Gost autor| Život

PRIJATNO!

razmisljam RSS / 18.01.2012. u 19:37

                Zadovoljstvo mi je što je Kaolavanda došla u moje blogodvorište da se igra. Pa... prijatno!

             

               Gladan k'o pas. Tako se kaže. Može da se kaže i gladan k'o student. Nema razlike...

                                                       * * *      * * *      * * *

               Zgrada Likovne akademije u kojoj su smešteni gladni studenti slikarstva i vajarstva, ušuškana je u jednom od najzelenijih krajeva Beograda - na Senjaku. Uz malo profesionalne deformacije, opisaću:
               u pitanju je svetlo siva zgrada... ili bolje reći bleda, što je sasvim razumljivo kada se uzme u obzir da je od ranog proleća, sve do kasne jeseni, skrivena od Sunca velikim krošnjama. Ona, cink bela, naspram viridian zelene boje krošnji, može se reći deluje aristokratski. Međutim, nema tu ni traga aristokratiji.
               Svako jutro zgrada doručkuje studente ispijene od gladi koja ih mori još od prethodne večeri, kada je stomak zavaran šoljom mleka. Taj prizor velike zgrade u kojoj nestaju studenti, mene asocira na one velike ribe koje napune usta maleckim ribama, i tako ih sačuvaju od opasnosti.
               Predveče, kada nevidljiva opasnost prođe, skoro pa bezbojna zgrada pusti studente lica boje olovne bele sa trunkom verdigris zelene... ili, što bi naš narod rekao: bele kao na samrti.
               Krenu studenti da se vucaraju kroz grad, izgledajući kao da baš tako vole da izgledaju... kao, to im je imidž... malo sutra...
               Odvuku se bledoliki ka najbližoj prodavnici sa keksom ili smokijem, tek da nečim popune rupu u stomaku.
               Retko, međutim, moguće je videti preko dana kako se neka ribica izmigolji iz majke, nesvesna rizika koji preuzima na svoju riblju kičmicu.
               Krene vođena glađu, ne sluteći da joj nigde nije bolje, nego u majčinim ustima.
Ta ribica bila sam jednom i ja...

                                                    * * *      * * *      * * *

               Oko toga šta je na meniju za taj dan, nikakvih problema nije bilo.
               Budžet mi je olakšao posao: kupiću bananu za užinu, a pre predavanja, pred kraj dana, poješću malo konkretnije... skoro pa kao kašikom: smoki i jogurt.
               Lebdeći nošena krilima terpentina, uputila sam se do jedine prodavnice u kraju, ni ne skinuvši sa sebe radničke pantalone sveže umazane bojom. Jeste Senjak elitni kraj, i da - pitala me jednom devojčica iz internacionalne škole pored koje prolazim, jesam li čistačica... ipak, to nije bio dovoljno jak razlog da se presvučem pred izlazak u svet. Uostalom, kao da mi nisu sve stvari bar negde isflekane bojom...
               Spuštajući se krivudavim puteljkom kroz šumu, jedan prizor sam imala pred očima, jedan ukus u ustima i jedan osećaj u stomaku. Samo da se dokopam banane, pa da se vratim u klasu i nastavim da slikam razmišljajući samo o slikanju, a ne o rupi bez dna, koja još i krči... vrzmalo mi se po glavi.
               Pred prodavnicom sam se nacrtala za tili čas. Još brže sam odlomila svoju užinu sa grozda lepih, zrelih... recimo.. kadmijum žutih banana, platila munjevito, uz iznemoglo Doviđenja prodavačici koja to nije ni primetila. Krenula sam mileći uzbrdo, sve odlažući zadovoljstvo osećaja punog stomaka.
               Na pola puta, sa rukama u džepovima i još neoljuštenom bananom koja je virila iz onog džepa na grudima, koji, inače, služi za šrafciger, metar, ili slikarske četkice, što da ne?... ugledala sam pogled kojem se nisam obradovala. Imali smo situaciju...
               Na putu ka majci, postavljena mi je zaseda. Moj pogled prikovao se za dva sjajna crna oka, nekoga sa kim pregovaranje nije dolazilo u obzir iz jednog jedinog razloga: te oči bile su smeštene na glavi bez nosa, ali sa njuškom, i u čijoj vilici su bili oštri zubi. Sve to nosilo je telo bez dve ruke i dve noge, ali sa četiri šape. Crna glatka dlaka dodatno je spuštala temperaturu moje krvi.
               Problem je bio i u tome što iz usta sa lica sa takvim rasporedom crta, nisam mogla da očekujem da čujem ništa ni nalik molbi da podelimo užinu k'o ljudi, uz objašnjenje koje bih shvatila... ne, mogla sam da se nadam jedino da je drumski razbojnik preda mnom, eto tako...malo izašao da prošeta, udahne svež vazduh, protegne svoje pseće kosti... sit, u najboljem slučaju.
               Nazad nije bilo u ponudi. Zaobilazni put, takođe. Morala sam da glumim da me nije strah. Pokušala sam...
               Nogama sam herojski prepustila da odrede brzinu kojom će me približiti secikesi... to je fer, razmišljala sam, jer one su te koje bi mogle proveriti oštrinu lepog, belog, sjajnog seta nož... pardon - zuba.
Noge su smatrale da ne treba da stanu. Poslušala sam ih.
               Oči su fiksirale par sjajnih očiju. U redu, ni tu nisam imala zamerke.
               Međutim, par mudrijih očiju nije našlo razlog da se zadrži na mom junačkom pogledu. Ali ono što je stajalo kao orden na mojim grudima, bilo je sasvim druga priča.
               Razdaljina između psećeg giliptera, i mene - Aske slikarke, smanjila se do neizdržljivosti. Ruka koja će me jednog dana hraniti hlebom, uhvatila se za žuti revolver, i umesto da ga uperi u presretača, ona je zadrhtala, i bez najave otkazala poslušnost... izdajnik od uda, čuo je samo ono što su tuđe oči govorile... (olabavi malo, šta si stisla tu voćku...ili već nešto slično). To što sam se ljutila na svoju desnicu, mogla sam i mačku o rep da okačim. Glasom Klinta Istvuda, naredila sam joj da stegne voće. Ona je, normalno, popustila stisak. Čudo da se nije i zakikotala.
               Noge su, srećom, odavno već bile premrle od straha, i samo su, onako skraćene, štrikale napred. Srce je tutnjalo. Usta sa njuškom tiho su režala, otkrivajući dupli niz oštrih ajkulinih zubića (da, da, ajkulinih... valjda znam šta videla!?), nestrpljivih da se zariju samo u bananu, ako budem bila pametna.
               Sekund, dva (preciznije - večnost, dve)... iiii... izdaja!... ruka nevernica, najljubaznije na svetu, u mimohodu je, pored mene žive, uručila moje sve tom nemoralnom psu; onda se zviždućući (jasno sam čula) vratila u džep.
               Noge su nastavile svojim putem. Oči nisu želele da vide poražavajući prizor koji sam ostavljala za sobom, na čemu sam im bila beskrajno zahvalna. U tom trenutku, osim u svoje oči i noge, zaljubila sam se i u svoj glas, koji je odlučio da ostane u grlu: Prijatno... ili nešto drugo podjednako slinavo, nije bilo izgovoreno... dobro, i to je nešto... ionako sam se već osećala poniženo kao pas.

                                                      * * *      * * *      * * *

               Susret majke i deteta bio je dirljiv. Nije me pitala gde sam bila. Obema je bilo bitno da sam se vratila. Do večeri nećemo se više razdvajati, znale smo nas dve.
               Dobro je...

Tagovi



Komentari (316)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

razmisljam razmisljam 19:43 18.01.2012

1.

Добро нам дошла, Лавандо.


( А и да се Ро мало неЛвира. )
reanimator reanimator 19:44 18.01.2012

Re: 1.

razmisljam
Добро нам дошла, Лавандо.
( А и да се Ро мало неЛвира. )

C,c,c...kakav eksplicitan primer blogonasilja!

kaolavanda kaolavanda 19:49 18.01.2012

Re: 1.

Добро нам дошла, Лавандо.


Razmišljalice, hvala... cvok

Re, saberi se, pa mi pomozi... trema i to...



reanimator reanimator 19:51 18.01.2012

Re: 1.

Re, saberi se, pa mi pomozi... trema i to.

Nema ti pomoći, dete moje!
Svi znamo da si školarac, a pišeš o akademiji!? Sad kad te savataju zbog lažnog predstavljanja, a ja laganica u bioskopu...
kaolavanda kaolavanda 20:07 18.01.2012

Re: 1.

Svi znamo da si školarac, a pišeš o akademiji!?

Ah, pa znaš tu vrstu devojčuraka:

crni lak na noktima, đubretarac(možda vijetnamka), kosa nemarno puštena (kao nije mi važno), i san da budem slikarka... pišem i dnevnik, za koji se potajno nadam da će ga jednom, u tmini sobe, čitati neki romantik, i pitati se... gde si ti, lutko, do sada...



...a ti visi u bioskopu
appendix appendix 20:10 18.01.2012

Re: 1.

Re, saberi se, pa mi pomozi... trema i to...

Evo ja se javljam na nepročitano, čitaću kasnije.. Znam kako je prvi put, strepnja da l' će se neko javiti...
reanimator reanimator 20:11 18.01.2012

Re: 1.

crni lak na noktima, đubretarac(možda vijetnamka), kosa nemarno puštena (kao nije mi važno), i san da budem slikarka... pišem i dnevnik, za koji se potajno nadam da će ga jednom, u tmini sobe, čitati neki romantik, i pitati se... gde si ti, lutko, do sada

A, pa tebe će da izbegavaju više nego uspaničene udavače! :)
Menjaj taktiku dok još ima vremena...pozdravio te sindrom "najbolja drugarica" :)
kaolavanda kaolavanda 20:13 18.01.2012

Re: 1.

Evo ja se javljam na nepročitano, čitaću kasnije.. Znam kako je prvi put, strepnja da l' će se neko javiti...


Njao, hvala

Evo za tebe poklončić sa veridijan zelenim detaljčićem...


kaolavanda kaolavanda 20:18 18.01.2012

Re: 1.

Menjaj taktiku dok još ima vremena...


Eh... bar da je taktika... to je moj usud, breme moje, dobri čoveče...

Neka, čekaću ja do kraja vremena, a dnevnik će mene razumeti...
razmisljam razmisljam 20:21 18.01.2012

Re: 1.

reanimator

C,c,c...kakav eksplicitan primer blogonasilja!


Мени савест мирна, да мирнија не може бити - чекала сам читавих петнаест секунди по објављивању приче, све да ти дам прилику да се искажеш, па тек онда писала коментар. Дакле, нисам ти ја крива што си зарђао. Проветри мало крштеницу.
docsumann docsumann 20:24 18.01.2012

Re: 1.

e, ovaj Re odvaljuje od romantike ... kakva brutalna patetika

evo da upotpunim ugođaj

appendix appendix 20:28 18.01.2012

Re: 1.

све да ти дам прилику да се искажеш, па тек онда писала коментар.

Ниси фер, требала си да му оставиш место, па да се упише кад се врати из биоскопа...
razmisljam razmisljam 20:32 18.01.2012

Re: 1.

appendix
све да ти дам прилику да се искажеш, па тек онда писала коментар.

Ниси фер, требала си да му оставиш место, па да се упише кад се врати из биоскопа...


Није него. Са таквима као што је он мораш по некад чисто педагошки - праведно, али и по мало сурово, да се зна ко је ауторитет.
У противном уме да се заборави, па ствари под контролу не може да врати ни укротитељ лавова са субспецијализацијом ловца на подивљале тетребе, а камо ли ја.
kaolavanda kaolavanda 20:38 18.01.2012

Re: 1.

чекала сам читавих петнаест секунди по објављивању приче,



Ne, neverovatno koliko si tolerantna...(večeras sam malo emotivnija nego obično, pa mi i suza kanu)
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:26 18.01.2012

Re: 1.

kaolavanda

Ah, pa znaš tu vrstu devojčuraka:


Znam, sa`ću viknem, ženo evo pišu o tebi na blogu
kaolavanda kaolavanda 21:36 18.01.2012

Re: 1.

Znam, sa`ću viknem, ženo evo pišu o tebi na blogu


Njao, romantik! Divno. Priznaj na šta si pao :)

Da l' je dnevnik pripomogao? Mislim, da znam da l' da nastavljam da mu se poveravam



P.S. pozdravi ženu
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:52 18.01.2012

Re: 1.

Hoću, ma i ne moram, evo čita. Ajd sutra natenane, neki posao utrčao, a rok kratak.
kaolavanda kaolavanda 22:02 18.01.2012

Re: 1.

evo čita




razmisljam razmisljam 19:52 19.01.2012

Re: 1.

uros_vozdovac


Уроше, драго ми је видети те у свом блогодворишту.
Добродошао.
reanimator reanimator 19:56 19.01.2012

Re: 1.

Уроше, драго ми је видети те у свом блогодворишту

Ja više nemam snage da reagujem...ovo poprima razmere epidemije :)
reanimator reanimator 19:55 18.01.2012

...

Je l' počeo trol?
kaolavanda kaolavanda 19:58 18.01.2012

Re: ...

reanimator
Je l' počeo trol?


Joj, reci mi da jeste, pa da danem dušom

Inače, vrlo jasno vidim sledeće:












... i tako sedam dana
reanimator reanimator 20:05 18.01.2012

Re: ...

Inače, vrlo jasno vidim sledeće:

Ništa ne brini..sve ću da obavestim da narednih 7 dana primam na ovom blogu, tako da će bar još troje biti primorano da se pojave
Plus, 2-3 slučajna prolaznika i šta!? Tvoj prvi blog, 7 posetilaca! Malo li je?? Mislim..ipak si gušter
razmisljam razmisljam 20:07 18.01.2012

Re: ...

kaolavanda
reanimator
Je l' počeo trol?


Joj, reci mi da jeste, pa da danem dušom

Inače, vrlo jasno vidim sledeće:












... i tako sedam dana


Еј, немој да си песимиста. Стрпљења. Људи прате Дневник на Националном сервису.
Него, удахни дууубоко и окачи ово на екранчиЧ, да ти смањи стрес.



А за троловање ћемо лако. То барем никада није био проблем.
kaolavanda kaolavanda 20:11 18.01.2012

Re: ...

reanimator
razmisljam


Jao, kakav nesporazum... gde bih se žalila! Meni fiiino... k'o da smo sami u svemiru
svbobo svbobo 22:31 18.01.2012

Re: ...

reanimator
Inače, vrlo jasno vidim sledeće:

Ništa ne brini..sve ću da obavestim da narednih 7 dana primam na ovom blogu, tako da će bar još troje biti primorano da se pojave
Plus, 2-3 slučajna prolaznika i šta!? Tvoj prvi blog, 7 posetilaca! Malo li je?? Mislim..ipak si gušter

Ooooooooo...

Da ne dođe do zabune - NISAM PRIMORAN od strane Ro-a , možda malo slučajan ali nikako u prolazu!
Pozdrav za društvo a
kaolavandi
jedna preporuka!
p.s.
Ro ,štikliraj me tamo...statistike radi!


kaolavanda kaolavanda 22:47 18.01.2012

Re: ...

Ooooooooo...

Mhm :)... šta da ti kažem.. evo me k'o bubreg u loju

jedna preporuka!
p.s.
Ro ,štikliraj me tamo...statistike radi!


Meni su sve preporuke k'o deca... neću ih deliti

Nek' si ti meni svratio. Izvoli, okrepi se, putniče (ne)namerniče



docsumann docsumann 20:14 18.01.2012

o studentskoj gladi

mogu traktat da napišem

pare su se uvijek mogle potrošiti na neki interesantniji način nago što je to hrana.
međutim glad nije nimalo zabavna. pa opet između provoda i racionalnog ekonomisanja , birao sam provod.
a od sutra snalaženje. dosta tečnosti (čitaj vode) i što više spavanja da se uspori metabolizam.
pa onda svratiš malo do tetke, kao slučajno u vrijeme ručka.
prekosutra kod nekih drugova kojima je stigao paket od kuće ... i tako preživljavalo se, junački, mučenički.

a jedini nauk koji sam iz toga izvukao je da sledeći mjesec idemo opet isto, ako sam preživio prošli preživjeću i ovaj

e, da i slušali smo nekakvu ludačku muziku, što bi rekla moja gazdarica u rijetkim trenucima kad bi nas posjećivala, inače stara Cetinjanka - Au, kakva je ovo muzika, poaveta bi i najpametniji!



kaolavanda kaolavanda 20:26 18.01.2012

Re: o studentskoj gladi

a od sutra snalaženje. dosta tečnosti (čitaj vode) i što više spavanja da se uspori metabolizam.
pa onda svratiš malo do tetke, kao slučajno u vrijeme ručka.
prekosutra kod nekih drugova kojima je stigao paket od kuće ... i tako preživljavalo se, junački, mučenički.


plus što sam ja, takva bleda, pa sa podočnjacima, izgledala vrlo posvećeno slikarstvu... čak i kad sam samo razmišljala o tome šta bih pojela...

A, to što sam mogla najopuštenije da nosim ispranu, pa razvučenu odeću... isto kao volim :) ...ne pitaj, kompleksi nestajali k'o rukom

Inače, ja se sam se i to vreme bila zaljubila (da se nikad ne odljubim), u ovog tipa

P.S. hej, super što si naišao
docsumann docsumann 20:39 18.01.2012

Re: o studentskoj gladi

Inače, ja se sam se i to vreme bila zaljubila (da se nikad ne odljubim), u ovog tipa


to je valjda obavezna lektira za studente svih fakulteta

mi smo uglavnom uvijek negdje jurišali... i uglavnom posrtali

mada ... bilo je i ovakvih momenata

kaolavanda kaolavanda 20:49 18.01.2012

Re: o studentskoj gladi

mi smo uglavnom uvijek negdje jurišali... i uglavnom posrtali

Jao, bre, Docs, evo i zbog ovoga ću suzu da pustim ... fali mi taj polet, sa sve posrtanjima... naročito posrtanjima. Eh, nevinih li dana

mada ... bilo je i ovakvih momenata


Ne sumnjam :). Međutim, kod nas su takvi bili saterivani u ćoškove (klase i društva )... insistiralo se na muzici koja bi te navela da se duboko zamisliš nad životom... tačnije, njegovom prolaznošću (smajli će ti otpevati)

Žurke su bile nešto sasvim drugo
docsumann docsumann 20:53 18.01.2012

Re: o studentskoj gladi

insistiralo se na muzici koja bi te navela da se duboko zamisliš nad životom... tačnije, njegovom prolaznošću


heh

kaolavanda kaolavanda 21:00 18.01.2012

Re: o studentskoj gladi

taj rad!

Razni "victim of the dance" (i ne samo dance ), vukli su se hodnicima, sa pogledima koji blude, ili bi sedeli po ćoškovima klase, nervirajući se što su prokleti Mikelanđelo, da l' Modiljani, možda Kandinski... rođeni pre njih, i naslikali baš ono što je u njihovim glavama

Mnogo su/smo bili slatki...
bocvena bocvena 08:27 19.01.2012

Re: o studentskoj gladi

A zar može drugačije?

Moram priznati da su meni kao običnoj jezičari (studentkinji jezika:) mladjahni studenti slikarstva izgledali baš romantično. Sve Verter do Vertera! I sad ova priča o gladi...eeee, da sam znala, pa kiflu bi mu kupila i bio bi moj!

Ovako sam morala da se bakćem sa ovima sa PMF-a.
kaolavanda kaolavanda 11:17 19.01.2012

Re: o studentskoj gladi

Moram priznati da su meni kao običnoj jezičari (studentkinji jezika:) mladjahni studenti slikarstva izgledali baš romantično. Sve Verter do Vertera!

Ćaaao, Boboooo

Pa to ti pričam... mislim, možda nije trebalo da sklanjav veo misterije, kojim su/smo obavijeni, ali, možda bi više studenata dobilo i neku kiflu, od plemenitih jezičarica

Ovako sam morala da se bakćem sa ovima sa PMF-a.

Ju, ned'obog ni ptici
svbobo svbobo 13:30 19.01.2012

Re: o studentskoj gladi

Ćaaao, Boboooo


Misssslim, Ćaaaao!
bocvena bocvena 14:48 19.01.2012

Re: o studentskoj gladi


reanimator reanimator 20:15 18.01.2012

...

Btw..ono što sam rekao da možeš da gostuješ kod mene za 100 eur..revidiram stav! Imaš talenta,a i koliko vidim, propatila si...dobiješ za 80
Da ne pominjem osmomartovski paket...uplatiš 100 i dobiješ tri bloga za svaki mesec proleća i sl! Bog da te vidi
kaolavanda kaolavanda 20:30 18.01.2012

Re: ...



ni fakultet još nisam upisala, a ti bi mi uzeo pare... gde će ti duša, bre, gde??

Briga tebe što ću možda od Kinoteke štipnuti da platim za tvoj harač...

angie01 angie01 21:41 18.01.2012

Re: ...

re, sreco,..nisi ni ti naivan,...tako romantican!
antioksidant antioksidant 09:08 19.01.2012

Re: ...

ni fakultet još nisam upisala, a ti bi mi uzeo pare... gde će ti duša, bre, gde??

pristao je da plati pdv umesto tebe
poznavaju'i re--a to je neverovatna zrtva...
klasican nepotizam
antioksidant antioksidant 09:13 19.01.2012

Re: ...

i da
100
kaolavanda kaolavanda 11:24 19.01.2012

Re: ...

pristao je da plati pdv umesto tebe
poznavaju'i re--a to je neverovatna zrtva...
klasican nepotizam


Pazi, verovaću ti na reč, iako kad se Re žrtvuje, uvek bude ta milisekunda kada se pitam ko je žrtva a ko tlačitelj...

Inače, izvini što poklon dobijaš sa zakašnjenjem.. od srca je, ne sumnjaj

Evo, za tebe jedan prelepi hrom oksid zeleni pigment... kovvelim, ti kao antioksidant, znaćeš kako sa ovim pigmentom

antioksidant antioksidant 11:31 19.01.2012

Re: ...

kovvelim, ti kao antioksidant, znaćeš kako sa ovim pigmentom


omega68 omega68 20:56 18.01.2012

Lepo, lepo

sve najbolje i ubuduće
P.S.
Sad mi nešto pade na pamet ono dete Veronika, je l je video neko?
kaolavanda kaolavanda 21:02 18.01.2012

Re: Lepo, lepo

Lepo, lepo
sve najbolje i ubuduće


Hvala, hvala

docsumann docsumann 21:22 18.01.2012

baš peglam sa muzikom

ali ova stvar je tek odnedavno okačena na tjubu (baš sam je se načekao )

pa ne mogu da odolim

kaolavanda kaolavanda 21:30 18.01.2012

Re: baš peglam sa muzikom

baš peglam sa muzikom


Samo ti ud'ri!

Kad god ti naiđe, samo ređaj...

Videla sam večeras to kod tebe, uz tvoju poruku. Međutim, znam da ćeš razumeti, evo, lepo sam se zalepila za Razmišljalicin blog, pa ne mrdam odavde, kao da će sve ovo nestati ako slučajno zavirim još negde

Kad se usudim da svratim i do tebe, zahvaliću ti se za muziku :) Bilo je u poslednjem momentu


angie01 angie01 21:40 18.01.2012

eh, lavandulo,

ti izgleda mazes po Senjaku sa mojim starijim sinom-koji isto tako, a meni nevidjeno cudno,izgladnjava,...u moje vreme smo se zajedno ubijali od klope, a bogami i od stanovitih tekucina,...cudna ova nova deca, halo bre, gde su zajednicki zamazivani papiri, sto od bureka, sto od ajvara i sumnjivih salama + luka, pa kad zasmrdi, sa sve terpentinom=extra!

kakva bre banana + smoki, sad je zima, atelje nekad mlak, nekad 'ladan, pa jasno je k'o dan da treba leba, cvarci i taj rad!
kaolavanda kaolavanda 21:58 18.01.2012

Re: eh, lavandulo,

ti izgleda mazes po Senjaku sa mojim starijim sinom


Endži, priđi da ti šapnem nešto...

ima već nekoliko godina kako više ne mažem po Senjaku, ali bi Re voleo da sam piletina, pa da može on da me kroji po svojoj meri.. žao mi da ga slomim u paramparčad... lomljiv je, a pravi se


Za sina, budućeg kolegu, mogu da ti kažem da ništa ne brineš. Smoki je majka... o ovim jogurtima sa bifidusnim bakterijama da ne govorim . U moje vreme, bio samo običan roze jogurt, i da vidiš, preživesmo svi. Dobro, zbog dramatičnosti priče, izostavila sam deo sa menzom "Tri kostura" ()... koja je vraćala rumen u naše "obraze".

Evo poklon za kolegu...

angie01 angie01 22:10 18.01.2012

Re: eh, lavandulo,

lomljiv je, a pravi se


re bre mek 'ko dusa!:)


Evo poklon za kolegu...


zahvaljujem, prilozicemo gomilici sa slicnim drangulijama!
niccolo niccolo 22:39 18.01.2012

Re: eh, lavandulo,

menzom "Tri kostura"

Stvarno se zvala Tri kostura? cool...
kaolavanda kaolavanda 22:56 18.01.2012

Re: eh, lavandulo,

Stvarno se zvala Tri kostura? cool...


O da :) Na Obilićevom vencu.

Veseli su to bili momenti...



Dr M Dr M 23:00 18.01.2012

Re: eh, lavandulo,

kaolavanda
Stvarno se zvala Tri kostura? cool...


O da :) Na Obilićevom vencu.

Veseli su to bili momenti...





...samo što se odande nije širio miris lavande nego kupusa..

Zamisli da Ti je nick Kaokupus
kaolavanda kaolavanda 23:10 18.01.2012

Re: eh, lavandulo,

..samo što se odande nije širio miris lavande nego kupusa..



Jao, da! Taman pomisliš: kao... sad ću da pogodim po mirisu šta se danas kuva, kad 'oćeš... uvek taj fantomski miris kupusa javascript:;

Zamisli da Ti je nick Kaokupus


Kul! Ne bi bilo problema... znam i šta bi mi bio avatar. Pazi što bih bila bad cica...

Dr M Dr M 23:14 18.01.2012

Re: eh, lavandulo,

uvek taj fantomski miris kupusa


Zbilja, ko nije znao u čemu je štos mogao bi da pomisli da negde curi gas..
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:20 18.01.2012

Re: eh, lavandulo,

kaolavanda
..samo što se odande nije širio miris lavande nego kupusa..


Dr M Zamisli da Ti je nick Kaokupus







kaolavanda kaolavanda 23:20 18.01.2012

Re: eh, lavandulo,

da negde curi gas..


...a, zapravo, curio je rasol
Jukie Jukie 23:38 18.01.2012

Re: eh, lavandulo,

Dr M

kaolavanda
Stvarno se zvala Tri kostura? cool...
O da :) Na Obilićevom vencu......
samo što se odande nije širio miris lavande nego kupusa..

Kad sam ja bio student tamo smo uglavnom jeli pasulj, a kupus je bio salata.
A sredom i petkom obavezno riba jer je to jedini način da pojedeš parče ribe.
Jukie Jukie 23:40 18.01.2012

Re: eh, lavandulo,

Dr M
uvek taj fantomski miris kupusa
Zbilja, ko nije znao u čemu je štos mogao bi da pomisli da negde curi gas..

Ja sam jednom išao nekom nepoznatom ulicom i pomislio "U, ovde miriše na menzu"
Ispostavilo se da nisu redovno praznili kontejnere, to je bilo neko trulo povrće
kaolavanda kaolavanda 23:53 18.01.2012

Re: eh, lavandulo,

Juki


Kakav si ti car! Pa ti se sećaš srede i petka Bravo!

Meni se činilo da uvek jedemo istu hranu... samo što se šnicla, koja bi početkom nedelje bila u jednom komadu,i nezavisno od kuvanog dodatka... e, ta ista šnicla bi se volšebno usitnjavala, pa bismo petkom jeli ono isto kuvano, sa sitno seckanim (bojim se žvakanim...više puta) parčićima mesa

Ja sam jednom išao nekom nepoznatom ulicom i pomislio "U, ovde miriše na menzu"
Ispostavilo se da nisu redovno praznili kontejnere, to je bilo neko trulo povrće






Dr M Dr M 23:54 18.01.2012

Re: eh, lavandulo,

Ja sam jednom išao nekom nepoznatom ulicom i pomislio "U, ovde miriše na menzu"
Ispostavilo se da nisu redovno praznili kontejnere, to je bilo neko trulo povrće


Izgleda da se neke stvari menjaju, priča mi ćerka da se četvrtkom ide, i ko ne mora, u menzu onog Doma kod Vuka na neku popularnu klopu.

A kod kuće joj pileće belo meso čistimo od "žilica"..
mlekac mlekac 01:07 19.01.2012

Re: eh, lavandulo,

niccolo
menzom "Tri kostura"

Stvarno se zvala Tri kostura? cool...


Koliko se secam (davno bese) pricali su mi stariji da su tri kostura samo jedna od menzi slicnog naziva.

Ako me secanje sluzi, "Kod kostura" je bio naziv za menzu u Studenjaku, pa je "Kod dva kostura" bila menza iznad zgrade uprave studentskih domova (koliko se secam, to je bilo negde izmedju Slavije i starog VMA), a ova na Obilicevom vencu je bila "Kod tri kostura".

E, sad, da li su, sledstveno tome, nekad postojali jos neki kosturi - ne znam. Do kraja osamdesetih naziv je sacuvala samo menza na Obilicevom vencu.
razmisljam razmisljam 01:39 19.01.2012

Re: eh, lavandulo,

mlekac

Ako me secanje sluzi, "Kod kostura" je bio naziv za menzu u Studenjaku, pa je "Kod dva kostura" bila menza iznad zgrade uprave studentskih domova (koliko se secam, to je bilo negde izmedju Slavije i starog VMA), a ova na Obilicevom vencu je bila "Kod tri kostura".

E, sad, da li su, sledstveno tome, nekad postojali jos neki kosturi - ne znam. Do kraja osamdesetih naziv je sacuvala samo menza na Obilicevom vencu.


"Tri kostura", studentski restoran na Obilićevom vencu, može se pohvaliti, osim krajnje neobičnim imenom i istorijatom zgrade u kojoj se nalazi. Studenti, naime, kao menzu koriste nekadašnju svečanu salu Uprave grada Beograda, koju je u vreme Drugog svetskog rata koristio Gestapo, nemačka specijalna policija. U to ratno vreme su foajei u prizemlju, u kojima se danas nalaze stolovi, bili zazidani i pretvoreni u samice gde su tamnovali zatvoreni komunisti. Jedan nivo ispod, u podrumima koji su otvoreni prema Ulici maršala Birjuzova, nalazile su se mučionice.

Beograđani su znali da za onoga ko je odveden u podrum nema više nikakve nade da će odatle izaći živ. Prema priči koja se prepričava, posle oslobođenja iz ćelija su spasena tri zatočenika koji su zbog iscrpljenosti, gladovanja i maltretiranja više ličili na kosture. Tako je restoran dobio ime. Ako je i crni humor u pitanju, po mišljenju mnogih, prevazišao je granice dobrog ukusa, pa je restoranu vremenom ime skraćivano. Danas se mogu čuti različiti zvanični nazivi - "Klub 3" ili prostije "3 K", mada studenti i dalje koriste stari naziv "Tri kostura".


( Читав текст )

Тако да те сећање баш и не служи. Али, ништа страшно. Ипак си ти Дортјолка, хоћу рећи домороткиња, па је за претпоставити да те мензе нису занимале ни приближно толико колико нас дођоше у велеграда.

Ми смо волели ону малу мензу у Ђушиној, иако нам је била прекосвета, јер никада није било гужве и клопа је била пристојна, а и Студењак није био лош док се није сасвим покварио.
mlekac mlekac 01:51 19.01.2012

Re: eh, lavandulo,

razmisljam
mlekac

Ako me secanje sluzi, "Kod kostura" je bio naziv za menzu u Studenjaku, pa je "Kod dva kostura" bila menza iznad zgrade uprave studentskih domova (koliko se secam, to je bilo negde izmedju Slavije i starog VMA), a ova na Obilicevom vencu je bila "Kod tri kostura".

E, sad, da li su, sledstveno tome, nekad postojali jos neki kosturi - ne znam. Do kraja osamdesetih naziv je sacuvala samo menza na Obilicevom vencu.


Prema priči koja se prepričava, posle oslobođenja iz ćelija su spasena tri zatočenika koji su zbog iscrpljenosti, gladovanja i maltretiranja više ličili na kosture. Tako je restoran dobio ime. Ako je i crni humor u pitanju, po mišljenju mnogih, prevazišao je granice dobrog ukusa, pa je restoranu vremenom ime skraćivano. Danas se mogu čuti različiti zvanični nazivi - "Klub 3" ili prostije "3 K", mada studenti i dalje koriste stari naziv "Tri kostura".


( Читав текст )

Тако да те сећање баш и не служи. Али, ништа страшно. Ипак си ти Дортјолка, хоћу рећи домороткиња, па је за претпоставити да те мензе нису занимале ни приближно толико колико нас дођоше у велеграда.

Ми смо волели ону малу мензу у Ђушиној, иако нам је била прекосвета, јер никада није било гужве и клопа је била пристојна, а и Студењак није био лош док се није сасвим покварио.


Sluzi mene secanje - ja ti rekoh verziju koju sam cula od starijih kolega pocetkom osamdesetih. E, sad, kako vidim i tvoja verzija je po nekoj prici - ocito su razne price bile u opticaju.

BTW, jesi isla na kej da cekas Bogojavljensku noc?
razmisljam razmisljam 02:10 19.01.2012

Re: eh, lavandulo,

mlekac

BTW, jesi isla na kej da cekas Bogojavljensku noc?


Нисам. Ем немам неких великих жеља ( све су такве да на њима могу и сама да порадим ), ем у Бога немам уздања, ем ми се чини да ми се не би свидело да ми се небеса над главом отварају.


P.S. И ја сам старија колеЗиница, а мој тата још старији колеЗа, па никад нисам чула за је'н, два три... него само за ТА три костура.



kaolavanda kaolavanda 11:35 19.01.2012

Re: eh, lavandulo,

priča mi ćerka...

Ćerka ti je student za primer!

Inače, ta menza je i u moje vreme ... naspram ostalih, bila kao... recimo, kao da odeš da kupiš Moskva tortu u Maksiju (ne znam da l' ima tamo...), i da odeš da sedneš u hotel Moskva, i poručiš to isto... Dakle, ćerka ti se kreće u visokom društvu

Za nju...

ili
antioksidant antioksidant 11:49 19.01.2012

Re: eh, lavandulo,

Inače, ta menza je i u moje vreme

lola ali ulaz ne iz parka vec iz 27marta
bio rostilj i voce
za ne verovati
kaolavanda kaolavanda 11:57 19.01.2012

Re: eh, lavandulo,

za ne verovati


Jeste... paralelni univerzum. Ludilo!
antioksidant antioksidant 11:58 19.01.2012

Re: eh, lavandulo,

Ludilo!

sad mi se jede pohovani kackavalj
kaolavanda kaolavanda 12:12 19.01.2012

Re: eh, lavandulo,

sad mi se jede pohovani kackavalj


Što, pa živ si čovek.. povlađuj sebi... presretni nekog studenta ispred Lole, uceni ga da ti donese kačkavalj (kako ćeš da ucenjuješ - ostavljam tebi da smisliš ), i, videćeš, život opet može da bude lep :)

Ovo da te malo zagrejem...

mlekac mlekac 12:41 19.01.2012

Re: eh, lavandulo,

kaolavanda
sad mi se jede pohovani kackavalj


Što, pa živ si čovek.. povlađuj sebi... presretni nekog studenta ispred Lole, uceni ga da ti donese kačkavalj (kako ćeš da ucenjuješ - ostavljam tebi da smisliš ), i, videćeš, život opet može da bude lep :)

Ovo da te malo zagrejem...



Pa gde se setiste pohovanog kackavalja?

Sad cu morati da smisljam kako da dodjem do Novog Sada - najbolji pohovani kacakvalj jela sam tamo! Doduse, da me ubijete ne secam se kako se kafance zvalo, al' uzdam se u blogokolege odande, posto je kafance nadaleko bilo cuveno bas po tom pohovanom kackavalju...
zilikaka zilikaka 14:11 19.01.2012

Re: eh, lavandulo,

Ne sećam se odakle se ulazilo, ali meni je studentsko reme obeleženo sjajnim krkanlucima, i to u menzama
Na mašincu bile pleskavice, bele vešalice, pohovani kačkavalj i/ili jaje na oko.
Cene smešne, da ti se nije ispletilo da jedeš kiflu u pekari.
Dešavalo mi se da za 1.maj bežim od roštilja, koliko mi se smučio.

U Loli klasika, svega redom.
Karaburma imala dve nezavisne linije.
Prva radila kuvana jela, a druga roštilj, pohovani kačkavalj, pečurke na žaru...
U Rifat smo išli ponekad. Ne sećam se zašto, al znam da se tamo tek nešto posebno jelo.
Ni Patris nije bio loš za tuitamo, čisto da promenimo.

Da ne pominjem da si još i kačkavalj i prašku šunku i pakovanja "suvog obroka" (kravica 1/2l + mesni narezak, jaje, trouglesti sir i hleb) mogao da kupiš u svako doba dana.
I sokove svih vrsta, po cenama upola ko u radnji.

A kad oproleći udarimo šetnju od Brankovog mosta do Zemuna, pa onda u "pravi restoran" gde konobari služe, a plaćaš bonovima.
Jedno vreme si i pivo tako mogao popiti, jedino žestina išla na keš.

Kad pravimo žurku najmanji problem bila klopa. Skupi se dvoje-troje i pokupuje hrane i sokova koliko ostali ne mogu da potroše.
Jedino se postavljalo pitanje opet za alkohol.

Nikako se nisu setili da i to daju po beneficiranim cenama


natasavb natasavb 14:33 19.01.2012

Re: eh, lavandulo,

U Rifat smo išli ponekad. Ne sećam se zašto, al znam da se tamo tek nešto posebno jelo.


Ne secam se jela, ali znam da smo mi tamo isli po kolace i zeleni trouglasti jogurt.
zilikaka zilikaka 14:50 19.01.2012

Re: eh, lavandulo,

natasavb
U Rifat smo išli ponekad. Ne sećam se zašto, al znam da se tamo tek nešto posebno jelo.Ne secam se jela, ali znam da smo mi tamo isli po kolace i zeleni trouglasti jogurt.

Tačno, kolači!!!
Svuda su manje-više bili minjoni, ali tamo ludački izbor.
Kupovalo se na tacne, ne na komad
maslacak.d maslacak.d 02:37 22.01.2012

Re: eh, lavandulo,

natasavb
U Rifat smo išli ponekad. Ne sećam se zašto, al znam da se tamo tek nešto posebno jelo.Ne secam se jela, ali znam da smo mi tamo isli po kolace i zeleni trouglasti jogurt.


У „Рифату“ је био први студентски роштиљ-ресторан у коме се јело по заиста смешним ценама и на бонове. Повремено су правили и врло необичне пице – један од „бисера“ била је пица са купусом. Али су колачи били одлични, а теткице љубазне и насмејане.
razmisljam razmisljam 14:17 22.01.2012

Re: eh, lavandulo,

maslacak.d


Паперјасти Маслачку,
добро дошла у моје блогодвориште.
kaolavanda kaolavanda 18:23 22.01.2012

Re: eh, lavandulo,

један од „бисера“ била је пица са купусом.

Zamisli u kakvom kreativnom zanosu je bila ta osoba, kojoj je takva kulinarska perverzija pala na pamet

Reci mi, molim te, da nisi to jela??

Za tebe jedan medaljon sa maslačkom

maslacak.d maslacak.d 20:24 22.01.2012

Re: eh, lavandulo,

Паперјасти Маслачку,
добро дошла у моје блогодвориште.


Хвала, боље те нашла, Размишљанко. Баш ми је пријатно у твом цветном блогодворишту.
maslacak.d maslacak.d 20:57 22.01.2012

Re: eh, lavandulo,

Хвала, Лавандице, медаљон је диван. Право си .

Reci mi, molim te, da nisi to jela??


Наравно да нисам. Али је било занимљиво видети колико су теткице спремне да импровизују.



reanimator reanimator 09:56 23.01.2012

Re: eh, lavandulo,

Паперјасти Маслачку

Za tebe jedan medaljon sa maslačkom

Размишљанко. Баш ми је пријатно у твом цветном блогодворишту

Gang bang???
kaolavanda kaolavanda 10:29 23.01.2012

Re: eh, lavandulo,

Наравно да нисам.


dobro je. Ali priznaj, ... (ovde smeš slobodno... neko od nas će zloupotrebiti tu informaciju sto posto,i to kad se najmanje nadaš... ali, to će te očeličiti kroz život)..priznaj da si štrpnula bar malo od nekoga... ili da si bila na neviđenom iskušenju... ili da se sad kaješ što nisi.. daj neki kompromitujući detalj iz tvojih studentskih dana

Али је било занимљиво видети колико су теткице спремне да импровизују.


da, drage su.. meni to dirljivo :)


kaolavanda kaolavanda 10:31 23.01.2012

Re: eh, lavandulo,

reanimator

Gang bang???


Ok, izvini što te nismo odmah pozvale..



reanimator reanimator 10:38 23.01.2012

Re: eh, lavandulo,

Ok, izvini što te nismo odmah pozvale

A ne, ja sam veliki individualac
kaolavanda kaolavanda 10:45 23.01.2012

Re: eh, lavandulo,

A ne, ja sam veliki individualac


Ma znaaaam...ti dođi, pa individualno posmatraj... to sam mislila

maslacak.d maslacak.d 12:27 23.01.2012

Re: eh, lavandulo,

dobro je. Ali priznaj, ... (ovde smeš slobodno... neko od nas će zloupotrebiti tu informaciju sto posto,i to kad se najmanje nadaš... ali, to će te očeličiti kroz život)..priznaj da si štrpnula bar malo od nekoga... ili da si bila na neviđenom iskušenju... ili da se sad kaješ što nisi.. daj neki kompromitujući detalj iz tvojih studentskih dana


Убеди ме, Лавандице, са две речи.

Ту купусник-пицу нисам могла ни да погледам, али сам зато, из разлога твоје потребе за тамањењем банане, пробала пицу са поврћем из туршије. Толико сам била гладна, да ми се чини да бих, да је тај дан била на менију, смазала и ону купусару. И не желим тога ни да се сећам. Стога апелујем на вашу савест и доброту (увек сам била оптимиста) да не злоупотребљавате овај податак.
Обећавам, добићете, временом, неке укусније и пикантније
kaolavanda kaolavanda 13:47 23.01.2012

Re: eh, lavandulo,

Убеди ме, Лавандице, са две речи.


Pa znaš da meni možeš da veruješ...

Znaš šta, pošto si bila toliko fina i hrabra (zloupotrebu ti ja lično garantujem ), za tebe specijalan poklon...čisto da se opustiš, pa da postaneš pogodna žrtva :)




maslacak.d maslacak.d 19:32 23.01.2012

Re: eh, lavandulo,

za tebe specijalan poklon...čisto da se opustiš, pa da postaneš pogodna žrtva :)


Хвала, много добро изгледа, овој не бих одолела сигурно!

Што се тиче жртве, на то сам већ прилично огуглала, слободно распали.

pošto si bila toliko fina i hrabra


Ма, чини ти се.

kaolavanda kaolavanda 19:56 23.01.2012

Re: eh, lavandulo,

Што се тиче жртве, на то сам већ прилично огуглала, слободно распали.

Biće sređeno! Prvo prestani da očekuješ, a ostalo je moja briga :)

Ribozom Ribozom 22:03 18.01.2012

slatke kuce sa senjaka

Malo nize na senjaku i ja sam imao svog krvoloka.
Nije mi otimao hranu, ali bi me uvek posteno preplasio.
Jednom sam bezeci od njega upao u kucicu za cuvare bogatuna. Cuvari se u'vatise za sprej misleci da neki terorista napada im ognjiste kontraverznog gazde. Tek su se lepo ismejali kad su videli od kakvog 'napasnika' bezim. Kuca je bila mala i preslatka. Niko mi nije verovao, cak ni keva...sve dok nije nju ujeo.
Zalio sam se i gazdarici na njenog krvoloka, srevsi je na pijaci, jer kod kuce nisam smeo da odem.
'Nemoguce' rekla je 'Zar moj slatki Licika nekog da napadne'
kaolavanda kaolavanda 22:17 18.01.2012

Re: slatke kuce sa senjaka



Ribozome, brate, tebi onda ništa ne moram da objašnjavam. Vidiš, rekla bih da se o tim kučićima barabama sa Senjaka, sve može reći sledećim: siti pa besni

Bestidno ću iskoristiti vlast koju sam dobila na 5 minuta, da postavim kompromitujuću fotku, u ime svih nas: poniženih, gladnih, tlačenih, progonjenih, ugnjetavanh,... (dopiši sam) od strane pasa sa Senjaka!



docsumann docsumann 22:31 18.01.2012

Re: slatke kuce sa senjaka



myredneckself myredneckself 23:32 18.01.2012

Re: slatke kuce sa senjakajavascript:;

kaolavanda
siti pa besni

Ja sam navikla, i više mi leži - najeli se, pa pobesneli, ali to najčešće govorim, kad mislim na neke ljude koji su zaboravili, a ne bi smeli, filing kako je imati ništa, pa sad kao...
Nego, kej el, ako te ponekad uhvati ludilo kao mene, učini zločin, ne misli na kalorije, doba dana, ištatijaznam... potoni u dekadenciju najgore vrste, otvori bocu vincaca - belog, hladnog!

Učesnici u zločinu:

Puter (suncokret, susam, kikiriki, običan, sve ljuti junk, ma bilo koji...) banana, tost hleb, med, cimet, tiganj, i ti. Kad si sama. (Svi spavaju, ili nisu tu.)
Vreme radnje - posle ponoći.
Stanje - glad. Jeziva.
Vid sad ovo...
U tiganj stavi kašiku putera, kašiku meda, malo cimeta, i razreži bananu na pola. Uzduž. Prepeci i karamelizuj bananu. Ide vrlo brzo.
U drugom tiganju na malo putera prepeci na brzo tost. Komada 2.
Premaži ga tanko sa puterom od susama, i na svaki stavi bananu. Zagrizi. Nek puknu dušmani. Gucni, i tako redom...Prijatno!



Edit:
I poklončić, lapis lazuli. Zaboravila


kaolavanda kaolavanda 00:15 19.01.2012

Re: slatke kuce sa senjakajavascript:;

myredneckself

Sestro po zločinu, gde si ti do sad u mom životu?!

Ponoć je prošla... metabolizam je usporio... išunjavam se lagano odavde... na prstima... ka kuhinji... savesti nemam... biće to savršeni zločin

Edit:

hvala, hvala, ali kamenčić neću poneti u akciju, da ga ne ispustim, pa da probudim neprijatelje (to su mi sada svi sem tebe )

Za tebe, nešto lepo u boji verdigris zelene...

myredneckself myredneckself 01:03 19.01.2012

Re: slatke kuce sa senjakajavascript:;

kaolavanda
Za tebe, nešto lepo u boji verdigris zelene...

Aaaaaaa, moja boja
kaolavanda kaolavanda 11:44 19.01.2012

Re: slatke kuce sa senjaka

Aaaaaaa, moja boja


Je l' vidiš!

Za tebe...'It's a Trip (nisu sisters in crime, ali jeste Shakespears sister i HOT kao i pre ) Obavezno poslušaj...
razmisljam razmisljam 20:00 19.01.2012

Re: slatke kuce sa senjaka

Ribozom


Добродошао у моје блогодвориште, Рибозоме.
Слободно свраћај и даље, пакчиште је везано по свим прописима и кидише само на непознате.
Ribozom Ribozom 21:25 19.01.2012

Re: slatke kuce sa senjaka

Fala razmisljam
Za svaki slucaj imam uz sebe kilo banana, ovih sto sam spremao da ponesem na slavu.
razmisljam razmisljam 22:09 19.01.2012

Re: slatke kuce sa senjaka

Ribozom
Fala razmisljam


Нема на шта.

Za svaki slucaj imam uz sebe kilo banana, ovih sto sam spremao da ponesem na slavu.


Си чуо да је од синоћ нагло скочила продаја банана по граЦким бакалницама? И још да су скитајући примерци куцова неуобичајено мирни и питоми? Тврди се да постоји некаква узрочно-последична веза међу овим необичним појавама, те је основана независна комисија да случај испита.
Да ли да упозоравам Лаванду? ( Јер, за све је она крива. )

P.S. То са бананама ти је прави потез. Треба бити спреман за сваку евентуалност.
mlekac mlekac 22:41 18.01.2012

A jednom...

...kad godine minu, pa se docepamo nekih "srednjih", koje se, je li, najbolje vide bas tu negde oko struka, spremni smo da se zakunemo u sve na svetu da nemamo pojma od cega je to!

Ma kakvi, ni za trun nismo promenili navike u klopi, jedemo isto ko i pre, a gle, kako smo za studentskih dana bili vitki, a sad...

Samo ti pisi te dnevnike - dobro je podsetiti se!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana