Život

палатално веларни сибиланти

Черевићан RSS / 21.03.2012. u 01:30
условљен да се зарад прописа у струци којом се деценијама бавих истих слепо придржавам без могућности инпровизације их, не једном сам зажалио, када сам се оно пре више од пола века предомишљао шта уживоту да аргатујем ( а избора није да ние било). мамио ме тада приступом одрастању сусед Фана, пар година старији на чију сам сестру малко ко притрзаво платонски без дирања мислим, иако ме њена другарица већ била објашила ногама спреда унашој башти за шимширом, а гаћице ние имала, јер лето би', па коићејој.
пао ту и неки почетнички назови прц и отада она умислила да ме тиме затеченог збарила.ју, како само изгреши, неваљала, јер мени се око окачило офанину Секу са којом сам ишао заједно у музичку школу. Она виолина, ја клавир.идеалан спој, замишљах ,би био. почех и нешто као да компонујем, јер рећићете и сами, са 7 нота се исказати, плус оно малко што узњих иде, то и није неки кумст. То што је Сека писала песмице мени се чинило недостижно јер слова је ипак 30, има ту да се добрано ознојиш да их сложиш у речи повољити па тек онда да се намучиш да те речи усагласиш у стих па у упесму. Е то је већ било домога.Фану те бриге мориле нису , повисок плавушан спортског изгледа, веслач у локалном клубу, гимнастичар, виолиниста из средње музичке коју је уз класичну гимназију олако здрљо, студирао је медицину и цртао феноменално за наш тинејџерски укус. Додуше медицина му је била већ други факултет на којем се пробао јер му на филозофском указаше да то није за њега, треба пуно мислити што за његов, већ начет мозак, није било препоручљиво. Наиме фана је након пубертета почео да показује знаке опичености, нама деци атрактивне, али одраслим из окружења и баш не тако. Умео је да на тек окречену фасаду комшијске куће масном кредом набрзака прецрта неке фантазмагорије из своје главе, понекад баш скарадне за оно време послератно, тако да му се мати баш накречила туђих зидова. Биле су то касне 1950-те године . деценије после ових догађања кад се сретох са делима Жан Мишела Баскијат-а те Кејт Харинг-а прошла ме је блага језа јер то је био реинкарнирани Фана . . . до у детаљ, али после 30 так година.е да је педесетих уном саду живео неки Енди Ворхол ( који је протежирао поменуту двојицу) ко зна како би Фана завршио. Овако тужно се са њиме издешавало. наиме на часу анатомије украо је са обдукционог стола прст леша па га касније убацио у цегер комшинице коју је на путу ка кући срео крај пијаце .можете само замислити joj фацу када је прст пронашла међ зеленишом и шницлама код месара насеченим.прва реакција је била да се врати у месару и преброји прсте мајстору за тезгом ( причала касније ). могао је фана сатима да вежба виолину закључан у својој соби. Потом би опет данима само цртао отуђен од свих те чекао ветровит дан па да са спратне терасе станаим те своје цртеже оловком а и по који акварел баца а они ношени низ улицу били клинцима из околине повод да се зањих отимају.сва та дешавања некако су ме удаљила од секе му јер се она зарад бруке због брата потпуно изоловала од дружења. Фану су недуго потом одвели увршац и тамо је потрајао до свог краја у 25-ој. сека се умеђувремену са родитељима преселила у словенију ( отац био војно лице) и свака нам се веза прекиде . . .Сетим их се обое и данас кад докон заседнем за клавијатуру петроф-а. 
 
Slika000-1-1.jpg
Није то нека свирка више је набадање дирки ,прсти укочени, а меморија ноте позаборављала.да су пре пола века код нас постојали рачунари те генетички алгоритми као начин претраживања неуређеног музичког простора могућих композиција ја бих као оператор селекцијом симулирао иновативни процес добијања нових решења комбинацијом претходних бирајући, наравски, њихове најбоље делове. Па док се власи не досете, упс. Но тога не би и ја се градитељству определих ( уз опаску спочетка овог присета) но заљубљеност у ноте остаде завазда док флертовање са словима што сам старији поче прерастати у омађијаност која ме уме сатима везати за тастатуру лап топа небили кроз замршеност приказа из дрангуларијума присетами исчачкао нагомиланост речи да их у причицу сортирам.
К'о сада. 
није богме лако скрибоман бити но је свакако лакше до оратор бити јер утом случају неможе да се пренебегне речна заврзлама из наслова овог саставами , нити то да уметност исправног говора између осталог подразумева да се има на уму да контролисана тишина притом може бити много ефикаснија него изговорене речи.
а то би ме слудило, баш, одћутње оперисаног.

 



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 01:42 21.03.2012

meni

se sviđa fana,

a šteta da su društvene okolnosti
seku udaljile od vas,

jer u tom umetničkom okruženju
možda bi od vas i pijanista postao:)
Черевићан Черевићан 00:04 22.03.2012

драгами

гђо AlexDunja , Нора ме потсети на нашу + персијанку катаРИНУ оф неопланта ( писало јој у родовнику) која је годинама нашој кћери служила као нотни ослонац на поклопцу старог босендорферр-а коме је наслоњач за ноте током деценијске употребе се сјебао.
наиме Ивана би хартију са нотама наслонила на тело Ринино која је склупчана на поклопцу умела сатима да мирује док се свирка није привела очекиваној. умеће Норино Рина није имала, мис'им није га бар демонстрирала, упс.

ХВАЛА на оку мамљивом коментару.
naslovi naslovi 02:43 21.03.2012

Gde ste Vi...

...rasli? Ne mogu da verujem , ali zaista, da musko celjade moze da bude operisano od cutanja? Moje iskustvo , a i mnogih mojih prijateljica, govori da nam trebaju klesta da izvucemo reci iz muskaraca. Ni moj 8-godisnjak nije nista bolji:-0
- Mako, how was school today?
- Good. no problems.
- Tell me details, please.
- Oh Mum, not again!!! Tis girl is crazy! Every day I have to do this! I said- It was good!

I kada idemo u kupovinu nije nista bolje!
He'll do anything but! it's boring. You've got shopping list. Why you have to browse round?! Mum?

I da znate uvek me obraduju vase sasave (ali samo na prvi pogled) jezicke bravure.

A mozda da , ako Vam je dosadno, napravite nesto tipa radionice: Muskarac i komuniciranje
Черевићан Черевићан 00:33 22.03.2012

игрорек

Ne mogu da verujem , ali zaista, da musko celjade moze da bude operisano od cutanja? Moje iskustvo , a i mnogih mojih prijateljica, govori da nam trebaju klesta da izvucemo reci


могуће да узречица . . . .одћутње оперисан . . која у срему уствари значи блебетало , , није опште прихваћена и шире па отуд Вам и опаска.шашавост пак мојих игрорека евидентна је већ подуго читаоцима овог блога и без намере сам да то нешто мењам све док (понеког) обрадују, упс.

него, можда је Ваш малишан задовољан услугом окружења па се небуни. има онај виц збрадом где дете не проговори до тамо 10-те године а онда једном за ручком прозбори - СО. сви око њега се згледаше одушевљени, а он додаде - до данас је вазда уз ручак била на столу . . .
( или тако некако)

ето,драга гђо naslovi, драго ми је да сте нам у друштву .
muaddib92 muaddib92 17:22 23.03.2012

Re: игрорек

( или тако некако)


.. само мала допуна:
до тада очајни ђедови и остали га упиташе зашто је тек сада проговорИо, а мали Црногорац вељу: ''До сада нијесам имао примједби на ваш рАд
Черевићан Черевићан 19:07 23.03.2012

поздрав

г. muaddib-е, хвала на јавки те дореку (истините шале) / вица .
coviax coviax 07:08 21.03.2012

Razvijanje

Prijatno iznenadilo i kao sočna voćka prijalo...
Baš i ne pročitam dugačke do kraja...Krenem i kad počnem da se smaram-do ku...
jarca...Ne mogu više baš sve.Jedva pročitaqo i Zovem se Crvena Pamuka...Šta ja imam
s tim što je nobelovac,,,Bilo ih još-pa ništa...A znam ih koji ni Ninovu nisu a velemajstorski napisali...Ljudi smo,a to znači i kreativne svinje i najlukaviji
predatori i najumilniji perfidnjaci i...te nam treba oprostiti samo ne znam ko jer
onog kog je čekalo,nikako...
Podstilo na davno čitanu o dečaku Moloa Beketa,kad ga već pomenuh koji svoja zalutavanja po lavirintima odrastanja u čitav život razvio...Pa mi se učinilo da moguće majstor iza pijaniste vreba da sva njegova dalja mahinalna komponovanja
u život muzikalnog blebetanja razvije...
Bolje bih to nego Crvenu...
Черевићан Черевићан 23:46 21.03.2012

постирасте

коментар г coviax-у који опширнију анализу заслужује од ове коју куцам .елем, дужина понеких (мојих) састава условљена је темом , која опет намеће опширност ради дорека исте. а то је ко кад трчите па се задувате но не одустајете да до циља стигнете.то важи и за читаоца , текстом треба да наслути ( писац му у томе наравски помаже) мамљив крај.ко то читалачко умеће нема почесто буде ускраћен задовољства дорека штива .
читам, Ви у конкретном случају, до циља стигосте и сочну воћку . . . чиме ми задовољство причинисте, ХВАЛА.
marco_de.manccini marco_de.manccini 07:40 21.03.2012

ја мислио то су измишљотине

сека се умеђувремену са родитељима преселила у словенију

Ух, дакле тачно је оно што се прича да је после рата скоро све што је у Србији вредело пренето у Словенију.
Черевићан Черевићан 23:24 21.03.2012

фанина

Сека је мени , тада пубертетлији , уистину вредела . . . драги marco_de.manccini, захваљујем на дружењу
mariopan mariopan 08:10 21.03.2012

..

Žao mi Fane.
Mlad i talentovan, a neshvaćen, i tako završio?
Ko zna, da su bila druga vremena, recimo kao danas, možda bi bio slavan, verujem da bi bio slavan, upravo zato što je bio toliko različit ?

Tek u današnje vreme njegova različitost bi se adekvatno cenila pa verujem da bi trajao mnogo duže? Možda ne u slikanju jer neki su se tu već afirmisali kaotakvi, setili se prvi, ali recimo u muzici koju danas slušaju mladi ima ih onoliko i niš' im ne fali?
Черевићан Черевићан 23:21 21.03.2012

пуф

бунтован је Фана био
ништа није заволео
у јурњави све чинио
па је брзо сагорео

драга гђо mariopan што рече кадгод г Дарвин . . врста која се прилагоди опстаће . . Фана то умеће ,и поред надарености различитих , имао ние .

фала на коментару.
kleinemutter kleinemutter 09:04 21.03.2012

eh

Srbija je mesto u kojoj nije dobro biti različit. Ma, kakvi dobro, to je u stvari opasno po život.

Ali Vaš tekst dragi naš majstore u jeziku srpskom me je tako slatko nasmejao.
Lepi pozdravi,
km
Черевићан Черевићан 23:03 21.03.2012

ајд' сад

чудни људи око нас су
или њин си, ил' ничији
почесто ти хорски веле :
грешиш што се другачији


ако Вам смех лице озари драга гђо kleinemutter мени је то довољна награда за труд ми укуцавања текста у тастатуру . . .
draft.dodger draft.dodger 10:26 21.03.2012

Ih...

Lako je s vršnjakinjama (ovo može i spojeno) tikve saditi.
Ima li kakve gospođe Robinson u sećanju?

milisav68 milisav68 11:59 21.03.2012

Re: Ih...javascript:;

draft.dodger
Lako je s vršnjakinjama (ovo može i spojeno) tikve saditi.
Ima li kakve gospođe Robinson u sećanju?


Черевићан Черевићан 22:49 21.03.2012

небих

одбио да се телетранспортујем у предкрај година 1960-тих кад ова песма настаде, да то умеће имам. ал' га немам . . . па само да се захвалим на угодном ушном ужитку г.milisavе
Черевићан Черевићан 22:55 21.03.2012

хе,хе

г.draft.dodger-у па ние да ние било таквих непримерених сусрета током печалбарских одсуствовања од куће, но ми преостаје само да их се себично присећам, јер мени, деди, не би приличило да се тиме сада фалим ( ако је то уопште за фалу). него, уистину такнусте у присетми, ХВАЛА.

укратко . . бешему . . . (поновило се, упс).
stasava stasava 13:02 21.03.2012

poezija

Flertovanje sa slovima(recima) Vam bas ide od ruke!
Черевићан Черевићан 22:37 21.03.2012

ето

и мени задовољства Вашом оценом саставами ,stasava. ХВАЛА на коментару.
NNN NNN 13:29 21.03.2012

Kako je nekada sve bilo jednostavno

гаћице ние имала, јер лето би', па коићејој
Черевићан Черевићан 22:33 21.03.2012

доњи веш

кадгод (очем приповедам)
доњи веш је луксуз бијо
јер без њега све је брже
па се није ни носијо


3N , фала на дружењу.
mikele9 mikele9 16:09 21.03.2012

I više od 30 slova!

са 7 нота се исказати, плус оно малко што узњих иде, то и није неки кумст. То што је Сека писала песмице мени се чинило недостижно јер слова је ипак 30, има ту да се добрано ознојиш да их сложиш у речи повољити па тек онда да се намучиш да те речи...

Činilo vam se da sa sedam nota.... ali vi sa 30 slova na moje i verujem opšte zadovoljstvo, uglazbljujete sebe i svoja sećanja, na način koji je neponovljiv!
Srdačno vas pozdravljam, uživao sam kao i uvek.
Черевићан Черевићан 22:13 21.03.2012

одједаред дваред

усере тако понекад, склоног писању, да текстом својим наслути мелодију теме коју обрађује.ако то и читаоци исте осете, зар му треба већег задовољства, драги г mikele ?

редовност Вашег коментарисања годи ми, хвала( уз поздрав).
jasnaz jasnaz 17:22 21.03.2012

...

Черевићан Черевићан 22:03 21.03.2012

пролазности

чине нам се та времена друга
мамљивија од овог што сад је
но код ово више то не буде
крене присет:сећаш ли се кад је . . .




волим кад сте снама, гђо jasnaz . хвала.
razmisljam razmisljam 19:50 21.03.2012

Са тридесет слова

се може толико тога свакаквог и свачега разног...
А Ви умете да их користите таман како треба, да задовољите и своју потребу скрибоманску и нашу читалачку о истом трошку.
Шта да Вам кажем?
Наставите...

Черевићан Черевићан 21:42 21.03.2012

дообро

ако тако мислите гђо razmisljam , немарим , сујети ми годи . . . фала на јавки !
chardy22 chardy22 10:57 22.03.2012

Hvala

Dragi Čerevićane, Vi mi baš uvek svojim pisanijama osvežite dan! Vi ste naš Bukovski. Hvala vam.
Черевићан Черевићан 15:09 22.03.2012

захваљујем

драга chardy22 на речима ми угодним . дело г. Буковског није да ме не ваби својом недостизношћу . . . хвала на коментару.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana