Ekologija| Nauka| Planeta| Putovanja| Životinjski svet

Ptica s naslovne strane (Indija 2.1)

albicilla RSS / 31.01.2012. u 00:26

…ili putovanje na kraj sveta

DSCF0210.jpg 

Mimoilaženje sa konjskom dvokolicom sa bidonima za pitku vodu... Utaban zemljani put vijuga kroz otvorenu savanu s niskim trnovitim akacijama i suvom i poleglom travom u pretežno pustinjskom distriktu Kač, Gudžarat, Indija. Savanu nadleću brojna i bučna jata ždralova.

DSCF0281.jpg 

photos copyright (c) ms. & mr. albicilla

U nastavku, muljeviti sprud se proteže u nedogled, na njemu – krivokljuni sprudnik; put se sada pruža pokraj nasipa, na njemu - ćubasta ševa. Još jedna dvokolica s vodom, ovu vuku dva vola. Ostavljam akacije za sobom i ulazim u selo, podignuto na uzdignućima jedva pola metra iznad onog spruda koji plavi plima..

DSCF0303.jpg

A selo se sastoji od šatora, velikog broja šatora od jutenih vreća, iza ograda od pruća. Čitavo selo miriše na ribu – razlog njegovog postojanja. Uz nedaleku ogradu, jedna koza se hrani ribom koja se suši duž pruća. Niti jednog drveta u čitavom selu. Put vijuga između domaćinstava obavijenih mirisom ribe, pokraj muljevitih kaljuga i poljskih WC-a u vidu izdvojenih šatora, pokraj dece koja se jure u igri, još jedna dvokolica, ovu vuče magarac i natovarena je velikom ribarskom mrežom i – kraj.

DSCF0311.jpg

Kraj puta. Kraj sela. Kraj sveta. Pred nama je prostrani muljeviti sprud i, daleko na horizontu, more.

Arabijsko more. Izmedju mora i sela, na sada suvom sprudu kojim šetaju glabeovi i čaplje, leže na bokove polegle ribarske barke i čekaju plimu. Kako je Indija centar prljave i po zdravlje radnika opasne industrije reciklaže brodova u staro gvožđe, ovdašnji čamci imaju čudna imena i još čudnije luke pripadnosti. Preda mnom je jedan iz Paname. Naime, svi odreda su nekadašnji čamci za spasavanje s velikih brodova, adaptirani u ribarske barke koje na ovom sprudu cekaju plimu.

Pretražujem dvogledom sprud, okružen radoznalom, stidljivom i kikotavom decom. Šta taj čudni stranac traži usred njihovog jutenog sela?

DSCF0262.jpg

Zaista, šta ja tu uopste tražim? Krabara. Neobičnu belo-crnu šljukaricu veličine vivka, koja bi trebala da se sa nailaskom plime približi selu i ukaže u vidnom polju dvogleda. Izgleda da sam imao netačnu informaciju o nailasku plime, u jedan sat. Došao sam dva sata ranije, sve pregledao – bez uspeha, pa otišao do obližnjeg đainističkog hrama, ne bi li plima stigla, no, do povratka u selo, ni traga napredovanju mora. Pretražujem široku plažu, čamce u daljini i bele tačkice među njima… Haglinovi galebovi, debelokljune čigre…. Ni traga krabaru, koji je i inače stidljiva ptica, sklona da uzleti i pobegne. Pešačim duž plaže, osmatram povremeno, šatori, galebovi, riba, psi, magarci, ribari, i tako u nedogled. Ali krabaru ni traga.

DSCF0336.jpg 

Krabara nikada nisam video, a to je već desetak godina stara fascinacija, iz vremena kada sam živeo usred Afrike, na rubu Kalaharija - do najblizeg mora 1000 km na jednu i 1500 km na drugu stranu, i video krabara na naslovnoj strani časopisa Africa Birds & Birding, slikanog na nekoj plaži u Mozambiku. I od tada ga želim.

DSCF0334.jpg 

Kada sam se pre nesto više od godinu dana obreo u Indiji, bio sam mu prilično blizu, i neki učesnici ptičarske konferencije su ga tada i videli. Sada sam svom vodiču, Čiraku Solankiju, rekao da želim da ga vidim, a on hrabro zanjihao glavom na indijski način i rekao, moguće je.

DSCF0308.jpg

I sada stojimo na plaži ispred koje nema mora, udišemo vonj usoljene ribe i pretražujemo najmanje kilometar širok sprud, gde je nekad bilo more. Pa presušilo. Čiku pobedonosno podiže pesnicu, kao, vedeo je krabara. Prilazim, pokazuje mi udaljene bele tačkice, koje nikako ne mogu da razaznam. Pitam, jesi li sigran, on kaže, nisam sasvim, ali mislim da jesu. Gledam ponovo tačkice i mislim, do te mere ih ne razaznajem da uopšte ne mogu u listu da upišem da sam ga posmatrao. Šta sam to video? Belu tačku u daljini?

A onda se bele tačke pomeraju, razmiču, koračaju… jedna isteže dugi vrat – velika bela čaplja. Druga spušta nadole crnu glavu i vrat – orijentalni ražanj. Ni blizu krabaru (pitam se da me nije Čiku namerno slagao, da me oraspoloži). Kakobilo, svog krabara ni sada nisam pronašao.

No, kao što to iskusni odavno znaju, nije uspeh nagrada za delo, već ono skriva dublji smisao u sebi. Možda je smisao skriven u selu na kraju sveta, ni na kopnu, ni na moru? A možda sledeće odredište treba da mi bude ona plaža u Mozambiku?

gbwc_2012_logo.png

I za kraj, na pozivu na Global Bird Watchers' Conference 2012 autor se najljubaznije zahvaljuje vladi indijske države Gudžarat i Turističkoj korporaciji Gudžarata.



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Biljana 77 Biljana 77 00:57 31.01.2012

Pozdrav

(sa ženinog naloga)

Onaj Ibis je ionako ređi i lepši

Ti si se to opet smucao po Indiji?

Znači biće opet tekstova
albicilla albicilla 07:47 01.02.2012

Re: Pozdrav

Znači biće opet tekstova


ovaj sam skicirao istog dana, inace, kad budem nasao vremena....
kakapo kakapo 08:51 31.01.2012

pakuj kofere

Pa ko ti je kriv kada si savestan naučnik i birdwatcher?
Sada pakuj kofere, pa u Mozambik (ili Jemen)! A neko drugi bi barem jednu od onih belih tačkica proglasio za krabara!
mlekac mlekac 03:19 01.02.2012

Re: pakuj kofere

kakapo
Pa ko ti je kriv kada si savestan naučnik i birdwatcher?
Sada pakuj kofere, pa u Mozambik (ili Jemen)! A neko drugi bi barem jednu od onih belih tačkica proglasio za krabara!

Ne bih ga ja tek tako pustala u Mozambik - nece taj srcu odoleti, svrnuce do Bw, a posle cemo morati da ga jurimo po Delti Okavanga...
albicilla albicilla 07:46 01.02.2012

Re: pakuj kofere

Ne bih ga ja tek tako pustala u Mozambik - nece taj srcu odoleti, svrnuce do Bw, a posle cemo morati da ga jurimo po Delti Okavanga...


ma lako je tebi pricati - cek da prvo izlecim delhi belly ...
mlekac mlekac 14:45 01.02.2012

Re: pakuj kofere

albicilla
Ne bih ga ja tek tako pustala u Mozambik - nece taj srcu odoleti, svrnuce do Bw, a posle cemo morati da ga jurimo po Delti Okavanga...


ma lako je tebi pricati - cek da prvo izlecim delhi belly ...

Izlecices ga, ne brinem, a za ovo sam mrtva ozbiljna - odes li ponovo u Afriku, bice teze naci te nego flaminga u susnoj sezoni!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana