IT| Kultura| Ljudska prava

Microsoft udara ispod pojasa

uros_vozdovac RSS / 16.01.2012. u 21:25

Kolega sa susednog portala Linux za sve, kolega Branko je moj gost na blogu. A tema je itekako inspirativna, pa ima reč:


Microsoft zabranjuje isključivanje Secure Boota na hardveru s ARM procesorima

Dobro, mi Linuxaši smo naivna bagra! Nekako nam je u naravi vjerovati da su svi u osnovi dobri i da za svakoga ima nade. Valjda nam je to u krvi. Ipak koristimo neki tamo Open softver, preziremo piratske programe, valjda jedini kupimo original u trgovini, sponzoriramo Wikipediju i plačemo nad sudbinom čovječanstva.

Tako smo se nedavno uljuljkali u uvjerenje da nije Microsoft loše mislio kad nam je svima počeo proturati UEFI i kako se u stvari radi o naprednoj tehnologiji koja će zamijeniti prastari dinosarusko-protozoarsko-amebni BIOS. Pa dok se Linux ne snađe i nabavi te ključeve proizvođači hardvera će nama Linuxašima lijepo ostaviti mogućnost isključenja tog istog UEFI-a tako da možemo bootati te naše zastarjele i nepotpisane kernele.
Osim što neće !<--break->

Evo, čudna mi čuda netko je iskopao iz 293 stranica Microsoftovih uvjeta za dodjelu Windows 8 certifikata nešto jako sumnjivo! (I svaka mu čast! Valjda je jedini čovjek na svijetu koji je pročitao tih 293 stranica, ja ih sigurno ne bi išao čitati).
Daklem, Microsoft je naveo da ako ste proizvođač hardvera i hoćete Windows 8 certifikat a imate ARM procesor na vašem hardveru NE SMIJETE isključiti Secure boot! Iliti na engleskom (Da ne ispadne da se derem s tim velikim slovima - to je direkt prijenos.):

MANDATORY: Disabling Secure MUST NOT be possible on ARM systems. U prijevodu: Ako vaše ARM računalo dođe s predinstaliranim Windowsima, ne možete koristiti niti jedan drugi operativni sustav. Ne možete deinstalirati Windows i na to računalo instalirati Linux. Naravno da ne možete imati niti dual boot na takvom računalu. Ne postoji ta opcija!

Ovim potezom Microsoft želi osakatiti svu konkurenciju jer će Windows 8 navodno podržavati ARM procesore. A zna se koji operativni sustavi trenutno jako dobro podržavaju ARM. Također vjerojatno nastoji usporiti proboj ARM procesora na PC tržište jer je ARM još uvijek nova tehnologija za Microsoft koji je navikao na neke druge procesore.

I tako, da nije bilo tog jednog jadnog čovjeka koji je potrošio par dana svojega života na čitanje suhoparnih i zakukuljenih 293 stranica nevjerojatno dosadnog dokumenta mi bi i dalje hodali svijetom u uvjerenju da su svi ljudi dobri a velike korporacije rade na poboljšanju naše budućnosti i dobu kada ćemo sve raditi ekološki čisto, putovati letećim automobilima na posao i ići na izlet na Saturn.
Ajmo se zbrojiti!

 

Autor:B.S.

 

Izvor: Muktware, Slashdot

Hvala najlepše portalu Linuxzasve

 

 


 

 

 

 

 

 

Tagovi



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 21:51 16.01.2012

.

ako je branko u pravu onda ce microsoft da izgubi zestok sudski proces
za jedno 5 do 7 godina
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:03 16.01.2012

Re: .

Heh, u pravu je. U pravu si i ti, mislim da je preteran potez.
opetnaistommestu opetnaistommestu 22:02 16.01.2012

Heh...

Dobro, ovo može da se protumači i kao potez očajnika ili znak panike. A ne mora. Ajd' da sačekamo i da vidimo šta će da se desi. Moja je prognoza da će M$ morati da pojede sopstvene reči i da spusti loptu.
a_jovicic a_jovicic 22:40 16.01.2012

Re: Heh...

Ovo me podseća na jednu susednu državu koja je postala gadljiva na prosečnog "paradajz" turistu i odlučila da se bavi samo "visokim turizmom" ... eee al' ako hoćeš da se time baviš onda ti je i konkurencija drugačija nego ona na koju si navikao pa em' ne na'vataš dovoljno "visoke" klijentele em' ti se razbeži postojeća (a posle ih je teško vratiti)

M$ ima sve predispozicije da ovim "košer" probiranjem bude do nogu potučen od one "zagrižene jabuke" (ja lično ako moram da biram dal' ću dati pare M$-u ili "jabuci" sigurno se neću dvoumiti u korist "zdrave hrane" pa kol'ko god me koštalo) a sa druge strane verujem u moć tržišta (nikako zbog altruizma svetskih bogataša nego upravo zbog alavosti kapitalizma kao takvog ... te da će gospoda drugovi sa dalekog istoka naći računicu da izbace jeftine a otvorene hardverske platforme za "široke narodne mase" )

Inače ti udarci "ispod pojasa" se dešavaju već neko vreme. Najsvežije iskustvo mi je bila trodnevna agonija sa poteravanjem "naj, naj, naj, super, hi" tehnologije NVIDIA GEFORCE "čuda" pod Ubuntu-tom na laptopu ... radi normalna grafika al' Google Earth nikako neće ... i neće i neće i neće (instalirao čak i drajvere za Linux sa Nvidia site-a) ... i onda shvatim da je vreme za RTFM (Read the Fu*king Manual) i vidim ključnu rečenicu ... Linux drajveri ne rade ukoliko je u pitanju Optimus tehnologija (koja je inače oficijelno podržana samo na Win7) ... što će reći ta ista grafička kartica bez Intel budženja radi OK al' kad su uveli "nižu tarifu" (tj. isključivanje raznih 3D čudesa kad se ne koriste) to je napravljeno samo za Win7 ... znači čak ni za XP ... znači samo i baš samo za Win7. Sreća te postoji otvorena implementacija pod projektom Ironhide (bivši Bumblebee) inače bih bio prinudjen da kupujem Win7 (i onda naravno dignem Ubuntu pod virtuelnom mašinom)
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:18 16.01.2012

Re: Heh...

Nemam to Nvidia čudo ali mi drugari kažu da može da se potera ako ručno kompajliraš CUDA SDK. I to čak na 11.10 ako nisi probao, o`š link?
a_jovicic a_jovicic 00:19 17.01.2012

Re: Heh...

uros_vozdovac
Nemam to Nvidia čudo ali mi drugari kažu da može da se potera ako ručno kompajliraš CUDA SDK. I to čak na 11.10 ako nisi probao, o`š link?

Ironhide mi je odradio posao (a ni grafika mi nije uža specijalnost) ... ali možda će nekom link (ili bar informacija da to može) biti od koristi. Što je najgore, da nisam preletao preko instrukcija za instalaciju, video bih posle 10 minuta u čemu je stvar ... nego ono po principu ... ma ako proizvodjač daje drajvere šta tu ima da se čita ... samo instaliraj i ne pitaj.

EDIT:
No na kraju mi nije žao ni ta tri izgubljena dana ... svašta sam naučio vezano za ove nove hardveraje (šta radi taj djavolji Optimus ... pa kako je lepo kad kupiš mašinu sa 4 jezgra a Linux ti pokaže kao da imaš 8 procesora ... caka u thread-ovima ... nije to loše za mene softveraša da na svakih par godina malo potrošim na hardversko "školovanje" ... ono ... da nisam prelazio na 64-bitnu mašinu samo bih prebudžio postojeći Linux ... ovako je sve moralo od početka). Inače preporuka svima koji žele stabilnu mašinu je da investiraju malo vremena da podese to što im treba u Linux-u ... posle mogu da ga ostave godinama i da sve radi kao prvog dana. Čik da vidim nekog M$ korisnika koji neće posle nekog vremena da krene da kuka kako mu je mašina "nešto usporila".
rade.radumilo rade.radumilo 13:02 17.01.2012

Re: Heh...

a_jovicic

Čik da vidim nekog M$ korisnika koji neće posle nekog vremena da krene da kuka kako mu je mašina "nešto usporila".


Meni Windows radi i po tri godine bez da "nešto uspori". Tada promenim hardver, pa instaliram jopet, mada rekord rži mašina moje supruge na kojoj se XP SP1 vrti već 7.5 godina od kada sam ga instalirao, bez da je "nešto usporio".
Vic je u tome da ti Windows nudi instalacije po principu "next, next, next" i onda posle nekog vremena kuku lele. Ako želiš da ti Windows radi kako valja dugi niz godina, onda moraš da znaš kako da ga načivijaš na konkretnoj mašini.
Takođe, ako instaliraš za korisnika kome računar uglavnom treba za FB, Youtube i da prebaci slike sa fotoaparata na HDD (što zajedno sa Heroes of Migh and Magic III čini sve za šta mojoj supruzi treba), onda ga tako i naviješ i posle nema da se njakaš.
Na službenoj mašini sam pod XP-om imao i Visual Studio i MS SQL server i Delphi i koješta drugih alata, koji hvala bogu čačkaju po kernelu i gde treba i gde ne treba, ne računajući aplikacije koje je moja firma razvijala, pa sam opet tek nakon 3.5 godina instalirao Windows kada je trebalo da instaliram Windows 7 zbog prelaska svih naših aplikacija na isti. Niti jednog trenutka nisam imao "usporavanje" mašine, ali isto tako nisam dozvolio tehničarima u firmi da mi oni instaliraju Windows, Office itd, već sam lepo uzeo od njih diskove i potrošio nekoliko dana da to skockam kako valja.
Nekoliko osnovnih alata za održavanje se podrazumeva...
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:33 17.01.2012

Re: Heh...

Da brišem ovaj dupli post koji je, očigledno, posledica lag-a koji je uzrokovan zatrpanim registry-jem Windowsa?




Niti jednog trenutka nisam imao "usporavanje" mašine, ali isto tako nisam dozvolio tehničarima u firmi da mi oni instaliraju Windows, Office itd, već sam lepo uzeo od njih diskove i potrošio nekoliko dana da to skockam kako valja.


I posle mi linuksaši nakon instalacije podešavamo lindže tri dana. Cccc.
rade.radumilo rade.radumilo 14:18 17.01.2012

Re: Heh...

Da brišem ovaj dupli post koji je, očigledno, posledica lag-a koji je uzrokovan zatrpanim registry-jem Windowsa?


Jok, posledica je neznanja internog IT-ja firme, onih istijh kojima nisam dao da mi instaliraju Windows, na službenom laptopu. Ako pogedaš moje postove uveče, videćeš da nema duplih (a njih isto čukam sa službenog laptopa).

Meni je prvi put za instalaciju Linuxa (Mandrake) trebalo mesec dana. Tek tada sam uspeo da iz konzole podesim grafički režim, iako je moja kartica bila na listi prepoznatih, i da podignem KDE (iako je instalacija sve vreme lepo radila u grafičkom režimu).
Red Hat mi je svojevremeno upropastio HDD, bugom za koji sam našao da RH ne priznaje njegovo postojanje, jer nisu u stanju da ga simuliraju, a koji se javljao kod svega 1% matičnih ploča, koje su u biosu imale podešavanje za pristup HDD-u (beše nešto LBA i nešto drugo, davno je bilo zaboravio sam). Fora je da je Windowsu i drugim edicijama Linuxa bilo svejedno koje je podešavanje, a RH se na osnovu toga da li je podešavanje ovako ili onako, instalirao sa ili bez čačkanja MBR-a i ubrljavanja FAT/NTFS particija. Kod mene je podešavanje bilo naravno ono grđe, posle sam izmenio

EDIT: da ne budem nepravedan prema kolegama Ipak sam već nekoliko meseci na projektu u banci i dupli postovi su posledica prilično paranoičnih sigurnosnih mera na mreži
aleksandarz92 aleksandarz92 17:33 17.01.2012

Re: Heh...

I posle mi linuksaši nakon instalacije podešavamo lindže tri dana. Cccc.

U zadnjih par meseci sam morao da na istoj mašini instaliram prvo ubuntu 11.10, pa posle toga win XP. Konfiguracija je sledeća:
Intel celeron na 2,nešto MHz
RAM - 1GB
Nvidia GeForce 4
Na računar su priključeni još i Epson LX300, HP Laserjet 1005 i Epson Stylus DX4050. Evo opisa kompletnih instalacija:
Ubuntu:
Instalirao OS, pokrenuo update, pokrenuo ažuriranje jezičke podrške dabi OS bio na srpskom (ovoga na XP-u nema), otvorio software centar i dodao ubuntu-restricted-extras, vlc player i xsane.
Uključio sam epson DX4050 i na ekranu se pojavila poruka da imam novi štampač koji je spreman za rad. Uključio sam laserski štampač i na ekranu se pojavila poruka da imam novi štampač i pitanje da li hoću da instaliram drajvere za njega. Kliknuo 2-3 puta na yes ili next i gotovo. Onda sam otišao na opcije za dodavanje štampača, dodao IBM ProprinterII, i na taj način je proradio i epson LX300. Tada je računar bio potpuno spreman za rad, a ceo OS i softver na njemu je na srpskom.

Windows XP:
Instalirao OS. Budući da je update nepotreban, krenuo sam odmah da tražim drajvere za štampače. Utvrdio sam da mi nije prepoznao mrežnu karticu. Otgvorio kućište, pročitao oznaku sa ploče, seo za drugi kompjuter, pronašao odgovarajuće drajvere (usput i za integrisanu zvučnu) i prebacio ih flešom. Uspešno ih instalirao i odmah zatim instalirao firefox, kako ne bih morao da gledam dugo u IE. Relativno lako sam našao drajvere za laserski štampač, ali sam za DX4050 "rodio mečku" dok sam pogodio pravi. Otišao na add printer i dodao LX300. Onda sam krenuo da instaliram dodatni softver. Skinuo sam winamp i VLC i utvrdio da nemam čime da ih raspakujem. Skinuo 7zip, instalirao ga, pa instalirao i prethodno pomenute. Odmah zatim sam skinuo i instalirao i libre office. Negde u sredini svega ovoga sam skinuo i instalirao AVG, a zatim ga i apdejtov'o. Nakon svega ovoga sam imao računar koji je spreman za kancelarijske poslove. Osim office-a i firefox-a sve ostalo je na engleskom.

Čini mi se da je opšteprihvaćeno mišljenje da je instalacija i podešavanje windowsa mnogo lakše zasnovano na tome da većini ljudi treba više vremena za podešavanje ubuntu-a, ali tome nije razlog OS već činjenica da je toj većini windows poznat teren za razliku od ubuntu-a. Ovde pišem o ubuntu jer druge distribucije nisam ni probao. Ja nisam programer ili nešto slično već samo običan, prosečan (možda malo natprosečan) korisnik.

PS
Treba mi licenca za win XP. Kako da nabavim što jeftinije?
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:06 17.01.2012

Re: Heh...

aleksandarz92

Treba mi licenca za win XP. Kako da nabavim što jeftinije?


Nikako. Samo win7 licenca pa onda koristiš XP.Igraš se žmurke. Jedno pitanje jesi li uopšte tokom instalacije korstio strašni Terminal?
opetnaistommestu opetnaistommestu 18:45 17.01.2012

Re: Heh...

Aleksandre, mogu li, u open source duhu, da ovaj tvoj post citiram gde god mi se pruži prilika, da ga stavim u potpis na svakom forumu, da ga ištampam na duks i majicu i da ga istetoviram na leđima umesto Kosovskog boja?
aleksandarz92 aleksandarz92 19:10 17.01.2012

Re: Heh...

Jedno pitanje jesi li uopšte tokom instalacije korstio strašni Terminal?

Naravno da nisam. Šta će mi?
Objašnjenje za one koji se ne razumeju dovoljno ili se ne razumeju nimalo(ako takvi otvaraju ovaj blog):
Svaka stvar može da se uradi kliktanjem miša ili kucanjem u terminalu. Običnom korisniku je lakše da zapamti gde treba da klikne, pa gde sledeći put i tako još 3-4 puta, ali kad se radi o online pomoći sigurno je bolje umesto 5-6 redova teksta o tome gde treba kliknuti da bi se npr. apdejtovao sistem, napisati: Otvori terminal (CTRL+ALT+t) i upiši "sudo apt-get update". Da ne pominjem to što će se u sledećoj verziji to možda nalaziti na drugom mestu, ali će komanda za terminal ostati ista. I samom korisniku je lakše (za stvari koje se rade sad i nikad više) da tu komandu samo copy/paste u terminal. Ustvari, ne mora ni to, dovoljno je da se selektuje i pritisne točkić miša u terminalu.

@opetnaistommestu
Naravno da možeš. Nakon mučenja sa windowsom i ja sam mislio da to pretočim u neki blog, ali me stalno nešto mrzi, nemam vremena itd...
jinks jinks 22:12 16.01.2012

Sto bas ARM

Ako su se vec odlucili na takav korak zasto ne urade isto i na x86 masinama.

Mozda je njihov proizvod Windows x.x manje konkurentan na ARM masinama iz nekog razloga, mada to ste vec i rekli u

Također vjerojatno nastoji usporiti proboj ARM procesora na PC tržište jer je ARM još uvijek nova tehnologija za Microsoft koji je navikao na neke druge procesore.
maksa83 maksa83 22:39 16.01.2012

Re: Sto bas ARM

Ako su se vec odlucili na takav korak zasto ne urade isto i na x86 masinama.

Zato što bi im na tako nešto Intel kao proizvođač procesora i čipseta rekao: "iz koje ste vi bajke izašli?".
jinks jinks 22:55 16.01.2012

Re: Sto bas ARM

Jasno, ali nisu ni proizvodjaci ARM-a pali sa kruske.
dragoljub92 dragoljub92 23:50 16.01.2012

Re: Sto bas ARM

iskreno dok god se ljudi ,mislim na onu ogromnu većinu običnih korisnika "računala" ponaša kao ovce za šišanje i i to glupe ovce za šišanje,najgluplje ovce za šišanje i neće ni da čuje za bilo šta drugo osim M$ ili Mack nek ih šišaju,dana sama imao razgovor sa dobrim prijateljem koji me pitao kako to da nema više proizvođača OSova na tržištu ,neznam osim ova pet znači ova dva monopolista +linux +bsd + solaris,ja lično nisam uspeo da poteram bsd na svojoj mašini,skinuo neki haiku bsd al neće ,neznam šta je,u VB ne mogu da formaturam partuciju a kao automatski,daklem diži ruke .e sad ja znam za jedno 30-50 OSova ali čemu služe i ko to koristi nemam pojma .linux ima slabu reklamu i zato se ljudi smrznu kad im pomeneš linux,ali da se vratim na ovce ,neće da uče plaše se da će da im se pokvari kompjuter ili ko zna šta već.ovaj moj drugar se smrzo kad sam podigo linux na njegov laptop,usro se tačno se videlo kako očekuje da lap explodira i ili se samoubije,i sve to posle pola sata ubeđivanja da to što njegov windows pokazuje da kod mene ima vajfaj signal meni ne znači ništa i da oću da vidim da li linux vidi nešto.i video je tri puta više od widowsa.al sam skinuo live cd da ovom jadniku srce ne bi puklo od stra.bukvalno je sedeo kao na trnje dok se vrteo kubuntu na njemu.
što se mene tiče kad bi sad zabranili upotrebu linuxa jednostavno bih bacio kompjuer i nikad više ne bih seo za bilo koji.ali to sam ja,nisam nikakav reper za bilo šta pa ni kompove.ako oni koji nisu poslovno vezani za windows,ne prave programe ili šta već ,nego im komp služi samo za skitanje ponetu,gledanje filmova i tvitovanje,blozenje ili facebukovanje oće da pune džepove gejtsu i +jobsu,ako bre vaše pare ,ali evo predloga skinilte PClOS narežite ga na disk,valjda ste do sad naučili šta je i kako se režu iso fajlovi,a nerežu se teško samo klikneš na iso fajl i nero,koji niste platili kao ni win,će sam da nareže i dobićete butabilni disk sa kojim možete da podignete sistem tako što ćete ući u bios i postaviti da se butuje sa cd kao prvu oipciju.većina se ovde hvali da zna engleski pratite uputstva,a pitaće vas dali želite da koristite liv sistem ili da instalirate,odaberete prvu opciju ili nemojte da birate ništa on će sam posle 10 sekundi da podigne live disk i dalje ..pa uradite nešto i sami čemu vam služe te diplome što ste gi nagomilali ,i da neće da vam se "računalo" samospali u znak protesta što hoćete da poterate opensours OS na njemu.predložio sam pclos zbog toga što on ima sve kodeke iplejere koji vam trebaju,libr ofis mora da skinete ali besplatan je pa za 20ak minuta imate besplatnu varijantu mikrosoftovog preskupog oficea.na volju vam ljudi.ja lično koristim debian 6.03 imam svih 8dvd sa programima i ne zavisim od neta .a tri sata mi je trebalo samo da isčitam programe za njega,mislim da se ponuda kreće od preko 30000 programa .ko ima avanturistički duh nekproba ko neće ne mora.nije sila.
maksa83 maksa83 11:22 17.01.2012

Re: Sto bas ARM

jinks
Jasno, ali nisu ni proizvodjaci ARM-a pali sa kruske.

Nisu, ali ARM je licenca koju ima iks proizvođača, a Intel je firma (firmetina) i nije sila kojoj MS može da postavlja uslove i ograničava upotrebu proizvoda. Linux na serveru i Linux na desktopu postoji (ok, na dekstopu skoro da postoji ; ) i niko ne može unapred da kaže da li si kupio neku čudesnu ploču sa Intelovim čipsetom da na nju staviš Windows ili vrtiš neki Linux server, dok je ova stvar sa ARM-ovima usmerena na mobile uređaje gde Microsoft ima vrlo mali foothold do kog mu je životno stalo pošto su u vrlo slaboj poziciji (kasne tri godine u startu i imaju dva konkurenta koje jedva naziru negde na horizontu), spremni su da kupuju firme i ulažu pare u tuđ razvoj da skrate tu distancu (koja im je mač iznad glave). Zašto bi sasuo pare u nečiji razvoj i praktično subvencionisao nečiji hardver da bi prodao svoj softver edabi neko na kraju tu stavio nešto drugo? Ne opravdavam potez, samo im "ulazim u rezon".

Uzgred, Linux na tabletu je mrtvorođen, tj. moja prognoza je da neće stići nigde, ako i krene i bez MS saplitanja. Touch interfejs zahteva ozbiljan napor i dizajn i programiranje u koji niko neće uložiti slobodno vreme (pošto je Google već u to uložio ozbiljne pare i vreme i tako napravio Android) a da to ima neke velike domete, pogotovo na platformi koja ima šizmu i oko desktopa. Ako hoćeš da vidiš Sveti Rat samo pitaj negde "je l' taj touch UI treba da bude na bazi Gnomea ili KDE-a?" i posmatraj žute i crne mrave kako se satiru.
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:38 17.01.2012

Re: Sto bas ARM

maksa83


Uzgred, Linux na tabletu je mrtvorođen, tj. moja prognoza je da neće stići nigde, ako i krene i bez MS saplitanja.


Makso ovo MS zezanje nije protiv Linuksa, ono je protiv ideje slobodnog softvera uopšte i kao takva je dovoljan razlog da budem protiv. Ucenjivati proizvođače hardvera je sve samo ne korektno. Sa druge strane a šta je Android koji se vrti "on top of" Linux kernel? U koje zezanje da umetnemo Android? I još, nije da neće stići nigde, stići će makar kod mene..

Ako hoćeš da vidiš Sveti Rat samo pitaj negde "je l' taj touch UI treba da bude na bazi Gnomea ili KDE-a?" i posmatraj žute i crne mrave kako se satiru.

Do vraga i meni se ne dopada ni GNOME3 ni Unity, a o KDE ne smem da zucnem premlatiće me mangupi. A Unity je klasičan interfejs za touch, i ja mu predviđam dobru budućnost. Da vidiš kako se noobovi lako priviknu, i dopada im se na moje zaprepašćenje.

Na kraju krajeva, di baš ti da kritikuješ UI, jes` vid`o Metro interfejs?
maksa83 maksa83 12:06 17.01.2012

Re: Sto bas ARM

Makso ovo MS zezanje nije protiv Linuksa, ono je protiv ideje slobodnog softvera uopšte i kao takva je dovoljan razlog da budem protiv. Ucenjivati proizvođače hardvera je sve samo ne korektno.

Kako je to tačno drugačije od Apple zabrane da dual-butuješ njihov hardver?

Meni su obe zabrane podjednako glupe, ali nemoj da glumimo gljive.

Na kraju krajeva, di baš ti da kritikuješ UI, jes` vid`o Metro interfejs?

Jesam, i ne vidim u čemu je problem? Vrlo lep i čist dizajn + dobar juzabiliti. Da li si probao neki WP7? Ja sam okružen vlasnicima WP7 (verovao ili ne, u mom okruženju ja sam najmanji MS bitch) i ono je totalno okej - sprava je orijentisana oko stvari koje želiš da uradiš, a ne oko aplikacija. Doduše još nisam spreman da dam sopstvene pare za neki, bar dok ne otvore svoj Market tako da radi i sa nama. Dokaz da je kraj sveta blizu je što je MS konačno napravio vrlo vrlo pristojan mobile OS. Jedino što su zakasnili, ovo su morali da imaju pre 2 godine.
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:37 17.01.2012

Re: Sto bas ARM

maksa83

Kako je to tačno drugačije od Apple zabrane da dual-butuješ njihov hardver?

Meni su obe zabrane podjednako glupe, ali nemoj da glumimo gljive.



I meni a iako postoje sličnosti ima i razlika. Apple otkad ikad prodaje svoj hardver sa svojim OS-om, i svoj OS nikad nije otvorio za hardver koji nije njihov. Sa druge strane uvek si mogao (dobro de, odavno...) da na Apple hardveru teraš drugi *nix. Yaboot postoji koliko oduvek i Apple nikad nije preduzeo nikakvu akciju da onemogući yaboot da potera nešto drugo.

Nisam, probao WP7, negde za vikend dokopaću se Lumie, koja za sad na slikama izgleda impresivno jer liči na N9. Interfejs izgleda dečje na prvi pogled, pogotovo meni koji sam srećan na Maemo/MeeGo. Dobro de, i MeeGo izgleda dečje, jasno.
Navikao sam se na multitasking koji mi daje n900, na ovom hardveru je za neke stvari must, ali je svakako sjajna stvar. Pitam se kako će WP7 da se ponaša kad je budem upalio i popalio od servisa sve što koristim, ali ću pošteno da napišem. Ma posle Maema sve mi izgleda neozbiljno, ali ne trčim pred rudu.

Ja sam okružen vlasnicima WP7 (verovao ili ne, u mom okruženju ja sam najmanji MS bitch)


Kuku, tvoji MS moji KDE... Imam plan, aj` ih napujdamo jedne na druge, pa se zezamo na miru, a?
maksa83 maksa83 13:05 17.01.2012

Re: Sto bas ARM

Pitam se kako će WP7 da se ponaša kad je budem upalio i popalio od servisa sve što koristim, ali ću pošteno da napišem.

WP7 nije za tebe, i sva je prilika da ćeš od tih servisa naći 5%, ako i toliko, s tim da ne bih očekivao ni da se pojave u sledećih godinu dana. Do 7.5 (Mango, dakle do pre neki mesec) ta stvar (WP7) nije mogla da otvori soket u aplikativnom sloju. Ponavljam - nije postojao način da napraviš WP7 program koji otvara TCP/IP konekciju. On je za ljude koji hoće da gledaju svoje fejsbuke/tvitere/mejlove SMS-ove (i sve to radi vrlo lepo i logično), povremeno gađaju prasiće pticama i seku lubenice katanama. Ovo potonje (igre) je nešto što je MS uradio pametno - od početka insistiraju na hardverski ubrzanoj grafici i sve je nice & smooth, dok je Google glumio ludilo, kao može-i-bez-toga. Može, ali je glupo i sporo, pa sad to brže bolje krpe, mada se još uvek ponašaju kao da im je samo ispao sladoled. Mimo toga, WP7 brauzer je krš (IE), ovi oko mene (bar srećnici koji su relativno brzo dobili Mango tj. 7.5) su hteli šampanjac da otvaraju kad su dobili apdejt OS-a pa brauzer može da im učita i prikaže reddit.com koji je zapravo vrlo prost sajt.

Kuku, tvoji MS moji KDE... Imam plan, aj` ih napujdamo jedne na druge, pa se zezamo na miru, a?


:)))

Ashes to ashes, funk to funky.
jinks jinks 13:45 17.01.2012

Re: Sto bas ARM

maksa83
Nisu, ali ARM je licenca koju ima iks proizvođača, a Intel je firma (firmetina) i nije sila kojoj MS može da postavlja uslove i ograničava upotrebu proizvod

Jedna zaverenička misao: da li MS, što iz svojih ličnih interesa što možda čak i iz nekih drugih razloga, ustvari pomaže Intelu da suzbije nadiruću konkurenciju od strane ARM-a izmedju ostalih.

Inače, baš sam pre sat dva diskutovao sa kolegama o problemu o kome je pisao Urosev gost na blogu. I došli smo do sličnog zaključka da MS pokušava da zaštiti upravo to embedded tržište koje ne podrazumeva isključivo PC-eve ... odnosno njih se najmanje i tiče.

Jedino što je na embedded tržištu embedded Linux odavno gotovo sve i svja, sada i Android, dok embedded Win predstavlja u poredjenju sa njima nešto što još uvek podseća na ezoteriju. Evo jednog primera: razvoj drajvera za embedded platforme ... na Linux-u ili nekom drugom linuxabilnom embedded OS-u to je izvodljivo, dok na Embedded Windowsu to još uvek predstavlja težak problem i podrazumeva poseban odnos sa firmom MS, malte ne .... odnosno poseban oblik zavisnosti u odnosu na MS.
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:22 17.01.2012

Re: Sto bas ARM

Heh, znači ništa ssh, ništa remote administracija servera, ništa mali drugarski hack neke zatvorene mreže koja mami... Usput, u Karađorđevom parku osim iz stanova imaju dve mreže, Narodne biblioteke i još jedna pod imenom "Arhangel". Biblioteka je užasno spora iako otvorena, a Arhangel mami sa svojih 16/1

Inače hardverska akceleracija radi i na n900 uz manje podešavanje jednog .ini fajla ni ja ne razumem zašto se, do vraga, Nokia odlučila da je po defaultu ugasi. Nekad su mi neke stvari neshvatljive.
maksa83 maksa83 16:34 17.01.2012

Re: Sto bas ARM

Heh, znači ništa ssh, ništa remote administracija servera, ništa mali drugarski hack neke zatvorene mreže koja mami... Usput, u

Ma ima ssh klijent za Mango (7.5 koji im je pušten pre neki mesec), i sad može sve, osim što si osuđen na brauzer koji je Sotona napravio za Grešnike. Mene zbunjuje kako su uopšte 2010-te godine pustili napolje OS koji nema API za otvaranje TCP/IP konekcije. ("Imaš http, to ti je dosta" Jeskakodane.)
aleksandarz92 aleksandarz92 16:52 17.01.2012

Re: Sto bas ARM


Ako hoćeš da vidiš Sveti Rat samo pitaj negde "je l' taj touch UI treba da bude na bazi Gnomea ili KDE-a?" i posmatraj žute i crne mrave kako se satiru.


Do vraga i meni se ne dopada ni GNOME3 ni Unity, a o KDE ne smem da zucnem premlatiće me mangupi. A Unity je klasičan interfejs za touch, i ja mu predviđam dobru budućnost. Da vidiš kako se noobovi lako priviknu, i dopada im se na moje zaprepašćenje.

Unity je i napravljen za prenosne uređaje, a posle nekog vremena, i deluje nekako lakše za korišćenje. Ostaje još da vidimo kako će da radi na 12.04 jer ovo do sada je prepuno bagova i ostalih gluposti.
noboole noboole 16:08 17.01.2012

.

A kada je Stallman pricao protiv tivoizacije svi su mu se smejali.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana