Budućnost| Društvo| Politika| Region

Kosovo: pregovori ili zamrzavanje iluzija

Milan Karagaća RSS / 19.02.2012. u 15:30

U Srbiji je uvek bila izražena  podele na “jedne” i “druge”, uz mnoštvo onih koji su bivali čas na jednoj čas na drugoj strani. Te podele samo su  štetile narodu i državi ali se iz istorije nije mnogo naučilo.

Tako i danas, kada je Kosovo u pitanju, imamo aktuelne dve dominantne koncepcije.

11756882804f4004603afb8178912330_orig.jpg

Prva je da se problem rešava pregovorima uz pomoć, a ne pritiv EU, SAD i NATO već da oni budu što je moguće za nas korisniji partner. To je rešenje na kome insistira predsednik Tadić sa planom od 4 tačke koji nudi iznalaženja trajnog i održivog rešenja srpsko-albanskog pitanja, ne sputavajući evropsku perspektivu Srbije.Naravno mora se imati u vidu da su pregovori uvek traženje kompromisa, a u konkretnom slučaju da Srbija sebi ne odmaže čak i kad time Srbima na Kosovu ne pomaže.

Druga je da se problem i konflikt zamrznu, da prekinemo pregovore sa EU, da budemo neutralni od svega toga i da se ponašamo kao da se ništa nije desilo.

Pa sada, prvo je pitanje ko ima problem i konflikt.

Biće da SAD, EU i Kosovo nemaju nikakav problem ni konflikt oko toga da je Kosovo nezavisno, niti  taj problem imaju onih do 87 država koje su priznale Kosovo.

Biće da problem sa tim ima Srbija i da njoj nikako ne može biti u interesu da se on zamrzne i da se pravimo ludi kao da je sve u redu i da je „Kosovo Srbija“ dok ga ne prizna još pedesetak država.

Dakle, to je rešenje koje ništa ne rešava što se Kosova i njegovog povratka u Srbiju tiče, niti položaja Srba na Kosovu, ali je način da DSS  realizuje svoju anti-EU i antievropsku politiku, da Srbiju zatvori u srednjovekovnu učmalost koju popularno zove tradicija i nacionalni identitet.

Inače, približavaju se izbori, predizborna kampanja uveliko počinje a sa njom i kosovarenje, mada ne verujem da je više moguće na pitanju Kosova dobiti ili izgubiti izbore.

List “Press" je objavio ključne stavove naših stranačkih lidera o kosovskom problemu koji delimično ilustruju upravo to kosovarenje tj. pokušaje da se krupnim rečima o odbrani Kosova dobiju sitni poenčići u glasačkom telu, a zapravo niko nije izneo kako vidi rešenje.

Pa evo nekih izjava:

 Boris Tadić, DS

“I Kosovo i EU, i neodvojivi su. Vrlo jednostavno. Ne može se insistirati na Kosovu ili insistirati na Evropi. Ne može jedno bez drugog.”(15. 3. 2008)

“Nikada neću odustati od borbe za Kosovo mirnim putem, niti od evropske budućnosti Srbije.”    (8. 5. 2008)

“Srbija ne može da pristane na zahtev da ukine svoje institucije na severu KiM i neće napustiti svoj narod na Kosovu, ali neće odustati ni od evrointegracija.”    (25. 8. 2011)

“Nemа lаkog rešenjа zа problem Kosovа i svi smo togа svesni. Nemа rešenjа kojа nаs vrаćаju u prošlost, аli morаmo nаći održivo rešenje zа budućnost,

Srbijа je principijelno opredeljenа zа iznаlаženje prаvednog, kompromisnog i održivog rešenjа zа problem Kosovа, jer sаmo tаkvo rešenje može omogućiti istinsko pomirenje i trаjni mir među nаrodimа Bаlkаnа.

Srbijа neće priznаti nezаvisnost Kosovа. Polаzeći od tog principа, posebno nаglаšаvаm znаčаj četiri elementа budućeg rešenjа kome svi morаmo dа težimo, а to su:

1.-  pitаnje severа Kosovа,

2.- posebne gаrаncije sigurnosti zа Srbe koji žive u enklаvаmа u drugim delovimа Kosovа,

3.-mehаnizаm zаštite srpske kulturne bаštine i

4.-pitаnje imovine Srbije i Srbа u pokrаjini.

(19.10.2011).

“Naša zemlja nije i neće odustati od borbe za ispunjenje dva najvažnija nacionalna cilja: očuvanje Kosova i približavanje Evropi. Srbija ima jasan plan za Kosovo, za koji će narednih nedelja tražiti podršku najuticajnijih zemalja sveta. Paralelno sa tim, nastavljamo diplomatsku bitku za dobijanje statusa kandidata za EU u martu.“    (6.1.2012)

Tomislav Nikolić, SNS

„Reagovaćemo na sve načine (protiv jednostranog priznavanja Kosova). Ratovaćemo protiv Albanaca. Oni jesu spremni, kažu. E, trebalo bi da i mi budemo spremni. Ja majku nemam, i ja ću otići. Ne zovem nikoga, ali ja ću otići. To je moj odnos prema Kosovu.“ (23. 3. 2007)

„Pozivam predsednika i premijera da odmah počnemo da radimo diplomatski, politički i unutarpolitički i pokažemo građanima da nismo prihvatili ovu secesiju, da se s tim nećemo pomiriti i da ćemo sve učiniti da prestane odvajanje Kosova od Srbije. Pozivam ih da kanališu nemir i srdžbu svakog građanina i organizuju veliki miting kojim će biti zapanjen ceo svet.“ (18. 2. 2008)

„O tome treba da odluče građani Srbije. Nama političarima će da bude lepo i ako Kosovo bude u sastavu Srbije i ako ne bude.“ (14. 8. 2011)

„Ako dođem na vlast, raspisaću referendum na kome bi se građani Srbije izjasnili o KiM.“ (1.2.2012)

Vuk Drašković, SPO

“Kosovo i EU su dva nerazdvojna procesa. To jedno bez drugog ne može. Kosovski poraz mora da se preokrene u pobedu. Ta pobeda moguća je samo ako je Srbija jaka - ekonomski, demokratski, po broju saveznika u svetu, po lepoti života u njoj. A takva Srbija moguća je samo u EU  “  (29. 4. 2008)

“Kosovski čvor neće biti rešen za mesec-dva, godinu ili dve. Jedno je sigurno, da samo jaka ekonomski, demokratski, po broju saveznika, vojnički - Srbija može odlučujuće uticati na to da se vrati na svoje Kosovo.”     (7. 4. 2008)

„Tokom kampanje 2008. predizborna platforma koalicije ZES nije bila „I Kosovo i EU". Ne. Ja sam u toj izbornoj kampanji govorio - „EU i evropski standardi".    (9. 2. 2012)

„Koalicija se zvala „ZES - Boris Tadić". Nigde nije bilo u predizbornom programu te koalicije „I Evropa i Kosovo". To je naknadna inovacija naše spoljne politike.“    (11.2.2012)

Čedomir Jovanović, LDP

„Nemam nikakav problem da potpišem tu nezavisnost, pod određenim uslovima. Srpskom narodu bih takvu odluku objasnio time da ne želim novi Irak ili Avganistan na Kosovu. „   (15.1.2007)

“Proglašenje nezavisnosti Kosova je dokaz nesposobnosti srpske države da integriše kosovsko društvo. Jedino istorijski dogovor Srbije sa kosovskim Albancima može biti u funkciji evropske budućnosti  Srbije i KiM, i svih građana regiona.”     (17.2.2008)

“Prihvatanje Ahtisarijevog plana jedina je odluka koja Srbiji i Srbima na Kosovu daje priliku da opstanu i normalno žive. Takva racionalna odluka bi istovremeno otvorila vrata za dobijanje kandidature za članstvo u EU na normalan način i bez opasnosti da se zemlja stalno suočava sa novim preprekama.     (16.11.2011)

Aksiom je da je Kosovo nezavisno od Srbije. Što pre za sto sa Tačijem. LDP u Vladu - Rezolucija 1244 u istoriju, kao izgovor za Miloševićevu kapitulaciju.”  (29.1.2012)

Ivica Dačić,

“Oteli su nam 15 odsto teritorije. Šta je trebalo, aplauz? Glavna vest na medijima bila je da je obijen kiosk. Kiosci se obijaju svakog dana, a Kosovo se otima samo jednom.” (18.2.2008)

“Kosovo treba podeliti između Srbije i Albanije. Pokušali smo ratom da branimo Kosovo, nismo uspeli. I zato govorim o razgraničenju, dok ne bude kasno.  “   (01.6.2011)

“Niko u Srbiji ne sme da saopšti da je Kosovo izgubljeno i da neće da ratuje za Kosovo zato što je potrebna ravnoteža straha zbog bezbednosti u regionu. Crvena linija za Beograd je oružani napad Tačija na Srbe na KiM. Tači mora da zna da napadom na Srbe na Kosovu napada i Beograd. Srbija to ne može i neće mirno da gleda.  „   (24.11.2011)

„Srbija ni u martu neće učiniti iskorak ka kandidaturi EU, jer je uslov za to priznavanje nezavisnosti Kosova. Više da se ne lažemo i da ne pričamo bajke.“    (13.12.2011)

Vojislav Koštunica,

„Srbija mora jedinstvenom državnom i nacionalnom politikom da obezbedi siguran i normalan život za sve građane KiM koji poštuju državu Srbiju“. (17.2.2008)

„Sada u vezi sa kosovskim problemom stvari sve lošije stoje za one koji su priznali nezavisnost, a mnogo lakše nego što se očekivalo za samu Srbiju. Zbog toga mislim da ima mesta za naš optimizam. „ (13.4. 2008)

„EU pokušava da otme Kosovo od Srbije i da je direktno ucenjuje povezujući davanje kandidature sa uspostavljanjem dobrosusedskih, odnosno međudržavnih odnosa sa Kosovom. Zahtevaju i ukidanje naših državnih institucija na KiM, koje Brisel zove paralelnim. Nije valjda u interesu Srbije da bude saučesnik u stvaranju nezavisnog Kosova.“ (7.2.2012)

Stavove DSS detaljno je elaborirao i Slobodan Samardžić  koji kaže da

“Kаo prvo trebа zаmrznuti konflikt. Tаko dа Srbijа ne učestvuje ni u kаkvim аktivnostimа koje trebа dа dovrše tаj nаopаki nаum. Zаmrzаvаnje pregovorа deo je te strаtegije, а potom trebа dа usledi veomа živа međunаrodnа аktivnost u UN uz pomoć prijаteljа, onih koji hoće dа podrže stаv Srbije premа Kosovu. Posle dvаnаest godinа mi imаmo strаšno mnogo činjenicа i to svet vidi, аli neće svet dа se zаuzme zа srpske interese аko to Srbijа ne urаdi. Srbijа morа dа vuče poteze kаko bi se sve, korаk po korаk, vrаtilo u UN i Sаvet bezbednosti, kаko bi se to pitаnje pomаlo uključivаlo u procedure. Nаrаvno, sаdа će to biti teže kаdа smo izаšli, jer će SAD stаlno ulаgаti veto. Zаto je zаmrzаvаnje pregovorа nužno, kаo i pomаgаnje Srbimа nа Kosovu nа svаki mogući nаčin.

Potrebno je neprekidno biti аktivаn u međunаrodnim komunikаcijаmа, uz pokаzivаnje ovog jezivog presedаnа i nаčinа kаko se dаnаs u Evropi prаve kriminаlne držаve. Verujem dа bi svet uz pomoć Srbije bio аktivniji u tim međunаrodnim аktivnostimа i u UN i pomogаo nаm. Drugi deo priče je podrškа i zаštitа Srbа. Nа Kosovu se morаju po svаku cenu držаti ove institucije koje mi imаmo, jer su one živi dokаz dа Srbijа koliko-toliko kontroliše prostor i pokаzuje svojom voljom dа hoće dа kontroliše što veći prostor Kosovа, dа se ne kаže dа gа je nаpustilа. To se može držаti uz аktivаn stаv kosovskih Srbа koji se nikаdа neće lišiti srpskog obrаzovаnjа koje dolаzi iz Beogrаdа, srpske medicinske zаštite, srpskih investicijа.”

Eto, lako je reći da Srbija štiti suverenitet, teritorijalni integritet, identitet i legitimne svoje interese na Kosovu, pa i da nikada neće priznati tzv. nezavisnost.

Ali, pored tako krupnih patriotskih formulacija niko ne nudi izlaznu strategiju, prihvatljivo i održivo rešenje i kako to postići.

Pravo je pitanje da Srbija ne postane zarobljenik kosovskog problema i da u tzv. borbi da spreči kosovsku nezavisnost ne gubi sopstvenu odnosno odlazi u izolaciju ili zavisnost kako joj neki već nude.

 



Komentari (92)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

metrevelic metrevelic 16:07 19.02.2012

ŠUĆUR ALAHU

Ako šućur Alahu, Izrael napadne Iran a siroti mali talibani miljenici kojekakvog levičarskog ološa i hašišara po Evropi počnu malo potpirivat vatromete po EU, bit će to lep trenutak za početak pregovora ,a do tad pregovarali ili ignorisali isti qrc.
što bi reko Ivan Mažuranić
dođe vreme , dođe rok, eto III Armije skok po skok
naravno osim ako imate iluzije da je EUSSR tvorevina pravde , bez korupcije i sa ekonomskim napretkom , pa se gubi rog izobilja i pečene kokoške koje padaju sa neba.
Radimo kao da će 100 godina biti mir
i spremajmo se kao da će sutra bit prilika za integraciju privremeno zaposjednutog teritorija.
A šta bi dtug Tito uradio sa kolaboracionistima i onima koji šire defetizam međ radnike ,seljake i poštenu inteligenciju bez grantova?
ultimatum ultimatum 23:58 19.02.2012

Re: ŠUĆUR ALAHU

metrevelic


Radimo kao da će 100 godina biti mir
i spremajmo se kao da će sutra bit prilika za integraciju privremeno zaposjednutog teritorija.
.

Daće Bog...

Čitam, kao i dobar deo nas, stotine tekstova o rešenju za Kosovo i Metohiju, i eto, kolega Metrevelic jasno napisa u jednoj rečenici/citatu...

jinks jinks 16:33 19.02.2012

...

Te podele samo su štetile narodu i državi ali se iz istorije nije mnogo naučilo.

Nisu bas sve podele stetne, a i, cini mi se, da se ipak ponesto i naucilo iz istorije.

Na primer, postoje podele nametnute spolja (tipa podele iz 1941. koje su u znacajnoj meri nametnute sto sa Istoka, sto sa Zapada, a delom i iz nekih bivsih jug. republika ... preko ljudi tipa JB i slicnih), ali opet postoje i neke prirodne unutrasnje podele koje ne moraju uvek biti stetne (na kraju krajeva nisu ni svi ljudi isti, zasto bi onda svi isto i mislili).

Podele nametnute spolja neretko jesu bile stetne, sto i istorija u znacajnoj meri potvrdjuje ... dok ove druge, inherentne, ukoliko se medjusobno harmonizuju, mogu mozda ponekad da budu i veoma korisne.

Naravno, mozda je najbolje spoljasnji uticaj svesti na nesto sto je inherentno drustvu, te onda, shodno prethodnom, od njega moze biti na kraju i najvise koristi, bez destruktivnih podela. Ukoliko je moguce.
metrevelic metrevelic 13:50 20.02.2012

Re: ...

Te podele samo su štetile narodu i državi ali se iz istorije nije mnogo naučilo.

Podele su suština uspešnog društva i sama bit parlamentarne demokratije. Društvo bez podela je nezamislivo . A uve priče o jedinstvu i "okretanju napretku" su floskule iz "zbirke promaja" sa partiskih plenuma ..složno na Titovom putu samoupravljanja ,nesvrstanosti i kolonizacije marsa u budućnosti.Ako se iz istorije išta moglo naučit onda je to da dok su bile tenzije između Obrenovićevaca i Karađorđevićevaca država je najviše napredovala. A jedinstva koje je propagiraoo kako Cetinjski nosonja tako i onaj operetni diktator iz Gruntoveca vodili su samo u glib
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:46 20.02.2012

Re: ...

A uve priče o jedinstvu i "okretanju napretku" su floskule iz "zbirke promaja" sa partiskih plenuma ..složno na Titovom putu samoupravljanja ,nesvrstanosti i kolonizacije marsa u budućnosti.

Prestani bre već jednom da tupiš o partijskim plenumima kao da se sada odluke donose drugačije.
Jedno je politički pluralizam ideja, ideologija, političkih koncepcija, stranaka i sve to u civilizacijskom dijalogu i toleranciji a drugo su one ružne podele i etiketiranja svakoga ko ne misli kao ja ili moja stranka neprijateljem i izdajnikom.
Biće ipak da postoji suštinska podela na normalne i one druge, na ljude i neljude.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:01 19.02.2012

"EU ili mrak"

u srednjevekovnu učmalos... tradicija i nacionalni indentitet.

Ok. Šta ja imam od tog insistiranja na EU?
mariopan mariopan 17:44 19.02.2012

Re: "EU ili mrak"

srdjazlopogledja
u srednjevekovnu učmalos... tradicija i nacionalni indentitet.

Ok. Šta ja imam od tog insistiranja na EU?

Imaces, svi nesto imamo od toga...... da vracas ( vracamo) kredite koje ce da uzmu u tvoje ime korumpirani politicari, za sebe ne za tebe, i da radis kao rob do desetog kolena dok ti svaka sledeca garnitura korumpiranih politicara dodaje bukagije na noge.
metrevelic metrevelic 19:13 19.02.2012

Re: "EU ili mrak"

da vracas ( vracamo) kredite koje ce da uzmu u tvoje ime korumpirani politicari, za sebe ne za tebe, i da radis kao rob do desetog kolena dok ti svaka sledeca garnitura korumpiranih politicara dodaje bukagije na noge.

Nemoj tako , jel znaš ono : Okovi su krila da se bolje leti
ne razmišljaš ti o napredku, jel ako se izbaci vjeronauk iz škole a Amfilohiju i ostalima ko on zabrane da govore odma će BDP skočit za 9,1%. Odkad ti popovi govore po televiziji niko više ne kupuje EI-Atlas de luxe televizore samo da sruše samoupravljanje.
Ulaskom u EU povećat će se prosjek plata jel će djeca UDBaša ,KOSovaca, SKOJevaca i članova saveta revolucije da dobiju fine plate u briselu ( to daje brisel taki su tamo običaji,a sad što ćeš uz domaću gamad da izdržavać i dodatnu gamad na privremenoj sinekuri u inostranstvu jbg)
priče iz unije
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:35 19.02.2012

Re: "EU ili mrak"

priče iz unije

Zoltán Pogátsa
samo da popravim link. Inače, čovek je u pravu ali eto i dobar primer Slovenije koja nije sve rasprodala.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:39 19.02.2012

Re: "EU ili mrak"

. da vracas

Misliš da vrača ili vraća.
Što se vrčanja tiče to nam nudi jedna opcija a što se vraćanja kredita tiče svakako da će se vraćati.
E sada dovoditi kredite sa ulaskom u EU baš i nema mnogo veze jer i sada ih uzimamo a od EU ni pojma.
Stvar je da se ne uzimaju radi proćerdavanja već, ako baš mora, radi ulaganja koja će omogućiti vraćanje kredita.
mariopan mariopan 20:02 19.02.2012

Re: "EU ili mrak"

Milan Karagaća
. da vracas

Misliš da vrača ili vraća.
Što se vrčanja tiče to nam nudi jedna opcija a što se vraćanja kredita tiče svakako da će se vraćati.
E sada dovoditi kredite sa ulaskom u EU baš i nema mnogo veze jer i sada ih uzimamo a od EU ni pojma.
Stvar je da se ne uzimaju radi proćerdavanja već, ako baš mora, radi ulaganja koja će omogućiti vraćanje kredita.

Ne kucam sa mog kompa pa nemam kvacice
Znam ja da ih uzimaju, ne uzimamo, (pogresno se izrazavas) procerdavaju ih vec sada, (zapravo nije procerdano, oplodjava se itekako, ali ne za nas), a to ulaganje mi pokazi ako ga negde vidis za ono za koliko smo do sada zaduzeni?
Gde su ta ulaganja koja ce vratiti te kredite?

Kada cujem sta su uradili sa vec uzetim parama mozemo da pricamo o EU?



mariopan mariopan 20:07 19.02.2012

Re: "EU ili mrak"

Nemoj tako , jel znaš ono : Okovi su krila da se bolje leti

Ma znam, evo mene u Atini, vidim, lete Grci okovani i uzivaju.
Metrevelicu
mariopan mariopan 23:19 19.02.2012

Re: "EU ili mrak"

priče iz unije

A da li si procitao i prvi komentar? Jeste dugacak ali coveku skidam kapu, sve je rekao. I clanak je odlican, tacan i opominjuci, ali sta da radimo kada lobi koji ima licni interes, i dalje gura celu zemlju u katastrofu?
metrevelic

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:57 19.02.2012

Re: "EU ili mrak"

Ok, domaćine.
Jednostavno pitanje:

Šta će Srbiji EU?

A može i obrnuto.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:57 20.02.2012

Re: "EU ili mrak"

srdjazlopogledja
Ok, domaćine.
Jednostavno pitanje:

Šta će Srbiji EU?

A može i obrnuto.

I ne treba u EU.
Nego da se mi učlanimo u OAJ, nije baš geografski bliže ali bi zato tamo bolje stajali u poređenju sa njima, a mogli bi im i nešto prodavati ako budemo pravili.
ultimatum ultimatum 01:01 20.02.2012

Re: "EU ili mrak"

Sudeci po stanju tehnologije u nasoj privredi, realnije je ocekivati da nesto prodamo Afrikancima nego Nemcima...tako da...bitan je izvoz i devizni priliv, nijednom kupcu ne treba traziti manu, ne diskreditovati ga, nego postovati
teufel666 teufel666 18:40 19.02.2012

Kosovo:Pregovori ili zamrznute iluzije


Svakako pregovori.Treba preuzeti odgovornost i rešiti nekako problem.Zamrzavanje problema ne znači njegovo rešavanje znači samo da problem u budućnosti može samo da naraste.Već smo iskusili takve scenarije....
mariopan mariopan 18:48 19.02.2012

Re: Kosovo:Pregovori ili zamrznute iluzije

teufel666

Svakako pregovori.Treba preuzeti odgovornost i rešiti nekako problem.Zamrzavanje problema ne znači njegovo rešavanje znači samo da problem u budućnosti može samo da naraste.Već smo iskusili takve scenarije....

Preporucujem.
omega68 omega68 18:52 19.02.2012

Šta činiti

reče jedan čovek u naslovu
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:02 19.02.2012

Re: Šta činiti

omega68
reče jedan čovek u naslovu

ali ni taj čovek ne reče šta je rešenje.
omega68 omega68 19:39 19.02.2012

Re: Šta činiti

ni taj čovek ne reče šta je rešenje

Sve suprotno od Tadića i njegovih
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:45 19.02.2012

Re: Šta činiti

omega68
ni taj čovek ne reče šta je rešenje

Sve suprotno od Tadića i njegovih

a šta je to suprotno a tako dobro.
Ne mislim da se taj Majer baš mnogo sekira za Srbiju, a vidim da piše kao da citira Vojin tekst iz Politike.
freehand freehand 22:32 19.02.2012

Re: Šta činiti

omega68
ni taj čovek ne reče šta je rešenje

Sve suprotno od Tadića i njegovih

Dakle - ratom, priznavanjem nezavisnosti uz odricanje od kandidature?

Milan Karagaća Milan Karagaća 23:42 19.02.2012

Re: Šta činiti

freehand
omega68
ni taj čovek ne reče šta je rešenje

Sve suprotno od Tadića i njegovih

Dakle - ratom, priznavanjem nezavisnosti uz odricanje od kandidature?


E vidiš ja sam protiv rata, protiv priznavanja nezavisnosti i protiv odricanja od kandidature.
freehand freehand 23:48 19.02.2012

Re: Šta činiti

Milan Karagaća
freehand
omega68
ni taj čovek ne reče šta je rešenje

Sve suprotno od Tadića i njegovih

Dakle - ratom, priznavanjem nezavisnosti uz odricanje od kandidature?


E vidiš ja sam protiv rata, protiv priznavanja nezavisnosti i protiv odricanja od kandidature.

Znao sam, brate Karagaća, padni mi na grudi!
A Omega i njegovi sve kontra.

ultimatum ultimatum 00:02 20.02.2012

Re: Šta činiti

Milan Karagaća
freehand
omega68
ni taj čovek ne reče šta je rešenje

Sve suprotno od Tadića i njegovih

Dakle - ratom, priznavanjem nezavisnosti uz odricanje od kandidature?


E vidiš ja sam protiv rata, protiv priznavanja nezavisnosti i protiv odricanja od kandidature.


Da li si za ukidanje vojske? Da li su i zemlje clanice NATO-a protiv rata?
mariopan mariopan 00:10 20.02.2012

Re: Šta činiti

Da li si za ukidanje vojske? Da li su i zemlje clanice NATO-a protiv rata?

ultimatum

ultimatum ultimatum 00:23 20.02.2012

Re: Šta činiti

mariopan





Ne svrstavajuci se ni na jednu stranu, pitam se nesto...kako to da Amerikanci i npr. Britanci ne dozvoljavaju Iranu da napravi atomsku bombu, oni imaju neko pravo preceg posedovanja, samo oni i niko vise??? ....ma hajde molim vas, licemerja je previse i politike dvostrukih arsina, u Srbiji mnogi diskutuju ispranim mozgovima, nametnutom americkom retorikom, "mi smo iskljucivo za mirno resenje i demokratske metode"...ma nije nego...a dobitnik Nobelove nagrade za mir, Barak Obama, porucuje mrtav 'ladan..."Iran ce sada biti kaznjen" ...cccc...
mariopan mariopan 00:30 20.02.2012

Re: Šta činiti

ultimatum

Opet za tebe
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:59 20.02.2012

Re: Šta činiti

Da li si za ukidanje vojske? Da li su i zemlje clanice NATO-a protiv rata?

A zašto bi ukidali vojsku.
Da, mislim da su sada i sve članice NATO protiv bilo kakvog rata u Evropi.
ultimatum ultimatum 01:06 20.02.2012

Re: Šta činiti

Pa vojska sluzi za ratovanje? ili samo da cisti sneg?

Zasto se ogranicavati na Evropu? Svet je globalno selo, kad NATO povede rat protiv Arapa i ovde poskupi nafta...Vojska (pa i NATO) je oruzana podrska interesa politike
freehand freehand 01:10 20.02.2012

Re: Šta činiti

ultimatum
Pa vojska sluzi za ratovanje? ili samo da cisti sneg?

Zasto se ogranicavati na Evropu? Svet je globalno selo, kad NATO povede rat protiv Arapa i ovde poskupi nafta...Vojska (pa i NATO) je oruzana podrska interesa politike

A što se ti ograničavaš na Vučetića?
Tu su Unkovići, Radoš Smiljković, Bogdan Trifunović, Dragutin Zelenović, Radoman Božović, Stanko Radmilović, Buda Košutić, Vladan Kutlešić, Ratko Marković...
Mislim, ne znam ko je živ a ko nije od njih, ali bogat je izbor tih Slobinih kadrova sa početaka, koji su svi pootpadali negde usput na tom Dugom maršu...
ultimatum ultimatum 01:52 20.02.2012

Re: Šta činiti

Hej freehand malo si pobrkao loncice tj. blogove!

Slucajno nesto znam iz prve ruke, tako da ne bi trebao da sve ljude stavljas u isti kos, nisu svi Slobini kadrovi i nisu svi bili ukljuceni u vlast, mali podsetnik za tebe...Vucetic je bio clan opozicione (Milosevicu opozicione) grupe G17 dok je ona bila vanstranacka, kada je to krenulo putem partije Labusa i Dinkica usledio je otklon...

p.s. ja dajem preporuke i tebi i omegi68, samo tako nastavite diskusiju momci
freehand freehand 08:23 20.02.2012

Re: Šta činiti

Hej freehand malo si pobrkao loncice tj. blogove!

Slucajno nesto znam iz prve ruke, tako da ne bi trebao da sve ljude stavljas u isti kos, nisu svi Slobini kadrovi i nisu svi bili ukljuceni u vlast, mali podsetnik za tebe...Vucetic je bio clan opozicione (Milosevicu opozicione) grupe G17 dok je ona bila vanstranacka, kada je to krenulo putem partije Labusa i Dinkica usledio je otklon...

Pa biće onda da ni ti ni prva ruka ne pamtite dovoljno dugo.
Vučetić je jedan od prvih sps-ovskih renegata.
metrevelic metrevelic 08:49 20.02.2012

Re: Šta činiti

Da, mislim da su sada i sve članice NATO protiv bilo kakvog rata u Evropi.

Pa i Adolf Dado Hitler bi bio protiv raata čim bi zauzeo i kontrolirao sve što je hteo.Uvek su protiv rata oni kojima je potaman .Al nisu oni koje su tamanili da bi njima bilo potaman. Povjest pamte poraženi i čekaju.Pobjednici bi samo da sw okrenemo budućnosti i željama kandidatkinja za miss
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:41 20.02.2012

Re: Šta činiti

Pa vojska sluzi za ratovanje? ili samo da cisti sneg?

Da li bi to značilo ko god ima vojsku da je upotrebljava i vodi ratove ili raspusti.
Uostalom, šta reći za Švajcarsku, Švedsku, Finsku, Norvečku i sve države Evrope koje već 60 godina ne vode međusobne ratove ali ne ukidaju vojsku.
Vojska u zapravo u savremenom svetu služi ne da bi ratovala već kao jedan od faktora odvraćanja od mogućeg rata.
lakipingvin lakipingvin 11:15 20.02.2012

Re: Šta činiti

Vojska u zapravo u savremenom svetu služi ne da bi ratovala već kao jedan od faktora odvraćanja od mogućeg rata.

takvo definisanje je ostalo jos samo kod yugo-evropljana u svim ostalim zemljama sluzi da kad ekonomski interes ne ostvaris milom onda ga ostvaris silom...sve ostalo je imitacija vojske...
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:16 20.02.2012

Re: Šta činiti

u svim ostalim zemljama sluzi da kad ekonomski interes ne ostvaris milom onda ga ostvaris silom...sve ostalo je imitacija vojske...

kako da ne.Baš tako piše u Strategijama odbrane svih država samo ne u našoj.
U ostvarivanju ekonomskih interesa silom naročito su se istakle oružane snage Danske, Finske, Švedske, Norveške, Belgije, Nemačke, Švajcarske....
To što Vi pričate je iz vremena XIX i prve polovine XX veka.
milisav68 milisav68 13:22 20.02.2012

Re: Šta činiti

freehand
Hej freehand malo si pobrkao loncice tj. blogove!

Slucajno nesto znam iz prve ruke, tako da ne bi trebao da sve ljude stavljas u isti kos, nisu svi Slobini kadrovi i nisu svi bili ukljuceni u vlast, mali podsetnik za tebe...Vucetic je bio clan opozicione (Milosevicu opozicione) grupe G17 dok je ona bila vanstranacka, kada je to krenulo putem partije Labusa i Dinkica usledio je otklon...

Pa biće onda da ni ti ni prva ruka ne pamtite dovoljno dugo.
Vučetić je jedan od prvih sps-ovskih renegata.

A G17 istureno odeljenje MMF-a.

Kada je Milošević izjavio, da neće oni (USA/EU) da ga sklone zbog njega, nego zbog Srbije, ja sam se smejao.
Danas mi ta izjava uopšte nije smešna.
freehand freehand 13:30 20.02.2012

Re: Šta činiti

milisav68
freehand
Hej freehand malo si pobrkao loncice tj. blogove!

Slucajno nesto znam iz prve ruke, tako da ne bi trebao da sve ljude stavljas u isti kos, nisu svi Slobini kadrovi i nisu svi bili ukljuceni u vlast, mali podsetnik za tebe...Vucetic je bio clan opozicione (Milosevicu opozicione) grupe G17 dok je ona bila vanstranacka, kada je to krenulo putem partije Labusa i Dinkica usledio je otklon...

Pa biće onda da ni ti ni prva ruka ne pamtite dovoljno dugo.
Vučetić je jedan od prvih sps-ovskih renegata.

A G17 istureno odeljenje MMF-a.

Kada je Milošević izjavio, da neće oni (USA/EU) da ga sklone zbog njega, nego zbog Srbije, ja sam se smejao.
Danas mi ta izjava uopšte nije smešna.

Milisave, razvoj događanja i svetska ekonomska i politička zbivanja često navode na takva razmišljanja i daju mu zavodljive argumente. Samo što to ipak ne odgovara objektivnoj istini.
Na primer, Miloševićev doprinos kataklizmi SFRJ i kasnije Srbije nemerljiv je, sa kim ga god poredio.
lakipingvin lakipingvin 13:47 20.02.2012

Re: Šta činiti

To što Vi pričate je iz vremena XIX i prve polovine XX veka.


ma da i posle se kao ja cudim nesto...

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/305324/Vestervele-Pristup-nemacke-industrije-sirovinama-mora-se-osigurati-i-silom
milisav68 milisav68 14:00 20.02.2012

Re: Šta činiti

freehand

Milisave, razvoj događanja i svetska ekonomska i politička zbivanja često navode na takva razmišljanja i daju mu zavodljive argumente. Samo što to ipak ne odgovara objektivnoj istini.
Na primer, Miloševićev doprinos kataklizmi SFRJ i kasnije Srbije nemerljiv je, sa kim ga god poredio.

Ma jeste, samo što on ne bio toliko efikasan, da nije bilo "pomagača", što unutar Srbije, što unutar SFRJ, a što spolja - plus što je on bio na čelu najbrojnijeg naroda, i naroda koji je bio stožer Jugoslavije.

Znaš, malo je zeznuto kad se požar gasi benzinom.
A najgore od svega je što su neki mislili da na kanti ne piše benzin, nego voda.

Evo imaš poslednji primer oko filma.
Andja misli da nešto pomaže sa filmom, a u stvari je pritisla meh na žar.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:06 20.02.2012

Re: Šta činiti

lakipingvin
To što Vi pričate je iz vremena XIX i prve polovine XX veka.


ma da i posle se kao ja cudim nesto...

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/305324/Vestervele-Pristup-nemacke-industrije-sirovinama-mora-se-osigurati-i-silom

Pročitati detaljnije i izvorni tekst a ne izvode. Iako je i iz izvoda jasno da se radi o suprostavljanju savremenim izazovima kao što su piraterija i terorizam.
Inače, Nemačka je upravo primer kako je u proteklih 50 godina ojačala upravo zahvaljujući ekonomskoj a ne vojnoj moći i da je nemačko prisustvo u svim delovima sveta snažno ekonomsko a ne vojno.
evo
metrevelic metrevelic 15:32 20.02.2012

Re: Šta činiti

Inače, Nemačka je upravo primer kako je u proteklih 50 godina ojačala upravo zahvaljujući ekonomskoj a ne vojnoj moći i da je nemačko prisustvo u svim delovima sveta snažno ekonomsko a ne vojno.

Da , ali samo zato što su Amerikanci stajali na granici slobodnog sveta. Ni Staljin ni Hruščov ni Brežnjev sigurno nebi stali uplašeni organizaciom proizvodnje voćnog jogurta ili kvalitetnim cvikcangama ( Knipex) u Njemačkoj.Možda bi čak i Broz šiljio qurac na Bavarsku uz Staljinovu pomoć samo da nije bilo Amera. Žalosno je što su cenu slobode Evrope platili amerikanci na svoju vlastitu štetu. Sumnjam da ste takve stavove iznosili u JNA .( a trošila je beskorisno više i od usa i sssr po čeljadetu )
Ne nego teritorijom pod kontrolom međunarodnih snaga sa čijim se dolaskom saglasila i Srbija shodno R1244 za koju se sada još jedino hvatamo.

Pa sad ono i sile osovine su bile "međunarodne snage" a i nešto je usaglašeno u Bečkom dvorcu Belvedere sa tim međunarodnim snagama .
nagradno pitanje za vas : termin koji se koristi za "okupatore i njihove saveznike" "većina međunarodne zajednice" predstavlja
a) većinu svetskog teritorija
b) većinu svetskog stanovništva
c) većinu svetkog budžetskog deficita
lakipingvin lakipingvin 16:02 20.02.2012

Re: Šta činiti

Pročitati detaljnije i izvorni tekst a ne izvode. evo


link koji ste stavili nije nikakav izvorni text ministarstva ili Gvida. Sobzirom da razumete i govorite nemacki neznam cemu navodjenje tirolskih dnevnih novina kao zvanicnog nemackog stava ???

A sto se tice koriscenja samo ekonomske moci Nemacke,pa recimo da kada bi samo SDPR-u bilo dozvoljeno da koristi usluge vojske kako koriste Rheinometal,KfW ili Procredit van granica Nemacke u svojim poslovima,sigurno ne bi danas svaka hulja pishala po Srbiji kako joj se prohte...ehhh prokleti snovi...
ultimatum ultimatum 23:34 20.02.2012

Re: Šta činiti

Milan Karagaća
Pa vojska sluzi za ratovanje? ili samo da cisti sneg?

Da li bi to značilo ko god ima vojsku da je upotrebljava i vodi ratove ili raspusti.
Uostalom, šta reći za Švajcarsku, Švedsku, Finsku, Norvečku i sve države Evrope koje već 60 godina ne vode međusobne ratove ali ne ukidaju vojsku.
Vojska u zapravo u savremenom svetu služi ne da bi ratovala već kao jedan od faktora odvraćanja od mogućeg rata.


Da li se bas toliko nerazumemo, slucajno ili namerno...ali hajde da pojasnimo...

Ko je rekao da ratuju medjusobno clanice NATO-a???
Npr. Nemacki i Norveski avioni su bombardovali Srbiju i Crnu Goru pre 13 godina

Nemačka je upravo primer kako je u proteklih 50 godina ojačala upravo zahvaljujući ekonomskoj a ne vojnoj moći i da je nemačko prisustvo u svim delovima sveta snažno ekonomsko a ne vojno.


Na Kosovu i Metohiji od 13.juna 1999. godine centar NATO vojske pod komandom Nemacke se nalazi u Prizrenu...Nemacki generali su komandatni KFOR-a...
ultimatum ultimatum 23:58 20.02.2012

Re: Šta činiti

freehand
Hej freehand malo si pobrkao loncice tj. blogove!

Slucajno nesto znam iz prve ruke, tako da ne bi trebao da sve ljude stavljas u isti kos, nisu svi Slobini kadrovi i nisu svi bili ukljuceni u vlast, mali podsetnik za tebe...Vucetic je bio clan opozicione (Milosevicu opozicione) grupe G17 dok je ona bila vanstranacka, kada je to krenulo putem partije Labusa i Dinkica usledio je otklon...

Pa biće onda da ni ti ni prva ruka ne pamtite dovoljno dugo.
Vučetić je jedan od prvih sps-ovskih renegata.


Hmmm izgleda da je greh biti i Slobin vatrogasac ...bez nepotrebne diskvalifikacije, (pola sadasnje vlasti su bile perjanice Milosevica i radili mnoge lose stvari pa ih evo zare i pale Srbijom) recju: Vucetic je posten covek, strucan i politicki tolerantan da ne trolujemo vise
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:54 21.02.2012

Re: Šta činiti

pa recimo da kada bi samo SDPR-u bilo dozvoljeno da koristi usluge vojske

a šta to SDPR proizvodi?
freehand freehand 23:44 19.02.2012

Samo langsam

Polako se čuju glasovi, u formi tizinga, koji govore ono što i Tadić - da se mora i Srbiji obezbediti časna odstupnica i da ne može Srbija ostati jedina smaknutih čakšira i praznih ruku.
Ali me jako interesuje još jedna stvar, o kojoj se uglavnom ćuti, ili ja bar ne nalećem na komentare i analize: šta sa Makedonijom?

Jer onog trenutka kad Srbija izađe iz albanskog fokusa, kad se ta kosovska priča pacifikuje nekakvim rešenjem - automatski kreće nova, u vrlo kratkom roku, o ujedinjenju u jedinstvenu majku Šćipiju.
Šta će onda ovi što se zovu Međunarodnom zajednicom?
Mislim, šta će sa Makedoncima, kukala im majka?
omega68 omega68 00:09 20.02.2012

Re: Samo langsam

Šta će onda ovi što se zovu Međunarodnom zajednicom?

Zabole ih.
padni mi na grudi!

maljave?
koji govore ono što i Tadić - da se mora i Srbiji obezbediti časna odstupnica i da ne može Srbija ostati jedina smaknutih čakšira i praznih ruku.

Šta je naša odstupnica, to da priznamo na rate umesto odjednom?
Dakle - ratom, priznavanjem nezavisnosti uz odricanje od kandidature?

Kakav bre rat?
Da li je u diplomatiji moguće reći:'' Vi radite šta hoćete. Mi to smatramo okupiranom teritorijom i nećemo da pregovaramo sa ljudima koji su vadili i prodavali organe naših sunarodnika i građana naše zemlje''?
Da li neko normalan ( pa i nenormalan ) može posle toga da nas za bilo šta osuđuje, da uvodi sankcije, bombarduje?
Nije to više Sloba sa svojom politikom.To bi rekle demokratske vlasti
freehand freehand 00:15 20.02.2012

Re: Samo langsam

Kakav bre rat?

Pa javno deklarisana politika koju vodi Tadić i Vlada Srbije determinisane su:
mirnim rešenjem za Kosovo isključivo diplomatskim sredstvima; nepriznavanjem Kosova kao države; posvećenost pristupanju EU.
Vi hoćete sve suprotno.
Šta je suprotno?
I ko još ulazi u Vi, sem tebe?
omega68 omega68 00:22 20.02.2012

Re: Samo langsam

Free, gde sam rekao ''MI''?Vrati se gore pa pogledaj.
Tražim izvinjenje - ljudi će još svašta da pomisle o meni zbog tebe.
nepriznavanjem Kosova kao države; posvećenost pristupanju EU.

Teško sine, to je i Drago ukapirao odavno.
Tadić se odriče Kosova zarad opstanka na vlasti.Njemu ni EU nije cilj.Ta priča mu služi samo kao sredstvo da dobije neki glas više.
freehand freehand 00:44 20.02.2012

Re: Samo langsam

Free, gde sam rekao ''MI''?Vrati se gore pa pogledaj.
Tražim izvinjenje - ljudi će još svašta da pomisle o meni zbog tebe.

Ma neće, nemam ja te moći da mađijam. O svakome od nas na osnovu naših reči drugi sude, ne zato što neko drugi nešto o nama kaže. Nego, meni je ovo
omega68
ni taj čovek ne reče šta je rešenje

Sve suprotno od Tadića i njegovih

tvoj recept. Ili grešim.
A pretpostavljam da ćeš na izborima naći opciju koja će ti biti adekvatana za takvu sve suprotno akciju.
Recimo - radikali? Oni su ti ko fotorobot te opcije.

eško sine, to je i Drago ukapirao odavno.
Tadić se odriče Kosova zarad opstanka na vlasti.Njemu ni EU nije cilj.Ta priča mu služi samo kao sredstvo da dobije neki glas više.

Što se ovoga tiče - da je istina to što pišeš mogao je hladno da potpiše preokret. Sa tvojim monarhistom Skočimišem Draškovićem i njegovim prijateljima kmerima i liberal-talibanosima.

Milan Karagaća Milan Karagaća 01:13 20.02.2012

Re: Samo langsam

Mi to smatramo okupiranom teritorijom i

Ne nego teritorijom pod kontrolom međunarodnih snaga sa čijim se dolaskom saglasila i Srbija shodno R1244 za koju se sada još jedino hvatamo.
Uostalom, ako neko misli da je to okupirana teritorija i da može oterati okupatora i njegove kvislinge, što će reći da vojskom proteramo KFOR i neutrališemo kosovske bezbednosne snage i uspostavimo punu kontrolu nad teritorijom onda neka jasno to lupi pa da znamo koliko je ozbiljan.A to je ozbiljno taman toliko kao kada bi neko tvrdio da bi Albanci sa cvećem na ulicama Kosova dočekali srpsku vojsku kao oslobodioce i svih preko 1,5 milion stanovnika Kosova jedva dočekali ponovno prisajedinjenje Srbiji, ma čak i uz odricanje da će biti i pokrajina.
E to je iluzija i ko god priča o takvom scenariju u uslovima neke promene globalnog odnosa snaga u svetu, taj jednostavno narodu prodaje maglu a ozbiljni ljudi im se smeju.
Dakle, niti kosovski Albanci žele da žive u državi Srbiji niti to Srbija želi. I onda , ostaje jedino da se pregovorima regulišu odnosi i sva sporna pitanja uključujući i status Srba na celom Kosovu i, ako je moguće , i neki specijalni status severnog Kosova.
ultimatum ultimatum 01:57 20.02.2012

Re: Samo langsam

Mozda je i ranije bilo iluzija...pa docekasmo da vidimo ledja i Turcima i Austrougarima i Nemcima...polako...



EDIT: ma koga je briga sta kosovski Siptari zele...nit je Amerikance i Nemce briga, niti treba Srbe...ni curan nece na svadbu, no...ko ga pa pita...
petronijevic001 petronijevic001 03:13 20.02.2012

Re:

Pitanje Kosova nije samo pitanje te konkretne teritorije već i svih ostalih delova Srbije.Ukoliko se Srbija saglasi sa secesijom Kosova otkud joj pravo da isto to pravo ne priznaje muftiji iz N.Pazara, Vojvodini, Preševu , ili bilo kome drugom?

Priča o EU je obično prodavanje magle.Zbog čega bi se iko normalan odricao bilo čega konkretnog ili činio ustupke zbog toga što će EU premestiti predmet Srbije iz jedne u drugu fioku?

Milan Karagaća Milan Karagaća 09:54 20.02.2012

Re:

Priča o EU je obično prodavanje magle

ma sigurno, pa sve te države članice EU na čelu sa Nemačkom još uvek su u magli i daleeeko zaostalije od nas.
Zbog čega bi se iko normalan odricao bilo čega konkretnog

Konkretno, Kosovo ni po R1244 nije konkretno u sastavu Srbije jer je izuzeto na određeno vreme dok rezolucija važi.Ko misli da je Kosovo nije nezavisno od Srbije ili da će se odreči samoproklamovane nezavisnosti, da će onih 86 država koje su ga priznale to poništiti, taj stvarno luta kao guska u magli.
ili činio ustupke zbog toga što će EU premestiti predmet Srbije iz jedne u drugu fioku?

Regulisanje odnosa sa tim što se zove Koosovo je u interesu Srba na Kosovu i Srbije i to nije ustupak već interes.
mariopan mariopan 13:46 20.02.2012

Re: Samo langsam


Ne nego teritorijom pod kontrolom međunarodnih snaga sa čijim se dolaskom saglasila i Srbija shodno R1244 za koju se sada još jedino hvatamo.

Pa i stara Jugoslavija ja potpisala kapitulaciju kada je Hitler napao, sto nikoga nije sprecilo da misli da je nasa zemlja tad bila okupirana?
Hoces reci da nisu bili u pravu?
Uostalom, ako neko misli da je to okupirana teritorija i da može oterati okupatora i njegove kvislinge,

Da su tako mislili 1941 mi bi sada bili Nemacki rajh, dezinfikovan "ciklonom" od nepozeljnih ljudskih jedinki.
Znaci tvoja preporuka u slucaju rata je bezuslovna predaja?
mariopan mariopan 14:01 20.02.2012

Re:

.Ko misli da je Kosovo nije nezavisno od Srbije

Ja.
petronijevic001 petronijevic001 14:18 20.02.2012

Re:

Milan Karagaća

ma sigurno, pa sve te države članice EU na čelu sa Nemačkom još uvek su u magli i daleeeko zaostalije od nas.

Kakve to veze ima kada polako postaje jasno da narednih 5-10 godina neće biti novih članica u EU?To otvoreno pričaju razni političari iz EU , da će posle pristupanja Hrvatske biti duga pauza.
Srbija i nema više nikakvu politiku , unutrašnju ili spoljnu, sem pristupanja u EU. To je obično prodavanje magle, jer su i naši političari svesni toga, a nastavljaju plasiranje šarenih laža.


Konkretno, Kosovo ni po R1244 nije konkretno u sastavu Srbije jer je izuzeto na određeno vreme dok rezolucija važi.Ko misli da je Kosovo nije nezavisno od Srbije ili da će se odreči samoproklamovane nezavisnosti, da će onih 86 država koje su ga priznale to poništiti, taj stvarno luta kao guska u magli.

Dešavalo se da mnoge države povuku svoje priznanje, slučaj Tajvana, Zapadne Sahare, BIafre itd.Prvo se priznavala određena teritorija kao nezavisna država a onda se to priznanje povlačilo.
Ne vidim zašto neko smatra da je Kosovo toliko izuzetno i da se to ne može desiti u narednih 5 ili 10 godina.

Pored toga Srbiji je bolje da ima problem Kosova otvorenim, nego da posle priznanja secesije ima 3-4 problema sa drugim regijama.






Milan Karagaća Milan Karagaća 14:53 20.02.2012

Re:

mariopan
.Ko misli da je Kosovo nije nezavisno od Srbije

Ja.

Živela Ti.
Nego šta to zavisi od Srbije.Pa ni srpske opštine na s.Kosova kao što vidimo ne poštuju državu Srbiju.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:55 20.02.2012

Re:

Pored toga Srbiji je bolje da ima problem Kosova otvorenim, nego da posle priznanja secesije ima 3-4 problema sa drugim regijama.

da nije upravo obrnuto, pa da baveći se neproduktivno Kosovom zapostavi samu sebe.
Kakve to veze ima kada polako postaje jasno da narednih 5-10 godina neće biti novih članica u EU?To otvoreno pričaju razni političari iz EU , da će posle pristupanja Hrvatske biti duga pauza.

to tek budemo videli, o tom po tom.
omega68 omega68 15:30 20.02.2012

Re:

Kakve to veze ima kada polako postaje jasno da narednih 5-10 godina neće biti novih članica u EU?To otvoreno pričaju razni političari iz EU , da će posle pristupanja Hrvatske biti duga pauza.
Srbija i nema više nikakvu politiku , unutrašnju ili spoljnu, sem pristupanja u EU. To je obično prodavanje magle, jer su i naši političari svesni toga, a nastavljaju plasiranje šarenih laža.

Ko to ne vidi taj je ili beznadežno ... naivan ( da budem vaspitan ) ili je najbednija hulja.
mariopan mariopan 17:18 20.02.2012

Re:

Milan Karagaća
mariopan
.Ko misli da je Kosovo nije nezavisno od Srbije

Ja.

Živela Ti.
Nego šta to zavisi od Srbije.Pa ni srpske opštine na s.Kosova kao što vidimo ne poštuju državu Srbiju.

Sta je 1941. zavisilo od nas?
Da li ti zagovaras predaju cim jaci neprijatelj okupira a mi silom primorani nesto potpisemo?

A ni ja ne postujem one koji sebe zovu "Drzava" i lazno se predstavljaju, krijuci se iza "drzave".... zato i ne treba da veruju Tadicu, Dacicu, Tomi, Cedi...i sta sa tim?
Ne znam kakve veze oni imaju sa mojim pitanjem o kapitulaciji? Hocu li dobiti odgovor?
petronijevic001 petronijevic001 17:27 20.02.2012

Re:

Milan Karagaća

da nije upravo obrnuto, pa da baveći se neproduktivno Kosovom zapostavi samu sebe.

Zbog preteranog posvećivanja "postupku evrointegracija" Srbija je sebe pretvorila u beznadežno zapuštenu zemlju.Situacija je katastrofalna gora i nego 2000 godine.Sada privid održavaju zaduživanja države, privrede i građana, a čitavi regioni Srbije su praktično devastirani "reformama", "tranzicijom" i "evrointegracijama" , sem nekoliko gradskih centara 80% opština su u stanju depopulacije i beznadežne zapuštenosti.Na kraju famoznih 90-tih ostalo je ipak nešto resursa koji su krckani skoro deceniju, a posle ovog perioda nakon 2000 godine, ostaće samo gola ledina za koju nije važno da li će biti članica EU ili ASEANA

to tek budemo videli, o tom po tom.

Zar treba da se upuštamo u jedan složen i mukotrpan proces kada uopšte nije izvesno da će doneti ikakav rezultat.

Priča o EU je jedino važna našoj političko-medijskoj eliti da ima da vrti neku priču i spinuje javnost.Ta pričica nije uopšte bitna za građane , jer mediji, političke stranke, tzv."NVO" žive u nekom virtuelnom svetu.Slično je bilo i krajem 90-tih.


Milan Karagaća Milan Karagaća 20:57 20.02.2012

Re:

omega68
Kakve to veze ima kada polako postaje jasno da narednih 5-10 godina neće biti novih članica u EU?To otvoreno pričaju razni političari iz EU , da će posle pristupanja Hrvatske biti duga pauza.
Srbija i nema više nikakvu politiku , unutrašnju ili spoljnu, sem pristupanja u EU. To je obično prodavanje magle, jer su i naši političari svesni toga, a nastavljaju plasiranje šarenih laža.

Ko to ne vidi taj je ili beznadežno ... naivan ( da budem vaspitan ) ili je najbednija hulja.

Ipak ti imaš problem sa vaspitanjem.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:02 20.02.2012

Re:

Hocu li dobiti odgovor?


Kaži šta hoćeš da ti kažem.
A da ti pomognem nije baš identična situacija 1389., 1914.,1941.,1999. i 2012.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 22:54 20.02.2012

Re:

Kaži šta hoćeš da ti kažem.

Jel' mogu malkice da budem advokat: da je neko drugi u pitanju mislim da ga Mariopan ne bi nista ni pitala. Sve bi joj bilo bilo jasno. Otprilike, zamisli Če Gevaru koji propagira da je za Kubu najbolje da se prikloni ujka samu. Realnost na terenu, heviga. I šta god da ga pitaš on ti neobavešten odgovori - kaži šta da ti kažem. -Otkud baš ti, samo mi to kaži? - sve mi liči da je to pitanje.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:10 20.02.2012

Re:

da je neko drugi u pitanju mislim da ga Mariopan ne bi nista ni pitala.

Pa ja odgovorih da nije identično sa 1941.
Mislim da se Maripan i ja dobro razumemo, a Vama hvala na pomoći.
Inače,ne zagovaram predaju pred jačim neprijateljem ali nisam ni pristalica da se ulazi u sukobe ako ne mora/nije moralo, pa tako ovo sve sada oko Kosova je samo posledica pogrešne politike koja je završila NATO agresijom pa onda kao sporazumom o napuštanju Kosova od strane Srbije.
E onda 1941.godine, neki su se digli na ustanak neki nisu hteli pa se i sada svađaju šta je bilo pametnije.
I da završim, mislim da Srbija ne može niti treba da pokušava da vojno rešava pitanje Kosova niti da Srbi na Kosovu mogu u sadašnjim uslovima da nešto postignu oružanim ustankom.
Dakle, ne priznajemo sadašnje rešenje za KiM i diplomatskim putem i pregovorima tražimo rešenje koje će obema stranama biti prihvatljivo i time konačno trajnije rešeno pitanje srpsko-albanskih odnosa.
mariopan mariopan 23:19 20.02.2012

Re:

zadnjapetoletka
Kaži šta hoćeš da ti kažem.

Jel' mogu malkice da budem advokat: da je neko drugi u pitanju mislim da ga Mariopan ne bi nista ni pitala. Sve bi joj bilo bilo jasno. Otprilike, zamisli Če Gevaru koji propagira da je za Kubu najbolje da se prikloni ujka samu. Realnost na terenu, heviga. I šta god da ga pitaš on ti neobavešten odgovori - kaži šta da ti kažem. -Otkud baš ti, samo mi to kaži? - sve mi liči da je to pitanje.

mariopan mariopan 23:43 20.02.2012

Re:

Inače,ne zagovaram predaju pred jačim neprijateljem ali nisam ni pristalica da se ulazi u sukobe ako ne mora/nije moralo, pa tako ovo sve sada oko Kosova je samo posledica pogrešne politike koja je završila NATO agresijom pa onda kao sporazumom o napuštanju Kosova od strane Srbije.

Ovo oko uzroka i posledica si prepisao od ujka Sema? Ili ti je saputao na casu?
Kakav "sporazum" kada te bombarduje, razara zemlju, ubija ljude i preti?
To je ultimatum isti kao i 1941.
Isti ludaci koji hoce da vladaju svetom samo im za to treba izgovor.

Dakle, ne priznajemo sadašnje rešenje za KiM i diplomatskim putem i pregovorima tražimo rešenje koje će obema stranama biti prihvatljivo i time konačno trajnije rešeno pitanje srpsko-albanskih odnosa.

Naravno.
Samo to treba da radi i druga strana, mi sami, bez druge strane ne mozemo da se dogovaramo.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 00:36 21.02.2012

Re:

I da završim, mislim da Srbija ne može niti treba da pokušava da vojno rešava pitanje Kosova niti da Srbi na Kosovu mogu u sadašnjim uslovima da nešto postignu oružanim ustankom.


Ko u onoj pricici za uspavljivanje male dece
-bili baba i deda i imali kucu
iza kuce klupa i na klupi cetka,
izvinite ne znam dalje pricacu vam ispocetka.
Bili baba i...-


Ovo ponavljanje bi imali smisla da jedan, samo jedan, makar i sticenik Lazarca misli ili predlaze da se dize ustanak ili objavi rat bilo kome. Aman, hajde vec jedno da cujemo ko je taj sto misli da Srbija moze ili treba da vojno resava pitanje Kosova?
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:01 21.02.2012

Re:

Aman, hajde vec jedno da cujemo ko je taj sto misli da Srbija moze ili treba da vojno resava pitanje Kosova?

Aman pa šta hoće ovi što traže prekid pregovora, što su protiv EU, SAD, što hoće da zamrznu konflikt a da i dalje tvrde kako je Kosovo Srbija.
Upravo je tema bloga ko i kakvo rešenje nudi. Lako je reći neću to a hoću to ali neka kažu i kako to postići.
Neka oni koji su protiv pregovora i EU kažu kako će rešiti Koosvo protivno volji
Prištine i tamo prisutne EU i NATO, hoće li ih isterati, kako, čime ili zamoliti da odu.
Pa šta kada oni i odu, kako će se uspostaviti vlast i suverenost nad našom Južnom pokrajinom kad pokrajina to neće, a mi nećemo da s njima pregovaramo pa je li to onda ostaje samo rat ili oni zapravo tako preko zamrznutog konflikta prećutno otpisuju Kosovo.
Dakle, šta koja stranka hoće i kako, koji joj je plan, a pustite tu maglu kao Preambula, po Ustavu, Kosovo je Srbija, nećemo priznati, ne priznamo da su 86 država priznale ......
Eto na to odgovorite umesto što babe, dede i četke.
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:08 21.02.2012

Re:

Naravno.
Samo to treba da radi i druga strana, mi sami, bez druge strane ne mozemo da se dogovaramo.

Naravno.
Pa i to učešće na međ. konferencijama nije nikakakv bauk. Eto na konferenciji u Minhenu bila tzv. predsednica tzv.Kosova tzv.Jahtijaga a bio i naš ministar pa niti ko primeti ni pomenu niti vidim da nam je šta smetalo. Bilo bi glupo da naš ministar nije otišao na takav skup zato što je ona tamo.
Je li neko rekao da je Srbija time priznala Kosovo- nije, niti je priznala niti to znači priznanje.
Što se pregovora tiče pa tema je upravo pregovarati ili ne, šta koja stranka nudi,samo što malo ko izgleda čita uvodni tekst
Ovo oko uzroka i posledica si prepisao od ujka Sema? Ili ti je saputao na casu?

ovo je ispod tvog nivoa, renomea, a i godina.
mariopan mariopan 13:13 21.02.2012

Re:

Ovo oko uzroka i posledica si prepisao od ujka Sema? Ili ti je saputao na casu?

ovo je ispod tvog nivoa, renomea, a i godina.

Zasto to mislis?

Istim recima, kao da prepisujete jedno od drugog (pre)naglasavajuci nasu krivicu sto nas je Djura tukao, gurate pod tepih cinjenicu da nasom zemljom gospodari nezvan gost.

Zar nije i tebi ispod renomea, nivoa, struke i godina da predlazes podvijanje repa, ulazak Srbije u NATO, koji je okupirao deo nase teritorije, pobio onolike ljude i razarao zemlju?

I to obrazlazes nasom krivicom?

Oko Kosova mi ne pregovaramo sa Albancima, niti smo sa njima ikada pregovarali, vec sa njihovim mentorima koji su gospodari na Kosovu, i dok njima ne bude interes da na Kosovu bude drugacije, necemo pomeriti nista ma koliko se trudili.

Zato nije na nama da odlucujemo o bilo cemu, mozemo samo da cekamo da se nezvan gost pokupi, da mu oslabi interesovanje za ovu tacku na planeti, pa da sednemo sa Albancima i razgovaramo, onda cemo se mozda nesto i dogovoriti.

To vreme samo treba docekati, to ne zavisi od nas.







Milan Karagaća Milan Karagaća 15:51 21.02.2012

Re:

Zar nije i tebi ispod renomea, nivoa, struke i godina da predlazes podvijanje repa, ulazak Srbije u NATO, koji je okupirao deo nase teritorije, pobio onolike ljude i razarao zemlju?

Prvo ja nemam rep, a verujem ni ti pa ne predlažem podvijanje repa već da se svi problemi iznesu na videlo i rešavaju.I ne q...im se samo da bi nekome podilazio, a kada bi se objavila mobilizacija da se ide u rat na Kosovo pitam te koliki bi odziv bio.
Da su se rešavali drugačije odmah posle balkanskih, prvog i drugogog svetskog rata ili da onaj ludak nije podmetrnuo zemlju pod bombe istih ludaka kao i on, sada bi problem bio drugačiji.
Nadam se da znaš i da si čitala kako je ubijen Miladin Popović, kako je prošao Novo Stanišin Vukosavoljević.
Oko Kosova mi ne pregovaramo sa Albancima, niti smo sa njima ikada pregovarali, vec sa njihovim mentorima koji su gospodari na Kosovu, i dok njima ne bude interes da na Kosovu bude drugacije, necemo pomeriti nista ma koliko se trudili.

U tome i jeste problem, zašto nismo hteli da pregovaramo kada smo bili jači i u boljoj poziciji, zašto sada zatežemo gde nema potrebe, zašto se kosovo koristi za unutrašnje stranačke potrebe, a za rešenje ih baš boli.
Nije tačno da Srbija ne odlučuje o ničemu, ali je iluzija da će ona određivati kako će se ponašati ostali.Treba biti realan i konačno se sa Albancima sporazumeti.
ultimatum ultimatum 16:43 21.02.2012

Re:

Milan Karagaća
a kada bi se objavila mobilizacija da se ide u rat na Kosovo pitam te koliki bi odziv bio.



E pa to je nase poimanje pravne drzave...a kao zalazemo se za EU vrednosti, postovanje zakona i bla, bla... Na vojni poziv se MORA odazvati, to je OBAVEZA, nije pitanje dobrovoljnosti i tumacenja pojedinaca sta hoce a sta nece... i nekim Amerima se ne ide u Avganistan, pa sta ce, moraju...
omega68 omega68 17:29 21.02.2012

Re:

nisam ni pristalica da se ulazi u sukobe ako ne mora

Znači da bi u maju '41. ti bio na Ravnoj gori.
OK, tu se potpuno slažemo
mariopan mariopan 17:30 21.02.2012

Re:

Treba biti realan i konačno se sa Albancima sporazumeti.

Treba biti realan pa shvatiti da mi o Kosovu ne pregovaramo sa Albancima, nego sa NATO i SAD.

A za sve ostalo "sta bi bilo da je bilo" i "da su ovo i ono"...pa da je Perica odmah otisao u policiju do sevga ovoga ne bi doslo. Sada je ovako, i kada se interesi gospodara sveta promene mi cemo se sa Albancima vec sporazumeti, interes svih je neki normalan zivot (bar se nadam) a za ove - nicija nije do zore gorela.
Dr Mebius Dr Mebius 16:04 20.02.2012

novo

Cilj Srbije treba da bude dostizanje EU standarda u svim sferama a ne nuzno clanstvo u samoj EU. Domaci politicari vesto manipulisu ovim stvarima jer njima se zapravo ne zuri u tom pravcu, na kome je bas jedan od ciljeva eliminacija korupcije i samovolje politicara/partijskih mocnika. Onda se Kosovo uvek izvlaci kao rezervna tema za zabavu narodnih masa. A Srbiju zapravo Kosovo uopste ne ometa u ostvarenju takvog cilja, jer je to prakticno druga drzava. Jaku i privredno mocnu Srbiju, bez korupcije, a sa dobrim sistemom zdravstva, socijalne zastite, obrazovanjem i poslovnom perspektivom za mlade ljude svako bi pozeleo kao svoju domovinu, pa verovatno i Albanci s Kosova. A lokalnog kabadahiju koji maltretira sve u kraju niko ne zeli.
Zasto su vec decenijama migracije strucnih i obrazovanih isklucivo usmerene ka zemljama Zapadne Evrope, Skandinavije, USA ili Australije, a ne ka Ukrajini, Azerbejzdanu, ili Jemenu? Ili kako su samo prognani Krjisnici smesta pohrlili nazad u Lijepu Njihovu po putovnice kad su Hrvatskoj ukinute vize....
petronijevic001 petronijevic001 17:11 20.02.2012

Re: novo

Već 10 godina slušam mantre o EU, i nije mi jasno zašto se toliko mnogo očekuje od te monetarne/carinske unije.

Ja vidim EU kao jedno tržište gde vladaju zakoni konkurencije i gde produktivniji može da ostvari dobit a slabiji propada.Ne znam kako Srbija može da profitira od tog tržišta/unije i šta tu može da ponudi i da to bude konkurentno proizvodima/uslugama iz država EU.Ni famozni poljoprivredni proizvodi nisu konkurentni a o industrijskim i da ne govorimo.

Srbija bi jedino mogla da doživi sudbinu Rumunije(-12 % populacije između 2 popisa) i da bude još beznadežnija zemlja nego što je sada, i da bude parazit na grbači EU.
To više Nemačka neće da trpi, čak ni sa starom članicom Grčkom, a o novim članicama-parazitima da ne govorimo.

Pored toga, deluje mi neverovatno i iracionalno da bi visokorazvijene zemlje EU radile u korist svoje štete, i podsticale razvoj neke privrede u Srbiji , koja bi (možda) bila konkurentna proizvodima iz njihovih država.Što bi to radili kada ovde imaju idealni sticaj okolnosti, tržište koje uzima njihove kredite da bi kupovali njihovu robu.


princi princi 17:12 20.02.2012

Re: novo

Zasto su vec decenijama migracije strucnih i obrazovanih isklucivo usmerene ka zemljama Zapadne Evrope, Skandinavije, USA ili Australije, a ne ka Ukrajini, Azerbejzdanu, ili Jemenu?

Ovo je pogrešna argumentacija sa bar tri aspekta:
1) Ti koji su decenijama, do 90-tih, odlazili ka Zapadnoj Evropi, Skandinaviji, USA ili Australiji se teško mogu svrstati u stručne i obrazovane.
2) Na hiljade i hiljade naših ljudi je "migriralo" ka Dubaiju ili Rusiji, a koji se ne mogu baš svrstati u zemlje u kojima "lokalni kabadahija ne maltretira sve u kraju".
3) Pored toga, razlike između Zapadne Evrope, Skandinavije, USA i Australije su tolike da se one nikako ne mogu svrstati u istu grupu zemalja.

Ljudi migriraju iz ekonomskih a ne političkih ili pravnih razloga.

Sledstveno tome, Srbi svoj odnos prema Kosovu treba da odrede isključivo na osnovu ekonomskih principa: ako nam se to isplati, Kosovo treba priznati. Ako ne, nikako ga priznavati.
Dr Mebius Dr Mebius 17:26 20.02.2012

Re: novo

Ti koji su decenijama, do 90-tih, odlazili ka Zapadnoj Evropi, Skandinaviji, USA ili Australiji se teško mogu svrstati u stručne i obrazovane.


Ovde nisam mislio samo na ljude s nasih prostora vec mnogo sire. Ta migracija traje mnogo duze i danas su te zemlje u ekonomskoj i naucnoj sferi kao i po pitanju zivotnog standarda daleko ispred ostalih u svetu. Zbog velikog priliva stanvnistva ove zemlje vec decenijama imaju izuzetno razvijen sistem imigracione politike koji bira samo najbolje i kadrove koji im odgovaraju. Ko je ikada probao da se iseli u neku od ovih drzava, zna o cemu pricam.


2) Na hiljade i hiljade naših ljudi je "migriralo" ka Dubaiju ili Rusiji, a koji se ne mogu baš svrstati u zemlje u kojima "lokalni kabadahija ne maltretira sve u kraju".


Da, to su kolevke demokratije i ljudskih prava. Ako izuzmemo nekoliko kriminalaca i familiju Milosevic, na ove destinacije se uglavnom ide na odredejeno vreme, a ne da bi se zivelo i ostalo.

3) Pored toga, razlike između Zapadne Evrope, Skandinavije, USA i Australije su tolike da se one nikako ne mogu svrstati u istu grupu zemalja.


Objasnio sam pod 1.

Sledstveno tome, Srbi svoj odnos prema Kosovu treba da odrede isključivo na osnovu ekonomskih principa: ako nam se to isplati, Kosovo treba priznati. Ako ne, nikako ga priznavati.


Slazem se.
Dr Mebius Dr Mebius 17:28 20.02.2012

Re: novo

Već 10 godina slušam mantre o EU, i nije mi jasno zašto se toliko mnogo očekuje od te monetarne/carinske unije.


Verovatno ti nije jasno jer mislis da je EU monetarna/carinska unija. A nije.
princi princi 17:42 20.02.2012

Re: novo

Ta migracija traje mnogo duze i danas su te zemlje u ekonomskoj i naucnoj sferi kao i po pitanju zivotnog standarda daleko ispred ostalih u svetu. Zbog velikog priliva stanvnistva ove zemlje vec decenijama imaju izuzetno razvijen sistem imigracione politike koji bira samo najbolje i kadrove koji im odgovaraju. Ko je ikada probao da se iseli u neku od ovih drzava, zna o cemu pricam

Pa USA i Australija su tradicionalno imigrantske zemlje. Populacija Australije je početkom 20. veka brojala 3 miliona ljudi, 22 miliona na kraju 20. veka nije palo s neba. Ista zemlja je, praktično, do kraja 1970-tih vodila white Australia politiku koja se po "humanosti" može meriti samo sa južnoafričkim aparthejdom. Američka politika useljevanja je takva da je rasna ravnopravnost između belih i crnih imigranata uspostavljena tek 60-tih godina prošlog veka. Represija kojoj su podrgnuti Meksikanci u današnjim USofA se može porediti sa onom kojoj su bili podvrgnuti Crnci. Zapadna Evropa se ni po čemu ne može meriti sa Australijom i USA jer tamo ni pripadnici treće generacije imigranata nisu počeli ni da se integrišu u društvo (primeri Pakistanaca u UK, severnoafrikanaca u Francuskoj ili Turaka u Nemačkoj...). Hoću reći, loši primeri, kad su imigranti u pitanju nisu navedene, uz čast izuzetaka, zemlje mnogo bolje od Dubaija i Rusije.
Da, to su kolevke demokratije i ljudskih prava.

To piše, gde?
petronijevic001 petronijevic001 17:48 20.02.2012

Re: novo

Dr Mebius


Verovatno ti nije jasno jer mislis da je EU monetarna/carinska unija. A nije.

EU svakako jeste i monetarna(za deo članica) i carinska unija.Ja sam to sveo na ova 2 elementa jer su najvažniji za ekonomski aspekt EU , a ovde se skoro deceniju servira priča o velikom blagostanju koje nas tamo čeka ,a blagostanje bi trebalo da ima veze sa ekonomijom.

Dr Mebius Dr Mebius 17:58 20.02.2012

Re: novo

Pa USA i Australija su tradicionalno imigrantske zemlje.


Ovo je sustina a ne sve ono napisano sto ide posle toga. Zasto se, i pored svega sto si naveo, ljudi i dalje iseljavaju u te zemlje?
Zasto ne pomenes visokoobrazovani sloj, profesore, naucnike, nobelovce? Pa IT strucnjake, lekare i biznismene, sportiste...

Postedi nas patetike o obespravljenim crncima i meksikancima. Zna se vrlo dobro ko se i kako integrise u drustvenu zajednicu, a ko ne, i zasto. Ovde nije poenta u tome.
freehand freehand 18:18 20.02.2012

Re: novo

Postedi nas patetike o obespravljenim crncima i meksikancima. Zna se vrlo dobro ko se i kako integrise u drustvenu zajednicu, a ko ne, i zasto. Ovde nije poenta u tome.

Koga to nas da poštedi?
Pominješ dve države, obe nastale na iskorenjivanju domorodačkog stanovništva (možeš ga zvati genocidom, etnocidom, kakogod) u esencijalnom obliku.
Pominješ lokalnog kabadahiju, a zaboravljaš da je jedna od ove dve države globalni kabadahija, daleko suroviji i besprizorniji no što je Srbija i mogla biti u najcrnjim snovima tvojim i tvojih istomišljenika.
Što se istoka tiče... Nisi čuo za Singapur, Hong Kong, Šangaj, Mumbaj, Seul, Hanoj?
Nekako pretpostavljam da se tebi i Rio, Sao Paulo, Buenos Aires svrstavaju u "istok", pa obrati pažnju i na taj deo sveta, po pitanju migracija i razvoja.
A sva je prilika da ćeš tek čuti.
princi princi 18:52 20.02.2012

Re: novo

Postedi nas patetike o obespravljenim crncima i meksikancima. Zna se vrlo dobro ko se i kako integrise u drustvenu zajednicu, a ko ne, i zasto. Ovde nije poenta u tome.

Pa ne možeš ti birati poente kako tebi kad odgovara. Društva su ili demokratska ili nisu. Ne mogu biti demokratska za neke pripadnike društva (ili stanovnike planete), a za druge ne. Ako ti je toliko stalo do ljudskih prava da njih ističeš kao osnovni princip (i po tom principu suprotstavljaš jednu US i jednu Rusiju, na primer), onda su ista univerzalna i važe kako za crnce i za Meksikance tako i za belce, za Poljake i istočne Evropljane kao i za zapadne Evropljane. Inače nisu prava nego demonstracija nejednakosti u društvu.

Na svu sreću, tim problemima se i na Zapadu bave ozbiljni ljudi a ne profesori građanskog prava po niškim osnovnim školama.
malaramona malaramona 10:10 21.02.2012

Re: novo

freehand

Pominješ dve države, obe nastale na iskorenjivanju domorodačkog stanovništva (možeš ga zvati genocidom, etnocidom, kakogod) u esencijalnom obliku.



U jbt, muftija ušo u freehanda.
Dr Mebius Dr Mebius 10:13 21.02.2012

Re: novo

Pa ne možeš ti birati poente kako tebi kad odgovara


Naravno da mogu, jer sam biram ono sto cu da napisem (u svom uvodnom komentaru) i samim tim i sustina poruke namenjena onima koji to procitaju postaje jasna. A to sto ti i jos neki ovde uporno ignorisete i temu i sustinu mog uvodnog komentara, uporno i na krajnje ogavan, primitivan i svadjalacki nacin pokusavate da usmerite diskusiju u sasvim drugom pravcu, zapravo je odraz vase nemoci da civilizovano diskutujete kao i zelje da svoje privatne frustracije lecite bolesnim komentarima na blogu.

Iz svega ovoga mislim da je dalja rasprava potpuno besmislena, pa te molim da ubuduce preskaces moje komentare i ne zagadjujes interesantne teme i diskusije. Ja tvoje komentare, ukoliko nisu bili direktna provokacija na moje pisanje, ionako ne citam.
freehand freehand 10:24 21.02.2012

Re: novo

malaramona
freehand

Pominješ dve države, obe nastale na iskorenjivanju domorodačkog stanovništva (možeš ga zvati genocidom, etnocidom, kakogod) u esencijalnom obliku.



U jbt, muftija ušo u freehanda.

Š'a ima veze, u Freehandu je već dobro društvo i luda žurka!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana