Muzika

Ja i New Order

Inner Party RSS / 27.01.2012. u 22:36
R-3114269-1317046057.jpegDesilo se to jedne kasne zime, mislim da je to bila 2001. Na spratu novosadskog Spensa je onako pomalo zabacena, radila jedna od onih zaostalih radnji-relikvija iz ilegalnih devedesetih koja je najnormalnije - sa sve računom, karticom za popuste i reklamnim kesicama pride - podavala piratske audio kasete i CD-ove.
 
Na povratku sa fakulteta, imajuci prilicno vremena do prvog autobusa za Zrenjanin, provodio sam dosta vremena na Spensu, obilazeci knjizare - tamo besramno citajuci velike delove knjiga za koje nisam imao para da kupim - i radnje sa diskovima i kasetama . Tog dana sam - posle autobuske karte (sa studentskim popustom, zato sam morao da cekam bas odredjeni Vojvodinin autobus) i cigareta (meki plavi "export" Best su uvek bile cigarete po mom izboru) imao para za jednu kasetu.
 
Dakle, ne za tada vec opšteprihvaceni CD (čak sam i ja imao CD plejer) vec za upola jeftiniju kasetu. Obilazivši tu radnju godinama pre toga znao sam vec otprilike šta bih hteo da uzmem, tog dana sam se dvoumio izmedju albuma grupa Oi Polloii (koji sam u principu mogao da presnimim od drugara) i grupe Total Chaos (za koju sam čuo dosta toga - dobrog i lošeg - ali koju nisam slušao i mogao sam da se opečem kupujuci  za zadnej pare nešto što ne znam kakvo je). I ja sad baš i ne znam tacno sta se desilo ali upala mi je u oči kaseta grupe New Order i to meni tada omraženo Best of  izdanje (uvek sam smatrao priličnom lenjošcu kupovati sva ta "greatest hits" i "best of" izdanja, a i danas rado krotikujem bendove koji snime neku novu - cesto shit -  pesmu samo da bi motivisali ljude poput mene da nabave još jedno bespotrebno "best of" izdanje). New Order mi do tada nisu bili na radaru. Obožavao sam Joy Division naravno, ali New Order je bio "nešto što bi moj brat slušao" (iako sam kao klinac slušao sve ono što i moj brat - heavy metal - vremenom su se naši ukusi veoma veoma razišli, naročito kako sam ja prešao na anarhični HC punk a kasnije i na dark i gothic zvuk) a to sam pomislio valjda zato što je je moj brat tada dosta slušao Pet Shop Boys a oni su početkom devesetih saradjivali sa Bernardom Samnerom iz New Ordera na projektu (isto tako sjajnom) Electronic. U svakom slučaju - blago, melodično, disko-ritmično, ... Bilo kako bilo, kao da sam bio vodjen božjom rukom - u magnovenju ugrabih kasetu, platih i izadjoh u hodnik Spensa pre nego što sam se potpuno osvestio i shvatio šta sam uradio. U momentu kada me je ošinuo hladan vazduh na bulevaru, dok sam hodao prema stanici, shvatio sam da sam možda napravio brzopletu grešku i da bih čak mogao i da se vratim da zamenim ovu kasetu za neku od onie dve koje sam planirao da uzmem ... Ali više nije bilo vremena za vracanje nazad i pomalo snužden sedoh u taj popodnevni autobus kuci ...  
 
NIsam žurio da pustim kasetu kada sam došao kuci. Tada sam bio u fazonu da slušam ploče (leto pre toga sam kupio neki prastari raspadajuci gramafon) i satirao sam se od preslušavanja fenomenalnih ploča grupe The Cure naročito B strana singlova (npr. Chain of Flowers i Breathe) koje sam tada čuo po prvi put (bilo je to vreme pre kucnog interneta, za internet se islo u tzv. tele-domove i internet-kafee (fuck, zamislite to zadovoljstvo!)). Par nedelja nakon kupovine, slavio sam imendan i ceo dan imao goste (prijatelji i rodbina) i sad je bio fazon da se pusti muzika koja pasuje svakome - i drugarima i starijim ljudima od rodbine. I setim se ja ove kasete ...
 
True Faith! Odlepio sam, bio je to onaj momenat kada shvatiš da se celo vreme živeo u špajzu a da ti je na raspolaganju ceo dvorac. Gde li se krila ova muzika? Kako je do sada nisam primecivao? Bizzarre Love Triangle! "Everythime I think of you ..." Kao da sam se prvi put zaljubio. Kao što kažu tinejdžeri - leptirici u stomaku.  "I feel fine I feel good, I feel like I never should ...)

U tom momentu sam naravno imao bar pola litre navipovog Rojala u sebi i iako bi trebaloda budem pričljiv - samo sam puštao pesmu glasnije i zaboravljao svu diskusiju za stolom. Posle True Faith i Bizarre Love Triangle, sledile su sve sama remek-dela The Perfect Kiss, Shellshock, Thieves Like Us, Vanishing Point, Run,  Round & Round, World (The Price of Love), Ruined in a Day, Touched by the Hand of God, Blue Monday, World in Motion. Kaseta se vrtela cele večeri, bilo je puno premotavanja, najviše da bih ponovo čuo Shellshock, Regret ("Maybe I've forgotten the name and the address Of everyone I've ever known - It's nothing I regret"), World ("Thats the price of love ..."), Touched by the Hand of God (genijalnost ovog benda se vidi i u sjajnim video-spotovima!), Run ili Blue Monday (valjda jedina NO pesma koju sam malo bolje znao tada).
 
Kasnije, kada je vec pala noc i kada se rodbina razišla i u sobi ostadoše samo drugari dolazi jedan od poznanika sa sve pločom World Downfall (znate, kultna ploča grupe Terrorizer,  jedan od najboljih grindcore albuma ever) pod miškom a u sobi se ori  pesma "1963". Posle posluženja i nekoliko minuta neugodne tišine usledilo je pitanje - "Kakva ti je bre ovo pederska muzika!?"
 
E, pa, drugari, pa gotovo je sa pankom izgleda! Menjam se, odrastam, šta li je ne znam ... "I feel so extraordinary. Somethings got a hold on me. I get this feeling Im in motion. A sudden sense of liberty ..." Tako je i bilo. Od te zime sam malo po malo bataljivao i HC pank muziku i DIY fanzinaštvo i celu tu lokalnu pank scenu (koja je ionako bila na umoru). Imao sam 22 godine i New Order su me - hteo ja to ili ne - uveli u odraslost ...

 
 
 
 
 
 
 
New Order ovog leta dolaze na festival EXIT. Vidimo se ispred bine ...
 
 
 










 



 


Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

4krofnica 4krofnica 22:45 27.01.2012

o, da.

antioksidant antioksidant 23:04 27.01.2012

Re: o, da.

dvehiljadeprva....


edit: mada kad smo vec kod muzike iz automobila
myredneckself myredneckself 23:13 27.01.2012

Re: o, da.

O, da da
Ja odmah, pre čitanja htela da ti javnem da dolaze na Exit, kad vidim ti me preteko u poslednjoj rečenici . Za mene, dobar početak liste gostiju, a ko će još, videćemo.
Kad budu oni, vidimo se kod bine, svakako
milisav68 milisav68 23:19 27.01.2012

Re: o, da.

Sine, ja sam ih slušao u realnom vremenu.

U početku se na radiju zavrteo Blue Monday, mislim, baš je bilo drugačije, posle se nekako došlo do ploča...

Ribozom Ribozom 00:04 28.01.2012

Re: o, da.

Ja sam na slican nacin upoznao sa Mano Negra
Inner Party Inner Party 00:10 28.01.2012

Re: o, da.

milisav68

U početku se na radiju zavrteo Blue Monday


Ko je puštao?
milisav68 milisav68 10:22 28.01.2012

Re: o, da.

Inner Party

Ko je puštao?

Beograd 202 (nama u provinciji, prozor u muzički svet tog vremena).
E sad, ko je od muzičkih urednika to doneo, to možda može @mlekac da kaže.
Sećam se da je bio medju predlozima za "Hit nedelje" kod Džeta, kao i da je bio na listi "Disko-topa".Posle su puštali tu i tamo po ostalim emisijama.
Mislim, nije to bio "mega-hit", ali se "vrtelo" dovoljno često da možeš da je "upecaš" i "snimiš" na kasetofonu.
svbobo svbobo 00:05 28.01.2012

....

E, pa, drugari, pa gotovo je sa pankom izgleda! Menjam se, odrastam, šta li je ne znam ...

Od te zime sam malo po malo bataljivao i HC pank muziku i DIY fanzinaštvo i celu tu lokalnu pank scenu (koja je ionako bila na umoru). Imao sam 22 godine i New Order su me - hteo ja to ili ne - uveli u odraslost ...

Ovo dovođenje panka u vezu sa odrastanjem mi je bzvze...
Ne možeš pank da vezuješ isključivo za slušanje pank muzike,pank je mnogo više od toga!
Jednom panker - uvek panker!
Bez obzira na to što u poslednje vreme uglavnom slušam džez i sve drugo a ponajmanje pank - u odnosu na popularne kulturološke tekovine kod mene je dan danas prisutan taj duh ...
Neg jbš to...daj kad ga već pominjem d ga i slušamo!




Inner Party Inner Party 00:13 28.01.2012

Re: ....

svbobo

Ovo dovođenje panka u vezu sa odrastanjem mi je bzvze...
Ne možeš pank da vezuješ isključivo za slušanje pank muzike,pank je mnogo više od toga!
Jednom panker - uvek panker!


Znaš kako se kaže, jbš. mladost ako nisi bio panker! Ostaje sve to tu negde ... Sve manje na odeci a sve više u srcu i duši.


svbobo svbobo 00:25 28.01.2012

Re: ....

Inner Party
svbobo

Ovo dovođenje panka u vezu sa odrastanjem mi je bzvze...
Ne možeš pank da vezuješ isključivo za slušanje pank muzike,pank je mnogo više od toga!
Jednom panker - uvek panker!


Znaš kako se kaže, jbš. mladost ako nisi bio panker! Ostaje sve to tu negde ... Sve manje na odeci a sve više u srcu i duši.



Baš tako...
docsumann docsumann 14:00 28.01.2012

Re: ....

izdao si hardcore

4krofnica 4krofnica 14:09 28.01.2012

Re: ....

docsumann
izdao si hardcore



pazi ovu malecku, kao da je si je ti vaspitao:)

docsumann docsumann 14:21 28.01.2012

Re: ....

antioksidant antioksidant 16:57 28.01.2012

Re: ....

pazi ovu malecku, kao da je si je ti vaspitao:)

osmeh se upravo zaljubio
freehand freehand 00:51 28.01.2012

Ne, stvarno...

Kakva vam je ovo pederska muzika?!
svbobo svbobo 00:58 28.01.2012

Re: Ne, stvarno...

freehand
Kakva vam je ovo pederska muzika?!



ova free...
freehand freehand 10:26 28.01.2012

Re: Ne, stvarno...

svbobo
freehand
Kakva vam je ovo pederska muzika?!



ova free...

Dabre, Dečko koji ti obećava.

A dogodine Modern talking i Boris Novković.

Šalim se, naravno, samo realno sam ja u to vreme još uvek bio na Gilmoru, Pejdžu i Blekmoru, pa mi ni Duran Duran, ni Pet shop boys, ni Spandau Ballet, pa ni New order nisu bili preterano zanimljivi.
docsumann docsumann 14:18 28.01.2012

Re: Ne, stvarno...

recimo da je ovo bio moj otklon od krljanja i prangijanja ...



naravno, nomeansno nikad nisam prestao da slušam
darvel darvel 09:47 30.01.2012

Ja i New Order

Inner, vidim, voleo si JD.
Ja neki dan dobih jednu sjajnu stvarčicu, za koju nisam ni znao da postoji.
Piter Hook and Lights u Australiji sviraju ceo Unknown pleasures.
Na moje veliko iznenađenje, to ne da zvuči, nego zvuči opako, iako je povremeno potpuno jasno da Hook ne može da glasom dočara sve one slike i emocije koje je IC tako lako svojim glasom crtao.
Bio sam srećan kao kada sam prvi put preslušao Closer.
A to mi se, bar što se muzike tiče, nije desilo ihaha otkad.
Pozdrav.
Colin_bgd Colin_bgd 13:11 30.01.2012

Power, Corruption, &Lies...

New Order, da...

Nema se sta reci osim, slusajte deco slusajte, da ne bi sutra bilo nismo nikad culi...

...I used to think that the day would never come, that my life would depend on the morning sun....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana