Društvo

Neizgovorivo

antioksidant RSS / 10.05.2012. u 13:13

O pobednicima i izgubnicima (tj o svom utisku vezanom za temu) sam pisao u prošlom broju. Među izgubnike nisam ubrojao naprednjake, mada je trebalo, ali mrzelo me jer je sa njima sve jasno. Veliko nezadovoljstvo koje postoji u elektoratu (ala zvu(e)či!!!) nije do kraja materijalizovano na glasanju. Ko je video Vučića na ivici suza (mada plačna faca je deo njegovog imidža moram priznati) zna o čemu se radi.

Za početak, vredi podsetiti koji su izborni održani: lokalni, predsednički i parlamentarni. "Kruna izbora" po Draganu Šutanovcu su predsednički. On je to rekao jer je lojalan borisu tadiću ali taj pristup je besmislen. Parlamentarnim izborima i postizbornim koalicijama dostiže se kontrola nad zakonodavnom i izvršnom vlašću. Ceremonijalna vlast je nebitna a u Srbiji je oličena u predsedničkoj funkciji.

Pred nama su dva druga kruga izbora. Jedan je glasanje za predsednika, drugi je formiranje parlamentarne većine. Kombinacija ima na stotine naravno a ja razmatram jednu koja eliminiše Ivicu Dačića, povampirenu bahatost devedesetih.

Ako se kao jedan od ciljeva postavi kreiranje političkog dogovora u kome nema nezajažljivog SPS-a broj mogućih izlaza nije preveliki a jedini logičan, sa relativno ok listom pozitivnih argumenata je koalicija najvećih stranaka (tj najvećih koalicija): Demokratske stranke i Srpske napredne stranke i to ne u svakoj kombinaciji, već samo ako Nikolić postane predsednik Srbije.

Prvo oko "podrške" Ivice Dačića u drugom krugu predsedničkih izbora, koju on tako "velikodušno" nudi Tadiću: ko još veruje da stvari funkcionišu na dugme: Ivica zvizne a pola miliona "njegovih" glasača zaokruži Borisa (ili Tomu)? podrška SPS-a za drugi krug predsedničkih izbora je irelevantna. Poenta je učiniti i SPS irelevantnim, a za to i postoji način.

Naime, jedna od vidlivijih* manjkavosti dosadašnje vlasti je bila poprilično čudna pozicija Borisa Tadića, koji kontroliše sve (preko Demokratske stranke kojoj je šef) a formalno je ikebana (po ustavnim ovlašćenjima). Položaj predsednika Republike jeste konfuzan: ustavna ovlašćenja mizerna a to je praktično jedina politička pozicija koja je pod direktnom kontrolom celokupnog biračkog tela. Boris Tadić se u toj situaciji "snašao" kao Slobodan Milošević - za premijera je imenovan Mirko Cvetković, osoba tolikog političkog uticaja da poslednjih nedelja niko nije siguran ni da li je u zemlji. Vlada Srbije, koja bi po rečima Dragana Đilasa trebalo da funkcioniše kao tim**, postala je nepotrebno formalno okupljanje neimenovanog broja nebitnih osoba a ko je iz nje imao neki "problem" obraćao se direktno predsedniku Srbije (nekada Slobodanu, do skoro Borisu). Potonje se naročito odnosi na Mlađana Dinkića (koji nikad nije bio u vladi i na žalost je prešao cenzus) i nekadašnju perjanicu političkih sloboda slobodnog vremena pod Slobodanom... znate već na koga mislim.

Elem, to je uvod s kojim ste manje više upoznati. Srbija je glasala kako je glasala, raspodelila mandate i ono što je preostalo je da se na osnovu tih mandata raspodeli politička operativna moć u Srbiji. Proces ružan ali neizbežan u demokratiji. Najostrvljeniji su Dinkić i Dačić. Prvi nikada nije bio u vlasti pa se i sad nešto "nećka" a drugi je porastao u svojim očima toliko da sebe već vidi kao premijera, ministra policije, finansija, ekonomije, guvernera, predsednika... Slobu. Mali Sloba bi da poraste.

OK, vreme je malo poraditi na tim ambicijama. Kako? Kako to mogu uraditi glasači DS-a i oni koji bi da posle 2012. godine dođe 2013. a ne 1991.? Pa glasanjem za Tomu Diplomu da bude predsednik. Šta bi se desilo? Pa Tadić bi izgubio predsedničku fotelju ali bi i dalje kao predsednik Demokratske stranke imao otvorenih opcija da pregovara o učešću svoje stranke u kreiranju parlamentarne većine. Postoje dva puta - pregovarati sa SPS-om i LDP-om ili URS-om ili probati ispregovarati najednostavniju varijantu sa SNS-om.

Boris Tadić se naravno uhvatio prve varijante, jer mu deluje najsigurnije za ostvarenje njegovog ličnog cilja (ostanak na Andrićevom vencu) dok istovremeno ima nepogrešiv osećaj kako što više revitalizovati 90te (negativna selekcija, korupcija, privreda koja živi od države, za državu... tata Dobrica je verovatno veoma srećan).

Druga varijanta, bi podrazumevala da Tadić izađe iz senke neodgovornosti predsednika bez ovlašćenja i preuzme ulogu lidera politički najoperativnijeg tela, Vlade Srbije. Premijerska funkcija i traži politički snažnu ličnost jer Vlada Srbije nije samo tehničko telo već i političko, koje je posledica koalicionog dogovora i ličnost na čelu takvog tela mora imati ovlašćenaj za sklapanje daljih političkih dogovora. Mirko Cvetković je bio ukras jer je kao premijer koalicione vlade ispred sebe imao Dinkića i Dačića koji nisu konstatovali njegovo postojanje i pregovarali su direktno sa svojim koalicionim partnerom - Tadićem. Ukoliko Tadić ostane predsednik Demokratske stranke, logično i pristojno mesto za njega jeste Vlada Srbije.

Glasanje za Tomu je glasanje da Tadić bude premijer. To je prvo. Poželjnija varijanta je da Tadić premijer pravi koaliciju sa SNS-om nego sa povampirenim SPS-om i uvek spremnim da traži još URS-om. SPS ima da nahrani i Krkobabića a njegov način razmiljanja o penzijama je poslednji put doveo do devalvacije u roku od odmah. Ako se žele penzije od milion dinara preporučujem vam Krkobabićev pristup rešavanja ekonomskih problema. Ako imate razuma, suzdržite se.

Ako Nikolić bude izabran za predsednika Tadić će biti primoran na jednu od 2 stvari: ili da se aktivnije bavi politikom bez posrednika u operativnom delu tog posla ili će deaktivirati svoj politički angažman. Drugim rečima ili će biti u Vladi Srbije ili će biti penzioner. Ovde da naglasim da ne verujem u mogućnost koalicije SPS-SNS. Prerano je. Jovo Bakić je rekao da je ovim strankama, sa aspekta potvrde od strane zapada neophodan "euro osigurač" koji bi ih do kraja legitimisao kao "euro zaljubljenike i obožavaoce". Lično, za Tomislava ne smatram da je takva vrsta kontrole neophodna, sama činjenica da je na vlasti delovaće na njega veoma umirujuće a kooperativnost će prosto isijavati ali ne verujem da su svi toliko opušteni u pogledu njega.

Da se vratim na Tadića, jer tema teksta nije pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima već poraz Borisa Tadića. Prva varijanta je da Boris, kada ostane bez pozicije predsednika Srbije, počne da razmišlja o stvaranju koalicije koja će podrazumevati da on bude premijer (ako ostaje na funkciji predsednika DS-a). Ako pregovara sa SPS-om, tu će poziciju lako dobiti. Dačić se istrčao, već mu je lupljena čvrga. Euforija izborne noći pokazala je samo želatiranu ambiciju "želim da vladam". Ali ako se vlada pravi sa Dačićem nastavlja se sa 2 procesa: rehabilitacijom kadrova koji su doveli do izolacionizma i ksenofobije devedesetih a istovremeno se umerena stranka desnice gura u nestajanje i time otvara prostor za dalji rast ekstremne desnice. Podsetiću da su 2 ekstremno desne stranke za dlaku podbacile cenzus a DSS je pregurao preko 7%. Korpus takvog razmišljanja je ogroman, ljut, spreman da bude još ekstremniji i potrebna mu je pacifikacija. SNS, iako se smatra "izdajničkom" strankom (a smatraće se još više ako napravi koaliciju sa DS-om) ima kapacitet kod glasača "nacionalne orjentacije". Zaboravite "elitu", salonske SrBiste, ekstremiste... Takvih će uvek biti. Poreban je neko da od njih odvlači umerenije glasače kojima je nacionalno primarno (legitimna opcija a ignorisanjem i pokušajem guranaj u izolaciju stvara se potencijalno žarište s kojim je teško operisati i kog je teško pacifikovati kad skupi 15-20% u jednoj struji).

S druge strane, ako se Vlada pravi sa SNS-om, argumentacija da DS ima premijera je što ta stranka u tom trenutku nema šefa (jer Nikolić je kovertirao ostavku na mesto predsednika stranke a ostavka se aktivira u slučaju pobede na predsedničkim izborima). Velika koalicija koja nije matematička nužnost može se pravdati i potrebom da društvo dobije period smirenosti. Prevelike ucene manjih stranaka uvek mogu da se istaknu u prvi plan. Ivica je na tom polju već dosta uradio.


Zajedničke tačke takve koalicije?

Pa obe koalicije su se jasno definisale i prema EU integracijama i prema mirnom pristupu pitanju Kosova. Što mirnijem i sa (bar formalnim) stavom da je u pitanju neotuđivi deo terirorije Srbije. Što se tiče SPS-a i Ivice Dačića, da podsetim i da je on jedini političar koji jasno zagovara podelu Kosova, što podrazumeva priznavanje nezavisnosti Kosova uz pregovore ili pritiske ili... oko novih granica.

Problem je naravno i činjenica da liste SNS-a i DS-a nisu baš to. Tu su i Velja i Vulin i Čanak i... SNS je konglomerat nezadovoljnih dosadašnjom vlašću i to pre onim njenim "žutim" delom (uz Dinkića naravno) nego samim Dačićem ali kako su ih skupili tako neka ih sad i sastavljaju.


Prednost za SNS?

Rezultati parlamentarnih izbora SNS-u daju ekstremno malo šansi da na drugi način dobije kartu za ulazak u Vladu. Drugi problem SNS-a su kadrovi. Na ovaj način bi se i to razrešilo jer ne bi morali da smišljaju rešenja za sve.

Prednost za DS?

Tadić je rekao da su mu "veći neprijatelji od Tomislava Nikolića oni koji u DS-u rade za svoj interes". DS dobija za partneraopciju koja se već pokazala kooperativnom za reformisanje Srbije po prozapadnom modelu. Dobija i "jeftinijeg" koalicionog partnera jer veći deo ambicija zadovoljava predsedničkom funkcijom koja je protokolarna i ima samo simboličku vrednost. Za vladu ostaje Vučić koji tu poziciju može iskoristiti za konsolidovanje svog voćstva u stranci. DS više ne sme sebi dopustiti politički prozirnu ličnost na mestu premijera i ovo bi bilo savršeno za transfer političke moći u okviru Ustavom propisane okvire.


Posledice?

Nikolić će odslužiti mandat i otići u istoriju, a duel (pretpostavljenih i najverovatnijih) naslednika stranaka Vučić-Đilas biće mirniji. Srbija je na dobitku ako Nikolić bude predsednik a Tadić premijer.

Naravno, ovo je želja, molba, molitva... ne politički predlog ali ako ima nekog gore nek razmisli. Reši nas Dačića, molim te. Nismo zaslužili baš toliku kaznu, šta god da smo radili ili propustili da uradimo.

I da, jedno je kad SPS sledi DS, zahvalan što postoji, drugo je kad se ta raspomamljena gomila pusti sa lanca i ostrvi novom ucenjivačkom moći. DS mora da kontroliše situaciju ako išta misli pozitivno da postigne, a Ivica je dovoljno zarežao da je jasno da je van kontrole. Nazad s njim.


*****************
dopuna:

* postoje 4 razloga da se bude nezadovoljan sadašnjim ds-om:
1/ na vlasti su a nisu uspeli da uspostave kvalitetan sistem, ergo nesposobni su
2/ na vlasti su a korupcija i negativna selekcija cvetaju - lopovi su
3/ na vlasti su ali su rehabilitovali sps i impotentnom politikom stvaraju prostor da ksenofobija i izolacionizam vaskrsnu
4/ na vlasti su a niste dobili svoj deo kolača - zašto se meni žalite? plaćene kampanje sprovode drugi autori upravo na tu temu

** Još jedan primer fascinacije sprskih političara sportskom terminologijom, koja možda dokazuje i da su lepo prepoznali prosečnog glasača: zavaljenog u fotelju, selektorskog znanja u svakom sportu ali neiskazanog jer nikada nije potrčao u životu.

 


*****************

I da, definitivno bi trebalo menjati Ustav u delu izbora predsednika Republike. Besmisleno je toliku količinu političke energije trošiti na protokolarnu funkciju.Predsednika treba da bira Parlament, Akademija, SPC, UO Crvene Zvezde, urednički kolegijum Politike.. i koji još Stub Srbstva postoji? Ah da, srpska dijaspora (naročito sportski deo iz Monte Karla i Premijer lige).

Druga varijanta je da Tadić napusti politiku i prepusti DS pronalaženju drugog puta jer ovaj ne valja nikako.

 

 



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 13:14 10.05.2012

негативни тастер

cult cult 14:00 10.05.2012

ma jok

Pobediće Tadić.
Toma je, prosto, luzer.
Lično ću glasom pomoći toj pobedi.
Biće formirana vlada ds-sps i još neko.
Na desnici mora da se odradi velika čistka
ideološka i kadrovska
kako ne bi pola Srbije bio blam da ih takvi ljudi predstavljaju.
Lako je smeniti vlast. Mnogo je teže smeniti opoziciju.

Ukoliko se to ne desi, večito će nas raditi na istu foru - bolje mi nego one aždaje. I ta će fora večito uspevati.
cult cult 14:09 10.05.2012

Re: ma jok

addendum...
ne samo da je luzer, nego je i jadna budala ovaj Nikolić.
Upravo sam pročitao objašnjenje "izborne kradje" koju će "dokazati".
To je toliko jadno, da je dirljivo.
Idi, brate, peci rakiju.

Žao mi je ovih jadnih crtača kita po listićima što su pokušali da kazne ds.
Ovaj SNS + Milanka Karić + ona šumadjiska lopovska zamlata Velja su toliko nikakvi da ni u ovakvom arhinezadovoljstvu dulićima i trivankama nisu uspeli da uzmu vlast. Ajde, bre bež'te, paceri.
Ne treba ni pričati o njima. Daje im se nota ozbiljnosti. A nisu ni za...kitu na glasačkom listiću.
Pardon my lang.
antioksidant antioksidant 14:12 10.05.2012

Re: ma jok

Mnogo je teže smeniti opoziciju.

opoziciju trenutno čine i dveri i srs sa po skoro 5% glasova i dss sa 7%. to je preko 650 000 glasača strogo posvećenih izolacionizmu srbije (zovu ga ili tradicionalizam ili neutralnost)...
ako vladajuća većina ostane ista onda nema ni reorganizacije regionalnog pokreta (koji je ovako besmislen - na primer: kragujevac sa 35 000 glasova datih urs-u neće dobiti predstavnika u parlamentu preko te liste), nema ni reforme liberalnih ideja koje previše dugo neuspešno okupira liderski ldp, dačićev ego dalje raste...
ali kako beše slogan peščanika: ako vam je dobro, onda ništa :)
antioksidant antioksidant 14:13 10.05.2012

Re: ma jok

ne samo da je luzer, nego je i jadna budala ovaj Nikolić.

:) zato ga i bolje za ikebanu pa strogo kontrolisano u javnost :)

(naravno, dogovor ds-sns je daaaaaaaaaaaleko od mogućeg. i kažem da je u pitanju pusta želja)
cult cult 14:22 10.05.2012

Re: ma jok

slazem se. U narednih 4 godine koliko će trajati ova vlada, naročito ako u ds-sps priču udju "liberali" i ngo, biće vrlo stabilna, uprkos užasu ekonomskom koji ih očekuje.

Ali polovina Srbije (a i više), desna, evroskeptiča, konzertvativna, izolacionistička, domaćinska, klerikalna ima te 4 godine fore da učini nešto glede svojih političkih predstavnika. Dveri su tu jer ovaj vučić-nikolić dvojac ne može ni ovcu nacrtanu da sačuva i to oni osećaju. Onaj DSS je utonuo u tihovanje, molitvu i samobičevanje petkom, i večito će imati vernike i sledbenike kao što ih ima prosečan muftija, i večito će biti malo iznad cenzusa. A posle će biti besni na ceo svet i neće moći ni sa kim. Impotencija neopisiva. Radikali - mislim da ne vredi trošiti reči.

Znači, desna Srbija ne može da se politički sabere. I sad to mora da uradi.
I da izbaci nove ljude, nove ideje, od kojih mene neće biti sramota. Pa ću možda za 4 godine zaista ostati kod kuće da kaznjavam duliće, trivanke i DuPeta.
antioksidant antioksidant 14:24 10.05.2012

Re: ma jok

Znači, desna Srbija ne može da se politički sabere. I sad to mora da uradi.

da nam se ne desi marina le pen?

edit: jedno je desna srbija a drugo desno u pičku materinu srbija
cult cult 14:27 10.05.2012

Re: ma jok

jedno je desna srbija a drugo desno u pičku materinu srbija


Izvini, ali ti u svakoj zemlji imaš odredjen procenat ludaka.
I oni moraju da imaju svoje političko krilo.
Bolje da ludilo bude institucionalizovano, nego prepušteno sebi.

edit: a ludaka ima i desnih i levih, naravno.
antioksidant antioksidant 14:31 10.05.2012

Re: ma jok

cult
jedno je desna srbija a drugo desno u pičku materinu srbija


Izvini, ali ti u svakoj zemlji imaš odredjen procenat ludaka.
I oni moraju da imaju svoje političko krilo.
Bolje da ludilo bude institucionalizovano, nego prepušteno sebi.

edit: a ludaka ima i desnih i levih, naravno.

s tim se i slažem

Ali ako se vlada pravi sa Dačićem nastavlja se sa 2 procesa: rehabilitacijom kadrova koji su doveli do izolacionizma i ksenofobije devedesetih a istovremeno se umerena stranka desnice gura u nestajanje i time otvara prostor za dalji rast ekstremne desnice. Podsetiću da su 2 ekstremno desne stranke za dlaku podbacile cenzus a DSS je pregurao preko 7%. Korpus takvog razmišljanja je ogroman, ljut, spreman da bude još ekstremniji i potrebna mu je pacifikacija. SNS, iako se smatra "izdajničkom" strankom (a smatraće se još više ako napravi koaliciju sa DS-om) ima kapacitet kod glasača "nacionalne orjentacije". Zaboravite "elitu", salonske SrBiste, ekstremiste... Takvih će uvek biti. Poreban je neko da od njih odvlači umerenije glasače kojima je nacionalno primarno (legitimna opcija a ignorisanjem i pokušajem guranaj u izolaciju stvara se potencijalno žarište s kojim je teško operisati i kog je teško pacifikovati kad skupi 15-20% u jednoj struji).


loša je situacija ako ne postoji struja koja ih je u stanju pacifikovati. ako se šutnu u mrak sledeće 4 godine izaći će u jednoj koloni...
cult cult 14:39 10.05.2012

Re: ma jok

ako se šutnu u mrak sledeće 4 godine izaći će u jednoj koloni...


imao si jako čistu situaciju na izborima 2008 na desnici.
Jedna kolona je bila SRS. A "mi" smo bili u više kolona.
So what. Izgubili su. A jako je opasno bilo tada glede našeg puta u budućnost. Jer, seti se, to je vreme kad je Nikolić sanjao o mestu gubernatora Putinovog i takve izjave davao. Izbori su bili u vreme deklaracije o nezavisnosti i desničarskog orgijanja u organizaciji Jočićeve policije.
I pukli su.

Posle toga su skapirali da tako više ne može. Formira se SNS uz pomoć Tadića (odličan potez), pacifikuje se ogroman prostor na desnici. SRS ostaje ekstremna desnica, kao što i je i red. I to je bila prva faza.

Sad sledi druga. Kadrovska i ideološka evolucija te "umerene" desnice oko SNS. Ako to ne urade, ds-sps vladaće večno.

Ne verujem, elem, u fašističku budućnost ovog društva jer će se isfrustrirana desnica pojaviti za 4 godine u jednoj koloni, a onda zaratiti sa celim svetom. Više verujem u gausovu raspodelu nego u tvoje strahove.
antioksidant antioksidant 14:45 10.05.2012

Re: ma jok

imao si jako čistu situaciju na izborima 2008 na desnici.
Jedna kolona je bila SRS. A "mi" smo bili u više kolona.
So what. Izgubili su.

:)
ivica je pre izbora bio "njihov"
deklarativno pomirenje je posle palo
uz ministarstva i javna preduzeća i lobiranje za ulazak u socijalisticku internacionalu
Sad sledi druga. Kadrovska i ideološka evolucija te "umerene" desnice oko SNS
i to se radi dok su u vlasti da bi imali sargarepu
Više verujem u gausovu raspodelu nego u tvoje strahove.
srpsko glasako telo je podeljeno skoro na pola (s tim sto je "polovina" koja vuce ka nacionalnom neznatno veca). potrebno je samo smanjiti prostor ekstremizmu (a desni samo ima vise sansi za rast, zato ga se vise plasim. oba me podjednako nerviraju)
cult cult 14:52 10.05.2012

Re: ma jok

ivica je pre izbora bio "njihov"


Vidiš, mislim da je "pomirenje" palo pre tih izbora.
Dačić je bio dovoljno pametan da pokupi i onaj deo milosevicevskog elektorata, jel. i da se ne deklariše kao "naš" dok ne kucne čas.
Dakle, naizgled prevara.
Medjutim, takodje je bio dovoljno mudar da shvati da se sa freakovima poput Koštunice i Tome Nikolića ne pravi ozbiljan posao.
I odigrao perfektno. Na duže staze.

Zato je meni, recimo, Radulovićeva logika sasvim jasna. Da, treba kazniti korumpiranu vlast. Da, tako što nećemo izaći ili nacrtati čiča glišu. Inače, izbori gube smisao.
Ali je deo koji mi nije jasan - otkud tolika naivnost da se može pomisliti da će dovodjenje Tome na vlast izborima dati smisao.

Ne, drugari. Toma je veće zlo. I biće dok god se bude muvao oko politike.




antioksidant antioksidant 14:53 10.05.2012

Re: ma jok

Vidiš, mislim da je "pomirenje" palo pre tih izbora.

da jeste ne bi toma imao priliku da par dana bude predsednik skupstine :)
i ne pominji logiku gde postoji angazman
edit
Toma je veće zlo. I biće dok god se bude muvao oko politike
toma kao predsednik je nista
niccolo niccolo 16:01 10.05.2012

Re: ma jok

na primer: kragujevac sa 35 000 glasova datih urs-u neće dobiti predstavnika u parlamentu preko te liste

Ko je glasao za URS ni ne zaslužuje da ima predstavnika u parlamentu*


* Svestan sam da sada govorim o različitoj stvari od tebe, nego sam morao da kažem...
antioksidant antioksidant 16:53 10.05.2012

Re: ma jok

Ko je glasao za URS ni ne zaslužuje da ima predstavnika u parlamentu*

ko je glasao za urs i zasluzuje dinkica kao predstavnika :)

* Svestan sam da sada govorim o različitoj stvari od tebe, nego sam morao da kažem...
razumemo se


jesen92 jesen92 00:30 11.05.2012

Re: ma jok

kragujevac sa 35 000 glasova datih urs-u neće dobiti predstavnika u parlamentu preko te liste)
..ih, pa ne moze i jare i pare...mogu oni da budu u parlamentu ali moraju nekom drugom da daju gradske funkcije, razmislice sta se kome vise isplati..sto se glasaca tice, kakav urs to su ljubitelji verka koji im je jelte, iz svog dzepa, udario asfalt do kuce ili zaposlio nekog iz familije ili su navikli na njega i sl...ne bih da procenjujem ali sam sigurna da je mali broj od 35000 glasao zbog dinkica..
g.radicevic g.radicevic 14:07 10.05.2012

samo da .....posle





pa na abarot
do sudnjeg dana
našeg
antioksidant antioksidant 14:15 10.05.2012

Re: samo da .....posle


Banuj korisnika /  Obriši / Preporuči / Preporuka: 0 / Obavesti moderatora / Link / Replika: 0 / Ci

sumnjam da je to moguće
istrošeni su obojica
neku budućnost u srbiji će obeležiti vučić i đilas
ovo je način da se u priču ne umešaju i dačić i dinkić i jovanović
g.radicevic g.radicevic 14:29 10.05.2012

Re: samo da .....posle

neku budućnost u srbiji će obeležiti vučić i đilas


ondaK nam je ta budućnost baš ''svetla''

P.S. dodaj još pajtića i tamburicu, i eto društva za pokericu
u naše novce
antioksidant antioksidant 14:31 10.05.2012

Re: samo da .....posle

ondaK nam je ta budućnost baš ''svetla''

nama je budućnost "svetla" kako god okreneš
treba tražiti način bar nekog se rešiti

edit:
dodaj još pajtića i tamburicu
i dulića...
dali76 dali76 16:34 10.05.2012

....

Ja kad bih napisao ovaj tekst Freehand bi mi reko da nemam dovoljno info o Naprednjacima,a Jesen bi me pitala jel u toj Ameriki sve savrseno.
Elem, za Tomislava Nikolica ttreba glasati iz sledecih razloga
1 apsolutna vlast jedne koalicija apsolutno korumpira
2 Cilj opravdava sredstvo ,a ako je sredstvo Nikolic, mislite o cilju ne
2b cilj je da se vec jednom predsednik Srbije stavi u okvire ustava
3 kohabitacija otvara prostor Ustavnom sudu
4 SNS je izgubila dosta glasova zbog svog skretanja od krajnje desnice . Taj bi se trend mogao vrtoglavo nastaviti
5 izbor manekena mozda I jeste politika,al politika nije izbor za manekena
Tadic je obecao Dacicu vlast,ali ne vjerujem I mjesto premijera .
Dacicu je mnogo mnogo vaznija ministarska stolica policije, neka svako pogadja zasto .
Dakle ,pobjedom Nikolica stvaraju se uslovi za jasnu kohabitaciju.
I samo tad
Bi jaka vlada mogla da limitira ovlastenja predsednika.
Da ponovim:
Cilj opravdava sredstvo,ako je cilj pocetak postovanja ustava I prestanak prakse ikebanizacije institucija ,onda bi puritanci mogli da zacepe svoje nosice I da pocnu da se bave, recimo, izborom za manekena .

antioksidant antioksidant 16:54 10.05.2012

Re: ....

Ja kad bih napisao ovaj tekst Freehand bi mi reko da nemam dovoljno info o Naprednjacima,a Jesen bi me pitala jel u toj Ameriki sve savrseno.

ti jos i dobro prolazis
meni je jedina nada da su digli ruke jer su se dogovorili sa ivicom
a koliko cujem antic je vidjen gradonacelnika
jesen92 jesen92 01:05 11.05.2012

Re: ....

a kad bih napisao ovaj tekst Freehand bi mi reko da nemam dovoljno info o Naprednjacima,a Jesen bi me pitala jel u toj Ameriki sve savrseno
ala si ti zlopaamtilo a ja sam tebi oprostila sve uvrede..
..eto, ovaj AO ne zivi u americi , cak je rodjen u mom gradu a ja se ni sa njim ne slazem..
I samo tad
Bi jaka vlada mogla da limitira ovlastenja predsednika
sa jorgovankom na celu

dali76 dali76 03:33 11.05.2012

Re: ....

Opa bato, Jorgovanka je na celu vlade ?
Ko rezultat dogovora DS i SPS od pre neki dan?
Sad si nnam zeznula concept kohabitacije totalno))
P.S.
Ma nisam zlopamtilo dear Jeseni , samo nemam naviku crtati smajlice

jesen92 jesen92 11:11 11.05.2012

Re: ....

Opa bato, Jorgovanka je na celu vlade ?
Ko rezultat dogovora DS i SPS od pre neki dan?
Sad si nnam zeznula concept kohabitacije totalno

..pogledaj koliko je bilo sati kada sam pisala komentar...nisam zeznula koncept ja sam se zeznula...
blade.runner blade.runner 18:15 10.05.2012

isti zakljucak

ja sam dosao do slicnog zakljucka kao autor teksta. vec je vidjena koalicija ds-sps-ldp/regioni. predsednik ima relativno ogranicena ovlascenja, pa je i steta koju moze da napravi ogranicena. tenzija na liniji predsednik-vlada je u ovom trenutku potrebna, ali ono sto je bitnije je rusenje kulta licnosti u demoratskoj stranci i promena u proevropskoj politickoj opciji. potrebna nam je bolja politicka elita, ali zato prvo mora ova nedovoljno dobra da se srusi i postavi VECE zlo u kabinet na andricevom vencu.

pokusacu da nadvladam refleks povracanja i sigurno glasam za cetnickog vojvodu tomu diplomu!
bolid1 bolid1 19:23 10.05.2012

Re: isti zakljucak

Ovo sam juce citao na e-novinama http://www.e-novine.com/stav/64294-Tomislav-Nikoli-realna-opcija.html, paralela izmedju Poljske onomad i Srbije sada i cini se meni, dobra paralela.

Elem, Toma je Kvasnjevski, a BoTa, pa bar da je blizu Valense...jos, ako nadvladam gore pominjani refleks
ecce-florian ecce-florian 19:21 10.05.2012

trol

ajde da sačekamo saopštenje RIK-a

Dotle, a u vezi s primedbama na regularnost izbor malo podataka
1.

Дана 20. маја 2008., РИК је објавио укупне резултате избора. Број бирача уписаних у бирачки списак је био 6.749.688 бирача


2.
BEOGRAD – Građani Srbije moći će da se o budućem šefu države i budućem sazivu republičkog, pokrajinskog i lokalnih parlamenta izjasne na 8.549 biračkih mesta u zemlji, ali i na 38 biračkih mesta u 22 zemlje.

Ukupan broj biračkih mesta u Srbiji i inostranstvu je 8.587, a na njima će moći da glasa 7.026.579 birača.



porast broja birača za 4,10%
idemo dalje


1.
Ukupan broj stanovnika po popisu 2002. ( nema 2008.)

7498001


2.
Ukupan broj stanovnika po popisu 2011.
7120666

3.
razlika ( manje stanovnika 2011.)
-377335
ili ti 5,3% manje stanovnika


mali dodatak

1. struktura stanovništva prema starosti po popisu iz 2002.

0-4 342344
5-9 394596
10-14 439830
15- 19 495651

svega 1672421

u ostalim starosnim grupama od 7498001 preostaje 5825580

Upisanih birača 6.749.688, razlika birača od 924.108 imala prava da glasaju 2008. a nisu stanovnici Srbije

Elem , imamo različite trendove da se populacija smanjuje za 5,3 % a broj birača povećava za 4,1% .

i na kraju

Glasački listići se štampaju u određenom tiražu na određenom mestu i dele po biračkim mestima sve u skladu sa zakonom.
Ukoliko neko pronađe džak listića to može biti veoma nezgodno:

a) ako je u zapisniku gradske ili optinske izborne komisije navedeno da su sa tog biračkog mesta glasački listići zaprimljeni oni se nalaze u na za to predviđenom mestu.
- podmodalitet 1, bolja varijanta
nisu tamo, neko ko je potpisao zapisnik dfa ih je primio ili onaj ko je trebalo da ih čuva odgovaraju a utvrđuje se ko je i kada iz prostorija odneo džak s listićima
- podmodalitet 2, gora varijanta
ako se nalaze tamo onda je na istom biračkom mestu korišćeni dvostruki broj listića u odnosu na zapisnik o broju upotrebljenih ( listići se zaprimaju i nakon glčasanja razdužuju - upotrebljeni(važeći- nevažeći) i neupotrebljeni plus razlika beroja onih koji su ih npr poneli znači manjak ALI NIKAKO VIŠAK.

Ako postoji višak - dve mogućnosti

svi glasački listići su originalni ( u oba džaka) Razlog neko je iz štamparije uzeo i raspolaže originalnim listićima u nepoznatom broju (ne samo na mestu gde je pronađeno već se u pitanje dostavlja celokupna regularnost jer o brojanju listića postoje overeni zapisnici RIK-a)
Prema izveštajima sredstava informisanja u Nišu su gradski izbori poništeni na 17 mesta a opštinski na 6 gde se pronašlo po petnaestak listića više , a i tamo je pronađen džak sa 800 listića a izbori na tom biračkom mestu nisu poništeni

Deo listića je originalan deo ne - nužno je pregledati sve zaprimljene materijale sa biračkih mesta, ustanoviti broj falsifikata. Kompletan izborni proces i rezultati su dovedeni u pitanje.

Postojanje "viška" listića utvrđeno je i na drugim mestima.Prema izveštajima sredstava informisanja u Nišu su gradski izbori poništeni na 17 mesta a opštinski na 6 gde se pronašlo po petnaestak listića više , a i tamo je pronađen džak sa 800 listića a izbori na tom biračkom mestu nisu poništeni


RIK-u noćas itiče rok . Nije daleko

Kada se ove "formalnosti" obave onda možemo i o "drugom krugu"

A sve pomalo podseća na "one" izbore. I po "moralnim" koncertima .

Za kolaicionu (DS, SPS, LSV...)većinu koja će podržati Tadića
antioksidant antioksidant 20:10 10.05.2012

Re: trol

A sve pomalo podseća na "one" izbore. I po "moralnim" koncertima .

uf!
ne bih voleo da je to
nikako ne bih voleo
jesen92 jesen92 00:56 11.05.2012

Re: trol

razlika birača od 924.108 imala prava da glasaju 2008. a nisu stanovnici Srbije
...ja znam neke osobe koje zive u hrvatskoj, tamo su i rodjeni , a prijavljeni ovde kod nekih rodjaka nemam pojma zasto, mozda zbog dvojnog drzavljanstva...i sad redovno dobijaju pozive za glasanje sto znaci da su na birackom spisku...u svakom slucaju, sve stranke su osvojile veci procenat glasova nego sto se prikazuje pa i ove sto su blizu cenzusa ustvari su presle cenzus...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana