Ljudska prava

JE L' SIGURNO ZNATE DA STE (NE)ZAPOSLENI?

Freedom of Information RSS / 20.02.2012. u 11:08

Autor: Rodoljub Šabić

Prvog radnog dana nakon praznika zateknem moje e-mail sanduče zatrpano poštom. Moju pažnju privukao je e-mail, tačnije žalba, napisan povodom jednog gotovo bizarnog događaja i iz razloga koji su na prvi pogled lični, individualni, a čija sadržina mislim ipak zaslužuje da bude interesantna za mnoge. Tu žalbu mi je uputila jedna naša mlada sugrađanka, studentkinja iz Kragujevca, i u najkraćim crtama ona glasi:

„Volim da kuvam i razmenjujem recepte. Pročitala sam u novinama da onaj ko pošalje recept u novine „..." dobije nagradu od 800 dinara. Poslala sam jedan recept i popunila ugovor o autorskom delu, kao saglasnost da se recept menja. Unela sam svoje podatke, matični broj, broj lične karte i žiro račun kako bi mi za taj recept uplatili iznos od 800 dinara. U decembru 2011. kada sam htela da overim zdravstvenu knjižicu dobila sam informaciju da sam zaposlena i da kao nezaposlena ne mogu da overim zdravstvenu knjižicu jer sam u radnom odnosu. Rekli su mi da sam radni odnos zasnovala u Novom Sadu, honorarno i da sam prijavljena u Penzijsko i invalidsko osiguranje Novi Sad. Kako me je ova situacija iznenadila a bilo je potrebno da overim zdravstvenu knjižicu zvala sam PIO u Novom Sadu da proverim kada sam prijavljena i pokušala da se odjavim. Nikada nisam potpisala ugovor o radu, obrazac M, niti je bilo reči o zasnivanju radnog odnosa. Moji podaci su zloupotrebljeni. Bojim se da ih mogu zloupotrebiti za još neke radnje koje mi mogu napraviti dodatni problem. Zamolila bih Vas da ispitate ovaj slučaj, kako bih ja bila u potpunosti sigurna da moji podaci ne budu ponovo zloupotrebljeni i da ostali građani ne budu na ovaj način prevareni."

Naravno da će inspektori, ovlašćena lica poverenika za (informacije od javnog značaja i) zaštitu podataka o ličnosti preduzeti sve što mogu da bi bile utvrđene relevantne činjenice. Postupak nadzora koji će biti sproveden i ono što će u njemu biti utvrđeno će, nadam se, odnosno verujem, pored ostalog, rezultirati i zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka protiv lica koja su za ovo što se desilo odgovorna.
Međutim, priča ne bi smela biti samo predmet interesovanja poverenika i njegovih ljudi. Ima tu mnogo pitanja na koja bi odgovore morali da potraže drugi nadležni državni organi.

Naša studentkinja iz Kragujevca pita me pored ostalog i: „Kako ja mogu da zasnujem radni odnos a da ne potpišem ugovor, ne popunim obrasce koji su potrebni za prijavu na osiguranje, ne predam radnu knjižicu?"
A odgovor na njeno pitanje, umesto jedino normalnog - nikako je, nažalost, očigledno - lako. Što onda, (polazeći od neoborive pretpostavke da se ovakvim zapošljavanjem niko ne bavi iz humanih ili apstraktnih razloga) provocira i neka druga ne manje „zanimljiva" pitanja. Je li podjednako lako mogla postati (što se nekima već dogodilo) i vlasnik „sopstvenog" preduzeća? Je li to preduzeće moglo biti korisnik start-up kredita? Ili je moglo da bude zaduženo? Ili ...

Želim da verujem da su, u ovom konkretnom slučaju, odgovori na sva ova pitanja negativni. Ali, rekao bih da je i „sitnica" u vezi sa zapošljavanjem dovoljna da ilustruje zabrinjavajuće dimenzije rizika zloupotrebe ličnih podataka koji, kao društvo, neodgovorno tolerišemo. Rizika koji je neminovna rezultanta održavanja dva negativna faktora, društvenog „sistema" zaštite podataka o ličnosti koji je na rudimentarnom nivou i dominantnog mentaliteta koji u olakom sejanju ličnih podataka svuda oko sebe ne prepoznaje ili samo veoma retko prepoznaje opasnost.



Komentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 11:14 20.02.2012

Ali

Svako živi, na raznim ulazima, nam traže ličnu kartu. Taj neko može, dok mi obavimo šta smo došlu, da isprepisuje koje god hoće podatke.
sahmatbg sahmatbg 11:19 20.02.2012

Re: Ali

maca22
Svako živi, na raznim ulazima, nam traže ličnu kartu. Taj neko može, dok mi obavimo šta smo došlu, da isprepisuje koje god hoće podatke.

A jel pitamo zašto to traži? Na osnovu čega traži i šta će mu to? Jel se bunimo?
Freedom of Information Freedom of Information 11:32 20.02.2012

Re: Ali


A jel pitamo zašto to traži? Na osnovu čega traži i šta će mu to? Jel se bunimo?

I šta država preduzima tim povodom? Stanje koje imamo kad je u pitanju zaštita je vrlo loše. A neće ga biti ni malo lako menjati jer je,da ponovim
rezultanta održavanja dva negativna faktora, društvenog „sistema" zaštite podataka o ličnosti koji je na rudimentarnom nivou i dominantnog mentaliteta koji u olakom sejanju ličnih podataka svuda oko sebe ne prepoznaje ili samo veoma retko prepoznaje opasnost.

maca22 maca22 11:35 20.02.2012

Re: Ali

A možda bi najkoristinije bilo da znamo na osnovu čega se bunimo? Šta da kažem kad u hotelu nam traže lične karte na recepciji, ili u inostranstvu traže pasoš?
Šta da kažemo radnicima obezbeđenja kojia je šef očigledno tako zapovedio?
Da li zaista moja lk treba da bih se učlanila u biblioteku? Grupnu kartu za Egzit pre nekoliko godina?
Jmbg i adresa pišu na zdravstvenim knjižicama koje nakon čeganja na gomilama kojegde, prošetaju kroz neverovatan broj ruku.
Toj studentkinji sve podatke znaju i na fakultetu u studentskoj službi, i na mestu gde šalju ŠV obrasce.

Da skratim:

Jel ima zakon koji laiku razumljivo kaže: kome sve i pod kojim usloviima trebamo pokazati lk.?
sahmatbg sahmatbg 11:52 20.02.2012

Re: Ali

maca22
A možda bi najkoristinije bilo da znamo na osnovu čega se bunimo? Šta da kažem kad u hotelu nam traže lične karte na recepciji, ili u inostranstvu traže pasoš?Šta da kažemo radnicima obezbeđenja kojia je šef očigelno tako zapovedio? Jel ima zakon koji kaže: kome sve i pod okojim usloivima možemo pokazazi lk.?

Pa valjda je jasno zašto imamo pravo da se bunimo,zato što su podaci naši,lični.I nije valjda u redu da s njima svako može da radi šta mu padne na pamet. Bog zna šta bi sve moglo da im "šef naredi". Po zakonu o zaštiti ličnih podataka ničiji podaci se ne smeju "obrađivati" bez valjanog pravnog osnova,a "šef naredio" nije to.
maca22 maca22 12:00 20.02.2012

Re: Ali

A valjani pravni osnov je?
Freedom of Information Freedom of Information 12:10 20.02.2012

Re: Ali

Re: Ali
A valjani pravni osnov je?

Pa Maco,kao i većina stvari kod nas,to je pomalo komplikovano. Ali, pojednostavljeno,valjan osnov je ili pristanak lica o čijim podacima se radi ili osnov utvrđen zakonom(eventualno propisom podzakonske snage).A više o uslovima i (ne)dopuštenosti obrade podataka možete videti na www.poverenik.rs.Radi Vas i drugih koje to zanima taj sajt i postoji.
maca22 maca22 12:27 20.02.2012

Re: Ali

Pogledaću ja još po koji put taj sajt, ali mi je neverovatno da te silne radnike obezbeđenja ja moram učiti poslu (i gubiti vreme i živce).
Freedom of Information Freedom of Information 12:39 20.02.2012

Re: Ali

maca22
Pogledaću ja još po koji put taj sajt, ali mi je neverovatno da te silne radnike obezbeđenja ja moram učiti poslu (i gubiti vreme i živce).

A još kad bi samo oni bili u pitanju gde bi nam bio kraj.U manje više svim oblastima( od zdravstva preko biometrije i video nadzora do privatnog sektora bezbednosti) u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti imamo nedopustiv nivo neuređenosti i improvizacije. To se mora promeniti što je praktično nemoguće bez pritiska građana, "kritične mase" građana koji će insistirati na svojim pravima i savremenim standardima zaštite.A to,u pravu ste,na žalost, podrazumeva odgovarajući, ne mali, utrošak njihovog vremena i živaca.Ali drugačije neće ići.
maca22 maca22 12:49 20.02.2012

Re: Ali

Često to slušam, u raznim oblastima, ali sam skeptična. Imamo li primer gde je nešto sistemski proradilo zbog pritiska sa dna?
maca22 maca22 13:13 20.02.2012

Re: Ali

sahmatbg
maca22
Svako živi, na raznim ulazima, nam traže ličnu kartu. Taj neko može, dok mi obavimo šta smo došlu, da isprepisuje koje god hoće podatke.

A jel pitamo zašto to traži? Na osnovu čega traži i šta će mu to? Jel se bunimo?

Inače primećujem kad god u poslednje vreme postavim pitanje na blogu kod poverenika, umesto informativnog odgovora, uvek se neki prehrabri internet ratnik ispromoviše.
Freedom of Information Freedom of Information 13:21 20.02.2012

Re: Ali

maca22
Često to slušam, u raznim oblastima, ali sam skeptična. Imamo li primer gde je nešto sistemski proradilo zbog pritiska sa dna?

Pa zar nije cela istorija ljudskog roda puna primera? Ustvari iluzija je verovati da su se bilo gde stvari kvalitativno menjale i da su se uspostavljali novi standardi prava i nove institucije, drugačije osim zbog jakog pritiska "sa dna".
maca22 maca22 19:25 20.02.2012

Re: Ali

Nisam istoričar, i moje zapažanje je možda nepotpuno, ali mislim da nas istorija uči da su se promene dešavale kad se nabogati i nagomila gripa (klasa) kojoj veoma odgovara promena sistema. "Mali ljudi" su tu uvek zapostavljena stana. Ako nešto to dobiju to je ili usput (kao što smo ovaj zakon dobili usput jer želimo u EU), ili srećom (a pod srećom smatram postojanje nekog poput vas na poziciji od kolikog-tolikog uticaja).

Nemojte me shvatiti pogrešno, jako je važno da što više ljudi sazanje za svoja para i traži ih, i time gura sistem u pravcu pozitivne promene..
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:10 21.02.2012

Re: Ali

Mene zanima kako Poverenik ocenjuje zamisao o medijskoj kampanji za zaštitu podataka, tj. za odricanje pružanja podataka od strane građana?
Da li bi takav postupak bio zakonit, i da li bi se sredstva, kojima raspolaže, a nije ih moguće utrošiti, zbog manjka prostora i zaposlenih, smela upotrebiti na takvu kampanju? Da li Poverenik može, u okviru zakona, zatražiti mišljenje dri, saveta i agencije za borbu protiv korupcije, o takvoj zamisli?
Freedom of Information Freedom of Information 05:07 21.02.2012

Re: Ali

srdjazlopogledja
Mene zanima kako Poverenik ocenjuje zamisao o medijskoj kampanji za zaštitu podataka, tj. za odricanje pružanja podataka od strane građana?Da li bi takav postupak bio zakonit, i da li bi se sredstva, kojima raspolaže, a nije ih moguće utrošiti, zbog manjka prostora i zaposlenih, smela upotrebiti na takvu kampanju? Da li Poverenik može, u okviru zakona, zatražiti mišljenje dri, saveta i agencije za borbu protiv korupcije, o takvoj zamisli?

Edukacija je svakako jedna od pretpostavki za izgradnju sistema zaštite i uopšte uspostavljanja prihvatljivijeg odnosa preama zaštiti podataka o ličnosti.Ideja o kampanji je u tom kontekstu nezaobilazna.Mnoge države su sprovodile različite kampanje,neke su čak menjale i školske programe.U tu svrhu su u značajnoj meri sistematski korišteni Javni servisi.Naš RTS samo po nekad,pod pritiskom neke konkretne akcije poverenika prepozna znaćaj ove teme i da joj prostor a češće emituje kontraproduktivne emisije.Poverenik,u saradnji sa jednom grupom specijalizovanih NVO sprovodi u kontinuitetu jednu kampanju koja je zbog objektivnih okolnosti slabijeg intenziteta.Za sprovođenje velike medijske kampanje trenutno postoje brojne prepreke od kojih je jedna i nedostatak sredstava budući da budžetski propisi isključuju mogućnost da se značajna sredstva koja poverenik uštedi koriste "nenamenski".
highshalfbooze highshalfbooze 12:51 20.02.2012

ako sam dobro razumeo

ljubiteljka kuvanja nije ni dobila 800 dinara na ime autorske naknade? Ili je ipak njen recept objavljen i ona dobila nadoknadu.
Ali sve jedno, nije potpisala ugovor o autorskom honoraru, a još manje zasnovala radni odnos na određeno/neodređeno vreme.
maca22 maca22 13:17 20.02.2012

Re: ako sam dobro razumeo

Jedan student (osim što mu podatke imaju sve tete i studentske službe i svi koji održavaju IT, i što piše u ŠV obrascima koji se šalju ne znam gde) dakle taj student ako vadi povlastice za vožnju, zatim razne studentske kartice sa popustima za mnoge stvari - na toliko mesta ostavi kopije svoje lk, da krivaca za zloupotrebu može biti mnogo.
highshalfbooze highshalfbooze 23:06 20.02.2012

Re: ako sam dobro razumeo

Ništa ja tebe nisam razumeo. Pitao sam domaćina bloga da li su ovoj devojci objavljeni radovi (recepti) i da li je po osnovu toga dobila autorski honorar u iznosu od 800 dinara. Ili su jednostavno zloupotrebili njene podatke.
Ali pošto ne odgovara, nije ni bitno.
Pozdrav
Freedom of Information Freedom of Information 05:12 21.02.2012

Re: ako sam dobro razumeo

Izvinjavam se,mislio sam da ne pitate ozbiljno,da se šalite, jer to za temu kojom se post bavi nije bitno.Mislim da jeste dobila taj novac.Pozdrav.
highshalfbooze highshalfbooze 19:43 21.02.2012

Re: ako sam dobro razumeo

Hm... ne znam kako nije bitno. Ako nije potpisala ugovor o autorskom honoraru, a poslala svoje podatke, onda je neko to zloupotrebio. A ako je potpisala ugovor o autorskom honoraru, onda je trebala da pročita šta piše u njemu.
olivera2804 olivera2804 13:41 20.02.2012

Maticni broj

U Raiffeisen banci prilikom obicnih uplata veoma malih novcanih iznosa (npr. za ispit) traze JMBG. Kada sam jednom pitala zasto im to treba, sluzbenik je nonsalantno rekao "Pa, dobro 'ajde ne treba". Sledeci put, ista prica. I mojim kolegama isto traze a nemamo ni racun u toj banci, niti podizemo novac nego uplacujemo. Nema logike.U drugim bankama koliko znam ne traze JMBG kad doneses popunjenu uplatnicu i novac.
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:29 20.02.2012

Nacionalna služba za zapošljavanje!!!

Ovde je zakazala Nacionalna služba za zapošljavanje. Njeni službenici, sa kojima ima kontakt svaka tri meseca prilikom overavanja statusa nezaposlenog lica, tipični su šalterski činovnici, koji otaljavaju posao.

Druga slaba karika je Fond PIO. I tamo se ponašaju tipično šalterski, uz nešto blaže, tj. predusretljivije nijanse.

Međutim, ono što je najnelogičnije jeste to što se i jedni i drugi ponašaju kao da ne postoje kompjuteri, internet, umrežavanja, non-stop kontakti.
Bez reformi ove dve službe, veoma bitne za normalan život građanki i građana Srbije, ni 100 poverenika ne mogu nešto promeniti na bolje!
4krofnica 4krofnica 19:49 20.02.2012

Re: Nacionalna služba za zapošljavanje???

meni su ovde problematični ovi što prave autorske ugovore u vidu upitnika; zatim su očigledno (koja god da je to firma) predali odgovarajući obrazac u PU, imali su dovoljno podataka za to. drugi problem jeste PIO koji smatra da su nezaposleni, koji su radili po ugovoru o delu ili autorskom ugovoru, zaposleni u toj firmi sve dok taj ugovorac ne dodje i pokaže ugovor/otkaže se, ili ta firma ne pošalje dopis. to se stalno dešava.
mlinarslavko mlinarslavko 16:55 20.02.2012

Mozete da isprobate

Sto se tice fonda PIO, mozete sami da isprobate pretragu podataka.

http://www.pio.rs/lat/

Na dnu strane imate Korisnicki servis i u okviru njega "Uvid u podatke maticne evidencije za osiguranike".
Mozda je moja greska, ali nikako ne mogu da pristupim ovoj opciji.

Jedino sam siguran da smo izradu i odrzavanje ovakvog softvera maksimalno platili.

Probajte, voleo bi da gresim !
Jukie Jukie 18:52 20.02.2012

Re: Mozete da isprobate

mlinarslavko
Sto se tice fonda PIO, mozete sami da isprobate pretragu podataka.http://www.pio.rs/lat/Na dnu strane imate Korisnicki servis i u okviru njega "Uvid u podatke maticne evidencije za osiguranike".Mozda je moja greska, ali nikako ne mogu da pristupim ovoj opciji.Jedino sam siguran da smo izradu i odrzavanje ovakvog softvera maksimalno platili.Probajte, voleo bi da gresim !

Ni meni se ne otvara.
Inače, zanimljiv sajt
Na šta se dobija invalidska penzija?
Hansel Hansel 19:35 20.02.2012

Re: Mozete da isprobate

Užasno se retko i užasno se teško otvara, potvrđuejm i svoje iskustvo.

A ako se i otvori, treba da imate PIN koji dobijate na šalteru Fonda PIO. (Možete da ga promenite. Ako uspete da se ulogujete. )
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 17:45 20.02.2012

Nivo pristupa podacima

Mislim da generalno ne bi trebalo da postoje SVI naši lični podaci ispisani na SVIM našim dokumentima. JMB je jedan od naših osnovnih podataka koji nam u jednom broju daje mnoštvo podataka o identitetu korisnika. Jedini podatak koji tu fali je lično ime i adresa. Taj podatak na primer ne bih stavljala na svaki lični dokument...jer šta će taj podatak nekom tamo vrataru ili bankarskom službeniku. Taj broj treba da bude na raspolaganju i bez naše saglasnosti samo službama koja se bave nacionalnom bezbednošću i policiji....tako da bi onda zakonom moglo biti definisano koji stepen pristupa koja služba i u kojim okolnostima ima našim ličnim podacima. I još jedno pitanje se tu postavlja, a to je kome zaista pripadaju obrasci na kojima stoje naši lični podaci? Nama ili službi koja je izdala? I da li to znači da služba koja nam je izdala neki dokument može isto tako i da ga opozove ili uskrati u određenim uslovima (MUP ličnu kartu i pasoš na pr.) u slučaju da nekako na primer izgubimo pravo da budemo državljani određene državne administracije...I na kraju, ultimativno, kome ZAISTA pripada naš identitet? Nama ili administraciji?
Hmmmm...možda bi ovo u stvari bilo više filiosofsko pitanje....
mlekac mlekac 17:45 20.02.2012

Za Riplija

Daklem, citam ja jutros ovaj blog, a Zmu otisao da overi zdravstvenu knjizicu. I kad se vrn'o kaze rekla mu ona teta tamo, kad je provukla njegovu LK kroz neki skener kako je on korisnik materijalne nadoknade. A on nit je kad trazio, a jos manje dobio neku nadoknadu.

Moracu sutra s njim, da ustanovim o cem' se desava, al' posle ovog bloga postajem blago paranocina. Samo da se zna.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 18:06 20.02.2012

Re: Za Riplija

mlekac

I kad se vrn'o kaze rekla mu ona teta tamo, kad je provukla njegovu LK kroz neki skener kako je on korisnik materijalne nadoknade. A on nit je kad trazio, a jos manje dobio neku nadoknadu.

Ma joook...što paranoični
Pitanje je sad kome će teta da veruje.....sistemu ili vašem mužu?
Kada ovo utvrdimo onda možemo da odlučimo da li ćemo biti paranoični ili ne
mlekac mlekac 18:14 20.02.2012

Re: Za Riplija

Aleksandra Mitrovic
mlekac

I kad se vrn'o kaze rekla mu ona teta tamo, kad je provukla njegovu LK kroz neki skener kako je on korisnik materijalne nadoknade. A on nit je kad trazio, a jos manje dobio neku nadoknadu.

Ma joook...što paranoični
Pitanje je sad kome će teta da veruje.....sistemu ili vašem mužu?
Kada ovo utvrdimo onda možemo da odlučimo da li ćemo biti paranoični ili ne


Dok ne odem na licino mesto i utvrdim STA je to u sistemu i ODKUD tamo - no comment!
asterix asterix 19:34 20.02.2012

Sejanje podataka

Tek ce biti zloupotreba. Preko pola miliona gradjana je dalo svoje podatke privatnoj firmi "Bus Plus". Prijave vas bez znanja za neku pomoć, uzmu pare, odjave vas a vi to pojma nemate.
maca22 maca22 19:42 20.02.2012

Re: Sejanje podataka

Nasi podaci su na svim nasim dokumentima. Dajemo ih bibliotekama, video klubu kad se učlanjujete, šalterima, bankama, na svim zdravstvenim knjižicama se nalazi, i u DZ se nalazi u sistemu, kada dobijete izveštaj od lekara, na otkucanom papirčetu je i naš jmbg. To samo da nam daju svakom po novi jmbg, pa da krenemo da ga čuvam, ovako ne znam kako.
jaymz jaymz 20:14 20.02.2012

JMBG itd...

Jednom prilikom nosio sam neke papire u APR i tamo su mi trazili overenu kopiju LK. Ja sav srecan sto imam modernu LK gurnem istu u citac i odstampam je i odnesem u opstinu a "teta" mi kaze "ne mogu to da vam overim, to sto ste odstampali su zasticeni podaci". Elem, odusevilo me je to sto salterski sluzbenik u opstini zna sta sme a sta ne sme a istog trenutka sam se zgrozio kad mi je kroz glavu prosla scena gde u svakoj banci bez da te pitaju gurnu LK u citac i odstampaju sebi primerak... Ej, bre!?! Imas mene, moj potpis i sliku na LK. Da, to sam ja. Koji ce ti k... moji zasticeni podaci?!?! Pa vi sluzite nama a ne mi vama...
niko_kao.ja niko_kao.ja 20:43 20.02.2012

Re: JMBG itd...

Jednom prilikom nosio sam neke papire u APR i tamo su mi trazili overenu kopiju LK.


APR ... overenu kopiju LK !!!
Freedom of Information Freedom of Information 22:25 20.02.2012

Re: JMBG itd...

Možda će, dakle, njegova provera naći neki nedostatak, ali gotovo je sigurno da nikakvog prekršaja nema. Ako je studentkinja potpisala autorski ugovor, onaj ko joj isplaćuje honorar automatski je dužan da na tu sumu uplati:

a) porez na dohodak građana (s tim što ovaj iznos ne podleže oporezivanju, koliko sam ja ušao u tajne naših zakona)
b) doprinos za PIO
c) doprinos za zdrvastveno osiguranje

Hansel,prijatelju,hajde da isključimo svaki mogućnost zloupotrbe.I neka isplatilac honorara uplati sve što je nekom poreskom ekspertu moglo pasti na pamet,imaio to smisla ili ne, Ali kako a conto toga nezaposlen čovek postaje zaposlen? U gradu u kome nikad nije bio? Na koliko dana? A imajući u vidu razna iskustva mislim da močućnost zloupotrebe ne treba olako isključivati.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 22:30 20.02.2012

Re: JMBG itd...

Pa vi sluzite nama a ne mi vama...

Što bi neki skeptični rekli - imaš neki link koji potvrdjuje to?
Hansel Hansel 22:41 20.02.2012

Re: JMBG itd...

Freedom of Information
Hansel,prijatelju,hajde da isključimo svaki mogućnost zloupotrbe.I neka isplatilac honorara uplati sve što je nekom poreskom ekspertu moglo pasti na pamet,imaio to smisla ili ne, Ali kako a conto toga nezaposlen čovek postaje zaposlen? U gradu u kome nikad nije bio? Na koliko dana? A imajući u vidu razna iskustva mislim da močućnost zloupotrebe ne treba olako isključivati.

Ne sumnjam da ćete Vi otkriti istinu, da se razumemo, samo na osnovu onoga što znam pretpostavljam da službenik-ca nekoga ko je prijavljen u sistemu kao osoba koja ima prihode, ma kolike, tretira kao zaposlenog, ma koliko taj izraz bio neadekvatan. Paradoksalno, taj sistem je omogućio da onima koji nisu formalno zaposleni, ali ostvaruju prihode po ugovoru o delu, upišu staž na osnovu tog rada - dakle, zakon ih na neki način vidi kao zaposlene, što - s te strane gledano - nije loše.

Ne vidim ni jednu korist za poslodavca da nekoga bez njegove volje prijavi kao zaposlenu osobu u punom smislu te reči, jer ga ta prijava samo obavezuje. No, stvarnost nas uvek iznenađuje (ne isključujem mogućnost zloupotrebe, dakle - naročito ne olako), tako da nestpljivo čekam rezultate Vašeg nadzora.

EDIT: Ponovo sam pročitao blog - devojka, po onome što piše, nije svojeručno potpisala ugovor o autorskom delu, a da li je nužno da ga potpiše ako dâ sve pomenute podatke, treba pitati nekog pravnika - to bi mogla biti zloupotreba. A ako bi bila, to bi onda značilo da ni tih 800 dinara ne bi mogla da dobije bez potpisa.
Hansel Hansel 21:44 20.02.2012

Nema zloupotrebe...

... bar koliko mogu da zaključim na osnovu sopstvenog iskustva – pošto sam poslednje dve godine imao, pored drugih poslova, i obavezu "komunikacije" s Fondom PIO, RZZO-om (sada RFZO), PU, APR-om i ne znam više još s kojim birokratskim ustanovama (sa, uglavnom, svim negativnim konotacijama pojma birokratija)... Hteo sam, kad dođem do daha, da napišem makar blog o tome ako već ne mogu ništa drugo, i sada sam ga i napisao, a ovde ću izneti samo ono što je direktno vezano s temom ovog bloga g. Šabića.

Možda će, dakle, njegova provera naći neki nedostatak, ali gotovo je sigurno da nikakvog prekršaja nema. Ako je studentkinja potpisala autorski ugovor, onaj ko joj isplaćuje honorar automatski je dužan da na tu sumu uplati:

a) porez na dohodak građana (s tim što ovaj iznos ne podleže oporezivanju, koliko sam ja ušao u tajne naših zakona)
b) doprinos za PIO
c) doprinos za zdrvastveno osiguranje

Poslodavac (zakon tako vidi svakog isplatioca naknada za rad, pa i u ovakvim slučajevima) dužan je da prijavi da je osoba angažovana na neki način (ali treba i da je odjavi kad više nije). U M-obrascu nigde nema prostora za potpis angažovanog lica, angažovanog prijavljuje poslodavac, na to je, ponavljam - obavezan, to nema veze s voljom angažovanog-e. Namerno ne koristim izraz „zaposlenog“ jer se, naravno, kod angažovanja po ugovoru o autorskom delu često ne radi o pravom zaposlenju, iako, očigledno je, birokrate tretiraju to dugačije.
st.jepan st.jepan 02:06 21.02.2012

JBG, JMBG!

Ovde sam najpre okačio onu potresnu JMBG priču o naručivanju pice, a onda video da je na jednom nedavnom Poverenikovom blogu već kačena.

U tom smislu, obečavam da ću se popraviti, i da ću lokalna blogo-dešavanja ubuduće pratiti redovnije.
strog_ali_pravedan strog_ali_pravedan 22:26 21.02.2012

Sportske legitimacije

Pre par nedelja sam vam poslao PP o postojanju JMBG na decijim sportskim legitimacijama i kao da to nije bilo dovoljno na svojoj web prezentaciji su stavili skenirane decije legitimacije sa sve JMBG, datumom rodjenja i slikama dece.

Po meni jako opasno i moze biti iskorisceno ne samo u Srbiji.

Interesuje me da li ste videli poruku i sta moze da se ucini barem da se skenirana dokumenta skinu sa web-a.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana