In memoriam| Muzika

Odlazak Kraljice disko muzike

Srđan Mitrović RSS / 17.05.2012. u 18:24

LaDonna Adrian Gaines (31. decembar, 1948 – 17. maj, 2012), poznatija kao Donna Summer.

tumblr_ljv28t69JM1qhcs5d.png

U svojoj karijeri, dugoj preko trideset godina, Dona Samer je imala 14 singlova na prvom mestu Bilbordove top liste, 12 zlatnih i platinastih singlova, pet Gremi nagrada, šest Američkih muzičkih nagrada, dva dupla platinasta albuma, jedan platinasti album i osam zlatnih albuma.

Njena pesma "Last dance" osvojila je Oskara i Zlatni globus. Ona je prva žena koja je istovremeno imala i album i singl na mestu broj jedan Bilbordove liste, uspeh koji je ponovila i nekoliko mececi kasnije. Prva je žena koja je imala tri dupla albuma na prvom mestu (Live and more, Bad girls, On the Radio), prva je žena koja je u jednoj godini imala tri singla na prvom mestu (Hot stuff, No more tears, Bad girls), prva je umetnica koja je koja je prodala maksi singl u zlatnom tiražu, prva je u istoriji koja je dobila Gremi nagradu u kategoriji "Best rock female vocal performance", prva je dobila Gremi nagradu u kategoriji "Best disco recording", u grupi je prvih umetnika koji su ušli u „Dance Music Hall of Fame“ zajedno sa grupom „Bee Gees“ i Berijem Vajtom.

Da mi je znati gde su sada oni jadnici koji su 12. juna 1979. godine u Čikagu palili ploče sa disko muzikom. Šta li oni rade danas?

Taj čuveni incident poznat pod nazivom "Disco demolition night" počeo je krajnje banalno, kao i sve ostalo. Lokalna radio stanica WDAI je počela da pušta bez prekda disko muziku i otpustila je popularnog DJ-a Stiva Dala. On posao dobija u suparničkoj radio stanici WLUP gde pokreće organizaciju "The insane Coho Lips Anti-Disco Army" koja bi se suprotstavljala disko muzici. Čak je snimio i singl "Do you think im Disco?".

U to vreme igrale su se odlučujuće utakmice u bejzbolu između „Chicago White Soxa“ i „Detroit Tigersa“. Dal, njegov kolega Geri Majer i Majk Vik, sin vlasnika „Chicago White Soxa“, kao i Džef Švarc iz WLUP-a, došli su do najgluplje moguće ideje za promociju. Njihova ideja bila je da svi navijači ponesu na stadion omražene disko ploče i tako dobiju popust od 98 centi. Trebalo je da ploče budu sakupljene na centru terena i da ih Dal zapali.


Naravno, kako to biva s glupim idejama (jer glupost je nepredvidivo inventivna) sve je počelo da se otima kontroli. Umesto planiranih 5.000 ljudi, pojavilo se 50.000. TV voditelj je rekao kako se po stadionu kreću neki čudni ljudi, dok je Majk Vik kasnije izjavio kako je sve mirisalo na marihuanu.

Kada su organizatori mislili da je na terenu sakupljeno dovoljno ploča za lomaču, prestali su da ih sakupljaju. Posetioci koji nisu predali svoje ploče ubrzo su shvatili za ih mogu koristiti kao frizbi. Ploče su letele svuda po terenu, dok su se drugi gledaoci branili konzervama piva. 

Posle utakmice, Dal obučen u uniformu, zajedno s lepoticom i obezbedjenjem dolazi do terena. Tu je bila spremna gomila ploča koju je on digao u vazduh uz pomoć manje bombe. Kad su ploče dignute u vazduh, hiljade gledalaca je nagrnulo na teren. Neki su potpaljivali vatru, drugi su krali sve što su stigli, pa i travu sa terena, treći su palili reklame. Sve je ličilo na pobunu. Zatim je došla i policija. Nastalo je bespomučno trčanje i jurnjava po terenu. Preko oglasa se čula molba da gledaoci napuste teren ali bez uspeha. Celu stvar je sredila policija Čikaga u punoj opremi za razbijanje demonstracija. Šestoro ljudi je prošlo sa povredama, 39 ih je uhapšeno. Posle incidenta, menadžer Detroit Tigersa je odbio da tim izvede na teren.

Neki novinari su ovo veče nazvani "Dan kada je disko umro".

U vreme dok su se u Americi spaljivale disko ploče, moj prvi album koji sam kupio u životu je bio "Bad girls" od Done Samer. Bilo je to 1979. godne. To je bio njen osmi studijski album, kao i treći dupli album.

Posle objavljivanja singla "Love to love you, baby" (1975), Dona je dobila nadimak "First lady of love". Neki su čak izračunali da na514T1QkYJoL._SS500_.jpg 17-minutnoj verziji pesme, Dona simulira 23 orgazma. Pesma je bila zabranjena na nekim radio stanicama. Diskografska kuća je želela da održi ovaj imidž iako Doni nikad nije prijala ta uloga. Oni su joj govorili šta da obuče, kako da se ponaša i šta da govori. Potpuno je izgubila kontrolu nad svojom karijerom. Počele su depresije i nesanice. Počinje da pije tablete za spavanje i krajem 1979. godine kolabira od umora. U međuvremenu je objavila 22 singla.

Posle ovog incidenta, uz pomoć sestre, vraća se hrišćanstvu. Okuplja stare saradnike, među kojima je i Đorđo Moroder, i priprema novi album „Bad Girls“. U to vreme, pored disko muzike popularan je bio i pank i hevi metal, tako da su producenti rešili da ubace malo i težeg zvuka u neke pesme, kao i soul muzike i B&B. Ovo je njen najprodavaniji album, i prodat je u trostrukom platinastom tiražu kao i sedam miliona kopija širom sveta.

Prva dva singla sa albuma su "Hot stuff" i "Bad girls". Treći singl je bio "Dime all the lights", a zatim su sledili i singlovi "Sunset people" i "Walk away". Posle ovih, objavila je još skoro 50 singlova.

20. maja 2008. godine, Dona Samer izdaje svoj poslednji studijski album "Crayons". 

 

 



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 18:28 17.05.2012

rip



zemljanin zemljanin 18:28 17.05.2012

...

nisam bio baš neki fan ali obeležila je jednu epohu ...
mlekac mlekac 18:31 17.05.2012

Koliko god

da se muzika menjala - disco je imao "ono nesto" sto je drzalo dobro raspolozenje.

Poslednji pozdrav kraljici.
dr.wagner dr.wagner 20:23 17.05.2012

Re: Koliko god

...večer

mlekac
Poslednji pozdrav kraljici.


-Moja , par godina starija susjeda je imala LP ploču sa "I feel love" ... tamo
sam to prvi put čuo ... imao sam 10-12 godina , ali mi je zapela za uho ...
-Kasnije sam bio i panker ... , na opće zgražanje okoline ... , ali
do danas , kada u automobilu (a tamo jedino i slušam muziku) čujem "I feel love"
... "odvrnem do daske"

-Što se može ... ide vrijeme ... i nije ni najmanje RELATIVNO ... baj , baj Donna


Wagner
loader loader 02:53 18.05.2012

Re: Koliko god

mlekac
da se muzika menjala - disco je imao "ono nesto" sto je drzalo dobro raspolozenje.

Poslednji pozdrav kraljici.

Mis Mleki, zalinkovali ste pravu stvar. Da niste vi, ja bih.
Dona je možda i najblistaviji predstavnik onog vremena koje je iz spoja kreativne muzičke inercije 60-70 godina i dolaska ritma i elektronike na scenu izrodilo disko muziku, punu snage, ali i lepote. Dona je uvek figurirala kao najeminentniji predstavnik tog "pravca". Mada, nekolicina njenih pesama je prevazišla žanr, što bi rekao domaćin posta, filmskim jezikom (inače, domaćinu slede sve pohvale za postavljanje ovog bloga). Kad sam sinoć čuo vest, udarilo me u grudi ono tupo, već prepoznatljivo osećanje, koje ide uz saznanje o gubitku neke drage osobe, ili nekog dela života.

Ajmo i studijsku verziju. Ona je ipak...

mlekac mlekac 18:29 18.05.2012

Re: Koliko god

loader


Ajmo i studijsku verziju. Ona je ipak...



Hvala, mr Loader!
blau.punkt blau.punkt 18:36 17.05.2012

e smrznucu se

JUCE sam, bazajuci po youtube, odslusala bar deset njenih stvari
(a od zadnjeg slusanja su prosle decenije)

imala sam njen LP. dobila na poklon od neke prvomajske simpatije.

dr.wagner dr.wagner 21:28 17.05.2012

Re: e smrznucu se

... večer

blau.punkt
JUCE sam, bazajuci po youtube, odslusala bar deset njenih stvari(a od zadnjeg slusanja su prosle decenije)imala sam njen LP. dobila na poklon od neke prvomajske simpatije.


-Oprostite , nema veze sa Donnom ...
-Ako bi mi mogli kazati što je to "prvomajska simpatija" ?

W
ivana23 ivana23 19:01 17.05.2012

***

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:05 17.05.2012

Re: ***

JJ Beba JJ Beba 19:34 17.05.2012

R:I:P

Donna Summer jeste bila i ostala do smrto disco queen, ali njena izdanja nisu promenila samo plesne podijume već i popularnu muziku. Njn singl I Feel Love koji je izdat u vreme panka 1977. god uspeo je da radiklno zatrese muzičku produkciju tog vremea . Bobby Gillespie pevač benda Primal Scream hvalio se kako istog dana kupio i Donnin I Feel Love and the God Save the QueenSex Pistols-a

Donna je pionir produkcieje koja od nje traje do damas - preko Jeanet Jackson do Beyoncé, javascript:;

Dinna summer playlis
On The Radio
Bad Girls
Hot Stuff
She Works Hard For The Money
Last Dance
Na Na, Hey
Dim All the Lights


ništa bez disko kugle



princi princi 21:46 17.05.2012

Re: R:I:P

Njn singl I Feel Love koji je izdat u vreme panka 1977. god uspeo je da radiklno zatrese muzičku produkciju tog vremea . Bobby Gillespie pevač benda Primal Scream hvalio se kako istog dana kupio i Donnin I Feel Love and the God Save the QueenSex Pistols-a

Da, i Pera Luković se u Dugi ložio na vrlo sličnu kombinaciju (iz vremena dok je za istu pisao zajedno sa Dragošem Kalajićem, uz glodurisanje, ako me krhko sećanje ne vara, Milomira Marića). Samo što je u Lukovićevoj kombinaciji tada figurirala još i Pekinška Patka kao i (sic!) Sonori iz Bajmoka. Ali na I Feel Love je bukvalno svršavao. Eto prilike da ono đubre od enovina objavi i pristojan tekst (mislim na obituary za Donu Samer).
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:55 17.05.2012

Re: R:I:P

Eto prilike da ono đubre od enovina objavi i pristojan tekst (mislim na obituary za Donu Samer).

bolje ne. nije zaslužila da je tamo razvlače.
foghorn foghorn 10:50 18.05.2012

Re: R:I:P

princi
Njn singl I Feel Love koji je izdat u vreme panka 1977. god uspeo je da radiklno zatrese muzičku produkciju tog vremea . Bobby Gillespie pevač benda Primal Scream hvalio se kako istog dana kupio i Donnin I Feel Love and the God Save the QueenSex Pistols-a

Da, i Pera Luković se u Dugi ložio na vrlo sličnu kombinaciju (iz vremena dok je za istu pisao zajedno sa Dragošem Kalajićem, uz glodurisanje, ako me krhko sećanje ne vara, Milomira Marića). Samo što je u Lukovićevoj kombinaciji tada figurirala još i Pekinška Patka kao i (sic!) Sonori iz Bajmoka. Ali na I Feel Love je bukvalno svršavao. Eto prilike da ono đubre od enovina objavi i pristojan tekst (mislim na obituary za Donu Samer).


Dipl. inž. Luković je u "Dugi" pisao otprilike od 1975. do 1990, dakle do odlaska u "Vreme", pritom skoro bezbolno pregrmevši sve glodure koje je smenjivao komitet. I moje je sećanje krhko, ali tada su u fotelji glodura, među ostalima, bili i Mihajlo Kovač, Grujica Spasović i nezaobilazni "Dugin" i "BIGZ-ov grobar Ilija Rapaić. Marić je glodurisao tek devedesetih, kada je Pera već otperjao.
Bili Piton Bili Piton 15:03 19.05.2012

Re: R:I:P

princi
Ali na I Feel Love je bukvalno svršavao.


To me jako čudi jer se odlično sećam koliko je luković mrzeo disko muziku iz dna duše i kakve gluposti je pisao u svojim osvrtima u dugi. Na primer, disko izdanjima je zamerao to što su po pravilu, u tehničkom smislu, snimci tih albuma bili izvrsni (nastavak rečenice, koji nikad neću zaboraviti - "pouzdan način da se potencijalni kupac još čvršće upetlja u paukovu mrežu disko zvuka" ).

Ne, on to ništa nije kapirao.
Rejlem Rejlem 20:00 17.05.2012

Odlazi drustvo polako

JJ Beba JJ Beba 20:06 17.05.2012

lepotica i zver

AlexDunja AlexDunja 20:32 17.05.2012

sentimentalna donna

yanko yanko 20:51 17.05.2012

Počivaj u miru



...imao sam sreću što sam odrastao uz njenu muziku.


jinks jinks 21:10 17.05.2012

...

Sećam se da se ovaj spot, neke od 80-ih godina, neprestano vrteo po raznim programima

jesen92 jesen92 22:52 17.05.2012

RIP

..bas mi je zao!!

Bili Piton Bili Piton 23:50 17.05.2012

...

strašno me je pogodila vest....mnogo sam je voleo, mnogo. ako postoje dve žene s čijim sam glasovima odrastao i čiju svaku vokalnu nijansu znam, to su dona samer i bisera veletanlić.

RIP dearest donna...





Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana