Politika

Eh, da...

Drago Kovacevic RSS / 05.01.2012. u 19:05

Lomljenje pogače
Lomljenje pogače
 Promenila se vlast u Hrvatskoj. Danas su vlast levičari. Očekivanja Srba iz Hrvatske, od onih koji su tamo, do onih koji su u izbeglištvu, a koji su i individualno i kolektivno na razne načine diskriminisani, porasla su. Takva očekivanja imaju svoju osnovu u nekoliko elemenata. Prvi je protok vremena koje po pravilu leči rane. Drugi je u činjenici što stožerna stranka hrvatske vlasti, SDP, nije u principu vredela za "ratnu stranku". Treći je, što u današnjoj hrvatskoj vladi ima nekoliko ministara i ministarki koji su srpskog etničkoga porekla. Četvrti je u činjenici da je Hrvatska na pragu EU, pa da će onda morati voditi računa da njena politika bude u skladu sa evropskim standardima koji isključuju diskriminaciju po etničkoj i drugim osnovama. Peti je što je hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić (inače moja politička ljubimica), naznačila odmah po preuzimanju resora, povlačenje tužbe za genocid koji je onomad Hrvatska podnela protiv Srbije. Šesti je što će se očito morati promeniti politika prema BIH koju su zajedno utemeljili verni saveznici, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman. Neke naznake u tom smislu smo imali na relaciji Tadić - Josipović, ali to je bilo vrlo neuverljivo i nikada nije prešlo golu manifestaciju i "praznu" poruku zapadnim saveznicima.

Srbi u Hrvatskoj imaju velikih problema. Republike Srbija te probleme nikada nije principijelno iznela. Više je obe države, a Srbiju naročito, zanimalo, da pošalje poruku kako je u regionu "kičma odnosa" sasvim u redu, nego da se stvarno nešto radi na istinskom sređivanju međusobnih problema i obaveza koje iz tih problema proističu. Možemo oceniti čak, bez preterivanja, da je dosadašnje pomirenje išlo u najvećoj meri preko leđa Srba iz Hrvatske, pogotovo onih koji ni nakon više od dvadeset godina od rata, etničkog čišćenja i kontinuirane diskriminacije, ne mogu ostvarioti svoja elementarna ljudska prava, poput prava na otetu imovinu, uskraćena stečena prava, garantovana kolektivna prava i da ne nabrajam (precizno mogu nabrojati dvanaest poglavlja u kojima su Srbi iz Hrvatske drastično uskraćeni u ljudskim pravima samo zato što su Srbi).

E, danas je u SNV priređen prijem povodom pravoslavnog Božića, gde je bila prisutna gotovo cela hrvatska vlada i predsednik Ivo Josipović. Domaćin prijema je bio politički lider Srba u Hrvatskoj, Milorad Pupovac. Lomila se česnica i prigodno govorilo. Nema tu šta posebno da se doda, ali, evo, biću slobodan da istaknem neke svoje rezerve, glede lepih i prigodnih govora.

 "VOLIO bih da zaživi ona Teslina rečenica 'Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom'. Građansko društvo moramo graditi zajedničko", kazao je Zoran Milanović na tradicionalnom domjenku Srpskog narodnog vijeća povodom proslave pravoslavnog Božića.

Naravno, ovde je svaka reč na mestu novom hrvatskom premijeru. Iako rečenica koja se pripisuje Tesli,nikada,po vrlo kvalitetnim izvorima, nije od strane Tesle izgovorena, ona je politički vrlo korektna i ne može joj se naći zamerka. No, ja lično imam problem kad stavim u kontekst ono što je Milanović prethodno izgovorio o suđenim ratnim zločincima, Anti Gotovini i Mladenu Markaču koje on drži herojima, na njegovom istrajavanju na mitu "domovinskog rata" i mitu "branitelja", i ovom što je naveo kao Tesline reči. To nije kompatibilno, jer rat u Hrvatskoj je doveo do etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj, desetinama hiljada popaljenih kuća, masovnom uništavanju i pljački njihove imovine, naseljavanjem njihovih gradića i sela Hrvatima iz drugih država i nasilnom promenom etničke strukture, a sam "otac domovine"  Franjo Tuđman se bez stida hvalio da je "najveći uspeh njegove politike svođenje Srba u Hrvatskoj na marginalni politički faktor koji više nikada neće ugroziti Hrvatsku niti preći tri do četiri minorna postotka".

Imam naročito problem sa iskazom hrvatskog predsednika Ive Josipovića (glasao sam za njega), gde on "domovinski rat" označava kao nastavak "antifašističke borbe iz drugog svetskog rata". Otac Ive Josipovića, moj otac i veliki broj mojih bliskih rođaka su učestovali u antifašističkoj borbi iz drugog svetskog rata i oslobodili Dalmaciju i Hrvatsku od fašizma. U istim jedinicama i pod istom komandom. Zajedno su učinili to da je Hrvatska kao i druge republike bivše Jugoslavije pod Titovom komandom oslobođene. Zajedno su stvorili uslove da ZAVNOH proglasi Hrvatsku kao antifašističku državu koja je "nastala zajedničkom borom Hrvata i Srba iz Hrvatske". I oni koji su pedeset godina posle, oterali mog oca, strica,ujake, porušili spomenike oslobodiocima iz drugog svetskog rata, gde su opet moji stričevi, ujaci, tetka, a verovatno i članovi njegove familije, odjednom antifašisti ravni onima iz partizanske epopeje. Pa nije tako...ne može biti.

Naravno, ne želim ovim da amnestiram sve Srbe iz Hrvatske za ono što je rađeno devdesetih godina. Bilo je među nama (ja sam Srbin iz Hrvatske), silnih političkih bena, hohštaplera i zločinaca. Imamo mnogo razloga za stid. Ali, neka mi niko ne kaže kako je na hrvatskoj strani bilo drugačije. I neka mi niko ne kaže kako nije dogovaran rezultat rata. I neka mi niko ne kaže kako je usled političkih prilika još uvek uopšte moguće napraviti realnu istorijsku analizu onoga što se događalo devdesetih godina.

No, na Božićnom prijemu, danas, Milorad Pupovac je izgovorio jednu rečenicu koja je najbliža realnosti, a glasi - "Srbi u Hrvatskoj i dvadeset dvije godine od početka rata nisu još  slobodni od straha i mržnje". Izgovorio je to pažljivo, ali je to sušta istina.

I ne samo da su obuzeti strahom i okruženi mržnjom, nego su opljačkani i pretvoreni u građane drugog reda.

Voleo bih verovati da će se to stanje promeniti. Nešto malo, verovatno hoće, ali ako današnja vlada Hrvatske bude radila kao ona SDP-eova iz vremena Ivice Račana, koja se bojala svoje senke i vodila više računa o onima koji su glasali protiv nje nego na one koji su glasali za nju, onda smo osuđeni da slušamo samo lepe poruke, uz život prepun diskriminacije.

Ekonomska kriza i siromaštvo, mogao bi biti i te kako validan izgovor za nečinjenje.

 

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (69)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:46 05.01.2012

e

pogledaj PP
:)
expolicajac expolicajac 21:15 05.01.2012

Re: e

e
pogledaj PP
:)

nemoj da gledaš. To ti je blogerska mafija koja sami pije puši i ništa ne uči. A sede i na ladan beton
loader loader 23:42 05.01.2012

Re: e

nemoj da gledaš. To ti je blogerska mafija koja sami pije puši i ništa ne uči. A sede i na ladan beton

mayo1 mayo1 20:09 05.01.2012

Koalicioni partneri

SDSS i Milorad Pupovac su godinama bili najvjerniji "držači ljestava" HDZ-u i mislim da će to biti "honorirano", pogotovo jer Kukuriku ima solidnu većinu u Saboru.
Moje osobno mišljenje je da nema naprijed dok Srbi u Hrvatskoj ganjaju neke posebne "srpske" interese - kao da se interesi svih građana Hrvatske ne poklapaju: sređena država, mogućnost zapošljavanja, stanovanja, boljeg školstva, zdravstva itd.
To su potrebe koje nemaju veze sa nacionalnošću.

Pupovac je na osnovi podrške HDZ izvlačio neke ekstra pogodnosti iz državnog proračuna za neke sredine sa srpskom manjinom (konkretno - neka sela u Ist.Slavoniji gdje SDSS ima vlast) što je loše gledano kod svih ostalih koji nisu imali te pogodnosti.
Uključujući i druge predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj.

Takvi potezi su bili autogol i čak doveli do toga da su sami Srbi na Ustavnom sudu RH rušili zakon o dvostrukom pravu glasa jer je favorizirao isključivo SDSS.

Osim toga, za vrijeme kampanje je "iskrilo" između Pupovca i Milanovića, nekako nisam baš siguran da je Milanović čovjek koji lako zaboravlja.
mirakulus mirakulus 12:20 06.01.2012

Re: Koalicioni partneri

SDSS i Milorad Pupovac su godinama bili najvjerniji "držači ljestava" HDZ-u i mislim da će to biti "honorirano", pogotovo jer Kukuriku ima solidnu većinu u Saboru.
No osim Pupovca nema nekog ozbiljnijeg politicara koji bi artikulirano stitio interese srpske zajednice u Hrvatskoj. To sto je drzao lojtru kradezeu to jest grijeh no on nije kaznjen onako kako je kaznjen grijeh HSS-a i HSLS-a i to samo zbog izbornog zakona koji jamci broj saborskih mandata u 12. izbornoj jedinici.
Moje osobno mišljenje je da nema naprijed dok Srbi u Hrvatskoj ganjaju neke posebne "srpske" interese - kao da se interesi svih građana Hrvatske ne poklapaju: sređena država, mogućnost zapošljavanja, stanovanja, boljeg školstva, zdravstva itd.
To su potrebe koje nemaju veze sa nacionalnošću.
Svakako da treba podupirati opce interese za napretkom drzave jer ce to imati utjecaja na sve. No treba se zalagati i za specificne interese s kojima se prava nacionalnih manjina jamce a sto je bitnije i ostvaruju. Ono sto bi bio zadatak to je uspostava medjuetnickog povjerenja u krajevima koji su traumatizirani ratom i ratnim dogadjanjima. Taj zadatak koji je od najvece vaznosti za razvoj srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj gurnut je pod tepih zarad ostvarivanja odredjenih koruptivnih benefita. Nisam primjetio da je Uzelac kao ministar u vladi ista napravio.
Osim toga, za vrijeme kampanje je "iskrilo" između Pupovca i Milanovića, nekako nisam baš siguran da je Milanović čovjek koji lako zaboravlja.
Izbori su izbori a vlast je vlast a interesi su interesi a politika je stariji zanat od prostitucije. Sve u svemu ne moze se cijela jedna etnicka zajednica staviti u losiji polozaj zbog osvetoljubivosti prema predstavniku te zajednice. Kao sto sam i napisao pored Pupovca nema ozbiljnog politicara koji bi stitio interese Srba u Hrvatskoj.
mirakulus mirakulus 12:35 07.01.2012

Re: Koalicioni partneri

Na tragu ovog teksta nekoliko novih clanaka:
[url=http://www.index.hr/vijesti/clanak/josipovic-i-milanovic-na-bogosluzju-za-pravoslavni-badnjak-u-hramu-preobrazenja-gospodnjeg/592362.aspx][/url]
PREDSJEDNIK Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović prisustvovali su sinoć povodom pravoslavnog Badnjaka večernjem bogoslužju održanom u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Ovo je bio prvi put da su se hrvatski predsjednik i premijer našli istovremeno na jednom pravoslavnom bogoslužju.

Josipović i Milanović su dolaskom na bogosložju zaradili pljesak od vjernika, a dvojac je čestitao Božić mitropolitu Jovanu Pavloviću i svim pravoslavnim vjernicima.

Pa izjava Pupovca
[url=http://www.index.hr/vijesti/clanak/pupovac-postigli-smo-dogovor-s-vladom-o-manjinama/592406.aspx][/url]
Pupovac je na pitanje o najbitnijem dijelu programa Vlade odgovorio da je to naslijeđe onoga što se odnosi na povratak izbjeglica i nastavak rada na donatorskoj konferenciji koja bi trebala biti organizirana u proljeće pod pokroviteljstvom Europske komisije, UNHCR-a i OESS-a. Također je istaknuo da Hrvatska putem te konferencije dobiva značajan novac za povratak izbjeglica i revitalizaciju područja koja su bila zahvaćena ratom, od istočne Slavonije do Knina.

Svakako da ove dvije vijesti sluze u dodatnoj relaksaciji odnosa na globalnom planu.
eizo eizo 22:44 05.01.2012

...


I pored toga sto je ovaj tekst gospodine Kovacevicu, siguran sam pisan iz najbolje zelje, nekako smo do sad vise puta utvrdili gradivo da se Srbin u Hrvatskoj nanosio glave jedino ako je brz ili ako ima dovoljno oruzja. A ova zajebancija dobar policajac-los policaijac gde izadje Josipovic pa mu ga malo da po bratstvu jedinstvu a onda dan kasnije pravi luna park u Jasenovcu je vec malo smesna.


Daj boze da bude ovako kako bi svi normalni hteli, ali evo ja ako docekam bar jedno 50 godina bez rata sa omiljenim bratskim narodom onda cemo razgovarati, do tad deco budite brzi ili dobro naoruzani


p.s sa izuzetkom Rijeke, Rijecani i Rijecanke su super


stefan.hauzer stefan.hauzer 01:16 06.01.2012

Re: ...

eizo
Rijecanke su super



istina : )
mirakulus mirakulus 03:56 06.01.2012

Re: ...

nekako smo do sad vise puta utvrdili gradivo da se Srbin u Hrvatskoj nanosio glave jedino ako je brz ili ako ima dovoljno oruzja. A ova zajebancija dobar policajac-los policaijac gde izadje Josipovic pa mu ga malo da po bratstvu jedinstvu a onda dan kasnije pravi luna park u Jasenovcu je vec malo smesna.

Ovo je svakako jednostrano gledanje. Na koje bih imao dosta primjera za odgovoriti no to bi izazvalo salve prepucavanja pa cu se ovaj put suzdrzati uz samo jednu opasku. 1991 oko 500 000 gradjana Hrvatske takodjer su morali biti brzi ne bi li sacuvali zivu glavu pred naletima "oslobodilacke" vojske koja je prije svega oslobadjala bijelu tehniku i one koje bi zatekla a da nemaju pravovaljana krvna zrnca od zivota.
dali76 dali76 08:58 06.01.2012

Re: ...

Izvini susjed,belu tehniku su krali likovi nevezano za krvna zrnca,bela ili bijela.
A kad smo,ko sto velis,osloboditelja,oslobadjala su se sela I gradovi od njihovih zitelja ,da bi se naseljavali oni cija su krvna zrnca bila prihvatljivija .
Srbija & Hrvatska,tacnije njihove pol. Elite, su pobjednici ovog rata,a njihova etnopoliticka dostignuca ,iako indirektno, priznaju se I bastine.
Beograd I Zagreb, Franjo I Slobo prijatelji,nista maji nista veci od Ive I Borisa danas.
mirakulus mirakulus 09:25 06.01.2012

Re: ...

Izvini susjed,belu tehniku su krali likovi nevezano za krvna zrnca,bela ili bijela.

No slijed dogadjaja nije isti. Prvo su jedni vozili bijelu tehniku k sebi. a onda su drugi nakon par godina vozili k sebi. Istina da nacija ne cini lopova nego kao sto se kaze prilika cini lopova. No gledati da su samo jedni trebali imati brze noge bez sagledavanja da su i drugi i to u periodu prije prvih takodjer trebali imati brze noge je kako bi rekli jednostrano. Samim time treba se staviti i na drugi tas kantara da bi dosli do tvoje kako su svi isti.
Ono sto bi svima nama trebala biti pouka za ubuduce da ne smijemo dozvoliti da nasi potomci ponovno ratuju te su danasnji koraci usmjereni prije svega na tu stranu. Pored toga Srbi u Hrvatskoj se trebaju inkorporirati u Hrvatsko drustvo uz postivanje svih specificnosti odredjene kulture i obicaja.
escherichije_colic escherichije_colic 10:13 06.01.2012

Re: ...

No slijed dogadjaja nije isti. ... No gledati da su samo jedni trebali imati brze noge bez sagledavanja da su i drugi i to u periodu prije prvih takodjer trebali imati brze noge je kako bi rekli jednostrano.


Niko nije gadljiv na relativizaciju, kad relativizira u svoju korist.

Kad smo već kod slijeda događaja, zašto se ograničiti samo na početak rata? Zašto se ne bismo ponovo bavili genocidom u dva svetska rata (svesrdno podržanim od strane katoličke crkve) AVNOJevskim granicama, ustavom iz '74. brisanjem Srba iz ustava, limenkama sa čistim hrvatskim zrakom, oživljavanjem valute NDH i simpatičnih detalja ustaške ikonografije ...

Uz dužno poštovanje, mislim da taj put ne vodi nikuda. Te priče o slijedu događaja i ko je prvi počeo treba da budu tabu za Srbe i Hrvate, pošto tu nikada neće biti postignut minumum zajedničkog gledišta (npr čitao sam ovde takva zanimljiva tumačenja po kojima je genocid NDHazije pravdan kao odmazda za "teror srpskih žandarma u vreme kraljevine SHS"

Srdačan pozdrav!
dragan7557 dragan7557 10:31 06.01.2012

Re: ...

dali76 08:58 06.01.2012 / *novo
Re: ...
Izvini susjed,belu tehniku su krali likovi nevezano za krvna zrnca,bela ili bijela.

Zar je bitno ko je krao?!

cerski
mirakulus mirakulus 11:03 06.01.2012

Re: ...

Niko nije gadljiv na relativizaciju, kad relativizira u svoju korist.

Kad smo već kod slijeda događaja, zašto se ograničiti samo na početak rata? Zašto se ne bismo ponovo bavili genocidom u dva svetska rata (svesrdno podržanim od strane katoličke crkve) AVNOJevskim granicama, ustavom iz '74. brisanjem Srba iz ustava, limenkama sa čistim hrvatskim zrakom, oživljavanjem valute NDH i simpatičnih detalja ustaške ikonografije ...

Uz dužno poštovanje, mislim da taj put ne vodi nikuda. Te priče o slijedu događaja i ko je prvi počeo treba da budu tabu za Srbe i Hrvate, pošto tu nikada neće biti postignut minumum zajedničkog gledišta (npr čitao sam ovde takva zanimljiva tumačenja po kojima je genocid NDHazije pravdan kao odmazda za "teror srpskih žandarma u vreme kraljevine SHS"

Tko o cemu velikosrbin o gibanici.
mirakulus mirakulus 11:19 06.01.2012

Re: ...

Zar je bitno ko je krao?!

cerski

Krali su lopovi koje je prilika nacinila lopovima. A ta prilika bio je prvo velikosrpski projekat Vivovitica, Kavlovac, Kavlobag pa kad se grenulo ondaje bilo dosta lose za oko petsto tisuca gradjana Hrvatske. Pa se uz put kralo (sto je manji grijeh pa se ubijalo na razne nacine (pogledaj recimo zlocin u Vagancu) pa se onda palilo i rusilo sa osvrtom na crkve i slicne neprijateljske utvrde. Pa se onda ustolicila kao vlast pa je za vrijeme te vlasti ono starcadi sto je ostalo bilo podlozno teroru pa je pobijeno jos oko 700 uglavnom iz te skupine (ma nece oni meni nista ja sam ostao cuvati kucu). Onda je devedeset pete krenulo u kontra smjeru s ubijanjem paljenjem i rusenjem. Jedino su sakralni objekti vecinom sacuvani. Pa je nastala bjezanija na drugu stranu.
Na kraju krajeva za one koji su krali je najmanji problem nego sto je s onima koji su ubijali a danas se slobodno krecu po gradovima Hrvatske i Srbije? Sto je s tisucu i nesto onih za koje se jos ne zna sto su i gdje su? Sto je s maticama ukradenim iz Slunja?
Sve u svemu medjuetnicki odnosi su bili dosta naruseni i u predjelima gdje ima dosta povratnika vlada prilicna tiha napetost a kao sto sam i napisao u Vukovaru je aparthejd. Ono sto se ne da treba nego se mora je uspostava medjusobnog povjerenja i ponovna izgradnja srpske zajednice u Hrvatskoj. Ono sto Srbi u Hrvatskoj trebaju to je njihova autohtona politika koja ce ih subjektivizirati i ponovno im dati ulogu u hrvatskom drustvu. No do toga je put jos dalek a narocito je dalji u vrijeme predizborno.
dragan7557 dragan7557 11:34 06.01.2012

Re: ...

Ono sto se ne da treba nego se mora je uspostava medjusobnog povjerenja i ponovna izgradnja srpske zajednice u Hrvatskoj.

Mislim da je to neizvodivo za drzavu Hrvatsku i samo hrvatsko drustvo, jos poprilican broj generacija, ma koliko politikanti i jedne i druge drzave tupili i gudili svoje glupavosti.

Hrvatsko drustvo stotinama godina nije uspelo, niti je pokusalo (pokusaj prevodjenja u RK veru nije asimilacija), da asimilira Srbe, i najverovatnije im to nikada nece ni poci a rukom, kako zbog njih samih tako i zbog Srba u/iz Hrvatskoj/e.

cerski
escherichije_colic escherichije_colic 11:36 06.01.2012

Re: ...

Tko o cemu velikosrbin o gibanici.


Ovaj put bez poštovanja, jer ga ovim prizemnim komentarom nisi ni zaslužio.

Šta nije istina u mom postu?

Nije istina da ste Srbe brisali iz ustava?

Nije istina da ste ljude izbacivali sa poslova, iz stanova, likvidirali?

Čim ti neko ukaže na ustašiju koja cveta u tvom dvorištu, on je velikosrbin i gibaničar?

Čisti RASIZAM, kao i ovo uostalom, antologijski snimak vašeg oca nacije, na koji si sigurno ponosan:



Svakom svoje, daleko ti lepa kuća.

Za kraj mi molim te odgovori, koliko je Hrvata pobijeno i proterano iz Srbije 90ih?
mirakulus mirakulus 12:01 06.01.2012

Re: ...

Ovaj put bez poštovanja, jer ga ovim prizemnim komentarom nisi ni zaslužio.

I tvoj komentar je poznata velikosrpska mantra te si adekvatan odgovor i dobio (hint sve sto si napisao ponavljalo se krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih u meinstrim medijima u Srbiji pa se valjda i ukorijenilo)
Nije istina da ste Srbe brisali iz ustava?

Mislis kada su iz konstitutivnog naroda presli u nacionalnu manjinu? S tim nisu Srbi brisani iz ustava nego im je promijenjen status. BTW u drugim krajevima blagopocivse nam drzave brisali su i ustave a ne samo narode te su neki od nacionalne manjine postali nista uz zavodjenje strahovlade i torture radi iskorijenjivanja separatizma pa su onda isle i hladnjace i td.
Nije istina da ste ljude izbacivali sa poslova, iz stanova, likvidirali?
Istina je. Nije li istina da su pumpe Ine u srbiji odvojene i pretvorene u posebnu firmu? Nisu li seseljevci cinili zulume po srijemu a narocito u Hrtkovcima?
Čim ti neko ukaže na ustašiju koja cveta u tvom dvorištu, on je velikosrbin i gibaničar?
Cim ti netko ukaze na velikosrBstvo koja cvijeta u tvom dvoristu odmah skocis na sve cetiri.
Čisti RASIZAM, kao i ovo uostalom, antologijski snimak vašeg oca nacije, na koji si sigurno ponosan:

Trebam li staviti isjecak iz emisije kad Seselj govori o klanju sa zardjalim kasikama?
Svakom svoje, daleko ti lepa kuća.

Nemoj biti uvrijedjen kao francuska sobarica. Probaj se naviknuti na malo tvrdju raspravu koja ti nije uvijek po ukusu.
Za kraj mi molim te odgovori, koliko je Hrvata pobijeno i proterano iz Srbije 90ih?

Da li racunamo i janjevce ili njih ne smatras gradjanima Srbije?
mirakulus mirakulus 12:08 06.01.2012

Re: ...

Mislim da je to neizvodivo za drzavu Hrvatsku i samo hrvatsko drustvo, jos poprilican broj generacija, ma koliko politikanti i jedne i druge drzave tupili i gudili svoje glupavosti.
Imas prvo na svoje misljenje kao sto i ja imam pravo na svoje.
Hrvatsko drustvo stotinama godina nije uspelo, niti je pokusalo (pokusaj prevodjenja u RK veru nije asimilacija), da asimilira Srbe, i najverovatnije im to nikada nece ni poci a rukom, kako zbog njih samih tako i zbog Srba u/iz Hrvatskoj/e.
Ti govoris o stotinama godina pokusavanja asimilacije Srba u Hrvatskoj? Trebao bi to potkrijepiti primjerima (hint pogledaj malo sto je i kako pisao vladika Miokovic)
Hansel Hansel 12:20 06.01.2012

Re: ...

Krali su lopovi koje je prilika nacinila lopovima. A ta prilika bio je prvo velikosrpski projekat Vivovitica, Kavlovac, Kavlobag pa kad se grenulo ondaje bilo dosta lose za oko petsto tisuca gradjana Hrvatske.

Nemojmo da se lažemo, da je neko zaista hteo takav projekat, verovatno bi se ratovalo na drugačiji način, što, naravno, nikako ne bi valjalo ni za koga.

Taj rat su napravili kriminalci da bi na njemu, direktno i indirektno, zaradili i da bi lakše vladali u svojim nacionalnim prćijama.

Već su se pojavljivala svedočanstva o tome kako je to izgledalo na terenu (zajedničko paljenje kuća Srba i Hrvata od strane Srba i Hrvata "jer stoka nije htela da ratuje" ), nedavno je i Boljkovac (beše?) pričao o tome da je Hadžić bio njihov saradnik.

Mogla bi, da ponovim što sam dole napisao, istina da bude lekovita, ali celovita.

Tko o cemu velikosrbin o gibanici.

Ako je XY velikosrbin (pa još gibaničar) zato kaže da nisu Srbi za sve krivi i za to ponudi dokaze, šta onda reći za onoga ko ga tako nazove na osnovu takvih "dokaza"?!
escherichije_colic escherichije_colic 12:25 06.01.2012

Re: ...

Nemoj biti uvrijedjen kao francuska sobarica. Probaj se naviknuti na malo tvrdju raspravu koja ti nije uvijek po ukusu.


Ono što si napisao nije "malo tvrđa rasprava" nego čist ogoljeni RASIZAM.

Nemoj mi porediti Šešelja i Tuđmana, pogotovo ne te zarđale kašike. To što je Šešelj izgovorio, rečeno je u jednoj zabavnoj emisiji, u posprdnom tonu, baš kao što su i Bošnjaci nakon rata ovu svinjariju proglasili "sprdnjom":



Tuđmanov govor je govor oca nacije u oslobođenom Kninu, nikakvog tu humora nema, opet samo čist nepatvoreni RASIZAM, kao i kod tebe.

Koje to velikosrBstvo (btw i to veliko B je itekako zlonamerno s tvoje strane) cveta u Srbiji? Koja to građanska i ljudska prava država Srbija uskraćuje svojim građanima nesrpske nacionalnosti? Podsetiću te da država Srbija isplaćuje penzije i takvim "srbomrscima" poput Nasera Orića i Mesića, a koliko je penzija, godina radnog staža, stanova hrvatska država otela od svojih građana, samo zato što su nepodobne nacionalnosti?

Koje su to zulume šešeljevci pravili po Sr(ij)emu i Hrtkovcima, koji se mogu porediti s onim što ste vi napravili diljem lijepe vaše svojim komšijama i sugrađanima? Nešto se ne sećam da su u Sremu i Hrtkovcima nalazili pečene ljudske leševe, kao po ličkim selima nakon Oluje. Ajde sad me još jednom podseti molim te na "slijed događaja" kojima su ti pečeni ljudi logičan ishod, pa da se ispovraćam i fizički i virutelno

Što se vaše zvanične državne HRTovske propagande tiče, i Jasenovac je velikosrpska mantra, tako da ocene jednog ispranog mozga kao što je tvoj, po tim pitanjima nikako ne mogu uzeti za ozbiljno.

Ponovo ti lepo kažem- svakom svoje. Možeš ti da budeš umiveni ustašoid koliko god hoćeš- tvoje pravo i istorijsko nasleđe- ali molim te nemoj biti takav otužan licemer, blamiraš sebe kao čoveka.

PS zaboravih i da te pitam- koliko je tih Janjevaca proterano iz Srbije? Verovatno oko 300.000, čim to porediš sa Olujom?
milisav68 milisav68 12:55 06.01.2012

Re: ...

mirakulus

Tko o cemu velikosrbin o gibanici.





Jasenovac - The cruelest death camp of all times
mirakulus mirakulus 12:57 06.01.2012

Re: ...

Nemoj mi porediti Šešelja i Tuđmana, pogotovo ne te zarđale kašike. To što je Šešelj izgovorio, rečeno je u jednoj zabavnoj emisiji, u posprdnom tonu, baš kao što su i Bošnjaci nakon rata ovu svinjariju proglasili "sprdnjom":
A to sto je izgovarao kad je u uniformi obilazio ratista i to je sve stvar zabave? Znaci Seselj je jedan marginalni zabavljac koji je ispaljivao salve doskocica i posalica i njegova Radikalna stranka uopce nije imala paravojnih formacija i u Antinu nisu ljudi ubijani i bacani u bazen (ribnjak). Sto se tice oca nacije daleko je Franjo od oca nacije.
Koje to velikosrBstvo (btw i to veliko B je itekako zlonamerno s tvoje strane) cveta u Srbiji?
Pa da cetnici su ustvari antifasisticki pokret pa je pravedno izjednaciti ih sa partizanima. Draza nikada nije slao depese niti je Stevan Moljevic pisao o Homogenoj Srbiji niti se danas to u Srbiji uzima za nesto ozbiljno i to su posalice i zezancija. Nije SRS uopce jaka i vise ne propagira "istorijske granice" koje je srbozder Broz oteo Srbima i dao "ustasama" Pa ni toma nikolic vojvoda cetnicki vise nije velikosrbin i ne zagovara ideje o sirenju granica "avnojske" Srbije.
Što se vaše zvanične državne HRTovske propagande tiče, i Jasenovac je velikosrpska mantra, tako da ocene jednog ispranog mozga kao što je tvoj, po tim pitanjima nikako ne mogu uzeti za ozbiljno.
Kad ne znas sto bi napisao onda spomenes Jasenovac zaboravljajuci da je petoro mojih rodjaka tamo pogubljeno pa onda ja valjda znam o Jasenovcu nesto vise od tebe koji za Jasenovac znas samo sa razglednica i od velikosrBskih mantri s kojima ste potpuno uspjeli unistiti pijetet prema nevinim zrtvama. No mislim kako Jasenovca ti ne bi smio nikako spominjati.
PS zaboravih i da te pitam- koliko je tih Janjevaca proterano iz Srbije? Verovatno oko 300.000, čim to porediš sa Olujom?

Znaci igrao bi se brojkama? Ne znam samo znam da je Janjevaca na Kosovu prilicno malo. a koliko je manje Hrvata u Srbiji mozes saznati ako usporedis popis iz 1991 i 2001 tamo ti sve lijepo pise.
mirakulus mirakulus 13:01 06.01.2012

Re: ...

milisav68
mirakulus

Tko o cemu velikosrbin o gibanici.





Jasenovac - The cruelest death camp of all times

I ti si se milisave pridruzio argumentiranoj raspravi. No ako vec zelis mogli bi raspravljati o necemu drugom. Recimo o logorima Stajicevo pa Begejci pa o zatvoru u mitrovici pa o postivanju raznih konvencija i tako dalje. I zanimljivo je kako se svaka rsprava zavrsi s Jasenovcem. To vam dojde kao posljednji argument genocidnosti Hrvata. No Milisave za tvoju informaciju u Jasenovcu su pogubljeni i neki Hrvati poput Mihovila Pavleka poznatog pjesnika a bogme su pogubljeni i neki ustase (koji to sam istrazi jer vidim da si strucnjak za to podrucje)
mirakulus mirakulus 13:04 06.01.2012

Re: ...

Ako je XY velikosrbin (pa još gibaničar) ako kaže da nisu Srbi za sve krivi i za to ponudi dokaze, šta onda reći za onoga ko ga tako nazove na osnovu takvih "dokaza"?!

Cim se pocne spominjati dva veka naganjanja srba i hrvata cim se pocne spominjati prvi i drugi svjetski rat, cim se pocnu spominjati nepravedne avnojevske granice meni je jasno na koju se stranu ide te odmah i to oznacim pravim imenom da ne bi bilo zabune.
milisav68 milisav68 13:24 06.01.2012

Re: ...

mirakulus

I ti si se milisave pridruzio argumentiranoj raspravi.

Pa i tvoja je puna argumenata - velikosrbingibaničar.

Da nije bilo ustaša i Jasenovca - ne bi bilo ni Miloševića i Šešelja.

Kad shvatiš, da jedna ista ekipa žari i pali ovim prostorima još od "ujedinjenja", onda ćeš da prestaneš da lepiš etikete, zbog različitog mišljenja.
mirakulus mirakulus 13:26 06.01.2012

Re: ...

Pa i tvoja je puna argumenata - velikosrbingibaničar.

Da nije bilo ustaša i Jasenovca - ne bi bilo ni Miloševića i Šešelja.

Kad shvatiš, da jedna ista ekipa žari i pali ovim prostorima još od "ujedinjenja", onda ćeš da prestaneš da lepiš etikete, zbog različitog mišljenja.

Nisi bas logican. Malo obrazlozi svoje tvrdnje. Samo s manjim spominjanjem Jasenovca i genocidnosti Hrvata.
escherichije_colic escherichije_colic 13:39 06.01.2012

Re: ...

A to sto je izgovarao kad je u uniformi obilazio ratista i to je sve stvar zabave? Znaci Seselj je jedan marginalni zabavljac koji je ispaljivao salve doskocica i posalica i njegova Radikalna stranka uopce nije imala paravojnih formacija i u Antinu nisu ljudi ubijani i bacani u bazen (ribnjak). Sto se tice oca nacije daleko je Franjo od oca nacije.


To ja nisam rekao, već sam se osvrnuo na priču o "zarđalim kašikama". Znamo da si licemer ali ljubazno bih te zamolio da prestaneš sa izvrtanjem i vađenjem iz konteksta. Da, Šešelj je oduvek bio jedan otužni lakrdijaš, ako ga poredimo sa onim što je pok Tuđman bio u Hrvatskoj. Ne, ne može se porediti izjava vođe jedne ekstremističke stranke data u zabavnoj emisiji, sa govorom predsednika države (i oca nacije, o da) održanim nakon Oluje. Ne može se porediti ni sa onim sramnim transkriptom sa Briona (ako se uopšte toga stidiš) Ako ni posle ovoga nisi shvatio, onda ili ne želiš da shvatiš ili nemaš intelektualnog kapaciteta za tako nešto. U svakom slučaju, što se mene tiče rasprava o "Šešelju, Tuđmanu i kašikama" je završena.

Pa da cetnici su ustvari antifasisticki pokret pa je pravedno izjednaciti ih sa partizanima. Draza nikada nije slao depese niti je Stevan Moljevic pisao o Homogenoj Srbiji niti se danas to u Srbiji uzima za nesto ozbiljno i to su posalice i zezancija. Nije SRS uopce jaka i vise ne propagira "istorijske granice" koje je srbozder Broz oteo Srbima i dao "ustasama" Pa ni toma nikolic vojvoda cetnicki vise nije velikosrbin i ne zagovara ideje o sirenju granica "avnojske" Srbije.


Pre nego što nastaviš da sereš o četnicima kao fašistima i o nekakvim depešama, ajde baci pogled na onaj Milisavov link iznad, pa se vrati da diskutujemo, ako imaš obraza.

Kad ne znas sto bi napisao onda spomenes Jasenovac zaboravljajuci da je petoro mojih rodjaka tamo pogubljeno pa onda ja valjda znam o Jasenovcu nesto vise od tebe koji za Jasenovac znas samo sa razglednica i od velikosrBskih mantri s kojima ste potpuno uspjeli unistiti pijetet prema nevinim zrtvama. No mislim kako Jasenovca ti ne bi smio nikako spominjati.


Aha, znači bilo je u Jasenovcu još nekih žrtava osim tih "nevinih", u koje verovatno ubrajaš svojih pet pokojnih rođaka (Bog da im dušu prosti)? Ti ni ne znaš koliko je mojih stradalo od ustaške kame u poslednja dva rata pa opet sebi daješ za pravo da me vređaš i kenjaš, ničim provociran. Opet, to govori jedino i isključivo o tebi, mali bedni čoveče opterećeni mržnjom i rasizmom.

Ne želim više da opterećujem neurone raspravom sa tobom.
metrevelic metrevelic 13:47 06.01.2012

Re: ...

No slijed dogadjaja nije isti. Prvo su jedni vozili bijelu tehniku k sebi. a onda su drugi nakon par godina vozili k sebi.

Ne sljed je počeo 90te otpuštanjima sa posla pa miniranjem kuća , spomenika (ne samo NOBu nego i grobljanskih) i slično. jel ustavni sudac Vice silovatelj Vukojević ispalio prvi počasni Ambrust na neko selo oko Vukovara. Ili su to možda Srbi bili previše tankoćutni i bez filinga za piroteskno-pirotehničko-piromanske domjenke u kukuruzima gospona ustavnog sudca
Hansel Hansel 13:48 06.01.2012

Re: ...

mirakulus
Cim se pocne spominjati dva veka naganjanja srba i hrvata cim se pocne spominjati prvi i drugi svjetski rat, cim se pocnu spominjati nepravedne avnojevske granice meni je jasno na koju se stranu ide te odmah i to oznacim pravim imenom da ne bi bilo zabune.

A šta u tome nije tačno? Možda tih ratova nije bilo?

Za AVNOJ nemam pojma, te granice u SFRJ nisu mnogo značile, ali kad se SFRJ počela da raspada, očigledno su bile bitne. Ali da je nešto bilo nedorečeno u definiciji prava na otcepljenje - naroda ili republika, bilo je, koliko sam informisan...
milisav68 milisav68 13:53 06.01.2012

Re: ...

mirakulus
Pa i tvoja je puna argumenata - velikosrbingibaničar.

Da nije bilo ustaša i Jasenovca - ne bi bilo ni Miloševića i Šešelja.

Kad shvatiš, da jedna ista ekipa žari i pali ovim prostorima još od "ujedinjenja", onda ćeš da prestaneš da lepiš etikete, zbog različitog mišljenja.

Nisi bas logican. Malo obrazlozi svoje tvrdnje. Samo s manjim spominjanjem Jasenovca i genocidnosti Hrvata.

Nisam rekao da su Hrvati genocidni, nego da je Srbe u Hrvatskoj, loše iskustvo iz WW2 - "nateralo" da se ponašaju tako - kako su se ponašali (devedesetih), a pomenuću Jasenovac - svaki put - kad ti argument bude velikosrpskigibaničar.




mirakulus mirakulus 14:13 06.01.2012

Re: ...

Pre nego što nastaviš da sereš o četnicima kao fašistima i o nekakvim depešama, ajde baci pogled na onaj Milisavov link iznad, pa se vrati da diskutujemo, ako imaš obraza.

To sam mogao i misliti. Cetnici su antifasisti i osloboditelji koje je zajebao cercil ili tako nekako kad je preko engleskih masona dao vlast titu. Inace cetnici nisu klali niti palili niti ubijali nevine niti su u bosni i hrvatskoj suradjivali s Pavelicem oni su bili jako dobri samo je kominternovsko vatikanska propaganda od njih napravila lose momke.
Aha, znači bilo je u Jasenovcu još nekih žrtava osim tih "nevinih", u koje verovatno ubrajaš svojih pet pokojnih rođaka (Bog da im dušu prosti)? Ti ni ne znaš koliko je mojih stradalo od ustaške kame u poslednja dva rata pa opet sebi daješ za pravo da me vređaš i kenjaš, ničim provociran. Opet, to govori jedino i isključivo o tebi, mali bedni čoveče opterećeni mržnjom i rasizmom.
O ovome je stvarno svaka diskusija postala bezpredmetna. Jedino ako saznas koji je ustasa ubijen u Jasenovcu onda mozemo dalje razgovarati ovako se cini ta je tvoje znanje o jasenovcu na nivou pricala mi baba jaga.
Opet, to govori jedino i isključivo o tebi, mali bedni čoveče opterećeni mržnjom i rasizmom.
To je tvoje misljenje na koje ti imas pravo no ono se razlikuje od mojeg misljenja na koje ja imam pravo. Mozemo li se sloziti oko toga da i ja imam pravo na svoje misljenje velikosrBski gibanicaru?
Ne želim više da opterećujem neurone raspravom sa tobom.

Pa onda jednostavno prestani. Nemoj se opterecivati i nervirati.
metrevelic metrevelic 15:46 06.01.2012

Re: ...

Nije li istina da su pumpe Ine u srbiji odvojene i pretvorene u posebnu firmu? Nisu li seseljevci cinili zulume po srijemu a narocito u Hrtkovcima?

Ne , bile su poseban OUR u okviru SOURa INA, baš kako i trgovine "Obuća Beograd" u Hrvatskoj, ali ne kao mnoga odmarališta na jadranu kojima je matični OUR bio u Srbiji (OUR je imao status pravnog lica a ne SOUR) ali zato udio u janafu jeste bilo dioničarstvo .

Inace cetnici nisu klali niti palili niti ubijali nevine niti su u bosni i hrvatskoj suradjivali s Pavelicem

u suradnji sa Paveličem klali nevine po Hrvatskoj i Bosni
a te nevine (igrom slučaja po ustaškim selima ) su branili srbokomunistički jugounitaristi koje su poslje branitelji pobjedili nastavljajući antifašističku borbu uz "Juru i Bobana"
metrevelic metrevelic 16:03 06.01.2012

Re: ...

escherichije_colic

Evo pitaj babu borkinju
ona če ti objasnit da su ovo dolje glavuše od fašista
pa valjda je onda ono iznad antifa borac iz 11 brdsko planinske "antifa" ss divizije
valjda ona zna
nosila im sa Mikljom krompiruše i sekularne halal kobasice.
dragan7557 dragan7557 16:15 06.01.2012

Re: ...

Hrvatsko drustvo stotinama godina nije uspelo, niti je pokusalo (pokusaj prevodjenja u RK veru nije asimilacija), da asimilira Srbe, i najverovatnije im to nikada nece ni poci a rukom, kako zbog njih samih tako i zbog Srba u/iz Hrvatskoj/e.

Ti govoris o stotinama godina pokusavanja asimilacije Srba u Hrvatskoj?

Nisam znao da su hrvatski i srpski toliko razliciti da se ne razumemo, a nerazumevanje je kod vas gospon jasno, pa procitajte jos jednom napisano.

Uzgred ja nisam protivnik asimilacije, vec njen poklonik, upravo onakve kakva se desava u USofA, i jos nekim drugim drustvima koja su daleko iznad razvoja zaguljenih zastupnika nacionalizma.

Integracija manjina u drustvo prethodi asimilaciji i to je potpuno prirodna stvar (proces) svidjalo se to Hrvatima i Srbima, ili ne, a uostalom niko ih i ne pita, pa ne postoji ni potreba da daju svoj ionako vrlo primitivan stav o tome. Prirodnim ili ne prirodnim putem ce i jedni i drugi uskoro izumreti.
Trebao bi to potkrijepiti primjerima (hint pogledaj malo sto je i kako pisao vladika Miokovic)

Dragi moj gospodine mene ne interesuje ni sta prezivaju Patrijarh ni Papa a kamo li sta zvace neki mamlaz od vladike.

cerski
grmfrm grmfrm 17:24 06.01.2012

Re: ...

Evo dakle mirakulus ovo sam nasao jer sam zeleo da nadjem razloge ili makar neko objasnjenje za tako zversku mrznju ustasa za vreme NDH-a. Mozemo mi ovde da potpuno prestanemo da pricamo o NDH-a ali ovo dole napisano je isto deo vase velike istorije.

http://www.novinar.de/2010/01/04/sacuvaj-nas-boze-kuge-gladi-i-hrvata.html



Nisi bas logican. Malo obrazlozi svoje tvrdnje. Samo s manjim spominjanjem Jasenovca i genocidnosti Hrvata.
escherichije_colic escherichije_colic 17:40 06.01.2012

Re: ...

To je tvoje misljenje na koje ti imas pravo no ono se razlikuje od mojeg misljenja na koje ja imam pravo. Mozemo li se sloziti oko toga da i ja imam pravo na svoje misljenje velikosrBski gibanicaru?


Opet vređaš, jadni mali USTAŠOIDU (ovaj put vraćam istom merom) zato što ne znaš ni bolje ni drugačije. To da si ti mali jadni čovek opterećen mržnjom, to nije nikakva uvreda, već nešto što si vrlo jasno prezentovao kroz svoje postove. Pravo na mišljenje i pravo na vređanje drugog nikako nije jedno te isto ali dosad mi je već jasno koliko si ograničen, pa neću ni pokušavati da ti objasnim razliku između vređanja i mišljenja.

Moj prvi post ni u jednom momentu nije bio ličan. Prosto sam skrenuo pažnju da se ne treba ovde baviti hronologijom događaja, jer tako obavezno stižemo do Jasenovca, Puniše Račića, Ante Starčevića i najposle do Kulina Bana. A ti meni odmah gibanicu u facu. Nije ti ovo tvoja neo-endehazija u kojoj možeš tako da se bahatiš. Koji si ti Q da bilo koga ovde nazivaš gibaničarem? Ajde idi sad malo padaj u sevdah uz Tompsona i "Jasenovac i Gradiška Stara".
mirakulus mirakulus 20:05 06.01.2012

Re: ...

Opet vređaš, jadni mali USTAŠOIDU (ovaj put vraćam istom merom) zato što ne znaš ni bolje ni drugačije. To da si ti mali jadni čovek opterećen mržnjom, to nije nikakva uvreda, već nešto što si vrlo jasno prezentovao kroz svoje postove. Pravo na mišljenje i pravo na vređanje drugog nikako nije jedno te isto ali dosad mi je već jasno koliko si ograničen, pa neću ni pokušavati da ti objasnim razliku između vređanja i mišljenja.

Moj prvi post ni u jednom momentu nije bio ličan. Prosto sam skrenuo pažnju da se ne treba ovde baviti hronologijom događaja, jer tako obavezno stižemo do Jasenovca, Puniše Račića, Ante Starčevića i najposle do Kulina Bana. A ti meni odmah gibanicu u facu. Nije ti ovo tvoja neo-endehazija u kojoj možeš tako da se bahatiš. Koji si ti Q da bilo koga ovde nazivaš gibaničarem? Ajde idi sad malo padaj u sevdah uz Tompsona i "Jasenovac i Gradiška Stara".

Rekao si da se vise neces samnom prepirati i preganjati. No kad spomenu kulina bana bas me zanima kakove su to svadje izmedju hrvata i srba bile za vrijeme kulina bana?
mirakulus mirakulus 20:08 06.01.2012

Re: ...

Evo pitaj babu borkinju
ona če ti objasnit da su ovo dolje glavuše od fašista
pa valjda je onda ono iznad antifa borac iz 11 brdsko planinske "antifa" ss divizije
valjda ona zna
nosila im sa Mikljom krompiruše i sekularne halal kobasice.

E da ta baba dobro zna onda ti ne bi rekala da je bila 11. SS divizija nego bi rekla i tocno koja je divizija bila. No ti povrsan kakav vec jesi i tako ne maris za precizne podatke.
BTW jos nisi pronasao podatak koji je ustasa skoncao u Jasenovcu a radi se o povratniku s Lipara znaci o najtvrdjoj struju ustasije. Potrudi se malo.
metrevelic metrevelic 20:32 06.01.2012

Re: ...

E da ta baba dobro zna onda ti ne bi rekala da je bila 11. SS divizija nego bi rekla i tocno koja je divizija bila.

u pravu si , bila je 13 ili Hrvatska br 1

BTW jos nisi pronasao podatak koji je ustasa skoncao u Jasenovcu

Pao sa osmatračnice ili ....
Nego nisi mi rekao jel u redu da Srbija isplačuje mirovine licima koja su vršila etničko čišćenje Talijana u Dalmaciji ,Istri,Kvarneru.
dok se domaće "oslobođeno" stanovništvo odriče NOB penzija i uzima Talijanske
mirakulus mirakulus 20:42 06.01.2012

Re: ...

Pao sa osmatračnice ili ..

Nije i taj cinicni humor nije na mjestu jer je i taj ustasa takodjer zrtva ustaskog rezima ubijen u Jasenovcu. No kako vidim veliki poznavatelji Jasenovca bas i ne barataju s podacima i argumentacijom. Hajd jedno lakse pitanje. Kad je Zivanovic ili kako se vec zvao sredinom sezdesetih vrsio sondazu koliko je tijela iskopao? Ili jedno lakse pitanje. Uz pomoc koga je Milatovic krivotvorio zapisnike iz Jasenovca s kojima je optuzivao Hebranga? Ili jedno takodjer lako pitanje sto je sadrzaj Jilkove torbe?
Inace prije dosta godina pricao mi je jedan partizan kako je spasio zivot bar 100 cetnika. Kaze zastekao mu sarac u odsutnom trenutku i cetnici ostali zivi.
u pravu si , bila je 13 ili Hrvatska br 1

Nije bas ante bio sretan da mu jeruzalemski muftija odvlaci "cvijece" i jos k tomu uz bosanske autonomase pravi vojsku s kojom bi se bosna odcijepila od Hrvatske. Novacenje vojske u 13.SS diviziju islo je prilicno tesko jer su ustase na svakom koraku pokusavali da propadne pokusaj stvaranja cisto muslimanske divizije. Pored toga jos su i neki "sumnjivi" tipovi usli u diviziju te su izazvali nemir na obuci u francuskoj i napravili pobunu te je nakon toga stotinjak pobijeno a oko 800 strpano u konclogore. Pocetkom travnja divizija preko save dolazi u Bosnu i sa istocnobosanskim cetnicima bori se protiv partizana sa osnovnim zadatkom sprijeciti proleterske divizije da prijedju u Srbiju. no vec s rane jeseni i nakon titovog poziva divizija se skoro raspada zbog dezerterstva no ostaci ucestvuju jos u borbama protiv 51. vojvodjanske divizije na Batinskom mostobranu. Znaci kako vidimo ona ilustracija ne odgovara istini jer su handjarovci prisno suradjivali sa cetnicima u istocnoj bosni.
skyglider skyglider 18:41 07.01.2012

Re: ...

milisav68
Nisam rekao da su Hrvati genocidni, nego da je Srbe u Hrvatskoj, loše iskustvo iz WW2 - "nateralo" da se ponašaju tako - kako su se ponašali (devedesetih), a pomenuću Jasenovac - svaki put - kad ti argument bude velikosrpskigibaničar.


Nije ih nateralo nikakvo lose iskustvo vec ih je naterao njihov Vozd.

Ako su se osecali ugrozeno, mogli su za svoja prava da se izbore na mnogo bolje i civilizovanije nacine nego sto su to cinili. Ali Vozdova zelja da vlada sto vecim teritorijama za njih je bila zapovest.

mirakulus mirakulus 20:09 07.01.2012

Re: ...

[youtube]http://www.youtube.com/user/PitajMamu#p/u/4/zVQC5MOrwW8[/youtube]
apectator apectator 14:34 08.01.2012

Re: ...

Ono sto bi svima nama trebala biti pouka za ubuduce da ne smijemo dozvoliti da nasi potomci ponovno ratuju te su danasnji koraci usmjereni prije svega na tu stranu

Hansel Hansel 22:51 05.01.2012

EU

Četvrti je u činjenici da je Hrvatska na pragu EU, pa da će onda morati voditi računa da njena politika bude u skladu sa evropskim standardima koji isključuju diskriminaciju po etničkoj i dreugim osnovama.

Mislim da sam objektivan (jedino ako neke informacije nemam) kad sumnjam da će Evropa mnogo brinuti o hrvatskim Srbima, i to u trenutku kada Hrvatska postane članica EU. Ako stoje činjenice o sadašnjem stanju koje si pomenuo (a sva je prilika da stoje), reklo bi se da je već čudno da EU pridružuje sebi zemlju s takvim (ne)poštovanjem manjinskih prava. Naročito u svetlu paralele s pitanjima kojima ucenjuje Srbiju.

Vesna Pusić je i meni odavno omiljena (uzgred, kad si pomenuo očeve, čisto fenomenološki, da li je tačno njeno objašnjenje o ulozi oca u WWII? koji god odgovor da daš, biće zanimljivo, naročito ako je zaista bio negativac, a ona ovakva kakva je), a simpa mi je i Milanka Opačić koja reče da nikada nije dopustila da je stave u nacionalni tor - isto na to i ja gledam i uvek sam gledao, ali ako nacije već postoje, a činjenice stoje kako stoje - imamo problem (da se razumemo u vezi s onim opaskama o EU tretmanu manjina)... Inače, o efektima odustajanja (obostranog) ne znam šta da mislim - deluje mi privlačno, ali bojim se da to zaista ne bude samo privremeno guranje problema pod tepih, prestao sam da imam iluzije da se ljudi i narodi tek tako mogu pomiriti. Možda bi lekovitija bila istina - naravno - sveobuhvatna.

Nisu SDP-u problem oni koji nisu glasali za njih, nego oni koji jesu glasali za njih, a do juče su (redovno) glasali za HDZ. Baš kao što je u Srbiji odavno problem s glasovima bivših Slobinih (u prvo vreme i Šešeljevih) glasača, koji su samo kratkotrajno preleteli, pa kad nisu bili zadovoljni, vratili se starom jatu.

A što se tiče Josipovićevih i Milanovićevih izjava, na njih gledam kao na odsustvo hrabrosti da se štrči u pogledu"konsenzusnih" tema. Bar se nadam da je tako, a, opet, koja vajda ako samo misle drukčije?
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 23:11 05.01.2012

Re: EU

Naročito u svetlu paralele s pitanjima kojima ucenjuje Srbiju.

Ne radi se ni o kakvom ucenjivanju Srbije, meni barem tako liči. Radi se tome da je Srbija daleko zaostala za Hrvatskom u mnogim drugim stvarima kada je uređenost države u pitanju. Ne idealizujem ni stanje tamo, daleko bilo, samo, odmakoše i pametnije se ponašaju. I ne trće se više nikome bez potrebe, da 'prostite. Ne dozvole nikakvim "Veselinovićima" da naprave krš i lom, pa dobiju po "tamburi" pa se onda sete da ih hapse. Jednostavno, ne dozvoljavaju sebi tako nešto. Ako se o uceni i radi, sami smo se doveli u poziciju da budemo ucenjivani. Srbija jednostavno nema unutrašnje kapacitete da utiče bitno na rešavanje spomenutih problema koji su nabrojani u tekstu i koji objektivno postoje.
Hansel Hansel 23:57 05.01.2012

Re: EU

Radi se tome da je Srbija daleko zaostala za Hrvatskom u mnogim drugim stvarima kada je uređenost države u pitanju.

Ja nisam govorio o "drugim stvarima". Zadržao sam se na poštovanju prava nacionalnih manjina. A svi znamo kako je manjinsko pitanje u Hrvatskoj rešeno. Mislim, očito se radilo o čistom uređivanju... ili urednom čišćenju...

Da se razumemo, i ja nedavno na svom blogu napisah da mi se čini da je Hrvatska uređenija država od Srbije, ali državu ipak ne čini samo uređenost u užem smislu reči. Drugo, ovde govorimo o prijemu HR i kandidaturi SRB. Ako stvari već tkao stoje, logično je pretpostaviti da države nisu na istom nivou uređenosti (mada, kada se malo analiziraju Bugarska i Rumunija, članice od vremena kada HR još nije ni bila ili je tek postala kandidat...).

Inače, sve više mrzim što su me ultranacionalisti (ali, sa svih strana) i navodni antinacionalisti (najčešće svojevrsni profiteri koji jašu na toj platformi) u kombinaciji sa očitom neujednačenošću kriterijuma MZ, naterali da ipak donekle razmišljam u nacionalnim kategorijama.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 00:12 06.01.2012

Re: EU

A svi znamo kako je manjinsko pitanje u Hrvatskoj rešeno.

Nemamo spora oko toga. Hteo sam da kažem da se uređenošću jedne države stvaraju kapaciteti da se odrđene stvari rešavaju. Srbija je u poziciji "a gde ti kapa?" uglavnom svojom krivicom.
mada, kada se malo analiziraju Bugarska i Rumunija, članice od vremena kada HR još nije ni bila ili je tek postala kandidat...

I tu se potpuno slažem. Ali to je samo pokazatelj u kojoj je meri članstvo u EU i stvar političke odluke koja se ne mora voditi samo za proklamovanim načelima i uslovima. Tim pre moramo analizirati sopstveno činjenje ili nečinjenje na tom planu i to i te kako ima veze sa "drugim stvarima".
Da se razumemo, ne može Hrvatska država biti amnestirana od odgovornosti u moralnom smislu. Koliko će biti amenstirana ili ne u pravnom i političkom smislu zavisi i od Srbije poprilično.
Hansel Hansel 08:41 06.01.2012

Re: EU

Ali to je samo pokazatelj u kojoj je meri članstvo u EU i stvar političke odluke koja se ne mora voditi samo za proklamovanim načelima i uslovima.

To je bila i moja poenta, a naravno da mnogo toga zavisi od Srbije, kao što je i zavisilo i kamo sreće da smo mi bili OK...
dragan7557 dragan7557 10:39 06.01.2012

Re: EU

aleksandarkarisik 23:11 05.01.2012
Re: EU

Naročito u svetlu paralele s pitanjima kojima ucenjuje Srbiju.


Ne radi se ni o kakvom ucenjivanju Srbije, meni barem tako liči. Radi se tome da je Srbija daleko zaostala za Hrvatskom u mnogim drugim stvarima

Nazalost, eto recimo u zaduzenosti drzave, Srbija im nije ni blizu, ali trude se Djilas, Toma, Cvetko, Mrka, Krka i ostala Rka, da ih sto pre dostignu.

cerski
dragan7557 dragan7557 10:45 06.01.2012

Re: EU

Da se razumemo, ne može Hrvatska država biti amnestirana od odgovornosti u moralnom smislu.

Osim Makedonije, nijedna drzava nastala iz bivse SFRJ, ne moze biti amnestirana od iste odgovornosti, ni u moralnom a ni u materijalnom smislu, u odnosu na stetu koju je pricinila svojim gradjanima bez obzira na nacionalnost.

cerski
mirakulus mirakulus 11:07 06.01.2012

Re: EU

Nazalost, eto recimo u zaduzenosti drzave, Srbija im nije ni blizu, ali trude se Djilas, Toma, Cvetko, Mrka, Krka i ostala Rka, da ih sto pre dostignu.

Nije ali ne znaci da nece. I sam kazes da se trude. vidjet ces za koju godinu.
dragan7557 dragan7557 11:10 06.01.2012

Re: EU

mirakulus
Nazalost, eto recimo u zaduzenosti drzave, Srbija im nije ni blizu, ali trude se Djilas, Toma, Cvetko, Mrka, Krka i ostala Rka, da ih sto pre dostignu.

Nije ali ne znaci da nece. I sam kazes da se trude. vidjet ces za koju godinu.

Ma znam, i jedni i drugi se rukovode slogancinom: "jebes tudje, u ovom slucaju pare."

cerski
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 11:41 06.01.2012

Re: EU

Osim Makedonije, nijedna drzava nastala iz bivse SFRJ, ne moze biti amnestirana od iste odgovornosti, ni u moralnom a ni u materijalnom smislu, u odnosu na stetu koju je pricinila svojim gradjanima bez obzira na nacionalnost.

Slazem se potpuno. Samo, ovde je bila rec o Hrvatskoj konkretno.
metrevelic metrevelic 13:57 06.01.2012

Re: EU

(uzgred, kad si pomenuo očeve, čisto fenomenološki, da li je tačno njeno objašnjenje o ulozi oca u WWII? koji god odgovor da daš, biće zanimljivo, naročito ako je zaista bio negativac, a ona ovakva kakva je)

Unatoč tomu što sam se i ja ovdje igrao sa "ko je čiji tata" gospon sudski nadporučnik
NDH Eugen Pusić je bio časna, čestita i poštena osoba i jedan od najboljih sociologa koje je bivša država imala , njega su isto tako optuživali da je bio jugounitarista.
no Vesna je isto tako sklona mješanju nemogućeg, ona je nasljednica Savke Dapčević u stranci, koja je bila rigidni nacional boljševik sa natruhama Kejnzijanštine . dok njen kolega čačić vuče liberalima. Problem vesne je što je ona samo anti HDZ ,a marksističku platformu CK SKH zamjenila "briselskom" agendom sveučilišnog komiteta SKH .
metrevelic metrevelic 22:56 05.01.2012

BAKARIĆEVŠTINA

"VOLIO bih da zaživi ona Teslina rečenica 'Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom'. Građansko društvo moramo graditi zajedničko"

Jel se to blago meni Milanović poziva na Aleksandrovo jugoslavenstvo.Jel ta je famozna i toliko natezana rečenica potpuno isčupana iz konteksta da se mnogima već bljuje od nje. Ovo o poreklu kao on više nije srbin i nema veze sa srbima samo "ima poreklo" , jebiga ima poreklo il od majmuna il od Adama, a Srbin jeste bio . Što se domovine tiče Teslina domovina je Amerika. Kao državljanin Amerike odrekao se svake druge domovine. A sa druge srane jeli domovina djeli domovnice osobama čija su oba roditelja Hrvatski državljani , ako ne deli onda i za tu vladu je ovo ponošenje domovinom tek sviranje u šuškove diple .
sa druge strane sdp se voli kitit nekom "suludom" konstrukcijom da su antifašisti i ali ne i nasljednici komunizma . Pa što se ne ponose Momčilom Đuićem koji em je bio protiv ustaša ,em nije bio komunista,em srpskog porijekla em US državljanin . nego dječica ustaškog sudskog natporučnika odaju po Srbu i pričaju o "našem ustanku"

Promenila se vlast u Hrvatskoj. Danas su vlast levičari.

A po čemu su drago ljevičari . po ekonomskoj doktrini su to manje od krakdezeja,
ne idu u crkvu , a što su na Božić posjećivali Stepinčev grob.Il što se zalažu za EU ko Merkelica (jel i ona ljevičar) .
nije u principu vredela za "ratnu stranku". Treći je, što u današnjoj hrvatskoj vladi ima nekoliko ministara i ministarki koji su srpskog etničkoga porekla.

pa kakve veze im je "poreklo " ako nisu Srbi, a i jebo Srbe branitelje , koji ispred svih titula prvo napiše da je "branitelj" valjda da mu se ne zameri prezime . Pa i onaj budući Tuđman (budući vrhovnik HDZa) je Milošević pa ko mu gleda u "poreklo"
ili kako je "Danasova " heroina Lovrička napisala Srpskih korjena , bukve imaju korjenje ljudi identitet.
Imam naročito problem sa iskazom hrvatskog predsednika Ive Josipovića (glasao sam za njega), gde on "domovinski rat" označava kao nastavak "antifašističke borbe iz drugog svetskog rata". Otac Ive Josipovića, moj otac (a ćaća Vesne Pusić ?)i veliki broj mojih bliskih rođaka su učestovali u antifašističkoj borbi iz drugog svetskog rata i oslobodili Dalmaciju i Hrvatsku od fašizma.
Upravo tako , zaboravio si spomenut i Tuđmana i Bobetka i Špegelja i Šimu Đodana ( to je onaj što nam je mjerio glave) i ako ne vidiš kako su Srbi tu bile tuke neopisive ( gore od Radićevih gusaka) i kako su popušili priču iz "dobrih namjera" .
zamisli minitar obrane je čovjek koji je bio zamjenik Koradeu u zločinima u Mrkonjić gradu .
Dragec moj "ustanička" mjesta iz WWII su danas mahom raseljena mesta
ne samo zahvaljujući braniteljima i Gojku Šušku (jel i taj nasljednik antifašističke borbe druga Josipovića)nego i šestoj ličkoj i sedmoj banovinskoj i drugu Jovaniću Đoki
sramotno je što Srbija danas isplaćuje penzije onima koji su se borili za okupaciju Zadra ,Istre i kvarnera , jel da su oslobađali nebi danas oslobođeno stanovništvo grčevito čuvalo "talijanske penzije"
loader loader 00:06 06.01.2012

Re: BAKARIĆEVŠTINA

Što se domovine tiče Teslina domovina je Amerika. Kao državljanin Amerike odrekao se svake druge domovine




Da povodom ovoga ne ulazimo u diskusiju. Recimo:
ako se mi njega ne odreknemo, eto možda rešenja "problema"
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 23:17 05.01.2012

Eh, da...

Svi ovi pomaci u očima onih koji nisu neposredno zainteresovani za rešavanje otvorenih pitanja izbeglih izgledaju veliki. Onima koji čekaju da se vrate tamo odakle su proterani ili reše pitanje otete imovine prespori su i nedovoljni. Mogu čak ličiti na čistu kozmetiku. I jedni i drugi su u pravu na neki način.
Dobar tekst svakako, od mene preporuka.
borisdelic1 borisdelic1 23:51 05.01.2012

Lomljenje pogače

"E, danas je u SNV priređen prijem povodom pravoslavnog Božića, gde je bila prisutna gotovo cela hrvatska vlada i predsednik Ivo Josipović. Domaćin prijema je bio politički lider Srba u Hrvatskoj, Milorad Pupovac. Lomila se česnica i prigodno govorilo."

Lomljenje česnice

Za Božić, onaj „pravoslavni“, po vec ustaljenoj tradiciji u Zagrebu se priredjuju prigodni prijem na kojem politički predstavnici Srba i Hrvata razmjenjuju riječi razumjevanja i poštivanja. Mana ove politički korektne manifestacije i strategije jeste upravo u pokušaju pronalazenja bliskosti kroz praznovanje Božića. Upravo je djelotvornost ove simbolične fikcije promašena jer su sadašnja konfesiona, teološka pa i etnička tumačenja hrišćanstva drže ove narode u stalnom tinjajućem sukobu. Fiksni religijsko-etnički idetitet i simbolička identifikacija „pravovjernih“ drze na stalnom oprezu političke predstavnike ovih naroda i nikakva religijska opuštenost u vjeri i ljubavi Isusa Hrista na ovim zajedničkim skupovima nije dozvoljena.
Ovdje govorimo o simbolici Božića bez razmatranja političkih implikacija zajedničkog druženja tamošnjih političara. Sa zeljom da ovaj veliki dogadjaj što više izvučemo iz političko-mesijanskog tumačenja i instrumetalizovanja.
Jer Božić je, zbilja, veliki praznik.
Stoga i kad bi priča o Isusu Hristu i bila izmišljena treba je pamtiti jer je to onda najlijepša bajka koju je čovječanstvo smislilo pokušavajući naći uzvišeniji smisao svog postojanja. Podsjetimo, ovu bajku nisu stvarali samo čudaci i pustinjaci. Prenosili su je i oni najplemenitiji iz „doline suza“ koji su kroz vjeru i ljubav pokušali nadići ograničenja čovjeka izvan svevladajućih i razarajućih kategorija moći i interesa.
Naravno, bajka se kroz vijekove iščašila u dogmu: proceduru istine i vjernosti. Novi propovjednici su se ograničili na misterioznu priču o „milosti datoj izvana“ i na prepričavanjem „velikog dogadjajaja“. Sve manje se bave radom ljubavi i propovjedanjem nade. Velika priča je ponovo uklopljena u uvriježeni sistem moći i interesa. Ali to nije krivica onih koji su prije više od dva milenijuma sa nadom i vjerom prenosili ovu priču. Niti je njihova nada u iskupljenje i novi zivot potpuno izgubljena. Za njihove poklonike Božić je praznik iskrenog veselja i radosti.
Koliko je skladna proslava Bozica u krugu porodice toliko je rugobatno pozivanje političara i crkvenih propovjednika na mir i ljubav povodu praznika rodjenja Isusa Hrista jer parcijalnost u tumačenju ove vjere održava stalnu napetost izmedju naroda i ljudi na ovim prostorima.

Boris Delić


loader loader 00:19 06.01.2012

Re: Lomljenje pogače

Upravo je djelotvornost ove simbolične fikcije promašena jer su sadašnja konfesiona, teološka pa i etnička tumačenja hrišćanstva drže ove narode u stalnom tinjajućem sukobu. Fiksni religijsko-etnički idetitet i simbolička identifikacija „pravovjernih“ drze na stalnom oprezu političke predstavnike ovih naroda i nikakva religijska opuštenost u vjeri i ljubavi Isusa Hrista na ovim zajedničkim skupovima nije dozvoljena.

Tako je.
Naglašavanje verskog momenta u značajnom delu hrvatskoga društva potpiruje negativne asocijacije.

Sa druge strane, morala bi da stoji i primedba kako se u jednom slobodnom društvu, ako zaista želi da se kiti tim epitetom, mora dozvoliti i takva, verska manifestacija jedne grupe ljudi (i etničke grupe).

E, sad, treba biti pametan pa naći "korisnu dozu" primene jali prvonavedenog, jali drugonavedenog, kako bi se na kraju ipak dobila veća količina slobode za pomenutu grupu, odnosno emancipaciju većine kroz toleranciju (jer ako različitima i manjinskima dozvole da se javno izraze, samim tim podižu stepen sopstvene tolerancije).

Rešenje svakako nije u tome da i jedni, i drugi prikriju svoju veru, kako bi uspeli da se ne sukobe (u bilo kom obliku i intenzitetu). Isto tako je kontraproduktivno samo, ili prvenstveno, kroz veru nuditi ruku suživota. Taj proces mora da bude raznovrstan i sveobuhvatan.
dragan7557 dragan7557 10:52 06.01.2012

Re: Lomljenje pogače

loader 00:19 06.01.2012
Re: Lomljenje pogače

Upravo je djelotvornost ove simbolične fikcije promašena jer su sadašnja konfesiona, teološka pa i etnička tumačenja hrišćanstva drže ove narode u stalnom tinjajućem sukobu. Fiksni religijsko-etnički idetitet i simbolička identifikacija „pravovjernih“ drze na stalnom oprezu političke predstavnike ovih naroda i nikakva religijska opuštenost u vjeri i ljubavi Isusa Hrista na ovim zajedničkim skupovima nije dozvoljena.


Tako je.
Naglašavanje verskog momenta u značajnom delu hrvatskoga društva potpiruje negativne asocijacije.

Zasto samo hrvatskog drustva? Nisu li i ostala jos revnosnija u u potpirivanju negativnih asocijacija?

cerski
loader loader 23:56 05.01.2012

Stidljiva humanizacija

Većina konstatacija u postu je sasvim na mestu.

Inače, to što su i "nove nade hrvatske demokratije" izražavale poštovanje prema domovinskom ratu ili prema nekima od "heroja" toga rata samo je izraz koketiranja sa delovima hrvatske javnosti koji su i dalje ostrašćeni i vode računa da se Tuđmanovo "delo" (svođenje na par procenata uticaja) nekim naopakim demokratskim tokom buduće istorije ne upropasti (pa da se Srbima daju veća prava; osnovna prava). Tim dodvoravanjem ovi koji su mekanija struja stiču mogućnost da uopšte budu i dalje na sceni hrvatske politike i da sa te pomalo kupljene pozicije uopšte nešto čine u pozitivnom smeru.

Ipak, i samo koketiranje, koje pomenuh, znak je velikog sunovrata demokratskih vrednosti u Hrvatskoj. Naime, ako najbolji, najdemokratičniji i, u krajnjoj liniji, najpacifičniji izražavaju (ili moraju da izraze) javnu simpatiju prema "domovinskom ratu", amnestirajući i svo zlo koje se u njemu desilo, onda je reč zabrinjavajuće preslaba.

U svakom slučaju, vreme teče, a odnosi se polako pomeraju. Polako, jer valjda drugačije i ne može na prostoru koji je zadojen onolikim mantrama zla i netolerancije. Makar i ovako traljava, politika detanta dvaju predsednika, kojoj će se sada, valjda, koliko-toliko priključiti i hrvatska vlada, u opštem višedecenijskom kontekstu ipak predstavlja, mislim, boljitak. On neće biti zadovoljavajuć, ali treba to iskoristiti i nadalje činiti sve, sa obe strane, da to postane trajni trend, i da ide brže nego do sada.
mirakulus mirakulus 03:50 06.01.2012

Tema teska, bremenita no moguca rjesenja n

Lako je za Pupovca, Milanovica i Josipovica. Pravi su problemi na terenu. Recimo u selima oko Benkovca u kojima se susjedi gledaju s velikim nepovjerenjem ili primjer Vukovara koji je grad aparthejda i to na neki nacin ozakonjenog jer danas je nedopustivo imati skole ili sportske klubove ili kafice za pripadnike jedne nacije. Umjesto velikih rijeci a malih djela treba raditi na terenu treba uspostavljati medjusobno povjerenje i medjuetnicku suradnju. Treba jasno dati do znanja da su Srbi u Hrvatskoj konstruktivni faktor koji gradi svoju domovinu Hrvatsku zajedno sa svojim prijateljima Hrvatima i drugim pripadnicima etnickih manjina u Hrvatskoj. Cijeloj prici devedesetih srbima iz Hrvatske najvise je stete ucinila instrumenatalizacija iz Srbije kada su iz politickog subjekta pretvoreni u politicki objekt. Na kraju su iskoristeni od Milosevica i odbaceni. Put prema uspostavi ponovnih odnosa je put koji je zacrtan zadnjim rijecima Vesne Pusic. Kada se sazna za nestale i kad ih se bude moglo dostojno saraniti i dati spokoj njihovim obiteljima kada se izmedju ostalog vrati i kulturno blago a maticne knjige iz 19. stoljeca odnesene od strane Pepe Zinaica svakako spadaju u kulturno blago i kada se zlocincima bude sudilo na primjer onima koji su poklali 8 staraca u Vagancu. Tada ce prilike i na globalnom planu biti relaksiranije. No dug je put do toga i treba puno volje, zelje i dobronamjernosti s obje strane da bi dosli do cilja a to je gradjanin Hrvatske koji je etnicki Srbin i koji s ponosom moze reci da je pripadnik srpskog roda i hrvatske domovine.
metrevelic metrevelic 08:59 06.01.2012

Yu&EU


Vidi Drago ,glavna Srpska krivica međ hrvatskim "pukom" je da su Srbi krivi za Yugoslavije. Iako je činjenica da je dr Ante Pavelić (koji nije bio srbin) 1918 nosio adrese nosatom" kralju ujedinitelju" , protiv su bili samo marginalni pojedinci i stranke (poput Radića koji je tad bio ni(t)ko i ništ ) tako je i danas tek par minornih stranaka jesu protiv EU. Međutim sutra kakd se uđe u evropu ,a ne ostvare se HR očekivanja, (život od predpristupnih fondova , ostanak stečenih prava života na proračun, da stranci suvim zlatom plaćaju sve naše i da se zabrani uvoz stranog smeća) ko će tad biti kriv. Naravno srbokomunisti u eunitaristi ( taj vlaški nakot koji je vajka bio protiv hrvatske samobitnosti i trla baba lan) dakle samo repriza floskula i mrsomuđenja iz 30tih i 70tih g prošlog stoljeća..
Srbi će ko remetilački faktor biti krivi i zato što evropa nije kakvom su je branitelji nasljednici NOBa sanjali pjevajući Juru i Bobana.
Cjela doktrina političke povjesti hrvatske politke u zadnjih 200 godina je totalni promašaj ,nažalost sve generacije su odgjane na toj doktrini i ne može se van nje
grmfrm grmfrm 10:27 06.01.2012

Eh, da...

Mislim da bi i taj sad vec marginalan deo Srba trebao da napusti Hrvatsku pa da Hrvatska konacno ispuni svoj vekovni san zbog kojeg su toliko krvi prolili.
Nikada tamo tim Srbima dobro nece biti nece, ali nikad.

Zavlacnje nekoga pricom kako ce to da se promeni ulaskom u EU su pusti snovi pa taman lomili pogacu svakog 7-og u godini.
O tome dovoljno govori cinjenica da se zlocini pocinjeni za vreme NDH-a pokusavaju kvalifikovati samo kao "uzasan zlocin" a ne kao genocid sto svako iole pametan moze da zakljuci letimicnim citanjem opisa tih dogadjaja ukljucujuci i pisanije samog vermahta.

Pa ko stoji iza toga?


Ako Hrvatska mozda i zeli neku vrstu simbioze sa tamosnjim Srbima i Srbijom onda neka prizna ono sto je ucinio poglavnik a ne da nekim vrlo perfidnim metodama vrsi potpunu diskriminaciju broja pomorenih zrtava sirom NDH-a i u ratu od '91.

Mi smo svoje pohapsili i sve zrtve priznali. Skoro sve a verujem da ce toga biti jos.
Srboskeptik Srboskeptik 11:20 06.01.2012

Mangupi u našim redovima


Mi smo svoje pohapsili i sve zrtve priznali. Skoro sve a verujem da ce toga biti jos.


Ovo nije tačno. Od optuženih za ratne zločine pred srpskim sudovima najviši čin je poručnički. Slično je i sa hrvatskim sudovima. Mada tamo ima optuženih i osuđenih generala, to su samo oni koje je Hrvatskoj prepustio Hag.

Tužna je istina da su obe države (i javnost tih država) daleko od suočavanja sa prošlošću.
eizo eizo 04:23 07.01.2012

...

...jedan kreten lupi nesto i eto nas posle trie's i nesto replika kasnije na Jasenovcu i frizider bataljonima...i posle vam nije jasno sto ce vam klinci guliti zimski raspust u rovu...

...toliko o pomirenju...









...Ja i Lucifer 1 : 0 Ostali...
mirakulus mirakulus 06:45 07.01.2012

Re: ...


...jedan kreten lupi nesto i eto nas posle trie's i nesto replika kasnije na Jasenovcu i frizider bataljonima...i posle vam nije jasno sto ce vam klinci guliti zimski raspust u rovu...

...toliko o pomirenju...

Da podsjetimo od kud je sve pocelo. I tko je lupio.


I pored toga sto je ovaj tekst gospodine Kovacevicu, siguran sam pisan iz najbolje zelje, nekako smo do sad vise puta utvrdili gradivo da se Srbin u Hrvatskoj nanosio glave jedino ako je brz ili ako ima dovoljno oruzja. A ova zajebancija dobar policajac-los policaijac gde izadje Josipovic pa mu ga malo da po bratstvu jedinstvu a onda dan kasnije pravi luna park u Jasenovcu je vec malo smesna.


Daj boze da bude ovako kako bi svi normalni hteli, ali evo ja ako docekam bar jedno 50 godina bez rata sa omiljenim bratskim narodom onda cemo razgovarati, do tad deco budite brzi ili dobro naoruzani


p.s sa izuzetkom Rijeke, Rijecani i Rijecanke su super

Prije ovoga razgovor je bio konstruktivan. Nakon toga se nadovezao kulin ban, Macva Jasenovac i sve ostalo. No najvise nesrece Srbima iz Hrvatske donijeli su Srbi iz Srbije koji s velike udaljenosti sire pamet i predbacivanja. Srbi koji zive u Hrvatskoj zive sa sasvim drugim brigama i ne zanima ih Jasenovac niti Macva. Zanima ih na koji nacin mogu ostvariti svoj zivot i na koji nacin mogu ponovno postati cijenjena etnicka zajednica.
49 41 49 41 12:00 07.01.2012

Cini mi se

da ce Italijani, pokazati i dokazati; da se na Balkanu desio genocid nad gibanicarima.
Ako se veliki sin nasih, bratskih naroda nije licno poklonio tim zrtvama; neko ce drugi.

Neko drugi, izgleda i uvek mora da to ucini; zbog nase "kratke balkanske pameti".

Do tada, ko mrtav ko ziv.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana