađuju prljave poslove za one koji vuku konce u pozadini.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:45 06.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

daleko mu lepa kuća"i "...i ranije sam imao..." mi vrišti - streljanje! preki sud!


Velis Mrale da je bas onako simptomaticno banovati nekoga na blogu?
Iza toga se verovatno krije potencijalni zlocinac, eventualni sudija prekog suda?
A ovo te na tako nesto neupucuje, ovo ti je razumljivo i prihvatljivo?

A što se tiče Stefanovića taj jeste bio fašista, verovatno bih ga i ja streljao `44 da sam posle četiri godine sišao s planine i zatekao ga u Beogradu.

mrale54 mrale54 01:26 06.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

hoochie coochie man


Velis Mrale da je bas onako simptomaticno banovati nekoga na blogu?



Da se razumemo!
Tri puta merim - jednom sečem!
Šta god da sam napisao na ovom blogu, do sada, stojim iza toga.
To, naravno ne znači da, ako mi neko pokaže drugu stranu medalje, ću tvrdoglavo da teram vodu na svoju vodenicu, menjamo se - hteli ili ne!
Ali, batice, ovo je , ili eksperiment ili ...?
Mislim, nisam imao pojma o dotičnim Stefanoviću, i popodne otvorim blog pročitam, pročitam i valhalenov kom., otvorim linkove (zainteresovalo me)i...
večeras vidim...šta?
Najobičniju represiju zbog ranijeg neslaganja na nekoj sasvim drugoj temi!

Ko se krije, dal' sudija ili zločinac, nema većeg značaja u ovoj priči, pogotovu ako pogledaš EDIT u mom komentaru.

Vrlo nizak pokušaj opravdanja brisanja valhalena! O tome je reč, a za Stefanovića - pa, 58 god. sam živeo ne znajuči ništa o njemu i šta sad?





nsarski nsarski 02:04 06.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

Dalje, zamerano mu je da je preveo jednu Musolinijevu knjigu.

Evo, na primer, knjizevnik Radomir Smiljanic je svojevremeno preveo Hitlerov Mein Kampf, i to je verovatno najbolji prevod te knjige koji postoji na srpskom, a danas mu je dodeljena nacionalna penzija. (Mislim, nikome ne pada na pamet da RS bude streljan).
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 10:28 06.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

hoochie coochie man

A ovo te na tako nesto neupucuje, ovo ti je razumljivo i prihvatljivo?

A što se tiče Stefanovića taj jeste bio fašista, verovatno bih ga i ja streljao `44 da sam posle četiri godine sišao s planine i zatekao ga u Beogradu.



Ja nisam rekao da ja SADA mislim da ga je trebalo streljati, zato sam i naveo okolnosti u kojima se to desilo.
Isti ljudi mogu se različito ponašati pod različitim životnim okolnostima.
Svaka tebi čast ako misliš da te 4 godine ratovanja i gledanja raznih strahota ne bi izmenilo i ja bih voleo da sam takav sa moralnom vertikalom čvrstom kao stena.
Nažalost, verujem da bih u toj situaciji (četiri godine se smucaš po vukojebinama, nagledao si svakakvog užasa a za koji su direktno odgovorne ideje kojima je taj gospodin pisao hvalospeve i srećeš ga nakon toga u Beogradu) bio vrlo sužene svesti i da bi mi postupci bili vrlo svedeni.

Da li ja SADA mislim da bih u toj hipotetičkoj situaciji učinio zločin ako bih ne daj bože na nekom prekom sudu poslao tog tipa pred streljački stroj ?
Da, naravno. U tome i jeste užas rata, naročito građanskih ratova.

Uzgred, da li misliš da bi Stefanović mnogo bolje prošao da je Draža kojim slučajem izašao kao pobednik?

Ovim nemam nameru da pravdam komunističke zločine, naprotiv, ali uzeti Stefanovića kao primer za nevino streljanu žrtvu po meni je kao da uzmeš da se, da izvineš, posereš na grobove onih zaista nevino streljanih.

A komunisti nisu streljali samo antikomuniste ili nekomuniste, već i mnoge "crvene" koji nisu bili tada na liniji druga Staljina i Kominterne. I ne samo 1944. nego i ranije.
Hint: streljanje Živojina Pavlovića za vreme Užičke Republike. I ne samo njega.
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:34 06.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

Nikola Kovač
... Преузимам слику од тебе, онако како га ти видиш. Зато си ти одговоран за поставку.


Ti kao da namerno nastojiš da stvari postaviš naopako. (Čudim se zato što su mi se tvoji raniji komentari izgledali razumno)

A ovo je još gore:
Зато што текстом читаоцу инсталираш мисао да фашизам isn't big deal.


Ovo nije blog o fašizmu per se.

Dr Svetislav Stefanović je širi od te tvoje uske postavke.
On je bio čovek.
A eventualne fašističke primese u nekim njegovim mislima su bile sporedne.

Da nije bilo tako, on bi uradio ono što je uradio Miloš Crnjanski: pokupio prnje i pobegao u London, pa makar tamo radio kao obućar.

Dr Svetislav Stefanović je bio gospodin-čovek. I računao je, po evropski, da ne treba suditi nekome zbog misli, nekome ko nije denuncirao druge, a još manje ubijao. Niti navodio na ubijanje.

Samo da se razumemo: ti, Nikola, nisi hteo da pažljivo pročitaš ukupan tekst, već si se uhvatio za jeftinu udicu - da ja, eto, branim fašizam u Svetislavu Stefanoviću. Ako si i jednog trenutka to stvarno imao u pameti, trebalo bi da se stidiš.

U ovakvim glupim situacijama setim se da je Buda govorio da niko ne sme reći da je ono što on govori ispravno a ono što drugi govore je pogrešno.

Nikola Kovač
... Па зар се ти све време не постављаш тако да је твој текст исправан и никако другачије?


I ovo je nepotrebna, skoro bestidna, zamena teza.
Ne tvrdim da je moj tekst ispravan i nikako drukčije.
To ni pijan ne bih radio.
Namerno sam ostavio prostora da se može tumačiti i ovako i onako.
Jer ja nemam dovoljno materijala i saznanja da bih mogao da uzviknem da je dr Svetislav Stefanović "čist kao suza". Ali nemam dovoljno materijala ni da sudim i presuđujem.

Jedina stvar oko koje imam čvrsto uverenje jeste da se gnušam STRELJANJA.
Nema i ne sme biti verbalnog delikta zbog koga ljude treba streljati.

As simple as that.

A da imaš budističke (ili hrišćanske, svejedno) samilosti, znao bi da je to na liniji da niko nema prava da drugome oduzima život.

Žao mi je, Nikola, što me nisi hteo razumeti. Progutao sam knedlu i rekao sebi: Et, tu Brutus!

Nije dobro spustiti se na nivo razjarene rulje, kojoj se baci koska da je neko "neprijatelj naroda i ratni zločinac", pa se strelja ili obesi, a rulja pleše i pljeska rukama, jer je za rulju to - fešta.

NE STRELJANJIMA, NE SMRTNOJ KAZNI.

Kao što sam rekao u odgovoru Maksi, zločinci su oni koji ubijaju, a ne ubijeni.

ја не желим да се љутиш због нечега што сам ја написао. И тражим ти опроштај због тога што сам те наљутио.


Prihvatam izvinjenje.
blind.willie blind.willie 10:37 06.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

trener92
To što je neko intelektualac, ne znači da nije budala ili idiot. Postoji mnogo više pametnijih, mudrijih ljudi od kojih može mnogo da se nauči i čiji postupci i delovanje mogu da služe za primer drugima, a koji ne poseduju taj prefiks "intelektualac"


moja pokojna baba sigurno nije posedovala prefix "intelektualac" ali nikada necu zaboraviti njene reci:
Nema budale bez skolovane budale!


nikola_kovac nikola_kovac 13:22 06.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

Samo da se razumemo: ti, Nikola, nisi hteo da pažljivo pročitaš ukupan tekst, već si se uhvatio za jeftinu udicu - da ja, eto, branim fašizam u Svetislavu Stefanoviću. Ako si i jednog trenutka to stvarno imao u pameti, trebalo bi da se stidiš.

Читај се Владимире, и читај ме, молим те. Овако се играмо глувих телефона. Ја ти све време говорим о техници писања и методи изношења теме, а ти све време читаш да ја расправљам о твојим ставовима. И онда ми нашироко образлажеш своје ставове, а ја уопште не сумњам да су они исправни. Зато и желим да са тобом поделим своје знање о техници писања текста.

Ти се чудиш над чињеницом да коментари уопште не иду у оном смеру у ком си очекивао. Ја покушавам да ти објасним зашто (због грешке у твом тексту), а ти се онда браниш од мене. Све што сам писао, ја нисам обрађивао са аспекта садржаја, већ са аспекта структуре. И ја нигде нисам ни помислио да ти браниш фашизам, иако сам помислио, и свестан сам, да звучиш тако. И покушавам да ти објасним зашто звучиш тако. И можда је најкраће објашњење, не зато што ти браниш фашизам, већ зато што га у свом тексту - занемарујеш.

И узми на пример један роман. Читаш прво поглавље, један лик, једна прича. Друго поглавље, рез на другог лика, скроз друга прича. Да ли ће доживљај из првог поглавља да се пренесе и услови доживљај другог?

И да се опет вратим на твој текст:

да си почео причу пљујући по негативној страни свог лика, а онда прешао на афирмативне ствари, онда би људи згрожени негативним делом овај афирмативни занемарили;

да си почео причу афирмативном страном свог лика, а онда прешао на негативне ствари, онда би људи били згрожени негативним делом, али би га опростили;

ти си почео причу о свом лику афирмативном страном, а онда напоменуо да постоји и негативно, смањујући јој значај који она треба да има. То је препало неке блогере, јер је очекивана инерција читаоца да почетни афирмативни доживљај преноси и у остатак текста. А тај остатак текста је морбидан. И ту настаје куршлус који си ти доживео на овом посту. Ти читаоца наводиш да афирмативан тон чује у морбидним стварима.

Дакле, ја не коментаришем твоје ставове и твоје намере. (Пази, и мени, као некоме ко види грешке у твом писању је на моменте зазвучало да ти браниш фашизам и, право да ти кажем, тај "звук" мене препадне. Али, због пријатељског става који имам према теби, критички се односим према сопственом доживљају.) Ја коментаришем твој текст и твоју технику писања која је оманула да твоју намеру пренесе читаоцу. (Јако је тешко видети твоју намеру, али је мени јасно која је она. Чак мислим да ни теби није сасвим јасна. )

А за ово:
Progutao sam knedlu i rekao sebi: Et, tu Brutus!


бих ти у real-life-у рекао:

Та твоја кнедла и те твоје речи су очито израз неке твоје потребе да их учиташ у мене, ја са тим немам ништа.
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:51 06.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

(četiri godine se smucaš po vukojebinama, nagledao si svakakvog užasa a za koji su direktno odgovorne ideje kojima je taj gospodin pisao hvalospeve i srećeš ga nakon toga u Beogradu) bio vrlo sužene svesti i da bi mi postupci bili vrlo svedeni.

Hajmo jedno paralelu, tek da vidimo da li se radi o principu ili o pristrasnosti.
Necu ti navoditi pricu o Djurisicu i klanjima muslimana, sto bi se takodje moglo podvesti pod suzenu svest. Ne znam da li za to imas opravdanja i razumevanja kao sto ih imas za komunisticka streljanja.
Ispricacu ti jedan konkretan dogadjaj.
Za vreme drugog rata cetniciu su zaklali coveka koji je u svoju kucu primio ni manje ni vise nego Tita licno. Selo tipicno srpsko, dakle pretezno cetnicko, samo ta jedna jedina kuca zbog nekih razloga na strani komunista.
Da li to klanje razumes kao logican revolt i posledicu suzene svesti koja to opravdava?
dragan7557 dragan7557 18:03 06.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

vladimir petrovic
Evo, da počnem od tebe.

trener92
... Da te pitam, onako, politički korektno: /&%$#"!)=(&/%&$#"??YYY>YXAA>YXSAQWSXV ?
Ili ako hoćeš razumljivije:
Da li ti ovim tekstom nas ZAJEBAVAŠ ?
( ovaj caps Lock nije vikanje, nego da lakše pročitaš).


Spusti loptu. Take it easy. O svemu se može razgovarati, ako ima volje.

Znam da je tema osetljiva, ali sam nastojao da odmerim svaku SVOJU napisanu reč.

I izneo sam, što je jasno ili bi trebalo da bude jasno onima koji hoće da vide, da sam bio inspirisan nekim svojim začuđenostima. Da je u jednom danu streljano 105 intelektualaca u Beogradu pod prilično neodređenom pretpostavkom da su bili "neprijatelji naroda".

Premda, ne tvrdim da to nije tačno. Ne sudim. Samo se čudim.

Konkretno, kod dr S. Stefanovića se kaže da je bio "ideolog fafizma".

Ja to niti sporim, niti prihvatam. Video sam da je bio u kod ljotićevaca i nedićevaca i ne znam kod koga sve, ali sam naveo njegovu izjavu da se on ne oseća zagovornikom fašizma. To mnogima neće biti važno, ali nije nebitno, da se on nije tako osećao, a posebno da nije imao krvave ruke.

Dalje, zamerano mu je da je preveo jednu Musolinijevu knjigu.
To još uvek nije dokaz da je prevodilac bio fašista (iako ne kažem da nije).

Dalje, a najviše mu je zamerano što je bio u Komisiji "koja je klevetala sovjetske vlasti za nemački zločin nad 15.000 Poljaka". Dokazano je i prihvaćeno kasnije i od strane SSSR da je to bilo delo Crvene Armije.

Namerno sam naveo da je Stefanović potpisao famozni Apel (tamo su i mnogi drugi, uključiv Milankovića, Kašanina itd), baš zato da neko ne pomisli da ja verujem da je on bio "nevinašce" (Znam ja da Isidora i Andrić nisu hteli da potpišu). Nisam blesav.

Nije moja namera bila da branim Stefanovića, koji je nesporno bio kontroverzna ličnost.

Imao sam u vidu i činjenicu da je i Knut Hamsun bio profašistički nastrojen, pa ga Norvežani nisu streljali.

Moje je bilo da ukažem da su ta komunistička streljanja, bez suđenja, bila neargumentovana i osvetnička, pa dao i mišljenje P. Palavestre, s pozivom na Borislava Pekića.

Hteo sam ukazati da je Stefanović bio višestruko aktivan, pa mu se ne može izbrisati sve drugo što je bilo pozitivno kod njega - imao je zasluge za razvoj zdravstva i osnivanje zdr. institucija itd.

Ponavljam, ako neko nije shvatio: ja ne BRANIM Svetislava Stefanovića. Pokušavam da njegovu ličnost sagledam iz više uglova.

taj nije samo "radio posao" što je bio prinuđen, nego je stvarno bio jedna velika zla i intelektualna crna rupa, mrlja u istoriji ovog naroda.


Nemam ja ništa protiv da svako iznosi do sutra da je dr Svetislav Stefanović zaslužio ne jedno nego pet streljanja.
Ne tvrdim da nije bio rasista.
Ali on nije bio streljan zato što je bio rasista.

Ja se neću složiti s nekim nalazima (nije bio intelektualna crna rupa!), ali volterovski uvažavam mišljenje svakoga. Pa i tvoje. A moje je da se ne složim.
Samo, bez vređanja.

Izneo sam stavove Stefanovićeve unuke i još neke, u kojima se traži njegova rehabilitacija.
To je OK. Mislim - traženje rehabilitacije.

Najzad, ono sa čim sam počeo: Odličan je prevod Šekspirovog Julija Cezara od strane Svetislava Stefanovića. Believe me.



Trener te pita
Zbog čega si obrisao valhalenov komentar?


cerski
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 20:00 06.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

hoochie coochie man


Mislim da sam svojim komentarima na ovaj Vladimirov post već objasnio šta mislim o svemu tome. Zanimaju me samo dve stvari.

1.
Odakle ti samo ideja da se ja u četničko partizanskom sukobu svrstavam na partizansku stranu?
Ruku na srce, ne svrstavam se ni na četničku, ja sam ti od onih nedokazanih budala koje i dalje žale što oni do kraja nisu bili zajedno kao na početku ustanka i pri tome najekstremniji elementi isključeni iz oba pokreta pa čak i po cenu fizičkih likvidacija. Da, dobro si pročitao čak i po cenu fizičkih likvidacija. Rat nije igračka, a život nije bajka, žao mi je.

2.
Odakle ti ideja da opravdavam zločine komunista generalno?
Jedino mislim da je Stefanović poslednji u nizu onih za kojima bi trebalo prolivati suze i proglašavati nevinim žrtvama. Recimo da smatram da je taj Đurišić, kada si ga već spomenuo, iako je prilično okrvavio ruke i odgovoran je za neke teške zločine (nije sporno) bio mnogo časniji i pošteniji čovek od njega. Da, znam da su njega ubile ustaše, samo ilustrujem svoj stav o Stefnoviću.
Za vajne intelektualce, koji si izigravali fikuse po nemačkim kancelarijama u Beogradu i pri tome učestvovali u najcrnjoj nacističkoj propagandi a pri tome kao ostali "čistih ruku", zaista imam vrlo malo razumevanja.
Sa druge strane, imam razumevanja za ljude koji su se tih godina povukli i nisu hteli da uzimaju strane i čekali da celo ludilo prođe, verovatno bih sada u ovim godinama i sa iskustvom koje sam do sada prebacio preko kičme i sam odabrao takav put (mislim da sam to svojevremeno već rekao ovde na blogu, gorran2 bi trebalo da se seća). Međutim, Stefanović uopšte nije bio jedan od takvih.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:45 06.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,


1.
Odakle ti samo ideja da se ja u četničko partizanskom sukobu svrstavam na partizansku stranu?

2.
Odakle ti ideja da opravdavam zločine komunista generalno?


Otud sto kad su komunisticki zlocini u pitanju imas razumevanja jer kazes:

Da li ja SADA mislim da bih u toj hipotetičkoj situaciji učinio zločin ako bih ne daj bože na nekom prekom sudu poslao tog tipa pred streljački stroj ?
Da, naravno. U tome i jeste užas rata, naročito građanskih ratova.


Dakle rat, suzena svest, revolt, afekt i slicne olaksavajuci okolnosti.

A na konkretno pitanje da li "sada mislis da bi u toj hipotetickoj situaciji ucinio zlocin" i zaklao (ili naredio ubijanje svejedno) onog komuniste kog su cetnici zaklali izbegavas odgovor.
To me upucuje na zakljucak da ne zelis da kazes jasno "DA, naravno, mislim" kao sto si jasno rekao za komunisticke zlocine jer bi time izrazio razumevanje i donekle opravdavanje za za cetnicke zlocine, sto ti je ocigledno nepojmljivo, a ne zelis da kazes ni jasno "NE, ni slucajno" jer bi time postalo jasno da stav koji zastupas nije principijelan, vec stav koji favorizuje jednu stranu, u ovom slucaju komunisticku.

I propustih prosli put da ti odgovorim na pitanje hipotetickoj sudbini Stefanovica u slucaju da komunisti nisu dosli navlast (kako ovo lepo zvuci, a? :)
Uzgred, da li misliš da bi Stefanović mnogo bolje prošao da je Draža kojim slučajem izašao kao pobednik?


Naravno, to uopste nije sporno. Svi pa i Stefanovic bi mnogo bolje prosli.
Miislim da se cesto previdja osnovna razlika izmedju komunista i antikomunista u ratu, i da se o antikomunistima razmislja u komunistickom kontekstu.
Pobeda Tita ili Draze nije znacila to ko ce od njih dvojice preuzeti vlast, jer Draza svakako ne bi bio predsednik sve i da je ideja koju je zastupao pobedila.
Sukob Tito- Draza je sukob demokratija - diktatura a ne sukob dve licnosti.
Zbrku pravi cinjenica sto diktatura podrazumeva diktatora-licnost, onda se po inerciji taj manir prenosi i na demokratiju, pa se poredi neuporedivo.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 21:07 06.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

Batice, mislim da si svašta nešto pobrkao.
Međutim, stvarno nemam živaca da se preganjam sada sa tobom, badnje veće je.
Uživaj i ti u njoj.
I skini mi se sa one stvari ubuduće.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:20 06.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

vrabac_u_steni
Batice, mislim da si svašta nešto pobrkao.
Međutim, stvarno nemam živaca da se preganjam sada sa tobom, badnje veće je.
Uživaj i ti u njoj.
I skini mi se sa one stvari ubuduće.

Opaaa! :)
Sta je, zbrka u glavi?
Oce to oce, kad treba da se misli a nume se oce, al kad naviknes mozda ti bude i lakse. Samo vezbaj.
I nece ti tu pomoci badnje vece, bog ni bozic..moraces sam da se potrudis.
A nece ti pomoci ni mene da se otarasis, o tome ja odlucujem a ne bog, znas volim takve sto krenu da kao misle a ne ide im.
dragan7557 dragan7557 10:51 07.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

znas volim takve sto krenu da kao misle a ne ide im.

HCM tvoje veliko samoljublje nije na odmet.

U ovim vremenima dobro dodje.

cerski
ljuboten ljuboten 11:10 07.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

Najzad, ono sa čim sam počeo: Odličan je prevod Šekspirovog Julija Cezara od strane Svetislava Stefanovića. Believe me.


Eto, Valadimir je hteo nešto važno da nam kaže. A i zna da ima slušaoca i poštovalaca takvih dela kakve je radio branitelj fašizma Stefanoivić. Dobili su priliku da se i takvi pokažu. Vratilo se vreme masovno lagane smrti, umesto pojedinačne izabrane i trenutne. Ne mari što je Vladimir izabrao baš dan Isusovog rađanja koji je sebe izabrao da bude žrtva za dobrobit svih ljudi. Naprotiv, za njih je to pravi trenutak. Dok se istovremno zaklinju Bogu, kriju u crkve i ljube ruke popovima.
ljuboten ljuboten 11:26 07.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

U tome i jeste suština propagande, da se navedu naivni i neobavešteni da odrađuju prljave poslove za one koji vuku konce u pozadini.


Eh baš to!!! A Vladimir bi nešto drugo radio da je živeo u ta teška vremena ili nešto još prljavije? Pre bi rekao da ga nigde ne bi bilo, osim da se krije u nekoj mišijoj rupici.
ljuboten ljuboten 11:40 07.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

Dalje, zamerano mu je da je preveo jednu Musolinijevu knjigu.

Evo, na primer, knjizevnik Radomir Smiljanic je svojevremeno preveo Hitlerov Mein Kampf, i to je verovatno najbolji prevod te knjige koji postoji na srpskom, a danas mu je dodeljena nacionalna penzija. (Mislim, nikome ne pada na pamet da RS bude streljan).


I sami znate da je u toku kontrarevolucija. Ono je bilo vreme revolucionarnog preuzimanja vlasti od nenarodog režima. Kao što znate da su Hitler i njegova ideologija poraženi. Sada tu ideologiju samo povremno manje grupe je propagiraju, no država se još uvek ozbiljno ne plaši.
ljuboten ljuboten 11:50 07.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

Sukob Tito- Draza je sukob demokratija - diktatura a ne sukob dve licnosti.
Zbrku pravi cinjenica sto diktatura podrazumeva diktatora-licnost, onda se po inerciji taj manir prenosi i na demokratiju, pa se poredi neuporedivo.


To je bio sukob koji je doživeo poraz drugi put tek devetesetih, a koji još uvek u Srbiji traje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:39 07.01.2012

Re: Pa dobro bre Vladimire,

HCM tvoje veliko samoljublje nije na odmet.


Ne radi se o samoljublju cerski vec o nedostatku zivaca za kojekakve vrapce.

Coveku se uopste ne obratim, njegov citat uzmem tek kao primer u obracanju drugom, on se nakaci i nadugacko i nasiroko krene da palamudi.
Pita odakle mi to da je on na strani komunista.
Ja mu detaljno obrazlozim odake mi to, navodeci njegove citate iz kojih to logicno proistice i pitam ga vazi li i za cetnike ono sto vazi za komuniste (razumljivi su mu ti zlocini, i ja bih tako, bili ljuti, suzena svest i tako to) on oko toga obilazi ko mace oko vrele kase, i na kraju slag...skini mi se! Izraz "batice" mi je posebno simpatican ( a i simptomatican)
Ja da se skinem njemu a on se nakacio meni!!!
E pa nece moci, vrapce.
sokodbuba sokodbuba 20:14 05.01.2012

Kralj Vilovnjak



Zanimljiva je naivnost Svetislava Stefanovića. Mislim da je najlepše i najsveobuhvatnije o tom periodu pisao Slobodan Selenić u svojim romanima. Odmah me tvoj tekst podsetio na Crnamajku iz romana Timor Mortis, koja prilikom oslobođenja Beograda nahuška rulju na Biljanu (koja je hranila, čuvala, lečila i volela Crnamajkinu unuku, jedinu koja je preostala nakon klanja Crnamajkine celokupne porodice u Hrvatskoj, pred njenim očima) i kaže – vodala se sa Nemcima, vozala u avta. Rulja je dohvati, samelje i probode je motkom do belog grla, što bi rekli. Biljana je bila maloletna igračica u noćnom klubu i povremena ljubavnica nekih nemačkih vojnika. Doselila se u Beograd iz nekog podkopaoničkog sela kada joj je umrla baba, jedini rod. Za nju su balerine u školi u kojoj se zaposlila kao čistacica bili anđeli, Nemci nisu bili Nemci, nego plehani Hans i žuto pile Franc koje je žalila, a pored toga što nije imala predstave o moralu, bila je najhrišćanskija duša i najvelikodušniji čovek. Šta je nekoga briga za sve to, kad se vodala sa Nemcima, kao i Svetislav Stefanović sa eugeničkim idejama (koje su u to doba bile naučne istine i o njima se pisalo i govorilo na naučnim kongresima i u Evropi i u Americi jednako) i prevodima fašističkih knjiga u doba kada još nije bilo svetu sasvim jasno šta će učiniti fašizam, pa i kada je kao i Biljana u noćnom klubu, prihvatao ulogu u književnom udruženju za vreme okupacije. I tako, kada se ukrste sva ta razumevanja događaja, jedni bi da ubijaju, drugi da se ubijaju, treći da sve eksplodira, četvrti da čiste, peti da pleve...

Mišel Turnije u romanu Kralj Vilovnjak kaže:

’’Jedan od najklasičnih i najubilačkijih zloćudnih preokreta izrodio je pojam čistote. Čistota je zloćudni preokret nevinosti. Nevinost je ljubav bića, radosno prihvatanje nebeske i zemaljske hrane, nepoznavanje paklene alternative čistota – nečistota. Od ove spontane i urođene svetosti, Satana je napravio lakrdiju koja potpuno liči na njega, a koja je potpuno naopaka – čistotu. Čistota je zgražanje pred životom, mržnja prema čoveku, morbidna strast za ništavilom. Hemijski potpuno čista materija je pretrpela divljački postupak, da bi se našla u tom neprirodnom stanju. Čovek koga je uzjahao demon čistote seje oko sebe smrt i pustoš. Religiozno pročišćavanje, političke čistke, zaštita čiste rase – ima mnogo varijacija na tu pogubnu temu, ali sve one monotono vode nebrojenim zločinima čije je omiljeno sredstvo vatra, simbol čistote i simbol pakla.’’
Filip2412 Filip2412 20:22 05.01.2012

...

Stvarno bre Vladimire, sto obrisa valhalen-ov komentar?

sokodbuba, lep komentar

tasadebeli tasadebeli 20:27 05.01.2012

Цицварићи свих земаља, уједините се!

Интересантно је како ми, Срби, не опраштамо једни другима политички ангажман током живота! Могу људи бити врхунски уметници, преводиоци, научници, могу да имају име познато у читавом свету када је у питању то чиме су се бавили, али ако немају иста политичка уверења као и ми, онда се све оно претходно заборавља, а у први план се обавезно истиче политички став те личности.

И то траје и данас!

Сетите се само са колико мржње у гласу је госпођа Весна Пешић говорила својевремено у Утиску недеље када је поменуто да се Кустурица крстио у православној цркви ("Ма, ајте, молим вас, какав Немања, он је Емир...". Одакле ли јој само образ да тако говори о нечему што је приватна ствар за сваког човека?

Па колико људи данас при помену Александра Берчека прво помисли како је он био посланик СПС-а у Милошевићевом парламенту почетком деведесетих? А нико да се присети ниједене од његових врхунски одиграних улога на филму.

Ја сам до сада барем десет пута водио овакав разговор са познаницима:

Ја: Текст је написао Душко Ковачевић...
Познаник: Ма, пусти га, ђубре једно, увукао се у дупе овим плаво-жутима па се уселио у кућу Исидоре Секулић...
Ја: Али он је наш најбољи комедиограф после Другог светског рата, трећа тачка у оном златном троуглу Стерија-Нушић-Ковачевић...
Познаник: Јесте, ал` је ипак ђубре од човека!

И докле, бре, тако, браћо Срби и сестре Српкиње! Ја не примећујем толику острашћеност код других народа. У Норвешкој се не чује да је Хамсун био лош писац зато што се некоме не свиђа политички став Хамсуна за живота, Американци се нису одрекли Паунда, у Немачкој нећете чути да Лени Рифенштал нема појма о филму,...Наравно, само смо ми довољно луди да се олако одричемо неких врхунских умова због црно-беле слике света коју имамо у глави и гледања на све око себе искључиво кроз политичку призму.

Или све то ипак говори да ми живимо у једној цицварићевској паланачкој интелектуалној жабокречини већ дуги низ година?
maksa83 maksa83 20:46 05.01.2012

Re: Цицварићи свих земаља, уједините се!

, Американци се нису одрекли Паунда

Nisu, ali ih je gomila bila obeležena i na ovaj ili onaj način šikanirana tokom McCarthyjevog lova na veštice:

McCarthyism

Negde ne pola članka je spisak, tu su npr. Čarli Čaplin, Bertold Breht, Artur Miler, Linus Pauling, itd.

Inače - da, ljudi često imaju problem da odvoje autora od njegovog dela.


Inače Pižone, lepo je što si Oslobodio blog od valhalena i Osvetio mu se što je napisao nešto što ti se ne sviđa. Šta tačno? Nemam pojma, obrisao si.

Ako si se pitao kako dođe do Oslobođenja i Osvete, sad ti je valjda jasno - sve su to ljudi koji su u svojim rukama imali neke "Obriši" i "Banuj" dugmiće, samo sa dalekosežnijim posledicama. Da li si siguran da bi bio bolji na njihovom mestu?


expolicajac expolicajac 21:25 05.01.2012

Re: Цицварићи свих земаља, уједините се!

maksa83

Crni makso, pa naš Vladimir se bori za ministra kulture u budućoj vladi predsednika Vojislava Šešelja.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:45 05.01.2012

Re: Цицварићи свих земаља, уједините се!

Ako si se pitao kako dođe do Oslobođenja i Osvete, sad ti je valjda jasno - sve su to ljudi koji su u svojim rukama imali neke "Obriši" i "Banuj" dugmiće, samo sa dalekosežnijim posledicama. Da li si siguran da bi bio bolji na njihovom mestu?


Uh! :)

Bas olako potezemo i za tim dugmicima a i za svrstavanjima.
I ja sam se zacudio kad sam video da su obrisani valhalenovi komentari, citao sam ih prilicno pazljivo, naravno da se nisam slozio sa njim, ali stvarno nisam video nista toliko strasno da bi trebalo obrisati.
Ali posle ovoga
ranije sam imao neprijatnih iskustava sa njim

Sve dobija neki drugi smisao. Imaju njih dvojica ocigledno neki drugi sukob, postoji tu neki drugi razlog zbog cega je VP posebno osetljiv na valhalena, moze se to prihvatiti kao dovoljan razlog ili ne, ali ici do "a da li si ti siguran da ne bi ubijao" je ipak malo previse.
ljuboten ljuboten 12:01 07.01.2012

Re: Цицварићи свих земаља, уједините се!

Inače Pižone, lepo je što si Oslobodio blog od valhalena i Osvetio mu se što je napisao nešto što ti se ne sviđa. Šta tačno? Nemam pojma, obrisao si.

Ako si se pitao kako dođe do Oslobođenja i Osvete, sad ti je valjda jasno - sve su to ljudi koji su u svojim rukama imali neke "Obriši" i "Banuj" dugmiće, samo sa dalekosežnijim posledicama. Da li si siguran da bi bio bolji na njihovom mestu?


Bože, evo umnog Čoveka! Pa da li će neko naučiti ovo za da ne bude glup?
nurudin nurudin 22:02 05.01.2012

:-)

Владимире, не престајете да изненађујете блогере добрим текстовима.

Браво!
Препорука!
Kazezoze Kazezoze 22:40 05.01.2012

Re: :-)

nurudin
Владимире, не престајете да изненађујете блогере добрим текстовима.

Браво!
Препорука!

nesumnjivo da iznenađuje, treba uskoro očekivati rehabilitaciju još jedne književne veličine iz tog perioda - adolfa hitlera.
verujem da je vladimir razmišljao da nešto o njemu napiše još dok je čitao njegovo kapitalno ostvarenje mein kampf, u prevodu ovog istog s.s - ovca (nagađam), ali je čekao na pogodan trenutak.

vladimir petrovic vladimir petrovic 23:09 05.01.2012

Re: :-)

Kazezoze
... nesumnjivo da iznenađuje, treba uskoro očekivati rehabilitaciju još jedne književne veličine iz tog perioda - adolfa hitlera.
verujem da je vladimir razmišljao da nešto o njemu napiše još dok je čitao njegovo kapitalno ostvarenje mein kampf, u prevodu ovog istog s.s - ovca (nagađam), ali je čekao na pogodan trenutak.


Kaze, nemoj da nastupaš po principu KILLING THE MESSENGER.

Drugo, ne generalizuj previše.
Jedan dr Svetislav Stefanović ne može se stavljati u istu ravan sa Hitlerom, Staljinom, Musolinijem.
Nije reč ni o Milanu Nediću, već o jednom čoveku koji je bio dobar lekar i odličan prevodilac s engleskog, he, he, he...




dragan7557 dragan7557 18:07 06.01.2012

Re: :-)

već o jednom čoveku koji je bio dobar lekar

Bese dobar lekar i Mengele Doktor cak!


cerski
dr.wagner dr.wagner 22:09 05.01.2012

Nije lako ...

... večer

-Imali smo i mi jednog književnika ... fin čovjek , matematičar u duši ... , a
najbolje su mu išle operacije sa "trećinama" , jedne tada (a i sada) nacionalne
manjine ...

-Ubiše ga dušmani ... negdje sredinom 45-e , kada su partizani ušli u Zagreb ...

-Siguran sam u dvije stvari ... prva je da naš Mile B. nikoga nije ubio ... jer
on je bio "samo" ministar , a druga je da je bio veći pisac od tog Stefanovića
(Ognjište je jadniji dio hrvatske književnosti , ali je sigurno u rangu ovoga SS )

-I tako ... pošto su neki moji , ne tako daleki rođaci "puhali u iste diple" kao
i gore spomenuti Mile B. , dobro bi nam došla REHABILITACIJA

-Lako bih skupio 105 potpisa , lako bih i uvjerio "potpisnike" , a i mnoge druge
... da oni nisu ništa imali sa tim i da su im ruke čiste ...

... ali kako uvjeriti sebe ???

-Nekome je , bar mi se tako čini , to lakši dio priče


Wagner
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:03 05.01.2012

Re: Nije lako ...

Dr.Wagner
... večer
-Imali smo i mi jednog književnika ... fin čovjek , matematičar u duši ... , a
najbolje su mu išle operacije sa "trećinama" , jedne tada (a i sada) nacionalne
manjine ...

-Ubiše ga dušmani ... negdje sredinom 45-e , kada su partizani ušli u Zagreb ...

-Siguran sam u dvije stvari ... prva je da naš Mile B. nikoga nije ubio ... jer
on je bio "samo" ministar , a druga je da je bio veći pisac od tog Stefanovića
(Ognjište je jadniji dio hrvatske književnosti , ali je sigurno u rangu ovoga SS )

-I tako ... pošto su neki moji , ne tako daleki rođaci "puhali u iste diple" kao
i gore spomenuti Mile B. , dobro bi nam došla REHABILITACIJA

-Lako bih skupio 105 potpisa , lako bih i uvjerio "potpisnike" , a i mnoge druge
... da oni nisu ništa imali sa tim i da su im ruke čiste ...

... ali kako uvjeriti sebe ???

-Nekome je , bar mi se tako čini , to lakši dio priče


Wagner

Hvala na javljanju. Ovakvi primeri mogu doprineti da koliko-toliko neke stvari razjasnimo, s tim što se ne moramo u svemu složiti.

Čini mi se (nemam vremena da proveravam) da sam dao link na članak Tamare Grujić, u Politici, u kome ona traži rehabilitaciju dr Svetislava Stefanovića. Tamo je bilo tri komentara, od kojih su dva bila manje-više pozitivna a jedan negativan.
Ne bi valjalo da se svi slažu ili svi ne slažu, premda je i to moguće.

Rehabilitacije su uvek škakljive stvari, ali s protekom vremena stvari treba sagledavati "iz više uglova", pogotovu na osnovu zahteva rodbine.

Drugo, mora se znati da je svaki slučaj - slučaj za sebe, odnosno da nema istovetnih slučajeva.

gorran2 gorran2 23:09 05.01.2012

Re: Nije lako ...

dr.wagner
... večer

-Imali smo i mi jednog književnika ... fin čovjek , matematičar u duši ... , a
najbolje su mu išle operacije sa "trećinama" , jedne tada (a i sada) nacionalne
manjine ...

-Ubiše ga dušmani ... negdje sredinom 45-e , kada su partizani ušli u Zagreb ...

-Siguran sam u dvije stvari ... prva je da naš Mile B. nikoga nije ubio ... jer
on je bio "samo" ministar , a druga je da je bio veći pisac od tog Stefanovića
(Ognjište je jadniji dio hrvatske književnosti , ali je sigurno u rangu ovoga SS )

-I tako ... pošto su neki moji , ne tako daleki rođaci "puhali u iste diple" kao
i gore spomenuti Mile B. , dobro bi nam došla REHABILITACIJA

-Lako bih skupio 105 potpisa , lako bih i uvjerio "potpisnike" , a i mnoge druge
... da oni nisu ništa imali sa tim i da su im ruke čiste ...

... ali kako uvjeriti sebe ???

-Nekome je , bar mi se tako čini , to lakši dio priče
Wagner

Sreća pa sad ministar (pardon - književnik) Mile B. ima ulice po Herceg-Bosni, zajedno sa Jurom&Bobijem. U Hrvatskoj su mu, čini mi se, srušili spomenik?
maksa83 maksa83 23:21 05.01.2012

Re: Nije lako ...

Rehabilitacije su uvek škakljive stvari, ali s protekom vremena stvari treba sagledavati "iz više uglova", pogotovu na osnovu zahteva rodbine.

I, kad se to sagleda "iz više uglova" (uključujući i onaj valhalenov obrisani + ove gorranove (za sada) neobrisane) - da li bi ti njega rehabilitovao ili ne?

Ono - da/ne?
naroz naroz 00:05 06.01.2012

Re: Nije lako ...

uopšte mi nije jasno kako može da se zaobiđe činjenica da je bio fašista a da se istovremeno citira da je on za sebe govorio da nije bio fašista, iako očigledno jeste.

E sad isto je očigledno da to suđenje nije bilo pravedno i da je to streljanje zaista tragedija. Govorim napamet (ili pod uticajem Selenića) ali zaista verujem da su nastradali ljudi i koji nisu bili krivi.


Za ovog Stefanovića nikad do večeras nisam čuo, ali na osnovu linkova i ovog što je napisano ovde zaključih da je fašista, iako je "samo" pisao i bavio se čuj "naukom".
Lepo je napisao gore trener o važnosti izgovorene reči. To ne može da se stavi pod slobodu govora- poziv na ubistvo.

I tako rehabilituje se za nešto za šta možda i nije bio kriv, i postaje čist, a šta ćemo za ono za šta je kriv?


vladimir petrovic vladimir petrovic 08:48 06.01.2012

Re: Nije lako ...

Maksa83
da li bi ti njega rehabilitovao ili ne?

Ono - da/ne?


DA.

---------------------
Kao što sam rekao gnušam se streljanja.

Gnušam se španskih fašista - crnih totalitaraca koji su streljali Lorku.

Gnušam se srpskih komunista - crnih totalitaraca koji su streljali dr Svetislava Stefanovića i još 105 srpskih intelektualaca u jednom danu.

Ponavljam: GNUŠAM SE čina STRELJANJA.

Protivnik sam SMRTNE KAZNE.

Eventualnom rehabilitacijom dr Svetislava Stefanovića rehabilitovao bi se čovek - jedan višestruko obdaren čovek, koji je, izgleda, usputno i samo u nekom periodu, šurovao i sa fašističkim idejama, ali to nije bilo jedino u njegovom liku.

Ovo je odgovor i Filipu2412 na pitanje
Vladimire jel moz da mi objasnis sta tacno podrazumevas pod terminom "rehabilitacija"


Rehabilitacijom se ne bi opravdale fašističke ideje (koje je možda dr Svetislav Stefanović imao u momentima slabosti, a ovde se treba setiti onog Hristovog o bacanju kamena na grešnicu od strane onih koji su - bezgrešni) već nepravda zbog PREKOG SUDA i STRELJANJA.

Zločinci su bili oni koji su streljali, a ne oni koji su streljani.

Da onaj koji čita Julija Cezara nema utisak da je tu knjigu preveo "neprijatelj naroda i ratni zločinac", već vrstan intelektualac. Da njegove knjige više ne budu u bunkeru.

Ruku na srce, ne verujem da je dr Svetislav Stefanović bio više fašistički obojen od Miloša Crnjanskog (i još nekih na srpskoj sceni).

Jer, da su svuda streljani oni koji su drukčije mislili, pa bilo to i pogrešno, bilo bi strašno za čovečanstvo.

Što se tiče Stefanovića, ponavljam da on sebe nije smatrao fašistom, da nije nikoga denuncirao ili ubio ili navodio da treba da bude ubijen.

Nezdravi su narodi koji streljaju intelektualce.

Naveo sam stav Borislava Pekića "da je plesan tada počela da nagriza i na kraju pojela srpsku inteligenciju i građansku klasu".
Basta.
maksa83 maksa83 09:12 06.01.2012

Re: Nije lako ...

DA.

Pa, kako bih ti rekao ... ne može.

Je l' ga trebalo streljati? Ne.

J l' bio otvoreni proponent nacizma? Da.

Što se tiče Stefanovića, ponavljam da on sebe nije smatrao fašistom,


Znaš kako kažu: "If it looks like a duck, swims like a duck, walks like a duck, and quacks like a duck - then it probably is a duck."

Mogu ja da smatram sebe za savršenog kandidata za Nobelovu nagradu za npr. fiziku, čak ubedim rodbinu da me podrži, ali mi svejedno zbog toga ne sleduje Nobelova nagrada za fiziku.

To kako će on sebe da zove je irelevantno, ono što se ipak računa su baljezgarije koje je pisao, i to ne u ranoj mladost kad si mlad i lud i ne razlikuješ dobro od zla (šatro), nego dok je taj bauk kog slaviš išao okolo i ubijao. Neko (možda baš S. Jovanović, ili neki stranac, sad ne mogu da se setim) je rekao otpr. "nema intelektualca koji nije proveo noć sa fašizmom". Važi, provedeš noć, desi se, mlad ti, mlad fašizam, duša traži svoja jednostavna objašnjenja, desilo vam se. Al' ako si se posle te noći njime i oženio i odlučio da živite zajedno happily ever after, sori baki, ćao, to ti je to, možeš da zoveš sebe i Salata od Celera, džaba ti.

Ruku na srce, ne verujem da je dr Svetislav Stefanović bio više fašistički obojen od Miloša Crnjanskog (i još nekih na srpskoj sceni).

Ruku sa srca i tastaturu u ruke pa nađi nešto što je pisao Crnjanski a da imalo liči na ono što gorran2 ovde kači.
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:58 06.01.2012

Re: Nije lako ...

Maksa
... Je l' ga trebalo streljati? Ne.

J l' bio otvoreni proponent nacizma? Da.


Počeo je ringišpil.
Vrtimo se u krug.

Moje (naizgled naivno, svakako, šta ću, taki sam) ukazivanje da dr Svetislav Stefanović nije prihvatio insinuacije "da je ideolog fašizma", odnosno da je fašista nije nevažno.

Evo male digresije. U povesti ratovanja (a ratova je bilo od vajkada i biće ih) isticano je da kada dve zemlje ratuju, pa prekinu konflikt, nijedna nema pravo da računa da je pobednica ako druga strana nije spremna da prihvati da je gubitnica, odnosno da je kapitulirala. Tako se navodi rat između Irana i Iraka, negde u osamdesetim godinama prošlog veka koji je trajao osam godina i onda- prestao, tako reći sam od sebe. Za svoje potrebe Iran je govorio kako je dobio taj osmogodišnji rat (iako očigledno nije ostvario ono zbog čega je ušao u rat), a to je isto govorio i Irak, da je on pobednik. Ispada da gubitnika nije bilo. S druge strane, u Drugom svetskom ratu Nemačka je prihvatila kapitulaciju.

Ako neko počini zločin, bitno je priznanje.

Fašizam je, nesporno, zlo veliko kao Himalaji. Ali, nije poželjno lepiti etiketu fašiste nekome, kao što nekome, iz obesti, kažeš da je peder, ili nekoj ženi da je kurva itd.

Na ovo ukazivanje da u Stefanovićevim člancima ima rasizma, fašizma i nacizma, ja odgovaram sa onim što često navodim - izrekom kardinala i književnika Rišeljea: Dajte mi dve rečenice iz bilo koje knjige, a ja ću već naći razloge da obesim pisca (Armand Jean du Plessis de Richelieu).

To ne sme da se radi. Bar, ne bi smelo!

Neko će reći da su u pitanju bila druga vremena.
Slažem se, ali ukazujem da je to rađeno loše u tim drugim vremenima.

NE streljanjima. Ne smrtnoj kazni.

U onim vremenima ljudi su zbog dve rečenice u kafani bili upućivani na Goli otok, a nisu bili fašisti; srećom, nisu streljani!

NE streljanjima. Ne smrtnoj kazni.

Ali, kako jednom reče blogokolega Chris Farmer: I realize fully and unapologetically that my opinion will not nor cannot be shared by all. Zato pokušavam da ne patim.

Na kraju: većina previdja činjenicu da je dr Svetislav Stefanović prvenstveno streljan zato što se usudio "da kleveti sovjetsku stranu" zbog zločina u Katinskoj šumi, a to je bilo vreme kada su se jugokomunisti dodvorivali sovjetskim komunistima. Do raskola među njima je došlo kasnije.

Ponavljam: da je Stefanović streljan (samo) zbog rasističkih misli, beskrajan bi bio niz streljanih.

NE streljanjima. Ne smrtnoj kazni.

Predlažem nevernicima i dokonima da potraže Politiku od 27. 11.1944. godine i vidi taj spisak od stotinu streljanih intelektualaca.
Sigurno je da je tu bilo mnogo nevinih.

NE streljanjima. Ne smrtnoj kazni.

antioksidant antioksidant 10:03 06.01.2012

Re: Nije lako ...

Ako neko počini zločin, bitno je priznanje.

?
previše ti je ovo nategnuto
stefanović je zaslužio suđenje jer je bio čovek
sva je prilika da nije zaslužio rehabilitaciju jer je bio fašista (bez obzira što je jedini (za sada) argument da nije bio fašista taj da je on rekao da nije)
razlog za rehabilitaciju ne može biti prevod vilijema šekspira

edit: reanimator me ovlastio da ovo kažem
100
Goran Vučković Goran Vučković 10:22 06.01.2012

Re: Nije lako ...

Za svoje potrebe Iran je govorio kako je dobio taj osmogodišnji rat (iako očigledno nije ostvario ono zbog čega je ušao u rat), a to je isto govorio i Irak, da je on pobednik. Ispada da gubitnika nije bilo.

Iran je uz ogromne gubitke i osam godina rata ostvario ono zbog čega je ušao u rat - jer Iran je ušao u rat da se odbrani od iračke agresije.
dr.wagner dr.wagner 14:28 06.01.2012

Re: Nije lako ...

Pozdrav gospodine P

vladimir petrovic
Rehabilitacije su uvek škakljive stvari, ali s protekom vremena stvari treba sagledavati "iz više uglova", pogotovu na osnovu zahteva rodbine.

Drugo, mora se znati da je svaki slučaj - slučaj za sebe, odnosno da nema istovetnih slučajeva.


-Spomenuo sam svoj "slučaj" ...
... 80-ih sam neke reakcije smatrao pretjeranima , kada bih relativizirao
neka "postignuća" ovih mojih predaka ...

-Bilo je i nekih neugodnih razgovora sa ljudima koje sam smatrao (i još
uvijek smatram) realnim i poštenim ...

-Tada su došle 90-e i "rehabilitacija" ...
... pametni su zašutili , a neki "novo-narasli" su me počeli hvaliti zbog
"pedigrea" ... i nekakve pripadnosti "njima , desnima " ...

-Ne jednom , sam poželio da se stvari vrate ... nekako mi je postalo
prihvatljivije da me pametni kritiziraju , nego da me budale hvale ...

-Zaista , nedvojbeno postoje slučajevi nevino stradalih u tom vremenu , ali
to sigurno nisu ovi "eksponirani" ... već možda poneki "anonimus" ... , a
za njega nitko nema motiva skupljati potpise i tražiti REHABILITACIJU , jer
nema desno-marketinškog efekta !




Wagner
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:32 06.01.2012

Re: Nije lako ...

stefanović je zaslužio suđenje jer je bio čovek
sva je prilika da nije zaslužio rehabilitaciju jer je bio fašista

E pa morao bi da se odlucis izmedju jareta i para.

Kako se dokazuje da je neko zlocinac koji je zasluzio streljanje- na sudskom procesu.
Da li je postojao ikakav sudski proces na kom je za Stefanovica utvrdjeno da je fasista - nije.
A komunisti su rekli da jeste i zbog toga ga streljali.
Dakle ostaje izbor : ili ce se komunisticka rec, njihova procena, prihvati kao dovoljan razlog za proglasavanjem fasistom i streljanje, ili da se kaze ne, to nije dovoljno, to tako ne ide, to sto ste vi rekli ne vazi,a to je zapravo rehabilitacija. Nista vise od toga.
Ne moze i osuda streljanja i nerehabilitacija.

Rehabilitacijom se niko ne proglasava za sveca, rehabilitovati nekoga ne znaci tvrditi da je taj bezgresan vec samo da ono sto si o njemu govorili komunisti i zbog cega su ga streljali nije rezultat nikakvog suda, ili ako je neki sud i postojao onda je on bio daleko od nepristrasnog, pa zato se ta komunisticka procena i rec odbacuju kao dokaz. (ili se prihvataju ako nepristrasan sud utvrdi na osnovu drugih dokaza a ne casne komunisticke reci da je neko zaista streljan po zakonu)
I zanimljiva je ta dilema jeste ili nije bio fasista, kao da je to presudno. Kao da time komunisti postaju nesto bolji?
Dobro, bio je fasista pa sta? Treba li sve koji pripadaju fasistickoj ideologiji streljati? Evo, imamo i danas one koji jasno govore da su Hitlerovi sledbenici, treba li ih postreljati?
dragan7557 dragan7557 18:14 06.01.2012

Re: Nije lako ...

vladimir petrovic 09:58 06.01.2012
Re: Nije lako ...

Maksa
... Je l' ga trebalo streljati? Ne.

J l' bio otvoreni proponent nacizma? Da.



Počeo je ringišpil.
Vrtimo se u krug.

Ti o Fasizmu a Maksa i drugi o Nacizmu. Shvati razliku jebote, nije bas tesko.

cerski
dragan7557 dragan7557 18:30 06.01.2012

Re: Nije lako ...

Goran Vučković
Za svoje potrebe Iran je govorio kako je dobio taj osmogodišnji rat (iako očigledno nije ostvario ono zbog čega je ušao u rat), a to je isto govorio i Irak, da je on pobednik. Ispada da gubitnika nije bilo.

Iran je uz ogromne gubitke i osam godina rata ostvario ono zbog čega je ušao u rat - jer Iran je ušao u rat da se odbrani od iračke agresije.

Po cijem ono bese nalogu i savetu Irak pocini agresiju na Iran?

cerski
dr.wagner dr.wagner 22:41 06.01.2012

Re: Nije lako ...

Pozdrav D

dragan7557

Po cijem ono bese nalogu i savetu Irak pocini agresiju na Iran?cerski


-Pa zar rat nije počeo SADam ???


W
dragan7557 dragan7557 10:55 07.01.2012

Re: Nije lako ...

dr.wagner
Pozdrav D

dragan7557

Po cijem ono bese nalogu i savetu Irak pocini agresiju na Iran?cerski


-Pa zar rat nije počeo SADam ???


W

Pozdrav W

pa USAma (barak) je jos bio u pelenama.

Pa nije zameriti.

cerski
gorran2 gorran2 22:43 05.01.2012

Novi evropski poredak

"ZAPIS LETOPISCA NA VIDOVDAN 1941 – …Dok se u prvom Vidovdanu 1389 radilo o borbi hristijaniziranog istoka – docnije i zapada – Evrope protiv azijatskog islamskog zavojevača […] dotle se u događajima koji su doveli do Vidovdana 1941 u sukobu između novog evropskog poretka, grandioznog po svojoj revolucionarnoj koncepciji, baziranoj na boljim socijalno pravednijim osnovima evropskog hrišćanstva protiv izrođenog antihrišćanskog, judeomasonstvom deformisanog i u kapitalističkim porocima ogrezlog zapada, koji se, najzad, konzekventno, udružio sa otvoreno bezbožničkim anti-hristovskim judeomasonskim boljševizmom […] u tom sukobu vođe srpskog naroda i sam narod kolebali su se i kad je izgledalo da su konačno stali rame uz rame sa borcima novog evropskog poretka – u tom momentu vođe naroda izdali su i svoj narod i svoje obaveze i gurnuli narod u propast i sram, koji je naš jedan čuveni naučnik i akademik obeležio kao najveći zločin u našoj istoriji, izdaju pakta koji je ovom vekovima napaćenom narodu garantovao i čast i granice kakve je samo jednom u celoj svojoj istoriji stekao i otvarao mu izglede u budućnost kakvu ni u snu nije mogao sanjati. (dr Svetislav Stefanović, Novo vreme, 3. jul 1941.)"

Olivera Milosavljević: POTISNUTA ISTINA
Filip2412 Filip2412 22:48 05.01.2012

Re: Novi evropski poredak

Svetislav Stefanović, Novo vreme, 3. jul 1941...
Vladimire jel moz da mi objasnis sta tacno podrazumevas pod terminom "rehabilitacija"
gedza.73 gedza.73 23:26 05.01.2012

Re: Novi evropski poredak

gorran2
i u kapitalističkim porocima ogrezlog zapada,
dr Svetislav Stefanović, Novo vreme, 3. jul 1941.

Neverovatno.
Ja sam bio ubeđen da su pedeset godina komunisti tvrdili da je zapad truo, izrabljivačko-kapitalističko poročan () a sad vidim da su oni prepisali temu od jednog Nedićevca.

Ja sam šokiran. Š O K I R A N.

A ovaj tekstić 'zapis letopisca' uz male intervencije možeš da turiš iznad potpisa Kardelja, Miloševića, Nikolića, L. Perović, Draškovića, Biserko... Ma, i Đilas bi mogao da se umuva.

Pazi samo ovaj deo
u tom sukobu vođe srpskog naroda i sam narod kolebali su se i kad je izgledalo da su konačno stali rame uz rame sa borcima novog evropskog poretka – u tom momentu vođe naroda izdali su i svoj narod i svoje obaveze i gurnuli narod u propast i sram,


silver bullet silver bullet 13:14 06.01.2012

Re: Novi evropski poredak

ZAPIS LETOPISCA NA VIDOVDAN 1941 – …Dok se u prvom Vidovdanu 1389 radilo o borbi hristijaniziranog istoka – docnije i zapada – Evrope protiv azijatskog islamskog zavojevača […] dotle se u događajima koji su doveli do Vidovdana 1941 u sukobu između novog evropskog poretka, grandioznog po svojoj revolucionarnoj koncepciji, baziranoj na boljim socijalno pravednijim osnovima evropskog hrišćanstva protiv izrođenog antihrišćanskog, judeomasonstvom deformisanog i u kapitalističkim porocima ogrezlog zapada, koji se, najzad, konzekventno, udružio sa otvoreno bezbožničkim anti-hristovskim judeomasonskim boljševizmom […] u tom sukobu vođe srpskog naroda i sam narod kolebali su se i kad je izgledalo da su konačno stali rame uz rame sa borcima novog evropskog poretka – u tom momentu vođe naroda izdali su i svoj narod i svoje obaveze i gurnuli narod u propast i sram, koji je naš jedan čuveni naučnik i akademik obeležio kao najveći zločin u našoj istoriji, izdaju pakta koji je ovom vekovima napaćenom narodu garantovao i čast i granice kakve je samo jednom u celoj svojoj istoriji stekao i otvarao mu izglede u budućnost kakvu ni u snu nije mogao sanjati. (dr Svetislav Stefanović, Novo vreme, 3. jul 1941.)"



Dejan Lučić

SVETOM VLADAJU HAZARI

"Knjiga "Kraljevstvo Hazara" otkriva začuđujuće veliku ulogu i moć Jevreja u poslednjih 200 godina, posebno u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali i u Trećem, koji se upravo sprema ili je već počeo...

Uzmimo za primer Prvi svetski rat. Pravi razlog za pokretanje rata protiv Nemačke je dogovor između Nemaca i Turaka da se gradi pruga Berlin - Bagdad. Odmah je stvorena organizacija "Ujedinjenje ili smrt" na čelu sa Apisom koji je likvidirao dinastiju Obrenovića, koja je bila pro nemačka, i doveo na presto Karađorđeviće, koji su bili u službi francuskih i engleskih interesa. I bili su masoni, jer na Zapadu su danas svi političari masoni i ta priča da oni vladaju svetom apsolutno je tačna. Danas su masoni kao nekadašnji naš "socijalistički savez". Masonerija je na Zapadu masovna pojava...

Hitlera je u rasističku teoriju gurnuo čovek po imenu Alfred Rozenberg,...

Kada je nemački agent Tito stigao prvi put u Beograd, sačekao ga je Jaša Rajter, sa nemačkim kulturnim atašeom i odveo u Botićevu ulicu kod Ribnikara tj. Fišera, takođe Hazara. Tu je Tito planirao kako da srpski pokret otpora raspoluti na dva dela i da se Srbi međusobno zakrve....

Infiltracuju komunističke ideje u Srbiji izvršili su Ribari tj. Fišeri, Ivo Lola i Jurica koji su glavom platili svoju popularnost i likvidirani su. Hazari danas kontrolišu "Politiku" preko levičarske hazarske kompanije "NjAZ" koju svi Arijevci u Nemačkoj preziru..."



I tako dalje i tako dalje...

Ima li nesto novo pod kapom nebeskom?

Sreca pa danas niko ne primenjuje metode koje su primenjivali komunisti 45. godine.

Lako se covek nadje na tamnoj strani, ponekad to ni sam ne opazi... kao autor ovog bloga, na primer.

vladimir petrovic vladimir petrovic 16:18 06.01.2012

Re: Novi evropski poredak

silver bullet
... Lako se covek nadje na tamnoj strani, ponekad to ni sam ne opazi... kao autor ovog bloga, na primer.


Tell me about it!

Kome trebaju osobe koje olako daju dijagnoze svim nevaljalostima ovog sveta? i svim problemima koje, navodno, imaju drugi blogeri ovde?

Pored toga, ova priča o sveopštoj masonskoj zaveri prilično je demodé.
Javi se sa nečim što pije vodu.
gorran2 gorran2 22:45 05.01.2012

mračna internacionalna sila, judeo-masonst

O NEMAČKO-SOVJETSKOM SUKOBU – …Izgleda paradoksalno ali je nesumnjivo da su se dve internacionale, kapitalizam i boljševički marksizam, našle sada u zajednici u borbi protiv Nemačke. Ono što je vezalo te dve svetske internacionale, to je ona treća, tajna i mračna internacionalna sila, judeo-masonstvo celoga sveta […] Veliki narodi i iz poraza grade sebi bolju budućnost. Najveličanstveniji primer za to je sama Nemačka, koja je, posle poraza u Svetskom ratu, našla put svoje nacionalne obnove i revolucije. […] Posle sloma boljševizma i internacionalnog komunizma ostaje za rušenje još poslednja internacionala, ona svetskog kapitalizma kao moći, i judeomasonstva kao ideologije. (dr Svetislav Stefanović, Novo vreme, 7. jul 1941.)

Olivera Milosavljević: POTISNUTA ISTINA
talicni talicni 01:56 06.01.2012

Re: mračna internacionalna sila, judeo-masonst

Kakvo je samo djubre bio taj Stefanovic, nevjerovatno.

Jako interesantna knjiga, thx for link.
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:48 05.01.2012

а да није то?

можда превод није био добар?

(знају људи и због пар написаних речи које им се не допадну да се разгоропаде, а камо ли цела књига)
gorran2 gorran2 22:49 05.01.2012

Srećan Božić!

IZGRAĐIVANJE NOVE SRBIJE KAO SELJAČKE DRŽAVE – …Nova Srbija ukida i anulira sve privilegije i takozvana stečena prava bivših nosilaca parlamentarnih režima i partija i organizuje ceo narod u duhu apela pretsednika generala Nedića socijalističku stranku, kao nosioca unutra novog poretka i spolja kao most za uključenje Nove Srbije u novi poredak Evrope, koji se stvara u borbi ujedinjenih naroda Evrope protiv anglo-amerikanske anti-evropske plutokratije i judeo-masonske internacionalne lažne demokratije. (dr Svetislav Stefanović, Srpski narod, Božić 1943.)

Olivera Milosavljević: POTISNUTA ISTINA
sokodbuba sokodbuba 01:44 06.01.2012

Re: Srećan Božić!



most za uključenje Nove Srbije u novi poredak Evrope, koji se stvara u borbi ujedinjenih naroda Evrope protiv anglo-amerikanske anti-evropske plutokratije i judeo-masonske internacionalne lažne demokratije. (dr Svetislav Stefanović, Srpski narod, Božić 1943.)

Olivera Milosavljević: POTISNUTA ISTINA



Okenija je oduvek bila u ratu sa Istazijom.




dragan7557 dragan7557 18:24 06.01.2012

Re: Srećan Božić!

Posle sloma boljševizma i internacionalnog komunizma ostaje za rušenje još poslednja internacionala, ona svetskog kapitalizma kao moći, i judeomasonstva kao ideologije. (dr Svetislav Stefanović, Novo vreme, 7. jul 1941.)

gorran2
IZGRAĐIVANJE NOVE SRBIJE KAO SELJAČKE DRŽAVE – …Nova Srbija ukida i anulira sve privilegije i takozvana stečena prava bivših nosilaca parlamentarnih režima i partija i organizuje ceo narod u duhu apela pretsednika generala Nedića socijalističku stranku, kao nosioca unutra novog poretka i spolja kao most za uključenje Nove Srbije u novi poredak Evrope, koji se stvara u borbi ujedinjenih naroda Evrope protiv anglo-amerikanske anti-evropske plutokratije i judeo-masonske internacionalne lažne demokratije. (dr Svetislav Stefanović, Srpski narod, Božić 1943.)

Olivera Milosavljević: POTISNUTA ISTINA

Na osnovu ovoga bi u EU bio osudjen na dozivotnu robiju.

cerski
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:36 06.01.2012

Re: Srećan Božić!

dragan7557

Na osnovu ovoga bi u EU bio osudjen na dozivotnu robiju.



cerski

A da je recimo napisao:

IZGRAĐIVANJE NOVE Jugoslavije kao radnicke drzave – …Nova Jugoslavija ukida i anulira sve privilegije i takozvana stečena prava bivših nosilaca parlamentarnih režima i partija i organizuje ceo narod u duhu apela predsednika Tita i KPJ , kao nosioca unutra novog poretka i spolja kao most za uključenje Nove Jugoslavije u novi i pravedniji poredak, koji se stvara u borbi ujedinjenih proletera svih zemalja protiv anglo-amerikanske anti-narodne plutokratije i trule burzoasko lažne demokratije.....

Bi bio osudjen na dozivtotnog predsednika.

Sto ti je zivot, samo par pogresnih reci deli dozivotnog najevceg sina naroda i narodnosti od dozivotnog robijasa.
milisav68 milisav68 19:02 06.01.2012

Re: Srećan Božić!

hoochie coochie man

Sto ti je zivot, samo par pogresnih reci deli dozivotnog najevceg sina naroda i narodnosti od dozivotnog robijasa.

Ili recimo - saučesništvo u ubistvu ministra policije - nije ubistvo - nego herojstvo...

Čudni su to putevi.....
gedza.73 gedza.73 21:10 06.01.2012

Re: Srećan Božić!

IZGRAĐIVANJE NOVE SRBIJE KAO SELJAČKE DRŽAVE – …Nova Srbija ukida i anulira sve privilegije i takozvana stečena prava bivših nosilaca parlamentarnih režima i partija i organizuje ceo narod u duhu apela pretsednika generala Nedića socijalističku stranku, kao nosioca unutra novog poretka i spolja kao most za uključenje Nove Srbije u novi poredak Evrope, koji se stvara u borbi ujedinjenih naroda Evrope protiv anglo-amerikanske anti-evropske plutokratije i judeo-masonske internacionalne lažne demokratije. (dr Svetislav Stefanović, Srpski narod, Božić 1943.)

Ili


Ima li razlike?

Možda je ovaj Stefanović trebao da visi na terazijama obešen za jajca ili oko vrata, ali se meni neprestano nameće pitanj gde su ostali pajtosi koji su trebali da mu prave društvo.

Ah, da, oni su posle proglašeni za narodne heroje i postavljani kao uzor za ostale građane.

A tu su bili i stubovi demokratije poput OZNE, UDBE...

Zamisli nas u tom vremenu. Jedan broj komentatora, čiji su roditelji pleli vunene čarapa i farbali lenjinova, khmm, brkove, u sveže osvojenim stanovima, ti na golom otoku slušaš zrikavce, pojedini u potaji slušaju radio london, neki se suše po banderama i uživaju u podrumskim masažama, neki spaljuju anglofilsku literaturu i prave centre za dekontaminaciju, neki studiraju sovjetske integracije i regionalizam na univerzitetu u Moskvi i promovišu komunističku ligu Vojvodine.

Meni je ovaj Stefanović u istom vrednosnom i moralnom rangu sa komunistima.
Goran Vučković Goran Vučković 21:23 06.01.2012

Re: Srećan Božić!

neki studiraju sovjetske integracije i regionalizam na univerzitetu u Moskvi

Ako rešiš da se švrćkaš, ova knjiga je interesantna, iako nije nešto baš majstorski napisana što se tiče stila (i neproporcionalno skupa, zato kažem "švrćkaš" ) - ali računam da je nije loše imati u biblioteci, kao i Kaldrmu i asfalt, Dubravke Stojanović. Da se razumemo, Dubravka ne tvrdi da je nepristrasan istoričar, naprotiv - celo prvo poglavlje d'izvineš tupi o tome kako joj to nije cilj, umal' nisam odustao - ali toplo preporučujem knjigu. Što se tiče Perišića, ovde imaš sadržaj po poglavljima (šatro recenzija).
gedza.73 gedza.73 22:07 06.01.2012

Re: Srećan Božić!

Vučko
Ako rešiš da se švrćkaš

Da mi je samo par dana da, bukvalno, odmorim kičmu.
Vučko, kako vreme prolazi postajem sve tvrdokorniji antikomunista. Taj, pomalo, netolerantan stav imam prema srpskim komunistima.
Smatram da većina brani taj režim isključivo iz privatnih a vrlo retko ideoloških razloga.

U nekoj široj slici, iako bih voleo da svako odgovara za svoje postupke, mi se čini da je bolje da se su neki od tih ser..nja koji su bili uz i pri fašističkoj nemačkoj našli u zatvoru umesto da budu brzopotezno streljani, i da su nam upali zapadni tutori, namesto staljina i tita, jer bi sada, poput italije ili austrije, bili upregnuti u neki smisleniji, mirniji i plodniji život.

Sećaš se kraja priče o arijevskom nemačkom bokseru i njegovom kolegi po rukavicama, crnom amerikancu?

Pošinjem da besnim kad me neko stavi u poziciju naciste ako počnem da negiram 'tekovine antifašističke borbe' i kad kažem da je jedna kriminalna banda streljala drugu da bi preuzela teritoriju.

I užasno me nervira taj prelaz od 'drugovi i drugarice, ka 'građani i građanke'.

Goran Vučković Goran Vučković 22:50 06.01.2012

Re: Srećan Božić!

Vučko, kako vreme prolazi postajem sve tvrdokorniji antikomunista. Taj, pomalo, netolerantan stav imam prema srpskim komunistima.
Smatram da većina brani taj režim isključivo iz privatnih a vrlo retko ideoloških razloga.

Privatnih razloga ima koliko hoćeš i kod "četnika" i kod "partizana". Već sam negde pominjao da kod mene u familiji nije bilo te "čvrste podele" - deda po ocu je samo dobio batina i odležao u zatvoru u Sjenici, kada su neke komšije muslimani slagali Nemce da su deda i njegova rodbina komunisti (pri čemu oni verovatno nisu ni znali šta to znači, u tom selu gore u brdima iznad Sjenice), pa ga Nemci pustili kad ih je prepoznala neka žena koja je čistila tu.

Nego ove knjige su interesantne jer pričaju priču malo drugačiju od tih napumpanih herojskih istorija - punih generala, vojskovođa, državnika i sličnih.

U nekoj široj slici, iako bih voleo da svako odgovara za svoje postupke, mi se čini da je bolje da se su neki od tih ser..nja koji su bili uz i pri fašističkoj nemačkoj našli u zatvoru umesto da budu brzopotezno streljani, i da su nam upali zapadni tutori, namesto staljina i tita, jer bi sada, poput italije ili austrije, bili upregnuti u neki smisleniji, mirniji i plodniji život.


Ima jedna antiratna pesma iz prvog svetskog rata, čitao sam je davno, možda i u nekoj čitanci, o vojniku koji je poginuo od zalutalog metka u poslednjem minutu rata (pre onog primirja 11.11. koje slave i kod tebe u Kanadi i kod mene u UK) i onda pesnik prvo kaže kako je to šteta - eto, da je minut ranije bilo primirije... i onda krene: a da je bilo dan ranije, a mesec... a da rat nije ni počeo...

Inače ne verujem u tu priču o tutorima. Mislim da ne bi bilo loše da znaš kako su ti tutori "čuvali od komunista" Italijane.

Sećaš se kraja priče o arijevskom nemačkom bokseru i njegovom kolegi po rukavicama, crnom amerikancu?

Ovo je nešto iz politikinog zabavnika, ali ne sećam se više detalja.

Pošinjem da besnim kad me neko stavi u poziciju naciste ako počnem da negiram 'tekovine antifašističke borbe' i kad kažem da je jedna kriminalna banda streljala drugu da bi preuzela teritoriju.

Bilo je svakako i toga, pohlepa je univerzalna ljudska osobina, nezavisno od ideologije - ali ja ne bih lepio idealizam samo fašistima.
gedza.73 gedza.73 09:01 07.01.2012

Re: Srećan Božić!

Inače ne verujem u tu priču o tutorima. Mislim da ne bi bilo loše da znaš kako su ti tutori "čuvali od komunista" Italijane.

Nekako mi ti tutori jedini daju nadu. Ovako nam ne vidim izlaz.
Jedan stari italijan je rekao da je tek video čokoladu kad su Amerikanci došli.

Tutori postoje te postoje. Voleli li mi ih ili ne. A mi uvek odaberemo pogrešne. Ili pogrešno odaberemo trenutak napuštanja starih i biranje novih.

U bokserskom meču se, pred WWII, sukobljavaju nemac i amerikanac. Propagandna mašinerija nategnuta do pucanja. Obe strane glorifikuju svoje boksere i unižavaju onog drugog.
U ratu se svako bori za svoju zemlju.
Kraj priče, po sećanju, da Nemca angažuje koka kola kao promotera posle rata pa on dočekuje starost u blagostanju.
Amerikanac prolazi kao i većina crnaca u Americi. Živi u bedi, skrajnut i zaboravljen.

U pravu si i za ovo 'šta bi bilo'. Ali iz tog 'šta je bilo' treba crpeti pouke i nauke. Možda bi ono 'šta će biti' bilo drugačije.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana