Gost autor| Porodica| Roditeljstvo| Zdravlje| Život

Hvala unapred!

bocvena RSS / 16.05.2012. u 19:04

Ovo je pismo moje koleginice s posla, Ivane Stevanović. Ona i njena porodica se očajnički bore za zdravlje  mlađeg sina. Pročitajte, pomozite ako možete. Pošto nema puno toga da se doda njenim rečima, zaključaću za komentare.

Hvala vam svima unapred! I pozitivne misli se računaju!

Dimitrije je rođen 18.8.2008. godine sa jednim od najtežih razvojnih poremećaja - Spinom bifidom. To je rascep pršljenova i prolaps kičmene moždine, zapravo nedostatak pršljenskih delova koji prouzrokuju da se kičmeni kanal nije zatvorio i beba se rađa sa otvorom u lumbalnom delu kičme. Dimitrije pati od najtežeg oblika Spine bifide (mielomeningocela) i pored toga što ima dva pršljena otvorena, oštećena mu je i kičmena moždina što je izazvalo paralizu i gubitak osećaja od karlice do stopala.

Odmah po rođenju (posle par sati) izvršena je hitna hiruška intervencija da bi ga zaštitili od infekcija i komplikacija. Pošto je zatvoren otvor na kičmi, kao posledica javlja se hidrocefalus, "vodena glava" (skupljanje likvora u lobanjskoj šupljini sa pritiskom na mozak). Zbog toga je sa tri nedelje Dimitrije operisan i drugi put (10.09.2008.) i tom prilikom mu je ugrađena pumpica koja reguliše likvornu tečnost u kičmenoj moždini i glavi.

Dimitrije ima paralitične nogice sa potpunim gubitkom osećaja tj. senzibiliteta u stopalima, oštećenje sluha i nosi slušne aparate, neurogenu bešiku tj. problem sa osećajem i kontrolom pražnjenja bešike i debelog creva zbog čega nosi i dalje pelene.

Sastavni deo njegovog života su svakodnevne terapije, vežbe i stimulacije, jer samo tako može da napreduje. Njegov radni dan počinje od ranog jutra. Prvo ga vodimo u Centar za decu oštećenog sluha (gde svakodneno radi sa logopedom, defektologom, psihologom), zatim odlazimo u Dečiju kliniku Tiršova na fizijatriju gde su mu organizovane terapije (elektro-stimulacija, parafin, vežbe) i tako mu je ispunjeno svako pre podne. Posle odmora i ručka ima i posle podnevni trening.

Sve je to jako naporno, ali uspeli smo uz mnogo truda i optimizma da maksimalno poboljšamo njegovo stanje. Došao je u fazu da se oslanja na noge sa ortozama, čak i do prvih koraka uz pridržavanje za nameštaj, što ne traje dugo zbog zamora mišića. Nažalost sa tri i po godine i dalje ne hoda samostalno, a i pitanje je kako će biti u budućnosti. U međuvremenu došlo je do dislokacije, iščašenja kuka, pa mu se stanje pogoršava. Uprkos svim našim naporima njegovo stanje je veoma neizvesno.
Nada nam se vratila kada smo saznali za kliniku u Beču ( Stem Cell Therapy Group Vienna Austria - Univ. Doz. Dr. med. Georg Kobinia, www.sct-vienna.com) u kojoj pomoću transplatacije matičnih ćelija možemo da poboljšamo Dimitriјеvо zdravlje. Pored velikih problema sa hodom (za sad samo puzi), hidrocefalusom, sluhom (na jedno uho skoro da ne čuje, a i drugo je oštećeno) i govorom, motorikom, zatim bešikom i debelim crevom, pa sad i sa kukom, sigurni smo da matične ćelije mogu da oporave bar jednu stvar, a to bi bio ogroman uspeh i pomoć za Dimitrija.

Uprkos njegovim zdravstvenim problemima, Dimitrije je uvek nasmejan, veseo i uvek raspoložen za igru. Želimo ako je moguće da što pre zakažemo put za Austriju. Što je mlađi veća je uspešnost tretmana. Naravno prisutan je i strah od daljih komplikacija, jer je njegovo stanje nestabilno.
Primorani smo da se obratimo svima koji su u mogućnosti da nam pomognu. Za tretman u Beču je potrebno skupiti 27.000 eura.

POMOĆ MOŽETE UPLATITI NA:
Dinarski račun:
Žiro račun: 160-1-73
Poziv na broj: 5210200023717
Svrha uplate: Donacija za humanitarnu akciju za Dimitrija Stevanovića
Ili direktno na blagajni u ekspoziturama BancaIntesa na dinarski račun: 52-102-0002371/7

Devizni račun: RS35-160-5230200279330-11
Za instrukcije u zavisnosti koju valutu uplaćujete obratite se na nas e-mail  dimitrije.stevanovic08@gmail.com

Neizmerno i od srca hvala svima koji nam mogu pomoći!
Dimitrije sa bratom Mihajlom, mamom i tatom

 



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana