Boris je bio dobar predsednik

igipop RSS / 23.01.2008. u 05:01


Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 05:31 23.01.2008

Lako je relativizovati...

Preporuka za tekst, osnovna poenta je razumljiva, mada se ne slazemo. Ali evo i jednog istaknutog politicara 20. veka jako omiljenog, prica se, u DS-u:



Sta li je samo onaj papir u ruci? Deklaracija narodne skupstine o Kosovu? Rezolucija o Kubi? Sporazum sa ruskim naftnim kompanijama? Koncesija o nekom autoputu? Gustav Srbije iz leta Gospodnjeg 2006?

Bice da je ovo poslednje - neki dokumentic pisan skupa sa fashistima. Koji su sad dosli po svoje. Kao sto djavo obicno i dodje.

I za njega se pisalo da je bio dobar premijer. Bio je i uspesan kod zena. Posle njega mogu doci samo ekstremisti, rece prijatelj mu lord Halifaks... A tako i bi.



P.S. Mislim da je i on u ovoj istorijskoj prilici pun poleta i optimizma u vezi sa evropskom buducnoscu uzviknuo "Kosovo je Srbija!"

Bas kao na bilbordima po Beogradu.
vucko vucko 09:24 23.01.2008

Smrt fašizmu?

Interesantno poređenje sa Čemberlenom. Sugeriše da je pravo rešenje građanski rat, ako ja dobro razumem?
Doctor Wu Doctor Wu 10:18 23.01.2008

Re: Smrt fašizmu?

Interesantno poređenje sa Čemberlenom. Sugeriše da je pravo rešenje građanski rat, ako ja dobro razumem?

Meni je interesantnije da se citira zagovarač primirja sa nacistima lord Halifax a da se Churchill navodi kao extremista, ali bear in mind da je komentar napisao one herr Tchirkovitch.
Tarkovski Tarkovski 16:11 23.01.2008

Re: Lako je relativizovati...

Izgleda mi kao jedno vrlo nategnutno poredjenje; vadjenje jednog dogadjaja van konteksta tadasnje situacije i poredjenje sa dnevnom politikom. Mozemo i Cercila - koga veliki broj srpskih politicara smatra za idola i najboljeg politicara - da spomeninjemo van konteksta kada je govorio o Slovenima da su niza rasa. Cirkovicu, sjajno pises o naucnim temama ali mi ovo izgleda jedno infantilno politikanstvo.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 21:49 23.01.2008

Re: Lako je relativizovati...

Tarkovski
Izgleda mi kao jedno vrlo nategnutno poredjenje; vadjenje jednog
dogadjaja van konteksta tadasnje situacije i poredjenje sa dnevnom
politikom. Mozemo i Cercila - koga veliki broj srpskih politicara
smatra za idola i najboljeg politicara - da spomeninjemo van konteksta
kada je govorio o Slovenima da su niza rasa. Cirkovicu, sjajno pises o
naucnim temama ali mi ovo izgleda jedno infantilno politikanstvo.

OK, Cercil je imao svojih mana - a CINJENICA jeste da su ga njegovi saborci iz *sopstvene* stranke smatrali opasnim ekstremistom. On je citav period od kraja 20-tih prakticno drzan "na ledu" i aktivno sprecavan da se bavi politikom - dajte, ljudi, zasto negirati te poznate stvari.

Druga stvar je "vadjenje dogadjaja iz konteksta". Ova primedba bi bila opravdana da sam ja kojim slucajem pretendovao da dajem neku ozbiljnu istorijsku i sociolosku analizu. Ali to nisam ni pomisljao. Kao sto je poznato, daleko mi je draza umetnost od drustvenih nauka, tako da ovo treba shvatiti kao jednu licnu, intimnu metaforu (kao sto i sam koncept bloga valja shvatati licno, a ne kako se ovde cesto cini analiticarski - i "analiticarski". Za analize postoje drugi mediji i druga glasila. Metafora situacije u kojoj su se nasli mnogi ds-ovci jeste kako ja to licno sagledavam - do juce su se ustezali da upotrebe rec tezu od kasike, a odjednom preko noci Grobar postade fashista i crni djavo. A mnogima su krivi oni (gde i sebe ubrajam) za koje to nije nikakvo otkrice, koji su odavno znali da ovde ima desetine procenata fashistickih biraca i citav vrlo razvijen paranoidni i ksenofobicni fashisticki nacin misljenja. Do juce je to bio ekstremizam -- a evo sad citamo to i od "mejnstrim" demokratskih glasaca, cak i clanova stranke, cak i ovde na blogu (Zdravic, Metanoia, itd.). Da li je onda ta metafora bas sasvim neosnovana?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 21:58 23.01.2008

Re: Smrt fašizmu?

vucko
Interesantno poređenje sa Čemberlenom. Sugeriše da je pravo rešenje građanski rat, ako ja dobro razumem?

Ne, pravo resenje je otreznjenje. Za Nevila je doslo svakako prekasno - mozda kod nas moze ranije, ja sam optimista da se neki trezne vec sad (to se i ovde na blogu vidi, eno je dole Dracena napisala pravi ldp-style antifashisticki manifesto), mada nece, kao svaki pravi alkoholicari, da priznaju da im je treznjenje uopste bilo potrebno. Nek svako pogleda sebe u ogledalo pa se upita da li je to sto je gledao kroz roze naocari na Srbiju bilo vise na korist ili na stetu - pre svega njemu samom.

Naravno, naslov Vaseg komentara je sasvim opravdan - svakako uvek i svuda SMRT FASHIZMU! (kao i komunizmu, naravno, ali to je neka druga prica)
Atomski mrav Atomski mrav 10:35 23.01.2008

Proroci...

Prorocima katastrofe su neophodne katastrofe da bi opstali.

U sridu!
Unfuckable Unfuckable 10:45 23.01.2008

wrong

Konacno to ce mu biti i poslednji mandat na mestu predsednika.
Po novom Ustavu - ima još dva, čini mi se
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:42 23.01.2008

Re: wrong

Unfuckable
Konacno to ce mu biti i poslednji mandat na mestu predsednika.Po novom Ustavu - ima još dva, čini mi se

da malo milosevicevski... fuj
Atomski mrav Atomski mrav 14:04 23.01.2008

Re: wrong

Znači, jednom u 8 godina promeniš Ustav i vladaš do kraja života... doduše, to nije uspelo ni Čavezu...
dracena dracena 14:04 23.01.2008

Autodestrukcija na delu

Tadić je po svim kriterijumima bio izvanredan predsednik države. Svaka zemlja, čak politički i demokratski mnogo razvijenije, bi takvog predsednika mogla samo poželeti. Ni jednim svojim potezom ni rečju nije se ogrešio ni o jedno demokratsko pravilo, niti je naneo štetu bilo kom interesu naše zemlje. Mirno i bez velike pompe je sve svoje neosporno izuzetne sposobnosti uložio u pokretanje i sprovodjenje čitavog niza vrlo kompleksnih aktivnosti, koje su u početku imale samo teoretske šanse na uspeh. Rezultati njegovih napora su očigledni: retki znaci napredovanja i oporavka u proteklih par godina vidljivi su uglavnom tamo gde je on imao ustavnih ovlašćenja (npr. naša pozicija u svetu je značajno poboljšana). I pored toga, kritike su neprekidno pljuštale i pljušte. Na njega se obrušilo i kuso i repato. Svi nesposobnjakovići, mediokriteti gladni funkcija i vlasti su pokušavali da svoje pozicije izgrade na najčešće potpuno neosnovanoj kritici Tadićevog rada. Svakakve gluposti i gadosti su se mogle pročitati i čuti na sve strane. Počev od izmišljotina o njegovom privatnom životu, pa do toga da je on odgovoran za sve propuste vlade, spore reforme, nizak životni standard.

Šta su gradjani praktično učinili ovakvim izjašnjavanjem u prvom krugu predsedničkih izbora? U suštini, svojim izjašnjavanjem su Tadića kaznili za sporost vlade. Čini mi se da su gradjani razmišljali otprilike: "Samo nek se nešto promeni! Makar i na gore! Samo nek je drugačije!" Koštunica je stari majstor za iscrpljivanje svoje okoline, "tapiranje živaca"; mrcvarenje problema i dovodjenja svake situacije do apsurda. Svi njegovi poslovi ostavljaju mučan utisak, kako god da se okončaju. I uvek se nekako izvuče nekažnjeno. Ovog puta mu je izgleda u planu da mi umesto njega u ćošak oteramo Tadića. Umesto da uskrate svoj glas vinovnicima naših problema (Nikoliću, Mrkiću) i onima koji su bili u prilici da bar neke probleme reše, a nisu (Ilić), gradjani su, valjda po navici, kaznili dežurnog krivca još od Djindjićevog vremena - DS.

Oni koji su glasali za Nikolića nisu samo zaokružili ime jednog političara, nego su istoremeno precrtali i sve svoje i naše šanse za budućnost.
Dakle, našoj autodestrukciji nema kraja, niti joj se ne može naći pandan ni u prošlosti ni u sadašnjosti.

Da zlo bude veće, sad se taj isti premijer čije greške i sporost Tadić plaća, nećka da pruži podršku za nas jedinom dobrom rešenju (Tadiću) ovog haosa, kojim smo sebe prikazali kao potpuno besvesne, nedorasle i neodgovorne pojedince i kao potpuno demokratski nezrelu zajednicu.

Osim G17, ostale demokratski ili navodno demokratski orijentisane stranke vode se svojim stranačkim i ličnim kalkulacijama. Ni briga ih nije šta će se desiti sa Srbijom i njenim gradjanima. Po oprobanom
Titovom sistemu: "što gore, to bolje" svi pokušavaju da u ovom mutljagu izvuku neku svoju sitnu korist za sebe.

Nikolić je na korak do predsedničke funkcije. Lepo za njega. Raspištoljiće se i razgaćiti po Srbiji on i njegovi stranački drugovi, izmišljaće toplu vodu, glumiti pamet, patriotizam, originalnost, razne mnogostruke, izvrsne i nadljudske sposobnosti i veštine... A u suštini pojma nemaju ni o čemu. Dok se oni budu tako baškarili, manevarski prostor Srbije i nas gradjana će biti sve manji. Oni su obični aparatčici titovskog kova za koje je glavno kako pričaš, a ne kako radiš. Svi "proizvodi" njihove politike su nakaradni i destruktivni. Setite se načina na koji su štitili srpski živalj s one strane Drine, setite se Zemuna i njihovih "originalnih" rešenja komunalnih problema, nezaposlenosti.... Nemoguće je navesti sve njihove greške, mogle bi se nabrajati satima i satima, ali ko god se potrudi lako će se setiti gomile primera. Ne samo da nisu u stanju da reše ni jedan problem, nego su majstori da naprave problem i tamo gde ga ni najmaštovitiji od nas ne mogu ni zamisliti. Setite se samo onih, beše šest, nuklearnih bojevih glava koje su kupili od Rusa uoči NATO bombardovanja, a zatim tokom celog bombardovanja čuvali u običnoj baraci u Vinči, pri čemu je Šešelj prizivao: "Neka bombawduju!!!" Kome od nas bi tako nešto palo na pamet? Ali, eto, radikalima ne samo da je palo na pamet, nego su i realizovali svoju "genijalnu ideju".

Pozivam gradjane da se zapitaju postoji li jedan potez radikala i T. Nikolića od kog su oni imali neke koristi. Sigurna sam da će i sami videti da iza radikala ostaju samo groblja, suze, nesreća, izolovanost, beda, muka, izbeglištvo... sve u svemu - pustoš. Sve što dotaknu pretvore u prah i pepeo. Svaku ideju, svaku našu perspektivu i nadu.

Neka nam je Bog u pomoći.
Mala Ramona Mala Ramona 17:04 23.01.2008

Re: Autodestrukcija na delu

dracena


Osim G17, ostale demokratski ili navodno demokratski orijentisane stranke vode se svojim stranačkim i ličnim kalkulacijama. Ni briga ih nije šta će se desiti sa Srbijom i njenim gradjanima. Po oprobanom
Titovom sistemu: "što gore, to bolje" svi pokušavaju da u ovom mutljagu izvuku neku svoju sitnu korist za sebe.



He,he, ovo je vrh!!!
dracena dracena 17:14 23.01.2008

Re: Autodestrukcija na delu

Mala Ramona
dracena


Osim G17, ostale demokratski ili navodno demokratski orijentisane stranke vode se svojim stranačkim i ličnim kalkulacijama. Ni briga ih nije šta će se desiti sa Srbijom i njenim gradjanima. Po oprobanom
Titovom sistemu: "što gore, to bolje" svi pokušavaju da u ovom mutljagu izvuku neku svoju sitnu korist za sebe.



He,he, ovo je vrh!!!

Nije vrh, nego dno! Fuj!
JJ Beba JJ Beba 17:15 23.01.2008

Re: Autodestrukcija na delu

Nikolić je na korak do predsedničke funkcije. Lepo za njega. Raspištoljiće se i razgaćiti po Srbiji on i njegovi stranački drugovi, izmišljaće toplu vodu, glumiti pamet, patriotizam, originalnost, razne mnogostruke, izvrsne i nadljudske sposobnosti i veštine... A u suštini pojma nemaju ni o čemu. Dok se oni budu tako baškarili, manevarski prostor Srbije i nas gradjana će biti sve manji. Oni su obični aparatčici titovskog kova za koje je glavno kako pričaš, a ne kako radiš. Svi "proizvodi" njihove politike su nakaradni i destruktivni. Setite se načina na koji su štitili srpski živalj s one strane Drine, setite se Zemuna i njihovih "originalnih" rešenja komunalnih problema, nezaposlenosti.... Nemoguće je navesti sve njihove greške, mogle bi se nabrajati satima i satima, ali ko god se potrudi lako će se setiti gomile primera. Ne samo da nisu u stanju da reše ni jedan problem, nego su majstori da naprave problem i tamo gde ga ni najmaštovitiji od nas ne mogu ni zamisliti. Setite se samo onih, beše šest, nuklearnih bojevih glava koje su kupili od Rusa uoči NATO bombardovanja, a zatim tokom celog bombardovanja čuvali u običnoj baraci u Vinči, pri čemu je Šešelj prizivao: "Neka bombawduju!!!" Kome od nas bi tako nešto palo na pamet? Ali, eto, radikalima ne samo da je palo na pamet, nego su i realizovali svoju "genijalnu ideju".

dracena je govorila
haug
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 21:55 23.01.2008

Re: Autodestrukcija na delu

dracena
Tadić je po svim kriterijumima bio izvanredan predsednik države. Svaka
zemlja, čak politički i demokratski mnogo razvijenije, bi takvog
predsednika mogla samo poželeti. Ni jednim svojim potezom ni rečju nije
se ogrešio ni o jedno demokratsko pravilo, niti je naneo štetu bilo kom
interesu naše zemlje. Mirno i bez velike pompe je sve svoje neosporno
izuzetne sposobnosti uložio u pokretanje i sprovodjenje čitavog niza
vrlo kompleksnih aktivnosti, koje su u početku imale samo teoretske
šanse na uspeh. Rezultati njegovih napora su očigledni: retki znaci
napredovanja i oporavka u proteklih par godina vidljivi su uglavnom
tamo gde je on imao ustavnih ovlašćenja (npr. naša pozicija u svetu je
značajno poboljšana). I pored toga, kritike su neprekidno pljuštale i
pljušte. Na njega se obrušilo i kuso i repato. Svi nesposobnjakovići,
mediokriteti gladni funkcija i vlasti su pokušavali da svoje pozicije
izgrade na najčešće potpuno neosnovanoj kritici Tadićevog rada.
Svakakve gluposti i gadosti su se mogle pročitati i čuti na sve strane.
Počev od izmišljotina o njegovom privatnom životu, pa do toga da je on
odgovoran za sve propuste vlade, spore reforme, nizak životni standard.


Šta su gradjani praktično učinili ovakvim izjašnjavanjem u prvom krugu
predsedničkih izbora? U suštini, svojim izjašnjavanjem su Tadića
kaznili za sporost vlade. Čini mi se da su gradjani razmišljali
otprilike: "Samo nek se nešto promeni! Makar i na gore! Samo nek je
drugačije!" Koštunica je stari majstor za iscrpljivanje svoje okoline,
"tapiranje živaca"; mrcvarenje problema i dovodjenja svake situacije do
apsurda. Svi njegovi poslovi ostavljaju mučan utisak, kako god da se
okončaju. I uvek se nekako izvuče nekažnjeno. Ovog puta mu je izgleda u
planu da mi umesto njega u ćošak oteramo Tadića. Umesto da uskrate svoj
glas vinovnicima naših problema (Nikoliću, Mrkiću) i onima koji su bili
u prilici da bar neke probleme reše, a nisu (Ilić), gradjani su, valjda
po navici, kaznili dežurnog krivca još od Djindjićevog vremena - DS.

Oni koji su glasali za Nikolića nisu samo zaokružili ime jednog
političara, nego su istoremeno precrtali i sve svoje i naše šanse za
budućnost.
Dakle, našoj autodestrukciji nema kraja, niti joj se ne može naći pandan ni u prošlosti ni u sadašnjosti.

Da zlo bude veće, sad se taj isti premijer čije greške i sporost Tadić
plaća, nećka da pruži podršku za nas jedinom dobrom rešenju (Tadiću)
ovog haosa, kojim smo sebe prikazali kao potpuno besvesne, nedorasle i
neodgovorne pojedince i kao potpuno demokratski nezrelu zajednicu.

Osim G17, ostale demokratski ili navodno demokratski orijentisane
stranke vode se svojim stranačkim i ličnim kalkulacijama. Ni briga ih
nije šta će se desiti sa Srbijom i njenim gradjanima. Po oprobanom
Titovom sistemu: "što gore, to bolje" svi pokušavaju da u ovom mutljagu izvuku neku svoju sitnu korist za sebe.

Nikolić je na korak do predsedničke funkcije. Lepo za njega.
Raspištoljiće se i razgaćiti po Srbiji on i njegovi stranački drugovi,
izmišljaće toplu vodu, glumiti pamet, patriotizam, originalnost, razne
mnogostruke, izvrsne i nadljudske sposobnosti i veštine... A u suštini
pojma nemaju ni o čemu. Dok se oni budu tako baškarili, manevarski
prostor Srbije i nas gradjana će biti sve manji. Oni su obični
aparatčici titovskog kova za koje je glavno kako pričaš, a ne kako
radiš. Svi "proizvodi" njihove politike su nakaradni i destruktivni.
Setite se načina na koji su štitili srpski živalj s one strane Drine,
setite se Zemuna i njihovih "originalnih" rešenja komunalnih problema,
nezaposlenosti.... Nemoguće je navesti sve njihove greške, mogle bi se
nabrajati satima i satima, ali ko god se potrudi lako će se setiti
gomile primera. Ne samo da nisu u stanju da reše ni jedan problem, nego
su majstori da naprave problem i tamo gde ga ni najmaštovitiji od nas
ne mogu ni zamisliti. Setite se samo onih, beše šest, nuklearnih
bojevih glava koje su kupili od Rusa uoči NATO bombardovanja, a zatim
tokom celog bombardovanja čuvali u običnoj baraci u Vinči, pri čemu je
Šešelj prizivao: "Neka bombawduju!!!" Kome od nas bi tako nešto palo na
pamet? Ali, eto, radikalima ne samo da je palo na pamet, nego su i
realizovali svoju "genijalnu ideju".

Pozivam gradjane da se zapitaju postoji li jedan potez radikala i T.
Nikolića od kog su oni imali neke koristi. Sigurna sam da će i sami
videti da iza radikala ostaju samo groblja, suze, nesreća, izolovanost,
beda, muka, izbeglištvo... sve u svemu - pustoš. Sve što dotaknu
pretvore u prah i pepeo. Svaku ideju, svaku našu perspektivu i nadu.


Neka nam je Bog u pomoći.


Vas tekst, sa kojim se umnogome mogu solidarisati, mada su nam polazista vrlo razlicita, se moze citati i kao najveci trijumf LDP-ove opcije: Vi ste, ovde, prihvatili ono sto su ljudi iz LDP-a i mnogih NVO pokusavali da Vam kazu vec duze vremena, a na sta ste se Vi uvek do sada kostresili - da u Srbiji vlada fashisticka paradigma, koja mozda nije na vlasti, ali ima solidnih vise desetina procenata i koja neprestano PRETI dolaskom na vlast. Svakom dobronamernom takva promena stava (jer, do juce se kod Vas i u Vasem diskursu nije rec mogla prozboriti o tome da su radikali i njihovi glasaci fashisti, sto je inace notorna cinjenica, zadovoljavaju gotovo udzbenicku definiciju) znaci jasan napredak. Ovo sto sam boldirao je podjednako adekvatno moglo da se kaze o SA, Waffen SS-u i njihovoj ideoloskoj avangardi, NSDAP. I tacno je! Pitanje je samo DA LI JE MORALO DOCI DO OVOGA da biste razumeli i spoznali ovu relativno elementarnu istinu. To ne govori dobro o vasim spoznajnim sposobnostima (ne mislim na Vas kao osobu, vec pristalice doticne opcije).

Hajde malo i o tome da se porazmisli.


KafaJeGotova KafaJeGotova 22:48 23.01.2008

Re: Autodestrukcija na delu

Neka nam je Bog u pomoći.

sto cimas boga? zar tadic nije allmighty po tvojim navodima?
Tadić je po svim kriterijumima bio izvanredan predsednik države. Svaka
zemlja, čak politički i demokratski mnogo razvijenije, bi takvog
predsednika mogla samo poželeti. Ni jednim svojim potezom ni rečju nije
se ogrešio ni o jedno demokratsko pravilo, niti je naneo štetu bilo kom
interesu naše zemlje.

vire ti pertle...
dracena dracena 07:11 24.01.2008

Re: Autodestrukcija na delu

KafaJeGotova
vire ti pertle...

Da, treba sa mnom biti oprezan. Ja sam nadaleko poznati poltron. Ovako sam ja svojevremeno govorila i pisala i o Djindjiću, ali su me srećom pametni ljudi slični tebi na vreme provalili i zustavili.
I ubili Djindjića.
Nenad M. Nenad M. 21:09 24.01.2008

Re: Autodestrukcija na delu

Tadić je po svim kriterijumima bio izvanredan predsednik države. Svaka
zemlja, čak politički i demokratski mnogo razvijenije, bi takvog
predsednika mogla samo poželeti. Ni jednim svojim potezom ni rečju nije
se ogrešio ni o jedno demokratsko pravilo, niti je naneo štetu bilo kom
interesu naše zemlje. Mirno i bez velike pompe je sve svoje neosporno
izuzetne sposobnosti uložio u pokretanje i sprovodjenje čitavog niza
vrlo kompleksnih aktivnosti, koje su u početku imale samo teoretske
šanse na uspeh.


bozemioprosti, pises ko da je covek umro. za malo suze da mi krenu.

ipak, ovo je hit

gradjani su, valjda po navici, kaznili dežurnog krivca još od Djindjićevog vremena - DS.


gresis, draco, grdno gresis. DS nije kaznjen jer ima vise od pola vlade, pokrajinsku vlast, vlast u Bg-u i ( jos uvek) predsednika. Navodna kazna ti je dovoljno da ovu ( Tadicevu) DS poistovetis sa onom ( Djindjicevom) iako valjda znas da Djindjic nikada nije presao 8% a Tadic sa 35% kako kazes kaznjen.
Kako je taj narod bezorazan, lepo zivi, sve mu cveta u jesen a on bi da kaznjava ove na vlasti. U drustvu madjionicara logike vazi misljenje da je uvek kriv onaj koji bira, nikada onaj koji se (ne)bira prema rezultatima kako pristaje svakom demokratskom drustvu.

Puerta Puerta 18:37 23.01.2008

Ex

Kljucna rec je , Boris je BIO ... predsednik ...
Unfuckable Unfuckable 16:05 24.01.2008

Neverovatno

danas se, izgleda, postavlja mali rekord u brisanju komentara.
Fantastičan uradak.
JJ Beba JJ Beba 16:46 24.01.2008

Re: Neverovatno

danas se, izgleda, postavlja mali rekord u brisanju komentara.
Fantastičan uradak.

si primetio?
cenzurom u EU
hahahhahahahhaha

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana