Religija

Sveti Jovan Krstitelj

malasneki RSS / 20.01.2012. u 13:00
Danas je moja porodicna Slava. Od kad znam za sebe, od svih praznika, cak i od rodjendana, vise sam se radovala Novoj Godini i Slavi. Posebno mi je bila draga Slava, jer je uvek bilo uzurbano, veselo i kuca puna ljudi. Danima pre Slave cisti se kuca generalno, smisljamo koje kolace da pravimo, sarma i pecenje su standardni, a i za predjelo se od prilike vec ustaljeno stavlja. Domaci dalmatinski prsut i sir, kako dolikuje. Tetke, strine, ujne i ostale E pomazu, priskacu i kuca puna smeha i price. Na samu Slavu poustajemo rano, spremaju se stolovi i stolice, uredjujemo se i cekamo goste. Boga mi, neki su stizali i dan-dva ranije, pa se po nekad znalo spavati i na podu, ali smo se mi deca tome i radovali. Posebna draz je bila sto nas nisu rano terali u krevet, sem pred samu Slavu, a i kao bili smo od koristi pomazuci u sitnim poslovima. Mene je obicno zapadalo da cistim beli luk, a ponekad su mi dali i da zavijem koju sarmu, cemu sam se jako radovala. Sutradan bi izbacila sirom otvorene oci, trazeci koja je "moja" sarma.
 
Danas, rasuli smo se na sve strane, ali opet je svako na svoj nacin i obelezava. Tata i mama su u nasoj kuci spremili sve kao i obicno, samo u mnogo manjem obimu. Brat je sa porodicom otisao u Crkvu i na rucak, a onda na posao, svedjani i onako ne znaju sta je to Slava. Sestri ce doci par prijatelja, cisto da obelezi, a ja sam juce ceo dan mesila kolace ("cak" dve vrste, malo li je) pa sam danas pocastila kolege sa posla, a popodne ce mi doci par ljudi kuci. Umesto danas, uzela sam juce slobodan dan, jer bi kuci verovatno bila tuzna sto nisam sa svojom porodicom, bas kao nekad kad smo bili mali.


Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

natasavb natasavb 13:24 20.01.2012

Srecna slava!

Nadam se da cete jednom opet uspeti svi zajedno da je proslavite. :)

Sveti Jovan je bila slava moje pokojne bake i to je jedina slava za koju sam vezana.
Vezana uspomenama na neke drage ljude i neko proslo vreme...

Sada na Sv. Jovana odlazim kod sestre od strica i kod prijatelja i svugde je lepo, ali nigde nije kao sto je kod bake bilo.
Poseban je bio taj Sv. Jovan kod bake.
Sve je odisalo nekom toplinom i srdacnoscu, a ujedno i svecarskim duhom. Rodjaci iz dve kuce pored, ciji su roditelji isto slavili, redovno su uvece zavrsavali kod bake koja je uvek prva pesmu pocinjala, a drugi odmah prihvatali i nastavljali dugo u noc da se vesele.
Njena omiljena je bila



Jos jednom srecno i lep dan ti zelim.

mlekac mlekac 13:55 20.01.2012

Srecna slava, domacice!

A za ostalo - pa, to ti je tako...

U jednom trenutku vas je mnogo, prosto covek nema kud da se okrene, pa onda, odjednom, kao da su svi nestali, pa posle se, opet, nekako svi ponovo skupe i jos vise uzivaju sto su uspeli u tome!

malasneki malasneki 14:34 20.01.2012

Hvala vam

drage moje. Ma svega sam ja svesna, i srecna sam, cula sam sve moje, ali nekako sam setna. Nadam se da cemo se opet svi okupiti za istim stolom, i sto kaze Natasa, zapevati i smejati se.

Uh kad se setim, znali smo navece, kad svi odu, nismo nikad odredjivali kad ce ko doci, i ostajali su do poprilicno kasno u noc, da brojimo koliko gostiju je bilo. Skoro nikad nije bilo ispod 30 ljudi. A gde je jos dan posle, ali i dan pre :)
NNN NNN 18:49 20.01.2012

Srećna slava

malasneki malasneki 01:11 21.01.2012

Re: Srećna slava

NNN

Hvala
heldin heldin 19:59 20.01.2012

Srećna Slava! :)

Oh, kako te razumem!!!!

Moj najveći strah sad kad sam otišla u inostranstvo na studije: kako ću za Nikoljdan i za Božić biti sama!? Mojoj sreći nije bilo kraja, kad sam otkrila da ću ipak biti kod kuće za oba praznika.
A danas mi opet žao, što nisam tamo, jer mamini slave Jovanjdan.

Ali, neka je tebi srećna Slava i da dogodine budeš sa svojima, radosna i srećna!
malasneki malasneki 01:14 21.01.2012

Re: Srećna Slava! :)

heldin
Oh, kako te razumem!!!!

Moj najveći strah sad kad sam otišla u inostranstvo na studije: kako ću za Nikoljdan i za Božić biti sama!? Mojoj sreći nije bilo kraja, kad sam otkrila da ću ipak biti kod kuće za oba praznika.
A danas mi opet žao, što nisam tamo, jer mamini slave Jovanjdan.

Ali, neka je tebi srećna Slava i da dogodine budeš sa svojima, radosna i srećna!

Hvala draga. Ma naravno, nek smo mi zivi i zdravi
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:22 20.01.2012

...

Srecna Slava
malasneki malasneki 01:15 21.01.2012

Re: ...

dusanovaiivanovamama

Hvala dusanovaiivanovamama
Milutin Milošević Milutin Milošević 01:30 21.01.2012

Sneki

Srećna (nam) slava!
malasneki malasneki 13:21 21.01.2012

Re: Sneki

Milutin Milošević
Srećna (nam) slava!


Nek nam je sa srecom na mnogaja ljeta!

Gde si mi ti, na kojoj kooridinati
milenanenad milenanenad 10:49 23.01.2012

Slava

Meni je Sv. Jovan i devojacka, a i slava moga muza. Prvih godina kada sam se udala bilo mi je jako tuzno sto nisam sa roditeljima za slavu, a od kada imam decu, svake godine mi je sve lepse i lepse. Jos mi je i cerka porasla, pa pomaze, onako kako sam je pomagala baki i mami kada su spremale.
Srecna slava sa zakasnjenjem.
Neka smo svi zivi i zdravi.
Pozdrav.

P.S. Rado Vas citam.
malasneki malasneki 20:40 23.01.2012

Re: Slava

Hvala na cestitkama i na citanju
libkonz libkonz 19:48 25.01.2012

Re: Slava

Nadam se da ćete jedne od narednih godina svi zajedno da je slavite.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana