Gost autor

Ministarstvo javašluka, krađe, ugrožavanja i zataškavanja

krkar RSS / 07.03.2012. u 13:19

GOŠĆA AUTORKA: zilikaka

 704515521.jpg

U nedelju je u srednjoj školi u Rekovcu eksplodirao kotao za grejanje. Kotlarnica je uništena, škola oštećena kao i zgrada preko puta. Neki delovi su preleteli zgradu i završili u gradskom parku. U školi je u vreme eksplozije bilo dvadesetak đaka na nekom takmičenju i sreća je da niko nije poginuo. Da je kotao za centralno grejanje eksplodirao u radni dan, na odmoru kad je dvorište puno dece sigurno je da bi bilo mrtvih.

“Imali smo sreću u nesreći, jer su se učenici nalazili u suprotnom delu zgrade u trenutku eksplozije. Detonacija je potpuno uništila kotlarnicu koja greje srednju i osnovnu školu. Oštećeni su krov, zidovi i stolarija. Ceo Rekovac se zatresao od jačine eksplozije” - kazao je očajni direktor srednje poljoprivredno-veterinarskse škole Slobodan Rajković, koji je bio potpuno šokiran. “Neka loša sudbina nas prati. Prošle godine je ubijen direktor škole Darko Vitić, sad eksplozija kotla, nema kraja lošim vestima”.

Direktorka osnovne škole Snežana Stojanović govoreći o pretrpljenom strahu, kaže da su se svi prisutni nastavnici i učenici tresli od straha posle eksplozije kotla.

“U prvi mah nismo znali šta se dogodilo. Strašno je bilo, privili smo se jedni uz druge i očekivali drugi udar. Oko nas je bilo staklo od polomljenih prozora, najvažnije da nema povređenih učenika” - dodaje ona.

Delovi konstrukcije kotlarnice, koji su otrgnuti usled siline eksplozije, preleteli su školu i završili u parku blizu opštine.

Poznavaoci prilika u školi ističu da je mesec dana pomoćne radnike škole mučio rad kotla, jer nisu mogli da da usklade njegov rad.

“Pre mesec dana, tokom raspusta, zamenjen je stari kotao na naftu i postavljen je novi na čvrsto gorivo. Investiciju je finansiralo Ministarstvo prosvete sa četiri miliona dinara. Odradili smo sve kako treba, da li je krivica do izvođača radova ili do ložača, utvrdiće istraga” - rekao je predsednik opštine dr Dragan Prodanović. “Imali smo veliku sreću da nije bio radni dan, jer je tu oko hiljadu dece u srednjoj i osnovnoj školi. Najvažnije je da su glave na ramenima i da su svi živi"

Posle ovakve informacije, a dobro poznajući stanje tehnike u ovoj zemlji, tvrdim da je krivo baš Ministarstvo.  Savest mi ne dozvoljava da o tome ćutim.

Svaka posuda  (bojler, kotao, rezervoar i slično, čak i običan “pretis lonac”),  koja radi pod pritiskom, predstavlja potencijalnu opasnost po okolinu, jer postoji mogućnost da eksplodira. Naime, i sam mehanizam delovanja bombi potpuno je isti: u zatvorenom prostoru izazove se veliko povećanje pritiska, koje dovodi do rasprskavanja omotača, a delovi (ili geleri) koji lete okolo imaju razornu energiju.

cooker2.JPG 

Da se to ne bi dešavalo, postoje poznati načini zaštite.

Najčešće je to ugradnja više uređaja, od kojih svaki nezavisno funkcioniše, pa ako jedan zakaže, drugi neće. Što je stvar  opasnija, takvih uređaja je više. Na običnom kućnom bojleru postoje tri.

Zato sve ovo i pričam.

Naravno da i kotlovi imaju sisteme zaštite.  Čak i da svaki od njih zakaže, ostaje jedan uređaj, sigurnosni ventil, čija je jedina jedina ulogu da se otvori ako se pritisak u kotlu previše poveća.  On samo treba da  bukvalno ispusti višak, i time smanji pritisak. Ako nema prevelikog pritiska, nema ni eksplozije.

To čudo se obavezno stavlja na vrh kotla i obavezno se svake godine proverava da li ispravno funkcioniše. Provere vrše ovlaščena stručna lica, a za kontrolu je nadležna resorna inspekcija.  (Kotlovi pored ovog, podležu nizu zakonski obaveznih periodičnih pregleda, ali to za ovaj slučaj nije bitno). Dakle, ni jedan kotao ne sme da radi ako nema, između ostalog,  potvrdu da je taj ventil  neko stručno proverio.

Međutim, kotao je radio.Novi kotao je bez provere radio ceo mesec!

Dok ovo pišem, čujem da su objavili da je kotao bio u probnom radu. Budalaština!

Ministarstvo je dakle finansiralo zamenu kotla sa skoro 40.000 €, ali za te pare posao nije završen.  Za daleko manje se može napraviti kompletno novo grejanje. Sa sve kotlovima.

Međutim, kako to kod nas funkcioniše? Odobre se pare za investiciju. Daleko veće od stvarne vrednosti. Onda se putem nameštenih tendera angažuje firma koja će prikazati traženu cenu. Manji deo se utroši na to što treba, a veći ukrade.

Ajd, i na ovo su nas navikli, ali njihova bahatost ide tako daleko da, ni kad se radi o opasnim stvarima, ne poštuju elementarne mere bezbednosti. Da bi mogli što više da ukradu. Naime, prilikom isporuke svakog aparata, recimo kotla, isporučilac je po zakonu obavezan da isporuči svu prateću tehničku dokumentaciju iz koje se vidi sa je sve negde stručno provereno. Bez takve dokumentacije ne sme se izvršiti tehnički prijem i kotao ne sme da radi.

E, ali svaka provera realno košta , pa ostaje manje para da se ukrade. Zato se sad pojavljuje vest o probnom radu kotla.

Iz ličnog iskustva znam da se za ovakve poslove, finansirane od strane države, angažuju nekakve GG firme, koje ne samo da nemaju potrebnu stručnost I iskustvo, nego se ponašaju krajnje bahato. Bilo bi zanimljivo proveriti ko je isporučio i ko je ugradio taj kotao. Da li je izvršen ( i ko  je vršio) stručni nadzor.  Pretpostavljam da stručni nadzor verovatno nije ni imenovan, mada je to zakonska obaveza investitora odnosno Ministarstva prosvete.

Najverovatnije će pokušati da veći deo odgovornosto svale na Direktora škole ili nesrećnog ložača.

Oni  su, kao i svi drugi, bili u situaciji da ćute i prihvate to što su dobili, i kako su dobili, ili da više nikad ništa što im je možda neophodno ne dobiju. Ko zna koliko je još sličnih škola sa sličnim kotlovima, koje je nedavno finansiralo Ministarstvo a koje su za sada samo imale više sreće.

Još jednom da naglasim, do eksplozije ne bi došlo da je makar taj jedan ventil neko prethodno podesio i proverio, a taj kotao predao uz prethodnu proveru tehničke ispravnosti.

Samo takva provera može se smatrati probnim radom, a ona se obavlja isključivo u prisustvu ovlašćenih stručnih lica. Da su zaista obavili probni rad,  videli bi da nešto ne radi kako treba, i  bili bi obavezni da nedostatke otklone.  Osim toga, postoji i obavezan garantni rok,  ali to tek iziskuje nove troškove GG firmi. Ovako, oni su zadržali pare, a sve je uvaljeno školskom ložaču da se snalazi.

valve04-big.jpg 

Uzgred, provera ovog ventila košta tridesetak evra…

-----------------------------------------------------------------------------------------------

EDIT:

Iz nama poznatih razloga autor teksta i ja dogovorili smo se da tekst objavim ne navodeći autora a da identitet sočinitelja ovog teksta otkrijemo nakon određenog vremena, što sada činim:

Ovo je tekst gošće autorke Zilikaka, inače ovlašćenog inženjera baš za ove stvari.



Komentari (131)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 13:31 07.03.2012

Na neviđeno

HAPSITI; HAPSITI I SAMO HAPSITI
expolicajac expolicajac 13:40 07.03.2012

Re: Na neviđeno

NA PROČITANO

OSTAJEM PRI STAVU JEDAN
predatortz predatortz 13:42 07.03.2012

Re: Na neviđeno

expolicajac
HAPSITI; HAPSITI I SAMO HAPSITI


Čemu, kad više ne smeš da biješ !?
expolicajac expolicajac 13:55 07.03.2012

Re: Na neviđeno

Čemu, kad više ne smeš da biješ !?

Kad se vidi, a kad se ne vidi
predatortz predatortz 13:55 07.03.2012

Re: Na neviđeno

expolicajac
Čemu, kad više ne smeš da biješ !?

Kad se vidi, a kad se ne vidi


Pancir i bejzbolka
expolicajac expolicajac 14:04 07.03.2012

Re: Na neviđeno

Pancir i bejzbolka

BEZBOLNA palica
zilikaka zilikaka 22:45 07.03.2012

Re: Na neviđeno

expolicajac
HAPSITI; HAPSITI I SAMO HAPSITI

A koje Ministarstvo beše nadležno za istragu?
krkar krkar 22:57 07.03.2012

Re: Na neviđeno

A koje Ministarstvo beše nadležno za istragu?


Ministarstvo klonova i klonića Neumrlog Slobodana Miloševića.

Isto ministarstvo koje je nadležno i za ugradnju i nadzor kotla.

Peru Ložača može da spasi samo članstvo u Opštinskom odboru SPS. Ako se nije na vreme učlanio... džebga.
freehand freehand 13:53 07.03.2012

Ošljarija&ludilo

Da ne ulazim u diskusiju oko uzroka i tehničkih detalja, gde se nećemo složiti;
ono što je definitivno sigurno je da nikako, ali NIKAKO se mogu da shvatim sa kojom se nonšalancijom ljudi u ovoj zemlji odnose prema stvarima koje, zbog njihovog nemara i zajebacije mogu (i to čine!) nevine osobe glave da koštaju!
Od onih što ofrlje projektuju, preko kretena što ofrlje ugrađuju i izvode radove, neobezbeđivanja radova pa do debila koji kradu poklopce sa šahtova i čine slične stvari.
I da ne zaboravim sve nas kojima se živo jebe za sva upozorenja.
Neverovatno je koliko su ovde svi puni prezira prema znanju i koliko je ljudski život jeftin!
predatortz predatortz 14:15 07.03.2012

Re: Ošljarija&ludilo

Od onih što ofrlje projektuju, preko kretena što ofrlje ugrađuju i izvode radove, neobezbeđivanja


Zgrade sa deset spratova, jednim ulazom, bez protivpožarnih stepenica,sa hidrantima koji stoje radi tehničkog prijema, a da nikad nisu povezani...
alselone alselone 14:21 07.03.2012

Re: Ošljarija&ludilo

predatortz

Zgrade sa deset spratova, jednim ulazom, bez protivpožarnih stepenica,sa hidrantima koji stoje radi tehničkog prijema, a da nikad nisu povezani...


Bio si do mene?
predatortz predatortz 14:23 07.03.2012

Re: Ošljarija&ludilo

alselone
predatortz

Zgrade sa deset spratova, jednim ulazom, bez protivpožarnih stepenica,sa hidrantima koji stoje radi tehničkog prijema, a da nikad nisu povezani...


Bio si do mene?


I sad imam stan u jednoj takvoj...
audrey92 audrey92 14:25 07.03.2012

Re: Ošljarija&ludilo

I da ne zaboravim sve nas kojima se živo jebe za sva upozorenja.
Neverovatno je koliko su ovde svi puni prezira prema znanju i koliko je ljudski život jeftin!


Upravo tako.

Danas prelazim ulicu u mom kraju (jedna zapadnoevropska drzava) i setim se mog puta do skole u Petrovaradinu preko 2 prometne ulice, jedne sa teskim teretnim, a druge sa gustim gradskim saobracajem, na kojima tada nije bilo uopste semafora, pa smo mi deca pretrcavali, vec sa 7 godina. Svoje dete ne bih nikako mogla da pustim samo tim putem, kojim sam ja tada svaki dan isla u skolu. Od onda su postavljena dva semafora bas oko skole, i vidim da ih deca koriste.
Jedan drug iz razreda je sa 15 godina poginuo bas na tom mestu. A na ulici sa teretnim saobracajem i danas jure ogromni kamionim veliki kao kuce (oni sto izbegavaju putarinu na autoputu pa idu kroz naseljeno mesto) brzinama do 100km/h (ravna ulica i bez semafora). Svaki put se najezim i ne mogu da verujem svojim ocima, ovako omeksala od zivota na (pokvarenom) Zapadu.

I bude mi zao te nase dece i nihovih majki, i starijih sporih ljudi, i cele te nesrecne, nesredjene drzave.

(Izvinite napad sentimentalnosti, uhvatilo me prolecno sunce.)
milisav68 milisav68 14:44 07.03.2012

Re: Ošljarija&ludilo

freehand


Ti ko da si čitao vest iz Novosti .

- Ne postoji nikakva odgovornost nadležnih u RTB “Bor” zbog smrti Nikolićeve, tehnologa u “Flotaciji - ovo je za Novosti potvrdio Nebojša Ilić, rudarski inspektor u Sektoru za kontrolu i nadzor u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, koji je obavio uviđaj na licu mesta.

- Radnica u borskoj “Flotaciji” koja je nastradala je napustila radno mesto i otišla u deo pogona gde je jasno istaknuta tabla da je tu zabranjen pristup – kazao nam je Ilić. - Reč je o delu pogona gde nema struje i gde se mašine seku u staro gvožđe.


gedza.73 gedza.73 15:49 07.03.2012

Re: Ošljarija&ludilo

Odri
A na ulici sa teretnim saobracajem i danas jure ogromni kamionim veliki kao kuce (oni sto izbegavaju putarinu na autoputu pa idu kroz naseljeno mesto) brzinama do 100km/h (ravna ulica i bez semafora)

Svaki put se najezim i ne mogu da verujem svojim ocima, ovako omeksala od zivota na (pokvarenom) Zapadu.

Na zapadu, valjda, pored autoputeva postoje sporedni putevi, kao alternativna opcija kretanja. Jer, na zapadu, te niko ne prisiljava da se krećeš isključivo autoputem.
Oko manjih i većih mesta, valjda, postoje obilaznice pa teškaši jedino zalaze u industrijske zone.
Mi i oko Bg, kao glavnog grada, nemamo čestitu obilaznicu. Onakvu obilaznicu su koristili Persijanci da iztabaju Leonidu.
Noviji kamioni 'ko kuća' imaju limitatore na 90km/h.
Svaki put se najezim i ne mogu da verujem svojim ocima, ovako omeksala od zivota na (pokvarenom) Zapadu.

Milijardama godina ispred nas u infrastrukturi.
Ljudski faktor je vrlo diskutabilan. Umesto kamiona postoje automobili. Vikendom uveče se ne preporučuje izlazak na otvorene puteve.

Ti si, verovatno, htela da napišeš isto što i krkar samo se izgubila poenta u
ovako omeksala od zivota na (pokvarenom) Zapadu.

Izvinite napad sentimentalnosti, uhvatilo me prolecno sunce.

maa, neemaaa problema. meni uvek malo skoči pritisak kad neko pomene život na zapadu.

I bude mi zao te nase dece i nihovih majki, i starijih sporih ljudi, i cele te nesrecne, nesredjene drzave.

Svakim danom sve više. 'beš ovakav usud, što nam se administracija ne iseli na neko pusto ostrvo ili u neku prašumu, pa da nas Bog vidi.
audrey92 audrey92 16:17 07.03.2012

Re: Ošljarija&ludilo

pozdrav, gedzo (jedan od mojih favorite blogera),
znam i ja da su se standardi bas u saobracaju u zadnjih 20-30 godina promenili, pa smo se mi kao klinci vozili na svim raspolozivim sedistima, a sad ne sme dete da se vozi bez okova ili lanaca i slema itd., i da nam onomad (valjda) nije nista falilo na biciklu bez slema, za sta bi sada na (prokletom) Zapadu valjda isao na sud i/ili u zatvor, hocu da kazem, jeste da se sada mnogo vise pazi na bezbednost, pogotovo dece. I nisam za preterivanje, ali u recenoj ulici, jednoj normalnoj ulici naseljenog mesta, koja je u jednom trenutku proglasena za "tranzit" Novog Sada (tako stoji na saobracajnim znacima okolo) pa je upravo rezervisana za kamione koji bi da ne ulaze u grad, dakle u toj takvoj ranije mirnoj ulici, a odonda nazvanoj tranzitom, nisu stavili ni:
- znak ogranicenja brzine na 50 km/h (radi potsecanja)
- semafor
- zebru.

I sad okolo zive ljudi, deca, kerovi i macke, a nema zebre. Dakle, zakonodavac nije predvideo da ljudi prelaze ulicu. Ne znam za ugradjene brzinomere, ali pogled na ogroman kamion koji je, spustajuci se sa Gore nam Fruske jos pod inercijom i tutnji kroz tu relativno usku ulicu, e sad da ne odvalim brzinu ali jako brzo, dakle, ta scena mi je kao iz horor filmova. Nevezano sto su sve kuce popucale od vibracija, koga briga.

Da ne gnjavim sa porodicnim traumama, prekidam trol i zahvaljujem se domacinu.
gedza.73 gedza.73 16:29 07.03.2012

Re: Ošljarija&ludilo

(jedan od mojih favorite blogera)

Nemoj, molim te,:. U Odri sam davno zaljubljen, nemoj sada da me teraš da kopam ispod avatara.
, prekidam trol i zahvaljujem se domacinu.

Nije trol, jer javašluk, ošljarenje i provizije su dovele do eksplozije kotla, do nepostojanja obilaznica, a postojanje ' nekih' zakona uz državno aminovanje nepoštovanja istih do naše države ovakva kakva jeste.
Postojao je i snimak, negde oko NS, gde su šleperi ulazili na 'autoput' u kontra smeru nekih stotinak metara. To je već za 'apšenje' i automatsko oduzimanje dozvole.
zilikaka zilikaka 19:57 07.03.2012

Re: Ošljarija&ludilo

Da ne ulazim u diskusiju oko uzroka i tehničkih detalja, gde se nećemo složiti

Šta misliš da nije ok sa uzrokom i tehničkim detaljima?
Davie Davie 20:36 07.03.2012

Re: Ošljarija&ludilo

ali u recenoj ulici, jednoj normalnoj ulici naseljenog mesta, koja je u jednom trenutku proglasena za "tranzit" Novog Sada (tako stoji na saobracajnim znacima okolo) pa je upravo rezervisana za kamione koji bi da ne ulaze u grad, dakle u toj takvoj ranije mirnoj ulici, a odonda nazvanoj tranzitom, nisu stavili ni:
- znak ogranicenja brzine na 50 km/h (radi potsecanja)
- semafor
- zebru.

Na ulazu u Petrovaradin iz pravca Kamenice (odatle ide gro kamionskog transporta od Beocina i Rume) postoji ogranicenje brzine kao i u svakom naseljenom mestu, na 50km/h. Na cosku ulica Rackog i Preradoviceve postoji semafor, takodje na raskrsnici Preradoviceve i Reljkoviceve gde kamioni skrecu na drumsko-zeleznicki most pa u industrijsku zonu NS-a. Izmedju ta dva semafora postoji 3 pesacka prelaza na nekih 500m. Dakle postoji sva moguca putna signalizacija, opste ogranicenje brzine ali nesavesnih ljudi ima svugde. Plus sto policije najcesce nema, recimo omiljena mesta za patrole sa radarom su im kod pumpe na Tekijama ili na izlasku iz Gradica na Dugu (gde obicno sikaniraju vozace putnickih automobila sa registracijama van NS podrucja).
freehand freehand 21:02 07.03.2012

Re: Ošljarija&ludilo

zilikaka
Da ne ulazim u diskusiju oko uzroka i tehničkih detalja, gde se nećemo složiti

Šta misliš da nije ok sa uzrokom i tehničkim detaljima?

Nećemo se složiti jer ni on ni ja ne znamo ni uzrok ni tehničke detalje, a ja ne volim da prvo pucam pa pitam šta je bilo.
zilikaka zilikaka 21:28 07.03.2012

Re: Ošljarija&ludilo

a ja ne volim da prvo pucam pa pitam šta je bilo.

Opet, svakom se ponekad desi
audrey92 audrey92 22:19 07.03.2012

Re: Ošljarija&ludilo

Pozdrav komšijo.
Preradovićeva ima jedan semafor, koliko se ja sećam, i to kod Efike, dok je kod Račkog samo zebra, na koju niko ne staje. Tu se pretrčava, veruj mi. Ja sam detinjstvo i mladost provela, medjutim, u ulici Reljkovićevoj, koja je taj "tranzit", a u koju se ulazi iz Preradovićeve direktno, bez semafora. Dakle, kamion(džija) se lepo zauka ravnom Preradovićevom i bez usporavanja ulazi u Reljkovićevu, koju ne krasi, avaj, ni jedan pešački prelaz. Reljkovićeva ulica ide sredinom Majura Starog, dakle, sredinom naselja, pa je prirodno da ljudi prelaze.
Pritom ja ne krivim kamiondžije, nego gradsku birokratiju, službu ili štagod za saobraćaj i signalizaciju. Živo me zanima ko je zaslužan za postavljanje semafora oko škole u Preradovićevoj, tj. kako je to izboksovano, dal peticija gradjana, dal im se samo kazalo... Pa da to primenimo i u Reljkovićevoj.

E baš mi je drago da s nekim popričam o Petrovaradinu
krkar krkar 08:37 08.03.2012

Re: Ošljarija&ludilo

Od onih što ofrlje projektuju, preko kretena što ofrlje ugrađuju i izvode radove, neobezbeđivanja radova pa do debila koji kradu poklopce sa šahtova i čine slične stvari.


Lekari Dečje klinike u Beogradu bore se za život Nikole J. (11) iz sela Jarak kod Sremske Mitrovice, koji je prekjuče primljen sa teškim opekotinama od strujnog udara tokom igre u nezaštićenoj stanici za prepumpavanje vode na obali Save u selu Jarak.

novinari su imali priliku da se i sami uvere kako su obe stanice potpuno neobezbeđene, bez stakala i rešetaka na otvorima iz kojih vire kablovi i osigurači.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:11 07.03.2012

vreme poluraspada

Oš' se kladiš, Krke, da su već uvezli radioaktivni otpad, i strpali ga u neku pećinu, pod okriljem noći. Mislim, šta ima veze, tamo ionako niko normalan ne ulazi, pa neka ga, neka trune u burićima. A i ko je blesav da na ovu krizu pravi skladište?
antioksidant antioksidant 16:13 07.03.2012

Re: vreme poluraspada

da su već uvezli radioaktivni otpad, i strpali ga u neku pećinu

ako je u pećini i nije loše
problem bi bio da je spakovan u podrum neke stambene zgrade
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:21 07.03.2012

Re: vreme poluraspada

antioksidant
da su već uvezli radioaktivni otpad, i strpali ga u neku pećinu

ako je u pećini i nije loše
problem bi bio da je spakovan u podrum neke stambene zgrade


Samo im ti daj ideje!

A kad iscuri, što se neminovno dešava čim istrule burići, onda ode u podzemne vode, reke, jezera i arteške bunare, i eto ti radijacije u pijaćoj vodi. I svi Srbi staju pod jednu šljivu, ladno.


antioksidant antioksidant 16:22 07.03.2012

Re: vreme poluraspada

I sve Srbi staju pod jednu šljivu, ladno.

misliš da će šljive mutirati do gigantskih srazmera?
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:27 07.03.2012

Re: vreme poluraspada

antioksidant
I sve Srbi staju pod jednu šljivu, ladno.

misliš da će šljive mutirati do gigantskih srazmera?


Ko onaj baobab iz Avatara (a repove i zelenkastu boju kože će da dobiju gratis).
antioksidant antioksidant 16:28 07.03.2012

Re: vreme poluraspada

Ko onaj baobab iz Avatara

srdjan.pajic srdjan.pajic 16:35 07.03.2012

Re: vreme poluraspada

antioksidant
Ko onaj baobab iz Avatara



Pa jeste, sličnost sa tim bratskim narodom iz holivudskog hita je više nego zapanjujuća. Evo, na primer, pratiš vesti, već su našli nevidjeno plodna nalazišta nafte ispod Aleksinca. Pa onda pronašli zlato i drago kamenje na izvolte, nema šta da brinemo. Pa je neko džarnuo malo dublje i odma su našli litijum (znači, bez nas nema baterija, budućnost je u našim rukama, postajemo svetska sila, neizbežno). Pa tek sunce što su pronašli, već se kuju planovi za najveći solarni park na Zemlji, a što biti lažno skroman - u Univerzumu.

Mislim, prija mi da čujem sa kakvim potencijalima raspolažemo, ali se ipak malo i brinem, da neka Korporacija ne dodje i sjebe nam baobab, da izvade taj litijum.
gorstak92 gorstak92 17:53 07.03.2012

Re: vreme poluraspada

srdjan.pajic
antioksidant
Ko onaj baobab iz Avatara



Pa jeste, sličnost sa tim bratskim narodom iz holivudskog hita je više nego zapanjujuća. Evo, na primer, pratiš vesti, već su našli nevidjeno plodna nalazišta nafte ispod Aleksinca. Pa onda pronašli zlato i drago kamenje na izvolte, nema šta da brinemo. Pa je neko džarnuo malo dublje i odma su našli litijum (znači, bez nas nema baterija, budućnost je u našim rukama, postajemo svetska sila, neizbežno). Pa tek sunce što su pronašli, već se kuju planovi za najveći solarni park na Zemlji, a što biti lažno skroman - u Univerzumu.

Mislim, prija mi da čujem sa kakvim potencijalima raspolažemo, ali se ipak malo i brinem, da neka Korporacija ne dodje i sjebe nam baobab, da izvade taj litijum.


A kamo one silne investicije što su najavljene?
Pored solarnog parka rečeno je da će onaj Indijac da kupi železaru, Noletov Kinez će da ne znam ja koliko uloži u neke fabrike, Tomini tajanstveni investitori su obećali 100 milijardi nečega, Dinkićevi investitori čekaju da Mlađan zavlada i onda da nas preplave sa investicijama. Ima da padne vrednost dolara i eura kad ti kažem.
Ja se samo brinem gde će sve da nam stanu te investicije.
Hansel Hansel 19:42 07.03.2012

Re: vreme poluraspada

Pa je neko džarnuo malo dublje i odma su našli litijum (znači, bez nas nema baterija, budućnost je u našim rukama, postajemo svetska sila, neizbežno).

Ma, jok, taj litijum ćemo da trošimo za terapiju depresije (manične).
draft.dodger draft.dodger 18:17 08.03.2012

Re: vreme poluraspadajavascript:;

srdjan.pajic
Oš' se kladiš, Krke, da su već uvezli radioaktivni otpad, i strpali ga u neku pećinu, pod okriljem noći. Mislim, šta ima veze, tamo ionako niko normalan ne ulazi, pa neka ga, neka trune u burićima. A i ko je blesav da na ovu krizu pravi skladište?

krkar krkar 18:28 08.03.2012

Re: vreme poluraspadajavascript:;

draft.dodger
srdjan.pajic
Oš' se kladiš, Krke, da su već uvezli radioaktivni otpad, i strpali ga u neku pećinu, pod okriljem noći. Mislim, šta ima veze, tamo ionako niko normalan ne ulazi, pa neka ga, neka trune u burićima. A i ko je blesav da na ovu krizu pravi skladište?



A možda je još

gorstak92 gorstak92 17:37 07.03.2012

Koji si ti kralj

Sa jedriličarstva i američkog prava (obećano, ali ne i ispunjeno) preko vantelesne oplodnje sve do mašinstva.

Što se tiče posuda pod pritiskom (kotao je jedna od) samo da ti kažem da postoji inspektor parnih kotlova.
I to je jedini iženjer koji ima lisice i pištolj.
Apsi na licu mesta
Među inženjerima nimalo omiljen lik.

Prilikom prvog puštanja kotla u rad pored gore navedenog inspektora prema zakonu mora da se obezbedi prisustvo izvođača radova, vatrogasaca, bolničara i, naravno, odgovornog projektanta (onog što će da ga 'apse).
Postoji verovatnoća da će u'apsiti i Peru ložača koji je zaglavio ventil jer mu mnogo zviždao i ometao ga u pijuckanju kavice. Naravno, biće kriv samo ako je potpisao da je upoznat sa merama zaštite na radu. Ako nije, jbga, opet će neki inženjer da bukagija.
krkar krkar 18:28 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Što se tiče posuda pod pritiskom (kotao je jedna od) samo da ti kažem da postoji inspektor parnih kotlova.


Ne bi verovao koliko sam TPK kontrola prošao

Ja sam, inače, u ronilačkim krugovima dugo bio poznat kao onaj zajebani drkaxhija što smara za atest boca - pa ti vidi.

Ronilačke boce za komprimovani vazduh imaju radni pritisak 200-220 bara, 95% onih u normalnoj upotrebi. (Ima i Draeger sistem od 300 bara, sjajan ali nije se proširio a nađe se nešto starih ruskih boca na 150).

Uglavnom, ronilačka boca je sud pod pritiskom a radi u mnogo zajebanim uslovima - voda, pa slana. Pa promene temperature i na puno i na prazno, pa izloženost suncu pa tako topla se naglo hladi. Pa sezonsko korišćenje i dugi periodi neaktivnosti, pa pogrešna upotreba u neznanju... kao stvoreno za koroziju.

Boca mora da se atestira, što je jednostavna stvar - ali ljudi jednostavno ne rade jer ih mrzi, skupo im, boli ih uvo. Na određeni rok skine se ventil, boca se peskari iznutra (a kad već radiš iznutra dobro je i spolja), farba i proba na 150% radnog pritiska u vodenom tanku (zbog prenošenja udara u slučaju eksplozije i ravnomernog prenosa toplote). Kad prođe kontrolu žigoše se i to je to. Sve u svemu jednostavna i relativno jeftina procedura - ali budalama je i to skupo, ili im troši vreme, ili im teško... Nema šanse da ne znaju jer se procedura polaže na ispitu za dozvolu - i uvek se pita.

Jednom tako jedan naš kolega, čuveni ronilac A, spremao bocu za brzinsko ronjenje. Za to su se uvek koristile ruske boce iz kompleta za spasavanje tenkista, male, 3l, na 150 bara. Pa su 'majstori' da bi boca bila savršeno balansirana tj. da bi imala neutralnu plovnost morali da je malo olakšaju stanjivanjem zidova boce. A posle toga se ne bi setili da je atestiraju.

Još kad se nađe majstor sveznalica kao naš kolega A koji zna bolje od inženjera i propisa pa bocu ne puni držeći je u bazenu s vodom - a boca se pri punjenju zagreva i ona voda sprečava i prekomerno zagrevanje... Tako naš drug punio bocu, stanjenu, držeći je među nogama i ona, po starom pravilu da krčag ide na vodu dok se ne razbije, jednom eksplodira i odnese mu nogu. Bukvalno je bila na ormaru u garaži.

Ja sam dugo nosio sliku našeg jednonogog kolege A i koristio je kao učilo pri objašnjavanju zašto boce moraju da se atestiraju. I čak ni to nije svakom geniju dovoljno, uvek se nađe onaj koji zna bolje i koji će da zajebe fiziku.

Koliko puta sam prekidao ronjenje, oduzimao boce, kretene vraćao sa ronjenja - i opet se nađe genije koji bi da proba.

A što je najlepše jedno vreme sam besplatno servisirao i atestirao boce. I opet imaš genija...

Treba uvesti nemačke inspektore za sve, dati im pištolj i ovlašćenje da ubijaju na licu mesta. Neispravne kočnice - 9mm u mozak. Karabudžio si grejanje u zgradi - 2 komada u potiljak...

I tako jedno 200 godina.
zilikaka zilikaka 19:46 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Postoji verovatnoća da će u'apsiti i Peru ložača koji je zaglavio ventil jer mu mnogo zviždao i ometao ga u pijuckanju kavice.


Postoji i verovatnoća da ventil nije otvorio zbog:

1. Ventil nije ni ugrađen
2. Ventil nije pravilno ugrađen
3. Da nakon ugradnje (ako je izvedba sa tegom, a one su kod takvih kotlova česte) neko nije skino šraf kojim se on fiksira zbog transporta. (To je isto ko da ga nema.) Pored svega rečenog u tekstu, ja tipujem i na ovu mogućnost
4. Da je ventil otvarao tokom rada, pa je neko naknadno čačkao (ima nekoliko načina da se ovo izvede, a prilagođavaju se vrsti ventila). Ovde se postavlja pitanje ZAŠTO je ventil otvarao. Šta nije bilo ispravno, ventil ili kotao?
5. Da je stavljen neodgovarajući, odnosno NEPROVEREN ventil koji nije mogao da otvori na pritisku koji je definisan kao nedozvoljen (i ovde postoji nekoliko mogućnosti, al ajd...)

Ako treba da se hapsi ložač, ko što rekoh, treba prvo da se proveri zašto je taj ventil zviždao.

Opet, da se vratimo na početak.

-Da je ventil otvorio, do eksplozije ne bi došlo.
-Ako do otvaranja ventila nije došlo zbog bilo koje od prethodno navedenih verovatnoća, svaka od njih bi morala biti uočena prilikom tehničkog prijema.

A kao što znamo, kotao je predat u rad bez tehničkog prijema.

Tehnički prijem nije urađen jer je za njega potrebno spremiti poprilično dokumentacije (to košta), sazvati komisiju (opet košta) i trošiti vreme, a bahatost silnika je tolika da ovakav način postaje praksa.

Kotao je radio mesec dana. Očigledno nikom nije ni padalo na pamet da pravi tehnički prijem, nego se sad ovo desilo pa moraju da se čupaju.


AlexDunja AlexDunja 19:51 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Ja sam, inače, u ronilačkim krugovima dugo bio poznat kao onaj zajebani drkaxhija što smara za atest boca - pa ti vidi.


izvini radi trola,
alli, koliko sati ima tvoj dan?
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:57 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

krkar


Ne bi verovao koliko sam TPK kontrola prošao

Ja sam, inače, u ronilačkim krugovima dugo bio poznat kao onaj zajebani drkaxhija što smara za atest boca - pa ti vidi.


Inače, pri tom atestiranju, boca se ne puni vazduhom, nego vodom (za one koji bi to da probaju sami kod kuće ). Ovde u USA je to regulisano zakonom i radi se na 5 godina za svaku bocu koja je napravljena i prodata (+ vizuelna inspekcija svake godine).

A za ovu eksplodiranu bocu, nije mi jasno kako se to desilo - znam da svaka boca za ronjenje ima na ventilu prvog stepena onaj sigurnosni ventil (burst disc). Jedino ako nisu toliko stanjili bocu da je pukla pre nego što je dosegnut pritisak na kome taj ventil reaguje, na čemu im treba odati svako priznanje i Darvinovu nagradu.


zilikaka zilikaka 19:59 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Jedino ako nisu toliko stanjili bocu da je pukla pre nego što je dosegnut pritisak na kome taj ventil reaguje


Što ne paziš na času?

Kotao je nov, star mesec dana.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:03 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

zilikaka
Jedino ako nisu toliko stanjili bocu da je pukla pre nego što je dosegnut pritisak na kome taj ventil reaguje


Što ne paziš na času?

Kotao je nov, star mesec dana.


Mislio sam na ovu inkriminisanu ronilačku bocu od ruskog tenkiste, ne bre na taj kotao za grejanje .
zilikaka zilikaka 20:07 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Dobro, izvini

Danas mi je blesav dan pa i ja slabo pazim na času

EDIT: Stvarno, ne mogu da verujem da je otišla na tako malom pritisku. Očigledno da su je stvarno žestoko stanjili, i to verovatno vrlo neravnomerno.
Svaka čast!
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:26 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

zilikaka
Dobro, izvini

Danas mi je blesav dan pa i ja slabo pazim na času

EDIT: Stvarno, ne mogu da verujem da je otišla na tako malom pritisku. Očigledno da su je stvarno žestoko stanjili, i to verovatno vrlo neravnomerno.
Svaka čast!


Ili su je stanjivali spolja (logično, lakše, na strugu), a ona već bila dobrano rdjava iznutra. Hebem li ga, čovek stvarno ume da bude inventivan u gluposti. Podsetilo me na one nesrećnike što su pre mesec dana probali brenerom da otope oluk pa zapalili zgradu (bila neka vest o tome, nisam znao da li da se smejem ili da plačem).

E, ali da vidiš majstore koji su na mojoj sobi u BGD-u nameštali erkondišn.
Jedan bilmez stoji na krovu (8., posednji sprat) a drugi pridžava erkondišn tako što stoji na gelenderu na našoj terasi - tu ni moj mačak nije voleo da stoji. Ništa vezivanje, dakle po sistemu: "ko, ja da se okliznem i da padnem 8 spratova!? Ma nema šanse, pa nisam budala, već sam 1000 erkondišana ovako namestio".


zilikaka zilikaka 21:31 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Ili su je stanjivali spolja

Iznutra to raditi je vrlo teško, mada...
freehand freehand 21:34 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

E, ali da vidiš majstore koji su na mojoj sobi u BGD-u nameštali erkondišn.
Jedan bilmez stoji na krovu (8., posednji sprat) a drugi pridžava erkondišn tako što stoji na gelenderu na našoj terasi - tu ni moj mačak nije voleo da stoji. Ništa vezivanje, dakle po sistemu: "ko, ja da se okliznem i da padnem 8 spratova!? Ma nema šanse, pa nisam budala, već sam 1000 erkondišana ovako namestio".
Pre par godina je takav jedan čoektica blebnuo sa kosog krova iznad osmog sprata. Rasprštio se. A samo je nameštao satelitsku antenu po kišnom vremenu. Naravno, neobezbeđen.
Svakog drugog dana slušam momka koji u jednoj kolporterskoj firmi radi na prevozu novina: radno vreme 10-11 sati, počinje iza ponoći. Prvo utovar, onda razvoz. Letnje gume, pokvareni kombiji. Gazda nema para za popravke. Morao je i drugom sinu da kupi stan i auto.
I niko ga, mog poznanika, ne tera da krši propise, sem što mu je diskretno savetovano da MORA da na vreme isporuči novine. bez obira na sneg i led, nespavanje i iznurivanje svake vrste.
Pa sad pomislite kakve su on i njegove kolege tempirane bombe na našim ulicama.
Davie Davie 21:47 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Opsti problem u Srbiji je salabajzerski pristup zastiti na radu i postovanju tehnickih propisa. Onomad je Tadic sa nekog proputovanja iz Subotice ili Novog Sada, iznenada skrenuo na gradiliste novog mosta kod Beske (doduse bio je na backoj strani gradilista). Naravno, TV i novinske ekipe su sve to ovekovecile u udarnim terminima i na naslovnim stranicama, ali... naravno, autogol predsednika, medju inzenjerima Alpine obucenim u reflektujuce prsluke, sa zastitnim slemovima na glavi je sa svojim crnim cuperkom izrazito odskakao. Sta reci kad predsednik drzave salje takvu poruku, zasto bi tamo neki Pera Lozac bio odgovorniji...
nsarski nsarski 22:26 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

E, ali da vidiš majstore koji su na mojoj sobi u BGD-u nameštali erkondišn.
Jedan bilmez stoji na krovu (8., posednji sprat) a drugi pridžava erkondišn tako što stoji na gelenderu na našoj terasi - tu ni moj mačak nije voleo da stoji. Ništa vezivanje, dakle po sistemu: "ko, ja da se okliznem i da padnem 8 spratova!? Ma nema šanse, pa nisam budala, već sam 1000 erkondišana ovako namestio".


Vreme za odmor:


Vreme za rucak:


(ovaj sasvim s desna ima i flajku, da se osvezi)

Vreme za rad:




srdjan.pajic srdjan.pajic 22:27 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

freehand
E, ali da vidiš majstore koji su na mojoj sobi u BGD-u nameštali erkondišn.
Jedan bilmez stoji na krovu (8., posednji sprat) a drugi pridžava erkondišn tako što stoji na gelenderu na našoj terasi - tu ni moj mačak nije voleo da stoji. Ništa vezivanje, dakle po sistemu: "ko, ja da se okliznem i da padnem 8 spratova!? Ma nema šanse, pa nisam budala, već sam 1000 erkondišana ovako namestio".
Pre par godina je takav jedan čoektica blebnuo sa kosog krova iznad osmog sprata. Rasprštio se. A samo je nameštao satelitsku antenu po kišnom vremenu. Naravno, neobezbeđen.
Svakog drugog dana slušam momka koji u jednoj kolporterskoj firmi radi na prevozu novina: radno vreme 10-11 sati, počinje iza ponoći. Prvo utovar, onda razvoz. Letnje gume, pokvareni kombiji. Gazda nema para za popravke. Morao je i drugom sinu da kupi stan i auto.
I niko ga, mog poznanika, ne tera da krši propise, sem što mu je diskretno savetovano da MORA da na vreme isporuči novine. bez obira na sneg i led, nespavanje i iznurivanje svake vrste.

Pa sad pomislite kakve su on i njegove kolege tempirane bombe na našim ulicama.


Ljudski život i zdravlje tu kod vas stvarno malo vrede. Sve ostalo onda ide u bescenje.

freehand freehand 22:38 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Ljudski život i zdravlje tu kod vas stvarno malo vrede. Sve ostalo onda ide u bescenje.

Čuj, "kod vas"...
Šabane, nemoj slučajno da propustiš priliku da pustiš tihog na tu temu, a želim ti da se u sledećoj inkarnaciji pojaviš kao crnac, za promenu, u toj tvojoj jebenoj Americi. Pa da stvarno uživaš u vrednostima svog cenjenog života.



srdjan.pajic srdjan.pajic 22:41 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

nsarski

Vreme za rad:






Da, da, Velika Depresija kuca na vrata, šljakeri su potrošna roba, mada Beograd 2012 ni izdaleka ne izgleda ko Njujork 1932. na ovim slikama.

Inače, gledao sam pre dosta godina emisiju o tim "radnicima na visini", gde su nekad dominirali američki Indijanci, zato što nemaju strah od visine (ne znam da li je to generalno, ili se radilo o nekom odredjenom plemenu). I pentrali su se po tim konstrukcijama na dvesta metara od zemlje bez kanapa, no problemo. Da se smrzneš kad ih vidiš.

Dok jednom nije pao neki most na kome su radili, i skoro celo pleme bilo istrebljeno. Tu i da su bili vezani ne bi pomoglo.


srdjan.pajic srdjan.pajic 22:48 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

freehand
Ljudski život i zdravlje tu kod vas stvarno malo vrede. Sve ostalo onda ide u bescenje.

Čuj, "kod vas"...
Šabane, nemoj slučajno da propustiš priliku da pustiš tihog na tu temu,



Uh, što smo osetljivi...
A što kao Crnac? Rizikujem da postam Predsednik?

freehand freehand 23:03 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

A što kao Crnac? Rizikujem da postam Predsednik?

Ma jok. Sad je red na pumu, pa na čikaške Srbe.

Edit; jebi ga, Šabane...
krkar krkar 23:04 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

srdjan.pajic


Inače, pri tom atestiranju, boca se ne puni vazduhom, nego vodom (za one koji bi to da probaju sami kod kuće ). Ovde u USA je to regulisano zakonom i radi se na 5 godina za svaku bocu koja je napravljena i prodata (+ vizuelna inspekcija svake godine).


I ovde nego da nidem u sitna crevca.


A za ovu eksplodiranu bocu, nije mi jasno kako se to desilo - znam da svaka boca za ronjenje ima na ventilu prvog stepena onaj sigurnosni ventil (burst disc). Jedino ako nisu toliko stanjili bocu da je pukla pre nego što je dosegnut pritisak na kome taj ventil reaguje, na čemu im treba odati svako priznanje i Darvinovu nagradu.



Vako se desilo: pošto se takmičenje u brzinskom ronjenju održava na dubini od (mislim) 3m (ili 5, bemliga) - ugrađuje se poseban regulator. Tačnije, ugrađuje se jedna karabudževina koja ima elemente prvog i drugog stepena taman dovoljne da radi baš na tom pritisku i ništa više.

90% tih ludaka koji to karabudže ne razumeju osnovne fizičke pojmove nego Pera vid'o od Mike, Mika od Laze... pa dok ne pukne.
krkar krkar 23:12 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

srdjan.pajic
zilikaka


EDIT: Stvarno, ne mogu da verujem da je otišla na tako malom pritisku. Očigledno da su je stvarno žestoko stanjili, i to verovatno vrlo neravnomerno.
Svaka čast!


Ili su je stanjivali spolja (logično, lakše, na strugu), a ona već bila dobrano rdjava iznutra.



Vi stvarno ne shvatate o kakvim se bolidima i pacijentima radi. To strug ne bi umelo da uključi.

Te se boce šlajfuju frezom, spolja! Odokativno, naravno.

Majstor skine malo tamo, malo vamo... I stavlja bocu na vagu. Kad vaga pokaže težinu koja mu treba - onda je dobro.

I onda uzme i napumpa bocu na istih onih 150 bara za koje je bila predviđena dok je zid bio 2mm debeo!

Baška što mu uopšte ne treba toliko vazduha. Ako rone na 3m, litarska potrošnja vazduha je gotovo jednaka površinskom. Znači da mu je za takmičenje dovoljno da boca od 3l bude na max 40 bara.

Samo - na tom pritisku ne rade oni karabudženi ventili prvog stepena koje sam gore spominjao. Za tako male razlike u pritiscima potrebno je imati kvalitetan i lepo naštelovan ventil a ne onu karabudževinu. Karabudževina može da zatvori na 50 - a može i na 100 i zato majstor mora da naduva na 150...

Glupost je mnogo kreativnija od pameti!

Što je A. koštalo noge. I nije rekao da je izgubio nogu što je bio budala - nego što "ne valja ruska boca, ne možeš se pouzdati u Rusa!".

Baška moje iskustvo da je kod Rusa svaki faktor sigurnosti veći nego na Zapadu jer je njih u doba CCCP bolelo uvo za cenu koštanja, jedino su brinuli o ceni glave koja je umela da leti kad neko nešto zajebe.

Tako da si onu rusku bocu projektovanu za 150 bara verovatno mogao bez posledica da naduvaš na 300 (nisam probao).

Ali NE kad je stanjiš!
fisherman3 fisherman3 23:19 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

nsarski
E, ali da vidiš majstore koji su na mojoj sobi u BGD-u nameštali erkondišn.
Jedan bilmez stoji na krovu (8., posednji sprat) a drugi pridžava erkondišn tako što stoji na gelenderu na našoj terasi - tu ni moj mačak nije voleo da stoji. Ništa vezivanje, dakle po sistemu: "ko, ja da se okliznem i da padnem 8 spratova!? Ma nema šanse, pa nisam budala, već sam 1000 erkondišana ovako namestio".


Vreme za odmor:


Vreme za rucak:


(ovaj sasvim s desna ima i flajku, da se osvezi)

Vreme za rad:





ovi ne praznuju 8.mart
freehand freehand 23:26 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Baška moje iskustvo da je kod Rusa svaki faktor sigurnosti veći nego na Zapadu jer je njih u doba CCCP bolelo uvo za cenu koštanja, jedino su brinuli o ceni glave koja je umela da leti kad neko nešto zajebe.

Neće biti. Rusi su imali mnogo materijala a nisu marili za fine stvari.
Pa su, recimo, težinu letelice ili vozila uvek kompenzovali snagom motora, nikad lakšim materijalom ili preciznijom izradom. I plus 100 konja više, za svaki slučaj. Ionako te za gorivo niko ne pita.
fisherman3 fisherman3 23:28 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Treba uvesti nemačke inspektore za sve, dati im pištolj i ovlašćenje da ubijaju na licu mesta. Neispravne kočnice - 9mm u mozak. Karabudžio si grejanje u zgradi - 2 komada u potiljak...

Komunjara ostaje komunjara.

edit:
duboko verujem da bi ovaj Krkar stvarno ubijao neistomišljenike.to je takav profil ljudi.
staljistički
krkar krkar 23:34 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

staljistički


Stajlistički?

Na korak si od doživotnog bana kod Ovog Krkara. Ovo te upozoravam samo zato što si novi.

EDIT: ne zato što me nazivaš komunjarom. To je legitimno mišljenje (koliko god bilo glupo i nezasnovano na činjenicama) i stav. Kakav-takav.

Nego zato što si glup a agresivan.

A ako si klon nekoga koga sam već banovao - kud ćeš bolje potvrde da sam bio u pravu. Hvala na pitanju.
krkar krkar 23:36 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Neće biti. Rusi su imali mnogo materijala a nisu marili za fine stvari.
Pa su, recimo, težinu letelice ili vozila uvek kompenzovali snagom motora, nikad lakšim materijalom ili preciznijom izradom. I plus 100 konja više, za svaki slučaj. Ionako te za gorivo niko ne pita.


Pa to ti i govorim.

Rus pravi kola. Projektant šasije predimenzioniše je za 20% preko potrebnog faktora sigurnosti. Za svaki slučaj, da njega ne boli glava.

Kad su svi projektanti svoje sisteme tako predimenzinisali - onda na kraju izračunaju koji motor to uopšte može da pokrene. I onda Moskvič u gradu troši 16 litara ali pošto cena u CCCP nije ekonomska kategorija - nikoga ne boli glava.
freehand freehand 23:37 07.03.2012

Re: Koji si ti kralj

krkar
staljistički


Stajlistički?

Na korak si od doživotnog bana kod Ovog Krkara. Ovo te upozoravam samo zato što si novi.

E moj Krkare...
Bezbednosna kultura ti je otišla u qrac krasni, sa sve pažnjom i njuhom.
Ako je ovaj novi ja sam Gi Gadboa, glavom i mustaćima!
Čoveče, kud ćeš od bruke ako 06 bude brža od tebe?!
freehand freehand 00:04 08.03.2012

Re: Koji si ti kralj

nsarski
E, ali da vidiš majstore koji su na mojoj sobi u BGD-u nameštali erkondišn.
Jedan bilmez stoji na krovu (8., posednji sprat) a drugi pridžava erkondišn tako što stoji na gelenderu na našoj terasi - tu ni moj mačak nije voleo da stoji. Ništa vezivanje, dakle po sistemu: "ko, ja da se okliznem i da padnem 8 spratova!? Ma nema šanse, pa nisam budala, već sam 1000 erkondišana ovako namestio".


Vreme za odmor:


Vreme za rucak:


(ovaj sasvim s desna ima i flajku, da se osvezi)

Vreme za rad:





Bila je neka priča da je ovo fotošopovano, al nisam baš siguran.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:10 08.03.2012

Re: Koji si ti kralj

freehand
nsarski
E, ali da vidiš majstore koji su na mojoj sobi u BGD-u nameštali erkondišn.
Jedan bilmez stoji na krovu (8., posednji sprat) a drugi pridžava erkondišn tako što stoji na gelenderu na našoj terasi - tu ni moj mačak nije voleo da stoji. Ništa vezivanje, dakle po sistemu: "ko, ja da se okliznem i da padnem 8 spratova!? Ma nema šanse, pa nisam budala, već sam 1000 erkondišana ovako namestio".


Vreme za odmor:


Vreme za rucak:


(ovaj sasvim s desna ima i flajku, da se osvezi)

Vreme za rad:





Bila je neka priča da je ovo fotošopovano, al nisam baš siguran.


Nije, koliko ja znam, a evo i wikipedija se slaže. Ovo su čuvene fotke iz tog vremena obnove i izgradnje. Imao sam ovu drugu na zidu u mom bivšem stanu.
freehand freehand 00:19 08.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Nije, koliko ja znam, a evo i wikipedija se slaže. Ovo su čuvene fotke iz tog vremena obnove i izgradnje. Imao sam ovu drugu na zidu u mom bivšem stanu.

Hebeš Wiki, bre. Kažem da je bilo priče, a nisam siguran da li je istina.
A nemoj da sumnjaš da za petnes minuta i ti i tvoja puma možete da im sednete u krilo
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:16 08.03.2012

Re: Koji si ti kralj

freehand
Nije, koliko ja znam, a evo i wikipedija se slaže. Ovo su čuvene fotke iz tog vremena obnove i izgradnje. Imao sam ovu drugu na zidu u mom bivšem stanu.

Hebeš Wiki, bre. Kažem da je bilo priče, a nisam siguran da li je istina.
A nemoj da sumnjaš da za petnes minuta i ti i tvoja puma možete da im sednete u krilo


I Filip sa parolom, iza, ako može.
krkar krkar 01:55 08.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Ako je ovaj novi ja sam Gi Gadboa, glavom i mustaćima!


Šta ću kad nisam tipičan Srbin i ne vidim u svemu Udbe, zavere, podmetanja, špijune itd.

Ja sam čovek širok i otvoren, velike duše u kojoj ims mesta za sve.

Do drugog nakog komentara.
blogovatelj blogovatelj 05:27 08.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Treba uvesti nemačke inspektore za sve, dati im pištolj i ovlašćenje da ubijaju na licu mesta. Neispravne kočnice - 9mm u mozak. Karabudžio si grejanje u zgradi - 2 komada u potiljak.


Kanda bi se obradovao da ti dodju


zilikaka zilikaka 06:52 08.03.2012

Re: Koji si ti kralj


Glupost je mnogo kreativnija od pameti!

Teška srca moram priznati da skoro nisam čula nešto bolje rečeno.

Tako da si onu rusku bocu projektovanu za 150 bara verovatno mogao bez posledica da naduvaš na 300 (nisam probao).


Vrlo verovatno i na 1500.
Nije me gnjuranje zanimalo, pa ne znam kakve su vam te šerpice, ali poređenja radi, boca za gas (za neupućene, ona što stoji pored šporeta) je predviđena da izdrži deset puta veći pritisak radnog.
Ne sme da pukne pre toga.
I to se proverava (naravno, ne na svakoj, da neko ne pomisli..)
Za cevi je slično.
Uvek se predvidi tako da je granica razvlačenja (izvinteneštopsujem) dovoljno daleko, ali ne suviše. Zbog cene, naravno.

Kad praktično proveriš, uglavnom ispada da to sve može da izdrži višestruko jače opterećenje od onog za šta je predviđeno. To je jako logično, i dobro da je tako.

Nego, vi gore, ako mene pitate, ja bih bila vatreni pobornik tog ruskog predimenzionisanja, nego...ne daju mi
krkar krkar 08:24 08.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Kanda bi se obradovao da ti dodju


Jako bih se obradovao da ovde dođu i vladaju Nemci, uz nemačke propise, inspekcije i kazne.

A da najveći patrioti koji najbolje znaju šta je za nas ovde dobro ostanu u Kanadi.


ecce-florian ecce-florian 09:43 08.03.2012

Re: Koji si ti kralj

@krkar
Treba uvesti nemačke inspektore za sve, dati im pištolj i ovlašćenje da ubijaju na licu mesta. Neispravne kočnice - 9mm u mozak. Karabudžio si grejanje u zgradi - 2 komada u potiljak...


Izvinjavam se, alimolio bih predlagača za dodatnu argumentaciju.
Zašto je u nacrtu predviđena teža kazna za karabudženje grejanja ( 2 metka u potiljak) od neispravnih kočnica (1 metak u mozak)?
ecce-florian ecce-florian 09:54 08.03.2012

Re: Koji si ti kralj

@krkar
Ronilačke boce za komprimovani vazduh imaju radni pritisak 200-220 bara, 95% onih u normalnoj upotrebi.

U jbt , ko moja Multipla jedino što ih ja ne nosim na leđima.
Baš treba da odem na servis , u Peštu normalno.Mada, mnogo su komplikovaniji nego ovi naši.Tamo moraš čak da dovezeš i auto ( doneseš boce) da bi dobio atest.
gorstak92 gorstak92 10:01 08.03.2012

Re: Koji si ti kralj

K
Ja sam, inače, u ronilačkim krugovima dugo bio poznat kao onaj zajebani drkaxhija što smara za atest boca - pa ti vidi.

Pazi kad ne sumnjam

Volim da te zajebavam na temu što si stručnjak opšteg tipa, a uopšte ne mislim da je to mnogo loše.
Ovde je previše autora koji su stručnjaci za ništa tako da si ti veliko osveženje.

Elem, da se vratim na temu eksplodiranog kotla i da probam da raščivijam ko je mogući krivac.
Prema Zakonu o izgradnji objekata investitor je dužan da obezbedi stručno vođenje svih investitorskih poslova, a naročito:
1) Stručnu izradu projektnog zadatka i tehničke dok. ...
2) kontrolu izrade tehn. dok.
3) nadzor u toku izvođenja radova
i još mnogo toga da ne smaram previše.
Inače, to je član br.26 Zakona o izgradnji objekata

Ona reč stručno znači da onaj ko se lati posla mora biti stručan sa overom države tj. da ima položen stručni ispit i onda kao takav da upozori investitora ako nešto nije po propisima.

U gore navedenom Zakonu regulisane su i sankcije za nepoštovanje istog.

Esad (Esade), malo o probnom radu.
Objekat se može koristiti kada se dobije odobrenje za upotrebu tzv. dozvolu.
Izuzetno objekat se može koristiti pre izdavanja upotrebne dozvole, ako na objektu može da se izvrši ispitivanje instalacija, opreme, da se proveri stabilnost objekta, da se ispitaju protivpožarne mere i drugi uslovi za bezbedan rad objekta.
Za ove radnje investitor proglašava probni rad o kome mora obavestiti nadležne institucije (onog inspektora parnih kotlova).

Konačno, ko je izdržo do kraja svaka mu čast, probni rad ne može nikako da traje duže od 6 (šest) meseci.

Za vreme trajanja probnog rada obezbeđuje se komisija koja po završenom probnom radu podnosi izveštaj.

U celom ovom lancu komisija, investitora, nadležnih organa, Pere ložača i inženjera nakon havarije uglavnom najebe inženjer.
Najčešće inženjer neiskusno obavesti investitora o neophodnim merama, ali ne traži pismenu potvrdu da je to ovaj primio k znanju. Ukoliko nema autogram ćao batice.
Od Pere ložača mu treba autogram kojim se Pera obavezuje da neće skakati lastu sa vrha kotla, da neće da stavi prst u struju, da neće da ljubi vrele površine kotla, da ...

U tom poslu postoji izreka da je sve u redu kad je sve u redu (misli se na postojanje zakonom propisane dokumentacije), ali kad nešto nije u redu (pukne kotao) onda se ide u sitna crevca i kome fali potpis taj će da robija.

P.S.
Jebote, al zvučim načitan, a u stvari našao sam knjižicu sa zakonom u fascikli koja se zove Sex Positions što je sasvim prikladno za komentar sa rednim brojem 69.

krkar krkar 11:29 08.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Izvinjavam se, alimolio bih predlagača za dodatnu argumentaciju.
Zašto je u nacrtu predviđena teža kazna za karabudženje grejanja ( 2 metka u potiljak) od neispravnih kočnica (1 metak u mozak)?


U zgradu staje više ljudi nego u kola.

Za autobus - takođe 2 metka najmanje.
zilikaka zilikaka 12:23 08.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Elem, da se vratim na temu eksplodiranog kotla i da probam da raščivijam ko je mogući krivac.
Prema Zakonu o izgradnji objekata investitor je dužan da obezbedi stručno vođenje svih investitorskih poslova,

Što će reći, Investitor je odgovoran.
Objekat se može koristiti kada se dobije odobrenje za upotrebu tzv. dozvolu.
Izuzetno objekat se može koristiti pre izdavanja upotrebne dozvole, ako na objektu može da se izvrši ispitivanje instalacija, opreme, da se proveri stabilnost objekta, da se ispitaju protivpožarne mere i drugi uslovi za bezbedan rad objekta.
Za ove radnje investitor proglašava probni rad o kome mora obavestiti nadležne institucije (onog inspektora parnih kotlova).

Naravno, nego ne mogu da verujem da je IKO upućen spreman da poveruje u bajku o probnom radu kotla na čvrsto gorivo u seoskoj školi.

Ako im to prođe, onda stvarno treba da ukinemo sve propise. Nama to ne treba.

Ko kad bi kupili školski autobus, i bez prethodnog tehničkog i registracije dali lokalnom majstoru mesec dana da voza decu.
Kad se sjure u provaliju, onda kažu kako su ga dali samo malo na probu, tu po selu.

krkar krkar 12:49 08.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Ko kad bi kupili školski autobus, i bez prethodnog tehničkog i registracije dali lokalnom majstoru mesec dana da voza decu.
Kad se sjure u provaliju, onda kažu kako su ga dali samo malo na probu, tu po selu.


Misliš kao kad bi trener odveo decu na gostovanje, napio se k'o majka, potrpao ih u traktorsku prikolicu na kojoj inače deca ne smeju da se prevoze i onako mortus ih surduknuo u jendek i što pobio što osakatio?

Srećom, u organizovanoj državi Srbiji gde se poštuju propisi tako nešto nikad ne bi moglo da se desi.
zilikaka zilikaka 13:11 08.03.2012

Re: Koji si ti kralj

Može, ali da bi bilo slično, treba da ministarstvo kupi tu traktorsku prikolicu (za nekih 80.000 evra), i onda je kao donaciju pokloni treneru da voza decu

Potpuno drugu težinu ima kad tako nešto uradi pojedinac, nego kad uradi država.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:26 08.03.2012

Re: Koji si ti kralj

ecce-florian
@krkar
Treba uvesti nemačke inspektore za sve, dati im pištolj i ovlašćenje da ubijaju na licu mesta. Neispravne kočnice - 9mm u mozak. Karabudžio si grejanje u zgradi - 2 komada u potiljak...


Izvinjavam se, alimolio bih predlagača za dodatnu argumentaciju.
Zašto je u nacrtu predviđena teža kazna za karabudženje grejanja ( 2 metka u potiljak) od neispravnih kočnica (1 metak u mozak)?


Pa nije to teža kazna, s obzirom na posledice, mislim da je Krkar predložio izvesnu slobodu u formi vaspitno-popravne sankcije .

Ja nisam pristalica prosipanja mozga, već bih se založio da se ta kazna zameni dugotrajnim robijama za one koji izazivaju javnu opasnost, i onih koji su im šefovi, makar im to bili kumovi ili šuraci.
gorstak92 gorstak92 11:24 08.03.2012

A sad malo o merama zaštite na radu











krkar krkar 12:02 08.03.2012

Re: A sad malo o merama zaštite na radu

A sad malo o merama zaštite na radu


Pita me svojevremeno moja drugarica psiholog postoje li zakonske i praktične smetnje da čovek koji je izgubio sve prste na desnoj ruci osim palca uči da roni. Dolazi kod nje na posttraumatski tretman.

Ronilački propisi ne navode koliko prstiju, nogu i sl. mora da se ima ali mora da se bude sposoban za određene radnje i postupke. Tražim da ga upoznam. Tip deluje sasvim OK, mlad, inače zdrav... One prste ima do prvog zgloba, manje-više. Kontamo moći će.

Pitam ga kako je izgubio prste, on me odvede u firmu.

Industrija kotrljajućih ležaja Beograd, IKL. Radi se sa presama od dal' 150 dal' 1500 tona, mnogo u svakom slučaju. U kalup se ubaci komad čelika, postoje dve papuče sa poklopcima, svaka za po jednu nogu, na rastojanju da telo stoji stabilno a oni poklopci da ne možeš da staviš ciglu.

Presa se aktivira tako što istovremeno moraju da se pritisnu dva dugmeta koji su na metar rastojanja - da bi jedno pritisnuo levom a drugo desnom (i još moraš one dve papuče da pritiskaš nogama). Samo ako sve 4 stvari držiš istovremeno oće ona presa da odalami onaj čelik i napravi kuglicu. Švedska mašina, deluje prilično nezajebivo.

Al' oš! Nema sistema koji Srbin ne ume da zajebe!

Pošto se radi po normi, bratija ujutru lagano ode u radnju na pivo, nekoliko sati ispijaju pivce i kad se vrate nabiju normu tako što:

uzmu jedan štap od metra, ukucaju u njega dva pampura (pošto dugme ima spoljni prsten, čvrsti venac da ne možeš da ga lupaš nego baš da ubodeš) i onda jednom rukom drži štap i njime pritiska oba dugmeta a drugom umeće i vadi komade ispod prese.

Naravno, kad-tad se nekom malo zajebe koordinacija. Svakom drugom fali bar po pola prsta ili više. Ovaj moj bio mlad i neiskusan pa malo žešće najebao.

I niko se ne uzbuđuje! Ni radnici, ni šefovi... Džebga, taki pos'o, dešava se...






















freehand freehand 12:10 08.03.2012

Re: A sad malo o merama zaštite na radu

Presa se aktivira tako što istovremeno moraju da se pritisnu dva dugmeta koji su na metar rastojanja - da bi jedno pritisnuo levom a drugo desnom (i još moraš one dve papuče da pritiskaš nogama). Samo ako sve 4 stvari držiš istovremeno oće ona presa da odalami onaj čelik i napravi kuglicu. Švedska mašina, deluje prilično nezajebivo.

Al' oš! Nema sistema koji Srbin ne ume da zajebe!

Potpuno i apsolutno klasičan sistem kod grafičkih noževa. Dva dugmeta da se "zauzmu" ruke, papučom se nož aktivira. Za debelu je opkladu procenat u kome u štamparijama u Srbiji sistem nije sjeban i prilagođen lakšoj i kreativnijoj manipulaciji.
krkar krkar 12:15 08.03.2012

Re: A sad malo o merama zaštite na radu

freehand freehand 12:30 08.03.2012

Re: A sad malo o merama zaštite na radu

krkar


Mada, jedna od najcrnjih horor scena iz ove oblasti, za koju znam, desila se Austrijancu, za čudo, i to u punoj firmi Jugosa svih fela:
čovek radio na velikoj presi za furnir. Ta presa ima ogromnu silu, ali pritiska polako, ne udara.
Desilo se da pred samu pauzu za ručak nesrećnik hoće da ubaci još jedan komad. Ne znam šta je tačno učinio ali su mu prsti ostali pod presom, zajedno sa tim komadom drveta. Prvih par sekundi, dok je još mogao da nekako iščupa prste pod pritiskom gornje ploče, to nije učinio zbog bola i straha.
Našli su ga oko 45 minuta kasnije onesvešćenog u lokvi krvi. Sa samo dva palca na rukama.
I srećan je što nije na smrt iskrvario.
zilikaka zilikaka 12:32 08.03.2012

Re: A sad malo o merama zaštite na radu

Za debelu je opkladu procenat u kome u štamparijama u Srbiji sistem nije sjeban i prilagođen lakšoj i kreativnijoj manipulaciji.

Svojevremeno u jednoj mlekari uđem u kompresorsku i zateknem natpis 1x1 metar da će svako ko bilo šta radi bez dozvole momentalno dobiti otkaz.
Stvar je stajala ovako:
Kompresor ima isto niz uređaja zaštite, a kada recimo poraste temperatura ili pritisak, automatski se isključuje. Onda postoji jedno dugme koje moraš da pritisneš da bi ponovo mogao da ga startuješ.
E, pošto je temperatura rasla, a majstora mrzelo da provereva i ponovo startuje kompresor, čovek lepo zaglavio letvu koja je držala to dugme stalno pripušeno.
Popravka ih koštala skoro ko nov.
gorstak92 gorstak92 13:55 08.03.2012

Re: A sad malo o merama zaštite na radu

K
Al' oš! Nema sistema koji Srbin ne ume da zajebe!

Ok, ovo zvuči malo da mu ga daješ po Srbijancima, a ta karakteristika zaobilaženja propisa i mera zaštite na radu nije uopšte vezana za naciju.
Vidiš da je Šved napravio mašinu koju je teško zeznuti. Mora da je u Šveckoj video razlog za tako nešto.

Taj tvoj prijatelj što je ostao bez prstiju i nije kriv ako mu niko nije rekao da ne sme da gura prstiće u presu, struju, kiselinu...

Nas su u školi učili da ako pustiš radnika da zajebe stvar budi siguran da će zajebati.
U fabrikama se zbog toga ostaje bez prstiju, ruku ili glave, a potom i bez slobode.
U kućnim varijantama komšiji će da procuri voda ako ostaviš vodoinstalatera sam da radi.

Obaveza poslodavca jeste da obezbedi bezbedno radno mesto, a to uključuje službu koja će da prati poštovanje mera zaštite na radu + periodičnu obuku za zaposlene (šta činiti u slučaju požara, atomske bombe i sl).
Tu obavezu poslodavca trebalo bi da kontrolišu razni inspektori (zaštite na radu, zaštite životne sredine, ...) koji su u nadležnosti ministarstva za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
zilikaka zilikaka 14:03 08.03.2012

Re: A sad malo o merama zaštite na radu

Obaveza poslodavca jeste da obezbedi bezbedno radno mesto, a to uključuje službu koja će da prati poštovanje mera zaštite na radu + periodičnu obuku za zaposlene (šta činiti u slučaju požara, atomske bombe i sl).
Tu obavezu poslodavca trebalo bi da kontrolišu razni inspektori (zaštite na radu, zaštite životne sredine, ...) koji su u nadležnosti ministarstva za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

I onda dođe inspekcija kod moje frizerke da je kazni što nema elaborat o proceni rizika radnih mesta (a mogla je da ga uradi kod firme koja je u vlasništvu inspektorove žene), dok neko uveze opremu za gomilu bolnica, tehnički vrlo opasnu opremu, bez jednog papira osim uputstva za rad.
Onda firma koja je isporučulac, onima koji su se baš zajunili da te papire dobiju, jer im je obaveza da ih imaju, traži dodatne pare.
Naravno, oprema je plaćena parama opet odgovarajućeg ministarstva.
antioksidant antioksidant 14:08 08.03.2012

Re: A sad malo o merama zaštite na radu

I onda dođe inspekcija kod moje frizerke da je kazni što nema elaborat o proceni rizika radnih mesta (a mogla je da ga uradi kod firme koja je u vlasništvu inspektorove žene), dok neko uveze opremu za gomilu bolnica, tehnički vrlo opasnu opremu, bez jednog papira osim uputstva za rad.
Onda firma koja je isporučulac, onima koji su se baš zajunili da te papire dobiju, jer im je obaveza da ih imaju, traži dodatne pare.
Naravno, oprema je plaćena parama opet odgovarajućeg ministarstva.

tužno
gorstak92 gorstak92 14:13 08.03.2012

Re: A sad malo o merama zaštite na radu

I onda dođe inspekcija kod moje frizerke da je kazni

Da!
Isto kao kad 'apse Biljanu Šmrkljanović zbog nepunog grama koke, a tone droze se valjaju na ulici

Pustimo Krkara da donese presudu.
Predlažem Frizerki jedan metak u čelo, a ovima iz bolnice po dva u potiljak, s tim da meci imaju istupljen vrh!
krkar krkar 14:16 08.03.2012

Re: A sad malo o merama zaštite na radu

Ok, ovo zvuči malo da mu ga daješ po Srbijancima, a ta karakteristika zaobilaženja propisa i mera zaštite na radu nije uopšte vezana za naciju.
Vidiš da je Šved napravio mašinu koju je teško zeznuti. Mora da je u Šveckoj video razlog za tako nešto.

Taj tvoj prijatelj što je ostao bez prstiju i nije kriv ako mu niko nije rekao da ne sme da gura prstiće u presu, struju, kiselinu...


Dajem mu ga po Srbijancima iz drugih razloga.

1. Što kod Nemca, Šveđanina... ima jasna podela odgovornosti. Nije do radnika, poslovođe ni vlasnika da procenjuje bezbednost nečega i određuje propise kako se sa time radi nego do ovlašćenog lica. Niti u Nemačkoj i Švedskoj ikome pada na pamet da kaže da nema para za inspektore, zaštitu... A još manje se neko usuđuje da ne sprovede propis o zaštiti na radu jer sledi još veća globa ili bajbokana - bez obzira na stranačku pripadnost.

2. U Nemačkoj i Švedskoj postoji osiguranje koje kontroliše, i jao it ga pajci ako pokušaš da zajebeš. Osiguranje koje dokaže da nisu sprovođene mere zaštite na radu neće da isplati odštetu. Ako su samo mašine i pogoni stradali - plaćaju iz xhepa gazde. Ako ima i stradalih ljudi - odšteta im se isplaćuje iz imovine odgovornog gazde, makar fabrika otišla na doboš.
zilikaka zilikaka 14:32 08.03.2012

Re: A sad malo o merama zaštite na radu

gorstak92
I onda dođe inspekcija kod moje frizerke da je kazniDa!Isto kao kad 'apse Biljanu Šmrkljanović zbog nepunog grama koke, a tone droze se valjaju na uliciPustimo Krkara da donese presudu.Predlažem Frizerki jedan metak u čelo, a ovima iz bolnice po dva u potiljak, s tim da meci imaju istupljen vrh!

OK je da dođe kod frizerke, ali ne sme da radi ovo drugo, a radi, naveliko.

Štos Krkara tiče, teška srca moram da izjavim da se ovog puta potpuno i u svemu slažem sa njim. Pa i za te metke

To mu dođe logičan nastavak priče o banderama, a tu sam čak ponudila izvođačke radove
zilikaka zilikaka 14:37 08.03.2012

Re: A sad malo o merama zaštite na radu

Nemačkoj i Švedskoj postoji osiguranje koje kontroliše, i jao it ga pajci ako pokušaš da zajebeš.

Slučajno znam kako jedan ogrananak Tifa to radi.
Napraviš fabriku, oćeš da osiguraš, njihov čovek pregleda opremu i papire. Sve uredno, imaš uverenja (konkretno recimo za BAŠ gorepominjane ventile). Leeepo, kažu, al ajd brajko ti da to ipak proveriš tamoitamo, jerbo mi nemamo poverenja u te tvoje papire, a tamo gde te šaljemo su ljudi koji rade za nas.

Možeš ti da nećeš, al nema da se osiguraš.
krkar krkar 14:43 08.03.2012

Re: A sad malo o merama zaštite na radu

Pa i za te metke


Samo bandere i metak u čelo.

Ko ne veruje - čikam ga da mi kaže kako se ovo završilo?

a) Je li iko odgovarao?

b) Je li se u međuvremenu situacija imalo popravila?

gorstak92 gorstak92 14:43 08.03.2012

Re: A sad malo o merama zaštite na radu

Dajem mu ga po Srbijancima iz drugih razloga.

To vidi sa onim advokatima sa bloga

Postoji i kod nas jasna podela odgovornosti u smislu donetih zakona akata trte mrte. Ima čak i fakultet za zaštitu na radu što će reći da ima stručnih kadrova.

Mislim da se kaže da nepoznavanje zakona ne oslobađa nepoštovanja.

Da se vratim na tvoju školsku kotlarnicu: Skoro da je nebitno ko je tu šta zeznuo i zbog čega je došlo do havarije.
Najebaće onaj ko se nije pridržavao propisa, a to znači da ako ventil sigurnosti nije bio ispravan neće stradati proizvođač glupog ventila već članovi komisije koji nisu proverili atest ili, ako je Pera ložač zaglavio ventil nije kriv ako nije potpisao da to neće da radi - inženjer će ,,da ode na službeni put".
krkar krkar 14:46 08.03.2012

Re: A sad malo o merama zaštite na radu

Najebaće onaj ko se nije pridržavao propisa, a to znači da ako ventil sigurnosti nije bio ispravan neće stradati proizvođač glupog ventila već članovi komisije koji nisu proverili atest ili, ako je Pera ložač zaglavio ventil nije kriv ako nije potpisao da to neće da radi - inženjer će ,,da ode na službeni put".


Neće najebati niko. Možda Pera Ložač.

A neće proveriti ni ostale kotlarnice koje je u istom ovom turnusu isporučila ista firma a vrlo verovatno i ugrađivali i puštali u rad isti izvođači - razne šurakovsko-zetovske GG firme.

Tj. neće komisijski. Koliko mi je poznato nije nijednoj od kotlarnica istog tipa i sa istim komponentima određen vanredni nadzor - što bi u ovakvom slučaju bio minimum!
zilikaka zilikaka 14:58 08.03.2012

Re: A sad malo o merama zaštite na radu

Najebaće onaj ko se nije pridržavao propisa, a to znači da ako ventil sigurnosti nije bio ispravan neće stradati proizvođač glupog ventila već članovi komisije koji nisu proverili atest ili, ako je Pera ložač zaglavio ventil nije kriv ako nije potpisao da to neće da radi - inženjer će ,,da ode na službeni put".

Pazi, inženjer mora i treba da najebe. Sad je samo pitanje koji.
Da li onaj što je bio rukovodilac projekta (ako je u pitanju bilo više takvih kotlova na raznim mestima pa je imenovan), da li ČAK projektant, da li izvođač i nadzor (ovi idu u paru, ko gaće i dupe), da li nadležni inspektor...,
Odnosno, njima to treba da se desi ako su bili svesni (a posao im je da budu svesni) da krše propise, i ipak su to uradili. Ako nisu bili svesni - ne treba im više licenca

Uzgred, i ja sam inženjer.
gorstak92 gorstak92 15:04 08.03.2012

Re: A sad malo o merama zaštite na radu

Neće najebati niko. Možda Pera Ložač.

Ne znam za ovaj slučaj jer iz novinskog izveštaja ništa pametno ne može da se zaključi.
Za neke druge slučajeve znam da je došla narodna milicija i apsila.
Dakle, sve zavisi.

Evo ti jedan interesantan primer iz života:
Dva majstora se dosetila da se voze liftom za transport alata i materijala. Liftić, naravno, nije bio predviđen za transport ljudi, a njima je bilo teško da pešače stepenicama do 50m u vis (ima baš visokih kotlova).
I, naravno, lift padne, a oni na licu mesta mrtvi.
Došla milicija i odvela šefa objekta na 2god.

Ono što jeste interesantno u ovom slučaju je da taj šef nije ni bio na gradilištu u vreme tragedije. Njegova krivica sastojala se u tome što je dozvolio da se na gradilištu radi sa dizalicom koja nije imala atest.
A šta je fora sa tim atestima: mora da se obnavlja svake godine i za firmu je to priličan izdatak. Jednostavnije je da direktor naredi svom šefiću da posao završi kako zna i ume i da ne zakera što tu i tamo nedostaje po neki atest.
Kad je došla policija direktor, naravno, nije imao blage veze, ma ni nagoveštaj da njegovi radnici rade sa opremom koja nema atest. A 100 puta im je rekao da ne smeju tako nego neće da slušaju.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:54 08.03.2012

Re: A sad malo o merama zaštite na radu

freehand
krkar


Mada, jedna od najcrnjih horor scena iz ove oblasti, za koju znam, desila se Austrijancu, za čudo, i to u punoj firmi Jugosa svih fela:
čovek radio na velikoj presi za furnir. Ta presa ima ogromnu silu, ali pritiska polako, ne udara.
Desilo se da pred samu pauzu za ručak nesrećnik hoće da ubaci još jedan komad. Ne znam šta je tačno učinio ali su mu prsti ostali pod presom, zajedno sa tim komadom drveta. Prvih par sekundi, dok je još mogao da nekako iščupa prste pod pritiskom gornje ploče, to nije učinio zbog bola i straha.
Našli su ga oko 45 minuta kasnije onesvešćenog u lokvi krvi. Sa samo dva palca na rukama.
I srećan je što nije na smrt iskrvario.


Užas!

Mi smo ovde u Boulderu, u NIST-u (nacionalna laboratorija) pre par godina imali veliko sranje kad je neki post-dok (Indus, jebi ga, a nisam rasista, kunem se) kalibrisao gajger milerove brojače, ili neki svoj instrument za eksperiment. I to se radi tako što imaju ampulu plutonijuma u prahu, spakovanu u olovni kontejner, pa to sve u neku kutiju od cigala. I onda valjda prislone taj brojač i mere dozu.

Uglavnom, lik nešto nije bio srećan sa odnosom signal-šum u tom svom uredjaju, pa pošto na šumu nije znao kako da poradi, reši da poradi na signalu. Dakle da izvadi taj olovni kontejner i premeri. Ok, to je bolje, ali još nije sasvim kako treba. Naš mladi i perspektivni naučnik reši da uzme stvari u svoje ruke i iz olovnog kontejnera izvadi staklenu ampulu sa plutonijumom u prahu.

I naravno, nejake mu ručice zadrhte (od previše popijene kafe), ampula padne na sto, razbije se, i fini kancerogeni i užasno otrovni plutonijumski prašak se prospe po celom labu.

Kako je bila noć (zna se da postdokovi rade isključivo noću) momčić pogleda levo, pogleda desno, vidi nema nikog, a lab protokol ne predvidja da neko uradi ovakvu glupost i kako da se saniraju posledice. I on, šta će, sundjer za sudove u ruke, skupi onaj prašak i istrese sve lepo u lavabo, ispere česmovačom, sve to sranje ode, naravno, u gradsku kanalizaciju.

Za to se saznalo odma sutra ujutro, i digla se takva frka da je to teško opisati. Čak su neke kolege, neznajući za nezgodu, ušle u taj lab i posle zaglavile u bolnici jer su im u plućima pronadjeni tragovi plutonijuma.

Indus je nekako izbegao zatvor i odma dobio nogu u dupe nazad u Bangalor, iz Centrale u D.C.-ju su ovde danima dolazili Ljudi u Odelima da ispostrojavaju sve što se može ispostrojavati (pričalo se da su čak pokušali da ovdašnjm zaposlenima zabrane da na posao dolaze u šorcevima i japankama, na šta su svi naučnici solidarno zapretili otkazom, pa su vlasti malo oladile.

Uglavnom, Grad su ubedili da je ta količina plutonijuma u kanalizaciji takoreći ništa, s obzirom na to koliko vode se izlije dnevno iz NIST-a i šta tu sve već i inače ima. U Institutu su doneli nove Mere i Protokole, jedno vreme malo pažljivije biraju koga sve dovode za postdokove, i život mirno teče dalje.



nikvet pn nikvet pn 11:29 08.03.2012

Sitnica

Ajde Krkiša, digo frku zbog kotla; jaka stvar, niko pogino; šta sad tu talasaš, krivo ti Ministarstvo prosvete, ma nije moguće, tamo fini ljudi gde bi oni decu prepustili riziku pupu dalekobilo.
Iz paraćinskog ugla to ti dođe obična petarda; nije se ni čulo na 27km vazdušne linije. Kad je naše magacinče municije roknulo i kod njih preko Juhora dobro se zatreslo.
Dakle šta; na svetog Tomu vašar 19.10.2006 samo 3500 tona ubojnih sredstava odletelo je u vazduh. I nikom ništa. Ajde da prevedem - 175 šlepera malo praskavog je, kažu, četvrtina hirošimske. Niko nije stradao samo i samo i ni zbog čeg drugog - magacin je okružen bedemom. Visok 2,5 metra pa još zarastao u gust bagremar; eto zato. Neko tamo 50-tih bio uporan da se propis ispuni; bio zaguljara zaljuštena zadrljena, mast im vadio pa je napravljeno po PeeS-u; fala mu onoliko. Udarni talas eksplozije izdignut je bedemom taman koliko da spreči razaranje i pogibiju; hebeš 20000 prozora i 5000 vrata polomljeno. Da nije bilo po PeeS-u jedan grad, pola drugog i par sela bili bi sravnjeni.
I sad posle pet i po godina, naravno, pitanje - ko je odgovoran. Odgovor znamo - niko ! Istraga rekla : samozapaljenje municije. Pa dobro majkumu jesmo li svi maloumni da to progutamo; kako letnjih 35 dana po 35 C nisu ga samozapalili nego ujesen. Ili sveti Toma se naljutio pa grešnome narodu da pripreti ?
zilikaka zilikaka 13:08 08.03.2012

zaštita

Sve ove priče o dovitljivosti pojedinca da zahebe sisteme zaštite jesu važne, ali moram da se vratim na kotao.
Ovde je invsetitor, dakle ministarstvo, dakle država svesno i namerno prekršila svoje zakone.
Posledicu tog kršenja znamo, a ne znam kome treba zahvaliti što se sve desilo u nedelju, a ne u ponedeljak.
krkar krkar 13:17 08.03.2012

Re: zaštita

Posledicu tog kršenja znamo, a ne znam kome treba zahvaliti što se sve desilo u nedelju, a ne u ponedeljak.


Pošto se, srećom, desilo u nedelju i nije niko izginuo 101% sam siguran da će se zataškati.

I da se desilo u ponedeljak i izginulo 30 dece verovatno bi stradao samo Pera Ložač.

Dakle, pitanje je koliko treba da izgine ljudi da bi se u svakom pojedinačnom slučaju nešto naučilo i uradilo po propisu?
gorstak92 gorstak92 13:44 08.03.2012

Re: zaštita

Dakle, pitanje je koliko treba da izgine ljudi da bi se u svakom pojedinačnom slučaju nešto naučilo i uradilo po propisu?

Sve zavisi
Nemoj me držati za reč, ali mislim da u idejnom projektu za TENT A stoji da će se potrošiti toliko gvožda, toliko cemeneta, toliko ... i na kraju toliko ljudi.
Pa kad je izginulo 3x manje od predviđenog broja onda se to prikazalo kao ušteda u materijalima.

Dakle, odgovor na postavljeno pitanje je... sve zavisi.
krkar krkar 14:58 08.03.2012

Elektro...šok


Ima li ovde neki elektroinženjer ili bar električar. Ili bar neko sam alo seljačkog zdravog razuma da ovo protumači:





Ovo sam slikao pre 4 dana, u nedelju na novosadskom Štrandu.

Ovo je električna instalacija na otvorenim tuševima kojom se napajaju senzori za automatsko otvaranje i zatvaranje tuševa.

Koliko se ja razumem, napajanje 220V na javnom mestu sa vodom koja prska moralo bi da bude izvedeno NAJMANJE u klasi zaštite IP x5. Najmanje. A pogledajte šta je ovo???

Obavezujem se da pojedem celu instalaciju ako iko ovo dovede u red pre kupališne sezone!

Majstori će samo da zavrnu ruže tuševa koje su skinuli da ih ne pokradu i ... srećno tuširanje!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana