Društvo| Ekologija| Gost autor| Moj grad

САОБРАЋАЈНО ПИТАЊЕ или: питања из клозета

Milan Novković RSS / 16.03.2012. u 23:52

Gost autor: srdjazlopogledja

Саобраћај и клозет представљају два, може се рећи, органски везана проблема. Верујем да не постоји човек на овој планети, који није осетио важност саобраћаја при нужди. Наиме, у том тренутку, у највећој фрци, свако разуме важност удаљености, брзине и капацитета. Мушкарци имају додатан увид у погледу различитих решења која задовољавају потребе, те из тог угла разумеју и предност разноврсности.

Ето, овај увод квалификује све за размишљање и расправу о саобраћају, а поред тога, ослања се на монументално дело „Клозетско питање" и даје један додатан осврт у решавању тог, основног проблема. 

Тако и ја написах:
Саобраћај у 900 речи и 9 слика.

Да поновимо:
- Удаљеност,
- Брзина (време),
- Капацитет,
- Разноврсност (веза).

Кажу да је основни вид саобраћаја пешачење. Трчање. Пливање.

Није.

Основни вид саобраћаја је гегање, поштапање и котрљање.
M3600017-Elderly_woman_walking_in_street_with_a_stick-SPL.jpgПлочник, шеталиште, улица која није приступачна за лица која се крећу споро, уз помоћ штапа, или колицима, није улица, шеталиште, плочник. Није само у недостатак у непостојању плочника, што није реткост, у непостојању рампи, што такође није реткост, већ и у недовољној ширини плочника, капацитет, и кратком интервалу зеленог светла.nepal251.jpg
Значајан утицај на сузбијање пешачких и бициклистичких стаза долази од стране аутомобилског саобраћаја, било да је питању загушење улица и мостова, или паркинг простор. Ширењем паркинга, уличног, заузео се простор за пешачке и бициклистичке стазе.

Заједнички простор
New_Road%2C_Brighton_-_shared_space.jpg

У Београду (и не само у Бг), градске власти фурају амерички аутомобилски град, а притоме не постоје предуслови за успех јер је град згуснут, са високом густином насељености, па ће и после великог броја изграђених „аеродрома" (ако их и сада нема превише) и даље бити загушења, загађења, неефикасности, нетачности, нефункционалности. 

Аутомобили се користи, јер недостаје алтернативе. Зато, пре него што кренемо у „рат" против аутомобила, створимо алтернативе.

Саобраћај великог капацитета, потенцијално велике брзине: железница.

Међуградска (intercity, hi-speed) железница се показује као пожељан вид превоза путника уколико постоји приступачност станица (у језгру града), брзина (већа од друмског) и уколико су цена и комфор одговарајуће. Исту пругу, у одговарајућим условима може користити и теретни воз, као и приградска железница. За транспорт двоструких контејнера, као и двоспратног путничког превоза (који смањује цену карте и повећава ефикасност), потребни су шири и виши тунели (loading gauge). На пример Холандија UIC C (3,15 x 4,65m) прошију малтене на скандинавских 3,60x 4,80m (која дозвољавају 2+3 седишта у реду), док је висина која омогућава транспорт друмских возила (Autorack) 3,25x6,15m.

Да би се постигла велика брзина, потребне су праве деонице, које у брдско- планинским пределима захтевају тунеле и вијадукте, и кривине са великим радијусом (од 5 до 10km). Велике брзине возова ослобађају пругу у дужим интервалима, на пример, уколико је деоница дугачка 50km, а просечна брзина воза који пролази на сваких сат времена 250km, онда је пруга слободна за друге возове 48min сваког сата. У том погледу, брзе пруге (track) су мање површине и лакше за одржавање. Из безбедносних разлога су потпуно независне (не укрштају се са другим видовима саобраћаја).

Zeleznicni_prazce_a_koleje.jpgToyohashi_Station_001.JPG
Како би изгледала мрежа за Србију?

Главна траса (црвена, двоструки колосек):
Димитровград-Пирот-Ниш-Крушевац-Крагујевац-Младеновац-Инђија-Нови Сад-Врбас-Бачка Топола-Суботица
Рачунајући само градска језгра: 2 милиона људи.
Бочне линије (црвена, почетно једноструки):
Ниш-Књажевац-Зајечар; Ниш-Лесковац-(Врање); Крушевац-Краљево-(Рашка-Н. Пазар, Рашка-К. Митровица); Крагујевац-Чачак-Г. Милановац, Чачак-(Ужице); Крагујевац-Краљево; Крагујевац-Јагодина-Ћуприја-Параћин; Младеновац-С. Паланка-В. Плана; Нови Сад-Зрењанин; Врбас-Сомбор-Апатин
Додатно покривено (само градска језгра): пола милиона

Речна траса (плава, двострука до првог града):
Београд-Панчево-Вршац-Бела Црква (нов мост Вишњица); Панчево-Смедерево-Пожаревац-Костолац (без Винчанског моста)-(Бела Црква)
Београд (аеродром)-Шабац-Сремска Митровица-Рума; Шабац-Лозница
350 хиљада

Бела траса (двострука до првог града):
Београд-(Борча)-Зрењанин-Кикинда-Суботица
Београд-Обреновац-Ваљево
150 хиљада

Укупно, само градска језгра: 3 милиона

Станице се лоцирају у саобраћајном центра градова, у близини здравствених, просветних и објеката управе и суда.

Користи од мреже:
- Децентрализација, равномерни развој,
- Боља безбедност у саобраћају,
- Већа ефикасност, саобраћајна и енергетска,
- Већа енергетска независност и боља предвидљивост цене транспорта,
- Повећање тржишта роба, услуга и рада (афирмативно значење београдизације Србије),
- Могућност повезивање аеродрома, лука и индусртијских зона,
- Поспешивање здравства, просвете, туризма и спорта...
Недостатак:
- Повећање цене електричне енергије

Финансирање:
- Деонице држава, град, или приватно,
- Станице градови и општине или опет приватно,
- Возове приватне превозничке фирме (возови обојени у складу са линијом, са знаком српских железница).
Управа српских железница, регулаторно тело превозника, одређује право пролаза редовних линија у складу са законом, где је примарни критеријум брзина воза (интервал заузатости пруге).

Какве везе има ово са гегањем, поштапањем и котрљањем?
У Београду саобраћају аутомобили из шире области, предграђа, и самог центра. Док предвиђено решење београдског чвора (склон сам решењу на обронцима клиничког центра) смањује доток аутомобила из шире области, приградска железница смањује доток из предграђа.
Приградска железница (Commuter rail) садашњи Беовоз, користи међуградске деонице, у подручју преддграђа, и има већи број станица (на пар километара удаљености у центру), као и учесталије пролазе;
Према Зрењанину: Бг центра, В.Споменик, Борча и продужава до насеља северно.
Према Панчеву: Бг центар, В.споменика, Палилула, Вишњица, Котеж, Панчева, па даље на север или исток;
Према Смедереву: Звездара, Калуђерица, Лештане, Винче (сеерно Лука Бг Дунав), Омољица, Брестовац...
Према Младеновцу: Медаковића, Кумодраж (са одвајањем према Раковици и Сремчици), Бели Поток, Рипањ...
Према Обреновцу: Чукарица, Железник, Умка...
Према Новом Саду: Н. Београд, Земун Поље, Батајница, Нова Пазова, Стара Пазова и Инђија...

И онда остаје центар, непокривен, посебно уз линију Дунава:
Метро Београд 

fazaia1200.png 

fazaiva1200.png 

Да ли би ГСП постојао? Не би. Продали би се аутобуси, тролејбуси и трамваји другим градовима, а приватни превозници би преузели, допунили, конкурисали метро и приградској.

Тек сада би се могло наплаћивати вожња аутомобилом унутар града, као и на свим другим важним саобраћајницима, чији би капацитети били много мањи, загађење унутар града мања, бука мања, а улице и плочници слободнији за гегање, потапање и котрљање (Walkability).



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mirelarado mirelarado 01:37 17.03.2012

Остваривост?

Верујем да би модернизација железнице у Србији и изградња метроа у Београду биле право решење за овдашње саобраћајне проблеме. Не знам колико су они који располажу државним (нашим) новцем вољни да се бар део ових, за нас, великих пројеката и оствари. Тренутно ми ови планови више личе на научну фантастику, или пусте снове, на жалост.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 02:38 17.03.2012

Re: Остваривост?

Не знам колико су они који располажу државним (нашим) новцем вољни да се бар део ових, за нас, великих пројеката и оствари. Тренутно ми ови планови више личе на научну фантастику, или пусте снове, на жалост.


Истина је да се овакви (мега)пројекти не завршавају у једном мандату (што је изабраницима битно?), па чак ни у једној деценији. Тешкоје проценити колико коштају, али је битно предвиђање, опредељеност, стрпљив развој који је вођен тржишним потребама и дугорном исплативошћу улагања. Не ваља што нема приватних железничких оператера за путнички превоз, али са друге стране, без брзине коју омогућавају нове саобраћајнице, нема ни подстицаја да се појаве. У том смислу, једна линија, деоница, добар је почетак.
Бољи него куповина возова, субвенционисање јат-а, гсп-а и разних других чуда...

У сваком случају, добро је саветовати се, јавно и отворено, са ино-фирмама које имају искуства у таквим пројектима (и које су спремне да уложе, ако су, не зна се), и не форсирати причу о државним возовима, државним метроима, државним аутобусима, државним авионима...

Већ отворити тржиште за улагања у саобраћај, јер и то је посао који доноси корист (свима), непрекидно се развија и проширује, ван контроле политичара (пошто је у томе ствар, у контроли над саобраћајем).
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:20 17.03.2012

Re: Остваривост?

Бре, Срђо, ти си највећи комуниста на блогу, ко о чему ти о одумирању државе.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:09 17.03.2012

Re: Остваривост?

marco_de.manccini
Бре, Срђо, ти си највећи комуниста на блогу, ко о чему ти о одумирању државе.

Замисли да на једној метро линији, свака станица изгледа слично, а опет има свој шмек
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:42 17.03.2012

Re: Остваривост?

Једном сам, у време Брежњева, имао шансу да се возим тим метроом, али кажем себи "ма ко их шиша, идем пешице".

Зезнуо сам их, сад лепо могу бесплатно да гледам све станице, и то бос, уз кафу, а оних 5 копејки, да сам их тад страћио на метро, би отишло заувек.
mariopan mariopan 19:15 19.03.2012

Re: Остваривост?

srdjazlopogledja
marco_de.manccini
Бре, Срђо, ти си највећи комуниста на блогу, ко о чему ти о одумирању државе.

Замисли да на једној метро линији, свака станица изгледа слично, а опет има свој шмек

Evo još jedan primer 'slično a različito', metro u Atini, svaka stanica je različita a neke imaju i male muzeje, sve što je pronađeno pod zemljom tokom radova izloženo je da se vidi :

coviax coviax 06:37 17.03.2012

koridor 10

Dok se mi natežemo s našim sadržajima koje nikako da stignu na pravo mesto već nam
širom i dužom-ode saobraćaj preko Rumunije i Blgarije...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:14 17.03.2012

Re: koridor 10

Железнички теретни, мање-више, функционише. Али осим тога, мало шта.
P.S. Фале ми две слике...
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 07:44 17.03.2012

Finansiranje...

Projekat odlično zamišljen, smanjiti aero zagađenje. Ok, veća potrošnja električne energije...ako se istovremeno rade i elektrane na Drini i gde god mogu, neće biti tolikog povećanja a biće koristi.

Teško bi ma koji privatnik uložio u izgradnju cele infrastrukture u državi gde je korupcija velika a korisnici siromašni, barem njih 60%. Problem naplate karata.

odlična stvar bi bila ako bi 100% delova za izgradnju moglo dase proizvede u Srbiji, da bi odliv keša bio manji, ipak povećalo bi deficit a i o tome mora da se pazi.

Otpusti partijske kadrove iz državne administracije-deo para, ostalo privatno.

Predlog bi mogao da reši transport u gradu i odloži druge troškove održavanja drugih mostova što bi takođe išlo u korist metrou. Smanjenje potrošnje goriva, manji torškovi lečenja, opet u korist toga.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:36 17.03.2012

Re: Finansiranje...

Projekat odlično zamišljen, smanjiti aero zagađenje. Ok, veća potrošnja električne energije...ako se istovremeno rade i elektrane na Drini i gde god mogu, neće biti tolikog povećanja a biće koristi

Цена електричне енергије је... мала. Толико мала, да се не размишља озбиљно о уштедама. А железнице су велики купци, предвидиве потрошње, па... Тек када се цена повећа, епс ће стати на ноге... CHP за сваки град је боље од електрана на сваком кораку.
Teško bi ma koji privatnik uložio u izgradnju cele infrastrukture u državi gde je korupcija velika a korisnici siromašni, barem njih 60%. Problem naplate karata.

Најлакше ће се одлучити да буде превозник на пстојећој саобраћајници, па је баш екстра куповати возове за деонице која не могу да издрже веће брзине, уместо градити станице и пруге.
odlična stvar bi bila ako bi 100% delova za izgradnju moglo dase proizvede u Srbiji, da bi odliv keša bio manji, ipak povećalo bi deficit a i o tome mora da se pazi.

Челик из Србије - баш челик. Ајд бетон... Нисам сигуран, ал' мислим да је највећи увозник саобраћај у Београду (нафтних деривата), а нис је 49% у власништву државе, па се томе дода паркинг, регистрација, субвенција аутомобилској, и добије се јака интересна група контра.
Otpusti partijske kadrove iz državne administracije-deo para, ostalo privatno.


Predlog bi mogao da reši transport u gradu i odloži druge troškove održavanja drugih mostova što bi takođe išlo u korist metrou. Smanjenje potrošnje goriva, manji torškovi lečenja, opet u korist toga.

Она плава линија има доста мостова, који би требало да буу ауто-железнички, као што је требало и овај Земун-Ворча (железничка спона између три линије до Панчева, па преко СД и ВП обилазница) да буде, ал' није јбга.

Како мислиш смањује трошкове лечења? Због доступности лекара?
milisav68 milisav68 11:59 17.03.2012

Re: Finansiranje...

srdjazlopogledja

Како мислиш смањује трошкове лечења? Због доступности лекара?

Ne bre, nego zagadjenja, smanjenje bolesti pluća...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:05 17.03.2012

Re: Finansiranje...

Ne bre, nego zagadjenja, smanjenje bolesti pluća...

OK, Али ако се повеже здравствени систем, уз станице, онда квалитет услуге скаче...
Након почетно изграђене мреже, може се проширивати, одвајати траса, ка некој бањи, планини, познатој туристичкој дестинацији... Замисли само седнеш на воз, и из центра града "слетиш" у бању...

Сигурно и то има лековито дејство?
milisav68 milisav68 12:32 17.03.2012

Re: Finansiranje...

srdjazlopogledja

OK, Али ако се повеже здравствени систем, уз станице, онда квалитет услуге скаче...
Након почетно изграђене мреже, може се проширивати, одвајати траса, ка некој бањи, планини, познатој туристичкој дестинацији... Замисли само седнеш на воз, и из центра града "слетиш" у бању...

Сигурно и то има лековито дејство?


Da, kao i malo šetnje do stanice.

vladaxy vladaxy 10:11 17.03.2012

I grad se uključio u rešavanje saobraćaja

У Београду (и не само у Бг), градске власти фурају амерички аутомобилски град


Nisi u pravu . Genijalci iz Đilasove gradske vlasti su rešili da smanje zagađenje u Beogradu i broj automobila

Beogradu će u naredne četiri godine biti dovoljno 5.000 taksi vozila, piše u „Programu potreba za auto-taksi prevozom u gradu Beogradu od 2010. do 2014. godine”. Procenjuje se da se tim brojem zadovoljavaju potrebe građana za auto-taksi prevozom. – U Beogradu trenutno radi oko 7.500 taksista, a naš cilj je da na beogradskim ulicama ne bude više od 5.000 taksi vozila. Zbog toga u registar više ne upisujemo nove taksiste, izuzev onih kojima je presudom Ustavnog suda dozvoljen upis .


Inače Ustavni sud Srbije proglasio je neustavnim odredbe Odluke grada Beograda o taksi prevozu i gradski Plan auto-taksi potreba, kojima se ograničava broj taksista u gradu. Kako je navedeno u saopštenju Ustavnog suda, prema Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju određeno je da "grad ne može svojim aktom ograničavati broj auto-taksi vozača". Ali šta je Ustavni sud za Đilasa, amateri.

Uvek me je zanimalo kako ti genijalci ne odrede koliko je kafića ili pekara potrebno gradu? Možda bi i želeli ali se ne usuđuju. Evo jedan dobar tekst "Društveni trošak taksi kartela u Beogradu"

Inače veliki problem neiskorišćenosti Beovoza je pristup stanicama. Npr. dok dođeš do stanice u Rakovici, već možeš da budeš na Novom Beogradu. Tako da možda za početak treba to rešavati.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:05 17.03.2012

Re: I grad se uključio u rešavanje saobraćaja

vladaxy

Nisi u pravu

Ја нисам у праву?

Могуће...

Genijalci iz Đilasove gradske vlasti su rešili da smanje zagađenje u Beogradu i broj automobila

Beogradu će u naredne četiri godine biti dovoljno 5.000 taksi vozila, piše u „Programu potreba za auto-taksi prevozom u gradu Beogradu od 2010. do 2014. godine”. Procenjuje se da se tim brojem zadovoljavaju potrebe građana za auto-taksi prevozom. – U Beogradu trenutno radi oko 7.500 taksista, a naš cilj je da na beogradskim ulicama ne bude više od 5.000 taksi vozila. Zbog toga u registar više ne upisujemo nove taksiste,

Uvek me je zanimalo kako ti genijalci ne odrede koliko je kafića ili pekara potrebno gradu? Možda bi i želeli ali se ne usuđuju. Evo jedan dobar tekst "Društveni trošak taksi kartela u Beogradu"

Пази овако, све што си навео, односи се на мутљавину са ценама... А не на смањење броја аутомобила у граду. Када кажем смањење броја аутомобила, не мислим на број власника (мада и ово пада после неког времена) наметањем високе цене регистрације, већ таксе за коришћење секција саобраћајница, и еко таксу. Ал'то без метро+приградске је напад на приградска становништво, и добар део градског.
Може се чак рећи да мера против повећања броја таксиста, доприноси броју власничких аутомобила (саобраћајних незгода, посебно у вечерњим сатима), и гужвама. Цене, јасно ти је то.
Може се чак рећи да не-аутомобилски градови имају развијније такси системе, пада гужва, исплативије је таксирати, мањи тришкови, цена, отворен улазак...

Тако да си узео лош пример...

Уставни суд... Шта мислиш о "жутим тракама"?

Је л' то дискриминаторска одредба?


Inače veliki problem neiskorišćenosti Beovoza je pristup stanicama. Npr. dok dođeš do stanice u Rakovici, već možeš da budeš na Novom Beogradu. Tako da možda za početak treba to rešavati.

Беовоз НИЈЕ метро, већ приградска железница. Неразвијена приградска железница. Требало би да повезује приградска насеља са центром, користећи међуградске деонице, са дељењем на ободима града...
Разлика је прво што су јој станице више удаљене у односу на метро, не праве се на кратким растојањима (јер би је успорило), а друго што имају тачно одређене поласке, и углавном посебан тарифни систем (без маркица, што је промењено, ваљда хоће да је маскирају у метро).
Метровоз има поласке у интервалима, зависности од доба дана, углавном фиксне линије (ретко се деле), не дели деонице ни са једном другом железницом, може бити у обједињеном тарифном систему (маркице), и има мање растојање међу станицама.

Пошто је градско језгро набијено, оно не може бити растерећено никакавим другим системом до метроа, јер има висок капацитет (рецимо до 40 000 путника на сат), брзину, и наравно је независан (не прелази преко раскрсница семафора итд, а може бити и подземан и надземан) у целој дужини линије.

У Београду постоје три проблема:
- међуградске линије са централном станицом,
- приградске линије,
- метро.
Сва три би требало да имају обједињено решење како би се међусобно допуњавала, па тако тамо где стаје међуградска и приградска, путнике купи метро и даље вози... Па ако свака приградска има три станице унутар града, на свакој се укршта са другом метро линијом... Али о томе се није размишљало на време, па је извесно да тренутна позиција Прокопа и НБГ прави више потешкоћа него олакшавајући околности...

Где си ти у старту, па идеш на НБГ?
За обод градског језгра се користе LRT (tram), мањег капацитета, за спајање радијалних метро линија... Или трамваји, аутобуси, тролејбуси...

Поента је да је метро кичма превоза унутар града, поуздан, брз превоз, на кога се ослањају други видови превоза: лрт, трамваји, тролејбуси, аутобуси (који имају краће деонице).
vladaxy vladaxy 12:18 17.03.2012

Re: I grad se uključio u rešavanje saobraćaja

Više sam mislio da dok su na vlasti u gradu ljudi čiji mentalni sklop donosi ovakve kretenske odluke, nema od poboljšanja saobraćaja ništa. Pa zamisli sebe da im iznosiš ovakav predlog na nekom sastanku. Zvučalo bi im kao nuklearna fizika.

Na vlast dolaze ljudi čiji je jedini interes da za četiri godine dok su na vlasti (jer retki ostaju više) namlate što više love za sebe na bilo koji način. Kao što npr Đilas kaže, most košta 140 miliona. A to što su pristupne saobraćajnice, bez kojih bi most stajao nasred grada kao spomenik, 300+ miliona to nikom ništa.

Zamišljam ga kao prodavca automobila:
-Pošto ovaj Mercedes SLR 600?
-10.000 EUR
-U super, dajte mi jedan.
-Evo izvolite (prodavac daje točkove, volan i auspuh)
-Čekajte, pa šta je ovo, kako ovo da vozim, treba mi ceo auto?
-A pa to onda košta 100.000 EUR

Tako da se plašim da bi nas taj beogradski metro koštao više nego da odlučimo da uspostavimo bazu na mesecu i saobraćaj u oba pravca.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:48 17.03.2012

Re: I grad se uključio u rešavanje saobraćaja

Više sam mislio da dok su na vlasti u gradu ljudi čiji mentalni sklop donosi ovakve kretenske odluke, nema od poboljšanja saobraćaja ništa. Pa zamisli sebe da im iznosiš ovakav predlog na nekom sastanku. Zvučalo bi im kao nuklearna fizika.

А разговор са Алстомом?

Него, када су већ контактирали Алстом,онда је требало да траже комплетно саобраћајно решење, а не ми би ово, и то можда не само за Београд, и не само железницу, већ целокупан пројекат, идејно решење за целу Србију (упореди то са министром за просторно планирање :), пошто имаш Бг чвор, Кг чвор, Ни чвор, Нс, Зрењанин... са консултацијом домаћих шатростручњака (који су смислили умп) и сарадњи са будућим стручњацима (направе класу нових ликова од тога), па да након тога узму Алстом за надзор (што не елимише корупцију, наравно, али бар обезбеђује квалитет). Значи ове међуградске су коридори, не само за железницу, већ за многе ствари, а надзор Алстома, позива остале да уђу на тржиште. То су могли и са Јапанцима да ураде, а не да се залећу на бусеве. И то би изашло много пара, али за квалитетан пројекат, решење, вреди, јер знаш где бијеш. А не к'о волови.
vladaxy vladaxy 16:53 17.03.2012

Re: I grad se uključio u rešavanje saobraćaja

А разговор са Алстомом?


Možda nisu dogovorili sve cifre (koliko kome)
Jukie Jukie 11:28 17.03.2012

Ajoj mapa

Sudeći po mapi, metro bi morao da ide istom trasom po mom kraju kojim sada ide trolejbuski saobraćaj. Trolejbusi se trenutno kreću po "gredi" tj. grebenu brda, i ako bi se ono raskopalo da se unutra napravi tunel (po dužini!?), očekujem da dođe do erozije i da se u rupi (kanalu) iznad metroa posle svake veće kiše napravi potok... Da ne pričam što bi izgradnja metroa na trasi glavne saobraćajnice potpuno odsekla veliki broj prigradskih naselja od grada za vreme izgradnje (nekoliko godina), zato što kod nas presedaju svi oni iz Avalskog venca i oni koji iz npr. Petlovog brda krenu u Braće Jerković. Jedva smo se kretali i kada su samo menjali asfalt na malim deonicama.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:44 17.03.2012

Re: Ajoj mapa

Trolejbusi se trenutno kreću po "gredi" tj. grebenu brda, i ako bi se ono raskopalo da se unutra napravi tunel (po dužini!?), očekujem da dođe do erozije i da se u rupi (kanalu) iznad metroa posle svake veće kiše napravi potok...

Значи, мењамо закон гравитације?
Da ne pričam što bi izgradnja metroa na trasi glavne saobraćajnice potpuno odsekla veliki broj prigradskih naselja od grada za vreme izgradnje (nekoliko godina), zato što kod nas presedaju svi oni iz Avalskog venca i oni koji iz npr. Petlovog brda krenu u Braće Jerković. Jedva smo se kretali i kada su samo menjali asfalt na malim deonicama.

Другим речима, против си метро линије у твом крају?
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:44 17.03.2012

Re: Ajoj mapa

Jukie
Sudeći po mapi, metro bi morao da ide istom trasom po mom kraju kojim sada ide trolejbuski saobraćaj. Trolejbusi se trenutno kreću po "gredi" tj. grebenu brda, i ako bi se ono raskopalo da se unutra napravi tunel (po dužini!?), očekujem da dođe do erozije i da se u rupi (kanalu) iznad metroa posle svake veće kiše napravi potok... Da ne pričam što bi izgradnja metroa na trasi glavne saobraćajnice potpuno odsekla veliki broj prigradskih naselja od grada za vreme izgradnje (nekoliko godina), zato što kod nas presedaju svi oni iz Avalskog venca i oni koji iz npr. Petlovog brda krenu u Braće Jerković. Jedva smo se kretali i kada su samo menjali asfalt na malim deonicama.


Nema brige, Juki, od metroa su svi beogradjani bezbedni.


sevarlica sevarlica 13:16 17.03.2012

mali predlog :)

Према Смедереву: Звездара, Калуђерица, Лештане, Винче (сеерно Лука Бг Дунав), Омољица, Брестовац...


Prema Smederevu bi možda bilo dobro uputiti 2 linije(obe strane Dunava)

Linija jedan: Zvezdara, Kaluđerica, Vinča, Boleč, Zaklopača, Grocka, Brestovik, Seone, Udovice, Smederevo.(mogućnost produženja ka Kostolcu i V.Gradištu)zbog trgovine i transporta Dunavom.
Linija :(prva opcija)Beograd, Pančevo, Bavanište, Kovin, Smederevo, Mala Krsna, itd...
(druga opcija)Beograd, Pančevo, Starčevo, Omoljica, Ban. Brestovac, Pločica, Kovin, Smederevo, Mala Krsna, itd...

NAPOMENE: na stanici Vinča linija se ukršta sa linijom obilaznice(Bubanj potok,Leštane, Vinča,Starčevo Pančevo),
na stanici Smederevo se vrši ukrštanje sa linijom 2 koja nastavlja ka Maloj Krsni.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:44 17.03.2012

Re: mali predlog :)

sevarlica


То су линије регионалне железнице, што стају у сваком селу.
Међуградске спајају градове, брзе линије, а ово моје је продукт праве линије између БГ центар, Смедерева и Пожаревца.

Некад међуградске пролазе кроз села, сасвим случајно, или са минималним одступањем, па их згодно "купе" регионалне које иду том трасом (Панчево-Вршац).

А сами ти градови, који су спојени међуградском, имају сопствене приградске линије, попут Ковин-Смедерево, Костолац-Пожаревац, Бела Црква-Вршац.

Линије које прате реке, Дунав, Саву, Мораву, а не повезују градске центре...
Разумем за луке, а кад је поред реке, то је баш ружно и нефункционално.
sevarlica sevarlica 19:38 17.03.2012

Re: mali predlog :)

Линије које прате реке, Дунав, Саву, Мораву, а не повезују градске центре...
Разумем за луке, а кад је поред реке, то је баш ружно и нефункционално.



Sve mi je jasno, potpuno se slažem.
Nego nekako mi normalan nastavak rečnog saobraćaja, ovaj šinski saobraćaj. Iskreno nisam ni mislio da pruga prolazi kroz sela i da ide skroz pored Dunava. Čak mislim da je to jako komplikovano zbog sastava tla(pesak i glina).
Mada, ko ima volju nađe način :)
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:32 17.03.2012

Re: mali predlog :)

Mada, ko ima volju nađe način :)

Овако... Поједностављено, само су предложеним решењем спојени градови са више од 30 000 становника. Проблем су Врање и Нови Пазар, због своје неприступачности, а заборавио сам Зајечар-Бор-Неготин да упишем.

Све је то само нацрт... Постоји прорачун, где се поред броја становника неког насеља (овде је важан положај станице и унутрашњи саобраћај, јавни превоз, веза за околним местима), урачунава трошак, енергетски губитак, време путовања, капацитет...
Рецимо одвајање станице и терминуса је добра ствар, као и теретних станица, па би за Бг, обиром да су 3+3 линије, могла да се углави главна близу клиничког (Train station), са три платформе (Railway platform), терминус (Terminus)испод аеродрома, према Обреновцу, заједно са индустријском зоном и луком Београд Сава, и са друге стране, северно од Винчанског моста, са луком Београд Дунав и индустријском зоном. А аеродром триангуларни


Рецимо, проблем Обреновац-(Уб)-Ваљево, или Обреновац-Лазаревац-Ваљево.
У првом случају је деоница краћа, али постоји губитак капацитета у разлици Лазаревца, јер у Убу неће ни стати. Ако пак иде преко Лазаревца, онда се путовање продужава, троши додатно енергије, па оно што делује као повећање капацитета, може одвратити један део путника из Ваљева, а продужење сваке деонице увећава цену изградње, и трошкове одржавања (што је онај направио, ови не могу ни да окрече)... Наравно, копови угља су исто тако битни за Лазаревац.



Види се како постоји јак економски резон у пројектовању деоница, и оне превозничке фирме, профитно оријентисане, дакле приватне, одлично знају шта више им одговара, док када су то јавне фирме, одлуке су више политичке. Тамо где је капацитет мањи, другачији возови саобраћају...

Дакле, изађе главоња и каже "толико и толико хиљада километар", а после без проблема колико му (а ко је он бре) пара треба за одржавање, значи један коруптивни механизам јер му је подстицај приликом градње више новца за одржавање, јер нема тржишних резона (мање је више), који би били усмерени на боље искоришћавање пруга... Па после превозници праве губитке, на рачун нечије отреситости, а ако су и превозници јавне фирме, све то удара по џепу пореског обвезника, и притом не добија одговарајућу услугу.

Ако се узме у обзир међусобна повезаност различитих видова саобрћаја, и значај железнице, нарочито по индустрију (а она не ради без људи је ли) и превоз путника високог капацитета, онда је јасно колики је потенцијални погубан утицај таквих одлука.

sevarlica
Линије које прате реке, Дунав, Саву, Мораву, а не повезују градске центре...

Прате долине јер се избегавају тунели и вијадукти, мања је цена градње.
sevarlica
pored Dunava. Čak mislim da je to jako komplikovano zbog sastava tla(pesak i glina).Mada, ko ima volju nađe način :)

Увек је боље урадити неки такав пројекат на бољи начин и скупље, па макар и мало сачекати, него брзо, непромишљено и наизглед јефтиније.
mirelarado mirelarado 02:24 21.03.2012

Re: Мали трол...

...или: шта је блог без музике? ;-)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana