Društvo| Ekonomija| Ljudska prava| Politika| Religija

Šta sve možeš u Srbiji s 3 miliona evra

alexlambros RSS / 26.04.2012. u 13:55
AleXandar Lambros

Nije neka kinta, slažem se. U zemlji gde apetite velikaša izjelica ni zlato na dnu Timoka, ni dijamanti na Rudniku, ni nafta u Bačkoj ne bi mogli da podmire. Valjda u ovih par dana pred izbore pronađu još nešto. Šta je ono skupoceno i retko ga ima po svetu? Nalazišta benitoita? Tafeita? Pa da se s eksploatacijom krene već 7. maja. Drugačije, ne vidim rešenje. Možda Đelić?

Nije da nam je nekad preticalo. Bake su mešale brašno u jaja da količinski ispadne više za večno gladna usta. Pantalone su se kratile, suzile i prekrajale do treće generacije. Klala se svinja a ni creva ni krv se nisu bacali. Crevca na žaru, pa da vidiš, iako se meni od same pomisli povraćalo. Krvavice? Nisam gladan.

Drugim rečima, ekonomisalo se. Onako, domaćinski. Čestito. Srpski. I osta to domaćinsko ekonomisanje večiti srpski ideal koji je u 21. veku, avaj, mutirao u model blizak onom iz faraonskog Egipta. Evo primera, Palma sa svojom latifundijom i u savezu sa svešteničkom kastom. Pa kad vam plati eksurziju do Guče, ili vas preko oglasa upari s mužjakom/ženkom pa još časti prvu zajedničku večeru pa bogme i put u Grčku da se na miru opalite ako već u porodičnim zajednicama zbog prenaseljenosti za to nemate uslova, to znači da je domaćinski ekonomisao. Pa je preteklo. Od maznutog i danka. Viskija, pevaljki, šofera, limuzina, goriva, dnevnica, balvana preko potoka, žirafa i turbo zoografisanja u 450 novih crkvi na teritoriji latifundije (Bogu je milo, da Nil plavi, hoću reći, da Belica ne odnese nove regionalne mostove kad s proleća nabuja).

prekrsti se
prekrsti se
A onda, tu je i Vrhovni sveštenik u spektaklu dostojnog 21. veka. Greši svako ko tvrdi da se ovde ne napreduje. Da ga seljani vide na ogromnom video bimu, što bi Karleuša rekla, Madonnine specifikacije. Pa da zine od čuda, ko nekad kad bi kmetovi ugledali vrh Keopsove piramide, na blještavom suncu, usred užarene pustinje.

Domaćinski. Jebo plate i poreze, inspekciju i sistem koji funkcioniše na temelju zapadnog modela kapitalističke, tržišne ekonomije. Latini su to. Nikad ne veruj Latinima, lepo kaže narodna pesma.

Hoću reći, 3 miliona nije neka kinta al ako se domaćinski ponaša svašta nešto bi moglo. Moglo bi se, eto ideje, uložiti u obnovu Narodnog muzeja na kom se buđ i paučina vataju već čitavu deceniju. Čisto da nam deca ne budu alergična na umetnost pa da nasrću na reprodukcije ko onomad negde u Vojvodini.

Moglo bi se uložiti u neki botanički vrt ili akvarijum. Pa da ako je preostao neki profesor koji nije digo ruke i ne boli ga uvo za tu platu od koje su čeprknuli ovih 3 miliona, deci objašnjava svu raskoš i lepotu i složenost evolucije.

Mogla bi neka varoška biblioteka, laboratorija, stipendija za pametne a siromašne, mogla bi siročad, raspale bolnice ...

PhD Mother Goose
PhD Mother Goose
A može i da se plati doprinos svešteničkoj kasti. Koja ne privređuje. Ne plaća porez. Parazitira. Širi glupost, mizoginiju, etničku netrpeljivost, homofobiju, kao pošast. Dozvolite mi starozavetnu parabolu o skakavcima u Egiptu, ne izlazi mi Egipat iz glave. E, tako nekako. U pohodu protiv poslednjeg zračka inteligencije i zdravog razuma. Sekularizma.

"Prema podacima Fonda PIO, oltarima u Srbiji služi oko 2.000 sveštenika svih konfesija. Najbrojniji su pravoslavni klirici, kojih je oko 1.700, dok ostatak čini sveštenstvo Rimokatoličke crkve, islamski imami, protestantski pastori ... "

Kako gordo i važno zvuči ovo „služenje u oltarima". Pardon my French ... sviranje kurcu. U nekim od ovih 2.000 oltara i doslovno.

Pa red je da se plati.

Nema veze što si nečovek, hoću reći ateista, kinta je kinta.

domaćinski
domaćinski
A red je i zaostale godine da se uplate. Predlažem da se obračuna od 1219. Od autokefalnosti.

Nema veze što mi majka čeka red pred Strazburom gde kažu da je na srpskom odeljenju najveća gužva. Jer reformisano srpsko pravosuđe kaže da je ok da s 35 godina radnog staža završi na ulici (uzgred, prostom prepravkom rešenja o radnom stažu). A ok je i što joj nisu uplaćivali neke godine.

Kontam da je sveštenička klasa prioritet, jer na svojim oltarima oni se mole da moju majku i slične snađe makar nebeska pravda kad zemaljske već nema. Ekumenska ekonomija. Nebeska Srbija.

 

 

 

Atačmenti



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

darkool darkool 14:13 26.04.2012

a mozda bi najbolje bilo

da tih 3 miliona (i jos mnogo, mnogo vise) ostanu onima koji su ih zaradili pa da ne placamo ni popove, ni narodne muzeje, ni profesore biologije (ili veronauke), ni varoske biblioteke, ni akvarijume, ni botanicke vrtove i gde bi nam bio kraj bez svih tih koji zaradjuju na grbaci onih koji nesto rade (posto oni ne stvaraju nikakvu vrednost vec samo prerasporedjuju ono sto je neko drugi zaradio i ugradjuju se sa cca. 35%)

p.s.
Crevca na žaru, pa da vidiš, iako se meni od same pomisli povraćalo. Krvavice? Nisam gladan.

gresis, silno gresis jer to su prave delicije
expolicajac expolicajac 14:29 26.04.2012

Edukacija

Aleksandre uvažavajući tvoj opravdani gnev ipak treba malo da izučiš tehniku "sticanja" u okviru crkve pa onda napad. Slažem se da ima mnogo nelogičnosti, ali ništa nije idealno, a posebno crkva i njen kler.
U budžet republike Srbije ipak se nešto uplaćuje. Svaki episkopat ima svoju kasu koja jepod direktnom jurisdikcijom episkopa i predsednika crkvene opštine koji je svetovno lice. Crkveni odbor koji čine najviđeniji predstavnici vernika u episkopatu donose odluku o raspoređivanju sredstva kojim raspolaže crkva. Celokupnom sveštenom osoblju iz episkopata se uplaćuje iz crkvene kase penziono i zdravstveno osiguranje, ali visina uplata je različita od episkopata do episkopata. u nekima je to na iznos minimalne zarade a u nekima na nivou prosečne zarade u Srbiji.
Samo naplaćivanje bogosluženja takođe je različito od episkopata do episkopata. U Vojvodini je urađeno to na sledeći način. Svaki pravoslavni "dom" ima mogućnost da određeni iznos propisan od strane crkvenog odbora uplaćuje na račun svakog meseca i time je obezbedio da sveštenik sva bogosluženja i čino dejstva vrši besplatno. Ukoliko neko ne uplaćuje ta sredstva u redovnim mesečnim apanažama za njega se primenjuje sluplja tarifa koja podrazumeva jednokratna plaćanja koja se kreću primera radi 150 evra za sahranu ili 200 evra za svadbu i krštenje, dok su za redovne platiše iznosi mesečne apanaže oko 1000 dinara po domu.
U centralnoj Srbiji tako uređenog sistema nema već se naplata vrši od slučaja do slučaja i primera radi sahrana se naplaćuje 3000 dinara a venčanje i krštenje oko 8000 dinara. Ovo su grubo iznete brojke tako da su određene korekcije sasvim moguće.
Crkva je u istoriji naše države uvek igrala ulogu vrlo bitnog političkog faktora, iako se ja lično sa time ne slažem, svi predstavnici vlasti su blagonaklono gledali na tu ulogu i po sostemu "Od njih nikakvu korist nemam ali mogu da imam veliku štetu" ostavljali unutrašnju organizaciju i raspodelu finansijske dobiti bez kontrole.
Mislim da ti je sad malo jasnija ukupna unutrašnja organizacija finansijskog poslovanja crkve. Državni organi u Srbiji nemaju pravo kontrole crkvenih finansija sem onog dela koji je obavljen u poslovnoj korespodenciji sa trećim licima koji su poreski obveznici i to samo u slučajevima pranja novca.
alexlambros alexlambros 14:33 26.04.2012

Re: Edukacija

Edukacija

ako laze b92 lazem i ja

Vlada će u najskorije vreme doneti uredbu kojom država preuzima obavezu plaćanja poreza i doprinosa. Time će biti rešen jedan od najvećih problema svih konfesija u zemlji.

U Ministarstvu rada dodaju i da, osim republike, doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje može da plaća i lokalna samouprava, pokrajina, pa i crkva ili samo sveštenstvo.

"Zato svi koji žele da imaju bolje penzije mogu sami da uplaćuju novac na osnovicu koju sami odaberu umesto da se zadrže na minimalcu koji im država garantuje", dodaje Todovićeva.

Svaki verski službenik prosečno će koštati državu oko 153.600 dinara godišnje.
expolicajac expolicajac 14:42 26.04.2012

Re: Edukacija

ako laze b92 lazem i ja

Vlada će u najskorije vreme doneti uredbu kojom država preuzima obavezu plaćanja poreza i doprinosa. Time će biti rešen jedan od najvećih problema svih konfesija u zemlji.

U Ministarstvu rada dodaju i da, osim republike, doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje može da plaća i lokalna samouprava, pokrajina, pa i crkva ili samo sveštenstvo.

"Zato svi koji žele da imaju bolje penzije mogu sami da uplaćuju novac na osnovicu koju sami odaberu umesto da se zadrže na minimalcu koji im država garantuje", dodaje Todovićeva.

Svaki verski službenik prosečno će koštati državu oko 153.600 dinara godišnje.

Ma OK. Samo sam hteo da ti na najbolji način upotpunim tekst.Gledajući dugoročno uz sve ograde sa kojima se slažem a iznete su u tvom tekstu, bolje je bilo kakav uređeni sistem nego ovo do sadašnje lutanje kako u poreskom tako i sistemu kontrole koji se odnosi na crkvu.
draft.dodger draft.dodger 14:36 26.04.2012

Nije sve tako crno...

escherichije_colic escherichije_colic 12:58 27.04.2012

Re: Nije sve tako crno...



BRAVO GAZDA MRKO
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 15:28 26.04.2012

Tuđe pare

Kako je lako biti široke ruke tuđim novcem.

Nemam ja ništa protiv, socijalne pomoći, nemam ništa protiv ni da se svima starijim od 65 da neka starosna penzija dovoljna za preživljavanje bez obzira da li su bili zaposleni

Ali da se u sekularnoj državi specifično plaća penzija ljudima koji su oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa na zarade to je već degutantno.
alexlambros alexlambros 15:30 26.04.2012

Re: Tuđe pare

Ali da se u sekularnoj državi specifično plaća penzija ljudima koji su oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa na zarade to je već degutantno


Srbija je sekularna jos samo na papiru
Filip2412 Filip2412 16:18 26.04.2012

Re: Tuđe pare

alexlambros
Srbija je sekularna jos samo na papiru
stricly speaking, ne znam dal postoji jedna jedina sekularna drzava na ovom svetu
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 16:55 26.04.2012

Re: Tuđe pare

alexlambros

Srbija je sekularna jos samo na papiru


jbg, kad ovde nema <sarcasm>sekularna </sarcasm> tag
nsarski nsarski 16:42 26.04.2012

Ja mislim, Alex

da se tebi pokvario Jacuzzi. Inace, ne bi imao vremena da pises ovako uzaludne blogove.
Ziv bio!
Banuj me ako nemas preca posla.
alexlambros alexlambros 17:13 26.04.2012

Re: Ja mislim, Alex

Banuj me ako nemas preca posla.


htedoh, al sam se predomislio.
od zaludnih blogova zabavniji su samo zaludni komentari ... a vi mozete jos jedan PhD upravo na njima

jao, da mi crkne jacuzzi. kad vec nemam kravu.


alexlambros alexlambros 17:40 26.04.2012

Re: Ja mislim, Alex

Inace, ne bi imao vremena da pises ovako uzaludne blogove.


evo sace preporuke ... to vam je doza za danas.

nego, niste se ni vi naotvarali ordinacija, sto bi Palma reko, inace ne biste stigli da budete dezurna baba na svakom blogu ... onako seljacki duhovita
janeznam janeznam 19:32 26.04.2012

Re: Ja mislim, Alex

Nego Alex odakle ti djakuzi?
nsarski nsarski 22:18 26.04.2012

Re: Ja mislim, Alex


Trenutno, imam preca posla. Hvala na odgovoru. (Na dva odgovora :=) )
G r o f G r o f 20:33 26.04.2012

I ako me uglavnom nerviraš...

Ovaj put nemam problem da kažem da se potpuno slažem sa tobom...
pedjalon pedjalon 11:45 27.04.2012

Da li?

"... i imun na zlobu."
Da li?
alexlambros alexlambros 12:03 27.04.2012

Re: Da li?

Da li?


ko sto vidis potpuno
Rejlem Rejlem 13:48 27.04.2012

Preporuka

Pozdrav
alexlambros alexlambros 13:56 27.04.2012

Re: Preporuka

Pozdrav


odpozdravljam!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana