Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Roditeljstvo| Zdravlje

Menjamo porodilišta 3, 4: Ublažavanje bola, Prirodni porođaj

Hansel RSS / 10.05.2012. u 10:50

Blog još trese postizborna groznica, znam, pa možda i nova predizborna, ali, evo, ja se izvinjavam :), za zainteresovane "repriza" 3. i 4. emiisije, koje sam konačno stigao da postavim na YT.

U trećoj emisiji se posebno govori i o (ne)dostupnosti epiduralne anestezije. Iako su o njoj mišljenja još podeljena (bar kod nas), kao laiku čini mi se nedopustivim da je ta metoda dostupna vrlo malom broju porodilja, koje za nju još moraju da dodatno plate.  Pošto se kao dominantan razlog pominje nedostatak anesteziologa, pitao sam nekoliko sagovornika može li se to rešiti nekom vrstom (polu)specijalizacije lekara samo za davanje epiduralne anestezije i(li) obukom ginekologa/babica za doziranje anestetika, dok bi, naravno, iglu i kateter u epiduralni prostor plasirali za to obučeni lekari. Na ovu ideju podstaklo me je svedočanstvo iz V. Britanije (naše Ane WithAFamilyNameTooHardToPron koja je možda najstalniji komentator u emisijama) - iglu i kateter uveo je specijalizant, a anestetik je dozirala babica.Učinilo mi se da bi ta „poluspecijalistička" obuka za, da ih tako uslovno nazovem, epiduralne anesteziologe i, eventualno, babica za doziranje anestetika, rasteretilo postojeće anesteziologe koji bi bili dostupniji većem broju pacijentkinja, ali naravno da se mogu zamisliti razni otpori nemedicinske prirode koji bi mogli biti uvijeni u formu medicinskih/profesionalnih razloga. Zanimljivo, takve argumente od sagovornika nisam čuo, jedino je ministar bio poslovično rezervisan. U svakom slučaju, ako je ideja dobra (možda ima neki suštinski nedostatak koga nisam mogao da se setim), neko bi trebalo da za nju ozbiljno lobira. Možda neki kandidat na izborima? ;)

U ovoj emisiji je predstavljena i mogućnost porođaja u vodi, što je dostupno samo u jednom porodilištu u Srbiji.


(klikom na sliku dobićete prikaz u formatu 16:9)

EDIT: Komentare na ovu emisiju, prof. dr Stambolovića objavio sam u okviru diskusije, ispod ovog teksta.

Emisiju o prirodnom (fiziološkom) porođaju naspram aktivno vođenog, mediciniranog porođaja možda i ne treba posebno najavljivati, osim da u njoj govori i prof. dr Vuk Stambolović, jedan od prvih boraca (ako ne i prvi) u Srbiji iz redova lekara za humanizaciju prakse u porodilištima.


U prvih nekoliko sati po postavljanju naYouTube pojavljivale su se oglasi Google-a, čak i predizborni, molim javite ako se to i dalje dešava  (po mojoj proveri - ne) da se ogradim napomenama u klipu.

I, na kraju da napomenem, za one koji su možda hteli prethodne subote da gledaju novu epizodu, da smo se bili dogovorili, zbog mogućih problema zbog predizborne tišine (pojavljivanje ministra zdravlja koji u emisiji nije bio u političkoj ulozi, ali ko zna da li je to bitno čuvarima ćutnje) da odložimo emitovanje za ovu subotu (12. maj, 17.00, B92 Info). Tema: tretman žena koje znaju da će roditi mrtvu decu, a snimili smo i dvoje ljudi čije je dete preminulo posle 43 dana borbe zbog oštećenja koje je pretrpelo na samom porođaju.



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zilikaka zilikaka 11:03 10.05.2012

1.

Pogledaću čim uzmognem
Hansel Hansel 11:05 10.05.2012

Re: 1.

Samo izvol'te!
vladaxy vladaxy 11:36 10.05.2012

Matematika

a anestetik je dozirala babica.

Mislim da se srednja medicinska upisuje da bi se izbegla matematika, a anestezija zahteva određeno računanje doze po telesnoj težini plus ovaj faktor minus onaj faktor...Ne kažem da je kvantna fizika u pitanju, ali evo primera sa hrvatskog sajta za stomatologe
U primjeni loklanih anestetika osobito je važno upotrijebiti najmanje doze pa količinu lokalnog anestetika valja točno izračunati.Primjer je pripravak Lidocain-adrenalin 2% x 2 ml (adrenalin 1:80 000) gdje jedna ampula lidokaina 2% x 2 ml znači:
2% Lidokain = 2g/100ml = 100ml/2000mg = 20mg/1ml
Budući da je volumen jedne ampule 2 ml, znači: 20 mg/ml x 2 ml = 40 mg lidokaina u jednoj ampuli.
Maksimalna doza lidokaina uz dodatak vazokonstriktora je 3-5 mg/kg tjelesne težine, a bez vazokonstriktora 5-7 mg/kg tjelesne težine (7.5 ampula).

Računanje primjenje količine vazokonstriktora:
adrenalin 1:80 000 = 1g/80000ml = 1000mg/80000ml = 0,0125mg/1ml
U jednoj ampuli od 2 ml nalazi se 0,025 mg adrenalina. Maksimalna doza adrenalina iznosi 0,2 mg pro dosi, što znači da pacijent smije primiti osam ampula s adrenalinom 1:80 000 .


Mislim da je za porođaj još komplikovanije. Kad bi se javio neki anesteziolog da pojasni bilo bi lepo.
Hansel Hansel 11:48 10.05.2012

Re: Matematika

Mislim da je ta engleska babica imala malo više škole od srednje. A da ne govorimo da bi i ginekolog mogao time da se bavi, a babice da malo više rade svoj osnovni posao. (Da ne govorimo da se sposobnost svakog za svaki posao može i treba dodatno proveriti. Nisu svi na medicini "duduci" za matematiku, naročito elementarnu.)

Osim toga, mislim da je ovde bila poenta u doziranju - jer, u određenom trenutku se doza anestetika smanjuje, da bi žena mogla lakše da kontroliše kontrakcije. Anesteziolog može, pretpostavljam, da izračuna koliko je ukupno anestetika potrebno za koju fazu, sigurno da postoji i neka šema po fazama, a kako Ana kaže - u sistemu se odlično zna dokle sežu kompetencije svakoga - dakle, ako bilo šta iskače od očekivanog toka, babica mora da pozove stručnijeg od sebe.
vladaxy vladaxy 11:53 10.05.2012

Re: Matematika

Anesteziolog može, pretpostavljam, da izračuna koliko je ukupno anestetika potrebno za koju fazu, sigurno da postoji i neka šema po fazama


Ovako bi bilo izvodljivo.
Jukie Jukie 12:12 10.05.2012

Re: Matematika

Hansel
Nisu svi na medicini "duduci" za matematiku, naročito elementarnu.).


Doduše kod nas smo na jednom kolokvijumu imali pitanje gde je trebalo zameniti brojeve u datoj formuli (dakle tipa: D=m/c m=5g c=0,5m Koliko je D?)
Posle kolokvijuma su starije koleginice masovno krenule da kukaju što nisu ponele digitron pa nisu mogle da podele sa 0,5
Ja: pa samo okreneš 1/2 i dobiješ 2 i pomnožiš sa 2
One: ma šta da se mučim da tu razmišljam ovako rano ujutru, jedno pitanje gore-dole
Ma super, ima 30 godina i ne ume da podeli sa 0,5
Toliko o tome da svako treba da bira šta će učiti u školi a kada će da vrti palčevima i da gleda kroz prozor
Hansel Hansel 12:19 10.05.2012

Re: Matematika

Ja i dalje kažem da nisu svi "duduci" i da se sposobnost svakog za bilo koji posao može ustanoviti.
vladaxy
Ovako bi bilo izvodljivo.

Predsednik Regionalne lekarske komore Beograda (inače ginekolog akušer) kaže da bi se moglo razmišljati da se u to kod nas uključe više medicinske setre, a ja zaista ne vidim, na kraju krajeva, ako bi se anesteziolozi i protiv toga bunili, ni jedan razlog protiv "poluspecijalizacije" koju bi relativno brzo mogli da završe zainteresovani lekari... Kod nas, inače, specijalizacija anesteziologije podrazumeva razne oblasti (druge vrste anestezije, reanimaciju, intenzivnu negu...) i traje, mislim, četiri godine.
vladaxy vladaxy 12:32 10.05.2012

Re: Matematika

Ovo mi je fascinantno

Zdravstvu Srbije, i pored ukupno 600 anesteziologa, nedostaje još 300 stručnjaka ovog profila. U poslednjih 10 godina otišlo 20 odsto anesteziologa, što je 110 stručnjaka ovog profila.

Specijalizacija anesteziologije traje pet godina.

Anesteziolozi su svuda deficitarni, ali u Srbiji je dodatni problem što su pre nekoliko godina ukinute volonterske specijalizacije, a ovaj kadar je i slabo plaćen.


Koliko se raznih hirurških operacija izvede u Srbiji? Koliko su oni opterećeni?
Hansel Hansel 12:56 10.05.2012

Re: Matematika

Zanimljiv podatak, samo treba imati u vidu da oni nisu angažovani samo na operacijama, nego i u odeljenjima za intenzivnu negu, a operacije se ne izvode samo na "strogo" hirurškim odeljenjima - nego i na ginekologiji, ortopediji... pa i na oftalmologiji. Plus smenski rad, dežurstva... Ali, za davanje epiduralne anestezije, koja je, naravno, delikatna, i uz sva dodatna neophodna znanja, teško da je potrebna obuka od pet godina. Preširok profil, reklo bi se, naročito u svetlu potreba i ekonomičnosti obrazovanja.
Hansel Hansel 14:11 10.05.2012

Re: Matematika

vladaxy
Mislim da je za porođaj još komplikovanije. Kad bi se javio neki anesteziolog da pojasni bilo bi lepo.

Pošto mi se ta ideja iskristalisala kasnije, posle razgovora sa anesteziologom koga smo snimali, tu profesiju nisam pitao za komentar, ali pomislih da bi anestetičari mogli biti uključeni u doziranje, ako se smatra da naše babice nemaju potrebno obrazovanje. S tim što bi oni morali takođe da budu u koordinacijom s ginekologom/babicom, jer se anestetik dozira u zavisnosti od faze porođaja... Nadam se da će se uključiti jedan naš blogokolega koji je anestetičar, ali mislim da imamo poentu da je stvar u principu rešiva, da su potrebni samo dobra volja i rešenost. A ako nema ovog prvog , može i samo drugo , šta da radimo.

EDIT: Evo ga (ne)imenovani anestetičar ispod, javio se dok sam ja ovo pisao.
appendix appendix 14:28 10.05.2012

Re: Matematika

Evo ga (ne)imenovani anestetičar ispod, javio se dok sam ja ovo pisao.



Nažalost, kao anestetičar, samo sam jednom imao priliku da prisustvujem epidaralu, jer u ustanovi gde radim epidural nije zaživeo, tako da ne mogu da iznosim svoja iskustva o tome.. Ali, kao što sam u prethodnom komentaru napisao, morao sam posebnu edukaciju da prođem da bih radio u timu sa anesteziologom...
appendix appendix 14:09 10.05.2012

..

iglu i kateter uveo je specijalizant, a anestetik je dozirala babica

Mislim da je jedino lice koje je edukovano za rad u timu sa anesteziologom, isključivo anestetičar... Anestetičar kao tehničko lice prolazi posebnu obuku i edukaciju za rad sa anesteticima i anesteziološkim aparatima, pa samim tim je edukovaniji od babice za doziranje anestetika, naravno, po nalogu anesteziologa.. Babica treba da prati tok porođaja, anestetičar tok epidurala i na vreme može da obavesti anestziologa o celokupnom toku..
Hansel Hansel 14:23 10.05.2012

Re: ..

Odlično, hvala ti, poenta je, kao što napisah gore, da su moguća rešenja prilagođena našem sistemu, samo da se neko ozbiljno uhvati rešavanja...

A da li misliš da bi uz neku doedukaciju (ne bih mogao da pretpostavim da su npr. Britanci tako neodgovorni pa da dozvoljavaju bilo kome da se bavi nekim ozbiljnim procedurama) tim ginekolog-anestetičar-babica mogao da bude relativno samostalan u doziranju epidurala? Jer, ako bi morali da za sve zovu anesteziologa, onda taj anaesteziolog ne bi mogao normalno da radi na nekoj operaciji, na primer? Znam da se ženama koje su se porodile pod epiduralnom anestezijom, kateter ostavlja, uz mogućnost da sebi same doziraju anestetik, u zavisnosti od bolova (mislim da je to naječšće slučaj kod carskog reza, pisala je i Branka na svom blogu o svom iskustvu takve vrste, ako se dobro sećam). Nisam do sada našao nijedan podatak da se pri doziranju (uvođenje igle i katetera je posebno delikatan postupak) može napraviti neka ozbiljna greška, osim naravno, neke ekstremno prevelike doze koja valjda ne bi mogla da bude slučajna?
appendix appendix 14:37 10.05.2012

Re: ..

Znam da se ženama koje su se porodile pod epiduralnom anestezijom, kateter ostavlja, uz mogućnost da sebi same doziraju anestetik, u zavisnosti od bolova

Tu se opšte ne slažem da treba ostaviti mogućnost da pacijentkinja sama sebi dozira anestetik. S obzirom da se radi o kombinaciji jakih narkotika, moglo bi doći do zloupotrebe...
Hansel Hansel 15:13 10.05.2012

Re: ..

Valjda im ostavljaju ograničenu dozu za samoposluživanje?

Nadam se da će se uključiti i Branka i(li) druga žena koja ima to iskustvo...
appendix appendix 15:23 10.05.2012

Re: ..

Valjda im ostavljaju ograničenu dozu za samoposluživanje?

Bez obzira, ali nekako mi je neprimereno da se u zdravstvenoj ustanovi ostavi mogućnost samoposluživanja.. pa posle kažu, sestre samo piju kafu...
Hansel Hansel 15:32 10.05.2012

Re: ..

... i kuckaju poruke (video svojim očima u Urgentnom centru, na intenzivnoj nezi!)

Pa, zato i ostave samoposluživanje... zato što piju kafu!
djosko djosko 17:28 10.05.2012

Moje iskustvo

Bio sam protiv toga da žena plaća doktora i anesteziologa pored onoga što plaćamo bolnici - pristustvo oca porođaju i epiduralna anestezija.
Nažalost, postojao je jedan period od oko 2 sata kada su me odvojili od žene da je pripreme za porođaj, da krenu kontrakcije češće i da anesteziolog uradi svoj posao.
To vreme su u bolnici iskoristili da ženu naplaše izjavom "ne preporučujemo Vam ovoga anesteziologa koji je trenutno u smeni, nije dovoljno iskusan". Na to je ona naravno panično reagovala i platila sve što se moglo platiti i doktor i anesteziolog i sve u pm...
Još jedna veoma bitna stvar: zašto je 90% porađanja noću? Moje dete, deca skoro svih koje poznajem, svi su se rodili noću. Zašto? Zar ne postoji mogućnost da se odloži porođaj ili izazove ranije? Zašto čekati noć, a kada je noć pacijent je sam sa doktorima i podložan svim vrstama manipulacije, jer administracija ne radi...

Za kraj - Ko će meni da vrati poverenje u doktore? Ako se neko prema rođenju deteta ponaša ovako ucenjivački, šta ja mogu da očekujem? Ne vidim načina da se poboljša stanje... Zahvalan sam svima Vama što pokušavate nešto bar nešto da uradite...
Hansel Hansel 17:49 10.05.2012

Re: Moje iskustvo

Moje dete, deca skoro svih koje poznajem, svi su se rodili noću. Zašto? Zar ne postoji mogućnost da se odloži porođaj ili izazove ranije? Zašto čekati noć, a kada je noć pacijent je sam sa doktorima i podložan svim vrstama manipulacije, jer administracija ne radi...

To je zanimljivo, da li se deca zaista prirodno češće rađaju noću, ili je nešto drugo po sredi.

Što se tiče tempiranja porođaja, možete da pogledate četvrtu emisiju i čujete razloge protiv, ali, po meni, razlog "za" nikako ne bi smeo da bude ni ovaj koji pominjete - jedino pravo rešenje je unormaljivanje sistema, ako je to ikako moguće.

Hvala i Vama!
vladaxy vladaxy 18:51 10.05.2012

Re: Moje iskustvo

Ko će meni da vrati poverenje u doktore?


Kako ko? Pa doktori iz državnih bolnica! Ali im se ljubaznost menja u zavisnosti od mesta gde se nalaze.

Prof. dr. Aleksandar Ljubić, Klinika za ginekologiju i akušerstvo KCS
Doc. dr sci. med. Snežana Rakić Načelnik porodilišta GAK "Narodni front"
Doc. dr sci. med. Eliana GARALEJIĆ. Načelnik Odeljenja za arteficijelne reproduktivne tehnologije GAK "Narodni front".
doc. dr Jelena Dukanac - Stamenković, iz Instituta za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije.
Јединица за дијагностику хемостазних поремећаја и тромбоемболијске компликације
Шеф:Асс. др Предраг Миљић

...itd itd


Samo mora da se plati koliko košta.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:27 10.05.2012

Re: Moje iskustvo

To je zanimljivo, da li se deca zaista prirodno češće rađaju noću, ili je nešto drugo po sredi.


Da.
Natrcala sam negde svojevremeno na podatak da sve vrste sisara uglavnom radjaju nocu.
Hansel Hansel 22:19 10.05.2012

Re: Moje iskustvo

A, pa to možda ima veze s "onim" parasimpatikusom koji pominje dr Vuk Stambolović, mada to nije ušlo u emisiju - potrebna je mirna atmosfera, žena treba da se oseća zaštićena, spokojna, da bi porođaj mogao da teče normalno. Parasimpatikus, kao deo vegetativnog nervnog sistema, upravo deluje opuštajuće (spava se kad on dominira). Mada, kad prizovem sećanja iz biologije i fiziologije, on opušta poprečno-prugastu muskulaturu, a stimuliše glatku. Evo, proverih sada, materica je građena od glatkih mišića, tako da je - sve jasno!

(Nego, Kru, imaš li primedbi? Ne moraš ovde, može i na PP. )

vladaxy

Ako si u prilici, gledaj emisiju u subotu...
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:30 11.05.2012

Re: Moje iskustvo

(Nego, Kru, imaš li primedbi? Ne moraš ovde, može i na PP. )


Nikako da stignem da se javim...
Gledala sam epizodu o epiduralu - ekstra.
Moja omiljena epizoda, pak, jeste o dojenju.
Ta mi je ekstra, ekstra, ekstra.

Sto se tice organizacije epidurala u porodilistima... sve se moze kad se hoce. Kad budemo imali ministra zdravlja koji ima volje da se time pozabavi - resice se. Ako to bude zena u narednom mandatu, ocekujem da ima vise osecaja za te zenske stvari od dosadasnjih muskih ministara.

Nije bitno da li ce anesteziju da dozira aneteticar, sestra, ginekolog, porodilja... struka ce naci najbolje resenje onog trenutka kad joj se jasno da do znanja da mora da imenuje nekog da to radi. Jos samo da se pojavi neko ko ce da naredi da to ima da se odradi. Eto.

Hansel Hansel 14:38 11.05.2012

Re: Moje iskustvo

Za epidural si mi javila, ja pitao za kritiku fiziolškog, ali stvarno nisi obavezna! Mislim, može da se desi emitovanje na drugom mestu, ima nekih najava, a ja sam raspoložen, ako bude moguće, da popravim uočene nedostatke (kako to lepo birokratski zvuči ). Ono, jes', priznajem, nije da ne znači i pohvala, posle svega.

Prof. dr Vuk Stambolović je kritičan po pitanju epidurala, pa i na račun emisije o kontroli bola. Nažalost, kada smo ga snimali (to je bilo jedno od prvih snimanja), nismo se dotakli pitanja epidurala, njegove kritike bi sigurno ušle u emisiju. Očekujem njegovu saglasnost da ono što mi je napisao, prenesem ovde. (U slucaju ove emisije sam slutio da nije saglasan, pa sam ga malo podstakao... )
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:45 11.05.2012

Re: Moje iskustvo

Jednu epizodu sam propustila, i to je verovatno ta o fizioloskom porodjaju.
Dok ne odgledam, ne mogu da komentarisem.

Hansel Hansel 15:15 11.05.2012

Re: Moje iskustvo

Naravno, naravno...
uninamama uninamama 11:53 12.05.2012

Re: Moje iskustvo

Uh! Odgledah obe!
Sjajne su, stvarno!
Ja sam se porađala sa nepunih 19 godina i sve mi je bilo novo i skoro ništa nisam tada znala. Moram priznati da sam iz ovih epizoda neke stvari i naučila - kao npr. šta je tačno epiduralna anestezija i lično nikada ne bih pristala na istu.
To kod količine bola... Mislim, znala sam da će boleti, nisam ni išla na te treninge (ali jesam pročitala neke knjige), jer sam se posvađala sa ginekologom koja mi je "vodila" trudnoću, ali moram priznati da nije bilo previše strašno, pa čak ni u ovim naopakim uslovima kad si kroz sve to sam(a).
A tek ova četvrta... al' sam ja imala sreće! Pravi prirodan porođaj sem činjenice da sam bila zakovana za krevet onim čudom za merenje bebinih otkucaja srca. Šta ću kada sam se porodila nekih pet sati pre nego što su oni planirali i da me pogledaju
Hansel Hansel 12:09 12.05.2012

Re: Moje iskustvo

Drago mi je! A drago mi je i da si imala sreće!

uninamama uninamama 06:23 13.05.2012

Re: Moje iskustvo

Hvala. i vama...
Hansel Hansel 00:33 12.05.2012

Komentar prof. dr Vuka Stambolovića

Od početka emitovanja serije sam u kontaktu s profesorom Stambolovićem. Pozitivno se izražavao o emisijama, ali je "preksočio" emisiju o bolu i ja sam pretpostavio, zanjući, pored ostalog, njegove stavove, da ima primedbi i zamolio ga da ih iznese. Napominjem da bi ti stavovi sigurno ušli u ovo "izdanje" emisije da smo stigli da razgovaramo, kada smo snimali razgovor (a to je bilo pre dve godine) i o epiduralu. S njegovim odobrenjem objavljujem pismo koje je malo prilagodio za objavljivanje:

_____________________________________________________________________________

Postovani Ivane,

Otvoreno receno, da niste na kraju dali snimak iz porodilista na Zvezdari, emisija o
bolu bi vise licila na reklamu za epiduralnu anesteziju tokom porodjaja.
Inace, Michel Odent koji je prvi pokrenuo praksu porodjaja u vodi stavio je u porodiliste obicne plasticne kade.
Koliko mi je pricao, zene su koristile te kade jos u prvom porodjajnom dobu (ne znam zasto mora da se ceka otvaranje grlica do 5 cm, to mi je opet neka doktorska izmisljotina).
Plasticne kade su i u Srbiji prilicno jeftine, ali pored njih niste velicina kao kad iglom ulazite u tako osetljiv prostor kao sto je kicma.

Inace, bol nije kvantitativna nego kvalitativna, a to znaci personalna kategorija.
Otuda je poznato da porodjajni bol moze biti ublazen nizom postupaka koje kolege u Vasoj emisiji nisu pomenule.

Medju onim najpoznatijim su:
a) razumevanje partnera za zenin strah od porodjajnog bola, narocito u poslednjim mesecima trudnoce;
b) atmosfera koja vlada na mestu gde se zena poradja, naime, ako atmosfera omogucava da se zena oseca smirenom, opustenom i sigurnom, bolovi su slabiji;
c) izostavljanje akuserskih intervencija sto omogucava nesmetano prirodno lucenje mesavine hormona medju kojima su i endorfini (endorfini su analog morfijumu) koji takodje ublazavaju porodjajni bol;
d) mogucnost da porodilja zauzme polozaj koji joj najvise odgovara. U principu, radi se o bilo kom uspravnom polozaju tj polozaju u kome je kicmeni stub u odnosu sa podom pod uglom vecim od 45 stepeni. Taj polozaj omogucava bolju prokrvljenost materice, a oni koji poznaju alternativnu medicinu rekli bi i bolji protok zivotne energije, naime, gde nje nema tamo boli;
e) saznanje porodilje da porodjaj ima ograniceni broj kontrakcija. Taj broj kontrakcija je poznat i ja sam ga naveo u mojoj knjizi Porodjaj ali ne znam ga napamet pa posto sada nisam u Beogradu ne mogu da Vam ga navedem;
f) podrska bliske osobe (jedna od porodilja u Vasem filmu pominje da je za ruku drzala svoju sestru).

Naravno, ima zena koje, s pravom izbora, zele da se poradjaju bez ikakvog bola.
Njima, medjutim, ne bih preporucio epiduralnu anesteziju.
Epiduralne anestezija, naime, ometa prirodni tok porodjaja te zahteva dodatne intervencije sto otvara mogucnost za dodatne komplikacije.
Uz to, sa tim dodatnim intervencijama epiduralna anestezija opterecuje novorodjencetovu jetru koja nema sposobnost detoksikacije kao sto je to ima zdrava jetra odraslih.

Moj predlog bi bio da traze primenu akupunture.
Pri akupunkturi, naime, igla prodire samo u kozu.
Porodilja, dakle, ne mora da 24 casa bude nastavak cevcice putem koje ce biti prikacena za odgovarajuci aparat.

Na kraju, rekao bih da su nekada stvari poput epiduralne anestezije spadale u kategoriju "zasenjivanje prostote"
Sada su, medjutim, sve one predmet veoma vestog i beskrupuloznog marketinga.

S postovanjem
Vuk Stambolovic
_____________________________________________________________________________

Ja mogu, uz zahvalnost prof. Stamboloviću i za učešće u seriji i za ovaj temeljan komentar, kao i za sve što je učinio na ovom polju, samo još da dodam da sam pokušao da iz arhive RTS-a dobijem snimak emisije iz 1980. u kojoj se govori o bezbolnom porođaju uz pomoć hipnoze (za emisiju sam saznao slučajno, radi se o seriji "Ona", autorka je bila Neda Todorović, urednica Isidora Sekulić), ali nisam u tome uspeo. (Naravno, kod te metode se postavlja makar pitanje svesnosti žene pri porođaju, ometa li to njeno emotivno povezivanje s detetom itd.) Takođe, neke od pobrojanih informacija koje je izneo prof. Stambolović nalaze se u emisiji o fiziološkom porođaju (prosto, nismo mogli da sve stavimo u jednu emisiju, a teme su povezane i nadam se da će se serija posmatrati kao celina. Imam snimljeni materijal o značaju izbora položaja, ali nisam u mogućnosti da ga sada publikujem.)
Oljacat Oljacat 13:16 14.05.2012

Majka hrabrost

Sajt ne radi - jako mi je žao zbog toga. MOžemo li nešto da uradimo povodom toga?
Hansel Hansel 14:06 14.05.2012

Re: Majka hrabrost

Olja, to je sajt koji je pod kontrolom GI "Majka Hrabrost", ja nemam s tim nikakve veze. Možda nisi čitala blog povodom emitovanja prve emisije - u njemu se sadašnja predsednica MH ogradila od serije, a bilo je reči i o sajtu...
Oljacat Oljacat 14:15 14.05.2012

Re: Majka hrabrost

Dragi Hansel, čitala sam i prvi blog i Krugolinu (dok se je bila aktivna, nakon toga je MH jednostavno nestala na moju veliku žalost)i koliko znam, Kru je bila ta koja je vlasnik sajta , ane MH. Zato sam kod tebe i pitala za sajt :) Inače, svaka čast za emisije, super su
Hansel Hansel 14:33 14.05.2012

Re: Majka hrabrost

Draga Olja, hvala, drago mi je da ti se emisije dopadaju i ovako skromno opremljene.

Nema problema što si pitala, naravno, samo sam hteo da ti dam referencu gde je to objašnjeno (u nekom trenutku u diskusiji se na tom blogu postavilo i to pitanje).

Pozdrav!
Oljacat Oljacat 13:41 14.05.2012

moć-nemoć

Prof. dr Vuk Stambolović me je oduševio! Sjajno je analizirao čitavu situciju u našem zdravstvu i kompletnu sliku moć-nemoć

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana