Budućnost| Društvo| Ljudska prava| Politika| Religija

Trojanski konj?

alexlambros RSS / 27.02.2012. u 13:21

AleXandar Lambros

Teror političke korektnosti i multikulturalizma ide na ruku verskim fanaticima koji bitku biju zapadnim oružjem - ljudskim pravima. Tu prevashodno mislim na islam, religiju koja kao nijedna druga od srednjeg veka pribegava nasilju i pretnji nasiljem u obračunu sa neistomišljenicima po bilo kom osnovu, uključujući tu i sektaške sukobe unutar samog islama. Suniti i šiiti međusobno se svakodnevno masakriraju i to nije problem, dok se i najmanja opaska na račun islama ima shvatiti kao islamofobija koja će izazvati nesrazmeran gnev muslimana i, na žalost, suviše često i nasilje.

Šta se može imati protiv multikulturalizma? Ništa.

Problem je jedino u tome što multikulturalizam funkcioniše jednosmerno, što će reći u razvijenim sekularnim društvima sa jakim mehanizmima zaštite ljudskih prava. Prisećam se epizode sa seminara CIReL-a (Centra za istraživanje religije pri Beogradskoj otvorenoj školi) o verskoj i etničkoj toleranciji. Jedan od predavača na seminaru, islamski teolog Muhamed Jusić, na čitanje nam je dao tekst pod nazivom „Spuštanje vela u Evropi ili nad Evropom?". Između ostalog u tekstu stoji i ovo: „Bez obzira šta mislili o muslimanskim pokrivalima za ženska lica i tome šta ona simboliziraju, ništa manje nije zabrinjavajuća spoznaja da država daje sebi za pravo da bilo kome određuje kako će se oblačiti i koje lične izbore može donositi. Zato je još u januaru 2010. kada je Francuska nagovijestila mogućnost zabrane nikaba u javnim institucijama, u 'The New York Timesu' osvanuo uvodnik pod naslovom „Talibani bi vam aplaudirali".

Ovo je tipičan i zabavan primer zamene teza - predstavnik religije koja u pojedinim zemljama u kojima je većinska zakonom propisuje kakva se garderoba ima nositi (pa i frizura i brada), nalazi za shodno da, pozivajući se na sekularizam i ljudska prava (formulacija „država koja sebi daje za pravo") brani oblik verskog fundamentalizma i otvorene mizoginije. Bio sam jedini od učesnika seminara kome ovo nije promaklo. Reakcija novinara „New York Times-a" (treba obratiti pažnju na naslov članka „Talibani bi vam aplaudirali") takođe je tipična - to je reakcija zapadnog intelektualca paralisanog strahom od rasizma i anesteziranog političkom korektnošću. Sledeći ovu logiku jedna Evropljanka bi imala puno pravo da u miniću i majici na bretele prošeta vrelim ulicama Rijada ili Teherana, primera radi. Takvo nešto bi, međutim, bilo opasno po njen život.

Slična simpatična epizoda desila se i u Australiji kada je liberalni senator Kori Bernardi u maju 2010, nakon pljačke jedne radnje u Sidneju od strane muškarca odevenog u burku, predložio zabranu nošenja burki „iz bezbednosnih i društvenih razloga". Običaj nošenja burki tom je prilikom nazvao „neaustralijskim" i okrivio ga je za izolaciju pojedinih Australijanaca u odnosu na druge. Međutim, izvesna Dženin Evans iz „Multicultural Australia", inače muslimanka, tim povodom je izjavila - „Reći da se burka ne uklapa u naš način života i kulturu zatvara vrata muslimankama da postanu aktivne članice društva".

Strašno me zanima kako žena osuđena na to da život posmatra kroz mrežicu za oči na bilo koji način može da postane aktivni član bilo kojeg društva?

U teokratijama i uopšte društvima izrazito definisanim verom multikulturalizam ne postoji. S druge strane verskim fundamentalistima ideja (a, pokazalo se, i praksa) multikulturalizma služi kao odličan paravan za širenje ideologije rasne i verske netrpeljivosti pod firmom verskih sloboda. Primer sa muslimanskim pokrivalima za ženska lica možda jeste najupadljiviji zbog medijske fotogeničnosti problematike ali, na žalost, spada u bezazlenije. U evropskim džamijama propoveda se otvorena mržnja. Teroristi koji su zakucali avione u njujorški Svetski trgovinski centar bili su inženjeri školovani na zapadu. Ali su slepo verovali u Alaha i držali su da im je dužnost da unište sve njegove neprijatelje.

Razmotrimo trenutnu situaciju u Evropi. Zbog svog standarda, kako onih ekonomskih tako i u oblasti ljudskih prava što je, prirodno, svim potencijalnim imigrantima od velikog značaja, Evropa je krajnje odredište mnogim iseljenicima i azilantima koji maštaju o boljem životu. Među njima je i mnogo muslimana. Zahvaljujući njihovoj stopi nataliteta, koja je, procenjuje se, tri puta veća nego kod evropskog stanovništva nemuslimanske vere, Francuska bi, primera radi, već kroz nekoliko decenija, pri sadašnjem stanju stvari, mogla postati većinski muslimanska zemlja. Dosadašnje iskustvo s muslimanskim imigrantima je takvo da nije preterano izvući zaključak da većina njih nije spremna da prihvati svetovne i građanske vrednosti zemlje domaćina. Međutim, to im nimalo ne smeta da te vrednosti iskorišćavaju da zahtevaju toleranciju za mizoginiju, antisemitizam, homofobiju, versku mržnju ....

U Holandiji, zemlji poznatoj po svom liberalizmu i blagonaklonoj politici prema imigrantima (sada više i ne baš), po podacima iz 2012. godine živi nekih 850.000 muslimana što je nekih 6% od ukupnog broja stanovnika. Njihov veći priliv zabeležen je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka kada je Holandiji bila potrebna nekvalifikovana radna snaga za poslove koji ne zahtevaju veću stručnu spremu. Najveći broj imigranata po ovoj osnovi došao je iz Turske i Maroka i u manjem broju iz Alžira i Tunisa. Ova emigracija završena je krajem sedamdesetih godina prošlog veka ali se nov priliv muslimanskih imigranata pojavio tokom osamdesetih i posebno devedesetih prošlog veka. U pitanju su bili azilanti i izbeglice iz Somalije, Irana, Iraka, Avganistana, Pakistana i Bosne.

U Holandiji postoji oko 400 džamija, 45 islamskih osnovnih i dve islamske srednje škole.

Problem loše integracije muslimanskih imigranata i posebno njihovog neprihvatanja građanskih vrednosti zemlje domaćina primećen je dosta ranije, ali je u punom svetlu iskrsao 2004. godine s ubistvom filmskog reditelja Tea van Goga i hapšenjem pripadnika takozvane „Hofstad" grupe, islamističke organizacije čije članstvo čine uglavnom mladi Holanđani marokanskog porekla, osumnjičene za pripremu terorističkih napada u Holandiji. Muhamed Bujeri, ubica Tea van Goga, pripadnik je ove grupe. Muhamed je, inače, rođen u Holandiji u porodici marokanskih imigranata.

Van Gog je, po scenariju Ajan Hirsi Ali, holandske feminističke aktivistkinje i političarke poreklom iz Somalije, napravio desetominutni film pod nazivom „Potčinjavanje" (doslovan prevod reči musliman), koji govori o položaju žena u islamu. Film je na holandskoj televiziji emitovan avgusta 2004. godine a van Gog je ubijen 2. novembra iste godine na ulici u Amsterdamu dok je biciklom išao na posao. Tada dvadesetšestogodišnji Holanđanin marokanskog porekla, gore pomenuti Muhamed Bujeri, ubio ga je na licu mesta s osam hitaca iz pištolja a na njegovom telu ostavio poruku pretnje zapadnim vladama, Jevrejima i Ajan Hirsi Ali (koja je od tada živela pod jakom policijskom zaštitom, kasnije se preselila u SAD i napisala autobiografiju „Nevernica") a drugu poruku na pet stranica, s uobičajenim repertoarom pretnji i ideološkim momentima islamističke grupe Takfir-val-Hidžra, nožem je zabo na grudi ubijenog van Goga.
Policija je kod Muhameda prilikom hapšenja pronašla pesmu koja otkriva njegovu nameru da umre kao mučenik islama. Jedan od stihova glasi:

Alah otvara kapije
I daruje ti Raj
Umesto zemaljskog loma
Neprijateljima poručujem
Da će sigurno umreti
Gde god da ste
Smrt vas čeka

Ovaj nesrećnik je ludak. Mislim da ćemo se oko toga složiti. Ono što vi možda ne želite da priznate je to da je njegovo ludilo indukovano religijom. Svet je pun ovakvih ludaka koji veruju u rajsko naselje koje će zaraditi tako što će ubiti nevernike. A vi smatrate da religiji treba ukazivati poštovanje. Štaviše, čak i kad ne možete da poreknete očigledno ludilo naći ćete mu opravdanja - problem nije u veri već u njenom pogrešnom tumačenju, ekstremizmu, fundamentalizmu, pojedincima koji je iskrivljuju. Ne, problem je u veri. I u umerenim vernicima koji je legitimišu. Kako? Tako što im je rečeno, i to pogrešno uverenje prenose čitavom svetu, da je religija nešto što se ne ispituje, ne dovodi u sumnju, poštuje se prosto jer je „stvar vere".

Ubica van Goga osuđen je na kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja. Za vreme suđenja, na koje je dolazio sa Koranom pod miškom, majci ubijenog reditelja obratio se rečima - „Ne saosećam sa tobom. Ni malo te ne žalim. Ne žalim te jer si nevernica."

Nakon ovog tragičnog događaja problem koji je do tada bio negiran ili, u najmanju ruku, ignorisan, postao je vidljiv. Postalo je jasno, makar nekim pojedincima, da se multukulturalizam zapravo pretvorio u kulturni relativizam.

O tome u Holandiji, i ne samo u Holandiji, neumorno govori kontroverzni političar Gert Vilders, vođa Partije za slobodu, treće najjače političke stranke u Holandiji. Vilders, koga protivnici nazivaju rasistom, ultra desničarem i običnim populistom, autor je kratkog političkog filma „Fitna" (arapski: neslaganje među ljudima, iskušavanje vere u teškim vremenima). Film, sačinjen od kombinacije sura iz Korana i novinskih i TV izveštaja o islamskim terorističkim napadima i propagiranju mržnje od strane islamskih verskih vođa, za cilj ima da pokaže kako učenja iz Korana vernike ohrabruju na terorizam, antisemitizam, nasilje prema ženama, pripadnicima drugih vera, homoseksualcima, i uspostavlja vezu između Korana i islamskog političkog univerzalizma.

Film ima otvoreno propagandistički prizvuk i cilja na poentu bez ikakvih finesa. Međutim, ništa u njemu izneto nije neistinito. Reakcija koja je usledila ilustruje svu zabunu oko shvatanja multikulturalizma, kulturnog relativizma i slobode govora.

Vilders u svojim javnim nastupima islam poredi sa fašizmom, Koran s Hitlerovom „Mojom borbom", islam naziva evropskim trojanskim konjem i nazadnom ideologijom, govori o nepomirljivoj razlici između evropskih građanskih vrednosti i islama, proroka Muhameda naziva pedofilom i kaže da bi u današnje vreme bio tražen kao terorista ... Ne mogu da ne citiram rečenicu iz „Životinjske farme" Džordža Orvela - „Ako sloboda išta znači onda je to pravo da se ljudima kaže ono što ne žele da čuju".

Ono što Vilders zapravo govori je sledeće - multikulturalizam ne znači toleranciju netolerancije. Evropa evidentno ima daleko viši standard ljudskih prava i vrednosti daleko naprednije od onih koje za sobom donose muslimanski doseljenici. Nisu sve kulture jednake. Neke su superiornije i evropska je superiornija u odnosu na muslimansku. Hoće li se Evropa, pod pritiskom agresije i islamom generisanog nasilja spustiti na standarde propisane Koranom ili će doseljenici ipak morati da prihvate vrednosti sekularne Evrope kao naprednijeg društva? Da li je u našoj obavezi da ih primoramo da dostignu više, evropske standarde? Ili ćemo pod firmom multikulturalizma i verskih sloboda da tolerišemo netoleranciju - mizoginiju, rasizam, antisemitizam, homofobiju ...

Dakle, u Koranu piše šta piše i to što piše ne ostavlja mesta tumačenju. Koranske sure svoje vernike podstiču na mržnju a ipak je Vilders, koji je upro prstom u tekstove koji generišu islamski terorizam, agresiju i džihad, taj koji je pred sudom završio zbog „govora mržnje". To je paradoks multikulturalizma. I evidentno kulturni relativizam.

Prvi pokušaj suđenja na osnovu zakona o govoru mržnje, propao je u junu 2008. godine. U saopštenju izdatom iz kancelarije javnog tužioca stajalo je - „Vildersovi komentari su štetni i uvredljivi za veliki broj muslimana ali to ne znači da su i kažnjivi. Sloboda izražavanja vrši ključnu ulogu u javnim debatama u jednom demokratskom društvu. Što znači da su uvredljivi komentari u političkoj raspravi dozvoljeni".

U januaru 2009, međutim, protiv Vildersa pokrenut je novi postupak. U uvodnom obraćanju veću sudija Vilders je rekao - „Ovo je suđenje o slobodi izražavanja. Ali i o utvrđivanju istine. Izjave koje sam davao, poređenja koja sam pravio - jesu li istiniti? Jer, ako je nešto istina kako onda može biti protivzakonito?"

Vilders zbog brojnih pretnji smrću živi pod stalnom policijskom zaštitom, menja lokacije svakodnevno i sa rođenom ženom se iz bezbednosnih razloga viđa samo jedanput nedeljno.

Zadržaću se još malo na primeru Holandije. Pim Fortujn, bio je još jedan politički aktivista koji je otvoreno govorio o problemu integracije muslimanskih doseljenika u liberalno holandsko društvo. Zalagao se za restriktivnu imigracionu politiku ali i za to da se imigrantima koji su već u Holandiji a nemaju papire, dozvoli legalan boravak. Insistirao je, međutim, na tome da je neophodno da muslimani prihvate društveni konsenzus o ljudskim pravima kao svoj. Smatrao je da je islam nazadan i da nije prošao kroz proces modernizacije te zbog toga ne prihvata demokratiju, prava žena, seksualnih i ostalih manjina zbog čega je izražavao bojazan da bi holandski pravni sistem mogao da odstupi pred šerijatom.

U jednoj TV debati 2002. godine u kojoj je učestvovao i jedan muslimanski klerik namerno je napadno isticao svoju homoseksualnu orijentaciju. Imamu je konačno pukao živac i izvređao ga pogrdnim rečima sa uobičajenog repertoara uvreda za homoseksualce. Fortujn se, savršeno miran, okrenuo ka kameri obraćajući se direktno gledaocima - „Ovo je taj trojanski konj netolerancije koji Holanđani puštaju u ime multikulturalizma".

Pim Fortujn je ubijen na parkingu radio stanice u Hilversumu na severu Holandije u jeku predizborne kampanje, 6. maja 2002. godine. Njegov ubica je Holanđanin Volkert van der Graft, koji je svoje ubistvo pravdao željom da „zaštiti slabije grupe društva" i muslimane kao „žrtvene jarce onih koji teže političkoj moći".

Šerijat u Evropi vam se može učiniti kao preteran strah. Međutim, holandski ministar pravde, Piet Hein Doner, izjavio je 2006. godine da bi Holandija u jednom trenutku mogla da prihvati šerijat na ustavni način. „Što se mene tiče, tako nešto je izvesno", izjavio je tom prilikom. „Ako dve trećine stanovništva sutra odluči da uvede šerijat onda takva mogućnost mora da postoji. Kako to možete sprečiti na zakonski način? Većina odlučuje. To je suština demokratije."

Šerijat kao paralelni pravni sistem u Evropi već postoji. U Britaniji. Da, dobro ste pročitali.

Pravni sistem Saudijske Arabije i talibanskog Avganistana danas u Britaniji postoji uporedo sa britanskim pravnim sistemom koji ne poznaje diskriminaciju po rodnoj, seksualnoj, rasnoj, verskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

Šerijatski sudovi u Britaniji postoje još od 1982. godine i presude imama vezane za građanske sporove, kao što su brak, razvod, finansijske nadoknade, pravosnažnost su imale samo ukoliko se obe strane u sporu slože da sud prihavate kao nadležan. Tako je bilo do 2008. godine, kada je, na osnovu člana 1996 britanskog Zakona o arbitraži, dozvoljeno da presude šerijatskog suda imaju puno pravno dejstvo a kao pretpostavka prihvatanja nadležnosti suda uzima se činjenica da se jedna strana sudu uopšte i obratila za rešavanje spora. Nadležnost suda jeste ograničena (za sada) na građanske parnice i sporove. Budući da sud ima ograničene nadležnosti (opet valja istaći, za sada), najveći broj sporova koji rešava odnosi se na problematiku porodičnog života (porodično nasilje, razvod), međusobne nasilne obračune (napade, ulične bande, nanošenje telesnih povreda), pitanje nasledstva, finansijske nesporazume i slično.

Šerijat je izrazito diskriminatorski u odnosu na žene a neke od kazni koje ovaj zakonski sistem iz sedmog veka propisuje, i primenjuje u pojedinim zemljama, su i sakaćenje, kamenovanje, odrubljivanje glave, javno bičevanje ... Saudijska Arabija i Iran imaju religijske sudove za sve aspekte jurisprudencije. Saudijska Arabija ima čak i versku policiju s mrežom doušnika koje plaća po učinku tj. po dojavi. Brojni su slučajevi u toj zemlji da konobari restorana verskoj policiji (mutavin) dojavljuje o poseti parova za koje posumnjaju da su na sastanku a nisu u braku. Indonezija i Bangladeš imaju uglavnom sekularne ustave u kojima se ustupak šerijatu ogleda samo u nekim odredbama porodičnog zakona. Indija i Filipini su jedine dve zemlje na svetu koje imaju odvojene muslimanske građanske zakone u celosti zasnovane na šerijatu. U zemljama severne Afrike i Bliskog istoka uglavnom postoji dvojni sistem sekularnih i verskih sudova u kojima ovi drugi uglavnom regulišu sporove koji se tiču braka i nasleđivanja. Izrael priznaje šerijat u građanskim parnicama (brak, starateljstvo, nasleđivanje), ukoliko se strane u sporu odluče na to i sudije plaća država, a zakoni zasnovani na šerijatu primenjuju se još i u Avganistanu, Libiji i Sudanu. Liban takođe priznaje šerijat za porodične sporove muslimana. U nekim državama severne Nigerije šerijat se implementira u potpunosti, sa sve njegovim stravičnim kaznama i bez mnogo obaziranja na proceduru i pravednost procesa.

Ali, vratimo se Britaniji.

Novinarka Daily Mail-a, Edna Fernandez je 2009. godine dobila dozvolu da prati rad sudija imama iz „Islamskog šerijatskog saveta" u Lejtonu u istočnom Londonu, koji je neka vrsta glavnog šerijatskog suda u Britaniji i koji nadzire rad ostalih 12 britanskih šerijatskih sudova (u to vreme, mreža se u međuvremenu znatno razgranala). Edna je bila u prilici da tokom nekoliko nedelja prisustvuje radu šerijatskog suda u istočnom Londonu za koje je vreme vodila razgovare sa doktorom Hasanom, glavnim sudijom imamom, drugim sudijama članovima veća koji se jednom mesečno sastaju u džamiji u Ridžent parku da donose presude, kao i sa nekim od muslimanki koje su se sudu obraćale uglavnom zbog slučajeva porodičnog nasilja i zahteva za razvod braka. Većina sudija imama „školovala" se u medresama Indije i Pakistana ili na islamskim fakultetima kao što je Al-Azhar u Egiptu.

Britanski zakon ne priznaje razvod koji odobri šerijatski sud niti šerijatski sud priznaje građanski razvod. Muslimankama koje, primera radi, žele da se reše nasilnih muževa i prisilnih brakova (brakova koje su ugovorili njihovi roditelji bez njihovog pristanka), mogle bi vrlo jednostavno da tužbu podnesu britanskim građanskim sudovima. Problem je u tome što se razvod braka u islamskoj zajednici smatra za veliku porodičnu sramotu a posebno građanska brakorazvodna parnica, tako da se, uprkos očiglednoj pristrasnosti sudova prema muškarcima i otvorenoj polnoj diskriminaciji, muslimanke u velikom broju obraćaju šerijatskom sudu. Onaj u Lejtonu je do polovine 2009. godine iza sebe imao više od 7.000 presuđenih parnica.

Taksa za pokretanje parnice za muškarce iznosi 100 a za žene 250 funti. Razlog: ženske iskaze pred sudom treba potkrepiti i potvrditi pa to više košta. Iskazi muškaraca se ne proveravaju. Takođe, muškarac može osporiti svedočenje žene pri čemu su potrebni svedoci sa strane, poželjno muški. Jedno muško svedočenje vredi ko dva ženska. „Žene podležu osećanjima dok muškarci najpre razmisle pre nego što progovore", objašnjava doktor Hasan.

Musliman se od žene može razvesti kad mu se prohte, prostim izgovaranjem reči „talaq". Muslimanki nije moguće da se razvede bez pristanka muža, a ukoliko on odbija da ga da, bez imama. Deca starija od sedam godina na starateljstvo se dodeljuju ocu.

Edna Fernandez je posebno dokumentovala slučaj jedne tridesetpetogodišnje muslimanke koja je želela da se razvede od izrazito nasilnog muža. Muž je zlostavljao i nju i njihovo petoro dece (najstarija ćerka koja se na sudu pojavila da potvrdi majčinu priču, želela je da sud i nju razreši braka na koji ju je otac prisilio sa nepoznatim muškarcem u Pakistanu). Kao svedoci pojavile su se dve žene, socijalne radnice, jedna od njih muslimanka. Prilikom jednog od batinjanja nesrećnoj ženi je polomljen nos, drugom prilikom je imala pobačaj.

Slučaj je iznet na veću imama u džamiji u Ridžent parku gde je odlučeno da se mužu pruži još jedna prilika. Ukoliko propadnu svi napori za pomirenjem, brak bi mogao biti poništen. Do završetka novinarskog istraživanja Edne Fernandez, slučaj ove žene ostao je nerazrešen.

Ovakvo stanje stvari u praksi je izrodilo još jedan neverovatan paradoks. Naime, šerijat dopušta brak sa devojčicama koje su, po britanskom zakonu, još uvek deca. Pronađeno je solomonsko rešenje koje odstupa od principa univerzalnosti prava. Muslimanima je priznato pravo da se (van Velike Britanije) venčavaju u skladu sa svojim običajima, ali se istovetna praksa izvan okvira braka zasnovanog na šerijatskom pravu smatra seksualnom zloupotrebom dece koja podleže krivičnom gonjenju. Sudski presedan je bio slučaj u kome je suprugu venčanom po muslimanskim zakonima dozvoljeno da nesmetano nastavi obavljanje bračnih dužnosti sa trinaestogodišnjom devojčicom.

Jedan bizaran sudski slučaj iz Nemačke, savršeno ilustruje svu sumanutost navodnog poštovanja kulturoloških razlika. Muslimanka marokanskog porekla, državljanka Nemačke, podnela je zahtev za razvod braka od izuzetno nasilnog muža koji ju je redovno batinjao. Sudija Krista Dac-Vinter (da, žena!) odbila je zahtev uz obrazloženje da Koran odobrava fizičko nasilje prema ženama. Sudija Dac-Vinter, verovala je da uvažava kulturološke razlike. Srećom, po objavljivanju slučaja u javnosti, sud u Frankfurtu oduzeo joj je predmet. To se, inače, dešava u zemlji, gde je zabeleženo više slučaja u kojima su turski muslimani ubili svoje žene zbog „ukaljane časti".

Kako se ovo uklapa u evropski vrednosni sistem? I da li je u pitanju slučaj doslednog multikulturalizma ili kulturnog relativizma? I da li bi u jednom trenutku uporedni pravni sistem u Britaniji mogao da ugrozi pravni poredak te zemlje? Kejt Porteuz Vud, direktorka udruženja „One Law For All and the National Secular Society" (Jedan zakon za sve i nacionalno sekularno društvo) pokrenula je ovo pitanje sa predsednikom Evropske komisije, Hozeom Manuelom Barosom u Briselu. (Istine radi treba pomenuti da u Britaniji već čitav vek funkcioniše i jevrejski verski sud sa sličnim nadležnostima, takozvani Bet Din, kome se za rešavanje sporova u građanskim parnicama obraćaju ortodoksni Jevreji. Sličan, etnički obojeni sud, postoji i među somalijskom zajednicom u Britaniji.)

Ipak, uprkos stavu najznačajnije muslimanske organizacije u Britaniji, „Muslimanskog saveta Britanije" (ukoliko se od 2006. nije izmenio) da ne podržavaju stvaranje dvojnih pravnih sistema, ima i onih koji smatraju da bi nadležnost šerijata trebalo proširiti i na slučajeve iz delokruga krivičnog zakona. Štaviše, ima i onih koji smatraju da bi britanski pravni sistem trebalo, u cilju efikasnije borbe sa kriminalom, da usvoji odredbe i kaznenu politiku šerijata. Jedan od najglasnijih zagovornika ove ideje je Šarfraz Sarvar, vođa Islamskog centra u Eksesu. On smatra da je „britanski pravni sistem pravičan ali previše popustljiv prema kriminalcima. Šerijat je zastrašujuć, ako počiniš kriminalno delo i budeš kažnjen po šerijatu neće ti više pasti na pamet da ponoviš prekršaj".

Često me nazivaju islamofobom. S razlogom. Islamofobija je strah od islama. Mene zaista plaši ova nehumana ubilačka ideologija i posebno posledice njenog neposrednog delovanja u svetu. Ali tačnije bi bilo reći da sam anti-islamist na način na koji je neko antinacista. Verujem da će uskoro doći vreme kada će se etiketa „islamofob" koju politička korektnost danas s gnušanjem prilepljuje ljudima koji se usuđuju da misle i još više izraze mišljenje i konstatuju očigledno, promeniti značenje u pozitivno određenje kakvo danas ima reč antinacista. Činjenica da u zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništvom ne postoji koncept multikulturalizma kod mene izaziva nelagodnost. Činjenica da u zemljama sa manjinskim muslimanskim stanovništvom ovi uspevaju da nametnu svoje izrazito nazadne „vrednosti" i pri tom većinsko nemuslimansko stanovništvo natera na „poštovanje" istih, takođe mi budi strahovanja. I, konačno, činjenica da muslimanski verski fanatici ukidaju slobodu misli, izražavanja i govora na globalnom nivou, izaziva ne strah, već užas. Monolitnost islamskog monoteizma ispoljava takav stepen okrutnosti i prema svojim sledbenicima i prema „nevernicima" da ih temeljno dehumanizuje u obimu koju ovu religiju potpuno odvaja od bilo kakve „duhovnosti" i približava je ideologiji u svemu sličnoj nacizmu.

Često mi se skreće pažnja na to da je Koran nastao u određenom vremenu, na određenoj teritoriji i pod određenim istorijskim okolnostima te da bi trebalo da to imam u vidu kada ga kritikujem kao ideološku podlogu terorizma (i ne samo). U svom vremenu i u datoj istorijskoj situaciji Arabijskog poluostrva sedmog veka on ima smisla. Potpuno se slažem. Ali, da li se od sedmog do dvadesetprvog veka u istoriji čovečanstva nešto dogodilo? Iz kog to razloga „duhovnost" nije podložna napretku i razvitku a sve drugo jeste? Kako jedan verski spis nastao u gorepomenutim istorijskim okolnostima može biti referentan za život čoveka 21. veka? Isto važi i za još stariju Bibliju.

Odgovor je jednostavan koliko i opasan. Budući su to spisi koje su pisali ljudi pod određenim istorijskim okolnostima, što bi trebalo da bude jasno svakome ko se potrudio da ih pročita i izanalizira, a ne nikakva otkrovenja i božija reč, i Biblija i Koran odražavaju moral i vrednosti svog vremena i svojih zajednica. Oni nisu univerzalni kako se to kroz neumornu klerikalnu propagandnu mašineriju uporno natura a daleko od toga da predstavljaju vrhunac ljudske etike. Naprotiv. Kad god je čovečanstvo htelo da zakorači napred, u pravcu veće čovečnosti i napretka koji bi omogućio bolji život za više ljudi, moralo je koliko toliko da se ratosilja tereta religije. Priznati to, jasno i glasno, značilo bi urušiti same osnove vladajućih monoteizama. Ni Biblija ni Koran se ne mogu reformisati, rečeno nam je da su to otkrovenja i reč božija. I tako ta šizofrena situacija, taj nepremostivi jaz između onoga što u „svetim" spisima piše i toga kako bi život savremenog čoveka trebao i mogao da izgleda, drži čovečanstvo u stanju jedne latentne poluhisterične neuroze, iscrpljujući mu ne samo ogromne materijalne resurse već ga držeći i u svojevrsnoj duhovnoj bedi recikliranja šupljih i u svojoj suštini antiživotnih ideja koje se skupo prodaju kao spasonosne u jednom vremenu u kom je nihilizam posledica malodušnosti izazvane zamorom judeohrišćanstva.

Vrlo je intrigantno kako mladi muslimani koji žive na zapadu, a u pitanju je druga i treća generacija potomaka imigranata iz muslimanskih zemalja, i pored sekularnog obrazovanja stečenog u svojim novim domovinama i vrlo labavih ili nikakvih stvarnih veza sa domovinom svojih roditelja, uspeju da se radikalizuju u verskom smislu, do te mere da je među njima ne mali broj onih koji budu regrutovani za samoubilačke terorističke napade. Čuo sam mišljenja da su zapadna društva u osnovi rasistička i da ne prihvataju muslimane iskreno. Ti mladi muslimani, pokazuju rezultati nekih istraživanja u Britaniji, Francuskoj i Australiji, pre svoje radikalizacije nisu ni bili preterano religiozni. Njihova radikalizacija posledica je problema s identitetom - s jedne strane oni osećaju da ne pripadaju istinski tradicionalnoj pobožnoj kulturi svojih roditelja a s druge nemaju osećaj ni pripadnosti zapadnoj kulturi. Rešenje za ovaj rascep u identitetu nađu u priklanjanju radikalnom islamu. Očekivao bi čovek, vođen ovom logikom, radikalizaciju hrišćanskih zajednica u daleko manje tolerantnim državama Bliskog istoka, primera radi. Mislim da je ipak problem u samom islamu. Zombiji na ulicama Evrope (žene u burkama) zaista ni na koji način ne doprinose boljem razumevanju i posledičnom prihvatanju od strane većinske kulture, niti tome doprinosi još uvek snažan pritisak muslimanske zajednice na svoje članove protiv versko i etnički mešovitih brakova.

Kako god, ostaje činjenica da islam danas predstavlja globalnu pretnju slobodi izražavanja, civilizacijskoj tekovini koja je čovečanstvo koštala previše žrtava. Zapadna civilizacija je pognula glavu i prihvatila poraz.
Podsetimo se nekih medijski propraćenih primera.

„South Park" je američka animirana komedija u nastavcima koja je svetsku popularnost stekla pomeranjem granica slobode izražavanja, praveći sprdnju sa svim „uglednim" ličnostima društva, od holivudskih zvezda preko političara do verskih vođa. Predmet njihove žestoke satire bili su i papa, Mojsije, Isus i Buda.

Prirodno, a iskreno, ko im može zameriti, žaoci njihove satire nije izmakao ni prorok Muhamed. Prvi pokušaj da se pomene dogodio se 2006. godine, kada su Met Stoun i Trej Parker, autori serije, pokušali da naprave satirični komentar na karikature proroka Muhameda objavljene u jednim danskim novinama a koje su izazvale, najblaže rečeno, histerične proteste muslimana u svetu. „Comedy Central" koji emituje „South Park" nije im to dozvolio.

U aprilu 2010. godine, u jubilarnoj 200. epizodi serije, prorok Muhamed se javlja kao jedan od likova u epizodi. Ovo „jedan od likova" sporna je formulacija budući da islam strogo zabranjuje figurativno predstavljanje proroka ili boga. Ta činjenica je i tema veoma duhovitog zapleta. Sve poznate ličnosti koje su bile meta satire „South Parka" u prethodnih 200 epizoda, rešile su da protiv ovog gradića u Koloradu podnesu zajedničku tužbu. Njih predvodi Tom Kruz, ličnost koja je najčešće bila na meti autora serije. Tom Kruz pristaje da se nagodi pod uslovom da u grad dovedu proroka Muhameda (verovatno se nadajući da će od njega saznati kako steći imunitet na bilo kakvu vrstu kritike). Prorok Muhamed na kraju se pojavljuje u kostimu medveda.

Koliko ovo strašno i uvredljivo može da bude? Pored očiglednog odsutstva smisla za modu, Alah izvesno nema ni smisla za humor.

Sutradan po emitovanju ove epizode na sajtu radikalne islamističke organizacije „Revolution Muslim" sa sedištem u Njujorku (?!), osvanulo je „upozorenje", propraćeno odgovarajućim video zapisom, da bi Met Stoun i Trej Parker mogli završiti onako kako je u Holandiji završio Teo van Gog. Pored upozorenja na sajtu su objavljene i privatne adrese dvojice autora serije. Naredna epizoda zamišljena kao nastavak prethodne, po nalogu „Comedy Central" je cenzurisana. U njoj je lik proroka Muhameda u medveđem kostimu zamenjen Deda Mrazom u istom kostimu a svako pominjenja prorokovog imena bilo je pokriveno zvučnim signalom. Ove dve epizode takođe nisu emitovane ni na veb stranici što je, inače, običaj nakon TV emitovanja.

Stoun i Parker su i od ovako cenzurisane epizode uspeli da naprave izuzetno efektan satirični komentar na račun apsurdnosti cenzure, a poenta je bila podvučena time što se ostale verske ličnosti u crtaću zaista nisu štedele. Suština je u tome da je jedna grupa ljudi, jedna religija, nedopustivim pretnjama sebe izuzela od svakog oblika kritike. Zbog čega islam zaslužuje imunitet na preispitivanje i kritiku a judaizam, hrišćanstvo i druge religije i ideologije ne? Kad se govori o islamu kao religiji ljubavi i mira na šta se zapravo misli? I na šta se misli kad se kaže da Al Kaida i slične organizacije verskih ludaka ne predstavljaju islam i muslimane? Nego šta i koga onda predstavljaju?

Moguće je da ogromna većina muslimanskih vernika ne odobrava niti bi preduzela ovakve radikalne poteze. Ipak, ostaje činjenica da su oni nečujni, verovatno iz straha od optužbi za apostasiju koju bi njihova fanatična sabraća mogla da im prilepe, kao i da Koran eksplicitno ohrabruje ovakvu vrstu divljaštva.

Slučaj Salmana Rušdija i njegovog romana „Satanski stihovi" ostaje kao slučaj koji je otvorio moderno poglavlje bogate istorije blasfemije i cenzure. Iako je opšte poznat vredi podsetiti se osnovnih činjenica. Roman je izdat 1988. godine a delimično je nadahnut životom proroka Muhameda. Naslov romana potiče od grupe stihova u Koranu, za koje muslimani veruju da su satanskog a ne božanskog porekla a koji posredno dopuštaju molitvu trima paganskim boginjama preislamske Meke.

Knjiga, za koju kritičaru kažu da je od znatne književne vrednosti, naišla je na žestoku osudu islamskih fanatika gotovo odmah po objavljivanju. Najpre je zabranjena u Indiji a na demonstracijama u Britaniji javno je spaljivana. U februaru 1989. godine, nakon izuzetno nasilnih demonstracija u Pakistanu, vrhovni vođa Irana, ajatolah Ruholan Homeini, izdao je fatvu kojom se muslimani u svetu pozivaju da ubiju pisca i bilo koga iz izdavačkog sveta ko ima veze s objavljivanjem knjige. Rušdiju je u Britaniji dodeljena policijska zaštita i od tog trenutka počinje njegov neveseli život žrtve progonitelja, verskih fanatika.

Pisac je, srećom, još uvek živ. Iz Irana je 1998. saopšteno da je fatva povučena a te iste godine Rušdi je objavio da se više neće kriti. Međutim, Iranska novinska agencija je 2006. godine objavila da je fatva ipak i dalje na snazi budući je može povući samo onaj koji ju je i izdao, a Homeini je umro 1989. godine.

Žrtava je ipak bilo. U julu 1991. ubijen je japanski prevodilac „Satanskih stihova", Hitoši Igaraši (ironično, konvertit u islam i podržavalac ajatolahove fatve). Istog meseca i godine u svom milanskom domu pretučen je i nožem ranjen italijanski prevodilac romana, Etore Kapriolo. Norveški izdavač dela, Viliam Nigard je u oktobru 1993. ispred svoje kuće u Oslu ranjen sa tri hica iz pištolja. Najozbiljniji zločin u vezi ove fatve dogodio se u Turskoj, jedinoj većinski muslimanskoj zemlji u kojoj roman nije bio zabranjen. Prevodiocu dela na turski, Azizu Nesinu, prećeno je u više navrata a u julu 1993. islamski fanatici zapalilu su hotel u anadolijskom gradu Sivasu, u kome su se okupili intelektualci alevisti a čijem je okupljanju prisustvovao i sam Nesin. Nesin se spasao ali su u požaru nastradala 37 pripadnika alevizma i dva člana hotelskog osoblja.

Očekivano, vođe ostalih verskih zajednica izrazili su duboko žaljenje i razumevanje za bol nanet muslimanima. Bol? Kakav bol? Vatikan je izdao saopštenje ovakvog tona, kao i njujorški nadbiskup Džon O'Konor. Imanuel Jakobovic, vrhovni rabin „Ujedinjene hebrejske kongregacije Komonvelta", usprotivio se objavljivanju knjige. Kao i kanteberijski nadbiskup Robert Runsi, koji je čak pozivao i na izmenu tada još uvek važećeg Zakona o blasfemiji (ukinutog tek 2008.) tako da se ubuduće odnosi i na ostale religije a ne samo Anglikansku crkvu.

Ali, očekivao bi čovek da će glas dići sekularni humanisti zapada. Da će knjižare prkosno istaći knjigu u izloge a političari stati u odbranu slobode izražavanja. Međutim, novine su bile pune razumevanja za „štetu i bol nanete svetskoj muslimanskoj zajednici" (?!), dok su političari, među njima i bivši američki predsednik Džimi Karter, tugaljivim frazama govorili o tome da je pisac „morao biti svestan posledica svog stvaranja" i da je morao „uzeti u obzir osećanja vernika".

Zašto je morao? Ako kritikujući bilo šta drugo ne moraš da uzimaš u obzir osećanja svojih protivnika, zbog čega je to neophodno kad je reč o veri? Zamislite koliko jedan ateistički, racionalni um vređa ova vrsta fanatizma. Ko ustaje u odbranu osećanja ateista, primera radi, iako je neverovanje u islamskim zemljama kažnjivo smrću? Niko. Ateisti neće oteti avion i zakucati se u oblakoder.

Ono što se zapravo dogodilo je sledeće - jedan ludak, teokratski diktator jedne zemlje, običnom pretnjom zadao je udarac sekularnim vrednostima Zapada među kojima je sloboda govora i izražavanja jedna od temeljnih. Zapad je drhtao u strahu od nečijeg verskog ludila a to su legitimisali takozvani „umerenjaci" iz „nisam vernik, ali ..." redova, koji su ispoljavali kukavičke i udvorničke obzire prema verskom fanatizmu.

Politička korektnost kritike može poštedeti samo nevoljne osobine, kao što su nacija, rasa, pol, fizičke karakteristike, starost ... S druge strane, ideologije, a religije se svakako kvalifikuju za ovu kategoriju, ne zaslužuju nikakav imunitet od kritike. Upravo suprotno. One nam svakodnevno pružaju i suviše mnogo razloga za žestoku i beskompromisnu kritiku. Kritika religije, ma koliko oštra bila, morala bi se smatrati temeljnom demokratskom tekovinom.

Sva neurastenija, histerija i šizofrenija indukovana religijom i nerazumnim zahtevom za njeno neupitno poštovanje, odlično je ilustrovana događajima izazvanim objavljivanjem karikatura u jednom danskom dnevnom listu u septembru 2005. godine. List „Jyllands Posten" je objavio 12 karikatura različitih autora čija je tema bio prorok Muhamed. „Najkontraverznija" među njima prikazuje proroka Muhameda sa bombom u turbanu. Čovek ne može da se ne zapita zbog čega bi se ova karikatura smatrala kontroverznom. Pet meseci nakon objavljivanja karikatura u Danskoj, tokom kojih su dvojica danskih imama (uzred, kojima je u toj zemlji svojevremeno pruženo utošište) iz Egipta podstrekivali reakciju na objavljene karikature u muslimanskom svetu (prirodajući im još tri, koje bi se možda mogle i oceniti kao uvredljve ali koje uopšte nisu ni bile objavljene) u nizu zemalja došlo je do nereda koji nisu ostavljali mesta sumnji o islamu kao religiji mira i ljubavi.

Demonstranti u Britaniji nosili su transparente na kojima je pisalo - „Pogubite one koji kažu da je islam nasilna religija". Ko bi uopšte posumnjao u miroljubivost islama nakon ovakve poruke? Britanci su poruku, izgleda, shvatili vrlo ozbiljno sudeći po tome da je Britanija bila jedna od retkih zapadnih zemalja čiji listovi nisu, u znak podrške danskim kolegama i slobodi govora, preneli neku od spornih karikatura. Zanimljivo je da niko od demonstranata koji su nosili transparente kojima se poziva na ubijanje protivnika islama nije uhapšen ali su uhapšena dvojica protivdemonstranata koji su nosili sporne karikature.

U nekoliko muslimanskih zemalja pozvano je na bojkot danske robe. Spaljivale su se danske zastave ali i ambasade zapadnih zemalja. Zapaljeno je nekoliko hrišćanskih crkava u Pakistanu i Nigeriji. Muslimani u Nigeriji su mačetama po ulici ubijali svoje sugrađane hrišćane a jedan od njih je čak i živ spaljen.

I opet, razumevanje i saosećanje izražavani su za povređenja osećanja muslimanskih vernika. Vladimir Putin, u to vreme ruski predsednik, izjavljuje da danska vlada slobodu govora koristi kao plašt kojim krije one koji vređaju muslimane a Žak Širak, u to vreme predsednik Francuske da „treba da se izbegne sve što može da povredi osećanja drugog, naročito verska".

Naročito verska. Opet.

Vatikan je izdao saopštenje koje ovo ludilo sumira na najbolji način - „Pravo na slobodu misli i izražavanja iz Deklaracije o pravima čoveka, ne može se odnositi na pravo da se vređaju osećanja vernika. To važi za sve religije."

Zašto?

Zar večni pakleni oganj za blasfemičare nije dovoljna uteha za povređene vernike?

Britanski novinar Endru Muler je bio jedan od onih koji su u ovom sveopštem verskom histerisanju sačuvali hrabrost i pribranost. U razgovoru sa Ikbalom Sakranijem, jednim od verskih vođa britanskih muslimana, koji se drži za umerenog uprkos tome što je otvoreno podržavao smrtnu kaznu za Salmana Rušdija, po njegovom mišljenju inače preblagu (koja bi bila odgovarajuća?) Muler je izrazio zabrinutost da bi „smešna i neprimerena reakcija na neke neduhovite crteže u nepoznatom skandinavskom listu mogla potvrditi da su islam i Zapad suštinski nepomirljivi". Sakrani mu je objasnio da se „Prorok u muslimanskom svetu poštuje s ljubavlju i osećanjima koja se ne mogu iskazati rečima" i da ta ljubav „prevazilazi ljubav prema roditeljima, voljenim bićima, sopstvenoj deci. Ona je jednostavno deo vere."

Muler je hladnokrvno primetio da to u suštini znači da su „vrednosti islama iznad svih ostalih vrednosti - što misli svaki sledbenik islama, isto kao što svaki sledbenik svake druge religije veruje da postoje samo njegov put i istina. Ako ljudi žele da vole nekog propovednika iz sedmog veka više nego sopstvenu porodicu, to je njihova stvar, ali niko drugi nije obavezan da to shvati ozbiljno ...."

Jedna od morbidnijih reakcija na karikature zabeležena je u Iranu, čiji je predsednik Ahmadidženad poznat po tome što Holokaust naziva običnim mitom („Izmislili su legendu o masakru Jevreja i drže do nje više nego do Boga, vere i proroka. Ako neko u njihovim zemljama osporava Boga, ne zamera mu se ništa, ali ako neko negira mit o masakru Jevreja, cionistički razglasi i vlade u službi cionizma počinju da urlaju", izjavio je na jednom javnom skupu u gradu Zahedanu u decembru 2005.). Najtiražniji dnevni list u Iranu, „Hamšari", raspisao je konkurs za 12 najboljih karikatura o Holokaustu. Ismevanje Holokausta i proroka Muhameda (a preko njega i čitavog jednog sistema verskih ubeđenja) stavljeno je tako u istu ravan. S jedne strane su stvarne višemilionske žrtve genocida a s druge naivni, nedokazani fantazmi u koje nije u stanju da poveruje niko kome mozak od malena nije temeljno ispiran (ili kome nije zaprećeno vešanjem). To može samo verom zaraženi mozak.

Ne znači da toga nema u drugim religijama ali je islam doslovno smrtonosan ako se usudite da ga na bilo koji način kritički promišljate. Uveren sam da su takozvani umerenjaci, pripadnici „nisam vernik, ali ..." grupacije, ti koji svojim kukavičlukom i intelektualnom impotencijom legitimišu ovu vrstu mračnjaštva pred kojom i Srednji vek deluje kao vek prosvećenosti.

Ajan Hirsi Ali, rođena Somalijka i nekada muslimanka koja se usudila da otvoreno prizna da ne veruje u boga i još gore, da kritikuje položaj žena u islamu, zbog čega joj se preti smrću, u svojoj potresnoj i neverovatno otvorenoj autobiografiji „Nevernica" između ostalog piše, komentarišući događaje nakon septembarskih terorističkih napada na Ameriku:

„Zapanjujuće glupi analitičari zasipali su javnost bezbrojnim šlajfnama političkih komentara. Ovo je naročito važilo za takozvane arabiste. Oni nisu znali ništa o realnosti islamskog sveta. Ispredali su priče o islamu kao religiji mira i tolerancije u kojoj nema ni natruhe nasilja. To su bile bajke koje nisu imale nikakve veze sa svetom u kojem sam odrasla.
Sva novinska reagovanja su počinjala sa „Da, ali": da, strašno je ubijati ljude, ali. Ljudi su nadahnuto teoretisali o bedi koja gura pojedince u zagrljaj terorizma; o kolonijalizmu i konzumerizmu, o pop kulturi i zapadnoj dekadenciji koja proždire kulture dalekih naroda i uzrokuje krvoproliće. Afrika je, koliko znam, najsiromašniji kontinent na svetu, ali to siromaštvo ne uzrokuje terorizam. Istinski siromasi ne mogu da misle dalje od sledećeg obroka, a nešto intelektualnije nastrojeni ljudi ljute se na svoje vlade i beže na Zapad. Antirasističke organizacije su proizvele gomilu članaka o strašnom talasu islamofobije koji zapljuskuje Holandiju. U njima je preovladavala tvrdnja da skrivena holandska rasistička crta konačno izlazi na videlo dana. Ništa od ovog ispraznog pametovanja nije imalo veze sa stvarnošću.
Neki članci su za sve krivili američku „slepu" podršku Izraelu iznoseći tvrdnju da će biti još događaja sličnih onom koji se dogodio 11. septembra ako se ne razreši izraelsko-palestinski sukob. Ni ovo rezonovanje nisam smatrala ubedljivim. I ja bih u tinejdžerskim danima klicala napadima na Svetski trgovinski centar i Pentagon, ali palestinski konflikt mi je izgledao potpuno apstraktno iz najrobijevske perspektive. Možda bih prihvatila tu argumentaciju da su avione otela devetnaestorica Palestinaca, ali to nije bio slučaj. Niko od njih nije bio siromašan. Niko od njih nije ostavio pismo s tvrdnjom da će biti još sličnih napada do konačnog oslobođenja Palestine. Ovde se radilo o veri. Suština nije bila u frustraciji, bedi, kolonijalizmu ili Izraelu, već u religioznom verovanju, dobijanju karte u jednom pravcu za raj."

Iz preobilja primera ekstremne verske zatucanosti i nepokolebljivog zahteva da se ona poštuje po cenu života, izdvajam tragikomičan slučaj iz 2007. koji je danima bio tema TV i novinska vest širom planete.

Engleskinja Džilijan Džibons radila je kao učiteljica u engleskoj školi u Kartumu, glavnom gradu Sudana. Jednog dana uhapšena je na osnovu optužbe za vređanje islama jer je razredu dozvolila da plišanog medvedića nazovu Muhamed. Prijavila ju je koleginica iz škole, žena zaposlena u školskoj administraciji. Jedan od dečaka iz razreda, po imenu Muhamed, u pokušaju da učiteljicu koju je razred voleo spasi neprijatnosti, istupio je sa tvrdnjom da je plišani meda nazvan po njemu a ne proroku.

Zalaganje dece iz razreda nije imalo nikakvog efekta. Protiv učiteljice je podignuta optužnica po članu sudanskog krivičnog zakona za „vređanje religije, podsticanje mržnje, seksualno uznemiravanje, rasizam, prostituciju i nepoštovanje religioznih verovanja" (sve to u jednom članu) a osuđena je za „vređanje religije" na 15 dana zatvora i deportaciju. Međutim, oko 10.000 demonstranata, među kojima je bilo i onih sa mačetama, dan nakon suđenja i nakon što su imami po lokalnim džamijama držali zapaljive propovedi protiv nesrećne žene, izlazi na ulice grada zahtevajući smrtnu kaznu. Na demonstracijama su se čuli uzvici - „nema tolerancije, ubijte je", streljajte je, streljajte" ... Nesrećna žena je nakon toga prebačena na tajnu lokaciju. Morala je da interveniše Velika Britanija koja je u Sudan u diplomatsku misiju poslala dvoje parlamentaraca, muslimana. Oni su kod predsednika Sudana izdejstvovali njeno oslobađanje nakon čega je vraćena nazad u Britaniju.

Po povratku u zemlju istraumirana učiteljica je izjavila - „Gajim veliko poštovanje prema islamu i ne bih svesno nikoga uvredila".

Veliko poštovanje?

 

AtačmentiKomentari (220)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

malasneki malasneki 13:36 27.02.2012

Au

Ovo bre ceo roman
Odoh da citam, pa dok se ne umorim
alexlambros alexlambros 13:37 27.02.2012

Re: Au

Odoh da citam, pa dok se ne umorim


citaj, citaj ... ako treba i u nastavcima :)

pa posto ja vecito nesto senzacionalan, i mlatim neutemeljeno, reko aj da pokrenem pricu malo dublje
malasneki malasneki 13:57 27.02.2012

Re: Au

idi nesto pametno predlozi kod mene na blogu dok ja ovo procitam (pocela sam )
gorstak92 gorstak92 13:43 27.02.2012

Mora da je i tebe pogodilo

to što je Ali Riza umro u poslednjoj epizodi sapunice ,,Kad lišće pada".
Sad, ne znam da li da ti čestitam to što je juče bila poslednja od 2000 epizoda ili što od sutra počinje novi mamutski serijal ,,Sulejman veličanstveni".
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 14:29 27.02.2012

Re: Mora da je i tebe pogodilo

Отворена епизода са
Ovde se radilo o veri. Suština nije bila u frustraciji, bedi, kolonijalizmu ili Izraelu, već u religioznom verovanju, dobijanju karte u jednom pravcu za raj
angie01 angie01 14:57 27.02.2012

Re: Mora da je i tebe pogodilo

,,Kad lišće pada".


evo samo za tebe!:))(i sve one koji nisu gledali!:)

gorstak92 gorstak92 15:16 27.02.2012

Re: Mora da je i tebe pogodilo

evo samo za tebe!:))(i sve one koji nisu gledali!:)

Je li ovo onaj Oguz?
Mamu mu njegovu, on je našao da zajebava Ali Rizu koji je skončao u suzama.
I ona Ferhunde!!!

Scena iz smrti Ali Rize (umirao je celu epizodu čime je zajebao i Batu Životinju po dužini filmske smrti):
Gleda Riza svoje ruže u dvorištu i plačući im tepa u sebi kao svojoj deci dok glas iz pozadine govori da je Riza bio orao koji je svojim krilima zaštitio porodicu, platan koji je svojom krošnjom čuvao sve i radio nešto sa velikim korenom...

E kad je glas rekao platan meni su oči zasuzile, ali od smeha. Dalje nisam mogao. Malo sam menjao kanale i vratio se taman kad je Riza umreo.
vladaxy vladaxy 13:49 27.02.2012

Bosna

Šta razlikuje Srbe, Hrvate i Muslimane? Jedni se krste levo, drugi desno, treći se klanjaju. Sve ostalo je ISTO!

Religija je zlo.
alexlambros alexlambros 13:50 27.02.2012

Re: Bosna

Religija je zlo.


stalno govorim.
i stalno me zovu kultur rasistom i fasistom i militantnim ateistom
gorstak92 gorstak92 14:22 27.02.2012

Re: Bosna

alexlambros
Religija je zlo.


stalno govorim.
i stalno me zovu kultur rasistom i fasistom i militantnim ateistom


Al zato je u matematici spas!
Napisao si da u Holandiji ima 6% muslimana = 1.2 miliona => Holandija = 20 miliona stanovnika.
Odakle ti ovi podaci?
alexlambros alexlambros 14:30 27.02.2012

Re: Bosna

Napisao si da u Holandiji ima 6% muslimana = 1.2 miliona => Holandija = 20 miliona stanovnika.
Odakle ti ovi podaci?


greska ...
Data from 2009 show that the Netherlands hosts an estimated 825,000 Muslims. Most of them live in the four major cities of the country, Amsterdam, Rotterdam, The Hague and Utrecht.

a Holandija ima oko 16 miliona stanovnika (iz 2006)
vladaxy vladaxy 14:32 27.02.2012

Re: Bosna

Holandija = 20 miliona stanovnika.


Holandija ima oko 16 miliona stanovnika i 5-6% muslimana
gorstak92 gorstak92 15:04 27.02.2012

Re: Bosna

greska ...
Data from 2009 show that the Netherlands hosts an estimated 825,000 Muslims. Most of them live in the four major cities of the country, Amsterdam, Rotterdam, The Hague and Utrecht.

a Holandija ima oko 16 miliona stanovnika (iz 2006)


Ok. Ko radi taj i greši.
Mislim, zabole me koliko 'olandija ima stanovnika i koji im je procenat muslimana nego volim da zakeram po blogovima. Ono greška u gramatici, kucanju, matematici...

Kad smo već kod toga (mog zakeranja) hteo sam da te pitam šta si hteo da postigneš ovim blogom.
Da li mi treba sad da dejstvujemo nekako ili ćeš samo ti?

Ono kad te napao taliban je Ok za blog - opis jednog dana iz tvog života.
Ovo sad mi zveči kao govor sa propovedaonice.
Moju primedbu nemoj shvatiti kao naređivanje šta treba da se piše na blogu.
Ja to ne mogu i ne želim.
Popova (onih autora koji popuju) na ovom blogu ima kol'ko 'oćeš pa ne vidim razlog da i ti ne otvoriš propovedaonicu.
Samo je malo dosadno.

Živo me interesuje da li si ranije pisao kritičke tekstove protiv Izraela i njihovih pogleda na svet sa osvrtom na regionalnu saradnju.
alexlambros alexlambros 15:13 27.02.2012

Re: Bosna

Kad smo već kod toga (mog zakeranja) hteo sam da te pitam šta si hteo da postigneš ovim blogom.


pa vazda mi se spocitava da mlatim neutemeljeno a zapravo se mnogo studioznije bavim onim o cemu pisem nego dezurni kriticari onoga sto pisem ...
a i da postedim ljude da ubuduce pisu blogove u kojima ce svetu da obznanjuju da sam islamofob.
jesam.
gorstak92 gorstak92 15:24 27.02.2012

Re: Bosna

pa vazda mi se spocitava da mlatim neutemeljeno a zapravo se mnogo studioznije bavim onim o cemu pisem nego dezurni kriticari onoga sto pisem ...
a i da postedim ljude da ubuduce pisu blogove u kojima ce svetu da obznanjuju da sam islamofob.
jesam.

Na blogu se, ispravno, kaže učitava, a ne spočitava.
Video sam i kontra blog onog elVis-a pa pretpostavljam da te on provocirao na ovoliko pisanje. Sad će on da se javi sa nekom mudrom izrekom.

Nebitno (omiljena uzrečica BS na blogu).
Stipendira li neko te tvoje studije islama ili ti to, onako, amaterski?

Mnogo me interesuje ono za blogokritiku Izraela pa te molim da mi odgovoriš.
alexlambros alexlambros 15:36 27.02.2012

Re: Bosna

Na blogu se, ispravno, kaže učitava, a ne spočitava.
Video sam i kontra blog onog elVis-a pa pretpostavljam da te on provocirao na ovoliko pisanje. Sad će on da se javi sa nekom mudrom izrekom.

Nebitno (omiljena uzrečica BS na blogu).
Stipendira li neko te tvoje studije islama ili ti to, onako, amaterski?

Mnogo me interesuje ono za blogokritiku Izraela pa te molim da mi odgovoriš.


a, ok ...

ja mislim da ima mesta da se cuje svacije misljenje ma koliko ono glupo bilo ... ali ....

javascript:;

mislim, on je taj koji bi da ogranicava slobodu govora a ja nacista?

ne stipendira me niko, sem sto me nekad pozovu na neki seminar koji se bavi slicnim temama ... gde ja obicno budem jedini ateista u okruzenju vernika ...

u Izrael cu mozda, ako sve bude kako treba da idem ovog leta, takodje na seminar, pa mozda posle toga ...
alexlambros alexlambros 15:45 27.02.2012

Re: Bosna

Kad smo već kod toga (mog zakeranja) hteo sam da te pitam šta si hteo da postigneš ovim blogom.


mislim, problematika je slozena, to je jasno ...

ali mislim da je krajnje neophodno lisiti islam tog eksluzivnog prava da bude izuzet kritike .... kritikovati islam, danas u 21. veku, moze biti doslovno opasno po zivot
gorstak92 gorstak92 15:47 27.02.2012

Re: Bosna

u Izrael cu mozda, ako sve bude kako treba da idem ovog leta, takodje na seminar, pa mozda posle toga ...

Znaš zašto te pitam to za Izrael?

Čini mi se da ni jedan blog nije napisan na temu politike spaljene zemlje koju su oni sprovodili i još uvek sprovode u svom okruženju.
Ok, ostavljam mogućnost da je Budimac nešto pisao na tu temu.

Ako mi ne veruješ probaj da okačiš ekvivalentan Post o Izraelu kao ovaj o Islamu i čekaj da vidiš reakciju uredništva.

ne stipendira me niko, sem sto me nekad pozovu na neki seminar koji se bavi slicnim temama ... gde ja obicno budem jedini ateista u okruzenju vernika ...
Ti si neki predavač na tim seminarima?
Ovo me nateralo da odem na tvoj profil i vidim sledeće:
Samoproklamovani antiteistički apostol telesnog jevanđelja i ratnik svetlosti protiv tame judeohrišćanske episteme koja mrcvari lepu dušu čovečanstva.

Kakvi su to seminari kad tebe zovu kao eksperta - autodidaktu?


Dopuna:
alexlambros
Kad smo već kod toga (mog zakeranja) hteo sam da te pitam šta si hteo da postigneš ovim blogom.


mislim, problematika je slozena, to je jasno ...

ali mislim da je krajnje neophodno lisiti islam tog eksluzivnog prava da bude izuzet kritike .... kritikovati islam, danas u 21. veku, moze biti doslovno opasno po zivot

Znači može i u jednoj rečenici da se to napiše
alexlambros alexlambros 15:52 27.02.2012

Re: Bosna

Kakvi su to seminari kad tebe zovu kao eksperta - autodidaktu?


pa kao recimo ovaj CIReL-ov pomenut u blogu ... drze me za opinion lidera a verovatno sam i jedan od retkih ateista koji ima nerava da se preganja po skupovima tog tipa ... pa me zovu zarad "svih strana"
gorstak92 gorstak92 15:56 27.02.2012

Re: Bosna

alexlambros
Kakvi su to seminari kad tebe zovu kao eksperta - autodidaktu?


pa kao recimo ovaj CIReL-ov pomenut u blogu ... drze me za opinion lidera a verovatno sam i jedan od retkih ateista koji ima nerava da se preganja po skupovima tog tipa ... pa me zovu zarad "svih strana"

Na google piše da je to Centar za Istraživanje Religije.
Da li oni na pauzama posluže neku klopu i piće ili se teoretiše na suvo?
Ako im je dobra klopa, aj zovi i mene. I elVisa zovi ako baš hoćeš pa da se siti ispričamo
alexlambros alexlambros 16:09 27.02.2012

Re: Bosna

Da li oni na pauzama posluže neku klopu i piće ili se teoretiše na suvo?


ketering je, ovo bez zezanja, uvek besprekoran.
naravno, s punim uvazavanjem religijskih normi glede pravila o ishrani ...
tako da profitiram duplo jer se posluzim i svinjetinom i piletinom
angie01 angie01 16:34 27.02.2012

Re: Bosna

gde ja obicno budem jedini ateista u okruzenju vernika ...


...i ti nekom o Trojanskom konju:))))
alexlambros alexlambros 17:28 27.02.2012

Re: Bosna

...i ti nekom o Trojanskom konju:))))


ne veruj ateistima ni kad darove nose
jedi-knight jedi-knight 22:11 27.02.2012

Re: Bosna

Re: Bosna
Religija je zlo.


stalno govorim.
i stalno me zovu kultur rasistom i fasistom i militantnim ateistom


Molim da se prave razlike.
Ti verujes u Madonu, njen lik i delo, kao i milioni drugih. Po definiciji, to verovanje moze vremenom da preraste u religiju ( ako vec nije ), samo sto u sredistu verovanja nije Bog, vec Madona. Za 1000 godina, ona moze da dobije status planete, a ne Boga, dakle ti si religiozan, mozda si cak apostol nove vere :).
Ali ponasanje sledbenika eventualnog Madonizma, ili danasnjeg, recimo Protestantizma ili Pravoslavlja, Katolicanstva, ne moze se nazvati pretnjom po covecanstvo. Ne govorim o zlocinima iz proslosti ili sadasnjosti. Ne govorim o licemerju svestenika i zloupotrebi moci. Govorim o obicnim ljudima, koji verujuci u Madonu ili Isusa Hrista, nece da se raznesu sa 10kg dinamita u metrou ili na aerodromu. Ici ce nedeljom u crkvu, slavice slavu, krstice se, mozda postiti i to je sve.
U blogu je rec o dehumanizaciji i to dvostruko nametnutoj. Prvo samim verskim pravilima, drugo golom silom koju sprovode rezimi. Od izvorno humane ideje dobra, ili traganja za dobrom u sebi, nastaje paklena ekspanziona sila koju ne moze da zaustavi niko.

Religija ne moze da bude zlo "a priori", ali moze da se zloupotrebi u korist zla ili bar onoga sto mi ovde prepoznajemo kao zlo.

nikola_kovac nikola_kovac 22:44 27.02.2012

Re: Bosna

ne moze se nazvati pretnjom po covecanstvo

Ти ко да ниси чуо/ла најновију Мадонину песму?
alexlambros alexlambros 23:11 27.02.2012

Re: Bosna

Religija ne moze da bude zlo "a priori", ali moze da se zloupotrebi u korist zla ili bar onoga sto mi ovde prepoznajemo kao zlo.


zloupotreba dolazi kad grupa ljudi tvrdi da nesto pise u nekakvim svetim spisima, koji eto, mogu po potrebi da se protumace i dobro, i ovako i onako, da opravdaju raznosenje bombom i zakucavanje avionom ali i dobrocinstvo ...


takvi su i biblija i kuran ....
u tome je problem.
alexlambros alexlambros 23:13 27.02.2012

Re: Bosnajavascript:;

Ti verujes u Madonu


kriv

jedan.kub jedan.kub 00:09 28.02.2012

Re: Bosna

alexlambros
Kakvi su to seminari kad tebe zovu kao eksperta - autodidaktu?


pa kao recimo ovaj CIReL-ov pomenut u blogu ... drze me za opinion lidera a verovatno sam i jedan od retkih ateista koji ima nerava da se preganja po skupovima tog tipa ... pa me zovu zarad "svih strana"

Ili se nadaju da ces promeniti misljenje.

Tekst je bez obzira na duzinu odlican.

Zanimljivo je koliko na zapadu tolerisu muslimanska religiozna osecanja, a ne traze od njih da postuju kulturna dostignuca zemalja u kojoj zive.
sevarlica sevarlica 14:15 27.02.2012

hm

Nisam pročitao ceo tekst. Tek se spremam.
Ono što mi je odmah upalo u oko je :
"Tu prevashodno mislim na islam, religiju koja kao nijedna druga od srednjeg veka pribegava nasilju i pretnji nasiljem u obračunu sa neistomišljenicima po bilo kom osnovu, uključujući tu i sektaške sukobe unutar samog islama."

Ova konstatacija je toliko pogrešna, da bih stvarno voleo da čujem od autora neke činjenice koje joj idu u prilog. Naravno, potpuno se slažem da je taj islamski ekstremizam jako izražen od početka XX-og veka do danas, ali i on je više bezglava reakcija na globalizaciju nego nešto drugo.
alexlambros alexlambros 14:21 27.02.2012

Re: hm

Nisam pročitao ceo tekst.


onda ne komentarisite
sevarlica sevarlica 15:09 27.02.2012

Re: hm

alexlambros
Nisam pročitao ceo tekst.


onda ne komentarisite


Ova citirana rečenica je dovoljna, jer u njoj nema ničega istinitog.
Ako ste ovako "precizno" napisali i ostatak onda je bolje da ga i ne čitam.
alexlambros alexlambros 15:19 27.02.2012

Re: hm

Ova citirana rečenica je dovoljna, jer u njoj nema ničega istinitog.
Ako ste ovako "precizno" napisali i ostatak onda je bolje da ga i ne čitam.


odlicno.

takvih "to nigde ne pise u kuranu" (a zapravo pise vrlo eksplicitno) polemicara ima koliko hoces ...
sevarlica sevarlica 15:58 27.02.2012

Re: hm

ja mislim da ima mesta da se cuje svacije misljenje ma koliko ono glupo bilo ... ali ....

Prvo to...
onda ne komentarisite

Ovo ima smisla taman toliko, koliko i ovaj glupi tekst(koji sam pročitao iz inata)

odlicno.

takvih "to nigde ne pise u kuranu" (a zapravo pise vrlo eksplicitno) polemicara ima koliko hoces ...


Iskreno, Kuran nisam ni pročitao, znam neke delove ali vrlo slabo. Nije moja religija i crkva pa se nisam previše ni trudio, dao sam prednost nekom drugom štivu.
Ali istoriju znam, i to sasvim pristojno. Tako da, osobu koja kaže da je islam od srednjeg veka naj-svirepija religije, t.j. da su njeni sledbenici najveći fanastici, to jednostavno NIJE TAČNO.
Evo nekoliko razloga:
1.Prvi i Drugi krstaški rat i osvajanje Jerusalema od strane hrišćana, proteklo je u masakrima, dok je sa druge strane Saladin poštedeo sve civile, bez obzira na religiju.
2. Tokom najvećeg pogroma Jevreja u Evropi(veči čak i od Holokausta),tzv. Inkvizicija je trajala od XV-XIX-og veka i za to vreme 99,99% Jevreja je nestalo sa Iberijskog poluostrva. Oni koji su ostali su morali da se pokrste, a oni koji su bežali su pretežno bežali u dve carevine. Rusko carstvo i Otomansku imperiju. Tadašnja Otomanska imperija je nudila najveći stepen religiozne autonomije u Evropi.

P.S. U jednom mogu da se složim sa vama, a to je činjenica da su crkve često u istoriji činile strahovite zločine. Uradile su i dosta dobrog, ali i mnogo lošeg...
alexlambros alexlambros 16:19 27.02.2012

Re: hm

Ali istoriju znam, i to sasvim pristojno. Tako da, osobu koja kaže da je islam od srednjeg veka naj-svirepija religije, t.j. da su njeni sledbenici najveći fanastici, to jednostavno NIJE TAČNO.
Evo nekoliko razloga:
1.Prvi i Drugi krstaški rat i osvajanje Jerusalema od strane hrišćana, proteklo je u masakrima, dok je sa druge strane Saladin poštedeo sve civile, bez obzira na religiju.
2. Tokom najvećeg pogroma Jevreja u Evropi(veči čak i od Holokausta),tzv. Inkvizicija je trajala od XV-XIX-og veka i za to vreme 99,99% Jevreja je nestalo sa Iberijskog poluostrva. Oni koji su ostali su morali da se pokrste, a oni koji su bežali su pretežno bežali u dve carevine. Rusko carstvo i Otomansku imperiju. Tadašnja Otomanska imperija je nudila najveći stepen religiozne autonomije u Evropi.


ko ispoljava najveci stepen fanatizma danas?

kad su bili krstaski ratovi?

o fantazmu otomanske imperije kao najvecem stepenu religiozne autonomije u evropi citajte u "Why I am not a Muslim" od Ibn Warraka (Irancana koji sada zivi u ilegali zbog ove knjige) koji ga je temeljno i precizno dekonstruisao ...


godec godec 21:58 27.02.2012

Re: hm

ko ispoljava najveci stepen fanatizma danas?


Nije u redu da skrećeš sa teme. Čovek je u samom startu jasno naveo koju tvoju rečenicu komentariše i smatra netačnom.

alexlambros: Tu prevashodno mislim na islam, religiju koja kao nijedna druga od srednjeg veka pribegava nasilju


Zaključujem ovaj deo rasprave i konstatujem da je sevarlica bio u pravu kada je napisao da je gore navedeni autorov stav o islamu pogrešan.
libela libela 05:50 28.02.2012

Re: hm

godec

Zaključujem ovaj deo rasprave i konstatujem da je sevarlica bio u pravu kada je napisao da je gore navedeni autorov stav o islamu pogrešan.

Apsolutno!
Quran (2:191-193) - "And slay them wherever ye find them, and drive them out of the places whence they drove you out, for persecution [of Muslims] is worse than slaughter [of non-believers]... but if they desist, then lo! Allah is forgiving and merciful. And fight them until persecution is no more, and religion is for Allah." The historical context of this passage is not defensive warfare, since Muhammad and his Muslims had just relocated to Medina and were not under attack by their Meccan adversaries. In fact, the verses urge offensive warfare, in that Muslims are to drive Meccans out of their own city (which they later did). The use of the word "persecution" by some Muslim translators is thus disingenuous (the actual Muslim words for persecution - "idtihad" - and oppression - a variation of "z-l-m" - do not appear in the verse). The actual Arabic comes from "fitna" which can mean disbelief, or the disorder that results from unbelief or temptation. Taken as a whole, the context makes clear that violence is being authorized until "religion is for Allah" - ie. unbelievers desist in their unbelief.

Quran (2:244) - "Then fight in the cause of Allah, and know that Allah Heareth and knoweth all things."

Quran (2:216) - "Fighting is prescribed for you, and ye dislike it. But it is possible that ye dislike a thing which is good for you, and that ye love a thing which is bad for you. But Allah knoweth, and ye know not." Not only does this verse establish that violence can be virtuous, but it also contradicts the myth that fighting is intended only in self-defense, since the audience was obviously not under attack at the time. From the Hadith, we know that this verse was narrated at a time that Muhammad was actually trying to motivate his people into raiding merchant caravans for loot.

Quran (3:56) - "As to those who reject faith, I will punish them with terrible agony in this world and in the Hereafter, nor will they have anyone to help."

Quran (3:151) - "Soon shall We cast terror into the hearts of the Unbelievers, for that they joined companions with Allah, for which He had sent no authority". This speaks directly of polytheists, yet it also includes Christians, since they believe in the Trinity (ie. what Muhammad incorrectly believed to be 'joining companions to Allah').

Quran (4:74) - "Let those fight in the way of Allah who sell the life of this world for the other. Whoso fighteth in the way of Allah, be he slain or be he victorious, on him We shall bestow a vast reward." The martyrs of Islam are unlike the early Christians, led meekly to the slaughter. These Muslims are killed in battle, as they attempt to inflict death and destruction for the cause of Allah. Here is the theological basis for today's suicide bombers.

Quran (4:76) - "Those who believe fight in the cause of Allah…"

Quran (4:89) - "They but wish that ye should reject Faith, as they do, and thus be on the same footing (as they): But take not friends from their ranks until they flee in the way of Allah (From what is forbidden). But if they turn renegades, seize them and slay them wherever ye find them; and (in any case) take no friends or helpers from their ranks."

Quran (4:95) - "Not equal are those believers who sit (at home) and receive no hurt, and those who strive and fight in the cause of Allah with their goods and their persons. Allah hath granted a grade higher to those who strive and fight with their goods and persons than to those who sit (at home). Unto all (in Faith) Hath Allah promised good: But those who strive and fight Hath He distinguished above those who sit (at home) by a special reward,-" This passage criticizes "peaceful" Muslims who do not join in the violence, letting them know that they are less worthy in Allah's eyes. It also demolishes the modern myth that "Jihad" doesn't mean holy war in the Quran, but rather a spiritual struggle. Not only is the Arabic word used in this passage, but it is clearly not referring to anything spiritual, since the physically disabled are given exemption. (The Hadith reveals the context of the passage to be in response to a blind man's protest that he is unable to engage in Jihad and this is reflected in other translations of the verse).

Quran (9:29) - "Fight those who believe not in Allah nor the Last Day, nor hold that forbidden which hath been forbidden by Allah and His Messenger, nor acknowledge the religion of Truth, (even if they are) of the People of the Book, until they pay the Jizya with willing submission, and feel themselves subdued." "People of the Book" refers to Christians and Jews. This was one of the final "revelations" from Allah and it set in motion the tenacious military expansion, in which Muhammad's companions managed to conquer two-thirds of the Christian world in just the next 100 years. Islam is intended to dominate all other people and faiths.
...i svasta jos nesto pise na The Religion of Peace
angie01 angie01 14:21 27.02.2012

meni skroz sizofreno

to, sto u naprednim multikulturalnim sredinama, podvlace pod postovanje razlika i toleranciju nosenje burki, koja je simbol primitivne potlacenosti zene!

hebiga, ako si dosla iz te tvoje pustinje, gde ce i rodjeni otaci i braca podrzati tvog muza, kao gospodara da radi s tobom sta hoce, onda se uklopi u napredan model, upravo time, sto ces ti pokazati postovanje prema drustvu koje te je primilo i omogucilo da zivis kvalitetnije!

U Torontu, npr, ako ides na javni bazen, moras da se tamo istusiras, pa iz kabine za presvlacenje da prodjes kroz bazen za dezinfekciju nogu, pa tek onda sa ostalima u vodu,...samo muslimanke mogu da dodju pod satorom i bukvalno tako da udju medju kupace!

Pa cekaj, sada ja kao nisam gadljiva na sve to sto ona svojom verom unosi u vodu, gde su i svi ostali, koji pak postuju pravila!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 14:27 27.02.2012

Ниси видео :)

Engleskinja Džilijan Džibons radila je kao učiteljica u engleskoj školi u Kartumu, glavnom gradu Sudana. Jednog dana uhapšena je na osnovu optužbe za vređanje islama jer je razredu dozvolila da plišanog medvedića nazovu Muhamed. Prijavila ju je koleginica iz škole, žena zaposlena u školskoj administraciji. Jedan od dečaka iz razreda, po imenu Muhamed, u pokušaju da učiteljicu koju je razred voleo spasi neprijatnosti, istupio je sa tvrdnjom da je plišani meda nazvan po njemu a ne proroku.

Prorok Muhamed na kraju se pojavljuje u kostimu medveda.


mayo1 mayo1 14:29 27.02.2012

Toleranca;)
Inače, uvijek me fascinira načitanost i želja za upoznavanjem drugih kultura kod islamskih vjernika širom svijeta.

Ugodno sam se iznenadio kada sam shvatio da npr švedski dnevni list Nerikes Allehanda, koji se štampa u šezdesetak tisuća primjeraka, ima redovno čitateljstvo u Iranu i drugim islamskim zemljama.
Koje sa radošću prati svoj omiljeni dnevni list i aktivno želi sudjelovati u uređivačkoj politici.

Pohvalno je i dizanje ovih dana u zrak ljudi po tržnicama i ulicama Afganistana, a sve zbog spaljenih par knjiga.
Ne smeta ih kamenovanje žena, zabrana obrazovanja i liječenja, udaja desetogodišnjakinja za starce ... ali kada je knjiga u pitanju...

A ti Alex tu pričaš o muslimanima kao da je riječ o netolerantnim i isključivim ljudima.
A kladim se da nikada nisi otvorio Nerikes Allehanda.
barese barese 11:36 28.02.2012

Re: Toleranca;)

Pohvalno je i dizanje ovih dana u zrak ljudi po tržnicama i ulicama Afganistana, a sve zbog spaljenih par knjiga.
Ne smeta ih kamenovanje žena, zabrana obrazovanja i liječenja, udaja desetogodišnjakinja za starce ... ali kada je knjiga u pitanju...


Čisto da ne bude da pokrivamo jedne zločince drugima, prilažem članak "The causes of the protests in Afghanistan" Glena Grinvalda.

Citiram “This is not just about dishonoring the Koran, it is about disrespecting our dead and killing our children”.

Avganistan ima puno problema, a netolerantnost islama u Avganistanu jeste jedan od najvažnijih.

To naravno ne znači da smemo da zaboravimo ubijanje civila u "neverovatnom broju" po tvrdnji generala koji je do skoro bio na čelu američkih trupa u Avganistanu. Šteta je što generali često ovako govore tek kada nisu na funkciji.

Zanimljivo je da se o pravom razlogu protesta u Avganistanu u američkim medijima ne govori.
filantrop filantrop 07:06 29.02.2012

Re: Toleranca;)

ubijanje civila u "neverovatnom broju"


da
od strane samih talibana

http://www.guardian.co.uk/world/2011/mar/09/afghanistan-insurgents-civilian-victims


Zanimljivo je da se o pravom razlogu protesta u Avganistanu u američkim medijima ne govori.


ko ti to kaze?
govori se svaki bozji dan, dosadise


btw....McChrystal je najuren iz vojske....
teufel666 teufel666 14:35 27.02.2012

Trojanski konj


Moje mišljenje je malo drugačije.Mlade pod znacima navoda religije kao što je islamska religija još se nisu "izživele" i sazrele.Setimo se krstaških pohoda i šta su sve vitezovi, hrišćani radili u svetoj zemlji u ime hrišćanstva.Ili film "Misija" gde se pokrštavaju indijanci u južnoj Americi itd.Mlade religije su i agresivnije religije
ali u svakoj religijskoj zajednici ima umerenih i ima fanatika. JOVAN GENEVAJN-JovGen
jacHa. jacHa. 14:46 27.02.2012

.

bravo!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 14:50 27.02.2012

Таласса се море...

... при сваком земљотресу на дну.

Обрачун, и стварање повода, оквира.

Слажем се са причом аутора, у начелу, не у појединостима

али морам приметити да се губи једна важна (унапред усвојена) претпоставка:

Зар стварно мислиш да су policy makers толико наивни?

Све то подсећа на причу о Хитлеру и пивницама,

која се гута и након готово 100 година.

Имаш ирационално, и имаш рационално.
alexlambros alexlambros 14:56 27.02.2012

Re: Таласса се море...

Зар стварно мислиш да су policy makers толико наивни?


ne mislim.
sto rece jedna moja prijateljica - "Mislim da zapad mozda i zna da prica o multikulturalizmu ne stoji, ali im odgovara da usmeravaju negativna osecanja ljudi na divljake iz komisluka i da dobiju podrsku kada bombama Libiju vracaju u kameno doba, a sada ce i Iran"

al to je skroz nova tema za raspravu i ni na koji nacin ne menja gore pomenuto cinjenicno stanje

na kraju krajeva da su ta drustva demokratski jaca ne bi bilo moguce da budu tako lak plen policy makers spletki i racunica ...
slicno ko i da je Srbija u EU lakse bi se borila za sebe i svoje interese, ili makar da ima visok demokratski standard, na nivou EU, ne bi bilo tako lako maltretirati je ... ovako moze i Rumunija da drzi slovo o "vlaskom pitanju"
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:05 27.02.2012

Re: Таласса се море...

al to je skroz nova tema za raspravu i ni na koji nacin ne menja gore pomenuto cinjenicno stanje

Јесте нова тема, уско везана са овом, и што је најгоре, не видим други начин да се отвори до овог... Али ако мислиш да је трол, ок.
na kraju krajeva da su ta drustva demokratski jaca ne bi bilo moguce da budu tako lak plen policy makers spletki i racunica ...

Па има тога и у земљама домаћинима, како си већ поменуо. Најиндикативније је то да је Запад одабрао појачавање сукоба кроз мултикулти, интервенције. А што су се ови навукли, јбга, лак су плен, прва слика све говори.
alexlambros alexlambros 15:09 27.02.2012

Re: Таласса се море...

Јесте нова тема, уско везана са овом, и што је најгоре, не видим други начин да се отвори до овог... Али ако мислиш да је трол, ок.


ne mislim uopste, i slazem se da su teme povezane ... al pogledaj koliki je ovaj blog
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:13 27.02.2012

Re: Таласса се море...

al pogledaj koliki je ovaj blog

Ok, сачекаћу онда да се још људи јави и кажу своје, о блогу... Па едитујем овај коментар...
Colin_bgd Colin_bgd 14:57 27.02.2012

Rudolf Valentino...

tugaljivim frazama govorili o tome da je pisac „morao biti svestan posledica svog stvaranja" i da je morao „uzeti u obzir osećanja vernika".

Zašto je morao?


A jel ni Angelina onda, po istoj logici, nije u stvari (kao sto i nije) morala da vodi racuna o "ravnopravnosti" rata u Bosni i osecanjima Srba ("ciko, ciko, nismo sami mi... i oni su isto..." )?

Jel se njoj zamera jednostranost i neprincipijelnost i nema pravo na svoju "umetnicku slobodu" samo zato jer je zena?

Rekoh ja lepo onomad, kako se lako bezi pod skute...
alexlambros alexlambros 14:59 27.02.2012

Re: Rudolf Valentino...

A jel ni Angelina onda, po istoj logici, nije u stvari (kao sto i nije) morala da vodi racuna o "ravnopravnosti" rata u Bosni i osecanjima Srba


jel SPC ima neku fatvu za Angelinu?
Colin_bgd Colin_bgd 15:04 27.02.2012

Re: Rudolf Valentino...

jel SPC ima neku fatvu za Angelinu?

Nema, sto znaci da (po tvojoj logici) ima za pun red velicine manje razloga da joj se zamera sto nije "uzela u obzir" nasa "(o)secanja"...
alexlambros alexlambros 15:08 27.02.2012

Re: Rudolf Valentino...

Nema, sto znaci da (po tvojoj logici) ima za pun red velicine manje razloga da joj se zamera sto nije "uzela u obzir" nasa "(o)secanja"...


ne, to samo znaci da Angelina ne mora da se krije do kraja zivota jer je Irinej naredio da je skrati za glavu onaj ko je pre sretne negde u belom svetu ...

gde sam joj ja osporio pravo da snima sta oce?

a ti meni uporno spocitavas sto ja o njenom delu imam misljenje
Colin_bgd Colin_bgd 15:13 27.02.2012

Re: Rudolf Valentino...

ne, to samo znaci da Angelina ne mora da se krije do kraja zivota jer je Irinej naredio da je skrati za glavu onaj ko je pre sretne negde u belom svetu ...

ne mora da se krije, ali i bez postojanja pravoslavne fatve ne sme da dodje u Srbiju, sto mu, kad se sve podvuce, dodje na manje-vise isto...

sto ja o njenom delu imam misljenje

nije problem misljenje o njenom delu, nego misljenje o nasem nedelu...
alexlambros alexlambros 15:16 27.02.2012

Re: Rudolf Valentino...

nije problem misljenje o njenom delu, nego misljenje o nasem nedelu...


a nekome sam osporio da iznosi misljenje i o tome?
o cem ti uopste pricas?
blog se bavio njenim filmom, i ne kontam uopste sto se ti toliko uzrujavas oko toga sto sam ja saopstio svoje misljenje o Andjelininom filmu
Colin_bgd Colin_bgd 15:22 27.02.2012

Re: Rudolf Valentino...

a nekome sam osporio da iznosi misljenje i o tome?
o cem ti uopste pricas?
blog se bavio njenim filmom, i ne kontam uopste sto se ti toliko uzrujavas oko toga sto sam ja saopstio svoje misljenje o Andjelininom filmu

ono sto osporavas muslimanima, sebi dozvoljas kad se radi o srpstvu. samo primecujem ociglednu neprincipijelnost, nista vise...
alexlambros alexlambros 15:42 27.02.2012

Re: Rudolf Valentino...

ono sto osporavas muslimanima, sebi dozvoljas kad se radi o srpstvu


ja bih te sada najljubaznije zamolio da prestanes da lupetas ili da to nastavis da cinis negde gde ima neko raspolozeniji da se zamajava s tvojim nebulozama
Colin_bgd Colin_bgd 15:48 27.02.2012

Re: Rudolf Valentino...

ja bih te sada najljubaznije zamolio da prestanes da lupetas ili da to nastavis da cinis negde gde ima neko raspolozeniji da se zamajava s tvojim nebulozama

ma nema problema, niko ne voli kad ga malo (raz)otkriju ili kad ga pecnu u sustinu srzi..., ali takva je ljudska narav, sta da se radi...
alexlambros alexlambros 15:53 27.02.2012

Re: Rudolf Valentino...

ma nema problema, niko ne voli kad ga malo (raz)otkriju ili kad ga pecnu u sustinu srzi..., ali takva je ljudska narav, sta da se radi...


u sustinu srzi si me nevidjeno pecnuo
Colin_bgd Colin_bgd 15:58 27.02.2012

Re: Rudolf Valentino...

u sustinu srzi si me nevidjeno pecnuo

a nisi ni svestan... to ti kazem...
hazar hazar 00:48 28.02.2012

Re: Rudolf Valentino...


Colin_bgd

ono sto osporavas muslimanima, sebi dozvoljas kad se radi o srpstvu. samo primecujem ociglednu neprincipijelnost, nista vise...

Da mi neko rekao da ću da branim Lambrosa na temu religije ne bih mu verovao. Koline, pisac bloga je osvedočeni ateista i pljucnuo je x puta po SPC, ali vam lepo kaže da Patrijarh Irinej nije dao u zadatak da se ubije Anđa gde god da se nađe.

Niko ne brani mulama, hodžama i ostalima da kritikuju učitelja koji je dao ime medvedu Muhamed ili pisca koji je napisao knjigu u kojoj se na bilo koji način kritikuje, pa ako hoćete i ismeva islam. Svet (civilizovani) ima problem kad osudiš čoveka na smrt zbog toga i započneš hajku na njega širom sveta. Kako vi uspeste da smestite u istu ravan kritiku Anđinog filma sa pozivom na ubistvo stvarno mi nije jasno.


Colin_bgd Colin_bgd 14:57 28.02.2012

Re: Rudolf Valentino...

pisac bloga je osvedočeni ateista...

Nije, iako misli da jeste, o tome se radi... Ne poznaje ni samog sebe, a kamoli druge...
Bright Spot Bright Spot 16:34 28.02.2012

Re: Rudolf Valentino...

hazar hazar 21:14 28.02.2012

Re: <span>Re: Rudolf Valent<span id="dtx-highlighting-item" dtx-highlight-backgroundcolor="blue">i</span>no...</span>

Colin_bgd

Nije, iako misli da jeste, o tome se radi... Ne poznaje ni samog sebe, a kamoli druge...

He, he. Univerzalan argument, ali meni nekako bolje zvuči kad protivniku parade homoseksualaca, kažete da mora biti da je pritajeni( prikriveni ili kako već) homoseksualac ili da bar, u najmanju ruku sumnja u svoje seksualno opredeljenje, pa se stoga i protivi paradi.
bosniastanac68 bosniastanac68 15:21 27.02.2012

nista nije crno-belo

poslije 9/11 vojno-industrijskome komplexu je trebao dezurni "krivac'
poslije raspada SSSR , ostala je samo jedna imperija
USA ! ali kako gradjanima opravdati monstruozni vojni budzet i militarizaciju drustva ? te imperijalisticke pohode po zemljama trecega svijeta ?
pa ? "Islamofasistima " koji vrebaju iza svakoga coska , koji zele unistiti "zapadnu kulturu i demokraciju"
rezultat je danas je ;
najveci konc-logor na planeti sa 1.5 miliona ljudi; Palestinci u Gazi ( nema goriva , nema struje , cak i medicina za djecu je pod blokadom )
2012 je i evo rezultata ; da je Irak unisten kao drzava ( milion mrtvih , 4.5 miliona raseljenih )
Libija ( 50 000 mrtvih )
Sirija se "odradjuje" trenutno
Afganistan poslije vise od 10 godina "uvodjenja zapadne demokracije" je razvaljen takodjer
Pakistan , Jemen , Somalija i dalje ; napadi bespilotnih letjelica , novo robotizirano oruzje za ubijanje na daljinu ( samo u Pakistanu je ubijeno oko 500 civila a svega oko 50 militanata )
a ti Holandjani imaju "malu" aferu iz Afganistana ;
njihovi vojnici su se "igrali " lobanjama mrtvih Afganistanaca prosle godine
ali ? pa to su samo "Islamofasisti" koje treba istrijebiti ?
zar ne ?
a sto e tice vjerskoga fanatizma ?
pa obratite paznju na USA predsjednickoga kandidata Rick Santoruma
religija je opijum za narod
ali Muslimani su krivi za sve zlo i istrebljuju ih masovno u vise od 10 drzava najmoderijom vojnom i obavjestajnom mashinerijom na planeti
mada tipujem da ce Kinezi uskoro zamijeniti ulogu dezurnih krivaca i "neprijatelja civilizacije "


alexlambros alexlambros 15:40 27.02.2012

Re: nista nije crno-belo

pa obratite paznju na USA predsjednickoga kandidata Rick Santoruma
religija je opijum za narod


I couldn't agree more ...

u SAD je sve jaci neki hriscanski fundamentalizam najzatucanijeg tipa ...

i sve ovo sto iznosite u komentaru je tacno, al je nova tema ...

ja samo mislim da je neophodno islamu oduzeti eksluzivno pravo da bude izuzet svake kritike jer za to moze da ti ode glava
apacherosepeacock apacherosepeacock 15:56 27.02.2012

Re: nista nije crno-belo

Pim Fortaun je bio jako harizmaticna osoba, da je ostao ziv bio bi ministar-prezident Holandije i time ostvario evropsku odskocnu dasku za slicne stranke tj njihov ulazak na velika vrata prvi put posle 2 sv. rata.

Kada se pojavio Vilders na politickoj sceni nisam verovala da moze napraviti isti uspeh (gledajuci ga cisto kao pojavu i narocito kao retoricara u poredjenju sa Fortaunom...) u Holandiji.

Prevarila sam se, sada sam ubedjena da ce ga prestici i zahvaljujuci tome da je cuvan, za razliku od Fortauna (jbg na greskama se uci), ima velike sanse da postane u skoroj buducnosti ono sto Fortaun nije uspeo pre 1 decenije jer je ubijen.

Do pre neku godinu sam bila sklona podceniti zapadnjacku (i holandsku) smetenost (kako sam je tumacila) intelektualnim zasipanjem multikulturalizmom, sada vise ne. Vilders je populista i zna kako i kada da pokrene holandske frustracije i tu nikakav govor p.c vise ne moze da se nasiluje kojim ce im napuniti usi.

Jer, ne zaboravimo, odnos snaga je 95% vs 5%..

Vilders ima podrsku i simpatije velikog dela, cak i onih koji za njega ne glasaju direktno, one cvrste kao tresak Holandije van ta 4 grada koja su uglavnom skupila svu imigraciju.

A vecinska Holandija je ta provincija.

Btw. Vilders je debelo finansiran i podrzavan od jevrejskog lobija, tako da nema promasaja.


Svidja mi se hronoloski obrada teme, nema greske.koksy koksy 16:01 27.02.2012

Re: nista nije crno-belo

oduvek sam tvrdio da ako nam išta dođe glave biće to izvitoperena njuška političke korektnosti.
Goran Vučković Goran Vučković 16:03 27.02.2012

Re: nista nije crno-belo

Do pre neku godinu sam bila sklona podceniti zapadnjacku (i holandsku) smetenost (kako sam je tumacila) intelektualnim zasipanjem multikulturalizmom, sada vise ne. Vilders je populista i zna kako i kada da pokrene holandske frustracije i tu nikakav govor p.c vise ne moze da se nasiluje kojim ce im napuniti usi.

Može par reči o holandskim frustracijama, za radoznale?
alexlambros alexlambros 16:13 27.02.2012

Re: nista nije crno-belo

Može par reči o holandskim frustracijama, za radoznale?


pa kontam da je slicna francuskoj, pa ako dozvoljavas ...

neko ti isisava fondove bez namere da se ikad integrise u drustvo i postane njegov produktivni clan i ucini nesto sa sobom i sopstvenim zivotom umesto da tupelja po dzamijama o moralno trulom zapadu na koji su pohrlili i o rasizmu zbog nespremnosti da se oberucke prihvate njihove nazovi vrednosti ...

apacherosepeacock apacherosepeacock 16:17 27.02.2012

Re: nista nije crno-belo

Goran Vučković
Do pre neku godinu sam bila sklona podceniti zapadnjacku (i holandsku) smetenost (kako sam je tumacila) intelektualnim zasipanjem multikulturalizmom, sada vise ne. Vilders je populista i zna kako i kada da pokrene holandske frustracije i tu nikakav govor p.c vise ne moze da se nasiluje kojim ce im napuniti usi.

Može par reči o holandskim frustracijama, za radoznale?


Moze. Po njihovom misljenju imigranti koriste blagodeti njihovog socijalnog sektora na koji su jako ponosni (s pravom), imigranti se ne trude da prihvate norme i standarde zemlje koja ih je ugostila i prihvatila i podelila drzavljanstvo, imigranti i u 3 generaciji ne prihvataju norme njihovog drustva i zaostaju u obrazovanju, imigranti se u velikom procentu u odnosu na njihov broj bave kriminalom..bla, bla. I to sve dok oni placaju porez i pune budzet za socijalna davanja. (koji se sad doduse debelo reze)

Sto je najgore statistika im ide u prilog. Sada imaju podrsku za takvo misljenje u partiji koja participira u vladajucoj koaliciji.

Oces jos?
alexlambros alexlambros 16:25 27.02.2012

Re: nista nije crno-belo

Moze. Po njihovom misljenju imigranti koriste blagodeti njihovog socijalnog sektora na koji su jako ponosni (s pravom), imigranti se ne trude da prihvate norme i standarde zemlje koja ih je ugostila i prihvatila i podelila drzavljanstvo, imigranti i u 3 generaciji ne prihvataju norme njihovog drustva i zaostaju u obrazovanju, imigranti se u velikom procentu u odnosu na njihov broj bave kriminalom..bla, bla. I to sve dok oni placaju porez i pune budzet za socijalna davanja. (koji se sad doduse debelo reze)


poznajem Francuskinju koja radi u francuskom zavodu za zaposljavanje ... kaze, dodje joj mladi musliman za razgovor za posao i okrene joj ledja dok prica sa njom ... ona pita sta nije u redu a on joj odgovori da mu vera ne dozvoljava da prica sa zenama ... ona ga, naravno, izbaci napolje, moze jer je i sama arapskog porekla, Francuzi se, inace, da ne ispadnu rasisti, u ovakvim situacijama natezu bez kraja i konca ...

a dosao je da trazi posao? a ne prica sa zenama?

ili muz dodje u pratnji zene na razgovor i na pitanja odgovara umesto nje, dok ona u satoru sedi i blene u pod ...

koji posao da joj nadjes?

apacherosepeacock apacherosepeacock 16:33 27.02.2012

Re: nista nije crno-belo

alexlambros
Moze. Po njihovom misljenju imigranti koriste blagodeti njihovog socijalnog sektora na koji su jako ponosni (s pravom), imigranti se ne trude da prihvate norme i standarde zemlje koja ih je ugostila i prihvatila i podelila drzavljanstvo, imigranti i u 3 generaciji ne prihvataju norme njihovog drustva i zaostaju u obrazovanju, imigranti se u velikom procentu u odnosu na njihov broj bave kriminalom..bla, bla. I to sve dok oni placaju porez i pune budzet za socijalna davanja. (koji se sad doduse debelo reze)


poznajem Francuskinju koja radi u francuskom zavodu za zaposljavanje ... kaze, dodje joj mladi musliman za razgovor za posao i okrene joj ledja dok prica sa njom ... ona pita sta nije u redu a on joj odgovori da mu vera ne dozvoljava da prica sa zenama ... ona ga, naravno, izbaci napolje, moze jer je i sama arapskog porekla, Francuzi se, inace, da ne ispadnu rasisti, u ovakvim situacijama natezu bez kraja i konca ...

a dosao je da trazi posao? a ne prica sa zenama?

ili muz dodje u pratnji zene na razgovor i na pitanja odgovara umesto nje, dok ona u satoru sedi i blene u pod ...

koji posao da joj nadjes?Pa isti slucaj je i ovde, iz istih razloga ko po jajima oko te problematike zvanicno. A nezvanicno i u svom krugu i na izborima daju oduska sta misle o svemu tome, slobodnim recima koje ni pas s maslom ne bi.

Jednom je na nekom skupu clan radnicke partije, onih sto uglavnom skupljaju glasove stranaca i retorika im je u skladu - ne znajuci da je mikrofon ukljucen i iza njega stoji novinar sa tv - rekao: picke marokanske...

Posle se izvinjavao javno medjutim jasno je kad levica koja se zalaze za multi-kulti iz petnih zila (a i zbog glasova) tako prica, sta tek ovi sa desnog spektra, i sirotinja raja, prica, misli, smatra itd.
angie01 angie01 16:47 27.02.2012

evo ovaj, tu ne treba da se prica!

koji posao da joj nadjes?i da poradimo malo na razumevanju njihove kulture!:)

Goran Vučković Goran Vučković 16:58 27.02.2012

Re: nista nije crno-belo

Moze. Po njihovom misljenju imigranti koriste blagodeti njihovog socijalnog sektora na koji su jako ponosni (s pravom), imigranti se ne trude da prihvate norme i standarde zemlje koja ih je ugostila i prihvatila i podelila drzavljanstvo, imigranti i u 3 generaciji ne prihvataju norme njihovog drustva i zaostaju u obrazovanju, imigranti se u velikom procentu u odnosu na njihov broj bave kriminalom..bla, bla. I to sve dok oni placaju porez i pune budzet za socijalna davanja. (koji se sad doduse debelo reze)

Koliko se to sve razlikuje od Srba u Holandiji, ako nije tajna - onako - statistički (osim što Srba ima nešto manje)?
apacherosepeacock apacherosepeacock 17:31 27.02.2012

Re: nista nije crno-belo

Goran Vučković
Moze. Po njihovom misljenju imigranti koriste blagodeti njihovog socijalnog sektora na koji su jako ponosni (s pravom), imigranti se ne trude da prihvate norme i standarde zemlje koja ih je ugostila i prihvatila i podelila drzavljanstvo, imigranti i u 3 generaciji ne prihvataju norme njihovog drustva i zaostaju u obrazovanju, imigranti se u velikom procentu u odnosu na njihov broj bave kriminalom..bla, bla. I to sve dok oni placaju porez i pune budzet za socijalna davanja. (koji se sad doduse debelo reze)

Koliko se to sve razlikuje od Srba u Holandiji, ako nije tajna - onako - statistički (osim što Srba ima nešto manje)?


Srba u Holandiji ima zanemarljivo malo.

Pa ne razlikuje se, kad krenu prituzbe onda se stranci onako u kompletu raspauce, a kad krene rasclanjivanje na grupe onda su muslimani na udarnom prvom, neprikosnovenom, mestu, a marokanci nose snjur opet ko najgori od svih muslimana. (mislim, ima i tu hijerarhija)

Sad ima izleta do Poljaka (napisala sam na onom drugom blogu kod Elis da je ovde otvorena internet stranica za prituzbe na Istocno-Evropljane, ekskluzivno, i odziv je za 3 dana bio 30.000 pisama podrske i prituzbi raznih), mada su Poljaci, njih uglavnom na meti imaju jer ih je najvise, do zla boga korisni i radni ovde. Ali prave buku jbg. i kao sto vidis iz odziva na net-tuzakanje - uvek ce se naci nesto.

Nadam se da mozes da pratis ovaj uslozeni sistem ko je koliko stao na kurije oko holandskog stopala.
Uostalom, znas favorite tamo u GB pa lestvicom nadole poredjani ko prasad u Teheranu.
alexlambros alexlambros 17:31 27.02.2012

Re: nista nije crno-belo

Pa isti slucaj je i ovde, iz istih razloga ko po jajima oko te problematike zvanicno. A nezvanicno i u svom krugu i na izborima daju oduska sta misle o svemu tome, slobodnim recima koje ni pas s maslom ne bi.


e pa tako i ovde sve fino i lepo na povrsini a onda izbori (evo sad predsednicki) i svi odjednom u cudu sto Marine Le Pen i Nacionalni front treci po snazi
Goran Vučković Goran Vučković 17:49 27.02.2012

Re: nista nije crno-belo

Pa ne razlikuje se, kad krenu prituzbe onda se stranci onako u kompletu raspauce, a kad krene rasclanjivanje na grupe onda su muslimani na udarnom prvom, neprikosnovenom, mestu, a marokanci nose snjur opet ko najgori od svih muslimana. (mislim, ima i tu hijerarhija)

Ono što sam čuo od Holanđana koje znam (recimo onih sa kojima sam živeo u zgradi u Aalborgu, Danska), Srbi = trenerka + kožna jakna + zlatni lanci itd. + ozbiljan kriminal. Jel neko rekao Joca Amsterdam?

Problem i Holandije i drugih zapadnih društava nije "razmnožavanje" muslimana, nego globalizacija - selidba industrijskih radnih mesta u zemlje sa jeftinom radnom snagom i ekonomski pad propraćen besomučnim zaduživanjem. Holandija je još i dobra, što se toga tiče - kao i Danska i još par, odakle se, za čudo, ti "populistički" političari najviše deru - i to upravo zbog toga što je stranaca MALO, a ne mnogo. Kad ih je više onda i oni imaju političke predstavnike, kalkuliše se sa njihovim glasovima itd - pa začas zaćute teoretičari zavere.

Kao što vidiš, trn u oku za čas na kraju ispadnu vredni Poljaci, a ne "lenji" Marokanci.

A što se tiče poreskih pronevera i zloupotreba welfare state, baš se pitam da li Lambros plaća sada porez na prihode u Francuskoj (ali to je svakako njegov privatni problem).
apacherosepeacock apacherosepeacock 18:09 27.02.2012

Re: nista nije crno-belo

Goran Vučković
Pa ne razlikuje se, kad krenu prituzbe onda se stranci onako u kompletu raspauce, a kad krene rasclanjivanje na grupe onda su muslimani na udarnom prvom, neprikosnovenom, mestu, a marokanci nose snjur opet ko najgori od svih muslimana. (mislim, ima i tu hijerarhija)

Ono što sam čuo od Holanđana koje znam (recimo onih sa kojima sam živeo u zgradi u Aalborgu, Danska), Srbi = trenerka + kožna jakna + zlatni lanci itd. + ozbiljan kriminal. Jel neko rekao Joca Amsterdam?

Problem i Holandije i drugih zapadnih društava nije "razmnožavanje" muslimana, nego globalizacija - selidba industrijskih radnih mesta u zemlje sa jeftinom radnom snagom i ekonomski pad propraćen besomučnim zaduživanjem. Holandija je još i dobra, što se toga tiče - kao i Danska i još par, odakle se, za čudo, ti "populistički" političari najviše deru - i to upravo zbog toga što je stranaca MALO, a ne mnogo. Kad ih je više onda i oni imaju političke predstavnike, kalkuliše se sa njihovim glasovima itd - pa začas zaćute teoretičari zavere.

Kao što vidiš, trn u oku za čas na kraju ispadnu vredni Poljaci, a ne "lenji" Marokanci.

A što se tiče poreskih pronevera i zloupotreba welfare state, baš se pitam da li Lambros plaća sada porez na prihode u Francuskoj (ali to je svakako njegov privatni problem).


Pa cuje se tu i tamo za nekog -ic u policijskim tv izvestajima ali ne cesto.

Da, iz Holandije i Danske, Svedske, Norveske uprkos sto ih za sada manje trese kriza najvise je prituzbi na strance. To je znak da nije razlog samo ono sto navode o kesanju na socijalni sistem vec su i neki drugi razlozi. Mada, Holandija je sa 5% muslimana (oni su svima prvi na tapetu) na 2 mestu u Z. Evropi iza Francuske koja nosi medalju sa svojih valjda 12%...

GB i Nemacka imaju upola manje a opet 10 godina odstreljuju Turke i jos im DB finansira nemacke fasisticke organizacije koje su ta ubistva izvrsile. Mislim..?

Cujem i to, mada nije ovde nigde objavljeno, da se ponovo pojavio snajperista u Svedskoj koji vrsi odstrel tamnoputih. Taman su uhapsili prethodnog (ili vise njih?) koji su bili time zauzeti godinu, dve dana (2010-2011) u Svedskoj, kad evo opet.

Ima li neceg slicnog u GB?


Goran Vučković Goran Vučković 18:21 27.02.2012

Re: nista nije crno-belo

Ima li neceg slicnog u GB?

Nema hobi strelaca (bilo je do duše pre nekoliko godina neko ubistvo u tjubu, čini mi se - ne mislim na one islamističke teroriste u Londonu nego na nekog lika koji je ispucao šaržer pištolja i ubio neku ženu) - ali ima raznih "nacionalnih frontova" i "odbrambenih liga" koji dođu pa urlaju po ulicama i ispred džamija i maltretiraju one sa malo tamnijim tenom.

Ali ja iskreno ne ludujem za crnim hronikama, pa da pratim statističku raspodelu violent crimes po rasama - Britanija kao bivša viktorijanska supersila ima svakako šareno stanovništvo.
alexlambros alexlambros 18:57 27.02.2012

Re: nista nije crno-belo

A što se tiče poreskih pronevera i zloupotreba welfare state, baš se pitam da li Lambros plaća sada porez na prihode u Francuskoj (ali to je svakako njegov privatni problem).


ne. za elitnu prostituciju, utaja se podrazumeva
bosniastanac68 bosniastanac68 16:13 27.02.2012

ima li nade za suzivot ?

da ! ima nade , svi ste culi za "Occupy" pokret u USA ?
ili skraceno ; OWS !
i ko nam je bio inspiracija ( da ! i moja malenkost je simpatizer toga narodnoga anti-kapitalistickoga pokreta )
Tahrir trg u Egiptu i Tuniska Jasmin revolucija !
interesantno zar ne ?
dakle ? Muslimani-Arapi nisu samo "Islamofasisti" vec se bore za reforme i kada se odmaknemo od stereotipa korporacijskih medija?
naravno Islamski extremisti i njihovi zapadni gospodari nas mrze
imamo nade svi zajedno za bolji svijet i sansu da savladamo vojno-industrijski komplex , ali toliko za sada o teoriji da nije moguca i promjena u drustvima koja su sa Islamskom vecinom

za inspiraciju i hrabrost , veliki naklon revolucionarima Tunisa, Egipta, Bahreina i dalje !
Filip2412 Filip2412 17:29 27.02.2012

...

Ne bi bilo lose, da se umesto Islam, koristi nesto kao Islamski Fundamentalisti. Postoje ljudi koji su po kulturoloskom nasledju Muslimani a sva sranja izazvana od strane fanatika su im jednako odvratna. Nije uredu, a mozda je i kontraproduktivno oduzimati tim ljudima pravo na tradiciju direktim prozivanjem Islama.

Ja sam vec govorio ranije, ima raznih Muslimana.... recimo devojka koja se slobodno oblaci, bez problema izlazi u gej barove, pije, pusi itd. i za sebe kaze da je Muslimanka onda mi se tu pojavi neki pametnjakovic pa kaze e ajde ne pricaj gluposti pa ona nije uopste Muslimanka kako moze biti a da se tako ponasa. Pa moze. Ja svojim ocima vidim i poznajem, a to sto neko misli da su Muslimani samo oni sto bacaju bombe to je njegov problem.

Inace, tolerancija zapadnog drustva za nasilje u porodici i nasilje prema slobodi govora po osnovu postovanja kulturoloskih razloga je katastrofalno odvratna stvar. Greska je sto se kod imigracije ljudi ne obrazuju, treba sve ljude detaljno i eksplicitno uputiti u ljudska prava pre nego sto im se dozvoli ulazak u zemlju. Tragicno je i glupo kada imigrant recimo dodje ovde u Kanadu pa se onda cudi kako pederi setaju ulicama i sta ti ja znam. Pa nemoj se cudis, to si morao da prihvatis sa odlukom da dodjes ovde.
apacherosepeacock apacherosepeacock 17:56 27.02.2012

Re: ...

Filip2412
Ne bi bilo lose, da se umesto Islam, koristi nesto kao Islamski Fundamentalisti. Postoje ljudi koji su po kulturoloskom nasledju Muslimani a sva sranja izazvana od strane fanatika su im jednako odvratna. Nije uredu, a mozda je i kontraproduktivno oduzimati tim ljudima pravo na tradiciju direktim prozivanjem Islama.

Ja sam vec govorio ranije, ima raznih Muslimana.... recimo devojka koja se slobodno oblaci, bez problema izlazi u gej barove, pije, pusi itd. i za sebe kaze da je Muslimanka onda mi se tu pojavi neki pametnjakovic pa kaze e ajde ne pricaj gluposti pa ona nije uopste Muslimanka kako moze biti a da se tako ponasa. Pa moze. Ja svojim ocima vidim i poznajem, a to sto neko misli da su Muslimani samo oni sto bacaju bombe to je njegov problem.

Inace, tolerancija zapadnog drustva za nasilje u porodici i nasilje prema slobodi govora po osnovu postovanja kulturoloskih razloga je katastrofalno odvratna stvar. Greska je sto se kod imigracije ljudi ne obrazuju, treba sve ljude detaljno i eksplicitno uputiti u ljudska prava pre nego sto im se dozvoli ulazak u zemlju. Tragicno je i glupo kada imigrant recimo dodje ovde u Kanadu pa se onda cudi kako pederi setaju ulicama i sta ti ja znam. Pa nemoj se cudis, to si morao da prihvatis sa odlukom da dodjes ovde.


Apsolutno. I ja se druzim sa takvima i skoro na nekom blogu mi je receno da pricam gluposti kad ih zovem muslimanima (oni sebe zovu muslimanima ali nisu religiozni).

Bilo je ideja da se imigrantima podmetne pod nos da potpisu da prihvataju norme i vrednosti drustva gde se useljavaju pa u slucaju da prekrse da snose posledice...
Za sad nije proslo u parlamentu, za dalje ce se videti, pokusava se na razne nacine da se primoraju, zakonski obavezu, da moraju da prihvate pravila i da ih pri tom obavezu da mogu da osete i posledice i da drzava ima prostora da neprihvatanje sankcionise.
Goran Vučković Goran Vučković 18:08 27.02.2012

Re: ...

Bilo je ideja da se imigrantima podmetne pod nos da potpisu da prihvataju norme i vrednosti drustva gde se useljavaju pa u slucaju da prekrse da snose posledice...

Koliko se to razlikuje od one neobične stvari zvane "zakon"/"pravni sistem" - i ako se razlikuje, kako se pravda činjenica da se to od imigranata traži, a od starosedelaca ne?

Da li se time nepotrebno ograničavaju slobode imigranata garantovane zakonom?
petronijevic001 petronijevic001 18:17 27.02.2012

Re: ...

Malo je čudno da se u prilično moćnim državama strahuje od dominacije jedne manjine od 5-10% , koja po mišljenju autora bloga ima ipak inferiornu kulturu u odnosu na Zapad.Ukoliko Francuska ili Nemačka za neku deceniju postanu muslimanske zemlje to može značiti da je islamska kultura superiornija od zapadne.

To bi značilo da će pripadnici 2 ili 3 generacije muslimanskih imigranata biti veći islamisti od svojih roditelja, odnosno što duže žive u zapadnom društvu postajaće sve tvrdokorniji.
apacherosepeacock apacherosepeacock 18:23 27.02.2012

Re: ...

Goran Vučković
Bilo je ideja da se imigrantima podmetne pod nos da potpisu da prihvataju norme i vrednosti drustva gde se useljavaju pa u slucaju da prekrse da snose posledice...

Koliko se to razlikuje od one neobične stvari zvane "zakon"/"pravni sistem" - i ako se razlikuje, kako se pravda činjenica da se to od imigranata traži, a od starosedelaca ne?

Da li se time nepotrebno ograničavaju slobode imigranata garantovane zakonom?


Nemam pojma, ono sto je jasno je da je opsta zbrka kako se izboriti sa ogromnim nezadovoljstvom autohtonog stanovnistva a u isto vreme naterati alohtono koje se opire svim programima vec 30 godina i enormnom prilivu novca koji se u to upumpava da se osposobe za posao bez vecih rezultata.

I ta diskrepanca izmedju evropskih sudova koji se mesaju u odluke parlamenta i pritiska iznutra od strane domicilnog stanovnistva a sve sa ciljem da se odrzi kakav-takav mir i suzivot.

Pa iz tih potreba se pokusava doakati problemu na sve nacine, i jedno je primetno, polako ali sigurno se lestvica spusta mozda ne toliko otvoreno ali se traze rupe u zakonu gde god moze da bi se doslo do cilja.

Ja licno ne bih imala nikakav problem da potpisem tako nesto, meni ni iz dzepa ni u dzep, isto zivim ovde kao sto sam zivela u Beogradu, bez problema.

E da, bio je i predlog za krimi ponavljace, u slucaju da nisu rodjeni u NL da dobiju nogu u pozadinu odakle su dosli cim 2x dopadnu pravosudja.

Zbrka je nastala jer je takvih najvise Marokanaca i Antilijanaca.
Sa Marokom imaju sporazum da se automatski rodjenjem u NL - zavode i kao drzavljani Maroka (znaci 2 drzavljanstva automatski) pa bi se tu mozda ovajdili izbacivanjem; sa Antilima je bilo malo povuci potegni jer imaju samo NL pasose jer su zvanicno jos uvek holandska kolonija.
U medjuvremenu se Antili (Kurasao) ipak odlucio za delimicnu nezavisnost.

'ebo lud zbunjenog


leeanna leeanna 18:25 27.02.2012

Re: ...


@Filip

odličan komentar :)

mislim da muslimanima koji bi da se integrišu u društvo domicilne zemlje (mimo islamskih zajednica) najviše zasmetavaju wannabe multi-kulti intelektualci, oni koji sebe ponosno doživljavaju kao "opuštenu inteligenciju koja kapira različitosti". isti su u stvarnosti egocentrični malograđani koji duvaju direktno u leđa islamskom ekstremizmu koji već godinama slobodno propagira "prave vrednosti" u okviru muslimanskih zajednica. time pomenuti "intelektualci" povlađuju, u današnje vreme, nezamislivim i nedopustivim običajnim praksama, čime posledično direktno podržavaju povredu UN deklaracije o ljudskim pravima, koja je univerzalna, tako što se garancija i poštovanje osnovnih ljudskih prava i kvalitet istih odnosi na sva ljudska bića. sva ostala prava, uključujući i religijska, moraju biti usklađena sa ovim osnovnim univerzalnim ljudskim pravima.
zbog toga ne volim ni da diskutujem na ovu temu kada primetim malograđansko, dubinsko foliranje u odnosu na ovu i slične teme, pri čemu ja mogu da budem i ravnodušna, ali zasmetavaju ljudima koji bi da se iskreno integrišu u društva u kojima sada žive, podržavajući sa snishodljivom simpatijom "ekstremne drugosti" samo zato što su Drugosti.

ps. Drugost i društvena raznolikost su ok i veoma poželjne, moj komentar se odnosi na prakse kojima se definitivno ugrožava dostojanstvo, lični integritet ljudskog bića i pravo na život, uz istovremeno ugrožavanje osnovnih principa na kojima su ustanovljene sekularne vrednosti društva kao celine.
alexlambros alexlambros 19:01 27.02.2012

Re: ...

Koliko se to razlikuje od one neobične stvari zvane "zakon"/"pravni sistem" - i ako se razlikuje, kako se pravda činjenica da se to od imigranata traži, a od starosedelaca ne?


pa pazi ovako ... ako recimo u nekoj drzavi, primera radi Francuskoj, postoji opcija civil uniona za gay parove, dalja borba moze da ide samo u pravcu dostizanja potpune pravne izjednacenosti sto vidim da je goruca tema sad u predizbornoj kampanji u Francuskoj a nikako ukidanje civil uniona sto bi, recimo, bilo po volji zastupnicima tradicionalnih islamskih vrednosti ...

za domicilno stanovnistvo vaze civilizacijske norme, problem su imigranti koje traze izuzece od njih pod firmom verskih sloboda i kulturne razlicitosti ... koja, btw, tamo odakle su dosli, ne postoji cak ni kao ideja, o praksi da ne govorim
alexlambros alexlambros 19:03 27.02.2012

Re: ...

odličan komentar :)


i tvoj!
Filip2412 Filip2412 19:40 27.02.2012

Re: ...

evo recimo pozitivnog primera, u Alberti koja na papiru vazi da je onako malo kabujska i redneck drzava, barem u poredjenju sa Torontom, ljudi su izabrali muslimana za gradonacelnika:

Calgary’s Naheed Nenshi becomes Canada’s first Muslim mayor

Takvi ljudi zasluzuju podrsku i ja mislim da samo oni mogu pomoci muslimanskom gradjanstvu da se integrise.
Goran Vučković Goran Vučković 19:45 27.02.2012

Re: ...

Nemam pojma, ono sto je jasno je da je opsta zbrka kako se izboriti sa ogromnim nezadovoljstvom autohtonog stanovnistva a u isto vreme naterati alohtono koje se opire svim programima vec 30 godina i enormnom prilivu novca koji se u to upumpava da se osposobe za posao bez vecih rezultata.

Da ostavimo za trenutak na stranu nezadovoljstvo autohtonog stanovništva u odnosu na zloupotrebu zajedničkih para - konkretno pitanje: kakve ima veze zloupotreba mehanizama "države blagostanja" (welfare) sa islamom kao religijom?

Zbrka je nastala jer je takvih najvise Marokanaca i Antilijanaca.
Sa Marokom imaju sporazum da se automatski rodjenjem u NL - zavode i kao drzavljani Maroka (znaci 2 drzavljanstva automatski) pa bi se tu mozda ovajdili izbacivanjem; sa Antilima je bilo malo povuci potegni jer imaju samo NL pasose jer su zvanicno jos uvek holandska kolonija.
U medjuvremenu se Antili (Kurasao) ipak odlucio za delimicnu nezavisnost.

Hajde opet i ovde: ako se u nekoj državi rodi i odraste neko ko igrom slučaja ima dvojno državljanstvo, zašto je on pogodniji za meru proterivanja iz države u kojoj je rođen i odrastao - od nekoga koji ima samo jedno državljanstvo (bio on germanskog ili afričkog porekla)?

Što se tiče Aleksovog komentara:

pa pazi ovako ... ako recimo u nekoj drzavi, primera radi Francuskoj, postoji opcija civil uniona za gay parove, dalja borba moze da ide samo u pravcu dostizanja potpune pravne izjednacenosti sto vidim da je goruca tema sad u predizbornoj kampanji u Francuskoj a nikako ukidanje civil uniona sto bi, recimo, bilo po volji zastupnicima tradicionalnih islamskih vrednosti ...

za domicilno stanovnistvo vaze civilizacijske norme, problem su imigranti koje traze izuzece od njih pod firmom verskih sloboda i kulturne razlicitosti ... koja, btw, tamo odakle su dosli, ne postoji cak ni kao ideja, o praksi da ne govorim

A kako reaguju zastupnici tradicionalnih katoličkih vrednosti? I od čega to imigranti traže izuzeće, kada se radi o pitanjima morala, u koja na žalost spadaju prava gej osoba (na žalost - u smislu da se bilo čija jednaka prava tretiraju kao pitanja morala, što je na žalost slučaj)?
Goran Vučković Goran Vučković 19:48 27.02.2012

Re: ...


evo recimo pozitivnog primera, u Alberti koja na papiru vazi da je onako malo kabujska i redneck drzava, barem u poredjenju sa Torontom,
ljudi izabrali muslimana za gradonacelnika:


Calgary’s Naheed Nenshi becomes Canada’s first Muslim mayor

Takvi ljudi zasluzuju podrsku i ja mislim da samo oni mogu pomoci muslimanskom gradjanstvu da se integrise.

Njima, za razliku od tebe, možda nije bilo bitno da li je on musliman, sik, hinduista, šintoista, metodista, mormon, katolik, kalvinista, ili nešto šesto - nego šta je imao da kaže u vezi rukovođenja gradom
apacherosepeacock apacherosepeacock 20:25 27.02.2012

Re: ...

Goran Vučković
Nemam pojma, ono sto je jasno je da je opsta zbrka kako se izboriti sa ogromnim nezadovoljstvom autohtonog stanovnistva a u isto vreme naterati alohtono koje se opire svim programima vec 30 godina i enormnom prilivu novca koji se u to upumpava da se osposobe za posao bez vecih rezultata.

Da ostavimo za trenutak na stranu nezadovoljstvo autohtonog stanovništva u odnosu na zloupotrebu zajedničkih para - konkretno pitanje: kakve ima veze zloupotreba mehanizama "države blagostanja" (welfare) sa islamom kao religijom?

Zbrka je nastala jer je takvih najvise Marokanaca i Antilijanaca.
Sa Marokom imaju sporazum da se automatski rodjenjem u NL - zavode i kao drzavljani Maroka (znaci 2 drzavljanstva automatski) pa bi se tu mozda ovajdili izbacivanjem; sa Antilima je bilo malo povuci potegni jer imaju samo NL pasose jer su zvanicno jos uvek holandska kolonija.
U medjuvremenu se Antili (Kurasao) ipak odlucio za delimicnu nezavisnost.

Hajde opet i ovde: ako se u nekoj državi rodi i odraste neko ko igrom slučaja ima dvojno državljanstvo, zašto je on pogodniji za meru proterivanja iz države u kojoj je rođen i odrastao - od nekoga koji ima samo jedno državljanstvo (bio on germanskog ili afričkog porekla)?


Ajd sad ja da izigravam autohtonog pa da odgovorim pretpostavljenom logikom na tuzbalicu nr.1 - nema veze sa religijom islamom vec sa muslimanima koji su najbrojnija useljenicka grupacija a koja najvise koristi taj sistem.
Sto se tice zamerki islamu, pa tu su u delovima ili celini gore taksativno navedene stvari (od 1 do 1000) koje mogu da iritiraju nemuslimane - nezavisno odakle su.

Sto se tice izbacivanja, pa nemas gde izbaciti ove sa 1 pasosem - holandskim, ove sa 2 mozes (imas gde) samo da dodje voda do nosa, nema veze sta ce da bude prekrseno, koja konvencija i zakon (podlozni korekciji na stranu koja zatreba)

Ovo je naravno teoretski receno.

Sad me pitaj za dvostruke standarde - pa niko nije imun da se pozove kad im valja ili kad im ne valja. I sami muslimani traze 2 arsina - jedan za sebe po pitanju religije i obnasanja obicaja (pa bi ti izneli sitan vezak knjigu velicine enciklopedije Britanika) gde bi oni hteli da im se udovolji na osnovu specificno njihove religije ma koliko oprecno bilo svim zakonima drzave u kojoj zive i cije zakone ne bi da slede za razliku od svi drugih.

Isto tako bi svaka grupacija sledstveno tome imala pravo izuzeca.

I tako bi dosli - gde?

S druge strane vidim da ce i Holandija iskoristiti svaku rupu u zakonu ili se okoristiti istim dvostrukim arsinima ako zatreba. Odavno se koriste izuzetne situacije i pronalaze nacini da se ne drze zakona ko pijan plota.Goran Vučković Goran Vučković 20:52 27.02.2012

Re: ...

I tako bi dosli - gde?

Do sledećeg pitanja: da li ti Holanđane germanskog ili romanskog porekla, sa ovom vrstom dvostrukih aršina demonstriranih u tvom komentaru - smatraš rasistima, koji razmišljaju na način koji je primereniji plemenskom društvu - nego onome za šta se Holandija i njeno većinsko društvo izdaje da jeste?
leeanna leeanna 20:55 27.02.2012

Re: ...

Takvi ljudi zasluzuju podrsku...

apsolutno. omogućavanje veće socijalne pokretljivosti, pogotovo u drugoj i trećoj generaciji imigrantske populacije, je uslov bez koga ne mogu uspešno da se ostvaruju integracioni procesi.
apacherosepeacock apacherosepeacock 21:11 27.02.2012

Re: ...

Goran Vučković
I tako bi dosli - gde?

Do sledećeg pitanja: da li ti Holanđane germanskog ili romanskog porekla, sa ovom vrstom dvostrukih aršina demonstriranih u tvom komentaru - smatraš rasistima, koji razmišljaju na način koji je primereniji plemenskom društvu - nego onome za šta se Holandija i njeno većinsko društvo izdaje da jeste?
Da nemas slucajno u CV pod rubrikom radno iskustvo - islednik?

Salim se, ja mislim da su svi ljudi u manjoj ili vecoj meri rasisti, nacionalisti, ksenofobi i sl (samo neki nece da priznaju bilo sebi bilo drugima). Da li su blize plemenskom drustvu - ne, nisu a da li ce postati, nemam pojma nemam kristalnu kuglu mada mi se cini da klize (sva zapadna drustva) silaznom linijom. Nadam se da se varam?

Holandija i ostale uredjene bogate drzave se vode u nekom opstem smislu (kao uzor) za skoro perfektne demokratije a da to nisu. Ne kazem da nemaju visok stepen postovanja zakona, gledano u poredjenju sa drugima, ali vise je stvar PR za sta se prodaju nego sto u sustini jesu.

I nisu u tome jedini.
Filip2412 Filip2412 21:18 27.02.2012

Re: ...

sa ovom vrstom dvostrukih aršina demonstriranih
Vucko bre, rodjeni native stanovnici, imigranti sa drzavljanstvom, imigranti koji imaju stalan ili privremen boravak, zatim ljudi koji tek apliciraju za ulazak u zemlju - sve su to razlicite kategorije koje samo u diznilendu mogu imati ista prava.

Kad sam ja polagao ispit za Kanadsko drzavljanstvo ucio sam iz knjizice koja mi je dostavljena i morao sam da polozim. Sta je trebalo, da se bunim sto me teraju da ucim? Da proglasim njihove procedure za rasizam jer su njihove istorijske vrednosti suprotne mome moralnoom poimanju sveta?

Drugo, ako cemo da cepidlacimo, Kanadjani se od malena i KONSTANTNO kroz medije uce toleranciji u skolama, slobodi i pravima gradjanstva, zasto mislis da bi obaveza prolaska kroz slicnu skolicu za ljude koje se zele naseliti u zemlju bila rasizam?

Ja bih postavio gole zene i pedere koji se ljube na carini, pa svako kome to kulturoloski smeta neka se odma okrene i bezi glavom bez obzira, a ne da udje pa onda kao otkrije gde je doso i pocne prosipa svoje moralisanje.
Goran Vučković Goran Vučković 21:47 27.02.2012

Re: ...

Vucko bre, rodjeni native stanovnici, imigranti sa drzavljanstvom, imigranti koji imaju stalan ili privremen boravak, zatim ljudi koji tek apliciraju za ulazak u zemlju - sve su to razlicite kategorije koje samo u diznilendu mogu imati ista prava.

Ne razumem na šta je ovo odgovor.

Ja bih postavio gole zene i pedere koji se ljube na carini, pa svako kome to kulturoloski smeta neka se odma okrene i bezi glavom bez obzira, a ne da udje pa onda kao otkrije gde je doso i pocne prosipa svoje moralisanje.

Zatvorite granicu sa US, misliš?
angie01 angie01 22:10 27.02.2012

Re: ...

mislim, a sto neko ide u uredjenu zemlju sa normalnim ljudskim pravima, ako zeli tamo da promovise i zapati, ono sto njegova vera njemu ne dozovljava-zar to nije u koliziji, ili barem licemerno- ti dodjes sa planine u moju kucu u krug dvojke:)))),..dobro bre, ovo je bila provokacija,...i onda meni u mojoj kuci trazis u ime tolerancije i civilizacijskog napretka, (mog), jer to tvoj svakako nije, da pristanem na to da ti smrde noge, da prdis dok jedes i ceskas se na onom mestu, a posle pljujes na pod,..pa sto si dolazio, ako ti smeta i ne da ti tvoj vrhovni guru, da se redovno tusiras, da si pristojan za stolom,....a pri tome, ovo je moj invajerment i ja sam te primila-pa ispostuj pravila kuce!

( da podvucem, da ne bi posle bilo, zbog te proklete dvojke-ovo je sve metaforicno!:)

vera je privatna stvar svakog coveka, i nju nek iskusava u svojoj intimi, narocito ako je dosao u sekularnu drzavu-gde javna ispoljavanjna njegovih ubedjenja, mogu da se kose sa opste prihvacenim pravilima i da ih narusavaju,...prosto pristanak ostalih na to nije tolerancija!

..mislim, sta sad ti meni tu zevas u sve ostale zene nevernice,meris im sise, dupe & noge, a svoju si pokrio da je niko ne vidi!
Goran Vučković Goran Vučković 22:14 27.02.2012

Re: ...

..mislim, sta sad ti meni tu zevas u sve ostale zene nevernice,meris im sise, dupe & noge, a svoju si pokrio da je niko ne vidi!

To je nepravda, što reče Kalimero

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana