Društvo

Politički program na prodaju

Saša Radulović RSS / 09.01.2012. u 23:45

Minimalna zarada u potpunosti oslobođena poreza i doprinosa. Zapošljavati ne sme da bude skupo. Samozapošljavanje isto tako.

Svim građanima zdravstveno osiguranje. I svim poljoprivrednicima zdravstveno osiguranje. Status zaposlenog nije potreban za zdravstveno osiguranje.

Svim građanima starijim od 65 godina starosna penzija. I svim poljoprivrednicima. Dovoljna za život. Za status penzionera nisu potrebne godine radnog staža. Potrebno je 65 godina života.

Besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih i srednjih škola. Besplatne sveske i olovke. Računari u svim školama. Besplatno bavljenje sportom za svu decu.

Besplatan prevoz za sve učenike do i od škole. Na selima, besplatan prevoz dece u veliku školu gde idu i druga deca. I topli obrok. A ne peške u školu u koju ide troje druge dece.

Pa kada mladi ljudi hoće na selo, da mogu tamo i da žive: zdravstveno, penziono, dobra škola za decu. 

Socijalna pomoć za sve kojima je potrebna. Narodne kuhinje za sve koji su gladni. Socijalno stanovanje za sve koji nemaju gde. 

 

Da li ovo može da se plati? Naravno da može. Da li bi bankrotirali? Naravno da ne bi. Samo ne može i to i ovo (a od ovoga stvarno može da se bankrotira):

20-30% viška zaposlenih u javnim preduzećima. Isto toliko viška u školstvu i zdravstvu.

Plate i penzije državnih službenika i radnika u javnim preduzećima koje su 2x veće od ostatka društva.

Država ne može biti majka zaposlenim kod države, a maćeha svima ostalima. 

Bulumenta opština i opštinskih struktura. 140 državnih Agencija.

Subvencionisanje stanogradnje za građane koji zarađuju 100.000 dinara mesečno.

Subvencionisanje tajkuna kreditima za likvidnost. 

Kupovina radnih mesta na tuce po ceni od 10.000 evra dok gubimo radna mesta na hiljade za DŽ. 

Porez na imovinu za pravna lica koji je zanemariv.

Arčenje novca poreskih obveznika na NIP-ove i sve druge omiljene političke projekte , gde političari "investiraju" naše pare da bi nam bilo bolje.

 

Demokratija je diktatura nezavisnih institucija sistema. Partokratija nije demokratija. Partokratija je samo drugi oblik totalitarizma.
Trenutno imamo tri. Treba nam mnogo više. Nezavisnih institucija sistema.

Transparentnost je glavno i najvažnije oružje protiv korupcije. Ne može crnim mastilom da se farba ugovor sa Fijatom. Ako neko domaće ili strano pravno ili fizičko lice sa mojom državom neće da potpiše transparentan ugovor, ne treba ni da ga potpisuje.

Transparentnost vlasništva. Svih privrednih subjekata, pa i medija. Ako neko ne želi da je prikaže, ne može ni da posluje u mojoj državi. 

Reformisati poreski sistem tako da zapošljavanje bude jeftino, a posedovanje skupo. Da jedino prihodovanje od imovine bude isplativo. Da nelegalno poslovanje bude neisplativo.

Završiti privatizaciju konverzijom u državnu imovinu. Izvršiti korporatizaciju javnih preduzeća. Nikada ne privatizovati infrastrukturu.

Uključiti privatno zdravstvo u zdravstevni sistem.

Sudstvo sudijama. Ali transparentno. I efikasno. I predvidivo. Pravna sigurnost je najvažnija za bilo kog investitora. I da samo sebe čisti od loših u svojim redovima. I da ima svoj budžet.

Direktan izbor tužilaca. Da odgovaraju direktno građanima. 

Direktan izbor gradonačelnika.

Dirketan izbor poslanika u skupštini Republike.

Predsednik Republike ne može biti  predsednik partije.

Kultura kulturnim radnicima. Ali transparentno. I najboljima.  I da ima svoj budžet.

Sport sportskim radnicima.   Ali transparentno. I najboljima. I da ima svoj budžet.

Privreda privrednicima. Političari koji hoće da privređuju, moraju da izađu iz politike. Ili obratno. I ne ko fol suspendovao upravljačka prava. Nego stvarno.

Monopol ne sme da se isplati. Zdrava konkurencija je jedini način za niže cene. Regulatornim telima dati odrešene ruke  za stvaranje zdrave konkurencije.

Korupcija ne sme da se isplati. Transparentnost je najbolji način njenog suzbijanja. Transparentnost države jer korupcija je trgovina državnim ovlašćenjima.

Decentralizacija. Ali stvarna. Ne eksplozija birokratije od kvarta i mesne zajednice do pokrajine. Ne novi nivo centralizacije pod plaštom decentralizacije. Srbija ima 7.2 miliona ljudi. Manje od Istanbula.  Treba nam 2 nivoa vlasti: Republika i okrug. Tol'ko.

Život ljudima. Kako god vam se dopada da ga živite. I da vam bude lepo. Samo da pustite i druge da budu drugačiji od vas i da njima bude lepo.

 



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

appendix appendix 00:00 10.01.2012

...

Plate i penzije državnih službenika i radnika u javnim preduzećima koje su 2x veće od ostatka društva.



mnenadic mnenadic 00:03 10.01.2012

Lepo zvuči...

Oni koji mogu da ga kupe neće. Oni koji bi hteli da ga kupe ne mogu!
nikvet pn nikvet pn 10:13 10.01.2012

Re: Lepo zvuči...

Oni koji bi hteli da ga kupe ne mogu!


Zašto ne ? Ako je cena moj glas - da, kupujem. Roba mi se dopada.

Ova koju upravo kusamo, skupo plaćamo i ponovo nam nude - nikako mi se ne dopada.
zemljanin zemljanin 00:24 10.01.2012

utopija

kada bi Srbija bila jedina država na planeti - možda, ovako je gotovo sve - čista utopija.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:50 10.01.2012

............

Na selima, besplatan prevoz dece u veliku školu gde idu i druga deca. I topli obrok. A ne peške u školu u koju ide troje druge dece.

Vala za ovo treba samo malo pameti.
Postoje skole i sa jednim djakom.
Nije tesko izracunati da bi manje kostalo da se tom detetu obezbedi prevoz ili cak i smestaj unekom internatu ili gde vec, nego sto kosta plata uciteljici, plata pomocnom radniku, ogrev, struja i sve uz to.
rikelme rikelme 01:48 10.01.2012

Ma i 20% od navedenog

da neko obeća da će ispuniti i ima moj glas.
inco inco 05:07 10.01.2012

Sve je to fino i krasno...

I sam se sa vecinom iznesenog slazem. Previse se prozima ekstremno-socijalna komponenta kroz listu za moj osetljiv zeludac, al' u odnosu na to sta trenutno imamo mogu te delove i da zanemarim i otpisem na potrebni populizam da se ideja zapati medj plebsom...

Ali! Uvek ima to jedno `ali` sto devojci srecu kvari. Sta mislite, ko ce da kupi proizvod koji se u ovom 'clanku' nudi? Nit' ga 'oce narod (vecma ukotvljen u drzavne ralje i uigran u muljanju i 'snalazenju'), nit' ga 'oce politicari (jer nisu ludi da seku svoju zelenu granu i sami sebe odstrane iz lepog em bricetnog zivota). I da li dolazi isti sa detaljnim uputstvom kako to sprovesti u realnom svetu, van redaka (spiska lepih zelja) ispisanih na Blogu B92?

Ovako moz' da sanjarimo do sutra dan u podne, al' ja bi da neko od silnih kuvara prosperitetnih ideja (a 'vala u tome smo sampioni, imamo sedam miliona filozofa, drzavnika, makroekonomista, fudbalskih selektora... jednom recju strucnjaka opste prakse) - uz recept koji nam daje na uvid napise i objasnjenje kako se to njegovo jelo spravlja. Necu da preterujem pa da trazim i da ga isti skuva. Ali nije dovoljno da se izlistaju sastojci, jer od istih sastojaka moz' da napravis i gulas i paprikas, a bo'me i nesto sto ni svinje omirisale ne bi...

Dakle, biste li Vi, gosn Sasa, uz listu elemenata ovog `uradi sam` kompleta koji nudite ovde na prodaju - isporucili i instrukcije kako da se to sve sastavi, a da se pritom ne kosi sa zakonima fizike koji vladaju u ovom Univerzumu? Pod pretpostavkom, naravno, da za sklapanje nisu potrebni skupi alati, koje nemamo na dohvat ruke u nasoj maloj radionici, kao sto su Revolucija, Protektorat, Okupacija, Puc i slicni.
Saša Radulović Saša Radulović 11:01 10.01.2012

Re: Sve je to fino i krasno...

Cilj teksta je da kaže da ovo može. Nekako je i suma velikog broja tekstova koji i govore kako može.

Do političke promene u demokratskom sistemu dolazi tako što osnujete stranku sa ljudima koji slično razmišljaju, ili pristupite nekoj, borite se za svoje ideje, iznosite politički prizvod, i onda ga prodajete na izborima.

Da je lako, nije. Da je teško, jeste.

Činjenica je da politički proizvodi na tržištu ne valjaju. Prvi korak ka promeni je ne da znate šta nećete, već da znate šta hoćete.
inco inco 16:27 10.01.2012

Re: Sve je to fino i krasno...

Saša Radulović
Činjenica je da politički proizvodi na tržištu ne valjaju. Prvi korak ka promeni je ne da znate šta nećete, već da znate šta hoćete.


Bojim se, dragi Sasa, da ovde nije problem samo u politickim proizvodima, nego i u trzistu. Samo trziste bi bojkotovalo proizvod kakav se u ovom tekstu nudi bez obzira na preteranu socijalnu komponentu (neki bi rekli - populizam) kojim obiluje.

Tesko je prodati zelenu salatu na trzistu kanibala, bez da je barem ne reklamirate kako odlicno ide uz dimljenu plecku - a za to je uslov da ste i sami kanibal pa da ste probali i shvatili da vas proizvod doista dobro ide uz omiljeni proizvod trzista; ili da bezocno lazete i nadate se da ce trziste nasesti na marketing te ubediti sebe da zaista vasa zelena salata ide dobro uz tu plecku. Ima i trece varijante - da ostvarite partnerstvo sa proizvodjacima plecki pa da prodajete vasu zelenu salatu uz njihove plecke htelo to trziste ili ne. U sva tri slucaja, ukoliko je cilj vaseg proizvoda da kanibale pretvori u vegetarijance - sanse za uspeh na trzistu su gotovo nikakve.
Saša Radulović Saša Radulović 23:03 10.01.2012

Re: Sve je to fino i krasno...

Zaista ne razumem kakve veze ovo ima sa tekstom.

Prva trećina teksta, ono što bi kako kažete neki rekli da je populizam, postoji u Kanadi. I kao što pokušah da pokažem u mnogobrojnim tekstovima do sada, ovakav sistem može da postoji i u Srbiji. I da bude jeftiniji od nazovi sistema koji imamo.
jasminas jasminas 15:17 11.01.2012

Politički program na prodaju

Saša, ja sam već na jednom prethodnom blogu rekla da je krajnje vreme da osnuješ stranku pa da bar imamo za koga da glasamo na predstojećim nam izborima...
vladaxy vladaxy 08:32 10.01.2012

Pola-pola

Prva trećina je nerealna i nemoguća, svima koliko treba a svako koliko može, malo je komunistički , ipak treba nekome uzeti mnogo iz džepa da bi se sve to "besplatno" obezbedilo. Naravno da će ljudi gledati da plaćaju porez najminimalnije moguće (ili nikako) Druga trećina lagano otkriva suštinu problema (država), a u poslednjoj trećini ima dobrih predloga a najvažniji je nezavisan pravosudni sistem sa svojim budžetom, i sudijama i tužiocima koji se biraju na izborima. Tek kad građani osete da su pravno zaštićeni onda može da se dalje priča o napretku.
Saša Radulović Saša Radulović 10:42 10.01.2012

Re: Pola-pola

Prva trećina je nerealna i nemoguća

treba nekome uzeti mnogo iz džepa da bi se sve to "besplatno" obezbedilo


Naravno netačno. Kao i obično, vi onako napamet i po osećaju.

Ekonomske analize troškova i efekata ovakvih sistema po budžet i poreze sam u skraćenom obliku izvodio u velikom broju tekstova na blogu. Ne bih ponavljao na ovom mestu.

Dobar socijalni sistem nije ni komunistički ni socijalistički. On je zdravorazumski, ekonomski opravdan, human, i apsolutno neophodan u svakom dobro uređenom društvu.

Nas naravno ne košta prva trećina, već druga.
vladaxy vladaxy 11:29 10.01.2012

Re: Pola-pola

Naravno netačno. Kao i obično, vi onako napamet i po osećaju.


Ja sam za najminimalniju (najjeftiniju) državu. Policija, sudstvo, vojska. Sve ostalo mogu da obezbede privatni preduzetnici. A uspešni privrednici mogu da organizuju i humanitarne fondove koji bi pomagali stvarno socijalno ugrožene. Možda je teško poverovati, ali prema istraživanju Charities Aid Foundation ( u saradnji sa Galupom) najdarežljiviji narodi žive u zemljama koje se ovde označavaju kao najgore neoliberalnokapitalistočkeimperije itd..SAD, Irska, Australija, Novi Zeland, Engleska. Mi humani i socijalno odgovorni Srbi smo na 147. mestu.

Država se u zadnjih nekoliko decenija pokazala kao neuspešna u svemu čega se dotakla. Mogao bih da nabrajam do sutra. Najnovija nesposobnost je prebacivanje provere uplate doprinosa iz poreske u banke, pa onda pompezno otvaranje 35 miliona vrednog hotela na Staroj planini, pa onda još brže zatvaranje jer nema struje i vode, subvencionisanje (davanje naših para) za sve i svašta itd...

Time što smo političarima dali toliko ovlašćenja i para, napravili smo od politike najunosniji biznis. Rešenje je oduzimati im ovlašćenja i pare za raspolaganje. Političari su ljudska bića i njih vuče samo lični interes. Ne možete od njih očekivati da se ponašaju onako kako ste zamislili i da rade u korist svih.

Baš me zanima koji su to zajednički interesi 7,5 miliona pojedinaca različitih karaktera interesovanja i mogućnosti koji žive na ovim prostorima? Pošto već vi i ja (i ostali na ovom blogu) imamo različita razmišljanja na tu temu, vi ste npr. socijaldemokrata a ja liberal. A "opšti interes" može samo silom da se nameće i kad je nešto silom nametnuto nije održivo na dugi rok.
Saša Radulović Saša Radulović 11:41 10.01.2012

Re: Pola-pola

Sve je to lepo. Samo nema veze sa tvrdjom da je prva trećina teksta nerealna.

Ja nisam socijaldemokrata.

Razumem da je vama teško da razumete da postoji društveni interes. I da društveni interes nije u koliziji sa liberalnim društvom. Vaše poimanje liberalnog gde ništa nije zajedničko osim vojska, policija i sudstvo je samo sebi kontradiktorno.

O ovome smo toliko puta pisali, ne bih da se ponavljamo.
vladaxy vladaxy 12:10 10.01.2012

Re: Pola-pola

Ja nisam socijaldemokrata.


Minimalna zarada
Svim građanima zdravstveno osiguranje.
Svim građanima starijim od 65 godina starosna penzija.
Besplatni udžbenici
Besplatne sveske i olovke.
Besplatan prevoz
Socijalna pomoć za sve kojima je potrebna.
Narodne kuhinje za sve koji su gladni.
Socijalno stanovanje za sve koji nemaju gde.


kako god.....
validni validni 12:31 10.01.2012

Re: Pola-pola

vladaxy
Sve ostalo mogu da obezbede privatni preduzetnici.


Pa zašto onda ne obezbede? Smeta im država? Nije dovoljno liberalna? Skupe im šećerane za 3€? Mnogo im da daju 12.000 dinara na crno radniku za 28 radnih dana u mesecu? I ja bih mogao da nastavim sa nabrajanjem. Do preksutra.
Saša Radulović Saša Radulović 13:30 10.01.2012

Re: Pola-pola

Minimalna zarada
Svim građanima zdravstveno osiguranje.
Svim građanima starijim od 65 godina starosna penzija.
Besplatni udžbenici
Besplatne sveske i olovke.
Besplatan prevoz
Socijalna pomoć za sve kojima je potrebna.
Narodne kuhinje za sve koji su gladni.
Socijalno stanovanje za sve koji nemaju gde.


Upravo tako je npr. u Kanadi koja je poznata po etiketi "socijaldemokratija".

I naravno to nema nikakve veza sa socijaldemokratijom. Ima veze sa socijalno odgovornom državom.

Isto tako strategija "let them die" nema veze sa liberalnim.
vladaxy vladaxy 14:08 10.01.2012

Re: Pola-pola

validni
Pa zašto onda ne obezbede? Smeta im država? Nije dovoljno liberalna? Skupe im šećerane za 3€? Mnogo im da daju 12.000 dinara na crno radniku za 28 radnih dana u mesecu? I ja bih mogao da nastavim sa nabrajanjem. Do preksutra.


Da, država smeta raznim kretenskim propisima, "regulacijom", ograničenjima, birokratijom itd... Šećerane je "država" prodala za tri evra. Daju plate na crno jer se na belo ne isplati...Za sve to što nabrajate uzrok je "država". I nije samo kod nas država problem, preporučujem vam ovaj tekst (na engleskom) gde se opisuje stanje u Mađarskoj (zamenite Mađarska sa Srbija u tekstu, nema razlike)

Ima i srpski odgovor

zemljanin zemljanin 15:07 10.01.2012

Re: Pola-pola

Saša Radulović

Ekonomske analize troškova i efekata ovakvih sistema po budžet i poreze sam u skraćenom obliku izvodio u velikom broju tekstova na blogu. Ne bih ponavljao na ovom mestu.

Dobar socijalni sistem nije ni komunistički ni socijalistički. On je zdravorazumski, ekonomski opravdan, human, i apsolutno neophodan u svakom dobro uređenom društvu.

Nas naravno ne košta prva trećina, već druga.


već napisah utopija ali da obrazložim.

Svako normalan bi se složio sa gotovo svih planovima navedenog projekta ali isto tako svako normalan bi se složio da ciljevi nisu realni. Čak i sam autor "odustade" od onih za koje trebaju novci a ostade pri onima koji su zdravorazumski.

Recimo da imamo državu a ne poltronsku kreaciju a poslednja država na ovim prostorima je bila Jugoslavija ... i recimo da imamo ideju.

Treba nam i moć iza nje koja će je podržati. Ovo moć nema veze sa situacijom kod nas već je univerzalna konstanta zvana lobiranje

I sad pitanje jeste da li mi (autor) ima to ili ima nameru da to pokrene i ostvari ?

Neću da prejudiciram odgovor ali u slučaju negativnog, pitanje je o čemu mi pričamo ?

Lično sam potrošio desetak godina na zdravorazumski, ekonomski isplativ i sve ostalo, projekat koji je državu koštao 0,0 din tako da ukoliko tu nema za sve pomalo (a to je svuda isto) od zdravorazumskih projekata treba na vreme odustati. <_<
validni validni 15:35 10.01.2012

Re: Pola-pola

vladaxy
validni
Pa zašto onda ne obezbede? Smeta im država? Nije dovoljno liberalna? Skupe im šećerane za 3€? Mnogo im da daju 12.000 dinara na crno radniku za 28 radnih dana u mesecu? I ja bih mogao da nastavim sa nabrajanjem. Do preksutra.


Da, država smeta raznim kretenskim propisima, "regulacijom", ograničenjima, birokratijom itd... Šećerane je "država" prodala za tri evra. Daju plate na crno jer se na belo ne isplati...Za sve to što nabrajate uzrok je "država". I nije samo kod nas država problem, preporučujem vam ovaj tekst (na engleskom) gde se opisuje stanje u Mađarskoj (zamenite Mađarska sa Srbija u tekstu, nema razlike)

Ima i srpski odgovor


Šećerane nije prodala država već pojedinci/institucije korumpirane od strane preduzetnika (tajkuna, pre i posleratnog profitera - nazovite ga kako god Vam drago).

Isplativo je davati plate i regularno - uz manji profit.

Međutim, zaista nemam nameru da branim (ovakvu i ovu našu) državu, samo sam želeo da odreagujem na Vašu zabludu o liberalnom tržištu izrečenu kroz nonsens da sve ostalo mogu da obezbede preduzetnici. Mogu oni to, ali neće. I nikada svojom voljom to neće ni hteti, sve dok ih se ne kultiviše zakonima i propisima.

Stanje u Mađarskoj i Srbiji je, gledano sa aspekta preduzetnika, zaista katastrofalno. Ali gledano sa aspekta radnika je beznadno. Preduzetnik na radnika gleda samo i isključivo kroz prizmu koštaš me, a radnik misli - donosim ti. I ko bi, sa barem malo zdravog razuma, očekivao od preduzetnika sa takvim stavom nekakvu dobrobit, osim za njega samog?

Drugi primer je već svojevrsna patologija: u ekonomski opustošenoj zemlji sa masom nezaposlenih ljudi, preduzetnik se poziva na tržišnu vrednost cene rada, uzgred nabijajući komplekse radnicima o kvalitetu njihovog rada i motivisanosti (sve to crpi iz subjektivnog stava o uspešnosti). Ukoliko ste prespavali, red je da Vas potsetim da je ova naša zemlja ekonomski uništena sankcijama i ratovima te naposletku devastirana bombardovnjem od strane zagovornika liberalnog kapitalizma i na kraju bačena na tržište da vodi ravnopravnu bobu sa razvijenim ekonomijama koje su dotirane od strane njihovih država (ili korporacijama koje dotiraju sopstvene države - od volje Vam formulacija).

Da li je pola hleba i litar vode na dan prava mera vrednosti ljudskog rada u Srbiji, ili ne vredimo ni toliko?



vladaxy vladaxy 16:38 10.01.2012

Re: Pola-pola

Šećerane nije prodala država već pojedinci/institucije


Ko (šta) je onda za vas "država"?

Da li je nešto tipa "bog", bezgrešno, svemoguće itd..? Jer po meni državu predstavljaju institucije u kojima rade pojedinci...

I nikada svojom voljom to neće ni hteti, sve dok ih se ne kultiviše zakonima i propisima.


Evo, Srbija je prekultivisana propisima i zakonima, pa ne vidim procvat preduzetništva. Gotovo 11.000 preduzeća prestalo je da radi u Srbiji tokom prvih devet meseci prošle godine, što je dvostruko više nego u istom periodu 2010. godine.
jkt2010 jkt2010 08:16 11.01.2012

Re: Pola-pola

validni 12:31 10.01.2012
Re: Pola-pola

vladaxy
Sve ostalo mogu da obezbede privatni preduzetnici.




Pa zašto onda ne obezbede? Smeta im država? Nije dovoljno liberalna? Skupe im šećerane za 3€? Mnogo im da daju 12.000 dinara na crno radniku za 28 radnih dana u mesecu? I ja bih mogao da nastavim sa nabrajanjem. Do preksutra.


Kad se kaze "privatni preduzetnik" zasto odmah pomislite na Koleta, Miskovica i ostalih 10-tak megabogatuna? Imate na destine ili stotine hiljada "privatnih preduzetnika" a da je srece bilo bi ih 3 miliona...

Druga stvar, ovo vase pitanje treba da uputite tzv "menadzerima" raznoraznih institucija koji stoje u redu za pare u Nemanjinoj. Na prste jedne ruke mozete da izbrojite fund-raiserse prosle godine (pada na pamet Dvor, dal je bilo jos nekih - ne znam). Da zakucaju na vrata dela od ovih hiljada preduzetnika mozda ne bi morali da vise u Nemanjinoj.

isto vazi i za sve NGO i tako te paradrzavne parazite.
jinks jinks 09:43 10.01.2012

Interesantno kako

ste izgleda i pored svih lepih zelja uspeli da zaboravite najvaznije.

Pomenuli ste obrazovanje, i govorili o besplatnim knjigama osnovnoskolaca i srednjoskolaca, sto je bitno ali ne i najvaznije, odnosno, daleko od toga da je najvaznije.

Jedan od temelja drustva je kvalitetno besplatno obrazovanje. Mozete vi da kupujete knjige koliko hocete i da ih besplatno delite, nista to ne vredi ako sa druge strane katedre ne postoji volja da se kvalitetno prenese znanje.

I zbog cega zaboravljate i kvalitetno besplatno visokoskolsko obrazovanje.

Pa zar to nije poenta cele price, posebno u sadasnje vreme i posebno u sadasnjoj situcaciji. Sta vam vredi da delite besplatne udzbenike u osnovnoj i srednjoj skoli, ako djake na drzavnim fakultetima doceka gomila drzavno zaposlenih privatnika koji iznalaze gotovo bezbrojne nacine da naplate svaku rec i svaki zarez koje izgovore ili napisu ... i ako trenutno to svi mozda i ne rade, postoji nezanemarljiva gotovo kriticna masa koja tezi ka tome.
Saša Radulović Saša Radulović 10:51 10.01.2012

Re: Interesantno kako

Kvalitet se podrazumeva. Za svaku stavku iz teksta. Nisam ni napisao da udžbenici treba da budu elektronski. Itd. Da sam tako pisao, pet blogova mi ne bi bilo dovoljno.

Kuda je otišlo visokoškolsko obrazovanje ne samo kod nas nego i u svetu je zaista preširoka tema za ovaj tekst. Napisao sam ranije nekoliko tekstova na temu. Ne bih da ovde širim.
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 10:51 10.01.2012

Instuticionalizovana partokratija

Pitanje koje sebi treba da postavi svako ko makar i pomisli da bi mogao da očisti Augijeve štale je: kako da dobije glasove ljudi čiji je interes status quo.
Sistem je genijalno smišljen: broj porodica koje zavise od sistema zajedno sa ljudima koji ne vide srž problema i misle da je rešenje Kurta, je uvek dovoljno veliki da progura status quo.
Političari imaju jasan podsticaj da zadrže status quo, opozicija možda postane pozicija i obratno ali status quo opstaje.

Genijalno. Probajete ovaj mentalni eksperiment: Rešite da promenite stvari iz korena, shvatite da ništa ne možete iznutra, skupite istomišljenike, napravite stranku/grupu građana. Da bi osvojili i držali vlast potrebni su ljudi, želite da privučete što više ljudi. Na svakog kome je bitan vaš program dobijete 50 koji misle da mogu da se domognu nečega kroz vašu partiju.
I par godina kasnije ako dogurate do vlasti i pokušate da rasturite status quo, imate stranku koja će vas i vaše malobrojne istomišljenike skloniti u stranu da uživa u blagodetima sistema...
Možda perpetum mobile zaista postoji.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 17:05 10.01.2012

Pazarim samo donju trecinu....

"Život ljudima. Kako god vam se dopada da ga živite. I da vam bude lepo. Samo da pustite i druge da budu drugačiji od vas i da njima bude lepo."

Shodno ovome, trazim i mogucnost 'opt out' iz prve trecine ako ne zelim ni da placam ni da koristim 'besplatne' servise humane drzave. I dok ovo ne bude moguce, nista od celog plana nece ni biti, a evo i zasto. Celokupno gradjanstvo mozete da podelite u dve grupe:

1. Neto dobitnike
- Ovo je ekipa koji vise dobija kroz 'besplatne' servise iz budzeta nego sto u budzet uplacuje. To jeste ekipa koja ce da glasa za ovakav program, ali koja nema pojma kako se puni budzet koji placa njihova 'besplatna' prava. Naravno, glasace za najveceg populistu koji im obeca najvise 'besplatnih' povlastica...

2. Neto gubitnike
- Ovo je ekipa koja treba da finansira 'besplatne' servise. Ovo su oni koji stvaraju novu vrednost i koji treba da pune budzet i da placaju sve 'razumne' ideje koje po meni definisu 'socijaldemokratiju' i 'welfare state'. Kako je ovo snalazljiviji i preduzimljiviji deo gradjanstva, logicno je da ce ili naci nacin da smanje mogucnost da im drzava konfiskuje deo dobiti ili ce uciniti sve da zabetoniraju ovako ocajno stanje u kome postoji mnogo nacina da svoj kapital i zastite.

I jedna i druga grupa gura drzavu u bankrot.... Sto se trenutno svuda u svetu i moze videti kroz krizu suverenih dugova....

Sasa, a zbog cega se toliko protivite ideji da ljudi imaju punu slobodu da raspolazu sa svojim zivotima i novcima kako im volja? Da biraju kako zele da zive, kako zele da skoluju svoju decu, gde zele da se lece i kod koga da se osiguraju, ako zele svoju privatnost da ne sazna svaka susa cega su sve vlasnici, gde stanuju i slicno?

... i, ako moze, da se u plan doda i po besplatno pivo za sve nas...

ninasimone ninasimone 20:58 10.01.2012

Re: Pazarim samo donju trecinu....

"Shodno ovome, trazim i mogucnost 'opt out' iz prve trecine ako ne zelim ni da placam ni da koristim 'besplatne' servise humane drzave."

Kad vec mastamo, imam i ja predlog za vas libertarijance:

Posto ste po definiciji sposobniji, pametniji, obrazovaniji, vredniji, odgovorniji, humaniji, bolje stojeci u svakom pogledu, sto se ne udruzite i kupite negde parce zemlje? Kako su svi u stisci sa parama, nasla bi se negde neka drzava da vam proda deo teritorije, ne bi bilo prvi put u istoriji. Lepo sebi ustanovite sve kako hocete, gold standard, free market, svako sebi placa rucak, i tako to. Imacete mozda problema u pocetku da se dogovorite oko bazicnih stvari ali, kao sto smo vec ustanovili, sposobni ste i pametni, resicete vec nekako.

Mislim da bi to bilo daleko jednostavnije i efikasnije nego da ubedjujete ostatak planete, nas beslovesne sheeple, da tako treba. Na kraju krajeva, ostavite i vi nama slobodu, za koju se tako zalazete, da se udruzujemo u drzave kakve mi hocemo. Cak bih otisla i korak dalje i predlozila da vam se vrati sve sto ste dosad uplacivali u kojekakve fondove, svi placeni porezi, i oni skriveni, sve dazbine, sve do poslednjeg dinara. U skladu sa vasim nazorima, bilo bi takodje fer da i vi pre odlaska platite sve drzavne/drustvene usluge koje ste tokom godina koristili. Naravno, po trzisnoj ceni s uracunatom inflacijom, ne brinite, prebicemo racun nekako.

Pa, nek vam je sa srecom, a ako se eksperiment pokaze kao uspesan (a nema razloga da ne bude), svi cemo tako i stvar resena.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 21:27 10.01.2012

Re: Pazarim samo donju trecinu....

sto se ne udruzite i kupite negde parce zemlje?


Nina, ali ja vec imam parce zemlje... Nije veliko, ali je moje... Placeno posteno... Problem je sto je to parce okupirano... Pod pretnjom prisile mi se uteruje danak 'humanom drustvu'. Ja nikada nisam nikome ni pretio, a meni prete konstantno. I kao svaka potlacena dusa VAPIM za SLOBODOM. I sada biste vi da me proterate negde dalje jer ne volite ni da slusate/citate moje vapaje... E moji humanisti i demokrate....

Nego, jel' moze i besplatno pivo? Ja bih sutra glasao za drzavu koja bi nam svima obezbedila besplatno pivo
Saša Radulović Saša Radulović 22:58 10.01.2012

Re: Pazarim samo donju trecinu....

Sasa, a zbog cega se toliko protivite ideji da ljudi imaju punu slobodu da raspolazu sa svojim zivotima i novcima kako im volja?


Vi ili se pravite naivni ili ste zaista naivni.

Zaista je pomalo komično kako sa jedne strane tražite slobodu, bez države i regulacije, a sa druge upravo tražite regulaciju (krivični zakon, obligacije itd.) i sudstvo, policiju i vojsku da sprovode regulaciju. A za ljude koji se nisu snašli u svetu, imate jedan odgovor: let them die.

Ovo može da radi sve dok ljudi koji se nisu snašli uzmu kuke i motike i umlate i vas i vašu minimalnu regulaciju zajedno sa vojskom i policijom.

Ovo smo na sreću civilizacijski prevazišli. Dobar socijalni sistem je neophodnost svakog društva po meri čoveka. I za svaku liberalnu ekonomiju takođe.



domazetovic.andrej domazetovic.andrej 23:35 10.01.2012

Re: Pazarim samo donju trecinu....

Zaista je pomalo komično kako sa jedne strane tražite slobodu, bez države i regulacije, a sa druge upravo tražite regulaciju (krivični zakon, obligacije itd.) i sudstvo, policiju i vojsku da sprovode regulaciju


Ja govorim o minimalnoj drzavi koja cuva zivot pojedinca, njegovu slobodu, imovinu i pravo na izbor. Vi na to dodajete i razna druga 'prava' i 'besplatne servise' oko kojih se sporimo. Oko ovih potonjih zelim pravo da biram. Vi mi to pravo osporavate i zelite da me primorate na resenja koja vi predlazete kao nekakvo imaginarno 'opste dobro'.

A za ljude koji se nisu snašli u svetu, imate jedan odgovor: let them die.


Nikada to nisam rekao. Pitanje za svakog ovde: Kada ste poslednji put pomogli nekom nemocnom? Bilo svojim vremenom, bilo svojom imovinom? Svi su mnogo glasni kada zele da to neko drugi plati i odradi u njihovo ime. Humanost tudjim novcima...

Dobar socijalni sistem je neophodnost svakog društva po meri čoveka. I za svaku liberalnu ekonomiju takođe.


Ali on ni pod razno ne mora da podrazumeva besplatan populisticki spisak gore naveden. Pogotovo sto je isti nemoguce isfinansirati i zastiti od korupcije. Preko 60 godina traje ovaj eksperiment uz enormnu kreditnu ekspanziju, rasprodaju svog akumuliranog kapitala (imovina predaka), enormno zaduzivanje dece, unuka, praunuka (krediti, deficiti budzeta, fondova) i inflatornog finansiranja. I opet nedostaje par triliona evra godisnje onim zemljama ciji standard prizeljkujemo.
Mozemo sesti, uzeti kokice i posmatrati Grcku, Spaniju, Irsku, Portugal, Italiju, pa Francusku, USA.... Zar stvarno mislite da bi se u ovoj zemlji sistem primio i funkcionisao?... Mene ovaj eksperiment (kako Nina kaze) plasi...

Nego, da se vratim na pivo, jedno besplatno pivo po stanovniku dnevno bi kostalo oko 1.5 milijarde evra godisnje drzavni budzet. Tek da se shvati koliko jedna sitnica izadje na godisnjem nivou...
vladaxy vladaxy 08:37 11.01.2012

Re: Pazarim samo donju trecinu....

Svi su mnogo glasni kada zele da to neko drugi plati i odradi u njihovo ime. Humanost tudjim novcima...


Kako narod kaže, lako je ...gloginje mlatiti.

U današnje vreme vrlo je lako omogućiti ljudima da budu humani i da pomažu drugima. Svaki punoletni građanin ima telefon, i onda može da pošalje SMS kao podršku za ovoga ili onoga kome već želi. Bez ikakve prisile.

A levičari vole da otimaju pare pa da dele prema svom nahođenju i da se onda prikazuju kao veliki humanisti, borci za pravdu, jednakost, iako većina tih para završi u njihovim džepovima. Ali su slatkorečivi, a to masa voli.
milisav68 milisav68 09:51 11.01.2012

Re: Pazarim samo donju trecinu....

domazetovic.andrej

Ja govorim o minimalnoj drzavi koja cuva zivot pojedinca, njegovu slobodu, imovinu i pravo na izbor.

Samo što ta "minimalna" država ima "maksimalan" broj stanovnika.
A kada država nema neke socijalne elemente, onda kreće pljačka.
Kad "krene" pljačka, onda ti treba više policije.
Tu policiju, može i hoće da plaća samo "viši" sloj.
Pošto je broj "zainteresovanih" mali, a broj "nemoćnih" veliki, onda ti treba više policije....kad krene ta "spirala" nasilja, onda se neko ponovo doseti da neće da plaća "toliku" policiju, nego napravi svoju, a da bi mogao da se "odbrani" mora da se izdvoji van grada sa imanjem opasanim zidinama.....a na posao može da ode samo sa tenkom....

Ovo me podseća na nešto.....a pa da, tako je bilo u srednjem veku.

Da me se ne shvati pogrešno.
Ovako kako je sad u Srbiji - ne valja ništa, ali isto tako ne valja ni sistem bez nekog minamalnog socijalnog elementa, treba naći balans - negde izmedju.


vladaxy vladaxy 10:17 11.01.2012

Re: Pazarim samo donju trecinu....

Pošto je broj "zainteresovanih" mali, a broj "nemoćnih" veliki,




To je odnos sad u "socijalno odgovornoj državi" gde postoje socijalna davanja za sve i svašta i gde država ograničava razne slobode, i normalno da je ljudima lakše da se nakače na državne jasle, nego da sami nešto urade
milisav68 milisav68 12:30 11.01.2012

Re: Pazarim samo donju trecinu....

vladaxy
Pošto je broj "zainteresovanih" mali, a broj "nemoćnih" veliki,

To je odnos sad u "socijalno odgovornoj državi" gde postoje socijalna davanja za sve i svašta i gde država ograničava razne slobode, i normalno da je ljudima lakše da se nakače na državne jasle, nego da sami nešto urade

Ajd` pročitaj ponovo moj CEO komentar, a usput razmisli o tokovima novca, na osnovu koga zaradjuješ platu.



Saša Radulović Saša Radulović 12:39 11.01.2012

Re: Pazarim samo donju trecinu....

Ja govorim o minimalnoj drzavi


I ja govorim o minimalnoj državi. I takođe govorim o minimalnim socijalnim servisima koji su potrebni humanom društvu u kome želim da živim. I naravno da se razlikujemo u tome šta smatramo minimalnim.

Lista iz prve trećine je moja minimalna i može da se plati. Kanada to pokazuje. Koliko bi koštalo u Srbiji sam pokušao da objasnim u seriji tekstova na temu. Razlog zašto nemamo ovu minimalnu listu već ovo što imamo u Srbiji, napisah u drugoj trećini teksta.

Vas naravno niko ne sprećava da pravite svoju minimalnu listu i da prodajete svoj politički program. Mislim da su vam argumenti u najmanju ruku naivni. Međutim to je samo moj sud. Mislim i da pišete napamet, po osećaju, ne računate, ignorišete i istorijska i sva druga iskustva čovečanstva, kompletan dvadeseti vek itd. Bazirati svoje razmišljanje na nekom zamišljenom svetu sa kraja 18-tog veka i nekoj fikciji slobode pojedinca, i citirati mislioce koji nisu znali ni šta je struja ali su imali rešenja za ustrojstvo čovečanstva sa 7 milijardi ljudi, je po mom mišljenju naivno.

vladaxy vladaxy 13:27 11.01.2012

Re: Pazarim samo donju trecinu....

ignorišete i istorijska i sva druga iskustva čovečanstva


Zadnjih 60 godina se država meša u sve i svašta, rezultati su katastrofalni, ali i dalje nije problem u takvom sistemu nego u nesavesnim i korumpiranim pojedincima u institucijama sistema, koji misle samo o ličnoj koristi. Sistem će se pokazati u punom sjaju kad se na vlasti i pozicijama po raznim institucijama pojave čuveni "časni & pošteni" koji će misliti samo o opštem dobru.

Ko ignoriše iskustvo?

Ovo su primeri samo u zadnjih par dana (B92):

Da se novac iz opštinskih kasa neracionalno troši pokazuje primer Kuršumlije, gde su službenike častili 13. platom, a zaboravili da nabave ugalj za škole.

Država nema način da naplati 20 milijardi dinara, koliko aktivna preduzeća duguju za poreze i doprinose. Neki tvrde da se dužnici štite zbog socijalnog mira.

Osnivanje stranke može biti biznis

Niš na avione protraćio milione

Država Srbija ove godine mora da obezbedi čak 360 milijardi dinara za otplatu glavnice javnog duga.


itd, itd....
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 13:55 11.01.2012

Re: Pazarim samo donju trecinu....

Lista iz prve trećine je moja minimalna i može da se plati. Kanada to pokazuje


I Kuvajt i Katar i Borneo. Na zalost, Italija, Grcka, Irska, Spanija, Portugalija, Francuska, pa i Nemacka pokazuju suprotno... Zbog cega sve navedene zemlje onda nisu presle na kanadski model?

Koliko bi koštalo u Srbiji sam pokušao da objasnim u seriji tekstova na temu.


Ja sam sve vase tekstove u proteklih nekoliko godina pazljivo procitao, polemisao, zbog istih sam se i prijavio na blog jer smatram da je ekonomija sustinski vazna i da se jako malo o istoj govori i polemise. No, vasa matematika o finansiranju svega ovoga mi se ne slaze. Da obrazlozim sve moje racunice trebao bih ja da napisem blog (sto mozda i nije losa ideja, ali tu trebaju nekakve dozvole B92?). Grubo racunajuci, IMHO, da biste finansirali ono sto ste gore naveli potrebno je oko 13 milijardi eura godisnje.

6.5 mlrd penzije
4.5 mlrd zdravstvo
1 mlrd obrazovanje
1 mlrd socijala

Plus vojska, sudovi, policija, uprava, kultura, sport, katastri, agencije, infrastruktura (moraju i Mrka i Velja nesto da rade)....

- penzije sam racunao za 1.8 miliona korisnika po 300 eur/m (sadasnjih 1.6 miliona plus jos oko 200000 poljoprivrednika van sistema trenutno jer nisu uplacivali)
- zdravstvo sam racunao 5 eur po stanovniku mesecno
- obrazovanje je trenutno oko 1 mlrd, pa neka se uvedu dodatne beneficije uz pretpostavke i na racun smanjenja svih neracionalnosti.
- socijala ako uvodite dostojnu pomoc i dugorocnu izgradnju socijalnih stanova

To bi djuture bilo 2 puta projektovani budzet.... A i ovaj je sa jednim Telekomom deficita...

Tek da ne bude da

Mislim i da pišete napamet, po osećaju, ne računate,

Saša Radulović Saša Radulović 23:05 11.01.2012

Re: Pazarim samo donju trecinu....

6.5 mlrd penzije
4.5 mlrd zdravstvo
1 mlrd obrazovanje
1 mlrd socijala


Naravno niđe veze. I napamet. Zbog ovog napametnog pisanja razgovor je besmislen. Vež duže vreme. Vratite se na prethodne tekstove ako vas interesuje. Ako ne, sačekajte nove tekstove. Biće ponovo.

vladaxy vladaxy 23:38 11.01.2012

Re: Pazarim samo donju trecinu....

Naravno niđe veze. I napamet. Zbog ovog napametnog pisanja razgovor je besmislen.
+

Saša, zarad smislenijeg razgovora, bilo bi svima korisno videti vašu računicu budžeta za sve gore nabrojane besplatne i socijalne stvari.

Čisto da vidimo koliko to milijardi evra poreza mora da se skupi da bi nešto bilo besplatno. Ili slobodarski rečeno, koliko mora da se uzme jednima da bi se dalo drugima.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 00:05 12.01.2012

Re: Pazarim samo donju trecinu....

Saša Radulović
Naravno niđe veze. I napamet. Zbog ovog napametnog pisanja razgovor je besmislen. Vež duže vreme. Vratite se na prethodne tekstove ako vas interesuje. Ako ne, sačekajte nove tekstove. Biće ponovo.


Neverovatno kako olako diskvalifikujete ljude... Jedva cekam da vidim vasu toliko puta pominjanu ali nigde prikazanu tabelu procene troskova servisiranja svih 'besplatnih' povlastica i prava koja ste gore naveli, a takodje i izvore finansiranja istih... Vidim da ste veci deo publike ovde i ubedili da je to sve moguce jer ste eto to videli u Kanadi iako, kako volite da kazete, 'nidje veze' izmedju Srbije i Kanade....

Osvrnucu se samo na penzioni sistem. Neko negde rece:
"Imamo preko 1.650.000 penzionera. Oni godišnje za penziije potražuju 4 milijarde evra. Ovaj iznos svake godine plaćaju svi poreski obveznici. Jer fonda nema. To vam je oko 20.000 dinara mesečno po penzioneru. Složiće te se, i nije neka pljačka. Ali kad pomnožite sa brojem penzionera, ta cifra je ubi bože za naš bruto društveni proizvod. Preko 15%.
Sa druge strane, imamo jedva 1.200.000 ljudi preko 65 godina. Imamo oko 1.600.000 ljudi preko 60 godina."

Korisnika porodicnih penzija u Srbiji je: 354309. Invalidskih priblizno isto. Kada uzmemo sve preko 65 godina u racun, sa ovim potonjima, nije nerealna cifra od 1.8 miliona korisnika vasih penzija 'dovoljnih za zivot'.

Koliko je to sada 'dovoljno za zivot'? Po Blicu, za decembar, „Blicovo“ istraživanje pokazuje da je u decembru ove godine za najosnovnije životne troškove prosečnoj četvoročlanoj porodici potrebno 97.030,62 dinara".

Recimo da za jednu osobu to iznosi oko 30000 dinara, ili 300 eura.... I eto vam vasih 'napamet' 6.5 mlrd eura godisnje (1.8 mil x 300 eur x 12). Da ne kazem da je to donja granica jer ima i dosta penzija vecih od ove cifre - ja govorim o 300 eur kao minimalnoj penziji 'dovoljnoj za zivot'....

Ovo ovde navodim radi drugih, ne radi vas, jer vi vec imate misljenje o svemu sto napisem. Od vas i ja, a verujem i ostali, sa nestrpljenjem ocekujemo tabelu procene troskova i izvore finansiranja vaseg politickog programa koji ovde prodajete....
Saša Radulović Saša Radulović 00:42 12.01.2012

Re: Pazarim samo donju trecinu....

Ovo je strašno i bezobrazno. Uopšte ne čitate čak ni ovaj tekst, tvrdite da ste pročitali druge tekstove, podmećete ekonomski nepismene "računice".

Ostavili ste zbog drugih. Drugi će pročitate. Dajte sad da prekinete. Zaista je dosta bilo.
jigv jigv 01:45 11.01.2012

Jedna napomena

"Minimalna zarada u potpunosti oslobođena poreza i doprinosa. Zapošljavati ne sme da bude skupo. Samozapošljavanje isto tako."

Ovaj predlog sam vec video na par mesta. Iako deluje kao dobar, treba videti sta je posledica: drzava podstice male plate. Oni koji daju minimalac ne placaju nista za porez, a poslodavci koji placaju vise svoje zaposlene su kaznjeni time sto moraju da placaju porez. Po meni, ako vec nije moguce nagraditi poslodavce koji daju vece plate, treba bar svima isto smanjiti poreze i doprinose. I, kao u Rusiji, da neprijavljivanje zaposlenih (samo bih ja dodao: na tacan iznos koji zaradjuju) bude krivicno delo, sto bi drasticno smanjilo rad na crno, cime bi se nadoknadio nedostatak para usled smanjenja doprinosa.

Inace, u savrsenom svetu, po meni, vazilo bi obrnuto progresivno oporezivanje: porezi i doprinosi su manji za vece plate. Ovime bi se poslodavci ohrabrili da povecaju plate. Ipak, u realnom svetu, zemlja koja bi uvela ovo mogla bi da se pozdravi sa grinfild investicijama.
jkt2010 jkt2010 07:02 11.01.2012

Re: Jedna napomena

Poreze i doprinose treba lepo ukinuti a umesto toga za sve gradjane uvesti Porez na dohodak gradjana (PDG). Svi prihodi po svim osnovama se sabiraju,svakom se odbije suma neophodna za zivot (na pr za Grad Beograd trenutno bi to bilo 12 x 600 evra). Ko zaradi na pr 50% manje od ovog minimuma ima pravo na socijalnu pomoc po jedinstvenoj skali za svaki okrug (naravno, ako je nesposoban za rad i/ili nema nikakvu imovinu). Ko ima vise podleze placanju PDG na "visak" opet po jedinstvenoj skali za svaki okrug. U prihod se racuna ne samo novac nego i "perks" tipa sluzbeni stan, auto i tsl, ali i doznake iz inostranstva.

Osim ovog poreza, drzava ima na raspolaganju i PDV + takse za pruzene usluge. Naravno i sopstvenu imovinu od koje takodje (treba da) prihoduje.

Sve preko ovoga je preterana otimacina. Ako neko smatra da treba jos malkice da zahvati zbog nekog projekta - moze, ali ako gradjani novi namet prihvate na referendumu. Svaki takav novi namet mora da bude tacno odredjen vremenski, namenski i po zahvatu (ko je obveznik prema tome ko je korisnik).

BTW: Ono gore "ukljuciti privatno zdravstvo u zdravstveni sistem" treba preformulisati u "ukljuciti privatni sektor u odgovarajuci sistem" jer zasto ne bi ukljucili i privatne skole u skolski sistem na pr? Pri cemu drzavno finansiranje svih tih sistema treba svesti na meru koju drzavni prihodi mogu da prate.
zemljanin zemljanin 11:43 11.01.2012

Re: Jedna napomena

U prihod se racuna ne samo novac nego i "perks" tipa sluzbeni stan, auto i tsl, ali i doznake iz inostranstva.


To je isprobani model i verovatno je "najpošteniji" ali daleko smo mi od toga. Naravno da i taj model nije "neprobojan" jer platne kartice (ATM) razbijaju sistem. Skoro je bio problem na relaciji USA/Swiss oko bankovnih računa amerikanaca jer na taj način imaš ekstra prihod koji je teško detektovati. Doduše ni mi nismo daleko od toga jer je i građanima Srbije zabranjeno imati račun u ino-bankama. Koliko je realno to kontrolisati, to je druga priča.
jigv jigv 12:13 11.01.2012

Re: Jedna napomena

jkt2010
Poreze i doprinose treba lepo ukinuti a umesto toga za sve gradjane uvesti Porez na dohodak gradjana (PDG). Svi prihodi po svim osnovama se sabiraju,svakom se odbije suma neophodna za zivot (na pr za Grad Beograd trenutno bi to bilo 12 x 600 evra). Ko zaradi na pr 50% manje od ovog minimuma ima pravo na socijalnu pomoc po jedinstvenoj skali za svaki okrug (naravno, ako je nesposoban za rad i/ili nema nikakvu imovinu). Ko ima vise podleze placanju PDG na "visak" opet po jedinstvenoj skali za svaki okrug. U prihod se racuna ne samo novac nego i "perks" tipa sluzbeni stan, auto i tsl, ali i doznake iz inostranstva.


Ovo je, naravno, izuzetno dobar model, no postoji razlog zasto ovo nije uvedeno kod nas. Naime, ovim se obaveza prijave i placanja poreza na dohodak svodi na zaposlenog, dok trenutni model tu obavezu svaljuje na poslodavca. Poreskoj upravi je lakse da kontrolise par stotina hiljada preduzeca nego par miliona gradjana.

E, sad, s druge strane poslodavci vise ne bi imali razloga da laziraju plate zaposlenih, niti da zaposljavaju na crno, pa kada bi ih jos pogurali nekim kaznama (u slucaju da hoce da ucine nekom zaposlenom koji bi da utaji porez), moguce i da zaposleni ne bi ni mogli da sakriju prihode...

Ne znam, u svakom slucaju, cini mi se da je svaki model bolji od postojeceg, prilicno haoticnog, no sustina jeste da su poreska reforma i borba protiv korupcije dve stvari koje bi, kada bi se odradile kako treba (a to nije toliko tesko, treba samo malo volje i rad bez licnih interesa) ekonomski preporodile ovu zemlju.
Saša Radulović Saša Radulović 12:20 11.01.2012

Re: Jedna napomena

treba videti sta je posledica: drzava podstice male plate

Po meni, ako vec nije moguce nagraditi poslodavce koji daju vece plate, treba bar svima isto smanjiti poreze i doprinose

vazilo bi obrnuto progresivno oporezivanje: porezi i doprinosi su manji za vece plate


Aman zaman??? Uvođenjem progresivnog opoorezivanja se upravo stvara prostor za rast plata. I naravno smanjuju se porezi i doprinosi na veliku većinu plata u progresivnom sistemu. Pročitajte malo o tome.

Nemojte napamet molim vas. Ja razumem da vi želite rast plata. Ali on se postiže ekonomskim rastom, većom potrebom za radnim mestima i rastom produktivnosti. Ne možete ignorisati ekonomsku gravitaciju. Kada bi to moglo, najlakše bi bilo zakonom propisati da minimalna plata bude 1000 evra.

Najbolji podsticaj za rast zapošljavanja i rast plata u Srbiji je progresivan poreski sistem. Tek kad to dobijemo, možemo dalje da se bavimo problemimam kojima se bavi ostali uređen svet.
jkt2010 jkt2010 13:04 11.01.2012

Re: Jedna napomena

jigv
jkt2010
Poreze i doprinose treba lepo ukinuti a umesto toga za sve gradjane uvesti Porez na dohodak gradjana (PDG). Svi prihodi po svim osnovama se sabiraju,svakom se odbije suma neophodna za zivot (na pr za Grad Beograd trenutno bi to bilo 12 x 600 evra). Ko zaradi na pr 50% manje od ovog minimuma ima pravo na socijalnu pomoc po jedinstvenoj skali za svaki okrug (naravno, ako je nesposoban za rad i/ili nema nikakvu imovinu). Ko ima vise podleze placanju PDG na "visak" opet po jedinstvenoj skali za svaki okrug. U prihod se racuna ne samo novac nego i "perks" tipa sluzbeni stan, auto i tsl, ali i doznake iz inostranstva.


1. Ovo je, naravno, izuzetno dobar model, no postoji razlog zasto ovo nije uvedeno kod nas. Naime, ovim se obaveza prijave i placanja poreza na dohodak svodi na zaposlenog, dok trenutni model tu obavezu svaljuje na poslodavca. Poreskoj upravi je lakse da kontrolise par stotina hiljada preduzeca nego par miliona gradjana.

2. E, sad, s druge strane poslodavci vise ne bi imali razloga da laziraju plate zaposlenih, niti da zaposljavaju na crno, pa kada bi ih jos pogurali nekim kaznama (u slucaju da hoce da ucine nekom zaposlenom koji bi da utaji porez), moguce i da zaposleni ne bi ni mogli da sakriju prihode...

Ne znam, u svakom slucaju, cini mi se da je svaki model bolji od postojeceg, prilicno haoticnog, no sustina jeste da su poreska reforma i borba protiv korupcije dve stvari koje bi, kada bi se odradile kako treba (a to nije toliko tesko, treba samo malo volje i rad bez licnih interesa) ekonomski preporodile ovu zemlju.


1. Vec sada svi imamo JMBG za koji niko nema pojma za sta tacno sluzi jer ga niko nizasta ne koristi. I dalje identifikacija ide preko broja LK i ostalih stapova i kanapa... Da bi ovo zazivelo potrebna je investicija u softver od nekoliko miliona dolara i naravno u mrezu koja nam svakako treba, pa rekao bih i vise od autoputa.. I onda nema sta tu mnogo da se gg poreznici lome, svi prihodi se direktno knjize, sve se automatski sabira, program sve to odradjuje sam. Kako mogu da odstampaju milione racuna za struju + TV, tako mogu i obracun poreza. A gradjani gurnu svoju LK sa chipom (koji se btw takodje ne koristi nego izgleda sluzi za ukras i uveden je jer eto to ima u Evropi), ukucaju PIN koji su dobili uz LK i u svakom momentu mogu da provere kako stoje. Daklem, cela ova reforma bi kostala manje od godisnje subvencije za jedno JP, a investicija u mrezu je svakako odavno overdue.

2. Poslodavcima je plata zaposlenog trosak, njih bi ovim stimulisao da ni u ludilu ne placaju na crno jer im se ne isplati. Oni lepo uplate bruto platu direktno na racun zaposlenog, sve se to direktno knjizi i u ovom sistemu iz tacke 1. Ista stvar i za sve moguce honorare, kamate, dividende, whatever.

Problem sa ovim Sasinim "nula p&d na minimalac" je sto neko moze na deset mesta da ima po minimalac, da ima prihode od rente, honorara, pitaj boga, a na kraju ispada - nema kuce za sta da ga ujede. Jos mu sleduje socijalna pomoc... osim ako gradjanin sam, dobrovoljno, ne sabere sve i podnese u poresko. A to ce da bude nikad a mozda ni tad. A kad bi na jednom "kartonu" imao sve prihode i svu imovinu, onda vise nema lazi nema prevare. I nema "aj se dogovorimo"..

Pa valjda kad pravis reforme odradis najbolje sto postoji a ne da krpis postojece bure bez dna, sve postepeno i da se neko ne uvredi ili ne dao bog da ostane bez posla u opstini.
jigv jigv 01:04 12.01.2012

Re: Jedna napomena

Saša Radulović

Aman zaman??? Uvođenjem progresivnog opoorezivanja se upravo stvara prostor za rast plata. I naravno smanjuju se porezi i doprinosi na veliku većinu plata u progresivnom sistemu. Pročitajte malo o tome.


Veci porezi za visoke plate dovode do visih plata? Mogu, u svetu bez korupcije, dovesti samo do ravnomernije raspodele dohodaka, ali nikako i do visih plata. Ali, i to u nekoj drugoj zemlji, svakako ne u Srbiji. Ali, s obzirom na Vase iskustvo, ne kazem da sam 100% u pravu, iako se to meni kosi sa svakom logikom, tako da bih Vas zamolio za link ka clanku (ili referencu na bilo koju ekonomsku knjigu) u kome je pokazana uzrocno-posledicna veza izmedju uvodjenja progresivnog poreza i porasta plata.

Saša Radulović

Nemojte napamet molim vas. Ja razumem da vi želite rast plata. Ali on se postiže ekonomskim rastom, većom potrebom za radnim mestima i rastom produktivnosti. Ne možete ignorisati ekonomsku gravitaciju. Kada bi to moglo, najlakše bi bilo zakonom propisati da minimalna plata bude 1000 evra.


Slazem se, taj deo post-a je vise bilo neko moje fantaziranje... Zato sam i rekao "u savrsenom svetu"... Naravno da nijedan normalan covek trenutno ne bi uveo tako nesto...
jigv jigv 01:16 12.01.2012

Re: Jedna napomena

jkt2010
Pa valjda kad pravis reforme odradis najbolje sto postoji a ne da krpis postojece bure bez dna, sve postepeno i da se neko ne uvredi ili ne dao bog da ostane bez posla u opstini.


Upravo tako, nama treba kompletna promena celog sistema, nesto sto, nazalost, ne nudi nijedna partija, a i kada bi nudila, mislim da narod to ne bi prepoznao... Narod ne voli resenja, vec bajke, zato je Sloba toliko opstao, zato je Kostunica pobedjivao dok nije otkrio pravo lice, a zato i danas najvise glasova imaju dve stranke koje su najneiskrenije u svojim programima...
Saša Radulović Saša Radulović 11:43 12.01.2012

Re: Jedna napomena

Problem sa ovim Sasinim "nula p&d na minimalac" je sto neko moze na deset mesta da ima po minimalac, da ima prihode od rente, honorara, pitaj boga


Kako li ste samo to iskonstruisali. Gde li to pročitaste? Toliko tekstova napisah o ovome. Zaista nije u redu da umećete stvari kako vam se čini.

Svi prihodi se zbrajaju, po svim osnovama, i to na godišnjem nivou. Na iznos u visini godišnjeg minimalca se ne plaća nikakav porez. Oda dalje idu progresivne stope. O sintetičkom porezu pišem već 4 godine.

Valjda vam je jasno da ne mogu u svakom blogu ponavljati sve iz početka.
Saša Radulović Saša Radulović 11:47 12.01.2012

Re: Jedna napomena

Veci porezi za visoke plate dovode do visih plata?


To nije rečeno. Rečeno je:

Uvođenjem progresivnog opoorezivanja se upravo stvara prostor za rast plata. I naravno smanjuju se porezi i doprinosi na veliku većinu plata u progresivnom sistemu.


Pročitajte malo o progresivnom oporezivanju. Kako radi.

leemax leemax 11:38 11.01.2012

...i digitalno obrazovanje

Sasa pa vi opet u temelje neoliberalisma c c c
Pa dokle vise da vas ispravljaju svi ovi silni liberali (kad ih cita covek rek'o bi da su iz Busha seniora administracije)
Njihovo BOGOM dato pravo na privatnu svojinu i ono sto su oni zaradili (ne znam kako verovatno bez drugih ljudi, bez skolovanja, bez musterija koje su hendikepirane,etc) vi ugrozavate nekakvim glupim izdacima. Naravno ovo sto brane nema veze sa liberalizmom vise je nekako monarhisticko-feudalisticka ideja sa koorporacijama kao novom intelektualnom, teoloskom i rojalistickom elitom. Nego o ovome ste pisali puno puta kako rekoste pa ne bih dalje. Zeleo sam samo jednu stvar da iskomentarisem iz bloga.

Sasa iskreno mislim da bi ste u svom "programu" (lici na to) mogli jos malo paznje posvetiti digitalnom obrazovanju. Jedina sansa naseg drustva lezi u emancipaciji. Ulaganje u digitalno obrazovanje je dalo sjajne rezultate u mnogim skoro oporavljenim drustvima. Juzna Korea je napravila cudo, Indija je vodeca po broju IT strucnjaka na svetu. Arapski svet (Liban, Egpat etc), Arabijsko poluostrvo sa Katarom na celu, Zapadna Afrika, Karipske drzave, svi ti regioni su prepoznali kuda treba ulagati.
Naravno postoji argument (u vecito pesimisticnoj Srbiji) kako je ta tehnologija skupa i kako je veeeliki izdatak kupiti palm-top (ili lap top) za svakog djaka. Pa pobogu evo izracunao je neko gore kako bi pivo po glavi stanovnika kostalo 1.5 milijardi E godisnje. Eto ja bih predlozio taj 'demagoski' predlog bez da cekam silnu filantropiju Exxon-a, BP-a, ChinaNP, Axa, Fannie Mae-a, Monsata i ostalih koorporacijskih robovlasnika.
vladaxy vladaxy 11:52 11.01.2012

Re: ...i digitalno obrazovanje

Eto ja bih predlozio taj 'demagoski' predlog bez da cekam silnu filantropiju Exxon-a, BP-a, ChinaNP, Axa, Fannie Mae-a, Monsata i ostalih koorporacijskih robovlasnika.


I zašto kupovati računare koje proizvode privatne, neoliberalne, raspomamljene, samonaprofitmisle, zle korporacije i time još više povećavati profit zlih kapitalista, kad je bolje koristiti državnu tablu i kredu?
zemljanin zemljanin 12:09 11.01.2012

Re: ...i digitalno obrazovanje

Naravno postoji argument (u vecito pesimisticnoj Srbiji) kako je ta tehnologija skupa i kako je veeeliki izdatak kupiti palm-top (ili lap top) za svakog djaka


malo me mrzi da pišem pa ću kratko

Digatalizacija obrazovanja nije i ne može da se svede na "svakom po laptop" jer svaka strategija i akcija mora proizvesti rezultat. Rezultat takve strategije države je na nivou ispod statističke greške. I danas imamo računare po školama i efekat informatičkog opsimenjavanja je katastrofa.

Dakle, DA za digitalizaciju ali NE po kratkom postupku ili prečicama. Država mora da iškoluje kadar, da stvori uslove i programe i da napravi sadržaj ondnosno projekat po kome drugi mogu raditi sadržaj. Sve u svemu na tom projektu sam lično potrošio cirka 10 godina u Srbiji i to do 2000-e i samo ću kratko - utopija !
jkt2010 jkt2010 13:25 11.01.2012

Re: ...i digitalno obrazovanje

leemax
Sasa pa vi opet u temelje neoliberalisma c c c
Njihovo BOGOM dato pravo na privatnu svojinu i ono sto su oni zaradili (ne znam kako verovatno bez drugih ljudi, bez skolovanja, bez musterija koje su hendikepirane,etc) vi ugrozavate nekakvim glupim izdacima.

Evo vam juce clanak na B92 o opstini Kursumlija. Koja je jedna od najsiromasnijih u RS. Dobila opstina visak para od Dinkiceve reforme poreza na plate i sta ce drugo nego da to podele sami sebi kroz 13.platu. Pa da, tako i treba. Uzeti ljudima od mukom zaradjene sirotinje i podeliti samom sebi. Jedan on zilion "pametnih" izdataka.
leemax leemax 14:22 11.01.2012

Re: ...i digitalno obrazovanje

Apsolutno se slazem sa vama! Nikako precicama i nikako jednom floskulom.
Kadar se mora obrazovati i to ne mora da radi iskljucivo drzava, to mogu biti i privatne skole. Ipak govorimo o dobrobitu drustva a ne povratku (dalekobilo) u socijalizam ili nekakvim jedinstvenim odlukama iz centra.

Cini mi se da proces nije utopijski zato sto je pokazao rezultate na mnogim mestima na planeti sa najrazlicitijim kulturnim miljeom. I u istoriji Srbije emancipacija i obrazovanje uvek su imali pozitivne efekte i vodili drustvo, koliko-toliko napred.

Zao mi je sto ste se Vi indisponirali, verovatno cu i ja za par godina (za sad sam stao na 7 mojih laptopova i sate i sate prakticnog pokazivanja :) ali mislim da je to proces koji je vazan za nase drustvo. Iziskuje ljude koji misle o buducnosti svoje dece i koji vide bar srednjerocno. Jeste tesko je ali nije nimalo lako :) Mozda Sasa pronadje neke ljude koji bi usavrsili ovu ideju. Ili unajmili vas ako imate iskustva, od necega se mora poceti.
leemax leemax 14:36 11.01.2012

Re: ...i digitalno obrazovanje

Ama znam ja gospodine Vlado da vi niste taj 'samonaprofitmisli' tip :)

Ja vam iskreno zelim da vi prodajete te racunare i opremu. I da ostavite u amanet vasoj deci firmu i da oni budu jako uspesni u tom poslu, i njihova deca i da se svi obrazuju i zive u blagostanju...

Ali da li smem da vam usput pozelim da se ne razvijete nikada preko 40 zaposlenih i 2 industrijska robota. Da me ne tuzite za povredu patenta ako pokusam da zamenim kabl na vasem racunaru. Da ne prodajete u wallmart-u ili costco-u? Da li bih Vas time uvredio?
vladaxy vladaxy 16:09 11.01.2012

Re: ...i digitalno obrazovanje

Ali da li smem da vam usput pozelim da se ne razvijete nikada preko 40 zaposlenih i 2 industrijska robota.


Znači svaki privrednik sa preko 40 zaposlenih i dva robota je klasni neprijatelj i treba mu sve oduzeti

Kako ste došli do tih brojeva? Možda je bolje 10 zaposlenih i bez robota, manje će zarađivati i neće se pokvariti stečenim bogatstvom.
leemax leemax 16:27 11.01.2012

Re: ...i digitalno obrazovanje

vladaxy
Ali da li smem da vam usput pozelim da se ne razvijete nikada preko 40 zaposlenih i 2 industrijska robota.


Znači svaki privrednik sa preko 40 zaposlenih i dva robota je klasni neprijatelj i treba mu sve oduzeti

Kako ste došli do tih brojeva? Možda je bolje 10 zaposlenih i bez robota, manje će zarađivati i neće se pokvariti stečenim bogatstvom.


Ama ne odgovoriste ... samo vas pitam bi ste li se uvredili? Da li smatrate da je to uvredljivo?

I naravno opet nekakve klase spominjete...ko da pricamo ispred prodavnice u selu pa nam sad vi objasnjavate kako je bolji Kralj nego Komunisti. Give us some credit please.
mlinarslavko mlinarslavko 18:17 11.01.2012

Preduzetnik da poveca plate?

Haha, aj da vidim tog preduzetnika koji ce da poveca platu kad se smanje porezi !!!
sumi898 sumi898 19:25 11.01.2012

Re: Preduzetnik da poveca plate?

1. Ima i odgovornih i postenih preduzetnika, nisu svi zli, korumpirani, koji tretiraju svoju radnu snagu kao robove. Licno ih znam barem 2-3 koji bi to uradili

2. NETO plate bi porasle. Kod nas bi trebalo uvesti racunanje plata BRUTO i da se na isplatnim listicima vidi koliko je otislo na poreze, doprinose,itd... Pa tako zaposleni neka racuna malo i ceni pitanje poreza bolje.

Ako ti kostas (lupam) 100 000 mesecno tvog poslodavca sa svim porezima i doprinosima, 100 000 ti je BRTUO PLATA. Ako dobijas od toga neto 50 000 (Lupam, samo primera radi), porez je 50% (na BRUTO platu). Ako se smanji na 45%, onda bi ti dobijao 55000 a tvog poslodavca bi i dalje kostao 100 000. Znaci tu nema promene.

E sada problem je sto se kod plate racunaj NETO, pa je ljudima tesko razumeti gore-navedenu racunicu. A jeste neki poslodavci bi to stanje i zloupotrebili slazem se. Ali NE i SVI.

Mi je li ne spadamo u najmoralnije zemlje, pa se kod nas postavljaju pitanja za koje bi u nekoj razvijenoj zemlji rekli da je smesno, najblaze receno. Evo u SAD se i dalje disktuje o nastavku smanjena poreza. Eto Obama se hvali kako je smanjenem poreza na zarede povecao NETO platu zaposlenih i to dovodi do vece potraznje, itd... U SAD se plate racunaju BRUTO naravno.
mlinarslavko mlinarslavko 20:10 11.01.2012

Re: Preduzetnik da poveca plate?

Savrseno se slazem sa tobom, problem je sto i ja znam samo 2-3 koji bi to uradili. Upoznao sam i jednu i drugu stranu, mogu da ti kazem da malobrojni preduzetnici koji odgovorno rade i ljudski tretiraju radnike su predmet podsmeha i otvorene mrznje ostalih preduzetnika.
Jos veci je problem kad je gazda i jako uspesan tek tada moras cuti komentare ostalih.

Problem svih problema je vlast koja je posle 5. oktobra postala neograniceno jaka i od nje sve krece.
Saša Radulović Saša Radulović 23:11 11.01.2012

Re: Preduzetnik da poveca plate?

koji ce da poveca platu kad se smanje porezi


Zaista napamet, nepotrebno i krajnje netačno. Ne zaslužuje dalje komentare.

Verovatno i ne razmišljate o tome da su poljoprivredna gazdinstva, i porodične firme, i ljudi koji se samozapošljavaju, takođe preduzetnici.

Razlog zbog koga i imamo veliki broj divljih preduzetnika je upravo poreski sistem koji normalnim ljudima ne dozvoljava da rade. Siva zona divljih preduzetnika uz podmazivanje tamo gde treba je mnogo konkurentnija.
mlinarslavko mlinarslavko 00:41 12.01.2012

Re: Preduzetnik da poveca plate?

Mozda sam preterao, sve je to zbog losih iskustava, mojih i mojih poznanika.

Bojim se da nismo svesni koliko je snazna partokratija.


borisbaljosevic borisbaljosevic 23:29 11.01.2012

Podrska

Gospodine Radulovicu pratim Vas vec izvesno vreme i moram da Vam se zahvalim na izuzetno dobrim blogovima u kojima se na objektivan nacin analizira nase drustvo i svi njegovi problemi sto je u danasnje vreme kontrolisanih ,neobjektivnih i stranacki obojenih medija jako retko i vrlo bitno sobzirom na stalna podmetanja i spinovanja od strane politickih partija i medija o raznim "laznim dilemama" i izmisljenim problemima.Molim Vas da preuzmete i veci politicki angazman kako sve ove ideje ne bi ostale mrtvo slovo na papiru.Nedavno sam primetio skoro sve Vase ideje iznete ranije u Vasem blogu o poreskoj reformi,u predlogu poreske reforme koja se planira sto je jako dobro.Nase drustvo vapi za ljudima kao sto ste Vi,i mislim da bi ste imali znacajnu podrsku gradjana.Preduzmite konkretne korake i radite na preduslovima i uslovima koji se moraju ispuniti da bi sve ove ideje mogle da se sprovedu u delo, imacete nasu podrsku u tome.
Saša Radulović Saša Radulović 22:49 16.01.2012

Re: Podrska

Ja se angažujem na stručnom nivou na svim mestima na kojima mi se čini da se mogu podstaći promene ili barem napraviti pomak u razumevanju problema.

Što se tiče političkog angažmana, imam ja jedan predlog za vas. Organizujete podršku građana (ne meni, već idejama), pa ću vam se i ja rado priključiti, a verujem i veliki broj stručnih ljudi, barem onih sa kojima ja komuniciram. Politički program i angažman dobijate za DŽ :)
8c_competizione 8c_competizione 22:08 12.01.2012

Potpisujem

listu

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana