Istorija| Na današnji dan| Tehnologija| Život

NISU ZNALI DA JE NEVIDLJIV: VEGA31, 13 GODINA POSLE

salinger.igor RSS / 28.03.2012. u 13:02

f117-sa3_MikeMcGeeLR.jpg

umetnicka impresija obaranja F-117A , koju je autor potpukovnik u penziji Majk Mekgi poklonio pilotu Dejlu Zelku  Lt Col (Ret) Mike McGee, USAF

 

Dvasedet sedmog marta 1999. godine, trećeg dana dejstava avijacije NATO saveznika na SRJ, desilo se do tada nezamislivo, bar iz perspektive agresora. Nad Srbijom je oboren do tada neoborivi avion, 'nevidljivi' lovac-bombarder F-117A. Ovo je priča o - istorijski gledano - jednoj kratkoj epizodi modernog ratovanja, akterima i okolnostima pod kojima se odigrala, ispričana deset godina kasnije i proširena i dopunjena ovih dana.

Lokid F-117 „noćni soko“ (Lockheed F-117 Night Hawk) imao je sve šanse da uđe u istoriju kao letelica neoboriva za svoje neprijatelje i ode u penziju bez ijednog primerka izgubljenog dejstvom protivnika. Poleteo prvi put juna 1981., uveden u punu upotrebu dve godine kasnije, uspešno je sakrivan i od prijatelja i od neprijatelja sve do novembra 1988. kada je američka administracija zvanično objavila njegovo postojanje i prikazala fotografiju (sa mnogim retuširanim detaljima, op. aut) aviona crne boje u najmanju ruku čudnog oblika, oštrih prelaza između površina i sa „V“ repom. „Noćni sokoli“ imali su vatreno krštenje u američkoj intervenciji u Panami 1989. kada su dva F-117 bacila dve bombe na aerodrom Rio Hato. Pravi izazov za u tom trenutku avion najnaprednije tehnologije smanjenog radarskog odraza i uočljivosti (engl. stealth, prikriven) usledio je 1991. tokom operacije „pustinjska oluja“ i napada na ciljeve duboko u iračkoj teritoriji kada su „Noćni sokoli“ korišćeni za hirurški precizne udare na strateške mete. Uprkos salvama protivavionske artiljerije („to je bilo kao kada dete pokušava da protrči kroz vodoskok a da se ne pokvasi“, kaže jedan američki pilot) i ponekoj  - manje više nasumice – na njih ispaljenoj raketi, zaštićeni mrakom i svojstvima smanjene uočljivosti, tokom nekih 1300 letova nije izgubljen nijedan avion. Istini za volju, neki - uglavnom ruski -  izvori tvrdili su da je oboren jedan F-117 protivavionskom vatrom no to nije nikada potvrđeno.

F-117A-Nighthawk-stealth-fighter-121.jpg

F-117A pred poletanje na nocnu misiju USAF

Kako je avion nevidljiv, odnosno smanjeno vidljiv? Najpojednostavljenije rečeno, radar funkcionise po principu emitovanja elektromagnetnih talasa i očitavanja njihovog odbijanja, odnosno odraza predmeta koji mu se nalaze u „vidnom polju“.  Po istom principu se i slepi miševi orjentišu u prostoru, jedino što su kod njih u pitanju ultrazvučni a ne elektro magnetni talasi. Što je cilj veći i/ili bliže to je odraz jači, samim tim i mogućnost uočavanja na radaru, odnosnu njegovom prikaznom uređaju (ekranu). Stelt osobine aviona zasnivaju se na kombinaciji različitih tehnoloških i konstrukcionih rešenja kako bi se njegov odraz smanjio na najmanju moguću vrednost. Dodatno, stelt avioni imaju umanjem odraz i u infracrvenom spektru (napr hlađenjem izduvnih gasova) a kako bi se minimalizovao rizik od vizuelnog uočavanja dosadašnja taktika borbene upotrebe diktirala je isključivo noćna dejstva na protivničke ciljeve. Kod F-117, kao prvog operativnog borbenog stelt aviona, primenjen je princip raspršavanja (umesto direktnog odbijanja) radarskih talasa o uglaste površine aviona, kao i višeslojna specijalna apsorpciona oplata i premaz, odnosno boja. Takvo rešenje imalo je kao kolateralnu štetu aerodinamički jako nestabilan avion što je ispravljeno u znatnoj meri kompjuterski kontrolisanim komandama leta (fly-by-wire). Ipak o nekim izrazito naglim manevrima (napr. u cilju izbegavanja protivničke rakete ili vazdušnoj borbi) nije bilo ni govora i opstanak  „noćnih sokola“ u sukobu piloti i njihovi stratezi bazirali su isključivo na nemogućnosti njegovog –bitno je napomenuti: pravovremenog – uočavanja. Pored toga, u cilju smanjenja radarskog odraza, F-117 ne nosi naouražanje spolja već samo u zatvorenim spremnicima unutar trupa što ga efektivno ograničava na jedno do dva dejstva po letu.

Prvih dana napada NATO na ciljeve u tadašnjoj SR Jugoslaviji, 3. raketni divizion 250. raketne brigade RVO bio je razmešten na ratnom položaju kod Šimanovaca. Divizion po formaciji ima četiri lansirne rampe sa po četiri rakete zemlja-vazduh „Neva-M“, radare (osmatrački i nišanski), stanicu za praćenje, ljudstvo i tehniku za podršku i marševanje (prebacivanje sa položanja na položaj), ukupno oko 200 ljudi. Tu su se nalazili od prve ratne noći kada su napustili svoj mirnodopski položaj pored Jakova. Tadašnjeg kapetan I klase, oficir za vođenje, sada potpukovnik Senad Muminović, kaže da su iz Jakova otišli 24. marta uveče - poslednji kamion napusio je kompleks nepunih sat vremena pre nego što su ga pogodile krstareće rakete: „Tačno u centar, gde je bio smešten radar. Naravno, tu smo stavili lažni a pravi je bio sa nama“. Predhodnih meseci obavljane su pripreme, intenzivno uvežbavanje ljudstva i razmeštaj dela tehnike i rezerezvi za sukob koji je bio sve više neminovam, prvo u oktobru 1998., zatim i početkom 1999. Za operaciju „saveznička sila“ (Allied Force), pripremala se i druga strana. Američko vazduhoplovstvo (USAF) prebaziralo je, pored ostalih, i 8. eskadrilu opremljenu avionima F-117 u drugoj polovini februara iz baze Holouman u Novom Meksiku u Aviano u severnoj Italiji do koje su leteli neprekidno 14 časova i 45 minuta. Za razliku od jedinica Vojske Jugoslavije (VJ) kojima je glavni nedostatak bio tehnička (ne)opremljenost, američki piloti su se u svojim istupima posle sukoba žalili na „politička ograničenja koja su ih onemogućavala da primene optimalnu taktiku“. „Ceo scenario je bio konfuzan u početku, iz razloga što [...] je uključivao više različitih entiteta, kao NATO i UN i kad smo počeli da letimo, nismo još razvili odgovarajuća pravila postupanja i morali smo da se oslonimo na ona koja su pisana za ono što su u stvari misije održanja mira. Verovali ili ne tih prvih nekoliko noći rata, govoreno nam je da ako nas obore i zarobe trebamo da tvrdimo da nismo neprijateljski vojnici. To je naravno bilo smešno“, rekao je u jednom kasnijem intervju danas potpukovnik Darel - Dejl Zelko (Darrel P. Zelko), čije je obaranje iznad Srbije i izvlačenje iz dubine protivničke terotorije, prema njegovim rečima bilo „veoma potrebno otrežnjenje“.

F-117small.jpg

cetiri F117 u formaciji USAF

Dvadeset sedmog marta 1999., Zelko, iskusan pilot F-117 koji je učestvovao u „pustinjskoj oluji“ i u prvoj i trećoj noći napada na SRJ imao je za cilj „jako branjene mete u i oko Beograda koje su bez uspeha napadane i predhodnih dana“ – kasnije je u jednom predavanju pomenuo da je u pitanju bio „važan komunikacioni i komandni centar u Beogradu“. Te noći, zbog vremenskih uslova, otkazani su svi napadi NATO aviona osim formacija F-117 (drugi talas takođe otkazan zbog razvoja situacije, odnosno obaranja aviona) i kasnije tokom noći, takođe stelt, strategijskih bombardera B-2 „Spirit“ koji su doleteli direktno iz SAD. „Imao sam jak osecaj da ako ijedne noći postoje uslovi da moj avion obore, bila je to ova“, kaže američki pilot koji svoje protivnike na jugoslovenskoj strani opisuje kao „veoma obučene, sposobne, ekstremno motivisane i opremljene najmodernijom ruskom tehnikom [?]“. F-117 su poleteli iz Avijana, preko Italije i Slovenije do Mađarske gde su se u vazduhu popunili gorivom i u planirano vreme ušli u Srbiju. „Leteo sam uz rumunsku granicu i napravio desni zaokret ka Beogradu koji sam preleteo u pravcu istok-zapad“. Svoje dejstvo po meti Zelko opisuje kao „uspešno“ uz napomenu „ali po koju cenu“.

Treći dan i četvrtu ratnu noć, pripadnici 3. diviziona 250. raketne brigade bili su u „pripravnosti jedan“ na svom prvom, od 22 koliko su ih promenili za 78 dana, ratnom položaju i čekali. Zanimljivo je da to bio jedini uređeni – ali ne sasvim odgovarajući, jer je pravljen za stariji sistem „Dvina“ - položaj koji zaposeli, ostale su tokom rata improvizovali u ravnici. Do tada im protivnički avioni nisu ulalazili u domet dejstva (u idealnim uslovima raketni sistem „Neva-M“ može gađati ciljeve do 27 km kose udaljenosti). Dve borbene posluge, smenjivale su se na po osam časova a sa njima na mestu rukovaoca gađanja komandant diviziona potpukovnik Zoltan Dani i njegov zamenik potpukovnik Đorđe Aničić. Dvadeset sedmog marta uveče borbenu poslugu diviziona činili su Dani, Aničić, Muminović, Dragan Matić, Dejan Tiosavljević, Darko Nikolić, Vladimir Ljubenković i Đorđe Maletić. Zanimljivo je da je zaslugom prvo konspiracije a potom i ratne propagande po medijima dugo hvaljen pukovnik Gvozden Đukić, kao čovek koji je bio na čelu jedinice koja je oborila F-117. „Tog dana smo imali tehnički problem sa radarom P-18“, nastavlja Muminović. „Komandat potpukovnik Dani došao je u kontrolu i poslao poslugu – koji su ujedno i tehničari – da intenzivira otklanjanje kvara i po njegovom ukljujčivanju na pokazivaču su uočeni ciljevi u vazdučnom prostoru“. U dokumentarnom filmu „21 sekund“ o ovom događaju i svojim istupima u medijima, ratni komandant Dani pominje „jednu malu modifikaciju“ koja je po njegovom naređenju – i uprkos odbijanju nadređenih da je odobre - napravljena i koja je omugućila otkrivanje aviona stelt tehnologije. U 250. brigadi nisu potvrdili ove navode uz objašnjenje da su raketni sistemi i radari više puta modernizovani tokom njihove nimalo kratke upotrebe: „da se razumemo, to nisu sistemi koji su nekada isporučeni iz SSSR“.

D200704260102.jpg

rakete sistema S125 Neva-M Salinger Igor / Aermedia.com

Po uočavanju ciljeva i odabiru jednog jednog  – sistem „Neva-M“ ne može da gađa istovremeno više ciljeva - od strane potpukovnika Danija na mestu rukovaoca gađanja, i naredbe za traženje i praćenje nišanskim radarom, cilj je pronađen za samo nekoliko sekundi ali prve dve predaje operaterima na ručno praćenje nisu bile uspešne (v. kako se lansira raketa). Avion koji su pratili promenio je pravac, dovoljno da ga ’ne uhvate’. „U tom trenutku nismo razmišljali da li je stelt avion ili ne, za nas je to bio cilj, bili smo sasvim usresređeni na njega. Video se malo slabije – što mi raketaši kažemo ’manje tačaka u pački’ – ali ipak dovoljno da ga pratimo. Iz trećeg pokušaja, operatori su prihvatili cilj na praćenje i rukovaoc gađanja je mogao da naredi lansiranje raketa“, nastavlja Muminović. Kako je zabeleženo u ratnom dnevniku potpukovnika Aničića, po predaji na ručno praćenje oficir za vođenje izvestio je „azimut 250 stepeni, daljina 13 km“, posle čega je usledila komanda „Cilj uništiti, metod tri tačke, lansiraj!“. Ispaljene su dve rakete.- sa bojevom glavom u kojoj se nalazi 33 kilorgama eksploziva i najmanje 4500 fragmenata za parčadno dejtvo - u intervalu od pet sekundi ka azimutu od 245 stepeni i daljini od oko 12 km. Pogodak rakete – prve koje je treći raketni dvizion ikada lansirao u ratnim uslovima – jasno se video na pokazivaču. „Tačka na ekranu postaje veća i odjednom se pretvorila u mnogo malih tački koje potom nestanu“, opisuje deset godina posle tadašnji oficir za vođenje Muminović. Od zahvata cilja do pogotka prošlo je oko 20 sekundi. Istorija važdušnog ratovanja zabeležiće ovaj trenutak, 27. marta 1999. u 20:42 kao datum prvog – kasnije se ispostavilo i jedinog - obaranja stelt aviona F117 u ratnom sukobu.

Dale_and_Zoltan_bar.gif

Dale Zelko (levo) i Zoltan Dani (desno) thesecondmeeting.com © Optimistic Film 2010

MUMINOVIC_SAL2320LR.jpg 

potpukovnik Senad Muminovic  Salinger Igor / Aermedia.com

 

Nekoliko trenutaka ranije, iz kabine F-117 broj 82-806 pozivnog znaka „Vega 31“ Zelko, koga je do tog trenutka vodio automatski uređaj (autopilot) po zadanom pravcu izlaska iz vazdušnog prostora SRJ, vizuelno je uočio lansiranje raketa u svom pravcu, „negde sa pozicije od 4 sata“ [iz pravca koji odgovara kazaljci časovnika koja pokazuje 4 časa]. „Gledao sam raketu zemlja-vazduh i čak i u početnoj fazi [leta rakete, op aut.] nisam se dvoumio da su me imali. Uradio sam sve da predupredim [obaranje] ali je to jednostavno bilo neizbežno.“ „Pomislio sam: ’Znaš šta? Ovo je loše. Mislim da se neću izvući ovog puta’. Prva raketa je proletela tik iznad mene. Toliko blizu da sam se začudio da se nije aktivirala. Mogao sam osetiti kako avion podrhtava od vazdušnog talasa. Čim me je prešla, ponovo sam pogledao drugu raketu i pomislio ’udariće pravo u mene’. I tako je i izgledalo“, opisuje američki pilot trenutak pogodka. „Udarac je bio veoma nasilan i odbacio je avion u levu stranu. Procenio sam silu od minus 7 g, što je ogromno. Iako sam bio čvrsto vezan, zbog tih sila bio sam prikovan za gurtne na remenima, stražnjicom van sedišta i savijen u najgorem mogućem položaju za iskakanje.“ Uprkos svemu, Zelko kaže da je bio „mentalno i emocionalno jako miran“ i od celog događaja se ne može setiti jedino trenutka kada je povukao ručice za katapultiranje sedišta iz onoga što je ostalo od F-117 – kasnije će saznati da mu je pogodak „Neve“ odkinuo celo krilo. Od iskakanja do otvarnja padobrana na sedištu ACES II kojim je opremljen „noćni soko“ treba 1.4 sekundi koje se (ne)sretniku u njemu čine po pravilu kao večnost. Zelko kaže da mu je u tim trenutcima jedna od slika pred očima bila kako opušteno razgovara sa „srpskim operatorom rakete“ i čestita mu rečima „Veoma dobar pogodak!“ a zatim mu dodaje „ali nećete me uhvatiti!“. „Ne na arogantan ili podrugljiv način, već sa navalom odlučnosti koja mi je bujala kroz misli. Odmah sam shvatio koliko je važno protivniku onemogućiti da iskoristi propagandni potencijal zarobljavanja pilota F-117“. Podigavši pogled ka kupoli padobrana ispod koje je visio približavajući se sremskim oranicama, američki pilot se nimalo prijatno iznenadio kada je shvatio da je padobran narandžasto-bele boje, odlično vidljiv na mesečini. „Bio je osvetljen kao lampion. U šali sam pomislio da bih mogao ispaliti i signalnu raketu kako bi me Srbi lakše našli“. Još uvek u vazduhu i mimo prodedura koje su nalagale uspostavljanje kontakta tek po prizemljenju i sakrivanju, Zelko je ručnim radio uputio poziv na tzv. guard frekvenci (243.0 MHz) koji je u tom trenutko bio verovatno najgora noćna mora za one koji su ga čuli: „Vega 31 pada!“. Svoj je postupak kasnije objasnio bojazni da ne dospe u zarobljeništvo odmah po prizemljenju, kao i činjenicom da je bio opremljem samo relativno jednostavnim radiom, bez mogućnosti kodirane ili satelitske komunikacije“. Odgovorio mu je ’frenk 36’, leteća cisterna KC-135 u bosanskom vazdušnom prostoru, sa čije su se pozicije mogle videti i eksplozije iznad severozapadne Srbije, kao i ’medžik 86’, NATO E-3 „avaks“ zadužen za kontrolu vazdušnog prostora. Kako je sve to zvucalo preko radio veze mozete cuti ovde: http://videosift.com/video/lt-col-Dale-Zelko-s-on-being-shot-down-in-his-F-117A. Po prizemljenju, Zelko je zakopao svoj padobran i sakrio se u kanal za navodnjavanje - najpogodnije skrovište koje je mogao pronaći u njivi u blizini sela Buđanovci gde se nalazio. Odatle je „posmatrao neprijateljevu potragu [za njim]“ koja je počela čim je olupina otkrivena, „veoma brzo, nekih 15 minuta po padu“. U vestima u 22 časa mogli su se videti snimci olupine oborenog „noćnog sokola“ u plamenu koje su skoro istog trenutka preuzele globalne medijske kuće. Ubrzo po potvrdi obaranja, u potragu za pilotom poletela su iz baze u Tuzli dva helikoptera MH-53 ’pejv lou’ (Pave Low) i jedan MH-60 ’pejv houk’ (Pave Hawk) sa specijalnim snagama, koje su po američkoj verziji događaja u tom trenutku znale samo da je Vega 31 oboren, ali ne i gde tačno. Dok nije javio svoj tačan položaj na osnovu očitavanja ručnog GPS uređaja, pogrešno su mislili da je severozapadno od Novog Sada i u tom reonu je pripremana operacija borbenog traženja i spasavanja (combat search and rescue, CSAR) - jedna od nuspojava „prikrivenosti“ stelt aviona je da je pored za neprijatelja takođe slabo uočljiv i za svoje snage. Kako je vreme odmicalo, helikopterima je nestajalo goriva i morali su biti dopunjenji gorivom u vazuduhu na nekih 700 metara visine na nekoliko kilometara izvan granica Srbije. Za koordinaciju CSAR operacije angažovani su parovi aviona O/A-10A sa pozivnim znakom ’sendi’ koji su kružili iznad područja pada, održavali vezu sa oborenim pilotom i navodili helikoptere. ’Sendi’ su imali takođe ulogu vatrene podrške ali koliko je poznato za njihovim dejstvom nije bilo potrebe. Za vatrenu podršku, odnosno dejstvo na neprijateljske snage koje su pretile da ugroze spasavanje pilota, angažovani su i borbeni avioni F-16 i A-10A, kao i leteća topovnjača AC-130U ’spuki’ (Spooky). Lociranje Zelka se odužilo, kada bi jedan par O/A-10 morao na punjenje, menjao ga je drugi a helikopteri su u jednom trenutku čak i sleteli „negde u području“ da bi se konsolidovali i uštedeli gorivo. Uprkos apsolutnoj tehnološkoj premoći i utreniranim posadama, američka CSAR operacija bila je toliko složena da su – relativno male - teškoće i neplanirane okolnosti bile neminovnost: prvo je došlo do nekoordinacije između helikoptera u kojima su bile specijalnim snagame i para O/A-10A jer su jedni računali u lokalnom vremenu a drugi po tzv. ’Zulu vremenu’ (koje je jednako onom po Griniču); jedan ’sandi’  u drugom paru imao je kvar na predajniku UHF radija, a i sam Zelko je imao problema sa specijalnom signalnom baterijom što je otežalo njegovo precizno lociranje. Ne mogavši da u noći nad brdovitim Balkanom pronađe avion-tanker za popunu gorivom jedan od pilota aviona A-10 se snašao tako da je ispalio [svetleće, op. aut] IC mamce kako bi ga lakše uočili i naveli ga do sebe. ’Sandi’ O/A-10 su prijavljivali „jako elektrosnko ometanje“ kao i „protivvazduhoplovnu aktivnost neprijatelja“ u zoni u kojoj se odvijala CSAR operacija. Navodno je jedan F-16CJ ispalio HARM projektil ka radaru VJ koji je uključen. Pored toga što američkog pilota gonioci nisu uspeli da uoče sa zemlje (pominjan je i helikopter sa reflektorom za pretragu) nisu uspeli da ga precitno lociraju ni njegovi spasioci, kako oni u avionima koji su kružili iznad, tako ni posade helikoptera koje su letele tik iznad tla uz pomoć optoelektronskih uređaja za gledanje noću, sa pogašenim svim svetlima i radarima da bi izbegli otkrivanje.

Negde pred svitanje, u mrklom mraku – Mesec je zašao iza horizonta a oblačnost se povećela - i Zelko je morao da upali signalnu raketu kada su mu se helikopteri dovoljno približili kako bi ga uočili njegovi saborci. Naravno, uočili su ga i svi ostali koji su ga tražili, po američkim procenama njih oko 80, policije, vojske i meštana. „Osvetlio sam pola Srbije“, pričao je kasnije. Dok su dva helikoptera pružala zaštitu, treći je sleteo nekoliko desetina metara od Zelka i pokupio ga poteri pred takoreći pred nosem. Tokom cele noći jedna od najvećih bojazni za američke snage bilo je podmetanje zasede i verodostojnost da je ’Vega 31’ stvarno ’Vega 31’, odnosno pilot Dejl Zelko. Provera autentičnosti identiteta pilota jedan je fundamenata CSAR mislije i vrši se nekoliko puta, jedna od metoda je otvaranjem tzv. ISOPREP informacija odnosno izolovanih ličnih podataka koje zna samo osoba čiji je identitet potrebno verifikovati. Dvojica specijalaca krenula su po pilota. „Video sam dve nejasne figure kako se pojavljuju u tami. Te momke nisam primetio dok nisu prišli na desetak stopa. Izgledali su kao vanzemaljci sa svojim šlemovima, opremom za gledanje noću i naoružanjem. [...] Prišao mi je, zgrabio me za levu nadlakticu i privukao ka sebi. U prvom trenutku nisam znao šta radi ali sam osetio njev dah na svom licu. Proveravao je moj profil. To je bila konačna verifikacija“, seća se Zelko i dodaje da su mu posle rekli kako ga je u tim trenutcima iz predostrožnosti na nišanu držalo nekoliko pripadnika specijalnih snaga. Helikopter MH-60 bio je na zemlji 45 sekundi. Od iskakanja iz pogođenog F-117 „noćnog sokola“ do  izvalačenja sa teritorije SRJ oborenom američkom pilotu i njegovim spasiocima trebalo je nešto manje od osam časova.

611561.jpg

Budjanovci, 28. mart 1999. kuririnfo.rs / Tanjug

Nepunih deset godina po jedinom obaranju u istoriji, F-117 je povučen iz upotrebe i mesto je ustupio modernijim avionima u eskadrilama američkog vazduhoplovstva. Pojedini primerci nalaze se kao eksponati u muzejima (uključujući i delove aviona 82-806 u Muzeju jugoslovenskog vazduhoplovstva i prostorijama 250.rbr) , izloženi ispred vazduhoplovnih baza ili rasklopljeni u rezervi. Oko 1200 delića aviona koji je oborila jugoslovenska PVO prodato je, kao kolekcionarski predmet uz sertifikat o autentičnosti. Raketni sistem S-125M Neva-M i danas je u upotrebi u 250. brigadi sada srpskog RViPVO. Dejl Zelko je po obaranju ostao u aktivnoj službi i čest je učesnik predavanja i seminara na kojima prenosi svoja iskustva, prvenstveno o različitim aspektima preživljavanja i spasavanja oborenog pilota u ratnom sukobu kao i „motivacionih govora“ mlađim naraštajima vazduhoplovaca. Nedavno se povukao iz americkog vazduhoplovsta i kako sam navodi zivi miran porodicni zivot sa suprugom i cetvoro dece. Zoltan Dani je na svoj zahtev penzionisan i živi u rodnom Skorenovcu kod Kovina gde je otvorio, kažu veoma uspešnu, pekarsku radnju. Po sopstvenom svedočenju odbio je veoma privlačne ponude za savetovanje stranih oružanih snaga koje su „imale probleme sa Amerikancima“. Dvojica oficira susreli su se dvanaest godina kasnije inicijativom producenata dokumentarnog filma „Drugi susret“. Senad Muminović bio je načelnik odseka za obuku u 250. raketnoj brigadi PVO u kojoj su posle reforme srpskih oružanih snaga 2007. godine objedinjene sve raketne jedinice Vojske Srbije i upravo danas (27. mart2012.) kolege mu na svečanosti povodom trinaestogodišnjice obaranja F-117 priređuju ispraćaj u penziju. Svakog 27. marta, na dan obaranja do tada neoborivog aviona, pripadnici 3. diviziona 250. raketne brigade iz ratne 1999. okupljaju se u znak sećanja na ovaj događaj pri čemu „strada“ po još jedan F-117 – u obliku torte.

najava za film Drugi Susret / Second Meeting Zeljka Mirkovica 

 

 

Kako se lansira raketa 

Raketne jedinice, kao deo integrisanog PVO sistema, „nastupaju na scenu“ kada im „sa komandnog mesta brigade jave da sledi nalet aviona u njihovom pravcu“, kaže potpukovnik Muminović. „Onda mi uključujemo osmatrački radar i pratimo te ciljeve. Po odabiru cilja koji će biti gađan – a to čini rukovaoc gađanja – uključuje se nišanski radar kojim treba naći taj isti cilj da bi se nastavilo praćenje. On ima jako uzak snop i traženje cilja liči na ’bockanje iglom u ogromnom prostoru’“. Nišanski radar je upravo ahilova peta raketnog sistema jer kako on otkriva neprijateljski avion tako neprijateljski avion može na osnovu radarskog zračenja i njega da otkrije i locira. Zato se uključuje u veoma kratkim kratkim periodima. „Uključivali smo ga [u ratu, op. aut] na po 5, 10, 12 sekundi ali iskustveno svako uključivanje preko 10 sekundi skoro sigurno privlači protivradarsku raketu ukoliko su njome opremljeni protivnički avioni u blizini. Posle smo na osnovu toga i promenili pravilo gađanja“, kaže potpukovnik Muminović. Po zahvatanju cilja od strane oficira za navođenje na nišanskom radaru, dva operatera ga preuzimaju na tzv. ručno praćenje, svako u jednoj kosoj ravni (fi1 i fi2) i tek kada oba prate cilj moguće je lansirati rakete. Po lansiranju operatori i dalje moraju da prate cilj, dok su rakete automatski vođenje (na osnovu njihovog praćenja cilja). U ratnim uslovima sve gore navedeno je potrebno uraditi u vremenu koje je znatno kraće od vremena potrebnog za čitanje ovog jako uprošćenog objašnjenja postupka gađanja, za šta je neophodna je sihronizacija ljudi i poznavanje tehnike do savršenstva. Dobro uvežbanoj posadi treba 5 do 10 sekundi od otkrivanja cilja do predaje na praćenje a dvadesetak do susreta rakete sa ciljem. „Mi raketaši živimo u sekundama, nama minuti ne znače ništa“ priča zamenik komandanta ViPVO i doskorašnji prvi čovek 250. brigade ViPVO Vojske Srbije, brigadni general dr. Miodrag Gordić.

  NEVA_250RBR.jpg  

rakete sistema S-125 Neva-M na polozaju arhiva 250.rbr PVO

 

 

Daj ga, daj ga, imam ga

... Na vatreni položaj stižem oko 20:30 časova. Prilazeći sredstvima prolazim pored lansirne rampe. Rakete su na pripremi, a ugao nagiba veliki. Lagani drhtaj tela, jer ne znam šta se dešava u kabini. Ulazim i sedam na mesto pomoćnika rukovaoca gađanja umesto majora Stoimenova. Dani drema oslonjen na blokove za upravljanje radom lansirnih rampi. Nema blizu ciljeva u vazduhu, ima ih na većim daljinama na raznim azimutima. Odjednom na pokazivaču osmatračkog radara, na azimutu 195 uočavam cilj, na daljini od 23 kilometra. Kažem:“Dani, ovaj ide na nas“! Ciljevi su se približavali. Na daljini 14-15 km i azimutu 210 stepeni rukovaoc gađanja potpukovnik Zoltan Dani je naredio traženje cilja. Ja sam naredio „Antena“-uključeno je zračenje nišanskog radara. Tog momenta počinje igra mačke i miša. Zračimo više od 10 sekundi neuspešno tražeći cilj. Naređujem: „Prekini traženje-ekvivalent“!Posle nekoliko trenutaka Dani naređuje traženje cilja na azimutu 230, a ja momenat zračenja. Veoma brzo, za par sekundi, cilj je pronađen, točkići su škljocnuli više puta, ali operatori ručnog praćenja nisu mogli da ga prihvate. Cilj je išao u manevar velikom uglovnom brzinom. Zračili smo više od 10 sekundi. Ponovo je vreme zračenja predugačko i ponovo naređujem: „Prekini traženje-ekvivalent“!
 
Ponovo vidim cilj na azimutu 240 stepeni i daljini od 14 km. Cilj vrši manevar kursom, lepo se vidi na pokazivačima osmatračkog radara. Pokušavamo isti postupak treći put na azimutu 240. Točkići oficira vođenja škljocaju, operatori ga gube. Taman sam mislio da ni ovaj pokušaj neće uspeti, kada je stariji vodnik Matić uzviknuo: „Daj ga, daj ga, imam ga“! Točkići su škljocnuli i operatori su ga prihvatili. Stabilno praćenje, azimut 242 stepena, daljina 14,5 km (…) Oficir za vođenje izveštava: Azimut 250 stepeni, daljina 13 km.
 
Cilj uništi, metod t/t, lansiraj!, komandovao je Dani. Potmula ekplozija. Start prve rakete, posle 5 sekundi i druge, Operatori stabilno prate. Posmatram ekran operatora praćenja. Svetlosni bljesak i eksplozija prve rakete na cilju. Cilj je uništen. Naređujem: „Skidaj visoki“! Daljina 10-11 km, azimut 270 stepeni-izveštava oficir vođenja Muminović. Gledam ekran osmatračkog radara. Panika u vazduhu. Svi su se razbežali, nigde ni jednog cilja.
 
Posle 20-30 minuta dobijamo komandu Priprema za marš! Treba brzo napustiti lokaciju lansiranja. Premoren sam. Nisam spavao dva dana i noći. Na radio-vestima u 22:00 časa čujemo da smo oborili F-117A. Olupina je pala u atar sela Buđanovci. Premeštaj na naredni vatreni položaj je bio vrlo brz. Euforija i moral znatno su porasli u jedinici. Svi zovu, čestitaju. Napetost je popustila. Nestalo je grča. Povratila se vera da se nešto može uraditi. Oduševljenje je vladalo u narodu okolnih sela. Svi su nas posmatrali sa velikim poštovanjem... (iz ratnog dnevnika potpukovnika Đorđa Aničića, zamenika komandanta 3. rd 250. rbr PVO VJ)

 

F117_RAZGLEDNICA.jpg

 

 

Combat Search and Rescue: kako to (ne) radi VJ

Za razliku od njihovih NATO suparnika koji su oba svoja oborena pilota uspešno izvukli iza leđa neprijatelju, pilot RViPVO Iljo Arizanov koji se po kataputiranju iz pogođenog lovca MiG-29 iznad Kosova prve ratne noći prizemio u okolini Drenice nije bio te sreće. On se dve noći i dva dana probijao kroz teritoriju pod kontrolom albanskih pobunjeničkih formacija po veoma nepristupačnom terenu i složenim meteorološkim uslovima dok nije sam došao do aerodroma Slatina. Ovaj svojevrstan podvig platio je trajno narušenim zdravljem. Njegov kolega iz 127. eskadrile „Vitezovi“ Slobodan Perić, koji je takođe oboren u MiG-29 i spasao se katapultiranjem iznad istočne Bosne, u emisiji „Svedok“ na RTS posvedočio je da je na pitanje „jednom od naših vojskovođa“ zašto nisu poslali helikopter po Arizanova dobio odgovor „Šta hoćeš, da izgubim još dva pilota i 20 vojnika?“.  Slobodan Perić je poginuo u saobraćajnoj nesreci u maju 2010 godine a Arizanov od srčanog udara u septembru prošle godine.

 

 

Bubašvabe i banditi

Pre nego što će F-117 dobiti svoj zvaničan naziv „noćni soko“ (engl. Night Hawk) imao je nadimak „bubašvaba“ (engl. Cockroach) od strane pilota i osoblja jer su avioni napuštali hangare samo noću kako bi se izbeglo otkrivanje njihovog postojanja. Iz sredine sedamdesetih i samih početaka razvoja nasleđen je i naziv „beznadežni dijamant“ (engl. Hopeless Diamond) zbog atipičnog oblika oštrih ivica. F-117 se pominje i kao „smrdibuba“ (engl. Stinkbug) u nastupima muzičke grupe američkog vazduhoplovstva Dos Gringos. Zanimljivo je i da piloti ovog tipa aviona, njih oko 550, sebe nazivaju „banditima“ pri čemu se dodaje broj koji označava redosled njihovog prvog leta na F-117 (prema nekim navodima Dejl Zelko je „bandit 338“)

F117.jpg

 



Komentari (51)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 13:15 28.03.2012

Prvi

Šta zna dete šta je "nevidljivi".
A praćka jaka

mariopan mariopan 13:24 28.03.2012

Re: Prvi

Silno "hrabri" piloti agresora koji sa 10 000 metara bombarduju tuđu zemlju i ubijaju građane.

A ono "izvinite, nismo znali da je nevidljiv" mora da ih boli i dan danas.
skyglider skyglider 13:43 28.03.2012

Re: Prvi

mariopan
Silno "hrabri" piloti agresora koji sa 10 000 metara bombarduju tuđu zemlju i ubijaju građane.

A ono "izvinite, nismo znali da je nevidljiv" mora da ih boli i dan danas.


Veoma je interesantno da su takvi piloti koji su isli da bombarduju Vukovar, Dubrovnik, Zadar, Zagreb, Sibenik... u Srbiji slavljeni kao heroji.

A ne znam koga vise boli, njih F117 ili Srbe Kosovo
mariopan mariopan 13:53 28.03.2012

Re: Prvi

A ne znam koga vise boli, njih F117 ili Srbe Kosovo

Mislim da njih više boli što im je praćkom oboren njhov ponos i dika, oni su prepotentniji, navikli da im niko ni na senku ne stane, da nekažnjeno lupaju i ubijaju po celom svetu i da nikada za to nikome ne odgovaraju.

Veoma je interesantno da su takvi piloti koji su isli da bombarduju Vukovar, Dubrovnik, Zadar, Zagreb, Sibenik... u Srbiji slavljeni kao heroji.

A za ovo je neko u Hagu da odgovara?

Pa kada će i neko od njih u Hag za zločinine koje su bar ovde počinili?
skyglider skyglider 14:17 28.03.2012

Re: Prvi

mariopan
Mislim da njih više boli što im je praćkom oboren njhov ponos i dika


Njih za to boli jedino ona stvar. Oni na to pre svega gledaju kao na svoju gresku, nego kao na neku vestinu srpske PVO (tu pre svega mislim na vojno rukovodstvo, jer vecina obicnih Amerikanaca ni ne zna da se ovo dogodilo). Sa druge strane, Srbi su ostali bez kolevke srbstva, bez svete srbske zemlje, srca Srbije. To zna i te kako da boli.

mariopan

Pa kada će i neko od njih u Hag


Nikad.

btw, svo ovo kurobecanje 13 godina kasnije, narocito juce, i stavljanje ovoga ispred godisnjice 27martovskih demonstracija, jeste tipican dokaz srpske gluposti, koja je dovela do toga da Srbija bude jedina evropska zemlja bombardovana nakon WW2.
mariopan mariopan 14:25 28.03.2012

Re: Prvi

jeste tipican dokaz srpske gluposti, koja je dovela do toga da Srbija bude jedina evropska zemlja bombardovana nakon WW2.

A ti si sguran da je to dovelo do bombardovanja? Ja nešto nisam.
looping looping 14:46 28.03.2012

Re: Prvi

Njih za to boli jedino ona stvar. Oni na to pre svega gledaju kao na svoju gresku,

Naravno da na to gledaju kao na gresku. Gresku sto su uopste krenuli na Srbiju nadajuci se da ce posle velike pobede tamo da stacioniraju NATO snage i naprave vojne baze. Ovako su dobili samo Kosovo da sprovode demokratiju.
skyglider skyglider 15:02 28.03.2012

Re: Prvi

mariopan
jeste tipican dokaz srpske gluposti, koja je dovela do toga da Srbija bude jedina evropska zemlja bombardovana nakon WW2.

A ti si sguran da je to dovelo do bombardovanja? Ja nešto nisam.


Od nekoga ko smatra da je Amerika najvece zlo na svetu i ne ocekujem da to razume.

Inace, naravno da je srpska glupost kriva za bombardovanje, koja je pocela da se ispoljava jos krajem 80ih, masovnim meketanjima na raznim Uscima i Gazimestanima.


looping
Njih za to boli jedino ona stvar. Oni na to pre svega gledaju kao na svoju gresku,

Naravno da na to gledaju kao na gresku. Gresku sto su uopste krenuli na Srbiju nadajuci se da ce posle velike pobede tamo da stacioniraju NATO snage i naprave vojne baze. Ovako su dobili samo Kosovo da sprovode demokratiju.




E vidis, ti si klasicno olicenje tipicne srpske gluposti.

Da je NATO hteo da okupira celu Srbiju i u njoj smesti svoje baze, uradio bi to u roku od dve nedelje. U suprotno moze da veruje samo degenerisana osoba.
looping looping 15:03 28.03.2012

Re: Prvi



E vidis, ti si klasicno olicenje tipicne srpske gluposti.

Oho, poceli smo da vredjamo na nacionalnoj osnovi.
looping looping 15:07 28.03.2012

Re: Prvi

Da je NATO hteo da okupira celu Srbiju i u njoj smesti svoje baze, uradio bi to u roku od dve nedelje. U suprotno moze da veruje samo degenerisana osoba.

Neko bi pomislio da je bombardovanje trajalo vise od dve nedelje.
Tvoj cilj je izgleda zbuniti sagovornika.
highshalfbooze highshalfbooze 15:17 28.03.2012

Re: Prvi

Da je NATO hteo da okupira celu Srbiju i u njoj smesti svoje baze, uradio bi to u roku od dve nedelje.


Oni u toku bombardovanja nisu uspeli ni Kosovo da okupiraju u dva navrata. Uspeli su da uđu tek po povlačenju naše vojske.
Možda im je nedostajala tvoja pomoć. Trebao si tada da ideš da im pomogneš. To bi bilo korektnije od ovog pro.......a po blogovima.
skyglider skyglider 15:40 28.03.2012

Re: Prvi

looping

Oho, poceli smo da vredjamo na nacionalnoj osnovi.


Ne, vec na osnovu gluposti koju su napisao.


looping
Neko bi pomislio da je bombardovanje trajalo vise od dve nedelje.
Tvoj cilj je izgleda zbuniti sagovornika.


Ti si druskane izneo nevidjenu glupost, a to je da je Srbija uspela da se spase od neke okupacije i NATO baza. Da je NATO zaista hteo da okupira Srbiju, napao bi je svojim kopnenim i vazdusnim jedinicama i posao bi bio gotov za oko dve nedelje, a od sklopocija koje je tad VJ posedovala ostao bi samo prah i pepeo.
NATO-u je jedini cilj bio proterivanje srpskih vojno-policijskih snaga sa Kosova i uspsotavljanje UN protektorata, i to ne ozbiljnim ratovanjem vec klasicnim zezanjem, tipa lupanje packica i povlacenje usiju. Jedino sto su isprva smatrali da je ce to zezanje da traje nesto krace, pa kad im je nakon 2 ipo meseca dosadilo, rekli su Cernomirdinu da poruci Misosevicu kako vise nece da se zezaju ukoliko nastavi da se inati, vec ce da se uozbilje; a to uozbiljavanje je znacilo raspaljivanje pesnicom po faci. Kad je ovaj dosao kod Milosevica i rukom oborio sve sa stola rekavsi "zelite li ovakvu Srbiju", on je shvatio da je zajebanciji dosao kraj i bezuslovno ptpisao kapitulaciju.

A to sto ti, vodjen Milosevicevim govorom nakon kapitulacije, verujes da je Srbija odnela pobedu nad NATO, dovoljno govori koliko ti je nizak IQ. (kao uostalom i glupanderima koji se ovde slazu sa tobom)
salinger.igor salinger.igor 15:42 28.03.2012

metod tri tacke...

highshalfbooze
Da je NATO hteo da okupira celu Srbiju i u njoj smesti svoje baze, uradio bi to u roku od dve nedelje.


Oni u toku bombardovanja nisu uspeli ni Kosovo da okupiraju u dva navrata. Uspeli su da uđu tek po povlačenju naše vojske.
Možda im je nedostajala tvoja pomoć. Trebao si tada da ideš da im pomogneš. To bi bilo korektnije od ovog pro.......a po blogovima.


ok gospodo.. ovo postaje mnogo sire od ovog texta koji opisuje, trudio sam se na sto neutralniji nacin i bez favorizovanje ovih ili onih, jedan dogadjaj i ono sto mu je prethodilo i sto se desilo posle, kao i njegove aktere, ljude i tehniku. Ako su ti akteri, cije su glave i dupeta bile da se literarno izrazim na meti Neva i HARM-ova i kojecega prilicno loseg za zdravlje coveka, mogli da se uzdignu iznad sirokog globalnog ili nacionalnog kontexta, da se rukuju i da na taj nacin simbolicno posalju poruku ako ne pomirenja onda bar uzajamnog postovanja, potrudite se i vi. Drugim recima, molim bez nadmudrivanja da je veci gubitak Kosova ili F117. Diskusije na temu dobrodosle. Hvala.
highshalfbooze highshalfbooze 16:17 28.03.2012

Re: Kosovo ili F-117?

ok gospodo.. ovo postaje mnogo sire od ovog texta koji opisuje

Izvinjavam se zbog učestvovanja u trolovanju, ali ne mogu da shvatim mozak koji likuje zato što su neki hohštapleri bombardovali zemlju u kojoj živi.

Što se tiče teme, cela ta priča je odraz našeg sveukupnog ponašanja. Svojatanje zasluga i lupetanje tipa:
U dokumentarnom filmu „21 sekund“ o ovom događaju i svojim istupima u medijima, ratni komandant Dani pominje „jednu malu modifikaciju“ koja je po njegovom naređenju – i uprkos odbijanju nadređenih da je odobre - napravljena i koja je omugućila otkrivanje aviona stelt tehnologije.

je više žalosno nego smešno.
Paradoksalno, zastarela tehnologija i ručno navođenje je bila prednost u ovoj situaciji. A za uspešno gađanje bilo kojim oruđem je zaslužna celokupna posada koja radi kao tim. Ako neko u timu zakaže, onda ceo tim gubi. Kaže se da je lanac jak koliko je jaka najslabija karika. Što se tiče komandira, njegova uspešnost bi se mogla meriti na sledeći način:
broj dejstvovanja po ciljevima / gubici u ljudstvu i tehnici
Naravno da ima zasluga u uspešnosti gađanja jer je odgovoran za obučenost posade , ali takve borbe oko svojatanja zasluga samo govore o njima kao oficirima.
Niko ne pita ko je odgovoran za radarske posade koje su pobijene zbog loše odluke nekog mamlaza da ne menja položaj.
mariopan mariopan 16:21 28.03.2012

Re: Prvi

Od nekoga ko smatra da je Amerika najvece zlo na svetu i ne ocekujem da to razume.

A zašto ti odmah ne kažeš da si lično pogođen kada je pogođen ovaj aviJon? Sudeći po tvom avataru imaš mnogo razloga da se ljutiš i da nas mrziš.
salinger.igor salinger.igor 16:57 28.03.2012

Re: Kosovo ili F-117?


U dokumentarnom filmu „21 sekund“ o ovom događaju i svojim istupima u medijima, ratni komandant Dani pominje „jednu malu modifikaciju“ koja je po njegovom naređenju – i uprkos odbijanju nadređenih da je odobre - napravljena i koja je omugućila otkrivanje aviona stelt tehnologije.

je više žalosno nego smešno.


Da ta fama je stvarana namerno, Dani je uporno ponavljao tu \"malu modifikaciju\" a ostali sa kojima sam tada (2009.) su sa prilicnom rezervom komentarisali kako nista ne znaju o tome.. sam Dani je posle rekao kako nije bilo nikakve dodatne modifikacije u stvari...


Paradoksalno, zastarela tehnologija i ručno navođenje je bila prednost u ovoj situaciji. A za uspešno gađanje bilo kojim oruđem je zaslužna celokupna posada koja radi kao tim. Ako neko u timu zakaže, onda ceo tim gubi. Kaže se da je lanac jak koliko je jaka najslabija karika. Što se tiče komandira, njegova uspešnost bi se mogla meriti na sledeći način:
broj dejstvovanja po ciljevima / gubici u ljudstvu i tehnici

Naravno da ima zasluga u uspešnosti gađanja jer je odgovoran za obučenost posade , ali takve borbe oko svojatanja zasluga samo govore o njima kao oficirima.
Niko ne pita ko je odgovoran za radarske posade koje su pobijene zbog loše odluke nekog mamlaza da ne menja položaj.


slazem se zasvim o tome da je zasluga zajednicka cele ekipe, to i oni (raketasi) uvek govore...

u prolece 1999. rezultat 3. RD 250. rbr je vise nego odlican... znaci bili ovakvi ili onakvi Dani ili Anicic, kapa dole za rezultat. Dva oborena, neutvrdjen broj pogodjenih / ostecenih, ljudski gubitci 0
looping looping 17:22 28.03.2012

Re: Prvi

napao bi je svojim kopnenim i vazdusnim jedinicama i posao bi bio gotov za oko dve nedelje, a od sklopocija koje je tad VJ posedovala ostao bi samo prah i pepeo.

Zbog toga su sa SM potpisali rezoluciju u kojoj se navodi da ce na Kosovu biti samo UN, zato sto su svemocni pa daj kako tako da zavrse rat.
Rambuje (tu se navodi da se NATO slobodno krece Srbijom) i ta rezolucija su nebo i zemlja.
Posle UN je i NATO usao na Kosovo ne postujuci rezoluciju cisto da pokaze koliko je svemocan.
Razmisljali su da li da krenu kopneno ali im se onda prikazao Vijetnam iz malog mozga.

Zavrsavam na ovu temu zbog domacina bloga a i da nas ne bi NATO opet bombardovao.

PS.
A i tema je vec izlizana.

skyglider skyglider 18:05 28.03.2012

Re: Prvi

looping
Zbog toga su sa SM potpisali rezoluciju u kojoj se navodi da ce na Kosovu biti samo UN, zato sto su svemocni pa daj kako tako da zavrse rat.
Rambuje (tu se navodi da se NATO slobodno krece Srbijom) i ta rezolucija su nebo i zemlja.
Posle UN je i NATO usao na Kosovo ne postujuci rezoluciju cisto da pokaze koliko je svemocan.
Razmisljali su da li da krenu kopneno ali im se onda prikazao Vijetnam iz malog mozga.

Zavrsavam na ovu temu zbog domacina bloga a i da nas ne bi NATO opet bombardovao.

PS.
A i tema je vec izlizana.



Je l' si ti ozbiljan ili se samo zajebavas? Kad neko potpise dokument kojim povlaci svoje vojne i policijske snage sa dela sopstvene teritorije, to se zove kapitulacija.
Kakav bre UN, pa ko je cinio vecinu tih UN i snaga komandovao njima, Marsovci ili NATO?

Oni su tad insistirali da Kosovo postane UN protektorat jer im jedino bilo bitno da proteraju srpske snage sa Kosova i oduzmu Srbiji suverenitet nad njime. Sto je i ucinjeno nakon intervencije tipa uvrtanje usiju. Inace, bilo je jasno nakon potpisivanja kumanovske kapitulacije da Srbija vise nikada nece da ima kontrolu nad Kosovom. To nije bilo jasno, kao sto i danas nije jasno, samo totalnim glupacima i degenericima.

Uostalom, je l' Kosovo danas nezavisna drzava? Jeste.
Je l' priznata od vecine najrazvijenijih i najmocnijih drzava sveta? Jete. Molim lepo.

I jos si nasao da poredis Vijetnam sa Srbijom. Da li si, bre, ti normalan? Sta, chetnichke grupacije bi napravile pokret otpora predvodjen Vojvodom Seseljem? Ajde. Verujem da su im se gace napunile od pomisli na to.

Takodje zavrsavam diskusiju na ovu temu, jer nema smisla prema domacinu bloga koji nas je uljudno zamolio.
zoky.nbgd zoky.nbgd 13:41 29.03.2012

Re: Prvi

skyglider
Da je NATO hteo da okupira celu Srbiju i u njoj smesti svoje baze, uradio bi to u roku od dve nedelje. U suprotno moze da veruje samo degenerisana osoba.


olako deliš epitete, ali kad si me već unapred nazvao degenerikom onda samo da povučemo paralelu koja će objasniti zašto su tvoje "dve nedelje" neviđena glupost, istu glupost su pričali tvoji nadređeni pre početka bombardovanja, kao skršiće nas za 7 dana, bla bla...

Recimo da je najvećoj vojnoj sili ikada sa 1000 aviona trebalo dva i po meseca da postignu kakav-takav cilj i primoraju nas na potpisivanje određenih uslova odn. delimičnu kapitulaciju, i da su celu tu silu koristili na za njih najelegantniji način, sa velike visine i uz najmanju mogućnost gubitaka, protiv našeg prilično slabog i neopremljenog vida vojske......onda razmisli koliko bi im/vam trebalo resursa i vremena da nas nadjačate na kopnu, obzirom na konfiguraciju terena i na iskustvo takvog tipa ratovanja koje su naši borci imali iz prethodnih ratova...
sevarlica sevarlica 14:52 29.03.2012

Re: Kosovo ili F-117?

Izvinjavam se zbog učestvovanja u trolovanju, ali ne mogu da shvatim mozak koji likuje zato što su neki hohštapleri bombardovali zemlju u kojoj živi.


Vrlo verovatno i zemlju koja mu je poklonila stan, i državnu platu za mamu i tatu, možda i za njega samog.
Uvek je u tuđem tanjiru parče veće, cccc.
Radovan Nastić Radovan Nastić 19:15 30.03.2012

Re: Prvi

draga Mariopan, uvek zaboravis onu staru '' ne bori se sa svinjom, oboje cete se isprljati, samo sto svinji to prija ''.

Igoru hvala na tekstu, preporuka.
salinger.igor salinger.igor 00:37 31.03.2012

Re: Prvi

Radovan Nastić
draga Mariopan, uvek zaboravis onu staru '' ne bori se sa svinjom, oboje cete se isprljati, samo sto svinji to prija ''.

Igoru hvala na tekstu, preporuka.


hvala svima na interesovanju i komentarima, kao sto vec neko rece tema o bombardovanju kao samom cini i (ne)opravdanosti istog je vec i izlizana i mnogo siroka.. za ovde. Sto ne znaci da ne zasluzuje da se njome bavi.
jinks jinks 13:38 28.03.2012

Interesantno

da su u US sami počeli da obaraju nove tipove svojih nevidljivih aviona.

Na primer F-35, dugo najavljivani (i po History i drugim slicnim tv kanalima već uveliko reklamiran) avion je pre više od 5 godina trebalo da počne da postavlja nove standarde u ... kako god to nazivali u vojnoj terminologiji.

Međutim, troškovi od preko 300 milijardi dolara bez rezultata, kao i problemi sa pouzdanoscu, ovaj projekat nevidljivog aviona izgleda da, po nekim pricama, polako spuštaju na zemlju, pre nego što je uopšte i uspeo da se održi u vazduhu iole duže vremena.


looping looping 14:05 28.03.2012

Chengdu J-20




salinger.igor salinger.igor 14:11 28.03.2012

Re: Chengdu J-20

@looping ne znam koja je poenta postavljanja fotografije J-20 kao komentara na ovaj text ali me je podsetilo da se svojevremeno digla prasina kad je neko izneo tezu kako su Kinezi zreverzibilnim projektovanjem delova i materijala izvucenih iz olupine F117 u Srbiji do kojih su dosli uspeli da ovladaju stelt tehnologijom koja je primenjena na J-20... ono sto niko tada (a ni sada) ne moze da sa sigurnoscu tvrdi je koliko je J-20 stvarno stelt tj koliki mu je radarski odraz
looping looping 14:34 28.03.2012

Re: Chengdu J-20

ali me je podsetilo da se svojevremeno digla prasina kad je neko izneo tezu kako su Kinezi zreverzibilnim projektovanjem delova i materijala izvucenih iz olupine F117 u Srbiji do kojih su dosli uspeli da ovladaju stelt tehnologijom koja je primenjena na J-20

Sve je moguce ali realnije mi je da su deo tehnologije uzeli od Rusa nego od oborenog stealth-a u Srbiji.
ono sto niko tada (a ni sada) ne moze da sa sigurnoscu tvrdi je koliko je J-20 stvarno stelt tj koliki mu je radarski odraz

To stoji. Tek treba da se pokaze u praksi.
Izvor.

ne znam koja je poenta postavljanja fotografije J-20 kao komentara na ovaj text

Nema neke velike poente. Jednostavno zanimljiv mi je razvoj tehnologije stealth-a.
Izvini na trolu u svakom slucaju.
salinger.igor salinger.igor 14:46 28.03.2012

Re: Chengdu J-20

ma kakav troll, bolje J-20 (koji je bar optuzen da u sebi ima i malo sremskog blata) :) nego ovo gore nasi vasi njihovi i tako to.. sve ok.
docsumann docsumann 15:34 28.03.2012

Re: Chengdu J-20

hmm, izgleda da je T50 stvarno nevidljiv
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:19 28.03.2012

Vrlo zanimljivo


"Zanimljivo je da je zaslugom prvo konspiracije a potom i ratne propagande po medijima dugo hvaljen pukovnik Gvozden Đukić, kao čovek koji je bio na čelu jedinice koja je oborila F-117".
Pre će biti da je u pitanju ratna propaganda.
Otkud da baš to urade jedan Musliman i Mađar.
Uostalom, zar taj Muminović nije zaslužio da barem o tome kasnije ljudi normalno i ljudski progovore, zašto nije tada vanredno unapređen.Kako to da neko ko je uradio nešto čime se nacija ponosi odlazi u penziju kao potpukovnik a ne pukovnik, a napredovali su neki koji su tada čak i pod raznim izgovorima eskivirali da polete na borbeni zadatak.
Kome ili čemu treba sukob preko knjiga između tog Danija i Aničića oko toga čija je zasluga veća.
Onaj ko zna kako funkcioniše raketni sistem zna da su za otkrivanje i uništenje cilja najzaslužniji oficir za voženje, u ovom slučahu oficir Senad Miminović, i operatori na radaru i u stanici za vođenje raketa, dakle za praćenje po azimutu, mesnom uglu i daljini, u ovom slučaju, Dragan Matić, Dejan Tiosavljević, Darko Nikolić, Vladimir Ljubenković i Đorđe Maletić, čak su operatori ključni posle otkrivanja cilja jer oni vode raketu na njega.
Da li su i oni adekvatno nagrađeni??
golubica.bg golubica.bg 14:52 28.03.2012

Re: Vrlo zanimljivo

Milan Karagaća
"Zanimljivo je da je zaslugom prvo konspiracije a potom i ratne propagande po medijima dugo hvaljen pukovnik Gvozden Đukić, kao čovek koji je bio na čelu jedinice koja je oborila F-117".Pre će biti da je u pitanju ratna propaganda.Otkud da baš to urade jedan Musliman i Mađar.


Reci coveka koji je bio u 3. raketnom divizionu 250. raketne brigade RVO i naravno tada bio na licu mesta: Dani i Miminovic su u prvi mah ostali "kratkih rukava" jer boze moj, nije islo da musliman ili Madjar idu da se sastanu sa Milosevicem i dobijaju nagrade. Dani Zoltan je u pocetku cutao, ali nekoliko godina kasnije kada je poceo da prica svoju pricu o obaranju "nevidljivog" i kada su pocele pripreme za film, ostali su imali osecaj da samo zeli da pokupi svu slavu i minimizira njihov doprinos. I tako je nastao sukob...
salinger.igor salinger.igor 15:27 28.03.2012

Re: Vrlo zanimljivo

Milan Karagaća


Pre će biti da je u pitanju ratna propaganda.
Otkud da baš to urade jedan Musliman i Mađar.


Konacno jedan post u vezi sa temom... Veruj mi nisam Daniju nikada prebrojavao krvna zrnca, mislim da mi je neko nekad rekao da je on polu Rumun polu Madjar.. u svakom slucaju je tada bio oficir Vojske Jugoslavije i u teoriji ne bi trebalo da bude razlike sta je po nacionalnosti. Ako se secate u 127. eskadrili je tog proleca 1999. leteo na MiG-29 i jedan pilot cije prezime zvuci Albanski (Emeti), bez obzira na okolnosti. Sto rece meni jedna draga osoba za njen rodni grad... ali se moze i ovde primeniti: Sarajevo ne pamti ljude, Sarajevo pamti djela. Uostalom, koliko se secam tadasnja SRJ je imala po popisu nekih 38% ne-Srba.. Nazalost, kao sto je napisao neko vec ovde i to "iz druge ruke" je nazalost je izgleda na celu pricu sto su se zvali Zoltan i Senad.

Milan Karagaća


Uostalom, zar taj Muminović nije zaslužio da barem o tome kasnije ljudi normalno i ljudski progovore, zašto nije tada vanredno unapređen.Kako to da neko ko je uradio nešto čime se nacija ponosi odlazi u penziju kao potpukovnik a ne pukovnik, a napredovali su neki koji su tada čak i pod raznim izgovorima eskivirali da polete na borbeni zadatak.


Kada sam radio text (pre tri godine) upoznao sam Muminovica, on mi je bio jedan od sagovornika, oficir za koga su svi puni reci hvale. Tad je bio potpukovnik, ne znam da li je u tom cinu ispracen u penziju, nadam se da nije. 1999. bio je kaletan I klase.



Milan Karagaća

Onaj ko zna kako funkcioniše raketni sistem zna da su za otkrivanje i uništenje cilja najzaslužniji oficir za voženje, u ovom slučahu oficir Senad Miminović, i operatori na radaru i u stanici za vođenje raketa, dakle za praćenje po azimutu, mesnom uglu i daljini, u ovom slučaju, Dragan Matić, Dejan Tiosavljević, Darko Nikolić, Vladimir Ljubenković i Đorđe Maletić, čak su operatori ključni posle otkrivanja cilja jer oni vode raketu na njega.
Da li su i oni adekvatno nagrađeni??


upravo tako.. kada sam pricao sa raketasima (Muminovic, Gordic, bilo je par mladjih sa Kub) svi su pricali o timu i kako ne moze niko da kaze \"ja sam oborio\".. i jedno deset puta su insistirali da to MORAM da provucem kroz text da je to sve timski rad (tekst je pisan za Vreme, ovo je malo prosirena verzija). Mada je za dramatizaciju uvek bolje da bude jedan na jedan.. zamisli Zelka kako posle 12 godina u Srbiju dolazi sam i upoznaje ceo \"fudbalski tim\" ljudi koji ga je oborio da budem malo ironican, grle se i ljube .. ono Dani vs Zelko mnogo bolje izgleda iako manje odgovara istini..
mikimedic mikimedic 22:51 28.03.2012

Re: Vrlo zanimljivo

Kako to da neko ko je uradio nešto čime se nacija ponosi odlazi u penziju kao potpukovnik a ne pukovnik,


pa valjda nije stigao na red od svih pukovnika (za moral...).


Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 11:39 29.03.2012

Re: Vrlo zanimljivo

najsmesnija vest posle obaranja bilo je zvanican kominike tadasnje savezne vlade (jedno nedelju dana nakon svega, mozda i neki dan vise) u kome se kaze kako je ruska privredna delegacija posetila beograd i srbiju, izrazila podrsku, te obisla mesto pada F117 i njegove ostatke

a_jovicic a_jovicic 00:45 30.03.2012

Re: Vrlo zanimljivo

salinger.igor
Veruj mi nisam Daniju nikada prebrojavao krvna zrnca, mislim da mi je neko nekad rekao da je on polu Rumun polu Madjar.. u svakom slucaju je tada bio oficir Vojske Jugoslavije i u teoriji ne bi trebalo da bude razlike sta je po nacionalnosti. Ako se secate u 127. eskadrili je tog proleca 1999. leteo na MiG-29 i jedan pilot cije prezime zvuci Albanski (Emeti), bez obzira na okolnosti.

Eh na žalost svi oficiri VJ su bili jednaki ali su neki bili "jednakiji". Nije to da je neko otvoreno kinjio ljude sa pogrešnim "horoskopom" ali ono što sam ja video na sasvim drugom kraju tadašnje države govori u prilog favorizaciji po nacionalnoj liniji. Primer nije "nebeski" nego "podmorski" ali se nekako dešavalo da ljudi sa "pogrešnim" prezimenom ne napreduju u službi proporcionalno svojim sposobnostima samo zato što neki "bilmez" u Generalštabu vodi kadrovsku politiku. Da ne pominjem čoveka po imenu i prezimenu ali isti je na primer bio izuzetno sposoban da brzo proceni EKC (što bi se po naški reklo "elemente kretanja cilja" ... ili po "američki" da uradi TMA ... target motion analysis) ... bilo ručno bilo pomoću sistema na čijem sam razvoju imao sreće da radim ... ali nikako nije mogao da dobije zasluženo postavljenje zato što je neko u Beogradu mislio da je Hrvat ... a čovek je bio Čeh ... ili Rusin) ... Naravno ... kao i svi čestiti ljudi nije se laktao nego kad' je shvatio kakvo je stanje jednostavno se demobilisao i vratio u svoje rodno mesto u Vojvodini ... i sve to vrlo liči na slučaj ppuk. Danija.

A pošto neko pomenu i "mrske neprijatelje", "redneck-ove" i sl. "strane plaćenike i domaće izdajnike" ... da ... mogu da razumem da neko ko je izgubio voljene ... ili psihički teško podneo bombardovanje nikako ne može da ih smisli ... ali činjenica je da je mnogo veća krivica onih koji su ih poslali to da urade (čitaj POLITIČARA) nego onih koji izvršavaju naredjenja po svim pravilima svoje profesije i medjunarodnog prava (čitaj VOJNICI). Da ... i ja sam odlučio da postanem PVL (sad se to više ne zove tako ... ali nekad se zvalo Profesionalno vojno lice) upravo u sred rata te '99 i kao civil sa civilnim načinom razmišljanja (i na svu sreću završenim fakultetom ... a i "odsluženim vojnim rokom" još u JNA) otiš'o da se pomoću svog znanja "bijem sa Amerikancima" ... eee ... al' posle nekoliko godina pečenja oficirskog "zanata" shvatih da nema puno razlike izmedju "nas" i "njih". Kako je vreme više prolazilo i mi počeli da se vraćamo medju normalne države, imao sam priliku da upoznam "neprijatelja" ... izmedju ostalih i te "mrske Amerikance" i onda shvatiš da ljudi imaju iste probleme kao i naši oficiri ... previše obaveza i dužnosti a nedovoljno veliku platu ... pa im je glavno pitanje svakih par godina pre nego što produže ugovor da li da uopšte nastave ili da traže posao u civilstvu. A ako i nastave imaju izbor "booting or recruiting" (dobro ... ovo je tipično američki ... da li da drill-uju ili regrutuju) ... Ni drugi nisu bili u boljoj situaciji ... svuda se vojni budžeti smanjuju još od vremena "hladnog rata" i svuda su oni koji najmanje priželjkuju rat upravo profesionalni vojnici ... ne zato što su lezilebovići i kukavice ... nego zato što oni najbolje znaju šta rat stvarno jeste.

P.S. Ne, nisam više "vojno grlo" ... vratio sam se u "civilizaciju" posle 7 godina službe (kada je i Jugoslavija ... ili ona nesrećno nazvana SiCG ... prestala da postoji) ... a ta "ekskurzija" i kontakti sa "mrskim neprijateljima" su mi definitivno pomogli da ljude više nikako ne cenim po tome da li su "naši" ili "njihovi" ... već da li su ljudi ili ... (dodajte sami odgovarajuću reč)
salinger.igor salinger.igor 00:41 31.03.2012

Re: Vrlo zanimljivo

mikimedic
Kako to da neko ko je uradio nešto čime se nacija ponosi odlazi u penziju kao potpukovnik a ne pukovnik,


pa valjda nije stigao na red od svih pukovnika (za moral...).




koliko vidim na profilu ministra Sutanovca, Senad Muminovic je penzionisan ipak kao ppuk. Objavljene su fotografije i vest sa proslave godisnjice obaranja, bili su i aktuelni ministar, kdant ViPVO, zamenik NGS i ostali...
arianna arianna 14:50 28.03.2012

***

ako pronadješ link za simulaciju letenja, molim te postavi ga ovde na blog





volim da se igram dugmićima
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:10 28.03.2012

Odlično napisano.

Jel znaš možda, posle ovog obaranja, da li su obustavili letove F-117 iznad Srbije, ili su nekako promenili strategiju? Nešto tako mi je ostalo u sećanju, ali moguće je da grešim.

A zašto ga ručno prate, jel to prosto sistem takav (mator) ili to ima neku prednost?
milisav68 milisav68 18:19 28.03.2012

F117 - deo



tyson tyson 19:56 28.03.2012

Zez


Zanimljivo je da su Amerikanci na početku sukoba bili toliko samouvereni, da su na zadatak poslali samo F-117A, bez ikakve pratnje aviona zaduženih za borbu protiv sistema PVO (pre svega one opremljene adekvatnim kontejnerima za elektronsko ometanje, te otkrivanje radarskog zračenja i dejstvovanje sa AGM-88). Tako bar proizilazi ne samo iz onoga što kažu učesnici opisanih događaja, već i po opisu svega šta se desilo te večeri.


the the 10:39 29.03.2012

šteta...

oduvek sam zamišljao kako ovog redneck-a na visini od dva metra dočekuju prinudnim sredstvima, tipa vile ili grabulje (lopata samo za završni udarac).

a onda zamislim šta bi tek zamislio da sam nacionalista?!
bubamarac bubamarac 10:56 29.03.2012

miraz

Bio sam svjedok obaranja francuskog aviona u RS, vidio sam uzivo njegov pad, malo kasnije i dva padobrana sa pilotima, pa me zanima da li su to jedina 2 aviona oborena prilikom bombardovanja Srpske i Srbije ili ih je bilo jos. Ima li neko priblizno tacan podatak?

@skyglider
Ti mora da si mnogo sretan i zadovoljan covjek?
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 11:56 29.03.2012

Re: miraz

bubamarac
Bio sam svjedok obaranja francuskog aviona u RS, vidio sam uzivo njegov pad, malo kasnije i dva padobrana sa pilotima, pa me zanima da li su to jedina 2 aviona oborena prilikom bombardovanja Srpske i Srbije ili ih je bilo jos. Ima li neko priblizno tacan podatak?


ev\' vako, koliko me secanje sluzi (drug salinger sigurno ima bolje podatke):

Bosna 1992-1995:

1. HARRIER pogodjen iznad Gorazda
2. F16C (pilot Scott O\'Grady), 2 jun 1995 kod Mrkonjic Grada
2. MIRAGE pogodjen iznad Pala, (pa dosao seljak pa pilotima rekao HENDE HOH!)
3. navodno jos jedan vazduhoplov neutvrdjenog tipa pogodjen negde u visini Visegrada


1999:
1. F117 kod Budjanovaca (video mesto pada, eko ga komadic stelta u fioci)
2. F16 na Ceru (video mesto pada, suvenir takodje u fioci)
3. tesko ostecen A10 prinudno sleteo na skopski aerodrom, ostecena oplata jednog motora, zakrilca sa desne strane (svedok, foto)
4. tesko ostecen TORNADO prinudno sleteo na skopski aerodrom, osteceno jedno krilo, kormilo pravca, otkinuta pitot cev, ostecen kokpit (svedok, foto)
5. F16 prinudno sleteo u Tuzlu (javili lokalni mediji iz RS, nikad potvrdjeno)
6. F16 pao u Jadran (agencijske vesti kao izvor navode NATO koji je tvrdio da je uzrok kvar)
7. transportni helikopter neutvrdjenog tipa navodno pogodjen u rejonu Tare, preleteo u Bosnu (nekako istovremeno javljali da je jedan pao negde u istom rejonu, nikad potvrdjeno)
8. jedan F15 (ili nesto slicno) navodno pogodjen iznad Sjenice, preleteo prema Kosovu & Makedoniji (svedok, nepouzdano)

Ko zna za jos (ajko ima), neka kaze... Ja znam za ovoliko...

bubamarac bubamarac 12:23 29.03.2012

Re: miraz

2. MIRAGE pogodjen iznad Pala, (pa dosao seljak pa pilotima rekao HENDE HOH!)


To mi komsija. Pitali ga jednom:" Kako Pesane ti sa zdravljem?"
Kaze:" Fala Bogu dobro od kako me ono grom pogodio." (grom pogodio stalu dok je on bio unutra)
Prvi stigao do pilota i zarobio ih uz pomoc starog pistolja Waltera iz 2WW.
Covjek sad ima 80 godina i dobro se drzi.
johnnation johnnation 12:45 29.03.2012

Re: miraz

Aleksandar Vasović

bubamaracBio sam svjedok obaranja francuskog aviona u RS, vidio sam uzivo njegov pad, malo kasnije i dva padobrana sa pilotima, pa me zanima da li su to jedina 2 aviona oborena prilikom bombardovanja Srpske i Srbije ili ih je bilo jos. Ima li neko priblizno tacan podatak?ev\' vako, koliko me secanje sluzi (drug salinger sigurno ima bolje podatke):Bosna 1992-1995:1. HARRIER pogodjen iznad Gorazda2. F16C (pilot Scott O\'Grady), 2 jun 1995 kod Mrkonjic Grada 2. MIRAGE pogodjen iznad Pala, (pa dosao seljak pa pilotima rekao HENDE HOH!)3. navodno jos jedan vazduhoplov neutvrdjenog tipa pogodjen negde u visini Visegrada1999:1. F117 kod Budjanovaca (video mesto pada, eko ga komadic stelta u fioci)2. F16 na Ceru (video mesto pada, suvenir takodje u fioci)3. tesko ostecen A10 prinudno sleteo na skopski aerodrom, ostecena oplata jednog motora, zakrilca sa desne strane (svedok, foto)4. tesko ostecen TORNADO prinudno sleteo na skopski aerodrom, osteceno jedno krilo, kormilo pravca, otkinuta pitot cev, ostecen kokpit (svedok, foto)5. F16 prinudno sleteo u Tuzlu (javili lokalni mediji iz RS, nikad potvrdjeno)6. F16 pao u Jadran (agencijske vesti kao izvor navode NATO koji je tvrdio da je uzrok kvar)7. transportni helikopter neutvrdjenog tipa navodno pogodjen u rejonu Tare, preleteo u Bosnu (nekako istovremeno javljali da je jedan pao negde u istom rejonu, nikad potvrdjeno)8. jedan F15 (ili nesto slicno) navodno pogodjen iznad Sjenice, preleteo prema Kosovu & Makedoniji (svedok, nepouzdano)Ko zna za jos (ajko ima), neka kaze... Ja znam za ovoliko...



Pao je jedan na planini Rudnik u Sumadiji. Imao sam 7 godina al sam zapamtio skoro sve. Isli su sledece jutro ljudi sa traktorima da traze, stari jos ima deo aviona.... Pored Rudnika su selo Stragari(opstina Kragujevac) i tu je bila vojna baza ili tako nesto znam da je bio par puta stacioniran nas PVO i moguce da su ga oni oborili.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 12:58 29.03.2012

Re: miraz

Pao je jedan na planini Rudnik u Sumadiji. Imao sam 7 godina al sam zapamtio skoro sve. Isli su sledece jutro ljudi sa traktorima da traze, stari jos ima deo aviona.... Pored Rudnika su selo Stragari(opstina Kragujevac) i tu je bila vojna baza ili tako nesto znam da je bio par puta stacioniran nas PVO i moguce da su ga oni oborili.


poznajem odlicno stragare, blaznavu, vlakcu, jarmenovce, satornju {godnju & donju}, te rudnik (ceo predjem peske, sve lov loveci, po nekoliko puta godisnje), ali mi drugovi seljaci nisu govorili da je pao. jesu rekli da je na jednog otvorena vatra i da je odbacio spoljne rezervoare (sto se desavalo i na drugim mestima, pa je onda javljano da su avioni obarani). nije da sumnjam, samo razmenjujem informacije...

u oba slucaja obaranja aviona novinari su vodjeni na lice mesta (s tim sto smo se na ceru svadjali sa nekom policijom koja je imala problem nadleznosti sa vojskom - ali smo ga svakako videli)
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:24 29.03.2012

Re: miraz

Aleksandar Vasović
bubamarac
Bio sam svjedok obaranja francuskog aviona u RS, vidio sam uzivo njegov pad, malo kasnije i dva padobrana sa pilotima, pa me zanima da li su to jedina 2 aviona oborena prilikom bombardovanja Srpske i Srbije ili ih je bilo jos. Ima li neko priblizno tacan podatak?


ev' vako, koliko me secanje sluzi (drug salinger sigurno ima bolje podatke):

Bosna 1992-1995:

1. HARRIER pogodjen iznad Gorazda
2. F16C (pilot Scott O'Grady), 2 jun 1995 kod Mrkonjic Grada
2. MIRAGE pogodjen iznad Pala, (pa dosao seljak pa pilotima rekao HENDE HOH!)
3. navodno jos jedan vazduhoplov neutvrdjenog tipa pogodjen negde u visini Visegrada


1999:
1. F117 kod Budjanovaca (video mesto pada, eko ga komadic stelta u fioci)
2. F16 na Ceru (video mesto pada, suvenir takodje u fioci)
3. tesko ostecen A10 prinudno sleteo na skopski aerodrom, ostecena oplata jednog motora, zakrilca sa desne strane (svedok, foto)
4. tesko ostecen TORNADO prinudno sleteo na skopski aerodrom, osteceno jedno krilo, kormilo pravca, otkinuta pitot cev, ostecen kokpit (svedok, foto)
5. F16 prinudno sleteo u Tuzlu (javili lokalni mediji iz RS, nikad potvrdjeno)
6. F16 pao u Jadran (agencijske vesti kao izvor navode NATO koji je tvrdio da je uzrok kvar)
7. transportni helikopter neutvrdjenog tipa navodno pogodjen u rejonu Tare, preleteo u Bosnu (nekako istovremeno javljali da je jedan pao negde u istom rejonu, nikad potvrdjeno)
8. jedan F15 (ili nesto slicno) navodno pogodjen iznad Sjenice, preleteo prema Kosovu & Makedoniji (svedok, nepouzdano)

Ko zna za jos (ajko ima), neka kaze... Ja znam za ovoliko...



Poseban skandal jeste helikopterski rescue oba pilota koji su pali na tlo Srbije, nemogućnost PVO VJ da ih otprati, kao i opšti krkljanac u linijama komande, da se uopšte reaguje na helikopter.
Inače spor kao puž, leti nisko idealna i lako uočljiva meta, blabla i ćorak.

Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 07:53 30.03.2012

Re: miraz

Poseban skandal jeste helikopterski rescue oba pilota koji su pali na tlo Srbije, nemogućnost PVO VJ da ih otprati, kao i opšti krkljanac u linijama komande, da se uopšte reaguje na helikopter.
Inače spor kao puž, leti nisko idealna i lako uočljiva meta, blabla i ćorak.


pricao mi kum koji je bio protivavionac (na boforsu 40mm) na granici prema bosni tih dana, da je medju njima vladalo sledece uverenje. kad vidis avion udri jer on ode i ne vraca se, kad vidis helikopter bezi. naime, bojali su se da ce veliki helikopter da dozove apaca, a da ce onda apac da oplete raketama i iz topa pa su obrali bostan.

uzgred, kaze covek da je prevashodan posao njih "boforista" bio da cekaju da krene kopneno, da ispucaju sta imaju i da begaju prema bajinoj basti i uzicu. inace bofors 40mm je jedna vrlo divna stvar za ciljeve na zemlji...

uzgred, moje iskustvo iz dosadasnjih ratova koje sam video veli ovako - helikopter je jedna jako zgodna stvar ako se pravilno koristi. s obzirom na broj i karakter letova, te vreme u vazduhu retko pada (retko ga i obaraju).

sto se tice konkretnih slucaja evakuacije pilota f117 i f16, reklo mi je tada da je pozicija vrhovne vojne i civilne vlasti bila da se timovima za evakuaciju u slucaju obaranja nji'ovih aeroplana ne pravi previse problema iz raznih razloga, pa je tako naredjivano.

da je u linijama komande bio krkljanac - pa i jeste i nije... kako gde i kako kome. i to na obe strane... jer se ni tamo nije tacno znalo ko sta, kako, kad i gde radi.
salinger.igor salinger.igor 00:49 31.03.2012

Re: miraz





Poseban skandal jeste helikopterski rescue oba pilota koji su pali na tlo Srbije, nemogućnost PVO VJ da ih otprati, kao i opšti krkljanac u linijama komande, da se uopšte reaguje na helikopter.
Inače spor kao puž, leti nisko idealna i lako uočljiva meta, blabla i ćorak.



i da i ne... bio je rat, gomila faktora utice na to... opremljenost, obucenost, poznavanje terena... ovi ulete na visini od 3 metra iznad terena, pogasena sva svetla, nema radio komunikacije, mrkli mrak, odozgo ih stite OA-10 i F-16 koji na svako paljenje radara lansiraju raketu pa ti vidi... to su ekipe koje se ceo zivot treniraju za takve akcije i za ocekivanje je da "urade" posao bez obzira na srce u junaka, patriotizam i sve ostalo ovih drugih.. napr koliko ja znam VJ niej imala tada, nema ni sada (ili ih tek nabavljaju) opremu za letenje helikoptera po noci i u slozenim meteo uslovima (one night vision googles i sl).. inace helikopter kada leti nisko jako je tesko videti i po danu a kamoli po noci ako su ku pogasena svetla.. a i zvuk se rasipa tako da cesto pre zbuni neko olaksa.. konkretno u sred bela dana Gazelu ako se "zalepi" za neki sumarak meni se desavalo da jedva vidim na par stotina metara...

cuo sam pricu da su pucali po helikopterima ali samo streljackim naoruzanjem jer, eto baksuza (ili loseg planiranja) na tom mesto nije bilo nista jace, ni PA topovi ni neka "sa ramena" raketa (Strela, Zolja ako je blizu) koja bi mozda bila efikasna
salinger.igor salinger.igor 01:02 31.03.2012

Re: miraz

Aleksandar Vasović
bubamarac
Bio sam svjedok obaranja francuskog aviona u RS, vidio sam uzivo njegov pad, malo kasnije i dva padobrana sa pilotima, pa me zanima da li su to jedina 2 aviona oborena prilikom bombardovanja Srpske i Srbije ili ih je bilo jos. Ima li neko priblizno tacan podatak?


ev' vako, koliko me secanje sluzi (drug salinger sigurno ima bolje podatke):

Bosna 1992-1995:

1. HARRIER pogodjen iznad Gorazda
2. F16C (pilot Scott O'Grady), 2 jun 1995 kod Mrkonjic Grada
2. MIRAGE pogodjen iznad Pala, (pa dosao seljak pa pilotima rekao HENDE HOH!)
3. navodno jos jedan vazduhoplov neutvrdjenog tipa pogodjen negde u visini Visegrada


1999:
1. F117 kod Budjanovaca (video mesto pada, eko ga komadic stelta u fioci)
2. F16 na Ceru (video mesto pada, suvenir takodje u fioci)
3. tesko ostecen A10 prinudno sleteo na skopski aerodrom, ostecena oplata jednog motora, zakrilca sa desne strane (svedok, foto)
4. tesko ostecen TORNADO prinudno sleteo na skopski aerodrom, osteceno jedno krilo, kormilo pravca, otkinuta pitot cev, ostecen kokpit (svedok, foto)
5. F16 prinudno sleteo u Tuzlu (javili lokalni mediji iz RS, nikad potvrdjeno)
6. F16 pao u Jadran (agencijske vesti kao izvor navode NATO koji je tvrdio da je uzrok kvar)
7. transportni helikopter neutvrdjenog tipa navodno pogodjen u rejonu Tare, preleteo u Bosnu (nekako istovremeno javljali da je jedan pao negde u istom rejonu, nikad potvrdjeno)
8. jedan F15 (ili nesto slicno) navodno pogodjen iznad Sjenice, preleteo prema Kosovu & Makedoniji (svedok, nepouzdano)

Ko zna za jos (ajko ima), neka kaze... Ja znam za ovoliko...



jedna od najboljih indikacija koliko je zaista oboreno aviona je relativno tiha (ko je primetio, primetio je) promena u bezborj puta pominjanoj cifri od 78 oborenih aviona u 78 "oborenih ili ostecenih" u jednom od prvih TV dokumentaraca na tu temu, mislim na prvu ili drugu godisnjicu je emitovan. F117 i F16C su nesporni, ovih nekoliko (A10...) ostecenih vrlo verovatno, sve ostalo bar ja uzimam sa ogroooomnooom rezervom. Neko mi je tada objasnio da PVO jako efikasno skida sve sto je ispod 5000 m, a desavalo se da gadjaju avion, on odbaci rezervoare, primeni protivmere (manevar, mamci, el ometanje) i raketa ili PA pogodi rezervoa pun goriva.. kabooooom.. ogromna explozija a olupine nigde.

takodje ima ona prica o B2 jeste pogodnjen, nije pogodjen, pao u Slavoniju, nije pao u Slavoniju, bez nekih konkretnih dokaza osim da taj jedan primerak nije vidjen posle i naravno ratnog izvestaja da je gadjan (mislim daje to isto bio 3 RD 250 rbr PVO)

Ne spada pod NATO gubitke, ali mozda da se pomene jedan MiG 29 (nikad naravno zvanicno potrvdjeno ali vrlo verovatno) pogodjen od strane domace PVO, navodno mu je otkazao uredjaj koji ga identifikuje kao prijateljski avion (IFF, ne znam kako se to zove kod ruskih aviona)

sto se tice rata u Hr / BiH, obarani su i hrvatski avioni, helikopter Armije BiH (ili kako se to vec zvalo tada), naravno i srpski (VRS, VRSK) ali da ne sirimo temu, onaj mislim ukrajinski An26, ima dosta o tome na razlicitim mestima
renefonck renefonck 15:41 29.03.2012

ceo utisak

bombardovanja nije kompletan bez ovog skeca Pajtonovaca



we'll call it a draw
zemunski-smeker zemunski-smeker 20:15 30.03.2012

nevidljivi ajde...

Neponovilo se nikad.
Ni krivi ni duzni smo bomradovani u akciji milosrdni andjeo uzas. Ali ovako . Pre odredjenog vremena gledao sam emisiju na nacionalnoj geografiji mislim. Govorilo se o tom nazovi nevidljivom. Emisija je nevijeg datuma. Znaci posle bombardovanja nas. A i ni jedna rec ali ni jedna rec da je taj super avion oboren u jednoj maloj zemlji . DEMOKRATIJA ALI MALO MORGEN. TO NA NJIHOV NACIN. BRUKA I SRAMOTA DRAGI NAM PRIJATELJI.

ZATO SVE CESTITKE MOMCIMA KOJI SU GA OBORILI . SVAKA VAM CAST.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana