Istorija| Ljudska prava| Život

8. mart-za i protiv

malasneki RSS / 01.04.2012. u 21:54

Vec mesec dana nisam pisala ovde, jer prosto receno NE STIZEM… Evo nesto sto sam pocela pisati na ovaj praznik, ali me prekinuse i nikako da zavrsim icon_smile.gif

Svake godine na ovaj dan, moj se stav nekako menja u odnosu na ustaljene obicaje cestitanja i poklanjanja cveca i ostalih sitnica nama zenama. Sa jedne strane ne mogu da shvatim da se odredjen broj muskaraca samo na ovaj, ili ovome slicnom, danima seti da pored njih stoje zene koje ih prate od rodjenja pa do smrti, i kojima ponekad treba reci, hvala ti sto postojis u mom zivotu. Iz tog razloga mi 8. mart kao praznik ne znaci nista. Ili me volis, postujes i cenis tokom cele godine, ili mi nemoj poklanjati paznju ni ovog dana. Ironicno je da se cesto sete da nama zenama cestitaju 8. mart upravo oni muskarci koji su nam naneli ponajvece nepravde u zivot. Sa druge strane, u detinjstvu mi je ovaj dan znacio jako mnogo, jer sam bila daleko od svoje kuce i majke. Taj dan mi je bio nekako najvise posvecen mislima upucenim onoj koja me rodila. U skoli smo spremali priredbu tim povodom, i to svake godine, i najsrecnija sam bila kad je moja majka imala priliku da prisustvuje tim priredbama. I dan danas kad se setim one decije pesmice „Najlepsa mama na svetu“ ja se setim tih priredbi. Sa trece strane (koliko li dimenzija ima ovaj moj tekst icon_smile.gif ) zene koje su preokrenule istoriju tog 8. marta 1911. godine, na celu sa Klarom Cetkin, ne smeju nikad da se zaborave. Kako i Wikipedia kaze (nazvana od milja Cika Viki od strane moje prijateljice) 8. mart je prihvaćen kao međunarodni dan žena 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koja je proglašena za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena. Ipak, koliko god se zene, vec decenijama, borile, i danas u mnogim zemljama nemaju pravo glasa i to ne samo u politickom vec i u licnom zivotu. Setaju ulicama prekrivene od glave do pete, a neke i ubijaju jer su ih silovali njihovi najblizi, a one izgubljene oznake devicanstva brukaju svoju porodicu. Nema veze sto ih niko nije pitao ni da li zele da ostvare taj seksualni odnos, ni da li zele da zive. Drugi odlucuju o njihovom rodjenju i smrti.

U Srbiji zene danas ravnopravno ucestvuju sa muskarcima u gotovo svim sferama zivota, mada cesto nisu i jednake sa njima. I dalje su cesto manje placene za obavljanje istog posla, ili ne mogu ni dobiti posao jer poslodavcu se ne isplati da zaposli zenu koja planira decu i porodicu. Dakle, u startu otpada iz konkurencije samo zato jer je zena. Moja omiljena tema je Zena kroz medije, gde se uglavnom predstavlja kao seksualni objekat, da ne kazem komad mesa. Pocevsi od muzickih spotova, do reklama i filmova.

Sve u svemu, iako brojcano jace, mi zene cemo morati jos dugo da se borimo da bi pokazale svetu koliko jedna „slabasna jedinka“ zvana Zena moze i ume…



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

background noise background noise 22:08 01.04.2012

Prilika za savršen spin . . .

. . . taj 8-i mart, način na koji se obeležava vs razlog zbog kojeg se obeležava . . . bizarno do kraja
malasneki malasneki 22:46 01.04.2012

Re: Prilika za savršen spin . . .

slazem se
Черевићан Черевићан 00:46 02.04.2012

осми

подуго се томе датуму клицало
прихваћено било, мамило и мене
рекоказ би нови морао да гласи
(манимо се цифре) ЖИВЕЛЕ нам ЖЕНЕ
sesili sesili 07:00 02.04.2012

Re: осми

Bravo! Za to sam da se manemo cifre. Prilično je licemerno obeležava nje tog praznika, barem kod nas. U meni izaziva sasvim drugačije emocije. Klaru Cetkin ne treba zaboraviti, ali te proslave su kod nas pravi kič. Djaci nose cveće, muževi (krišom) nose cveće, direktori zaduže sekretaricu da odredjenima kupe cveće!!! A žene - mese, kuvaju, postavljaju svečane trpeze. Čista budalaština, ako mene neko pita.
malasneki malasneki 08:15 02.04.2012

Re: осми

Черевићан
подуго се томе датуму клицало
прихваћено било, мамило и мене
рекоказ би нови могао да гласи
(манимо се цифре) ЖИВЕЛЕ нам ЖЕНЕ


Ziveo nam i ti sa nama Mr Че
malasneki malasneki 08:16 02.04.2012

Re: осми

sesili
Bravo! Za to sam da se manemo cifre. Prilično je licemerno obeležava nje tog praznika, barem kod nas. U meni izaziva sasvim drugačije emocije. Klaru Cetkin ne treba zaboraviti, ali te proslave su kod nas pravi kič. Djaci nose cveće, muževi (krišom) nose cveće, direktori zaduže sekretaricu da odredjenima kupe cveće!!! A žene - mese, kuvaju, postavljaju svečane trpeze. Čista budalaština, ako mene neko pita.


Da, licemerno do krajnjeg bezobrazluka... zato i kazem da ne volim taj aspekt praznika.
hajkula1 hajkula1 13:10 02.04.2012

Још у 19. веку

Осмог марта 1857. у Њујорку штрајковале су раднице текстилне фабрике тражећи поштену накнаду за рад. Затворене у фабрици у којој је касније избио пожар, погинуло је 130 жена.
Многе жене су премлаћиване и затварене у затвор, приватне затворе и кућни притвор.

На другој Међународној конференцији жена социјалисткиња у Копенхагену, на предлог Кларе Цеткин, одлучено је да се сваке године 8. марта прославља Међународни дан жена, као сећање на велике демонстрације које су одржале америчке жене 1909. године, под паролом борбе за опште право гласа.

Тада је 15 хиљада жена запослених у текстилној индустрији у Њујорку протестовало тражећи боље услове рада. Под слоганом "Хлеб и руже" жене су тражиле краће радно време, боље плате, право гласа, забрану рада деце, "три осмице". У међувремену уведене су институције као што је трудничко боловање. Значи, захваљујући женској борби, и мушкарци су стекли бенефиције.

Многи животи и готово целовековна борба жена, обавезују нас да овај историјски тренутак не заборавимо и да наставимо даље у заједничкој борби за бољи, равноправнији положај жена у Србији и свету.

http://www.politika.rs/rubrike/Magazin/Sta-je-nama-nasa-Klara-dala.lt.html

malasneki malasneki 21:07 02.04.2012

Re: Још у 19. веку

Hvala ti draga na ovim dopuama
fudbal.fudbal fudbal.fudbal 15:38 02.04.2012

8. mart

Mislim da je s jedne strane lepo to što žene imaju dan koji je za njih poseban, i kada se one osečaju posebno. Međutim, ne bi trebalo da samo tog dana budemo romantični, fini, dobri i da samo tada poklanjamo pažnju nežnijem polu. Svaki dan bi trebalo da im bude 8. mart. :)
malasneki malasneki 21:06 02.04.2012

Re: 8. mart

upravo tako

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana