Budućnost| Društvo| Filozofija| Ljudska prava| Politika

Kako najefikasnije deportovati Rome?

libkonz RSS / 07.03.2012. u 17:23

Svi komentari

Đilas kralj!!!!!!! :)

Konačno da neko nekome skreše u brk :)

Svaka mu čast na ovome

Ovo se zove rasizam, ali će većina to shvatiti kao divan humor!!!

Rasista... izgubio je moj glas

Kako se samo tamo neko nasekiro za naše Rome.A do sad niko nije ni probao da učini za njih nešto a kamoli učinio koliko Djilas.I da naravno da mu treba odgovoriti ovako ironično kad sebi neko može da dozvoli ovakav bezobrazluk.

Svaka čast Đilas. Pametan odgovor:

Признајем да ми се Ђилас не допада уопште али ме је овиме оборио. Сви су душебрижни али се Роми једино у Београду називају бициклистима на склепаним скаламеријама и једино у Београду (као и диљем Србије нам) имају неприкосновена права да сакате телефонске каблове, подземне далеководе и користе струју бесплатно. Као, сви су у овој земљи задригли и бесни осим њих јадних...

Đilase carino, svaka čast na odgovoru.

Bravo,bravo,samo tako nastavite,pravi ste gradonacelnik.

@ Ljuba Ma nije valjda djilas rasista? A sta je onda gradonacelnik Larnea? Koliko Roma je samo vraceno u Srbiju i na Balkan iz zapadne Evrope i to onih koji su tamo boravili po 20 godina? Sve Rome koji traze azil u zemljama zapane Evrope EXPRESNO vracaju odakle su dosli, za razliku od drugih azilanata. I ti nije rasizam? To je licemerno.


svaka čast Đilasu na odgovoru, uostalom neki Romi u Beogradu žive bolje od nas, studiraju i primaju stipendije i sasvim normalno žive. Oni su zaštićena vrsta za razliku od nas rođenih Beograđana koji smo godinama podstanari,bez posla, mučeni i izmučeni do kraja , a o našoj deci i da ne govorim.

Genijalno, pomocicu mu u pakovanju Roma za put u Belgiju! Nekad treba biti i drzak! Da su nam svi politicari na jeziku kao Djilas, Dacic i Jeremic nego se uvijaju i previjaju...

Hm, tako je Hitler molio ostatak sveta da prime Jevreje.

Svaka cast na britkom jeziku. Da nam jos dugo bude gradonacelnik!Ko god se `brine` za prava manjina u Srbiji slobodno moze da donira novac za sve nas u Srbiji koji smo i vise ugrozeni od Roma. Na novac uopste nismo gadljivi!

Dajte, molim vas, koji to Romi zive bolje "od nas rodjenih Beogradjana" i kako su to oni zasticena vrsta?? obavestite se u kojim neljudskim uslovima zive ti ljudi. A da podsetim - ljudi su. Sto se tice gradonacelnika tog belgijskog gradica, stvarno ne znam odakle mu interes za nase probleme, ali bih volela da ga vidim kako on to resava, kad bi osvanulo par hiljada najsiromasnijih Roma iz nehigijenskih naselja na obodima njegovog Larnea. Djilas mi nije najomljeniji, ali ova hipkrizija nekog Belgijanca je stvarno dno

"Mi cemo organizovati prevoz Roma.." pa organizovani prevoz Roma je poslednji put radjen 1945 a svi znamo sta se tada desavalo.. Ponovo ulazimo u sukob sa celim svetom, da bi pokazali svoju "velicinu"

 Gore su komentari na ovaj tekst sa 24sata.rs

Gradonačelnik belgijskog Larnea Ignas de Berdemaker uputio je pismo gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu u kojem je izrazio zabrinutost za položaj i život Roma u Beogradu. On je posebno istakao zabrinutost za nasilno raseljavanje Roma u Beogradu, kao i za kršenje njihovih osnovnih ljudskih prava.IRONIJA - Dragan Đilas se u pismu odgovora zahvalio gradonačelniku Larnea na iskazanoj zabrinutosti.

- Hvala vam na pismu kojim ste nam otvorili oči. Iz vašeg iskustva gradonačelnika grada od 12.000 stanovnika, koliko ima jedno manje naselje u Beogradu, sigurno ste u poziciji da razumete i sagledate potrebe 1,7 miliona stanovnika, od kojih su nekoliko desetina hiljada pripadnici romske nacionalne manjine - navedeno je u pismu gradonačelnika Beograda, prenosi telegraf.rs.

Gradonačelnik je istakao da zahvaljujući gradu Beogradu, pripadnici romske populacije sada imaju lična dokumenta, pa samim tim i mogućnost da putuju kao svi ostali građani ove zemlje. Đilas je naglasio da bi s obzirom na pokazano interesovanje, finansijska podrška belgijskog grada i pomoć u zbrinjavanju romskih porodica bila od najveće koristi.

- Ukoliko ste u mogućnosti da primite neke od ovih ljudi, mi ćemo im organizovati prevoz. U slučaju da se neko od njih uputi u Larne u sopstvenoj organizaciji, molim vas da me o tome obavestite - navodi se u tekstu pisma Dragana Đilasa.

 -----------------------------------

Šešelj, Koštunica ili Đilas...

Juče sam gledao Nacionalni dnevnik na Pinku. Mislio sam da je takvo ljigavo uvlačenje  BG gradonačelniku moguće samo na Studiju B. Ali, pogrešio sam.

 

 



Komentari (126)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 17:38 07.03.2012

Čemu frka?

Koliko sam pratio, radi se o dogovorenom dislociranju stanovnika nehigijenskog naselja u uslovnije objekte. Deo porodica će biti preseljen u kontejnerska naselja, što je svakako bolje od dosadašnjeg smeštaja, a deo se dobrovoljno vraća na Kosovo gde su im izgrađene kuće.
Pripadnici neke NGO za zaštitu ljudskih prava su na licu mesta, i kazali su da je sam proces prilično korektan.
libkonz libkonz 17:53 07.03.2012

Re: Čemu frka?

Tekst je reakcija na pismo Dragana Đilasa belgijskom gradonačelniku.
predatortz predatortz 17:58 07.03.2012

Re: Čemu frka?

libkonz
Tekst je reakcija na pismo Dragana Đilasa belgijskom gradonačelniku.


To mi se kod njega jako dopada. Jedan od retkih političara koji ima petlju da kaže istinu u lice, ma koliko ona mogla da ga košta.

Ok je deportovati Rome iz te iste Belgije, ok je pretiti vraćanjem viza državama iz kojih Romi dolaze. To nije rasizam, niti je fašizam!
A nije ok kad Đilas kaže čoveku da ličnim primerom pokaže toleranciju.
Ne zahebavaj Lib!
darkool darkool 18:34 07.03.2012

Re: Čemu frka?

sta god da mislim o nasem gradonacelniku i njegovom stilu komunikacije (a ne mislim nista dobro) potpuno ga podrzavam u ovom slucaju(i ne, necu glasati za njega)

stvarno je dosta bilo da se kojekakvi mamlazi nalaze da pricaju o onome sto se ovde desava, a belgijanci (postoje slicni slucajevi vezani za sve evropske kolonijalne sile) bi najpre mogli da se upitaju kako je pod njihovom vlascu br. stanovnika u kongu za 10 godina otisao sa 20 na 10 miliona (i onda srbi genocidni).

p.s.
ako se potrudis da prodres u sustinu fasizma (mnogo knjiga) shvatices da je recimo danasnji svetski ekonomski poredak cist fasizam (koji je cisto levicarska ideologija da ne bi bilo zabune)

dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 18:53 07.03.2012

Re: Čemu frka?

Jedan od retkih političara koji ima petlju da kaže istinu u lice, ma koliko ona mogla da ga košta.

Hoćeš da kažeš da je ovo nepopularan potez?
predatortz predatortz 18:55 07.03.2012

Re: Čemu frka?

dobrosavljevic_m
Jedan od retkih političara koji ima petlju da kaže istinu u lice, ma koliko ona mogla da ga košta.

Hoćeš da kažeš da je ovo nepopularan potez?


Pa,eto, vidiš... Odgovorio nekom tamo predsedniku, neke MZ u Belgiji, pa odmah fašista.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 19:00 07.03.2012

Re: Čemu frka?

To Đilas ovde važi za fašistu i to od ranije,
ali, što se šireg biračkog tela tiče, ovo će da naiđe na aplauz.
darkool darkool 19:05 07.03.2012

Re: Čemu frka?

Đilas ovde važi za fašistu

posto ste ocigledno poznavalac fasisticke ideologije da li mozete primerom da mi dokazete vasu tvrdnju?

p.s.
isto vazi i za dva vojislava.

p.p.s.
a da su svi u manjoj ili vecoj meri socijal-demokrate to znam.
predatortz predatortz 19:09 07.03.2012

Re: Čemu frka?

dobrosavljevic_m
To Đilas ovde važi za fašistu i to od ranije,
ali, što se šireg biračkog tela tiče, ovo će da naiđe na aplauz.


Rekoh već, pa komentar nestade:

To frljanje fašistima i fašizmom na Blogu postaje otužno.
Nekad se pitam koja je godina, 1945!?
Ovaj je fašista, onaj je fašista...
Ko god ne ume da artikuliše zbog čega je protiv nekoga ili nečega, drekne : Fašizam!
Budalaština
renefonck renefonck 19:31 07.03.2012

Re: Čemu frka?

Ok je deportovati Rome iz te iste Belgije, ok je pretiti vraćanjem viza državama iz kojih Romi dolaze. To nije rasizam, niti je fašizam!
A nije ok kad Đilas kaže čoveku da ličnim primerom pokaže toleranciju.
Ne zahebavaj Lib!


"Predatore" kako isto kada Djilas predlaze da iseli stanovnike Srbije (svoje gradjane) u drugu zemlju ??

Pa to je radio jos jedino Hitler kada je deportovao nemacke Rome u Poljsku.
predatortz predatortz 19:36 07.03.2012

Re: Čemu frka?


"Predatore" kako isto kada Djilas predlaze da iseli stanovnika Srbije (svoje gradjane) u drugu zemlju ??


Mislim da je tu ciljao na deportovanje Roma iz EU u zemlje zapadnog Balkana. Da je, na ironičan način, rekao:

Imali ste priliku da nešto uradite. Vi ste odabrali da nama držite lekcije.
darkool darkool 19:38 07.03.2012

Re: Čemu frka?

ispade da branim djilasa, a rekoh da njegov nacin komunikacije i vladanja ni najmanje ne podrzavam.
Đilas je naglasio da bi s obzirom na pokazano interesovanje, finansijska podrška belgijskog grada i pomoć u zbrinjavanju romskih porodica bila od najveće koristi.
- Ukoliko ste u mogućnosti da primite neke od ovih ljudi, mi ćemo im organizovati prevoz. U slučaju da se neko od njih uputi u Larne u sopstvenoj organizaciji, molim vas da me o tome obavestite.


gde ste videli poziv na deportaciju ili prisilno iseljavanje da mi je znati, a sarkazam i ironija su nesto drugo (sto ovakvoj komunikaciji ne prilici)
renefonck renefonck 19:50 07.03.2012

Re: Čemu frka?

Jel vi kapirate da Djilas nudi iseljenje nasih drzavljanja u drugu drzavu, a ne povratak drzavljanja druge drzave u njihovu?

Kako bi vi reagovali da recimo neko iz Preseva predlozi iseljenje Srba u Beograd? Pa napili biste im se krvi, prva bi Jelica otvorila blog a onda bi udarila i kuka i motika. Ovako je sve OK. Romi su, nema veze sto su nasi - mogu da se sele u Belgiju. Stavise to je napisao gradonacelnik Beograda i "demokrata".
predatortz predatortz 19:53 07.03.2012

Re: Čemu frka?

Jel vi kapirate da Djilas nudi iseljenje nasih drzavljanja u drugu drzavu, a ne povratak drzavljanja druge drzave u njihovu?


Ako vi ne kapirate da je Đilasov predlog o seobi u Belgiju čista ironija, ukazivanje na licemerje sagovornika, onda ne vredi dalje razgovarati.
darkool darkool 19:57 07.03.2012

Re: Čemu frka?

sve dok je preseljenje dobrovoljno zabole me uvo, a ja nisam primetio da djilas poziva na nasilno iseljavanje. ako bi poceli da ih nasilno iseljavaju to je vec drugo pitanje.

p.s.
to sa preseljavanjem je djilasov ironicni odgovor dusebrizniku (koji ne bi trebalo da se koristi u bilo kakvoj zvanicnoj korespodenciji)
renefonck renefonck 19:57 07.03.2012

Re: Čemu frka?

predatortz
Jel vi kapirate da Djilas nudi iseljenje nasih drzavljanja u drugu drzavu, a ne povratak drzavljanja druge drzave u njihovu?


Ako vi ne kapirate da je Đilasov predlog o seobi u Belgiju čista ironija, ukazivanje na licemerje sagovornika, onda ne vredi dalje razgovarati.


Moze ta ironija i sa iseljavanjem Srba, samo onda bi vam pala krv na oci i izasla pena na usta. Posto je jelte svejedno, samo dok nije o Srbima. Ovako posto je rec o Romima moze i koji vic o njima, tako to ide u Srbiji.
predatortz predatortz 20:00 07.03.2012

Re: Čemu frka?

renefonck
predatortz
Jel vi kapirate da Djilas nudi iseljenje nasih drzavljanja u drugu drzavu, a ne povratak drzavljanja druge drzave u njihovu?


Ako vi ne kapirate da je Đilasov predlog o seobi u Belgiju čista ironija, ukazivanje na licemerje sagovornika, onda ne vredi dalje razgovarati.


Moze ta ironija i sa iseljavanjem Srba, samo onda bi vam pala krv na oci i izasla pena na usta. Posto je jelte svejedno, samo dok nije o Srbima. Ovako posto je rec o Romima moze i koji vic o njima, tako to ide u Srbiji.


Ovo lagano vuče na neki lični obračun... Nisam pristalica sukobljavanja a da ne znam skim i zbog čega se sukobljavam. Rećiću samo da je Srbija tolerantnija prema Romima od svih zemalja u okruženju. Tako, da ova tvoja teorija pada u vodu.
renefonck renefonck 20:22 07.03.2012

Re: Čemu frka?

predatortz
Ovo lagano vuče na neki lični obračun... Nisam pristalica sukobljavanja a da ne znam skim i zbog čega se sukobljavam. Rećiću samo da je Srbija tolerantnija prema Romima od svih zemalja u okruženju. Tako, da ova tvoja teorija pada u vodu.


Samo sto im gradonacelnik Beograda nudi da se isele iz Srbije.
predatortz predatortz 20:24 07.03.2012

Re: Čemu frka?

renefonck
predatortz
Ovo lagano vuče na neki lični obračun... Nisam pristalica sukobljavanja a da ne znam skim i zbog čega se sukobljavam. Rećiću samo da je Srbija tolerantnija prema Romima od svih zemalja u okruženju. Tako, da ova tvoja teorija pada u vodu.


Samo sto im gradonacelnik Beograda nudi da se isele iz Srbije.


Naprotiv, ljubazno je zamolio belgijskog kolegu da pomogne u smeštaju ugroženih.Pa, jel' se svi zalažemo za Evropu bez granica...
renefonck renefonck 20:30 07.03.2012

Re: Čemu frka?

predatortz
renefonck
predatortz
Ovo lagano vuče na neki lični obračun... Nisam pristalica sukobljavanja a da ne znam skim i zbog čega se sukobljavam. Rećiću samo da je Srbija tolerantnija prema Romima od svih zemalja u okruženju. Tako, da ova tvoja teorija pada u vodu.


Samo sto im gradonacelnik Beograda nudi da se isele iz Srbije.


Naprotiv, ljubazno je zamolio belgijskog kolegu da pomogne u smeštaju ugroženih.Pa, jel' se svi zalažemo za Evropu bez granica...


I da se Romi isele iz Srbije? Postoji jedan Predator na neonacistickom forumu stormfront, jesi li to ti, cisto da znam da ne gubim vreme sa tobom?
darkool darkool 20:32 07.03.2012

Re: Čemu frka?

nadjite gde nudi (djilas) da se isele u celom pismu i citiraj deo i zavrsavamo ovo

p.s.
Ukoliko ste u mogućnosti da primite neke od ovih ljudi


da pomognem ovaj deo ne vazi jer ako se procita sa razumevanjem ovde ne nudi romima da se isele, nego kaze mamlazu ako on moze da im pomogne i da ih primi posto je vec toliko zabrinut za njihovu dobrobit.
predatortz predatortz 20:35 07.03.2012

Re: Čemu frka?

Postoji jedan Predator na neonacistickom forumu stormfront, jesi li to ti, cisto da znam da ne gubim vreme sa tobom?


Ti ćeš to bolje znati, ja tamo ne zalazim.
A, nešto se i ne sećam da sam te pozvao na neko druženje. Tako, ne moraš da gubiš vreme.
renefonck renefonck 20:38 07.03.2012

Re: Čemu frka?

darkool
nadjite gde nudi (djilas) da se isele u celom pismu i citiraj deo i zavrsavamo ovo

p.s.
Ukoliko ste u mogućnosti da primite neke od ovih ljudi


da pomognem ovaj deo ne vazi jer ako se procita sa razumevanjem ovde ne nudi romima da se isele, nego kaze mamlazu ako on moze da im pomogne i da ih primi posto je vec toliko zabrinut za njihovu dobrobit.


Sto se tako nije zabrinuo za dobrobit Srba u Beogradu kojima nije reseno stambeno pitanje? Da li je Djilas i njima ponudio da ih tako izbaci iz zemlje ili su samo Romi u opticaju? Da li bi imao takve aplauze da recimo ponudi izbeglicama sa Kosova da se isele, kao sto ima sada nudeci Rome na selidbu?
darkool darkool 20:50 07.03.2012

Re: Čemu frka?

Sto se tako nije zabrinuo za dobrobit Srba u Beogradu kojima nije reseno stambeno pitanje? Da li je Djilas i njima ponudio da ih tako izbaci iz zemlje ili su samo Romi u opticaju? Da li bi imao takve aplauze da recimo ponudi izbeglicama sa Kosova da se isele, kao sto ima sada nudeci Rome na selidbu?


pa vec sam ti napisao da su srbi ili izbeglice sa kosova u pitanju ne bi imao kome da odgovara na pismo posto ga niko ne bi ni poslao, a siguran sam da bi djilas isto odgovorio i u tom slucaju (neprimereno zvanicnoj korespodenciji)
renefonck renefonck 20:52 07.03.2012

Re: Čemu frka?

darkool
Sto se tako nije zabrinuo za dobrobit Srba u Beogradu kojima nije reseno stambeno pitanje? Da li je Djilas i njima ponudio da ih tako izbaci iz zemlje ili su samo Romi u opticaju? Da li bi imao takve aplauze da recimo ponudi izbeglicama sa Kosova da se isele, kao sto ima sada nudeci Rome na selidbu?


pa vec sam ti napisao da su srbi ili izbeglice sa kosova u pitanju ne bi imao kome da odgovara na pismo posto ga niko ne bi ni poslao, a siguran sam da bi djilas isto odgovorio i u tom slucaju (neprimereno zvanicnoj korespodenciji


Naravno dijametralno suprotno sadasnjim stavovima. Hvala, to je upravo bila poenta.
poreznik2 poreznik2 20:52 07.03.2012

Re: Čemu frka?

Bas tako NUDI. Koliko bi se Srba iselilo u Belgiju da može? Ako nisi shvatio ovo je sarkazam.
darkool darkool 21:01 07.03.2012

Re: Čemu frka?

renefonck

Naravno dijametralno suprotno sadasnjim stavovima. Hvala, to je upravo bila poenta.

odakle ti dijametralno suprotno

ti si stvarno nepismen
darkool

a siguran sam da bi djilas isto odgovorio i u tom slucaju (neprimereno zvanicnoj korespodenciji)


vise nemam nameru da se raspravljam sa nepismenima, posto ti citas moj post i procitas ono sto zelis da vidis
Davie Davie 21:14 07.03.2012

Re: Čemu frka?

Bas tako NUDI. Koliko bi se Srba iselilo u Belgiju da može? Ako nisi shvatio ovo je sarkazam.


Po broju postova u kome ponavlja istu mantru, nije, a kako izgleda, ni nece skoro...
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:29 07.03.2012

Re: Čemu frka?

Tekst je reakcija na pismo Dragana Đilasa belgijskom gradonačelniku.


Pa ok je reakcija, zasto da ne?
Sve zavisi od vizure iz koje se posmatra.

Ako se svako ko je sa "zapada" posmatra kao neko kome se ne sme zameriti, ko ima neka veca prava onda se moze zameriti Djilasu na ovakvom tonu.
Ali ako se dopusta da i Srbija, i gradonacelnik Beograda ima pravo na jednako dostojanstvo kao i zapadnjaci, onda je ton sasvim primeren pismu.

Zamisljam kako bi npr reagovao gradonacelnik Brisela ako bi ga gradonacelnik Mionice (a to je otprilike taj odnos) kritikovao zbog nekog poteza.

renefonck renefonck 21:31 07.03.2012

Re: Čemu frka?

poreznik2
Bas tako NUDI. Koliko bi se Srba iselilo u Belgiju da može? Ako nisi shvatio ovo je sarkazam.


A koliko Srba sa Kosova da se iseli u Beograd? Ko daje vise, ko nudi vise, ajmo sada veselo. Da pitamo Srbe sa Kosova koliko bi im bilo zabavno da im Pristina ponudi jedan organizovan put za Beograd? Dal bi pao sever na kome je blog od vasih besnih komentara? Budi iskren.
libkonz libkonz 22:01 07.03.2012

Re: Čemu frka?

Rekoh već, pa komentar nestade:

komentar je nestao zato što si citirao moj komentar koji se nije dopao uredništvu. Ja nisam ništa brisao.
mariopan mariopan 07:56 08.03.2012

Re: Čemu frka?

"Predatore" kako isto kada Djilas predlaze da iseli stanovnike Srbije (svoje gradjane) u drugu zemlju ??

Nije ni pomislio da ih iseli, samo je lupio samarcinu drekavcu iz Belgije koji se javlja da ovde u Beogradu "resava" pitanja koja ga se ne ticu a koja kod kuce resava po kratkom postupku - deportacija.
Licemerno zar ne?

A o Dilasu mislim sve najgore, u ovom slucaju svaka mu se pozlatila.

Smucilo mi se da na nas svaka kera dize nogu, pa tu keru treba nekada i sutnuti.
voki_bgd voki_bgd 14:24 08.03.2012

Re: Čemu frka?

renefonck
poreznik2
Bas tako NUDI. Koliko bi se Srba iselilo u Belgiju da može? Ako nisi shvatio ovo je sarkazam.


A koliko Srba sa Kosova da se iseli u Beograd? Ko daje vise, ko nudi vise, ajmo sada veselo. Da pitamo Srbe sa Kosova koliko bi im bilo zabavno da im Pristina ponudi jedan organizovan put za Beograd? Dal bi pao sever na kome je blog od vasih besnih komentara? Budi iskren.


Prvo ti Srbi zive na svojim imanjma nisu uzurpirali ni gradsko ni tudje zemljiste a ne zive ni u nehigijenskim uslovima.
Placaju i struju i vodu i ostale dadzbine.
Poredjenje ti je glupo i dijametralno i uspravno.
Djilasov "fasizam" nema nikakve veze sa Srbina na Kosovu.
antioksidant antioksidant 17:43 07.03.2012

...

ali zato zna da napravi most
libkonz libkonz 17:57 07.03.2012

Re: ...

On i Mrka, najveći srpski graditelji.
Davie Davie 21:17 07.03.2012

Re: ...

On i Mrka, najveći srpski graditelji


Tacnije, Mrka je rekao: "Ja sam najveci, najlepsi, najpametniji i imam najveceg... a posle mene dolazi Dzilas". Cista skromnost...
buba_truba buba_truba 18:10 07.03.2012

A kako bi ti,

libkonze, rešavao taj problem?

Samo ih rasterivao, pa nek se snalaze... ili bi im dodeljivao stanove? Odakle, iz kojih fondova, od čijih para... samo zato što su Romi, a daleko od toga da su samo oni ugroženi? Kako?
Ozbijno te pitam.
predatortz predatortz 19:29 07.03.2012

Re: A kako bi ti,

A kako bi ti,
libkonze, rešavao taj problem?


Zašto najzanimljivija pitanja uvek ostanu bez odgovora?
buba_truba buba_truba 12:35 08.03.2012

Re: A kako bi ti,

predatortz
A kako bi ti,
libkonze, rešavao taj problem?


Zašto najzanimljivija pitanja uvek ostanu bez odgovora?

Odgovorio je...
libkonz
Što se tiče Roma, slažem se sa mnogim stavovima ljudi koji brane Đilasa u ovoj priči...............

pa ću i ja da odgovorim ovde na ono dalje:
Ali ono gde vidim ogroman problem je poziv beogradskog gradonačelnika belgijskom kolegi da pronađe smeštaj za beogradske Rome u svom gradu,a da će ovaj organizovati prevoz. To je klasičan govor mržnje i način da se širi mržnja prema jednoj etničkoj grupi.

Ne slažem se da je govor mržnje, samo je "vrcav" odgovor nekome ko ga je isprozivao... a po kom osnovu? Kojim povodom mu se uopšte obratio ovaj gradonačelnik, jedan od nepregledne gomile svetskih gradonačelnika? Je li mu Đilas tražio nešto (kakvu materijalnu pomoć, savet, razmenu iskustava...), pa sad ovaj to uslovljava ocenjujući kako Đilas radi, šta god? Jesu li možda Beograd i Larne zbratimljeni, pa mu se ovaj javlja kao zabrinuti pobratim?

Ako nije ništa od ovoga, ja bih rekla da se ovde radi o elementarnoj nepristojnosti tog belgijskog gradonačelnika koji zabada nos tamo gde mu nije mesto. Đilasu zameram što mu je uopšte odgovorio, ali kad već jeste, meni je ton odgovora skroz prihvatljiv. Aman, libe, pa ovo "'oćeš ti da ih smestiš kod tebe kad već toliko brineš" je u duhu cele priče koju je onaj ničim izazvan inicirao, pa je dobio kako je i zaslužio.

E da, i ovo:
neće zbog toga ugroziti školovanje svoga deteta, ali možda vi nećete imati novac da školujete svoje dete. Možda je taj gradonačelnik prijatelj nekog belgijskog ministra, premijera, funkcionera.

Meni je već stvarno dosta te demagogije i snishodljivosti. Pa ne moramo baš za svaki cvonjak da popušimo baš svakom ko bi za taj cvonjak mogao i hteo da nas gazi.

A tek o poređenju ovoga sa Miloševićevim vremenom i njegovim gafovima, nemam nimalo razumevanja... osim ako si se upreg'o u neku stranku, pa nam prodaješ predizbornu maglu. Drugačije... ne liči na tebe.

libkonz libkonz 17:59 08.03.2012

Re: A kako bi ti,

da se ovde radi o elementarnoj nepristojnosti tog belgijskog gradonačelnika koji zabada nos tamo gde mu nije mesto. Đilasu zameram što mu je uopšte odgovorio, ali kad već jeste, meni je ton odgovora skroz prihvatljiv. Aman, libe, pa ovo "'oćeš ti da ih smestiš kod tebe kad već toliko brineš" je u duhu cele priče koju je onaj ničim izazvan inicirao, pa je dobio kako je i zaslužio.

OK, taj belgijski gradonačelnik je budala i to možemo slobodno da kažemo ti i ja, ali neko ko je na funkciji gradonačelnika Beograda jednostavno ne sme tako da se izražava.
A tek o poređenju ovoga sa Miloševićevim vremenom i njegovim gafovima, nemam nimalo razumevanja... osim ako si se upreg'o u neku stranku, pa nam prodaješ predizbornu maglu. Drugačije... ne liči na tebe.

ovo opšte oduševljenje Đilasom će nas koštati i to mnogo. Srbija ne ide u dobrom pravcu i pravo da ti kažem, umorio sam se od borbe za neku bolju Srbiju. Ništa nismo naučili na greškama sa Miloševićem, opasno ćemo dobiti po ušima zbog puta kojim Srbija sada ide, ali ja tu stvarno više ništa ne mogu.
predatortz predatortz 18:07 08.03.2012

Re: A kako bi ti,

ovo opšte oduševljenje Đilasom će nas koštati i to mnogo


Što? Opet će da nas biju jer , zaboga, gradonačelnik Beograda se drznuo da iznese svoj stav!?
libkonz libkonz 23:15 08.03.2012

Re: A kako bi ti,

Što? Opet će da nas biju jer , zaboga, gradonačelnik Beograda se drznuo da iznese svoj stav!?

ma ajde.
On je bahat, a vremenom će postajati sve bahatiji kako mu moć u Srbiji bude rasla. A mi ćemo tu njegovu bahatost platiti.
antioksidant antioksidant 23:23 08.03.2012

Re: A kako bi ti,

A mi ćemo tu njegovu bahatost platiti.

ko smo to mi?
libkonz libkonz 23:26 08.03.2012

Re: A kako bi ti,

ko smo to mi?

građani Srbije. Zna se želja BG gradonačelnika da postane kalif umesto kalifa. Izgleda da je na dobrom putu.
predatortz predatortz 23:32 08.03.2012

Re: A kako bi ti,

Zna se želja BG gradonačelnika da postane kalif umesto kalifa


Ajde nek dođe i jedan sposoban...
antioksidant antioksidant 23:33 08.03.2012

Re: A kako bi ti,

građani Srbije

mala je njemu srbija
st.jepan st.jepan 18:16 07.03.2012

Blogerski!

Ta gradonačelnička prepiska zaličila mi na blogersku porvicu.
buba_truba buba_truba 18:20 07.03.2012

Re: Blogerski!

st.jepan
porvicu

Šta je porvica? Mislim, lepa mi reč'ca a ne znam šta znači...
st.jepan st.jepan 18:28 07.03.2012

Re: Blogerski!

Šta je porvica? Mislim, lepa mi reč'ca a ne znam šta znači

porvica ili pohrvica - hrvanje..., stara srpska reč..., ono kad se junaci za bijela grla dohvate, pa se obaljuju i povaljuju bijeli dan do podne.
buba_truba buba_truba 18:35 07.03.2012

Re: Blogerski!

st.jepan
porvica ili pohrvica - hrvanje..., stara srpska reč..., ono kad se junaci za bijela grla dohvate, pa se obaljuju i povaljuju bijeli dan do podne.

Aha, znači klinč... samo traaaje. Hvala na pojašnjenju, ovde se osim 'rvanja da ponešto i naučiti.
mrale54 mrale54 12:32 08.03.2012

Re: Blogerski!

st.jepan
...i povaljuju bijeli dan do podne.


C,c,c...
silver bullet silver bullet 18:37 07.03.2012

Zamena teza ala NVO

Pa nije njih grad raselio zato što su Romi!
A kako bi reagovao da to nije potencirano u tekstu nego da je rečeno: "Raseljeno nehigijensko naselje na uzurpiranoj gradskoj parceli"? Ili na uzurpiranoj TVOJOJ zemlji?
Raseljeni su ljudi koji su bespravno negde boravili. Tačka.
Ti ili ja ne bismo dobili ni kontejnere.
st.jepan st.jepan 18:57 07.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO

Ti ili ja ne bismo dobili ni kontejnere.

Garant!
Princip je ovaj:
Quod licet bovi, non licet Iovi.

Valja istražiti zašto prvi policajac pozornik ne reaguje već na prvu pobodenu letvu. U centru grada!

Nema diskriminacije do "pozitivne diskriminacije".


AlexDunja AlexDunja 19:06 07.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO

Garant!
Princip je ovaj:
Quod licet bovi, non licet Iovi.



stipe, pošlo te
renefonck renefonck 19:45 07.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO

silver bullet
Pa nije njih grad raselio zato što su Romi!


Nije, ali nudi da ih izbaci iz zemlje. Da su Srbi nikada ne bi nekome palo na pamet da ih iseljava iz Srbije!
darkool darkool 19:50 07.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO

pa evo da ponovim ne poziva da ih se izbaci, vec dusebrizniku nudi mogucnost da pomogne.
Đilas je naglasio da bi s obzirom na pokazano interesovanje, finansijska podrška belgijskog grada i pomoć u zbrinjavanju romskih porodica bila od najveće koristi.
- Ukoliko ste u mogućnosti da primite neke od ovih ljudi, mi ćemo im organizovati prevoz. U slučaju da se neko od njih uputi u Larne u sopstvenoj organizaciji, molim vas da me o tome obavestite.

a da su srbi ne bi gradonacelnik ni pisao djilasu
renefonck renefonck 19:54 07.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO

darkool
pa evo da ponovim ne poziva da ih se izbaci, vec dusebrizniku nudi mogucnost da pomogne.


"Nudi im" da se isele, i onda je ok.

A pa hvala na pojasnjenju.
darkool darkool 20:01 07.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO

ironija

ili vise volite da budete bukvalista (a da li je dobro upotrbljena stilska figura je za neku drugu raspravu)
Nudi im da se isele

ako nisam slep napisao sam
dusebrizniku nudi mogucnost da pomogne


a ne "nudi im (prepostavljam da ste mislili romima) da se isele"

p.s.
da li vi razumete ono sto procitate ili vidite ono sto zelite
renefonck renefonck 20:27 07.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO

darkool
ironija
dusebrizniku nudi mogucnost da pomogne

a ne "nudi im (prepostavljam da ste mislili romima) da se isele"
p.s.
da li vi razumete ono sto procitate ili vidite ono sto zelite


Ja jesam funkcionalno pismen, a ti? Kada Djilas kaze da "imaju mogucnost da putuju" i "mi cemo im organizovati prevoz u Larne" na sta se to odnosi?

Gde je Larne u Srbiji ili u Belgiji? Gde to Romi treba da otputuju?
darkool darkool 20:44 07.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO

"imaju mogucnost da putuju"

on se hvali time da su romi dobili dokumenta + (izvadili ste iz konteksta deo jedne recenice)
"mi cemo im organizovati prevoz u Larne"

e to je ironija i sve dok ne uspete da prepoznate stilsku figuru niste pismeni
(to sto mozete da popunite neki upitnik ili formular znaci da ste funkcionalno pismeni ali ne i potpuno pismeni)



renefonck renefonck 20:50 07.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO

darkool
"mi cemo im organizovati prevoz u Larne"

e to je ironija i sve dok ne uspete da prepoznate stilsku figuru niste pismeni
(to sto mozete da popunite neki upitnik ili formular znaci da ste funkcionalno pismeni ali ne i potpuno pismeni)


A kako ces ti reagovati kada neko upotrebi takvu ironiju za Srbe sa Kosova "da ce im pripremiti prezvoz"? Bice ti smesno? Hoces li da aplaudiras?
predatortz predatortz 20:56 07.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO


A kako ces ti reagovati kada neko upotrebi takvu ironiju za Srbe sa Kosova "da ce im pripremiti prezvoz"? Bice ti smesno? Hoces li da aplaudiras?


A što si ti zapeo za Srbe sa Kosova? Misliš, ok je njima se potkusurivati? Nešto ti smetaju?
Ili si sarkastičan?
U čemu je onda razlika između Đilasovog i tvog sarkazma?
darkool darkool 20:57 07.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO

renefonck

A kako ces ti reagovati kada neko upotrebi takvu ironiju za Srbe sa Kosova "da ce im pripremiti prezvoz"? Bice ti smesno? Hoces li da aplaudiras?


isto kao i na ovu, a malo iznad vec sam ti ovo napisao "da su srbi ili izbeglice sa kosova u pitanju ne bi imao kome da odgovara na pismo posto ga niko ne bi ni poslao, a siguran sam da bi djilas isto odgovorio i u tom slucaju (neprimereno zvanicnoj korespodenciji)"

meni ni ovo nije smesno niti aplaudiram, ali mislim da belosvetskim mamlazima koji nemaju pametnija posla nego da brinu tudju brigu treba odbrusiti (makar to bio i neki "nas" mamlaz)
renefonck renefonck 21:45 07.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO

predatortz

A kako ces ti reagovati kada neko upotrebi takvu ironiju za Srbe sa Kosova "da ce im pripremiti prezvoz"? Bice ti smesno? Hoces li da aplaudiras?


A što si ti zapeo za Srbe sa Kosova?
U čemu je onda razlika između Đilasovog i tvog sarkazma?


Zapeo sam zato sto cete lakse da se poistovetite sa time da neko Srbima "ponudi organizovani prevoz".

Ja ne nudim organizovani prevoz i ausvajz iz Srbije, to je razlika izmedju mene i gradonacelnika.
predatortz predatortz 21:49 07.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO

Zapeo sam zato sto cete lakse da se poistovetite sa time da neko Srbima "ponudi organizovani prevoz".


Pa što ne kažeš tako
Mi smo tupavi, pa nam ti to ponavljaš deset puta...
Hvala ti , brate, na trudu i upornosti.
Sad kad smo shvatili, ostavi malo Srbe sa Kosova na miru.
A i Rome. Ipak će , ovi koje su danas iselili, provesti ovu noć u humanijim uslovima nego li prošlu. Kako cenim, tebi to ne odgovara.
renefonck renefonck 21:53 07.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO

predatortz
ostavi malo Srbe sa Kosova na miru.


Nisam ih ni dirao, ali mozda jednog dana i njima neko tako ponudi organizovani prevoz van zemlje kao Djilas Romima.
Davie Davie 21:57 07.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO

Renefonck brate, gde se gasis, 'leba ti...
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:59 07.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO

to je razlika.

Ne, razlika je u razlogu zbog koga se nudi organizovani prevoz. Ogromna razlika.

Razlog zbog kog Djilas nudi organizovani prevoz je sto se taj gradonacelnicic bas mnogo potresao jer je Djilas raseljava divlja naselja u glavnom gradu, na nacin koji je realno najbolji moguc (ili ti imas bolje resenje?).
Kad Srbi budu ziveli u kartonskim naseljima u Pristini, i kad ta naselja Pristina bude resavala na najbolji moguci nacin, onda bi to tvoje besmisleno poredjenje za koje ocito mislis da je strasno inteligentno dok ga toliko puta ponavljas, imalo smisla. Za sada nema, besmisleno je i glupo.
Sada bi eventualna ponuda da se Srbi sa Kosova presele u Srbiju bila malo razlicita od resavanja divljih naselja, zar ne? Ne bi se time resavali komunalni vec neki drugi problemi Pristine.
Ili je to za tebe svejedno?
Jukie Jukie 22:54 07.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO

predatortz
A kako ces ti reagovati kada neko upotrebi takvu ironiju za Srbe sa Kosova "da ce im pripremiti prevoz"? Bice ti smesno? Hoces li da aplaudiras?
A što si ti zapeo za Srbe sa Kosova? Misliš, ok je njima se potkusurivati? Nešto ti smetaju? Ili si sarkastičan? U čemu je onda razlika između Đilasovog i tvog sarkazma?

U čemu su Srbi sa Kosova bolji ili lošiji, važniji ili manje važni za nas komentatore na blogu b92, od ovih Roma iz bloka 45? Ne poznajem ni jedne ni druge, dakle u rangu su mi sa nasumičnom grupom ljudi iz nekog plemena u planinama Nove Gvineje. Ako ih upoznam, onda postaju ličnosti sa imenom i prezimenom, i mogu da ih volim, ne volim ili nešto srednje.
silver bullet silver bullet 23:08 07.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO

Nije, ali nudi da ih izbaci iz zemlje. Da su Srbi nikada ne bi nekome palo na pamet da ih iseljava iz Srbije!


To takodje nije tacno.
Ovde su nudi da se isele ljudi koji nisu ni materijalno ni zdravstveno zbrinuti, koji nemaju stalno mesto boravka ni posao, cija deca ne idu u skole i nisu evidentirana pri rodjenju.

To potenciranje da su oni Romi samo doprinosi opstoj kakofoniji dusebriznika koji su sami prikriveni rasisti.

Zemlja Srbija je "zbrinula" samo raseljena lica i izbeglice, a nas nesrecnike iz Srbije koji nemamo za leba, ali zato placamo iznajmljene stanove po paprenim cenama - nije ni pogledala. Oni koji su mogli, otisli su dobrovoljno. Nije trebalo da im nude da odu.
voki_bgd voki_bgd 14:26 08.03.2012

Re: Zamena teza ala NVO

renefonck
silver bullet
Pa nije njih grad raselio zato što su Romi!


Nije, ali nudi da ih izbaci iz zemlje. Da su Srbi nikada ne bi nekome palo na pamet da ih iseljava iz Srbije!


A otkud ti znas da ti Romi nisu i Srbi.
sima2000 sima2000 19:11 07.03.2012

respect

Danas sam video zalepljene plakate. Piše: "Glasaš za Đilasa, dobiješ Dinkića"

ej bre.. kakvo je to poštovanje i respekt..
Opozicija se oseća tako nemoćno u borbi protiv Đilasa, u takvu je veličinu izrastao, da čak i na predizbornom plakatu priznaju da će narod da glasa za Đilasa, pa zato taj narod unapred upozoravaju da će da pogreši.
AlexDunja AlexDunja 19:14 07.03.2012

?

a nije bilo: džilas tajfun

misim, baš bi leglo
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:19 07.03.2012

A, pa neće moći

tako da s svi pravimo ludi.

1. Jel neka vlast žmurila na sve oči kad su Romi dolazili, jedna po jedna porodica?
2. Jel to nečinjenje nosi odgovornost?
3. Jel bi vlasti tog gradonačelnika u Belgiji žmurili dok se problem ne uveća do razmera koje ima u Beogradu?
4. Jel bi vlasti u Belgiji rešavale problem kako duva vetar, kad je politički ugodno raseljavaj, kad nije žmuri?

Odgovori

1. jeste
2. nosi
3. nikako
4. nemam pojma, mislim da bi svaki slučaj tretirali podjednako
predatortz predatortz 19:24 07.03.2012

Re: A, pa neće moći

3. Jel bi vlasti tog gradonačelnika u Belgiji žmurili dok se problem ne uveća do razmera koje ima u Beogradu?


Ne bi. Oni odma' deportuju u Beograd, pa zahtevaju visoke standarde za deportovane, a nama ostalim prete uvođenjem viza.
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:28 07.03.2012

Re: A, pa neće moći

predatortz
3. Jel bi vlasti tog gradonačelnika u Belgiji žmurili dok se problem ne uveća do razmera koje ima u Beogradu?


Ne bi. Oni odma' deportuju u Beograd, pa zahtevaju visoke standarde za deportovane, a nama ostalim prete uvođenjem viza.


Dakle odgovorna vlast. Možeš računati na njih, da se kladimo da nije ništa lično i prethodnih 30 i budućih 30 vlasti će isto?
predatortz predatortz 19:42 07.03.2012

Re: A, pa neće moći

uros_vozdovac
predatortz
3. Jel bi vlasti tog gradonačelnika u Belgiji žmurili dok se problem ne uveća do razmera koje ima u Beogradu?


Ne bi. Oni odma' deportuju u Beograd, pa zahtevaju visoke standarde za deportovane, a nama ostalim prete uvođenjem viza.


Dakle odgovorna vlast. Možeš računati na njih, da se kladimo da nije ništa lično i prethodnih 30 i budućih 30 vlasti će isto?


Lično, ili ne, tamo Romi dobiše nogu, a ovde smeštaj.
A Đilas je fašista, jer radi. A mogao je to lepo da gura pod tepih, kao i ostali pre njega.
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:01 07.03.2012

Re: A, pa neće moći

predatortz
uros_vozdovac
predatortz
3. Jel bi vlasti tog gradonačelnika u Belgiji žmurili dok se problem ne uveća do razmera koje ima u Beogradu?


Ne bi. Oni odma' deportuju u Beograd, pa zahtevaju visoke standarde za deportovane, a nama ostalim prete uvođenjem viza.


Dakle odgovorna vlast. Možeš računati na njih, da se kladimo da nije ništa lično i prethodnih 30 i budućih 30 vlasti će isto?


Lično, ili ne, tamo Romi dobiše nogu, a ovde smeštaj.
A Đilas je fašista, jer radi. A mogao je to lepo da gura pod tepih, kao i ostali pre njega.


Pa ono, možemo nas dvojica ovako do sutra... Dakle tvrdiš da bi Belgija Rome koji su građani belgije deportovala u Srbiju ili se namerno zezaš? Romi koji traže azil dobiju nogu, a u Belgiji, znam pouzdano postoje skvotovi, tako da se toleriše i tamo, do određene mere, nepisane ali postoji. Dakle šta je sporno:
1. što je naša vlast dopustila da se stvori ovoliki problem?
2. što ga rešava na ovaj način?

Prvo nije sporno i postoji odgovornost za to, to nas dovodi do načina. Način je dobar, njima vlast mora da ponudi odgovarajući smeštaj, ali ne sme da bude arbitarno. A Đilas može Belgiji da zavidi na doslednosti.
renefonck renefonck 20:02 07.03.2012

Re: A, pa neće moći

predatortz
uros_vozdovac
predatortz
3. Jel bi vlasti tog gradonačelnika u Belgiji žmurili dok se problem ne uveća do razmera koje ima u Beogradu?


Ne bi. Oni odma' deportuju u Beograd, pa zahtevaju visoke standarde za deportovane, a nama ostalim prete uvođenjem viza.


Dakle odgovorna vlast. Možeš računati na njih, da se kladimo da nije ništa lično i prethodnih 30 i budućih 30 vlasti će isto?


Lično, ili ne, tamo Romi dobiše nogu, a ovde smeštaj.
A Đilas je fašista, jer radi. A mogao je to lepo da gura pod tepih, kao i ostali pre njega.


Djilas bi da iseli srpske Rome iz Srbije a ne rumunske. Znas kada bi u nekoj normalnoj zemlji nekome palo na pamet da iseljava svoje gradjane u drugu zemlju i gde bi to proslo samo zato sto su druge boje koze?
cult cult 20:07 07.03.2012

Re: A, pa neće moći

A Đilas je fašista, jer radi. A mogao je to lepo da gura pod tepih, kao i ostali pre njega.


Ništa u Srbiji nije cenjenije od apsolutnog nečinjenja i blagorodnog negodovanja i zgražavanja.

Napraviš most - ti si lopina, a most je teško sranje.
Uvedeš bus plus i staviš pare pod gradsku šapu posle x godina - još si veća lopina, a i moramo da vadimo karte iz džepa, fuj, užas!
Asfaltiraš ulice, trotoare, napraviš vrtiće - lopina si i odvratan pride.
Raščistiš gradska rugla od nehigijenskih naselja, punih prljavštine i boleština i smestiš ljude u nešto bolje - fašisto!

Totalno ludilo.
Samo napred i ne osvrći se, gradonačelniče.

renefonck renefonck 20:20 07.03.2012

Re: A, pa neće moći

cult
Samo napred i ne osvrći se, gradonačelniče.


Hoces li ovako da aplaudiras kada neko i Srbima bude nudio iseljavanje tamo gde brinu o njima?

Ako hoces onda nisi licemeran/a.
AlexDunja AlexDunja 20:28 07.03.2012

Re: A, pa neće moći

Hoces li ovako da aplaudiras kada neko i Srbima bude nudio iseljavanje tamo gde brinu o njima?


neka, srbi će sami da odu gde im je bolje.
gradonačelniku su, očigledno građani teret,
nisam sigurna da ih bira po naciji,

on bi da ih nema.
renefonck renefonck 20:32 07.03.2012

Re: A, pa neće moći

AlexDunja
Hoces li ovako da aplaudiras kada neko i Srbima bude nudio iseljavanje tamo gde brinu o njima?


neka, srbi će sami da odu gde im je bolje.
gradonačelniku su, očigledno građani teret,
nisam sigurna da ih bira po naciji,

on bi da ih nema.


Ja znam da Djilasu nije stalo ni do Roma ni do Srba, ali pitam "cult" da li ce on/ona ovako aplaudirati kada neko bude nudio Srbima da se sele?
Jukie Jukie 20:34 07.03.2012

Re: A, pa neće moći

uros_vozdovac

Dakle šta je sporno:
1. što je naša vlast dopustila da se stvori ovoliki problem?

Odgovara im. Napravili su neki model šta im se isplati a šta ne, i odgovara im (kao kada sadiš neku biljku, možda je ubereš iste godine pa je jasno vidljivo, a možda posadiš biljku koja plodonosi kroz 30 godina, pa svi misle da sadiš ginko zbog lepote a ne radi smrdljivih plodova koji će da komšiji usmrde dvorište).
Kao što im odgovaraju i tzv."dečja prava" koja služe kao trening budućim huliganima, jer je očigledno u ovom ekosistemu Srbije potrebno da postoji određen procenat huligana, i zato se mladuncima nudi to usmerenje u obrazovanju.
AlexDunja AlexDunja 20:39 07.03.2012

Re: A, pa neće moći

Ja znam da Djilasu nije stalo ni do Roma ni do Srba,

razumemo se, ali meni izgleda
bespredmetno ovaj razgovor usmeravati na
rasizam, fašizam...štagod.

đilas uvek radi ono što se isplati,
u trenutku kada se to isplati, tako i ovo pismo.

tebi
cult cult 21:47 07.03.2012

Re: A, pa neće moći

Hoces li ovako da aplaudiras kada neko i Srbima bude nudio iseljavanje tamo gde brinu o njima?


Siguran sam da će i svaki naprednjak, a kamoli drugosrbijanski vrli moralista razumeti ironiju i cinizam u tom Djilasovom pismu. Mislim da je x puta grad Beograd odogovarao isto tako vrlim evropskim moralistima šta je grad uradio glede smeštaja stanovnika raseljenih nehigijenskih naselja, dobijanja dokumenata, zdravstvenih knjižica, te slanja dece u osnovne škole.

Kapiram da gospodin iz tog belgijskog sela pojma nema o 1,2 miliona evra koje je grad obezbedio da smesti te stanovnike u nešto iole pristojno i čisto, da gospodin gradonačelnik belgijskog seoceta ne zna na šta su ličila ta "neformalna naselja" koja pominje u pismu, kakvo leglo boleština i zaraza su te kartonske pomije od kuća bile, ali mi koji ovde živimo odlično to znamo.

Zato tvoj vrli pravednički bes moram staviti pod danas tako moderno preziranje Djilasa medj liberal-nvo-drugosrbijancima, i nikako ga ne bih smatrao tvojim iskrenim, autentičnim osećanjem.

Ne znam da li si shvatio, pa da preciziram: elem, ne aplaudiram proterivanju bilo koga bilo gde na nacionalnoj i svakoj drugoj osnovi, ali svim srcem pozdravljam uklanjanje onih užasa od naselja i smeštaj tih ljudi u pristojnije životne uslove.
angie01 angie01 22:45 07.03.2012

Re: A, pa neće moći

cult


je l to neko koristi cultov nalog?!

alo, bre, izadju iz culta!
silver bullet silver bullet 23:18 07.03.2012

Re: A, pa neće moći

Hoces li ovako da aplaudiras kada neko i Srbima bude nudio iseljavanje tamo gde brinu o njima?

Eve ja sam Srpkinja! Ima l' neko da mi ponudi da me "isele i zbrinu" u Belgiji?
Prihvatam na blanko!

Odgovor bi bio isti i da sam Romkinja, iz nehigijenskog naselja ili iz Borce.
Prihvatam na blanko!

Brate, sidji sa Olimpa medj' nas smrtnike!
tsunade tsunade 10:22 08.03.2012

Re: A, pa neće moći

Samo napred i ne osvrći se, gradonačelniče.




uopshte ne shvatam histeriju oko ideje i napora da se ciganske kartonske čerge rasformiraju. sto se tiče djilasovog pisma ovom belgijskom gradonačelniku, ne bih ni sama bolje rekla.
antioksidant antioksidant 10:30 08.03.2012

Re: A, pa neće moći

sto se tiče djilasovog pisma ovom belgijskom gradonačelniku, ne bih ni sama bolje rekla.

pazi kad ti ne verujem
tsunade tsunade 11:05 08.03.2012

Re: A, pa neće moći

pazi kad ti ne verujem


keve mi
cult cult 11:49 08.03.2012

Re: A, pa neće moći

tsunade
Samo napred i ne osvrći se, gradonačelniče.




uopshte ne shvatam histeriju oko ideje i napora da se ciganske kartonske čerge rasformiraju. sto se tiče djilasovog pisma ovom belgijskom gradonačelniku, ne bih ni sama bolje rekla.


ne shvataš? misssim...Džilas je tako passé.
cult cult 11:50 08.03.2012

Re: A, pa neće moći

angie01
cult


je l to neko koristi cultov nalog?!

alo, bre, izadji iz culta!


kad čeka sabah sa šejtanom...
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 19:28 07.03.2012

Gadi mi se

Djilas je odvratan.
vladaxy vladaxy 20:48 07.03.2012

Evropska investiciona banka

Ja Đilasu zameram 350 miliona za most

i ovih dva miliona koje niko nije video, namenjenih raseljavanju roma ispod gazele

Grant finding from the European Agency for Reconstruction (‘EAR’) in an amount of EUR 2.0 million to assist with the re-location of the Roma community located under the Gazela bridge has been secured

Grant funding from the Department for International Development (‘DFID’) in an amount of EUR 30,000 to provide a full and participatory needs assessment of the Roma community has been secured


2.030.000 EUR

"Za obezbeđivanje kontejnera romskim porodicama ispod Gazele grad je izdvojio skoro 1,2 miliona evra i još oko milion evra kako bi se naselja opremila neophodnom infrastrukturom", kaže se u pismu gradonačelnika koje je objavljeno u dnevnim novinama. link


2.200.000 EUR


Prema njegovim rečima, ukupan projekat vredi oko 80 miliona dinara, dok je vrednost jedne mobilne stambene jedinice sa nameštajem i planiranom opremom oko pet do šest hiljada evra.

Krkobabić je upozorio da ubuduće svi moraju biti svesni da "ne treba da kreću put Beograda" ukoliko nemaju obezbeđen stan ili posao, istakavši da "gradska vlast i građani Beograda ne mogu da snose troškove njihovih odluka", već da egzistencijalne probleme treba da rešavaju u svojoj lokalnoj sredini.


800.000 EUR


Tako da su uvek u pitanju pare...Gde nestade 1.200.000 EUR ? Ili neko laže...

Za Gazelu je evropa dala pare pa su morali da budu fini prema Romima, a za ove niko nije dao ni dinara pa ih jednostavno rasturaju.
bloger201 bloger201 21:24 07.03.2012

Romi su zakon

Dakle, ovako!
Nemam apsolutno NIŠTA protiv i jednog ljudskog bića! Naprotiv, smatram, da svako ljudsko biće ima PRAVO, da živi humano, ispunjenim životom, itd itd bla bla truć. Šta mislim, da tu ne valja? Samo i samo potenciranje toga, da su u pitanju Romi! Da se ne lažemo, Romi (iako bih ja mnogo radije koristio "originalni" naziv za njih a ne ovaj, po meni, izmišljeni) su "narod na putu", nenavikli na stacionarnu egzistenciju, bez privrženosti teritoriji. Iz toga proizilazi, da ni pozicija sa koje su raseljeni nije njihova "domovina" već privremen smeštaj - do sledeće prilike. Ok! Regularno! Ljudi vole promenu i to je to. Ali, evropski "dušebrižnici" različite NVO i ostali "čovekoljupci" su odlučili da menjaju njihovu suštinu. Zašto? Prema mom ubeđenju, razlog je seks - u glavu! Primer. Kada da je Slovačka trebala ući u EU, jedan od osnovnih problema je bio i problem Roma. U Košicama postoji izgrađen poseban kvart kapaciteta preko 60.000 stanovnika namenjen samo za njih. Glanc nove stanove, kompletno uređene, sa kompletnom infrastrukturom, grejanjem, itd. itd. su naselile romske porodice dalekih 70-tih godina prošlog veka. I, dok je važio socijalizam, u kojem je svako morao biti "zaposlen" (... nije bitno gde, Cigani većinom kod đubretara, kao i kod nas...) sve je bilo (relativno) OK. Iako, svakoga dana su u kvartu dežurali barem jedan sanitet (zbog povreda izazvanim tučama uz upotrebu, uglavnom, noževa) i dve policijske ekipe (zbog nasilništva, krađe, ...) Dolaskom demokratije su SVI ljudi "oslobođeni" i pružena im je odgovarajuća šansa. Naravno, EU je sve "motrila" i neprekidno pi**ila kako je ova populacija "ugnjetavana" i kako su joj uskraćivana "osnovna ljudska prava". Vlada Slovačke je rekla "Ok, ograničavamo ih? Nećemo više..." I, svaki Rom, koji je podneo zahtev je dobio pasoš! Putujte ljudi, pogledajte kako izgleda demokratija na delu u Evropi! I... piž..nje je prstalo, kada je šest Roma iz Slovačke zaustavilo kompletan saobraćaj u centru Brisela gurajući krševiti auto Žiguli (kod nas poznat kao Lada), koji je crk'o na sred raskrsnice. A oni došli, u Brisel da koriste "blagodeti demokrtije"!
Podebele ženska, na pitanje TV reprtera, da li je zadovoljna visinom socijalne pomoći kaže: "... pomoć je sr*nje! Moja pordica ima 17 članova, dobijam socijalnu pomoć za 6 nezaposlenih članova i 10-toro dece, ali dok platim pretplatu za 9 mobilnih telefona, 2 alimentacije, 12 paklica Marbolo-a dnevno i ... pa ŠTA mi ostane za hranu i ostale troškove!? Ništa!"
I, malo prizemniji slučaj. Svake godine, u vreme crkvene slave okupi se u mom "našem malom mestu" gomila ciganske i ostale bagre, koja zaređa "od vrata do vrata" noseći malu decu u naručju - valjda da bi lakše i žešće uticala na osećanja filinga starosedelaca. Tako dođe "jedan" u paru sa 3-4 godišnjim detetom i na moja vrata sa zahtevom da mu se da neka kinta za "operaciju deteta od bruha". Tip, 30-tak godina, "volu rep da isčupa - ako se odluči" plačljivim glasom mi elaborira svoju situaciju i ja, pošto sam shvatio, da nisam sagledao trenutak i nisam zaključao ulazna vrata hodnika, da bi pojednostavio sve dam mu 100 din (tadašnja vrednost eur bila oko 80 dinara) i ispratim ga sa srećom napolje (i naravno zaključam vrata). Posle cca jednog sata krenem u grad i šta vidim - moj "plačko" sedi u kafiću, pijucka pivo i "razglaba" dnevnu politiku (deteta nigde)! Mislim se, ajd' da se šegačim, he-he! Stanem i pitam, da li dozvoljava, da mu kupim još jedno pivo. Tip me gleda "belo", ne prepoznaje i naravo pristaje. Kažem, ali hoću da platim i sve što je do sads popio. Sada već nastaje zabezek! Reko, da pitam konobara - kaže ne, ja znam šta sam im'o. Šta? Kaže, ja popio 10 piva! A? Svaka čast - pa da platim konobaru. Ma, NE! On će da plati, da dam njemu pare a on će (da se ja ne brigam) rešiti problem - nema brige, sve je pod kontrolom. I tada mi pukne film i ja ih sve lepo "oteram u qrac", svašta "mu" kažem... i odem. Greška! Vraćam se nazad istim putem, kad moj "poznanik", već pod gasom, stoji na "ćošku". Jbt, na mom ćošku! Prolazim, pita me, da li dovoljno brinem o svom zdravlju, pokušava da mi stane na put, unosi se u lice ... (doduše, ne dira me fizički, samo "emulira" neke "pokrete"...). Obiđem ga i tu se za mene "avantura" završila, pošto se i crkvena slava završila te noći. Naknadno čujem, da su svi "skupljači" socijlnog filinga prošli "edukacijom" lokalnog paroha, koji ih je uputio u "način" prikupljanja sredstava, odnosno, kako da najlakše "dopru do srca" lokalnog stanovništva! Neverovatno!
Neću da grešim dušu - nisu svi bili Cigani! Većina, DA. Najuspešnija većina...
I, šta nam ovakva dešavanja sugrišu? Da gajimo rasizam? NE! Ali, u svakom slučaju mi svašta pada na pamet, kada mi uslinjeno dete na raskrsnici iza Tempa u Zemunu "pređe" ekserom preko vrata auta samo zbog toga što nisam "uslišao" njegov zahtev za "finansijsku podršku" na crvenom svetlu!
Zato apsolutno podržavam "remećenje" mira gospode Roma, koje je gospodin mejer Beograda počeo sa "ispod" Gazele prostorom ... Koliko će biti u celoj sittuaciji uspešan - ne znam! Vrlo teško će se izboriti sa protivnicima a naročito sa (bezazlenim) NVO-ima, čiji članovi iz sigurnosti svojih "brloga" kevću i napadaju na i najmanji pomak! Na pitanje, da li je pomak u ciganskom načinu života njihovo premeštanje u kontejnere, odgovor je sigurno DA. Da li bi njihovo selenje u stanove u zgradama bilo bolje? Odgovor je DA, ali ako pogledate (a lako možete googlati i saznati sve) kako izgleda SADA kvart u Košicama, u potpunsoti podržavam stavove gradonačelnika Beograda!
A, da mogu, i glasao bih za njega - sigurno!!! Nema veze u kojoj je stranci... Jednostavno, ima čovek "filing" osećanja zajedništva, "memoriju" pamćenja ponašanja i "razumnost" logike razmišljanja. Malo li je?!
libkonz libkonz 22:50 07.03.2012

Zašto ovaj tekst

Što se tiče Roma, slažem se sa mnogim stavovima ljudi koji brane Đilasa u ovoj priči. Divlja naselja jesu problem, organizovano prosjačenje takođe. Čak verujem da svako onaj ko malom Romu da nešto novca, učestvuje u maltretiranju tog deteta. Jer jedini način da ta deca prestanu da budu neka vrsta robova je taj da ljudi prestanu da im daju pare.
Imao sam ovde na blogu raspravu sa Stošićem pre par godina, gde sam rekao da bih se i rukama i nogama borio protiv toga da neko preseli divlje naselje u moj komšiluk, jer verujem da bi to ugrozilo bezbednost moje porodice. Pitali su me blogeri kako bih ja rešio problem divljih naselja, moj odgovor je kratak: Ne znam. Pojma nemam. Ne kritikujem Đilasov način rešenja ovog problema, niti ga hvalim. Prosto se ne razumem, niti vidim smisao da ja pronalazim rešenje ovog pitanja. Samo da bih imao stav o tome?
Ali ono gde vidim ogroman problem je poziv beogradskog gradonačelnika belgijskom kolegi da pronađe smeštaj za beogradske Rome u svom gradu,a da će ovaj organizovati prevoz. To je klasičan govor mržnje i način da se širi mržnja prema jednoj etničkoj grupi. Namerno sam na početak teksta stavio komentare, koji su proistekli kao odgovor na ovo Đilasovo pismo. Taj način komunikacije BG gradonačelnika njemu sigurno donosi nove glasove, ali stvoriće nož u telu nekog pripadnika manjinske zajednice uskoro.
Postoji još jedna stvar koju takođe smatram izuzetno bitnom. Naša Srbija se nalazi u nezavidnoj situaciji, postoje moge predrasude o nama, pred nama je jako težak period. Gradonačelnik Beograda je po mnogima treća ličnost po važnosti u Srbiji. Možda je tužno što gradonačelnik srpskog glavnog grada mora da se uvlači nekom tamo gradonačelniku od 12.000 stanovnika, ali realnost je takva. Svi koji se lože na ovaj Đilasov bezobrazlu (e nek mu je rekao), kao da su zaboravili na Miloševića i "Srbija se saginjati neće". Ta ista bahatost je kumovala ovoj našoj nesreći. Smejala se Srbija Albancima pre 25 godina kada su ugošćavali američke senatore, smejala se Srbija Franji Tuđmanu kada je "čekao Džordža Buša pred WC-om", a mi smo uvek bili "ponosni narod koji je držao do sebe". Zaboravila je Srbija kako je mudri Miloš Obrenović stvorio modernu Srbiju, zaboravila je način na koji je Srbiju vodio njegov sin Mihailo. Ložimo se na bahatost i primitivizam. E pa, dragi moji blogeri, Dragan Đilas je težak verovatno sto miliona evra. Približavala se Srbija Evropskoj Uniji ili ne, on će i dalje da "kara dobre ribe", vozi besna kola, hrani se u ekskluzivnim restoranima, živi u preskupim stanovima, letuje gde želi, ali mi ćemo i dalje ležati u blatu. Da, može mu se da bude bahat prema jednom gradonačelniku od 12.000 stanovnika, neće zbog toga ugroziti školovanje svoga deteta, ali možda vi nećete imati novac da školujete svoje dete. Možda je taj gradonačelnik prijatelj nekog belgijskog ministra, premijera, funkcionera. Ponoviću, zaglavili smo u blato i patriotizam se ogleda u tome da misliš o opštem dobru, da si spreman da suzbiješ svoju sujetu za dobrobit svoje zemlje. Ovo vreme traži žrtve za opšte dobro, a meni je ova priča još jedan dokaz da Dragan Đilas voli samo sebe i da prosto zabole za dobro svih nas. A vi se i dalje ložite na to "E, neka mu je rekao".
predatortz predatortz 23:00 07.03.2012

Re: Zašto ovaj tekst

Mislim da pridaješ preveliki značaj nekom tamo gradonačelniku u Belgiji.
A ni ti, očigledno, nisi prepoznao ironiju u Đilasovoj ponudi.
libkonz libkonz 23:07 07.03.2012

Re: Zašto ovaj tekst

Mislim da pridaješ preveliki značaj nekom tamo gradonačelniku u Belgiji.

Đilasu je bahatost zaštitni znak. Imali smo bahatog Miloševića, ništa nismo naučili. Čovek koji je gradonačelnik Beograda nema pravo da bude bahat.
A ni ti, očigledno, nisi prepoznao ironiju u Đilasovoj ponudi.

Ponoviću: Namerno sam komentare stavio iznad teksta. To je pokušaj ironije i klasičan govor mržnje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:09 08.03.2012

Re: Zašto ovaj tekst

Svi koji se lože na ovaj Đilasov bezobrazlu (e nek mu je rekao), kao da su zaboravili na Miloševića i "Srbija se saginjati neće".


Mislim da gresis kad poredis te dve stvari.
Milosevc je terao inat na stvarima koje su bile protiv volje sveta i protiv zdravog razuma, Djilas, za razliku od toga, radi nesto sto je veoma logicno i lako objasnjivo pa ko to nece da vidi njemu zaista ne treba nista ni objasnjavati.
Uvazavanje politicara iz Evrope je ipak dosta razlicito od ponizne servilnosti prema njima. Uvzavanje naravno da, ali poniznost u svakoj prilici i pred svakim sa zapada ne, jer se time osim gazenja sopstvenog dostojanstva nista ne postize.

Poredjenje sa Milosem Obrenovicem mi se takodje ne cini bas najsrecnijim. Miloseva cuvena lukavost se pre svega odnosila na odnose sa Turskom, dakle sa nekim koga je on takvim ponasanjem pokusavao da se resi ("guju gladi ispod nje se vadi" ) a ne da joj se pridruzi. Danasnji odnos Srbije i EU je dosta razlicit od tog odnosa

Ma kako nekada bilo tesko razlikovati sta je bahatost a sta nepristajannje na poniznost, mislim da u ovoj situaciji to nije slucaj. Ovde se postupak Djilasa tesko moze citati kao bahatost. Uvazavanje tog "gradonacelnika" bi znacilo servilno pravdanje za nesto za sta nema razloga da se bilo kome pravda.
Mogao je Djilas i da ignorise to pismo, da kaze - ma baci to, pusti budalu, ali ni ovakva reakcija nije pogresna.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana