Zdravlje| Život| Životni stil

ŠTA ŽENA RONILAC RADI U KUPATILU

Aleksandra Mitrovic RSS / 17.05.2012. u 11:01

bad+hair.bmp Sve se nešto nakanjujem da vam ispričam sledeću priču ali svaki put me misli odvedu u drugom pravcu pa onda zaboravim…pa se ponovo setim…..pa opet nije pravi trenutak…i sve tako nešto. A evo sada su se stekli i trenutak i prilika da vam ispričam šta mi je napameti…a kad ću da postavim na blog…e, za to opet treba da se ukaže neka druga prilika i trenutak.

Možda će vam se učiniti kao trivijalna tema…ali, po mom skromnom mišljenju, i izbori su trivijalna tema pa su se svi ipak raspisali na kamaru o tome.

Prvo, ako vam se ne sviđa da izgledate kao pokisli miš svakoga dana nemojte birati posao koji je usko povezan sa satima provedenim u vodi. Ovo je priča nekoga ko ne voli da izgleda kao pokisli miš po vasceli dan.

Naime…nikako ne uspevam da vam opišem sa kakvom se problematikom suočava jedna obična, prosečna žena koja se bavi malo neobičnim poslom.

Kao i svaka, obična, prosečna žena ja takođe imam, rekla bih,  samo ženama poznat set problema koji su jednostavno svakodnevnica jedne žene koja živi u 21 veku…a i u svim vekovima koji su prošli i svim koji dolaze.

Sve je počelo od mog pokušaja da objasnim mojoj dragoj i voljenoj muškoj polovini,  koji se takođe bavi istim poslom i na isti način, zašto meni tuširanje na brodu nije privlačna ideja. Sve je to tako krenulo naivno kao neka načelna rasprava. Nakon dobrih 45 minuta objašnjavanja ja sam shvatila da je on izgubio nit već nakog nekog 10-og minuta.

Pa evo da pokušam da objasnim još jednom:

Teza br. 1: Svakoj ženi je bitno da ima lepu kosu

                Počevši od ove teze a imajući u vidu da imam dugačku kosu, meni je u proseku potrebno 10-15 min samo za pranje kose uz upotrebu NAJMANJE 2 preparata. Ako tome dodamo i dodatnih najmanje 5 minuta na rasčešljavanje vreme se produžava na nekih prosečno 14.5minuta samo na kosu. Ako tome dodamo i dodatnih 5 minuta za brisanje…..Cela ta radnja izlazi na prosečno 20min.

Nakon ovoga dolazi radnja koja proističe iz sl:

Teza br.2: Svakoj ženi je važno da ima lepu kožu

                Upravo zbog ovoga se izvodi i sledeća radnja: nanošenje hidratantnog mleka ili kreme za telo za šta je potrebno cca 10minuta (ako to mislite da uradite pravilno).

Ovo produžava moje vreme provedeno u kupatilu za još dodatnih 10min.

Sledeće je valjda svima totalno jasno:

Teza br.3: Niko ne želi da hoda totalno gologuz na javnim mestima

                Pa je zato potrebno još najmanje 5 minuta za oblačenje.

Sve ovo svodi moj boravak u kupatilu na najmanje 45minuta.

NIKO na brodu nema 45minuta slobodnog vremena da provede u kupatilu a i mora se imati na umu da isti taj tuš koriste ne retko svi koji su na brodu.

A da li i treba da napominjem koliko to šteti eko sistemu jer bi sva ta hemija koju bih ja upotrebljavala završila direktno u moru jer je kanalizacioni sistem na svim brodovima ovde otvoren, što znači da sve završi u moru.

Tako sam ja njemu pokušala da obrazložim svoj slučaj….nakon čega me je on pitao: “pa zar moraš da uradiš baš sve to i tim redom? Meni treba najviše 10 minuta za sve”

Onda ja shvatam da uz je ugla gledanja nekoga ko tuširanje i pranje kose obavi simultano jer je ili ćelav ili ošišan na 1-2 ovaj moj ritual potpuno nepotreban. Da ne pominjem da mu je stanje njegove kože totalno irelevantna stvar.

Ali nije tu kraj mojim mukama. Sve naime kreće od ranoga jutra. Naime, polazeći od činjenice da ću ostatak dana provesti uglavnom u vodi (bazenskoj ili slanoj) i na suncu i veoma verovatno vetru, treba se dobro pripremiti za dan.

Dakle,  kosa MORA biti vezana i dobro upakovana inače ništa je neće rasčešljati na kraju dana. Da bi se zaštitila od sunca vetra i vode potrebno je predhodno doooobro namazati nekim uljem (kaktus, amla, badem…etc) koje je vodootporno. Odatle proističe ono pranje kose šamponom na kraju dana jer se to ulje nikako drugačije ne može oprati a ne može se ostaviti duže jer ne želite užeglo ulje na vašoj glavi sutradan ujutru.

Krema za lice radi zaštite od sunca i vetra.

Sve ukupno cca 15 minuta.

Još jedna jako važna stvar. NIKAKO ne propuštati hidratantnu kremu po celom telu na kraju dana jer ćete se sutradan probuditi češući se i tamo gde niste ni znali da imate kože. Naime, suprotno verovajnu da se boravkom u vodi koža (i telo) hidriraju, voda u stvari veoma isušuje kožu, a pogotovu slana voda. Ona so kojoj ste izloženi kada se kupate u moru u stvari izvlači vodu iz vašeg tela jer to je ono što so po svojoj prirodi radi. Izvlači vodu iz stvari.

Vetar kao faktor isušivanja ne moram valjda da posebno objašnjavam.

Ovo se može shvatiti i kao savet svima vama koji se spremaju na more ove godine.

Ima tu još nekih stvari kojima su ženama bitne ali za koje nisam mogla da nađem kompromisno rešenje pa sam ih se na žalost odrekla.

Naime, svako ko me zna iz “predhodnog” života, zna das am ja uvek pridavala značaja svojim noktima koji su uvek bili lepo negovani, dugački i sa odgovarajućim manikirom.

Baveći se ovim poslom, shvatila sam da je to prosto neodrživo. Naime, navući ronilačko odelo sa dugačkim noktima je zaista nemoguća misija. Traje beskonačno, a rezultat je često slomljeni nokat što može biti jako bolno.  Niko ne želi da ide u slanu vodu sa raskvavljenim noktom. Svaka, i najmanja rana, zarasta nedeljama kada ste svaki dan u vodi. Ukoliko i uspete da se izvučete sa celim noktima, lak vam sigurno neće trajati do kraja dana. Sigurno će početi BAR negde da se krza a to mnoooogo ružno izgleda, što bi onda značilo da bi svako veče trebalo da se posveti neko vreme skidanju načetog laka i stavljanju novog. Ja za to zaista nemam vremena.

Odrekla sam se i crvenksate boje kose jer je crvena boja ona koja se najteže održava a u uslovima stalnog sunca, hlorisane i slane vode posle nedelju dana glava bi mi izgledala…ma ne smem ni da pomislim…..

Sada se furam na plavo….najlakše za održavanje a i sunce/voda kombinacija još i podpomažu celu priču.

Nakit…samo osnovno i bez ikakvih kuka i kvaka za koju bi se mogao zakačiti neki deo opreme.

Kupaći kostim – basic, heavy dutty. Smatra se radnom uniformom tako da mora da bude udoban, otporan na intezivno habanje i ponovo bez nekih klebezabla koje bi smetale kod navlačenja odela.

Ne smeju se zaboraviti ni stopala. Veći deo godine šetam bosa ili polu bosa u ravnoh obući. Ravna obuća NIJE dobra za dugogodišnju upotrebu iz razloga što se svod stopala postepeno spušta kada nosite ravnu obuću što prouzrokuje bolove i ponekad male ciste u skočnom zglobu i mišićima lista noge. Moram voditi računa da se štikliram s vremena na vreme da ne bih završila na operacionom stolu kao moja prijateljica koja nije vodila računa o tome.

Drugi, mnogo češći, problem je koža na stopalima koja se veoma brzo pretvara u đon ako ne skidate redovno svu onu mrtvu kožu sa svojih stopala….najmanje 2-3 puta nedeljno.  Ptrocedura podrazumeva prvo kiseljenje stopala u toploj vodi sa nešto kamilice (antiseptic za sve ona male ranice koje ni ne primećujete a mogu se pretvoriti i kugu i koleru), zatim dooobro šmirglanje da bi se odstranila mrtva koža i na kraju nanošenje specijane kreme za stopala. Najmanje 45min posla.

Eto…..kako ja uglavnom provodim svoje slobodno vreme. Pokušavam da saniram svu onu štetu koju nanosi beskrajno boavljenje u slanoj/hlorisanoj vodi + sunce + vetar.

I onda nije ni čudo što me gosti koji me viđaju samo na brodu ili pod vodom uopšte ne prepoznaju ako me sretnu negde uveče. Kažu da me ne prepoznaju kad sam obučena.



Komentari (34)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

krkar krkar 11:10 17.05.2012

Deja vu

Ti i taj tvoj ko moja zena i ja.
Ona je ipak bolja. Osisala se
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 11:16 17.05.2012

Re: Deja vu

krkar
Ti i taj tvoj ko moja zena i ja.

Neke stvari su univerzalne na svakoj tački zemljine kugle.
Inače...šišanje bi pomoglo samo u smislu skraćenja vremena u kupatilu....za nekih...cca 10min. Ali sve ove gore navedene radnje se ipak moraju izvoditi svakodnevno. Pitaj ženu da ti objasni
rozalija rozalija 11:33 17.05.2012

Re: Deja vu

Moje iskustvo je sasvim drugacije.
Godinama sam provodila na vodi po 2-6 sati dnevno. Imala sam i kratku kosu i dugacku kosu i ja i moje drugarica iz kluba i nikada ni jednoj od nas nije trebalo toliko vremena u kupatilu.
Sve smo nosile iskljucivo ravnu obucu ili isle u papucama uvek i svuda - dosta je tesko trcati ili veslati u stiklama. Sve smo imale savrsena stopala. Dobro, skoro sve - jedna bivsa balerina je imala smuljane prste.
I dan danas kada ih sretnem, iako imamo 35-40 godina, jos uvek sve imaju ok kozu i jos bolju figuru, iako nismo imale novaca za neke (bilo kakve) fensi kreme. 90 su bile cudo...
Blago tebi sto provodis vreme u/blizu vode. Jao, sto ti zavidim...
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 11:48 17.05.2012

Re: Deja vu

rozalija
Moje iskustvo je sasvim drugacije.
Godinama sam provodila na vodi po 2-6 sati dnevno. Imala sam i kratku kosu i dugacku kosu i ja i moje drugarica iz kluba i nikada ni jednoj od nas nije trebalo toliko vremena u kupatilu.
Sve smo nosile iskljucivo ravnu obucu ili isle u papucama uvek i svuda - dosta je tesko trcati ili veslati u stiklama. Sve smo imale savrsena stopala. Dobro, skoro sve - jedna bivsa balerina je imala smuljane prste.
I dan danas kada ih sretnem, iako imamo 35-40 godina, jos uvek sve imaju ok kozu i jos bolju figuru, iako nismo imale novaca za neke (bilo kakve) fensi kreme. 90 su bile cudo...
Blago tebi sto provodis vreme u/blizu vode. Jao, sto ti zavidim...

Znaš šta slatka...sve je to ok kada imaš 20-i-nešto ali kada zađeš u pozne 30-te i 40-te...veruj mi proces regeneracije jednostavno ne funkcioniše tako efikasno...a u nekim slučajevima nikako. Druga stvar. Jedno je smočiti kosu, a druga stvar je držati celo telo (uključujući i kosu) satima pod vodom...pogotovu ako je slana....Ono što će ti najopasnije zamrsiti kosu je upravo ta voda. Papuče nisu dobre zbog spuštanja soda stopala (medicinska činjenica)....a tabanati bos po vasceli dan će vam sigurno proizvesti đonove na stopalima...još jedna medicinska činjenica.
Bilo je i meni ok prvih nekoliko godina...ali nakom 8 godina, svaki dan po 10-12 sati u vodi....he,he,heeee...kupatilo je definitivno moja najomiljenija prostorija u kući
krkar krkar 04:59 18.05.2012

Re: Deja vu


Ništa ja tebe ne razumem.

Od 10. godine kroz moju kosu češalj prošao nije a ni fen.

Trenirao sam plivanje a naši dragi socijalistički arhitekti u svlačionicama i onim prostorima ispred njih gde se obično suši kosa predviđali su po 1 ili eventualno 2 utikača. I kad izađe cela ekipa od nas 20-30 sa treninga - prepustimo devojkama sa dugom kosom da se one feniraju a mi mokre kose. I tako i dan-danas. I zimi i leti. Brat i sestra isto, i njima ostalo od treninga s time što je sestra imala dugu kosu ali ni ona nikad sušila nije. Ni danas ne suši. Večito se neko čudi kako idemo sa injem po kosi zimi.

Još od detinjstva navikao sam da se na moru uopšte ne ispiram slanom vodom. Mogu mesecima tako. Postoje sapuni i šamponi za more iako šampon može u principu svaki, isto tako i gelovi za telo i tečni sapuni. Od običnih sapuna mnogi neće da pene u moru pa treba probati i izabrati neki koji hoće. Ja najviše volim francuske i italijanske (sapone di Marsiglia) koji i inače lepo peru i mirišu.

Čak i zube perem morskom vodom. Navikao i ne smeta mi.

Žena mi se takođe na sve to navikla osim što ona zube pere slatkom vodom. Ali se ne ispira, ne suši kosu na brodu (kod kuće redovno). Kad smo na jedrilici jednom u 7-10 dana planiramo stajanje u nekoj marini da dopunimo slatku vodu (rezervoar mi je 100 litara, taman za 10-15 dana kuvanja i pranja zuba) i onda se ona istušira, ispere kosu...

Ranije je imala dugu kosu, baš dugu, i ništa joj more nije škodilo. Ponekad je na brodu onako slanu namaže nečim (pojma nemam čime). Sad nosi kratku pa je još lakše. Ja u kosu nikad u životu ništa stavio nisam sem šampona, ni regenerator.

A to za mazanje kože: na brodu ne dozvoljavam nikakve uljne kreme ni losione. Jednom sam skoro poginuo kad mi je neka sojka namazana uljem za sunčanje ležala na palubi pa ja posle toga stao nogom u nekoj frci i poleteo kao na crtanom filmu. Milimetri su bili! Dakle samo mleka i slične stvari.

Moja žena maže se nekim od tih mazalica ali takođe ne znam kojim. Ponekad namaže i mene ali koža mi ne traži ništa. Ne smeta joj. Jedino redovno koristim labelo.

E, a za papuče. To sa spupĆanjem svoda prvo što čujem. Ja sam kad god mogu bos. Po kući uvek. Papuče ne posedujem, imam jedne udobne mokasine za po kući kad imam goste. Na brodu bos kad god se može iako čim malo krene neki jači vetar obuvam jedriličarske patike.

Oduvek sam sam sebi strugao pete i đonove onim kamenom, redovno, na moru češće, zimi ređe i nikakvih problema nisam imao - ni estetskih. Ali otkako me žena prvi put odvela kod pedikira mrska mučiteljica mi je toliko istanjila kožu da više ne mogu bos da trčim po stenama kao jarac, što sam pre tog nepotrebnog tretmana mogao.

Štikle nikad nisam nosio pa numem da prosudim.

P.S.
Jedini problem imam sa rukama. U sezoni jedrenja one su kombinacija žuljeva, zadebljanja i kojekakvih rana i ranica, još kad su mokre... Jedriličarske rukavice nosim kad je malo zahtevnija situacija ali za obična turistička jedrenja na laganim i srednjim vetrovima retko. Doduše, uvek ih koristim kad stavljam spinaker jer mi je jednom škotica koju sam pokušavao da zaustavim izgorela kožu sa dlana i prstiju do mesa. A u ronjenju uvek nosim rukavice, ne znam kao, valjda sam tako navikao, nema posebni razlog po pitanju zaštite. Tj. nema neke suštinske razlike jedrenje i ronjenje
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 08:52 18.05.2012

Re: Deja vu

krkar

Ništa ja tebe ne razumem.

Od 10. godine kroz moju kosu češalj prošao nije a ni fen.


E, blago tebi....kad bih ja zapostavila češljanje na makar jedan dan....sutradan bih se probudula sa gnezdom na glavi. Mada...imam ja 2 sestre koje imaju kovdžavu kosu pa se u tom slučaju češljaju samo kada im je kosam mokra...inače bi im glava izgledala kao maslačak. Tako da verujem da ti dosta zavisi i od tipa kose.
Još od detinjstva navikao sam da se na moru uopšte ne ispiram slanom vodom. Mogu mesecima tako. Postoje sapuni i šamponi za more iako šampon može u principu svaki, isto tako i gelovi za telo i tečni sapuni. Od običnih sapuna mnogi neće da pene u moru pa treba probati i izabrati neki koji hoće. Ja najviše volim francuske i italijanske (sapone di Marsiglia) koji i inače lepo peru i mirišu.

Čak i zube perem morskom vodom. Navikao i ne smeta mi.

To može u slučaju da provodiš na moru - slanoj vodi 10-15 dana...pa se posle vratiš u civilizaciju. Kod mene je drugi slučaj - ja od 365 dana u godini najmanje 300 provedem u slanoj vodi...pa ti sad zamisli te naslage soli. Mogli bi da me koriste k'o hodajući slanik....a kosa bukvalno inpregnirana solju.
Na brodu bos kad god se može iako čim malo krene neki jači vetar obuvam jedriličarske patike.

Na brodu uvek bosi - narafski...što značajno doprinosi formiranju đonova na stopalima. Trebalo bi da vidiš stopala posade broda. QQ i naopako...mislim da su im stopala veća za bar pola broja samo zbog solidnih naslaga mrtve kože.
A u ronjenju uvek nosim rukavice, ne znam kao, valjda sam tako navikao, nema posebni razlog po pitanju zaštite

Ja rukavice nosim samo kada je hladna voda....ili kada znam da treba da vezujem neke konopce ili izvodim neke druge podvodne radove. Veeelika razlika. Ovde, inače ne lakuju preterano nošenje rukavica jer su onda ljudi opušteniji pa krše korale na kamaru oko sebe. Kada nemaju rukavice, drže ruke podalje od korala. Ja to maximalno podržavam.
Jel' sad malo boje razumeš
NNN NNN 10:39 18.05.2012

Re: Deja vu

Od 10. godine kroz moju kosu češalj prošao nije a ni fen.
Ni ja se ne češljam ni ne feniram više od 15 godina
(a sigurno imam mnogo više kose od krkara)
predatortz predatortz 11:27 17.05.2012

Rodna ravnopravnost

Molim da se promeni naslov i ispoštuje rodna ravnopravnost.
Ono 'žena ronilac' mora da bude promenjeno.
Stop seksizmu !
Dole muški šovinizam !

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 11:36 17.05.2012

Re: Rodna ravnopravnost

predatortz
Molim da se promeni naslov i ispoštuje rodna ravnopravnost.
Ono 'žena ronilac' mora da bude promenjeno.
Stop seksizmu !
Dole muški šovinizam !


Sve se slažem....ali na žalost ne mogu da promenim naslov jer ne mogu reći da moje kolege suprotnog pola provode toliko vremena sanirajući štetu nanešenu prirodnim faktorima (voda, sunce, vetar....)
predatortz predatortz 11:39 17.05.2012

Re: Rodna ravnopravnost

Aleksandra Mitrovic
predatortz
Molim da se promeni naslov i ispoštuje rodna ravnopravnost.
Ono 'žena ronilac' mora da bude promenjeno.
Stop seksizmu !
Dole muški šovinizam !


Sve se slažem....ali na žalost ne mogu da promenim naslov jer ne mogu reći da moje kolege suprotnog pola provode toliko vremena sanirajući štetu nanešenu prirodnim faktorima (voda, sunce, vetar....)



Nismo se razumeli. Ja ovde branim princip! Da u naslov turiš roniliškinja, ili šta već... Snađi se!

predator the feministkinja
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 11:59 17.05.2012

Re: Rodna ravnopravnost

predatortz



Nismo se razumeli. Ja ovde branim princip! Da u naslov turiš roniliškinja, ili šta već... Snađi se!

predator the feministkinja

Možda ondaaaa....ronilica
Zvuči nakaradno. Lično ne bih volela da me neko oslovljava sa "ronilica"
krkar krkar 12:16 17.05.2012

Re: Rodna ravnopravnost

Aleksandra Mitrovic
predatortz



Nismo se razumeli. Ja ovde branim princip! Da u naslov turiš roniliškinja, ili šta već... Snađi se!

predator the feministkinja

Možda ondaaaa....ronilica
Zvuči nakaradno. Lično ne bih volela da me neko oslovljava sa "ronilica"


Ronilica je vec zauzeto. Masina.

Dakle ronjačica.

A moze i ronkinja, gnjurkinja, gnjurka, gnjurkačica.

Sad jos da ti ovaj Bosanac izabere najlepsi.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 12:23 17.05.2012

Re: Rodna ravnopravnost

krkar
Aleksandra Mitrovic
predatortz


Ronilica je vec zauzeto. Masina.

Dakle ronjačica.

A moze i ronkinja, gnjurkinja, gnjurka, gnjurkačica.

Sad jos da ti ovaj Bosanac izabere najlepsi.

Ma to ronkinja, gnjurkinja, gnjurka, gnjurkačica zvuči kao ime neke vrste patke ili guske........ima neko neki drugu predlog?
Jukie Jukie 12:35 17.05.2012

Re: Rodna ravnopravnost

Aleksandra Mitrovic

.Ma to ronkinja, gnjurkinja, gnjurka, gnjurkačica zvuči kao ime neke vrste patke ili guske........ima neko neki drugu predlog?


Evo ronkinje sa sve malim rončićima





I gnjurkinje sa gnjurčićima





I naravno ronilice sa roniličićima

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 12:45 17.05.2012

Re: Rodna ravnopravnost

Jukie
Aleksandra Mitrovic

.Ma to ronkinja, gnjurkinja, gnjurka, gnjurkačica zvuči kao ime neke vrste patke ili guske........ima neko neki drugu predlog?


Evo ronkinje sa sve malim rončićima





I gnjurkinje sa gnjurčićima





I naravno ronilice sa roniličićima


Pa to ti ka'em A vidim da i ova ronkinja ima sličnih problema sa frizurom
albicilla albicilla 16:53 17.05.2012

Re: Rodna ravnopravnost

Pa to ti ka'em A vidim da i ova ronkinja ima sličnih problema sa frizurom


bas nema, vis' kako je njena lepo rascesljana, mos' samo da joj zavidis
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:28 17.05.2012

Re: Rodna ravnopravnost

albicilla


bas nema, vis' kako je njena lepo rascesljana, mos' samo da joj zavidis

Jeeeste..slažem se...samo joj frizura trči malo uzbrdo...
predatortz predatortz 22:47 17.05.2012

Re: Rodna ravnopravnost


Sad jos da ti ovaj Bosanac izabere najlepsi.


Jok bre! Vidiš da je neka zahtevna! Neće ni jedan od ponuđenih naziva
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:56 17.05.2012

Re: Rodna ravnopravnost

predatortz


Jok bre! Vidiš da je neka zahtevna! Neće ni jedan od ponuđenih naziva

Nemo' se o'ma zadevamo....nije da sam zahtevna...ali stvaarno. Pa zamisli da se tebi neko obraća sa gnjurkinja ili ronkinja ili ronilica...m'sliiiim stvaaarnooo
krkar krkar 04:37 18.05.2012

Re: Rodna ravnopravnost


Nemo' se o'ma zadevamo....nije da sam zahtevna...ali stvaarno. Pa zamisli da se tebi neko obraća sa gnjurkinja ili ronkinja ili ronilica...m'sliiiim stvaaarnooo


Maši perajama ... gnjuračice moja.

Na makedonskom je nurkač pa može i nurkača
NNN NNN 11:39 17.05.2012

dobar naslov :)

Inače svakog poštenog voajera interesuje šta žene rade u kupatilu

Nego, i meni pranje kose traje oko sat vremena (tako da te potpuno razumem),
a i njega (jer pranje kose podrazumeva i tuširanje simultano)

hint: tuširaj se dok ti je balzam na glavi (kosi) - on treba da odstoji neko vreme - taman dok ne završiš tuširanje.

1. (skupi) šampon za pranje (kože) glave
2. šampon za pranje kose
3. balzam (ako ga staviš dovoljno - ne moraš da se raščešljavaš)
...

Ps. nadam se da ovo nije zvučalo gay
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 11:56 17.05.2012

Re: dobar naslov :)

NNN


hint: tuširaj se dok ti je balzam na glavi (kosi) - on treba da odstoji neko vreme - taman dok ne završiš tuširanje.

Ps. nadam se da ovo nije zvučalo gay

Pa tako i radim.....inače kupatilski tajming bi mi bio značajno duži ;-). Inače, industrija preparata za kosu je prepoznala ovaj problem pa su počeli da proizvode izuzetno efiksane balsame specijalno namenjene surferima. Oni pate od iste problematike. Na žalost ti preparati su spektakularno skupi i proizvode se u Australiji ( a i gde drugo...kada su surferi u pitanju).
Inače....moje skromno mišljenje....ne zvuči gay uopšte
zilikaka zilikaka 11:45 17.05.2012

Jooj


Prvo da ti odam priznanje za ovu konstataciju.
po mom skromnom mišljenju, i izbori su trivijalna tema pa su se svi ipak raspisali na kamaru o tome.

U gužvi sam ali me je to povuklo da pročitam ceo blog.

Nego, poso mi nije ni sličan al nemaš pojma koliko te razumem.

Dobro mi je poznato šta možeš i šta ne možeš sebi da dozvoliš. Što brže shvatiš, lakše bude.

Meni nezgodno kad svašta uđe pod nokte, bez obzira koliki su.
FLizura mi je odavno prilagođena okolnostima. Našla pogodan fazon pa ne moram baš ni da se češljam svakog jutra, a i odlično podnosi posledice naglavnih rekvizita
49 41 49 41 12:01 17.05.2012

I, Bog stvori prvo coveka

- pogleda ga i rece:
- Ispao si pravo kako sam te zamislio.

Zatim, stvori zenu.

Hhhmmm, nisi mi bas ispala najbolje; sazaljivo ce Bog.
- Moraces celog zivota da se "doterujes"; nosis nakit, sminkas, cesljas, ...
NNN NNN 14:27 17.05.2012

Re: I, Bog stvori prvo coveka

Adam: Dosadno mi je. Je l' možeš da mi stvoriš nekog za društvo?
- Mogu, ali mnogo će da te košta, moram da ti uzmem jednu ruku, jednu nogu, oko...
- Čekaj! Vidi da l' možeš da napraviš nešto od rebra...
albicilla albicilla 16:51 17.05.2012

preporuka

nemam vremena za citanje (jos manje za pisanje, zato i ne pisem o pticarenju, vec o nekim bezveznim stvarima) - a jopet sam ga procitao, iako, istini za volju, na preskok, no cak mi je bilo zanimljivo, a da ubijes, ne znam zasto
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:40 17.05.2012

ronilicin blog

A ja nemam šta da kažem .

Ustvari, evo, dugo sam odbijao da nosim rukavice u pećini, jer sam mislio da mi smetaju kod penjanja. Ali pećinsko blato je poznat sušilac i abraziv i posle samo par dana pećinarenja gadno ti ispucaju prsti, naročito oko noktiju i to onda krene da puca i krvari i peče. Ja kao nešto mazao, ali ne pomaže mnogo. Na kraju sam se navikao na rukavice i skapirao da mi u stvari ne smetaju. Jedino kad se latim fotoaparata.


Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:38 17.05.2012

Re: ronilicin blog

srdjan.pajic
A ja nemam šta da kažem .


Pa naravno da nemaš šta da kažeš kada si verovatno jedan od onih koji peru kosu i tuširaju se o istom trošku
Ovaj moj izvodio experiment samnom zvan "one bucket shower". Cilj je bio da se istuširaš sa jednom kofom vode. Posle jedne kofe ja se tek nasapunjala a ovaj već sve završio i ostalo mu još pola kofe da se obrije
Inače...ja instalirala novu ronilačku modu - ronjenje sa kapama i bandanama. MOji učenici su već postali lako prepoznatljivi. Svi su se navikli na novu modu...iz različitih razloga. Žene-zato što im rešava problem kose a muškarci zato što im štiti ćelu od opekotina od sunca. A svi zajedno zato što umanjuje mogućnost sunčanice....sve dok je bandana (kapa) mokra...
Pa ti sad vidi
Muka natera čoveka na nove invencije
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:38 18.05.2012

Re: ronilicin blog

Aleksandra Mitrovic
srdjan.pajic
A ja nemam šta da kažem .


Pa naravno da nemaš šta da kažeš kada si verovatno jedan od onih koji peru kosu i tuširaju se o istom trošku


Hjeeeebiga, taj sam (a i toliko ako baaaaš mora).

Zezam se malo, nemam svoje odelo, nego rentiram, a ta najmljena odela su verovatno prava legla buboničke kuge i gasne gangrene, pa se uvek osećam jadno posle ronjenja, dok ne dovatim neki tuš i istuširam se dok ne skinem prvih nekoliko slojeva kože, i to traje kao da imam kosu od metar.

A pećine su inače uglavnom jako čiste (sem ako neko ne zavrljači mrtvu kravu ili svinju unutra, ili pak trajno odloži potrošeno motorno ulje) i to blato nije preterani problem da ga nosiš i nekoliko dana ako je vodosnabdevanje oskudno.

Vidiš, ta bandana nije loša ideja. Ja sam stalno gurao neke majice kad mu ga damo po snorkelingu, oće to gore sve da zagori, ali to je nestabilno, mislio sam da sašijem neko kapče za tu priliku, koje stoji na glavi. Možda plaši ribe, a, šta misliš?



krkar krkar 05:06 18.05.2012

Re: ronilicin blog

nače...ja instalirala novu ronilačku modu - ronjenje sa kapama i bandanama. MOji učenici su već postali lako prepoznatljivi. Svi su se navikli na novu modu...iz različitih razloga. Žene-zato što im rešava problem kose a muškarci zato što im štiti ćelu od opekotina od sunca. A svi zajedno zato što umanjuje mogućnost sunčanice....sve dok je bandana (kapa) mokra...


Jes, ta bandana je prilično zgodna stvar za svašta. Ja za bandane kradem ženine marame jer ona krade moje pamučne i pamučno-svilene šalove i atijske marame

A u poslednje vreme češće po najjačem suncu nosim kapu (koja u jerdenju nije baš najzgodnija) jer me pre 3 godine prvi put u životu udarila sunčanica. Pojma nemam kako i zašto baš tada, bivao sam na daleko većim temperaturama danima i po daleko jačem suncu ... ali eto mi se tako zalomilo.

Po najjačem suncu, a posebno po bonaci, nosim šešir sa malim i mekim obodom i onda se samo zalijem od glave kantom mora. Pa kad se osuši - opet. I tako dok ne zaduva
zilikaka zilikaka 07:03 18.05.2012

Re: ronilicin blog

Cilj je bio da se istuširaš sa jednom kofom vode. Posle jedne kofe ja se tek nasapunjala a ovaj već sve završio i ostalo mu još pola kofe da se obrije

Muka natera čoveka na nove invencije


Ovu veštinu sam usavršila '99. u bombardovanju. Živeli na 12. spratu, a struje danima nije bilo.
Kad nema struje, ne rade ni pumpe, pa nema ni vode.
Postojala jedna česma u podrumu gde si mogao da natočiš al to posle treba odvući peške u stan.
Lepota.

E, tad sam naučila da je za tuširanje, sa pranjem poluduge kose (dva šamponiranja, za regenerator se ne sećam ) dovoljno 7 litara.
Sve se istakalo iz plastičnih dvolitarki. Probušiš nekoliko rupica na čepu

Da, a glavni projektni podatak je da pri tome stojiš u lavoru koji skuplja vodu, za prosuti posle, da prostite.
A i bilo je i kuvanja kafe nad pepeljarom u koju se stavi upaljeno parče vate natopljeno alkoholom.
Vrši poso

srdjan.pajic srdjan.pajic 08:00 18.05.2012

Re: ronilicin blog

zilikaka
Cilj je bio da se istuširaš sa jednom kofom vode. Posle jedne kofe ja se tek nasapunjala a ovaj već sve završio i ostalo mu još pola kofe da se obrije

Muka natera čoveka na nove invencije


Ovu veštinu sam usavršila '99. u bombardovanju. Živeli na 12. spratu, a struje danima nije bilo.
Kad nema struje, ne rade ni pumpe, pa nema ni vode.
Postojala jedna česma u podrumu gde si mogao da natočiš al to posle treba odvući peške u stan.
Lepota.

E, tad sam naučila da je za tuširanje, sa pranjem poluduge kose (dva šamponiranja, za regenerator se ne sećam ) dovoljno 7 litara.
Sve se istakalo iz plastičnih dvolitarki. Probušiš nekoliko rupica na čepu

Da, a glavni projektni podatak je da pri tome stojiš u lavoru koji skuplja vodu, za prosuti posle, da prostite.
A i bilo je i kuvanja kafe nad pepeljarom u koju se stavi upaljeno parče vate natopljeno alkoholom.
Vrši poso



E, kad smo već kod ovih traumatskih improvizacija, u mom predgradju na brdu često je nestajalo vode, ne za vreme bombardovanja, nego uvek (jer se tobož negde u Grockoj ili Malom Mokrom Lugu zalivaju bašte i voćnjaci, pa kao zato kod nas nema pritiska). I provalio sam da na lokalnoj pijaci, na česmi stalno ima vode, valjda jer je na istoj cevki kao neka Ustanova, ne znam tačno koja. I onda lepo predveče u kupaće, peškirče preko remena, preskoči se ograda očas posla, i na pijačnoj česmi obave higijenske radnje. Jurilo me jednom ili dvaput, ustvari, mislili čuvari da je provalnik, ali kad su videli da ne trkeljišem oko tezgi, nego se samo kupam na česmi, ostavljali bi me na miru.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 08:59 18.05.2012

Re: ronilicin blog

zilikaka


Ovu veštinu sam usavršila '99. u bombardovanju. Živeli na 12. spratu, a struje danima nije bilo.
Kad nema struje, ne rade ni pumpe, pa nema ni vode.



E i ja živela na 12-om spratu...i upravo ista situacija...samo ne sećam se kako sam ja rešavala taj problem.....mislim da sam sebe bažradila na momente kada smo imali struje pa sam tako planirala i te radnje. A što se tiče kafe...e tu sam bila redovnija na poslu nego pe bombardovanja. Naime, nije bilo obavezno dolaziti na posao....ali sam ja bila više nego redovna tamo iz jednog prostog razloga - to je bila jedina zgrada koja je uvek imala vode i struje u bližoj i daljoj okolini...tako da smo se svaki dan skupljali ujutru da se prebrojimo i popijemo prvu jutarnju kafu...a posle poneko bi ostao i da ponešto odradi a neki bi otišli negde drugo....
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 09:15 18.05.2012

Re: ronilicin blog

srdjan.pajic


Hjeeeebiga, taj sam (a i toliko ako baaaaš mora).

Zezam se malo, nemam svoje odelo, nego rentiram, a ta najmljena odela su verovatno prava legla buboničke kuge i gasne gangrene, pa se uvek osećam jadno posle ronjenja, dok ne dovatim neki tuš i istuširam se dok ne skinem prvih nekoliko slojeva kože, i to traje kao da imam kosu od metar.

A pećine su inače uglavnom jako čiste (sem ako neko ne zavrljači mrtvu kravu ili svinju unutra, ili pak trajno odloži potrošeno motorno ulje) i to blato nije preterani problem da ga nosiš i nekoliko dana ako je vodosnabdevanje oskudno.

Vidiš, ta bandana nije loša ideja. Ja sam stalno gurao neke majice kad mu ga damo po snorkelingu, oće to gore sve da zagori, ali to je nestabilno, mislio sam da sašijem neko kapče za tu priliku, koje stoji na glavi. Možda plaši ribe, a, šta misliš?


Joooj jeste to rentiranje odela može da bude zaista "delkatesna radnja". Mada....ovde po našim centrima obično ih peru sa rastvorom nekog antiseptika i vode...pa to donekle rešava problematiku higijene. Mada je se često zapitam....šta je sve pretrčalo preko moje opreme preko noći u magacinu centra. Naime....ne pada mi napamet da svakodnevno vucaram 20kg opreme unaokolo sa sobom već uvek ostavljam u magacinu centra...a tamo može biti buba švaba, miševa, mrava etc....posebnu pažnju obraćam kada oblačim čizmice u slučaju da nisu već naseljene. Prvo ih booobro protresem naglavce pa tek kada isteram neautorizovane stanare navučem ih na nogu.
Desilo se jednom da mi se miš uvukao u džepove sa tegovima između 2 zarona. Ja sam umrla od smeha kad sam ga spazila. Samo mu je rep virio iz džepa...na njegovu sreću inače bi "ronio" zajedno samnom...mukica izvukao se u poslednjem trenutku dok je ostatak plaže uvatio maglu prvim prevozom kao da je u pitanju teranosaurus a ne majušni mišić koji je valjda samo hteo da se skrije od sunca i mačaka koje neumorno krstare plažama.
A inače ako se ribe ne uplaše tebe kaotakvog, veruj mi bandana neće biti nikakav problem...a inače za snorkeling je takođe neophodan i tanak rush west jer i leđa stradaju od sunca na najbrutalniji način

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana