Društvo| Politika| Zabava

Ja na konju oni dole, bog te mazo što me vole

Milan Karagaća RSS / 09.04.2012. u 18:12

Glede ove predsedničke kampanje , učestvujućih kandidata, njihovih međusobnih odnosa i ponuda nešto mi pade na pamet kako bi izgledalo da imamo kolektivno predsedništvo, kao rešenje koje ionako ništa ne rešava, pa da sve kandidate izaberemo.

Demagogija u „žaru izborne borbe“nije ništa novo - stara stvar koliko i izbori i još starija.Ono što je kod nas svakim izborima postajalo sve izraženije jeste količina demagogije i davanje obećanja naciji za koja i sami znaju da niti im je u nadležnosti, niti su u mogućnosti da ih ispune.

07.04.12.-150x150.jpg 

Predsednički kandidati se utrkuju ko više voli Srbiju i nas, njene građane, i ko će više i epohalnije da nam ponudi. Kao da niko od njih nije pročitao ustavne nadležnosti predsednika, pa obećanjima o svemu i svačemu potiskuju u drugi plan parlamentarne i lokalne izbore.Zbog toga postoji opasnost da se građani-birači nađu na velikim mukama jer je nepatriotski i  glupo odbaciti toliko mnogo lepih ponuda svih ostalih, zaokružujući ime samo jednog kandidata.

Da se ne bi odrekli tako grandioznih ponuda i rešenja, najbolje bi bilo da se sve to objedini, a to znači  da ih biramo sve đuture kao članove kolektivnog predsedništva i tako donese Srbiji blagostanje koje nude. Srbija bi odmah posle ulaska Kolektivnog predsedništva  na Andrićev venac bila za dva koplja napred- ako im je verovati, a bilo bi „malo morgen“. Nisam siguran da bi funkcionisali ali nam ne bi bilo ni prvi ni poslednji put da pravimo nešto što ne funkcioniše.

Dakle, Boris nudi još brže EU integracije, zapošljavanje i autoputeve, Toma isto to plus 100 milijardi i sveopšti napredak, Čeda preokret, istinu  i napredak,Voja dostojanstvo i nemešanje u međunarodne odnose, a velike pare iz Rusije , Jadranka domaćinsko čuvanje Srbije od svih, Ivica će nam sačuvati i vratiti  Kosovo i Republiku Srpsku kao miraz , a ako se to svidi EU može nam i nju obezbediti. “Dveri“ nam nude duhovnu, moralnu, istorijsku, pravoslavnu, i svakovrsnu obnovu tako da ćemo biti potpuno obnovljeni u srednjovekovnom sjaju. Zoran iz URS-a ne skreće sa Mlađinog kursa- gde god nađeš zgodno mesto tu nešto izgradi, drugi Zoran poentira kod radnika i seljaka željnih bezbednosti i sigurnosti, a muftija se još nije izjasnio da li više preferira Ajatolaha ili Ataturka ili neki njihov spoj za račun svoj. Pojavila se još jedna žena koju kandiduje novoosnovani Socijaldemokratski savez  koja poentira pitanjem"gde su pare za puteve?.Verujem da će biti još kandidata i da ćemo imati zaista veliki asortiman ponuda, a u stvari sve ista jaja samo različitim bojama ofarbana.

Svi njihovi nastupi su manje-više kratki kursevi iz demagogije,gledanje u oči i laganje, vređanje zdravog razuma birača i, naročito, međusobno vređanje.

Ivica Dačić je održao pravo uvodno predavanje koje ilustruje šta sve čovek može da obećava u žaru želje da narod čuje ono što voli da čuje. Drugo je pitanje da li je to realno, hoće li moći, kada , kako, ali to se u kampanji i ne postavlja, a posle izbora nema kajanja.

U govoru na skupu u Prokuplju kaže da mu je Srbija uvek na prvom mestu i iznad svega i da će obnoviti poverenje u Srbiju i zaštititi nacionalne i državne interese.

Zatim da on kao predsednik:

-          neće dozvoliti da drugi žrtvuju Kosovo i Republiku Srpsku za EU.

-          neće da laže narod, da kao Nikolić govori o 100 milijardi evra koje će doneti u Srbiju, da se kao Dinkić slika u frizerskim salonima, jer to nisu centralne teme za Srbiju.

-          neće žrtvovati Kosovo i Republiku Srpsku za EU,

-          da "za njega postoji samo Srbija i socijalna pravda", za šta će se uvek boriti

-          "nema novih radnih mesta bez ponosne Srbije koja stoji čvrsto na svojim nogama.

-          nikada neće zbog izbora da promeni svoju politiku i da je prvi podneo kandidaturu za predsednika Srbije da pokaže Tadiću i Nikoliću da broj jedan nije rezervisan za njih.

-          zalaže se da nam Srbija bude iznad svega i pre svega i da „ka EU idemo samo ako je to u interesu Srbije, ako nije, onda nećemo"

Dačić je takođe rekao da su mu neki "zamerili" što je na administrativnim prelazima uhapsio "neke Albance".

-          "Hapsiću i dalje, sve dok ugrožavaju ustavni poredak Srbije. Zvali su me iz Evropske unije da ih odmah pustim, rekao sam im da, kada pustite Srbe na Kosovu. Tako se brani Srbija, a ne stalnim popuštanjem i padanjem na kolena", kazao je Dačić
On je ukazao da želi da razume svoj narod i da zato nema savetnike iz Amerike, Izraela i drugih zemalja.
Uz poruku da SPS-PUPS-JS ne želi pare od bogatih, a glasove od siromašnih, i da je zato kampanja drugih stranaka laž, Dačić je pozvao svoje konkurente da objasne narodu odakle im novac za skupe spotove i bilborde.
"Moj slogan je čvrst jer nema odustajanja od naše politike, ako već kažemo da postoje crvene linije nacionalanih i državnih interesa, onda na tome čvrsto stojimo i moj slogan je - odlučno, jer neko u ovoj zemlji mora da stisne petlju i da je vodi", rekao je Dačić.

 

Ništa novo u odnosu na druge, ali bogami i dosta staroga što se moglo čuti i mnogo ranijih godina. Slušajmo i druge, čućemo isto u malo drugačijem pakovanju.

Eto ne objasni, kad je to i kako EU jeste ili nije u interesu Srbije, a kako mu je bila do skoro pa odjednom nije.

Ne objasni kako se Srbija brani hapšenjem i kako će to pohapsiti 1,5 miliona Šiptara koji ne priznaju suverenitet države Srbije. Koga nije izdalo pamćenje setiće se da se to već jednom pokušalo pa smo stigli sa Kosovom ovde gde smo.

Dačić je podsetio da je jedini podneo izbornu listu za parlamentarne izbore po danu, da je njegova politika jasna kao dan i da je zato njegov slogan "Jasno".
I nakon svega kaže  da ne  želi da priča basne, bajke i laži svom narodu.

Alal vera.

 



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 18:45 09.04.2012

Ne valja

To je kao grupni sex, svi zabušavaju a kad naprave kilavo dete niko ne priznaje da je otac (nacije) ?
libkonz libkonz 18:46 09.04.2012

Šta nije u nadležnosti?

Ovde je sve toliko poremećeno da se ne zna ko pije, a ko plaća. Tadić je kao onaj margarin (u sve se meša), a kada bi se držao onoga što mu je u nadležnosti po ustavu, ispao bi uspešan predsednik.
Slažem se da je previše demagogije, više nego ikada. Bez Krkobabića nema penzija, a ako ne pobedi DS idemo u rat. Mene su najviše iznervirali Tadićevi spotovi namenjeni preduzetnicima i oni su učvrstili moju odluku da glsam za Tomu. Pa šta bude
Dr M Dr M 18:49 09.04.2012

Baš nas vole...


...ali,

Aratos takve ljubavi

Sestra Jeca
I njen bratac Neca
Dobili su zeca.
Sestra Jeca
I njen bratac Neca
Baš su luda deca!

Već ne znaju šta će s njime
U velkoj radosti
Vuci tamo, vuci amo,
Pucaju mu kosti.

Zeca vole, ali kako?
Da je zecu naopako
Bratac za rep vući stade
Da mu vode dade
Za uši ga vuče seka
Da mu dade mleka.

Teško zeki, kad je pao
U te četir šake!
Pa se mora ratosiljat
I ljubavi take!

J.J. Zmaj
apacherosepeacock apacherosepeacock 20:48 09.04.2012

Re: Baš nas vole...

Nisi fer Karagaca, najvise teksta (+ karikatura) si posvetio Dacicu
Metraza teksta za sve ista ili nista.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:21 09.04.2012

Re: Baš nas vole...

apacherosepeacock
Nisi fer Karagaca, najvise teksta (+ karikatura) si posvetio Dacicu
Metraza teksta za sve ista ili nista.

Karikatura prikazuje tri kandidata sa najozbiljnijim šansama i simbolično ko je raspisao izbore i dao znak za početak trke.
Što se tiče metraže teksta to je prosto zato što je Dačić izložio na jednom mestu koncizno stavove po dosta pitanja i što ih je izložio na način koji, po meni, ilustruje način obraćanja ciljnim grupama.
I rekoh da se ni drugi ne razlikuju od njega, a ono što mi je kod njega zasmetalo je, čini mi se, brzo odricanje nečega što mu je bilo čvrsto uverenje kao što je EU, pa ono što sada govori više liči na stavove DSS po tom pitanju.
Hoću da kažem , sve je izmešano, nema čistih i jasnih programskih opredelenja, jedni su socijalisti i nacionalisti istovremeno, drugi demokrate i nacionalisti, treći zastupaju liberalni kapitalizam ali nisu nacionalisti ni klerikalci a istovremeno koaliraju sa nosiocem politike sa kojim se nikako ne slažu, svi su kao europejsci ali većina uslovno pa niti su sami u to sigurni niti su za EU ubedljivi,svi obećavaju da će vratiti-neće dati Kosovo a da ne kažu kako.A da ne govorimo o socijalnoj demagogiji i obećanjima iz te oblasti, obećanjima o samoštonijepočeo ekonomski bum i zapošljavanje svih....
Sve je udrobljeno toliko da čak deluje konfuzno, a tek još kada u finišu počnu i lična vređanja i obračuni.
U svakom slučaju , izbori su ipak najbolji način da se stranke međusobno izduvaju, a narod glasa po svojoj volji, inače alternativa bi bila obračuni na ulici što nikako ne želimo.
Zato treba izaći na izbore i glasati za koga vam drago.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:09 10.04.2012

Re: Baš nas vole...

Metraza teksta za sve ista ili nista.

Danasjavascript:;
“U telefonskoj anketi agencije Plum Mark, od 5. do 8. aprila, na uzorku od 1.203 građanina Srbije koji su prihvatili da odgovore na nekoliko pitanja o predstojećim predsedničkim izborima, 23 posto ispitanika je reklo da će glasati za naprednjačkog kandidata Tomislava Nikolića, a 22 posto za kandidata DS Borisa Tadića. Daleko iza njih su Ivica Dačić (SPS), za koga se izjasnilo devet odsto ispitanika, Čedomir Jovanović (Preokret) - pet odsto, a Vojislav Koštunica (DSS) - tri odsto. Isto toliko - tri posto - nose i svi ostali. Jaka trećina (35 posto) nije se izjasnila - neki neće na izbore, neki neće da se izjasne, neki su neodlučni, a tu je i tri odsto „belih listića“.
sentinel26 sentinel26 21:04 09.04.2012

Seciranje

Prijatelju, dobra ti ova tema, a i seciranje si dobro počeo.
I red je da počneš od Dačića jer je on prvi predao kandidaturu.

Večeras pročitah naslov đe Dačić objavio da su uhapšeni "pljačkaši veka", pa požurih da vidim je li Miškoviću i Beku određen pritvor, kad ono mućak.

I ostale kandidate da seciraš, posebno Tadića Autoputovića i Čedu Preokretovića.









emanuella emanuella 21:54 09.04.2012

Re: Seciranje

20.10.2010.
Svega se čovjek može naslušati od boraca za glas više, od uskraćivanja prava na iznošenje vlastitog političkog mišljenja neglasačima do prijedloga po kojima bi se neizlaženje na izbore novčano kažnjavalo.
Odakle dolazi taj skoro pa prezirući odnos prema izbornim apstinentima? Uglavnom iz dva tabora: ili iz opozicije ili iz redova nevladinih organizacija kojima je svaki predizborni period dobra prilika da kroz projekte poboljšaju vlastiti budžet.
Opozicionari su kivni na neglasače jer iz nekog razloga smatraju da su oni neka vrsta njihovih politički neosviještenih istomišljenika čija pasivnost spriječava izbornu pobjedu opozicije. Umjesto da se kroz samokritiku pozabave mangupima u vlastitim redovima (da ne nabrajam sada afere i pogrešne poteze opozicije o kojima je već sve napisano) oni prebacuju odgovornost na druge. Što se tiče nevladinih organizacija tu nema baš toliko strasti i emocija kao kod opozicionara. Oni su jednostavno plaćeni da to odrade. Ko to plaća? Uglavnom donatori nastali pod okriljem najjačih globalnih igrača. Zašto? Zato da ublaže pogubne posljedice politike i ekonomije koju su uspostavili u skoro svakom dijelu svijeta, pa tako i kod nas. Naravno, čine to i da bi održali privid mogućnosti promjene jer promjena jeste vapijuća i neophodna.
Ne radi se ovdje o nekoj teoriji zavjere niti su krivi samo pomenuti, barem jednako, ako ne i u većoj mjeri, smo krivi i mi “obični smrtnici”, “mali ljudi” ili nazovi nas kako hoćeš. I to nismo krivi zbog neizlaska na izbore već zbog usvajanja komformističkog i konzumerističkog načina življenja čija nam je varljiva lagodnost otupila oštricu kritičkog rasuđivanja i ubila volju za jedinim stvarnim mijenjanjem, a to je aktivan rad na sebi te donošenje i sprovođenje odluka koje iz tog rada proizilaze.

Sto se tice glasaca,njih ima različitih profila. Neki su bivši glasači koji su se previše puta razočarali, drugi ne glasaju iz ideoloških razloga poput anarhista ili zbog nepostojanja političke opcije u koju vjeruju ,apolitični likovi koje sve to skupa uopšte ne zanima itd. Što se mene tiče, bilo koji od ovih razloga je sasvim dovoljan razlog za izbornu apstinenciju(decki,samo izbornu).
Izbori su farsa ali ne zbog toga što su u svojoj suštini farsični već što su u našem slučaju ispražnjeni od suštine koja bi im dala smisao. Tu suštinu bi trebali puniti mi karizmatičnom snagom vlastite transformacije, realnom i praktičnom idejom u akciji, kroz promišljanje, odnose, inicijative i stvaralaštvo. Izbor i promjena su u nama, a ne u glasačkim kutijama.
Ovo pisanje nema za cilj pozivanje ljudi na neglasanje. Izbori nisu farsa uvijek i svuda, ustvari uopšte nije bitno gdje i kada se glasa već ko glasa. Kada glasa covjek koji jeste Promjena tada se nešto zaista i mijenja. To nije stvar izbora jednom u četiri godine, tu se radi o održavanju svjesnosti i izboru koji se pravi svakog trenutka u životu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:38 09.04.2012

Re: Seciranje

I red je da počneš od Dačića jer je on prvi predao kandidaturu.

nije mi bila namera da bilo koga seciram jer svaki predsednički kandidat ima pravo da izloži i zastupa svoje programske stavove i programske stavove svoje stranke.To je sve legitimno i za to i služi izborna kampanja.
Poenta je u tome što i Tadić ,a i oni koji su ga kritikovali da izlazi iz okvira nadležnosti predsednika u svojim kampanjama rade isto to obećavajući da će kao predsednici sve regulisati.E to je ono što je demagogija i dodvoravanje biračima znajući da veliki deo njih i ne zna šta sve predsednik može ali vole da čuju nešto što im je lepo.
Pa mi u tom smislu ono što je i kako govorio Dačić u Prokuplju izgledalo kao dobra ilustracija uz napomenu da se on, za razliku od ostalih tu najcelovitije očitovao po najaktuelnijim pitanjima.
Druga je stvar kada govore u funkciji šefa stranke ili nosioca koalicione liste.
Razumljivo je da političari moraju i trebaju da ponude perspektivu i odgovore na sva pitanja koja građane interesuju, normalno je i da bude malo preterivanja ali nije dobro da se prave veliki zaokreti ili nudi nešto tako dobro a zna se da od toga nema ništa.Posle neka se ne čude kada se birači razočaraju ali oni se ne čude niti potrišu zbog toga što će se neko razočarati- važno je osvojiti glasove.
a_jovicic a_jovicic 22:45 10.04.2012

Kad bi glasanje bilo šta promenilo ...

Uz rizik da mi prilepe etiketu anarhiste, moram da navedem izreku Eme Goldman iz '30-tih godina prošlog veka ... "Kad bi glasanje bilo šta promenilo, oni bi ga proglasili nelegalnim" (u originalu ... “If voting changed anything, they’d make it illegal.”)

Izgleda da smo konačno dostigli taj "civilizacijski nivo". Doduše ima tu i ona završna scena iz "Životinjske farme" ... kada životinje gledaju čas u svinje, čas u ljude i više ne mogu da vide ikakvu razliku.

Ja lično ipak izlazim na izbore ... da nacrtam neku lepu sličicu na listiću!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana