Ljudska prava

“INICIJATIVA BOSTON”

Freedom of Information RSS / 29.03.2012. u 15:07

Autor: Rodoljub Šabić

Pre neki dan stigne mi e-mail pod neobičnim, zanimljivim „nazivom" - u subject-u je pisalo „Inicijativa Boston". Poslala ga je grupa naših sugrađana iz dijaspore, iz SAD-a, Bostona naravno, po svoj prilici na veći broj „relevantnih" adresa u Srbiji.
Predmet inicijative je u vezi sa ovih dana hiper aktivnom temom - predstojećim izborima koji se, kao što verovatno znate, održavaju i na određenom broju mesta u dijaspori.
Upravo o tome se radi. Tu mogućnost su na prethodnim izborima koristili i podnosioci „Inicijative Boston". O tome i pišu i sa ogorčenjem se sećaju da je glasanje njih 80 kontrolisalo čak 18 predstavnika različitih političkih stranaka, koji su toga radi doputovali iz više hiljada kilometara udaljene domovine. „Bostonci" su, pretpostavljajući iznose koji su potrošeni za putne troškove i dnevnice, bili doslovno šokirani, posebno, imajući u vidu, da se u nekim slučajevima „kontrola izbora" svodila na turistički obilazak grada ili celodnevni šoping.
„Inicijativa Boston" je dobra prilika da se podsetimo na neke od informacija o troškovima „izborne kontrole" u dijaspori, koje su pre četiri godine uz ne male probleme, koji su zahtevali i angažovanje Poverenika za informacije, dospele u javnost. Npr. na to da je glasanje na 75 biračkih mesta u 42 države nadziralo više od 1.600 „kontrolora". Da je odnos broja glasača i „kontrolora" bio u očiglednoj korelaciji sa turističkom atraktivnošću grada u kome se glasa. U San Francisku 90 glasača : 20 kontrolora, u Alžiru 35 : 15, u Pekingu neverovatnih 46 : 30! Da je sve to koštalo više od 1.500.000 Eura!
Podnosioci Bostonske inicijative apeluju da se ovakve stvari spreče, da se nikako ne ponove. Deo njihove Inicijative odnosi se i direktno na mene, tačnije na Poverenika za informacije od koga će, kažu, zahtevati da „objavi imena onih koji budu kontrolisali izbore, stranke koje će predstavljati i gradove u kojima će to raditi."
Na ovo imam samo jedan, „birokratski", praktični komentar. Poverenik ne objavljuje nikakve informacije. Njegov posao je da odlučuje o pravu građana i javnosti da informacije dobiju. A oni, u skladu sa zakonom, treba da ih traže od onih organa vlasti koji ih imaju, što će u konkretnom slučaju biti Republička izborna komisija. A ako ih u zakonskom roku ne dobiju, imaju pravo i treba da traže pomoć od Poverenika. I nemaju razloga da sumnjaju da će ta pomoć izostati.
A najvažniji deo inicijative glasi: „Poštovani državljani Srbije u inostranstvu i Srbiji, namena ove inicijative je da se izrazi oštro neslaganje sa dosadašnjim načinom sastavljanja biračkih odbora u inostranstvu. Želimo da država Srbija prestane da troši novac građana na nepotrebno slanje stranačkih članova i rodbine u kupovinu i turizam. Građani Srbije u inostranstvu su sasvim sposobni da izvrše dužnosti članova izbornih komisija. Pozivamo nadležna tela da u saradnji sa predstavništvima države Srbije i građanima koji žive u inostranstvu uštede novac poreskih obveznika i preusmere ga tamo gde je potreban. Spremni smo da besplatno učestvujemo u organizaciji izbora i njihovom sprovođenju. Molimo vlasti da ne ponavljaju grešku sa prošlih izbora".
I na ovo imam samo jedan komentar - svaku reč potpisujem.



Komentari (69)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 15:11 29.03.2012

Bar o ovome

mediji izveštavaju. Redovno gledam jutarnji program RTS-a i bar njima je ovo jedna od čestih tema. Bilo je i jutros. Oni to zovu izborni turizam.
sahmatbg sahmatbg 15:15 29.03.2012

Re: Bar o ovome

mediji izveštavaju. Redovno gledam jutarnji program RTS-a i bar njima je ovo jedna od čestih tema. Bilo je i jutros. Oni to zovu izborni turizam.

Video i ja,i dobo je da je tako. Ali i pre četiri godine mediji su izveštavali.I..?
lidiaz lidiaz 15:25 29.03.2012

Re: Bar o ovome

Pre cetiri godien su mediji izvestavali posle reakcije nas iz inostranstva koji smo ih prebrojavali.
Freedom of Information Freedom of Information 16:03 29.03.2012

Re: Bar o ovome

mediji izveštavaju. Redovno gledam jutarnji program RTS-a i bar njima je ovo jedna od čestih tema. Bilo je i jutros. Oni to zovu izborni turizam.

Da,danas je bilo i u Politici i u E-novinama,možda još negde. A "Bostonci" su mi se žalili upravo na to da mediji ne pišu o njihovoj inicijativi,da ih prati samo "Peščanik". Ali eto ipak su počeli.
palilula92 palilula92 14:29 30.03.2012

Re: Bar o ovome

Poslednji paragraf iz danasnje Politike:

Дакле, онај ко о свом трошку стигне, на пример, у Америку да тамо контролише изборе у неком од наших дипломатско-конзуларних представништава, која организују гласање, моћи ће да добије 20 евра и ништа више. Бирачки одбори у иностранству су у надлежности Министарства иностраних послова, рекао је Одаловић и додао да се они формирају од чланова наших дипломатско-конзуларних представништава.

http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Odalovic-Nece-biti-izbornog-turizma.sr.html
lidiaz lidiaz 15:19 29.03.2012

Evo s proslih izbora

http://blog.b92.net/text/2960/22-u-Njujorku/
Moj prethodni blog o 22 u NYC koji puse skriveni negde.
palilula92 palilula92 18:10 29.03.2012

Re: Evo s proslih izbora

secam se ja ovog tvog bloga, i komentarisala sam na njemu. Postavljen je na Facebook grupu:
Izbori 2012-Sprecimo Izborni Turizam
zoky.nbgd zoky.nbgd 15:25 29.03.2012

Alžirrr

aj nekako da shvatim odlazak npr dva predstavnika u mesta u kojima ima puno Srba kao Čikago, ali u Alžir ili San Francisko??? možda grešim

hvala pokretačima inicijative jer se bar nekako naivno nadam da se isto neće ponoviti ovog puta, a ni ubuduće, rekoh naivno nadam...
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:07 29.03.2012

glasanje

Ja i dalje ne kapiram u čemu je problem da se glasa poštom?
lidiaz lidiaz 16:27 29.03.2012

Re: glasanje

Manipulacija
inco inco 16:34 29.03.2012

Re: glasanje

lidiaz
Manipulacija


Sta se tu moze manipulisati ako se sistem dobro sprovede, a ima oho-ho nacina da se utvrdi autenticnost takvog glasa?
sahmatbg sahmatbg 16:43 29.03.2012

Re: glasanje

Sta se tu moze manipulisati ako se sistem dobro sprovede,

Ne postoji sistem za efikasno sprečavanje manipulacija u glasanju poštom osim ako je reč o mikro sredinama i malom broju glasača.Druga stvar bi bila ako bi se radilo o elektronskom glasanjua li smo mi na žalost,uz svu marketinšku ciku i vrisku predstavnika CESID-a i Vlade povodom pravljenja "jedinstvenog, elektronskog" biračkog spiska još uvek svetlosnim godinama daleko od takvog glasanja.
inco inco 17:13 29.03.2012

Re: glasanje

Postoji, samo sto dolazi sa malom mogucnoscu narusavanja tajnosti glasanja. Slicno sistemima prijave poreza i slicne pipave korespondencije sa drzavom, u mnogim zemljama - dva (ili vise) formulara, oba sa par sistema zastite od falsifikovanja, gde prvi sadrzi identifikacione podatke glasaca sa potpisom (i svime mogucim sto bi sprecilo kradju identiteta), a drugi sadrzi same glasove. Identifikacioni formular kao i listic na kome se zaokruzuje (ili pise/crta prigodna poruka RIK-u) su neprozirni, sa lepljivim (i kasnije otkidivim) ivicama i pre slanja glasac istie odvojeno zapecati. To sprecava MITM manipulacije i krsenje privatnosti.

Svi formulari/listici se mogu nedvosmisleno povezati jedan sa drugim preko sistema zastite (a takvih ima kol'ko ti dusa hoce) tako da se ne moze desiti da neko posalje nevalidni, ili vise listica, ili bilo koja kombinacija papira od onih koji nisu dobiveni od naseg konzulata.

Pri prijemu se proverava autenticnost - sto osobe koja glasa (da li je ima u birackom spisku, da li je unela sifru koju je dobila od konzulata kada se registrovala za glasanje da bi se sprecilo glasanje u tudje ime, etc.), i ako to prodje proveravaju se listici pristigli uz glas i da li isti odgovaraju identifikacionom formularu. Ako se prodju ove provere - zapecaceni glasacki listici se ubacuju u 'kutiju' na isti nacin kao i pri normalnom glasanju, a identifikacioni listici se unistavaju da se kasnije ne bi mogli upotrebiti za krsenje tajnosti glasanja.

Pri zavrsetku roka za glasanje, pristigli listici se otvaraju (otkinu im se ivice) i broje i to mu dodje to.

Prostor za krsenje privatnosti ostaje ako se ne uniste identifikacioni listici uz glas - ali valjda ova drzava moze da sprovede kontrolu da do toga ne dodje; uostalom i na regularnom glasackom mestu mogu necime da vam obeleze listic pa da kasnije saznaju za koga ste glasali.

Sa elektronskim glasanjem je jos lakse, al' kao sto i sami rekoste - to je kanda za nas kao lidere u Vasioni - jos uvek misaona imenica.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:27 29.03.2012

Re: glasanje

inco
lidiaz
Manipulacija


Sta se tu moze manipulisati ako se sistem dobro sprovede, a ima oho-ho nacina da se utvrdi autenticnost takvog glasa?


To i ja mislim, ali ne znam dovoljno detalja. Ovo oko tajnosti je možda ok razlog, ali ubedjen sam da to može lako da se sredi da se zna da si glasao, ali ne i za koga, ja mogu da smislim bar 3 načina, ovako na gladan stomak, tako da ne verujem da je to problem. Uostalom, to se, barem ovde u USA, sasvim normalno radi poštom.

dragoljub92 dragoljub92 22:36 29.03.2012

Re: glasanje

barem ovde u USA, sasvim normalno radi poštom.

pa kad nisu normalni ko ostali srbi,koj gi kriv kad ne umeju da mućkaju.ti ko da si zaboravio odakle si otišo i što
maksa83 maksa83 08:37 30.03.2012

Re: glasanje

srdjan.pajic
Ja i dalje ne kapiram u čemu je problem da se glasa poštom?

Može dron da je presretne.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:03 30.03.2012

Re: glasanje

maksa83
srdjan.pajic
Ja i dalje ne kapiram u čemu je problem da se glasa poštom?

Može dron da je presretne.


E, 'beš mi sve ako ne sednem i napišem blog o tim dronovima. Ispadoše sirote letelice najveći srpski neprijatelj, da ne kažem arhineprijatelj, ko da ih, božemeoprosti, u Vatikanu sklapaju.
dragoljub92 dragoljub92 07:45 31.03.2012

Re: glasanje

ko da ih, božemeoprosti, u Vatikanu sklapaju.

pa da.neznaš da se gomila masona preselila u vatikan da tamo sklapa dronove,al ste bre neobavešteni u tim amerikama,doduše a sobzirom koliko se divljeg sveta u vidu puma međeda vukova jelena losova i ostalih divljina slobodno šeta vašim šumama dobro i da ste još živi
maksa83 maksa83 08:06 31.03.2012

Re: glasanje

E, 'beš mi sve ako ne sednem i napišem blog o tim dronovima. Ispadoše sirote letelice najveći srpski neprijatelj, da ne kažem arhineprijatelj, ko da ih, božemeoprosti, u Vatikanu sklapaju.


Shvati to arhetipski, narodu su neophodne vile (Putin) i bauci (dronovi).


inco inco 16:31 29.03.2012

Turizam i provansa...

A koji je tacno razlog zasto uopste idu turisti da `nadgledaju` izbore u konzulatima? Sta ce izbori u konzulatima in the first place?

Sta fali glasanju preko interneta ili putem poste? Pa pola svetske 'dijaspore' tako glasa, ako im je do glasanja, sta je tacno problem da tako bude i kod nas? Dobijes lepo 'formular' na kucnu adresu / email, zaokruzis sta zaokruzis, zapecatis (il' potpises digitalnim potpisom) i posaljes. Sto da izdrzavamo gomilu trutova kojima se dupe uzelelo puta?
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:40 29.03.2012

Re: Turizam i provansa...

inco
A koji je tacno razlog zasto uopste idu turisti da `nadgledaju` izbore u konzulatima? Sta ce izbori u konzulatima in the first place?

Sta fali glasanju preko interneta ili putem poste? Pa pola svetske 'dijaspore' tako glasa, ako im je do glasanja, sta je tacno problem da tako bude i kod nas? Dobijes lepo 'formular' na kucnu adresu / email, zaokruzis sta zaokruzis, zapecatis (il' potpises digitalnim potpisom) i posaljes. Sto da izdrzavamo gomilu trutova kojima se dupe uzelelo puta?


Ja mislim da je štos u tome da se glasanje dijaspori oteža maksimalno. Što je možda ok nekome, bilo je pomena o tome i na blogu - šta uopšte dijaspora ima da se pita o stvarima u domovini? Njeno je da šalje doznake i da eventualno sluša kuknjavu i srbovanje, uz odsutno klimanje glavom. Evo, ja na primer, da nemam to malo familije i drugara u Srbiji, pa mi je bitno šta će biti sa njima, uopšte se ne bih trtio da glasam.

Ili evo sad još apsurdnije situacije, voleo bih da mi je omogućeno da predam prazan listić, ali mi žao da ljudi u Srbiji plaćaju ostvarivanje te mogućnosti za mene. Ali da se cimam do Čikaga da bih predao prazan listić deluje mi još apsurdnije.
mariopan mariopan 17:40 29.03.2012

Da su..

Da su gospoda "turisti" i svaka stranka koja ih je poslala da se provode za naše pare, bili kažnjeni tako da sami plate ono što su potrošili - ne verujem da bi nekome palo na pamet da se troškari na račun izbora, zapravo na naš račun? To je bilo bukvalno iživljavanje.
Zašto im je to oprošteno?
palilula92 palilula92 17:45 29.03.2012

Re: Da su..

mariopan
Da su gospoda "turisti" i svaka stranka koja ih je poslala da se provode za naše pare, bili kažnjeni tako da sami plate ono što su potrošili - ne verujem da bi nekome palo na pamet da se troškari na račun izbora, zapravo na naš račun? To je bilo bukvalno iživljavanje.
Zašto im je to oprošteno?


Koliko sam ja ukapirala to je sve legalno, ili rupa u zakonu. Neki su cak objasnili ovako, to je nagrada za one koji su radili za razne partije. Nisam do sada naisla ni na jedno pametno objasnjenje, nesto sto bi imalo smisla. Sve veca nebuloza od vece.
palilula92 palilula92 17:50 29.03.2012

Re: Da su..

Evo nebuloze:

"Predsednik Pokreta "Moja Srbija", glumac Branislav Lečić otvoreno je priznao da je svoje članove i simpatizere slao da kontrolišu izbore samo "da bi videli malo sveta": "Iskoristili smo svoje zakonsko pravo! Čak 95 odsto naših ljudi je mlado i nikada nije išlo van zemlje. Ovo je bila jedinstvena prilika da se upoznaju sa inostranstvom! Veoma je važno da se ljudi upoznaju sa svetom, makar samo na dva dana, jer će to uticati na njihovu percepciju života u Srbiji!"http://www.mondo.rs/s97980/Info/Info/Srbija/Izborni_turizam_-_u_soping_o_trosku_budzeta.html
audrey92 audrey92 17:56 29.03.2012

Re: Da su..

"Predsednik Pokreta "Moja Srbija", glumac Branislav Lečić otvoreno je priznao da je svoje članove i simpatizere slao da kontrolišu izbore samo "da bi videli malo sveta": "Iskoristili smo svoje zakonsko pravo! Čak 95 odsto naših ljudi je mlado i nikada nije išlo van zemlje. Ovo je bila jedinstvena prilika da se upoznaju sa inostranstvom! Veoma je važno da se ljudi upoznaju sa svetom, makar samo na dva dana, jer će to uticati na njihovu percepciju života u Srbiji



Freedom of Information Freedom of Information 17:59 29.03.2012

Re: Da su..

Koliko sam ja ukapirala to je sve legalno

Da, sa formalnog stanovišta to je legalno.Zakon o izboru narodnih poslanika pored stalnog sastva biračkih odbora koga čine zaposleni u DK predstavništvima ostavlja mogućnost strankama koje učestvuju na izborima da u prošireni sastzva pošalju svoje predstavnike.
to je nagrada za one koji su radili za razne partije.

Ako je nagrada za stranački akivizam treba da je plaćaju stranke a ne poreski obveznici.
Nisam do sada naisla ni na jedno pametno objasnjenje, nesto sto bi imalo smisla.

Sa racionalnog ili moralnog stanovišta praktično je i nemoguće naći prihvatljivo bjašnjenje.
palilula92 palilula92 18:01 29.03.2012

Re: Da su..

U potpunosti se slazem. Ja sam jedna iz grupe Inicijativa Boston.
mariopan mariopan 18:58 29.03.2012

Re: Da su..

palilula92
mariopan
Da su gospoda "turisti" i svaka stranka koja ih je poslala da se provode za naše pare, bili kažnjeni tako da sami plate ono što su potrošili - ne verujem da bi nekome palo na pamet da se troškari na račun izbora, zapravo na naš račun? To je bilo bukvalno iživljavanje.
Zašto im je to oprošteno?


Koliko sam ja ukapirala to je sve legalno, ili rupa u zakonu. Neki su cak objasnili ovako, to je nagrada za one koji su radili za razne partije. Nisam do sada naisla ni na jedno pametno objasnjenje, nesto sto bi imalo smisla. Sve veca nebuloza od vece.

Našli su rupu u zakonu koji su sami pisali pa pravili rupe ko da je to hekleraj.
Sećam se tog objašnjenja, pa zar im je mala nagrada kada ih smeste u neko javno preduzeće da ga čerupaju ko kokošku celog mandata još ih i u šoping ture šalju o našem trošku?

Kažem ja, kažnjavanje je majka, samo tako se u red uterati mogu, nema drugog načina. Za to je potrebno prvo da njih promenimo. Onda promenimo zakone, pa redom preslišamo šta je ko opljačkao, jer za mene je i ovo pljačka.
palilula92 palilula92 19:08 29.03.2012

Re: Da su..

Ma to je trebalo videti, cele familije su putovale po svetu. Covek nam je otvoreno rekao, da mu Mama radi u RIK-u, on je dosao u Boston a sestra otisla u SanFrancisko. Jos je i dodao da on ne glasa za partiju koju predstavlja, to je bilo samo da bi doputovao. Nisu oni nista krili.

Vrlo ocigledno da ovaj zakon treba promeniti, pa slozili se Pescanik, e-novine, RTS i Politika!
lidiaz lidiaz 19:10 29.03.2012

Re: Da su..

Covek nam je otvoreno rekao, da mu Mama radi u RIK-u, on je dosao u Boston a sestra otisla u SanFrancisko


U, pa ti si i videla jednog, ja nisam sigurna. Na birackom mestu je bilo petoro, ali sam sigurna da je makar pola radilo u konzulatu u to vreme.
palilula92 palilula92 19:17 29.03.2012

Re: Da su..

ja sam bila u izbornoj komisiji i videla ih uvece kad su dosli da vide da li ce brojanje 80 glasova biti posteno.
mariopan mariopan 19:24 29.03.2012

Re: Da su..

palilula92
ja sam bila u izbornoj komisiji i videla ih uvece kad su dosli da vide da li ce brojanje 80 glasova biti posteno.


Moja deca nisu glasala 15 godina, nemaju vremena za to, ali da je preko pošte, verujem da bi glasali.
palilula92 palilula92 19:26 29.03.2012

Re: Da su..

Posta je vrlo logicno resenje.
pointofview_gun pointofview_gun 19:59 29.03.2012

Re: Da su..

Moja deca nisu glasala 15 godina, nemaju vremena za to, ali da je preko pošte, verujem da bi glasali.


Jos kad bi imali za koga...
palilula92 palilula92 17:41 29.03.2012

turizam

Prvi je objavio Pescanik, zatim e-novine, pa Srpska Dijaspora, zatim RTS (samo na internetu), Sbi u Francuskoj, Kongres Srpskog Ujedinjenja (na Facebook strani) i danas Politika.
Domazet Domazet 18:29 29.03.2012

Glasanje poshtom...

...je sasvim izvodljivo (US to radi odavno) ali je sada verovatno kasno za tako neshto. Zato ogranichiti, ako vec nije, broj kontrolora na 1 po stranki i zahtevati od stranaka da same snose (i dokazhu da su to uradile) troshkove kontrole. Dati mogucnost da drzhava subvencionishe male stranke (ne verujem da ce se ovako pred izbore mnogi polomiti da priznaju da su 'mali'). Ogranichiti nadoknadu troshkova na odredjenu sumu istu za sve kontrolore i objaviti javno kolika je. Par dana pred izbore objaviti broj (ne imena) kontrolora sa informaciijom iz koje su partije.
palilula92 palilula92 18:34 29.03.2012

Re: Glasanje poshtom...

23. maj 2008.
"Ministarstvo za dijasporu, istovremeno, radi i na usvajanju mogućnosti glasanja putem pošte"

Valjda im ne ide od ruke, cetri godine kasnije i corak

http://www.mondo.rs/s97980/Info/Info/Srbija/Izborni_turizam_-_u_soping_o_trosku_budzeta.html
highshalfbooze highshalfbooze 19:27 29.03.2012

Re: Glasanje poshtom...

23. maj 2008.
"Ministarstvo za dijasporu, istovremeno, radi i na usvajanju mogućnosti glasanja putem pošte"

Valjda im ne ide od ruke, cetri godine kasnije i corak


Morate da razumete da glasanje u dijaspori nije omogućeno da bi vi glasali, već da bi neko putovao i trošio pare koje namiče iz kredita kojima uvaljuje građane Srbije u dužničko ropstvo. Jer je budžet u deficitu već duže vreme.
Takođe, stranke upravljaju javnim preduzećima ne zbog toga da bi unapredili poslovanje u tim preduzećima, već da bi ih pokrali za to vreme dok su na vlasti, a posle toga dođe druga stranka da nastavi da pljačka gde su ovi prethodni stali.

Itd...itd...itd... u beskraj...

palilula92 palilula92 19:43 29.03.2012

Re: Glasanje poshtom...

Meni se cini da sad vise nece da dijaspora uopste glasa. Dijaspora mora opet da popunjava one iste formulare kao pre 4 godine i da na taj nacin opet udje u biracki spisak. Jedinstveni biracki spisak ne vazi za dijasporu. To mi deluje kao diskriminacija.
highshalfbooze highshalfbooze 20:02 29.03.2012

Re: Glasanje poshtom...

Dijaspora mora opet da popunjava one iste formulare kao pre 4 godine i da na taj nacin opet udje u biracki spisak.


Mogućnost da ne popunite formular mi se čini kao dobar način da vam ne dolaze kontrolori.
Uostalom (molim vas da ne shvatite pogrešno) na koji način vi donosite odluku za koga ćete glasati kada ne živite u Srbiji?
Domazet Domazet 21:11 29.03.2012

Pretpostavljam...

highshalfbooze
.
.
.
Uostalom (molim vas da ne shvatite pogrešno) na koji način vi donosite odluku za koga ćete glasati kada ne živite u Srbiji?

...tako shto sedne pa porazmisli ko ce, po njenom/njegovom mishljenju, da najbolje vodi zemlju (Srbiju).

Ako si, medjutim, hteo/htela da pitash zashto bi ona/on uopshte glasala/o kada ne zhivi u Srbiji onda je odgovor veoma jednostavan i glasi zato shto joj/mu to zakon dozvoljava i zato shto je/ga ne mrzi (ako je/ga ne mrzi). Tako da je, po meni, bolje pitanje a zashto ti to nju/njega uopshte pitash? I ako mi kazhesh da je to zato shto se tebi ne svidja da ona /on odluchuje o vlasti u zemlji u kojoj ne zhivi ja cu da ti odmah uzvratim neshto izmenjenim pitanjem koje ce da glasi. A zahsto ti to nju/njega pitash, zashto ne pokrenesh inicijativu da se zakon promeni tako da bude prema tvom ukusu. A kada to krenesh da radish ja cu da ti doshapnem josh par stvari. Da dopunish zakon tako da postane nezakonito za Palilulu ne samo da glasa vec i da placa porez na imovinu u zemlji u kojoj ne zhivi, da ne ide u vojsku u zemlji u kojoj ne zhivi i josh kojeshta takvo...
samo_vas_gledam samo_vas_gledam 21:41 29.03.2012

Re: Pretpostavljam...

Domazet
highshalfbooze
.
.
.
Uostalom (molim vas da ne shvatite pogrešno) na koji način vi donosite odluku za koga ćete glasati kada ne živite u Srbiji?

...tako shto sedne pa porazmisli ko ce, po njenom/njegovom mishljenju, da najbolje vodi zemlju (Srbiju).

Ako si, medjutim, hteo/htela da pitash zashto bi ona/on uopshte glasala/o kada ne zhivi u Srbiji onda je odgovor veoma jednostavan i glasi zato shto joj/mu to zakon dozvoljava i zato shto je/ga ne mrzi (ako je/ga ne mrzi). Tako da je, po meni, bolje pitanje a zashto ti to nju/njega uopshte pitash? I ako mi kazhesh da je to zato shto se tebi ne svidja da ona /on odluchuje o vlasti u zemlji u kojoj ne zhivi ja cu da ti odmah uzvratim neshto izmenjenim pitanjem koje ce da glasi. A zahsto ti to nju/njega pitash, zashto ne pokrenesh inicijativu da se zakon promeni tako da bude prema tvom ukusu. A kada to krenesh da radish ja cu da ti doshapnem josh par stvari. Da dopunish zakon tako da postane nezakonito za Palilulu ne samo da glasa vec i da placa porez na imovinu u zemlji u kojoj ne zhivi, da ne ide u vojsku u zemlji u kojoj ne zhivi i josh kojeshta takvo...


Не бих да будем ничији адвокат јер, овде сам од скоро и нисам много активан, али нисам очекивао да ће се овде дешавати разна "инпутирања" или српски додавања (и тумачења) смисла у туђе мисли и реченице. Човек је рекао:"да ме не схватите погрешно" ваљда унапред очекујући да ће неко сигурно реаговати како је и предочено у посту. Није ни згорег запитати се ако нам нешто није јасно пре него што некоме припишемо, додамо, или модерније "инпутирамо" или што би рекао Радован трећи, "ампутирамо" нешто што, можда, није желео да каже.
Што се тиче изборног туризма, верујем да су разне шурњаје, свастике, куме и сличне рођаке "десетог колена"(пошто су припаднице лепшег пола обично луде за путовањима а ситуација таква да о свом трошку је већини немогуће)искористиле да се преко партијских веза шврћкају по америкама . А верујем да оваквих ствари има и у другим сегментима изборног, а и разних друштвних процеса уопште.
highshalfbooze highshalfbooze 21:41 29.03.2012

Re: Pretpostavljam...

Ako si, medjutim, hteo/htela da pitash zashto bi ona/on uopshte glasala/o kada ne zhivi u Srbiji


Ono što sam hteo, to sam i pitao. Obratite pažnju još jednom:
na koji način vi donosite odluku za koga ćete glasati kada ne živite u Srbiji?

----------------
...tako shto sedne pa porazmisli ko ce, po njenom/njegovom mishljenju, da najbolje vodi zemlju (Srbiju).


Na osnovu čega će izvršiti radnju koju vi zovete
porazmisli
?
lidiaz lidiaz 21:47 29.03.2012

Re: Pretpostavljam...

Na osnovu izvora informacija, rodbine, prijatelja.
A pritom, oni bre dolaze i ovde da vrse kampanju, i pritom da traze novac.
Bar u Chikago malo, malo pa svrati koji politicar sa svitom. A ministar za dijasporu je tu svakog meseca.
highshalfbooze highshalfbooze 21:58 29.03.2012

Re: Pretpostavljam...

Na osnovu izvora informacija, rodbine, prijatelja.

Smatrate da su vam rodbina i prijatelji dovoljan izvor informacija kako bi realno sagledali stvarnost i doneli odluku?
Da li smatrate da ne postoji opasnost od subjektivnog informisanja od strane relativno uske i zatvorene grupe ljudi?

A pritom, oni bre dolaze i ovde da vrse kampanju, i pritom da traze novac.


Da li vi na osnovu ovoga donosite odluku za koga ćete glasati?

A ministar za dijasporu je tu svakog meseca.


Ne sumnjam. Pitajte ga sledećeg meseca, molim vas, šta je uradio konkretno imeđu dva dolaska. I da li je na novom sastanku izvestio o onome šta je uradio. Kao i to da li je sagledao činjenično stanje i rekao koje su njegove mogućnosti i načini rešavanja određenih problema i bolje komunikacije dijaspore i matice.
palilula92 palilula92 22:05 29.03.2012

Re: Pretpostavljam...

Ako si, medjutim, hteo/htela da pitash zashto bi ona/on uopshte glasala/o kada ne zhivi u Srbiji

pa il si punopravni drzavljanin jedne zemlje ili nisi
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:17 29.03.2012

Re: Pretpostavljam...

highshalfbooze
Na osnovu izvora informacija, rodbine, prijatelja.

Smatrate da su vam rodbina i prijatelji dovoljan izvor informacija kako bi realno sagledali stvarnost i doneli odluku?


Gde si ti video da je Lidija rekla da su roditelji i rodbina "dovoljan" izvor informacija?

Svejedno, rodbina i prijatelji su odličan izvor informacija, mnogo bolji nego mediji i reklame u predizbornim kampanjama. Osim toga, većina nas dolazi u Srbiju i veruj mi, ne treba puno vremena da povataš kako stvari stoje. Osim toga, politička scena se toliko sporo menja, da ne kažem, ubudjala se, tako da nema opasnosti da nešto propustiš čak i ako preskočiš par godina da dodješ u Srbiju.


lidiaz lidiaz 22:21 29.03.2012

Re: Pretpostavljam...

highshalfbooze
Na osnovu izvora informacija, rodbine, prijatelja.

Smatrate da su vam rodbina i prijatelji dovoljan izvor informacija kako bi realno sagledali stvarnost i doneli odluku?
Da li smatrate da ne postoji opasnost od subjektivnog informisanja od strane relativno uske i zatvorene grupe ljudi?

A odakle ti ideja da su rodbina i prijatelji uzak krug ljudi?

Pritom postoje i mediji, drzavni i alternativni.
A i pritom, ova konstatacija kako ne mozemo da prosudimo koliko je neka opcija dobra ili losa zato sto nismo fizicki prisutni je malko uvredljiva. To sto ne zivimo u Srbiji, ne znaci da su nam vrane popile mozak i da ne mozemo da razlikujemo razlicite opcije.

A pritom, oni bre dolaze i ovde da vrse kampanju, i pritom da traze novac.


Da li vi na osnovu ovoga donosite odluku za koga ćete glasati?


I da i ne. Recimo moze lako da se donese odluka za koga ne glasati. Ako, npr., dodje privredna delegacija da trazi investotore, i neko postavi pitanje koji je to projekat za koji oni traze novac, a mladjani predstavnik/ca delegacije odgovori:"Pa jos ne znamo, zasto nam vi ne kazete", to pokazuje kako je na odgovorno mesto postavljena neodgovorna i nestrucna osoba. I lako moze da doprinese da se za takve ne glasa.

A ministar za dijasporu je tu svakog meseca.


Ne sumnjam. Pitajte ga sledećeg meseca, molim vas, šta je uradio konkretno imeđu dva dolaska. I da li je na novom sastanku izvestio o onome šta je uradio. Kao i to da li je sagledao činjenično stanje i rekao koje su njegove mogućnosti i načini rešavanja određenih problema i bolje komunikacije dijaspore i matice.

To ozbiljno, Sreckovica da pitamo? Mozda i pomocnicu.
Vidis, oni izgleda nisu ni svesni lose slike koje ostavljaju...
highshalfbooze highshalfbooze 22:51 29.03.2012

Re: Pretpostavljam...

A odakle ti ideja da su rodbina i prijatelji uzak krug ljudi?

Ne, ja sam pitao. Vi ste odgovorili. To je to. Hvala.

A i pritom, ova konstatacija kako ne mozemo da prosudimo koliko je neka opcija dobra ili losa zato sto nismo fizicki prisutni je malko uvredljiva.

Nisam ja ništa konstatovao, a ako sam vas uvredio pitanjem, izvinjavam se. To mi nije bila namera.

Ako, npr., dodje privredna delegacija da trazi investotore,

Nisam razumeo da je o takvoj vrsti kampanje reč.
To ozbiljno, Sreckovica da pitamo?

Pa da, mislio sam ozbiljno. On je državni činovnik. Možda je po protokolu da se komunicira preko konzula?
Na primer u neka davna jednopartijska vremena bio je jedan predsednik opštine koji je pre odlaska u kancelariju svako jutro pio kafu u jednoj prometnoj kafani. Tu je svako, i baš svako, mogao da ga pita ili da kaže bilo šta. Zapravo je zbog toga i odlazio tamo.
highshalfbooze highshalfbooze 22:53 29.03.2012

Re: Pretpostavljam...

srdjan.pajic
Gde si ti video da je Lidija rekla da su roditelji i rodbina "dovoljan" izvor informacija?


lidiaz
Na osnovu izvora informacija, rodbine, prijatelja.


Pažljivijom observacijom ćeš primetiti da ja nisam nigde to tvrdio, već sam zapravo pitao.

No, nema veze. Vidim da se vi u dijaspori ispomažete. To je dobro.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:10 29.03.2012

Re: Pretpostavljam...

highshalfbooze
srdjan.pajic
Gde si ti video da je Lidija rekla da su roditelji i rodbina "dovoljan" izvor informacija?


lidiaz
Na osnovu izvora informacija, rodbine, prijatelja.


Pa "dovoljan" si ti dodao . Ona čak ne kaže ni da su joj rodbina, prijatelji --jedini-- izvori informacija. Nema veze, način na koji si postavio pitanja je malo neobičan, to jesti zvuči insinuirajuće, pa gundjam. Ali verovatno nisi hteo tako da ispadne, zato nema veze, izvini ako sam pogrešno razumeo.

highshalfbooze highshalfbooze 23:17 29.03.2012

Re: Pretpostavljam...

način na koji si postavio pitanja je malo neobičan, to jesti zvuči insinuirajuće, pa gundjam.


Ne postoji pogrešan odgovor u ovom slučaju, pa nema ni razloga da bilo šta insinuiram. Možda malo provociram da bih dobio potpuniju informaciju.
Domazet Domazet 01:31 30.03.2012

Ma mozhesh ...

samo_vas_gledam

Не бих да будем ничији адвокат јер....

...slobodno, ali ako se reshish da to radish onda nije zgorega da se sa predmetom upoznash.

Da ti se ne desi da previdish da sam ja prvo odgovorio na pitanje tachno onako kako je postavljeno. Pa sam se, poshto mi se odgovor uchinio previshe ochigledan, zapitao da li sam ja mozhda pogreshno razumeo pitanje. I onda se, jer kako to ovde neko pametan reche nije zgoreg zapitati se ako mi neshto nije jasno, reshio da priupitam da Pitach nije mozhda mislio neshto drugo. Shtop sam i uchginio.

I koliko vidim iz odgovora u jednom sam sigurno pogreshio. U onom da je odgovor ochigledan. Jer ochigledno da nije i trazhi dodatno pojashnjenje. Medjutim kako ja nisam lenj chovek, u shta se cesh se uveriti ako bacish oko na moj sledeci post, pojashnjenje stizhe.

Medjutim nisam hteo o tome. Hteo sam o ovome:

samo_vas_gledam
верујем да су разне шурњаје, свастике, куме и сличне рођаке "десетог колена"(пошто су припаднице лепшег пола обично луде за путовањима а ситуација таква да о свом трошку је већини немогуће)искористиле да се преко партијских веза шврћкају по америкама


Izvini ali meni ovo lichi na seksizam. Ja da sam neki zao jezik ja bi sada mogao da ti kazhem da ti imputirash da su shuraci, deveri, kumovi i slichni rodjaci desetog kolena u Srbiji neki potpuno zatucani koji ne bi ni nos da pomole van svog sokaka. Chak i kada je dzabe. Sreca tvoja da nisam.
palilula92 palilula92 01:37 30.03.2012

Re: Ma mozhesh ...

Izvini ali meni ovo lichi na seksizam.

U Bostonu je bilo vise muskaraca nego zena. Za druge gradove nisam sigurna.
Domazet Domazet 01:49 30.03.2012

Uuuu...

highshalfbooze

Na osnovu čega će izvršiti radnju koju vi zovete
porazmisli
?

...ovo je bash lako. Pa na osnovu kritichke analize dostupnih informacija. Evo recimo vrlo jednostavan algoritam:

STEP 1
Ode na sajt Dveri i prochita par tekstova.

STEP 2
Na osnovu prochitanog zakljuchi: Sine ovi su potpuni fijuci, ako oni i njihovi dodju na vlast ima ochas da nachisto sjebu zemlju.

STEP 3
Stavi prst na chelo i kazhe: Ovi kad sjebu zemlju ja cu moci da se vratim i pokupujem ko zna shta za sicu. Pa kad to uradim onda cu imati svo vreme ovoga sveta da idem da kinjim onoga HigsHalfBozona. On ce meni da oduzme jedno od osnovnih ljudskih prava...

STEP 4
Donese chvrstu odluku za koga da glasa. I krene akciju da se njenim kandidatima omoguci da poshalju bar 15 posmatracha po (inostranom) glasachkom mestu. Zarad shto brzheg ostvarivanja sopstvenih ciljeva.

NARAVOUCHENIJE: Nije vazhna kolichina podataka sa kojima se raspolazhe. Vazhno je kritichko i kreativno analiziranje onoga sa chime se raspolazhe!

E sad, ne kazhem ja da je ovo jedini nachin donoshenja odluke. Kazhem samo da je potpuno legalan. I demokratski.

Nego, imash li ti kakvo pitanje po pitanju poreza i sluzhenja vojske. Ako nemash imam ja o nekim stvarchicama koje se smatraju za uobichajenu demokratsku praksu.
Domazet Domazet 01:52 30.03.2012

Palilula...

palilula92
Izvini ali meni ovo lichi na seksizam.

U Bostonu je bilo vise muskaraca nego zena. Za druge gradove nisam sigurna.

...nema uopshte potrebe da me ubedjujesh u to da su, po ovom pitanju, srpski muzhjaci sasvim emancipovani...
Domazet Domazet 02:01 30.03.2012

Moramo, choveche, moramo...

highshalfbooze

.
.
.

No, nema veze. Vidim da se vi u dijaspori ispomažete. To je dobro.


...znash li ti poshto su ovde advokati??
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:47 30.03.2012

Re: Moramo, choveche, moramo...

Domazet
highshalfbooze

.
.
.

No, nema veze. Vidim da se vi u dijaspori ispomažete. To je dobro.


...znash li ti poshto su ovde advokati??


Tipično $250/sat, plus start $500. Mada daju prvi sat za džabe. Toliko su business advokati, a mislim i imigracioni. A ako ih angažuješ na nekom procesu, onda je druga tarifa, ne znam tačno kolika.
highshalfbooze highshalfbooze 07:13 30.03.2012

Re: Uuuu...

...ovo je bash lako. Pa na osnovu kritichke analize dostupnih informacija. Evo recimo vrlo jednostavan algoritam:


Da, da baš taj algoritam me interesuje. Količina informacija / kvalitet informacija / količina razmišljanja / kvalitet razmišljanja.
Hvala.

Nego, imash li ti kakvo pitanje po pitanju poreza i sluzhenja vojske.

Ne, nemam, ali se ti slobodno olakšaj.
...znash li ti poshto su ovde advokati??

Nemam predstavu, ali znam kad da, kada dijaspora dođe u maticu, očekuje domaće cene za inostrani kvalitet.
antioksidant antioksidant 10:43 30.03.2012

Re: Pretpostavljam...

vec i da placa porez na imovinu u zemlji u kojoj ne zhivi

logično je da se porez na imovinu plaća tamo gde je imovina bez obzira ko je vlasnik (tj, gde živi)
za služenje vojske se slažem, mada to više ne postoji ni za one koji žive ovde
Domazet Domazet 17:02 30.03.2012

Vidim da vishe nismo...

highshalfbooze
...ovo je bash lako. Pa na osnovu kritichke analize dostupnih informacija. Evo recimo vrlo jednostavan algoritam:


Da, da baš taj algoritam me interesuje. Količina informacija / kvalitet informacija / količina razmišljanja / kvalitet razmišljanja.
Hvala.

Nego, imash li ti kakvo pitanje po pitanju poreza i sluzhenja vojske.

Ne, nemam, ali se ti slobodno olakšaj.
...znash li ti poshto su ovde advokati??

Nemam predstavu, ali znam kad da, kada dijaspora dođe u maticu, očekuje domaće cene za inostrani kvalitet.

...na Vi!? Otkud to??
Domazet Domazet 17:20 30.03.2012

Da li je logichno...

antioksidant
vec i da placa porez na imovinu u zemlji u kojoj ne zhivi

logično je da se porez na imovinu plaća tamo gde je imovina bez obzira ko je vlasnik (tj, gde živi)
za služenje vojske se slažem, mada to više ne postoji ni za one koji žive ovde

...o tome se mozhe diskutovati. Da te podsetim, jedan od glavnih soundbites (to se onda zvalo war cries) americhke revolucije je bio 'No taxation without representation' tako da bi placanje poreza moralo biti povezano sa pravom glasa. Ili oba ili ni jedno. Medjutim kako su i neki od vecih Federalista ovde spremno zaboravili taj borbeni poklik pa im ne smeta shto dobar broj imigranata (pazi, radi se o legalnim, ilegalne necu ni da spominjem, tu je situacija shkakljiva) itekako placa porez a bez shanse da bira reprezenta (tj politichkog predstavnika), onda cu i ja da da se manem rasprave oko logichnosti i da prihvatim da je veoma uobichajeno i da ga kao takvog prihvatim. Zli jezici bi rekli da je to u stvari zbog toga shto ja vishe nisam drzhavljanin Srbije pa ionako nemam pravo glasa ali znash i sam da zlim jezicima ne treba mnogo verovati...

Cela moja intervencija bila je u stvari zahebancija na HigsHalfBozonov pokushaj da lichnu pizmu uvije u nekakvu principijelonost i akademsku rigoroznost. Choveka nervira dijaspora da l' shto je zavidan da l' shto je u loshem drushtvu (tj. dolazi u kontakt sa hvalisavcima iz dijaspore) da l' iz oba razloga plus josh neki, recimo strashni snovi (koji, rekao bih ne muche samo njega) na rachun kojih sam se ja ponajvishe zahebavao, pa reshio da im uzme pravo glasa. Ne vodeci rachuna da li su se naturalizovali ili nisu...
highshalfbooze highshalfbooze 08:29 31.03.2012

Re: Vidim da vishe nismo...

Domazet
Vidim da vishe nismo...
...na Vi!? Otkud to??

Nismo nikada ni bili. Ja sam bio prema vama, pa sam se verovatno nesvesno prilagodio sagovorniku. Izvinjavam se, omaška.

Dopuna:

HigsHalfBozonov pokushaj

Hvala kume, odmah se vidi da ste dobronamerni. Nisam ja ništa pokušavao. Sve što sam hteo, to sam i uradio.

Choveka nervira dijaspora

Ne, mene dijaspora ne nervira. Može biti da me nerviraju bezobrazni, arogantni i bahati ljudi. Ali takvih ima svuda, ne samo u dijaspori.

pa reshio da im uzme pravo glasa.

Pretpostavljao sam da će neko zloupotrebiti moje pitanje zbog svojih ličnih frustracija, pa sam unapred zamolio da to ne čini.
Ali nekima ne vredi pričati.
palilula92 palilula92 23:00 29.03.2012

sutrasnja Politika Неће бити ......

Неће бити изборног туризма

Странке ће сносити трошкове уколико се одлуче да пошаљу контролоре на бирачка места у иностранство

Сви учесници на парламентарним изборима имаће право, у складу са законом, да поставе своје посматраче на бирачка места. Ко одлучи да контролоре пошаље на биралишта у иностранство мораће сам да сноси све њихове трошкове, од путовања до смештаја и дневница. За разлику од 2008. године, неће бити изборног туризма, казао је за „Политику” Вељко Одаловић, секретар Републичке изборне комисије, која је својом одлуком заштитила државну касу од таквих појава.

Закон о избору народних посланика утврђује право сваке странке да делегира свог представника на сваком бирачком месту и он за тај посао добија одређену накнаду, а она је 2008. године износила око 2.000 динара. Наравно, странке су у Србији као контролоре делегирале људе из места у коме се гласа и ту није било ништа спорно. Контролори у иностранству су сасвим друга прича, па је било случајева да су неки искористили прилику да о трошку државе на туристички излет пошаљу ближе и даље рођаке.

Од 22 листе, које су учествовале на изборима, 14 није прешло цензус, а већина их није освојила ни толико гласова колико је било потребно скупити потписа (10.000) да би се такмичиле. Ипак, баш ове листе искористиле су закон, али и одлуку РИК-а да финансира трошкове, да пошаљу своје контролоре у иностранство. Тако је државу 1.630 посматрача у 38 земаља коштало око 1,5 милион евра.
dragoljub92 dragoljub92 23:07 29.03.2012

Re: sutrasnja Politika Неће бити ......

Тако је државу 1.630 посматрача у 38 земаља коштало око 1,5 милион евра.

kolko će sad da nas koštaju autobusi sa ljudima koji su se slučajno našli van mesta boravka a oće da glasaju.
Domazet Domazet 02:31 30.03.2012

Dragoljube....

dragoljub92
Тако је државу 1.630 посматрача у 38 земаља коштало око 1,5 милион евра.

kolko će sad da nas koštaju autobusi sa ljudima koji su se slučajno našli van mesta boravka a oće da glasaju.

...chini mi se da si me u jednom postu neshto pitao ali ne mogu to sada da nadjem pa cu po secanju da ti odgovorim:

Ma muvaju i ovde. I to na sve moguce zakonske i poneki nezakonski nachin. Posebnio su dobri oni zakonski i 'dobronamerni' Jedan od primera ti je zahtev nekih drzhava da se na glasanje mozhe izaci samo sa lichim dokumentom koji ima fotografiju. Sasvim normalan zahtev koji ima za cilj da se spreche zloupotrebe pri glasanju, bar na prvi pogled. Ali kada razmislish i setish se da je daleko najrasprostranjeniji licni dokument sa fotografijom lichna karta,da je pasosh na dalekom drugom mestu a da obavezna lichna karta ne postoji onda ti padne na pamet i to da je broj onih koji nemaju lichnu kartu (o pasoshima da i ne govorimo) daleko najveci medju nasiromashnijima. Koji (ti najsiromashniji) po shiroko rasprostranjenom uverenju (narochito medju Republikancima) listom glasaju za Demokrate. Pa te onda ne chudi da najglasniji i najuporniji glasovi za dokumentima sa fotografijama na federalnim glasanjima dolaze iz drzhava sa najkonzervativnijim republikanskim state administracijama.

Dakle mnogo toga ima i ovde (u apsolutnom pogledu, daleko vishe). A ipak je situacija bolja. U nekim pogledima mnogo bolja. Moje objashnjenje je da je to zbog reakcije javnosti. Javnost mnogo organizovanije i upornije reaguje. I pojedinci se ne libe da to zapochnu. Evo, bash je sada neki Irac zapocheo peticiju za skupljanje potpisa za sudjenje nekom tipu (meshoviti brak, belac-latinoamerikanka) koji je u Floridi upucao crnog tinejdzera jer je mislio da ga ovaj ugrozhava (tinejdzer je od oruzhja u ruci imao kesicu bombona). A koga je policija pustila bez ikakve prijave a sve na osnovu zakona o Stand your Ground. Peticija, za manje od nedelju dana ima vec dva miliona potpisnika. Shto ne znachi da ce sada odmah ovom brzopoteznom da bude sudjeno i da ce se Stand your Ground zakon urazumiti. Ali ce policija i sudstvo posle ovako velikog pritiska javnosti, sledeci put pazhljivije razmisliti. To svakako nije velika uteha za roditelje ubijenog tinejdzera ali nekakva jeste. A sami su izjavili da je dozhivljavaju kao ogromnu moralnu podrshku u njihovoj pravnoj borbi...

Edit: koji gaf ne lichna karta nego vozachka dozvola, ispade ceo tekst potpuno bez veze sa ovim gafom (mada, HigsHalfBozon sasvim moguce misli da je tekst potpuno bez veze i sa ispravkom)...
sahmatbg sahmatbg 10:33 30.03.2012

Re: sutrasnja Politika Неће бити ......


kolko će sad da nas koštaju autobusi sa ljudima koji su se slučajno našli van mesta boravka a oće da glasaju

Kakvi autobusi? I zašto bi "nas" koštali?
palilula92 palilula92 13:08 30.03.2012

Re: sutrasnja Politika Неће бити ......

sahmatbg

kolko će sad da nas koštaju autobusi sa ljudima koji su se slučajno našli van mesta boravka a oće da glasaju

Kakvi autobusi? I zašto bi "nas" koštali?


ni meni nije jasno to oko autobusa, stvarno, kakvi autobusi?
escherichije_colic escherichije_colic 08:23 30.03.2012

sacre bleu

„Inicijativa Boston" je dobra prilika da se podsetimo na neke od informacija o troškovima „izborne kontrole" u dijaspori, koje su pre četiri godine uz ne male probleme, koji su zahtevali i angažovanje Poverenika za informacije, dospele u javnost. Npr. na to da je glasanje na 75 biračkih mesta u 42 države nadziralo više od 1.600 „kontrolora". Da je odnos broja glasača i „kontrolora" bio u očiglednoj korelaciji sa turističkom atraktivnošću grada u kome se glasa. U San Francisku 90 glasača : 20 kontrolora, u Alžiru 35 : 15, u Pekingu neverovatnih 46 : 30! Da je sve to koštalo više od 1.500.000 Eura!


Nenamensko trošenje para iz budžeta?!

Ja sam frapiran.

I šta sad, kažu "ovaj put neće biti izbornog turizma"? Eh, zaiskrila mi suza u oku od njina silna čovekoljublja i brige za građane, prosto krivo mi što nemam toliko glasova da svakome dam po 1.

Neće se ništa promeniti, tih milion i po evra biće ukradene na neku drugu foru.

Ozbiljna i krvava revolucija protiv partokratije je jedini način, samo što smo mi kao narod već isuviše anestezirani i ušuškani u toplotu gliba, da bi se dogodilo tako nešto.

Treba im sve te listiće nagurati u usta a kutije nabiti na glave i na taj način ostvariti pravo glasa. Blokirati sva glasačka mesta a govnjivom motkom oterati članove partija koji bi da glasaju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana