Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Zdravlje

Menjamo... porodilišta 1 - Komunikacija

Hansel RSS / 03.04.2012. u 07:53

E, doživesmo (i preživesmo)  i to -- porodila se Georgina. :) 

U subotu je na B92 Info kanalu emitovana prva epizoda dokumentarne serije "Menjamo... porodilišta", snimane na tragu inicijative Branke Stamenković (Krugoline Borup) potekle na ovom Blogu 2008. godine, koja se pretočila u "Majku Hrabrost".

Za one koji su želeli da gledaju, a zaboravili su, nisu stigli, decu izveli napolje (lepo prolećno subotnje popodne je bilo), koje je nervirao asinhronicitet slike i zvuka (nešto su se tog dana izgleda kompjuteri pregrejali) ili nemaju kablovsku -- evo prve epizode, na komentare i kritiku (ovo i onima koji su možda gledali, naravno).

 

(ako kliknete na klip, dobićete sliku punog formata 16:9)

Kako se obaveštavanje o emitovanju svelo bilo na svojevrsnu "gerilu", pošto niko najavu nije objavio u "zvaničnim" medijima -- ostale su u tu svrhu samo internet društvene grupe i elektronska pošta.

No, javila se još jedna televizija koja želi da emituje seriju, pa na YouTube-u sledećih epizoda najverovatnije neće biti, verovatno do emitovanja na tom drugom kanalu. Termin na B92 INFO ostaje -- subotom u 17.00.

 



Komentari (92)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stasava stasava 08:24 03.04.2012

maternalna smrtnost

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=01&dd=29&nav_category=12&nav_id=341881
I moraju da se promene porodilista, mora da se promeni rad ginekologa, pojedinih, mora da se promeni stav prema lekarskim greskama, kada postoji osnovana sumnja na lekarsku gresku, mora da prestane i nestane lazna kolegijalna solidarnost, mora da se promeni svest, da se ne bi nikada vise ponovilo ono sto se dogodilo sa Sanjom Simic, Ivanom Djurdjic, Andjelkom Trifunovic Popovic, Munirom Gusinac, Svetlanom Vuckovic.....jer u svim ovim slucajevima nije nesto krenulo po zlu i pored napora lekara, vec obrnuto......krenulo je po zlu zbog bahatosti i necinjenja!
loader loader 09:38 03.04.2012

Re: maternalna smrtnost

Logično. Od društva koje je pre 15-20 godina bilo društvo raspada, ratovanja i totalnog kriminala na svakom koraku i svakom nivou, gde se o ovim malim, ali krucijalnim životnim pitanjima nije ni raspravljalo - danas je mic po mic i teškom mukom od tog zastrašujućeg nultog nivoa stiglo, evo, do neke prelazne faze, kada je napravljeno mesta da se o tome angažovano govori, ali, ali, i dalje veliki procenat ljudi nema sluha da podrži, učestvuje... a od toga u krajnjem ishodu najviše zavisi nivo uspeha bilo koje društvene akcije. No, nema druge, nego ulagati što više energije u tom smeru, i stvari popravljati.
Hansel Hansel 10:38 03.04.2012

Re: maternalna smrtnost

Loader, moram da kažem da se, s ovim dodatnim iskustvom, bojim da su mehanizmi raspršivanja te energije koju pominješ suviše jaki i da mi živimo, zapravo u nekim dronjcima demokratije - autentičan i konstruktivan "glas naroda" ne može da se čuje,a još manje može da se desi da bude uvažen kada to onome ko odlučuje nije u interesu.
bocvena bocvena 11:22 03.04.2012

Re: maternalna smrtnost

Neću da verujem u to. Mislim da je "Majka Hrabrost" nevidjen primer uticaja na sistem. Ako ništa drugo neke žene su izbacile iz sebe svoja iskustva, čuo se njihov glas. I ovu TV varijantu tako doživljavam. Posle 1000 godina su zdravstveni radnici morali da nešto objasne javnosti, uz svu bahatost koju su pojedinci pokazivali.

Da li je danas u porodilištima bolje nego pre čitave akcije? Nemam pojma. Ali da ste ih uzdrmali u čamotinji - jeste! Otuda se radujem i ovom serijalu jer pritisak mora da je konstantan. Mi mnogo brzo zaboravljamo:)
Hansel Hansel 11:33 03.04.2012

Re: maternalna smrtnost

Ma, sigurno da MH jeste veliki primer građanskog angažovanja - ne da to ne sporim, nego sam podržao inicijativu koliko sam mogao.

Ali, ne treba da se zadovoljavamo samo time što nam sistem tu i tamo negde dozvoli da "lajemo", morali bismo da se izborimo da nas sluša i čuje. "Pražnjenje" ima smisla, ali mora se istrajati do kraja. Govorim generalno, kao i u odgovoru Loaderu.
bocvena bocvena 12:11 03.04.2012

Re: maternalna smrtnost

Slažem se i sa tim. A kapiram i da ljudi, s vremenom, pregore.
Kud ja stadoh, ti produži.
stasava stasava 08:27 03.04.2012

maternalna smrtnost

http://blog.b92.net/text/11004/Podsetnik-za-ministra-i-Otvoreno-pismo-dr-Draganu-Arsicu/
A Branka je PRVA pocela da pise o uzasima u porodilistima!
Hansel Hansel 08:44 03.04.2012

Re: maternalna smrtnost

Naravno da je prva počela, nadam se da nisi stekla utisak da neko to osporava?

Projekat je započet zajedno s Brankom, ona se, nažalost, kasnije povukla.

Za učešće u emisiji posredno se, preko jedne blogerke (možda si to čak i ti, ne znam), javio suprug jedne porodilje koja je umrla, po svemu što znamo, zbog nemara. Bili smo spremni da ga posetimo u Kraljevu - međutim, on se predomislio, koliko sam shvatio - advokat ga je tako savetovao, pošto već dugo (predugo) očekuje presudu. Ja nipošto nisam hteo da insistiram, samo sam mu garantovao korektnu obradu njegovog svedočanstva.

Imamo jednu tešku emisiju o slučaju smrti novoređenčeta zbog teškog porođaja - nažalost, da više kopamo i više insistiramo na činjenicama i odgovornosti nismo mogli u ovako skučenim sredstvima projekta - sekretarica direktora klinike je na kraju rekla da će se oni javiti ako on bude imao vremena i sve se tu završilo, a vremena nije imao ni zaštitnik građana Saša Janković (opet se kontakt završio na razgovorima sa saradnicama).
stasava stasava 10:00 03.04.2012

Re: maternalna smrtnost

Da, kontaktirali smo ti i ja nekoliko puta. I meni je zao sto se Branka povukla, mada znam da je sve bilo iscrpljujuce i zahtevno ali je bitno da su se stvari pokrenule. Sudjenje dugo traje, predugo, kao i mnoga druga kada su ovakve stvrai u pitanju. A mozda opet da kontaktiras Sasu Jankovica, ima sluha za ove stvari, sigurno?
Hansel Hansel 10:28 03.04.2012

Re: maternalna smrtnost

Njegovu kancelariju sam zvao mesecima, psiao mejlove... vreme za projekat je već bilo isteklo, ali bilo je važno da se i on pojavi. Ništa od toga nije bilo.

Sada nemamo para za bilo kakva dodatna snimanja, sve i da me on pozove, ni za montažu, nizašta. Zaista je tako. I još malo gore.
stasava stasava 10:38 03.04.2012

Re: maternalna smrtnost

http://www.portalargus.org/sr/blog/Sabic/10133.html
Kada Andjelki Popovic nisu odradili hitan carski rez a morali su, kada je Andjelka umrla 12 sati posle 3. porodjaja, trebalo je imati snage i voditi borbu za dokumentaciju koja je dokazivala strahotu necinjenja...sve cestitke gospodinu Sabicu koji je i u ovom i u drugim slucajevima pomogao da se dobije medicinska dokumentacija....pored prava na zivot osporiti i pravo na saznanje....
Hansel Hansel 10:41 03.04.2012

Re: maternalna smrtnost

Bitno je da ovde razlikujemo (nisam siguran da nisu pomešane) institucije zaštitnika građana (Saša Janković) i poverenika za dostupnost informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (Rodoljuba Šabića). Gospodin Šabić se odazvao pozivu za učešće u seriji.
stasava stasava 10:51 03.04.2012

Re: maternalna smrtnost

Institucije su odvojene, naravno, mada znam da godpodin Sabic i gospodin Jankovic imaju dobru saradnju. Znam da je gospodin Sabic prihvatio ucesce u emisiji i bas mi je drago zbog toga.
anchiba anchiba 09:23 03.04.2012

Смајли са подигнутим палчевима!



Прво сам одгледала целу емисију, дала препоруку, па сад да дам и коментар.

Једна молба за тебе Хансел. Нађи телевизију која ће пустити емисију, али да има видљивост на територији целе Србије; да не мора да се веже за кабловску или интернет. Јер мислим да је мали број жена које су се порађале, а да нису прошле кроз делић онога што сам чула само у овој, првој емисији.

ОВО МОРАЈУ СВИ ДА ВИДЕ!

Деловало глупо некоме или не, али расплакала сам се у неколико наврата гледајући ове приче. Туга једна кроз шта све жене морају да прођу у тренуцима који за њих морају да буде најлепши! Мада су ми уз велики осмех пошле сузе на самом почетку емисије, јер је чин рађања и почетак новог живота, мени чаробан.

После свих прича оних истраумираних жена, пред крај емисије појавила се др Ђурђа Касин, о чијој причи мислим да би могла да се сними нова емисија, на тему како би медицинско особље требало и морало да комуницира са пацијентима и њиховим породицама.

Да завршим са вееееликом похвалом за ово што си урадио, јер сам разумела да си увелико заслужан за постојање ове емисије!

anchiba anchiba 09:26 03.04.2012

Re: Смајли са подигнутим палчевима!

И да, обавезно да качиш овако сваку епизоду.
Hansel Hansel 10:12 03.04.2012

Re: Смајли са подигнутим палчевима!

Хвала ти, Анчи, драго ми је да то и с друге стране изгледа да има смисао. Упркос свему што нам се испречавало, покушао сам све што је у мојој моћи да што верније пренесемо сведочанства и бит иницијативе, а да емисија има (надам се - довољну) динамику. Није, како неки исправно примећују, довољно "телевизична", слажем се и могу једино да одговорим да је и ово што смо добили нека врста подвига, али мислим да су битне суштина и порука. У неким мало упорнијим дискусијама поменем већину ријалитија - ја у њима не видим ништа телевизично, али они се гледају (и слушају).

Дакле, сада кад си рекла ово у вези с телевизијама - могу да кажем да ни једна национална телевизија није желела да серију емитује, признајем да једино нисам контактирао "Пинк". С "Авале" је одмах одговорила Бојана Лекић, али је тамо убрзо почео штрајк, ја сам DVD ипак однео, онда је Бојана отишла, кад се штрајк завршио, нови уредник/директор није ни одговорио, као ни неки други. Серија наравно није некакво ТВ ремек-дело, али ипак је зачуђујућа толика индоленција с обзиром на значај теме, поготово што би се могло очекивати да гледаност макар у односу на просечну гледаност тог канала не буде лоша (показао се чак значајан, вишеструки скок управо с првом епизодом, ма колико је то мало у односу на општу гледаност).

С РТС-а су прво стизали сигнали да је серија прошла на фамозном конкурсу за независне продукције (верујем да је то била само нека прва "тријажа" ), да би на крају одговор био негативан.

Тако да (за сада?) ништа од телевизија с националним покривањем.
buba_truba buba_truba 10:57 03.04.2012

Re: Смајли са подигнутим палчевима!

Hansel
Хвала ти, Анчи

Iako nisam Anči, hvala tebi. Nego, 'oće li te biti na nekoj listi, ili bar da se kandiduješ za predsednika... pa da imam za koga da glasam.
Hansel Hansel 11:02 03.04.2012

Re: Смајли са подигнутим палчевима!

И да додам да сам и ја имао идеју да преточимо савете др Ђурђе Кисин и можда још неких лекара у својеврстан видео-приручник, али за то једноставно нема средстава. Ако се буде нашао неко ко то може да финансира - ОК. Ја бих вероватно био спреман и да волонтирам (као што практично јесам у овом пројекту целе године), али сниматељи, изнајмљивачи камера, монтажери... нису.
Hansel Hansel 11:21 03.04.2012

Re: Смајли са подигнутим палчевима!

buba_truba
Iako nisam Anči, hvala tebi. Nego, 'oće li te biti na nekoj listi, ili bar da se kandiduješ za predsednika... pa da imam za koga da glasam.

Hvala tebi. Ali, zaista, u očaju pomišljam da napravimo neku blogersku partiju , pa pošto se prvo dobro (verbalno) istučemo (valjda samo verbalno ), i vidimo ko je odneo pobedu, da donesemo statut, izaberemo organe i krenemo u akciju. Pa da pod hitno tražimo ne samo departizaciju, nego i deprofesionalizaciju (uslovno rečeno), na primer mesta ministra zdravlja - na tom mestu jednostavno mora da bude "civil", neko ko je (bio) samo korisnik zdravstvenih usluga. Nema druge.

Da ne bih uticao u ovom trenutku na dalji tok diskusije, suzdržavam se od nekih konkretnih predloga, to ću posle. Stay tuned!

Inače, najtoplije zahvaljujem na ukazanom poverenju!

P.S. Kažite bez dlake na jeziku, je l' emisija preduga, je l' dosadna, je l' nešto drugo fali, a da ne znam... Ta mišljenja su dragocena!
libkonz libkonz 11:00 03.04.2012

Svaka čast

Na blog sam se registrovao zbog Krugoline, jer smo stvarno svašta prošli i jedva spasili život našem detetu, zahvaljujući upotrebi sile.
Samo napred!
Hansel Hansel 11:34 03.04.2012

Re: Svaka čast

Ne znam kome si čestitao, ali - hvala!
cassiopeia cassiopeia 12:22 03.04.2012

Saopštenje GI Majka Hrabrost

"Postovani,

Ovim putem zelimo da vas obavestimo da Gradjanska inicijativa Majka Hrabrost, iako partner na projektu koji je rezultirao emisijama "Menjamo...porodilista" koji se subotom emituje na B92 Info, NE STOJI iza ovog zavrsnog produkta, jer je obrada i motiranje materijala uradjeno u potpunosti bez konsultacije i postovanje misljenja predstavnica Inicijative. Mislimo da je krajnji proizvod los, kontraproduktivan i da ne ide u prilog onome sto zastupamo. Iz tog razloga, Gradjanska inicijativa Majka Hrabrost ne stoji uz UG Dokument iza ovih emisija sto se vidi i na odjavnoj spici.

Istovremeno, izvinjavamo se svim sagovornicama koje su se odazvale na NAS poziv da ucestvuju u emisiji, sto je ono gde su pozvane da daju svoj doprinos u tolikoj meri odstupilo i od pocetnog koncepta i od nacina emitovanja. Okolnosti su potpuno bile van nase kontrole i nismo mogli da uticemo na autora emisija Ivana Krstica.

Takodje, ovom prilikom zelimo da istaknemo da Branka Stamenkovic kao pokretac i osnivacica Inicijative, nije ucestvovala u realizaciji ovog projekta, pa joj se nista od krajnjeg proiyvoda ne treba "stavljati na dusu". Branka Stamenkovic je van GI Majka Hrabrost fakticki od marta 2010, a formalno od maja 2010, pa joj se u tom smisli ne treba joj nista pripisivati niti se treba teretiti za rad i rezultate organizacije nakon tog perioda.

S postovanjem,

Zorka Kovacevic
Predsednica GI Majka Hrabrost"

p.s. Zorka Kovačević iz nekog razloga ne može da postavi komentar na blog iako je ranije registrovana te sam ja poštansko sanduče.
Hansel Hansel 13:18 03.04.2012

Re: Saopštenje GI Majka Hrabrost

Ivan Krstić (kad već mora) saopštava da se aktuelna predsednica Građanske inicijative "Majka Hrabrost" nije odazvala pozivu iz decembra, upućenom mejlom, da pogleda emisije u toj fazi (iako na to autor ni po kojem usmenom i pismenom dogovoru nije bio u obavezi, pa nije ni pokušavan bilo kakav uticaj na mene u smislu rada na emisijama - jer za njega nije ni bilo osnova), te da ni jedan od dva mobilna telefona Zorke Kovačević, poznatih Ivanu Krstiću, nisu već neko vreme (u odnosu na taj trenutak) funkcionisali.

"Majka Hrabrost" se pridružila projektu na moj poziv u decembru 2009, pre drugog kruga konkursa na kome smo dobili sredstva za projekat koji je podrazumevao organizaciju tribina, što je trebalo da bude na MH i rad na seriji, što je trebalo da bude prevashodno moj zadatak (prvi krug sam samostalno prošao preko UG "Dokument" ), i za predviđenu aktivnost u skučenom budžetu (s obzirom na ambicioznost projekta) odredili smo honorare i za njih i za mene. Nesporazumi oko načina izvođenja projekta su iskrsavali, ali smo ih nekako rešavali; nisam razumeo, i verovatno neću moći da razumem distanciranje od projekta koje je nastalo već tokom njegovog trajanja.

Drago mi je što je primećeno da je odjavna špica u redu (nije ni moglo biti drugačije), a žao što Zorka smatra da je serija kontraproduktivna po inicijativu - takvo mišljenje još nisam čuo, a ako je u pravu, ako takvi zaključci budu dominantni (nestrpljivo očekujem mišljenje Branke Stamenković), ja ću seriju povući (ili izbaciti iz nje bilo kakvo pominjanje "Majke Hrabrost" ako ona takav zahtev ispostavi), jer sam svojim radom najpre želeo da doprinesem inicijativi kao takvoj.

Dodaću da je jedna od tri žene koje se pojavljuju u seriji, a koje su se prijavile na poziv MH, tj. Branke Stamenković na Blogu B92 gledala emisiju i bila zadovoljna (ostale dve još nisu gledale).

Dostupan sam za sva objašnjenja koja su u domenu ovoga što je Zorka napisala, ili što će napisati, kao i za svaku kritiku.

EDIT: Veći deo prvih pet redova je novi tekst, koji sam ubacio naknadno, i poslednji red u prvom pasusu je proširen vremenskom odrednicom. Drugih izmena nema.
ivana23 ivana23 13:39 03.04.2012

Re: Saopštenje GI Majka Hrabrost

Mislimo da je krajnji proizvod los, kontraproduktivan i da ne ide u prilog onome sto zastupamo.


Smatram da je nakon citirane recenice bilo neophodno u najkracem reci - zasto je los, kontraproduktivan i zasto ne ide u prilog onome sto zastupa Gradjanska inicijativa Majka Hrabrost.

Hansel Hansel 13:59 03.04.2012

Re: Saopštenje GI Majka Hrabrost

Hm, da, da u nekim aspektima "proizvod" nije baš dobar, to i ja konstatujem (mnogi od tih aspekata su tehnički), za svoj deo više nemam distancu, tako da sam zahvalan za svaku konkretnu primedbu.

Mogu samo još da dodam da, pored onoga što sam naveo - mogu, na zahtev MH, da u emisiju ubacim ogradu GI MH od serije - jedino to ne mogu da uradim odmah za sledeću emisiju koja afirmiše prisustvo pratnje na porođaju po izboru trudnice - već smo je predali za emitovanje.

Hvala na pažnji.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:15 03.04.2012

Re: Saopštenje GI Majka Hrabrost

Branka Stamenković bi takođe imala da izjavi nešto za štampu.

Emisiju sam odgledala tek sad, pošto sam u subotu bila sprečena. Nemam primedbi na sadržaj. Par puta sam se zaplakala gledajući/slušajući svedočanstva žena, a kraj me je dotukao. Izuzetan završetak, Ivane. Pogađa u metu.

Iskreno, nije mi jasno šta je Zorki zasmetalo u sadržaju emisije. Ne vidim kako one mogu biti kontraproduktivne za MH. To me potpuno i iskreno zbunjuje.

Tužna sam što je između Ivana i Zorke, očigledno, došlo do nekih nesuglasica i nerazumevanja prilikom realizacije projekta, a nakon što sam ja napustila MH. Mogu da potvrdim da je Zorku nemoguće, ali nemoguće dobiti na bilo koji od tri telefona koje imam već duže vreme, cenim blizu godinu dana. Mene su ljudi cimali (novinari, saradnici, zvaničnici iz Ministarstva zdravlja, narodni poslanici, itd) da Zorku nađem u njihovo ime, kad im je poslovno trebala, pošto oni nisu uspevali. A onda sam ja pokušavala, pa takođe nisam uspevala. Ni na FB poruke mi, čak, ne odgovara. Na osnovu tog iskustva, verujem da je Ivan dao sve od sebe da je uključi u proces stvaranja krajnjeg proizvoda.

Toliko od mene.
Radujem se novim emisijama.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:21 03.04.2012

Re: Saopštenje GI Majka Hrabrost

p.s. Zorka Kovačević iz nekog razloga ne može da postavi komentar na blog iako je ranije registrovana te sam ja poštansko sanduče.


E, pošto već imaš otvorenu liniju komunikacije, koja je meni već duži vremenski period zatvorena, de majke ti, pitaj Zorku da li je na kraju odnela Sonji u Ministarstvu zdravlja izveštaj o projektu "Mapa porodilišta", pošto ja od decembra pokušavam to da saznam, a ne uspevam. I Sonja i ja smo je jurile preko dva meseca. Svi moji pokušaji da od Zorke saznam da li je to obavila ili nije, završili su se neuspešno. Telefoni ne rade. Na FB poruke ne odgovara. Svaka tebi čast kad uspevaš da ostvariš kontakt. De mi odaj tajnu - kako? Volela bih i ja da znam.
Hansel Hansel 15:07 03.04.2012

Re: Saopštenje GI Majka Hrabrost

Krugolina Borup
Branka Stamenković bi takođe imala da izjavi nešto za štampu.



Hvala, Branka. Da ne patetišem, ali ako mi u ovome znači bilo čija pozitivna kritika, onda je to tvoja, i žena koje su učestvovale u seriji. Što tebe, a ni njih, naglašavam, ne obavezuje u tom smislu.

Ne sporim da, izgleda, među ljudima najlakše uspeva nesporazum, ali, kad je već tako, na nama je da se on prevaziđe. Ne sporim ni da ja umem da budem težak saradnik, ali u ovom projektu sam zaista maltene radio veći deo svih poslova, čak i u trenucima drame u svojoj porodici.
verujem da je Ivan dao sve od sebe da je uključi u proces stvaranja krajnjeg proizvoda.

Moram da kažem da, istini za volju, to i nije potpuno tačno, jer sam u jednom trenutku odustao - neproduktivna, uzaludna komunikacija jednostavno zamori. Kažem - imam svoje specifičnosti koje umeju da udalje ljude (nekada sam nesuzdržano iskren), ali to sigurni nisu neki neoprostivi "prestupi" (po meni - nisu ni prestupi). Kad je ljudima do nečega stalo, ako postoji zajednički cilj (koji nadilazi pojedince), nesporazumi se mogu ostaviti po strani zarad njegovog ostvarenja. Ja sam zaista imao dobru nameru, kod MH me, pored ostalog, privukla autentičnost, a pored toga lična istorija moje majke o kojoj sam dosta slušao (EDIT: i neki slučajevi iz bliske okoline). Zbog svega toga žao mi je što pada senka na ovo što smo, kako-tako, valjda u najboljoj volji radili, mada je očigledno da nam se neka viđenja, pa i motivacija, razlikuju.
milisav68 milisav68 16:37 03.04.2012

Re: Saopštenje GI Majka Hrabrost

cassiopeia

p.s. Zorka Kovačević iz nekog razloga ne može da postavi komentar na blog iako je ranije registrovana te sam ja poštansko sanduče.

To može vrlo lako da se reši, ako se hoće.

A bilo bi bolje, nego da "izdaje saopštenja", i glumi uvredjenu mladu.

Dakle - zašto je "proizvod loš, kontraproduktivan, i ne ide u prilog onome što zastupa GIMH"?
moderator05 moderator05 16:47 03.04.2012

Obaveštenje

cassiopeia
p.s. Zorka Kovačević iz nekog razloga ne može da postavi komentar na blog iako je ranije registrovana te sam ja poštansko sanduče.

Gospođa Zorka Kovačević ima otvoren nalog na ime spartanka_afrodita, što je poznato onima koji su pratili teme na kojima se govorilo o GI Majka Hrabrost (ovo napominjem kako ne bi ličilo na otkrivanje identiteta komentatora). Pošto dugo nije komentarisala, moguće da je zaboravila lozinku pa zato nije uspela da se uloguje.

Danas je registrovan novi nalog na ime zorka.kovacevic. Pretpostavljam da je nalog registrovala Zorka Kovačević koju pominjete, ali je tako mogao da se registruje i bilo ko drugi. Zato ću ostavitti aktivna oba naloga iako nije dozvoljeno imati više od jednog. Biće to izuzetak, dok se Zorka Kovačević ne oglasi.
cassiopeia cassiopeia 18:05 03.04.2012

Re: Obaveštenje


Odgovor sam vam poslala na privatne poruke iz razloga privatne prirode.

S poštovanjem,
Cassiopeia

moderator05
cassiopeia
p.s. Zorka Kovačević iz nekog razloga ne može da postavi komentar na blog iako je ranije registrovana te sam ja poštansko sanduče.

Gospođa Zorka Kovačević ima otvoren nalog na ime spartanka_afrodita, što je poznato onima koji su pratili teme na kojima se govorilo o GI Majka Hrabrost (ovo napominjem kako ne bi ličilo na otkrivanje identiteta komentatora). Pošto dugo nije komentarisala, moguće da je zaboravila lozinku pa zato nije uspela da se uloguje.

Danas je registrovan novi nalog na ime zorka.kovacevic. Pretpostavljam da je nalog registrovala Zorka Kovačević koju pominjete, ali je tako mogao da se registruje i bilo ko drugi. Zato ću ostavitti aktivna oba naloga iako nije dozvoljeno imati više od jednog. Biće to izuzetak, dok se Zorka Kovačević ne oglasi.

strenum strenum 10:51 04.04.2012

Re: Saopštenje GI Majka Hrabrost

Krugolina Borup
Mene su ljudi cimali (novinari, saradnici, zvaničnici iz Ministarstva zdravlja, narodni poslanici, itd) da Zorku nađem u njihovo ime, kad im je poslovno trebala, pošto oni nisu uspevali. A onda sam ja pokušavala, pa takođe nisam uspevala. Ni na FB poruke mi, čak, ne odgovara.


Moram priznati da me ovo iznenadilo vise od svega. Po tome ispada da su ljudi u ministarstvu vise zainteresovani za resenje problema sa porodilistima nego MH.
appendix appendix 13:32 03.04.2012

...

Preporučeno!
Hansel Hansel 14:09 03.04.2012

Re: ...

Nadam se da nije blanko poverenje, vidiš da neki misle drugačije.
stasava stasava 15:03 03.04.2012

krajnji ishod

Ivane, dok si pripremao emisiju shvatila sam da si veoma profesionalno prisao svemu ali i da se nisi emotivno ogradio, pokazao si puno empatije a dobra namera uvek da dobre rezultate:--mislim na krajnji ishod.
Hansel Hansel 15:15 03.04.2012

Re: krajnji ishod

Hvala. Da nisam bio distanciran - jeste tačno, bez bilo kakvog uvijanja. Zaista skoro nikada nisam radio ništa bez zainteresovanosti, a ovde sam bio jako zainteresovan, još na Brankinim blogovima.

Hvala mnogo još jednom, ganulo me je što si to prepoznala.
maloprase maloprase 16:12 03.04.2012

Re: krajnji ishod

Ni meni nije jasno sta je u ovoj emisiji kontraproduktivno. Meni se dopala, svedocanstva ovih zena su me iskreno dirnula i potresla, na momente rasplakala. Moram da kazem da sam majka dvoje dece, oba puta sam se porodila u pancevackom porodilistu. Prvi porodjajem nisam bila nesto preterano zadovoljna, u pitanju je 2008. godina, drugi je usledio 2011. godine i mogu da kazem da sam prezadovoljna. U porodilistu je doslo do velikih pozitivnih pomaka, a narocito bih pohvalila nacelnika dr. Vajsa o kojem imam samo reci hvale. Mislim da je uopste akcija GI "Majka hrabrost" mnogo doprinela poboljsanju uslova u ovom porodilistu, a narocito bih spomenula odnos osoblja prema porodiljama. Babice su bile sjajne, neprestano mi ugadjale, zvale po imenu, persirale, bodrile me, tu su bili i dr. Vajs i jos jedan doktor, a svi oni su doprineli tome da ovaj dogadjaj pamtim kao najradosniji trenutak u svom zivotu i da ga se secam sa velikom radoscu, i pored porodjajnih bolova zato sto sam se porodila bez epiduralne anestezije. I naravno mnogo me raduje to sto je i dr. Vajs deo ovog projekta
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:38 03.04.2012

Re: krajnji ishod

Neka me Hansel i Kru isprave ali jedino što bi moglo da se smatra kontraproduktivnim i to isključivo iz ugla Zorke Kovačević je to što su seriju radili bez direktne kontrole Zorke Kovačević, sa ljudima i resursima nad kojima Zorka Kovačević nema potpunu kontrolu. To jedino.

Što se tiče teme, načina na koji je obrađena sve je potpuno u duhu same akcije ovde na blogu, svako doprinese koliko može.

Ivane tebi svaka čast, svi znamo koliki je to posao, i koliki je napor raditi ga volonterski, i ispalo je sjajno, za sada. Kad se završi emitovanje, da dignemo serijal na torrent, pa da šerujemo, šta misliš?

Zorka, baš mi je nekako glupo što si nestala sa ovog bloga i što smo ostali uskraćeni za vesti iz MH. Kru je to radila ja jedan neposredan, inspirativan način, razumem ja da nema svako taj talenat, ali postoji i mala etička obaveza da se makar izvorište inicijative uredno obaveštava. Blog B92 je bio motor ove akcije da nije ovog bloga inicijativa bi tavorila - tamo gde je i danas, u potpunom mraku. A to je šteta, ne zbog MH nego zbog žena koje su danas u porodilištima.
Uzgred, razlog zašto ne možeš da komentarišeš je najverovatnije činjenica da je blog od tvoje poslednje posete doživeo upgrade softvera i potrebno je da se složiš sa uslovima, čekiraj kvadratić na profilu.
Hansel Hansel 17:34 03.04.2012

Re: krajnji ishod

Hvala svima. Podrška mi, naravno, znači, mada mi je stvarno glupo da budem "u ringu" sa Zorkom, da taj sukob (ako je sukob) bude javan. Iako sam znao da je neka njena opstrukcija moguća (najavljivana mi je), odabrao sam ipak da i ovde prezentujemo urađeno, jer je odavde poteklo. Ja do Brankinih blogova nisam mnogo ni komentarisao (gde su ta lepa vremena, rekli bi neki ) i, iako mi je Tomičino javljanje bilo sumnjivih motiva, ja sam, uz kritičnost, iskreno podržavao inicijativu. Ali, mislim da se ipak dovoljno znamo.

A to što je rađeno bez Zorke - nikada nije rekla da hoće da bude u montaži - mogla je ona sama i da montira i da sebe potpiše ako je to htela - ne bih imao ništa protiv, jedini bi "problem" bio u tom slučaju što je za završetak projekta pred donatorom bilo odgovorno Udruženje "Dokument", kao potpisnik ugovora. Možda jedino misli da za nju lično nije produktivno, kao što možda misli da je produktivno ovakvo saopštenje. Ne znam. Ali sigurno znam da je i ona ranije podrazumevala da ja imam slobodu rada na seriji. Ne znam šta se promenilo.

I, bolje da se suzdržim od daljeg pisanja, bar u ovom trenutku, ponovo sam čitao neka velika slova (ono "NAŠ poziv" ) pa se pitam čije su "vlasništvo" svedočanstva žena i napisane ili izgovorene reči, osim njih samih...

P.S. Pošto je pomenuto volontiranje, potpune jasnoće radi, tokom prve godine imali smo honorare, ne baš ni prosečne (u smislu: ispodprosečne), ali smo ih imali. Ja volontirao druge godine.

P.S. Nemam ništa protiv torrenta, tako kako kažeš... samo ne znam da li će se Zorka složiti?
Hansel Hansel 09:38 07.04.2012

Re: krajnji ishod

uros_vozdovac
Neka me Hansel i Kru isprave ali jedino što bi moglo da se smatra kontraproduktivnim i to isključivo iz ugla Zorke Kovačević je to što su seriju radili bez direktne kontrole Zorke Kovačević, sa ljudima i resursima nad kojima Zorka Kovačević nema potpunu kontrolu. To jedino.

Sa povećim zakašnjenjem sam ukapirao da se iz ovoga što sam stavio u kurziv može pomisliti da je i Branka radila na seriji - ne, ona je predložila teme emisija i pristala na snimanje u maju 2010. Posle toga možda smo komunicirali tek nekoliko puta, ali da ne dužim. Ovo ionako verovatno neće mnogo ljudi pročitati, pa ću iskopirati i na sledeći blog, ovde ostaje zbog arhive...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 18:11 03.04.2012

svaka cast


Komunikacija kako to gordo zvuci?!?

Tako je malo potrebno da se svi potrude, (cuj potrude) ma rade bre svoj posao za koji su placeni.

Odlicno uradjeno Hansel.



Hansel Hansel 18:33 03.04.2012

Re: svaka cast

Hvala, a na pamet mi sada pade ironija - da se na blogu sa emisijom o komunikaciji govori o poremećenim komunikacijama posle rada na toj emisiji (i drugim)!?
kleinemutter kleinemutter 20:46 03.04.2012

Re: svaka cast

dusanovaiivanovamama

Komunikacija kako to gordo zvuci?!?

Tako je malo potrebno da se svi potrude, (cuj potrude) ma rade bre svoj posao za koji su placeni.

Odlicno uradjeno Hansel.





Komunikacija i stručnost...nestručnost, i ja imam krajnji proizvod toga , a to je moje dete invalid 100%.
I ja želim da ispričam priču , koja mi je unišila život i uskratila mom detetu šansu da živi iole pristojno!
Nema dana da se ne setim traume kroz koju sam prošla i nema dana da ne pomislim da bi možda bolje bilo da i ja i moje dete nismo preživeli.
A draga dr koja mi je vodila trudnoću živi srećna i uživa u svojoj zdravoj deci.
I treba da uživa, a trebalo je i ja da uživam!

Da, dobro si rekla da rade svoj posao..!
Hansel Hansel 22:45 03.04.2012

Re: svaka cast

S malim zakašnjenjem vidim ovaj komentar.

Kleinemutter, da li si se Ti prijavila da govoriš u emisiji? Nedavno sam gledao spisak žena koje su se prijavile, i čini mi se da sam video i tvoj nik u tom spsiku. Od celog tog spiska ostvaren je kontakt (to ja nisam tada radio) samo s jednom ženom plus AnomWith... a ja sam kasnije poslao mejlove svim preostalim ženama, s kojim mi MH nije bila ugovorila snimanje, da proverim da li su odustale i da li su kontaktirane.

Evo, sada proveravam taj fajl, vidim tvoj nik i broj telefona. Ako te nisam zvao na telefon, molim Te, oprosti, mora da sam tada u toj reviziji prevideo, bio sam zaista sluđen posle smrti u porodici. Da li te je neko zvao u proleće 2010, kada smo snimali veći deo svedočanstava?

Ukoliko bude prilike, zvaću te sigurno. Sada više ništa ne možemo da snimamo.
(EDIT: ovde je bio pogrešan smajli, izvinjavam se.)
kleinemutter kleinemutter 14:32 04.04.2012

Re: svaka cast

Ma sve je ok. Mene niko nije zvao. To i nije važno. Jednom kad ovo dete postavim koliko toliko na sopstvenu osnovu bitisanja, onda ću da sama krenem da pričam i pišem o svemu što majkama i očevima u ovom sistemu unistava život.
Ima o mnogo čemu da se piše i priča.

Porodjaj je početak.
Onda vrić i deca sa invaliditetom....
Onda škola i deca sa invaliditetom...
Onda specijalne škole i deca sa invaliditetom...
na sve ovo uracunati + (plus) roditeljska muka.

lepi pozdravi!
Žao mi je što MH onaj zalet koji je imala sa Krugolinom( koji je Krugolina stvorila ) nije iskoristila i pretvorila u još jaču energiju i pokrenula novi talas promena.

Ali nikad nije kasno.
Hansel Hansel 08:29 06.04.2012

Re: svaka cast

Važno je, kako nije, trebalo je da sve žene budu kontaktirane, ali sad - šta je tu je.

Ovaj komentar tek sada vidim, mora da si ga ostavila u vreme dok sam ja pisao neki drugi, pa mi nije bio označen sa "novo".

Pozdrav i tebi i tvojoj porodici.
zilikaka zilikaka 18:30 03.04.2012

Majka Hrabrost

Na prethodnom tvom blogu rekoh da me je Krugolina, a posle Majka Hrabrost dovela na ovo mesto i naterala da se registrujem.

Posebno me je ponelo osnivanje radnih grupa sa odeđenim konkretnim zadacima, te sam tu pomalo i učestvovala.
Zbog toga, kao i zbog činjenice da je Brankinim odlaskom javna aktivnost MH gotovo zamrla, ja bih Predsednici GI Majka Hrabrost, koja se ovde indirektno oglasila, postavila nekoliko pitanja.

1. Kad kaže Gradjanska inicijativa Majka Hrabrost koga tačno podrazumeva pod tim? (Tačnije, u čije ime ona istupa?)
2. Koliko članova ima trenutno Gradjanska inicijativa Majka Hrabrost i na koji način se ažurira status članstva?
3. Koje aktivnosti je Gradjanska inicijativa Majka Hrabrost imala u poslednjih (recimo) godinu dana, i kakve su razultati tih aktivnosti?


Pitam, jer mi se prokleto čini da je Gradjanska inicijativa Majka Hrabrost odavno mrtvo slovo na papiru, ali se veštački održava u formalnom životu, iz nekakvih ličnih razloga.
Molila bih Predsednicu da me, odgovarajući na moja pitanja, razuveri u tome.

Nažalost, nisam stigla da pogledam epizodu, ni u subotu ni sad, samo zbog dužine trajanja. Nažalost, ne mogu trenutno toliko vremena u komadu da odvojim.
Ipak, iskreno pozdravljam tvoje angažovanje na toj stvari.

To je jedino što je preostalo od onolike želje i energije da se stvari učine boljim.
Hansel Hansel 18:40 03.04.2012

Re: Majka Hrabrost

Ako sam dobro ukapirao, imaš neku vezu sa Zrenjaninom, ili si iz Zrenjanina, ima podosta iz Zrenjanina u emisiji.

Hvala ti, ali prvo pogledaj, makar u delovima, pa onda može i pohvala i pokuda.

(Ja bih isto postavio ova i još neka druga pitanja, ali sam bio zamoljen da ne budem tumač tendencija u MH... Mogu samo da u ovom trenutku da kažem da je moj pristup uvek bio ka afirmaciji inicijative i tema koje su pokrenute, a ne na izrazitoj afirmaciji pojedinih ličnosti.)
zilikaka zilikaka 19:02 03.04.2012

Re: Majka Hrabrost

ali sam bio zamoljen da ne budem tumač tendencija u MH...

E, tu je moja prednost kao lika koji je van priče.

Mogu da postavljam pitanja i tražim odgovore,

a mogu i da izostanak odgovora tumačim kako smatram da treba
stasava stasava 07:52 04.04.2012

Re: Majka Hrabrost

Mogu samo da u ovom trenutku da kažem da je moj pristup uvek bio ka afirmaciji inicijative i tema koje su pokrenute, a ne na izrazitoj afirmaciji pojedinih ličnosti.)

Imam iskustva sa tim i tesko je kad shvatis da si se necemu posvetio iz cistih namera , radi "afirmacije inicijative i tema koje su pokrenute" a sve se okrenulo na "afirmaciju pojedinih licnosti".Ali, uopste, stvarno nimalo ne treba da se opterecujes!Svedocanstva zena su zaista potesna i bilo bi suvisno naknadno tumacenje ili bilo kakvi rezovi i ubacivanje bilo cega. Ako je ceo serijal ovakav!
Hansel Hansel 09:31 04.04.2012

Re: Majka Hrabrost

Ako je ceo serijal ovakav...

U principu je rađen na ovaj način, samo što su teme ipak lakše, osim sedme emisije, o tretmanu žena koje rode mrtvu decu i onima kojima porođaj krene po zlu.

Još jednom veliko hvala na razumevanju.
golubica.bg golubica.bg 19:45 03.04.2012

sta se desava?

Prvo, autorima emisije sve pohvale, a posebna zahvalnost ucesnicama :)

Ali moram da postavim jedno pitanje. Od svih akcija koje su potekle sa ovog bloga, Majka hrabrost je sigurno najveca i najuticajnija (makar je to moj utisak). Medjutim, koliko vidim, i u jednoj tako dobroj i vaznoj gradjanskoj inicijativi, sada je akcenat na problemima i neslaganjima. Sta se desava? I jos vaznije, zasto? Da li su zaista ti problemi nekome preci od problema porodilja, zbog kojih je sve i pocelo?

P.S. Pokusala sam danas da odem na sajt, nisam uspela. Ne znam ima li to ikakve veze sa celom pricom, ili je prosto u izradi iz nekih drugih razloga, ali bilo bi lepo da se resi sto pre.
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:56 03.04.2012

Re: sta se desava?

Probaj ovde
zilikaka zilikaka 20:02 03.04.2012

Re: sta se desava?

I ja sam danas pokušala da pristupim MH i dobijam odgovor da je sajt u procesu izrade.
Da li je link koji si dao nešto arhivsko (stoji neki datum 7 februar 2011) ili..?
Eto, najljubaznije bih zamolila da nam Predsednica odgovori i šta se dešava sa sajtom.
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:04 03.04.2012

Re: sta se desava?

Što se sajta tiče...

Baš otprilike u doba mog odlaska iz MH organizacija je dobila neke novce za pravljenje novog, savremenog sajta (onaj što sam ja pravila je bio ko da je dete crtalo, nisam znala bolje), a pronađena je i saradnica koja se obavezala da taj sajt apdejtuje, kad se on jednom postavi. I za apdejtovanje je organizacija dobila novce. To je bilo, dakle, pre otprilike dve godine.

Pre izvesnog vremena (ne mogu da se tačno sad setim kada, ali najmanje pre šest meseci, a najviše pre godinu dana), Zorka me je kontaktirala da mi kaže kako je MH registrovala domen www.majkahrabrost.rs, na koji će da postavi novi sajt, pa da bi bilo dobro da domen www.majkahrabrost.com prebacim na organizaciju. Kako je moja email adresa godinama vezana baš za www.majkahrabrost.com, nisam mogla domena da se odreknem, ali sam zato utepala moju karikaturu od sajta i postavila re-direkciju na www.majkahrabrost.rs, u očekivanju da će novi i moderan sajt da se pojavi tih dana na toj adresi.

Na toj adresi još uvek ničeg nema. Ne znam zašto. A nemam ni liniju komunikacije da pitam. Ako neko ima, neka pita, pa neka mi kaže, nebilomuteško.
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:11 03.04.2012

Re: sta se desava?

zilikaka

Da li je link koji si dao nešto arhivsko (stoji neki datum 7 februar 2011) ili..?


Jeste arhiva je u pitanju,

Kru, što bre ne pita, ova moja deca bi ti napravili i održavali sajt za dž, još bi bili ponosni što je njihov rad tako posećen i prihvaćen.
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:18 03.04.2012

Re: sta se desava?

Kru, što bre ne pita, ova moja deca bi ti napravili i održavali sajt za dž, još bi bili ponosni što je njihov rad tako posećen i prihvaćen.


Eh, davno to beše.
U medjuvremenu sam naučila da se igram u Joomla!-i.
Vidi ovo: www.brankastamenkovic.com.
I dalje je ko da je dete crtalo, ali bar školsko, a ne predškolsko.
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:26 03.04.2012

Re: sta se desava?

Pa ti prvo pa Joomla Ide se prvo pa Wordpress, pa onda Joomla, pa Drupal ako preživiš.

Ako zatreba nešto - viči!
Hansel Hansel 21:02 03.04.2012

Re: sta se desava?

golubica.bg

Meni je još zanimljivije što mislim da ocena o kontraproduktivnosti ni po čemu ne može da stoji, pa je motivacija za sve ovo krajnje čudna. Ne znam da li je bolje da je iracionalna ili racionalna. A možda Zorka zapravo skandalom hoće da poveća gledanost? Ups, da, ne smem da komentarišem, ne smem da komentarišem, ne smem da komentarišem...

Inače, hvala, a za
posebna zahvalnost ucesnicama



Jer, one i ostali sagovornici su emisija, a ne bilo koji tumač njihovih reči pred kamerom ili iz off-a, što vidim na FB da Zorka zamera... Moj ideal je bila dokumentarna priča koja sama sebe priča, bez tumača, i tako nešto je mnogo teže uraditi neko lepiti off-ovima. Osim toga, imperativ mi je bio što veća autentičnost svedočanstava; bojao sam se suza sagovornica, ali su potvrdile da ne žele da to izbacimo. Pretpostavljam da je jasno zašto sam te momente ostavio.

Uf, ja izgleda u inerciji odgovaranja, odgovaram i ono što me niko nije pitao.
appendix appendix 21:18 03.04.2012

Re: sta se desava?

što vidim na FB da Zorka zamera...

Ipak je uspela da se uloguje na FB..?
Hansel Hansel 21:42 03.04.2012

Re: sta se desava?

Sve se može kad se hoće!

ivana23 ivana23 21:44 03.04.2012

Re: sta se desava?

appendix
što vidim na FB da Zorka zamera...

Ipak je uspela da se uloguje na FB..?


Je l' moze da se salje PP na blogu ako nisi ulogovan?
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:48 03.04.2012

Re: sta se desava?

ivana23
appendix
što vidim na FB da Zorka zamera...

Ipak je uspela da se uloguje na FB..?


Je l' moze da se salje PP na blogu ako nisi ulogovan?


Ne može. Ali ima jedna kvaka, novootvoreni nalog, kad se prvi put loguješ ne da ti da postaviš komentar dok se ne složiš sa disclaimer-om a daje ti da šalješ pp.
ivana23 ivana23 21:57 03.04.2012

Re: sta se desava?

uros_vozdovac
ivana23
appendix
što vidim na FB da Zorka zamera...

Ipak je uspela da se uloguje na FB..?


Je l' moze da se salje PP na blogu ako nisi ulogovan?


Ne može. Ali ima jedna kvaka, novootvoreni nalog, kad se prvi put loguješ ne da ti da postaviš komentar dok se ne složiš sa disclaimer-om a daje ti da šalješ pp.


Aha... nisam imala pojma.
Hansel Hansel 22:05 03.04.2012

Re: sta se desava?

Što, je l' neko slao...?

Appendix je komentarisao ulogovanost na Facebook, možda je neko prevideo, pa da naglasim...
ladyhawk ladyhawk 02:16 04.04.2012

Hvala ti Hansel

Odgledala emisiju, procitala komentare i zagrcnula se kad sam naisla na saopstenje MH (posredstvom cassiopeie) Ako je nesto kontraproduktivno to je svakako ovo sopstenje. Veliki broj blogera registrovao se samo zahvaljujuci Krugolininoj prici, tu spadam i ja. Smatram da za sada ne postoji ni jedna postenija i vaznija tema na blogu od ove.
Uopste nisam strucnjak da odredim kvalitet produkcije (ako je to uopste pravi izraz), ali svom dusom sam mogla da osetim snagu poruke emisije. Nije li to najvaznije u celoj prici? Najljubaznije molim Zorku da pokusa da prevazidje neslaganja s Ivanom. Sada, kada je emisija u etru treba iskoristiti snagu za novi zalet i nove uspehe. Slazem se s Loaderom da je i sama mogucnost javne diskusije na temu porodilista veliki napredak, a slazem se i s Hanselom da je velika moc rasprsivanja svake pozitivne inicijative u nasem drustvu koje je, kako se on vrlo slikovito izrazio, u dronjcima demokratije. Pa treba li onda da se sve zavrsi licnim obracunom ljudi koji su na istoj strani? Apelujem, molim, zovite to kako god bilo, da priblizite svoje stavove i pomirite to sto vam je do sada bilo nepomirljivo. Sacam se Zorkinih komentara, delovala mi je posteno i sposobno. Mozda se i ona umorila od svega i sagorela u moru nepravde. Ali uvek ima resenja ako se potrudimo. Sve je krenulo odavde, pa se ovde moze ponovo sve i oziveti.
Puno pozdrava i veliko hvala svima koji su svojim angazovanjem omogucili da Krugolinino "cedo", Majka hrabrost, zazivi i kroz ovaj serijal (i ako se sada MH ogradjuje od svega).
Hansel Hansel 07:45 04.04.2012

Re: Hvala ti Hansel

Hvala tebi, Ladyhawk. Zaista me gane ta zahvalnost koja se čuje, nisam je očekivao niti sam doživljavao sav ovaj rad na taj način, vidim to kao prepoznavanje opredmećenja, prenošenja u drugu sferu onoga za šta smo se ovde zalagali i samo to mi je dovoljno. I da više ne lupam , da samo dodam - te zamerke na produkciju (koje i sâm mogu da dam) mogu i da stoje, ali nije mi žao jer da su ne znam koji standardi te vrste poštovani, materijalno ne bi bilo moguće uraditi ni pola ovoga što se uradilo, a, po meni, bila bi žrtvovana čak i poruka, koja je najbitnija.

Tako da još jednom hvala svima vama koji ste to prepoznali.
alarih alarih 08:17 04.04.2012

Re: Hvala ti Hansel

Odgledala emisiju i meni je OK. Šerovala sam na fejsu sa napomenom o satnici i uradiću to još par puta do subote.

Uvek može drugačije da se uradi, a kakav je bio vaš inicijalni dogovor o konceptu, angažmanu, podeli posla i da li se i koliko finalni proizvod razlikuje od dogovorenog, niti znam niti me, iskreno, zanima. Nesporazum ili sukob koji je na tom nivou nastao je vaš problem i bilo bi lepo da ga rešavate interno. Ako ovde imamo slučaj dve NVO koje teže ka istom cilju, ali imaju drugačije koncepte predstavljanja te ideje široj javnosti, viši interes zahteva makar deklarativnu podršku, a miniranje je zaista nedopustivo. Pogotovo ovakvo miniranje, zvanično, ne-lično, nego sa pozicija MH, korišćenjem njenog kredibiliteta, autoriteta i ugleda. Tako ja vidim saopštenje MH, žao mi je.
Što neko reče "Jel' to postalo važnije od problema porodilja?".
Msm, MH na svom fejsu šeruje vesti o bebi pdv-u, danima dojenja, svemu što se tiče dece i rađanja, bez obzira na to ko se time bavi, a oštro se ograđuje i osuđuje emisiju koja se bavi porodilištima....van pameti.

Šteta koja iz svega toga može nastati po inicijativu samu...pa, to i sami možete da sagledate. Ne urušava se ovde potencijalno samo poverenje u konkretne ljude i konkretne NVO, nego i poverenje u uopšte ovakvu vrstu delovanja po ovom pitanju.

Ako imate nekih neraščišćenih računa, nađite se negde između 4 zida, pa se počupajte kako dolikuje. Ali, kad izađete napolje i uzmete mikrofon, imajte u vidu one koje su osnovni razlog i cilj vašeg angažovanja i čije ste poverenje zadobili.

Edit: malo sam ljuta, pa se nisam zahvalila na trudu uloženom u ovaj projekat, pogotovo onom volonterskom, i nisam čestitala na njegovom završetku, tj. Georgini na čedu Učukala sam alarme za podsećanje na vreme emitovanje, da mi onaj Nemac to ne sakrije negde, pratim i širim dalje.
zilikaka zilikaka 08:18 04.04.2012

Re: Hvala ti Hansel

Tako da još jednom hvala svima vama koji ste to prepoznali.

Evo, da kažem da sam i ja pogledala (doduše iz nekoliko puta) emisiju, i da nemam šta da zamerim.
Izjave su prenete bez komentara, što svemu daje težinu.

I hvala tebi i tvojoj ekipi na zalaganju i posvećenosti.
Hansel Hansel 09:22 04.04.2012

Re: Hvala ti Hansel

Devojke, sada mi se učinilo da zaista lakše podnosim Zorkine napade od ovih zahvalnica!

Hvala vama i da napomenem za alarih, mada je verovatno već videla, i meni je užasno glupo da javno raspravljamo o raznim banalnim stvarima, i glupo mi je što sam i sâm izneo neke činjenice koje nisam imao nameru da javno pričam, ali reč je o mom elementarnom moralnom kredibilitetu, za ovaj amatersko-profesionalni - kako ga ko oceni, ono prvo je jedino što imam.

Neko mi je juče rekao "da se ne spuštam na taj nivo", odgovorih da nivo činjenica ne smem da ignorišem kada se one neistinito, parcijalno iznose ili falsifikuju.
milisav68 milisav68 09:42 04.04.2012

Re: Hvala ti Hansel

Hansel

Neko mi je juče rekao "da se ne spuštam na taj nivo", odgovorih da nivo činjenica ne smem da ignorišem kada se one neistinito, parcijalno iznose ili falsifikuju.

Ma ako si reagovo.

Sad ja ovde pokušavam da napišem nešto, a da nije uvredljivo za takav tip ljudi, pa mi slabo ide, i zadržaću se samo na ovome:

Zašto ćutite?
Hansel Hansel 11:08 04.04.2012

Re: Hvala ti Hansel

Hvala i tebi, Milisave! Možda bez veze izgleda to zahvaljivanje, ali - moram!
milisav68 milisav68 17:38 04.04.2012

Re: Hvala ti Hansel

Hansel
Hvala i tebi, Milisave! Možda bez veze izgleda to zahvaljivanje, ali - moram!

Ma ne bre, hvala tebi što se "bakćeš" sa tim.

Sticajem okolnosti, i ja imam "lepo" iskustvo iz porodilišta, pa samim tim i svakodnevno "druženje" sa tim borcima i borkinjama.....čast izuzecima, ali to je takav ljudski.....uh.....da nemam reči....
Hansel Hansel 12:13 04.04.2012

Jedna dilema

-- sve vreme me je mučila i pokušao sam da dobro balansiram između potrebe da se o problemima javno govori kako bi se možda rešili i želje da taj govor ne odvrati žene od rađanja. Čujem da se i to pitanje negde polujavno razmatra (na nekim gupama), pa ću biti zahvalan za komentare u tom smislu - cenio sam da je kraj emisije u tom smislu jasan, ali možda sam u zabludi.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:53 04.04.2012

Re: Jedna dilema

Hansel
-- sve vreme me je mučila i pokušao sam da dobro balansiram između potrebe da se o problemima javno govori kako bi se možda rešili i želje da taj govor ne odvrati žene od rađanja. Čujem da se i to pitanje negde polujavno razmatra (na nekim gupama), pa ću biti zahvalan za komentare u tom smislu - cenio sam da je kraj emisije u tom smislu jasan, ali možda sam u zabludi.


Klasična zamena teza: nisu kriva porodilišta što istraumiraju žene da se posle porođaja osećaju tako da ne žele više da rađaju, već su krive žene što se tako osećaju i krivi su oni što u javnost iznose da postoje žene koje se tako osećaju.

Ne se sekiraš zbog gluposti.
Sve si uradio kako treba.
Kraj je savršen.
Hansel Hansel 13:24 04.04.2012

Re: Jedna dilema

Kako ti, Branka, umeš efektno da utešiš čoveka...!
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:20 04.04.2012

Nešto me svrbelo

pa pogledah onaj facebook čisto da vidim, potom probah google, i vidi čuda - nema jednostavnog načina da se kontaktira GI Majka hrabrost. Što je neobično, najčešće takve organizacije gledaju da ih građani što lakše kontaktiraju umesto da otežaju to.

Šta se bre dešava?
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 12:25 04.04.2012

Ako ti išta znači

Pogledah sad emisiju i jako mi se dopala.
Podsedtilo me sve malo na moje lično iskustvo: ukratko, 2 porođaja oba u Višegradskoj.
Oba puta, vrlo slično - u samoj porođajnoj sali svi pažljivi, nasmejani, podržavajući. Sve pre toga i sve posle toga najradije bih zaboravila.

Ali osnovni mi je utisak posle jutrošnjeg iskustva u bolnici sasvim drugog tipa da je sve to nekako gde god da čovek krene isto i poražavajuće.
Moj tata, čovek od osamdeset godina koji je preležao infarkt i ima hronični opstruktivni bronhitis, a pri tom još i zdravstveni radnik koji je četrdeset godina radio u Kliničkom centru, jutros je primljen na Institut za bolesti pluća (gde je uzgred radio 25 godina).
Čovek se guši, a hitan prijem traje od 8,30 do 11,30, sa šetanjem od šaltera do šaltera i od ordinacije do ordinacije, uz nekoliko puta ponovljen komentar od različitih zdravstvenih radnika - Pa šta hoćete deko, imate osamdeset godina, ne može niko vas sad da podmladi...
I ostavih ja deku sa namrštenim sestrama i sa obaveštenjem na oglasnoj tabli odeljenja: obaveštavaju se pacijenti da su dužni da obavljaju ličnu higijenu, u suprotnom mogu da budu otpušteni. Nisam sigurna da li sam od reči do reči ponovila, sutra kad odem u posetu imam nameru da fotografišem...
Izvini na skretanju sa teme
Hansel Hansel 12:46 04.04.2012

Re: Ako ti išta znači

Naravno da mi znači, hvala ti.

A za "skretanje s teme" se, molim te ne izvinjavaj, ali i nije skretanje - jer je situacija u porodilištima može biti paradigma situacije u zdravstvu - i tamo kažu porodiljama šta se bune, kad su već zatrudnele - ima da trpe (sve)! Tako i ovde - ko je kriv starima što su stari, mladima što su skakali pa se polomili... sveopšti antipristup, koji se često svodi na ono "ko ima veka ima i leka". Video sam to izbliza mnogo puta, svedoče mi mnogi. Makar ću i ja pisati ovde o tome, ako ne mogu ništa drugo.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:56 04.04.2012

Re: Ako ti išta znači

Nisam sigurna da li sam od reči do reči ponovila, sutra kad odem u posetu imam nameru da fotografišem...


Molim te, fotografiši i pošalji mi sliku.
Ali, preklinjem te.
Hansel Hansel 13:22 04.04.2012

Re: Ako ti išta znači

Možeš i ovde da okačiš!
bgbgbg bgbgbg 14:04 04.04.2012

O emisiji

...sve pohvale.
Ja sam takodje jedna od 'Kengurica', inspirisana inicijativom i blogovima Brankinim, i ne vidim na koji nacin je ovo izneverilo 'Majku Hrabrost', ili - jos grdje, bilo stetno?!.
Sve pohvale, jos jednom, kao i podrska.
A o ljudskoj sujeti mozemo do sutra...

Pozdrav,
Hansel Hansel 14:29 04.04.2012

Re: O emisiji

Hvala najlepše!
elastigirl elastigirl 16:38 04.04.2012

Cestitke!

Moram i ja da pohvalim emisiju! Ja sam izgleda jedna od mnogih koji su se prijavili na blog zbog Krugolinine akcije, sve pohvale za njen rad i na ovu temu a i na temu skolstva
Hansel Hansel 19:31 04.04.2012

Re: Cestitke!

Hvala.
mlekac mlekac 04:53 05.04.2012

Hansel,



U guzvi ovijeh dana - pa da ne bude da sam samo lupila preporuku na prazno.
Hansel Hansel 06:09 05.04.2012

Re: Hansel,

Preporuke ne smeju da daju oni koji su učestvovali... a naročito ako nisu učestvovali na NJIHOV poziv!

Jaooo... šalim se i na račun toga a i dalje ne mogu da shvatim taj "rezon"...
uninamama uninamama 07:24 05.04.2012

Tek sad

Evo i ja sam tek sada odgledala - životna strka, šta ću!
Odlična emisija. Stvarno da se čovek zapita.
Dok je nisam odgledala mislila sam da sam ja naopaka što sam plakala da me puste iz porodilišta kući... A sada tek kapiram koliko sam bila u pravu i koliko sve to nije bila posledica mog "trećeg stanja" što kaže jedna učesnica, već nedostatak komunikacije tamo. Prosto smo navikli da nas tretiraju kao ... da ne lajem, odnosno da nas uopšte ne tretiraju, da ni ne primećujemo da može mnogo prijatnije i bolje sve to da se izvede.
Što se tiče rađanja i nerađanja - moja ćera je posle emisije zaključila da će kada za to bude vreme otići u neku normalnu zemlju da se porodi, a ne da neće uopšte to da radi, tako da ne brinete - nema emisija pogrešnu poruku.
Hvala svima za trud
Hansel Hansel 07:57 05.04.2012

Re: Tek sad

Hvala i tebi!
deandrej deandrej 10:36 05.04.2012

Jos jedna

koja je tu od kada je procitala Kako sam 13 dana dojila moje oci plavjave
Prepoznala se u Krugolini odmah i bila podrska za sve sto je MH radila.
I bas sam se pitala da li iko igde jos radi ista da do tih promena u porodilistima dodje.
Evo ovo me je utesilo i nadam se da ce biti rezultata.
Kada su mi posle mog prvog traumaticnog porodjaja doneli moju kcerku prvo sto sam pomislila bilo je-jadnice neces valjda morati proci ovo isto.
Dakle,moja kcerka danas ima 9 godina i nadam se da kad dodje red na nju da ovom svetu podari novo dete da ce uslovi i osoblje biti bolji.
Preporuka i podrska za dalji rad.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:48 05.04.2012

Re: Jos jedna

koja je tu od kada je procitala Kako sam 13 dana dojila moje oci plavjave


Jooooj, ženo, što uopšte postavi ovaj link.
Zahebah se pa kliknuh da ponovo pročitam, godinama nisam čitala.
I evo me gde opet plačem.
A mislila sam da sam zaboravila...
deandrej deandrej 11:42 05.04.2012

Re: Jos jedna

Krugolina Borup
koja je tu od kada je procitala Kako sam 13 dana dojila moje oci plavjave


Jooooj, ženo, što uopšte postavi ovaj link.
Zahebah se pa kliknuh da ponovo pročitam, godinama nisam čitala.
I evo me gde opet plačem.
A mislila sam da sam zaboravila...

Mislila i ja pa sam opet plakala gledajuci ovu prvu epizodu i prisecajuci se vlastitog iskustva.
Valjda je danas bar malo bolje a nadati se da ce biti kako treba.
Naslov ovog bloga je Menjamo porodilista

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana