Budućnost| Društvo| Politika| Život

Izborne Istine i Laži

Colin_bgd RSS / 02.05.2012. u 10:30

Toliko se nakupilo blogova o izborima da su vec totalno kontraproduktivni. Sve manje i manje znace, a niko ih vise i ne cita. Posto je vrlo lako ispuniti ta dva kriterijuma, a i sami izbori se blize, jos malo pa ce da nastupi predizborna cutnja/sutnja/patnja, evo i jedno moje konvolutivno misljenje (i ja slabo razumem sta sam hteo da kazem) da skromno doprinesem tronsko-pijedestalnom zaludjivanju i sveopstoj blamazi...

Kad su izbori u Srbiji u pitanju, niko ne glasa za opciju koja mu je u datom trenutku ekonomski i materijalno, pa cak ni ideoloski najbliza, tj. koja bi za njegov/njen konkretan zivot, u smislu poboljsanja istog bila najpozeljnija. Ne. Kod nas mali broj ljudi glasa racionalno, dok medjutim svi glasaju takticki i to na taj nacin da bi, ako je ikako moguce, uspeli da izdejstvuju da pobedi ona opcija koja im emotivno u tom trenutku najvise prija, a u isto vreme da najgore prodje ona opcija koju uglavnom iracionalno najvise mrze, i to sve bez obzira da li ce tako izabrana vlast zaista i da donese neko realno poboljsanje zivotnog standarda i drzavno-drustvenog okruzenja.

Pri tome se vrlo cesto i pretpostavlja, naravno pogresno, da postoji kao neka apsolutno validna opcija koja ce svima u istom trenutku da donese boljitak i onda precesto glasamo da kao bude dobro za drzavu (sto je je totalno imbecilno jer narod nije drzava, a drzavi je po defaultu uvek dobro), ili glasamo protiv nekog, u smislu da onaj koga ne podnosimo ni slucajno ne dodje do nekog komada vlasti, potom glasamo za neke emotivne iluzijice iz mladosti, cesto i iz inata, nakon toga glasamo da pokazemo trenutnoj vlasti svoga boga, a istovremeno i da pokazemo opoziciji da nismo ludi da glasamo za njih.... Jedino ne glasamo da pokazemo sami sebi da nam je stalo do nas samih. Bavimo se izbornim matematikama i pricama sta bi bilo kad bi bilo, pri tome zanemarujuci sustinu glasackog prava, da je to jedna iskljucivo licna stvar i licna odluka.

Kao rezultat ovakvog pristupa glasackom procesu i predizbornoj kampanji, u Srbiji obicno dolazi do toga da vlast slabo predstavlja volju gradjana (ne zbog pokradenih izbora, nego zato sto ne glasamo 100% iskreno), pa posto se niko nije uopste bavio realnim zivotom, onda polazna tacka za program nove vlade nije trenutno mesto postojanja na kome se nalazimo, nego neki imaginarijum u vremenu i prostoru, obicno ultra-idealizovan u pozitivnom (ako ste vlast) ili negativnom (ako ste opozicija) ekstremu.

Retko, retko ko stavi prst na celo da razmisli o racionalnim posledicama izbora u odnosu na objektivno stanje sopstvenosti, i stanje okruzenja u kome se ta sopstvenost trenutno ispoljava. Ali, pitacete s pravom, sta je ovo, kakve su ovo gluposti? Topla voda koja protice kroz rupu na saksiji... Pa jeste, ali to je problem, sto glasamo kao da je sve to neka igra koja se tice nekog drugog, a ne nas samih, i kao da zivimo neciji tudji zivot a ne svoj. Ali, iz svoje koze se ne moze, osim ako vas ne oderu, sto se i desava cesce nego sto bi trebalo, ali to je malo drugacija tema.

E pa, posto ne glasamo nego se preglasavamo, posto ne biramo nego prebiramo, kao rezultat takvih kalkulisanja, vratolomija, citanja misli, proricanja buducnosti, i vrhunskog navijackog procesa dobijemo na kraju vlast koja ne predstavlja stvarno raspolozenje gradjana, u koju su zbog toga sto ne predstavlja nikog razocarani svi, koja samim svojim postojanjem nervira vecinu gradjana i koja, zato sto u sustini i nema reprezentativni demokratski mandat, ima male sanse da pronadje pravac i smer kretanja, polje delovanja, i ciljeve koje bi mogla jasno i glasno da definise, a koji bi se poklapali sa makar jednom interesnom grupom van usko-stranackih. Umesto toga dobijemo papazjaniju koja i da hoce ne moze da iskristalise sopstveni ukus, tj, sopstvenu realnu politiku, i kojoj je onda jedini smisao samo-odrzanje uz ispunjavanje minimuma nivoa funkcionisanja, a da se drustvo ne bi i bukvalno survalo u anarhiju. Takva vlada vec u startu nije u mogucnosti da sprovede bilo sta i nece biti u stanju mnogo sta da uradi i da ima 100 godina na raspolaganju.

U takvoj atmosferi onda imamo osecaj da mi nemamo ni zemlju ni drzavu, da nam vrsljaju i lupaju packe strani ambasadori, da nam birokratske komisije odradjuju evropske integracije, da nismo u stanju da asfaltiramo duze od 10km puteva u jednom cugu, da politicari trce okolo kao muve bez glave i sklapaju genetski-modifikovane koalicije koje ni za milijardu godina ne bi mogle da evoluiraju prirodno, da nijedan problem proslosti nije resen, i da sadasnjost samo stancuje nove i nove probleme koji ce ostati nereseni jednom kad postanu proslost.

Da bi se izaslo iz ovakvog zacaranog kruga, potrebno i dovoljno je samo iskreno glasati. Iskreno prema sebi. Pri cinu zaokruzivanja treba imati na umu samo odnos prema sopstvenim interesima, ne odnos prema politicarima, ne cak ni patriotizam. Ne treba se opterecivati time sto nijedna lista nije idealna. Nijedna politicka stranka ni u Srbiji, niti bilo gde drugde u svetu nije 100% cista. Svi imaju svoje interese, svoje mecene, svoja muljanja, svoje dilove, svoje ljude koje gurkaju okolo-naokolo, svoj cenovnik, svoj jelovnik, svoj 'old boys club' cija je sustina odbrana sopstvenih pozicija. Nista to nije ni novo, niti nepoznato. Medjutim, duznost je svakog pojedinca da u toj kakofoniji, dzungli i opstem haosu ipak zaokruzi ono za sta iskreno misli da ce i njemu samom doneti neke koristi. Smanjenje preduzetniskog poreza je razlog sto su pre dve godine neki moji prijatelji glasali za konzervativce, a totalno ukidanje decjeg dodatka od strane konzervativne vlade je razlog sto ce za tri godine opet da glasaju za laburiste. (Nisam u pitanju ja licno, zaista.) Iskren glas ne znaci da se nikad necemo prevariti i ponekad pogresno proceniti, ali je iskrenost pri glasanju i vodjenje racuna prvenstveno o licnim interesima (koji nisu i ne moraju da budu ultra-uski, ali uvek moraju da budu sopstveni) osnovna premisa da bi izabrana vlast zaista i bila opsteprihvacena. Cak i od onih koji nisu glasali za nju.

Zato uvek treba glasati danas za onoga za koga iskreno mislimo da ce uraditi nesto konkretno zbog cega ce nama licno biti bolje sutra, makar to bolje bilo minimalno. Ne treba glasati danas za nekoga da bi smo mu pokazali sta je trebao ili mogao da radi juce, pa kad za njega ponovo budemo glasali sutra, da zna sta da uradi da nam eventualno prekosutra bude bolje. Niti treba da imamo iluziju da je kaznjavanje politickih partija (bilo vlasti, bilo opozicije), koje kao rezultat i posledicu ima i kaznjavanje samog sebe, zrelo biracko razmisljanje.

No, svejedno. Nije ovaj tekst argument da se glasa za ili protiv bilo koga, i od trenutne vlasti i od trenutne opozicije. Cin glasanja nije, u sustini, nikakva velika mudrost. Samo treba uvek imati na umu da u zivotu i politici ne postoji nikakva garancija za ono sto ce biti prekosutra, jer niko ne zna sta ce tacno biti sutra. Samo postoji danas i zato uvek treba glasati za sebe u danasnjosti. Hladne glave, sa svesnoscu iskustva od juce, ali i sa spremnoscu da se doceka svako sutra...

 



Komentari (104)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragoljub92 dragoljub92 10:38 02.05.2012

1

prvi,da ....gorštak
dragoljub92 dragoljub92 10:46 02.05.2012

Re: 1

za koga iskreno mislimo da ce uraditi nesto konkretno zbog cega ce nama licno biti bolje sutra, makar to bolje bilo minimalno

takvi ne stanuju ođe
ovog puta glasam iz osvete pošto mi je DS oduzeo jedinu materijalističku vrednost do koje mi je u životu stalo i koju sam celog života uvećavao,MOJE DOSTOJANSTVO,e pa oni su me lišili te materijalne vrednosti.to nije uspeo ni zloba ni šešelj ni toma ni dačić ali je uspeo boris sa svojim nepotističkom firmom ,,dobrovoljno pevačko društvo"
Colin_bgd Colin_bgd 11:11 02.05.2012

Re: 1

takvi ne stanuju ođe
ovog puta glasam iz osvete pošto mi je DS oduzeo jedinu materijalističku vrednost do koje mi je u životu stalo i koju sam celog života uvećavao,MOJE DOSTOJANSTVO,e pa oni su me lišili te materijalne vrednosti.to nije uspeo ni zloba ni šešelj ni toma ni dačić ali je uspeo boris sa svojim nepotističkom firmom ,,dobrovoljno pevačko društvo"

Znam ja sve to, onima nisi verovao, pa nisu mogli ni da te iznevere sta god da su nam radili. Borisu si verovao, pa si ispao (s iskrenim oprostenjem) mulac. Koga sada zveknuti da se oslobodimo besa... pitanje je sad...?
bulatovic92 bulatovic92 11:16 02.05.2012

Re: 1

dobrovoljno pevačko društvo"


Da je šef "vatrogasnog" društva raspisao izbore u svojoj stranci, pre izbora u zemlji, da je, najpre, sam podneo ostavku zbog katastrofalnih rezultata, pa onda
to isto zatražio od svojih najbližih saradnika, DS bi lako dobila izbore.Tako nešto, naravno, spada u domen naučne fantastike, niko od njih nije ni sposoban ni spreman na iskren samokritički čin, na hrabro suočavanje sa stvarnošću i sa sopstvenim ograničenjima. Otuda panični strah od gubitka vlasti i korišćenje svih krajnje problematičnih sredstava da se ocrne "pretendenti na presto" koji
su to u ozbiljnoj meri samo zahvaljujući greškama "vatrogasaca."
freehand freehand 11:22 02.05.2012

Re: 1

da se ocrne "pretendenti na presto" koji
su to u ozbiljnoj meri samo zahvaljujući greškama "vatrogasaca."

E, samo da pitam: kako može da se ocrni Toma Nikolić?
Colin_bgd Colin_bgd 11:22 02.05.2012

Re: 1

Da je šef "vatrogasnog" društva raspisao izbore u svojoj stranci, pre izbora u zemlji, da je, najpre, sam podneo ostavku zbog katastrofalnih rezultata, pa onda
to isto zatražio od svojih najbližih saradnika, DS bi lako dobila izbore.Tako nešto, naravno, spada u domen naučne fantastike, niko od njih nije ni sposoban ni spreman na iskren samokritički čin, na hrabro suočavanje sa stvarnošću i sa sopstvenim ograničenjima. Otuda panični strah od gubitka vlasti i korišćenje svih krajnje problematičnih sredstava da se ocrne "pretendenti na presto" koji
su to u ozbiljnoj meri samo zahvaljujući greškama "vatrogasaca."

Ne propagiram da se glasa za Tadica i DS (ja licno necu glasati za njih), ali sam protivnik logike da treba da zapalimo kucu da bi pokazali da nam je lokalna vatrogasna sluzba losa...
a_jovicic a_jovicic 14:17 02.05.2012

Re: 1

Colin_bgd
Ne propagiram da se glasa za Tadica i DS (ja licno necu glasati za njih), ali sam protivnik logike da treba da zapalimo kucu da bi pokazali da nam je lokalna vatrogasna sluzba losa...

Ma kuća već gori uveliko ... a vatrogasci pokrali creva. Pretendent na mesto šefa vatrogasne službe se u prošlosti pokazao kao neko ko vatru gasi benzinom.



Ostaje jedino nama koji ih biramo da počnemo da lupamo u šerpe i lonce da bi se prikupili a onda da u tim istim šerpama sami donosimo vodu ... dok ovi ne vrate creva a oni drugi ne nauče da čitaju.
thefreak thefreak 11:17 02.05.2012

Ni za koga!



Za koga god da se glasa, glasa se njega licno, kao sto Tanja rece na ovom snimku za njihive alave guzice!
a_jovicic a_jovicic 12:00 02.05.2012

Re: Ni za koga!

thefreak


Za koga god da se glasa, glasa se njega licno, kao sto Tanja rece na ovom snimku za njihive alave guzice!

mariopan mariopan 11:22 02.05.2012

...

E, stigla sam do pasusa gde kažeš da ljudi ne glasaju racionalno i za onoga ko bi im poboljšao život, itd..dalje nisam ni išla jer već ovo uopšte nije tačno bar što se mene tiče.
Daj ti meni predlog ko bi mi zaista na realnim osnovama poboljšao život i ja odmah glasam za tog. Ko bi to bio?
Crni đavo? Ja bih glasala za "crnog đavola" samo da nas iščupa, ali hitno najhitnije, jer crno nam se piše.

Mene u celoj ovoj halabuci samo jedna stvar zanima - poboljšaje života, mog, tvog, svačijeg.
Nemam "moje" stranke da reagujem emotivno, ali imam stranke koje su debelo zaslužne za strašan život koji vodi veliki deo ljudi koje poznajem, radnika i penzionera, pa i ja bih takav život imala da ne uleću deca sa "doznakama iz inostranstva" koje ova država ladno računa u "svoje prihode".

E, na njih itekako reaugujem emotivno, muka me uhvati i dođe mi da dohvatim motku...

A ti mi predloži neki način za poboljšanje mog života, zasnovan na realnim i ostvarivim a ne na emotivnim temeljima? Gde su i koje su? I molim te da budu za mog života, jer kako je krenuo lapot starih i penzionera sa najnižim primanjima, ne znam da li imam toliko vremena da dočekam?

I tvoj politički blog je bolji, nije dosadan, ti bar ne juriš političku karijeru i sopstvenu korist, trebalo je da ga napišeš ako tako osećaš.
Colin_bgd Colin_bgd 11:29 02.05.2012

Re: ...

A ti mi predloži neki način za poboljšanje mog života, zasnovan na realnim i ostvarivim a ne na emotivnim temeljima? Gde su i koje su?

Pa ne mogu ja da ti kazem za koga da glasas, ja sam samo rekao kako treba analizirati listu... Na kraju, ako cemo bas da cepidlacimo matematicki, izaberi najveci broj (kad se sve sabere i oduzme), cak i ako je taj najveci broj negativan...
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 11:41 02.05.2012

Re: ...

Colin_bgd
A ti mi predloži neki način za poboljšanje mog života, zasnovan na realnim i ostvarivim a ne na emotivnim temeljima? Gde su i koje su?

Pa ne mogu ja da ti kazem za koga da glasas, ja sam samo rekao kako treba analizirati listu... Na kraju, ako cemo bas da cepidlacimo matematicki, izaberi najveci broj (kad se sve sabere i oduzme), cak i ako je taj najveci broj negativan...


Pa vec ti je rekao a ti ne umes da citas.
Nema smisla kaznjavati.
E sad, da li ima smisla da se to odnosi na opozicione stranke, koje ne mogu ni teorijski da snose odgovornost, ti proceni...
mariopan mariopan 11:43 02.05.2012

Re: ...

Colin_bgd
A ti mi predloži neki način za poboljšanje mog života, zasnovan na realnim i ostvarivim a ne na emotivnim temeljima? Gde su i koje su?

Pa ne mogu ja da ti kazem za koga da glasas, ja sam samo rekao kako treba analizirati listu... Na kraju, ako cemo bas da cepidlacimo matematicki, izaberi najveci broj (kad se sve sabere i oduzme), cak i ako je taj najveci broj negativan...

Kao da ne razumeš nešto, svi koji su na listama, osim nekoliko malih stranaka koje su tek nastale ali ih možemo zanemariti jer neće imati uticaja čak i ako pređu cenzus - SVE DRUGE su uzrok naše propasti.
Nema NIJEDNE koja je čista i nevina, kojoj verujem i koja bi bilo kome osim svojim članovima i Vođi - poboljšala život.

Naprotiv, svi zajedno, oni su gigantski parazitski organizam, pantiljičara koja je pojela svog domaćina, nasmrt ga izgladnevši.

Zato sam te i pitala da predložiš.
Ako već kritikuješ nas i pogrešno zamišljaš da se rukovodimo tako banalnim razlozima koje si naveo. Mi se sada borimo za goli život, svako kako zna i ume, ali ako glasa za bilo koju stranku koja je u politici bila poslednjih 20 godina, na bilo kojoj poziciji - glasao je za pantljičaru.
Colin_bgd Colin_bgd 11:48 02.05.2012

Re: ...

Kao da ne razumeš nešto, svi koji su na listama, osim nekoliko malih stranaka koje su tek nastale ali ih možemo zanemariti jer neće imati uticaja čak i ako pređu cenzus - SVE DRUGE su uzrok naše propasti.
Nema NIJEDNE koja je čista i nevina, kojoj verujem i koja bi bilo kome osim svojim članovima i Vođi - poboljšala život.

Naprotiv, svi zajedno, oni su gigantski parazitski organizam, pantiljičara koja je pojela svog domaćina, nasmrt ga izgladnevši.

Zato sam te i pitala da predložiš.
Ako već kritikuješ nas i pogrešno zamišljaš da se rukovodimo tako banalnim razlozima koje si naveo. Mi se sada borimo za goli život, svako kako zna i ume, ali ako glasa za bilo koju stranku koja je u politici bila poslednjih 20 godina, na bilo kojoj poziciji - glasao je za pantljičaru.


Glasaj za te male onda...

A i vec sam napisao, nigde nema 'cistih' stranaka, niti onih kojima se moze blanko verovati, sve stranke svugde su slicne tim nasim u Srbiji, ali uvek moze da se napravi neka gradacija na nekom racionalnom nivou...

Ne treba da dozvolimo da nam stranke uzburkaju emocije, onda nas zaista poraze...
freehand freehand 11:50 02.05.2012

Re: ...

Ne treba da dozvolimo da nam stranke uzburkaju emocije, onda nas zaista poraze...

Jebo emocije, 100 milijardi evra je 100 milijardi evra!

Colin_bgd Colin_bgd 11:53 02.05.2012

Re: ...

Jebo emocije, 100 milijardi evra je 100 milijardi evra!

Da, i ja sam cuo da ce ceo ovaj fond za pomoc evrozoni da se preusmeri u Srbiju, u slucaju odredjenog ishoda na izborima...
freehand freehand 11:58 02.05.2012

Re: ...

Colin_bgd
Jebo emocije, 100 milijardi evra je 100 milijardi evra!

Da, i ja sam cuo da ce ceo ovaj fond za pomoc evrozoni da se preusmeri u Srbiju, u slucaju odredjenog ishoda na izborima...

Fond+Šabanove doznake+pretpristupni fondovi Rusija&Beloruisja projekta+pomoć gubernijama.
A radikalni Evropejci su tu da vrše distribuciju, ni po babu ni po stričevima.
Kao i uvek.
mariopan mariopan 12:03 02.05.2012

Re: ...

Glasaj za te male onda...

I hoću, ali time kažnjavam velike, jer gube moj glas i padaju sa vlasti, to je kazna, i mislim da ih i treba kažnjavati.
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:49 02.05.2012

Re: ...

Colin_bgd
Jebo emocije, 100 milijardi evra je 100 milijardi evra!

Da, i ja sam cuo da ce ceo ovaj fond za pomoc evrozoni da se preusmeri u Srbiju, u slucaju odredjenog ishoda na izborima...

Uz uslov da bude politički neutralna i da se odnosi isto prema onima koji joj nisu dali 100 milijardi i prema onima koji su dali jer u pitanju je "principijelna neutralnost".
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:01 02.05.2012

Re: ...

mariopan
Glasaj za te male onda...

I hoću, ali time kažnjavam velike, jer gube moj glas i padaju sa vlasti, to je kazna, i mislim da ih i treba kažnjavati.

Kako bre ne znaš. Glasaj za Bolji život, Istinu, Čvrstinu, Preokret, Napredak,Povratak porodice u parlament i Kosova u Srbiju, protiv EU, NATO,Nikaragve, BiH, Hrvatske, Bocvane,sultana Murata,Ferdinanda,i da, ne zaboravi da glasaš protiv autonomaša koji šćedu da nam srpsku Vojvodinu ocepedu.
Ili , ako ti je lakše glasaj za one koji najbolje pevaju, sviraju, igraju kolo, ili slušaju Mozarta.Ili ako si zaboravila ili ti se čini da polako zaboravljaš svoj identitet glasaj za Dveri jer oni to garant vraćaju bez anastezije.
A kako sinoć čuh rečeče Krkobabić junior da će oni obezbediti svim pemzijašima po 13 pemziju. Pa ti sada vidi, dok u slučaju dolaska nekih postoji čak ozbiljna opasnost od smanjenja penzija ili zaleđavanje, on nudi 13-tu.Pa iako znamo da nas laže lepo je čuti.
Sve ovo su ti varijante uključujući i onu da ne glasaš ni za koga ali onda nemj da ti je niko kriv što sama sebe isključuješ kao aktivnog čimbenika političkoh života.
Hvala mi ako sam ti pomogao, a ako nisam nije problem jer nisi ni očekivala.
mariopan mariopan 13:33 02.05.2012

Re: ...

Sve ovo su ti varijante uključujući i onu da ne glasaš za nikoga ali onda nemj da ti je niko kriv što sama sebe isključuješ kao aktivnog čimbenika političkoh života.

Aaaa, ja ću da glasam. Jedva čekam.
Neću da crtam naivnu umetnost ( umetnost za naivan narod) jer te glasove opet dobiju svi koji pređu cenzus - a ja baš njima ne dam. Nego baš lepo zaokružim malu i novu stranku. Ja uvek aktivno učestvujem, nema da brineš. Nisam ni za bele listiće jer i to ide na isti način kao naiva, nevažeće jedno i drugo. A još mislim i da je nameštaljka, saznaćemo kakva i kome je najviše koristila, samo polako. Da nije nekome izuzetno korisna ne bi se toliko upinjali da nam je uvale, kao što su nam onako zdušno uvaljivali sve (po spisku) ove koje sada hoćemo da najurimo.
Niš ja njima više ne verujem.

Hvala mi ako sam ti pomogao, a ako nisam nije problem jer nisi ni očekivala.

Uvek mi je drago da mi pomogneš
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:46 02.05.2012

Re: ...

uključujući i onu da ne glasaš za nikoga

ovako sam namerno stavio jer ih ima na političko sceni koji su zapravo niko ali im je dao pare neko.
mariopan mariopan 13:54 02.05.2012

Re: ...

Milan Karagaća
uključujući i onu da ne glasaš za nikoga

ovako sam namerno stavio jer ih ima na političko sceni koji su zapravo niko ali im je dao pare neko.

E, a ja pomislila da si nepismen?
Posle ovoliko godina dopisivanja verujem čak da kapiram i kada se zezaš?
hajkula1 hajkula1 16:39 03.05.2012

Re: ...

mariopan

Kao da ne razumeš nešto, svi koji su na listama, osim nekoliko malih stranaka koje su tek nastale ali ih možemo zanemariti jer neće imati uticaja čak i ako pređu cenzus - SVE DRUGE su uzrok naše propasti.
Nema NIJEDNE koja je čista i nevina, kojoj verujem i koja bi bilo kome osim svojim članovima i Vođi - poboljšala život.



Nadam se da će biti drugačije uskoro, ako ne - ne gine revolucija i to francuska. I posle opet mora da se razgovara, dogovara.
Ali, hebi ga. Gladne oči. A narod ćuti.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 11:35 02.05.2012

Ovo su stvarno neke nove ideje

Zato uvek treba glasati danas za onoga za koga iskreno mislimo da ce uraditi nesto konkretno zbog cega ce nama licno biti bolje sutra, makar to bolje bilo minimalno.


Je li? Meni ovo lici na filozofiju Slobinih glasaca iz 90-ih. Poklonis im kolenice i obecas dzak brasna i praska posle izbora, eventualno neki poslic, a sta ce biti sutra i prekosutra, ne treba se time zamarati, a pogotovo kakvi su globalni efekti tog i takvog glasanja.

Ne treba glasati danas za nekoga da bi smo mu pokazali sta je trebao ili mogao da radi juce, pa kad za njega ponovo budemo glasali sutra, da zna sta da uradi da nam eventualno prekosutra bude bolje. Niti treba da imamo iluziju da je kaznjavanje politickih partija (bilo vlasti, bilo opozicije), koje kao rezultat i posledicu ima i kaznjavanje samog sebe, zrelo biracko razmisljanje.


Auuuu molim te.
Ja mislim da mi Srbi stvarno treba da patentiramo nase politicke izume, pocev od opcije za "bezglasni glas" na izbornom listicu , preko nekih novih metoda politicke borbe, jer ocigledno je da populus u visevekovnim demokratijama godinama na izbore izlazi u ogromnoj zabludi kako demokratija funkcionise i imali bi stosta da nauce od nas. Eh da smo sami mi ranije postali demokratsko drustvo, gde bi njima kraj bio sa ovakvim ingenioznim izumima?

Kaznjavanje partija na vlasti? Stvarno sumanuta ideja, i jos da toliko dugo opstaje?
freehand freehand 11:41 02.05.2012

Re: Ovo su stvarno neke nove ideje

Je li? Meni ovo lici na filozofiju Slobinih glasaca iz 90-ih. Poklonis im kolenice i obecas dzak brasna i praska posle izbora, eventualno neki poslic, a sta ce biti sutra i prekosutra, ne treba se time zamarati, a pogotovo kakvi globalni efekti tog i takvog glasanja.

Pazi, to što ja nikad ne ukapiram šta u tvojim postovima piše ne znači da im sadržaj nije od velikog značaja i pameti.
Ako te baš mrzi - ne moraš. Ali bi lepo bilo iz tvog (jednostavnog, molim!) objašnjenja nekad saznati wtf ti u stvari hoćeš da kažeš?
Colin_bgd Colin_bgd 11:42 02.05.2012

Re: Ovo su stvarno neke nove ideje

Poklonis...

Od poklona nikom nije bilo stvarno bolje, prema tome, nije nikakav argument kontra onoga sto sam ja napisao...

Kaznjavanje partija na vlasti? Stvarno sumanuta ideja, i jos da toliko dugo opstaje?

Kaznjavanje partija na vlasti koje kao rezultat i posledicu ima i kaznjavanje samog sebe...

Procitaj prvo recenicu do kraja, molim te. Radi se o konkretnom, ne o opstem slucaju... Evo sacekacu da das novi komentar... ako hoces...

Mozda sam trebao kao prvu pretpostvaku da napisem da ljudi nauce da citaju...
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 11:49 02.05.2012

Re: Ovo su stvarno neke nove ideje

freehand
Je li? Meni ovo lici na filozofiju Slobinih glasaca iz 90-ih. Poklonis im kolenice i obecas dzak brasna i praska posle izbora, eventualno neki poslic, a sta ce biti sutra i prekosutra, ne treba se time zamarati, a pogotovo kakvi globalni efekti tog i takvog glasanja.

Pazi, to što ja nikad ne ukapiram šta u tvojim postovima piše ne znači da im sadržaj nije od velikog značaja i pameti.
Ako te baš mrzi - ne moraš. Ali bi lepo bilo iz tvog (jednostavnog, molim!) objašnjenja nekad saznati wtf ti u stvari hoćeš da kažeš?


Mislim da kapiras odlicno

Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 12:05 02.05.2012

Re: Ovo su stvarno neke nove ideje

Colin_bgd
Poklonis...

Od poklona nikom nije bilo stvarno bolje, prema tome, nije nikakav argument kontra onoga sto sam ja napisao...


Jeste, to je taj rezon: gledam da mi danas bude bolje, a sutra nije vazno.
Vas argument je da se gleda "licna i trenuntna" korist - danas, a ne sutra, je li tako?
Pa vidite, to jeste jedna moguca filozofija, moze i zivotna da bude, ali ponekada je trenutna korist suprotstavljena dugorocnoj.
Po vama je bolje da korist bude ODMAH makar i minimalna. Po meni nije. Po meni je bolje da malo pretrpim, ali ce korist sutra biti mozda mnogo veca.
Ovo nije sada uopste receno u kontekstu izbora, nego generalno, kao princip.
Ali primenjiv je i na izbore.

Kaznjavanje partija na vlasti? Stvarno sumanuta ideja, i jos da toliko dugo opstaje?

Kaznjavanje partija na vlasti koje kao rezultat i posledicu ima i kaznjavanje samog sebe...

Procitaj prvo recenicu do kraja, molim te. Radi se o konkretnom, ne o opstem slucaju... Evo sacekacu da das novi komentar... ako hoces...

Mozda sam trebao kao prvu pretpostvaku da napisem da ljudi nauce da citaju...


Ne, pretpostavka je trebala da bude, da ljudi koji citaju ovaj blog imaju glavu kojom razmisljaju i da nije dovoljno samo ponavljati jednu te istu tezu ad nauseam
koje kao rezultat i posledicu ima i kaznjavanje samog sebe
bez dokaza, a kad to ne prodje, onda se kaze pa "dokazite da nije tako".
Ne, gospodo - teret dokaza je na onome ko iznosi tvrdnju.

freehand freehand 12:12 02.05.2012

Re: Ovo su stvarno neke nove ideje

Anonimni Pojedinac
freehand
Je li? Meni ovo lici na filozofiju Slobinih glasaca iz 90-ih. Poklonis im kolenice i obecas dzak brasna i praska posle izbora, eventualno neki poslic, a sta ce biti sutra i prekosutra, ne treba se time zamarati, a pogotovo kakvi globalni efekti tog i takvog glasanja.

Pazi, to što ja nikad ne ukapiram šta u tvojim postovima piše ne znači da im sadržaj nije od velikog značaja i pameti.
Ako te baš mrzi - ne moraš. Ali bi lepo bilo iz tvog (jednostavnog, molim!) objašnjenja nekad saznati wtf ti u stvari hoćeš da kažeš?


Mislim da kapiras odlicno


El to znači da sam ja pametan?
A da ni ti nisi lud da se otvoreno izjašnjavaš?
Colin_bgd Colin_bgd 12:17 02.05.2012

Re: Ovo su stvarno neke nove ideje

Jeste, to je taj rezon: gledam da mi danas bude bolje, a sutra nije vazno.
Vas argument je da se gleda "licna i trenuntna" korist - danas, a ne sutra, je li tako?
Pa vidite, to jeste jedna moguca filozofija, moze i zivotna da bude, ali ponekada je trenutna korist suprotstavljena dugorocnoj.
Po vama je bolje da korist bude ODMAH makar i minimalna. Po meni nije. Po meni je bolje da malo pretrpim, ali ce korist sutra biti mozda mnogo veca.
Ovo nije sada uopste receno u kontekstu izbora, nego generalno, kao princip.
Ali primenjiv je i na izbore.

Sve ovo je tacno. Veci rizik, potencijalno veca i dobit. Ja to ne poricem, niti kazem da to ne valja, samo mislim da u politici nije tako jednostavno, a i ovo 'potencijalno' se izgubi na prvoj krivini, pa posle ne znamo sta se desilo... A vec smo imali i primer Slobe, koga smo i doveli po "pritrpecemo se" principu...
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 12:18 02.05.2012

Re: Ovo su stvarno neke nove ideje

freehand
Anonimni Pojedinac
freehand
Je li? Meni ovo lici na filozofiju Slobinih glasaca iz 90-ih. Poklonis im kolenice i obecas dzak brasna i praska posle izbora, eventualno neki poslic, a sta ce biti sutra i prekosutra, ne treba se time zamarati, a pogotovo kakvi globalni efekti tog i takvog glasanja.

Pazi, to što ja nikad ne ukapiram šta u tvojim postovima piše ne znači da im sadržaj nije od velikog značaja i pameti.
Ako te baš mrzi - ne moraš. Ali bi lepo bilo iz tvog (jednostavnog, molim!) objašnjenja nekad saznati wtf ti u stvari hoćeš da kažeš?


Mislim da kapiras odlicno


El to znači da sam ja pametan?
A da ni ti nisi lud da se otvoreno izjašnjavaš?


Hahaha.
Tacno pomislih da ti "to sto ja ne kapiram" znaci "ne mogu da provalim za koga si"

Ako ti treba jasnije, za DS nisam
(sto ne znaci da pod odredjenim okolnostima necu da dam na nekom nivou nekom iz DS-a glas)

Nego jebo te Free, je l' ima neka osnova pa kojoj nisi pokusao da diskreditujes neistomisljenike? Ne valja kad su opredeljeni, ne valja kad nisu...
freehand freehand 12:26 02.05.2012

Re: Ovo su stvarno neke nove ideje

Nego jebo te Free, je l' ima neka osnova pa kojoj nisi pokusao da diskreditujes neistomisljenike? Ne valja kad su opredeljeni, ne valja kad nisu...

Ne razumem.
Koga sam ja ovde pokušao da diskreditujem?
Tebe? Ne znam da li si mi istomišljenik jer stvarno ne znam šta pišeš. zaozbiljno.
A i to da ti kažem: na ovom blogu ima mnogo mojih neistomišljenika čije mišljenje cenim i uvažavam bez obzira što se sa njima ne slažem. I to sa raznih delova političkog spektra.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 12:31 02.05.2012

Re: Ovo su stvarno neke nove ideje

Colin_bgd
Jeste, to je taj rezon: gledam da mi danas bude bolje, a sutra nije vazno.
Vas argument je da se gleda "licna i trenuntna" korist - danas, a ne sutra, je li tako?
Pa vidite, to jeste jedna moguca filozofija, moze i zivotna da bude, ali ponekada je trenutna korist suprotstavljena dugorocnoj.
Po vama je bolje da korist bude ODMAH makar i minimalna. Po meni nije. Po meni je bolje da malo pretrpim, ali ce korist sutra biti mozda mnogo veca.
Ovo nije sada uopste receno u kontekstu izbora, nego generalno, kao princip.
Ali primenjiv je i na izbore.

Sve ovo je tacno. Veci rizik, potencijalno veca i dobit. Ja to ne poricem, niti kazem da to ne valja, samo mislim da u politici nije tako jednostavno, a i ovo 'potencijalno' se izgubi na prvoj krivini, pa posle ne znamo sta se desilo... A vec smo imali i primer Slobe, koga smo i doveli po "pritrpecemo se" principu...


Pa ja se nesto ne secam da je TO bio rezon dovodjenja Slobe.
Pre mi se cini da je i tada bilo "ma svi su oni isti" (zato je najbolje da se opet glasa za Slobu)
No svejedno, tacno je da nije jednostavno, ali je stvar licne procene naravno u sta ce stranka da mutira tokom naredne 4 godine.
Moja je licna procena da ne postoje ni teorijske sanse da se Naprednjaci dan nakon izbora presvuku u majce sa Seseljevim likom i sve ono sto su bili tokom devedesetih (govorim figurativno naravno).

Ali ja nisam agitator, pa nemam neku posebnu zelju da obrazlazem zasto tako mislim (mrzi me). Vise reagujem na neke kvaziargumente, jer me to pomalo i vredja, pa je reakcija tu vise automatska :). (Doduse ne iskljucujem mogucnost da nema namere, nego jednostavno je los argument ili losa formulacija u pitanju...)
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 12:37 02.05.2012

Re: Ovo su stvarno neke nove ideje

freehand
Nego jebo te Free, je l' ima neka osnova pa kojoj nisi pokusao da diskreditujes neistomisljenike? Ne valja kad su opredeljeni, ne valja kad nisu...

Ne razumem.
Koga sam ja ovde pokušao da diskreditujem?
Tebe? Ne znam da li si mi istomišljenik jer stvarno ne znam šta pišeš. zaozbiljno.
A i to da ti kažem: na ovom blogu ima mnogo mojih neistomišljenika čije mišljenje cenim i uvažavam bez obzira što se sa njima ne slažem. I to sa raznih delova političkog spektra.


Jah, jah, jah...

A da ni ti nisi lud da se otvoreno izjašnjavaš?
freehand freehand 13:01 02.05.2012

Re: Ovo su stvarno neke nove ideje

Moja je licna procena da ne postoje ni teorijske sanse da se Naprednjaci dan nakon izbora presvuku u majce sa Seseljevim likom i sve ono sto su bili tokom devedesetih (govorim figurativno naravno).

Ali si bez mnogo razmišljanja spreman da poveruješ da su u toku noći od radikala postali naprednjaci?
Ubedili te delima, programom, ponašanjem?
Anonimni Pojedinac
freehand
Nego jebo te Free, je l' ima neka osnova pa kojoj nisi pokusao da diskreditujes neistomisljenike? Ne valja kad su opredeljeni, ne valja kad nisu...

Ne razumem.
Koga sam ja ovde pokušao da diskreditujem?
Tebe? Ne znam da li si mi istomišljenik jer stvarno ne znam šta pišeš. zaozbiljno.
A i to da ti kažem: na ovom blogu ima mnogo mojih neistomišljenika čije mišljenje cenim i uvažavam bez obzira što se sa njima ne slažem. I to sa raznih delova političkog spektra.


Jah, jah, jah...

A da ni ti nisi lud da se otvoreno izjašnjavaš?

Jah, jah, jah, da.
Pišeš komentare kao početak Bokačovog Dekamerona: biće lepo i interesantno, ali prvo mora da bude ružno i dosadno.
Pa ok.
Uživkaj.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 13:39 02.05.2012

Re: Ovo su stvarno neke nove ideje

freehand
Moja je licna procena da ne postoje ni teorijske sanse da se Naprednjaci dan nakon izbora presvuku u majce sa Seseljevim likom i sve ono sto su bili tokom devedesetih (govorim figurativno naravno).

Ali si bez mnogo razmišljanja spreman da poveruješ da su u toku noći od radikala postali naprednjaci?
Ubedili te delima, programom, ponašanjem?


Kad to ovako koncizno srocis, sta tu jos ima da se doda?
Bas je tako.
(Inace, odlicno izveden manevar prebacivanja tereta dokaza na moju stranu, nema sta genijalna taktika )

Jah, jah, jah, da.
Pišeš komentare kao početak Bokačovog Dekamerona: biće lepo i interesantno, ali prvo mora da bude ružno i dosadno.
Pa ok.
Uživkaj.




freehand freehand 16:01 02.05.2012

Re: Ovo su stvarno neke nove ideje

Anonimni Pojedinac
(Inace, odlicno izveden manevar prebacivanja tereta dokaza na moju stranu, nema sta genijalna taktika

Moja je licna procena da ne postoje ni teorijske sanse da se Naprednjaci dan nakon izbora presvuku u majce sa Seseljevim likom i sve ono sto su bili tokom devedesetih (govorim figurativno naravno).

U čemu je problem da izvedeš reverzibilan proces u razmišljanju?
Ili si ti iz škole mišljenja "Prati utabane staze i ne okreći se sine"?
mlekac mlekac 11:38 02.05.2012

Pa, da pomognemo izbor...

Colin_bgd Colin_bgd 11:45 02.05.2012

Re: Pa, da pomognemo izbor...

Mozda bolje ovo...

mlekac mlekac 11:58 02.05.2012

Re: Pa, da pomognemo izbor...

Colin_bgd
Mozda bolje ovo...


Moze i ovako:


Il' nesto domace? Gledanje u pasulj?
a_jovicic a_jovicic 11:57 02.05.2012

Krv, rintanje, suze i znoj

Da, da ... naslov komentara se odnosi na izreku koju je prvi izgovorio Garibaldi 1849, koristio Teodor Ruzvelt 1897 a kod nas najpoznatija po Čerčilovom govoru iz 1940 (doduše u narodu poznatija u skraćenom obliku "krv, znoj i suze" )

Kako da mi ruka krene da zaokruži neki broj kad mi svi uvaljuju priču o "boljem sutra" i nekoj obećanoj Diznilend-Srbiji? (a istina je ... "bolje sutra" za njih počinje istog momenta kad se dočepaju neke fotelje)

Kako da izaberem dosledne kandidate kad' se ni oni sami ne pridržavaju svojih programa? (a programi su im toliko slični da čak ni genetski-modifikovane-koalicije ne mogu da budu razlog nesprovodjenja predizbornih obećanja)

Kako da pronadjem pravednu a strogu partiju kad' kriminal i korupciju ne uspevaju da reše čak ni na primeru "onih drugih", koji su vladali pre njih? (a o prijavi i čišćenju "svojih redova" je nemoguće razmišljati ni u ludilu)

Onog trenutka kada budem video partiju koja će javno da kažnjava svoje funkcionere kad ih (unutrašnja kontrola) uhvati sa "lepljivim prstima" ... kada ta partija bude dala predvidjanja koja će biti ispunjiva (pa makar nam priznali da će koridor 10 da grade narednih 10 godina) ... kada nam budu obećavali samo ono što gore Garibaldi reče (ali kad' pokažu da to važi pre svega za njihove članove pa tek za sve nas ostale) i kad' pokažu da njihovi najsposobniji kadrovi (ali ne u smislu "laktaške sposobnosti" ili slepe poslušnosti ... nego rezultata od opšteg dobra za sve gradjane a ne samo za njihove članove) imaju prodju ka vrhu partijske hijerarhije ... e onda ću imati za koga da glasam!

Eh sad ... previše je očekivati sve ovo od jedne partije (a da ona ne bude ultra-ultra-desno ili ultra-ultra-levo ... tj. apsolutističko-totalitarna) ... ali ajde da svaka od partija ispuni makar deo pomenutih zahteva ... pa da imamo neki izbor za izbore. I svakako moraju da dodju neki novi ljudi na njihove vrhove ... svi ovi se kao na ringišpilu smenjuju još od 1990-te ... i svako od njih je bar na nekom nivou bio na vlasti (ovo da mi se ne javi neko sa pričom ... e al' znaš ... ovi nikad nisu vladali zemljom ... ajde da im damo šansu ... šanse su već imali ili mogu da je dobiju samo na lokalnom nivou ... za vladanje državom moraju da se dokažu preko svih nivoa ispod)

Pa nek rezultati ovih izbora budu šareni kao što će biti i moj listić (od strane nekih zvan i "beli" ) ... svakako će svi dobiti vlast na nekom nivou pa nek' mi pokažu do sledećih izbora da zaslužuju da ih "unapredim"!



Nego imam "obziljan" problem ... treba mi savet blogovateljstva ... Za preCedničke izbore ću da glasam za Tita ... za lokalne za Čaka Norisa ... ali ne znam koju partiju da dopišem na parlamentarnim?!? ... Može neka ideja?
mlekac mlekac 12:00 02.05.2012

Re: Krv, rintanje, suze i znoj

a_jovicic




Nego imam "obziljan" problem ... treba mi savet blogovateljstva ... Za preCedničke izbore ću da glasam za Tita ... za lokalne za Čaka Norisa ... ali ne znam koju partiju da dopišem na parlamentarnim?!? ... Može neka ideja?


Colin_bgd Colin_bgd 12:08 02.05.2012

Re: Krv, rintanje, suze i znoj

Onog trenutka kada budem video partiju koja će javno da kažnjava svoje funkcionere kad ih (unutrašnja kontrola) uhvati sa "lepljivim prstima" ... kada ta partija bude dala predvidjanja koja će biti ispunjiva (pa makar nam priznali da će koridor 10 da grade narednih 10 godina) ... kada nam budu obećavali samo ono što gore Garibaldi reče (ali kad' pokažu da to važi pre svega za njihove članove pa tek za sve nas ostale) i kad' pokažu da njihovi najsposobniji kadrovi (ali ne u smislu "laktaške sposobnosti" ili slepe poslušnosti ... nego rezultata od opšteg dobra za sve gradjane a ne samo za njihove članove) imaju prodju ka vrhu partijske hijerarhije ... e onda ću imati za koga da glasam!

Nisu svi apsolutno isti. I u najgoroj ligi se timovi poredjaju od 1. do 18. mesta. Ja mislim (naivno, ali iskreno) da ako uvek glasamo ozbiljno, a ne iz zezanja, inata, besa, i slicno, da ce onda doci (kad, to je drugo pitanje, slazem se da je zivot samo jedan) do nekog odnosa gde ce i odgovornost da ulazi u jednacinu...

ali ne znam koju partiju da dopišem na parlamentarnim?!?

Ih, pa to je bar lako...

MRLP
Jukie Jukie 12:26 02.05.2012

Re: Krv, rintanje, suze i znoj

Colin_bgd
I u najgoroj ligi se timovi poredjaju od 1. do 18. mesta. Ja mislim (naivno, ali iskreno) da ako uvek glasamo ozbiljno, a ne iz zezanja, inata, besa, i slicno, da ce onda doci (kad, to je drugo pitanje, slazem se da je zivot samo jedan) do nekog odnosa gde ce i odgovornost da ulazi u jednacinu...


Pa evo da koristim spisak koji je na temi o kanalu 24 Kitchen objavio blogov kolac:
SNS-NS
DS-SDP-LSV
SPS-PUPS-JS
DSS
PREOKRET
SRS
URS

Neće mi biti bolje ako na vlasti budu ultradesne tradicionalne stranke tako da ih brišem:
DS-SDP-LSV
SPS-PUPS-JS
PREOKRET
URS

URS ne znam ni šta je, ne mogu za njih da glasam. Preokret smo ustanovili da se to samo deca igraju. DS smo ustanovili da su nas dovde doveli i ove godine nema para za neke programe/projekte koje smo do sada radili. Doduše smatram da je Đilas dobar gradonačelnik. Ostaje mi SPS.

Znači sad da glasam za SPS?
a_jovicic a_jovicic 12:31 02.05.2012

Re: Krv, rintanje, suze i znoj

Colin_bgd
Nisu svi apsolutno isti. I u najgoroj ligi se timovi poredjaju od 1. do 18. mesta. Ja mislim (naivno, ali iskreno) da ako uvek glasamo ozbiljno, a ne iz zezanja, inata, besa, i slicno, da ce onda doci (kad, to je drugo pitanje, slazem se da je zivot samo jedan) do nekog odnosa gde ce i odgovornost da ulazi u jednacinu...

Slažem se ... samo što je kod nas sve postavljeno naopako ... Umesto da selekciju radimo odozdo-ka-gore (tj. da pazimo šta biramo na lokalu a onda da na osnovu njihovih rezultata odlučimo za koga na vrhu) ... mi bacamo kockice, gledamo u kristalnu kuglu/lobanju ili u pasulj ... dal' će onaj ko nam najsladje priča to stvarno i da uradi pa se posle češkamo što izaberemo partiju koja ima super marketing i katastrofalnu kadrovsku strukturu.

Kod nas u stvari svi biramo samo vodju ... sve ostalo računamo da će on da sredi ... a vodje su nam kvaaaaarneeeee do srži (a kakav vodja, takvo i članstvo) :(

Verovatno bi izbori na 2 godine bili skuplji od ovog all-in-one ... ali što godine X ne bi glasali na lokalu i npr. za preCednika (koji bi po Ustavu trebao da bude čisto protokolarna funkcija) ... a onda godine X+2 (na osnovu rezultata koje su u prethodne 2 godine postigli oni izabrani u godini X) glasamo za parlament?
Colin_bgd Colin_bgd 12:33 02.05.2012

Re: Krv, rintanje, suze i znoj

Pa evo da koristim spisak koji je na temi o kanalu 24 Kitchen objavio blogov kolac:
SNS-NS
DS-SDP-LSV
SPS-PUPS-JS
DSS
PREOKRET
SRS
URS

Neće mi biti bolje ako na vlasti budu ultradesne tradicionalne stranke tako da ih brišem:
DS-SDP-LSV
SPS-PUPS-JS
PREOKRET
URS

URS ne znam ni šta je, ne mogu za njih da glasam. Preokret smo ustanovili da se to samo deca igraju. DS smo ustanovili da su nas dovde doveli i ove godine nema para za neke programe/projekte koje smo do sada radili. Doduše smatram da je Đilas dobar gradonačelnik. Ostaje mi SPS.

Znači sad da glasam za SPS?

Kolega, cista desetka.

Srecom, ja za ove izbore necu da posetim rodnu grudu, pa mi je lako da se busam u akademske grudi...
a_jovicic a_jovicic 12:40 02.05.2012

Re: Krv, rintanje, suze i znoj

Jukie
DS smo ustanovili da su nas dovde doveli i ove godine nema para za neke programe/projekte koje smo do sada radili. Doduše smatram da je Đilas dobar gradonačelnik. Ostaje mi SPS.

Znači sad da glasam za SPS?

A onda SPS napravi koaliciju sa DS ... iiiiii ... opet DS na vlasti (samo ovog puta Ivica bude premijer)
a_jovicic a_jovicic 14:00 02.05.2012

Re: Krv, rintanje, suze i znoj

mlekac
Piratska partija

Hm ... interesantna ideja ... nego to će izbornu komisiju odma' da povuče ka nekoj hajdučiji ... neće oni to baš ispravno shvatiti.

Pade mi na pamet da bih mogao da dopišem IP - Internet Partija (valjda su do sad' čuli bar šta je taj Internet) ali onda mi je na pamet sinula još gadnija ideja ...

PENIS - Partija Ekonomskog Napretka I Stabilnosti!

(sve u duhu predizborne kampanje)

... a ako privuče dovoljno glasača može da napravi koaliciju sa ...

SISA - Stranka Izvornih Srpskih Analfabeta

Ova koalicija sigurno neće biti ništa gora od onoga što će napraviti posle izbora.
inco inco 12:49 02.05.2012

A sta ako...

... u ponudi zaista nema nikoga, niti ikakve grupe za koju verujes, iskreno ili podojen sopstvenim zabludama, da ti moze doneti licni boljitak, a o siroko-drustvenom i da ne govorimo? Ja se u potpunosti slazem sa tobom da je najblaze neodgovorno, a pocesto i krajnje detinjasto glasati za nekoga iz inata, ili da bi se napakostilo nekom drugom, ili... To jeste svetli primer one nase `naljutio se pop na celo selo, pa sam sebi odsekao bradu`, ali sta ako ja zelim iskreno i racionalno da glasam za nekoga, a ne protiv nekoga ili u inat nekome, no takvog nekoga nema?

Evo, kad bi postojali neki libertarijanci na nasoj politickoj sceni, mada vise nisam ni toliko probirljiv pa bi mi i klasicni liberali bili dovoljni, pa sve i da nemaju nikakve sanse da probiju cenzus glasao bih za njih jer takvi po mom licnom ubedjenju jedino mogu doneti kakav-takav boljitak i to na dugorocnoj skali posto narednih 10 godina hteli mi ili ne mozemo slobodno da pripisemo gozbi skakavaca. Ali toga ovde nema - ovde su ti svi na ekonomskoj skali raspodeljeni izmedju socijalista (vole sve ljude tudjim parama) i komunista (vole sebe zato sto vole sve ljude tudjim parama), dok po drustvenoj imas malo veci dijapazon - od laznih levih centrista (svi ljudi su jednaki pod uslovom da mi bas nisu tu ispod prozora) do otvorenih fasista (jedna drzava, jedan narod, jedan razlicak). Za komuniste da glasam ne mogu, za fasiste da glasam ne smem. Za one koji izmedju toga cinculiraju - necu. Da prostis meni sve ovo izgleda kao da je KPJ jos uvek ziva i zdrava, samo se malko izdelila na frakcije koje se eto malo lelujaju izmedju osnovne ideje, al' u principu se svodi na isto.

Pazi, ja ovde uopste i ne razmatram cinjenicu da smo tol'ko budjavi da ko god da dodje na vlast, kakvih god nacela da se drzi, ima da krade kol'ko mu se pruzi prilika. Po tome nisu nista gori od naroda iz koga dolaze - svi ovi zestoki kriticari lopovluka kad bi se nasli kojim slucajem na pozicijama tih koje optuzuju za beslovesnu pljacku bili bi jos gori - to sto ih pljuju i kritikuju je samo ispoljavanje jedne nase mnogo ruzne osobine: zavisti. Daklem, nije ovde rec o tome da ja necu da glasam zato 'sto su svi isti' i zato 'sto su svi lopovi' - ma kakvi, davno sam se ja pomirio s cinjenicom da smo takvi kakvi smo, i znam da bih i ja pao u iskusenje, a vrlo verovatno i podlegao istom, da kradem kao i oni kada bi mi se pruzila takva prilika. Zato necu da moralisem oko toga i ne uzimam to kao faktor pri mojoj odluci o tome koga na glasackom listicu zaokruziti; odnosno pri mojoj odluci da nikoga ne zaokruzim.

Licno smatram da je u ovom momentu ekonomija najvaznija stvar za ovu zemlju, a politicari se brinu i govore o svemu samo ne o istoj, a na opstu radost ekonomski nepismenog puka koji i ne razume kako ekonomija funkcionise. Zabole me bre i za Kosovo, i za EU, i za Rusiju, i za dosijee, i za ... od toga niko boljitak nece osetiti, sem onih koji ne znaju sta drugo da kazu pa se pozivaju na to. Dokle god su manje-vise svi na politickoj sceni saglasni na ekonomskom planu - dotle ja zaista nemam za koga da glasam, niti mogu iskreno verovati da ijedna od tih varijacija na istu temu moze doneti ikakav boljitak - ni meni licno, ni drustvu u celini. Dokle god obecavaju radna mesta, povecanje penzija, subvencije, 'socijalne' stanove, vrtice i bolnice... kao sto svi rade u proteklih 20+ godina, dotle nemam za koga da glasam.

Javite mi kad neko javi da ce da otpusta sa drzavnih jasli bar 10% 'radnika' godisnje (i da obeca da ce podneti ostavku ako samo jednu godinu omasi), da ce smanjiti plate i penzije drzavnih parazita, da ce da ukine ili drasticno skresa subvencije, da nece da gradi stanove i vrtice (zatvore mogu da oprostim posto nam manjkaju), da ce tesko da progoni monopole, da ce da smanjuje sve poreze, akcize, carine i propise kako se broj prethodno pomenutih parazita bude smanjivao, da nece nijedan budzet da projektuje sa deficitom za sve 4 godine obecane mu vlasti, i ako se i pojavi statisticki vazan deficit da ce o'ma da podnese ostavku, da... E tad cu drage volje da izadjem i da ga zaokruzim, pa neka je i sam Vojislav Seselj - za sada cu samo da izadjem i da im nacrtam:



Uz velike sanse da dignem ruke do sledecih izbora i lepo se preselim negde gde su osnovna ekonomska pitanja davno resena pa da mogu da se dvoumim izmedju onih koji misle da su imigranti najveci problem drustva i onih koji ipak misle da je sredjivanje ekologije vazniji prioritet. I da seirim, priznacu iz najnizih ljudskih pobuda, nad onima koji su ovde ostali da pred sledece izbore opet raspravljaju da l' da izaberu cijanovodonicnu kiselinu ili botulinum, i da ubedjuju jedni druge da je ovo prvo bolje jer barem ima prijatan miris.
Colin_bgd Colin_bgd 13:01 02.05.2012

Re: A sta ako...

Javite mi kad neko javi da ce da otpusta sa drzavnih jasli bar 10% 'radnika' godisnje (i da obeca da ce podneti ostavku ako samo jednu godinu omasi), da ce smanjiti plate i penzije drzavnih parazita, da ce da ukine ili drasticno skresa subvencije, da nece da gradi stanove i vrtice (zatvore mogu da oprostim posto nam manjkaju), da ce tesko da progoni monopole, da ce da smanjuje sve poreze, akcize, carine i propise kako se broj prethodno pomenutih parazita bude smanjivao, da nece nijedan budzet da projektuje sa deficitom za sve 4 godine obecane mu vlasti, i ako se i pojavi statisticki vazan deficit da ce o'ma da podnese ostavku, da... E tad cu drage volje da izadjem i da ga zaokruzim, pa neka je i sam Vojislav Seselj -

Slazem se, necu da budem pogresno shvacen, samo do tada moramo da biramo cijanovodonicnu kiselinu bas zato jer ima prijatan miris. Takav uporan izbor ce i dovesti (izmedju ostalog) do pojave onih kojih sada nema...

A veruj mi da ja ne seirim, ako je bilo meni upuceno, naprotiv...
inco inco 13:16 02.05.2012

Re: A sta ako...

Colin_bgd
Slazem se, necu da budem pogresno shvacen, samo do tada moramo da biramo cijanovodonicnu kiselinu bas zato jer ima prijatan miris. Takav uporan izbor ce i dovesti (izmedju ostalog) do pojave onih kojih sada nema...


Takav izbor neminovno vodi do samo jednog moguceg ishoda - smrti. Nece telo steci imunitet na cijanovodonike, no ce eventualno crknuti od nemogucnosti da prepozna a kamo li iskoristi kiseonik nam nas nasusni. Odnosno po naski - od fekalija se snenokle ne prave. Jedino sto je drugi izbor mnogo brza i nesto bolnija smrt. Al' ne zavaravaj se - oba vode u isto. I, da se razumemo, ne krivim ja tu otrove - krivim one koji ih uzimaju, nije bas da su prisiljeni na to.

Sta tebe to dovodi do zakljucka da biranje spomenutih cijanovodonika eventualno moze dovesti do udisanja kiseonika punim plucima kad isti prvenstveno i osnovno ubijaju mogucnost organizma da koristi kiseonik?

Colin_bgd
A veruj mi da ja ne seirim, ako je bilo meni upuceno, naprotiv...


Daleko bilo, ja to uputio sebi kao neki od mogucih scenarija kad pobegnem odavde once and for all - nije ni trebalo da se vracam, nego mlados' - ludos'. Ono, u stilu - ja sam bar nesto uradio za sebe kad vec nisam mogao nista za nas jerbo je vama bilo draze da se inhalirate cijanovodonicima nego da odbijete tretman ... Kazem, cisto one niske ljudske pobude koje nas nadvladaju s vremena na vreme...
freehand freehand 13:25 02.05.2012

Re: A sta ako...

Javite mi kad neko javi da ce da otpusta sa drzavnih jasli bar 10% 'radnika' godisnje (i da obeca da ce podneti ostavku ako samo jednu godinu omasi), da ce smanjiti plate i penzije drzavnih parazita, da ce da ukine ili drasticno skresa subvencije, da nece da gradi stanove i vrtice (zatvore mogu da oprostim posto nam manjkaju), da ce tesko da progoni monopole, da ce da smanjuje sve poreze, akcize, carine i propise kako se broj prethodno pomenutih parazita bude smanjivao, da nece nijedan budzet da projektuje sa deficitom za sve 4 godine obecane mu vlasti, i ako se i pojavi statisticki vazan deficit da ce o'ma da podnese ostavku, da... E tad cu drage volje da izadjem i da ga zaokruzim, pa neka je i sam Vojislav Seselj - za sada cu samo da izadjem i da im nacrtam:

Jel znaš neku državu u kojoj se stvari tako odvijaju?
Bilo koju?
a_jovicic a_jovicic 13:38 02.05.2012

Re: A sta ako...

Colin_bgd
Slazem se, necu da budem pogresno shvacen, samo do tada moramo da biramo cijanovodonicnu kiselinu bas zato jer ima prijatan miris. Takav uporan izbor ce i dovesti (izmedju ostalog) do pojave onih kojih sada nema...

Pre će biti da će takav izbor da "redukuje" biračko telo na željeni nivo ... pa će političke stranke lepo same sebe da biraju ... Ja bih rek'o da je ovo "final solution" koji su nam smislili i ne koriste HCN u izvornom obliku nego Zyklon B.

S' druge stane postoji Botulinum Antitoxin ... tako da tu imamo bar neke šanse ako nismo previše eksponirani (tj. ako ga razredjujemo neupotrebom)
Colin_bgd Colin_bgd 13:43 02.05.2012

Re: A sta ako...

Sta tebe to dovodi do zakljucka da biranje spomenutih cijanovodonika eventualno moze dovesti do udisanja kiseonika punim plucima kad isti prvenstveno i osnovno ubijaju mogucnost organizma da koristi kiseonik?

Pa dobro, ja sam mislio da je metafora u pitanju (ako je to jedna, kako ono bese), kad ti odmah bukvalno, nipetnisest nego - smrt.
inco inco 13:44 02.05.2012

Re: A sta ako...

freehand
Jel znaš neku državu u kojoj se stvari tako odvijaju?
Bilo koju?


A je l' ti znas neku drzavu koju bi razmatrao za zivot a u kojoj je kancer javnih uposlenika i ostalih parazita toliko metastazirao da preti da ubije domacina ako se pod hitno ne ukloni, pa makar stradalo i dosta zdravog tkiva? Mislim, naravno, Severna Koreja, Kuba i dobar deo subsaharske Afrike su po tome jos gori od nas, al' ja tamo i ne planiram da zivim, ne znam za tebe.

Kako ti mislis da ce se drugacije resiti problem? Da radimo isto sto i do sada u iscekivanju drugacijih rezultata? To je, kazu neki, klinicka definicija ludila.
Colin_bgd Colin_bgd 13:49 02.05.2012

Re: A sta ako...

Da radimo isto sto i do sada u iscekivanju drugacijih rezultata?

Ja sam upravo napisao tekst da ne treba vise da radimo isto sto i do sada, tako da ne razumem ovo pitanje...
inco inco 13:50 02.05.2012

Re: A sta ako...

Colin_bgd
Pa dobro, ja sam mislio da je metafora u pitanju (ako je to jedna, kako ono bese), kad ti odmah bukvalno, nipetnisest nego - smrt.


Pa i 'smrt' je ovde metafora - uglavnom za bankrot, dalje cepanje drzave ili cak neki gradjanski rat kada stomaci pocnu da zavijaju, mada to mislim da nam ipak nece ponovo dozvoliti. Al' da ovako srljamo u propast - srljamo. Mozda smo mi i vec propali a da nam niko jos nije javio...

Umesto da se lecimo, ako je jos uvek moguce, mi se i dalje trujemo, i eto ti pokusavas da preneses poruku da kad se vec trujemo - daj bar da se trujemo na nacin koji nama vise prija. Ne znam, ja sam ipak za lecenje...
Colin_bgd Colin_bgd 13:54 02.05.2012

Re: A sta ako...

i eto ti pokusavas da preneses poruku da kad se vec trujemo - daj bar da se trujemo na nacin koji nama vise prija. Ne znam, ja sam ipak za lecenje...

Eh, sad. Nemoj da podmeces stvari. Znas i sam da nisam to napisao...
inco inco 13:57 02.05.2012

Re: A sta ako...

Colin_bgd
Ja sam upravo napisao tekst da ne treba vise da radimo isto sto i do sada, tako da ne razumem ovo pitanje...


To je pitanje upuceno freehand-u koji, cini mi se, misli da treba glasati za manje zlo - DS. Mada se preneseno odnosi i na tvoj tekst - ja tvrdim da su sve partije trenutno na sceni otrovi, nista od toga ne propagira lecenje. A trovanje, manje ili vece, do izlecenja dovesti ne moze. Naravno, moze se neko nadati da ce u isprobavanju otrova slucajno da naleti na lek, jer sto ono kazu - u malim kolicinama lek, u velikim otrov - al' izvinices, verovatnoca za to je previse mala da bih tu propoziciju prihvatio. Zato i pitah - sta te dovodi do razmisljanja da ce ovim tvojim pristupom da se eventualno dodje do leka? Ja tu vidim samo odlaganje neminovnog i kupovinu vremena da slucajno nabasamo na tretman, posto sa ovim drugima smrt nastupa brze i bolnije...

Problem, na posletku, mislim da je u tome sto mi mozda i ne zelimo da se lecimo. Jos smo u onoj denial fazi, a kad prihvatimo da smo bolesni i otrovani, bojim se da ce za lecenje biti odvec dockan... Sto ono kazu, svaki narod ima taman takvu vlast kakvu i zasluzuje...
Colin_bgd Colin_bgd 14:16 02.05.2012

Re: A sta ako...

sta te dovodi do razmisljanja da ce ovim tvojim pristupom da se eventualno dodje do leka?

Ja posmatram to malo drugacije. Ne kao pitanje lecenja i nelecenja (otrova), nego kao da smo gladni otisli u pekaru i nista nam se ne svidja, sve nam je gadno, ali ipak kupis nesto da pojedes da ne crknes od gladi. E, mi se zalimo kako nam se nista ne svidja, a ja kazem, kupi nesto sto ti je najmanje gadno. Zasto mislim da je moja analogija "bolja"? Zato sto jos uvek ipak imamo pravo glasa. Kako da se iskoristi kad je izbor nikakav, grozan, plesnjiv cak? Izbor jeste tezak i neprijatan, uzmi nesto sto ti je najmanje odvratno, ali na kraju ipak uzmi...

Mislim da nije jos doslo do smrti, a ako zaista do nje i dolazi, onda je to cist proces evolucije gde narodi nestaju isto kao i jedinke, i ako smo mi u toj fazi, tu onda malo sta moze da se uradi, ali ja mislim da ipak nije dotle doslo, uprkos svemu...
Jukie Jukie 15:22 02.05.2012

Re: A sta ako...

Colin_bgd
sta te dovodi do razmisljanja da ce ovim tvojim pristupom da se eventualno dodje do leka?Ja posmatram to malo drugacije. Ne kao pitanje lecenja i nelecenja (otrova), nego kao da smo gladni otisli u pekaru i nista nam se ne svidja, sve nam je gadno, ali ipak kupis nesto da pojedes da ne crknes od gladi. E, mi se zalimo kako nam se nista ne svidja, a ja kazem, kupi nesto sto ti je najmanje gadno. Zasto mislim da je moja analogija "bolja"? Zato sto jos uvek ipak imamo pravo glasa. Kako da se iskoristi kad je izbor nikakav, grozan, plesnjiv cak? Izbor jeste tezak i neprijatan, uzmi nesto sto ti je najmanje odvratno, ali na kraju ipak uzmi...

Kakva loša analogija za nas debele. Ja kad pojedem nešto što mi se ne sviđa, ne osećam se sito i onda moram da jedem još nešto drugo -> ekstra kile -> loše, tako da je najbolji izbor za plesnjivu groznu pekaru okrenuti se na peti i izaći iz pekare a ne uzeti ništa. Niko ne umire od gladi zato što je u pekari loš izbor
Colin_bgd Colin_bgd 15:27 02.05.2012

Re: A sta ako...

Niko ne umire od gladi zato što je u pekari loš izbor

Tu si u pravu. Ima uvek i kontejnera u blizini...

Mnogo se, bre, bukvalno hvatamo za ove navratnanos sklepane metaforice...
freehand freehand 15:58 02.05.2012

Re: A sta ako...

A je l' ti znas neku drzavu koju bi razmatrao za zivot a u kojoj je kancer javnih uposlenika i ostalih parazita toliko metastazirao da preti da ubije domacina ako se pod hitno ne ukloni, pa makar stradalo i dosta zdravog tkiva?

Rekao si da hoćeš državu bez budžetskog deficita.
Pitam te - gde to ima?
Ja mislim - nigde. bar u EU, a ni USA, ni Kanada nisu takve.
Utopija? Dembelija?
Kao ni većine stvari koje si taksativno naveo. Život i društvo funkcionišu malo drugačije. Pitaj Irce, pitaj Islanđane, pitaj Grke. To što im je startna pozicija daleko iznad naše ne znači da politika ne funkcioniše na isti načlin. Pogledaj kako je jesenas izgledalo natezanje između Obame i Kongresa oko budžetskog deficita. Pa mi kaži ponovo nešto na tu temu.

inco
Colin_bgd
Ja sam upravo napisao tekst da ne treba vise da radimo isto sto i do sada, tako da ne razumem ovo pitanje...


To je pitanje upuceno freehand-u koji, cini mi se, misli da treba glasati za manje zlo - DS. Mada se preneseno odnosi i na tvoj tekst - ja tvrdim da su sve partije trenutno na sceni otrovi, nista od toga ne propagira lecenje. A trovanje, manje ili vece, do izlecenja dovesti ne moze. Naravno, moze se neko nadati da ce u isprobavanju otrova slucajno da naleti na lek, jer sto ono kazu - u malim kolicinama lek, u velikim otrov - al' izvinices, verovatnoca za to je previse mala da bih tu propoziciju prihvatio. Zato i pitah - sta te dovodi do razmisljanja da ce ovim tvojim pristupom da se eventualno dodje do leka? Ja tu vidim samo odlaganje neminovnog i kupovinu vremena da slucajno nabasamo na tretman, posto sa ovim drugima smrt nastupa brze i bolnije...

Problem, na posletku, mislim da je u tome sto mi mozda i ne zelimo da se lecimo. Jos smo u onoj denial fazi, a kad prihvatimo da smo bolesni i otrovani, bojim se da ce za lecenje biti odvec dockan... Sto ono kazu, svaki narod ima taman takvu vlast kakvu i zasluzuje...

Vidi, Inco... Freehand ide i malo dalje, i ne samo da misli da je DS manje zlo, nego da u sebi ima i dobrih, zdravih delova a da je Boris Tadić, takav kakav je, tri koplja iznad svega ostalog što se nudi.
Samo, mislim da smo svi mi zaboravili iz kakvog smo sranja izbauljali, ona natezanja sa prelaznom Vladom, Saveznu skupštinu sa onim ljigama iz SNP, ubistvo Đinđića, pa Koštunicu i na kraju - političku realnost u ovoj zemlji, u kojoj ljudi glasaju tako kako glasaju i time diktiraju politiku i koalicije.
No: o kakvom leku pričaš? Koliko te razumem svi su političari otrov, a ti si protiv toga da se mi dalje trujemo. Dakle - šta to konkretno znači? Šta bi nas to izlečilo?
Ti se nisi kandidiovao, ja se nisam kandidovao. Koga ćemo onda?
Ili nećemo nikoga?
Lek je anarhija?
milisav68 milisav68 16:03 02.05.2012

Re: A sta ako...

Colin_bgd

Tu si u pravu. Ima uvek i kontejnera u blizini...

Mnogo se, bre, bukvalno hvatamo za ove navratnanos sklepane metaforice...

Ma da, samo si zaboravio da može i da se uzme pravda u svoje ruke.

Krade se na sve strane, a policija samo okreće glavu - sud takodje.

Mnogo je loše stanje, i kogod dodje na vlast - ne piše nam se dobro.
fijumau fijumau 17:09 02.05.2012

Re: A sta ako...

Freehand ide i malo dalje, i ne samo da misli da je DS manje zlo, nego da u sebi ima i dobrih, zdravih delova a da je Boris Tadić, takav kakav je, tri kopšlja iznad svega ostalog što se nudi.

Uhvatiti citiranog za obe noge, i vući što jače, jerbo host mož' da strada ako ovaj nastavi i malo dalje.
freehand freehand 17:56 02.05.2012

Re: A sta ako...

Uhvatiti citiranog za obe noge, i vući što jače, jerbo host mož' da strada ako ovaj nastavi i malo dalje.

Pa sad, ako noge budu zauzete... Ti stani sa strane i navijaj.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:35 02.05.2012

Najmanje zlo

Pri cinu zaokruzivanja treba imati na umu samo odnos prema sopstvenim interesima, ne odnos prema politicarima, ne cak ni patriotizam. Ne treba se opterecivati time sto nijedna lista nije idealna. Nijedna politicka stranka ni u Srbiji, niti bilo gde drugde u svetu nije 100% cista. Svi imaju svoje interese, svoje mecene, svoja muljanja, svoje dilove, svoje ljude koje gurkaju okolo-naokolo, svoj cenovnik, svoj jelovnik, svoj 'old boys club' cija je sustina odbrana sopstvenih pozicija. Nista to nije ni novo, niti nepoznato. Medjutim, duznost je svakog pojedinca da u toj kakofoniji, dzungli i opstem haosu ipak zaokruzi ono za sta iskreno misli da ce i njemu samom doneti neke koristi.

Nigde nije tako da imaš za koga da glasaš baš po svojoj meri. Što i nije čudno, jer je u toj igri najvažnija bitka za moć, ma koliko to ružno zvučalo. Prosto, tako je. Verujem da uvek treba glasati, ako ne ZA, onda PROTIV. Ali, glasati.
Colin_bgd Colin_bgd 13:46 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

Nigde nije tako da imaš za koga da glasaš baš po svojoj meri. Što i nije čudno, jer je u toj igri najvažnija bitka za moć, ma koliko to ružno zvučalo. Prosto, tako je. Verujem da uvek treba glasati, ako ne ZA, onda PROTIV. Ali, glasati.

Slazem se, samo mislim da nikad ne treba glasati protiv. Protiv koga? Cak i ako je ukupna suma (vec sam napisao gore negde) negativna u svakoj kombinaciji, ipak glasati za najmanji negativni broj...

Nigde nisam napisao da je racionalno lako. Racionalan izbor je najtezi izbor, jer cesto dovodi do paradoksa da se sa njim, u stvari, mozda i ne slazemo...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:55 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

To je, na žalost, najčešća situacija. Doduše tada su to takozvani mrtvi glasovi, koje prvi naredni izbori odnesu, ali i to je bolje od najgoreg. Kreneš otpozadi...
Colin_bgd Colin_bgd 14:03 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

Doduše tada su to takozvani mrtvi glasovi,

Game theory ili kako bese... treba malo procitati i o tome...

Ali, iskoristicu repliku tebi za ovo. Iako smo '90 glasali pod vecinskim sistemom, koji su svi mrzeli, moram da priznam da dve decenije kasnije sa isto toliko britanskog staza sam promenio misljenje u potpunosti. Vecinski sistem i to bez drugog kruga je najdemokratskiji jer svaki pojedinacni glas vredi i svacija glasacka odluka (ukljucujuci i neizlazak) ima direktne posledice na rezultat. Nije retka situacija da u 50% izlaznosti od tri kandidata (Con, Lab, Lib-Dem) dobije onaj koji je dobio desetak glasova vise, sto znaci da poslanik bude onaj koji ime efektivno 50:3 = 16.666% podrske birackog tela izborne jedinice. Ali, nije stvar u tome. Stvar je u tome da je svaki glas jednako bitan, pa ti se zezaj ako hoces i glasaj protiv, ali cesce nego ne (iliti srpski: more often than not) ces dobiti kao rezultat najnepovoljniju opciju. Sad ako je najgore bolje od neceg srednjeg, onda u redu...
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:08 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

Ti glasovi su se u Sloveniji obili o glavu u par navrata, jednom desnici i onomad levici, smrtno skoro. To je ono kad oni zaborave da ljudi nisu glasali ZA njih, nego PROTIV drugih. Legnu na te glasove, opuste se i - potonu.
jesen92 jesen92 14:22 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

Racionalan izbor je najtezi izbor, jer cesto dovodi do paradoksa da se sa njim, u stvari, mozda i ne slazemo...
..ne verujem da se bilo gde glasaci apsolutno slazu sa svojim izborom ali biraju racionalno tj ono sto je za njih vise dobro ili manje lose..kod nas je situacija malo drugacija s obzirom da smo jos u nekoj tranziciji a proslost nismo skroz zaboravili pa vecina reaguje emocionalno..ja sam pre par meseci razmisljala o bojkotu ili belim listicima da bi u medjuvremenu shvatila da je to glupo..nas izborni zakon je takav da ako izadje samo jedan glasac izbori su vazeci...prema tome, briga ove "glavne favorite" da li ih neko kaznjava ili glasa za njih, na kraju su vazni samo procenti..kako niko ne moze da dobije vecinu bice u igri veliki broj kombinacaija pa emotivnom glasacu uvek sledi neko razocaranje....ja, na primer, na proslim izborima prvi put nisam glasala za demokrate vec za cedu zbog najave koalicije sa ivicom...i sta je bilo? ..bilo je to da su svi sa svima pravili koalicije na lokalu a to znaci da drugacije nije moglo...prema tome, nema tu neke filozofije nego glasaj za onoga ko ti je "najblizi" a ako neces idi na pecanje, precrtavaj, crtaj glisu, neko ce svakako napraviti vladajucu koaliciju i bez tvog glasa ...
Colin_bgd Colin_bgd 14:25 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

s obzirom da smo jos u nekoj tranziciji

Ja bih cak rekao da je uporno i tvrdoglavo racionalno glasanje ne samo neophodno bas u tranziciji, nego i da omogucava izlazak iz iste kroz povoljnija vrata...
dragoljub92 dragoljub92 14:30 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

Colin_bgd
s obzirom da smo jos u nekoj tranziciji

Ja bih cak rekao da je uporno i tvrdoglavo racionalno glasanje ne samo neophodno bas u tranziciji, nego i da omogucava izlazak iz iste kroz povoljnija vrata...

kad živiš u racionalnoj zemlji glasaš racionalno al kad živiš u iracionalnoj zemlji aj pogodi šta je racionalno u iracionalnom.
jesen92 jesen92 14:35 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

a bih cak rekao da je uporno i tvrdoglavo racionalno glasanje ne samo neophodno bas u tranziciji, nego i da omogucava izlazak iz iste kroz povoljnija vrata..

..slazem se ali sudeci po komentarima na blogu b92 vecina reaguje emotivno..toliko da je nekima vazno i koju muziku slusa boris tadic, valjda je "seljak" zbog muzike, a zaboravljaju da je toma stvarno seljacina tj prostacina
Colin_bgd Colin_bgd 14:36 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

dragoljub92
Colin_bgd
s obzirom da smo jos u nekoj tranziciji

Ja bih cak rekao da je uporno i tvrdoglavo racionalno glasanje ne samo neophodno bas u tranziciji, nego i da omogucava izlazak iz iste kroz povoljnija vrata...

kad živiš u racionalnoj zemlji glasaš racionalno al kad živiš u iracionalnoj zemlji aj pogodi šta je racionalno u iracionalnom.

Racionalno i iracionalno postoje paralelno, ne sadrze se jedno u drugom, i ne iskljucuju jedno drugo. Racionalno glasanje, cak i u iracionalnoj situaciji, pomera stvari blize 'racionalnoj zemlji'...

U svakom slucaju iracionalno glasanje nece dovesti do racionalne vlasti. Majmun koji lupa po tastaturi najverovatnije nece (mada ima misljenja i da hoce) napisati Sekspira...
a_jovicic a_jovicic 14:51 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

jesen92
..ja sam pre par meseci razmisljala o bojkotu ili belim listicima da bi u medjuvremenu shvatila da je to glupo..nas izborni zakon je takav da ako izadje samo jedan glasac izbori su vazeci...prema tome, briga ove "glavne favorite" da li ih neko kaznjava ili glasa za njih, na kraju su vazni samo procenti..

Njih svakako baš briga za sve nas ... ali aktivan protest (a to je po meni "beli listić" ) može da se prebroji ... i jasan je za razliku od bojkota koji može da se tumači raznoraznim apstinencijama (od mrzi me da izadjem iz kuće do nemam za koga da glasam) ... ili glasanja za satelit-partije (možda su ti glasači stvarno poverovali u kampanju te-i-te partije).

Ovako se upućuje jasna poruka i može da se prati čak i trend. Ne mislim ja da će se nešto novo desiti na ovim izborima ... možda neće ni na sledećim ... ali ako im se pošalje signal ... 5% "belih" na ovim ... 10% na sledećim ... to je više nego dovoljno njihovim marketing-stručnjacima (mislim ovde na profesionalce a ne neke domaće kvazi-analitičare) o potencijalnom "tržištu". Ovako, biće ... vidi ovce ... šta im sve radimo i oni opet glasaju za nas!
jesen92 jesen92 14:57 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

Ovako se upućuje jasna poruka i može da se prati čak i trend. Ne mislim ja da će se nešto novo desiti na ovim izborima ... možda neće ni na sledećim ... ali ako im se pošalje signal ... 5% "belih" na ovim ... 10% na sledećim ... to je više nego dovoljno njihovim marketing-stručnjacima (mislim ovde na profesionalce a ne neke domaće kvazi-analitičare) o potencijalnom "tržištu". Ovako, biće ... vidi ovce ... šta im sve radimo i oni opet glasaju za nas!
..to bi bilo tako kada bi Srbija bila blog B92, ali nije...
a_jovicic a_jovicic 16:12 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

jesen92
Ovako se upućuje jasna poruka i može da se prati čak i trend. Ne mislim ja da će se nešto novo desiti na ovim izborima ... možda neće ni na sledećim ... ali ako im se pošalje signal ... 5% "belih" na ovim ... 10% na sledećim ... to je više nego dovoljno njihovim marketing-stručnjacima (mislim ovde na profesionalce a ne neke domaće kvazi-analitičare) o potencijalnom "tržištu". Ovako, biće ... vidi ovce ... šta im sve radimo i oni opet glasaju za nas!
..to bi bilo tako kada bi Srbija bila blog B92, ali nije...

Ih ... ma ni nas šaka jada ovde na blogu nemož' da se usaglasi dal' je bolje "belo", bojkot ili "manje zlo" pa se svakako ne nadam da je svakoliko glasačko telo nešto puno bolje ... no ako ne počnemo (na nekim izborima), nikad se ništa neće promeniti (za 20-30 godina)

EDIT:
Nego meni je simptomatično što su se sve stranke tako panično ponašale s'početka kampanje kad im se spomenu "beli listići" ... tako da mi se čini da im je to "Ahilova peta" ... samo su im čike iz PR-a rekle da tu temu više nikako ne spominju kako bi narod što pre zaboravio (ili radio upravo to iz inata)
expolicajac expolicajac 16:13 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

To je ono kad oni zaborave da ljudi nisu glasali ZA njih, nego PROTIV drugih. Legnu na te glasove, opuste se i - potonu.

JECOOOOO PAMETNICE. Samo što nema ko da sluša, uđe voda u uši, a ogledalo nemaju.
freehand freehand 16:16 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

Ih ... ma ni nas šaka jada ovde na blogu nemož' da se usaglasi dal' je bolje "belo", bojkot ili "manje zlo" pa se svakako ne nadam da je svakoliko glasačko telo nešto puno bolje ... no ako ne počnemo (na nekim izborima), nikad se ništa neće promeniti (za 20-30 godina)

A što se ti, mudar i pravedan, ne kandiduješ?
Dimamo za koga?
Ili što ne napraviš gest pa kažeš - ae Koštunica!
Vidiš da se svi njega najviše gade, kao Toma je bolji jer je revidirao i za Evropu je od malih nogu?
Beli, plavi, rozi listić će, na ovim ili na ponovljenim izborima, imati isti rezultat. Čemu onda tolika folirancija?
Šta ćeš tim listićem, belim ili nažvrljanim da kažeš što oni već ne znaju?
a_jovicic a_jovicic 16:28 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

freehand

A što se ti, mudar i pravedan, ne kandiduješ?
Dimamo za koga?
Ili što ne napraviš gest pa kažeš - ae Koštunica!
Vidiš da se svi njega najviše gade, kao Toma je bolji jer je revidirao i za Evropu je od malih nogu?
Beli, plavi, rozi listić će, na ovim ili na ponovljenim izborima, imati isti rezultat. Čemu onda tolika folirancija?
Šta ćeš tim listićem, belim ili nažvrljanim da kažeš što oni već ne znaju?

Da se kandidujem ... pa da budem YAPP (Yet Another Political Party) ... U nekom od prethodnih komentara napisah šta očekujem od postojećih partija da bih glasao za njih ... nije neophodno da pravimo novu (obično nove partije imaju samo novo ime ... sve ostalo su stari kadrovi) već da oni malo pročiste postojeće partije i počnu da slušaju "bazu". A kad spomenu Vojislava Dr Koštunicu ... pa zar upravo oni nisu dobili žestoko po nosu zbog svoje nadmene politike? ... pa i Vuk mu spada u istu korpu (prvi vodja "revolucije" '90-tih mora sa Čedom u koaliciju da bi preskočio cenzus). Izvini al' za Tomu nikako ne mogu, pošto to što su promenili ime (pa su sad New Wave Radicals) ne znači da možemo da im zaboravimo kako su radili na lokalu gde su bili birani od Rakovice do Zemuna. Jel' to sad ispade najmanje zlo da se glasa za SPS (samo čemu kad oni ulaze u koaliciju bilo sa DS-om, bilo sa SNS-om)?!? ... sto reče Jukie ... ne fala ... pre ću da mi stomak zavija nego da jedem budjavo pecivo iz nehigijenske pekare zvane "političke partije u Srbiji" ... a ako se pekari ne opamete mož' da im neko zapali pekaru (posle 5-og nikad nije doš'o 6-ti oktobar)
Hansel Hansel 16:29 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

Colin_bgd
Doduše tada su to takozvani mrtvi glasovi,Game theory ili kako bese... treba malo procitati i o tome...Ali, iskoristicu repliku tebi za ovo. Iako smo '90 glasali pod vecinskim sistemom, koji su svi mrzeli, moram da priznam da dve decenije kasnije sa isto toliko britanskog staza sam promenio misljenje u potpunosti. Vecinski sistem i to bez drugog kruga je najdemokratskiji jer svaki pojedinacni glas vredi i svacija glasacka odluka (ukljucujuci i neizlazak) ima direktne posledice na rezultat.

Većinski izborni sistem s jedne strane ima mnogo više smisla, za razvijenije demokratije svakako. 1990. taj sistem nama i jeste doneo veliko zlo. Pored ostalog, zato što se, iako je sistem bio većinski, glasalo za partije, a ne za ličnosti (osim u možda retkim situacijama).

Ja recimo mislim da bi, uzevši u obzir sve naše "specifičnosti", najpošteniji sistem bio kombinovani (jedan takav pre oko godinu dana izmišljao na svom blogu ). Ako ništa drugo - dvodom parlament, ili bar jednodom s pola-pola strukturom. I još kad bi moglo da oni koji se biraju po većinskom sistemu ne smeju da budu članovi partija! Kažem, ako bi to uopšte bilo moguće?
jesen92 jesen92 16:41 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

h ... ma ni nas šaka jada ovde na blogu nemož' da se usaglasi dal' je bolje "belo", bojkot ili "manje zlo" pa se svakako ne nadam da je svakoliko glasačko telo nešto puno bolje ...
..pa ima nas raznih ali tu moze da se izmeri tih 5-10% belih listica ..u stvarnom birackom telu taj procenat bi se dobio kada bi 500000 glasaca tako glasalo...e ja sumnjam da ima toliki broj koji razmislja na tvoj nacin..ako se pokaze da nisam u pravu priznacu svoju losu procenu
a_jovicic a_jovicic 17:14 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

jesen92
h ... ma ni nas šaka jada ovde na blogu nemož' da se usaglasi dal' je bolje "belo", bojkot ili "manje zlo" pa se svakako ne nadam da je svakoliko glasačko telo nešto puno bolje ...
..pa ima nas raznih ali tu moze da se izmeri tih 5-10% belih listica ..u stvarnom birackom telu taj procenat bi se dobio kada bi 500000 glasaca tako glasalo...e ja sumnjam da ima toliki broj koji razmislja na tvoj nacin..ako se pokaze da nisam u pravu priznacu svoju losu procenu

Ih ... ma nisam ja Nostradamus ... ovo 5% na ovim pa 10% na sledećim govorim kao poželjnu brojku da bi PR analitičari obratili pažnju na istu ... a verujem kad bi se "bojkotaši", "beli" i "glasam za minornu stranku" birači nekako usaglasili oko opcije, da bi imali bez većih problema da prebace "cenzus"
jesen92 jesen92 17:30 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

a verujem kad bi se "bojkotaši", "beli" i "glasam za minornu stranku" birači nekako usaglasili oko opcije, da bi imali bez većih problema da prebace "cenzus"

..pa to ti kazem..nisu usaglaseni i nema cenzusa a ove favorite zabole za one bez cenzusa.... sto se mene tice ja necu doziveti da se ONI(politicari) osveste...a ko je mlad i ima nameru ovde da zivi neka se potrudi da ONI shvate da ne mogu doveka da rade sta 'oce bez posledica..
freehand freehand 18:23 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

a_jovicic
freehand

A što se ti, mudar i pravedan, ne kandiduješ?
Dimamo za koga?
Ili što ne napraviš gest pa kažeš - ae Koštunica!
Vidiš da se svi njega najviše gade, kao Toma je bolji jer je revidirao i za Evropu je od malih nogu?
Beli, plavi, rozi listić će, na ovim ili na ponovljenim izborima, imati isti rezultat. Čemu onda tolika folirancija?
Šta ćeš tim listićem, belim ili nažvrljanim da kažeš što oni već ne znaju?

Da se kandidujem ... pa da budem YAPP (Yet Another Political Party) ... U nekom od prethodnih komentara napisah šta očekujem od postojećih partija da bih glasao za njih ... nije neophodno da pravimo novu (obično nove partije imaju samo novo ime ... sve ostalo su stari kadrovi) već da oni malo pročiste postojeće partije i počnu da slušaju "bazu". A kad spomenu Vojislava Dr Koštunicu ... pa zar upravo oni nisu dobili žestoko po nosu zbog svoje nadmene politike? ... pa i Vuk mu spada u istu korpu (prvi vodja "revolucije" '90-tih mora sa Čedom u koaliciju da bi preskočio cenzus). Izvini al' za Tomu nikako ne mogu, pošto to što su promenili ime (pa su sad New Wave Radicals) ne znači da možemo da im zaboravimo kako su radili na lokalu gde su bili birani od Rakovice do Zemuna. Jel' to sad ispade najmanje zlo da se glasa za SPS (samo čemu kad oni ulaze u koaliciju bilo sa DS-om, bilo sa SNS-om)?!? ... sto reče Jukie ... ne fala ... pre ću da mi stomak zavija nego da jedem budjavo pecivo iz nehigijenske pekare zvane "političke partije u Srbiji" ... a ako se pekari ne opamete mož' da im neko zapali pekaru (posle 5-og nikad nije doš'o 6-ti oktobar)

Super si ti to sve skarabudžio, ali je suština da na ponudi imaš, za ove izbore, to što imaš.
Da nas je prethodni eksperiment, kad su oterani "bodrumski lopovi" koštao četiri godine sa Koštunica Dr Vojislavom.
Da je tu došlo do pročišćenja i kažnjavanja o kome mnogi ovde poslednjih endelja tako rado pričaju.
Da je bilo i kohabitacije, kao posledice "pročišćenja".
Da su isti koji su sa gađenjem gledali na Đinđićev oportunizam i gangsteraj pa ga posle smrti naopravili na idola, na parlamentarnu krađu, na kohabitaciju, sad spremni da ponovo kazne.

Nači, okreni, obrni - dupe ti iza leđa.
Izbori, izbori...
Colin_bgd Colin_bgd 19:26 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

Ih ... ma ni nas šaka jada ovde na blogu nemož' da se usaglasi dal' je bolje "belo", bojkot ili "manje zlo"

Svako treba da se usaglasi sam sa sobom, nema sta mi ovde da se usaglasavamo medjusobno...
Colin_bgd Colin_bgd 19:30 02.05.2012

Re: Najmanje zlo

expolicajac
To je ono kad oni zaborave da ljudi nisu glasali ZA njih, nego PROTIV drugih. Legnu na te glasove, opuste se i - potonu.

JECOOOOO PAMETNICE. Samo što nema ko da sluša, uđe voda u uši, a ogledalo nemaju.

Ja se sa ovim ne bih bas slozio. Sta god da zaokruzis na listicu, to je glas ZA tog i tog. Kod izbora nema nista izmedju redova, nego ko dobije najvise taj pobedi, i preuzima vlast. S pravom ih nije briga za motive glasaca, zato i kazem da treba racionalno, racionalno, i samo racionalno...
Jukie Jukie 15:04 02.05.2012

Za šta se sve glasa?

Predsednik, skupština, gradonačelnik, mesna zajednica? Koliko listića ima?
antioksidant antioksidant 19:26 02.05.2012

Re: Za šta se sve glasa?

Jukie
Predsednik, skupština, gradonačelnik, mesna zajednica? Koliko listića ima?

i koliko plajvaza da ponesem?
zipo_64 zipo_64 16:34 02.05.2012

Racionalno

Decenijam pokusavam da razumem Srpskog glasaca. Nekada davno sam pobegao iz zemlje ne od Slobe,vec od srpskog glasaca. Po meni nema neke bitne razlike pricali mi o profesoru, radniku gracke cistoce ili seljaku.
1 Nema izbor, svi su isti
2 Strah od neceg novog, ne zeli promenu
3 Gleda unazad, buducnost ga ne zanima
4 Aktuelna vlast i pored svega prilasla srcu, mazohizam.
I da ne nabrajam dalje. Bojim se postacu neprijatan.
Uspesne ( u odnosu na Srbiju) tranzicije u zemljama bivseg Istocnog bloka su izvedene vecitim izborima i menjanjem vlasti.
Nemoc Srpskog glasaca je vise nego ocigledna.
Voleli Tita, Slobodana, danas Tadica a sutra verovatno Tomu. Imena nisu vazna.
Kao sto nije vazno sta rade. Kazna ( demokratija daje tu mogucnost) obicno stize kasno, mnogo kasno

Colin_bgd Colin_bgd 19:14 02.05.2012

Re: Racionalno

Kazna ( demokratija daje tu mogucnost)...

Treba kazniti, ali treba znati kako kazniti....
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 16:42 02.05.2012

fake and fail

Politichari i partije 'fejkuju' liderstvo, glasachi 'fejkuju' odluchivanje (racionalno and other), 'aktivisti' fejkuju analize i 'dijaloge'...

Chini mi se da haos i bezumlje (ne nuzno u tom redosledu) ubedljivo vode.

Colin_bgd Colin_bgd 19:21 02.05.2012

Re: fake and fail

Politichari i partije 'fejkuju' liderstvo, glasachi 'fejkuju' odluchivanje (racionalno and other), 'aktivisti' fejkuju analize i 'dijaloge'...

Chini mi se da haos i bezumlje (ne nuzno u tom redosledu) ubedljivo vode.

Znaci, srpsko drustvo je fake drustvo?

Ja mislim da se ne radi vise o haosu i bezumlju, nego da se radi sad o sazrevanju. Treba malo ipak pomoci... Nasi smo...
ivana23 ivana23 19:52 02.05.2012

Re: fake and fail

cane.srbljanovic cane.srbljanovic 19:57 02.05.2012

Re: fake and fail

Znaci, srpsko drustvo je fake drustvo? ...


Definishi 'drushtvo'.

Treba malo ipak pomoci...


Yep, neko chita 'pomaganje', neko 'sauchesnishtvo'.

Nasi smo...


Neki su nashi, a neki su vashi.
mlinarslavko mlinarslavko 08:24 03.05.2012

Poznajete licno?

Posto ste sve gradjane koji ce mozda precrtati glasacki listic proglasili nezrelim, zasto ne nastavite dalje? Recite nam kakvi su oni koji ce glasati, verovatno su svi zreli ! Mozda treba da nam objasnite kakvi su oni koji ce glasati za SRS ili za SNS, DS, LDP,SPS.... Vi verovatno poznajete licno sve glasace i znate ko je zreo ko nije, ko je zaostao, ko je napredan, obrazovan ili neobrazovan itd.

Za kraj mozete nam reci i kakvi su Jevreji, ili Romi, eto bas zelim da od Vas naucim.

Na zalost ja znam samo moje komsije, kolege sa kojima sam radio, prijatelje,rodbinu, a vrlo dobro znam i kakvi su lokalni politicar, inspektori, sudije, policajci, opstinari i ostali.

Colin_bgd Colin_bgd 08:40 03.05.2012

Re: Poznajete licno?

Vi verovatno poznajete licno sve glasace i znate ko je zreo ko nije, ko je zaostao, ko je napredan, obrazovan ili neobrazovan itd.

Pa naravno, tacno znam svakoga, bolje nego sto bilo ko zna i samog sebe...

Posto ste sve gradjane koji ce mozda precrtati glasacki listic proglasili nezrelim...

Ovo nigde ne pise, to je vasa interpretacija, na koju apsolutno imate pravo, ali se ne poklapa sa onim sto tekst kaziva... A tekst kaziva da kad se sve podvuce, ipak treba uraditi na birackom mestu ono sto je najracionalnije. To nije isto za svakog. Ako je vasa procena da je 'beli listic' to, onda je to u redu.

Za kraj mozete nam reci i kakvi su Jevreji, ili Romi, eto bas zelim da od Vas naucim.

Posto ovakva niska podmetanja obicno dolaze onda kada je se nema apsolutno nista da kaze, onda sam ubedjen da je beli listic Vasa licna odluka, tj. odluka vaseg licnog misaonog procesa nikako rezultat bandwagonesque skakanja okolo-naokolo...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana