Društvo| Život| Životni stil

Nova godina po drugi put među Srbima

loader RSS / 14.01.2012. u 03:06

Ipak se pucalo. Petarde svih kalibara razvaljivale su pomrčinu. Kojegde se pucalo i iz oružja. Nema, srećom, vesti da je bilo ko povređen.

Srpska, ili pravoslavna Nova godina se čekala po klubovima, kafanama, splavovima, ponegde i na ulici... Naravno, i u „kućnoj radinosti“. Kuvana rakija, pečenje, ... I pesme, svakako. Rodoljubive. Tvrdosrpske.

Ono malo prasadi što preživeše prethodnu Novu godinu, i nekolicinu slava pre i nakon toga, tek juče shvatiše da su pošteđeni samo privremeno i da su tempirani za ovu, drugu Novu godinu, srpsku.

srpskatrobojkauvarijant.jpgDobar deo učesnika ovih razveseljenih manifestacija to baš i ne shvata kao doček nekakve pravoslavne varijante Nove godine, već naprosto kao priliku za žurku, i za još jedan kratak iskorak iz onog permanentnog saznanja o ekonomskoj krizi. Tu su i oni drugi, koje obuzima jak osećaj pravosrpstva, i koji celoj stvari daju punoću.

U toj opštoj slavljeničkoj atmosferi pritajeno čuči i pitanje – Koliko god da je sve to jedno autentično srpsko slavlje, i naravno legitiman izbor, nije li ipak reč o nečemu što je poprilično anahrono u odnosu na ostali svet? Pa, i Kinezi imaju svoju Novu godinu - jedan je od odgovora koji se može čuti među ljudima koji o tome ponekad diskutuju - a što mi onda ne bismo imali svoju? Većina, manje-više rado, prihvata ovo praznovanje. No, u bekgraundu cele stvari ipak lebdi ta pomisao da se slavi nešto što možda i ne treba slaviti. Toga dana-noći se svaki put, onako tiho, provuče i pitanje kalendara, opravdanosti držanja za tu, „srpsku varijantu“ računanja vremena.

Na osnovu nekih komentara, koji potiču iz krugova SPC, reklo bi se da ima naznaka da će se pitanje kalendara uskoro razmatrati. Očigledno i dokazano odstupanje od astronomske realnosti, ako se to tako može nazvati, do sada je pokrivano institucionalnom tvrdokornošću crkve. Osim toga da postoji mogućnost da se razmatra o kalendaru, dozvoljivo je pomisliti kako je samim tim nagoveštena i mogućnost da bi SPC u budućnosti, u određenoj meri, možda mogla da izmeni, tj. inovira stavove i po nekim drugim pitanjima.

scaled.php?server=830&filename=srpskivatromet2.jpg&res=mediumU svakom slučaju, kad je o „srpskom dočeku“ reč, ostaje ono da se radi o legitimnom izboru, bez obzira na dvostrukost računanja vremena. Tu je još nešto. Čak i da crkva prihvati novi kalendar, teško je verovati da bi se sa praznovanjem ovog datuma prestalo. Verovatnije je očekivati da bi se zadržala navika da se na taj dan i dalje proslavlja i da se u tome i dalje traži nekakvo obeležje „srpske svojstvenosti“.



Komentari (129)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jukie Jukie 04:31 14.01.2012

Prvi

Tagovi su ti se zalepili :)
loader loader 04:43 14.01.2012

Re: Prvi

Jukie .. kakva budnost, kakva trezvenost u pola pet ujutro! Svaka čast. Idem da ih odlepim
expolicajac expolicajac 07:33 14.01.2012

Pucanja mi preko glave

Ja sam za jedan kalendar samo zbog pucanja. Dva puta je za mene mnogo. Svima koji bacaju petarde u dupe bi im ih nabi
loader loader 11:12 14.01.2012

Re: Pucanja mi preko glave

Dva puta je za mene mnogo.

A kako je tek onome ko je tankih živaca, ili živi blizu nekakve barutane i slično..?!
bene_geserit bene_geserit 07:43 14.01.2012

Dokle vise ovi, sto u Boga ne veruju, ...

.. da objasnjavaju Srpskoj Pravoslanoj Crkvi sta treba da radi (tj. da "inovira" stavove - usput, kako je ta rec uletela u srpski jezik i kada?).
loader loader 11:38 14.01.2012

Re: Dokle vise ovi, sto u Boga ne veruju, ...

.. da objasnjavaju Srpskoj Pravoslanoj Crkvi sta treba da radi

Koji su to, što joj objašnjavaju? Baš bih voleo da ih vidim
kako je ta rec uletela u srpski jezik

иновирати (л. innovare), латиницом: inovirati
уводити нешто ново, уводити новотарије.
i kada?

Podatke o datumu ne nađoh.
Hansel Hansel 12:10 14.01.2012

Re: Dokle vise ovi, sto u Boga ne veruju, ...

bene_geserit
.. da objasnjavaju Srpskoj Pravoslanoj Crkvi sta treba da radi (tj. da "inovira" stavove - usput, kako je ta rec uletela u srpski jezik i kada?).

Hm, slično je rekao i Ivica Dačić tamo negde krajem devedesetih: "Organizacija koja se nije promenila dve hiljade godina, traži reforme u društvu!"

A sad malo ozbiljnije: kakve veze ima kalendar s verom? Prosto, hteo bih da čujem objašnjenje Crkve, a nisam ateista.

Jedino objašnjenje koje sam do sada čuo je da bi promena mogla da izazove raskol u Crkvi, ali taj argument, ako i ima osnova, neme veze s verom.

Treba reći i da sva(?) savremena akta SPC imaju datum po gregorijanskom kalendaru.

A i kad bi sutra SPC promenila kalendar, nešto mi govori da bi mnogi Srbi još dugo slavili "svoju" Novu godinu.
loader loader 12:23 14.01.2012

Re: Dokle vise ovi, sto u Boga ne veruju, ...

A sad malo ozbiljnije: kakve veze ima kalendar s verom?

Ne bi trebalo da je ima. Ali, ako se crkva drži nekog kalendara, i sama kaže da se slavi pravoslavna Nova godina, onda je sasvim za očekivati da se i veliki broj onih koji se deklarišu kao vernici upravlja takvim stavom i slavi pravoslavnu, ili srpsku NG. Još kad se doda i činjenica da se čitavo srpstvo na neki način identifikuje kroz pravoslavnu crkvu, onda je ta vrsta veze neizbežna. Naravno, sve to nema puno veze s verom.
A i kad bi sutra SPC promenila kalendar, nešto mi govori da bi mnogi Srbi još dugo slavili "svoju" Novu godinu.

Da. Slažemo se tu. Čak mislim da bismo, ako bi moglo, i treću NG slavili, samo da se napravi neka kombinacija koja u sebi ima prasetinu i serbian dance music" :))


Milan Karagaća Milan Karagaća 15:37 14.01.2012

Re: Dokle vise ovi, sto u Boga ne veruju, ...

иновирати

ваљда иновисати
loader loader 16:57 14.01.2012

Re: Dokle vise ovi, sto u Boga ne veruju, ...

Иновирати. Легитиман облик настао од именице иноватор (проналазач, новатор). Корен долази од латинске именице inovatio - нов изум, промена, новина, новотарија.
abrasax abrasax 02:38 15.01.2012

Re: Dokle vise ovi, sto u Boga ne veruju, ...

tj. da "inovira" stavove - usput, kako je ta rec uletela u srpski jezik i kada?).


E, pa, mnogo pitaš, 3500, 3700, 4000 g.p.n.e, ko će ga znati. Iz praindoevropskog perioda je motivacijska reč, u svakom slučaju. Doduše, tada nije bilo srpskog jezika, pa se može reći da je srpski naleteo na tu reč. Mada ima i onih koji tvrde suprotno, ne kažem.
loader loader 02:50 15.01.2012

Re: Dokle vise ovi, sto u Boga ne veruju, ...

Doduše, tada nije bilo srpskog jezika, pa se može reći da je srpski naleteo na tu reč.

Hm.. .. zanimljiv ugao gledanja. Samo da se ne razljute ovi kod kojih je srpstvo nastalo pre čovečanstva.
nim_opet nim_opet 04:38 15.01.2012

Re: Dokle vise ovi, sto u Boga ne veruju, ...

Kakve veze Nova Godina ima sa SPC? U crkvi je danas " Обрезање Господа, и Бога, и Спаса, нашега Исуса Христа" a ne nekakve proslave....Mislio sam da pravi vernici to znaju.
loader loader 05:28 15.01.2012

Re: Dokle vise ovi, sto u Boga ne veruju, ...

To da, 14. januara je obrezanje,
ali 13. na 14. se lumpovalo ne iz tog razloga, već zbog dočeka druge po redu Nove godine za dve sedmice.
Mislio sam da pravi vernici to znaju.

Teško bi se moglo utvrditi šta su to "pravi vernici" i koji nivo poznavanja "nekih crkvenih fakata" je neophodan kao minimum. Gomila različitih stavova bi se pojavila. Barem ja nisam za takvu vrstu strogoće. Ima toliko mnogo ljudi koji su prostodušni, i ne znaju baš puno o crkvenim običajima, a imaju potrebu za religioznim pripadništvom. Veliki broj njih svakako ne zna kad se obeležava obrezanje gospodnje. To ne bi smelo da ih eliminiše iz reda pravih vernika.
No, nije o tome reč, već o činjenici da se 13. uveče naširoko slavi doček Nove godine, srpske, pravoslavne... Pitanje je načina i motiva tog slavlja, i pitanje je kalendara po kome se određuje dan kad se to čini. Anahronost, ili poželjna specifičnost? Dakle, otvaramo pitanje, u smislu dileme, a ne nekakvu osudu tog činjenja (pa sad, recimo, jedni brane, drugi napadaju). Samo dilema. I razgovor povodom te dileme.
abrasax abrasax 01:03 16.01.2012

Re: Dokle vise ovi, sto u Boga ne veruju, ...

ugao gledanja


Kakav ugao, vi u samu sridu, kao i uvek, loader.
loader loader 02:40 16.01.2012

Re: Dokle vise ovi, sto u Boga ne veruju, ...

Hm, trudim se... Hvala, Abrasax
Ma, samo da nisam pominjao one prasiće u postu .. :) .. Neke to dira pravo u osećanje vere :) ..

Zato, bolje čista botanika :)
abrasax abrasax 00:06 17.01.2012

Re: Dokle vise ovi, sto u Boga ne veruju, ...

Neke to dira pravo u osećanje vere





Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:23 14.01.2012

Obrezanje Gospodnje

Осмог дана по свом рођењу Господ наш Исус Христос благоволео је да буде обрезан, да би испунио Закон. He дођох, рече, да укинем закон, него да испуним (Мт. 5, 17). Он беше покоран Закону, да би ослободио оне што су дужни и обавезни Закону. Као што каже апостол: Посла Бог Сина свог, који би под Законом, да искупи оне који су под Законом (Гл. 4, 4-5). To би, да покаже како је узео на себе истинито тело, и да запуши уста јеретицима који говоре да Христос, тобож, није узео на себе истинито тело људско, него се привидно родио. Би обрезан, дакле, да учини очигледном своју човечанску природу. izvor



Da potsetim zašto se slavi, i prvi i drugi put.
loader loader 11:08 14.01.2012

Re: Obrezanje Gospodnje

Možda bi tako trebalo i da kažu - Slavimo obrezanje ...
.. Ipak, ne slavi se to. Kažu svi da slave pravoslavnu Novu godinu.. ili srpsku
Hansel Hansel 11:37 14.01.2012

Re: Obrezanje Gospodnje

Nova godina po julijanskom kalendaru nema veze s verskim praznikom koji pada tog dana.

DODATAK:
Na osnovu nekih komentara, koji potiču iz krugova SPC, reklo bi se da ima naznaka da će se pitanje kalendara uskoro razmatrati.

To "uskoro" se razlikuje u referentnim sistemima prilično... Bez novog vaseljenskog sabora teško da će se neka odluka doneti, a oni se ne održavaju baš često. Za prethodni je Milanković napravio kalendar tačniji (preciznije - adaptirao neku raniju verziju, više ne znam čiju) i od gregorijanskog, ali...
loader loader 11:48 14.01.2012

Re: Obrezanje Gospodnje

Lepo je što je Vojislav podsetio na ...
Ali, faktički, toga dana se širom Srbije ne slavi obrezanje, već julijanska, odnosno pravoslavna, odnosno srpska Nova godina.

To "uskoro" u se razlikuje u referentnim sistemima prilično... Bez novog vaseljenskog sabora ...

Da, svakako. To se podrazumeva. Nisam mislio u sledećih mesec, ili godinu dana, već u nekom širem, nastupajućem periodu...
Hansel Hansel 12:12 14.01.2012

Re: Obrezanje Gospodnje

Da, svakako. To se podrazumeva. Nisam mislio u sledećih mesec, ili godinu dana, već u nekom širem, nastupajućem periodu...

Jedno vek-dva... (nije smeh na tvoj račun, da se razumemo )
loader loader 12:29 14.01.2012

Re: Obrezanje Gospodnje


Hm... .. vek se može prihvatiti, ali mislim da je dva već mnogo
Hansel Hansel 14:49 14.01.2012

Re: Obrezanje Gospodnje

Taj jedan (i ne samo jedan) je već prošao.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:44 14.01.2012

Re: Obrezanje Gospodnje

ali..

СПЦ је одустала од сопственог предлога, а на чији наговор не бих спекулисао.
mlekac mlekac 09:12 14.01.2012

Meni svejedno

Kod nas se slavilo i kad zvanicno nije, posto je Zmu blagoizvoleo roditi se 13. januara.

I da promene kalendar - kod nas ce se slaviti ko i do sad, Zmuov rodjendan.

loader loader 10:59 14.01.2012

Re: Meni svejedno

E, pa, dobro, onda za vas nema brige.
Torta sleduje svakako ..
A petarde ?
mlekac mlekac 11:22 14.01.2012

Re: Meni svejedno

loader
E, pa, dobro, onda za vas nema brige.
Torta sleduje svakako ..
A petarde ?

Nista torta - on je dijabeticar. A petarde baca komsiluk - do sad nisu zafalile.

Pita juce nasa VD Prestolonaslednikovica:
- A razmisljaju li ovi sto bacaju petarde kroz prozore da mogu da pogode nekog dole?

A moj Prestolonaslednik je zaprepasceno pogleda i pita:
- A ko normalan seta Novim Beogradom u ova doba za vreme praznika?

loader loader 11:30 14.01.2012

Re: Meni svejedno

Pita juce nasa VD Prestolonaslednikovica:
- A razmisljaju li ovi sto bacaju petarde kroz prozore da mogu da pogode nekog dole?


To je uvežban svet, koji već godinama baca petarde, tj. vežba ruku, tako da dobro cilja i veoma uspešno promašuje prolaznike. Petarde padaju uvek pored njih
omega68 omega68 12:19 14.01.2012

Re: Meni svejedno

- A razmisljaju li ovi sto bacaju petarde kroz prozore da mogu da pogode nekog dole?

pa nisu petarde bombe
kako biste se osećali u selu gde svi pucaju iz pušaka i mitraljeza.
Pravom municijom
mlekac mlekac 13:22 14.01.2012

Re: Meni svejedno

omega68
- A razmisljaju li ovi sto bacaju petarde kroz prozore da mogu da pogode nekog dole?

pa nisu petarde bombe
kako biste se osećali u selu gde svi pucaju iz pušaka i mitraljeza.
Pravom municijom

Ne znam Omega. Ne volim zloupotrebe oruzja.
Meni licno pucanje ne smeta, al' ja sam iz lovacke familije.

Sem toga, od kud ti ideja da se po Novom Beogradu ne puca i pravom municijom?

Ima ovde, kod mene u zgradi jedan vojni penzioner koji leti, svako jutro, cim svane i pocnu da se glasaju gachci i ostali pticiji svet, opali metak kroz prozor da ih rastera, valjda mu smetaju da spava.

Nikako da provalim na kom je ulazu - al' nervira me samo tako - stalno imam frku da ce da omasi vazduh pa ce taj metak, daleko bilo, proleteti kroz neciji prozor...
omega68 omega68 13:41 14.01.2012

Re: Meni svejedno

ma ovde, kod mene u zgradi jedan vojni penzioner koji leti, svako jutro, cim svane i pocnu da se glasaju gachci i ostali pticiji svet, opali metak kroz prozor da ih rastera, valjda mu smetaju da spava.

Naravno da je to budalaština i da treba prijaviti.
A posebno obožavam vojne penzionere "#$#!/&#@^@
JJ Beba JJ Beba 14:14 14.01.2012

Re: Meni svejedno

omega68
- A razmisljaju li ovi sto bacaju petarde kroz prozore da mogu da pogode nekog dole?

pa nisu petarde bombe
kako biste se osećali u selu gde svi pucaju iz pušaka i mitraljeza.
Pravom municijom

kalifornikacija
Hansel Hansel 15:53 14.01.2012

Re: Meni svejedno


Gospodja Klara Gospodja Klara 16:14 14.01.2012

Re: Meni svejedno



Ups, tek sad vidim JJBebinu kalifornikaciju.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:43 14.01.2012

Re: Meni svejedno

Gospodja Klara


Koji carevi! Viš šta ti je Kalifornija, vek ispred svih. Nama ovde u Koloradu ne daju ni petardicu da kupimo, nego moramo u komšijske države, il' na indijanske rezervate, da se snalazimo. Ali već sam to pomenuo, da se ne ponavljam. Nego, čuo sam da sad u Beogradu imaš lepo i kulturno prodavnice gde se prodaje vatromet i pirotehnika, onako skroz legalno, uz fiskalni račun (kladim se da i to drži Mišković). U "moje vreme" je to moglo samo na zelenjaku i oko osnovnih školi da se nabavi, dakle siva ekonomija.

Stay safe, stay 2nd Amendment.

blogovatelj blogovatelj 17:54 14.01.2012

Re: Meni svejedno

Viš šta ti je Kalifornija,


A na crkvi ima petokraka?!
loader loader 17:59 14.01.2012

Re: Meni svejedno

JJ Beba


kalifornikacija

Nestašno, Bebo, nestašno ...
loader loader 18:27 14.01.2012

Re: Meni svejedno

A na crkvi ima petokraka?!

To su okačili kad je tito svojevremeno bio onamo, u poseti, da širi nesvrstanost
omega68 omega68 12:15 14.01.2012

loader

jedno pitanje:
Kada slaviš Badnji dan i Božić, ako slaviš ( čak i simbolično )?
Ako ne slaviš - ništa strašno, samo pitam.
Ako , makar i simbolično, slaviš ili obeležavaš ( zbog tradicije, lepote, običaja, ...), 7.01., onda je danas tvoja Nova godina ( sve najbolje želim ) i ti nemaš ništa sa onom 31.12.
Da li je to toliko teško shvatljivo obrazovanim ljudima?
loader loader 12:49 14.01.2012

Re: loader

Hvala na dobrim željama
Takođe
Politika "ili-ili" obično nije dobra ..
Moj stav je da se Božić i tzv. srpska Nova godina ne mogu izjednačavati, pa stoga ne mogu da budu, kao poređenje, osnov za nešto što bi ličilo na principijelnu odluku o odbacivanju ili prihvatanju "celog paketa slavlja". Recimo, ako smo slavili gregorijansku NG, time prihvatajući novi kalendar, da samim tim moramo da slavimo Božić 25. decembra (kako bismo do kraja ostali dosledni novom kalendaru). Mislim da taj rezon baš i nije opravdan.
Hansel Hansel 12:58 14.01.2012

Re: loader

Ako , makar i simbolično, slaviš ili obeležavaš ( zbog tradicije, lepote, običaja, ...), 7.01., onda je danas tvoja Nova godina ( sve najbolje želim ) i ti nemaš ništa sa onom 31.12.

E, ali koliko je onih što slave obe Nove godine (u tom slučaju ovo veliko N se devalvira ), a Božić 7. januara?

A i da slave samo 13/14., u čemu je fora po svaku cenu biti mimo sveta? Da nam je kalendar bolji, ja bih bio prvi koji bi išao "mimo sveta", ali - nije.
omega68 omega68 13:05 14.01.2012

Re: loader

Mislim da taj rezon baš i nije opravdan.

Čoveče, to nije neki rezon koji može ili ne može da se prihvati.
TO JE JEDINO LOGIČNO.
Zato nije svako pravoslavac.Uvek je to bilo tegobno.Ni ja nisam potpuno u tome i nemam pravo da držim moralne i religiozne pridike.Ja samo kažem kako stoje stvari.
Zaista je teško biti pravi pravoslavac.
Niko nikoga ne tera na to.Ali, ako se to izabere - onda nema Nove godine 31.12 a Božića 07.01.
NE-MO-ŽE!
omega68 omega68 13:14 14.01.2012

Re: loader

A i da slave samo 13/14., u čemu je fora po svaku cenu biti mimo sveta?

kako ne razumete, ti i ostali koji postavljaju ovakva pitanja, da nije ništa mimo sveta.
Država normalno obeleži Novu godinu kao svuda u svetu.
Ljudi, ako su pravoslavci, takođe pričaju deci da neki ljudi eto slave danas dolazak Nove godine, obeleže ili neobeleže.
Proslave Badnji dan, unesu slamu, badnjak, opet u skladu sa potrebama i osećanjima, oni koji ne osećaju to ne urade,dočekaju Božić 07.01. sa pucanjem jer je to običaj za Božić.
E onda proslave svoju ( ne srpsku ) Novu Godinu, jer NOVA GODINA MOŽE DA IDE SAMO POSLE BOŽIĆA.
Kako kod katolika, tako i kod pravoslavaca.
Da li je to toliko teško shvatljivo obrazovanim ljudima?, opet pitam.
Hansel Hansel 14:45 14.01.2012

Re: loader

Pa i ti si obrazovan! Kako tebi nije jasno koja je svrha (tačnosti) kalendara? I da Nova godina nema veze s verom? I da je meni kao pravoslavcu (možda ne baš mnogo institucionalizovanom, to je tačno) glupo da se osećam kao manjina u sopstvenoj državi? I to samo zato što neko vezuje pitanje doslednosti svojoj veri za vernost kalendaru koji je, uzgred, doneo paganski vladar pre Hrista?

Zezam se (u prve dve rečenice), ali - ne odgovori mi koliko je onih koji SAMO slave julijansku Novu godinu? Nije to nikakva pravoslavna Nova godina (osim toga, koliko sam čitao, Nova godina se kao nešto posebno u Srba nije ni slavila - taj običaj je došao sa Zapada, samo što je ovde preračunata na stari kalendar), jer ima pravoslavnih crkava koje su prihvatile gregorijanski kalendar (grčka, recimo), a i egipatski Kopti (Butros Gali je Kopt, na primer) se drže julijanskog kalendara.

Srpska NG je stvar mentaliteta, koliko ja mogu da razumem, i s kakvim-takvim obrazovanjem mogu da znam da će Srbi starokalendarci, ako ne promene kalendar, "svoju" NG već od Nove 2101. slaviti - 14/15. januara, ako se budu pridržavali realne razlike između kalendara (kad bi nastavili po starom - 13/14., tek bi to bio hit; propustili smo jedan takav "prelaz" jer 2000. je i u gregorijanskom kalendaru bila prestupna). Jer, obrati pažnju, ni Kosovska bitka nije bila 28. juna po novom kalendaru. Ali, to nam ne smeta da godišnjicu uvek obeležavamo na Vidovdan, koji će već u poslednjoj godini ovog veka (2100.) padati - 29. juna, ako ostane stari kalendar kao važeći u SPC.

I Dan državnosti, koji treba da bude na godišnjicu Sretenjskog ustava, isto će nam biti "pokretnog" datuma - jer će Sretenje od 2101. padati - 16. februara. Ali, ono što su izgleda i istoričari zaboravili (kad sam ovo otkrio, proučavao sam koliko sam mogao istorijske članke) je da razlika između dva kalendara nije bila uvek 13 dana, kao što neće ni ostati 13 dana, pa se pitam da li će se u sledećem veku 15. ili 16. februara govoriti da je "na današnji dan" 1804. izbio I srpski ustanak i 1835. donet Sretenjski ustav. A događaji se zbili - 14. februara, jer je tada razliak među kalendarima bila - 12 dana. U vreme Kosovske bitke još manje, lako se može izračunati.

I, tako, danas 'ladno na srpskoj Vikipediji (da je samo tamo) piše:
Устав је донет у Крагујевцу на скупштини на Сретење 2/15. фебруара 1835, те се назива „Сретењски устав“.

Ipak, na stranicama Istorijske biblioteke piše tačno:
Велика народна скупштина одржана је на Сретење 14. фебруара у Крагујевцу.

I, kada bi trebalo da slavimo Dan državnosti - 14, 15. ili 16,17... februara?

Dok se makar mi ovde ne saglasimo, evo jedne zanimljivosti - naslovna strana Sretenjskog ustava mi je vrlo zanimljiva - do sada je nisam video:



A, šta kažeš?
pedja1008 pedja1008 15:19 14.01.2012

Re: loader

1923. godine održan je svepravoslavni kongres na kome je kao član srpske delegacije učestvovao i astronom Milutin Milanković koji je sastavio kalendar, koji je još tačniji od grigorijanskog u odnosu na sunčanu godinu. Kasni samo 2 sekunde naspram 26 koliko kasni grigorijanski. On je predložio taj kalendar Pravoslavnoj Crkvi navecši kao jednu od prednosti i to što se na taj način ne prihvata kalendar Katoličke Crkve. Milankovićev i Grigorijanski kalendar su trebali da se razlikuju prvi put 2800. godine. Na taj način je hteo da ostavi hrišćanstvu što više vremena za prevazilaženje raskola. Za razliku od grigorijanskog kalendara koji na svakih 400 godina ispušta 3 prestupne u odnosu na julijanski, Milankovićev kalendar na svakih 900 godina ispušta 7 u odnosu na julijanski.

I to je bio predlog sprske delegacije koja je potom glasala protiv tog predloga. Toliko o tome. Ja sam ateista i briga me je iza bozic i za novu godinu. Ali mozda malo logike i zdravog razuma ne bi skodilo i vernicima.
omega68 omega68 15:23 14.01.2012

Re: loader

ima pravoslavnih crkava koje su prihvatile gregorijanski kalendar (grčka, recimo)

E pa nije cela prihvatila.Postoje delovi koji nisu i prihvataju stari kalendar -starokalendarci.
No, nije to tema, tema je da i Kinezi i drugi narodi imaju svoje Nove godine i niko ih ne smatra da su mimo sveta.
Zašto, zašto se toliko brinete da budete veći katolici od Draga, na primer
Edit:
imam dvojicu kolega koji ne dozvoljavaju da im se čestita 01.01.
Samo 14.01 i baš ih briga da li će da se pomeraju datumi ili dani.
Hansel Hansel 15:34 14.01.2012

Re: loader

Nisam očekivao da ćeš se uhvatiti samo za tu rečenicu i da ćeš ignorisati sve ovo drugo što sam napisao, bez argumentovanog komentara na eventualne nelogičnosti. Ja bih tebe mogao da pitam (a nisam uopšte ličan) što ste "vi" veći Rimljani od pape (Grgura)?

To što oni imaju svoje nove godine njihova je višemilenijumska tradicija, zasnovana na drugim sistemima računanja vremena. Kažem ti da Srbi Novu godinu nisu posebno ni slavili (kao ni rođendane). (A nisu pisali ni latinicom. )

U čemu je stvar? Zar smo toliko očajni i uplašeni za svoj identitet da mislimo da će ga očuvati neka "naša" Nova godina i kalendar koji se kosi s prirodnim ciklusom? To je meni stvaro teško razumeti. Kažem ti još jednom - da celi svet još koristi julijanski kalendar, a da zna da postoji bolji, prvi bih bio mimo sveta i tražio novi.

Hajde, molim te, prouči ovo s datumom donošenja Sretenjskog ustava, Kosovske bitke i slično, pa mi kaži ima li tu štogod nelogično i gde je ta nelogičnost - kod mene ili kod (ne)poštovaoca (novog ili starog) kalendara?

EDIT:

Edit:
imam dvojicu kolega koji ne dozvoljavaju da im se čestita 01.01.
Samo 14.01 i baš ih briga da li će da se pomeraju datumi ili dani.

Molim te, pitaj ih na kom bi datumu insistirali kad bi doživeli 2101. ili da su živeli na razmeđi dva prethodna veka.
A ja ne poznajem nikog takvog. A one koji slave obe NG - poznajem.
omega68 omega68 16:18 14.01.2012

Re: loader

Molim te, pitaj ih na kom bi datumu insistirali kad bi doživeli 2101

Za mene je bio šok kada su mi oni rekli da Božić proslavljaju 25.decembra!
Ali po starom kalendaru.
To jeste po novom 07.01.Po starom je to 25.decembar, da li razumeš to?Moram da priznam da je meni bilo nejasno dok mi nisu još jednom objasnili.
Hansel, druže, ne razumemo se ali totalno.
Religija je sama po sebi nelogična.Zašto bi religiozni ljudi koristili logiku pri korišćenju kalendara?
Pomeraće se datumi.Pa?
Skoro sam čitao kako su se menjali kalendari u istoriji.Svako je imao svoj.Pa ništa.Živeli su ljudi sa tim.

Zar smo toliko očajni i uplašeni za svoj identitet da mislimo da će ga očuvati neka "naša" Nova godina i kalendar koji se kosi s prirodnim ciklusom?

Jesmo očajni jer svi susedi hoće našu zemlju, naša rudna bogatsva ( i uljne škriljce ), vidiš kako su Bugari falsifikovali ''operaciu Potkovica'' da bi nas NATO bombardovao.
Ali nije to poenta korišćenja starog kalendara.Ponovo ti kažem da je logično ( i tu prestaje svaka dalja logika ) da posle Božića dolazi Nova godina.
Takođe, pokušavam da kažem da to nije ništa strašno što jedna zemlja ima manjinu stanovnika koji koriste još neki kalendar.Je l oni nekoga ugrožavaju?
Da li je to jedan od razloga što nas ne primaju u EU?
Ponosimo se multietničkim, multireligijskim...karakterom svoje zemlje.
Zašto je problem multikalendarki karakter jedne zemlje?

A jane poznajem nikog takvog

Da si upoznao možda bi ti stvari bile jasnije
P.S.
Odoh da gledam kako će Radnički da razbije grobare u basketu
Hansel Hansel 16:41 14.01.2012

Re: loader

Ama, razumemo se (u tome), ja od kraja '80-ih znam da je Božić 25. decembra.

Nije za mene pitanje da li NG dolazi posle Božića, nego koji se kalendar koristi.

Meni religija nije nelogična sama po sebi. Ali, ono što je u njoj nedokazivo, nema veze s kalendarom. Da Crkvi kalendar ne treba, ne bi ga ni koristila. A ako ga već koristi, valjda je bolje da taj kalendar bude što tačniji. Zamislimo, u teoriji, da će Srbi (i čovečanstvo) opstati narednih 6.000 godina. I onda će Božić po julijanskom kalendaru da padne oko 1. marta. Još 4.000 godina i pada oko 1. aprila. Još neka stotina godina i poklopiće se jedne godine Božić i Uskrs. I onda neka reinkarnacija Žike Šarenice neće pogrešiti šta god da kaže na početku emisije! A onda će se desiti da Uskrs padne i pre Božića. Smisao kalendara (to shvatanje je prihvatila i hrišćanska tradicija) je da određeni datumi "padaju" u isto doba godine.

Ne moraš da se vadiš na basket ako te smaram, nema frke ako nećeš da nastaviš diskusiju!
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:49 14.01.2012

Re: loader

imam dvojicu kolega koji ne dozvoljavaju da im se čestita 01.01.
Samo 14.01 i baš ih briga da li će da se pomeraju datumi ili dani.


Hm, da, to su sigurno one dileje koje misle da su Srbi Izabrani Narod. Svejedno, navikne se čovek na takve budale.

Sećna i tebi nova godina, ova i ona, važno je samo da si živ i zdrav i da si ne isteraš oko na petardu.
Gospodja Klara Gospodja Klara 16:53 14.01.2012

Re: loader

i da si ne isteraš oko na petardu.


Ma jedno oko manjeviše, nego, da si ne spali tri prsta.
loader loader 17:01 14.01.2012

Re: loader

Hansel:
Još neka stotina godina i poklopiće se jedne godine Božić i Uskrs. I onda neka reinkarnacija Žike Šarenice neće pogrešiti šta god da kaže na početku emisije!

srdjan.pajic srdjan.pajic 17:22 14.01.2012

Re: loader

Gospodja Klara
i da si ne isteraš oko na petardu.


Ma jedno oko manjeviše, nego, da si ne spali tri prsta.


Pa zato nam je dragi Bog dao 2 komada rezerve, i to na obe ruke.



Kod moje gospodje na vratima laba stoji:

omega68 omega68 17:27 14.01.2012

Re: loader

to su sigurno one dileje koje misle da su Srbi Izabrani Narod.

ne, to ja mislim čika Srki.
jedan od njih misli da oni u CERNU mlate praznu slamu.Za sada je u pravu.
Nego srećna i tebi pa da se vidimo na onoj kajsiji, iako ja ne pijem više.
Ni manje
omega68 omega68 17:41 14.01.2012

Re: loader

Ne moraš da se vadiš na basket ako te smaram

ma ne, sad sam video da počinje u 19h, na žalost moraću da gledam samo preko TV B92 ( karta je 350 kinti, mnogo brate )
A malo se i plašim da ću da zasenim cerskog sa aktivizmom danas
loader loader 17:44 14.01.2012

Re: loader

pedja1008
1923. godine održan je svepravoslavni kongres na kome je kao član srpske delegacije učestvovao i astronom Milutin Milanković koji je sastavio kalendar, koji je još tačniji od grigorijanskog u odnosu na sunčanu godinu. Kasni samo 2 sekunde naspram 26 koliko kasni grigorijanski. On je predložio taj kalendar Pravoslavnoj Crkvi ...

Eh... Samo stativa !
loader loader 17:50 14.01.2012

Re: loader

A malo se i plašim da ću da zasenim cerskog sa aktivizmom danas

Šta je vera u sopstvene mogućnosti To je kao cepati Nemce u fudbalu.
Mislim, nije baš totalno nemoguće, ali... teško biva
Hansel Hansel 18:03 14.01.2012

Re: loader

omega68
A malo se i plašim da ću da zasenim cerskog sa aktivizmom danas

Ne brini, mislim da sam ja danas glavni kandidat za titulu aktiviste dana, bar na ova dva bloga kojima sam se danas, hm, posvetio.

Elem, kaži ti, blago meni, kada treba slaviti Dan državnosti (pod pretpostavkom da je to dan donošenja Sretenjskog ustava), to ti meni samo reci pa da se razilazimo!
Dr M Dr M 19:37 14.01.2012

Re: loader

kada bi trebalo da slavimo Dan državnosti - 14, 15. ili 16,17... februara?


Sva četiri
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:29 14.01.2012

Re: loader

omega68
to su sigurno one dileje koje misle da su Srbi Izabrani Narod.

ne, to ja mislim čika Srki.
jedan od njih misli da oni u CERNU mlate praznu slamu.Za sada je u pravu.


Najgore je kad počneš da se slažeš sa sopstvenim mišljenjem.

omega68 omega68 21:35 14.01.2012

Re: loader

Odoh da gledam kako će Radnički da razbije grobare u basketu

I šta sam rekao?
Pošto sam dokazao da se razumem u taj sport, večaras častim.
Evo kolegi domaćinu ću u to ime da dam preporuku.Kriza je, nema se za klopu i piće
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:10 14.01.2012

Re: loader

Hansel


Pogledaj, ako već nisi: Gregorijanski kalendar i SPC
loader loader 22:13 14.01.2012

Re: loader

Omega

Za razumevanje sporta čestitam. > . . . . <
Inače, u krizi se ne valja razmetati. Ne ostavlja se utisak vrline

gedza.73 gedza.73 22:38 14.01.2012

Re: loader

ma ne, sad sam video da počinje u 19h, na žalost moraću da gledam samo preko TV B92

Vodio klinca i zamalo da popijem batine.

Popnem se uz one stepenice pored tribina (koliko sam ih puta samo pretrčao, onako rekreativno) i policajac mi pokaže na prazno mesto za klinca.
Čekamo mi tako početak, zevam po parteru da vidim poznata lica i ugledam dolazak Dinkića sa Zdravkovićem i Verkom.
Počinju sporadična zviždanja koja se pojačavaju i ja se, naravno, pridružim sa
-BuUUuu!!!
A ovi pored mene tapšu. Doduše par klinaca me gleda vrlo mrko.
Tek provalim da su zviždali Đavoli igračima partizana, a da sam ja upao u samo jezgro fino vospitane dece koja su navijači partizanai da ceo koncert nema blage veze sa politikom.

Tako da sam celo prvo poluvreme navijao za radnički usred navijača partizana.

loader loader 22:43 14.01.2012

Re: loader

Vojislav Stojković:

... Gregorijanski kalendar i SPC

Da.

omega68 omega68 23:08 14.01.2012

Re: loader

Tako da sam celo prvo poluvreme navijao za radnički usred navijača partizana.







Izvinjenje domaćinu, emocija je emocija

Hansel Hansel 23:53 14.01.2012

Re: loader

Vojislav Stojković
Pogledaj, ako već nisi: Gregorijanski kalendar i SPC

Hvala, nisam, evo celog dana visim samo na Blogu, pa od sutra sebi propisujem vanredni blogopost!

Suštinski nisam pročitao ništa novo (čak nađoh i poklapanja s mojim stavovima), ali ovo me je stvarno zabavilo:

Није потребно да СПЦ уводи или не уводи нови календар док се не постигне свеправославни консензус. Шта би значило да уведе СПЦ тај календар, а да га не уведе руска црква. Јерусалимска патријаршија слави по јулијанском календару из практичног разлога. Замислите време Божића. Па се гурају и јерусалимски латински патријарх, и православни, и јерменски, и сви хоће у исто време да служе на истом месту. Зато тога нема и зато је то јако практично: 25. децембра ће ући јерусалимски латински с процесијом, 7. јануара православни, а Јермени 19. јануара.


Stvarno ne razumem kako je ljudima, koji su još verski poslenici, teško da se dogovore, čak i unutar iste konfesije. Mislim, to nije jasno onom mom naivnom delu, koji uprkos svemu pokušavam da sačuvam.

Ništa novo nije ni crkveno obrazloženje kako nijedan kalendar nije potpuno tačan ili savršen. Isto sam čuo pre tačno 20 godina, mislim od sveštenika Dimitrija Kalezića u onoj opskurnoj emisiji "Oko ogledala", je l' tako beše, što su je na 3K vodili Goran Sultanović i Sonja Savić? Reče on - dok se ne napravi kalendar koji će objedinjavati i solarnu i lunarnu godinu - ne vredi bilo šta menjati!? Jedino što bi neko trebalo da malo mrdne i Zemlju i Mesec pa da im sinhronizuje cikluse u odnosu na Sunce.
loader loader 01:39 15.01.2012

Re: loader

Stvarno ne razumem kako je ljudima, koji su još verski poslenici, teško da se dogovore, čak i unutar iste konfesije.

Hm... ipak su samo ljudi... i zastupaju neke grupe ljudi. Nije slavno, al nije ni neobično. Šta da se radi... Da je u tom smislu situacija malo bolja, kalendar bi se do sada ispeglao i mi bi se sada bavili samo problemom petardi :)

loader loader 01:53 15.01.2012

Re: loader

omega68:

Izvinjenje domaćinu, emocija je emocija

Maj frend, nema potrebe za izvinjenjem. Iskreno. Iako se međusobno ne složismo oko nekih detaljčića, moram da naglasim kako je vaš doprinos ovom blogu više nego značajan.

Dobro, sad, kad već pomenuh doprinos, tu je Hansel skoro prevazišao sebe, pa njega takođe ne mogu da ne apostrofiram, čak i više, ne zato što nam se stavovi uglavnom podudaraju, već zbog količine obrađenih rečenica i sasvim kontrolisane energije.

Hansel Hansel 11:00 15.01.2012

Re: loader

Ovaj, hvala, to je valjda bio kompliment. Mislim, valjda se iz tog kvantiteta izrodilo i nešto kvaliteta. Zaista, "umem" (i) ja da napišem blog unutar bloga... Čista fraktalnost, što bi rekli Docs i nsarski tamo, kod Novkovića... ... upakovana u moj jučerašnji eskapizam...
loader loader 11:56 15.01.2012

Re: loader

Hansel:
Ovaj, hvala, to je valjda bio kompliment. Mislim, valjda se iz tog kvantiteta izrodilo i nešto kvaliteta. Zaista, "umem" (i) ja da napišem blog unutar bloga...

Da, kompliment, ili (da se ne uzrujaju neki koji brinu da zbog užasnih stranih nepoznatih nesrpskih reči ne prsnemo s identitetom) pohvala. Mislim, šta da kažem. Nisu samo driblinzi i šutevi, nego i prilično golova. A bez golova nema tekme, itakoto !
Hansel Hansel 12:15 15.01.2012

Re: loader

Šalio sam se na svoj račun, ukapirao sam... Tajna mog uspeha je u tome što nije cilj moja "pobeda" ili poraz sagovornika, nego pobeda istine, logike, principa i pravde!
loader loader 23:17 15.01.2012

Re: loader

Hansel
Šalio sam se na svoj račun, ukapirao sam... Tajna mog uspeha je u tome što nije cilj moja "pobeda" ili poraz sagovornika, nego pobeda istine, logike, principa i pravde!

Takav pristup se mora pozdraviti. Bilo bi super da je uobičajena pojava.
tasadebeli tasadebeli 16:36 14.01.2012

Можда...

Поставили сте многа логична питања и рекли много тачних ствари у коментарима. Рецимо, да обележавање нове године по грегоријанском календару дуго није било обичај код Срба. Барем не код Срба од Београда, па на југ. Ни јелка. Ни Деда Мраз. Не онакав каквим га данас представљају. Познавао сам неке старије људе, Београђане, Србе, рођене у Загребу, у Славонији, у Војводини, који су за нову годину увек имали у стану јелку. Исто тако, познавао сам неке старије људе, Београђане, Србе, који су се родили у Шумадији, који су за јелку говорили да је то "швапски обичај". Сећам се врло добро да су мени моје бабе и деде стављали у прозор током ноћи чарапу у којој бих ја ујутро, изненађен, налазио поклоне. И то су радили за Светог Николу (!)(немам појма зашто баш тада) и говорили ми да ми је то донео Божић Бата. А онда би ми отац и мајка давали поклоне за нову годину и говорили да ми је то донео Деда Мраз. Дуго сам био убеђен да су Божић Бата и Деда Мраз две различите личности.

Исто тако памтим да је мој деда, рођени Нишлија који је од своје петнаесте године живео у Београду, одбио да пређе у нови већи стан на Новом Београду, који је добио од свог предузећа, говорећи нама у породичном кругу: "Ја да се преселим да живим у Аустроугарској! Не пада ми на памет!" А те моје бабе и деде су поумирале пре 15-20 година, дакле не тако давно са становишта историје.

Ово све вам причам зато што мислим да је суштина целе приче око два календара можда, наглашавам можда, само још једна од многих подела у овом народу. (За то је најстручнији Душко Ковачевић, он би ово вероватно много боље објаснио него ја.) А те поделе се могу поједностављено превести овако: имате Србе који су традиционално окренути Западу, западној култури и обрасцима живљења и имате Србе који су традиционално окренути Истоку, прецизније, мајчици Русији. И онда се та подела развија и шири даље, кроз избор између две династије, избор између четника и партизана, избор између Тита и Стаљина, избор између ћирилице и латинице, некадашњи избор аутомобила ("Нема то, кад Рус направи, то је направљено!" и све остале поделе. А то окретање Русији, јасно вам је, долази већ вековима из страха да ћемо, као мали народ, бити претопљени и да ћемо нестати у култури Запада. (Не улазим у то да ли је страх оправдан или није.) И када кажете да се и СПЦ боји раскола по питању календара, у праву сте. Црква је институција овог друштва, а институције су одраз у огледалу друштва у целини.

Зато и ја мислим, Лоудер, да ће, чак и када црква буде прешла на грегоријански календар, међу Србима српка нова година бити и даље прослављана као неки доказ страха и отпора нестајању, асимиловању, у култури европског Запада.

П.С. - А то што ја пишући по блогу инсистирам на ћирилици, то није доказ да сам окренут "мајчици Русији". Напротив, одбијам да учествујем у поделама. То само ја, као лингвиста, некако осећам обавезу да се борим за очување језичких посебности и писама које нестају било где у свету. На Институту за технологију у Масачусетсу (MIT), код Чомског, већ неколико година најозбиљније раде на очувању малих језика који нестају, па се трудим да пратим нове трендове у лингвистици.
Hansel Hansel 16:51 14.01.2012

Re: Можда...

У праву си за ћирилицу скроз.

Ја рекох да сам читао да у Срба није био обичај прославе Нове године не само по грегоријанском, него ни по јулијанском календару.

Оно што ја не волим је синкретизам. Прихватамо нове ствари и држимо се старих и обрнуто без икакве озбиљније промисли, стихијски... Празно се бусамо у груди и мислимо да смо фаце само зато што смо различити по нечему што је нама угодно, а не по нечему што је стварно добро. Ако ишта треба да нас уједини (ако већ довољно добрих емоција једни за друге немамо), онда је то елементарна логика и заједнички интерес, али тешко то иде...
loader loader 16:52 14.01.2012

Re: Можда...

Uglavnom se slažem sa vašim komentarom, gosn Taso.
Po mnogim šavovima je ovaj narod raspolućen, a jedan od pokazatelja јe управо i ta "kalendarska dvojakost". Mislim da ova dvojakost, na žalost, ne predstavlja bogatstvo raznovrsnosti, već mnogo više pokazuje jednu gotovo konstantnu zatečenost između dva pola sveta (istok-zapad).

Po pitanju Deda Mraza i Božić Bate pisao sam svojevremeno jedan blog. Možda će vam biti interesantan.

Što se ćirilice tiče.... Пардон .. слажем се с вама да би је требало брижљиво чувати. Односно, мислим да би требало истовремено чувати и принцип да се ради о равноправним писмима, и свест о томе да се чувањем ћирилице чува добар део нашег идентитета.
nsarski nsarski 17:02 14.01.2012

Re: Можда...

И то су радили за Светог Николу (!)(немам појма зашто баш тада) и говорили ми да ми је то донео Божић Бата.


St. Nicolaus -> Santa Claus, svapski obicaj, razumes. Posle je u to prste umesala Koka-Kola.
Ako cemo vec pravo, slavljenje ovakvog Bozica i kicenje jelke je poteklo od paganskog obicaja da se najduza noc u godini (the low point of the year) otera tako sto ce se osvetliti drvo, da budemo sigurni kako svetlo ovog sveta nije nestalo zauvek. Ako cemo po tome, i astronomskim faktima, onda bi jelku trebalo kititi 21. decembra, a ne 25. ili 7. januara, ili stagod.
Takodje, za vreme letnjeg solsticijuma (najduzi dan u godini) se oko Stonehenge-a okuplja mnogo sveta koji ovaj dogadjaj oznacavaju paganskim ritualima. Nekada ih policija goni, ali to nema veze. Meni takve proslave imaju mnogo vise smisla nego ove ustaljene. Ali, bilo kakve proslave nemaju nikakve veze sa smislom ili astronomskim faktima, tako da je sve ovo nase pametovanje bespredmetno. Tako ja mislim.
loader loader 17:22 14.01.2012

Re: Можда...

nsarski

Što se tiče Deda Mraza, Božić Bate i tog perioda godine oko zimskog solsticijuma - stavio sam link gore u odgovor na Tasin komentar, pre nego što sam video ovaj, vaš komentar.

Inače, mislim da je rasprava u nekim delovima oštrija, nego što to sama tema zaslužuje. Jedino što je iz mog ugla sporno, ako je sporno, jeste ta kalendarska pomerenost, a samo slavljenje kao slavljenje je nešto drugo, posebno zato što na njega svako ima pravo. Ovo, "drugo novogodišnje" slavljenje je po motivu ionako previše razuđeno, pa se u raznim "lokalnim uslovima" to negde primenjuje kao srbovanje, negde kao "nešto što je dovoljan razlog za veselo druženje", a ponajmanje se, koliko vidim, dešava iz verskih razloga. Toliko je razuđeno da bi, i kad bi neko hteo da negira ukupno praznovanje na taj dan, bilo veoma teško definisati šta se zapravo negira. Kako god bilo, ljudi imaju pravo da slave i samo slavlje je gotovo uvek poželjno. Jedina prava dilema se javlja po pitanju nepreciznosti kalendara, odnosno upornog sleđenja takvog kalendara, koji se kosi sa "stvarnom dinamikom kretanja sveta".
omega68 omega68 17:50 14.01.2012

Re: Можда...

tasa elegantno popunjeni


Posle ovakvog komentara izgleda da su stvarno imali pravo zastupnici srpske autohtonističke škole kada su tvrdili , i dalje tvrde, da je od srpskog naroda, ne ovakvog koga znamo danas, nastalo mnogo drugih koji su vremenom primali obeležja, tradiciju, kulturu okolnih naroda sa kojima su stupali u kontakt.
Taj prastari srpski etnicitet, baš kao i danas, nije umeo da ostane jedinstven i da nameće svoje vrednosti drugima već se svodio na sve manju i manju grupu koja se evo i u 21. veku deli i smanjuje.
Ali istorija ima nagle i neočekivane preokrete...
loader loader 17:57 14.01.2012

Re: Можда...

izgleda da su stvarno imali pravo zastupnici srpske autohtonističke škole kada su tvrdili , i dalje tvrde, da je od srpskog naroda, ne ovakvog koga znamo danas, nastalo mnogo drugih koji su vremenom primali obeležja, tradiciju, kulturu okolnih naroda sa kojima su stupali u kontakt.

Insajderi, brate

Stoga, nemojmo ovo:
Taj prastari srpski etnicitet, baš kao i danas, nije umeo da ostane jedinstven i da nameće svoje vrednosti drugima već se svodio na sve manju i manju grupu koja se evo i u 21. veku deli i smanjuje.

Samo su se pritajili i čekaju dogovoreni trenutak.

Ovo ispod već ide:
Ali istorija ima nagle i neočekivane preokrete...

Hansel Hansel 17:59 14.01.2012

Re: Можда...

nsarski
Ali, bilo kakve proslave nemaju nikakve veze sa smislom ili astronomskim faktima, tako da je sve ovo nase pametovanje bespredmetno. Tako ja mislim.

Ma, u pravu si, ali ovde i nije, bar s moje strane, reč o proslavama.
loader
Mislim da ova dvojakost, na žalost, ne predstavlja bogatstvo raznovrsnosti, već mnogo više pokazuje jednu gotovo konstantnu zatečenost između dva pola sveta (istok-zapad).

Ono što nam treba je operacija od tih polova. Tako bih voleo da uključimo mozgove i počnemo da prihvatamo ono što valja zato što valja a ne zato što je odande ili odavde i da se ne odričemo nečega samo zato što to nešto nije popularno ili ne postoji tamo negde.

Znači, nije fora u ovom ili onom kalendaru, bnego u tačnosti. Ako je to uopšte bitno. Ako nije, dajte da i državni kalendar bude julijanski. Ili majanski, to je sada popularno.
loader loader 18:03 14.01.2012

Re: Можда...

Hansel:
Tako bih voleo da uključimo mozgove i počnemo da prihvatamo ono što valja zato što valja a ne zato što je odande ili odavde

YeaH

Znači, nije fora u ovom ili onom kalendaru, bnego u tačnosti.

Saglasan !
problem_child problem_child 18:37 14.01.2012

Re: Можда...

Свака Вам част за коментар! Разложно, одмерено и најближе истини.
Потпуно је тачно да се Нова година ( ни једна ни друга) није славила међу обичним православним, верујућим народом, не само у нишком крају, него ни у Шумадији ни Поморављу. Не знам када је и како почела да се слави- да ли у инат забранама или нечем другом- углавном, чини ми се да је популарност српске Нове кулминирала у последњих двадесетак година. Биће да је и ту реч о некаквом помодарству..ко би га знао? Зашто одмах све мора да се образлаже поделом "Русија или ЕУ", "демократе или радикали", "партизани или четници"? Мени ипак више смета слављење тзв. Дана љубави (Св. Валентина????), не зато што сам за ове или оне, већ ми је једноставно мука од оне приче: чула жаба да се коњи кују....
nsarski nsarski 18:53 14.01.2012

Re: Можда...

већ ми је једноставно мука од оне приче: чула жаба да се коњи кују....


Prica je: videla zaba da na takvim praznicima moze da se namakne neka kinta od prodaje cokolada i cveca, pa i ona odlucila da se ugradi.
loader loader 18:57 14.01.2012

Re: Можда...

Eh, naša slatka mala žabokrečina
Vrvi od novopečenih, gramzivih punoglavaca
Sepulturero Sepulturero 20:57 14.01.2012

Re: Можда...

problem_child
Свака Вам част за коментар! Разложно, одмерено и најближе истини.
Потпуно је тачно да се Нова година ( ни једна ни друга) није славила међу обичним православним, верујућим народом, не само у нишком крају, него ни у Шумадији ни Поморављу. Не знам када је и како почела да се слави- да ли у инат забранама или нечем другом- углавном, чини ми се да је популарност српске Нове кулминирала у последњих двадесетак година. Биће да је и ту реч о некаквом помодарству..ко би га знао? Зашто одмах све мора да се образлаже поделом "Русија или ЕУ", "демократе или радикали", "партизани или четници"? Мени ипак више смета слављење тзв. Дана љубави (Св. Валентина????), не зато што сам за ове или оне, већ ми је једноставно мука од оне приче: чула жаба да се коњи кују....


Или Haloween. Не знам да ли је то већ дошло до Србије али у ЕУ се то слави из све снаге у последњих пет, шест, година. Наравно ради продаје разних џиџа биџа. Као уосталом и Valentine.
tasadebeli tasadebeli 00:11 15.01.2012

Re: Можда...

loader


мислим да би требало истовремено чувати и принцип да се ради о равноправним писмима, и свест о томе да се чувањем ћирилице чува добар део нашег идентитета.


Одлично речено! И то је један од начина да се једном руком држимо за Запад, другом руком за Исток, да будемо савремени не заборављајући одакле и када смо пошли и да будемо сами себи најбољи ослонац. Уосталом, коришћење оба писма може само да обогати појединца, исто онако као и знање још неког језика осим сопственог, матерњег. А политичари нека убирају поене на неким другим темама. Ено им економије или инфраструктуре или саобраћаја, па нека о томе сеире дан и ноћ да би нас убедили да гласамо за њих.

Хвала за линк за блог.
tasadebeli tasadebeli 01:23 15.01.2012

Re: Можда...

omega68, што да твоја реч буде последња?


Немој да заборавиш да је и "тај прастари српски етницитет", како си га назвао, и настао тако што је најмоћнији и најбогатији међу њима ујединио различита братства и племена. Али то што их је ујединио није значило да су они постали Један. Напротив, те поделе на "племена" и "братства" постоје и данас, само у мало модернијим облицима. А негде су се те поделе, богами, сачувале и у изворним облицима.

Пре петнаестак година летовао сам у једном месту у Боки Которској, између Котора и Рисна. Прелепа кућица са сопственим молом на коме смо се сунчали и где смо се купали. Газда, Подгоричанин родом из тог места. На моју жалост, баш тих дана је одржавана црногорска скупштина на којој се расправљало око важних питања (тих дана је, колико се сећам, Мило напуштао Слобу). Мој газда је сваког боговетног дана износио телевизор (огромну кутију, модел Горење из осамдесет и неке) на тај мол да бих му ја правио друштво у праћењу скупштинске расправе и за сваког посланика понаособ ми потанко објашњавао из које је породице, којег братства и којег племена, јер су ти подаци, по њему, били од велике важности за политички став који заступа неки посланик. Што би рекли моји клинци из школе у закључку писменог задатка: "То је било летовање које никада нећу заборавити."
tasadebeli tasadebeli 01:47 15.01.2012

Re: Можда...

Sepulturero

Мени ипак више смета слављење тзв. Дана љубави (Св. Валентина????), не зато што сам за ове или оне, већ ми је једноставно мука од оне приче: чула жаба да се коњи кују.... Или Haloween. Не знам да ли је то већ дошло до Србије али у ЕУ се то слави из све снаге у последњих пет, шест, година. Наравно ради продаје разних џиџа биџа. Као уосталом и Valentine.


Чуо сам за Ноћ вештица по ЕУ. Почели су и у Србији клинци то да помињу годину-две уназад. А Дан заљубљених овде клинци у школи обележавају куповином џиџа-биџа барем десетак година уназад. Дакле, ако се неко још увек пита у ком правцу иде процес глобализације, ето му одговора. Не иде у правцу богатства различитости, но у правцу американизације.

Предлажем за Србију компромисно решење. Ко у Ноћи вештица погоди вештицу на метли петардом, да добије печено прасе на Дан заљубљених. А све оне метле које остану иза погођених вештица да Срби узму у руке и да између Нових година по грегоријанском и јулијанском календару почисте мало испред својих кућа. Може?
loader loader 02:03 15.01.2012

Re: Можда...

tasadebeli:

Одлично речено! И то је један од начина да се једном руком држимо за Запад, другом руком за Исток, да будемо савремени не заборављајући одакле и када смо пошли и да будемо сами себи најбољи ослонац. Уосталом, коришћење оба писма може само да обогати појединца, исто онако као и знање још неког језика осим сопственог, матерњег. А политичари нека убирају поене на неким другим темама. Ено им економије или инфраструктуре или саобраћаја, па нека о томе сеире дан и ноћ да би нас убедили да гласамо за њих.

Хвала за линк за блог.

Nmncmu :) Uvek zanimljiva tema.
A ćirilica... ... Пардон... Ћирилицу морамо да се сачувамо као што себе морамо. Слажем се - ту политичари немају шта пуно да траже (осим да не одмажу).

Предлажем за Србију компромисно решење. Ко у Ноћи вештица погоди вештицу на метли петардом, да добије печено прасе на Дан заљубљених. А све оне метле које остану иза погођених вештица да Срби узму у руке и да између Нових година по грегоријанском и јулијанском календару почисте мало испред својих кућа. Може?

Svaka čast za ovo Kad bi Borko Stefanović ovakva rešenja smišljao za srpsko-albanske odnose, čak ni stamena Edita ne bi imala kud, nego da se izljubi i prihvati.
omega68 omega68 02:04 15.01.2012

Re: Можда...

Немој да заборавиш да је и "тај прастари српски етницитет", како си га назвао, и настао тако што је најмоћнији и најбогатији међу њима ујединио различита братства и племена.

A ne mislim na tako mlad etnicitet.
Ja mislim na narod koji se spominje još u vedama, na sanskrtu ( opet ovaj omega o tome ) pod imenom srbi koji je tada na tom jeziku značio ''saplemenici, rođaci).
Od tog naroda su, tako kažu lingvista Šafarik, Čajld, i još neki stranci, nastali Sloveni i Germani, da bi se negde pre 5 000 godina ti jezici podelili na slovenske i Germanske.
Ako je to tačno, a vidimo da se i danas delimo , onda...ništa
loader loader 02:07 15.01.2012

Re: Можда...

Omega, STOTI komentar.
Čestitam
omega68 omega68 02:20 15.01.2012

Re: Можда...

loader
Omega, STOTI komentar.
Čestitam

p i ćorava koka ubode neko zrno, mislim ćutim ceo dan i onda, bum

P.S
Taso imaš pp!!!
tasadebeli tasadebeli 11:28 15.01.2012

Re: Можда...

nsarski

St. Nicolaus -> Santa Claus, svapski obicaj, razumes.


loader

Što se tiče Deda Mraza, Božić Bate i tog perioda godine oko zimskog solsticijuma - stavio sam link gore u odgovor na Tasin komentar, pre nego što sam video ovaj, vaš komentar.


Па да, бабе пречанке. То јест из Војводине. Српкиње али из прека. Деде, додуше, из Ниш и и из Крагујевца, али зна се чија је у кући главна и чији се обичаји по кућама претежно поштују. То сам после и ја повезао. Ипак, било је лепо живети у незнању и добијати поклоне два пута.

Исто тако сам чуо и причу баке моје жене која се родила у Загребу и тамо завршила и гимназију. Њен отац је био Србин, а мајка Немица рођена у Осијеку (потомак оних Лотариншких Немаца што их је Марија Терезија населила половином 18. века по Славонији и Војводини). Код њих у кући су се обележавала оба Божића, а она се сећала да је и за једно и за друго Бадње вече, док су ишли у цркву, у прозорима свих оних комшија који то Бадње вече не обележавају у том тренутку, обавезно стајала упаљена свећа у знак поштовања према комшијама друге вере. То мора да је био предиван призор који улива осећај сигурности и спокоја било ком човеку. Е, а онда је дошло до убиства Радића у Скупштини, после којег су први пут избегли из Загреба, па атентата у Марсеју и свега онога што знамо.
loader loader 12:12 15.01.2012

Re: Можда...

... dobijati poklone dva puta



Eh... sveće u prozoru. Divan prizor. Eto, ima i varijanta da se ne bude večito u nekakvoj podeli. Ali, te periode na žalost imaju ograničen rok trajanja, jer se u međuvremenu, postepeno i skoro neprimetno, nakupljaju gomilice sitnih i besmislenih interesa ljudi na svim nivoima, pa kad se te gomilice pretvore u gomile, i naiđe za zlo podesan čas, nastanu velike ljudske nevolje.

Treba se stalno vraćati primerima koji dokazuju da su sloga i uzajamnost mogući. Setili ste se jednog takvog. Nek nam svetluca u prozoru :)


omega68 omega68 12:16 15.01.2012

Re: Можда...

Е, а онда је дошло до убиства Радића у Скупштини,


Istini za volju do tog ubistva nije došlo zbog masnih kolača, sira ili vojne muzike
Čovek je nipodaštavajuće pitao ''koliko košta ta Vaša srpska krv koju ste prolili za Jugoslaviju''?
Pa sa'ću ti pokažem koliko košta
То мора да је био предиван призор који улива осећај сигурности и спокоја било ком човеку.

Očigledno nije bilo dovoljno jako.Problem sa tim je što nikad nije dovoljno jako.KAda dođe do stani-pani, sve to puca kao mehur od sapunice.
Utopija
loader loader 12:28 15.01.2012

Re: Можда...

Utopija

Ali.. onda... ... kaj delati uopće? Kaj će biti s nama?
Pa, Omega, svuljaste oporavak nade skoro na nulu
...

I ... to olako samoodbrambeno vađenje pištolja u skupštini, kafani, po ulici... - malo mi deluje ..!
Jukie Jukie 17:41 14.01.2012

Dani

Naravno osnova celog problema je to što godina nema 365 dana i što je npr. Vidovdan kao dan veštačka konstrukcija. Stvari u svemiru i na Zemlji nisu fiksne nego se stalno mrdaju, za razliku od onoga što su nas učili u školi da je naš životni vek suviše kratak da bismo išta primetili (a onda se otopiše lednici i isuši Aralsko more)
loader loader 17:53 14.01.2012

Re: Dani

Naravno osnova celog problema je to što godina nema 365 dana ....

Nema ni 365 noći

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana