Religija

PPPP

mikele9 RSS / 23.03.2012. u 18:11

Sedimo sin i ja juče posle ručka, pomfrit sa po dva jaja (jajeta) pržena s obe strane + ljutkasti ajvar, pijemo kafu, Cronat Gold, koju je on spremio, pušimo. Upaljen televizor, ne gledamo ga, razgovaramo, slušam ja njega, pa onda on mene, lepo nam je. Odjednom! Jesi li čuo? Ne, šta?Pa ovo malopre...posno...ne znam šta, posno ovo, posno ono... Mani me bre, sve postade posno, svi počeše da poste, kad idem da kupim hleb, samo slušam: Imate li posne kolače, a jel' vam posna ova pita...spremam posne punjene paprike i sarme, a ja posan pasulj... Kako stoji stvar, nasmeja se moj sin, sa prasićima? Nasmejah se i ja i zezajući se, iznedrismo na svetlo srpskopravoslavnoposnog dana četiri P. Pravoslavno Posno Pečeno Prase!

Često sam u daljoj i bližoj prošlosti komunicirao s pravoslavnocrkvenim velikodostojnicima, od prota, igumana do vladika. Bilo ih je mlađih od mene a bogami i mnogo, mnogo starijih, bilo je i rođaka. Imam utisak da sam imao sreću da razgovaram s pametnim i obrazovanim ljudima, koji se ni trenutka nisu libili da mi odgovore, na ponekad, škakljiva, pitanja. S nekima od njih sam za posnu slavu, mezio dobru pršutu i jeo reš pečenu prasetinu. Oprostiće nam dobri Bog, nije to veliki greh a i inače smo mi ljudi grešni, odgovarali bi mi videći moj začuđen pogled.

Post, pošćenje nije ekskluzivni izum pravoslavlja. Uzdržavanje od masnih i jakih jela, bilo je poznato i preporučivano je kao vid pročišćenja i očišćenja organizma ljudskog, od davnina.

Na sajtu SPC - Lucern nađoh ovo:

Post je sredstvo koje pravoslavnom hrišćaninu pomaže u izgradnji spasenja, a koje se sastoji u uzdržavanju od izvesne vrste hrane, od rđavih misli, želja i dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstva, a isto tako i u revnosti upražnjavanja svih hrišćanskih vrlina. Cilj posta je očišćenje tela, a iznad svega proslavljanje Boga i poštovanje njegovih svetih. Posteći, pravoslavni hrišćani se neprestano sećaju Hristovih stradanja za njihovo spasenje.

Post nalazimo u skoro svim religijama, u raznim oblicima; kao izraz kajanja i tuge, kao sredstvo umilostivljenja, čišćenja i dolaska do višeg stepena duhovnog saznanja i uzrastanja i kao priprenu za isvesne religijske obrede. U Starom i Novom zavetu takođe se mnogo govori o postu, kao božanskoj ustanovi i odredbi. U Starom zavetu Mojsije je postio 40 dana na Sinaju (ne jedući ništa), da bi se udostojio da od Boga primi Deset Božjih zapovesti. Isto tako, i Novi zavet je prepun primera posta. Gospod Isus Hristos je poput Mojsija postio 40 dana na Gori Kušanja, a postili su i sveti apostoli, kao i svi pravi hrišćani. Jer, u hrišćanstvu, prvi podvig koji stoji pred čovekom, jeste ispunjenje prve Božje zapovesti, koju je Bog dao još našim praroditeljima u raju: "Samo roda s onog drveta usred vrta ne jedite i ne dirajteu nj, da ne umrete" (Post 3,3). A to je zapovest o postu , tj. o uzdržanju. Narušavanje zapovesti o postu (Adam tu zapovest nije održao) prvi je greh. Zato i prvi podvig čoveka u oslobođenju od greha, jeste držanje posta. Post je, dakle, prva neophodnost na putu našeg spasenja, a Crkva ga smatra kao vrlo važnu i značajnu ustanovu za duhovni i telesni život.

A na sajtu KATOLICI.ORG, sledeće:

Sadržaje pojmova "post" i "nemrs" dobro je iznovice pojasniti. Mnogi te dvije riječi smatraju istoznačnicama, sinonimima, premda nisu. Post za katolika znači uzeti samojedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno),ali da to ne bude meso (a može biti masno). Uočiti treba ovo: u dva dana "strogog posta" (Čista srijeda i Veliki petak) nije samo post, nego, zajedno, i post i nemrs! Znači: vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok ("do sita"), jer je post i ne jede meso, jer jenemrs! - U ostale petkeuzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nijezapovjeđeno, ali je vrijedno, i mnogi poste više i češće(na primjer na Badnjak, uoči Velike Gospe) i strože: "o kruhu i vodi".

Prema sadašnjoj crkvenoj disciplinipost je obvezan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i starijiod ovih dobnih odrednica. Za nemrs (običnim petkom)crkveni zakonik je sažet i kratak: "Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina."
Još nešto o svakom običnom petku. Za naša područja u petak je nemrs, to jest ne jede se meso. Ali, ako je netkou takvim okolnostima da mora jesti meso(npr. na terenu, u bolnici, u menzi i sl.) može jesti meso, a mjesto togase u petak treba odreći nečegadrugoga(pušenja, pića, zabave...) ili učiniti neko dobro djelo (obilnija molitva,čitanje Svetoga pisma, posjet bolesnika, darivanje potrebnih...) Očito je: Crkva od svih traži ono što svi uglavnom i mogu. Ne pretjeruje, ali nam ne priječi samoinicijativu, to jest učiniti i više no što se traži.


Petak nije odabran slučajno. To je dan Kristove muke i smrti na križu. Svaki je petak "mali Veliki petak". Vjernik se kroz svoje odricanjesa zahvalnošću sjeća Kristova djelai na svoj skromni načinuvećava dobrotu u svom krugu: odricanjem snažećisvoju volju, a dobrim djelima pomažući bližnjima.

Post u Islamu:

Prvi korak u našem podsjećanju trebao bi se vratiti do druge godine po Hidžri kada je sljedbenicima Posljednjeg Allahovog poslanika propisan post. Bila je to samo obnova ovog izraza pobožnosti koji je bio propisan i prijašnjim poslanicima i njihovim narodima. Rekao je Uzvišeni: "O vjernici, propisuje vam se post, kao što je bio propisan onima prije vas, da biste bili bogobojazni." (prijevod značenja Kur`ana, El-Bekare: 183) Poslanik, savs., je pohvalio post Davuda, as., koji je postio svaki drugi dan. I ne samo da semitske vjere poznaju instituciju posta već skoro da nema religioznog sistema koji ne sadrži post- što potvrđuje kur`ansku postavku o ranijoj propisanosti posta i jedinstvo izvora svih većih svjetskih religija.

Mjesec ramazan Uzvišeni je odlikovao nad drugim mjesecima mnogim posebnostima: -U njemu meleki traže oprosta za vjernike sve dok se ne omrse. - U mjesecu Ramazanu šejtani bivaju okovani. - U njemu se otvaraju sva vrata Dženneta i zatvaraju sva vrata Džhennema. - U njemu je noć " Kadra" ( Lejletu-l- Kadr) koja je bolja od hiljadu mjeseci. - Allah dž.š. u svakoj noći Ramazana oslobodi određen broj svojih robova od vatre. - Svakog dana Ramazana Allah dž.š. ukrašava Džennet i govori: "Moji će robovi naići na nedaće i iskušenja pa će se zbog tebe (zbog Dženneta) strpiti". Što se tiče posta ili "savma" kod muslimana on podrazumijeva uzdržavanje od svega što ga kvari (jelo, piće, pušenje, spolno općenje i sl.) u vremenu od pojave zore do izlaska sunca. To je stroga obaveza svakog punoljetno i zdravog muslimana i muslimanke. Post mjeseca ramazana je ustanovljen Kur`anom, sunnetom i koncenzusos muslimana (ar. Idžm`a) Post se sastoji od dva osnovna temelja (ar. Rukna). To su:

  1. Uzdržavanje od onoga što kvari post od pojave zore pa do zalaska sunca. Dokaz za to su riječi Uzvišenog: "I jedite i pijte dok ne budete razlikovali bijelu nit od crne, zatim upotpunite post do noći." (prijevod značenja Kur`ana, El-Bekare: 187)
  2. Odluka (ar. Nijjet) Ibn Omer od Hafse, neka je Allah njima zadovoljan, prenosi da je Allahov poslanik, savs., rekao: "Ko ne zanijjeti ovaj post prije sabaha, nema posta" (En-Nesai, Et-Tirmizi, Ibn Madže i drugi)

Međutim, ramazan se ne svodi samo na post. Ramazan bi među muslimanima trebao pojačavati smisao suosjećanja s drugima. Posebno bi do izražaja trebala doći briga ojetimima, ubogim, siromašnim i svim socijalno ugroženim članovima zajednice. Post nije samo ustezanje od jela i pića već i nastojanje da se strasti, koliko je to moguće, oplemene. Postom, čovjek kroz post razvija sposobnost da kontroliše sebe i svoje postupke. I ne bi vjernici trebali imati poseban odnos samo prema postu već bi trebali da ramazan iskoriste i za druge oblike ibadeta kojima se upotpunjuje doživljaj posta.

Poznavao sam pre više od 40 godina jednog alasa sa Starog Sajmišta, koji je, iako nije bio vernik, svakog ponedeljka živeo isključivo na vodi! Takođe sam znao čoveka koji je jednom nedeljno čistio svoj organizam, svoje telo, jedući samo četiri jabuke kožare.

Ali ‘ajde telesni post, čitajući prethodno, sigurno ste zapazili, da se u sve tri konfesije u doba posta, izričito pominju dobra dela, saosećanje s bližnjima, dobročinstva... Koliko se ja razumem i vidim, sada već godinama, oko sebe, mnogo više se maše i talasa s posnim mezetlucima a skoro da i nema ili bolje reći, uopšte nema, pomena o nekakvom saosećanju s bližnjima, činjenju dobrih dela, pomoći, dobročinstvima... I još, zašto činiti dobra dela i pomagati bližnjima samo za vreme posta? Zar to nije sveta i obvezatna dužnost svakog vernika bilo kojeg religijskog opredelenja?

Nastavljajući, kao što sam to celog svog života činio, da cunjam, sada sve skučenijom mi zemljom/državom, često me je bilo na slavama, posnim i mrsnim, kod prijatelja, seoskih domaćina, u manastirima. Sećam se da sam zajedno sa Princem Tomislavom (sticaj okolnosti) pre 18, 19 godina bio na slavi Manastira Nikolje, letnji Sveti Nikola. Ručak je bio po svim propisima, posan! I ukusan i obilan. Igumanija i njene monahinje, od najordinarnih namirnica, načinile su specijalitete kojih se ne bi postidela ni najbolja domaćica, niti restoran sa bezbroj zvezdica. Ali dešavalo mi se da prisustvujem i posnim slavama gde je služeno praseće pečenje. Na moje pitanje, domaćini su mi odgovarali da su se konsultovali s popom i da je sve u najboljem redu. Znači: Mož' da bidne al' ne mora da znači! Razgovarajući s jednim, sada već penzionisanim Vladikom, pitao sam ga kako je to moguće, kad se Pravoslavna crkva kao što je poznato, tvrdo drži starih kanona i propisa? E moj Mikele, ovo ti je zemlja Srbija a u njoj je sve moguće, odgovorio mi je starac uz jedva primetan osmeh.

E pa kad je u zemlji Srbiji sve moguće a toga sam i sam svestan, nije daleko dan kada će se na trpezu posne slave iznositi PPPP!



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 19:41 23.03.2012

...

Moja ćera i zet poste ceo ovaj post, ona prvi put u životu, a njemu je to odmalena usađeno, deda po majci je bio pop i tako su navikli. Sredom i petkom "na vodi" ostale dane bez mleka, mesa jaja i bilo čega životinjskog porekla...ali zato mogu rakovi, školjke, oktopodi, lignje i ribe (osim sredom i petkom)

Ta kuhinja sa obiljem svežeg povrćai plodovima mora je tako raznovrsna i zdrava da bih poželela svakome ko može, da neki deo svog života jede lakšu hranu.

Sin i ja nismo postili, pa sam za njegov rođendan pre dve nedelje za dvoje mladih koji poste spremila grčki krompir u rerni i ogromne portobelo pečurke, a nama pečenje, pire od krompira i obilno sveže salate svih vrsta, to se podrazumeva. Kao "tortu" smo ćera i ja kupile kadaif u poslastičarnici, majstorski napravljen, pa u njega zabole svećicu, sve zato da bi i oni mogli da se oslade a da to nije alva (koju obožavamo ali nam se dojela tih dana). Eto, može se postiti a jesti ukusno i lepo.
49 41 49 41 20:07 23.03.2012

PPPP na Svetog Nikolu

Jedan deda gurman i mesaros, drugi prota ne bas gurman; al', za slavu obavezno PPPP.

"Dzvanjkao" je babi stalno, kako moze prota PPPP; jadan ja, zvacem posne sarme i srcem corbu od sarana.

Nadigo se jedne subote i pravac na pijacu po prase; baba ga molila, da ne cini - "ne valja se".

Zamolio moju majku i protu; da s pijace donese prase, blize je pijaci, prostor za smestaj i prihranu do slave bolji.

Smestili prasence u sobicak namenjen za to, rezom zamandalili.

Prvi dan prase nestalo, netragom.
Nigad nadjeno!

Baba je likovala u sebi; deda, opet za slavu je zvakao posnu sarmu i dalje zavidio proti na njegovom PPPP.

zemljanin zemljanin 20:20 23.03.2012

Re: PPPP na Svetog Nikolu

moj deda slavi sv. Nikolu a to je posna slava ... pošto sam ja jedini izjašnjeni ne-religiozni član familije a svi ostali deklarativno religiozni, baba meni spremi gibanicu savijaču + pečenje. a ostali posne đakonije

I tako jedno tri godine su me oni "gledali" i "trpeli" a onda su se dogovorili da je to moderna izmišljotina i sad svi krkamo "masno al na čeitri noge", bez problema
Hansel Hansel 21:51 23.03.2012

Re: PPPP na Svetog Nikolu

da je to moderna izmišljotina

Pa, moderna je onoliko koliko je slava moderna izmišljotina...
zemljanin zemljanin 22:03 23.03.2012

Re: PPPP na Svetog Nikolu

Hansel
da je to moderna izmišljotina

Pa, moderna je onoliko koliko je slava moderna izmišljotina...


stručno sam im objasnio da se sveće pale (paljenje sveća kao ritual) jer tada (cirka 2000g) nisu imali struju a ni bat. lampe tj. to je recidiv prošlosti ili moderna izmišljotina ... e kad se to prenese na post, ista logika ... obično se ne slažu sa mojom "logikom" ali u ovom slučaju su se svi saglasili i otišli po prase zarad "pomirenja"
mariopan mariopan 22:04 23.03.2012

Re: PPPP na Svetog Nikolu

Re: PPPP na Svetog Nikolu
moj deda slavi sv. Nikolu a to je posna slava ... pošto sam ja jedini izjašnjeni ne-religiozni član familije a svi ostali deklarativno religiozni, baba meni spremi gibanicu savijaču + pečenje. a ostali posne đakonije

I mi smo tako "slavili" Svetog Nikolu.

Moj žmu je bio komunista u duši, nikad "član", ali je sve slave slavio radi PPPP i društva koje je sve to PPPP oblino zalivalo svim vrstama tečnosti.

Najsmešnije situacije su nam bile kada se poklopi Uskrs i 1. maj.

Za svaki Prvi maj morala je da se na krov kuće okači najveća zastava na kojoj piše "Proleteri svih zemalja ujedinite se", a zastava verovatno maznuta sa neke državne zgrade jer je bila ogromna.

Svi gosti su morali pre ulaska u kuću da otpevaju po jednu rodoljubovu pesmu, radničku, inače nema ića i pića.

Gosti se postroje na trem, on u dvorištu vrti ražanj, podbočen i spreman da čuje "Drugarska se pesma ori, pesma koja slavi rad...." .. ali gosti uglas čestitaju " Hristos vaskrse"
ivana23 ivana23 20:13 23.03.2012

***

Vec sam jednom, ovde na blogu napisala da je moja baka uvek govorila:

'Greh na usta ne ulazi, vec iz njih izlazi'

Misleci, naravno, na reci...
Hansel Hansel 22:26 23.03.2012

Re: ***

To je sigurno tačno u nekoj svojoj suštini, ali može biti i dobar izgovor za slabost.

Da se razumemo, ja nisam ni neki vernik niti posebno praktikujem post, mada bih voleo da nekad budem dovoljno organizovan da ih poštujem u potpunosti; doduše, praktično nikada ne jedem meso, tokom cele godine, pa možda neku "ravnotežu" pravim time.

Pošto sam objasnio svoju praksu, neće biti licemerno da nastavim svojom teorijom , tj., shvatanjem svrhe praktikovanja posta. Recimo, kroz analizu ove izreke u ulasku/izlasku greha. Čovek uglavnom nije nezavisan od onoga što u organizam unosi, mada verujem da ljudi na određenom stepenu duhovnog razvoja jesu nezavisni od toga. Elem, unošenjem mesa čovek unosi, pored svega ostalog, i hormone (a naročito danas, kada se istima životinje na farmama nemilice kljukaju). Zna se da hormoni utiču na mentalni status. Prema tome, nije nezamislivo da mnogo hormona u današnjem mesu (i čega još sve ne) koje ljudi jedu svakodnevno (naspram nekadašnjeg jedenja malih količina mesa "proizvedenog" ekstenzivno u ta vremena) utiču i na organizam i na psihu. Da li ljude čine tromijim, nervoznijim... ne znam (dalo bi se analizirati), ali ne bih rekao da je to bez ijednog negativnog efekta. Makar indirektno, to može uticati na ponašanje.

Zadržao sam se samo na u osnovi dokazivim, čisto materijalističkim momentima, nisam ulazio u to da li je ubistvo životinje ipak neka vrsta ubistva itd., to je stvar ličnog osećaja svake osobe. Ja sam video klanja životinja kao relativno mali i nisam mogao da to tek tako ignorišem.

Pomišljam sada da je post možda i neka vrsta praktikovanja misli "Memento mori". Šta se dešava kada pokušate da sebe obuzdate, da promenite rutinu, da sebi uskratite svakodnevna zadovoljstva? Vi se stavljate u poziciju onih koji ste vi u negativu, možda vrlo kontrastnom - kojima je "mrs", a ne post - događaj. Shvatate da niste vi centar sveta, na kraju krajeva shvatate da ste - prolazni, jer posto poziva i na razmišljanje i preispitivanje!" Uz to, upoznajete sebe iz jednog drugog ugla, možda i ne znate kakvi ste kada ste gladni ili željni nečega itd. itd.
Ne bih da ovo počne da liči na nekakvo zagovaranje bilo čega - samo mi se čini da post nije bez smisla, ali samo ako je autentičan.

I, kažem, iako sâm nisam neki institucionalizovani vernik, nije mi simpatičan taj versko-tradicionalistički (ma, bilo koji) sinkretizam - ako slaviš slavu, brate, slavi je onako kako je "propisano", bar koliko možeš.
zemljanin zemljanin 22:57 23.03.2012

Re: ***

Ne bih da ovo počne da liči na nekakvo zagovaranje bilo čega - samo mi se čini da post nije bez smisla, ali samo ako je autentičan.


Sudeći po sadžaju, reklo bi se da više razmišljaš i praktikuješ kontrolisanu ishranu uz određena misaona eksperimentisanja. Po običaju se slažemo ali moram da dodam da to onda nije "post" jer taj pojam jeste čisto religiozna odrednica.

E sad kad dodaš i onaj deo o versko-tradicionalističkom viđenju, onda je to tvoja privatna stvar pa neću da se nadovezujem.

Ono o "ubijanju" životinja, meni je žao mrava da zgazim (bukvalno) a kad su ti pirevi sa mesom, mene nema dok ne dođe faza viljuška.
Hansel Hansel 23:36 23.03.2012

Re: ***

Po običaju se slažemo ali moram da dodam da to onda nije "post" jer taj pojam jeste čisto religiozna odrednica.

Nisam rekao da ja praktikujem post, rečenica koju si citirao samo je predstavljala moj "radni stav" o postu.

Pozdrav od vanzemunca! (negde večeras naleteh na tu vrstu! )

P.S.
Ono o "ubijanju" životinja, meni je žao mrava da zgazim (bukvalno) a kad su ti pirevi sa mesom, mene nema dok ne dođe faza viljuška.

Ja bih ovde preporučio određene integracione meditacije.
Jukie Jukie 00:26 24.03.2012

Re: ***

Što se tiče izbora određenih životinja i biljaka za jelo kod naših predaka, pošto je većina mrsne hrane bila puna lipida (npr. kajmak, pečeno prase) a većina posne hrane nije, onda je bilo jednostavno definisati šta je "pravoslavno košer" a šta nije, jer šta god je zvanično posno to je bilo dijetalno, a cilj je biti na dijeti za vreme posta.

E danas je druga situacija: postoji suncokretov zejtin (suncokret uvezen iz Amerike), postoji šaran (uvezen iz Kine), postoji veštačka hrana koja goji, postoje posne grickalice koje goje (kikiriki, smoki) itd. Te morske bube i crve koji se danas zovu seafood naši preci baš i nisu jeli, smatrali bi ih gamadi. Više se izbor hrane na ne-slavski posan dan ne svodi na barenu repu i kupus i parče crnog hleba i eventualno neku crvenperku iz potoka. Tako da je lista šta se sme jesti a šta ne za vreme postne dijete postala zastarela.

Sa druge strane i neko neracionalno oduševljenje pečenim prasetom kao nečim ekstremnim što se jede samo o svečanim datumima više nema toliko osnova. Npr. moja mama je nasekla prase na komade i kad god joj padne na pamet da davno nije jela pečenja, izvadi to jedno parče iz zamrzivača i stavi u tepsiju pa u rernu. Moj komentar je obično "opet pečenje?... zar ne može neki gulaš?"
sesili sesili 20:57 23.03.2012

Preteče me Ivana!

To sam i ja čula od sveštenika. A da može da se jede lepo a posno - može. Kada se nama Slava "padne" u sredu ili petak, obavezno spremam posno. To gosti znaju. Ne pomeram ručak za sutra, jer sutra nam nije Slava. Prošle godine je bila u sredu, a ove (prestupne) u petak! Ali, pored svakojakih salata, bobovih pihtija, prebranca, suvih punjenih paprika, pa posle somovina, dimljeni šaran... O kolačima (sitnim) pa sve od oraha i da ne pričam. I... neko je gladan? Taman posla.
Bila sam u Libiji dve godine i u vreme Ramazana, oni danju vegetiraju. Vrućina, sunce, eventualno pesak ako duva vetar, a ništa do zalaska sunca. Ni voda, ni cigareta. A onda, uveče, jedan sat pusta Misurata - svi jedu piju. A posle, na ulice. Piju vodu ili sok, jer u Libiji nema ap-so-lut-no alkohola. U filmovima sam videla da iznose hranu siromašnima i to mi se svidja.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:46 23.03.2012

Moj kum

je smislio da pravi čvarke od mangulice - ZERO čvarci. Lajt. Kaže da bi bili odlični da se ponude devojci u bioskopu...
fantomatsicna fantomatsicna 03:43 24.03.2012

E kod nas

U kuci post se nije upraznjavao..ali mama obavezno jednom nedeljno posnu hranu..da se stomak malko odmori.
49 41 49 41 15:22 24.03.2012

Ramazanski post

Posada je bila muslimanska. Njih 17.
Polovina ramazana.
Po obavljenom poslu, sklonili smo se u hladovinu restorana - poslovni rucak.

Najelitniji konobar, u startu se "sapleo" o poslovnu proceduru.
Krenuo je sa ponudom pica od kraja stola; iako su svi posedali po "staresinstvu" - funkciji.

Sok, sok, sok,...; redjale su se narudzbe.

Kad je stigao do poslednjeg, najvaznijeg po funkciji; nastao je tajac.
Svi su gledali u njega, cutke, netremice.

- Konjak i to veliki! - narucio je glavni.

Niz dugi sto, po domino efektu; culo se sukcesivno - I meni, i meni, i meni, ...

Na kraju rucka - proceduralni pozdravi; culi su se "ceznjivi"- uzdasi.

-Ahhh, ... dobar vam bio konjak!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana