Ljudska prava

OPASAN NOVOGODIŠNJI POKLON

Freedom of Information RSS / 10.01.2012. u 13:19

Autor: Rodoljub Šabić

Već godinama, prilično neuspešno, pokušavam da skrenem pažnju Vlade na jako lošu normativnu situaciju u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti. Posebno često sam naglašavao da se u pravoj „gomili" stvari koje nam nedostaju po svom značaju izdvaja nedostatak nekoliko zakona koji bi u pojedinim, neuralgičnim oblastima konkretizovali opšte standarde utvrđene Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Mislim na zakone o video nadzoru, o obradi biometrijskih ličnih podataka, i o detektivskoj delatnosti u privatnom sektoru.
Nedavno sam, iako to nije moj posao, provociran najavom prave lavine video kamera u stambenim zgradama u Beogradu, pripremio i Vladi uputio formalnu inicijativu za dopune Zakona o zaštiti podataka o ličnosti jednim brojem odredbi kojima bi se uredio video nadzor. Za sad, bez efekta.
Međutim, iznenada se u vidu „novogodišnjeg poklona" pojavio Predlog zakona o detektivskoj delatnosti. Iako bi ta činjenica, po logici stvari, trebalo da me obraduje to se nije dogodilo, naprotiv.
Bilo je iznenađenje, ali neprijatno.
Kao neko ko je na tome insistirao, znao sam naravno da se radi na pripremi ovog zakona. Još u toku 2010. ukazivao sam na ozbiljne nedostatke rešenja koja su bila sadržana u tadašnjem Nacrtu zakona, ali te primedbe očigledno nisu uzete u obzir. Sada je, i ne tražeći mišljenje Poverenika, 30.12.2011. Vlada utvrdila nov, u osnovi vrlo sličan Predlog zakona i 04. januara ga dostavila Skupštini na usvajanje. A Predlog, po mojoj oceni, sadrži i očigledno neustavne odredbe, u nizu svojih odredbi je kontroverzan, kontradiktoran i nejasan. Nemam nikakvu dilemu da bi usvajanje ovog Predloga moglo širom otvoriti vrata mogućim povredama privatnosti i zloupotrebama podataka o ličnosti.
Iako Ustav Srbije u članu 42. izričito utvrđuje da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje zakonom, Predlog zakona o detektivskoj delatnosti, direktno suprotno ovoj ustavnoj odredbi, predviđa da, kad su u pitanju zbirke podataka o ličnosti koje vode detektivske agencije ili preduzetnici „bližu sadržinu tih podataka i način vođenja tih evidencija propisuje ministar".
Predlogom zakona se utvrđuje da organi uprave i pravna lica koja na osnovu javnih ovlašćenja vode evidencije, i što je posebno neshvatljivo, „drugi rukovaoci" (dakle praktično svi koji imaju bilo kakve zbirke podataka o ličnosti), imaju obavezu da daju detektivima lične podatke građana, pri čemu je kao pravni „osnov" predviđen ugovor koji detektiv ima sa svojim klijentom, odnosno njegovo ovlašćenje. Tako se direktno dezavuiše jedan od osnovnih principa Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, po kome je obrada podataka o ličnosti dopuštena samo kad je izričito predviđena zakonom ili kad za to postoji izričit pristanak lica o čijim podacima se radi.
Predlog zakona potpuno fluidnim formulacijama utvrđuje krug lica čije podatke detektivi mogu obrađivati, kao npr. „nestala lica ili lica koja se kriju" ili „lica koja su korisniku usluge prouzrokovala štetu", ili „lica koja anonimno postupaju prema korisniku usluge narušavajući mu privatnost". Istovremeno, Predlog ne utvrđuje kako se te činjenice dokazuju, što omogućava tumačenje po kome je za njihovo „postojanje" dovoljna i prosta tvrdnja naručioca posla, te da se shodno tome po ovom „osnovu" može pristupati podacima o ličnosti praktično neograničenog kruga građana.
Nemam sumnju da bi usvajanje ovog predloga unelo dodatni haos u naš „sistem" zaštite podataka o ličnosti koji, i bez toga, postoji u jedva rudimentarnom obliku. Ali nažalost, u pogledu ishoda apela koji sam uputio Vladi (da Predlog povuče iz procedure) i apela koji ću uputiti Skupštini (da ga, ako ne bude povučen, ne usvoji) ipak imam.



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sahmatbg sahmatbg 13:34 10.01.2012

ko to smišlja?

Ka - ta - stro - fa! To je jedini komentar za predlog zakona koji sasvim očigledno potire svako pravo na privatnost. Stvarno bi valjalo znati, ko su "eksperti" koji pišu ovakve nakaradne zakone? I koliko su plaćeni za to?
Freedom of Information Freedom of Information 13:45 10.01.2012

Re: ko to smišlja?

predlog zakona koji sasvim očigledno potire svako pravo na privatnost.

Da,i ja sam zaista neprijatno iznenađen. Posebno jer je nakon nekoliko ekscesa i upozorenja Poverenika i odgovarajućih, pozitivnih reakcija MUP-a na ta upozorenja izgledalo da je to ministarstvo počelo da pridaje adekvatan značaj zaštiti podataka o ličnosti.
ed_novipazar ed_novipazar 13:52 10.01.2012

Re: ko to smišlja?

Freedom of Information
predlog zakona koji sasvim očigledno potire svako pravo na privatnost.

Posebno jer je nakon nekoliko ekscesa i upozorenja Poverenika i odgovarajućih, pozitivnih reakcija MUP-a na ta upozorenja izgledalo da je to ministarstvo počelo da pridaje adekvatan značaj zaštiti podataka o ličnosti.

Dovoljno jaka indikacija da se ne radi o neznanju vec o namjeri.
apectator apectator 18:13 10.01.2012

Re: ko to smišlja?

Stvarno bi valjalo znati, ko su "eksperti" koji pišu ovakve nakaradne zakone? I koliko su plaćeni za to?

Zakone nam umesto eksperarata pišu polupismeni stranački poslušnici.A njihova epohalna dostignuća tumače nam još nekompetentniji likovi,Homen i slični "stručnjaci.Prema tome svi su,i sa najmanjim platama,debelo preplaćeni.
ecce-florian ecce-florian 13:53 10.01.2012

hm

Predlogom zakona se utvrđuje da organi uprave i pravna lica koja na osnovu javnih ovlašćenja vode evidencije, i što je posebno neshvatljivo, „drugi rukovaoci" (dakle praktično svi koji imaju bilo kakve zbirke podataka o ličnosti), imaju obavezu da daju detektivima lične podatke građana, pri čemu je kao pravni „osnov" predviđen ugovor koji detektiv ima sa svojim klijentom, odnosno njegovo ovlašćenje.

Iz ugovora proizilazi da je klijent ovlastio detektiva da za njega prikuplja podatke.
Razlika je u detalju,da prikuplja podatke o drugim ,izvinjavam se, o trećim:.


ps
„lica koja anonimno postupaju prema korisniku usluge narušavajući mu privatnost"
Čim se usvoji zakon angažovaću detektiva radi utvrđivanja nekih činjenica kod pravnog lica kod kog komentarišem na blogu a koje je dužno da vodi evidenciju o licu koje anonimno postupa prema meni i narušava mi privatnost


Freedom of Information Freedom of Information 14:07 10.01.2012

Re: ko to smišlja?

Dovoljno jaka indikacija da se ne radi o neznanju vec o namjeri.

To se kod nas nikad ne zna. Upravo sam završio telefonski razgovor sa ministrom unutrašnjih poslova. Kaže da je apsolutno spreman da preduzme ono što treba da bi se nedostaci otklonili,uključujući i povlačenje zakona iz procedure.
ecce-florian ecce-florian 14:57 10.01.2012

Re: ko to smišlja?

Freedom of Information
14:07 10.01.2012 / *novo
Re: ko to smišlja?
Dovoljno jaka indikacija da se ne radi o neznanju vec o namjeri.

To se kod nas nikad ne zna.

Ja ovo nisam rekao.
Opreza radi.



Upravo sam završio telefonski razgovor sa ministrom unutrašnjih poslova. Kaže da je apsolutno spreman da preduzme ono što treba da bi se nedostaci otklonili,uključujući i povlačenje zakona iz procedure.


Šteta
Predlog je sem gore navedenog pribavljanja podataka imao i još nekih drugih dobrih strana kao npr

Predviđa se da pravna lica koja na dan stupanja na snagu ovog zakona drže automatsko i poluautomatsko oružje i municiju mogu otuđiti to oružje i municiju, neposredno ili posredstvom privrednog subjekta ovlašćenog za promet oružja i municije, u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona i da, po isteku tog roka, oružje koje nije otuđeno postaje svojina Republike Srbije.


iz Predloga

Pretpostavka je da su imala ovlašćenja za držanje automatskog i poluatomatskog oružja ili se to prilikom prikazivanja potvrde o otuđenju, odnosno pri oduzinaju neće utvrđivati(pravna lica koja su se bavila dtektivskim poslovima?)
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:48 10.01.2012

Re: ko to smišlja?

Upravo sam završio telefonski razgovor sa ministrom unutrašnjih poslova. Kaže da je apsolutno spreman da preduzme ono što treba da bi se nedostaci otklonili,uključujući i povlačenje zakona iz procedure.


Lepo od njega. Ali, drš'te vi njega na oku i nemojte da vam izmakne s radara.
Tako i meni jedan ministar svašta nešto obećavao da je apsolutno spreman... i na kraju pojeo vuk magarca.

Ko se na ministra zdravlja opeče, duva i u ministra unutrašnjih poslova, jel'.
ecce-florian ecce-florian 22:43 10.01.2012

Re: ko to smišlja?

i na kraju pojeo vuk magarca.

znam ko je Vuk al' nisam siguran.........
duva i u ministra unutrašnjih poslova, jel'.

moderacija obaveštena
ed_novipazar ed_novipazar 09:09 11.01.2012

Re: ko to smišlja?

Freedom of Information
Dovoljno jaka indikacija da se ne radi o neznanju vec o namjeri.

To se kod nas nikad ne zna. Upravo sam završio telefonski razgovor sa ministrom unutrašnjih poslova. Kaže da je apsolutno spreman da preduzme ono što treba da bi se nedostaci otklonili,uključujući i povlačenje zakona iz procedure.

Ipak sam bio u pravu:

Odbaceni predlozi poverenika
vhedrih2 vhedrih2 14:12 10.01.2012

Poplava losih zakona

Nasi zakonodavcim kao da se u zadnje vreme trude da obore neki rekord u produkciji kojekakvih nepromisljenih ili nedoradjenih propisa. Te propise kao da smislja neko onako "s pola mozga" trudeci se da postigne "normu" stancanja novih propisa...
Pitam se ne bi li bilo bolje da nasa skupstina malo ode na raspust i dobije moratorijum na usvajanje novih zakona (osim mozda onih koji se odnose na medjunarodne odnose). Barem dok ne uspemo da dodjemo dotle da se oni vec postojeci sprovode...
Freedom of Information Freedom of Information 14:42 10.01.2012

Re: Poplava losih zakona

moratorijum na usvajanje novih zakona (osim mozda onih koji se odnose na medjunarodne odnose). Barem dok ne uspemo da dodjemo dotle da se oni vec postojeci sprovode...

To je naravno nemoguće. Ali sasvim je tačno da je veliki i rastući raskorak između normativnog i stvarnog, između standarda u novim zakonima i inercije starog u realnom životu, izuzetno opasan fenomen koji se kod nas neodgovorno potcenjuje.
apectator apectator 18:33 10.01.2012

Re: Poplava losih zakona

Poplava losih zakona
Nasi zakonodavcim kao da se u zadnje vreme trude da obore neki rekord u produkciji kojekakvih nepromisljenih ili nedoradjenih propisa. Te propise kao da smislja neko onako "s pola mozga" trudeci se da postigne "normu" stancanja novih propisa...

I zaista je krajnje vreme da se prestane sa prodajom magle narodu u vidu uveravanja da je nekakav veliki uspeh usvajanje 1000 ili ne znam kolko zakona koji se ne primenjuju.
zemljanin zemljanin 14:37 10.01.2012

pokretna traka

odavno je već prisutna tendencija usvajanja zakona na "pokretnoj traci". Neko nam kaže da treba i mi ekspresno ispunjavamo formu. Sadržina nije bitna

O video nadzoru nemam dovolljno komentara koliko je prisutna zloupotreba.

Desilo mi se i da odem da dam krv i da pri tome dobijem upitnik koji toliko zadire u moje privatne podatke da sam jednostavno odbio da ga popunim na šta mi je setra koja deli te papire rekla da neću moći da dam krv
Slatko sam se ismejao al je srećom naišao njen šef koji joj je objasnio da sam ja DOBROVOLJNI davaoc a nisam na ispitivanju u MUP-u.
maca22 maca22 14:59 10.01.2012

Re: pokretna traka

Pa si mogao da das krv protiv propisa jer je tako sef rekao?
Ili je sestra sama izmislila upitnik?


A ta pitanja imaju smisla.
zemljanin zemljanin 15:12 10.01.2012

Re: pokretna traka

maca22
Pa si mogao da das krv protiv propisa jer je tako sef rekao?
Ili je sestra sama izmislila upitnik?


A ta pitanja imaju smisla.


Prejudiciraš ... konkretno smo se "zakačili" oko broja telefona jer su podaci o mestu stanovanja i imenu i prezimenu, dovoljni za bilo koji kontakt. Dakle nemoj da trčiš "pred rudu"

PS. i ne vidim razloge o pitanjima školske spreme, godinama studiranja, zaposlenju i sl- Medicinski podaci imaju osnova ali "širina statistike ubija".
maca22 maca22 15:33 10.01.2012

Re: pokretna traka

maca22
Pa si mogao da das krv protiv propisa jer je tako sef rekao?
Ili je sestra sama izmislila upitnik?

Ajde sad.
zemljanin zemljanin 15:58 10.01.2012

Re: pokretna traka

maca22
Ajde sad.


sad ili posle, svejedno je ... to što je neko sastavio upitnik ne znači da je sam upitnik i pitanja u njemu, apsolutno i neprikosnoveno ispravan.

Ogroman broj ljudi, dođe, popuni sve što tamo piše i ne razmišljajući ... možda to tebi ne smeta, ali mene uvek zanima zašto neko, čak i država, traži od mene određeni podatak. Moje je pravo izbora da taj podatak dam ili ne i da shodno tome dobijam ili gubim određene pogodnosti.

Naravno postoji mogućnost moje zablude, pa ti, evo sada i ovde, objasni svrhu navedenih podataka a koje ja smatram problematičnim za cilj i svrhu moje posete toj instituciji a koji se tretiraju pod "obavezno" a ne dobrovoljno ispuniti.

U Srbiji ne provodim dovoljno vremena da bih naveo više primera, a sigurno ih ima. U državi u kojoj živim i radim (nije EU) legitimisanje ili uzimanje bilo kakvih ličnih podataka (bez svrhe)je meni nepoznat pojam evo već 20+ godina.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:11 10.01.2012

Re: pokretna traka

ne vidim razloge o pitanjima školske spreme, godinama studiranja, zaposlenju i sl-


Boktevido, ko spermu da si davao, a ne krv!
Strašno.
apectator apectator 18:20 10.01.2012

Re: pokretna traka

Boktevido, ko spermu da si davao, a ne krv!

A šta god od podataka da je dao sad će to lepo privatni detektiv svakog ko posumnja da mu je Zemljanin "anonimno povređivao privatnost",moći da dobije. Ludnica! ili.
maca22 maca22 22:53 10.01.2012

Re: pokretna traka

zemljanin
to što je neko sastavio upitnik ne znači da je sam upitnik i pitanja u njemu, apsolutno i neprikosnoveno ispravan.

A nisam ja ni rekla, ni mislila da je uptnik normalan. Sulud je, tu se mi slazemo skroz.
Nego me zanimalo, formalno-pravno, kako je moguce da se desi to sto se tebi desilo.

Ko je sastavio upitnik? Jer ako sef kaze da ga ne moras popunjavati, onda ispade da su upitnik sastavljale same sestre iz dosade.

A to sumnjam da je tako bilo.

A ako ga je sastavljala uprava, ona iznad sefa, da li im to sef oponira, i sme li on to? Da li onda i mi, mali gradjani, mozemo tako da pocepamo sve suludosti koje dobijemo da popunimo?
Freedom of Information Freedom of Information 06:14 11.01.2012

Re: pokretna traka

A nisam ja ni rekla, ni mislila da je uptnik normalan. Sulud je, tu se mi slazemo skroz.
Nego me zanimalo, formalno-pravno, kako je moguce da se desi to sto se tebi desilo.

Ko je sastavio upitnik? Jer ako sef kaze da ga ne moras popunjavati, onda ispade da su upitnik sastavljale same sestre iz dosade.

I to ko je sastavio upitnik dugo je bilo nepoznanica i razlog za intervencije poverenika za za zaštitu podataka o ličnosti.Pisao sam još u oktobru 2010. o tome i blog "Ko hoće nešto da uradi nađe način ko neće nađe opravdanje".U svakom slučaju,od nedavno, upitnik više nije "delo doktrine" već akt ministarstva zdravlja,kako je i predviđeno zakonom.
maca22 maca22 06:32 11.01.2012

Re: pokretna traka

Hvala procitacu blog.
Dobro jutro. :)
teufel666 teufel666 21:33 12.01.2012

Opasan novogodišnji poklon.


Kako da se podaci o ličnosti zaštite kada smo svedoci da se od banaka do zdravstvenih ustanova podaci ne štite.Najnoviji je primer sa uvođenjem čipovanih zdravstvenih knjižica, mada su podaci o pacijentima već uneti u komjutere i skoro su svima dostupni.Da nema zaštićenih informacija skoro se svakodnevno uveravamo
kada nas nazovu telefonom i pitaju svašta.U ovoj državi nema ni državne tajne.pa
kako da ostale informacije budu zaštićene?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana